Fejlesztési tőkebefektetés KKV-k részére, mint finanszírozási alternatíva

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fejlesztési tőkebefektetés KKV-k részére, mint finanszírozási alternatíva"

Átírás

1 2009. október 20. Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség XXXVII. Konferencia, Tihany (Club Tihany) Fejlesztési tőkebefektetés KKV-k részére, mint finanszírozási alternatíva K isvállalkozás-fejlesztő énzügyi Zrt. P Előadó: F e h é r J ó z s e f vezérigazgató-helyettes

2 Kockázati tőke t fejlesztési si tőke t I.: A kockázati tőket (risk capital) ) valamely új ötlet, elgondolás s vagy új technológia alapján specializálódótt vállalkozás s megalakítására és feláll llítására szolgál, l, nem csupán n pénzalapot p visz a vállalkozv llalkozásba, hanem az új j vállalkozv llalkozáshoz szüks kséges szakértelmet, valamint piaci stratégi giája és s vezetése megtervezésének inputjaként nt is szerepel. A kockázati tőkebefektett kebefektetés s során n tehát t a befektető általában szakmai értelemben is részt r vesz a céltc ltársaság g irány nyításában. A tőkebefektett kebefektetéssel kapcsolatban elvárt hozam tapasztalatok alapján min % p.a. A befektetés s jellemzően en nyílt végű v (az esetleges exit időpontja nincs megadva).

3 Kockázati tőke t fejlesztési si tőke t II.: A fejlesztési si tőket (development capital) ) befektetése során pénzügyi befektetőként jelenik meg a tőkét t t nyújt jtó társaság, és ellenőrz rzési jogosultságain gain felül alapvetően en nem vesz részt r a céltc ltársaság irány nyításában. Elsősorban sorban pénzp nzügyi jogosítv tványokat szerez a befektető (olyan jogokat,, amelyek biztosítj tják k a beavatkozás s lehetőségeit, pl. a könyvelő levált ltására, stb.). Az elvárt hozam is lényegesen l alacsonyabb a kockázati tőkebefektetéseknél l ismertetettnél: BUBOR, LIBOR, EURIBOR illetve infláci ció alapú hozamelvárások sok. (KvfP Zrt.: BUBOR + (0,25 4,5) %; napjainkban 9-12% p.a.). A befektetés s jellemzően en zárt végű v (adott időtartamra szóló befektetés; Ptk.)

4 Kockázati tőke t fejlesztési si tőke t III.: Mi a helyzet itthon? Átmenet az igazi kockázati zati- és s a fejlesztési si tőke t közöttk tt KKV-k helyzete (1995: első kutatások: alultőkésítettség ). KKV-k mérete- és s egyéb b sajátoss tosságai alapján n az igény döntd ntően a fejlesztési si tőkéret jelenik meg. KKV-k jellemzően en a kevéssé innovatív ágazatokban működnek ( nincs innovatív v vagy nem innovatív ágazat, csak többt bbé vagy kevésb sbé kreatív-innovat innovatív v vállalkozv llalkozások, vállalkozv llalkozók ) kényszervállalkozások minimális cél: c a túlélés t nem marad idő az innovációra

5 Kockázati tőke t fejlesztési si tőke t III.: Mi a helyzet itthon? Magyarországon gon több, t döntd ntően állami forrásokkal gazdálkod lkodó fejlesztési si tőkett ketársaság g működött, m amelyek a gazdaság g (földrajzi ldrajzi- és szektoriális értelemben) eltérő területein tevékenykedtek (pl. KvfP Zrt., Corvinus Zrt., Beszáll llítói i Befektetési Zrt., stb.). Működésük M k főbb f elemeit tekintve a fejlesztési si tőkett ketársaságok nagyon hasonló alapelvek szerint dolgoztak. Mára lényegl nyegében két k t fejlesztési si tőkett ketársaság g maradt talpon a piacon: MFB Invest Zrt. és KvfP Zrt. A KvfP Zrt.. elsőként szerezte meg az Európai Bizottság g Verseny Főigazgatósága notifikáci cióját (2007. augusztus 03.; State aid HU 16/02). Újdonság g október 9.: JEREMIE-program kihirdetése (egyel( egyelőre összesen 8 nyertes alapkezelő) nyerteseinek

6 J E R E M I E program: (Joint European REsources for MIcro to Medium Enterprises) Az Európai Bizottság g felismerve a mikro-,, kis- és s középvk pvállalkozások létfontossl tfontosságú gazdasági gi és s társadalmi t szerepét és s azok finanszíroz rozási forrásokhoz való hozzájut jutásának nehézs zségeit 2007-től l "Közös s európai források a kis- és középvállalkozásoknak" (Joint( European Resources for Micro to Medium Enterprises, JEREMIE) címmel c programot indít t a kis- és s középvk pvállalkozók k pénzp nzügyi forráshoz való jobb hozzáférésének megteremtése érdekében. A hazai az elsőként beinduló program az Európai Unióban ( ( mindenütt csúsz szás tapasztalható.. Ok:?...) A hat konvergencia régir gióba (Dél-Alf( Alföld, ld, Dél-Dunántul, Észak-Alföld, ld, Észak- Magyarország, g, Közép-DunK Dunántúl, Nyugat-Dun Dunántúl) 7 alapnak összesen 27,5 milliárd Ft, Közép-Magyarországragra pedig 1 alapnak összesen 4 milliárd forint jut el a 31,5 milliárd forintos uniós s keretből l a következk vetkező három évben. Ehhez az alapkezelők k plusz 13,5 milliárd forint magánt ntőkét szerveztek be. A október berében ben nyertesnek kihirdetett tőkealapt kealap-kezelők: k: Big George s NV Equity Kockázati TőkealapT kealap-kezelő; Central Fund Kockázati TőkealapT kealap-kezelő Zrt.; DBH Investment Kockázati TőkealapT kealap-kezelő Zrt.; Etalon Kockázati TőkealapT kealap-kezelő Zrt. Finext Startup Kockázati TőkealapT kealap-kezelő Zrt. Morando Kockázati TőkealapT kealap-kezelő Zrt. Portfolion Kockázati TőkealapT kealap-kezelő Zrt. Primus Capital Kockázati TőkealapT kealap-kezelő Zrt.

7 A fejlesztési si tőkett ketársaságok ( (továbbiakban FTT) küldetése: Fejlesztési si tőkebefektett kebefektetéssel erősíteni a növekedn vekedési potenciállal rendelkező hazai kis- és s középvk pvállalkozásokat. Mi az FTT-k alapításának a célja? c A FTT-k által nyújtott tőkeinjekcit keinjekció révén n a vállalkozv llalkozások piaci potenciálja, megítélése és s hitelképess pessége jelentősen javul, képesek k lehetnek a fejlődéshez szüks kséges forrásokat a kapott tőkén t n felül bankhitellel is kiegész szíteni. A vállalkozv llalkozásokba fektetett tőkével t segíteni termék-,, eszköz- és technológiafejleszt giafejlesztésüket, a vállalkozv llalkozás s hozzáadott értékének növekedését.

8 Mely vállalkozv llalkozások lehetnek érdekeltek? A FTT-k jellemzően en olyan korlátolt felelőss sségű társaságokba (Kft) vagy részvr szvénytársaságokba (Zrt( Zrt) ) fektetnek tőkét, t t, amelyek eredményes gazdálkod lkodási múlttal m (általában legalább két k t teljes lezárt üzleti évvel) és s további fejlődési potenciállal rendelkeznek. A FTT-k számára egy üzletileg alaposan átgondolt induló vállalkozás s is lehet partner,, amennyiben jój üzleti elképzel pzeléssel, ehhez kapcsolódó üzleti tervvel és s megfelelő referenciájú tulajdonosokkal, vezetéssel rendelkeznek.

9 A FTT-k tőkebefektetéseinek jellemzői i #1: Különbség g a beruházási hitelekhez képest: k a FTT a tőkeemelt keemelés után n a KKV-ben egy előre meghatározott időtartamra kisebbségi tulajdonossá válik (- pénzügyi befektetőként; a KKV törvt rvény külön k rendelkezik erről l a jogviszonyról) l). FTT tulajdoni hányad h - a tőkebefektett kebefektetés s után - a felemelt (jegyzett) tőkében kevesebb, mint 49%. A vállalkozv llalkozás s ezáltal nem veszti el KKV-st státuszát, és s az ezzel járój adó- és s egyéb b kedvezményeket. A befektetés s minimális összege és s lehetséges felső meghatározott. határa A beruházás s nagyságrendj grendjétől l függf ggően a tőkeemelt keemelés s kiegész szülhet hitellel, illetve hazai- illetve EU-s pályázati forrásokkal.

10 A FTT-k tőkebefektetéseinek jellemzői i #2: A befektetés s időtartama maximum 5 év,, (jellemzően en háromh rom-öt év között). A FTT célja, hogy meghatározott időtartamon belül l a tulajdonostársak kivásárolj rolják k a megszerzett tulajdon-hányad nyadát t annak érdekében, hogy újabb befektetéseket hajthasson végre. v A kivásárl rlásra lényegében bármikor sor kerülhet a befektetési időszak alatt, ha a vállalkozv llalkozás s annyira megerősödik, hogy a tulajdonos ezt meg tudja tenni. A kivásárl rlás s módja, m feltételrendszere telrendszere előre rögzr gzített.

11 Ki fogja vezetni a vállalkozv llalkozást? A vállalkozv llalkozás irány nyítása a jelenlegi tulajdonos (a jelenlegi menedzsment) kezében marad,, de a FTT - mint társtulajdonos t - rendszeres informáci ció-szolgáltatást ír r elő, és s meghatározott kérdésekben döntd ntési jogokat szerez ( csendest( csendestárs ). Az informáci ció-szolgáltatás s (monitoring( monitoring) ) időszakos: havi, negyedéves / féléves, f illetve éves gyakoriságú,, az üzletmenet legfontosabb jellemzőire tér t r ki. A FTT a vállalkozv llalkozás s kisebbségi tulajdonosaként nt nem kíván k beleszólni lni a társast rsaság g napi működésébe. m Tapasztalatok alapján n a hazai fejlesztési si tőkepiacon ez a szimbiózis jól l működik. m

12 A tőkebefektett kebefektetés s előnyei: A tőkebefektett kebefektetés s előnyei akkor mutatkoznak meg leginkább, ha azok pályázati (EU-s vagy hazai) forrásokkal sokkal,, illetve bankok által nyújtott beruházási hitelekkel elsősorban sorban természetesen a kedvező kamatkondíci ciójúakkal (pl. Új j Magyarország Fejlesztési si Terv; Új j Magyarország g Kisvállalkoz llalkozói i Hitel ) együttesen kerül alkalmazásra. A FTT segíts tségével olyan projektek is megvalósíthat thatók, melyek a szektorra általánosan jellemző nagymérv rvű alultőkésítetts tettség g miatt nem teljesülhetn lhetnének. nek. A FTT-k tőkeemelése nem utófinansz finanszírozás!! A projektek megvalósítása sa a tőkeemelt keemelést igényl nylő KKV számára a tapasztalatok szerint nem okoz likviditási problémákat kat.

13 Az előzőek ek alapján: MIVEL ÉRDEMES MEGKERESNI A PÉNZP NZÜGYI BEFEKTETŐT T ( (FTT)) I. Ha csak egy találm lmányról van szó,, az általában NEM ELÉG! CÉG is kell, amelyhez köthetk thető az innováci ció- illetve fejlesztés hasznosítása sa és s amelynek múltja alapja lehet az üzleti sikernek: átlátható,, világos működés m a fehér r gazdaságban gban. Ha új (pl. projekt-) ) cégrc gről l van szó,, kellenek húzóemberek, nevek., akik alapján n valósz színűsíthető a fejlesztés-,, innováci ció sikere. Ki kell találni, lni, hogy a zárt befektetési konstrukciónak nak megfelelően en a fejlesztési si tőke t számára hogyan térülhet t meg a befektetés s (a feladat a befektetés- illetve innováci ció gazdájáé áé; ; esetleg a teljes projektnek csak egy jól j l körülhatk lhatárolható részéhez kell igénybe venni a tőkét, t t, vagy szakaszolni kell a projektet BELE KELL LÁTNI L A TŐKÉT T NYÚJT JTÓ FEJÉBE!

14 MIVEL ÉRDEMES MEGKERESNI A PÉNZP NZÜGYI BEFEKTETŐT T ( (FTT)) II. A meggyőzés s legfontosabb (sok esetben az egyetlen!) eszköze ze a megfelelő üzleti terv. Tapasztalt szakemberek értékelik ne legyen túlzt lzó (Nehéz z dolog 5-10 évre előre tervezni. Ha a tervnél l jobb lesz a tényleges t eredmény, mindenki boldog, ha nem, retorziók k jöhetnek j (akár r a cég c g is rámehet!). Számviteli szempontból l teljes és s korrekt legyen. Tanácsad csadó, ( klasszikus értelemben vett) pályp lyázatíró általában nem szüks kséges, de mindenképpen célszerc lszerű jó könyvelőt igénybe venni (nem árt, ha ő egyben a cég c g saját t könyvelk nyvelője ). A FTT-k működésük k jellegéből l adódóan an a gazdaság g igen széles spektrumán n tevékenykednek, tehát érdemes lehet a jövőben j a cégbe c integrált projektté érett innováci cióval illetve fejlesztési si elképzel pzelésekkel több FTT-t is megkeresni. és s persze szívesen veszik a FTT-k,, ha saját t forrás (kockázat) is megjelenik a finanszíroz rozásban

15 A KvfP Zrt. (mint FTT) által végrehajtott v befektetések ágazati megoszlása sa (kihelyezett-tőke-arányos tortadiagram) Oktatás; 1,8% Környezetvédelem; 2,1% Kereskedelem; 10,2% Vegyipar; 1,1% Egyéb; 4,4% Orvosiműszer-gyártás; 2,6% Faipar; 6,9% Kerámiagyártás; 3,5% Informatika, távközlés; 1,1% Idegenforgalom, vendéglátás; 14,8% Adatkezelés; 4,3% Csomagolóanyag-gyártás; 12,5% Élelmiszeripar; 12,1% Gépipar; 22,5% A KvfP Zrt.. befektetéseit tehát t nagyfokú szektorsemlegesség g jellemzi.

16 Informáci ció: Kisvállalkoz llalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt Budapest, Szép p utca 2. Telefon: (1) Fax: (1) info@kvfp.hu

17 Köszönöm megtisztelő figyelmüket. K isvállalkozás-fejlesztő énzügyi Zrt. P

A JEREMIE PROGRAMOK EREDMÉNYEI, TAPASZTALATAI

A JEREMIE PROGRAMOK EREDMÉNYEI, TAPASZTALATAI A JEREMIE PROGRAMOK EREDMÉNYEI, TAPASZTALATAI GARAMVÖLGYI BALÁZS MV-MAGYAR VÁLLALKOZÁSFINANSZÍROZÁSI ZRT. VEZÉRIGAZGATÓ JEREMIE PROGRAM (JOINT EUROPEAN RESOURCES FOR MICRO TO MEDIUM ENTERPRISES) Uniós,

Részletesebben

START T kegarancia Zrt. www.startgarancia.hu

START T kegarancia Zrt. www.startgarancia.hu Hírlevél 2010. július 1 Hírlevél 2011. január Hírlevél 2011. január 2 MILLIÁRD FELETT A JEREMIE KOCKÁZATI TŐKEALAPOK BEFEKTETÉSEI A 2010 első félévében, az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram keretében

Részletesebben

Amikor az önerő nem elég

Amikor az önerő nem elég Amikor az önerő nem elég Pénzintézetek által biztosított finanszírozási lehetőségek Tabák Gábor cégvezető amiről szó lesz a szolgáltatások tárgya: a fejlesztés tanácsadói szolgáltatások banki szolgáltatások

Részletesebben

KISVÁLLALKOZÁSOK FINANSZÍROZÁSA FEJLESZTÉSI TŐKEBEFEKTETÉSSEL

KISVÁLLALKOZÁSOK FINANSZÍROZÁSA FEJLESZTÉSI TŐKEBEFEKTETÉSSEL KISVÁLLALKOZÁSOK FINANSZÍROZÁSA FEJLESZTÉSI TŐKEBEFEKTETÉSSEL KISVÁLLALKOZÁS- FEJLESZTŐ PÉNZÜGYI ZRT. ÉS ALAPÍTÓI 4,4 milliárd forint saját tőkével 2001- ben alapíto= befektetési társaság célja: eredményesen

Részletesebben

Elan SBI Capital Partners és az SBI European Fund Bemutatása. 2009 június

Elan SBI Capital Partners és az SBI European Fund Bemutatása. 2009 június Elan SBI Capital Partners és az SBI European Fund Bemutatása 2009 június Tartalom Elan SBI Capital Partners Tőkealapkezelő Zrt.- Bemutatása SBI European Tőkealap (Alap) - Bemutatása SBI European Tőkealap

Részletesebben

Magyar Cégek pénzügyi megerősítése Orosz projektekben való részvételhez A magyar kockázati tőke piac különleges szereplője

Magyar Cégek pénzügyi megerősítése Orosz projektekben való részvételhez A magyar kockázati tőke piac különleges szereplője Magyar Cégek pénzügyi megerősítése Orosz projektekben való részvételhez A magyar kockázati tőke piac különleges szereplője 2011. február 25. MFB Invest tőkefinanszírozás Az MFB Invest Zrt. a Magyar Fejlesztési

Részletesebben

Aktuális pályázati lehetıségek a Közép-magyarországi Régióban

Aktuális pályázati lehetıségek a Közép-magyarországi Régióban Aktuális pályázati lehetıségek a Közép-magyarországi Régióban Elıadó: Ronbergerné Türk Edina, gazdasági témacsoport-vezetı Pro Régió Nonprofit Közhasznú Kft. Aktuális pályp lyázati lehetıségek a Közép-Magyarországi

Részletesebben

Magyar Fejlesztési Bank MFB Tőkebefektetések

Magyar Fejlesztési Bank MFB Tőkebefektetések Magyar Fejlesztési Bank MFB Tőkebefektetések MFB Csoport: integrált pénzügyi szolgáltatások Szoros és hatékony együttműködés az MFB Csoport hitelezési, befektetési, garancia vállalási és támogatási tevékenységet

Részletesebben

DBH GROUP. DBH Investment. 1)Fizikai infrastruktúra (business center-ek, szolgáltatott irodák és ipari létesítmények)

DBH GROUP. DBH Investment. 1)Fizikai infrastruktúra (business center-ek, szolgáltatott irodák és ipari létesítmények) DBH Business Services DBH GROUP DBH Investment DBH Real Estate DBH ÜZLETI MODEL: 1)Fizikai infrastruktúra (business center-ek, szolgáltatott irodák és ipari létesítmények) 2)Üzleti szolgáltatások (projektmenedzsment,

Részletesebben

Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap (NTfA) Tóth József tranzakciós igazgató Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. Budapest, szeptember 20.

Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap (NTfA) Tóth József tranzakciós igazgató Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. Budapest, szeptember 20. Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap (NTfA) Tóth József tranzakciós igazgató Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. Budapest, 2018. szeptember 20. VÁLLALATFEJLŐDÉSI SZAKASZOK ÉS ÁLLAMI FORRÁSOK Inkubáció Széchenyi Tőkealap-kezelő

Részletesebben

TŐKE ÉS ÁLLAM JUTTATÁS versus BEFEKTETÉS

TŐKE ÉS ÁLLAM JUTTATÁS versus BEFEKTETÉS TŐKE ÉS ÁLLAM JUTTATÁS versus BEFEKTETÉS Konstrukciók és a befektető tapasztalata dr. Csuhaj V. Imre elnök-vezérigazgató Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. Magyar Közgazdasági Társaság Küldöttgyűlése Budapest,

Részletesebben

KOCKÁZATI TŐKE PROGRAMOK JEREMIE FORRÁSBÓL

KOCKÁZATI TŐKE PROGRAMOK JEREMIE FORRÁSBÓL KOCKÁZATI TŐKE PROGRAMOK JEREMIE FORRÁSBÓL MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Vingelman József vezérigazgató A JEREMIE Programról (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises) JEREMIE

Részletesebben

Az EU támogatáspolitikájának átalakulása. Befektetési források fogadás - együttműködés a Befektetővel -

Az EU támogatáspolitikájának átalakulása. Befektetési források fogadás - együttműködés a Befektetővel - VII. INNOTECH Innovációs Konferencia Az EU támogatáspolitikájának átalakulása Befektetési források fogadás - együttműködés a Befektetővel - Tóth Viktor Európa 2020 stratégia 2010. június 17-én fogadta

Részletesebben

MIT TANULTUNK 100 BEFEKTETÉSBŐL ÉS

MIT TANULTUNK 100 BEFEKTETÉSBŐL ÉS MIT TANULTUNK 100 BEFEKTETÉSBŐL ÉS MIT VÁRUNK EL A KÖVETKEZŐ 100-TÓL? Pécs, 2017. október 19. Török József üzletfejlesztés és startup igazgató Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. VÁLLALATOK KOCKÁZATI TŐKE FINANSZÍROZÁSA

Részletesebben

Állami kockázati tőke a magyarországi KKV. lehetőségek

Állami kockázati tőke a magyarországi KKV. lehetőségek Állami kockázati tőke a magyarországi KKV finanszírozásban, egyéb finanszírozási lehetőségek Dr. Kovács Balázs Kihívás mindenkinek KKV politika, innováció KKV FEJLESZTÉS -EU szintű kihívás - szociális,

Részletesebben

Vállalkozásfejlesztés tőkebevonással. Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, 2013. november 6.

Vállalkozásfejlesztés tőkebevonással. Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, 2013. november 6. Vállalkozásfejlesztés tőkebevonással Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, 2013. november 6. A tőkefinanszírozás lényege: a) részesedés szerzése, b) pénzügyi forrás biztosítása, c) ellenőrzés,

Részletesebben

NYUGAT-PANNON REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI ZRT. Az MFB és az RFH Csoport Tagja

NYUGAT-PANNON REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI ZRT. Az MFB és az RFH Csoport Tagja NYUGAT-PANNON REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI ZRT. Az MFB és az RFH Csoport Tagja A Regionális Fejlesztési Holding Csoport A REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI TÁRSASÁGOK alapítását elsőként egy 1992. évi kormányhatározat

Részletesebben

Akad még lehetőség! Vállalati pályázatok uniós forrásból Ormosy Gábor, MAG Zrt. vezérigazgató

Akad még lehetőség! Vállalati pályázatok uniós forrásból Ormosy Gábor, MAG Zrt. vezérigazgató Akad még lehetőség! Vállalati pályázatok uniós forrásból Ormosy Gábor, MAG Zrt. vezérigazgató Gazdaságfejlesztési Operatív Program elsősorban kis és középvállalkozások számára 9000 támogatott pályázat

Részletesebben

DÉRI MIKSA PROGRAM. magyar részvr DERI_EUREKA_07. Budapest, 2007.

DÉRI MIKSA PROGRAM. magyar részvr DERI_EUREKA_07. Budapest, 2007. DÉRI MIKSA PROGRAM Pályázat az Eureka programban való magyar részvr szvétel támogatt mogatására DERI_EUREKA_07 Pá felhívás Budapest, 2007. A Nemzeti Kutatási és s Technológiai Hivatal nevében a Kutatás-

Részletesebben

Tőkefinanszírozás kisvállalkozásoknak. dr. Csuhaj V. Imre

Tőkefinanszírozás kisvállalkozásoknak. dr. Csuhaj V. Imre Tőkefinanszírozás kisvállalkozásoknak dr. Csuhaj V. Imre elnök-vezérigazgató EU-pályázatok fóruma Gazdaságfejlesztési programok a kkv-k versenyképességének javításáért Budapest, 2014. április 30. Tartalom

Részletesebben

Intenzív térségi gazdaságfejlesztés, projektgenerálás, sikeres településfejlesztés. Kovács Balázs Értékesítési Igazgató

Intenzív térségi gazdaságfejlesztés, projektgenerálás, sikeres településfejlesztés. Kovács Balázs Értékesítési Igazgató Intenzív térségi gazdaságfejlesztés, projektgenerálás, sikeres településfejlesztés Kovács Balázs Értékesítési Igazgató Magyarország támogatási forrásai 2000-2013 között EU támo g atás Magyaro rs z ág nak

Részletesebben

Foglalkoztatási. és s Szociális Hivatal lat ltató Iroda

Foglalkoztatási. és s Szociális Hivatal lat ltató Iroda FIATALOK A KÖZÉLETBENK CIVIL ARÉNA AZ ÁLLAMPOLGÁRI RÉSZVR SZVÉTEL FEJÉR MEGYÉBEN C. MŰHELYKONFERENCIAM 2009.SZEPTEMBER 25. Foglalkoztatási és s Szociális Hivatal Mobilitás s Országos Ifjúsági Szolgálat

Részletesebben

az IKTK szerepe a hazai innovációban

az IKTK szerepe a hazai innovációban az IKTK szerepe a hazai innovációban JOBBÁGY DÉNES E L N Ö K - V E Z É R I G A Z G ATÓ I N F O R M AT I K A I KO C K Á Z AT I T Ő K E A L A P - K E Z E L Ő Z R T. 2 0 1 4. N O V E M B E R 6. 1 Agenda Innováció

Részletesebben

Hírlevél 2012. szeptember

Hírlevél 2012. szeptember Hírlevél 1. szeptember 1 Hírlevél 1. szeptember START Tőkegarancia Zrt. Hírlevél 1. szeptember BELEHÚZTAK A JEREMIE KOCKÁZATI TŐKEALAPOK 37,5 %- ON A START ZRT. JEREMIE KOCKÁZATI TŐKEINDEXE A Start Zrt.

Részletesebben

Turisztikai Konferencia 2004. április 16. 1

Turisztikai Konferencia 2004. április 16. 1 A turizmus lehetőségei a Nemzeti Fejlesztési si Terv pályázati rendszerében Veszprém m Megyei Turisztikai Hivatal Turisztikai Konferencia 2004. április 16. Nyirádi Ágnes Főtanácsadó Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

forrás csadó mesterszak

forrás csadó mesterszak Az emberi erıforr forrás tanácsad csadó mesterszak helyzete és s kihívásai az NYME-AK AK-n Dr. Szretykó György Tanszékvezet kvezetı,, egyetemi docens 2010. február r 17. A mesterszak képzk pzıhelyei Pécsi

Részletesebben

Kockázati tőkeprogramok az innováció szolgálatában

Kockázati tőkeprogramok az innováció szolgálatában Kockázati tőkeprogramok az innováció szolgálatában Dr. Simon Katalin vezérigazgató-helyettes www.mfb.hu MFB Zrt. Minden jog jog fenntartva 2017. 2014. május 21. Calibri Bold 10 pt (RGB: 75 75 77) Az MFB

Részletesebben

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap a hazai kisvállalkozások finanszírozásának új eszköze

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap a hazai kisvállalkozások finanszírozásának új eszköze A Széchenyi Tőkebefektetési Alap a hazai kisvállalkozások finanszírozásának új eszköze Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, 2011. október 27. 1. A tőkefinanszírozás lényege a kisvállalkozások

Részletesebben

INNOVÁCI EREDMÉNYEI. RSÉGE FEJLESZTÉSI SI KFT. által elnyert HUSKROUA /0901/080 jelű ZÁHONY, 2010. NOVEMBER 18.

INNOVÁCI EREDMÉNYEI. RSÉGE FEJLESZTÉSI SI KFT. által elnyert HUSKROUA /0901/080 jelű ZÁHONY, 2010. NOVEMBER 18. A ZÁHONY Z ÉS S TÉRST RSÉGE FEJLESZTÉSI SI KFT. által elnyert HUSKROUA /0901/080 jelű pályázat részekr szeként elvégzett CIÓS S AUDITOK ÖSSZESÍTETT EREDMÉNYEI (30 MAGYAR TULAJDONÚ VÁLLALKOZÁSNÁL) ZÁHONY,

Részletesebben

VÁLLALKOZÓI AKADÉMIA

VÁLLALKOZÓI AKADÉMIA VÁLLALKOZÓI I AKADÉMIA 2013.04.11. Vállalkozási formák Kontrolling rendszerek, tervezés irány nyítás Vállalati átalakulás KKV Aktuális Támogatások KKV FINANSZÍROZ ROZÁS Fiatalok vállalkozóvá válásának

Részletesebben

Hírlevél 2012. november

Hírlevél 2012. november Hírlevél 2012. november 1 Hírlevél 2012. november START Tőkegarancia Zrt. Hírlevél 2012. november 2 A JEREMIE KOCKÁZATI TŐKEALAPOK ÖTÖDÉT FEKTETTÉK BE TŐKÉJÜKNEK 2011 VÉGÉIG Az Új Magyarország Kockázati

Részletesebben

A fejlesztéspolitika visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatásai

A fejlesztéspolitika visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatásai A fejlesztéspolitika visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatásai A MAG Zrt. által kínál lehetőségek Dr. Novák Csaba ügyvezető igazgató, MAG Zrt. A Nemzeti Fejlesztési Terv gazdaságfejlesztési eredményei

Részletesebben

Hírlevél 2007. november 1. START Tőkegarancia Zrt. Hírlevél 2008. augusztus

Hírlevél 2007. november 1. START Tőkegarancia Zrt. Hírlevél 2008. augusztus Hírlevél 2007. november 1 Hírlevél 2008. augusztus Hírlevél 2008. augusztus 2 ÚJ, KÖRNYEZETKÖZPONTÚ TECHNOLÓGIA FEJLESZTÉST TÁMOGATÓ PÁLYÁZATI KIÍRÁS JELENT MEG A hazai vállalkozások körében népszerű,

Részletesebben

LEADER Program: partnerségben

LEADER Program: partnerségben LEADER Program: partnerségben Kárpát-medencei TérsT rség Rajnai GáborG ECOVAST Egyesület Esztergom 2008.05.14. 1 LEADER Térségi programozás!? Links (Kapcsolat) between Actions for the Development of the

Részletesebben

Szénégetı Gergı stratégiai elemzı. Nemzetgazdasági Minisztérium Tervezéskoordinációért Felelıs Államtitkárság Gazdaságtervezési Fıosztály

Szénégetı Gergı stratégiai elemzı. Nemzetgazdasági Minisztérium Tervezéskoordinációért Felelıs Államtitkárság Gazdaságtervezési Fıosztály PÉNZÜGYI ESZKÖZÖK K A KKV-K SZOLGÁLAT LATÁBAN 2014-2020 2020 KÖZÖTT Szénégetı Gergı stratégiai elemzı Nemzetgazdasági Minisztérium Tervezéskoordinációért Felelıs Államtitkárság Gazdaságtervezési Fıosztály

Részletesebben

Tőlünk függ minden, csak akarjuk! Széchenyi István. Siba Ignác, Irányító Hatóság

Tőlünk függ minden, csak akarjuk! Széchenyi István. Siba Ignác, Irányító Hatóság Tőlünk függ minden, csak akarjuk! Széchenyi István Siba Ignác, Irányító Hatóság Új Széchenyi Terv 1. Foglalkoztatás Minden GOP-os pályázatban alapelem 2. Növekedés: Stratégia alkotás Kitörési pontok meghatározása

Részletesebben

DR. STEINER ARNOLD. ltatók Klaszter Elnöke MEDICOR Elektronika Zrt. Vezérigazgat. Magyar Medikai Gyárt. rigazgatója

DR. STEINER ARNOLD. ltatók Klaszter Elnöke MEDICOR Elektronika Zrt. Vezérigazgat. Magyar Medikai Gyárt. rigazgatója Köszönti Önöket: DR. STEINER ARNOLD Magyar Medikai Gyárt rtók és s Szolgáltat ltatók Klaszter Elnöke MEDICOR Elektronika Zrt. Vezérigazgat rigazgatója Az Új j Széchenyi Terv 7 kiemelt programot tartalmaz:

Részletesebben

Még van pénz a Jeremie Kockázati Tőkealapokban 60% közelében a Start Zrt. Jeremie Kockázati Tőkeindexe

Még van pénz a Jeremie Kockázati Tőkealapokban 60% közelében a Start Zrt. Jeremie Kockázati Tőkeindexe Még van pénz a Jeremie Kockázati Tőkealapokban % közelében a Start Zrt. Jeremie Kockázati Tőkeindexe A Start Zrt. negyedévente adja közre a Start Jeremie Kockázati Tőke Monitor című jelentését, amelyben

Részletesebben

KOCKÁZATI TŐKEPROGRAM 1.

KOCKÁZATI TŐKEPROGRAM 1. KOCKÁZATI TŐKEPROGRAM 1. Mi a kockázati tőke (alap, alapkezelő, befektetés) Jeremie pályázati program A program célja és célcsoportja Innovatív, start up növekedési pályára állítható KKV-k Tőkehiány működő

Részletesebben

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén:

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén: Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén: EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ 4031 Debrecen,

Részletesebben

Hírlevél 2012. augusztus

Hírlevél 2012. augusztus Hírlevél 201 2. február 1 Hírlevél 2012. augusztus START T kegarancia Zrt. Hírlevél 201 2. augusztus 2 ÉLES VERSENY VÁRHATÓ AZ ÚJ SZÉCHENYI KOCKÁZATI TŐKEPROGRAM PÁLYÁZATÁN Amint arról júliusi hírlevelünkben

Részletesebben

ELNÖK MAGYAR VÁLLALKOZV KONZORCIUM MVHK

ELNÖK MAGYAR VÁLLALKOZV KONZORCIUM MVHK Vállalkozásfejlesztés s hálózatban, h integrált szolgáltat ltatások Kovács István ELNÖK MAGYAR VÁLLALKOZV LLALKOZÁSFEJLESZTÉSI SI HÁLÓZAT H KONZORCIUM MVHK Vállalkozásfejlesztési si programok alapkövetelm

Részletesebben

CIB Bank az Európai Unióban

CIB Bank az Európai Unióban CIB Bank az Európai Unióban Szenci Krisztina EU szolgáltatás vezetője 2009. Május 14., Debrecen CIB Bank előnyei Nemzetközi kapcsolatrendszer Az EURO övezet 3. legnagyobb bankcsoportjának tagja Elsőként

Részletesebben

Horizont Access to risk finance NCP. A kockázatfinanszírozáshoz való hozzájutás

Horizont Access to risk finance NCP. A kockázatfinanszírozáshoz való hozzájutás Horizont 2020 Access to risk finance A kockázatfinanszírozáshoz való hozzájutás Kápli Balázs István Jogi és Pénzügyi Nemzeti Kapcsolattartó Legal and Financial NCP Access to risk finance NCP Kis és közepes

Részletesebben

HVCA-MISZ-M27 2012-09-06. Horgos Lénárd M27 ABSOLVO. www.m27.eu

HVCA-MISZ-M27 2012-09-06. Horgos Lénárd M27 ABSOLVO. www.m27.eu Horgos Lénárd M27 ABSOLVO HVCA-MISZ-M27 2012-09-06 Tartalom Mikor és milyen forrást tudok igénybe venni az innovációs projektemhez? És utána? Az üzleti modellek és a felkészülés kérdései A paradicsom színre

Részletesebben

Fejlesztési források - kicsiknek és nagyoknak Tőke-Hitel-Támogatás

Fejlesztési források - kicsiknek és nagyoknak Tőke-Hitel-Támogatás Fejlesztési források - kicsiknek és nagyoknak Tőke-Hitel-Támogatás Erősségeink Több mint 50 magasan képzett fejlesztési szakértő 700-800 vállalati ügyfél, 150 önkormányzat Több mint 90 Mrd Ft elnyert támogatás

Részletesebben

Versenyképess. Szolnok 2009 Károly

Versenyképess. Szolnok 2009 Károly Versenyképess pesség és s képzk pzés Szolnok 2009 Salgó-Nemes Károly A FOGLALKOZTATÁS S SZERKEZETI VÁLTOZÁSAI I. (2007-2008 2008 harmadik negyedévek közötti k változv ltozás s alapján*) (forr( forrás:ksh)

Részletesebben

Országos Roadshow Mikro-, Kis-, és. részére. 2009. ősz. Bátora László, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Tatabánya 2009. November 5.

Országos Roadshow Mikro-, Kis-, és. részére. 2009. ősz. Bátora László, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Tatabánya 2009. November 5. Országos Roadshow Mikro-, Kis-, és Középvállalkozások részére 2009. ősz Bátora László, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Tatabánya 2009. November 5. Kkv-k finanszírozási problémái Mo-n Hitelpiac Magyarországi

Részletesebben

3. Dr. Varga JózsefJ. mlák k rendszere

3. Dr. Varga JózsefJ. mlák k rendszere 3. Dr. Varga JózsefJ A nemzeti száml mlák k rendszere avagy Mire jój a flow of funds séma? 1 Tartalom A tőkepiac t működésem 1. A megtakarítás útja a gazdaságban gban 2. A nemzeti számlarendszer 2.1. Nettó

Részletesebben

A JEREMIE program. EU pályázatok felül- és alulnézetben. 2007. május 10.

A JEREMIE program. EU pályázatok felül- és alulnézetben. 2007. május 10. A JEREMIE program EU pályázatok felül- és alulnézetben 2007. május 10. JEREMIE Program JEREMIE = Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises Az Európai Bizottság és az EIB/EIF közös kezdeményezése.

Részletesebben

Az üzleti angyalok köztünk vannak. Dr. Makra Zsolt Üzletfejlesztési menedzser, INNOSTART NÜIK Projektvezető, Első Magyar Üzleti Angyal Hálózat

Az üzleti angyalok köztünk vannak. Dr. Makra Zsolt Üzletfejlesztési menedzser, INNOSTART NÜIK Projektvezető, Első Magyar Üzleti Angyal Hálózat Az üzleti angyalok köztünk vannak Dr. Makra Zsolt Üzletfejlesztési menedzser, INNOSTART NÜIK Projektvezető, Első Magyar Üzleti Angyal Hálózat Bevezetés Kockázati tőke (venture capital): olyan sajáttőkebefektetések,

Részletesebben

NKTH Innotárs. program KKVENT_8. pvállalatok nemzetköziesed. ziesedése. Benke Zoltán Phd hallgató, IKU Innováci. Tatabánya, 2010. november 24.

NKTH Innotárs. program KKVENT_8. pvállalatok nemzetköziesed. ziesedése. Benke Zoltán Phd hallgató, IKU Innováci. Tatabánya, 2010. november 24. NKTH Innotárs program KKVENT_8 A magyar kis- és s középvk pvállalatok nemzetköziesed ziesedése a mérnm rnöki tevékenys kenységet, mőszaki m kutatás- fejlesztést st végzv gzı vállalatok körébenk Benke Zoltán

Részletesebben

Adatbiztonság és adatvédelem

Adatbiztonság és adatvédelem Adatbiztonság és s adatvédelem delem ADATBIZTONSÁG Az adatok jogosulatlan megszerzése, se, módosítása sa és s tönkrett nkretétele tele ellen tett olyan eljárások, szabályok, műszaki m és szervezési si

Részletesebben

Társadalmi vállalkozások finanszírozása a NESsT modell

Társadalmi vállalkozások finanszírozása a NESsT modell Társadalmi vállalkozások finanszírozása a NESsT modell Tóth Laura NESsT 2011.január 14. 1 A NESsT küldetése és tevékenységei A NESsT a feltörekvő piacgazdaságok legégetőbb társadalmi problémáira nyújt

Részletesebben

Társadalmi vállalkozások finanszírozása a NESsT modell

Társadalmi vállalkozások finanszírozása a NESsT modell Társadalmi vállalkozások finanszírozása a NESsT modell Varga Éva NESsT 2011.április 9. 1 A NESsT küldetése és tevékenységei A NESsT a feltörekvő piacgazdaságok legégetőbb társadalmi problémáira nyújt megoldást

Részletesebben

Hitelkonstrukciók és Garanciaprogram

Hitelkonstrukciók és Garanciaprogram Hitelkonstrukciók és Garanciaprogram Mikro-, kis- és középvállalkozások részére Brossura_210x210_j5.indd 1 Új Széchenyi Hitel Támogatható hitelcél: gépek, berendezések, egyéb tárgyi eszközök, illetve immateriális

Részletesebben

Országos Roadshow Mikro-, Kis-, és. részére. 2009. ősz. Pöstényi Péter Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Pécs 2009.10.21

Országos Roadshow Mikro-, Kis-, és. részére. 2009. ősz. Pöstényi Péter Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Pécs 2009.10.21 Országos Roadshow Mikro-, Kis-, és Középvállalkozások részére 2009. ősz Pöstényi Péter Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Pécs 2009.10.21 Kkv-k finanszírozási problémái Mo-n Hitelpiac Magyarországi

Részletesebben

Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai. Spilák Lajos RFH Nonprofit Zrt.

Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai. Spilák Lajos RFH Nonprofit Zrt. Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai Spilák Lajos RFH Nonprofit Zrt. Termékstruktúra MFB ok Vállalkozói szektor Agrár szektor Önkormányzati szektor Lakossági szektor MFB Vállalkozásfinanszírozási

Részletesebben

Kis- és középvállalkozás fejlesztési programok 2009-2010. Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Bútorgyártók Országos Szövetsége Szakmai Nap

Kis- és középvállalkozás fejlesztési programok 2009-2010. Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Bútorgyártók Országos Szövetsége Szakmai Nap Kis- és középvállalkozás fejlesztési programok 2009-2010 Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Bútorgyártók Országos Szövetsége Szakmai Nap EU pályázatok rendszere Új Magyarország Fejlesztési Terv

Részletesebben

LT Consorg A TDM. Dr. Lengyel Márton. 2007. február r 22.

LT Consorg A TDM. Dr. Lengyel Márton. 2007. február r 22. LT Consorg A TDM Dr. Lengyel Márton Siófok 2007. február r 22. Tartalom I. A TDM lényege l II. A TDM aktualitása III. Gyakorlati teendt eendık I. A TDM lényegel TDM = Tourism Destination Management A magyar

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI KÖRKÉP - FINANSZÍROZÁSI FORRÁSOK

VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI KÖRKÉP - FINANSZÍROZÁSI FORRÁSOK VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI KÖRKÉP - FINANSZÍROZÁSI FORRÁSOK SOK KICSI SOKRA MEGY? A kkv szektor a magyar gazdaság meghatározó eleme: 1,7 millió bejegyzett vállalkozás, de csak 690 ezer működő, ennek 99,8 %-a

Részletesebben

Tőke és pályázati források IKT cégek számára. Major Gábor Vezérigazgató-helyettes MAPI Zrt.

Tőke és pályázati források IKT cégek számára. Major Gábor Vezérigazgató-helyettes MAPI Zrt. Tőke és pályázati források IKT cégek számára Major Gábor Vezérigazgató-helyettes MAPI Zrt. Hitel, tőke, támogatás Hitel nincs Tőke + Pályázat = Fejlesztés Állami tőke források Széchenyi Tőkealap (ROP)

Részletesebben

"Tüneti kezelésből tartós gyógymód avagy válságkezelésből növekedésösztönző gazdaságpolitika"

Tüneti kezelésből tartós gyógymód avagy válságkezelésből növekedésösztönző gazdaságpolitika "Tüneti kezelésből tartós gyógymód avagy válságkezelésből növekedésösztönző gazdaságpolitika" Varju László Államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium VÁLSÁG PÉNZ PIAC MUNKAHELY Eszközeink

Részletesebben

Tőkefinanszírozás. Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, 2013. június 3.

Tőkefinanszírozás. Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, 2013. június 3. Tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, 2013. június 3. 1. A Széchenyi Tőkebefektetési Alap működésének általános keretei Az Alapot a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. kezeli, alapítói

Részletesebben

Miért vonjak be kockázati tőkét?

Miért vonjak be kockázati tőkét? Miért vonjak be kockázati tőkét? Primus Capital Bruckner Zoltán Szombati András Alpek István Dr. Franz Krejs 2007-ben alakult 4 befektetési partner, 1 manager, 1 group controller, 1 OM Iroda: Budapest

Részletesebben

Kockázatkezel. zatkezelés: Risk management: Why do most farmers shun commodity futures in Europe? Potori Norbert. gban

Kockázatkezel. zatkezelés: Risk management: Why do most farmers shun commodity futures in Europe? Potori Norbert. gban Kockázatkezel zatkezelés: Miért kerüli a legtöbb termelő a határid ridős piacokat Európában? Risk management: Why do most farmers shun commodity futures in Europe? Potori Norbert Kihívások a modern élelmiszergazdaságban

Részletesebben

Magyarországi magvető tőkealap létrehozásának lehetősége

Magyarországi magvető tőkealap létrehozásának lehetősége Magyarországi magvető tőkealap létrehozásának lehetősége Megvalósíthatósági tanulmány Budapest, 2009 február. Inishmore TARTALOM I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ II. BEVEZETŐ III. TANULMÁNY STRUKTÚRÁJÁNAK ÁTTEKINTÉSE

Részletesebben

Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. Az RFH csoport tagja

Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. Az RFH csoport tagja Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. Az RFH csoport tagja Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. Szeretjük a kihívásokat! TANÁCSADÁS FEJLESZTÉS FINANSZÍROZÁS KÖZVETÍTÉS PÁLYÁZATÍRÁS PROJEKTMENEDZSMENT

Részletesebben

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén:

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén: Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén: EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ 4031 Debrecen,

Részletesebben

Vállalkozások finanszírozási lehetőségei visszatérítendő állami forrásból RFH-MFB László Csaba RFH Nonprofit Zrt.

Vállalkozások finanszírozási lehetőségei visszatérítendő állami forrásból RFH-MFB László Csaba RFH Nonprofit Zrt. Vállalkozások finanszírozási lehetőségei visszatérítendő állami forrásból RFH-MFB László Csaba RFH Nonprofit Zrt. Regionális Fejlesztési Holding Zrt Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami

Részletesebben

pzés s szerepe a FOKON KONFERENCIA BIHALL TAMÁS Magyar Kereskedelmi és s Iparkamara OKTATÁSI MAGYAR KERESKEDELMI ÉS S IPARKAMARA

pzés s szerepe a FOKON KONFERENCIA BIHALL TAMÁS Magyar Kereskedelmi és s Iparkamara OKTATÁSI MAGYAR KERESKEDELMI ÉS S IPARKAMARA A duális képzk pzés s szerepe a gazdaság g versenyképess pességének növelésében VÁLLALATIRÁNYÍTÁS S FELSŐFOKON FOKON KONFERENCIA BIHALL TAMÁS OKTATÁSI ÉS S KÉPZK PZÉSI ALELNÖK MAGYAR KERESKEDELMI ÉS S

Részletesebben

ÚJ HORIZONTOK A 2014-2020-as időszak forrásai, finanszírozási lehetőségei KKV-k, vállalkozások részére

ÚJ HORIZONTOK A 2014-2020-as időszak forrásai, finanszírozási lehetőségei KKV-k, vállalkozások részére ÚJ HORIZONTOK A 2014-2020-as időszak forrásai, finanszírozási lehetőségei KKV-k, vállalkozások részére Előadó: Semperger Dorogi Kinga KKV Fejlesztési szakértő A ProjectMine Gazdasági Tanácsadó Kft., ügyvezetője

Részletesebben

A GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM (GINOP) PÉNZÜGYI ESZKÖZEI

A GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM (GINOP) PÉNZÜGYI ESZKÖZEI A GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM (GINOP) PÉNZÜGYI ESZKÖZEI SZABÓ KRISZTINA JÚLIA NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMOK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG

Részletesebben

MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. és a JEREMIE Program

MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. és a JEREMIE Program MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. és a JEREMIE Program Garamvölgyi Balázs vezérigazgató-helyettes 2012. május Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Magyarországon a JEREMIE Program Forráskezelı

Részletesebben

üzleti, Szerbia makrogazdasági gi jellemzıi, Szerbiában ban REEVOLUTIO Regionális Fejlesztési Konferencia a gazdaságfejleszt 2009. október 20.

üzleti, Szerbia makrogazdasági gi jellemzıi, Szerbiában ban REEVOLUTIO Regionális Fejlesztési Konferencia a gazdaságfejleszt 2009. október 20. REEVOLUTIO Regionális Fejlesztési si Konferencia Magyar-Szerb területi együttm ttmőködések a gazdaságfejleszt gfejlesztés s szolgálat latában 2009. október 20. Szerbia makrogazdasági gi jellemzıi, üzleti,

Részletesebben

A NESsT küldetése és tevékenységei

A NESsT küldetése és tevékenységei A NESsT küldetése és tevékenységei A NESsT a feltörekvő piacgazdaságok legégetőbb társadalmi problémáira nyújt megoldást fenntartható társadalmi vállalkozások támogatása és fejlesztése révén. NESsT Portfolio

Részletesebben

Forint alapú biztosítások

Forint alapú biztosítások Eszközok havi hírlevele A Forint ú eszközok árfolyama és visszatekintő hozama Eszközok ING BIZTOSÍTÓ ZRT. 213. június 29. Forint ú biztosítások Árfolyam (HUF) 3 hó 6 hó 1 év 2 év 3 év 4 év 5 év Tájékoztatjuk,

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAMBAN (GINOP) Gedei Gábor projektmenedzser Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes

Részletesebben

Tájékoztató. Széchenyi Tőkebefektetési Alap c. konstrukciójáról

Tájékoztató. Széchenyi Tőkebefektetési Alap c. konstrukciójáról Tájékoztató a Dél-Alföldi Operatív Program Dél-Dunántúli Operatív Program Észak-Alföldi Operatív Program Észak-Magyarországi Operatív Program Közép-Dunántúli Operatív Program Közép-Magyarországi Operatív

Részletesebben

Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság 2013. évi gazdálkodására vonatkozó összevont (konszolidált) éves beszámolóról szóló jelentés MFB MAGYAR FEJLESZTÉSI BANK ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ

Részletesebben

Hírlevél 2008. június 1. START Tőkegarancia Zrt. Hírlevél 2008. június

Hírlevél 2008. június 1. START Tőkegarancia Zrt. Hírlevél 2008. június Hírlevél 2008. június 1 Hírlevél 2008. június Hírlevél 2008. június 2 MÁR KILENC KOCKÁZATI TŐKEALAP-KEZELŐ MAGYARORSZÁGON JEREMIE-RE VÁRVA A magyar cégnyilvántartásban immár kilencre emelkedett a kockázati

Részletesebben

START Tőkegarancia Zrt.

START Tőkegarancia Zrt. START Tőkegarancia Zrt. ÚJ TERMÉK A KKV-K SZÁMÁRA EU-S TÁMOGATÁSOK IGÉNYBEVÉTELÉNEK ELŐSEGÍTÉSÉRE Az értékteremtő befektetés garanciája Szakmai Nap - 2007. június 26. Pályázati források a KKV-k részére

Részletesebben

FEJLESZTÉSI FORRÁSOK ÁLLAMI KÉZBŐL. Ilenczfalvi-Szász Gábor vezérigazgató

FEJLESZTÉSI FORRÁSOK ÁLLAMI KÉZBŐL. Ilenczfalvi-Szász Gábor vezérigazgató FEJLESZTÉSI FORRÁSOK ÁLLAMI KÉZBŐL Ilenczfalvi-Szász Gábor vezérigazgató 1 Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások

Részletesebben

sségi marketing hiánya és s annak vonzatai a hazai ágazatban

sségi marketing hiánya és s annak vonzatai a hazai ágazatban A közössk sségi marketing hiánya és s annak vonzatai a hazai halászati ágazatban Egyedül l nem megy, egyedül l nem megy! Sebestyén n Attila kereskedelmi igazgató Hortobágyi Halgazdaság g Zrt. Szarvas,

Részletesebben

2013.06.05. A TakarékBank. és a Magyar Takarékszövetkezeti Szektor. MKVK Pénz és Tőkepiaci Tagozat rendezvénye. Budapest, 2013. június 5.

2013.06.05. A TakarékBank. és a Magyar Takarékszövetkezeti Szektor. MKVK Pénz és Tőkepiaci Tagozat rendezvénye. Budapest, 2013. június 5. A TakarékBank és a Magyar Takarékszövetkezeti Szektor A TakarékBank tulajdonosi struktúrája megváltozott 2012. december 31. 2013. május 15. 5.07% 0.01% 3.22% 36.05% 55.65% 39.28% Takarékszövetkezetek MFB

Részletesebben

Szerepek a pedagógia. gia

Szerepek a pedagógia. gia Szerepek a pedagógia gia világában 1. A pedagógus gus (a tanár)szerep A kezdő pedagógus gus 2009.10.26. 1 A jój pedagógus gus a jó tanár Milyen legyen? Ki mondja meg? S ha nem felel meg ezeknek a kitételeknek?

Részletesebben

Aktuális hazai és közvetlen brüsszeli források, középpontban a kis- és középvállalkozások. Szuhóczky Gábor, ügyvezető EuroAdvance Kft.

Aktuális hazai és közvetlen brüsszeli források, középpontban a kis- és középvállalkozások. Szuhóczky Gábor, ügyvezető EuroAdvance Kft. Aktuális hazai és közvetlen brüsszeli források, középpontban a kis- és középvállalkozások Előadó: Szuhóczky Gábor, ügyvezető EuroAdvance Kft. Egymásra épülő üzletágaink Finanszírozási tanácsadás Projektmenedzsment

Részletesebben

Zöldenergia Konferencia. Dr. Lenner Áron Márk Nemzetgazdasági Minisztérium Iparstratégiai Főosztály főosztályvezető Budapest, 2012.

Zöldenergia Konferencia. Dr. Lenner Áron Márk Nemzetgazdasági Minisztérium Iparstratégiai Főosztály főosztályvezető Budapest, 2012. Zöldenergia Konferencia Dr. Lenner Áron Márk Nemzetgazdasági Minisztérium Iparstratégiai Főosztály főosztályvezető Budapest, 2012. június 14 A zöldenergia szerepe a hazai energiatermelés és felhasználás

Részletesebben

NÖVEKEDÉS ÉS BŐVÜLÉS, ÚJ LEHETŐSÉGEK AZ EXPORTFINANSZÍROZÁSBAN. Mizser Zoltán Képviseletvezető (Győr)

NÖVEKEDÉS ÉS BŐVÜLÉS, ÚJ LEHETŐSÉGEK AZ EXPORTFINANSZÍROZÁSBAN. Mizser Zoltán Képviseletvezető (Győr) NÖVEKEDÉS ÉS BŐVÜLÉS, ÚJ LEHETŐSÉGEK AZ EXPORTFINANSZÍROZÁSBAN Mizser Zoltán Képviseletvezető (Győr) CÉLOK a magyar export-szektor, kiemelten a kkv szektor versenyképességének erősítése az exportcélú beruházások,

Részletesebben

Finanszírozási lehetőségek közbeszerzéshez kapcsolódóan

Finanszírozási lehetőségek közbeszerzéshez kapcsolódóan Finanszírozási lehetőségek közbeszerzéshez kapcsolódóan MKB Bank ZRt. 2011.03. MKB Bank Zrt. Komplex szolgáltatások Az MKB Csoport az egyetlen magyar pénzügyi csoport, mely teljesen univerzális: komplex,

Részletesebben

Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai. Várkonyi Gellért régió vezető 2012.11.21.

Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai. Várkonyi Gellért régió vezető 2012.11.21. Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai Várkonyi Gellért régió vezető 2012.11.21. Termékportfólió megújítása Irányelvek Megfelelés Új Széchenyi Tervnek Egyszerű stuktúrájú, és egzakt módon szegmentált

Részletesebben

Közel 4,9 milliárd forint befektetés érkezett 60 társaságba. 2007-ben több mint nyolcszorosára nőttek a KKV-kba irányuló befektetések

Közel 4,9 milliárd forint befektetés érkezett 60 társaságba. 2007-ben több mint nyolcszorosára nőttek a KKV-kba irányuló befektetések www.startgarancia.hu SAJTÓKÖZLEMÉNY Közel 4,9 milliárd forint befektetés érkezett 60 társaságba 2007-ben több mint nyolcszorosára nőttek a KKV-kba irányuló befektetések Budapest, 2009. május 4. A Start

Részletesebben

OTDK-dolgozat. Demand side analyse of the Hungarian venture capital market

OTDK-dolgozat. Demand side analyse of the Hungarian venture capital market OTDK-dolgozat A magyar kockázatitőke-piac keresleti oldalának vizsgálata Demand side analyse of the Hungarian venture capital market Készítették: Darazsacz Péter Szlatárovics László 2009 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései. Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26.

Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései. Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26. Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26. Innovációs tevékenység célja Magasabb hozzáadott érték Versenyelőny Piacbővítés CSOMIÉP Kft. Legrand Zrt.

Részletesebben

% M.o. 42,0 18,1 15,4 75,6 24,4 EU-27 20,9 18,9 17,8 57,6 42,4. M.o. 20,2 15,6 17,6 53,4 46,6. (ezer euro/fogl.) M.o. 48,1 86,0 114,1 70,7 190,6

% M.o. 42,0 18,1 15,4 75,6 24,4 EU-27 20,9 18,9 17,8 57,6 42,4. M.o. 20,2 15,6 17,6 53,4 46,6. (ezer euro/fogl.) M.o. 48,1 86,0 114,1 70,7 190,6 KKV-k jelene és jövője: a versenyképesség megőrzésének lehetőségei Dr. Parragh Bianka Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar Vállalkozásmenedzsment Intézet A KKV-szektor főbb jellemzői A mikro-, kis-

Részletesebben

T/3027. számú törvényjavaslat. a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról szóló 2001. évi XX. törvény módosításáról

T/3027. számú törvényjavaslat. a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról szóló 2001. évi XX. törvény módosításáról MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/3027. számú törvényjavaslat a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról szóló 2001. évi XX. törvény módosításáról Előadó: Dr. Veres János pénzügyminiszter 2007. május 2007.

Részletesebben

INDUL AZ ÚJ K+F+I PÁLYÁZATI RENDSZER

INDUL AZ ÚJ K+F+I PÁLYÁZATI RENDSZER INDUL AZ ÚJ K+F+I PÁLYÁZATI RENDSZER AZ ÚJ K+F+I PÁLYÁZATI RENDSZER KIALAKÍTÁSÁNAK FOLYAMATA NKFIH ROADSHOW Kitűzött cél Tájékoztatás a KFI stratégiáról, javaslatok, vélemények, igények begyűjtése a pályázati

Részletesebben

Finanszírozási lehetőségek közvetlen brüsszeli források

Finanszírozási lehetőségek közvetlen brüsszeli források Finanszírozási lehetőségek közvetlen brüsszeli források Energiahatékonyság finanszírozása műhelyfoglalkozás I. Miskolc, 2019. április 16. Tisza Orsolya vezető projektmenedzser BEVEZETÉS Uniós finanszírozás

Részletesebben

Energetikai beruházások finanszírozása

Energetikai beruházások finanszírozása Energetikai beruházások finanszírozása Finanszírozási források az MFB Zrt. hitelprogramjaiban Kékesi Zsolt igazgató 2010. Március 4. A fejlesztési hitelek kamat és futamidő előnye Fejlesztési banki hitelek

Részletesebben

PROJEKTTERVEZÉS. Page 1. A program definíci. A projekt definíci. Olyan egymásra melynek minden eleme, 1Art. 2Art. 3Art 2009.02.16. 2009.02.16.

PROJEKTTERVEZÉS. Page 1. A program definíci. A projekt definíci. Olyan egymásra melynek minden eleme, 1Art. 2Art. 3Art 2009.02.16. 2009.02.16. PROJEKTTERVEZÉS Art A program definíci ciója Olyan egymásra épülő projektekből álló tevékenys kenységi lánc, l melynek minden eleme, mérhető hozzáadott érékkel viszi közelebb k a szélesebb közössk sséget

Részletesebben