A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN. s E g y h á. M d

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN. s E g y h á. M d"

Átírás

1 t C zs A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN EGYHÁZKÖZSÉGI ÉRTESÍTÕ év 2. szám CERUZAHEGYEZÕ r a y g a M d lá a s en Sz Katolikus E g y h á zk ö é g K ö ln 1 Ha kinyitod a gugli keresõjét, szinte mértéktelenül ömlik rád a sok jótanács. El sem tudsz köztük igazodni: Indokolatlanul ne vegyünk be gyógyszert, csak mértékkel. Az alkohol ártalmas. Hiba, ha a jó hangulatot csupán az alkoholtól várjuk. Ha van kedvünk, koccintsunk, de tartsuk meg a mértéket. Fõzzön bazsarózsagyökeret. Fogyassza lassan, mértékkel. A Napi Troll azt ajánlja, hogy csak mértékkel fészbukozzunk és twitterezzünk. A gazdasági szakember óvatos elõrejelzése szerint, csak kis mértékben lehetséges a nyugdíjemelés... És így tovább. A való életben meg azt tapasztaljuk, hogy a mértéktelenség divat lett: minél szegényebbek vagyunk, annál jobban szeretnek egyesek flancolni. Mi mindent áldozunk, mennyi pénzt költünk pl. egy esküvõre, egy ballagásra. Egymást túllicitáljuk az ajándékozásban, meggondolatlanul költekezünk, fogyasztunk, szórjuk a pénzt, majmoljuk a luxust, mert ez a trendi. Mániánk lett a mohóság, a túlzás minden szinten. Túlzásba visszük a telefonos csevegést, a pletykát, a siránkozást, az önérzeteskedést, elveszítjük a józanságot a véleményalkotásnál, döntéseknél, s emiatt nem tudjuk helyükön kezelni dolgainkat, kapcsolatainkat, sokszor nem elég, vagy túl nagy fontosságot tulajdonítva nekik. Egyszóval: elveszett a mérce. Eközben szokatlanul magabiztosan olyan illúziókban ringatjuk magunkat, hogy 'hát lépést kell tartani a korral', 'arany középúton kell járni', amint azt Horatius is megmondta... Igaz, Horatius annak idején épp a szélsõségektõl akart ezzel megóvni, ahogyan Buddha is. Sõt, keresztény létünkre még bibliai mentséget is találtunk magunknak: Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, Istennek pedig, ami az Istené. (Mt 22, 22) Mintha a császár és Isten egyenrangú lenne. Mintha a császár nem lenne Isten teremtménye. A fordításhoz képest eredetiben meg így hangzott: adjátok vissza... Elhallgatjuk viszont a másik bibliai figyelmeztetést: De mivel langyos vagy, se hideg, se meleg, kiköplek a számból...! (Jel 3, 16)

2 2 Egyházközségi Értesítõ év 2. szám július-december Ezzel meg is érkeztünk a probléma gyökeréhez. Ugyanis a hangzatos mai arany középút kifejezés ál-semlegességet, el nem kötelezõdést takar. A sehová sem vivõ üresség puhány magyarázkodása. A gerinctelenség paravánja. A sodródás életveszélyes divatszava. A középszer halálos csókja. S ez legalább olyan ártalmas, mint a végletek... Az ilyen ember ma üzletben gondolkodik hitrõl, erkölcsrõl, értékekrõl, emberi életrõl. Minimális kockázat, minimális veszteség. Éppen úgy mintha két kereskedõ egyre lejjebb licitálná a másik árait, aztán megegyeznének egy középárban. Sokan ezt szívesen nevezik kompromisszumnak, pedig nem az. Egyre veszélyesebb jelenség kezd kialakulni ezzel a gondolkodással egyéni és köz-életünkben egyaránt. Minden pártban ott vagyunk, ide is belépünk, onnan is kiállunk. Minden lelkiségnek, minden szervezetnek tagja leszek, csak épp fel- és kitûnhessek, ahol egy-két tányért összeütnek, máris megjelenek mosogatni, csak ne kelljen végképp elszegõdni valahová. Csak nehogy valahol felelõsséget kelljen vállalni, és amit elkezdtem, azt végigvinni. Keressük a pozíciókat, helyezkedünk, másokat kioktatunk, de bõrünket nem visszük vásárra. Nos, ez a sunyi, lapulós gerinctelenség az, amit sokan elõszeretettel aranyközépútnak neveznek. Pedig hát napnál világosabb, hogy nem az... Lehet, hogy a félelem miatt bizonytalanok, lehet, hogy nincs elég önbecsülésük, lehet, hogy állandóan mások biztatását vagy elismerését várnák, lehet, hogy mindenkinek meg akarnak felelni, vagy épp ellenkezõleg: nincs karakterük. Mégis. Mi lenne, ha az édesapa és az édesanya így egyezkedne születendõ gyermekeik számáról: szerintem legyen egy, szerintem kettõ, na jó, akkor legyen másfél... S amikor a család egyik tagja grízgaluskát enne, a másik meg rántott húst, ebben az esetben mi a középút?... Sokan összekeverik, a konfliktus rendezõelvét, a kompromisszumot az aranyközépúttal, ami viszont egy belsõ döntési mechanizmus. De beszélhetünk-e aranyközépútról azon a szinten, ahol erkölcsi, hitbeli, akarati döntéseink születnek? Ki lehet-e az ezzel járó konfliktust kerülni csak azért, hogy nekem könnyebb legyen? Az az igazság, hogy aki folyton kerülgeti a forró kását, aki se hideg, se meleg, liccs-loccs emberként lötyögi végig erkölcsi életét, az nem jut semmire. Jobban mondva, pont, hogy a semmibe jut. Akit nem érdekel tetteinek, szavainak eredménye, aki nem számol a következményekkel, aki mindenkivel jóban akar lenni, csakhogy az ördögöt se bántsa meg, annak ez a bûvös aranyközépút nem lesz más, mint trójai faló. Ha nem vállal kockázatot, ha nem mer bizalmi halálugrást végrehajtani, terméketlen, száraz ág lesz családja és az emberiség fáján. A keresztény etika korán tudatosította a hívõkben, hogy Isten kegyelme mellett alapvetõen négy létfontosságú erényt kell elsajátítanunk ahhoz, hogy

3 A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN 3 emberségünkben is edzettekké váljunk. Az okosság, a lelki erõsség és az igazságosság mellett ez a: mértékletesség. Itt is a vágyak ösztönök és érzelmek feletti uralkodáson van a hangsúly, csak a buddhistákéhoz képest teljesen más a motiváció. A misztikusoknál és a lelki élet mestereinél is nagy szerepet játszott nemcsak az ember testi-lelki erõi feletti uralma miatt, hanem, mert e mögött a készség mögött bölcsesség húzódik meg. Ennek birtokában higgadtabban mérlegelhetünk céljaink között, hamarabb megtaláljuk a helyes mércét, még mielõtt korlátoznánk önmagunkat. Ugyanakkor nem kell megkísérelni mindent, ami megtehetõ. Szent Pál írja: minden szabad (nekem) tehát szabad vagyok azt eldönteni, mit teszek, de nem minden válik javamra. (1Kor 10, 23) Tehát nem középszerûségbõl, vagy testgyûlöletbõl nem teszek meg valamit, hanem megfontoltságból. Amikor a mértékletességre törekszem, Krisztust akarom utánozni. Miatta, érte, az Õ vonzásának köszönhetõen óvakodom a szélsõségektõl: ételben-italban, indulataim kordában tartásával, az anyagi javak használatának egyensúlyával, egyszóval mindenben. Krisztus-hívõként nem engedem meg magamnak a túlzásokat sem a luxusban, sem a házastársi vagy emberi kapcsolataimban elõálló vitás helyzetekben. Uralkodok magamon, igyekszem jól egyensúlyozni a szép szó, a szidás a büntetés, a dicséret és a kritika között. Ezzel harmóniát teremtek magamban és környezetemben. Ha a hegedû húrja túl feszes, a húr elpattanhat, ha laza akkor nem szól szépen a hangszer. Az élet minden területére igaz ez a kép. Felértékelõdnek a kis örömök, az apró dolgok. Könnyebben le tudok mondani kis értékekrõl nagyobbakért, edzésben tartom akaraterõmet, nem másoknak, hanem Istennek akarok tetszeni. Elkötelezem magam egy cél, egy érték, szakma, hivatás, személy mellett, és kitartok. Nincs aranyközépút jó és rossz között. Hiszen, ha választani kell, akkor csak a jót választom. Így távol tudom tartani magam a beteges féktelenségtõl, a fölösleges kíváncsiságtól, nagyobb lesz a teherbírásom, nem törik meg a gerincem, s az olcsó, bûnös kompromisszumok nem szívják el éltetõ energiámat. Carlo Maria Martini SJ, nemrég elhunyt milánói bíboros szerint a mértékletesség [1] nem más, mint a ceruzahegyzés képessége. Még a hegyzõ elõtti világból emlékszünk, milyen nehéz volt úgy meghegyezni a ceruzát, hogy ne törjön ki a hegye. Azt hiszem, valahol itt a titka a megkeresztelt aranyközépútnak, a mértékletesség erényének is: úgy hegyezzem a ceruzámat, hogy a hegye ne törjön ki..., s tudjak vele írni. /Sebestyén Péter, Marosvásárhely/ [1] A mértékletesség olasz megfelelõje (temperanza) ceruzahegyzést (is) jelent.

4 4 Egyházközségi Értesítõ év 2. szám július-december MINDSZENTY-ÉVFORDULÓ VISSZATEKINTÉS I május 10-én a kölni magyar szentmisén megemlékeztünk nagy püspökünk, bíborosunk halálának negyvenedik évfordulójáról. Ezt követõen a Mindszenty Magyar Házban (Thieboldsgasse 96) megkoszorúztuk a házban elhelyezett emléktábláját. Imádkoztunk boldoggá avatatásáért és talán kicsit magunkért is. Kõbe-falba vésett neve õrzi látogatásának emlékét, hiszen két alkalommal is meglátogatta a Rajna mentén élõ magyar híveit. Szelleme itt maradt a magyarok nélküli falak között, de imáinkban kértük segítségét, hogy közösségünk ismét helyet kaphasson a házban, amelyet (49 év használat után) el kellett hagynunk. /Reinhold Gizella, Leverkusen/ MINISTRÁNSTALÁLKOZÓ URUNK MENNYBEMENETELE NAPJÁN avagy a Krupp-acélt is megedzik május 14-én, csütörtökön került sor a Lelkészség ministránsainak kirándulására. Már a kirándulás napjának kiválasztása is szerencsésnek mondható: általában könynyebb a tevének átmenni a tû fokán, ill. Bayern München-mezben végigmenni a dortmundi belvárosban, mint a Kölni Városi Könyvtár elõtt szabad parkolóhelyet találni, de az ünnep megoldotta ezt a problémát. 10:00-ig begördültek a magyar ministránsokat szállító autók Duisburgból, Mülheimból, Bonnból, Krefeldbõl, Bergisch Gladbachból és Kölnbõl. Összeállt a konvoj, és el is indultunk elsõ állomásunk irányába, Bergheim mellé, a barnakõszénbányát, ill. a külszíni fejtést megnézni. Ekkor kaptuk a kiscserkészeket is próbára tevõ feladatot: az interneten talált német nyelvû leírás ugyanis kissé mediterránnak, pontatlannak bizonyult, ráadásul a külszíni fejtés kilátóit egyáltalán nem táblázták ki, ezért a terepbejárás kissé hosszabbnak bizonyult a tervezettnél. Szerencsére Tamás, az egyik bonni apuka valódi Byte-szelidítõnek bizonyult, amerikai kódfejtõket megszégyenítve állapította meg a Google-bejegyzések alapján, pontosan hová is kell mennünk. A külszíni fejtés földi halandó számára szinte elképesztõ látványt nyújtott. Mintha egy tudományos-fantasztikus könyv közölt volna beszámolót egy 23. századbéli Mars-bolygón található bányáról: néhány tízméteres mélységben már külszíni fejtéssel kinyerhetõ

5 A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN 5 a szén, ezért kb. egy kilométer szélességben, ill. néhány száz méter mélységben V-alakban kitermelték a földet, hogy aztán székesegyháznyi méretû markológépek emelhessék ki a szenet, amelyet több kilométer hosszú szállítószalag juttatott el a feldolgozás helyére. A munka az ünnepnapon is folyt, a bányászok és a munkagépek apró hangyának látszottak a távolból. Utunk következõ állomása a paffendorfi kastély volt, egy 19. századi neogótikus épületegyüttes, amely meglepõen szép állapotban vészelte át a 20. század viharait. A kastélykomplexumot takaros tó és park övezi, ahol sétáltunk egy kicsit, majd kicsomagoltuk a harapnivalónkat, erõt gyûjtve az akadályversenyhez. Az ebéd befejeztével a gyerekek 3-4 fõs csapatokat alkotva láttak hozzá az Edit által készített feladatlapok kitöltéséhez, amely kihívás teljesítése egy reneszánsz embernek vagy egy titkos ügynöknek is becsületére vált volna. A parkban található növényekrõl és állatokról kellett információkat gyûjteni, egy keresztrejtvényt megfejteni, közmondást kitalálni, sõt, a kastélyról verset írni, mindezt egy órán belül! Ezt követõen fenyõtobozokat kellett a gyerekeknek célba dobniuk. Itt fõleg Álmos csillogtatta meg tehetségét, a sikeres dobásokat követõ örömtáncával afrikai focisták példáját követte. Míg Edit elvégezte a kiértékelést, megnéztük a kiállítást. Megtudtuk, hogy az RWEenergiakonszern vásárolta meg és tartja fenn a kastélyt, itt mutatva be a kõszénbányászat elõnyeit, a környezetvédelmi erõfeszítéseket, sõt, azt is, hogyan telepítenek át komplett falvakat a bányászat miatt. A kiállítás látványos volt és a makettek is nagy élményt nyújtottak a gyerekeknek, bár kétségtelen, hogy egy zöld képviselõ nem feltétlenül osztotta volna 100%-ban az itt bemutatott gondolatokat. Közben megszületett a csapatok eredményeinek kiértékelése. A verseny kihívás volt a javából, de az ifjú ministránsok megmutatták, hogy nemcsak a csengetéshez és a szentlecke felolvasásához értenek. A versek nagy tetszést és tapsot arattak mindannyiunk körében. Mindenki dobogós helyet ért el. Ezt követõen szerettük volna megünnepelni a gyõzteseket egy fagylaltozással. Mivel a paffendorfi kastély környékén sajnos bezártak a vendéglátóipari egységek, át kellett

6 6 Egyházközségi Értesítõ év 2. szám július-december autóznunk a szomszédos faluba az édes csemegéért. Az élet azonban megjutalmazott bennünket egy török fagylaltozó képében. Az NRW-be szakadt magyar ministránsok egyszerre tettek tanúságot a tolerancia és az ökumené szellemérõl: a katolikus gyerekek a különbözõ felekezetek közötti békés együttélés jegyében nagy buzgalommal tüntették el a muzulmán testvéreink által készített és felszolgált fagylaltgombócokat és -kelyheket. Ezt követõen elérkezett a búcsú pillanata, a gyerekek és kísérõik hazaindultak. Ekkor József atya még megosztott velünk egy titkot: sikerrel lobbizott Szent Péternél a jó idõért. S lõn: a Rajna mentén oly gyakori esõfelhõknek aznap máshol akadt dolguk, nekünk nem volt szükségünk esõkabátra. Brüsszeli lobbisták sem csinálhatták volna ügyesebben. Ezúton is köszönjük József atyának, Editnek és Fatimének a szervezést, a ministráns gyerekeknek pedig, hogy egész évben szolgálnak a miséken. /Kiss Péter, Bonn/ ELSÕÁLDOZÁS Pár napja ünnepeltük Úrnapját Krisztus testének és vérének ünnepét. Sokszor halljuk, hogy a szentáldozás lelki táplálék, és talán értjük is, én mégis kíváncsi voltam a táplálék szó jelentésének hivatalos megfogalmazására, ezért kerestem egy internetes kislexikont, amely szerint: A táplálék olyan anyag, amely a szervezet felépítéséhez és az anyagforgalom közben szenvedett veszteségek pótolásához szükséges alkatrészeket tartalmazza. Innen próbáltam megközelíteni a szentáldozás ill. az elsõáldozás szükségességét és örömét: nemcsak testünk, hanem lelkünk felépítéséhez is nélkülözhetetlen az olyan anyag, amely a szükséges alkatrészeket tartalmazza valamint a veszteségeket pótolja! Milyen csodálatos: Krisztus nap, mint nap, újra és újra önmagát ajándékozza, hogy a lelkünknek szükséges táplálékot biztosítsa a szentáldozásban, s minden veszteségünkben megvigasztaljon május 17-én Kánya Anna (Krefeld) és Bartha Péter (Köln) a düsseldorfi szentmisében elõször ízlelte meg Jézus mélységes szeretetét a szentáldozásban, amelyben a legjobb barátként erõsít, vigasztal, együtt örül és soha el nem hagy. Szeretettel kívánjuk nekik, hogy Krisztus testének és vérének vétele valóban mindennapi lelki táplálékuk legyen az Õ Országa felé vezetõ úton! /Mustos Edit, Langenfeld/

7 A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN 7 NÉMETAJKÚ ORGONISTÁK MAGYAR SZOLGÁLATBAN Az 1956-os szabadságharcot követõen számos magyar honfitársunk menekült Németországba. Nagy részük Bajorországot választotta új hazájául, azonban sokan a Rajna vidékén telepedtek le, és ott alkottak jelentõs lélekszámú magyar közösségeket. A menekülteket többnyire a katolikus egyház karolta fel. Ennek megfelelõen a magyar papok lelkipásztori, azonban lelki egészségügyi szolgálata is fokozott jelentõségûvé vált. A Rajna vidékén Kölnben a Mindszenty Magyar Ház körül és Essenben jött létre nagyobb katolikus lelkipásztori központ. Essenben hosszú ideig Mikó atya teljesített szolgálatot, 1983-ban bekövetkezett haláláig. A szentmisén tudvalevõleg énekelni szoktunk, mégpedig katolikus egyházi énekeket. Ehhez azonban orgonistára volt szükség. Helmut Marenbach igen fiatalon, Mikó atya ösztönzésére kezdte el tanulni a magyar egyházi énekek orgonakíséretét. Essenben, a Szent Mihály templomban, felhangzott tehát a Mennybõl az Angyal, vagy a Boldogasszony Anyánk, a szentmise végén pedig a magyar himnusz a kommunista elnyomás éveiben a magyar hívek könnyezõ szemével kísérve. Helmut Marenbach orgonajátéka mély benyomást gyakorolt Stephan Glagovsekre, aki a templom közelében lakott, s az orgona iránti kíváncsisága elvitte a magyar szentmisékre is. Helmut Marenbach aki példaképe volt és bérmaapja is lett hatására Stephan elvégezte a kántorképzõt, majd német-zene szakos tanár lett. Idõközben Isten kegyelmébõl véget ért a kommunista éra, és Magyarországról is bárki szabadon, határok nélkül utazhat Németországba, ahol akár le is telepedhet. A szentmisék látogatóinak összetétele megváltozott. Az 56-os menekültek nagy része már Urunk kegyelmét élvezi, és a szentmiséken egyre több a Magyarországról vagy a környezõ országokból munkavállalás céljából érkezett magyar. Istennek hála, sok közöttük a hívõ katolikus. Testi-lelki megújulásnak lehetünk tanúi. Helmut Marenbach hamarosan októberben az ötvenedik évfordulót ünnepli a magyar hívek orgonistájaként, Stephan Glagovsek-Ádám pedig a negyvenediket. Több évtizedes áldozatos munkájukat bizony elcsiripelték a kismadarak, akik a Rajna vidékérõl egyenesen a Vatikánba repültek. Ott pedig Ferenc pápa fülébe is eljutott a jó hír, aki rögvest megbízta az illetékes képviselõit, hogy díszoklevéllel emlékezzenek meg errõl a kiemelkedõ évfordulóról.

8 8 Egyházközségi Értesítõ év 2. szám július-december A június 7-i duisburgi szentmisén Lukács József plébános nyújtotta át az ünnepelteknek Ferenc pápa elismerõ okleveleit, akik meghatottan, könnyes szemmel fogadták ezt a megtiszteltetést. A Rajna menti és Ruhr-vidéki magyar katolikus egyházközség képviselõ testülete a hívek nevében is szeretettel gratulál az ünnepelteknek, Isten áldását kérjük a további munkájukra, sok-sok további boldog évet közösségeinkben! /Ficsor László, Moers/ Tedd a jót! Tekintet nélkül arra, hogy Másoknak tetszik Vagy nem, Tekintet nélkül arra, hogy Látják-e vagy nem, Tekintet nélkül arra, hogy lesz-e Sikere vagy nem, Tedd a jót! kozunk az ottani magyar közösséggel: együtt imádkozunk az 1956-os forrada- lom áldozataiért a magyar keresztnél, majd ünnepélyes szentmisén veszünk részt. A zarándoklatot a szálláskeret miatt 20 fõ részére tudjuk biztosítani. A jelentkezéseket érkezési sorrendben legkésõbb augusztus 15-ig fogadjuk a Lelkészség elérhetõségein, amely visszaigazolás után, 50 befizetésével válik véglegessé. Õsszel kétnapos holland-belga zarándoklatot tervezünk, amelyet összekötünk a szokásos október 31-i banneuxi magyar zarándoklattal. Október 30-án 9 órakor autóbusszal indulunk Kölnbõl és elsõként Maastricht városát vesszük szemügyre, majd belga kolostorokat látogatunk meg. Egy éjszakát Banneux-ben töltünk, ahol vacsorát és reggelit is kapunk. Szomabton délelõtt Liège városát tekintjük meg, aztán Banneux-ben talál- Sík Sándor: Tedd a jót! Tégy minden jót, amit Megtehetsz, Ott, ahol vagy, Úgy, ahogy teheted, Akkorát, amekkorát tehetsz, De mindig, szüntelen ez legyen A programod! TESTVÉRKÖZÖSSÉGEK LÁTOGATÁSA

9 A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN 9 ELHUNYTAK: február 6-án, életének 61. évében elhunyt Páll Miklós, közösségünk hûséges szakácsa. Április 22-én elhunyt Lázók Ferenc dinslakeni közösségi tagunk. Temetése május 8-án volt a dinslakeni temetõben. Nyugodjanak békében! KERESZTELÕK: Február 22-én Kölnben kereszteltük Matic Nikot, Leidecker Orsolya és Matic Ivan kisfiát. Június 6-án Wuppertalban kereszteltük Vukov Maximiliant, Vukov Bettina és Vukov Dragan kisfiát. Június 13-án Kölnben kereszteltük Német Julikát, Német-Berta Judit és Német Stefán kislányát. Június 14-én szintén Kölnben kereszteltük Ziegler Stella Félicét és Ziegler Balthasar Nepomukot, Ziegler Lilla- Jessica és Eichhorn Andreas gyermekeit. Szeretettel gratulálunk, és kívánjuk Isten áldását kedves családjaik életére! EGYHÁZKÖZSÉGI KÖZLEMÉNYEK ikról kommunikálni, ügyeket intézni, orvosi ellátást igénybe venni. Aki magyarul felajánlja szolgáltatásait és szeretné, hogy a honlapunkon megjelenjenek az infor- mációk, kérjük jelezze a Lelkészség elérhetõségein. HÉTKÖZNAPI SZENTMISÉK: Kölnben és Düsseldorfban õsztõl hétköznap is lesznek magyar szentmisék. Kérjük kövessék figyelemmel az idõpontokat a megadott hónapoknál. ÚJ AACHENI MISÉZÕHELY: Õsztõl Aachenben új helyen ünnepeljük szentmiséinket. Szeptember 27-én vasárnap 11:00 órakor találkozunk az aacheni St. Hubertus templomban. Händelstr. 6, Aachen-Hanbruch EGYÉB LELKÉSZSÉGI HÍREK: Kérjük, aki teheti, adja meg internetes elérhetõségét, hogy a körlevelet minél több címre digitális formában juttathassuk el, ill. a köztes idõben az értesítõben nem említett programokról is tudjuk Önöket tájékoztatni. Elérhetõségünk a körlevél utolsó oldalán található. A szentmisék alkalmával nyomtatott formában is elvihetõ a körlevél. Honlapunkon létrehoztunk egy közérdekû információs fület, amelyen olyan szolgáltatásokat szeretnénk reklámozni, ahol a hívek magyarul tudnak problémá- KARITATÍV PROJEKTJEINK: Évente egyszer anyagi támogatásukat ké- rem, hogy egyházközségünk programjait és karitatív kezdeményezéseit fedezni tudjuk. Ebben az évben a következõ célokra igyekszünk adományokat továbbí- tani: 1. Gyimesfelsõloki Szent Erzsébet Liceum (csángó diákok kollégiumi ellátása) 2. Temesvár Gyárváros Plébánia (Szegények konyhája) 3. Gyulafehérvári Papnevelõ Intézet 4. Kárpátaljai magyarok

10 10 Egyházközségi Értesítõ év 2. szám július-december KÖZÉRDEKÛ INFORMÁCIÓK FORDÍTÁS, TOLMÁCSOLÁS, HITELESÍTÉS: Alfter (Bonn környéke) Vajda István Német-magyar / magyar-német fordítás és hitelesítés. Tel.: 02222/ Düsseldorf Annemarie Schwarz Német-magyar / magyar-német fordítás és hitelesítés, magyar nyelvoktatás Tel.: 0211/ Köln Dr. Heider-Lippkai Judit Német-magyar / magyar-német fordítás és hitelesítés. Tel.: 0221/ Moers (Ruhr-vidék) Ficsor László Fordítás, hitelesítés a világ szinte minden nyelvén. Tel.: :02841/ MAGYARORSZÁG DÜSSELDORFI FÕKONZULÁTUSA: Szegner Balázs fõkonzul és Dr. Windisch Teréz konzul Adersstrasse 12-14, Düsseldorf (Ideiglenes cím: Huttropstr. 60, Essen) Tel.: , Fax: Ügyintézés kizárólag elõzetes idõpont-egyeztetéssel, lehetõség szerint ben! FIZIOTERÁPIA MEGELÕZÉS WELLNESS: Therapiezentrum am Wiener Platz Györgyicze Levente Buchheimer Str , Köln Tel.: 0221/611608, MAGYAR TERMÉKEK: Magyar áruk: Erõs Pista, Piros Arany, kalocsai paprika, magyar borok és pezsgõk, Unicum, Hubertus, pálinkák, AVE ásványvíz, energiaitalok, Vitalade sportitalok stb. webshopja Üzlet: Neuer Wall 4 (Wallzentrum), Moers Tel.: 02841/ Nyitva: hétköznap óráig

11 A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN 11 MISÉZÕHELYEK Aachen-Hanbruch Händelstr. 6 Szent Hubertus templom/st. Hubertus Kirche Bergisch-Gladbach Dr. Robert-Koch-Straße 18 St. Marien Krankenhaus Kapelle/kápolna Bonn Adenauer Alle 19 Albertinum földszinti kápolna Duisburg Karmelplatz 1-3 Karmelita templom/karmelkirche am Innenhafen Düsseldorf Kanalstr. 2 Szent Anna templom/st. Anna Kirche Essen Michaelstraße 54 Szent Mihály templom/st. Michael Kirche Köln Neumarkt 30 St. Aposteln bazilika Köln Am Rinkenpfuhl 10 Nemzetközi Katolikus Lelkipásztori Központ (IKS) Wuppertal-Elberfeld Friedrich-Ebert-Straße 22 St. Laurentius templom Kereszt kápolnája / Kreuzkapelle Minden szentmise után közös beszélgetésre és kávézásra hívom Önöket, és egyben kérem segítségüket a termek rendezésben és a sütemények biztosításában. Gyónási lehetõség minden szentmise elõtt és után, megegyezés esetén bármikor. IMPRESSZUM KATHOLISCHE UNGARISCHE SEELSORGE IM ERZBISTUM KÖLN Am Rinkenpfuhl Köln Tel.: 0221/ Fax: 0221/ Franziskanerstr. 69/A Essen IBAN: DE BIC: GENODED1PAX Felelõs szerkesztõ: Lukács József plébános Megjelent 1400 példányban Lelkészségünk hivatalos órái: Kedd és csütörtök: 10:00-18:00

12 12 Egyházközségi Értesítõ év 2. szám július-december ÁLLANDÓ PROGRAMOK Hétfõ 15:30-17:30h Zenés irodalmi kávéház St. Anna/Düsseldorf Havonta egyszer szellemi kikapcsolódásra, kávézásra és kötetlen beszélgetésre hívjuk a zenét és irodalmat kedvelõ érdeklõdõket. Annak is örülünk, ha a résztvevõk magukkal hozzák kedvenc verseiket, zenéiket vagy megosztják velünk olvasmányaikat. A kávéhoz süteményeket örömmel fogadunk. Dátumok az adott hónapnál felsorolva vagy a honlapon találhatók. Kedd 16:30-18:00h Legyél krea(k)tív IKS/Köln Kreatív magyar nyelvtanulás gyerekeknek. A foglalkozások lényege, hogy a gyerekek elsajátítsák (vagy tökéletesítsék) a magyar nyelvet játékos feladatok és kreatív foglalkozások által. Nagy hangsúlyt fektetünk az írásra és az olvasásra! Az iskola összóraszámához és tandíjjához igazodva félévenként 20 (18+2) alkalmat garantálunk a jelentkezõknek, amelynek díja szintén 100. A foglalkozásokat Páll Fatime vezeti. Jelentkezni a jelentkezési lap kitöltésével (honlapról letölthetõ) a Lelkészség elérhetõségein vagy Páll Fatimeénél: lehet. Jelentkezési határidõ: július 15. Szerda 16:30-18:30h Zenés irodalmi kávéház IKS/Köln Kölnben is a hétfõi düsseldorfi programhoz hasonlóan zenés irodalmi kávéházba hívjuk az érdeklõdõket. Dátumok az adott hónapnál felsorolva vagy a honlapon találhatók. 19:30-21:00h Teológiai beszélgetések IKS/Köln Havonta egyszer a szentmise után keresztény hitünk forrásaival ismerkedünk, elmélyülünk a liturgia világában. Dátumok az adott hónapnál felsorolva vagy a honlapon találhatók. 19:30-20:30h Imaóra IKS/Köln Új kezdeményezésként havonta egyszer a szerdai szentmiséhez kapcsolódóan imaórát szervezünk, amelyet Dr. Jára Éva képviselõtestületi tagunk vezet. Szeretettel várjuk az érdeklõdõket. Péntek 17:30-18:30h Zeneovi + Kreatív IKS/Köln A zeneoviban magyar gyermekdalok, mondókák, gyermekjátékok által tanulják meg a gyerekek a tiszta, szép éneklést, fejlõdik a ritmusérzékük, elsajátítják a szolmizáció, valamint a zenei írás és olvasás alapjait. A foglalkozásokra 5-6 éves gyerekeket várunk.

13 A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN 13 A zeneovi mellett párhuzamosan haladó kézmûves foglalkozáson a gyerekek különbözõ kreatív dolgokat próbálhatnak ki (pl.: festés, szalvéta technika, hajtogatás, varrás, stb.). Félévenként 16 órát garantálunk: ebbõl 14 a pénteki foglalkozások száma és 2 a tanévzáró mûsor. Így az egységesített (iskola, óvoda, zeneovi) tandíj szerint egy félév ára 40 /gyerek. A zeneovit Mustos Edit tartja, a kézmûves foglalkozást Páll Fatime vezeti. A foglalkozásokra július 15-ig lehet jelentkezni Mustos Editnél: címen Péntek 18:30-19:30h Magyar nyelvi kávézó IKS/Köln Nem magyar az anyanyelved, de megtanultál magyarul és a kiejtést szeretnéd gyakorolni? Akkor itt a helyed! Havonta egyszer látogass el kávéházunkba, ahol kötetlen beszélgetés formájában gyakorolhatsz. Idõpontok: ; ; Szombat 09:30-13:00 Magyar iskola IKS/Köln Kétheti rendszerességgel magyar iskolába hívjuk az általános iskolás gyerekeket. Magyar nyelv és irodalom, magyar népmesék, népdalok és mondák, hittan, matematika és környezetismeret alkotják a tananyagot. Az oktatás 4 tanítási órát foglal magába. Félévenként 10 alkalmat garantálunk a jelentkezõknek, melynek díja 100. A termeink méretei miatt csak korlátozott számú diákot tudunk egy-egy osztályba felvenni. Jelentkezni a jelentkezési lap kitöltésével (honlapról letölthetõ) a Lelkészség elérhetõségein vagy Mustos Editnél: lehet. Jelentkezési határidõ: július :30-13:00 Magyar óvoda St. Aposteln/Köln Az ovis foglalkozásokra amelyeket a magyar iskolával azonos napokon tartunk betöltött 3 éves kortól várjuk a játszópajtásokat, akik egy tartalmas, de játékos délelõttöt magyar nyelvû közegben szeretnének eltölteni. Az iskola programjához igazodva félévenként 10 alkalmat garantálunk a jelentkezõknek, amelynek díja szintén 100. A foglalkozásokat Bartháné Szarka Mónika vezeti. Jelentkezni a jelentkezési lap kitöltésével (honlapról letölthetõ) a Lelkészség elérhetõségein vagy Szarka Mónikánál: lehet. Jelentkezési határidõ: július 15. Vasárnap 10:30-12:00 Gyerekkatekézis St. Anna/Düsseldorf Minden hónapban egyszer a szentmise elõtt és a misébe bekapcsolódva gyerekkatekézist tartunk. Bõvebb információ és jelentkezés Kóbor Ákosnál az címen. Bérmálkozási elõkészítõre szeptember 15-ig várjuk a jelentkezõket!

14 14 Egyházközségi Értesítõ év 2. szám július-december JÚLIUS SZENTMISÉK Július hónapban nincsenek magyar szentmisék. AUGUSZTUS SZENTMISÉK Köln/IKS :45h Szentmise :45h Szentmise (Nagyboldogasszony) :45h Szentmise (Szt. István király) :45h Szentmise HA NOÉ MA ÉPÍTENE BÁRKÁT... Így szólt az Úr Noéhoz: Fél év múlva megnyitom az ég csatornáit és addig fog esni, amíg a Földet el nem lepi a víz. De szeretnék megmenteni néhány jó embert és minden állatfajból egy párt, ezért építs bárkát! Egy villámlás után a tervrajz ott feküdt a földön. Fél év múlva elkezdett esni az esõ, de az Úr legnagyobb megdöbbenésére Noé csak ült szomorúan a kertjében, bárka sehol. De Noé, hol a bárka? kérdezte felháborodva. Uram, bocsásd meg nekem, de felmerült néhány igen nagy probléma: 1. A hajóépítéshez engedélyt kellett kérnem, mert a terveidet nem fogadta el a Hajóépítési Hivatal Mûszaki Osztálya, ezért több mérnököt is fogadnom kellett az áttervezéshez. 2. A szomszédom feljelentett, hogy nem a rendezési tervben megengedett tevékenységet akarok folytatni a kertemben. 3. Nem tudtam fát szerezni, mert a fülesbagoly életterének megõrzése érdekében fakivágási tilalmat rendeltek el. 4. Ahogy elkezdtem begyûjteni az állatokat, beperelt egy állatvédõ egyesület. 5. A Katasztrófavédelem közölte, hogy nem építhetem meg a bárkát, amíg nem készíttetek egy hatástanulmányt az özönvízrõl. 6. Ezután konfliktusba kerültem az Esélyegyenlõségi Hivatallal az ügyben, hogy mennyi hátrányos helyzetû kisebbségi etnikumot viszek magammal. Ennek az lett a vége, hogy lefoglalták a félkész bárkát. 7. Amikor el akartam hagyni az országot, közölték velem, hogy adótartozásom van, így nem mehetek sehová. Most úgy ítélem meg, hogy körülbelül még 100 év kell a bárka elkészítéséhez. Ekkor elállt az esõ, és kisütött a nap. Úgy döntöttél, hogy mégsem pusztítod el a Földet? kérdezte Noé bizakodva. Nincs rá szükség mondta az Úr, megoldjátok magatok.

15 A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN Aachen :00h Szentmise Bergisch-Gladbach :30h Szentmise (elõesti) Bonn :30h Szentmise Duisburg :00h Szentmise Düsseldorf :00h Szentmise :00h Szentmise (hétköznapi) :00h Szentmise Essen :00h ELMARAD! Köln/St. Aposteln :00h Szentmise :00h Szentmise Köln/IKS :45h Elsõpénteki szentmise :45h Szentmise (hétköznapi) Wuppertal :00h Szentmise (elõesti) 15 SZEPTEMBER PROGRAMOK :15h Mesekönyvbemutató a Lelkészségen Páll Fatime Kis Világ címû mesekönyve kerül bemutatásra :30h Zenés Irodalmi Kávéház Düsseldorfban :30h Zenés Irodalmi Kávéház a Lelkészségen :30h-17:30h Táncház a St. Aposteln plébániai termében (Apostelnkloster 4) A táncház beosztása az alábbiak szerint alakul: 10:30-11:30h óvodások, 11:30-13:00h iskolások, 14:30-17:30h felnõttek Jelentkezni a Lelkészség elérhetõségein vagy a honlapon a korcsoport megadásával lehet :30h Tudományos és ismeretbõvítõ törzsasztal A megszentlet élet éve alkalmából Mustos Edit Mint barát a baráttal címmel tart bevezetõ elõadást a Lelkészségen Jakabffy Tamás azonos címû filmjéhez, amely az erdélyi szerzetesek életét mutatja be. A szeretet közösséget teremt. Ahol kiárad, ott virágba borul az élet, és a feltétlen elfogadás örömében begyógyulnak a sebek. Te magad légy a szeretet! Sosem leszel társtalan. /Simon András/

16 16 Egyházközségi Értesítõ év 2. szám július-december OKTÓBER SZENTMISÉK Aachen :00h Szentmise Bergisch-Gladbach :30h ELMARAD! Bonn :30h Szentmise Duisburg :00h Szentmise Düsseldorf :00h Szentmise :00h Szentmise :00h Szentmise (hétköznapi) Essen :00h Szentmise Köln/St. Aposteln :00h Szentmise :00h Szentmise (Nemzeti ünnep) Köln/IKS :45h Elsõpénteki szentmise :45h Szentmise (hétköznapi) :45h Szentmise (hétköznapi) :45h Szentmise + imaóra Wuppertal :00h Szentmise (elõesti) PROGRAMOK :30h Teológiai beszélgetések a Lelkészségen Keresztény hitünk forrásaival ismerkedünk, elmélyülünk a liturgia világában :30h Zenés Irodalmi Kávéház Düsseldorfban :30h Zenés Irodalmi Kávéház a Lelkészségen :00h Nemzetközi szentmise Kölnben Szeretettel várjuk a híveket a St. Mariä Himmelfahrt templomba (Marzellenstr. 26) a nemzetközi szentmisére, amelyen Grevelding diakónus búcsúzik az idegennyelvû lelkészségektõl. A szentmisét Dr. Markus Hoffmann az IKS új püspöki helynöke celebrálja a lelkészekkel közösen :00h Nemzeti ünnep Kölnben 17:00 órakor ünnepi szentmisében emlékezünk meg az 1956-os forradalom áldozatairól a St. Aposteln bazilikában. Ezt követõen a Lelkészség udvarán megkoszorúzzuk az emlékkeresztet :30h Imaóra a Lelkészség kápolnájában Új kezdeményezésként havonta egyszer a szerdai szentmisét követõen imaórát szervezünk, amelyet Dr. Jára Éva vezet. Szeretettel várjuk az érdeklõdõket Testvérközösségek látogatása Zarándoklat Banneux-be Részletek a Testvérközösségek látogatása címszó alatt olvashatók a 8. oldalon.

17 A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN SZENTMISÉK Aachen :00h Szentmise Bergisch-Gladbach :30h Szentmise (elõesti) Bonn :30h Szentmise Duisburg :00h Szentmise Düsseldorf :00h Szentmise :00h Szentmise :00h Szentmise (hétköznapi) Essen :00h ELMARAD! Köln/St. Aposteln :00h Szentmise :00h Szentmise Köln/IKS :45h Elsõpénteki szentmise :45h Szentmise (hétköznapi) :45h Szentmise (hétköznapi) :45h Szentmise + imaóra Wuppertal :00h Szentmise (elõesti) 17 NOVEMBER PROGRAMOK :30h Tudományos és ismeretbõvítõ törzsasztal Kölnben Dr. Láber András Képes megemlékezés az I. világháború színhelyeirõl címmel tart elõadást a Lelkészségen :30h Teológiai beszélgetések a Lelkészségen :30h Zenés Irodalmi Kávéház Düsseldorfban :30h Zenés Irodalmi Kávéház a Lelkészségen :30h-17:30h Táncház a St. Aposteln plébániai termében (Apostelnkloster 4) A táncház beosztása az alábbiak szerint alakul: 10:30-11:30h óvodások, 11:30-13:00h iskolások, 14:30-17:30h felnõttek Jelentkezni a Lelkészség elérhetõségein vagy a honlapon a korcsoport megadásával lehet :00h Jótékonysági koncert Kölnben Krisztus király vasárnapján a St. Aposteln bazilikában a szentmise után a Rajna-menti és Ruhr-vidéki magyar közösség zenészei adnak koncertet, amelynek bevételével a kárpátaljai magyarokat szeretnénk támogatni.

18 18 DEcEMBER Egyházközségi Értesítõ év 2. szám július-december SZENTMISÉK Aachen :00h Szent Család vasárnap Bergisch-Gladbach :30h ELMARAD! Bonn :30h Szentmise Duisburg :00h Szentmise :00h Karácsonyi szentmise Düsseldorf :00h Szentmise és Mikulás :00h Szentmise (hétköznapi) :00h Szentmise :00h Karácsonyi szentmise Essen :00h Szentmise Köln/St. Aposteln :00h Lelki nap (Plébániai terem) :00h Szentmise :00h Karácsonyi szentmise :00h ELMARAD! Köln/IKS :00h Rorate szentmise :45h Elsõpénteki szentmise :00h Rorate szentmise :45h Lelki nap :00h Rorate szentmise :45h Szentmise (hétköznapi) :00h Rorate szentmise :30h Éjféli szentmise Wuppertal :00h Szentmise PROGRAMOK A decemberi rorate szentmisék után közös reggelire várjuk a szentmisén résztvevõket :00h Mikulás ünnepség Düsseldorfban A szentmise után a gyerekekhez érkezik a Mikulás. Jelentkezni november 29-ig lehet, gyerekenként 5 befizetésével: a Lelkészség számlájára átutalva vagy a szentmisék kapcsán személyesen Adventi lelkinapok Kölnben A karácsony ünnepére való felkészülést péntek este szentmisével kezdjük a Lelkészségen 18:45h-kor. Szombaton a St. Aposteln közösségi termében (Apostelnkloster 4, Köln) 10:30 órakor folytatódik a program. Az elmélkedéseket Dr. Jitianu Liviu a Kolozsvári Egyetem teológiai tanára tartja. Jelentkezni december 1-jéig lehet a Lelkészség elérhetõségein vagy a honlapon :30h Zenés irodalmi kávéház Düsseldorfban

19 A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN :30h Zenés irodalmi kávéház a Lelkészségen :00h Szállást keres a Szent Család A magyar iskola, óvoda és zeneovi gyerekeivel rövid adventi mûsort hallgathatnak meg az érdeklõdõk a St. Aposteln plébánia közösségi termében. 19 DECEMBER Te Isten gyermeke vagy, felbontatlan levél, melyre a Teremtõ az õ gyermekei iránti végtelen szeretetét írta, fogalmazta meg csodálatosan. Általad akarja tovább teremteni a világot az Isten, választ küldeni a sokakat gyötrõ kérdésekre. Ne veszítsd el magad, mert válasz vagy valakiknek, sokaknak! Kicsinységed ne aggasszon, piciny ceruzaheggyel írtak remekmûveket! /Böjte Csaba/

20 20 Egyházközségi Értesítõ év 2. szám július-december VISSZATEKINTÉS II. TESTVÉRKÖZÖSSÉGEK LÁTOGATÁSA LUXEMBOURG Egy esõmentes áprilisi délelõttön 3 személyautóval érkeztünk Luxembourgba, ahol a vendéglátóink nagy szeretettel vártak. Rövid bemutatkozás után a belvárosba invitáltak minket, ahol a város fõbb nevezetességeivel és történetével ismerkedhettünk meg. Luxembourg egy mesekönyvbe illõ szépség. Az ezer éves város felkerült az UNESCO listájára és 1995-ben Európa Kulturális Városa, majd 2007-ben Európa Kulturális Fõvárosa lett. Vendéglátóinkkal az óváros szûk utcáin is sétáltunk, ahol a város keleti részében egy öreg patríciusház erkélyén ez a mondat olvasható: Azok akarunk maradni, amik vagyunk. A mini-állam polgárai számára akiket a történelem során szomszédjaik többször lerohantak, elfoglaltak e sor jelmondattá vált, mely sok mindent elárul természetükrõl: makacs öntudatukat, kitartásukat, vágyukat az önállóságra és az önfenntartásra. A lakosság összetétele szerint 43% a külföldi, közülük a portugálok 16%-ban, a franciák 6%-ban, az olaszok 4%-ban, a belgák 3%-ban és németek 2,5%-ban vannak jelen az országban, éppen ezért a hivatalos nyelvük sem csak egy, elfogadott a luxemburgi, a francia és a német. Utunk során egy Sigfroid által építtetett erõd alá épült, több mint 1000 évvel ezelõtti, az UNESCO Világörökség listájára felvett, 23 km hosszú és 40 méter mély kazamata rendszert is megtekintettük, ahonnan gyönyörû látvány tárult elénk. A csodaszép városban tett sétánk során megismerkedhettünk még a Notre Dame székesegyházzal, amelynek alapkövét 1613-ban rakták le s eredetileg jezsuita templom volt. A késõ gótika remekének tartott épület két sudár tornya azóta is messzirõl díszeleg. Belsejében Vak János monumentális síremlékét találjuk, a reneszánsz szobrászat remekét. A katedrális kriptájában vannak eltemetve a nagyhercegi dinasztia tagjai, akik korábban a mór stílusú Nagyhercegi Palotában éltek, amit szintén megtekintettünk. Vendéglátóink kedvességébõl kifolyólag pazar ebédben volt részünk, amit közös szentmise követett az ottani katolikus közösséggel. Az agapét követõen, még akadt bõven lehetõségünk a luxembourgi magyar katolikus közösség tagjaival beszélgetni. Ezt a csodálatos napot evvel az élménybeszámolóval is szeretnénk ismételten megköszönni József atyának valamint a luxembourgi magyar közösségnek a szervezésért és a kirándulás lebonyolításáért. Reméljük, hamarosan újra találkozunk! /dr. Vizeli Viktória Mária, Wuppertal/

A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN. a y. a g. E h á. M d s a

A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN. a y. a g. E h á. M d s a t C zs A KÖLNI ÉRSEKSÉG RÓMAI KATOLIKUS MAGYAR LELKÉSZSÉGE KATHOLISCHE UNGARNGEMEINDE IM ERZBISTUM KÖLN EGYHÁZKÖZSÉGI ÉRTESÍTÕ 2015. év 1. szám r a y a g M d lá s a Katolikus E g y h á zk ö é g K en ö

Részletesebben

Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség

Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség 2015. március 26. ÉRTESÍTŐ B-év 32. évfolyam 6. szám Húsvéti szám Zarándoklatunk résztvevői az ópusztaszeri Árpád-emlékműnél 70 éves a müncheni Magyar Katolikus Egyházközség

Részletesebben

SZŰZ MÁRIA, A MAGYAROK NAGYASSZONYA

SZŰZ MÁRIA, A MAGYAROK NAGYASSZONYA POSTVERSAND MÜNCHEN B 21696 E XXXVI. évf. 10. szám (36. Jg. Nr. 10) Az európai magyar katolikusok lapja 2004. október AZ UTAT MUTATÓ KAZÁNI SZŰZANYA Augusztus 27-én pénteken este katonai különgépen érkezett

Részletesebben

Egyengessétek az Úr útját!

Egyengessétek az Úr útját! VIII. évfolyam 5. szám 2005. VENI SANCTE Felsõ-krisztinavárosi Keresztelõ Szent János Plébánia, 1124 Budapest, Apor Vilmos tér 9, telefon: 356-0089 Szentmisék rendje: Hivatali órák: Hétköznapokon reggel

Részletesebben

VILÁGP STA. Békesség nektek!

VILÁGP STA. Békesség nektek! VILÁGP STA Új folyam, VI. évf. 1. sz. A verbita missziós szerzetesek lapja 2010. tavasz Nyolcvan éves a Kõszegi Missziósház 6. oldal Egy szipus fiú új élete a Fülöp-szigeteken 8. oldal Szabadulás az alkohol

Részletesebben

Veled és. Fel éd. Gyermek születik nekünk, Fiú adatik nekünk! (Iz., 9,5) - K a r á c s o n y! - A Szent László Plébánia lapja

Veled és. Fel éd. Gyermek születik nekünk, Fiú adatik nekünk! (Iz., 9,5) - K a r á c s o n y! - A Szent László Plébánia lapja Veled és - K a r á c s o n y! - Fel éd A Szent László Plébánia lapja Bp. XVIII. Pestszentlőrinc Havanna lakótelep Gyermek születik nekünk, Fiú adatik nekünk! (Iz., 9,5) XXI./6. (185.sz.) 2011. December

Részletesebben

NE ZÁRKÓZZATOK BE! MENJETEK KIFELÉ! 8. zsoltár

NE ZÁRKÓZZATOK BE! MENJETEK KIFELÉ! 8. zsoltár 2013. Június - XVIII. évfolyam 2. (133.) szám TARTALOM NE ZÁRKÓZZATOK BE! MENJETEK KIFELÉ! Pünkösd: a Szentlélek ünnepe....3 Pünkösdhétfõi lelki nap........3-4 Gyerekállam gyerekálom.....5 Pápai kitüntetett

Részletesebben

LELKISÉG. A szécsényi katolikus egyházközség hírlevele 2004. Advent Karácsony. Reménységem ingecskéje!

LELKISÉG. A szécsényi katolikus egyházközség hírlevele 2004. Advent Karácsony. Reménységem ingecskéje! LELKISÉG Reménységem ingecskéje! Üzenet Mária Földjéről: Az ember hivatása, áldozatos munkával ünnepet teremteni! Óév napján, szelíd kopogásra figyeltem fel. Egy nagyon szerény mosolygós asszony állt a

Részletesebben

Szentháromság A húsvéti idő után az első ünnep: Szentháromság vasárnapja. A Szentháromság

Szentháromság A húsvéti idő után az első ünnep: Szentháromság vasárnapja. A Szentháromság Az Árpád-házi Szent Erzsébet Plébánia negyedévente megjelenő lapja az Újszegedi Szent Erzsébet Alapítvány kiadásában az támogatásával (IX./2.) 2010. június 27. szám Szentháromság A húsvéti idő után az

Részletesebben

Péter hitével, Pál szívével

Péter hitével, Pál szívével Péter hitével, Pál szívével XVI. Benedek pápa rendelkezése szerint a katolikus egyházban 2013. a Hit Éve. Ebben az évben különös hangsúlyt kap a búcsúnk ünnepe, hiszen gyönyörű templomunk a két főapostol,

Részletesebben

LELKIPÁSZTORI LEVÉL XXIII. évfolyam 2014. 10. szám december- advent

LELKIPÁSZTORI LEVÉL XXIII. évfolyam 2014. 10. szám december- advent LELKIPÁSZTORI LEVÉL XXIII. évfolyam 2014. 10. szám december- advent Ú HARMATOZZATOK EGEK jra belépünk az adventi szent időbe, amikor egyénileg és közösségben is készülünk karácsony ünnepére. Ősi bölcsesség:

Részletesebben

Vianney Szent János A P A P O K É V E L E L K I P Á S Z T O R I L Á T O G A T Á S Ú J T E C H N O L Ó G I Á K, Ú J K A P C S O L A T O K

Vianney Szent János A P A P O K É V E L E L K I P Á S Z T O R I L Á T O G A T Á S Ú J T E C H N O L Ó G I Á K, Ú J K A P C S O L A T O K POSTVERSAND MÜNCHEN B 21696 E XLI. évf. 7 8. szám (41. Jg. Nr. 7 8) Az európai magyar katolikusok lapja 2009. július augusztus Ú J T E C H N O L Ó G I Á K, Ú J K A P C S O L A T O K XVI. Benedek pápa üzenete

Részletesebben

HÍRLEVELE. Akarácsony békéjét, csendjét és örömét. Róma városát évről-évre 8 millió látogató keresi. Megérkezés. A Bencés Diákszövetség

HÍRLEVELE. Akarácsony békéjét, csendjét és örömét. Róma városát évről-évre 8 millió látogató keresi. Megérkezés. A Bencés Diákszövetség PAX ET GAUDIUM A Bencés Diákszövetség HÍRLEVELE XIX.évf. 3. szám 2008. Karácsony hava Megérkezés találni fogtok egy kisdedet pólyába takarva és jászolba fektetve (Lk 2, 12) Dicsőség a magasságban Istennek,

Részletesebben

FORUM MARTINI 2014 /12. 02. oldal 03. oldal KARÁCSONY. 16. oldal ADVENTI VIRÁGKOSZORÚK POLGÁRMESTERI SOROK

FORUM MARTINI 2014 /12. 02. oldal 03. oldal KARÁCSONY. 16. oldal ADVENTI VIRÁGKOSZORÚK POLGÁRMESTERI SOROK MARTONVÁSÁR VÁROS LAPJA FORUM MARTINI XXIII. évfolyam 12. szám 2014. december 15. 2014 /12 02. oldal 03. oldal KARÁCSONY POLGÁRMESTERI SOROK 16. oldal ADVENTI VIRÁGKOSZORÚK Lelkészeink és plébánosunk gondolatai

Részletesebben

Tegyünk tanúságot a szeretetről. Missziós imaközösségek Verbita baráti kör Hírek a VilágMisszióból. A verbita missziós szerzetesek lapja

Tegyünk tanúságot a szeretetről. Missziós imaközösségek Verbita baráti kör Hírek a VilágMisszióból. A verbita missziós szerzetesek lapja VILÁGP STA Újfolyam, VII. évf. 4. sz. A verbita missziós szerzetesek lapja 2011. tél Tegyünk tanúságot a szeretetről Aranymise az égben és a földön 8. oldal Majomtól vagy nem majomtól származunk? 10 11.

Részletesebben

Harangszó ÜNNEPI. A Zalaegerszegi Mária Magdolna Egyházközség ingyenes tájékoztatója. Tartalom. XIX. évfolyam 3. szám HÚSVÉT 2012.

Harangszó ÜNNEPI. A Zalaegerszegi Mária Magdolna Egyházközség ingyenes tájékoztatója. Tartalom. XIX. évfolyam 3. szám HÚSVÉT 2012. Harangszó ÜNNEPI A Zalaegerszegi Mária Magdolna Egyházközség ingyenes tájékoztatója XIX. évfolyam 3. szám HÚSVÉT 2012. április - május Tartalom Hajnali futás az életért...1 Laudate, cantate! XIV. A barokk

Részletesebben

LAKITELEKI ÚJSÁG TRIANON EMLÉKNAPRA. XXIII. évfolyam 5. szám Pünkösd hava, Tavaszutó, Ígéret hava. 2011. május 31. Ára: 120 Ft

LAKITELEKI ÚJSÁG TRIANON EMLÉKNAPRA. XXIII. évfolyam 5. szám Pünkösd hava, Tavaszutó, Ígéret hava. 2011. május 31. Ára: 120 Ft XXIII. évfolyam 5. szám Pünkösd hava, Tavaszutó, Ígéret hava 2011. május 31. Ára: 120 Ft ALAPÍTO TTA: LEZSÁK SÁNDOR, 19 8 9-BEN TRIANON EMLÉKNAPRA Szeretettel meghívjuk Önt és családját 2011. június 4-én,

Részletesebben

A TARTALOMBÓL SZERKESZTŐSÉGI HÍREK NAGY GÁSPÁR: ZÖLDELL A FŰ IN MEMORIAM NAGY GÁSPÁR (1949-2007)

A TARTALOMBÓL SZERKESZTŐSÉGI HÍREK NAGY GÁSPÁR: ZÖLDELL A FŰ IN MEMORIAM NAGY GÁSPÁR (1949-2007) 8. évfolyam 1. szám NAGY GÁSPÁR: ZÖLDELL A FŰ Barátkozom a temetővel mint madár a levegővel onnan is idejutunk levegőből egy levéllel zuhanunk szerelempilóta sejthetetlen kezdet óta csak szállunk ringva

Részletesebben

VILÁGP STA. SZERETET AZ ISTEN (1Jn 4,16) Argentínai karácsony 8. oldal Börtönpasztoráció 11. oldal

VILÁGP STA. SZERETET AZ ISTEN (1Jn 4,16) Argentínai karácsony 8. oldal Börtönpasztoráció 11. oldal VILÁGP STA Új folyam, V. évf. 4. sz. A verbita missziós szerzetesek lapja 2009. tél SZERETET AZ ISTEN (1Jn 4,16) Argentínai karácsony 8. oldal Börtönpasztoráció 11. oldal MISSZIÓS IMAKÖZÖSSÉGEK VERBITA

Részletesebben

A hetvenéves Felső-Krisztina utóbbi tíz éve

A hetvenéves Felső-Krisztina utóbbi tíz éve XIII. évfolyam 4. szám 2010. TE DEUM Felsõ-Krisztinavárosi Keresztelõ Szent János Plébánia, 1124 Budapest, Apor Vilmos tér 9, telefon: 356-0089 Szentmisék rendje: Hétköznapokon reggel 1 /28 és este 6 órakor

Részletesebben

LELKISÉG. A szécsényi katolikus egyházközség hírlevele 2004. Nagyböjt Húsvét. Közép-európai Katolikus Találkozó

LELKISÉG. A szécsényi katolikus egyházközség hírlevele 2004. Nagyböjt Húsvét. Közép-európai Katolikus Találkozó LELKISÉG Korunk paradoxonja, hogy magasabbak az épületeink, de kicsinyesebb a természetünk, szélesebbek az autópályáink, de szűkebb a látókörünk. Többet vásárolunk, de azt kevésbé élvezzük. Nagyobbak a

Részletesebben

BÉKESSÉG A SZÉKESFEHÉRVÁRI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA. Akinek Atyja az Isten

BÉKESSÉG A SZÉKESFEHÉRVÁRI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA. Akinek Atyja az Isten www.albaref.hu A SZÉKESFEHÉRVÁRI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA 2013. szeptember XIX. évfolyam 4. szám Akinek Atyja az Isten Egy a ti Atyátok, aki a mennyben van. (Máté 23,9) Kevesek imádságain, vallásos

Részletesebben

LELKIPÁSZTORI LEVÉL XXII. évfolyam 2013. 8. szám október

LELKIPÁSZTORI LEVÉL XXII. évfolyam 2013. 8. szám október LELKIPÁSZTORI LEVÉL XXII. évfolyam 2013. 8. szám október ÜNNEPEKRE KÉSZÜLÜNK A társadalmi ünnepeknél megszokhattuk, hogy történelmünk egy eseményét vagy az emberi közösség egy általános értékét teszszük

Részletesebben

XXII. évfolyam 3. szám, 2013. december. de colores. az esztergom-budapesti cursillo hírlevele

XXII. évfolyam 3. szám, 2013. december. de colores. az esztergom-budapesti cursillo hírlevele , 2013. december de colores az esztergom-budapesti cursillo hírlevele Sehol nem ártanak, és nem pusztítanak mert a föld tele lesz az Úr ismeretével (Iz 11,9 ) Sötétben járunk, hajnalra várunk! szól a Szent

Részletesebben

Szolgáló Szeretet. Õsz Ingyenes lap. A karitász munkatársak imája SZOLGÁLÓ SZERETET * INGYENES FOLYÓIRAT

Szolgáló Szeretet. Õsz Ingyenes lap. A karitász munkatársak imája SZOLGÁLÓ SZERETET * INGYENES FOLYÓIRAT A karitász munkatársak imája Köszönöm, Uram, hogy ma is szerettél engem. Lehetõvé tetted, hogy viszontszeresselek. Elém hoztad embertestvéreimet, akikben felismerhettelek Téged, és jót tehettem velük.

Részletesebben

LELKIPÁSZTORI LEVÉL XXIII. évfolyam 2014. 11. szám KARÁCSONY

LELKIPÁSZTORI LEVÉL XXIII. évfolyam 2014. 11. szám KARÁCSONY LELKIPÁSZTORI LEVÉL XXIII. évfolyam 2014. 11. szám KARÁCSONY AKIK BEFOGADTÁK A z adventi készülődés után elérkezett az idei karácsony ünnepe. Népszerű és kedves ünnep, bár nem biztos, hogy mindig értjük,

Részletesebben

Vasvári Újság. Idén is Vasvár látta vendégül a dévai gyermekotthon lakóit. A Vasvári Önkormányzat lapja XXV. évfolyam 8. szám

Vasvári Újság. Idén is Vasvár látta vendégül a dévai gyermekotthon lakóit. A Vasvári Önkormányzat lapja XXV. évfolyam 8. szám Vasvári Újság Vasvár, 2015. augusztus 5. A Vasvári Önkormányzat lapja XXV. évfolyam 8. szám Idén is Vasvár látta vendégül a dévai gyermekotthon lakóit Vasváron töltött július végén egy hetet a Dévai Szent

Részletesebben

Küldött: A Veszprémi Főegyházmegye lapja. Kiadja a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ, 8200 Veszprém, Vár u. 31. Tel.: 88/580-528. Fax.

Küldött: A Veszprémi Főegyházmegye lapja. Kiadja a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ, 8200 Veszprém, Vár u. 31. Tel.: 88/580-528. Fax. Küldött A Veszprémi Főegyházmegye lapja IV. évfolyam 3. szám, 2015. nyár Küldött: A Veszprémi Főegyházmegye lapja. Kiadja a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ, 8200 Veszprém, Vár u. 31. Tel.: 88/580-528.

Részletesebben

Az idei osztálykirándulásunk úti

Az idei osztálykirándulásunk úti 2 (Sz)epicentrum ASZEPIPRESS jelenti Természetbúvár tábor idén is! Augusztus 18. és 22. között Bükkzsércen a piarista kulcsosházban. Búvárkodás a természetben, a gyógyfürdõ medencéjében, és a remek hangulatban.

Részletesebben