Cetazime 0,5 g, ill. 1 g, ill. 2 g por injekcióhoz INN: ceftazidime

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Cetazime 0,5 g, ill. 1 g, ill. 2 g por injekcióhoz INN: ceftazidime"

Átírás

1 1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE Cetazime 0,5 g, ill. 1 g, ill. 2 g por injekcióhoz ATC: J01D A11 INN: ceftazidime 2. MINOSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 0,5 g, ill. 1 g, ill. 2 g ceftazidimum üvegenként. 3. GYÓGYSZERFORMA és annak külleme Fehér vagy krémszínu, steril, kristályos por. 4. KLINIKAI JELLEMZOK 4.1 Terápiás javallatok Olyan általános vagy lokális fertozések kezelésében javallt, ahol ceftazidim-érzékeny kórokozó kimutatható, vagy gyanítható a fertozés hátterében: 1.Súlyos általános fertozés, pl. septicaemia, bacteriaemia, peritonitis, meningitis haema tologiai betegség vagy rosszindulatú folyamat miatt immunsuppressalt betegek fertozése, valamint olyan intensiv osztályon kezelt egyének kezelése, akiknél speciális problémák jelentkeznek pl. égési seb fertozöttsége. 2.Légúti fertozések: bronchitis, pneumonia, bronchopneumonia, tüdotályog, empyema, fertozött bronchiectasiák és cysticus fibrosisban szenvedo betegek tüdofertozése. 3.Fül-orr-gégészeti fertozések: otitis media, malignus otitis externa, mastoiditis, sinusitis és egyéb otonasopharyngealis infectiok. 4.Húgyúti fertozések: akut és krónikus pyelonephritis, pyelitis, prostatitis, cystitis, urethritis (csak bakterialis) renalis tályog valamint hólyag és vesekovel szövodött fertozések. 5.Bor- és lágyrész fertozések: erysipelas, tályogok, cellulitis, fertozött égések és sebek, mastitis, borfekélyek. 6.Gastrointestinalis, epeúti és hasüregi fertozések: cholangitis, cholecystitis, az epehólyag empyemája, intraabdominalis tályog, peritonitis, diverticulitis, enterocolitis, szülést követo és egyéb kismedencei fertozéses állapotok 7.Csont és izületi fertozések: pl. osteomyelitis, septikus arthritis, fertozött bursitis. 8.Nogyógyászati fertozések: puerperalis sepsis, kismedencei fertozések, post-operativ sebfertozés. 9.Dialysis: muvesekezeléssel, peritonealis dialysissel és folyamatos ambulans peritonealis dialysissel kapcsolatos fertozések. 4.2 Adagolás és alkalmazás Általános adagolási javaslatok: Az adagolás a fertozés jellegétol, súlyosságától, a kórokozó érzékenységétol és a beteg korától, testtömegétol és vesemuködésétol függ. Felnottek napi adagja 1-6 g, 2 vagy 3 részre elosztva, iv. vagy im. injekcióban.

2 Húgyúti fertozések és kevésbé súlyos fertozések esetén rendszerint 12 óránként 500 mg vagy 1 g elegendo. A legtöbb fertozés esetén 8 óránként 1 g-ot vagy 12 óránként 2 g-ot kell adni. Nagyon súlyos fertozésekben, különösen immunhiányos, köztük a neutropeniás betegeknek, 8 vagy 12 óránként 2 g-ot kell adni. Idos betegek: Figyelembe véve az akutan megbetegedett idos emberek csökkent clearance-ét, a napi adag általában nem haladhatja meg a 3 g-ot, különösen 80 éves kor felett. Cystikus fibrosis: Cystikus fibrosisos felnott betegek Pseudomonas okozta tüdo-fertozéseiben ép vesemuködés esetén a napi dózis mg/ttkg 3 részre elosztva. Normál vesemuködésu felnottek esetében napi 9 g alkalmazása nem volt káros hatású. Csecsemok és gyermekek: 2 hónaposnál idosebb gyermekek szokásos adagja napi mg/ttkg, 2 vagy 3 részre elosztva. Immunkárosodott, továbbá cystikus fibrosisban vagy meningitisben szenvedo gyermekeknek naponta legfeljebb 150 mg/ttkg (legfeljebb napi 6 g) adható, 3 részre elosztva. Újszülöttek és 2 hónaposnál fiatalabb gyermekek: Bár még kevés a tapasztalat, napi mg/ttkg 2 részre elosztva hatásosnak bizonyult. Újszülöttben a ceftazidim felezési ideje a szérumban a felnottekéhez képest 3-4-szeres lehet. Adagolás veseelégtelenségben: A ceftazidim majdnem teljes mértékben a veséken keresztül, glomerulusfiltrációval vá lasztódik ki. Ezért veseelégtelenség esetén a ceftazidim dózisát ajánlatos csökkenteni, a lassú kiválasztás kompenzálása érdekében, kivéve az enyhébb eseteket, amikor a glomerulusfiltrációs ráta (GFR) nagyobb, mint 50 ml/perc. Veseelégtelenség gyanúja esetén 1 g kezdoadagot lehet adni. A GFR becslése alapján határozható meg az alkalmas fenntartó dózis. A javasolt fenntartó dózisokat az alábbi táblázat mutatja: Kreatinin clearance ml/perc A ceftazidim ajánlott fenntartó dózisa veseelégtelenség esetén Szérum-kreatininszint* (hozzávetolegesen) µmol/l (mg/dl) A ceftazidim ajánlott egyszeri adagja g (1,7-2,3) 1, (2,3-4,0) 1, (4,0-5,6) 0,5 24 < 5 > 500 (> 5,6) 0,5 48 Adagolási intervallum óra * Ezek csupán irányadó értékek és nem minden beteg esetében jelzik pontosan a vesemukö-

3 dést, különösen idosebb betegeknél a szérum-kreatinin szint alapján túlbecsülheto a vesemuködés. Súlyos fertozések esetén, különösen neutropeniában szenvedoknek, akik normálisan napi 6 g- os dózist is kaphatnának, ha nem lenne veseelégtelenségük, a táblázatban közölt egyszeri adagot 50 %-kal emelni lehet, vagy az adagolás lehet gyakoribb. Ezeknél a betegeknél ajánlatos a gyógyszer szérumszintjét követni, mivel a szérumszint értéke nem lehet magasabb, mint 40 mg/l. Amennyiben csak a szérum-kreatinin koncentráció ismert, a kreatinin clearance az alábbi képlettel (Cockroft-egyenlet) számítható ki. A szérum-kreatinin koncentrációnak a vesemuködés egyensúlyi állapotát kell mutatnia. Testtömegž kgÿ x ž életkor évben Ÿ Kreatinin clearance ž ml/percÿ = 72 x szérum kreatinin ž mg/dl Ÿ Férfiak: Nok: = 0,85 x a fenti érték A µmol/l-ben megadott szérum-kreatinint 88,4-el osztva kapjuk a mg/dl értéket. Gyermekkorban a kreatinin clearace értékét a testfelületre vagy a sovány testtömegre vonatkoztatva helyesbíteni kell, és veseelégtelenség esetén a felnottekhez hasonlóan szükséges a dózist csökkenteni. Haemodialysis során a ceftazidim szérum felezési ideje 3 és 5 óra között változik. Minden muvese-kezelés után a megfelelo ceftazidim fenntartó dózist ismételten adni kell. A ceftazidim alkalmazható peritoneális dialysis és folyamatos ambuláns peritoneális dialysis (CAPD) során is. Az intravénás adagolás mellett a ceftazidim a dialysalo folyadékba is keverheto (általában mg minden 2 liter dialysalo oldathoz). Azoknak az intenzív terápiás egységben kezelt, veseelégtelenségben szenvedo betegeknek, akik folyamatos arteriovenosus haemodialysisben vagy "high flux" haemofiltratioban részesülnek, az ajánlott dózis naponta 1 g egyszerre vagy osztott adagokban. "Low- flux" haemofiltratio esetén a vesekárosodásban ajánlott adagolás alkalmazható. Alkalmazás: A ceftazidim adható intravénásan vagy mély intramuscularis injekcióként nagytömegu izomba, mint pl. a gluteus maximus felso, külso negyedébe vagy a combba lateralisan. Az alkalmazás módja és idotartama: A Ceftazidime oldat 24 órán keresztül megtartja hatásosságát szobahomérsékleten (25 C alatt), 10 napon át tartható hutoszekrényben (2-8 C) az alábbiak szerint elkészített vizes oldatban: A ceftazidime koncentráció 1mg/ml és 40mg/ml között lehet a következo oldatokban:

4 0,9 % Natrium-Chloride injekció BP M/6 Natrium Lactate injekció BP Összetett Natrium-Lactate injekció BP (Hartmann oldat) 5 % Dextrose injekció BP 0,225 % Natrium-Chloride és 5 % Dextrose injekció BP 0,45 % Natrium-Chloride és 5 % Dextrose injekció BP 0,9 % Natrium-Chloride és 5 % Dextrose injekció BP 0,18 % Natrium-Chloride és 4 % Dextrose injekció BP 10 % Dextrose injekció BP Dextran 40 injekció BP 10 %, 0,9 % Natrium-Chloride injekcióban BP Dextran 40 injekció BP 10 %, 5 % Dextrose injekcióban BP Dextran 70 injekció BP 6 %, 0,9 % Natrium-Chloride injekcióban BP Dextran 70 injekció BP 6 %, 5 % Dextrose injekcióban BP (A ceftazidime kevésbé stabil a natrium-bicarbonatban, mint a többi infúziós folyadékban. Oldószerként nem ajánlott.) A helyes farmakológiai gyakorlatot követve kívánatos frissen készített oldatokat alkalmazni. A ceftazidim oldatok adhatók közvetlenül a vénába vagy bevezethetok az infúziós csobe is, ha a beteg parenterális folyadékot kap. Kombinált kezelés A Ceftazidime aminoglycosidokkal kombinálható. A együttadással hatáserosítés érheto el. 4.3 Ellenjavallatok A cephalosporin antibiotikum család tagjaival szembeni túlérzékenység. Szoptatás ideje alatt alkalmazása ellenjavallt. 4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvatossági intézkedések A ceftazidime alkalmazása elott részletes anamnézis felvétel szükséges a ceftazidime, cephalosporinok, vagy penicillinszármazékokkal szembeni esetleges túlérzékenységre vonatkozóan, ami a készítmény adását megakadályozhatja. Kétes esetekben az elso injekciót orvosi felügyelet mellett kell beadni. Magasabb dózis mellett convulsio elofordulhat. Más béta-laktám antibiotikumokhoz hasonlóan a ceftazidimterápia megkezdése elott tisztázni kell, hogy a betegnél nem jelentkeztek-e korábban túlérzékenységi reakciók ceftazidimre, cefalosporinokra, penicillinekre és egyéb gyógyszerekre. A penicillinnel szemben 1-es típusú vagy azonnali túlérzékenységi reakciót mutató betegeknek a ceftazidim csak különös óvatossággal adható. Amennyiben a ceftazidimmel szemben allergiás reakció lépne fel, az adagolást meg kell szüntetni. Súlyos túlérzékenységi reakciók esetén adrenalin, hidrokortizon, antihistaminok adására vagy más sürgos beavatkozásra lehet szükség. Nincs bizonyíték arra nézve, hogy a ceftazidim a szokásos terápiás adagban károsítaná a vesemuködést. Mivel a veséken keresztül választódik ki, csökkent vesemuködés esetén az adagok arányos csökkentése szükséges. Néhány esetben neurológiai tünetek léptek fel, amikor a megfelelo dóziskorrekció nem történt meg (lásd 4.2).

5 Az egyéb széles spektrumú antibiotikumokhoz hasonlóan a ceftazidim tartós alkalmazása a szerre nem-érzékeny mikroorganizmusok (pl. Candida, Enterococcousok) elszaporodását okozhatja, emiatt szükséges lehet a kezelés megszakítása és megfelelo terápia alkalmazása. A beteg állapotának folyamatos újraértékelése igen fontos. Mint más széles spektrumú cefalosporinok és penicillinek esetében is, az Enterobacter fajok néhány, eredetileg érzékeny törzse rezisztenssé válhat a ceftazidim terápia során. Ezért a klinikai körülményektol függoen az Enterobacter fertozések kezelése alatt idonként ajánlott érzékenységi vizsgálatot végezni. A ceftazidim nem zavarja az enzimreakción alapuló glycosuria tesztet. A réz-redukciós módszereknél (Benedict, Fehling, Clinitest) zavaró hatás lehetséges. A kreatinin-szint meghatározását célzó alkalikus pikrát-próbát nem befolyásolja. A ceftazidimmel kezelt betegek mintegy 5 %-ában jelentkezo pozitív Coombs-teszt zavarhatja a keresztpróbákat. 4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók In vitro antagonizmust mutattak ki a ceftazidime és a chloramphenicol között. Cefalosporinok nagy adagokban csak óvatosan adhatók olyan betegeknek, akik egyidejuleg nephrotoxikus gyógyszereket, pl. aminglycosidokat vagy eros hatású diureticumot, pl. furosemidet, kapnak, mivel ez a kombináció feltételezhetoen károsítja a vesemuködést. A klinikai tapasztalat azt bizonyítja, hogy a ceftazidim esetében az ajánlott dózisok betartásával ez valószínuleg nem okoz problémát. A kloramfenikol ceftazidimmel és más cefalosporinnal szemben in vitro antagonista hatást mutat. Ennek klinikai vonatkozása ugyan nem ismeretes, de kloramfenikol és ceftazidim egyideju rendelésekor az antagonizmus lehetoségével számolni kell. 4.6 A készítmény alkalmazása a terhesség és szoptatás idoszakában A ceftazidim alkalmazásával kapcsolatban nem észleltek embriopathiás vagy teratogén hatást, ennek ellenére, mint minden gyógyszer, a terhesség korai szakaszában és újszülöttkorban csak az elony/kockázat mérlegelésével alkalmazható. A ceftazidim kis koncentrációban kiválasztódik az anyatejbe, ezért szoptató anyáknak adagolása nem javallt, ill. alkalmazása esetén erre az idoszakra a szoptatást meg kell szakítani. 4.7 A készítmény hatásai a gépjármuvezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre Nincs adat. 4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások Általában ritkán fordulnak elo. Helyi reakciók: Phlebitis vagy thrombophlebitis iv. adagolásnál, fájdalom és/vagy gyulladás im. injekciót követoen. Túlérzékenység: Maculopapulosus vagy csalánkiütés, láz, pruritus és nagyon ritkán angiooedema és anaphylaxia (beleértve a bronchospasmust és/vagy hypotoniát). Mint más cefalosporinokkal kapcsolatban is, egyes esetekben elofordult erythema multiforme, Stevens- Johnson-syndroma és toxikus epidermális necrolysis. Gastrointestinalis: hasmenés, hányin-

6 ger, hányás, hasi fájdalom, nagyon ritkán szájpenész vagy colitis. Mint más cefalosporinok esetén, a colitist. Clostridium difficile okozhatja és pseudomembranosus colitis léphet fel. Húgy- és ivarszervi: Candidiasis, vaginitis. Központi idegrendszeri: fejfájás, szédülés, paraesthesiák, rossz szájíz. Néhány esetben neurológiai tünetek, így tremor, myoclonus, convulsiok és encephalopathia, jelentkeztek olyan veseelégtelenségben szenvedo betegeknél, akiknek a ceftazidim adagját nem csökkentették megfeleloen. A ceftazidim-kezelés során átmenetileg észlelt laboratóriumi eltérések a következok: eosinophilia, pozitív Coombs-teszt, nagyon ritkán haemolytikus anaemia, thrombocytosis, és egy vagy több májenzim (SGOT, SGPT, LDH, GGT és alkalikus foszfatáz) kismértéku emelkedése. Néhány más cefalosporin antibiotikumhoz hasonlóan esetenként a vérkarbamid, vérkarbamid-nitrogén és/vagy a szérum kreatinin átmeneti emelkedését észlelték. Nagyon ritkán leukopenia, neutropenia, agranulocytosis, thrombocytopenia és lymphocytosis fordult elo. 4.9 Túladagolás A szérum ceftazidim-szintje haemodialysissel vagy peritoneális dialysissel csökkentheto. 5. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK ATC: J01D A11 INN: ceftazidime 5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok Hatóanyaga, a ceftazidim baktericid hatású cefalosporin antibiotikum, ami a legtöbb bétalaktamázzal szemben ellenálló és a Gram-pozitív és Gram-negatív baktériumok széles spektruma ellen hatékony. Hatását a bakteriális sejtfalszintézis gátlásával fejti ki. Alkalmazása javallt egyetlen kórokozó, valamint két vagy több érzékeny kórokozó által kiváltott kevert fertozések esetén. A ceftazidim széles antibakteriális spektruma következtében önállóan is elsoként adott gyógyszer lehet az érzékenységi vizsgálatok eredményét megelozoen. Meningitis esetén ajánlatos az érzékenységi vizsgálat eredményére támaszkodva dönteni a ceftazidim önmagában történo adagolásáról. Alkalmazható olyan fertozés kezelésére, amit más antibio tikumokkal köztük az aminoglycosidok és sok más cefalosporin szemben rezisztens kórokozó váltott ki. Szükség esetén azonban biztonságosan kombinálható aminoglikozidokkal vagy más, béta-laktám antibiotikummal, pl. súlyos neutropeniában, vagy Bacteroides fragilis fertozés gyanúja esetén az anaerob baktériumok ellen hatékony antibiotikummal. A nosocomialis fertozésekért felelos pathogen törzsek és tenyészetek széles köre in vitro érzékeny a ceftazidimre, beleértve a gentamicinre és más aminoglikozidokra rezisztens törzseket is. A legtöbb, Gram-pozitív és Gram-negatív baktérium által termelt, klinikailag jelentos bétalaktamázzal szemben igen ellenálló a ceftazidim, ennek köszönhetoen sok ampicillin- és cefalotin-rezisztens törzzsel szemben is hatékony. A ceftazidim in vitro nagy specifikus aktivitással rendelkezik, a legtöbb baktérium-nemzetség ellen szuk MIC tartományban hatékony és a MIC az inoculum szinttel csak kevéssé változik. In vitro a következo mikoorganizmusok ellen hatásos: Gram-negatív: Pseudomonas aeruginosa, más Pseudomonas fajok, Klebsiella pneumoniae, más Klebsiella fajok, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Morganella morganii (korábban Proteus morganii), Proteus rettgeri, Providencia fajok, Escherichia coli, Enterobacter fajok,

7 Citrobacter fajok, Serratia fajok, Salmonella fajok, Shigella fajok, Yersinia enterocolitica, Pasteurella multocida, Acinetobacter fajok, Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, Haemophilus influenzae (beleértve az ampicillin-rezisztens törzseket is), Haemophilus parainfluenzae (beleértve az ampicillin-rezisztens törzseket is). Gram-pozitív: Staphylococcus aureus (meticillin-érzékeny törzsek), Staphylococcus epidermidis (meticillin-érzékeny törzsek), Micrococcus fajok, Streptococcus pyogenes, Streptococcus B csoport (Streptococcus agalactiae), Streptococcus pneumoniae, Streptococcus mitis, Streptococcus fajok, kivéve Enterococcus (Streptococcus) faecalis. Anaerob törzsek: Peptococcus fajok, Peptostreptococcus fajok, Streptococcus fajok, Propionibacterium fajok, Clostridium perfringens, Fusobacerium fajok, Bacteroides fajok (több Bacteroides fragilis törzs rezisztens). A ceftazidim in vitro hatástalan a meticillin-rezisztens staphylococcusok, az Entero-coccus (Streptococcus) faecalis és sok más Enterococcous, a Clostridium difficile, a Listeria monocytogenes és a Campylobacter fajok ellen. In vitro a ceftazidim és az aminoglikozid antibiotikumok kombinációi legalább additív hatásúnak bizonyultak, némely vizsgált törzs esetén a szinergizmus is bizonyított. Ez a tulajdonság fontos lehet a lázas neutropeniás betegek kezelésében. 5.2 Farmakokinetikai tulajdonságok A parenterálisan beadott ceftazidim tartósan magas szérumszintet ér el. Emberben 500 mg és 1 g im. beadását követoen a viszonylag gyorsan elért átlagos maximális szérumszint mg/l. 5 perccel az 500 mg-os, 1 g-os és 2 g-os intravénás bolus injekciót követoen az átlagos szérumszint 46, 87 és 170 mg/l. Az iv. és im. beadás után is 8-12 órán keresztül terápiásan hatékony marad a szérumszint. A szérum felezési ido egészséges önkéntesekben 1,8 óra, normál vesemuködésu betegekben 2,2 óra. A ceftazidim kismértékben, kb. 10%-ban kötodik a plazmafehérjékhez. A ceftazidim nem metabolizálódik a szervezetben és változatlanul, aktív formában vá lasztódik ki a vizeletbe glomerulusfiltrációval. A dózis kb %-a ürül a vizelettel 24 órán belül. Kevesebb, mint 1% választódik ki az epével, ezért a béltraktusba csak korlátozott mennyiségben kerül. A gyakran eloforduló kórokozókra nézve minimális gátló szintet meghaladó ceftazidim-koncentráció érheto el a csontszövetben, szívben, epében, köpetben, csarnokvízben, a synovialis, pleuralis és peritonealis folyadékban. Az antibiotikum könnyen átjut a placentán. Az ép vér-agy gáton a ceftazidim alig képes áthatolni, azonban agyhártyagyulladás esetén 4-20 mg/l-es terápiás koncentráció érheto el a liquorban. 5.3 A preklinikai biztonsági vizsgálatok eredményei Az állatkísérletek nem igazoltak deformitást vagy egyéb magzati rendellenességet. 6. GYÓGYSZERÉSZETI ADATOK 6.1 Segédanyagok jegyzéke Nátrium-karbonát. 6.2 Inkompatibilitások

8 Nincs adat. 6.3 Lejárati ido 2 év. 6.4 Különleges tárolási eloírások Szobahomérsékleten (25 C alatt) tartandó. 6.5 Csomagolás A doboz egy üveget tartalmaz. 6.6 A készítmény felhasználására/kezelésére vonatkozó útmutatások Megjegyzés (két kereszt) Kizárólag fekvobeteg-gyógyintézeti - esetenként külön rendelkezés alapján gondozóintézeti, illetve egészségügyi intézményen kívüli - felhasználásra engedélyezett gyógyszer. 7. A FORGALOMBAHOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA T3A Pharma Group GmbH, Németország 8. A FORGALOMBAHOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA OGYI-T- 8292/01 (0,5 g) OGYI-T- 8293/01 (1 g) OGYI-T- 8294/01 (2 g) Alkalmazási eloírás OGYI-eng. száma: 32/40/2002.

Suprax 200 mg filmtabletta: 200 mg cefixim (223,84 mg cefixim-trihidrát formában) filmtablettánként.

Suprax 200 mg filmtabletta: 200 mg cefixim (223,84 mg cefixim-trihidrát formában) filmtablettánként. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Suprax 200 mg filmtabletta Suprax 100 mg/5 ml por belsőleges szuszpenzióhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Suprax 200 mg filmtabletta: 200 mg cefixim (223,84 mg cefixim-trihidrát

Részletesebben

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1. A GYÓGYSZER NEVE Zinacef 250 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz Zinacef 750 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz Zinacef 250 mg por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz Zinacef 750 mg por oldatos

Részletesebben

III. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS, CÍMKESZÖVEG ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ

III. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS, CÍMKESZÖVEG ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ III. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS, CÍMKESZÖVEG ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ Megjegyzés: A bizottsági határozat időpontjában ez az alkalmazási előírás, a címkeszöveg és a betegtájékoztató érvényes változata. A

Részletesebben

- Ceftriaxon Tyrol Pharma 1g Pulver zur Herstellung einer Injektions- oder Infusionslösung

- Ceftriaxon Tyrol Pharma 1g Pulver zur Herstellung einer Injektions- oder Infusionslösung I. MELLÉKLET FELSOROLÁS: MEGNEVEZÉS, GYÓGYSZERFORMAK, GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY- DÓZISOK, ALKALMAZÁSI MÓDOK, KÉRELMEZŐK, FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA(I) A TAGÁLLAMOKBAN 1 Tagállam Németország A forgalomba

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Standacillin 200 mg/ml por oldatos injekcióhoz. ampicillin

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Standacillin 200 mg/ml por oldatos injekcióhoz. ampicillin 39 261/55/07 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Standacillin 200 mg/ml por oldatos injekcióhoz ampicillin Mielott elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE INVANZ 1 g por oldatos infúzióhoz való koncentrátumhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1,0 g ertapenem injekciós üvegenként. Ismert hatású segédanyag(ok)

Részletesebben

III. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS, CÍMKESZÖVEG ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ

III. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS, CÍMKESZÖVEG ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ III. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS, CÍMKESZÖVEG ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ Megjegyzés: Ez az alkalmazási előírás, címkeszöveg és betegtájékoztató a Bizottság Határozata időpontjában érvényes verzió. A Bizottság

Részletesebben

Convenia 80 mg/ml por és oldószer injekciós oldathoz kutya és macska számára

Convenia 80 mg/ml por és oldószer injekciós oldathoz kutya és macska számára . AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Convenia 0 mg/ml por és oldószer injekciós oldathoz kutya és macska számára. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy ampulla liofilizált por tartalma: Hatóanyag: 5 mg

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Doribax 500 mg por oldatos infúzióhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 500 mg doripenemnek megfelelő doripenem-monohidrát injekciós üvegenként.

Részletesebben

III. melléklet Alkalmazási előírás, Címkeszöveg és betegtájékoztató

III. melléklet Alkalmazási előírás, Címkeszöveg és betegtájékoztató III. melléklet Alkalmazási előírás, Címkeszöveg és betegtájékoztató Megjegyzés: Ez az alkalmazási előírásnak, a címkeszövegnek és a betegtájékoztatónak a bizottsági határozat idején érvényes változata.

Részletesebben

Az Augmentin a következő fertőzések kezelésére javallott felnőtteknél és gyermekeknél. (lásd 4.2, 4.4 és 5.1 pont).

Az Augmentin a következő fertőzések kezelésére javallott felnőtteknél és gyermekeknél. (lásd 4.2, 4.4 és 5.1 pont). 1. A GYÓGYSZER NEVE Augmentin DUO 400 mg/57 mg/5 ml por belsőleges szuszpenzióhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL A belsőleges szuszpenzió elkészítés után 80 mg amoxicillint (amoxicillin-trihidrát

Részletesebben

III. Melléklet Alkalmazási előírás, Címkeszöveg és betegtájékoztató

III. Melléklet Alkalmazási előírás, Címkeszöveg és betegtájékoztató III. Melléklet Alkalmazási előírás, Címkeszöveg és betegtájékoztató Megjegyzés: Ezek az alkalmazási előírások, cimkeszövegek és betegtájékoztatók a Bizottsági Döntés kiadásakor érvényes változatok. A Bizottsági

Részletesebben

III. Melléklet Alkalmazási előírás, Címkeszöveg és betegtájékoztató

III. Melléklet Alkalmazási előírás, Címkeszöveg és betegtájékoztató III. Melléklet Alkalmazási előírás, Címkeszöveg és betegtájékoztató Megjegyzés: Ezek az alkalmazási előírások, cimkeszövegek és betegtájékoztatók a Bizottsági Döntés kiadásakor érvényes változatok. A Bizottsági

Részletesebben

40,0 mg aciklovir 1 ml szuszpenzióban (200,0 mg aciklovir 5 ml 1 adag szuszpenzióban).

40,0 mg aciklovir 1 ml szuszpenzióban (200,0 mg aciklovir 5 ml 1 adag szuszpenzióban). 1. A GYÓGYSZER NEVE Zovirax 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 40,0 mg aciklovir 1 ml szuszpenzióban (200,0 mg aciklovir 5 ml 1 adag szuszpenzióban). Ismert hatású segédanyagok:

Részletesebben

Ismert hatású segédanyag: 0,61 mmol (1,41 mg) nátriumot tartalmaz milliliterenként.

Ismert hatású segédanyag: 0,61 mmol (1,41 mg) nátriumot tartalmaz milliliterenként. 1. A GYÓGYSZER NEVE Zantac 25 mg/ml oldatos injekció 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 25 mg ranitidin (28 mg ranitidin-hidroklorid formájában) milliliterenként. 50 mg ranitidin 2 ml oldatban ampullánként.

Részletesebben

III. melléklet. Javasolt szöveg az alkalmazási előírásba és a betegtájékoztatóba

III. melléklet. Javasolt szöveg az alkalmazási előírásba és a betegtájékoztatóba III. melléklet Javasolt szöveg az alkalmazási előírásba és a betegtájékoztatóba 11 ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ 12 ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 13 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Tranexámsav tartalmú gyógyszerek

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1/33 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Resolor 1 mg-os filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 mg prukaloprid filmtablettánként (prukaloprid-szukcinát formájában).

Részletesebben

A tabletta csaknem fehér színű, ovális és UCY 500 kódjelzéssel van ellátva.

A tabletta csaknem fehér színű, ovális és UCY 500 kódjelzéssel van ellátva. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE AMMONAPS 500 mg tabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 500 mg nátrium-fenil-butirát tablettánként. Minden AMMONAPS tabletta 62 mg nátriumot tartalmaz. A segédanyagok teljes

Részletesebben

Kocák tejtermelési zavara és ami mögötte van 2016. 06. 02. dr. Dobos László

Kocák tejtermelési zavara és ami mögötte van 2016. 06. 02. dr. Dobos László Kocák tejtermelési zavara és ami mögötte van 2016. 06. 02. dr. Dobos László Postpartum Dysgalactia Syndrome PPDS Meghatározás Közvetlenül fialás után kezdődik Tejtermelés zavara (mennyiség és minőség)

Részletesebben

Fehér kapszula, felső részén fekete OGT 918, alsó részén fekete 100 jelzéssel.

Fehér kapszula, felső részén fekete OGT 918, alsó részén fekete 100 jelzéssel. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Zavesca 100 mg kemény kapszula. 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 100 mg miglusztát kapszulánként. A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban. 3. GYÓGYSZERFORMA Kemény

Részletesebben

Kerek, fehér, bikonvex tabletta, egyik oldalán Clonmel cégjelzéssel, másik oldalán DSR jelzéssel ellátva. Törési felülete fehér színő.

Kerek, fehér, bikonvex tabletta, egyik oldalán Clonmel cégjelzéssel, másik oldalán DSR jelzéssel ellátva. Törési felülete fehér színő. 1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE Diclomel SR 100 retard tabletta 2. MINİSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 100 mg diclofenacum natricum (diklofenák-nátrium) retard tablettánként. 3. GYÓGYSZERFORMA Kerek,

Részletesebben

Mometazon furoát (monohidrát formájában)

Mometazon furoát (monohidrát formájában) 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Posatex szuszpenziós fülcsepp kutyák részére 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Hatóanyagok: Orbifloxacin Mometazon furoát (monohidrát formájában) Posakonazol 8,5

Részletesebben

A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE ALKALMAZÁSI ELOÍRÁS 1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE FOSAMAX 70 mg tabletta 2. MINOSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 70 mg alendronsavval egyenértéku 91,37 mg alendronát-nátrium-trihidrát tablettánként.

Részletesebben

A KLASSZIKUS* HÚGYÚTI INFEKCIÓK MIKROBIOLÓGIAI DIAGNOSZTIKÁJA

A KLASSZIKUS* HÚGYÚTI INFEKCIÓK MIKROBIOLÓGIAI DIAGNOSZTIKÁJA A KLASSZIKUS* HÚGYÚTI INFEKCIÓK MIKROBIOLÓGIAI DIAGNOSZTIKÁJA Orvosi Mikrobiológiai Szakmai Kollégium INFEKTOLÓGIA Bevezetés A húgyúti infekciók (HI) kevés kivétellel bakteriális kórképek, az infekcióért

Részletesebben

Felnőttek szokásos adagja 0,3-0,6 mg/ttkg (a teljes blokk kívánt időtartamától függően), ami kb. 15-35 percig biztosít megfelelő izomrelaxációt.

Felnőttek szokásos adagja 0,3-0,6 mg/ttkg (a teljes blokk kívánt időtartamától függően), ami kb. 15-35 percig biztosít megfelelő izomrelaxációt. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Tracrium 10 mg/ml oldatos injekció 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 10 mg atrakurium-bezilát milliliterenként, 5 ml oldatos injekcióban. A segédanyagok teljes listáját lásd

Részletesebben

a NAT-1-1476/2006 számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1476/2006 számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZÛKÍTETT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a számú akkreditált státuszhoz Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Intézet Kirendeltsége Regionális

Részletesebben

alumínium-hidroxidhoz adszorbeálva 0,3-0,4 mg Al 3+

alumínium-hidroxidhoz adszorbeálva 0,3-0,4 mg Al 3+ 1. A GYÓGYSZER NEVE Menjugate 10 mikrogramm por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz C-csoportú meningococcus konjugált vakcina 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy adag (0,5 ml,előkészített) vakcina

Részletesebben

Gyógyszerészi feladatok a rezisztens/multirezisztens kórokozók terjedésének mérséklésében

Gyógyszerészi feladatok a rezisztens/multirezisztens kórokozók terjedésének mérséklésében Gyógyszerészi feladatok a rezisztens/multirezisztens kórokozók terjedésének mérséklésében Miseta Ildikó XLVIII. Rozsnyay Emlékverseny 2013. május10-12. Miskolctapolca Bevezetés Előadás vázlata Multirezisztenskórokozók

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Zinforo 600 mg por oldatos infúzióhoz való koncentrátumhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 600 mg ceftarolin-fozamillal egyenértékű ceftarolin-fozamil

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Tygacil 50 mg por oldatos infúzióhoz. 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Minden 5 ml-es Tygacil injekciós üveg 50 mg tigeciklint tartalmaz.

Részletesebben

Kemény kapszula Fehér, átlátszatlan kemény kapsula, a kapszula alsó részén CYSTAGON 150, felső részén MYLAN felirattal.

Kemény kapszula Fehér, átlátszatlan kemény kapsula, a kapszula alsó részén CYSTAGON 150, felső részén MYLAN felirattal. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE CYSTAGON 150 mg kemény kapszula 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy kemény kapszula 150 mg ciszteamin-bitartarátot tartalmaz (merkaptamin-bitartarát formájában). A segédanyagok

Részletesebben

Légúti pathogének és azok antibiotikum rezisztenciája

Légúti pathogének és azok antibiotikum rezisztenciája Légúti pathogének és azok antibiotikum rezisztenciája Dr.Nagy Erzsébet SZTE ÁOK Központi Klinikai Mikrobiológia Laboratórium, Szeged I dhpfcu-k h M H * a releváns diagnózist befolyásoló i' Egyes légúti

Részletesebben

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató egyes fejezeteinek módosításai

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató egyes fejezeteinek módosításai III. melléklet Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató egyes fejezeteinek módosításai 49 Metoklopramid-tartalmú termékek Az alábbi szövegrészek a megfelelő módon beillesztendők a forgalomba hozatali

Részletesebben

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL. 1 adag (1 ml) tartalma: Hepatitisz B felszíni antigén 1,2. 20 mikrogramm

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL. 1 adag (1 ml) tartalma: Hepatitisz B felszíni antigén 1,2. 20 mikrogramm 1. A GYÓGYSZER NEVE Engerix-B szuszpenziós injekció felnőtteknek Engerix-B szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben felnőtteknek Hepatitisz B (rekombináns DNS) vakcina (adszorbeált) (HBV) 2. MINŐSÉGI

Részletesebben

Változások a minőség(biztosítás)irányítás területén

Változások a minőség(biztosítás)irányítás területén Változások a minőség(biztosítás)irányítás területén Miszti Cecilia DEOEC Orvosi Mikrobiológiai Intézet 2013.04.18. A minőségirányítási rendszer Célja: Olyan szabályozott rendszer létrehozása és működtetése,

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Cayston 75 mg por és oldószer porlasztásra szánt oldathoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL A Cayston aztreonám-lizint (75 mg aztreonámból

Részletesebben

TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése Gazdasági haszonállatok tartástechnológiájának higiéniai kérdései állategészségügyi

Részletesebben

II. melléklet. Tudományos következtetések és a forgalomba hozatali engedély feltételeit érintő változtatások indoklása

II. melléklet. Tudományos következtetések és a forgalomba hozatali engedély feltételeit érintő változtatások indoklása II. melléklet Tudományos következtetések és a forgalomba hozatali engedély feltételeit érintő változtatások indoklása 10 Tudományos következtetések A Rocephin és kapcsolódó nevek (lásd I. melléklet) tudományos

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Ospen 750 000 NE/5 ml belsoleges szuszpenzió. fenoximetilpenicillin

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Ospen 750 000 NE/5 ml belsoleges szuszpenzió. fenoximetilpenicillin Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Ospen 400 000 NE/5 ml belsoleges szuszpenzió Ospen 750 000 NE/5

Részletesebben

Semmelweis Egyetem antibiotikum alkalmazási protokoll

Semmelweis Egyetem antibiotikum alkalmazási protokoll A Semmelweis Egyetem Klinikai Központ KKTT 52/2009 (V.25) Határozata alapján elfogadottnak tekintendő Semmelweis Egyetem antibiotikum alkalmazási protokoll Aktualizálva: 2015. December 9. Készítette (2009):

Részletesebben

Alsó és felső részén fehér, átlátszatlan, 4-es méretű, kemény zselatin kapszula, amely 155 mg fehér színű, szagtalan port tartalmaz.

Alsó és felső részén fehér, átlátszatlan, 4-es méretű, kemény zselatin kapszula, amely 155 mg fehér színű, szagtalan port tartalmaz. 1. A GYÓGYSZER NEVE Tramalgic 50 mg kemény kapszula 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Hatóanyag: 50 mg tramadol-hidroklorid kapszulánként. A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban. 3. GYÓGYSZERFORMA

Részletesebben

A Mencevax ACWY megfelel a WHO biológiai készítményekre és a meningococcus meningitis vakcinákra vonatkozó előírásainak.

A Mencevax ACWY megfelel a WHO biológiai készítményekre és a meningococcus meningitis vakcinákra vonatkozó előírásainak. 1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE MENCEVAX ACWY135 Y egy adagos vakcina 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Összetétel dózisonként: Neisseria meningitidis poliszacharid A típusú, tisztított 50,0 μg

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE VPRIV 200 egység por oldatos infúzióhoz. 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy injekciós üveg 200 egység* velagluceráz-alfát tartalmaz.

Részletesebben

Betegtájékoztató FURON 250 MG KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz furoszemid

Betegtájékoztató FURON 250 MG KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz furoszemid FURON 250 MG KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz furoszemid HATÓANYAG: Furoszemid. 250 mg furoszemid ampullánként. SEGÉDANYAG: Nátrium-klorid, nátrium-hidroxid,

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára amoxicillin/klavulánsav Mielőtt elkezdik alkalmazni Önnél ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos

Részletesebben

ALKALMAZÁSI ELÔIRAT AZ ERÔS ÉS RUGALMAS CSONTOKÉRT E G Y S Z E R. Alk.elôírás 3/24/05 12:38 PM Page 1. www.teva.hu

ALKALMAZÁSI ELÔIRAT AZ ERÔS ÉS RUGALMAS CSONTOKÉRT E G Y S Z E R. Alk.elôírás 3/24/05 12:38 PM Page 1. www.teva.hu Alk.elôírás 3/24/05 12:38 PM Page 1 70 mg 4x tabletta alendronát www.teva.hu AZ ERÔS ÉS RUGALMAS CSONTOKÉRT ALKALMAZÁSI ELÔIRAT TRABECAN HETENTE E G Y S Z E R OGYI-T-9997/01-02. Alkalmazási elôírás 1322/40/2005

Részletesebben

2 g ceftazidim (pentahidrát formájában) és nátrium-karbonát (118 mg nátrium-karbonát 1 g ceftazidimre) injekciós üvegenként.

2 g ceftazidim (pentahidrát formájában) és nátrium-karbonát (118 mg nátrium-karbonát 1 g ceftazidimre) injekciós üvegenként. 1. A GYÓGYSZER NEVE Fortum 2 g por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 2 g ceftazidim (pentahidrát formájában) és nátrium-karbonát (118 mg nátrium-karbonát 1 g ceftazidimre)

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Mielott elkezdené a gyógyszert alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót!

BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Mielott elkezdené a gyógyszert alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót! Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielott elkezdené a gyógyszert alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót! Tartsa

Részletesebben

Hypertonia kezelésére önmagában vagy egyéb antihipertenzívumokkal, pl. béta-blokkolókkal, diuretikumokkal vagy ACE-inhibitorokkal kombinálva.

Hypertonia kezelésére önmagában vagy egyéb antihipertenzívumokkal, pl. béta-blokkolókkal, diuretikumokkal vagy ACE-inhibitorokkal kombinálva. 1. A GYÓGYSZER NEVE Lacipil 2 mg filmtabletta Lacipil 4 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 2 mg, ill. 4 mg lacidipin filmtablettánként. Ismert hatású segédanyag: laktóz-monohidrát. A

Részletesebben

I. sz. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. sz. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. sz. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE Zonegran 25 mg kemény kapszula. 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Mindegyik Zonegran kemény kapszula 25 mg zoniszamidot tartalmaz.

Részletesebben

Törzskönyvezett megnevezés Név. Rocephine 2 g Por oldatos infúzióhoz. Rocephine 1 g Por és oldószer oldatos i.m. injekcióhoz

Törzskönyvezett megnevezés Név. Rocephine 2 g Por oldatos infúzióhoz. Rocephine 1 g Por és oldószer oldatos i.m. injekcióhoz I. melléklet Felsorolás: megnevezés, gyógyszerformák, gyógyszerkészítménydózisok, i módok, forgalomba hozatali engedély jogosultjai a tagállamokban 1 Tagállam EU/EGT Forgalomba hozatali engedély jogosultja

Részletesebben

Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Duomox 125 mg tabletta Duomox 250 mg tabletta Duomox 375 mg tabletta Duomox

Részletesebben

biosanitizer új, környezetbarát, vízbázisú fertõtlenítõ

biosanitizer új, környezetbarát, vízbázisú fertõtlenítõ biosanitizer új, környezetbarát, vízbázisú fertõtlenítõ környezetbarát összetétel, hatóanyagai az alkalmazás során vízre és oxigénre bomlanak, nem tartalmaz alkoholt, illékony szerves vegyületeket (VOC),

Részletesebben

Betegtájékoztató ALPRESTIL 20 MIKROGRAMM/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Alprestil 20 mikrogramm/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz alprosztadil

Betegtájékoztató ALPRESTIL 20 MIKROGRAMM/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Alprestil 20 mikrogramm/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz alprosztadil ALPRESTIL 20 MIKROGRAMM/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ Alprestil 20 mikrogramm/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz alprosztadil HATÓANYAG: Alprosztadil. SEGÉDANYAG: Vízmentes etanol. JAVALLAT: Az Alprestil

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Fortum 1 g por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz Fortum 2 g por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz ceftazidim Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert,

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Ebrantil 25 oldatos injekció. urapidil

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Ebrantil 25 oldatos injekció. urapidil 25711/55/09 13714/41/09 13724/41/09 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Ebrantil 25 oldatos injekció urapidil Mielott elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

A komplikált intraabdominális infekciók mikrobiológiai diagnosztikája és kezelése felnőtt betegeknél Intézeti protokoll

A komplikált intraabdominális infekciók mikrobiológiai diagnosztikája és kezelése felnőtt betegeknél Intézeti protokoll A komplikált intraabdominális infekciók mikrobiológiai diagnosztikája és kezelése felnőtt betegeknél Intézeti protokoll Szegedi Tudományegyetem, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet 2011. Klasszifikáció:

Részletesebben

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL. 100 mikrogramm flutikazon-propionát (mikronizált) adagonként.

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL. 100 mikrogramm flutikazon-propionát (mikronizált) adagonként. 1. A GYÓGYSZER NEVE Flixotide Diskus 100 mikrogramm/adag adagolt inhalációs por Flixotide Diskus 250 mikrogramm/adag adagolt inhalációs por Flixotide Diskus 500 mikrogramm/adag adagolt inhalációs por 2.

Részletesebben

Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, antimikrobiális szerhasználat és infekciókontroll a bentlakásos szociális intézményekben

Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, antimikrobiális szerhasználat és infekciókontroll a bentlakásos szociális intézményekben Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, antimikrobiális szerhasználat és infekciókontroll a bentlakásos szociális intézményekben Doktori értekezés Szabó Rita Semmelweis Egyetem Patológiai Tudományok

Részletesebben

I. SZÁMÚ MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1/19

I. SZÁMÚ MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1/19 I. SZÁMÚ MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1/19 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE NAXCEL 100 mg/ml szuszpenziós injekció sertéseknek 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy ml tartalmaz:

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A MAGYTAX INJEKCIÓ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A MAGYTAX INJEKCIÓ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ? 4. sz. melléklete az OGYI-T-8224/01, sz. Forgalomba hozatali engedély módosításának Budapest, 2005. december 7. Szám: 21 126/41/2005 Eloadó: dr. Mészáros Gabriella Melléklet: Tárgy: Betegtájékoztató módosítása

Részletesebben

Betegtájékoztató ARAVA 10 MG FILMTABLETTA. Arava 10 mg filmtabletta (Aventis Pharma)

Betegtájékoztató ARAVA 10 MG FILMTABLETTA. Arava 10 mg filmtabletta (Aventis Pharma) ARAVA 10 MG FILMTABLETTA Arava 10 mg filmtabletta (Aventis Pharma) HATÓANYAG: 10 mg leflunomidum filmtablettánként. SEGÉDANYAGOK: Magnézium-sztearát, vízmentes szilicium-dioxid, polividon K-25, kukoricakeményítõ,

Részletesebben

Ciprofloxacin Kabi 100 mg/50 ml, oldatos infúzió. Ciprofloxacin Kabi 200 mg/100 ml, oldatos infúzió. Ciprofloxacin Kabi 400 mg/200 ml, oldatos infúzió

Ciprofloxacin Kabi 100 mg/50 ml, oldatos infúzió. Ciprofloxacin Kabi 200 mg/100 ml, oldatos infúzió. Ciprofloxacin Kabi 400 mg/200 ml, oldatos infúzió I. MELLÉKLET FELSOROLÁS: MEGNEVEZÉS, GYÓGYSZERFORMA(K), GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY- DÓZIS(OK), ALKALMAZÁSI MÓD(OK), KÉRELMEZŐ(K), FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA(I) A TAGÁLLAMOKBAN 1 Tagállam Forgalomba

Részletesebben

Antibiotikumok I. Selman Abraham Waksman 1888-1973

Antibiotikumok I. Selman Abraham Waksman 1888-1973 Antibiotikumok I. Az antibiotikumok az élő szervezetek elsősorban mikroorganizmusok által termelt úgynevezett másodlagos anyagcseretermékek (szekunder metabolitok) legfontosabb csoportja. Ökológiai szerepük,

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Ibandronsav Sandoz 2 mg/2 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz ibandronsav

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Ibandronsav Sandoz 2 mg/2 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz ibandronsav BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Ibandronsav Sandoz 2 mg/2 ml koncentrátum oldatos infúzióhoz ibandronsav Mielott elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelme sen az alábbi

Részletesebben

Gél. Színtelen vagy enyhén sárgás, tiszta vagy enyhén opálos, izopropil-alkohol illatú gél.

Gél. Színtelen vagy enyhén sárgás, tiszta vagy enyhén opálos, izopropil-alkohol illatú gél. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Rheumon 50 mg /g gél 2. MINİSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 g Rheumon 50 mg /g gél 50 mg etofenamát hatóanyagot tartalmaz. A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Cifloxin 250 mg filmtabletta Cifloxin 500 mg filmtabletta ciprofloxacin

Részletesebben

6 mg szumatriptán (8,4 mg szumatriptán-szukcinát formájában) izotóniás oldatban, előretöltött injekciós patronban (0,5 ml).

6 mg szumatriptán (8,4 mg szumatriptán-szukcinát formájában) izotóniás oldatban, előretöltött injekciós patronban (0,5 ml). 1. A GYÓGYSZER NEVE Imigran oldatos injekció + autoinjektor 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 6 mg szumatriptán (8,4 mg szumatriptán-szukcinát formájában) izotóniás oldatban, előretöltött injekciós

Részletesebben

A Havrix megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) biológiai anyagokra előírt követelményeinek.

A Havrix megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) biológiai anyagokra előírt követelményeinek. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Havrix 1440 Elisa Egység szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben Havrix 720 Elisa Egység Junior szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben Hepatitis A vakcina antigén

Részletesebben

I.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

I.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA I.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Aivlosin 42,5 mg/g gyógypremix sertések részére 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Hatóanyag: Tilvalozin

Részletesebben

50 mikrogramm flutikazon-propionát adagonként. (Az adagolópumpa 100 milligramm szuszpenziót bocsájt ki adagonként.)

50 mikrogramm flutikazon-propionát adagonként. (Az adagolópumpa 100 milligramm szuszpenziót bocsájt ki adagonként.) 1. A GYÓGYSZER NEVE Flixonase szuszpenziós orrspray 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 50 mikrogramm flutikazon-propionát adagonként. (Az adagolópumpa 100 milligramm szuszpenziót bocsájt ki adagonként.)

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Gammasolde 1 mg filmtabletta. anasztrozol

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Gammasolde 1 mg filmtabletta. anasztrozol BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Gammasolde 1 mg filmtabletta anasztrozol Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. - Tartsa meg

Részletesebben

A Boostrix Polio diphtheria, tetanus, pertussis és poliomyelitis elleni emlékeztető oltásra javasolt 4 éves kortól (lásd 4.2 pont).

A Boostrix Polio diphtheria, tetanus, pertussis és poliomyelitis elleni emlékeztető oltásra javasolt 4 éves kortól (lásd 4.2 pont). 1. A GYÓGYSZER NEVE Boostrix Polio szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben diphtheria, tetanus, pertussis (acelluláris összetevő) és (inaktivált) poliomyelitis vakcina (adszorbeált, csökkentett

Részletesebben

2. Melyik virulenciafaktor felelős a Listeria monocytogenes intracelluláris terjedéséért? A ActA B CagA C Yop D pertactin

2. Melyik virulenciafaktor felelős a Listeria monocytogenes intracelluláris terjedéséért? A ActA B CagA C Yop D pertactin Név: soportszám: H kód: GYSZRŰ VÁLSZTÁS 1. rucella átvitelében szerepet játszik, KIVÉV: aerosol transzmisszió nem pasztőrözött tej fogyasztása emberről emberre való terjedés szarvasmarha abortummal való

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Semicillin 250 mg kapszula BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

Cefzil 50 mg/ml por belsőleges szuszpenzióhoz 250 mg cefprozil (cefprozil-monohidrát formájában) 5 ml elkészített szuszpenzióban.

Cefzil 50 mg/ml por belsőleges szuszpenzióhoz 250 mg cefprozil (cefprozil-monohidrát formájában) 5 ml elkészített szuszpenzióban. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Cefzil 250 mg filmtabletta Cefzil 500 mg filmtabletta Cefzil 50 mg/ml por belsőleges szuszpenzióhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Cefzil 250 mg filmtabletta 250 mg cefprozil

Részletesebben

Priorix por és oldószer oldatos injekcióhoz előretöltött fecskendőben Kanyaró, mumpsz és rubeola vakcina (élő)

Priorix por és oldószer oldatos injekcióhoz előretöltött fecskendőben Kanyaró, mumpsz és rubeola vakcina (élő) 1. A GYÓGYSZER NEVE Priorix por és oldószer oldatos injekcióhoz előretöltött fecskendőben Kanyaró, mumpsz és rubeola vakcina (élő) 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Feloldást követően 1 adag (0,5 ml)

Részletesebben

A baktériumok szaporodása

A baktériumok szaporodása A baktériumok szaporodása Baktériumsejt növekszik, majd osztódik a populáció szaporodik - Optimális körülmények esetén a sejttömeg (sejtszám) exponenciálisan nõ az idõvel - Generációs idõ: az az idõ, ami

Részletesebben

A tigecyclin in vitro hatékonysága Magyarországon multicentrikus tanulmány 2006

A tigecyclin in vitro hatékonysága Magyarországon multicentrikus tanulmány 2006 A tigecyclin in vitro hatékonysága agyarországon multicentrikus tanulmány 26 Konkoly Thege arianne, Nikolova adka és a ikrobiológiai unkacsoport A POSZTANTIBIOTIKU ÉA BAD BUGS: NO DUGS AZ AIKAI INFKTOLÓGIAI

Részletesebben

A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1. sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Econor 50 % gyógypremix sertések részére Econor 10 % gyógypremix sertések és nyulak részére 2. MINŐSÉGI

Részletesebben

Összetétel: Hatóanyag: Flebogamma 5% 0,5 g oldatos infúzió 0,5 g intravénás alkalmazásra szánt humán normál immunglobulin

Összetétel: Hatóanyag: Flebogamma 5% 0,5 g oldatos infúzió 0,5 g intravénás alkalmazásra szánt humán normál immunglobulin Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! 4. sz. melléklete az OGYI-T-10 247/01, az OGYI-T-10 248/01, az OGYI-T-10 249/01, és az OGYI-T-10 250/01 sz. forgalomba

Részletesebben

I/3 Lemez agar táptalaj: (bouillon, 1-3% agar-agar)

I/3 Lemez agar táptalaj: (bouillon, 1-3% agar-agar) I. Steril táptalajok 1. Bouillon 2. Ferde és magas agar I/1,2 Steril táptalajok: Bouillon, Ferdeagar, Magasagar 3. Lemez agar I/3 Lemez agar táptalaj: (bouillon, 1-3% agar-agar) 4. Dúsító táptalajok (húsos

Részletesebben

10,7 mg mivakurium-klorid (10,0 mg mivakurium kation) 5 ml-es ampullánként (2 mg/ml).

10,7 mg mivakurium-klorid (10,0 mg mivakurium kation) 5 ml-es ampullánként (2 mg/ml). 1. A GYÓGYSZER NEVE Mivacron 2 mg/ml oldatos injekció 2 MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 10,7 mg mivakurium-klorid (10,0 mg mivakurium kation) 5 ml-es ampullánként (2 mg/ml). A segédanyagok teljes listáját

Részletesebben

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL. 1 adag (0,5 ml) tartalma: Hepatitisz B felszíni antigén 1,2.

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL. 1 adag (0,5 ml) tartalma: Hepatitisz B felszíni antigén 1,2. 1. A GYÓGYSZER NEVE Engerix-B szuszpenziós injekció gyermekeknek Engerix-B szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben gyermekeknek Hepatitisz B (rekombináns DNS) vakcina (adszorbeált) (HBV) 2. MINŐSÉGI

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BUDENOFALK KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BUDENOFALK KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ? BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Budenofalk 3 mg kemény kapszula budezonid Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszerét, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. - Tartsa meg

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. LEVOFLOXACIN FARMAPROJECTS 5 MG/ML OLDATOS INFÚZIÓ Levofloxacin

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. LEVOFLOXACIN FARMAPROJECTS 5 MG/ML OLDATOS INFÚZIÓ Levofloxacin Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA LEVOFLOXACIN FARMAPROJECTS 5 MG/ML OLDATOS INFÚZIÓ Levofloxacin

Részletesebben

Betegtájékoztató FUROSEMID-CHINOIN OLDATOS INJEKCIÓ. Furosemid-Chinoin oldatos injekció furoszemid. HATÓANYAG: 20 mg furoszemid 2 ml-es ampullánként.

Betegtájékoztató FUROSEMID-CHINOIN OLDATOS INJEKCIÓ. Furosemid-Chinoin oldatos injekció furoszemid. HATÓANYAG: 20 mg furoszemid 2 ml-es ampullánként. FUROSEMID-CHINOIN OLDATOS INJEKCIÓ Furosemid-Chinoin oldatos injekció furoszemid HATÓANYAG: 20 mg furoszemid 2 ml-es ampullánként. SEGÉDANYAG: Nátrium-klorid, trometamol, nátrium-hidroxid, injekcióhoz

Részletesebben

Betegtájékoztató PAMITOR 15 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Pamitor 15 mg / ml koncentrátum oldatos infúzióhoz dinátrium-pamidronát

Betegtájékoztató PAMITOR 15 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Pamitor 15 mg / ml koncentrátum oldatos infúzióhoz dinátrium-pamidronát PAMITOR 15 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ Pamitor 15 mg / ml koncentrátum oldatos infúzióhoz dinátrium-pamidronát HATÓANYAG: Milliliterenként 15 mg dinátrium-pamidronát (ami megfelel 12,6 mg pamidronsavnak).

Részletesebben

GYÓGYSZERÉSZET 2006/10. A MAGYAR GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI TÁRSASÁG LAPJA A TARTALOMBÓL. Gloria victis! (Dicsõség a legyõzötteknek!)

GYÓGYSZERÉSZET 2006/10. A MAGYAR GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI TÁRSASÁG LAPJA A TARTALOMBÓL. Gloria victis! (Dicsõség a legyõzötteknek!) GYÓGYSZERÉSZET A AGYAR GYÓGYSZERÉSZTUDOÁNYI TÁRSASÁG LAPJA A TARTALOBÓL Gloria victis! (Dicsõség a legyõzötteknek!) A béta-laktámokról és az aminoglikozidokról Gyógyszermolekulák biológiai degradációja

Részletesebben

III. Melléklet. Alkalmazási előírás, címkeszöveg és betegtájékoztató

III. Melléklet. Alkalmazási előírás, címkeszöveg és betegtájékoztató III. Melléklet Alkalmazási előírás, címkeszöveg és betegtájékoztató Megjegyzés: Ez az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató az előterjesztési eljárás eredménye alapján jött létre, amelyre ez a Bizottsági

Részletesebben

2.6.13. NEM STERIL TERMÉKEK MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATA: VIZSGÁLAT MEGHATÁROZOTT MIKROORGANIZMUSOKRA

2.6.13. NEM STERIL TERMÉKEK MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATA: VIZSGÁLAT MEGHATÁROZOTT MIKROORGANIZMUSOKRA 2.6.13. Nem steril termékek mikrobiológiai vizsgálata Ph.Hg.VIII. - Ph.Eur.6.0. 1 01/2008:20613 javított 6.0 2.6.13. NEM STERIL TERMÉKEK MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATA: VIZSGÁLAT MEGHATÁROZOTT MIKROORGANIZMUSOKRA

Részletesebben

Immunszupprimáltak, transzplantáltak és immunkompromittáltak infekciói. ORFI, 2016 Kádár János

Immunszupprimáltak, transzplantáltak és immunkompromittáltak infekciói. ORFI, 2016 Kádár János Immunszupprimáltak, transzplantáltak és immunkompromittáltak infekciói ORFI, 2016 Kádár János Kikről beszélünk malignitás (nem kontrollált) kemo/radioterápia haemopoieticus őssejt / solid szerv átültetés

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Pantoprazol Goodwill 40 mg por oldatos injekcióhoz pantoprazol

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Pantoprazol Goodwill 40 mg por oldatos injekcióhoz pantoprazol BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Pantoprazol Goodwill 40 mg por oldatos injekcióhoz pantoprazol Mielott elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Részletesebben

A Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer 2008.évi eredményei

A Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer 2008.évi eredményei A Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer 2008.évi eredményei A 2004 negyedik negyedévében indult, aktív fekvőbeteg intézmények nosocomialis fertőzéseinek monitorozására szolgáló, Nemzeti Nosocomialis

Részletesebben

1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE. Cutivate 0,5 mg/g krém 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE. Cutivate 0,5 mg/g krém 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Cutivate 0,5 mg/g krém 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 0,5 mg flutikazon-propionát (mikronizált) 1 gramm krémben. 7,5 mg flutikazon-propionát (mikronizált) 15 g krémben.

Részletesebben

III. melléklet Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató egyes fejezeteinek módosításai

III. melléklet Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató egyes fejezeteinek módosításai III. melléklet Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató egyes fejezeteinek módosításai 34/42 A. Alkalmazási előírás 4.1 Terápiás javallatok [a jelenleg elfogadott indikációk törlendők és a következőkkel

Részletesebben

FELSOROLÁS: MEGNEVEZÉS, GYÓGYSZERFORMA, GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY- DÓZISOK, ALKALMAZÁSI MÓD, KÉRELMEZ

FELSOROLÁS: MEGNEVEZÉS, GYÓGYSZERFORMA, GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY- DÓZISOK, ALKALMAZÁSI MÓD, KÉRELMEZ I. MELLÉKLET FELSOROLÁS: MEGNEVEZÉS, GYÓGYSZERFORMA, GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY- DÓZISOK, ALKALMAZÁSI MÓD, KÉRELMEZŐ, FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJAI A TAGÁLLAMOKBAN 1 Tagállam Belgium - Forgalomba hozatali

Részletesebben

I. sz. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. sz. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. sz. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE Xolair 75 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 75 mg omalizumab injekciós üvegenként.

Részletesebben

I. sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

I. sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA I. sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Meloxidyl 1,5 mg/ml belsőleges szuszpenzió kutyáknak 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 ml tartalmaz

Részletesebben