Hírlevél június 1. START Tőkegarancia Zrt. Hírlevél június

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hírlevél 2008. június 1. START Tőkegarancia Zrt. Hírlevél 2008. június"

Átírás

1 Hírlevél június 1 Hírlevél június

2 Hírlevél június 2 MÁR KILENC KOCKÁZATI TŐKEALAP-KEZELŐ MAGYARORSZÁGON JEREMIE-RE VÁRVA A magyar cégnyilvántartásban immár kilencre emelkedett a kockázati tőkealapkezelő társaságok száma. Közülük hét az elmúlt egy évben jött létre, feltételezhetően a hamarosan induló, az európai uniós Jeremie forrásból finanszírozott Új Magyarország Kockázati Tőke Programba történő bekapcsolódás céljából. A Program a KKV-k, különösen az induló és korai szakaszban lévő vállalkozások tőkehelyzetén kíván javítani. A Jeremie finanszírozású programok lebonyolítására az MFB Csoporthoz tartozó Magyar Vállalkozásfinanszírozás i (MV ) kapott megbízást. A programok keretében az MV EUs, illetve hazai költségvetési forrásokat biztosít pénzügyi közvetítők számára. A közelmúltban elindult Mikrohitel, illetve Portfoliógarancia Programokat követően megkezdődött az Új Magyarország Kockázati Tőke Program előkészítése is. A Program a hazai KKV szektor korai (magvető és induló), valamint növekedési életszakaszban lévő vállalatai tőkehelyzetének javítását tűzi ki célul, amelynek érdekében az MV forrásokat közvetít kockázati tőke alapok részére. A Programra allokált, jellemzően uniós forrás nagyságrendileg 46 milliárd forint. A pénzügyi közvetítői feladatokat olyan alapkezelő társaságok láthatják majd el, amelyek a tőkepiaci törvény (Tpt.) szerinti kockázati tőkealapok kezelésére jogosultak a Magyar Köztársaság területén, továbbá be tudják vonni a szükséges mértékű magánforrást (legalább 30%). A partnerekkel történő együttműködés alapvetően kétfajta lehet: az első esetben az MV és a magánbefektető(k) közös, magyarországi bejegyzésű kockázati tőke alapot hoznak létre (közös alap), a második esetben egy 100%-os állami tulajdonú alap és magánbefektetők ügyletről-ügyletre állapodnak meg közös befektetésekről (coinvestment). Az alapok kizárólag a vállalkozások korai (magvető és induló), valamint növekedési életszakaszába sorolható finanszírozását szolgálhatják, egy célvállalatba évente maximum 1,5 millió EUR fektethető be, legfeljebb három egymást követő évben. Láthatóan nagy az érdeklődés a hazai pénzügyi szektorban az Új Magyarország Kockázati Tőke Program hamarosan induló pályázatai iránt, amelynek keretében 46 milliárd Ft visszatérítendő Európai Uniós forrás kerülhet a magyar kockázati tőke iparágba. Mivel az EU-s forrás mellé a pályázaton résztvevő alapkezelőknek legalább 30% mértékű privát forrást kell bevonniuk, így összességében több mint 65 milliárd Ft áll majd rendelkezésre kockázati tőkebefektetésekre. Ha a Program által finanszírozott alapok befektetéseinek átlagos értéke 250 millió Ft (1 millió EUR) lesz, akkor mintegy 260 tranzakció szükséges a teljes összeg felhasználásához. Mivel a létrejövő új

3 Hírlevél június 3 alapok nyilvánvalóan az első öt évben be kívánják fektetni a teljes tőkét, ennek a célnak az eléréséhez évente átlagosan 52 tranzakciót kell megvalósítani. Kérdéses, hogy van-e ilyen nagyszámú, jó befektetési lehetőség Magyarországon? 2002 és 2007 között a már működő kockázati tőkealapok évente átlagosan 30 befektetést hajtottak végre hazánkban, de 2007-ben mindössze 12-őt. A jelentős források rendelkezésre állása kiemelkedő lehetőséget biztosít azon cégek számára, amelyek a következő években fejlesztési tőkét kívánnak bevonni vagy azon cégtulajdonosoknak, akik középtávon értékesíteni kívánják részesedésüket, hiszen mindkét esetben komoly verseny alakulhat ki egy-egy tranzakció megszerzéséért a létrejövő alapok között, ami nyilvánvalóan árfelhajtó hatású lesz. A cégnyilvántartások szerint jelenleg kilenc bejegyzett kockázati tőkealap kezelő társaság működik, melyek közül a Corvinus és az Informatikai Kockázati Tőkealap-kezelő állami hátterű és 1999-ben, illetve 2002-ben jött létre. Mindkettő kezel már alapot, míg a többi alapkezelő új alap létrehozását és az Új Magyarország Kockázati Tőke Programban elérhető források bevonását tervezi. Ha a létrejövő alapok átlagos értéke 6,25 milliárd Ft (25 millió EUR) lesz, akkor alap létrehozása szükséges a teljes forrás felhasználásához. Így a Program elindulásáig további alapkezelők megjelenése várható. Nyár közepéig megtörténhet a Program brüsszeli notifikációja, a potenciális alapkezelőknek szóló első pályázatok augusztus-szeptember táján kiírásra kerülhetnek, így a KKV-k számára akár már utolsó negyedévében megnyílhat az új forrásbevonási lehetőség. tájékoztatta a Start Hírlevelet az MV vezetése. A Start Tőkegarancia a Programban résztvevő alapok számára kész befektetési tőkegaranciát biztosítani az átlagosnál magasabb kockázatú, induló és korai szakaszú vállalkozásokba történő tőkeemeléses befektetések esetében. A Start tőkegaranciája a befektetett összeg legfeljebb 80%-ára, de maximum 100 millió Ft értékben és öt éves időtartamra igényelhető. A Start kockázatelemzés és értékelés alapján dönt arról, hogy egy adott ügylethez kapcsolódóan vállal-e garanciát és megállapítja az éves garanciadíjat, amely 1 és 4 % között lehet. A Start tőkegaranciájával a befektetés garantált részének megtérítésére vállal kötelezettséget, amennyiben a befektetést fogadó vállalkozás a futamidő alatt felszámolás alá kerül vagy a tulajdonosok a társaság végelszámolását határozzák el.

4 Hírlevél június 4 Alapkezelő neve ALBARC BCB Biggeorge s- NV Equity Central-Fund Corvinus Első Magyar Kockázati Tőkealapkezelő Informatikai Kockázati Tőkealapkezelő Ötnegyed Primus Capital BEJEGYZETT KOCKÁZATI TŐKEALAP-KEZELŐ TÁRSASÁGOK MAGYARORSZÁGON Székhely 8000 Székesfehérvár, Kadocsa u Debrecen, Simonffy u Budapest, Lajos u Budapest, Székely Mihály u Budapest, Népfürdő u. 22. XII. em Budapest, Ferenczy István u. 16. II. em Budapest, Baross u Budapest, Bem rkp. 32. III. em Budapest, Ráday u. 58. Vezetők Darabont János, Farkas Balázs, Farkas Tamás ig. tagok József Csaba, ig. tag Széles Zoltán vezérigazgató Varga Zoltán ig. tag Herczeg Gábor vezérigazgató Niklai Tamás ig. elnök Goszták Árpád, vezérigazgató Bánky Zsolt, Déri Viktor, Töröcskei István ig. tagok Bruckner Zoltán vezérigazgató Forrás: Cégbírósági adatok (2008. május 26-i állapot szerint) Főbb tulajdonosok CONSALBA Ingatlan Kft. és Consalba- Auto Kft. Business Angel Kft., CIVIS CREDIT, BS Investment Jegyzett tőke (millió Ft) Varga Zoltán (100%) MFB Invest Regionális Fejlesztési Holding Alapítás időpontja nov jan nov jan szept ápr jan nov okt. 30. Kezelt alap neve és értéke Corvinus Első Innovációs Kockázati Tőkealap - CELIN (5 milliárd Ft) Informatikai Kockázati Tőkealap IKTA (3 milliárd Ft)

5 Hírlevél június 5 MELYIK A KEDVEZŐBB: A START KEZESSÉGVÁLLALÁS VAGY A HITEL? Az Európai Uniós pályázatok biztosítéki szabályainak tavalyi változása lehetőséget ad arra, hogy amennyiben a támogatási összeg nem haladja meg az 50 millió forintot, a pályázók a beruházás megvalósítását követően biztosítékadási kötelezettség nélkül, egyösszegben hívhassák le a támogatást. Felmerül a kérdés, hogy megéri-e előfinanszírozni a támogatás teljes összegét, vagy inkább biztosítékadási kötelezettség vállalása mellett a támogatás részletekben történő lehívása a kedvezőbb megoldás. Az általunk bemutatott példákban a Start kezességvállalása és a több részletben történő támogatás lehívás költségei 25-30%-kal alacsonyabbak a hitelből történő finanszírozásnál, ami akár milliós megtakarítást is eredményezhet a pályázónak. Kiinduló feltételezések Példánkban egy 100 millió forint összegű beruházást vizsgálunk meg, ahol az Európai Uniós támogatás összege a beruházás összegének 40%-a, azaz 40 millió forint. Feltételeztük, hogy a saját erő rendelkezésre áll, illetve hosszú lejáratú hitellel fedezett (12%-os kamatláb mellett), továbbá lehetőség van a támogatási összeg előfinanszírozására szintén 12%-os kamat mellett. A példában szereplő biztosíték a fedezet nélküli, évi 2%-os kezességi díj mellett igénybe vehető pályázati kezességvállalása. Feltételeztük, hogy a projekt megvalósítása egy évig tart, továbbá, hogy a kivitelezőt öt egyenlő, 20 millió forint összegű részletben kell kifizetni január 1-jén, április 1-jén, július 1-jén, október 1-jén és december 31-én. Feltételeztük továbbá, hogy a közreműködő szervezet a támogatás lehívását követően 60 nap múlva folyósítja a lehívott összeget. A vizsgálatot két részre bontottuk, az egyik esetben a 60 millió forint saját erő teljes egészében készpénzben rendelkezésre áll, míg a másik esetben a 60 millió forintból 40 millió forintot a pályázó hosszú lejáratú hitelből finanszíroz.

6 Hírlevél június 6 1. A pályázó teljes egészében rendelkezik a 60 millió forintos saját erővel Ennek az esetnek a lényege, hogy nem számolunk a saját erő későbbi elköltésének kamatvonzatával. Az egyösszegű lehívás esetében a pénzáramlásokat az alábbi táblázat tartalmazza (millió Ft-ban): Dátum Fizetés saját erőből folyósítás Hosszú lejáratú hitel előfinanszírozó hitel Január Április Július Október December Március A támogatás lehívásának költsége ebben az esetben a kétszer 20 millió forintos támogatás előfinanszírozó hitel kamatköltsége, ami 12%-os kamatláb mellett 1,4 millió forint. A biztosítéknyújtás melletti lehívás esetében az alábbi pénzáramlások várhatók (millió Ft-ban): Dátum Fizetés saját erőből folyósítás Hosszú lejáratú hitel előfinanszírozó hitel Január Április Július Augusztus Október 1. November December Március Ebben az esetben a július 1-i fizetést követően a társaság benyújtja az arányos támogatási összegre vonatkozó lehívást, amelyet augusztus végén folyósít a közreműködő szervezet. Ebből ki tudja fizetni az október elsején esedékes összeget, amellyel kapcsolatban újabb lehívást nyújt be az arányos támogatási összegről, amelyet a közreműködő szervezet november végén folyósít. Az utolsó fizetéshez pedig a még rendelkezésre álló 12 millió forint támogatási összeg mellett 8 millió forint forrásra van szükség, amelyet a projekt lezárását követően a közreműködő szervezet 60 nap múlva folyósít. A biztosíték július 1. és a következő év június 30. között (projekt befejezése + 6 hónap) áll fenn, amelynek a teljes költsége 800 ezer forint, a 8 millió forintos előfinanszírozás kamatköltsége pedig két hónapra 160 ezer forint, azaz összesen 960 ezer Ft. A második esetben, azaz a Start pályázati kezességvállalásával és többszöri előleg lehívásával a támogatás megszerzésének költsége 440 ezer forinttal, 31%-kal volt alacsonyabb, mint a hitelből történő előfinanszírozás.

7 Hírlevél június 7 2. A pályázó 40 millió forint hosszú lejáratú hitelt vesz igénybe a saját erő részeként Az egyösszegű lehívás esetében a pénzáramlásokat az alábbi táblázat tartalmazza (millió Ft-ban): Dátum Fizetés saját erőből folyósítás Hosszú lejáratú hitel előfinanszírozó hitel Január Április Július Október December Március A támogatás lehívásának költsége ebben az esetben a kétszer 20 millió forintos hitel kamatköltsége, ami 12%-os kamatláb mellett 1,4 millió forint. Ehhez adódik hozzá az igénybe vett hosszú lejáratú hitel március 1-ig számított kamatköltsége, ami 3,8 millió forint. A biztosítéknyújtás melletti lehívás esetében az alábbi pénzáramlások várhatók (millió Ft-ban): Dátum Fizetés saját erőből folyósítás Hosszú lejáratú hitel előfinanszírozó hitel Január Április Május Július 1. 4 Augusztus Október November 30. December Március Ebben az esetben a társaság az első fizetés felét a lehívott előlegből fedezi. A második fizetést fele-fele arányban saját erőből és hosszú lejáratú hitelből fedezi. Ezt követően a kifizetett 40 millió forinttal arányos támogatási összeget lehívja, amelyet május végén folyósít a közreműködő szervezet. A július 1-i fizetést részben az egy hónappal korábban folyósított 16 millió forintból, részben a hosszú lejáratú hitelből finanszírozza a társaság, majd ezt követően benyújtják az arányos és a társasági összeg 80%-áig még igénybevehető összegre (6 millió forint) vonatkozó lehívást, amelyet augusztus végén folyósít a közreműködő szervezet. Ebből ki tudja fizetni az október elsején esedékes összeg egy részét, a fennmaradó részt pedig ismét a hosszú lejáratú hitelből fedezi. Az utolsó fizetést a társaság részben a hosszú lejáratú hitelből, részben pedig a 8 millió forint összegű támogatást előfinanszírozó hitelből teljesíti, mely utóbbi összeget a projekt lezárását követően a közreműködő szervezet 60 nap múlva folyósít.

8 Hírlevél június 8 A biztosíték az előző év november 1-e és a következő év június 30-a között (projekt befejezése + 6 hónap) áll fenn, amelynek a költsége 1,33 millió forint. A 8 millió forintos előfinanszírozás kamatköltsége két hónapra 160 ezer forint, míg a hosszú lejáratú hitel március 1-ig számított kamatköltsége mindössze 2,36 millió forint. A második esetben a Start pályázati kezességvállalásával a támogatás megszerzésének költsége 1,35 millió forinttal, 26%-kal volt alacsonyabb. Összefoglalás A teljes saját erő készpénzként rendelkezésre áll Egyösszegű lehívás Start kezességvállalás igénybevétele A saját erőből 40 millió forintot hosszú lejáratú hitelből finanszíroznak Egyösszegű lehívás Start kezességvállalás igénybevétele Kamatköltség Ft Ft Ft Ft Biztosíték költsége 0 Ft Ft 0 Ft Ft Összesen Ft Ft Ft Ft A biztosíték igénybevételének Ft Ft költségelőnye Megtakarítás mértéke 31,4% 25,9% A biztosítékadással történő folyamatos lehívás mellett szól, hogy nem feltétlenül kell az előleg lehívásakor a teljes támogatási összegre vonatkozó biztosítéknak rendelkezésre állni, hanem a biztosíték összege a lehívásokkal együtt növekedhet. A megvalósítás időpontja + 6 hónap is lerövidíthető, ha például a beszerzett eszközökre telepített jelzálogjoggal váltják ki. Ezáltal a biztosíték számított költsége jelentősen alacsonyabb lehet. Amennyiben pedig a támogatást a projekt lezárásakor nem folyósítják 60 napon belül, a biztosítékos megoldás előnye markánsabbá válik, ugyanis ekkor a tényleges kifizetésig csak 8 millió forint pótlólagos hitel kamatterheit kell fizetni a 40 millió forintos hitelösszeg költsége helyett. Mielőtt a vállalkozás belevág a projekt megvalósításába, érdemes végiggondolni a lehetőségeket és kiszámolni, hogy a támogatás előfinanszírozó hitelnek vagy inkább egy fedezet nélkül igénybe vehető Start pályázati kezességvállalással a támogatás részletekben történő lehívásának a költsége az alacsonyabb. Mint látható, amennyiben a támogatás egy részét hitelből finanszírozzák, lényeges, hogy a hitelt pontosan mikor hívják le, lehet-e a támogatás részleteinek lehívásával a hosszú lejáratú hitel igénybevételét késleltetni és ezáltal jelentős kamatköltséget megtakarítani.

Hírlevél 2009. január 1. START Tőkegarancia Zrt. Hírlevél 2009. április

Hírlevél 2009. január 1. START Tőkegarancia Zrt. Hírlevél 2009. április Hírlevél 2009. január 1 Hírlevél 2009. április Hírlevél 2009. április 2 MI IS AZ A KOCKÁZATI TŐKE ÉS HOGYAN MŰKÖDIK? Az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram keretében néhány hónapon belül legalább 50

Részletesebben

Hírlevél 2012. november

Hírlevél 2012. november Hírlevél 2012. november 1 Hírlevél 2012. november START Tőkegarancia Zrt. Hírlevél 2012. november 2 A JEREMIE KOCKÁZATI TŐKEALAPOK ÖTÖDÉT FEKTETTÉK BE TŐKÉJÜKNEK 2011 VÉGÉIG Az Új Magyarország Kockázati

Részletesebben

FINANSZÍROZÁS ÁLLAMI ÉS UNIÓS SEGÍTSÉGGEL

FINANSZÍROZÁS ÁLLAMI ÉS UNIÓS SEGÍTSÉGGEL a sikeres újbudai kisvállalkozásokért 5. füzet FINANSZÍROZÁS ÁLLAMI ÉS UNIÓS SEGÍTSÉGGEL Finanszírozás állami és uniós segítséggel 2 Tisztelt újbudai vállalkozók! Magyarország fejlődésének talán legfontosabb

Részletesebben

KOCKÁZATI TŐKE ÚTMUTATÓ

KOCKÁZATI TŐKE ÚTMUTATÓ KOCKÁZATI TŐKE ÚTMUTATÓ Mindazok, akik az elmúlt években aktívan kutatták a fejlesztési célú tőkebevonási lehetőségeket, biztosan találkoztak az Európai Unió által finanszírozott JEREMIE program keretrendszerével

Részletesebben

2013. májusi hírek. Hírek. Minimálbér: igényeljék a kompenzációt!

2013. májusi hírek. Hírek. Minimálbér: igényeljék a kompenzációt! 2013. májusi hírek Hírek Minimálbér: igényeljék a kompenzációt! Akár 220 milliót is kaphat egy kkv a kockázati tőkeprogramon keresztül Új hitel a kkv-knak - egyszerűbb lesz az uniós fejlesztés Pályázati

Részletesebben

2008. novemberi hírek

2008. novemberi hírek 2008. novemberi hírek Automatikus előleg az ÚMFT keretében pályázott források esetében Szilveszterig benyújtható uniós pályázatok Még kedvezőbb lehet a Széchenyi Kártya Vállalati folyamatmenedzsment támogatása

Részletesebben

MAGYAR KOCKÁZATI ÉS MAGÁNTŐKE EGYESÜLET

MAGYAR KOCKÁZATI ÉS MAGÁNTŐKE EGYESÜLET MAGYAR KOCKÁZATI ÉS MAGÁNTŐKE EGYESÜLET KOCKÁZATI ÉS MAGÁNTŐKE IPARÁGI JAVASLATCSOMAG Az elmúlt néhány évtized során világszerte a pénzügyi közvetítő rendszer fontos részévé váltak a kockázati tőke (venture

Részletesebben

Értékelés. a Gazdaságfejlesztési Operatív Program pénzügyi eszközeiről. 2013. április 30.

Értékelés. a Gazdaságfejlesztési Operatív Program pénzügyi eszközeiről. 2013. április 30. Értékelés a Gazdaságfejlesztési Operatív Program pénzügyi eszközeiről 2013. április 30. Tartalomjegyzék Vezetői összefoglaló 6 1 Az értékelés kontextusa 9 1.1 Az értékelés célja 9 1.2 Értékelési kérdések

Részletesebben

VOSZ FINANSZÍROZÁS. Tartalom

VOSZ FINANSZÍROZÁS. Tartalom Tartalom I. A mikro-, kis- és középvállalati (MKKV) szektor finanszírozásának alapkérdései 4 1. A forrásszerzés két megközelítése 4 2. Mi a szerencsés kisebbség titka? 4 II. Vállalkozás-finanszírozás és

Részletesebben

Tájékoztató. Széchenyi Tőkebefektetési Alap c. konstrukciójáról

Tájékoztató. Széchenyi Tőkebefektetési Alap c. konstrukciójáról Tájékoztató a Dél-Alföldi Operatív Program Dél-Dunántúli Operatív Program Észak-Alföldi Operatív Program Észak-Magyarországi Operatív Program Közép-Dunántúli Operatív Program Közép-Magyarországi Operatív

Részletesebben

2009. február. A program célja. Futamidő. beruházási hitel. esetén. max. 8 év, forgóeszközhitel. beruházási hitel és. :max. 3 év

2009. február. A program célja. Futamidő. beruházási hitel. esetén. max. 8 év, forgóeszközhitel. beruházási hitel és. :max. 3 év A kis- és középvállalkozások finanszírozását segítő támogatott programok Érdeklődni: Zsadányi Zsolt Telefon: 20/3795041 Biharkeresztesi Városfejlesztési KFT. 2009. február A program neve: (Országos Mikrohitel

Részletesebben

VÁLLALKOZÁS FINANSZÍROZÁS

VÁLLALKOZÁS FINANSZÍROZÁS a sikeres újbudai kisvállalkozásokért 4. füzet VÁLLALKOZÁS FINANSZÍROZÁS Vállalkozás finanszírozás 2 Tisztelt újbudai vállalkozók! Magyarország fejlődésének talán legfontosabb motorját a hazai tulajdonú

Részletesebben

Pénzügyi és Számviteli Kar Zalaegerszegi Intézete 8900 Zalaegerszeg, Gasparich Márk u. 18/A Telefon: +36-92-509-900

Pénzügyi és Számviteli Kar Zalaegerszegi Intézete 8900 Zalaegerszeg, Gasparich Márk u. 18/A Telefon: +36-92-509-900 Pénzügyi és Számviteli Kar Zalaegerszegi Intézete 8900 Zalaegerszeg, Gasparich Márk u. 18/A Telefon: +36-92-509-900 FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK (felhasználási engedély) Ez a dokumentum a Budapesti Gazdasági

Részletesebben

A kis- és középvállalkozások finanszírozási forrásokhoz való hozzáférése, piaci elégtelenségek vizsgálata

A kis- és középvállalkozások finanszírozási forrásokhoz való hozzáférése, piaci elégtelenségek vizsgálata A kis- és középvállalkozások finanszírozási forrásokhoz való hozzáférése, piaci elégtelenségek vizsgálata A Gazdaságfejlesztési Operatív Program pénzügyi intézkedéseinek megalapozása MAGYARORSZÁG Gazdasági

Részletesebben

Országos roadshow 2009. mikro és KKV vállalkozások részére. Bátora László vezérigazgató-helyettes, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.

Országos roadshow 2009. mikro és KKV vállalkozások részére. Bátora László vezérigazgató-helyettes, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Országos roadshow 2009 mikro és KKV vállalkozások részére Bátora László vezérigazgató-helyettes, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Salgótarján 2009.10.15 Új Magyarország Vállalkozói Program Uniós pénzügyi

Részletesebben

I. Pánik után, változások elõtt... 3 Mi történt a globális M&A piacon 2008-ban?

I. Pánik után, változások elõtt... 3 Mi történt a globális M&A piacon 2008-ban? TARTALOMJEGYZÉK I. Pánik után, változások elõtt...................................... 3 Mi történt a globális M&A piacon 2008-ban? II. Magyarország, a legszomorúbb barakk............................. 6

Részletesebben

Országos Roadshow Mikro-, Kis-, és. részére. 2009. ősz. Bátora László, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Tatabánya 2009. November 5.

Országos Roadshow Mikro-, Kis-, és. részére. 2009. ősz. Bátora László, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Tatabánya 2009. November 5. Országos Roadshow Mikro-, Kis-, és Középvállalkozások részére 2009. ősz Bátora László, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Tatabánya 2009. November 5. Kkv-k finanszírozási problémái Mo-n Hitelpiac Magyarországi

Részletesebben

NHP 2 HITELPROGRAM OKTÓBER EGY NAGYON JÓ ÜZLET. IMAP MB Partners BUDAPEST BANK INTERJÚ AZ NHP 2 JOGI FELTÉTELEI ELVARRT SZÁLAK

NHP 2 HITELPROGRAM OKTÓBER EGY NAGYON JÓ ÜZLET. IMAP MB Partners BUDAPEST BANK INTERJÚ AZ NHP 2 JOGI FELTÉTELEI ELVARRT SZÁLAK IMAP MB Partners 8. ÉVFOLYAM 64. SZÁM 2013 OKTÓBER BUDAPEST BANK INTERJÚ AZ NHP 2 JOGI FELTÉTELEI ŐSZI VÁNDORLÁS ELVARRT SZÁLAK cégérték CÉGELADÁS TŐKEBEVONÁS FELVÁSÁRLÁS cégérték Cégeladási, -értékelési,

Részletesebben

Elemzés a hazai kockázati tőkealap-kezelők és alapok működéséről

Elemzés a hazai kockázati tőkealap-kezelők és alapok működéséről Elemzés a hazai kockázati tőkealap-kezelők és alapok működéséről A 2009-ben meghirdetett első JEREMIE 1 programnak köszönhetően a hazai private equity (PE) iparág pontosabban annak korai stádiumú befektetésekkel

Részletesebben

2007. júniusi hírek. 1118 Budapest, Maléter Pál u. 4/G Tel.: +36-1/319 2707 Fax: +36-1/319 2702 e-mail: vanessia@vanessia.hu Internet: www.vanessia.

2007. júniusi hírek. 1118 Budapest, Maléter Pál u. 4/G Tel.: +36-1/319 2707 Fax: +36-1/319 2702 e-mail: vanessia@vanessia.hu Internet: www.vanessia. 2007. júniusi hírek A pályázók számára kedvezőbb és egyszerűbb biztosítéki rendszer Megszűnhet az uniós agrártámogatás Norvég Finanszírozási Mechanizmusok Egyszerűsített Norvég Alap Könnyítés az uniós

Részletesebben

2010. szeptemberi hírek

2010. szeptemberi hírek 2010. szeptemberi hírek Zárás előtt a sztárpályázat Áttörés a keretprogramnál Megkönnyítené a kormány a kkv-k részvételét az uniós Jeremie programban 100 milliót is kaphatnak Kevesebb pályázathoz több

Részletesebben

Kifelé a zsákutcából

Kifelé a zsákutcából MELLÉKLET INNOVÁCIÓKUTATÁS Közgazdasági Szemle, LIV. évf., 2007. december (1085 1102. o.) KARSAI JUDIT Kifelé a zsákutcából Állami kockázati tõke és innováció A magyar állam a rendszerváltás óta a kínálat

Részletesebben

ÜZLETSZABÁLYZAT ÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÜZLETSZABÁLYZAT ÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Start Garancia Pénzügyi Szolgáltató Zrt. ÜZLETSZABÁLYZAT ÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Budapest, 2013. augusztus 27. Bevezető rendelkezések: Pénzügyi vállalkozás neve: Start Garancia Pénzügyi Szolgáltató

Részletesebben

Tájékoztató. Széchenyi Tőkebefektetési Alap c. konstrukciójának elindításáról

Tájékoztató. Széchenyi Tőkebefektetési Alap c. konstrukciójának elindításáról Tájékoztató a Dél-Alföldi Operatív Program Dél-Dunántúli Operatív Program Észak-Alföldi Operatív Program Észak-Magyarországi Operatív Program Közép-Dunántúli Operatív Program Közép-Magyarországi Operatív

Részletesebben

FHB JELZÁLOGBANK NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 2010. ÉVI, IFRS ADATOK SZERINTI KONSZOLIDÁLT ÉVES JELENTÉS

FHB JELZÁLOGBANK NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 2010. ÉVI, IFRS ADATOK SZERINTI KONSZOLIDÁLT ÉVES JELENTÉS FHB JELZÁLOGBANK NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 2010. ÉVI, IFRS ADATOK SZERINTI KONSZOLIDÁLT ÉVES JELENTÉS TARTALOM Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok alapján készített Konszolidált Pénzügyi

Részletesebben

2013. áprilisi hírek

2013. áprilisi hírek 2013. áprilisi hírek Pályázati hírek Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása az agrár-, élelmiszeriparban Szőlőültetvények szerkezetátalakításának és átállításának támogatása Hírek Biztosan

Részletesebben

Összevont Alaptájékoztató

Összevont Alaptájékoztató Összevont Alaptájékoztató Az FHB Jelzálogbank Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (Székhelye: 1082 Budapest, Üllői út. 48.) 200.000.000.000,- forint keretösszegű 2014-2015. évi Jelzáloglevél és Kötvény

Részletesebben

BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM A SEED CAPITAL FINANSZÍROZÁS SZEREPE A KEZDŐ, INNOVATÍV VÁLLALKOZÁSOK FINANSZÍROZÁSA TERÜLETÉN

BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM A SEED CAPITAL FINANSZÍROZÁS SZEREPE A KEZDŐ, INNOVATÍV VÁLLALKOZÁSOK FINANSZÍROZÁSA TERÜLETÉN BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM A SEED CAPITAL FINANSZÍROZÁS SZEREPE A KEZDŐ, INNOVATÍV VÁLLALKOZÁSOK FINANSZÍROZÁSA TERÜLETÉN PH. D. ÉRTEKEZÉS RÁCZ ANDRÁS BUDAPEST, 2004 RÁCZ ANDRÁS A SEED CAPITAL FINANSZÍROZÁS

Részletesebben

Növekedési Hitelprogram

Növekedési Hitelprogram Növekedési Hitelprogram 2. szakasz Speciális konstrukció leírása Termékleírás kiadásának dátuma: 2013. október 01. Termékleírás verziószáma: v1.0 1 Akiknek ajánljuk Pénzforgalmi számlával rendelkező, Magyarországon

Részletesebben

ÉVES BESZÁMOLÓ ANNUAL REPORT

ÉVES BESZÁMOLÓ ANNUAL REPORT ÉVES BESZÁMOLÓ 2013 ANNUAL REPORT TARTALOMJEGYZÉK A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG ELNÖKÉNEK ÜZENETE 2 VEZÉRIGAZGATÓI ELÔSZÓ 3 A DIÁKHITEL KÖZPONT ZRT. MENEDZSMENTJE 4 A FELÜGYELÔBIZOTTSÁG 5 A HAZAI HALLGATÓI HITELRENDSZER

Részletesebben