A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN. s E g y h á. M d

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN. s E g y h á. M d"

Átírás

1 t C zs A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN EGYHÁZKÖZSÉGI ÉRTESÍTÕ év 2. szám CERUZAHEGYEZÕ r a y g a M d lá a s en Sz Katolikus E g y h á zk ö é g K ö ln 1 Ha kinyitod a gugli keresõjét, szinte mértéktelenül ömlik rád a sok jótanács. El sem tudsz köztük igazodni: Indokolatlanul ne vegyünk be gyógyszert, csak mértékkel. Az alkohol ártalmas. Hiba, ha a jó hangulatot csupán az alkoholtól várjuk. Ha van kedvünk, koccintsunk, de tartsuk meg a mértéket. Fõzzön bazsarózsagyökeret. Fogyassza lassan, mértékkel. A Napi Troll azt ajánlja, hogy csak mértékkel fészbukozzunk és twitterezzünk. A gazdasági szakember óvatos elõrejelzése szerint, csak kis mértékben lehetséges a nyugdíjemelés... És így tovább. A való életben meg azt tapasztaljuk, hogy a mértéktelenség divat lett: minél szegényebbek vagyunk, annál jobban szeretnek egyesek flancolni. Mi mindent áldozunk, mennyi pénzt költünk pl. egy esküvõre, egy ballagásra. Egymást túllicitáljuk az ajándékozásban, meggondolatlanul költekezünk, fogyasztunk, szórjuk a pénzt, majmoljuk a luxust, mert ez a trendi. Mániánk lett a mohóság, a túlzás minden szinten. Túlzásba visszük a telefonos csevegést, a pletykát, a siránkozást, az önérzeteskedést, elveszítjük a józanságot a véleményalkotásnál, döntéseknél, s emiatt nem tudjuk helyükön kezelni dolgainkat, kapcsolatainkat, sokszor nem elég, vagy túl nagy fontosságot tulajdonítva nekik. Egyszóval: elveszett a mérce. Eközben szokatlanul magabiztosan olyan illúziókban ringatjuk magunkat, hogy 'hát lépést kell tartani a korral', 'arany középúton kell járni', amint azt Horatius is megmondta... Igaz, Horatius annak idején épp a szélsõségektõl akart ezzel megóvni, ahogyan Buddha is. Sõt, keresztény létünkre még bibliai mentséget is találtunk magunknak: Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, Istennek pedig, ami az Istené. (Mt 22, 22) Mintha a császár és Isten egyenrangú lenne. Mintha a császár nem lenne Isten teremtménye. A fordításhoz képest eredetiben meg így hangzott: adjátok vissza... Elhallgatjuk viszont a másik bibliai figyelmeztetést: De mivel langyos vagy, se hideg, se meleg, kiköplek a számból...! (Jel 3, 16)

2 2 Egyházközségi Értesítõ év 2. szám július-december Ezzel meg is érkeztünk a probléma gyökeréhez. Ugyanis a hangzatos mai arany középút kifejezés ál-semlegességet, el nem kötelezõdést takar. A sehová sem vivõ üresség puhány magyarázkodása. A gerinctelenség paravánja. A sodródás életveszélyes divatszava. A középszer halálos csókja. S ez legalább olyan ártalmas, mint a végletek... Az ilyen ember ma üzletben gondolkodik hitrõl, erkölcsrõl, értékekrõl, emberi életrõl. Minimális kockázat, minimális veszteség. Éppen úgy mintha két kereskedõ egyre lejjebb licitálná a másik árait, aztán megegyeznének egy középárban. Sokan ezt szívesen nevezik kompromisszumnak, pedig nem az. Egyre veszélyesebb jelenség kezd kialakulni ezzel a gondolkodással egyéni és köz-életünkben egyaránt. Minden pártban ott vagyunk, ide is belépünk, onnan is kiállunk. Minden lelkiségnek, minden szervezetnek tagja leszek, csak épp fel- és kitûnhessek, ahol egy-két tányért összeütnek, máris megjelenek mosogatni, csak ne kelljen végképp elszegõdni valahová. Csak nehogy valahol felelõsséget kelljen vállalni, és amit elkezdtem, azt végigvinni. Keressük a pozíciókat, helyezkedünk, másokat kioktatunk, de bõrünket nem visszük vásárra. Nos, ez a sunyi, lapulós gerinctelenség az, amit sokan elõszeretettel aranyközépútnak neveznek. Pedig hát napnál világosabb, hogy nem az... Lehet, hogy a félelem miatt bizonytalanok, lehet, hogy nincs elég önbecsülésük, lehet, hogy állandóan mások biztatását vagy elismerését várnák, lehet, hogy mindenkinek meg akarnak felelni, vagy épp ellenkezõleg: nincs karakterük. Mégis. Mi lenne, ha az édesapa és az édesanya így egyezkedne születendõ gyermekeik számáról: szerintem legyen egy, szerintem kettõ, na jó, akkor legyen másfél... S amikor a család egyik tagja grízgaluskát enne, a másik meg rántott húst, ebben az esetben mi a középút?... Sokan összekeverik, a konfliktus rendezõelvét, a kompromisszumot az aranyközépúttal, ami viszont egy belsõ döntési mechanizmus. De beszélhetünk-e aranyközépútról azon a szinten, ahol erkölcsi, hitbeli, akarati döntéseink születnek? Ki lehet-e az ezzel járó konfliktust kerülni csak azért, hogy nekem könnyebb legyen? Az az igazság, hogy aki folyton kerülgeti a forró kását, aki se hideg, se meleg, liccs-loccs emberként lötyögi végig erkölcsi életét, az nem jut semmire. Jobban mondva, pont, hogy a semmibe jut. Akit nem érdekel tetteinek, szavainak eredménye, aki nem számol a következményekkel, aki mindenkivel jóban akar lenni, csakhogy az ördögöt se bántsa meg, annak ez a bûvös aranyközépút nem lesz más, mint trójai faló. Ha nem vállal kockázatot, ha nem mer bizalmi halálugrást végrehajtani, terméketlen, száraz ág lesz családja és az emberiség fáján. A keresztény etika korán tudatosította a hívõkben, hogy Isten kegyelme mellett alapvetõen négy létfontosságú erényt kell elsajátítanunk ahhoz, hogy

3 A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN 3 emberségünkben is edzettekké váljunk. Az okosság, a lelki erõsség és az igazságosság mellett ez a: mértékletesség. Itt is a vágyak ösztönök és érzelmek feletti uralkodáson van a hangsúly, csak a buddhistákéhoz képest teljesen más a motiváció. A misztikusoknál és a lelki élet mestereinél is nagy szerepet játszott nemcsak az ember testi-lelki erõi feletti uralma miatt, hanem, mert e mögött a készség mögött bölcsesség húzódik meg. Ennek birtokában higgadtabban mérlegelhetünk céljaink között, hamarabb megtaláljuk a helyes mércét, még mielõtt korlátoznánk önmagunkat. Ugyanakkor nem kell megkísérelni mindent, ami megtehetõ. Szent Pál írja: minden szabad (nekem) tehát szabad vagyok azt eldönteni, mit teszek, de nem minden válik javamra. (1Kor 10, 23) Tehát nem középszerûségbõl, vagy testgyûlöletbõl nem teszek meg valamit, hanem megfontoltságból. Amikor a mértékletességre törekszem, Krisztust akarom utánozni. Miatta, érte, az Õ vonzásának köszönhetõen óvakodom a szélsõségektõl: ételben-italban, indulataim kordában tartásával, az anyagi javak használatának egyensúlyával, egyszóval mindenben. Krisztus-hívõként nem engedem meg magamnak a túlzásokat sem a luxusban, sem a házastársi vagy emberi kapcsolataimban elõálló vitás helyzetekben. Uralkodok magamon, igyekszem jól egyensúlyozni a szép szó, a szidás a büntetés, a dicséret és a kritika között. Ezzel harmóniát teremtek magamban és környezetemben. Ha a hegedû húrja túl feszes, a húr elpattanhat, ha laza akkor nem szól szépen a hangszer. Az élet minden területére igaz ez a kép. Felértékelõdnek a kis örömök, az apró dolgok. Könnyebben le tudok mondani kis értékekrõl nagyobbakért, edzésben tartom akaraterõmet, nem másoknak, hanem Istennek akarok tetszeni. Elkötelezem magam egy cél, egy érték, szakma, hivatás, személy mellett, és kitartok. Nincs aranyközépút jó és rossz között. Hiszen, ha választani kell, akkor csak a jót választom. Így távol tudom tartani magam a beteges féktelenségtõl, a fölösleges kíváncsiságtól, nagyobb lesz a teherbírásom, nem törik meg a gerincem, s az olcsó, bûnös kompromisszumok nem szívják el éltetõ energiámat. Carlo Maria Martini SJ, nemrég elhunyt milánói bíboros szerint a mértékletesség [1] nem más, mint a ceruzahegyzés képessége. Még a hegyzõ elõtti világból emlékszünk, milyen nehéz volt úgy meghegyezni a ceruzát, hogy ne törjön ki a hegye. Azt hiszem, valahol itt a titka a megkeresztelt aranyközépútnak, a mértékletesség erényének is: úgy hegyezzem a ceruzámat, hogy a hegye ne törjön ki..., s tudjak vele írni. /Sebestyén Péter, Marosvásárhely/ [1] A mértékletesség olasz megfelelõje (temperanza) ceruzahegyzést (is) jelent.

4 4 Egyházközségi Értesítõ év 2. szám július-december MINDSZENTY-ÉVFORDULÓ VISSZATEKINTÉS I május 10-én a kölni magyar szentmisén megemlékeztünk nagy püspökünk, bíborosunk halálának negyvenedik évfordulójáról. Ezt követõen a Mindszenty Magyar Házban (Thieboldsgasse 96) megkoszorúztuk a házban elhelyezett emléktábláját. Imádkoztunk boldoggá avatatásáért és talán kicsit magunkért is. Kõbe-falba vésett neve õrzi látogatásának emlékét, hiszen két alkalommal is meglátogatta a Rajna mentén élõ magyar híveit. Szelleme itt maradt a magyarok nélküli falak között, de imáinkban kértük segítségét, hogy közösségünk ismét helyet kaphasson a házban, amelyet (49 év használat után) el kellett hagynunk. /Reinhold Gizella, Leverkusen/ MINISTRÁNSTALÁLKOZÓ URUNK MENNYBEMENETELE NAPJÁN avagy a Krupp-acélt is megedzik május 14-én, csütörtökön került sor a Lelkészség ministránsainak kirándulására. Már a kirándulás napjának kiválasztása is szerencsésnek mondható: általában könynyebb a tevének átmenni a tû fokán, ill. Bayern München-mezben végigmenni a dortmundi belvárosban, mint a Kölni Városi Könyvtár elõtt szabad parkolóhelyet találni, de az ünnep megoldotta ezt a problémát. 10:00-ig begördültek a magyar ministránsokat szállító autók Duisburgból, Mülheimból, Bonnból, Krefeldbõl, Bergisch Gladbachból és Kölnbõl. Összeállt a konvoj, és el is indultunk elsõ állomásunk irányába, Bergheim mellé, a barnakõszénbányát, ill. a külszíni fejtést megnézni. Ekkor kaptuk a kiscserkészeket is próbára tevõ feladatot: az interneten talált német nyelvû leírás ugyanis kissé mediterránnak, pontatlannak bizonyult, ráadásul a külszíni fejtés kilátóit egyáltalán nem táblázták ki, ezért a terepbejárás kissé hosszabbnak bizonyult a tervezettnél. Szerencsére Tamás, az egyik bonni apuka valódi Byte-szelidítõnek bizonyult, amerikai kódfejtõket megszégyenítve állapította meg a Google-bejegyzések alapján, pontosan hová is kell mennünk. A külszíni fejtés földi halandó számára szinte elképesztõ látványt nyújtott. Mintha egy tudományos-fantasztikus könyv közölt volna beszámolót egy 23. századbéli Mars-bolygón található bányáról: néhány tízméteres mélységben már külszíni fejtéssel kinyerhetõ

5 A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN 5 a szén, ezért kb. egy kilométer szélességben, ill. néhány száz méter mélységben V-alakban kitermelték a földet, hogy aztán székesegyháznyi méretû markológépek emelhessék ki a szenet, amelyet több kilométer hosszú szállítószalag juttatott el a feldolgozás helyére. A munka az ünnepnapon is folyt, a bányászok és a munkagépek apró hangyának látszottak a távolból. Utunk következõ állomása a paffendorfi kastély volt, egy 19. századi neogótikus épületegyüttes, amely meglepõen szép állapotban vészelte át a 20. század viharait. A kastélykomplexumot takaros tó és park övezi, ahol sétáltunk egy kicsit, majd kicsomagoltuk a harapnivalónkat, erõt gyûjtve az akadályversenyhez. Az ebéd befejeztével a gyerekek 3-4 fõs csapatokat alkotva láttak hozzá az Edit által készített feladatlapok kitöltéséhez, amely kihívás teljesítése egy reneszánsz embernek vagy egy titkos ügynöknek is becsületére vált volna. A parkban található növényekrõl és állatokról kellett információkat gyûjteni, egy keresztrejtvényt megfejteni, közmondást kitalálni, sõt, a kastélyról verset írni, mindezt egy órán belül! Ezt követõen fenyõtobozokat kellett a gyerekeknek célba dobniuk. Itt fõleg Álmos csillogtatta meg tehetségét, a sikeres dobásokat követõ örömtáncával afrikai focisták példáját követte. Míg Edit elvégezte a kiértékelést, megnéztük a kiállítást. Megtudtuk, hogy az RWEenergiakonszern vásárolta meg és tartja fenn a kastélyt, itt mutatva be a kõszénbányászat elõnyeit, a környezetvédelmi erõfeszítéseket, sõt, azt is, hogyan telepítenek át komplett falvakat a bányászat miatt. A kiállítás látványos volt és a makettek is nagy élményt nyújtottak a gyerekeknek, bár kétségtelen, hogy egy zöld képviselõ nem feltétlenül osztotta volna 100%-ban az itt bemutatott gondolatokat. Közben megszületett a csapatok eredményeinek kiértékelése. A verseny kihívás volt a javából, de az ifjú ministránsok megmutatták, hogy nemcsak a csengetéshez és a szentlecke felolvasásához értenek. A versek nagy tetszést és tapsot arattak mindannyiunk körében. Mindenki dobogós helyet ért el. Ezt követõen szerettük volna megünnepelni a gyõzteseket egy fagylaltozással. Mivel a paffendorfi kastély környékén sajnos bezártak a vendéglátóipari egységek, át kellett

6 6 Egyházközségi Értesítõ év 2. szám július-december autóznunk a szomszédos faluba az édes csemegéért. Az élet azonban megjutalmazott bennünket egy török fagylaltozó képében. Az NRW-be szakadt magyar ministránsok egyszerre tettek tanúságot a tolerancia és az ökumené szellemérõl: a katolikus gyerekek a különbözõ felekezetek közötti békés együttélés jegyében nagy buzgalommal tüntették el a muzulmán testvéreink által készített és felszolgált fagylaltgombócokat és -kelyheket. Ezt követõen elérkezett a búcsú pillanata, a gyerekek és kísérõik hazaindultak. Ekkor József atya még megosztott velünk egy titkot: sikerrel lobbizott Szent Péternél a jó idõért. S lõn: a Rajna mentén oly gyakori esõfelhõknek aznap máshol akadt dolguk, nekünk nem volt szükségünk esõkabátra. Brüsszeli lobbisták sem csinálhatták volna ügyesebben. Ezúton is köszönjük József atyának, Editnek és Fatimének a szervezést, a ministráns gyerekeknek pedig, hogy egész évben szolgálnak a miséken. /Kiss Péter, Bonn/ ELSÕÁLDOZÁS Pár napja ünnepeltük Úrnapját Krisztus testének és vérének ünnepét. Sokszor halljuk, hogy a szentáldozás lelki táplálék, és talán értjük is, én mégis kíváncsi voltam a táplálék szó jelentésének hivatalos megfogalmazására, ezért kerestem egy internetes kislexikont, amely szerint: A táplálék olyan anyag, amely a szervezet felépítéséhez és az anyagforgalom közben szenvedett veszteségek pótolásához szükséges alkatrészeket tartalmazza. Innen próbáltam megközelíteni a szentáldozás ill. az elsõáldozás szükségességét és örömét: nemcsak testünk, hanem lelkünk felépítéséhez is nélkülözhetetlen az olyan anyag, amely a szükséges alkatrészeket tartalmazza valamint a veszteségeket pótolja! Milyen csodálatos: Krisztus nap, mint nap, újra és újra önmagát ajándékozza, hogy a lelkünknek szükséges táplálékot biztosítsa a szentáldozásban, s minden veszteségünkben megvigasztaljon május 17-én Kánya Anna (Krefeld) és Bartha Péter (Köln) a düsseldorfi szentmisében elõször ízlelte meg Jézus mélységes szeretetét a szentáldozásban, amelyben a legjobb barátként erõsít, vigasztal, együtt örül és soha el nem hagy. Szeretettel kívánjuk nekik, hogy Krisztus testének és vérének vétele valóban mindennapi lelki táplálékuk legyen az Õ Országa felé vezetõ úton! /Mustos Edit, Langenfeld/

7 A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN 7 NÉMETAJKÚ ORGONISTÁK MAGYAR SZOLGÁLATBAN Az 1956-os szabadságharcot követõen számos magyar honfitársunk menekült Németországba. Nagy részük Bajorországot választotta új hazájául, azonban sokan a Rajna vidékén telepedtek le, és ott alkottak jelentõs lélekszámú magyar közösségeket. A menekülteket többnyire a katolikus egyház karolta fel. Ennek megfelelõen a magyar papok lelkipásztori, azonban lelki egészségügyi szolgálata is fokozott jelentõségûvé vált. A Rajna vidékén Kölnben a Mindszenty Magyar Ház körül és Essenben jött létre nagyobb katolikus lelkipásztori központ. Essenben hosszú ideig Mikó atya teljesített szolgálatot, 1983-ban bekövetkezett haláláig. A szentmisén tudvalevõleg énekelni szoktunk, mégpedig katolikus egyházi énekeket. Ehhez azonban orgonistára volt szükség. Helmut Marenbach igen fiatalon, Mikó atya ösztönzésére kezdte el tanulni a magyar egyházi énekek orgonakíséretét. Essenben, a Szent Mihály templomban, felhangzott tehát a Mennybõl az Angyal, vagy a Boldogasszony Anyánk, a szentmise végén pedig a magyar himnusz a kommunista elnyomás éveiben a magyar hívek könnyezõ szemével kísérve. Helmut Marenbach orgonajátéka mély benyomást gyakorolt Stephan Glagovsekre, aki a templom közelében lakott, s az orgona iránti kíváncsisága elvitte a magyar szentmisékre is. Helmut Marenbach aki példaképe volt és bérmaapja is lett hatására Stephan elvégezte a kántorképzõt, majd német-zene szakos tanár lett. Idõközben Isten kegyelmébõl véget ért a kommunista éra, és Magyarországról is bárki szabadon, határok nélkül utazhat Németországba, ahol akár le is telepedhet. A szentmisék látogatóinak összetétele megváltozott. Az 56-os menekültek nagy része már Urunk kegyelmét élvezi, és a szentmiséken egyre több a Magyarországról vagy a környezõ országokból munkavállalás céljából érkezett magyar. Istennek hála, sok közöttük a hívõ katolikus. Testi-lelki megújulásnak lehetünk tanúi. Helmut Marenbach hamarosan októberben az ötvenedik évfordulót ünnepli a magyar hívek orgonistájaként, Stephan Glagovsek-Ádám pedig a negyvenediket. Több évtizedes áldozatos munkájukat bizony elcsiripelték a kismadarak, akik a Rajna vidékérõl egyenesen a Vatikánba repültek. Ott pedig Ferenc pápa fülébe is eljutott a jó hír, aki rögvest megbízta az illetékes képviselõit, hogy díszoklevéllel emlékezzenek meg errõl a kiemelkedõ évfordulóról.

8 8 Egyházközségi Értesítõ év 2. szám július-december A június 7-i duisburgi szentmisén Lukács József plébános nyújtotta át az ünnepelteknek Ferenc pápa elismerõ okleveleit, akik meghatottan, könnyes szemmel fogadták ezt a megtiszteltetést. A Rajna menti és Ruhr-vidéki magyar katolikus egyházközség képviselõ testülete a hívek nevében is szeretettel gratulál az ünnepelteknek, Isten áldását kérjük a további munkájukra, sok-sok további boldog évet közösségeinkben! /Ficsor László, Moers/ Tedd a jót! Tekintet nélkül arra, hogy Másoknak tetszik Vagy nem, Tekintet nélkül arra, hogy Látják-e vagy nem, Tekintet nélkül arra, hogy lesz-e Sikere vagy nem, Tedd a jót! kozunk az ottani magyar közösséggel: együtt imádkozunk az 1956-os forrada- lom áldozataiért a magyar keresztnél, majd ünnepélyes szentmisén veszünk részt. A zarándoklatot a szálláskeret miatt 20 fõ részére tudjuk biztosítani. A jelentkezéseket érkezési sorrendben legkésõbb augusztus 15-ig fogadjuk a Lelkészség elérhetõségein, amely visszaigazolás után, 50 befizetésével válik véglegessé. Õsszel kétnapos holland-belga zarándoklatot tervezünk, amelyet összekötünk a szokásos október 31-i banneuxi magyar zarándoklattal. Október 30-án 9 órakor autóbusszal indulunk Kölnbõl és elsõként Maastricht városát vesszük szemügyre, majd belga kolostorokat látogatunk meg. Egy éjszakát Banneux-ben töltünk, ahol vacsorát és reggelit is kapunk. Szomabton délelõtt Liège városát tekintjük meg, aztán Banneux-ben talál- Sík Sándor: Tedd a jót! Tégy minden jót, amit Megtehetsz, Ott, ahol vagy, Úgy, ahogy teheted, Akkorát, amekkorát tehetsz, De mindig, szüntelen ez legyen A programod! TESTVÉRKÖZÖSSÉGEK LÁTOGATÁSA

9 A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN 9 ELHUNYTAK: február 6-án, életének 61. évében elhunyt Páll Miklós, közösségünk hûséges szakácsa. Április 22-én elhunyt Lázók Ferenc dinslakeni közösségi tagunk. Temetése május 8-án volt a dinslakeni temetõben. Nyugodjanak békében! KERESZTELÕK: Február 22-én Kölnben kereszteltük Matic Nikot, Leidecker Orsolya és Matic Ivan kisfiát. Június 6-án Wuppertalban kereszteltük Vukov Maximiliant, Vukov Bettina és Vukov Dragan kisfiát. Június 13-án Kölnben kereszteltük Német Julikát, Német-Berta Judit és Német Stefán kislányát. Június 14-én szintén Kölnben kereszteltük Ziegler Stella Félicét és Ziegler Balthasar Nepomukot, Ziegler Lilla- Jessica és Eichhorn Andreas gyermekeit. Szeretettel gratulálunk, és kívánjuk Isten áldását kedves családjaik életére! EGYHÁZKÖZSÉGI KÖZLEMÉNYEK ikról kommunikálni, ügyeket intézni, orvosi ellátást igénybe venni. Aki magyarul felajánlja szolgáltatásait és szeretné, hogy a honlapunkon megjelenjenek az infor- mációk, kérjük jelezze a Lelkészség elérhetõségein. HÉTKÖZNAPI SZENTMISÉK: Kölnben és Düsseldorfban õsztõl hétköznap is lesznek magyar szentmisék. Kérjük kövessék figyelemmel az idõpontokat a megadott hónapoknál. ÚJ AACHENI MISÉZÕHELY: Õsztõl Aachenben új helyen ünnepeljük szentmiséinket. Szeptember 27-én vasárnap 11:00 órakor találkozunk az aacheni St. Hubertus templomban. Händelstr. 6, Aachen-Hanbruch EGYÉB LELKÉSZSÉGI HÍREK: Kérjük, aki teheti, adja meg internetes elérhetõségét, hogy a körlevelet minél több címre digitális formában juttathassuk el, ill. a köztes idõben az értesítõben nem említett programokról is tudjuk Önöket tájékoztatni. Elérhetõségünk a körlevél utolsó oldalán található. A szentmisék alkalmával nyomtatott formában is elvihetõ a körlevél. Honlapunkon létrehoztunk egy közérdekû információs fület, amelyen olyan szolgáltatásokat szeretnénk reklámozni, ahol a hívek magyarul tudnak problémá- KARITATÍV PROJEKTJEINK: Évente egyszer anyagi támogatásukat ké- rem, hogy egyházközségünk programjait és karitatív kezdeményezéseit fedezni tudjuk. Ebben az évben a következõ célokra igyekszünk adományokat továbbí- tani: 1. Gyimesfelsõloki Szent Erzsébet Liceum (csángó diákok kollégiumi ellátása) 2. Temesvár Gyárváros Plébánia (Szegények konyhája) 3. Gyulafehérvári Papnevelõ Intézet 4. Kárpátaljai magyarok

10 10 Egyházközségi Értesítõ év 2. szám július-december KÖZÉRDEKÛ INFORMÁCIÓK FORDÍTÁS, TOLMÁCSOLÁS, HITELESÍTÉS: Alfter (Bonn környéke) Vajda István Német-magyar / magyar-német fordítás és hitelesítés. Tel.: 02222/ Düsseldorf Annemarie Schwarz Német-magyar / magyar-német fordítás és hitelesítés, magyar nyelvoktatás Tel.: 0211/ Köln Dr. Heider-Lippkai Judit Német-magyar / magyar-német fordítás és hitelesítés. Tel.: 0221/ Moers (Ruhr-vidék) Ficsor László Fordítás, hitelesítés a világ szinte minden nyelvén. Tel.: :02841/ MAGYARORSZÁG DÜSSELDORFI FÕKONZULÁTUSA: Szegner Balázs fõkonzul és Dr. Windisch Teréz konzul Adersstrasse 12-14, Düsseldorf (Ideiglenes cím: Huttropstr. 60, Essen) Tel.: , Fax: Ügyintézés kizárólag elõzetes idõpont-egyeztetéssel, lehetõség szerint ben! FIZIOTERÁPIA MEGELÕZÉS WELLNESS: Therapiezentrum am Wiener Platz Györgyicze Levente Buchheimer Str , Köln Tel.: 0221/611608, MAGYAR TERMÉKEK: Magyar áruk: Erõs Pista, Piros Arany, kalocsai paprika, magyar borok és pezsgõk, Unicum, Hubertus, pálinkák, AVE ásványvíz, energiaitalok, Vitalade sportitalok stb. webshopja Üzlet: Neuer Wall 4 (Wallzentrum), Moers Tel.: 02841/ Nyitva: hétköznap óráig

11 A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN 11 MISÉZÕHELYEK Aachen-Hanbruch Händelstr. 6 Szent Hubertus templom/st. Hubertus Kirche Bergisch-Gladbach Dr. Robert-Koch-Straße 18 St. Marien Krankenhaus Kapelle/kápolna Bonn Adenauer Alle 19 Albertinum földszinti kápolna Duisburg Karmelplatz 1-3 Karmelita templom/karmelkirche am Innenhafen Düsseldorf Kanalstr. 2 Szent Anna templom/st. Anna Kirche Essen Michaelstraße 54 Szent Mihály templom/st. Michael Kirche Köln Neumarkt 30 St. Aposteln bazilika Köln Am Rinkenpfuhl 10 Nemzetközi Katolikus Lelkipásztori Központ (IKS) Wuppertal-Elberfeld Friedrich-Ebert-Straße 22 St. Laurentius templom Kereszt kápolnája / Kreuzkapelle Minden szentmise után közös beszélgetésre és kávézásra hívom Önöket, és egyben kérem segítségüket a termek rendezésben és a sütemények biztosításában. Gyónási lehetõség minden szentmise elõtt és után, megegyezés esetén bármikor. IMPRESSZUM KATHOLISCHE UNGARISCHE SEELSORGE IM ERZBISTUM KÖLN Am Rinkenpfuhl Köln Tel.: 0221/ Fax: 0221/ Franziskanerstr. 69/A Essen IBAN: DE BIC: GENODED1PAX Felelõs szerkesztõ: Lukács József plébános Megjelent 1400 példányban Lelkészségünk hivatalos órái: Kedd és csütörtök: 10:00-18:00

12 12 Egyházközségi Értesítõ év 2. szám július-december ÁLLANDÓ PROGRAMOK Hétfõ 15:30-17:30h Zenés irodalmi kávéház St. Anna/Düsseldorf Havonta egyszer szellemi kikapcsolódásra, kávézásra és kötetlen beszélgetésre hívjuk a zenét és irodalmat kedvelõ érdeklõdõket. Annak is örülünk, ha a résztvevõk magukkal hozzák kedvenc verseiket, zenéiket vagy megosztják velünk olvasmányaikat. A kávéhoz süteményeket örömmel fogadunk. Dátumok az adott hónapnál felsorolva vagy a honlapon találhatók. Kedd 16:30-18:00h Legyél krea(k)tív IKS/Köln Kreatív magyar nyelvtanulás gyerekeknek. A foglalkozások lényege, hogy a gyerekek elsajátítsák (vagy tökéletesítsék) a magyar nyelvet játékos feladatok és kreatív foglalkozások által. Nagy hangsúlyt fektetünk az írásra és az olvasásra! Az iskola összóraszámához és tandíjjához igazodva félévenként 20 (18+2) alkalmat garantálunk a jelentkezõknek, amelynek díja szintén 100. A foglalkozásokat Páll Fatime vezeti. Jelentkezni a jelentkezési lap kitöltésével (honlapról letölthetõ) a Lelkészség elérhetõségein vagy Páll Fatimeénél: lehet. Jelentkezési határidõ: július 15. Szerda 16:30-18:30h Zenés irodalmi kávéház IKS/Köln Kölnben is a hétfõi düsseldorfi programhoz hasonlóan zenés irodalmi kávéházba hívjuk az érdeklõdõket. Dátumok az adott hónapnál felsorolva vagy a honlapon találhatók. 19:30-21:00h Teológiai beszélgetések IKS/Köln Havonta egyszer a szentmise után keresztény hitünk forrásaival ismerkedünk, elmélyülünk a liturgia világában. Dátumok az adott hónapnál felsorolva vagy a honlapon találhatók. 19:30-20:30h Imaóra IKS/Köln Új kezdeményezésként havonta egyszer a szerdai szentmiséhez kapcsolódóan imaórát szervezünk, amelyet Dr. Jára Éva képviselõtestületi tagunk vezet. Szeretettel várjuk az érdeklõdõket. Péntek 17:30-18:30h Zeneovi + Kreatív IKS/Köln A zeneoviban magyar gyermekdalok, mondókák, gyermekjátékok által tanulják meg a gyerekek a tiszta, szép éneklést, fejlõdik a ritmusérzékük, elsajátítják a szolmizáció, valamint a zenei írás és olvasás alapjait. A foglalkozásokra 5-6 éves gyerekeket várunk.

13 A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN 13 A zeneovi mellett párhuzamosan haladó kézmûves foglalkozáson a gyerekek különbözõ kreatív dolgokat próbálhatnak ki (pl.: festés, szalvéta technika, hajtogatás, varrás, stb.). Félévenként 16 órát garantálunk: ebbõl 14 a pénteki foglalkozások száma és 2 a tanévzáró mûsor. Így az egységesített (iskola, óvoda, zeneovi) tandíj szerint egy félév ára 40 /gyerek. A zeneovit Mustos Edit tartja, a kézmûves foglalkozást Páll Fatime vezeti. A foglalkozásokra július 15-ig lehet jelentkezni Mustos Editnél: címen Péntek 18:30-19:30h Magyar nyelvi kávézó IKS/Köln Nem magyar az anyanyelved, de megtanultál magyarul és a kiejtést szeretnéd gyakorolni? Akkor itt a helyed! Havonta egyszer látogass el kávéházunkba, ahol kötetlen beszélgetés formájában gyakorolhatsz. Idõpontok: ; ; Szombat 09:30-13:00 Magyar iskola IKS/Köln Kétheti rendszerességgel magyar iskolába hívjuk az általános iskolás gyerekeket. Magyar nyelv és irodalom, magyar népmesék, népdalok és mondák, hittan, matematika és környezetismeret alkotják a tananyagot. Az oktatás 4 tanítási órát foglal magába. Félévenként 10 alkalmat garantálunk a jelentkezõknek, melynek díja 100. A termeink méretei miatt csak korlátozott számú diákot tudunk egy-egy osztályba felvenni. Jelentkezni a jelentkezési lap kitöltésével (honlapról letölthetõ) a Lelkészség elérhetõségein vagy Mustos Editnél: lehet. Jelentkezési határidõ: július :30-13:00 Magyar óvoda St. Aposteln/Köln Az ovis foglalkozásokra amelyeket a magyar iskolával azonos napokon tartunk betöltött 3 éves kortól várjuk a játszópajtásokat, akik egy tartalmas, de játékos délelõttöt magyar nyelvû közegben szeretnének eltölteni. Az iskola programjához igazodva félévenként 10 alkalmat garantálunk a jelentkezõknek, amelynek díja szintén 100. A foglalkozásokat Bartháné Szarka Mónika vezeti. Jelentkezni a jelentkezési lap kitöltésével (honlapról letölthetõ) a Lelkészség elérhetõségein vagy Szarka Mónikánál: lehet. Jelentkezési határidõ: július 15. Vasárnap 10:30-12:00 Gyerekkatekézis St. Anna/Düsseldorf Minden hónapban egyszer a szentmise elõtt és a misébe bekapcsolódva gyerekkatekézist tartunk. Bõvebb információ és jelentkezés Kóbor Ákosnál az címen. Bérmálkozási elõkészítõre szeptember 15-ig várjuk a jelentkezõket!

14 14 Egyházközségi Értesítõ év 2. szám július-december JÚLIUS SZENTMISÉK Július hónapban nincsenek magyar szentmisék. AUGUSZTUS SZENTMISÉK Köln/IKS :45h Szentmise :45h Szentmise (Nagyboldogasszony) :45h Szentmise (Szt. István király) :45h Szentmise HA NOÉ MA ÉPÍTENE BÁRKÁT... Így szólt az Úr Noéhoz: Fél év múlva megnyitom az ég csatornáit és addig fog esni, amíg a Földet el nem lepi a víz. De szeretnék megmenteni néhány jó embert és minden állatfajból egy párt, ezért építs bárkát! Egy villámlás után a tervrajz ott feküdt a földön. Fél év múlva elkezdett esni az esõ, de az Úr legnagyobb megdöbbenésére Noé csak ült szomorúan a kertjében, bárka sehol. De Noé, hol a bárka? kérdezte felháborodva. Uram, bocsásd meg nekem, de felmerült néhány igen nagy probléma: 1. A hajóépítéshez engedélyt kellett kérnem, mert a terveidet nem fogadta el a Hajóépítési Hivatal Mûszaki Osztálya, ezért több mérnököt is fogadnom kellett az áttervezéshez. 2. A szomszédom feljelentett, hogy nem a rendezési tervben megengedett tevékenységet akarok folytatni a kertemben. 3. Nem tudtam fát szerezni, mert a fülesbagoly életterének megõrzése érdekében fakivágási tilalmat rendeltek el. 4. Ahogy elkezdtem begyûjteni az állatokat, beperelt egy állatvédõ egyesület. 5. A Katasztrófavédelem közölte, hogy nem építhetem meg a bárkát, amíg nem készíttetek egy hatástanulmányt az özönvízrõl. 6. Ezután konfliktusba kerültem az Esélyegyenlõségi Hivatallal az ügyben, hogy mennyi hátrányos helyzetû kisebbségi etnikumot viszek magammal. Ennek az lett a vége, hogy lefoglalták a félkész bárkát. 7. Amikor el akartam hagyni az országot, közölték velem, hogy adótartozásom van, így nem mehetek sehová. Most úgy ítélem meg, hogy körülbelül még 100 év kell a bárka elkészítéséhez. Ekkor elállt az esõ, és kisütött a nap. Úgy döntöttél, hogy mégsem pusztítod el a Földet? kérdezte Noé bizakodva. Nincs rá szükség mondta az Úr, megoldjátok magatok.

15 A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN Aachen :00h Szentmise Bergisch-Gladbach :30h Szentmise (elõesti) Bonn :30h Szentmise Duisburg :00h Szentmise Düsseldorf :00h Szentmise :00h Szentmise (hétköznapi) :00h Szentmise Essen :00h ELMARAD! Köln/St. Aposteln :00h Szentmise :00h Szentmise Köln/IKS :45h Elsõpénteki szentmise :45h Szentmise (hétköznapi) Wuppertal :00h Szentmise (elõesti) 15 SZEPTEMBER PROGRAMOK :15h Mesekönyvbemutató a Lelkészségen Páll Fatime Kis Világ címû mesekönyve kerül bemutatásra :30h Zenés Irodalmi Kávéház Düsseldorfban :30h Zenés Irodalmi Kávéház a Lelkészségen :30h-17:30h Táncház a St. Aposteln plébániai termében (Apostelnkloster 4) A táncház beosztása az alábbiak szerint alakul: 10:30-11:30h óvodások, 11:30-13:00h iskolások, 14:30-17:30h felnõttek Jelentkezni a Lelkészség elérhetõségein vagy a honlapon a korcsoport megadásával lehet :30h Tudományos és ismeretbõvítõ törzsasztal A megszentlet élet éve alkalmából Mustos Edit Mint barát a baráttal címmel tart bevezetõ elõadást a Lelkészségen Jakabffy Tamás azonos címû filmjéhez, amely az erdélyi szerzetesek életét mutatja be. A szeretet közösséget teremt. Ahol kiárad, ott virágba borul az élet, és a feltétlen elfogadás örömében begyógyulnak a sebek. Te magad légy a szeretet! Sosem leszel társtalan. /Simon András/

16 16 Egyházközségi Értesítõ év 2. szám július-december OKTÓBER SZENTMISÉK Aachen :00h Szentmise Bergisch-Gladbach :30h ELMARAD! Bonn :30h Szentmise Duisburg :00h Szentmise Düsseldorf :00h Szentmise :00h Szentmise :00h Szentmise (hétköznapi) Essen :00h Szentmise Köln/St. Aposteln :00h Szentmise :00h Szentmise (Nemzeti ünnep) Köln/IKS :45h Elsõpénteki szentmise :45h Szentmise (hétköznapi) :45h Szentmise (hétköznapi) :45h Szentmise + imaóra Wuppertal :00h Szentmise (elõesti) PROGRAMOK :30h Teológiai beszélgetések a Lelkészségen Keresztény hitünk forrásaival ismerkedünk, elmélyülünk a liturgia világában :30h Zenés Irodalmi Kávéház Düsseldorfban :30h Zenés Irodalmi Kávéház a Lelkészségen :00h Nemzetközi szentmise Kölnben Szeretettel várjuk a híveket a St. Mariä Himmelfahrt templomba (Marzellenstr. 26) a nemzetközi szentmisére, amelyen Grevelding diakónus búcsúzik az idegennyelvû lelkészségektõl. A szentmisét Dr. Markus Hoffmann az IKS új püspöki helynöke celebrálja a lelkészekkel közösen :00h Nemzeti ünnep Kölnben 17:00 órakor ünnepi szentmisében emlékezünk meg az 1956-os forradalom áldozatairól a St. Aposteln bazilikában. Ezt követõen a Lelkészség udvarán megkoszorúzzuk az emlékkeresztet :30h Imaóra a Lelkészség kápolnájában Új kezdeményezésként havonta egyszer a szerdai szentmisét követõen imaórát szervezünk, amelyet Dr. Jára Éva vezet. Szeretettel várjuk az érdeklõdõket Testvérközösségek látogatása Zarándoklat Banneux-be Részletek a Testvérközösségek látogatása címszó alatt olvashatók a 8. oldalon.

17 A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN SZENTMISÉK Aachen :00h Szentmise Bergisch-Gladbach :30h Szentmise (elõesti) Bonn :30h Szentmise Duisburg :00h Szentmise Düsseldorf :00h Szentmise :00h Szentmise :00h Szentmise (hétköznapi) Essen :00h ELMARAD! Köln/St. Aposteln :00h Szentmise :00h Szentmise Köln/IKS :45h Elsõpénteki szentmise :45h Szentmise (hétköznapi) :45h Szentmise (hétköznapi) :45h Szentmise + imaóra Wuppertal :00h Szentmise (elõesti) 17 NOVEMBER PROGRAMOK :30h Tudományos és ismeretbõvítõ törzsasztal Kölnben Dr. Láber András Képes megemlékezés az I. világháború színhelyeirõl címmel tart elõadást a Lelkészségen :30h Teológiai beszélgetések a Lelkészségen :30h Zenés Irodalmi Kávéház Düsseldorfban :30h Zenés Irodalmi Kávéház a Lelkészségen :30h-17:30h Táncház a St. Aposteln plébániai termében (Apostelnkloster 4) A táncház beosztása az alábbiak szerint alakul: 10:30-11:30h óvodások, 11:30-13:00h iskolások, 14:30-17:30h felnõttek Jelentkezni a Lelkészség elérhetõségein vagy a honlapon a korcsoport megadásával lehet :00h Jótékonysági koncert Kölnben Krisztus király vasárnapján a St. Aposteln bazilikában a szentmise után a Rajna-menti és Ruhr-vidéki magyar közösség zenészei adnak koncertet, amelynek bevételével a kárpátaljai magyarokat szeretnénk támogatni.

18 18 DEcEMBER Egyházközségi Értesítõ év 2. szám július-december SZENTMISÉK Aachen :00h Szent Család vasárnap Bergisch-Gladbach :30h ELMARAD! Bonn :30h Szentmise Duisburg :00h Szentmise :00h Karácsonyi szentmise Düsseldorf :00h Szentmise és Mikulás :00h Szentmise (hétköznapi) :00h Szentmise :00h Karácsonyi szentmise Essen :00h Szentmise Köln/St. Aposteln :00h Lelki nap (Plébániai terem) :00h Szentmise :00h Karácsonyi szentmise :00h ELMARAD! Köln/IKS :00h Rorate szentmise :45h Elsõpénteki szentmise :00h Rorate szentmise :45h Lelki nap :00h Rorate szentmise :45h Szentmise (hétköznapi) :00h Rorate szentmise :30h Éjféli szentmise Wuppertal :00h Szentmise PROGRAMOK A decemberi rorate szentmisék után közös reggelire várjuk a szentmisén résztvevõket :00h Mikulás ünnepség Düsseldorfban A szentmise után a gyerekekhez érkezik a Mikulás. Jelentkezni november 29-ig lehet, gyerekenként 5 befizetésével: a Lelkészség számlájára átutalva vagy a szentmisék kapcsán személyesen Adventi lelkinapok Kölnben A karácsony ünnepére való felkészülést péntek este szentmisével kezdjük a Lelkészségen 18:45h-kor. Szombaton a St. Aposteln közösségi termében (Apostelnkloster 4, Köln) 10:30 órakor folytatódik a program. Az elmélkedéseket Dr. Jitianu Liviu a Kolozsvári Egyetem teológiai tanára tartja. Jelentkezni december 1-jéig lehet a Lelkészség elérhetõségein vagy a honlapon :30h Zenés irodalmi kávéház Düsseldorfban

19 A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN :30h Zenés irodalmi kávéház a Lelkészségen :00h Szállást keres a Szent Család A magyar iskola, óvoda és zeneovi gyerekeivel rövid adventi mûsort hallgathatnak meg az érdeklõdõk a St. Aposteln plébánia közösségi termében. 19 DECEMBER Te Isten gyermeke vagy, felbontatlan levél, melyre a Teremtõ az õ gyermekei iránti végtelen szeretetét írta, fogalmazta meg csodálatosan. Általad akarja tovább teremteni a világot az Isten, választ küldeni a sokakat gyötrõ kérdésekre. Ne veszítsd el magad, mert válasz vagy valakiknek, sokaknak! Kicsinységed ne aggasszon, piciny ceruzaheggyel írtak remekmûveket! /Böjte Csaba/

20 20 Egyházközségi Értesítõ év 2. szám július-december VISSZATEKINTÉS II. TESTVÉRKÖZÖSSÉGEK LÁTOGATÁSA LUXEMBOURG Egy esõmentes áprilisi délelõttön 3 személyautóval érkeztünk Luxembourgba, ahol a vendéglátóink nagy szeretettel vártak. Rövid bemutatkozás után a belvárosba invitáltak minket, ahol a város fõbb nevezetességeivel és történetével ismerkedhettünk meg. Luxembourg egy mesekönyvbe illõ szépség. Az ezer éves város felkerült az UNESCO listájára és 1995-ben Európa Kulturális Városa, majd 2007-ben Európa Kulturális Fõvárosa lett. Vendéglátóinkkal az óváros szûk utcáin is sétáltunk, ahol a város keleti részében egy öreg patríciusház erkélyén ez a mondat olvasható: Azok akarunk maradni, amik vagyunk. A mini-állam polgárai számára akiket a történelem során szomszédjaik többször lerohantak, elfoglaltak e sor jelmondattá vált, mely sok mindent elárul természetükrõl: makacs öntudatukat, kitartásukat, vágyukat az önállóságra és az önfenntartásra. A lakosság összetétele szerint 43% a külföldi, közülük a portugálok 16%-ban, a franciák 6%-ban, az olaszok 4%-ban, a belgák 3%-ban és németek 2,5%-ban vannak jelen az országban, éppen ezért a hivatalos nyelvük sem csak egy, elfogadott a luxemburgi, a francia és a német. Utunk során egy Sigfroid által építtetett erõd alá épült, több mint 1000 évvel ezelõtti, az UNESCO Világörökség listájára felvett, 23 km hosszú és 40 méter mély kazamata rendszert is megtekintettük, ahonnan gyönyörû látvány tárult elénk. A csodaszép városban tett sétánk során megismerkedhettünk még a Notre Dame székesegyházzal, amelynek alapkövét 1613-ban rakták le s eredetileg jezsuita templom volt. A késõ gótika remekének tartott épület két sudár tornya azóta is messzirõl díszeleg. Belsejében Vak János monumentális síremlékét találjuk, a reneszánsz szobrászat remekét. A katedrális kriptájában vannak eltemetve a nagyhercegi dinasztia tagjai, akik korábban a mór stílusú Nagyhercegi Palotában éltek, amit szintén megtekintettünk. Vendéglátóink kedvességébõl kifolyólag pazar ebédben volt részünk, amit közös szentmise követett az ottani katolikus közösséggel. Az agapét követõen, még akadt bõven lehetõségünk a luxembourgi magyar katolikus közösség tagjaival beszélgetni. Ezt a csodálatos napot evvel az élménybeszámolóval is szeretnénk ismételten megköszönni József atyának valamint a luxembourgi magyar közösségnek a szervezésért és a kirándulás lebonyolításáért. Reméljük, hamarosan újra találkozunk! /dr. Vizeli Viktória Mária, Wuppertal/

A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN. s E g y h á. M d

A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN. s E g y h á. M d t C zs A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN EGYHÁZKÖZSÉGI ÉRTESÍTÕ 2016. év 1. szám r a y g a M d lá a s Katolikus E g y h á zk ö é g 1 K en

Részletesebben

A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN. a y. a g. E h á. M d s a

A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN. a y. a g. E h á. M d s a t C zs A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN EGYHÁZKÖZSÉGI ÉRTESÍTÕ 2015. év 1. szám r a y a g M d lá s a Katolikus E g y h á zk ö é g K en ö

Részletesebben

A CSÍKSOMLYÓI BARÁTOK ÉS A RENDFENNTARTÓ SEREGEK

A CSÍKSOMLYÓI BARÁTOK ÉS A RENDFENNTARTÓ SEREGEK t C zs A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN EGYHÁZKÖZSÉGI ÉRTESÍTÕ 2014. év 2. szám A CSÍKSOMLYÓI BARÁTOK ÉS A RENDFENNTARTÓ SEREGEK r a y g

Részletesebben

Foglakozások ideje: péntekenként 19.00 Karitász csoport Vezetője: Werbőczi Erzsébet

Foglakozások ideje: péntekenként 19.00 Karitász csoport Vezetője: Werbőczi Erzsébet Éppen ezért minden igyekezetetekkel törekedjetek arra, hogy a hitetekben mutassátok meg az igaz emberséget, az igaz emberségben ismeretet, az ismeretben önuralmat, az önuralomban állhatatosságot, az állhatatosságban

Részletesebben

(www.youtube.com/watch?v=ecin17lwxno) s E g y h á. M d

(www.youtube.com/watch?v=ecin17lwxno) s E g y h á. M d t C zs A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN EGYHÁZKÖZSÉGI ÉRTESÍTÕ 2014. év 1. szám r a y g a M d lá a s Katolikus E g y h á zk ö é g 1 K en

Részletesebben

A RÖSZKEI SZENT ANTAL PLÉBÁNIA HAVONTA MEGJELENŐ LAPJA

A RÖSZKEI SZENT ANTAL PLÉBÁNIA HAVONTA MEGJELENŐ LAPJA IX. évf. 1. szám (100) 2011. December A RÖSZKEI SZENT ANTAL PLÉBÁNIA HAVONTA MEGJELENŐ LAPJA Tartalomból: Miseszándékok 2. old. Részlet: Rainer Maria Rilke: Történetek a Jóistenrıl 3. old. E gy ház kö

Részletesebben

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet!

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Mivel sem az én szüleim, sem férjem szülei nem álltak olyan jól anyagilag, hogy támogatni tudtak volna új otthonunk megteremtésében, esküvőnk után vidékre kötöztünk

Részletesebben

A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN 1. s E g y h á. M d

A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN 1. s E g y h á. M d t C zs A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN 1 EGYHÁZKÖZSÉGI ÉRTESÍTÕ 2013. év 1. szám r a y g a M d lá a s Katolikus E g y h á zk ö é g Boldogok

Részletesebben

December havi programok

December havi programok December havi programok December 3-án kezdődik a korcsolya. Középső csoportos kortól (aki 2014. augusztus 31- ig betölti az 5 évet) lehet korcsolyázni. Az első turnus nyolc alkalom, ez január közepéig

Részletesebben

December havi programok

December havi programok December havi programok December 1. szombat összevont csoportban fogadjuk a gyerekeket December 4-től korcsolyázunk : december 4 kedd, 6 csütörtök, 11 kedd,13 csütörtök 18 kedd ez a turnus januárban folytatódik

Részletesebben

II. János Pál vetélkedő

II. János Pál vetélkedő II. János Pál vetélkedő Hittan forduló Szent Benedek Gimnázium, Budapest 1 Hittan verseny keretében az utcán végigsétálva embereket kérdeztünk meg arról, hogy mi a véleményük a papokról. Több embert megkérdezvén

Részletesebben

A Szent Mór Iskolaközpont negyedikes diákjai és tanítói sok szeretettel várják a nagycsoportos óvodások szüleit november 11-én, kedden nyílt napjukra.

A Szent Mór Iskolaközpont negyedikes diákjai és tanítói sok szeretettel várják a nagycsoportos óvodások szüleit november 11-én, kedden nyílt napjukra. A Szent Mór Iskolaközpont negyedikes diákjai és tanítói sok szeretettel várják a nagycsoportos óvodások szüleit november 11-én, kedden nyílt napjukra. A vendégek érkezését megelőző készülődés része, hogy

Részletesebben

Belgium Antwerpen Karel de Grote Hogeschool - 2010 tavaszi félév Holobrádi Miklós, BGK

Belgium Antwerpen Karel de Grote Hogeschool - 2010 tavaszi félév Holobrádi Miklós, BGK Belgium Antwerpen Karel de Grote Hogeschool - 2010 tavaszi félév Holobrádi Miklós, BGK Kiutazás Utazásra nagyjából négy lehetőség adódik. Autóval kimenni kényelmes, sok csomagot ki lehet vinni, egyedül

Részletesebben

JEZU, UFAM TOBIE - Jézusom, bízom Benned

JEZU, UFAM TOBIE - Jézusom, bízom Benned JEZU, UFAM TOBIE - Jézusom, bízom Benned Iskolánk felsős énekkara és gregorián kórusa az őszi szünetben (2014.10.24 10.30-ig) egy hetet töltött Lengyelországban a prezentációs nővérek által fenntartott

Részletesebben

JÁNOS 6,38. Alsóvárosi Harangszó 2013. szeptember. A nagykanizsai Szent József Plébánia lapja VIII. évfolyam 9. szám 2013.

JÁNOS 6,38. Alsóvárosi Harangszó 2013. szeptember. A nagykanizsai Szent József Plébánia lapja VIII. évfolyam 9. szám 2013. H A R A N G S Z Ó Alsóvárosi Harangszó 2013. szeptember A L S Ó V Á R O S I A nagykanizsai Szent József Plébánia lapja VIII. évfolyam 9. szám 2013. szeptember Mert nem azért szálltam alá a mennybõl, hogy

Részletesebben

A tanév helyi rendje 2013/2014. tanév

A tanév helyi rendje 2013/2014. tanév 2. számú melléklet Ütemterv, naptári terv Szent György Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola A tanév helyi rendje 2013/2014. tanév 47/2013. (VII. 4.) EMMI rendelet a tanév rendjéről alapján

Részletesebben

Hittan tanmenet 3. osztály

Hittan tanmenet 3. osztály Hittan tanmenet 3. osztály Heti óraszám: 2 Összes óra: 80 A Mennyei Atya gyermekei című hittankönyvhöz Iskolai hitoktatás céljára Óraszám Tananyag Didaktikai cél, nevelési cél Segédeszköz, Munkaformák,

Részletesebben

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS Hónap Február Rendezvény megnevezése 08. Katolikus bál 15. KISZE báb égetés Alapítványi Ház Rendezvény helyszíne Információ kérhető Telefonszám Alapítvány 20/283-2013 15. Ovis farsang 22. Zenés farsangi

Részletesebben

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER 8. osztályok 1. (hétfő) 7.45 ELSŐ TANÍTÁSI NAP 8. (hétfő) 17.00 Szülői értekezlet alsó tagozat 11. (csütörtök) 16.30 Szülői Munkaközösségi értekezlet 15.

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 3. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Visszaküldési határidő: Elérhető pontszám: 67p. 2014. november 17. Kedves

Részletesebben

Iskola:Vörösmart Osztály:IV. Hittanár:Sipos-Tűr Klára Dátum: 2015. Kognitív (Tudás, megértés): /ismereti szint/ érdeklődés felkeltése: A

Iskola:Vörösmart Osztály:IV. Hittanár:Sipos-Tűr Klára Dátum: 2015. Kognitív (Tudás, megértés): /ismereti szint/ érdeklődés felkeltése: A Iskola:Vörösmart Osztály:IV. Hittanár:Sipos-Tűr Klára Dátum: 2015. Téma:A hit útján Tanítási egység / a tanóra anyaga:az egyházi év Kulcsfogalmak:Katolikus ünnepek, ünnepkörök, egyházi év, Az óra fő céljai:

Részletesebben

Hittan tanmenet 4. osztály

Hittan tanmenet 4. osztály Hittan tanmenet 4. osztály Heti óraszám:1 Összes óra: 40 Az Élet a hitben című hittankönyvhöz Plébániai hitoktatás céljára Óraszám Tananyag Didaktikai cél, nevelési cél Segédeszköz, Munkaformák, Módszerek

Részletesebben

Totus Tuus Egészen a Tiéd II. János Pál Pápa emlékvonata Magyarországon is látható! Ünnepélyes Megnyitó és Nemzetközi Sajtóesemény

Totus Tuus Egészen a Tiéd II. János Pál Pápa emlékvonata Magyarországon is látható! Ünnepélyes Megnyitó és Nemzetközi Sajtóesemény Totus Tuus Egészen a Tiéd II. János Pál Pápa emlékvonata Magyarországon is látható! Ünnepélyes Megnyitó és Nemzetközi Sajtóesemény A Totus Tuus Egészen a Tiéd II. János Pál Pápa emlékvonata először érkezik

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Nagyböjti utazás- saját bensőnk felé

Nagyböjti utazás- saját bensőnk felé III. évfolyam 2. szám 2016. február Nagyböjti utazás- saját bensőnk felé Érezzétek és lássátok, milyen édes az Úr A nagyböjt az Egyház ajándéka, amely megújításunkra szolgál. A heteken át tartó utazás,

Részletesebben

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele A terápia a küldetés!

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele A terápia a küldetés! 2014. Június 8. hogy egyek legyenek Jn 17,20 A komáromi Szent András Plébánia hírlevele II/23. szám A terápia a küldetés! Milyen kevéssé látványos ez az elő-pünkösd! Se lángnyelvek, se nyelveken nem beszélnek

Részletesebben

A család védelme a politika feladata is

A család védelme a politika feladata is IX. évfolyam, 2. szám 2011 február A család védelme a politika feladata is A család az élet helye, ahol az élet megfogan és befogadásra talál. Mivel az ember nem egy tárgy, az emberi életet nem lehet gyártani.

Részletesebben

Boldog születésnapot! Egy éves a Szövétnek

Boldog születésnapot! Egy éves a Szövétnek A TARJÁNI, HÉREGI ÉS BAJNAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEK HÍRLEVELE II. évfolyam 11. szám 2009. november Az én lábamnak szövétneke a te igéd, és ösvényemnek világossága. Boldog születésnapot! Egy éves a Szövétnek

Részletesebben

HÍRLEVÉL. 9. szám / 2012. december. A Ferences Világi Rend Szent Maximilián M. Kolbe Régiójának Hírlevele. Kedves Testvérek az Úr Jézusban!

HÍRLEVÉL. 9. szám / 2012. december. A Ferences Világi Rend Szent Maximilián M. Kolbe Régiójának Hírlevele. Kedves Testvérek az Úr Jézusban! HÍRLEVÉL 9. szám / 2012. december A Ferences Világi Rend Szent Maximilián M. Kolbe Régiójának Hírlevele Kedves Testvérek az Úr Jézusban! A Szentatya meghirdette a Hit évét, s nekünk, ferenceseknek ez a

Részletesebben

SZEGED VÁROS PLÉBÁNIÁI

SZEGED VÁROS PLÉBÁNIÁI HÚSVÉTI MISERENDEK 2010. CSONGRÁD MEGYE NAGYOBB TEMPLOMAIBAN SZEGEDI SZÉKESEGYHÁZ SZEGED VÁROS PLÉBÁNIÁI Április 1. Nagycsütörtök 10.00 Olajszentelési szentmise, melyet Püspök úr és az egyházmegye papsága

Részletesebben

December havi programok

December havi programok December havi programok December 2-től korcsolyázunk : december 2. kedd, 4. csütörtök, 9. kedd,11. csütörtök 16. kedd 18. csütörtök ez a turnus januárban folytatódik Idén is a Jégpalota fedett jégcsarnokába

Részletesebben

ÉSZAK-ERDÉLYBEN A HATÁRTALANUL PÁLYÁZATTAL

ÉSZAK-ERDÉLYBEN A HATÁRTALANUL PÁLYÁZATTAL ÉSZAK-ERDÉLYBEN A HATÁRTALANUL PÁLYÁZATTAL Március 14-e és 17-e között iskolánk 7.-es csapata különleges irodalmi és történelmi emlékeket fedezett fel Észak-Erdélyben. A szállásunk és a bázisuk Koltón

Részletesebben

A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN. s E g y h á. M d

A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN. s E g y h á. M d t C zs A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN EGYHÁZKÖZSÉGI ÉRTESÍTÕ 2013. év 2. szám r a y g a M d lá a s Katolikus E g y h á zk ö é g 1 K en

Részletesebben

PROGRAMNAPTÁR. Időpont E sem ény Felelős. Szeptem ber 1. Szombat 2. Vasárnap

PROGRAMNAPTÁR. Időpont E sem ény Felelős. Szeptem ber 1. Szombat 2. Vasárnap Szeptem ber 1. Szombat 2. Vasárnap 1. 3. Hétfő Tanévnyitó ünnepély - A szorgalmi idő első tanítási napja 2. 4. Kedd 3. 5. Szerda 4. 6. Csütörtök 5. 7. Péntek 8. Szombat 9. Vasárnap 6. 10. Hétfő 7. 11.

Részletesebben

Az Etyeki Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola eseménynaptára 2014-2015

Az Etyeki Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola eseménynaptára 2014-2015 Az Etyeki Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola eseménynaptára 2014-2015 2014. SZEPTEMBER 1. h. 8.00 Tanévnyitó, szülői ért. 1. osztályok, (pótbeiratkozás műv. isk.)

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

A legnagyobb tanári művészet, hogy az alkotás és felismerés örömét ébresszék. /A. Einstein/

A legnagyobb tanári művészet, hogy az alkotás és felismerés örömét ébresszék. /A. Einstein/ DÉR NAPOK RENDEZVÉNYSOROZAT Mottó: A legnagyobb tanári művészet, hogy az alkotás és felismerés örömét ébresszék. /A. Einstein/ Iskolánk 2003-ban vette fel Dér István festőművész (1937 1993) nevét. A település

Részletesebben

A tanév rendje. A félévi értesítők kiosztásának határideje: 2016. január 29. (péntek) Téli szünet: 2015. december 21 2015. december 31.

A tanév rendje. A félévi értesítők kiosztásának határideje: 2016. január 29. (péntek) Téli szünet: 2015. december 21 2015. december 31. A tanév rendje 1. Tanítási napok és szünetek A tanév első napja: 2015. szeptember 1. (kedd) A tanév első féléve: 2016. január 22. (péntek) A félévi értesítők kiosztásának határideje: 2016. január 29. (péntek)

Részletesebben

2011-es eseménynaptár

2011-es eseménynaptár Művelődési Ház Katolikus Egyház Fakult Egyesület Iskola, Óvoda Német kissebbségi Kertbarát Kör 2011-es eseménynaptár A program és időpontváltozás joga fenntartva! Január 7. (péntek) Fábián Zoltán prózamondó

Részletesebben

A HITOKTATÁSRÓL. Jézus ezt mondta: Engedjétek, és ne akadályozzátok, hogy hozzám jöjjenek a kisgyermekek, mert ilyeneké a mennyek országa.

A HITOKTATÁSRÓL. Jézus ezt mondta: Engedjétek, és ne akadályozzátok, hogy hozzám jöjjenek a kisgyermekek, mert ilyeneké a mennyek országa. A HITOKTATÁSRÓL Jézus ezt mondta: Engedjétek, és ne akadályozzátok, hogy hozzám jöjjenek a kisgyermekek, mert ilyeneké a mennyek országa. (Mt 19,14) HIT ÉS ERKÖLCSTAN VAGY ERKÖLCSTAN? Az általános iskolai

Részletesebben

ŐSZI ÜZENET. Kiadja: A Leányfalui Római Katolikus Szent Anna Plébánia 2016 Leányfalu, Szent Imre herceg útja 14. Telefon: (26) 383-091.

ŐSZI ÜZENET. Kiadja: A Leányfalui Római Katolikus Szent Anna Plébánia 2016 Leányfalu, Szent Imre herceg útja 14. Telefon: (26) 383-091. Szent Anna ŐSZI ÜZENET 2012 Kiadja: A Leányfalui Római Katolikus Szent Anna Plébánia 2016 Leányfalu, Szent Imre herceg útja 14. Telefon: (26) 383-091 Egy pohár víz! Beköszöntött az ősz, a falevelek július

Részletesebben

MÉGIS HAVAZÁS. Tiszta, csendes hópihécskék Szálldogálnak le a földre: Zizegésük halk zenéjét Elhallgatnám mindörökre Én az ember.

MÉGIS HAVAZÁS. Tiszta, csendes hópihécskék Szálldogálnak le a földre: Zizegésük halk zenéjét Elhallgatnám mindörökre Én az ember. MÉGIS Alapíttatott azzal a céllal, hogy közösségünk erısödjön, egymásnak ily módon is lelki támaszt nyújthassunk és a mindenkori eseményekrıl hírt adjunk. HAVAZÁS Tiszta, csendes hópihécskék Szálldogálnak

Részletesebben

Január, a polgári év elsõ hónapja tehát a Vízöntõ csillagkép nevét viseli. A régi magyar neve pedig Boldogasszony hava, mert eleink az év elsõ hónapját Szûz Máriának szentelték. A keresztény (katolikus)

Részletesebben

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS Hónap Február Rendezvény megnevezése 08. Katolikus bál 15. KISZE báb égetés Alapítványi Ház Rendezvény helyszíne Információ kérhető Telefonszám 15. Ovis farsang 22. Zenés farsangi készülődés Dohóczki Mónika

Részletesebben

Az Angol- Magyar Képző és Továbbképző Központ Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi és Nemzetközi Vendéglátó Szakközépiskola

Az Angol- Magyar Képző és Továbbképző Központ Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi és Nemzetközi Vendéglátó Szakközépiskola Az Angol- Magyar Képző és Továbbképző Központ Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi és Nemzetközi Vendéglátó Szakközépiskola 2012-2013 es tanév Munkaterve (A munkaterv a tanév eseményeinek megvalósításakor

Részletesebben

Forrás. Márk evangéliuma

Forrás. Márk evangéliuma Forrás 12. évf. 1. szám 2015. január 25. a b i a i e g y h á z k ö z s é g h í r l e v e l e Márk evangéliuma Jézus Krisztus Isten Fia evangéliumának kezdete. Ezekkel a szavakkal kezdődik Márk evangéliuma,

Részletesebben

2008. Templombúcsú. 6. szám A Miskolc-Diósgyőri Görög Katolikus Egyházközség értesítője

2008. Templombúcsú. 6. szám A Miskolc-Diósgyőri Görög Katolikus Egyházközség értesítője 2008. Templombúcsú 6. szám A Miskolc-Diósgyőri Görög Katolikus Egyházközség értesítője Búcsúnk a Biblia évében Templomunk patrónusának, Lisieux-i Kis Szent Teréznek közismert életprogramja, a kis út szervesen

Részletesebben

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről Egyesületünk 2005. október 27 én alakult szülői kezdeményezésre. Célja: Tápiószecsőn és a környező Tápió vidék - Kistérségben értelmi vagy testi

Részletesebben

A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2014/2015-ös tanévben. Augusztus

A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2014/2015-ös tanévben. Augusztus A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2014/2015-ös tanévben Augusztus Augusztus 18. Augusztus 21. Augusztus 21-22 Augusztus 21-25. Augusztus 26. Augusztus 27. Augusztus 28. Vezetőségi értekezlet

Részletesebben

Hírlevél. Gyerekesély Program. Patapoklosi Biztos Kezdet Gyerekház. 2013. Iv.Hírlevél

Hírlevél. Gyerekesély Program. Patapoklosi Biztos Kezdet Gyerekház. 2013. Iv.Hírlevél Hírlevél Patapoklosi Biztos Kezdet Gyerekház 2013. Iv.Hírlevél Gyerekházunk napi szinten nyitva áll a családok számára, valamint folyamatosan próbálja programokkal, jeles napok megünneplésével színesíteni

Részletesebben

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele 2014. Március 23. hogy egyek legyenek Jn 17,20 A komáromi Plébánia hírlevele II/12. szám Jöjjetek, lássátok meg azt az embert, aki megmondott nekem mindent, amit tettem: nem ez-e a Krisztus? Az evangélium

Részletesebben

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép,

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, Gyulai emlék Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, tiszta és turistákkal teli kisváros. Gyönyörűek a belváros szökőkútjai, a vár körüli sétány, ahol a nyári melegben

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

Általános iskola: 181 tanítási nap Gimnázium: 180 tanítási nap. Szeptember. Tanítási napok száma: 22 nap

Általános iskola: 181 tanítási nap Gimnázium: 180 tanítási nap. Szeptember. Tanítási napok száma: 22 nap Általános iskola: 181 tanítási nap Gimnázium: 180 tanítási nap Szeptember Tanítási napok száma: 22 nap Feladatok Határidők Szervezők Tanévnyitó szentmise (Endrődi Lukács László 2014. 08. 31. 17-18.30 óra

Részletesebben

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3)

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Szentségek vételére felkészítő kiadvány. Kiadja: Szent József Plébánia. Cím: 8800 Nagykanizsa Ady E. 15. Felelős kiadó és szerkesztő: Váron István. E-mail: varonistvan@gmail.com

Részletesebben

A Drezdai Kórusakadémia látogatása Budapesten

A Drezdai Kórusakadémia látogatása Budapesten A Drezdai Kórusakadémia látogatása Budapesten 2015. október 21-25-e között Magyarországra látogatott A Drezdai Kórusakadémia Gyermekkara. A Singakademie Dresden 130 éves tradiciójával a németországi Szászország

Részletesebben

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN 1 Újpest-Belsőváros 2008. 03. 02. Juhász Emília Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN Olvasandó (lectio): 2 Móz 13,1-10 Alapige (textus): 2 Móz 13,8-9 És mondd el fiaidnak azon a napon: Amiatt történik

Részletesebben

Kecskeméti Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakközépiskolája és Szakiskolája. esemény

Kecskeméti Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakközépiskolája és Szakiskolája. esemény dátum tanítási nap sorszáma tanítás nélküli munkanap sorszáma Kecskeméti Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakközépiskolája és Szakiskolája nap egyéb esemény időpont (óra:perc) felelős 2015. augusztus

Részletesebben

Szent László Magyar Katolikus Misszió. 2015. Karácsony

Szent László Magyar Katolikus Misszió. 2015. Karácsony Szent László Magyar Katolikus Misszió 2015. Karácsony 2 LELKI ROVAT Karácsony Mindannyian örömmel készülünk karácsonyra. Amikor eljön advent első vasárnapja, a város is fénybe öltözik, megnyílik a karácsonyi

Részletesebben

H í r l e v é l. 2011. április ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT!

H í r l e v é l. 2011. április ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT! H í r l e v é l Zarándokoknak, útépítőknek, partnereknek 2011. április Lelkivezetői gondolatok ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT! 8 nappal Húsvét ünnepe előtt Jézus Krisztus megmutatta az emberiségnek és a világnak,

Részletesebben

szeptember 7. hétfő 17.00 óra SZM szülői, DÖK választás 7.30 óra (2-8. évf.)

szeptember 7. hétfő 17.00 óra SZM szülői, DÖK választás 7.30 óra (2-8. évf.) időpont nap program, határidős feladat augusztus 25. kedd Pótvizsga (7.b, 6.b) augusztus 26. szerda Gólyatábor 8.00-11.00 óra augusztus 27. csütörtök Gólyatábor 8.00-11.00 óra augusztus 28. péntek Gólyatábor

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR a 2014/2015-ös tanévre

ESEMÉNYNAPTÁR a 2014/2015-ös tanévre ESEMÉNYNAPTÁR a 2014/2015-ös tanévre Hét Hónap, nap Eseménytervezet szeptember 1.hét 1. "A" hét 1. hétfő Első tanítási nap: munkavédelmi oktatás a 9.évfolyam számára 2. 2. kedd 3. 3. szerda Tanévnyitó

Részletesebben

IZSÁK FELESÉGET KAP. Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 1Mózes 24,1-21

IZSÁK FELESÉGET KAP. Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 1Mózes 24,1-21 Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza IZSÁK FELESÉGET KAP Lekció: 1Mózes 24,1-21 Alapige: 1Mózes 24,7 Az Úr, az ég Istene, aki kihozott engem atyám házából és rokonságom

Részletesebben

HÉTFŐ 9:00 gyülekező Tábori szabályok 9:45 ismertetése. 10:00 1. előadás: AFRIKA

HÉTFŐ 9:00 gyülekező Tábori szabályok 9:45 ismertetése. 10:00 1. előadás: AFRIKA HÉTFŐ 9:00 gyülekező Tábori szabályok 9:45 ismertetése 1. előadás: AFRIKA 11:00 sport, foci, akadályverseny 17:30 szünet A kollégiumnál kipakolás, elrendeződés A helyszín bemutatása, Csoportok beosztása,

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

Tanmenetek. November 1. Õszinteség, titoktartás 2. Az egészséges étrend

Tanmenetek. November 1. Õszinteség, titoktartás 2. Az egészséges étrend Tanmenetek Minden évfolyamon heti egy órában (évi 36) terveztük meg a NAT és a kerettanterv tartalmainak megfeleltetett témákat. Mivel az egyes nevelési témák évfolyamonként visszatérnek, mindig az osztályhoz

Részletesebben

A Szent Kereszt templom tájékoztatója - 2007. Karácsony

A Szent Kereszt templom tájékoztatója - 2007. Karácsony Sosem láttam oly termőfát, Mint Krisztusnak keresztfáját. Piros vérrel virágozik, Szentlélekkel illatozik. (Erdélyi népének) É letfa A Szent Kereszt templom tájékoztatója - 2007. Karácsony Minden kedves

Részletesebben

SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK

SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK MEGJELENIK A HÓNAP UTOLSÓ VASÁRNAPJÁN 2013. JÚNIUS 29. Alapítva: 2003. XI. évfolyam VI. szám SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK 2. OLDAL VISSZAPILLANTÓ 5. OLDAL SZENT MÓNIKA 3. OLDAL KEDVES CSALÁDOK 6. OLDAL

Részletesebben

KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Programterv 2015/2016-os tanév 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1.

KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Programterv 2015/2016-os tanév 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1. KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1. Tel./Fax: 419-2413 ; 416-0437 e-mail: titkarsag@kolozsvariskola.hu Programterv 2015/2016-os tanév Szorgalmi idő: 2015. IX. 1.(kedd)- 2016.

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2011/2012-es tanévre

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2011/2012-es tanévre FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2011/2012-es tanévre Hunfalvy János Fővárosi Gyakorló, Kéttannyelvű Külkereskedelemi, Közgazdasági Szakközépiskola OM azonosító: 035424 www.hunfalvy-szki.hu 2010.10.01. TANULMÁNYI

Részletesebben

KÉT ZARÁNDOKLAT KÖZÖTT

KÉT ZARÁNDOKLAT KÖZÖTT LEVÉL A VERESEGYHÁZI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG ÉLETÉRŐL XI. évfolyam 8. szám 2011. szeptember KÉT ZARÁNDOKLAT KÖZÖTT Amikor e sorok megjelennek már épp befejeződött a Hétkápolnai zarándoklat, és amire a következő

Részletesebben

2014/2015. tanév ütemterve

2014/2015. tanév ütemterve 2014/2015. tanév ütemterve Augusztus 21. 8,00 Alakuló értekezlet. Munkaközösség-vezetők megbeszélése 26. 8,00 Javítóvizsgák Szeptember 1. 8,00 Tanévnyitó ünnepély 3. Tanévnyitó értekezlet 5. 8,00 VENI

Részletesebben

Megrendülten tudatjuk, hogy. Varga Árpád MINTA. Táviratcím: Varga Árpádné, 1228 Budapest, Rónai János u. 7. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy

Megrendülten tudatjuk, hogy. Varga Árpád MINTA. Táviratcím: Varga Árpádné, 1228 Budapest, Rónai János u. 7. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 1 Megrendülten tudatjuk, hogy 2013. január 26-án 87 éves korában, hosszú szenvedés után elhunyt. Szeretett halottunk hamvait 2013. február 10-én 10.30 órakor a Budafoki Temetőben a Római Katolikus Egyház

Részletesebben

Programfüzet. Vizsoly Község Önkormányzatának és Egyházközségeinek hivatalos programja

Programfüzet. Vizsoly Község Önkormányzatának és Egyházközségeinek hivatalos programja Programfüzet Vizsoly Község Önkormányzatának és Egyházközségeinek hivatalos programja Augusztus 8. péntek Futóverseny Göncről Vizsolyba 10.00 Szenczi Molnár Albert nyomában futóverseny Gönc és Vizsoly

Részletesebben

Az apostolok szinte mindig böjtöltek

Az apostolok szinte mindig böjtöltek XI.évfolyam 6. Szám 2013. június Pünkösd után, Apostolok böjtjének üzenete Május 27-től Az apostolok szinte mindig böjtöltek (Aranyszájú Szent János 57. homíliája a Máté evangéliumához.) Az apostolfejedelmekről

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2012/2013-es tanévre

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2012/2013-es tanévre FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2012/2013-es tanévre Hunfalvy János Fővárosi Gyakorló, Kéttannyelvű Külkereskedelemi, Közgazdasági Szakközépiskola OM azonosító: 035424 www.hunfalvy-szki.hu 2011.10.01. TANULMÁNYI

Részletesebben

A 2015/2016 tanév helyi rendje

A 2015/2016 tanév helyi rendje Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Jó Pásztor Óvoda A 2015/2016 tanév helyi rendje Szeptemberi programok Dátum, időpont Esemény, rendezvény Felelős(ök) Szeptember 1. 8 óra Szeptember 2. 16.30 óra

Részletesebben

örög ondolatok A háláról A Nyíregyházi Görög Katolikus Egyházközség lapja 2008/8

örög ondolatok A háláról A Nyíregyházi Görög Katolikus Egyházközség lapja 2008/8 örög ondolatok A Nyíregyházi Görög Katolikus Egyházközség lapja 2008/8 A háláról emberek a jótettek emlékét a porba írják? Az evangéliumi tíz emberbõl kilenc valóban ezt tette. Nekik a gyógyulás volt a

Részletesebben

Szent László Magyar Katolikus Misszió

Szent László Magyar Katolikus Misszió Szent László Magyar Katolikus Misszió 2015. Nyár A képen láthatóak: 1 LELKI ROVAT Nyár VARGA PÉTER, ÚJ PLÉBÁNOSUNK BEMUTATKOZÁSA Nagy szeretettel köszöntöm a missziónkhoz tartozó magyar hívőket! Pünkösdkor

Részletesebben

E L Ő S Z Ó. Olvass! Imádkozz! Cselekedj!

E L Ő S Z Ó. Olvass! Imádkozz! Cselekedj! E L Ő S Z Ó XVI. Benedek pápa a II. Vatikáni Zsinat megnyitásának 50. évfordulója alkalmából a 2012. október 11. és 2013. november 24., Krisztus király ünnepe közötti időszakra meghirdette a hit évét,

Részletesebben

Szent György Lovagrend Soproni Priorátus. 2014. évi beszámoló 2015. évi munkaterv

Szent György Lovagrend Soproni Priorátus. 2014. évi beszámoló 2015. évi munkaterv Szent György Lovagrend Soproni Priorátus 2014. évi beszámoló 2015. évi munkaterv A Soproni Priorátus Szervezeti felépítése Priorátusunk a Győr-Moson-Sopron megyei nagypriorátus része Címe: H-9400 Sopron,

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2013/2014-es tanévre

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2013/2014-es tanévre FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2013/2014-es tanévre Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelemi Szakközépiskola OM azonosító: 035424 www.hunfalvy-szki.hu 2012.10.30. TANULMÁNYI TERÜLETEK

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

forrás: www.urban-eve.hu Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptár 2015. március

forrás: www.urban-eve.hu Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptár 2015. március forrás: www.urban-eve.hu Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptár 2015. március Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptárja

Részletesebben

10 2010. December BOLDOG, BÉKÉS KARÁCSONYT!

10 2010. December BOLDOG, BÉKÉS KARÁCSONYT! 10 2010. December 34. Tunéziai es japán autójelzések. 35. Saját kezűleg.37. Tinédzserek tévéműsora. 38. Kennel része!40.ittrium,kén. 41. Zavart Ede. 43. Írógéppel kimásol. 45. Paul (1879-1940) svájci festőművész.

Részletesebben

Intézményi Munkaterv 2013/2014-es tanév

Intézményi Munkaterv 2013/2014-es tanév Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma 4014 Debrecen, Mezőgazdász u. 1. Intézményi Munkaterv 2013/2014-es tanév Debrecen, 2013. szeptember 23. dr. Cserpák

Részletesebben

Január hónap kezdetével belépünk

Január hónap kezdetével belépünk XXVI. ÉVFOLYAM, 1. (299.) SZÁM, 2015. JANUÁR EGYHÁZUNK ÉLETE A TE ÉLETED IS! Január hónap kezdetével belépünk egy új esztendőbe, melytől mindenki sok szépet és jót remél. Sokak számára ez az évkezdet hagyományosan

Részletesebben

SZTE SÁGVÁRI ENDRE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV 2013/2014

SZTE SÁGVÁRI ENDRE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV 2013/2014 SZTE SÁGVÁRI ENDRE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV 2013/2014 Összeállította: Dr. Sipos Ibolya igazgató -1- -6- A TANÉV RENDJE A 2013/2014. tanévben 180 tanítási nap van. Első tanítási nap: 2013. szeptember

Részletesebben

HATÁRIDŐNAPLÓ 2014/2015. TANÉV. December

HATÁRIDŐNAPLÓ 2014/2015. TANÉV. December HATÁRIDŐNAPLÓ 2014/2015. TANÉV December a hónap folyamán Történelem háziverseny harmadik fordulója a 9-10. évfolyam számára a második világháború témaköréből felelős: Hartmann Mónika Kirándulás a bécsi

Részletesebben

valamint az Irgalmasság órája, Irgalmasság rózsafüzére és Irgalmasság litániája

valamint az Irgalmasság órája, Irgalmasság rózsafüzére és Irgalmasság litániája Jézusom, bízom Benned! Az Isteni irgalmasság kilencede valamint az Irgalmasság órája, Irgalmasság rózsafüzére és Irgalmasság litániája 1937. augusztus 10-én mondta az Úr Szent Faustina nővérnek: Azt kívánom,

Részletesebben

Feladatok a tavaszi ünnepekhez Összeállította: Pathy Lívia

Feladatok a tavaszi ünnepekhez Összeállította: Pathy Lívia Feladatok a tavaszi ünnepekhez Összeállította: Pathy Lívia Feladatok a Magyar nemzetismeret/haza a magasban c. könyvhöz Magyar nemzeti ünnepek I. Az ünnep http://www.nemzetismeret.hu/index.php?id=1.6 1.

Részletesebben

18.00 Ökumenikus istentisztelet az Unitárius Templomban helyszín:unitárius Templom, 1055 Budapest, Nagy Ignác utca 1-2. 2010. NOVEMBER 11.

18.00 Ökumenikus istentisztelet az Unitárius Templomban helyszín:unitárius Templom, 1055 Budapest, Nagy Ignác utca 1-2. 2010. NOVEMBER 11. 2010. NOVEMBER 11. (CSÜTÖRTÖK) 15.00-17.00 Nemcsak a húszéveseké a világ! Örökifjak bálja zenél a Seres Duó zártkörû rendezvény helyszín: Aranytíz, Lovagterem, 18.00 Reitter Ferenc Díjátadó Ünnepség A

Részletesebben

VAGY: PAP: Testvéreim! Vizsgáljuk meg lelkiismeretünket, és bánjuk meg bűneinket, hogy méltóképpen ünnepelhessük az Úr szent titkait!

VAGY: PAP: Testvéreim! Vizsgáljuk meg lelkiismeretünket, és bánjuk meg bűneinket, hogy méltóképpen ünnepelhessük az Úr szent titkait! 1 A NÉP RÉSZVÉTELÉVEL BEMUTATOTT MISE RENDJE BEVEZETŐ SZERTARTÁS Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. NÉP: Ámen. A mi Urunk, Jézus Krisztus kegyelme, az Atyaisten szeretete és a Szentlélek egyesítő

Részletesebben

Nagykőrösi Kolping Katolikus Általános Iskola RENDEZVÉNYTERV 2013-2014.

Nagykőrösi Kolping Katolikus Általános Iskola RENDEZVÉNYTERV 2013-2014. 1. 2. Tanévnyitó szentmise, első tanítási nap tantestület érintettek köre 2. 2. HHH tevékenység indítása IPR munka csoport HHH tanulók és mentor tanárok 3. 2. Egyéb foglalkozások beindítása tantestület

Részletesebben

SZERETETLÁNG IMAÓRA 2011. november 2. DÍCSÉRTESSÉK A JÉZUS KRISZTUS!

SZERETETLÁNG IMAÓRA 2011. november 2. DÍCSÉRTESSÉK A JÉZUS KRISZTUS! SZERETETLÁNG IMAÓRA 2011. november 2. DÍCSÉRTESSÉK A JÉZUS KRISZTUS! Urunk, Jézus Krisztus, te azt mondtad:,,ahol ketten-hárman összejönnek az én nevemben, ott vagyok köztük.'' És az egyház így énekel:,,ahol

Részletesebben

Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda A tanítási év rendje a 2014/2015-ös tanévben SZEPTEMBER

Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda A tanítási év rendje a 2014/2015-ös tanévben SZEPTEMBER SZEPTEMBER 1. hétfő 1. Első tanítási nap 2. kedd 2. 3. szerda 3. "ÉVREKÉSZ" tanévkezdő projekt 4. csütörtök 4. 5. péntek 5. 6. szombat 7. vasárnap 8. hétfő 6. 2015 Katolikus naptár - rajzpályázat 9. kedd

Részletesebben

Házasságkötő terem. Segítő Kéz Szociális Alapszolgáltató Segítő Kéz Szociális Alapszolgáltató Intézmény -

Házasságkötő terem. Segítő Kéz Szociális Alapszolgáltató Segítő Kéz Szociális Alapszolgáltató Intézmény - Január Február Március 22. Csütörtök 17 órától Ünnepi műsor a Magyar Kultúra Napja alkalmából Házasságkötő terem,, Etyeki Versmondó Kör 24. Szombat Etyeki piknik Szépvölgy, Újhegy Roxer Produkció 3. Kedd

Részletesebben

Tételek hittanból (2016. május 20.)

Tételek hittanból (2016. május 20.) Tételek hittanból (2016. május 20.) 1. Kinyilatkoztatás Biblia (jelentése, részei, felosztása, keresés benne, sugalmazás) 2. Egy XX. századi magyar boldog élete, jelentősége 3. Teremtéstörténet - bűnbeesés

Részletesebben

A 2015/16-ES TANÉV FELADATTERVE 2015. AUGUSZTUS

A 2015/16-ES TANÉV FELADATTERVE 2015. AUGUSZTUS A 2015/16-ES TANÉV FELADATTERVE 2015. AUGUSZTUS 17. (hétfő) 9:00 alakuló értekezlet 18-31. munkaközösségi szakmai programok, tantermek dekorálása 24-26. DIFER mérés 26. tankönyvek átvétele 27. 7:00 szakmai

Részletesebben

Az iskola épülete szorgalmi időben hétfőtől péntekig 6.00 órától 20.00 óráig tart nyitva.

Az iskola épülete szorgalmi időben hétfőtől péntekig 6.00 órától 20.00 óráig tart nyitva. Az iskola nyitvatartása: Az iskola épülete szorgalmi időben hétfőtől péntekig 6.00 órától 20.00 óráig tart nyitva. Az iskola szombaton, vasárnap és egyéb munkaszüneti napokon zárva tart, kivételt képez

Részletesebben