DR. GYULAVÁRI OSZKÁR kukoricanemesítő

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "DR. GYULAVÁRI OSZKÁR kukoricanemesítő"

Átírás

1 DR. GYULAVÁRI OSZKÁR kukoricanemesítő Az idén lesz 90 esztendős dr. Gyulavári Oszkár, aki munkatársainak csak egyszerűen Oszi bácsi. Az egyetemi diploma megszerzése után a kellő nemesítési ismereteket 1947-ben az Országos Növénynemesítő Intézetben Magyaróváron, Villax Ödön által vezetett 12 hónapos növénynemesítői tanfolyamon sajátította el. Mára Ő az egyetlen élő tagja ennek a Villaxiskolának, melyről az utóbbi évtizedekben bebizonyosodott, hogy az ott végzetteknek (Bacsa Pál, Beke Ferenc, Lelley János, Bálint Andor, Bauer Ferenc, Polhammer Ernő, Vágó Mihály stb.) köszönhető a magyar növénynemesítés megújítása, továbbfejlesztése tól 1960-ig Lovászpatonán Horn Miklós mellett dolgozott, a búza, árpa, kukorica és bíborhere témafelelős nemesítőjeként. Itteni munkásságának egyik kiemelkedő eredménye a Lovászpatonai bíborhere (1955), amelynek vetőmagját hosszú éveken keresztül exportálták nem csak Európába, hanem USA-ba és a Dél-Amerikába, ez a fajta még most is rajta van a Nemzeti fajtajegyzéken. A legfőbb növénye azonban mindig a kukorica volt. Ő, Papp Endre és Berzsenyi László voltak annak a csoportnak (agytröszt) tagjai, akik az 1950-es években a kukorica nemesítők kollektívájának a munkáját értékelték, és számukra munkaterveket dolgoztak ki. A szabadbeporzású fajták idején Ő biztosította saját nemesítésű fajtájából a hazai igény mellett az export 80 %-át, ez évente kb. 8 ezer tonna vetőmag volt. A fajtahibridek idején a legelterjedtebb fajta-hibridnek, az Óvári 5-nek társnemesítője volt. Az 1960-as években a keszthelyi egyetem Növénytermesztési Tanszékén dolgozott, ekkoriban, 1968-ban szerezte meg a kandidátusi fokozatot. Itt kezdte meg elsőként hazánkban a kukorica vírusrezisztencia nemesítését től a táplánszentkereszti kukoricanemesítő csoportot vezette nyugdíjazásáig. Mint közismert a tápláni kukoricanemesítésnek Oszi bácsi és Pintér Zoltán munkájának köszönhetően nagyon fontos szerepe volt és van a szegedi hibridkukorica nemesítésben. A nyugdíjazás azonban Oszi bácsinál nem jelentett nyugalomba vonulást, hiszen most is aktív tagja a tápláni kukoricanemesítő csoportnak, és több mostani hibridnek is társnemesítője. Jelenleg főleg dihaploidok előállításán dolgozik. Reméli, hogy rövid időn belül sikerül olyan nagyreményű markervonalakat szelektálnia, amelyek hasznosulni fognak a hibridek előállításában.

2 Mindazt, amit eddig elmondtam Oszi bácsi által erre az alkalomra írt leveléből vettem. De másfele is tudakozódtam, s rá kellett jönnöm, hogy Oszi bátyám igen szerény, számos fontos dolgot nem említett. Csak néhány ezek közül: A sok szakcikk mellett írt egy könyvet is A kukorica nemesítése kártevők és betegségek ellen címmel ben az Óvári Egyetem vasdiplomása lett, ennek előtte MAE Aranyérem, Baross érem, és a Magyar Köztársaság Aranyérem tulajdonosa, és Fleischmann díjat is kapott. 9 gyermekes családapa, nagyapa, feleségével jó egészségben a gyémánt lakodalmát is megünnepelte. Aki többet szeretne tudni dr. Gyulavári Oszkár pályáról, azoknak figyelmébe ajánlom Oláh István riportját, amely Hivatástudat és emberség. Beszélgetés Gyulavári Oszkárral címmel az Agrofórum májusi számában jelent meg. Az eddig elmondott, rövid életrajzból is nyilvánvaló, hogy az MNE méltán lehet büszke Gyulavári Oszkár munkásságára, aki nagyszerű példát mutat mindnyájunknak arra, hogy nemesítőként is és családapaként is hogyan kell dolgozni és élni. Kedves Oszi Bátyám, e mai nap alkalmából is jó egészséget és sok boldogságot kívánok Néked a magam és a Magyar Növénynemesítő egyesület tagjainak nevében. (Laudációt tartotta: Dr. Matuz János, MNE vezetőségi tag ; Szeged, január 30.)

3 SIMONNÉ DR. KISS IBOLYA rizsnemesítő A növénynemesítők körében Ibolyának hívjuk Őt, a rizs professzorát, a francia Rizs Lovagrend kitüntetettjét. Évtizedek óta a magyar rizstermesztés élharcosa, nem csak a növénynemesítők és rizstermesztők között, de az egyetemi katedrán, a Fülöp-szigeti IRRI-ben, Montpellierben Franciaországban, a japán Hokkaidón, vagy az orosz Krasznodárban. Idehaza csak kevesen vannak, akik nem ismerik az Oryzellát, Dámát, Jankát vagy a Risabellát, hogy az utóbbi időben előállított rizsfajtái közül, csak ezt a négy hosszúszeműt említsük. Akik ízlelték már ezeket a fajtákat, tudják, hogy a minőség, amit ezek a fajták tudnak, nagy ugrást jelentenek a magyar konyhában. Éppen ezért, tanulnunk kell még és megszeretni, ezt a tányéron gyönyörű fehér, hazánkba legutoljára Obermayerék a GK volt igazgatója - által honosított gabonafajt. De hogyan szerette meg ő, az Oryza sativá-t? Szeged mellett, a Dél-alföldi tájon született, Röszkén. Már kislány korában halotta - új dolgokra fogékony - édesapjától: ha az a rizs olyan sok vizet igényel, talán termeszthető lenne a tanyánkat körülvevő vizes rónaságon. A tanyájukat szegélyező szép gazdálkodás és a rizs, akkor még csak misztikus hívása, minden nap elkísérte a szegedi Boldog Gizella Leányközépiskolába, ahol kitüntetéssel érettségizett. Az egyetemet Keszthelyen kezdte el, majd rövid budapesti kitérő után Gödöllőn szerzett agrármérnöki diplomát 1952-ben. Az egyetemen maradt és Prof. Kolbai Károly mellett indult el az egyetemi pályán, tanársegédként ben, egy elnyert szovjet ösztöndíjat cserélt fel, a szegedi kutatóintézet kopáncsi telepére, mint MTA ösztöndíjas, ahol későbbi férjével alapvető genetikai és nemesítő munkát indítottak el. A mutációs nemesítés első hazai sikeres alkalmazói között ismerjük. Szeged után, átszervezés ( profiltisztítás ) kapcsán Szarvasra került, ahol osztályvezetőként végig a rizzsel kapcsolatos kutatásokat vezette. Nemesítő- és termesztéstechnológiai kísérleteik nagy sikerrel indultak. Az ország gyorsan önellátó lett rizsből. Ibolya kutató pályája meredeken felívelt. A hatvanas évek elején kandidált (1962). Szakmailag sikeres harcot vívott a rizs hidegtűréssel, megdőléssel, a Piricularia oryzae gombabetegséggel. A rizs fonálféreg első hazai kutatója lett. Legelső fajtája a szárszilárd, magas termőképességű és nagy területen termesztett Szarvasi 70 volt. Ezt követően SZIE és GK-s kutatási együttműködésben több fajtája született haploid és

4 szomatikus sejt- és szövettenyésztési módszerek felhasználásával. A rizsfajták szép sora fémjelzi kiváló vezetőnemesítő munkáját. Töretlen munkakedvével, a magyar termesztésű rizs főzési minőségének folyamatos javításával, több évtizeddel megelőzte korát; legalább is ezt reméljük. A kilencvenes évektől, ahogy a rizses állami támogatások megszűntek, a kalandor rizstermesztők meghátráltak. Ma már, az EU-s rizs termesztési kvótát sem használjuk ki. Pedig nem kevés üzemi termesztési eredmény van, ahol 5-6 t/ha üzemi átlag születik évről évre. Sajnos, a gyanús minőséget kínáló importáló üzletemberek ma erősebbnek látszanak, mint a sok munkahelyet teremtő rizstermesztés és feldolgozás. A rizs legújabb kori Hungaricum is lehetne. Persze, a most köszöntött, Munkaérdemrend bronz fokozatával, Akadémiai-, Eötvös Loránd-, Ipolyi Arnold és Fleischmann díjjal kitüntetett kolléganőnk tudja, a jelenlegi hazai trend csak ideiglenes. A magyar rizs győzni fog! Isten áldjon meg és éltessen, a rizs és az Ő dicsőségére! (Laudációt tartotta: Dr. Pauk János, MNE alelnök; Szeged, január 30.)

5 BORBÉLY FERENC csillagfürt nemesítő Kertészmérnök, a Budapesti Kertészeti Egyetemen végzett ben. Gyakorlatilag egész aktív és 1994-től nyugdíjas életét a Nyírségi Mezőgazdasági Kutató Intézetben és annak jogutódjainál töltötte. Kutatási területe: a csillagfürt fajok (Lupinus albus L., angustifolius és luteus) nemesítése, kutatása, termesztéstechnológiájának kidolgozása, továbbfejlesztése től az Országos Fehérje Program Csillagfürt altéma vezetője, koordinálja a csillagfürt nemesítési termesztési etetési kísérleteket, valamint a vetőmag szaporításokat. Nemesítésének eredménye: 5 állami elismert fajta (4 fehér és 1 sárga virágú), valamint egy fehér virágú fajtáját Németországban is elismerték (1992). Ma is főként ezek a fajták vannak köztermesztésben. Az új fajták előállítása mellett jelentős eredményének tekinthető a fehérvirágú édes csillagfürt termesztés kiterjesztése a homoktalajokról a gyenge termékenységű, savanyú, agyagbemosódásos barna erdőtalajokra. Továbbá igen fontosak a vegyszeres gyomirtásban elért kutatási és gyakorlati eredményei, illetve komplex termesztéstechnológia kidolgozása és 2006 közötti időszakban, a csillagfürt kutatási témaköréhez kapcsolódóan benyújtott 7 pályázata közül 6-ot fogadott el a bíráló bizottság, melyből 5-nek témavezetője volt és egy pályázatban altéma vezetőként működött közre. Publikációs tevékenysége: több mint 50 tudományos cikk, dolgozat; több mint 150 népszerűsítő cikk, 3 könyvfejezet és számos konferencia-előadás és poszter szerzője. Külső konzulensként rendszeresen segíti a Mezőgazdasági Főiskola, Nyíregyháza és a Bessenyei György Tanárképző Főiskolai hallgatók, valamint a Debreceni Agráregyetem hallgatóinak diplomadolgozatainak elkészítését. Testületi tagságai: tagja a MTA Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tudományos Testületének, és a Magyar Növénynemesítők Egyesületének. Fontosabb kitüntetései: Westsik Vilmos Emlékplakett (Vetőmag Vállalat Kutató Központ Tudományos Tanácsa) Nyíregyháza Tudományos Életéért Kitüntetés (Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése).

6 2004. Életműdíj (DE AGTC Kutató Központ Tudományos Tanácsa) Lónyay Menyhért Emlékérem (MTA Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Tudományos Testülete) Westsik Vilmos Díj (Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Közgyűléstől) Emlékérem (Magyar Növénynemesítők Egyesülete). (Laudációt tartotta: Dr. Palágyi András, MNE vezetőségi tag; Szeged, január 30.)

XIX. Növénynemesítési Tudományos Nap

XIX. Növénynemesítési Tudományos Nap Az MTA Agrártudományok Osztályának Növénynemesítési Tudományos Bizottsága és a Magyar Növénynemesítők Egyesülete XIX. Növénynemesítési Tudományos Nap Összefoglalók Szerkesztette Hoffmann Borbála Kollaricsné

Részletesebben

EMLÉKKÖNYV. (1963-2013) a MOSONMAGYARÓVÁRI AGRÁRTUDOMÁNYI FŐISKOLÁN. 1963-ban végzett okleveles mezőgazdasági mérnökeinek 50. éves találkozójára

EMLÉKKÖNYV. (1963-2013) a MOSONMAGYARÓVÁRI AGRÁRTUDOMÁNYI FŐISKOLÁN. 1963-ban végzett okleveles mezőgazdasági mérnökeinek 50. éves találkozójára EMLÉKKÖNYV (1963-2013) a MOSONMAGYARÓVÁRI AGRÁRTUDOMÁNYI FŐISKOLÁN (a korábbi MEZŐGAZDASÁGI AKADÉMIÁN) 1963-ban végzett okleveles mezőgazdasági mérnökeinek 50. éves találkozójára Szép idő volt, jó idő

Részletesebben

A tar ta lom ból. XIX. évfolyam, 2012. 2. szám. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács folyóirata

A tar ta lom ból. XIX. évfolyam, 2012. 2. szám. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács folyóirata XIX. évfolyam, 2012. 2. szám A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács folyóirata A tar ta lom ból A vetőmagágazat stratégiája 2 Fókuszban a vetőmagcsávázás 5 Egy cívis cég a cívis városból

Részletesebben

A DEBRECENI EGYETEM ALUMNI MAGAZINJA 2013. tél II. ÉVFOLYAM 2. SZÁM MEGJELENIK FÉLÉVENTE

A DEBRECENI EGYETEM ALUMNI MAGAZINJA 2013. tél II. ÉVFOLYAM 2. SZÁM MEGJELENIK FÉLÉVENTE A DEBRECENI EGYETEM ALUMNI MAGAZINJA 2013. tél II. ÉVFOLYAM 2. SZÁM MEGJELENIK FÉLÉVENTE Éttermünk baráti vagy munkahelyi összejövetelekre, reprezentatív vacsorákra, születésnapokra vagy bármilyen más

Részletesebben

A 2007. ÉVBEN DÍSZOKLEVÉLBEN RÉSZESÜLT KOHÓMÉRNÖKÖK RÖVID SZAKMAI ÉLETRAJZA

A 2007. ÉVBEN DÍSZOKLEVÉLBEN RÉSZESÜLT KOHÓMÉRNÖKÖK RÖVID SZAKMAI ÉLETRAJZA A 2007. ÉVBEN DÍSZOKLEVÉLBEN RÉSZESÜLT KOHÓMÉRNÖKÖK RÖVID SZAKMAI ÉLETRAJZA Miskolc 2007. szeptember 1. Előszó ELŐSZÓ A jogelődje a Berg-Schola 1735-ben jött létre Selmecbányán, amit Mária Terézia 1726.

Részletesebben

A tar ta lom ból. XIX. évfolyam, 2012. 3. szám. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács folyóirata

A tar ta lom ból. XIX. évfolyam, 2012. 3. szám. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács folyóirata XIX. évfolyam, 2012. 3. szám A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács folyóirata A tar ta lom ból Tanácskozás az ESTA vetőmag-csávázási rendszer hazai bevezetéséről 2 Az aktív részvétel

Részletesebben

XVIII. Növénynemesítési Tudományos Napok

XVIII. Növénynemesítési Tudományos Napok MTA Agrártudományok Osztályának Növénynemesítési Tudományos Bizottsága Magyar Növénynemesítők Egyesülete MAE Genetikai Szakosztálya XVIII. Növénynemesítési Tudományos Napok Összefoglalók Szerkesztette

Részletesebben

A Kazay Endre Emlékérem kitüntetettjei 1968-2003. A Vértesacsai Kazay Gyógyszerészeti Alapítvány kiadványa

A Kazay Endre Emlékérem kitüntetettjei 1968-2003. A Vértesacsai Kazay Gyógyszerészeti Alapítvány kiadványa A Kazay Endre Emlékérem kitüntetettjei 1968-2003 A Vértesacsai Kazay Gyógyszerészeti Alapítvány kiadványa 2004 A Kazay Endre Emlékérem kitüntetet1;jei 1968-2003 Bevezetés A Vértesacsai Kazay Gyógysze1észeti

Részletesebben

2004/1. XVI. évfolyam 1. szám AZ MTA MEZÕGAZDASÁGI KUTATÓINTÉZETÉNEK KÖZLEMÉNYEI

2004/1. XVI. évfolyam 1. szám AZ MTA MEZÕGAZDASÁGI KUTATÓINTÉZETÉNEK KÖZLEMÉNYEI 2004/1 XVI. évfolyam 1. szám AZ MTA MEZÕGAZDASÁGI KUTATÓINTÉZETÉNEK KÖZLEMÉNYEI 50 ÉVES A MAGYAR HIBRID KUKORICA Mv v 5 2 2004/1 Eseménynaptár * A hagyományos kalászos gabona bemutatónkat június 4 5-én

Részletesebben

St. Elizabeth. Adalékok az Egészségügyi Kar történetéhez. Fábián Gergely

St. Elizabeth. Adalékok az Egészségügyi Kar történetéhez. Fábián Gergely St. Elizabeth U D OF F H NIVERSITY EBRECEN ACULTY OF EALTH NYÍREGYHÁZA MEDICINAE ET ACTA 1990 SOCIOLOGICA ACTA M S ED OC V OLUME 3. 2012 Adalékok az Egészségügyi Kar történetéhez Fábián Gergely Debreceni

Részletesebben

és kedvezô ízhatást érnek el. tejcukorban gazdag fázisra és fôként ásványi anyagokat tartalmazó fázisnak

és kedvezô ízhatást érnek el. tejcukorban gazdag fázisra és fôként ásványi anyagokat tartalmazó fázisnak Tejipari_aprilis_01 3/24/12 16:41 Page 1 XXXIX ÉVFOLYAM 2. SZÁM AZ EGYETEMES MAGYAR TEJGAZDASÁG ORSZÁGOS LAPJA 12 OLDAL Innováció a Hajdúböszörményi Sajtüzemben Két éve tartó fejlesztô munka eredményeként

Részletesebben

Junior Prima Díj. Magyar Tudomány Kategória 2010. évi díjazottjai

Junior Prima Díj. Magyar Tudomány Kategória 2010. évi díjazottjai Ezt a világot nemcsak egyéni lángelmék teremtették meg, hanem azok is működtetik. Ez a civilizáció, egész technikai varázsával, éppen olyan gyorsan reked el és hal meg, mint ahogyan termel, ha különleges

Részletesebben

AZ ÜGYVEZETÉS ÜZLETI JELENTÉSE GABONAKUTATÓ NONPROFIT KÖZHASZNÚ KFT 2014. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL A 2014. ÉVI KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS

AZ ÜGYVEZETÉS ÜZLETI JELENTÉSE GABONAKUTATÓ NONPROFIT KÖZHASZNÚ KFT 2014. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL A 2014. ÉVI KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS AZ ÜGYVEZETÉS ÜZLETI JELENTÉSE A GABONAKUTATÓ NONPROFIT KÖZHASZNÚ KFT 2014. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL A 2014. ÉVI KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS Szeged, 2015. április 28. Tartalomjegyzék BEVEZETÉS 1 1. Társaságunk

Részletesebben

2010 : 5 : szeptember - október

2010 : 5 : szeptember - október 2010 : 5 : szeptember - október HallgaTóI siker A Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál képzőművészeti pályázatára érkezett képek közül a zsűri kiválasztotta a nyertes alkotást. Az 1500 eur. fődíjat

Részletesebben

Nyírbogáti Tükör 2. oldal 2012. december

Nyírbogáti Tükör 2. oldal 2012. december A GÖRÖG KATOLIKUS EGYHÁZ HÍREI: Advent utolsó vasárnapján, a karácsonyi ünnep kapuján, Nyírbogáti Tükör 2. oldal 2012. december EGYHÁZI ROVAT Lépjünk be hittel a betlehemi barlangba és lássunk! Hallgassunk

Részletesebben

KÜLÖNKIADÁS A 10. BOGÁTI FORGATAGRÓL. 12. évfolyam. Különkiadás 2014. december Nyírbogát Nagyközség Önkormányzatának lapja; Honlap:www.nyirbogat.

KÜLÖNKIADÁS A 10. BOGÁTI FORGATAGRÓL. 12. évfolyam. Különkiadás 2014. december Nyírbogát Nagyközség Önkormányzatának lapja; Honlap:www.nyirbogat. KÜLÖNKIADÁS A 10. BOGÁTI FORGATAGRÓL 12. évfolyam. Különkiadás 2014. december Nyírbogát Nagyközség Önkormányzatának lapja; Honlap:www.nyirbogat.hu Felelős Kiadó: Dr. Simonné Dr. Rizsák Ildikó polgármester

Részletesebben

A mi. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánunk valamennyi Kedves Olvasónknak! és Egyetemi Oktató Kórház Információs Lapja.

A mi. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánunk valamennyi Kedves Olvasónknak! és Egyetemi Oktató Kórház Információs Lapja. A mi Lapunk Borsod-Abaúj Z - emplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Információs Lapja XVIII. évfolyam 3. szám 2012. december Lapunk TARTALOM Kitüntetettjeink 5 évtized példamutató munkássága Beszélgetés

Részletesebben

ELHUNYT KISS SÁNDOR, A BÉKÉS MEGYEI FÖLDHIVATAL NYUGALMAZOTT HIVATALVEZETŐJE (1940 2008)

ELHUNYT KISS SÁNDOR, A BÉKÉS MEGYEI FÖLDHIVATAL NYUGALMAZOTT HIVATALVEZETŐJE (1940 2008) ELHUNYT KISS SÁNDOR, A BÉKÉS MEGYEI FÖLDHIVATAL NYUGALMAZOTT HIVATALVEZETŐJE (1940 2008) Ibis redibis, nunquam per bella peribis ( elmész, visszajössz ) Búcsúzni olykor még rövid időre sem könnyű, véglegesen

Részletesebben

Bajor Antal ny. iskolaigazgató. Antus Gyula ny. APEH-igazgató, okleveles könyvvizsgáló

Bajor Antal ny. iskolaigazgató. Antus Gyula ny. APEH-igazgató, okleveles könyvvizsgáló Antus Gyula ny. APEH-igazgató, okleveles könyvvizsgáló Az 1968. évben került az akkor alakult Vállalati és Szövetkezeti Adóhivatal megyei szervezetéhez, mint hivatalvezető. A hivatal több átszervezésen

Részletesebben

2002/2. XIV. évfolyam 2. szám AZ MTA MEZÕGAZDASÁGI KUTATÓINTÉZETÉNEK KÖZLEMÉNYEI

2002/2. XIV. évfolyam 2. szám AZ MTA MEZÕGAZDASÁGI KUTATÓINTÉZETÉNEK KÖZLEMÉNYEI 2002/2 XIV. évfolyam 2. szám AZ MTA MEZÕGAZDASÁGI KUTATÓINTÉZETÉNEK KÖZLEMÉNYEI 2 2002/2 Március 6-án a Chilei Köztársaság mezõgazdasági minisztere, Jaime Campos látogatta meg intézetünket és ismerkedett

Részletesebben

Megjelenik minden hónap első péntekén. Jánoshalma Mélykút. Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás MEGHÍVÓ

Megjelenik minden hónap első péntekén. Jánoshalma Mélykút. Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás MEGHÍVÓ Já nos hal ma Vá ros ön kor mány za tá nak lap ja Megjelenik minden hónap első péntekén Ára: 170 forint XIX. év fo lyam 9. szám 2014. szeptember Mentőállomás alapkőletétele Az Országos Mentőszolgálat az

Részletesebben

ISO 9001. Tanúsított cég. XXII. évfolyam 2. szám 2014/2.

ISO 9001. Tanúsított cég. XXII. évfolyam 2. szám 2014/2. ISO 9001 Tanúsított cég XV 20 XXII. évfolyam 2. szám. A MAGYAR ÁLLATTENYÉSZTÉSÉRT 2011 T ER MÉK DÍJ Termo-KoKTél TMR stabilizátor, meggátolja az adag melegedését Jól hasznosuló energiaforrásokat és káliumot

Részletesebben

Tisztelt Olvasó! Tartalom. nem kevés keserû tapasztalattal, szájízzel és megosztottan.

Tisztelt Olvasó! Tartalom. nem kevés keserû tapasztalattal, szájízzel és megosztottan. Tisztelt Olvasó! Quidquid agis, prudenter agas, et respice finem! (Seneca) Bármit teszel, okosan tedd, és gondolj a következményére! Miközben a magyar gazdaság mutatói a hivatalos közlések szerint egyre

Részletesebben

Rovarász Híradó. Tartalom: Rovarász kortársaink Gyűjtőutak, expedíciók, kirándulások MRT-hírek Hirdetés Könyvismertetés

Rovarász Híradó. Tartalom: Rovarász kortársaink Gyűjtőutak, expedíciók, kirándulások MRT-hírek Hirdetés Könyvismertetés Rovarász Híradó A Magyar Rovartani Társaság tájékoztatója 72. szám, 2013. december Tartalom: Rovarász kortársaink Gyűjtőutak, expedíciók, kirándulások MRT-hírek Hirdetés Könyvismertetés Rovarász Híradó

Részletesebben

A ZENTAI KÖZSÉGI KÉPVISELŐ-TESTÜLET JUBILEUMI, VÁROSNAPI DÍSZÜLÉSE ZENTA, 2006. SZEPTEMBER 10.

A ZENTAI KÖZSÉGI KÉPVISELŐ-TESTÜLET JUBILEUMI, VÁROSNAPI DÍSZÜLÉSE ZENTA, 2006. SZEPTEMBER 10. A ZENTAI KÖZSÉGI KÉPVISELŐ-TESTÜLET JUBILEUMI, VÁROSNAPI DÍSZÜLÉSE ZENTA, 2006. SZEPTEMBER 10. Hölgyeim és Uraim! Mélyen tisztelt Elnök Urak! Kedves vendégeink! Tisztelt ünneplő Gyülekezet! Emlékek nélkül

Részletesebben

tartalmazott, s ez a szám 2001 év végéig 5.400-ra emelkedett. A termékek való megfelelés alapján kerültek

tartalmazott, s ez a szám 2001 év végéig 5.400-ra emelkedett. A termékek való megfelelés alapján kerültek Védjük meg a hazait! Hazánk EU-csatlakozásra való felkészülése során fontos feladat volt a nemzeti-kulturális örökség részét képezõ élelmiszerkincs feltárása. A különbözõ védjegyek bevezetése segít ennek

Részletesebben

Az épülő kiskórház számára gyűlt felajánlás a XII. Jótékonysági Polgári Bálon

Az épülő kiskórház számára gyűlt felajánlás a XII. Jótékonysági Polgári Bálon A VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT lapja XXV. évfolyam 3. szám 2014. február 25. Ingyenes Az épülő kiskórház számára gyűlt felajánlás a XII. Jótékonysági Polgári Bálon Vers mindenkihez Reményik Sándor: Ne ítélj Közel

Részletesebben

PAZSITZKY LÁSZLÓT KÖSZÖNTJÜK

PAZSITZKY LÁSZLÓT KÖSZÖNTJÜK S Z E M L E PAZSITZKY LÁSZLÓT KÖSZÖNTJÜK Pazsitzky László. 1943-tól főhadnagyként a topográfiai tanfolyam résztvevője a Térképészeti Intézetben. Topográfus. 1944-ben áthelyezték. Az 1945 előtti állományviszonyt

Részletesebben

Az arany-, gyémánt- és vasdiplomák ünnepélyes átadása

Az arany-, gyémánt- és vasdiplomák ünnepélyes átadása Az arany-, gyémánt- és vasdiplomák ünnepélyes átadása Ebben az évben több alkalommal és különbözô helyen került sor, egykor az Alma Materben végzett, a bányászatban, a földtudományok területén 50, 60 és

Részletesebben

Szarvasi Krónika Közművelődési és helytörténeti folyóirat

Szarvasi Krónika Közművelődési és helytörténeti folyóirat Szarvasi Krónika Közművelődési és helytörténeti folyóirat 22. szám * 2008 Szerkesztőbizottság Dr. Búzás László Dr. Kutas Ferenc Dr. Lipcsei Imre Dr. Marjai Gyula Dr. Molitorisz Pál Dr. Reszkető Péter Szerkesztőségi

Részletesebben