Találd meg az egyensúlyod! A hormonális egyensúly meglétének fontossága életünkben Anatómiai háttér

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Találd meg az egyensúlyod! A hormonális egyensúly meglétének fontossága életünkben Anatómiai háttér"

Átírás

1 Találd meg az egyensúlyod! A hormonális egyensúly meglétének fontossága életünkben Anatómiai háttér

2 A hormonális szabályozás anatómai háttere Az endokrin szervek rendszere kémiai anyagokon, hormonokon keresztül fejti ki hatását. Mi is az a hormon? Olyan hatóanyag, amely sejtanyagcsere terméke, mely szöveti nedvkeringés vagy vérkeringés útján eljut a célsejtekhez, ahol az enzimműködés megváltoztatása útján serkentő vagy gátló hatást okoz. Hírvivő molekula, amely önmaga nem vesz részt az általa előidézett reakcióban, energiát nem szolgáltat, át nem alakul.

3 Termelődésük helye szerint: Belső elválasztású mirigyekben termelődő: kivezető csöve nincs, váladéka (hormon) közvetlenül a vérbe ürül, és a vér szállítja a távolabbi szervekhez. Külső elválasztású mirigyekben termelődő: amelyeknek kivezető csöve van, és valamilyen testüregbe juttatja váladékát (pl. nyálmirigy szájüregbe). Kémiai felépítésük szerint: Fehérjék, fehérje összetevők: Aminosav származékok: adrenalin, tiroxin, hisztamin Oligopeptidek: ADH (antidiuretikus hormon vesében fokozza a vízvisszatartást)

4 Polipeptidek: ACTH (adenocorticotrop hormon mellékvesekéreg stimuláló hormon) Glikoproteinek: FSH (petefészek stimuláló hormon) Lipoidok: Szteroidok: szintézisük kiindulási vegyülete a koleszterin! Pl.: mellékvesekéreg és a nemi mirigyek hormonjai. Elválasztás mennyisége alapján: Normofunkció (normál funkció) Hypofunkció (csökkent funkció) Hyperfukció (túlműködés)

5 A belső elválasztású mirigyek az endokrin mirigyek, hormontermelő működésüket az idegrendszer irányítja (neuroendokrin rendszer). Az endokrinológia a belső elválasztású mirigyek élettanával, betegségeivel foglalkozó tudományág.

6 Hipotalamusz - agyalapi mirigy rendszer Az agyalapi mirigy (hipofízis) az agy alapján a hipotalamusz alatt, a látókereszteződés mögött található belső elválasztású mirigy. Két részre osztható: az elülső és a hátulsó lebenyre. Feladata a hormonháztartás karmesterének szerepét betölteni, tehát a perifériás belső elválasztású mirigyek funkcióját szabályozni, összehangolni. Számos olyan hormont termel, amelyek más belső elválasztású mirigyek működését szabályozzák. Néhány saját hormonján keresztül az anyagcsere folyamatokat közvetlen is befolyásolja. Hormonjai peptidek.

7 Az elülső lebeny garathám eredetű, jellegzetes endokrin mirigy. A mirigy működését a hipotalamusz kisméretű idegsejtjei által termelt neuroszekrétumok közvetve szabályozzák. Az agyalapi mirigy nyelének érhálózatán keresztül érkező neuroszekrétumok serkentik vagy gátolják a mirigy adott hormonjának termelődését és vérbe kerülését. Az elülső lebenyben többféle fehérje vagy polipeptid hormon termelődik, melyek más-más belső elválasztású mirigy (célmirigy) működését befolyásolják. Ilyen a mellékvese kéregállományára ható hormon (ACTH), a pajzsmirigyserkentő hormon (TSH), az ivarmirigyek ivarsejttermelését irányító, tüszőérést serkentő hormon (FSH), az ivarmirigyek hormontermelését szabályozó, sárgatest serkentő hormon (LH) és az emlők tejtermelését irányító, tejelválasztást serkentő hormon (LTH). Az elülső lebeny egyes hormonjainak képzési hiánya vagy túltermelése a célmirigy pontatlan működését eredményezi. A tünetek olyanok, mintha a célmirigy hormonjának hiánya vagy túltermelődése következett volna be.

8 Az elülső lebeny sejtjei termelik az egész szervezetre hatást gyakorló növekedési hormont (STH, GH), amely a szervezet szinte minden sejtjének anyagcseréjére hat, mégpedig úgy, hogy fokozza a fehérjék felépítését. Elnevezése onnan származik, hogy gyermek- és serdülőkorban serkenti a csontok megnyúlását, így gyorsítja a növekedést. Fiatal korban, a növekedés időszakában a csontok hosszanti megnyúlását, a vázizomzat gyarapodását (a vázizomszövet sejtjeiben fokozza a fehérjeszintézist, és így elősegíti az izomzat gyarapodását is), a belső szervek arányos növekedését biztosítja. Az egész szervezet anyagcseréjét befolyásolja azáltal, hogy fokozza a zsírok lebontását és gátolja a szőlőcukor felhasználását. Ifjúkorban a csontok növekedése befejeződik, ezért a testmagasság utána már nem változik lényegesen. Felnőttekben elősegíti a szervek sejtjeinek megújulását, regenerációját. A szervezet zsír- és szénhidrát-anyagcseréjét a növekedési hormon felnőttkorban is befolyásolja.

9 A világ legmagasabb - a török Sultan Kösen 251 cm - és legalacsonyabb embere a nepáli Csandra Bahadur Dangi 54,6 cm. A növekedési hormon (szomatotropin STH) hiánya fiatalkorban arányos törpenövést okoz. Ez azt jelenti, hogy az egészséges felnőttekre jellemző testarányok kialakulnak, de a testmagasság szokatlanul alacsony. A csontok hosszanti növekedésének üteme elmarad az átlagostól, a végleges, felnőttkori testmagasság nem éri el a 140 cm-t. A növekedési hormon pótlásával a rendellenesség megelőzhető, amennyiben sikerül a hormonhiányt időben kimutatni. A hormon túltermelődése ezzel szemben óriásnövéshez vezet, a végleges testmagasság jóval meghaladhatja a 2 métert. Az STH hatással van a vércukorszint emelkedésére is.

10 Prolaktin (PRL) hormon Mammotrop hormonnak is nevezik a tejmirigy fejlődésére gyakorolt hatása miatt. Más hormonokkal (ösztrogén, inzulin, tiroxin, STH) a tejmirigy kifejlődéséhez, a tejtermelés megindításához és fenntartásához szükséges. Csökkenti a petefészek működését és hormontermelését.

11 Petefészek hormonjai Az agyalapi mirigy elülső lebenye által termelt gonadotrop hormon, a petefészek hormontermelésére hat, mely a terhesség alatt fokozódik, és a vizeletben kimutatható (terhességi teszt). Hatását az ivarmirigyekre fejtik ki. Ide tartozik a follikulus stimuláló hormon, FSH és a luteinizáló hormon, LH. Ösztrogén: az érett tüsző sejtjei termelik Ivarsejt-termelődést szabályozza, ezáltal serkenti a tüsző és a petesejt érését a másodlagos nemi jelleg kialakulásáért felelős Progeszteron: a megrepedt tüsző helyén fejlődő sárgatest sejtjei termelik szerepet játszik a méhnyálkahártya szerkezetének ciklikus - 28 napos változásában Az FSH serkenti a petefészekben a tüszőérést, az ivarsejtek fejlődését, az LH-val együtt az ivari hormonok termelését. A hipotalamuszban termelődő gonadoliberin (Gn-RH) mindkét hormon szekréciójára serkentőleg hat. Az ivarérettség elérésével fokozódik, öregkorban csökken a termelődésük. Az LH szükséges a petefészek hormontermelésének (ösztrogén, progeszteron) beindításához. Ovuláció után hat a sárgatest kifejlődésére éves korban ritkulnak a menstruációs ciklusok, majd elmaradnak és megszűnik a petefészek működése, beáll a menopausa, a változás kora.

12 A tesztoszteron a legfontosabb férfi nemi hormon. Férfiak esetében a herékben termelődik, nőknél pedig a petefészek és a mellékvese termel egy minimális mennyiséget. A tesztoszteron felelős a férfi nemi jelleg kialakulásáért pubertáskorban (szőrzet növekedés, libidó, izomtömeg növekedés, hang mélyülése, erekció fenntartásának képessége) majd a férfi nemi jellegek és funkciók megtartásáért. Szerepe természetesen nem merül ki ennyiben: a bőrben, az izomzatban, a csontokban, a vesében, a májban, a csontvelőben és a központi idegrendszerben is különféle funkciókat lát el. A tesztoszteron hatására jön létre a nemi vágy, de az agresszió is. Szerepet játszik a szervezet energiaháztartásában, az önbizalom és a koncentrálás képességének a kialakulásában. A tesztoszteront a herékben található úgynevezett Leydig-sejtek termelik. A Leydig-sejtek tesztoszteron termelését az agyalapi mirigy (hipofízis) által termelt LH (luteinizáló hormon) serkenti. Az LH-t a hipofízisben található "LH sejtek" termelik és a vér szállítja a herékig. Az LHsejtek LH termelését pedig a hipotalamusz által termelt GnRH nevű hormon serkenti. A szabályozás 3 szintből áll: Legfelül van a hipotalamusz, benne a GnRH-t termelő sejtekkel. A GnRH az agyalapi mirigybe jut (hipofízis). A GnRH hatására az itt található LH-sejtek LH hormont termelnek, ami innen a vérbe, a vérből pedig a herébe kerül. A herékben található Leydig-sejtek LH hatására tesztoszteront termelnek. A szabályzásban negatív visszacsatolás is érvényesül: a megtermelt tesztoszteron gátolja a két fölső szintet, azaz végső soron a herék tesztoszteron termelését. Így, ha túl sok tesztoszteron kering a vérben, akkor a herék aktivitása csökken, ha túl kevés, akkor fokozódik.*

13 Tireotrop hormon (tireotropin, TSH) TSH a pajzsmirigy hormontermelését szabályzó hormon, amely teljes testünket irányítja, hiszen az agy, a lép és a nemi szervek kivételével testünk egész területén találhatóak a pajzsmirigy hormonra érzékeny sejtek. A TSH - a tiroxin (T4) és a trijódtironin (T3); valamint a kalcitonin - hormonok termelődésének lépéseit szabályozza. A túl sok T4 és T3 felgyorsítja, a túl kevés lelassítja szervezetünket. Koordinálja a csecsemő- és gyerekkori fejlődést, növekedést beleértve az agy fejlődését is -, valamint a test hőháztartását.

14 Tireotrop hormon (tireotropin, TSH) Befolyásolja a kötőszöveti anyagcserét, elsősorban a szemgödörben. Ennek hatására túlzott termelődése szemkidülledést okoz. A T3 és a T4 fokozza a szív- és vázizomban, a májban, a vesében és a bőrben a sejtek oxigénfogyasztását és alapanyagcseréjét. Fokozzák a szénhidrátok lebontását, emelik a vércukorszintet. Az oxidatív anyagcsere fokozásával megteremtik a hideghez való alkalmazkodás feltételeit. Hatással vannak a vékonybél felszívóképességére, a hasnyálmirigy enzimtermelésére, a tejelválasztásra. A pajzsmirigy működésének csökkenése két okból történhet meg: Jódhiány miatt: a csökkent T3 és T4 szint fokozott TSH termelést indukál, melynek eredménye a strúma. Golyvakeltő anyagok miatt: a hormonhatásban hiánytünetek jelentkeznek (golyva, kreténizmus, szőrképzési zavarok). A pajzsmirigy túlműködésének eredménye: Túlfokozott anyagcsere miatt lesoványodás. Fokozott ingerlékenység. Szapora szívműködés. Krónikus esetben autoimmun folyamatokban szemkidülledés.

15 Pajzsmirigy Az agy egy része, a hipothalamusz termeli az ún. Thyroidea Releasing Hormont, a TRH-t, mely az agyalapi mirigyet (hipofízist) serkenti a TSH (Thyroidea Stimuláló Hormon) termelésére és kibocsátására. A pajzsmirigy a közvetlen utasítást a T3 és T4 termelésére végül a TSH-tól kapja meg. Van egy állandó, nyugalmi TSH-szint és termelődés, hiszen a TRH-hormon termelődése sem szünetel teljesen soha. Ha ehhez a nyugalmi szinthez képest kevés a TSH a vérben, az azt jelenti, hogy túl sok pajzsmirigyhormon termelődik, ha túl sok, akkor valószínűleg nem termelődik elég. A pajzsmirigyproblémák "kisakkozhatók" Mindez azt is jelenti, hogy a vér aktuális pajzsmirigy-hormon, illetve TSHszintje alapján meg tudjuk mondani, hogy van-e, és ha igen milyen probléma a pajzsmiriggyel. Például ha a vérben a T3/T4 hormonok szintje alacsony, míg a TSH, TRH hormonok szintje magas, az jódhiányos golyvára (a mirigy megnagyobbodik ugyan, de jód hiányában így sem tud megfelelni a jelentkező hormonigényeknek) utal. A rendszert egyrészt a mindenkori aktuális igények befolyásolják, másrészt egy negatív visszacsatolási rendszer, melynek lényege, hogy az idegrendszer felől befut az ingerület a hipothalamuszba, például azzal, hogy több hormonra lenne szükség. Az kiadja a parancsot, kiadja termelődjön több TRH hormon, és serkentse az agyalapi mirigyet több TSH termelésére. A TSH végül a véráram útján eljut a pajzsmirigybe, ahol fokozott szintje fokozott T3 és T4 termelést eredményez. Fordítva, ha a vér pajzsmirigyhormon szintje magas, azt érzékeli az idegrendszer, és kevesebb TRH fog termelődni.

16 Mellékpajzsmirigy Parathormon (PTH) A pajzsmirigy állományába beágyazva található borsó vagy lencse nagyságú mirigyek. Hormonja a parathormon (PTH). A PTH a vér Ca-szintjének csökkenése esetén fokozza a csontokból történő Camobilizálást. Fokozott hormonszekréció a csontszövet felritkulásához, szilárdságának csökkenéséhez vezet. Hiányában a vér Ca-szintjének csökkenése miatt tetániás görcsök lépnek fel. Mellékpajzsmirigyben termelődő kalcitonin csökkenti a vér Ca-szintjét, fokozza a vesében a Ca- és foszfátürítést. A parathormonnal, mint antagonista hormonnal képes a vér Ca-szintjét az élettani határokon belül tartani.

17 Mellékvese A vesék elülső végén elhelyezkedő szerv, melyet a vese zsírtokja fűz össze a vesékkel. A mellékvese állománya kéregállományból és velőállományból áll. Három szöveti rétege van, melyekben eltérő hatású hormonok termelődnek. Hormonjai: a glükokortikoidok, mineralokortikoidok és a szexuálszteroidok, melyek szteránvázas hormonok, szintézisük koleszterinből indul ki! Mellékvesekéreg - Adrenokortikotrop hormon (kortikotropin, ACTH) a mellékvesekéreg állományára hatva a glükokortikoidok (kortizol, kortikoszteron) termelését serkenti. Az ACTH felszabadulás a szervezetet ért stresszhatásra fokozódik. A glükokortikoidok fő hatásukat a szénhidrát-anyagcserére fejtik ki. Segíti az aminosavak, a tejsav, glicerin glükózzá vagy glikogénné való átalakulását. A kortizol segíti a zsírmobilizációt. Ez a hatás elősegíti, hogy éhezéskor vagy stressz állapotban a sejtek energiaszükségletüket zsírsavakból, nem pedig glükózból fedezzék. Hatásukra csökken a vérben a lymphocyták és az eozinofil granulociták száma, mely hosszabb távon a szervezet ellenállóképességének csökkenéséhez vezet. Fokozzák a veséken keresztül a vízkiválasztást. Az adrenalin érszűkítő hatása glükokortikoidok hiányában nem érvényesül kellően. A kortizol serkenti a mellékvesevelőben az adrealin szintézisét.

18 Mellékvesekéreg A sejtszaporodást gátló hatásuknál fogva felhasználhatók terápiás célokra is. Csökkentik a szervezet védekező jellegű gyulladásos reakcióit. Hatásos antiallergiás szer, megakadályozza a transzplantált szervek, szövetek Tüszőhormon = ösztrogén kilökődését. az érett tüsző sejtjei A hisztamin felszabadulásának gátlásával fokozza az antiallergiás hatást. termelik Ivarsejt-termelődést szabályozza serkenti Mineralokortikoidok: Só- és vízháztartást szabályzó hormonok az aldoszteron és a dezoxikortikoszteron (DOC), de hatás szempontjából az aldoszteron a fontosabb. Élettani hatása a szervezet Na-ion koncentrációjának megtartása, az extracelluláris tér ozmotikus koncentrációjának kívánt értéken tartása. Elsődlegesen a vesében érvényesül. Szexuálszteroidok: Androgének és ösztogének termelődnek, melyet az ACTH szabályoz.

19 Mellékvesevelő Hormonjai a katekolaminok, az adrenalin és a noradrenalin. Szintézisük: tirozin dioxifenilalanin dopamin noradrenalin adrenalin. Hatására nő a vérnyomás, fokozza a szívműködést, a szívösszehúzódások számát és erejét, a vázizmok ereiben tágulatot okoz. A simaizmok összehúzódását gátolja, a lép izmainak összehúzódását fokozza, így elősegíti a nagyobb mennyiségű vörösvérsejt véráramba kerülését. A katekolamidok a légzőközpontra hatva fokozzák a légzés frekvenciáját és mélységét. Az adrenalin és noradrenalin a központi idegrendszerre gyakorolt hatása miatt fokozott ébrenléti és figyelő, védekező magatartás alakul ki. Bármilyen megterhelés éri a szervezetet, azonnal kiváltja a katekolamidok fokozott elválasztását, a válaszreakciók a szervezetet készenléti állapotba hozza. Tartós ideig ható vagy ismétlődő stresszorokkal szemben a szervezet a Selye-féle általános adaptációs szindrómával reagál (AAS).

20 A mellékvese velőállományában képződnek a szervezet készenléti, izgalmi állapotának kialakításáért felelős hormonok: az adrenalin és a noradrenalin. Az adrenalin hatásai: Fokozza a szívműködést Emeli a vérnyomást Emeli a vércukorszintet Csökkenti a bélműködést Tágítja a pupillákat Fokozza a verejtékmirigyek működését Tágítja a hörgőket Fokozza a harántcsíkolt izmok erőkifejtését.

21 Mellékvese

22 Az agyalapi mirigy hátulsó lebenye hormont nem termel, csak tárol. Ezek a hormonok a hipotalamusz egyes neuroszekréciós sejtjeiben képződnek. A hátsó lebenyben raktározódó hormonok egyike a vízvisszaszívást serkentő hormon (vazopresszin vagy ADH.) A vizelet koncentrálásán túl fokozza a vesékben a víz visszaszívását (vesenephron tubulusaira fejti ki hatását), így csökkenti a vizelet mennyiségét. Hiányában diabetes insipidus alakul ki (nagymennyiségű, napi liter vizelet ürítése). Az agyban, mint neurotranszmitter, szerepet játszik a tanulás-emlékezés folyamatában. Az ADH szekréció csökkenése fokozott vizeletürítésben nyilvánul meg, melyet a szervezet fokozottabb vízivással igyekszik kompenzálni.

23 Oxitocin az agyalapi mirigy hátulsó lebenyének másik hormonja. Termelődése reflexes szabályozás alatt áll. Fokozza a méh izomzatának összehúzódását az ivari ciklus tüszőfázisában valamint a szülés kitolási szakaszában. A hormon felszabadulása idegi impulzus hatására történik meg. Természetes ingere a szexualitás és a szülés beindulása. Az oxitocin felhasználható gyógyászati célból, szülés során a gyenge méhkontrakciók erősítésére. Az oxitocin a tejmirigyre is hat. Szoptatás idején a mellbimbó mechanoreceptorait érő inger kiváltja az oxitocin ürítését. A hormon a tejmirigy alveolusait körülvevő kosársejtekre hat, azok összehúzódnak, ezáltal a tejet az alveolusjáratokba ürítik.

24 Melanocita stimuláló hormon (MSH, intermedin) A hypofízisben termelődő fehérjehormon. MSH hatására a bőrben a pigmentsejtek által termelt melaninszemcsék szétszóródnak a sejtben, így a bőr elsötétedik. Segíti a magzati növekedés, fejlődés folyamatát. Fokozza a faggyúmirigyek működését és a feromontermelést. Lipotrop faktor (lipotropin, LPH) Emeli a vér zsírsavtartalmát, hatása alárendelt az ACTH, glukagon és az adrenalin zsíranyagforgalomra kifejtett hatásának.

25 Tobozmirigy A melatonin a tobozmirigy által termelt hormon. A napszakokhoz alkalmazkodó természetes alvási ciklus fenntartásáért felelős. Mikor gyenge a fényhatás, az agy melatonin termelésére stimulálja a tobozmirigyet; ez felkészíti testünket az alvásra, ezért a tobozmirigy a sötétben a legaktívabb. Fontos szerepet játszik a test napi ritmusának szabályozásában alvás, ébredés, mély vagy felületes alvás, pihenés -. Kritikus szerepet játszik az ébrenlét és az alvás ciklusainak szabályozásában. Emellett antioxidánsként is működik. Sem a túlzott, sem a csökkent termelődésnek nincsenek ismert tünetei, de álmatlanságban szenvedőknél, illetve idősebb embereknél általában kevesebb a szérum melatonin szintje. Szabályozó hatással van a női szaporodásra és az öregedésre is.

26 Csecsemőmirigy A csecsemőmirigy az immunrendszer fontos szerve. Gyermekkorban éri el a testsúlyhoz viszonyított maximális nagyságát. Később a legtöbb embernél először zsírszövetté, majd kötőszövetté alakul, de a működése nem áll le teljesen. A csecsemőmirigy az egyetlen az immunszervek közül, aminek közvetlen agyi kapcsolata van. Több hormont is termel, a legismertebb a timozin névre hallgat. A mirigy legfőbb funkciója a limfociták kiképzése, melynek során megtanulnak különbséget tenni a testazonos és a testidegen anyagok között (autoimmun betegések). A mirigy betegségei közül a leggyakoribb a tímusz hipoplázia (a csecsemőmirigy fejlődési rendellenessége), ami a T- limfociták számának csökkenésével jár, így sérül az immunválasz. A csecsemőmirigynek árt az alkohol, a cigi, a kávé, és a stressz. Helyes működését elősegíti az A-, a B6- és a C-vitamin, valamint a vas és a cink. Ha a csecsemőmirigy jól működik, akkor nem alakulnak ki az emberben különböző félelmek, fóbiák, szorongások, illetve nem alakul ki túlzott szkepticizmus. A csecsemőmirigynek köszönhető továbbá a segítőkészség, az érdeklődés más emberek iránt, és a reményteljes vidámság. Nagyon sok csecsemő és kisgyerek ösztönösen ütögeti a mellkasát, ugyanis a csecsemőmirigyet lehet és érdemes külsőleg is aktivizálni. A szegycsont területének dörzsölése, masszírozása, simogatása hangkiadással (pl. énekléssel, zümmögéssel) kísérve aktivizálja a csecsemőmirigyet.

27 Hasnyálmirigy A hasnyálmirigy külső elválasztású mirigyes állománya emésztőenzimeket termel, amelyek segítségével a vékonybélben megemésztődnek a cukrok, fehérjék és zsírok. Szintén jelentős a külső mirigyállomány bikarbonát termelése, ami részben enyhén lúgos ph-t biztosít a vékonybélben, ezzel elősegíti az emésztőenzimek működését, közömbösíti a gyomorsósavat, és ezáltal védi a vékonybél hámját. A hasnyálmirigy kötőszövetében a belső elválasztású mirigyállomány (Langerhans-szigetek) számos hormont termelnek, amelyeknek a szervezet szénhidrát-háztartásának szabályozásában van kiemelkedő szerepük. A mirigy állományát alfa, béta, delta és F-típusú sejtek építik fel. Az alfa sejtek termelik a glukagont, a béta sejtek az inzulint, a delta sejtek a szomatosztatint, az F-sejtek pedig a pancreaticus polipeptideket.

28 Hasnyálmirigy Inzulin Hatása a szervezet szinte minden szövetében jelentkezik. Fokozza a sejtmembrán glükóz permeabilitását, főként az izomzatban és a zsírszövetben. Fokozza a glükóz felhasználással, csökkenti a glükóz termeléssel járó folyamatokat, így csökkenti a vércukorszintet. A májban fokozza a glükózból történő zsírsavszintézist. Hatására nő a sejtek aminosav felvétele. Serkenti a fehérjeszintézist, gátolja a fehérjebontást. Glukagon A májban az inzulinantagonistájaként hat. Fő hatása a vércukorszint emelése. A zsírsavanyagcserében is mobilizáló hatású. Serkenti az epeelválasztást, gátolja gyomorban a gasztrin termelődést. Csökkenti a Ca-szintet. Szabályozza a májban tárolt szénhidrátok kiválasztását, hogy energiájukat a test a keringésben felszabadítsa. Szomatosztatin A gyomor-bélcsatornában és általános gátló hormonként hat. Gátolja a gasztrin, szekretin, hasnyál- és a gyomornedv elválasztást. Késlelteti a tápanyagoknak a felszívódását, a vérbe jutásuk sebességét.

29 Cukorbetegség Az inzulin abszolút vagy relatív következménye a cukorbetegség. Kezeletlen esetben beállhat a diabéteszes kóma. A kialakult magas vércukorszint ellenére a sejtek inzulin hiányában nem tudnak glükózt felvenni, sejtszintű glükóz- és energiahiány lép föl, melyet a szervezet zsírmobilizációval igyekszik kompenzálni. A glükóz megjelenik a vizeletben, ez fokozott vizeletürítést eredményez. Következménye dehidratáció, elektrolitveszteség.

30 Szöveti hormonok Gyomor és bélcső hormonjai A gyomor és bélcső nyálkahártyájában endokrin funkciót végző sejtek csoportjai találhatók. A hormontermelő sejtek idegrendszeri eredetűek, ezért az itt termelődő anyagok nagy részét, mint ingerületátvivő anyagot megtaláljuk a központi idegrendszerben is. Hormonjaik: Gasztrin (gyomornedv szekréció, gyomorbélmotilitás), Szekretin (gyomor HCl szekréció, gyomorbélmotilitás), Enteroglukagon (szekretinhez hasonló hatású), Motilin (gyomor- bélmotilitás), Szomasztosztatin (általános gátlás), Kimodenin (bélben kimotripszin-tripszin szekréció).

31 Szöveti hormonok Eikozanoidok olyan hormonok, melyek nagyon erősen hatnak a sejtekre és a testi folyamatainkra, tehát Prosztaglandinok gyakorlatilag minden szervre, minden szövetre és testi funkcióra. Gyakran egymással ellentétes feladatot kapnak a szervezetünkben, két csoportra oszthatók, a jó és rossz eikozanoidokra. Jó eikozanoidok: Higítják a vért, tágítják a véredényeket. Tágítják a hörgőket. Csökkentik a fájdalomérzetet. Stimulálják az immunválaszt; Javítják a szellemi teljesítőképességet. Gyulladásgátló hatásúak Rossz eikozanoidok: Trombózishoz vezetnek. Szűkítik a véredényeket. Szűkítik a hörgőket. Növelik a fájdalomérzetet. Rontják a szellemi teljesítőképességet. Gyulladásfokozó hatásúak. Az eikozanoidokat többszörösen telítetlen zsírsavakból, pl. esszenciális omega-3 zsírsavakból állítja elő a szervezet. Gyulladásgátló hatást érhetünk el a halak, illetve a hidegen sajtolt növényi olajok pl. lenolaj használatával. Az eikozanoidok feladata a hormonrendszer felügyelete, serkentő és gátló hatásuk is van. Észlelik az inzulinfelesleget és úgy reagálnak rá, hogy az elsősorban negatív tulajdonságokkal bíró ún. rossz eikozanoidok termelését fokozzák. Az eikozanoidokat többszörösen telítetlen zsírsavakból, pl. esszenciális omega-3 zsírsavakból állítja elő a szervezet. A felvett telítetlen zsírsav hatással van a nevezett eikozanoidok alkotóelemeire. A halolaj vagy olívaolaj elősegítik az ún. jó eikozanoidok termelődését. Az omega-6 zsírsavból, az arachidonsavból (AA) származó eikozanoidokhoz ellenben rossz tulajdonságokat társítanak. Ezek elősegítik a véralvadást, és ezzel növelik a trombózisok esélyét, valamint gyulladásfokozó hatással vannak a sejtekre. Értágítóak, méh elernyedést, bél összehúzódást okoznak. Szerepük van a fájdalomérzet fokozásában, illetve a szintetikus prosztaglandinnak van sárgatest oldó hatása is.

32 Szöveti hormonok Opioid peptidek Kémiai vegyületek (peptidek) családja, amelyek az agyban, a gerincvelőben, a hipofízisben, a gyomor-bél rendszerben és a mellékvese velőállományában találhatók; enkefalinok, endorfinok, dinorfinok. Az agyban és a gerincvelőben a fájdalom érzékelésében neurotranszmitter vagy neuromodulátor szerepük feltételezett. Központi idegrendszeri hatásaik közé tartozik az erős fájdalomcsillapítás, euforizálás és a légzésdepresszió. Feltehetően szerepet játszanak a bélmozgások, valamint a hipofízishormonok felszabadulásának szabályozásában. Az idegrendszerben a morfinhoz hasonló fájdalomcsillapító hatásúak. Ilyenek az enkefalinok és az endorfinok.

33 Szerotonin Általánosan elterjedt kémiai anyag, főként a vérben, az agyban és a belek bizonyos sejtjeiben található. A szervezetben a triptofán nevű aminosavból történik szintézise két enzim, a triptofán hidroxiláz (TPH) és az aminosav dekarboxiláz (DDC) hatására. Fontos szerepe van a véralvadásban és valószínűleg neurotranszmitter a központi idegrendszerben. Hatással van az alvásra, az érzelmi beállítottságra (hangulatra), a prolaktin elválasztásra és a napi ritmusra. Számos kutatás született már e témában, amelyek széles körű összefüggéseket vizsgáltak. Így például kiderült, hogy a menopauza alatt az ösztrogénszint csökkenésével a szerotoninszint is csökken, ami hozzájárulhat a hangulatváltozásokhoz. A hiányállapot ugyanígy beindítja a kívánósságot is, vagyis a szervezet bizonyos ételek utáni vággyal próbálja növelni az örömhormon szintjét. Ugyanez érvényes a premenstruációs szindrómánál is, amelynek tüneteit valószínűleg a nemi hormonok és a szerotonin kölcsönhatása okozza. Vagyis a menstruáció előtti napokra jellemző idegesség, lehangoltság, bizonyos ételek utáni sóvárgás és csökkent libidó is ezzel függhet össze. Egy argentin kutatásból az is kiderül, hogy a két műszakban és csak éjszaka dolgozóknak is alacsonyabb a szerotoninszintje, mint azoknak, akik hagyományosan, nappal dolgoznak. Ez pedig jelentősen növelheti a szorongás és a depresszió kialakulásának esélyét. A szerotonin csökkenésének jele lehet a túlzott evés is, hiszen a szénhidrátbevitel csak rövid ideig emeli a szerotonin szintjét. Vagyis akár az örömhormon hiánya miatt kialakult szomorúság, téli lehangoltság is okozhatnak plusz kilókat, amennyiben édességgel, süteménnyel szeretnénk becsapni az agyunkat.

34 Hormonvizsgálatok A szervezet működése bonyolult hormonális szabályozás alatt áll. Ha ez az egyensúly felborul, az kóros állapotokhoz vezethet. Vérzési rendellenesség, meddőség szőrösödés, pattanások, hajhullás, tejcsorgás, hőhullámok mind hormonális okra utalhatnak. A hormonok megbízható kimutatása az akadémikus orvoslás szerint csak vérből, ill. vizeletből (24 órás gyűjtés után) lehetséges, melyhez bonyolult, drága módszerek szükségesek. Sok helyen a háziorvos illetve a lakóhely szerinti laboratórium sem tudja anyagi okok miatt a vizsgálatokat elvégezni, ezért ilyenkor a vizsgálatokért fizetni kell. A nőgyógyászati vagy endokrinológiai vizsgálat során a panaszok és a klinikai kép alapján lehet eldönteni, mikor melyik hormon ellenőrzésre van szükség. A női nemi hormonok mellett a férfi hormonok, a pajzsmirigy hormonok, az agyalapi mirigy hormonjainak, a tejelválasztásért felelős hormon, a mellékvese hormonok vizsgálata válhat szükségessé. Mivel a hormonok minden ciklusban változnak, ezért akár több vérvételre is szükség lehet. A hormonvizsgálatokhoz, ha külön nem mondják, nem kell éhgyomorra maradni, viszont a vérvételt a ciklus meghatározott napján vagy napjain kell elvégeztetni esetleg órájában kell elvégeztetni. Milyen hormonokat vizsgálnak? pajzsmirigy hormonok (T3, T4, TSH, thyreoglobulin) mellékpajzsmirigy és Ca-háztartás hormonok (parathormon, kalcitonin) D vitamin ACTH androszténdion anti-müllerian hormon DHEA-szulfát FSH HCG növekedési hormon inzulin kortizol luteinizáló hormon (LH) progeszteron, 17OH-progeszteron prolaktin ösztradiol tesztoszteron vizelet VMA

35 Magánlaborok A társadalombiztosítás által finanszírozott laborvizsgálatokon kívül lehetőségünk van magánúton ellenőrzést végeztetni. Széles körű vizsgálati lehetőségek közül választhatunk, beutaló nélkül. Mindenképp javasolt endokrinológussal, természetgyógyászorvossal, Nóránál végzett! hormontanácsadóval konzultálni a vizsgálat előtt. Jó tudni! Hormonvizsgálat nyálból Egy évszázada mérnek hormonokat különböző testnedvekben annak érdekében, hogy megbízható információkhoz jussanak különböző betegségek diagnosztizálása során, vagy a páciensek egyéb állapotbeli változásairól szerezzenek tudomást. Nyálból vett minta alapján vizsgálják többek közt az alábbi hormonok szintjét: Kortizol, az ún. stresszhormon Tesztoszteron, a férfias nemi hormon Ösztradiol (E2), a legerősebb ösztrogén fajta (a női nemi hormon) Ösztriol (E3), a legfontosabb nyálkahártya-hormon Progeszteron, a sárgatest-hormon DHEA, az androgének legfőbb képviselője Ezeknek a hormonoknak a koncentrációja az emberi szervezetben igen alacsony. Ezért a mérési eljárások minősége igen nagy követelményeknek kell megfeleljen. Egyébként haszontalan mérési eredményekkel számolhatunk, amelyek többet ártanak, mint segítenek. Centrum Lab Laboratórium Kft. Prolabor LaborExpress Kft. Pharmafutár Magyarországon kereskedelmi forgalomban nem kapható külföldi gyógyszerek beszerzése Ausztriából és Németországból, az Egyesült Államokból, az EU tagállamaiból és Svájcból. Tevékenységük lényege az, hogy a beteg kezelőorvosa által felírt - külföldi gyógyszert rendelő - receptet a beteg helyett ausztriai-, illetve németországi gyógyszertárban kiváltják. Szolgáltatásuk kizárólag magánszemélyek részére áll rendelkezésre. A gyógyszerek áráról előzetes tájékoztatással szolgálnak. Információs adatbázisaikat folyamatosan fejlesztik, rendelkeznek számos ország gyógyszerkönyvével, valamint rendszeres kapcsolatuk van a németországi nemzetközi információs, beszerző hálózattal. Hormonvizsgálat vércseppanalízissel Hormonvizsgálat somatoinfrával Dr. Pusztai Zoltán nőgyógyász, természetgyógyász

A hormonális szabályozás

A hormonális szabályozás A hormonális szabályozás Dr. Forgó István NYF-MMK Agrártudományi Tanszék Dr. Forgó István A hormonális szabályozás 1 A hormonális szabályozás Az endokrin szervek rendszere kémiai anyagokon, hormonokon

Részletesebben

HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS

HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS Hormonok: sejtek, sejtcsoportok által termelt biológiailag aktív kémiai anyagok, funkciójuk a szabályozás, a célsejteket a testnedvek segítségével érik el. Kis mennyiségben hatékonyak,

Részletesebben

HORMONOK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA

HORMONOK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 HORMONOK BIOTECHNOLÓGIAI

Részletesebben

Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése

Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése Az idegrendszer szerveződése érző idegsejt receptor érző idegsejt inger inger átkapcsoló sejt végrehajtó sejt végrehajtó sejt központi idegrendszer

Részletesebben

Hormonális szabályozás

Hormonális szabályozás Hormonális szabályozás Alapfogalmak Hormon: sejtek, sejtcsoportok által termelt, biológiailag aktív anyag, amely a célsejteket a testnedvek közvetítésével éri el (humorális szabályozás). Hatására a sejtanyagcsere

Részletesebben

Biológia jegyzet A szabályozás és a hormonrendszer copyright Mr.fireman product

Biológia jegyzet A szabályozás és a hormonrendszer copyright Mr.fireman product A Szabályozás feladata: Szabályozás homeosztázis fenntartása (élőlények szabályozott belső állandósága) külső környezethez való alkalmazkodás biztosítása A szabályozás mechanizmusa: A.) Vezérlés: A szabályozott

Részletesebben

Az adenohipofizis. Az endokrin szabályozás eddig olyan hormonokkal találkoztunk, amelyek közvetlen szabályozás alatt álltak:

Az adenohipofizis. Az endokrin szabályozás eddig olyan hormonokkal találkoztunk, amelyek közvetlen szabályozás alatt álltak: Az adenohipofizis 2/10 Az endokrin szabályozás eddig olyan hormonokkal találkoztunk, amelyek közvetlen szabályozás alatt álltak: ADH, aldoszteron, ANP inzulin, glukagon szekretin, gasztrin, CCK, GIP eritropoetin

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember hormonrendszerének felépítése

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember hormonrendszerének felépítése TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember hormonrendszerének felépítése A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az ember szabályozó szervrendszere: A törzsfejlődés során a növények és az állatok szervezetében

Részletesebben

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok rekkel exponálunk a munka végén) és azt utólag kivonjuk digitálisan a képekből. A zajcsökkentés dandárját mindig végezzük a raw-képek digitális előhívása során, mert ez okozza a legkevesebb jelvesztést

Részletesebben

A hormonális rendszer. Systema endocrinales

A hormonális rendszer. Systema endocrinales A hormonális rendszer Systema endocrinales Általános jellemzés Szabályozás: a központ irányító jeleinek hatására változások következnek be a célszervben és erről visszajelzést kap a központ. A szabályozási

Részletesebben

Hormonális szabályozás

Hormonális szabályozás Hormonális szabályozás A Bárdos-Husvéth-Kovács: Gazdasági állatok anatómiájának és élettanának alapjai (Mezőgazda Kiadó, 2007) tankönyv ábráinak felhasználásával Szabályozás: kommunikáció! Vezérlés és

Részletesebben

A hormonális szabályozás

A hormonális szabályozás A hormonális szabályozás 1. Bevezetés Szerkesztette: Vizkievicz András Az élőrendszerekben végbemenő folyamatok nem véletlenszerű irányban, sebességgel, stb. mennek végbe, hanem meghatározott irányítás

Részletesebben

Belső elválasztású mirigyek

Belső elválasztású mirigyek Belső elválasztású mirigyek Szekréciós szervek szövettana A különböző sejtszervecskék fejlettsége utal a szekretált anyag jellemzőire és a szekréciós aktivitás mértékére: Golgi komplex: jelenléte szekrétum

Részletesebben

Belsı elválasztású mirigyek

Belsı elválasztású mirigyek II. félév, 7. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet Belsı elválasztású mirigyek ENDOKRIN RENDSZER Mit tanulunk? Megismerkedünk az endokrin és exokrin mirigymőködés közti lényegi

Részletesebben

A nagy szabályozó rendszerek, (horrmonális rendszer) szerveződése II.

A nagy szabályozó rendszerek, (horrmonális rendszer) szerveződése II. A nagy szabályozó rendszerek, (horrmonális rendszer) szerveződése II. Sejtek közti kémiai komunikáció autokrin hatás parakrin hatás Autokrin hatás: Saját magára visszahatás, autoreceptorral történik reguláció

Részletesebben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A LIPIDEK 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A LIPIDEK 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A LIPIDEK 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben Tartalék energiaforrás, membránstruktúra alkotása, mechanikai

Részletesebben

1. Bevezetés. 1.1 Az irányítás alapműveletei

1. Bevezetés. 1.1 Az irányítás alapműveletei A hormonális szabályozás 1. Bevezetés Szerkesztette: Vizkievicz András Az élőrendszerekben végbemenő folyamatok nem véletlenszerű irányban, sebességgel, stb. mennek végbe, hanem meghatározott irányítás

Részletesebben

Sejtek közötti kommunikáció:

Sejtek közötti kommunikáció: Sejtek közötti kommunikáció: Mi a sejtek közötti kommunikáció célja? Mi jellemző az endokrin kommunikációra? Mi jellemző a neurokrin kommunikációra? Melyek a közvetlen kommunikáció lépései és mi az egyes

Részletesebben

Az endokrin szabályozás általános törvényszerűségei

Az endokrin szabályozás általános törvényszerűségei Az endokrin szabályozás általános törvényszerűségei a kémiai és idegi szabályozás alapelvei hormonok szerkezete, szintézise, tárolása, szekréciója hormonszintet meghatározó tényezők hormonszekréció szabályozása

Részletesebben

HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS

HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS Az állati szervezetek különböző életműködéseikhez számos információt igényelnek, melyek átvitele elektromos- (neuronok), vagy kémiai jelek (hormonok) formájában történik. A hormonokat

Részletesebben

Gonádműködések hormonális szabályozása áttekintés

Gonádműködések hormonális szabályozása áttekintés Gonádműködések hormonális szabályozása áttekintés Hormonok szerepe a reproduktív működésben érett ivarsejtek létrehozása és fenntartása a megtermékenyítés körülményeinek optimalizálása a terhesség fenntartása,

Részletesebben

A mellékvesekéreg. A mellékvesekéreg hormonjai

A mellékvesekéreg. A mellékvesekéreg hormonjai A mellékvesekéreg A mellékvesekéreg hormonjai a két mellékvese egyenként 4-5 g tömegű szerv a vese felső pólusán, zsírba ágyazva velőállomány: adrenalin (80%) és noradrenalin (20%) kéregállomány: zona

Részletesebben

Gyakorló ápoló képzés 2012.05.16.

Gyakorló ápoló képzés 2012.05.16. 1 A szervezet működésének szabályozói: 1. hormonrendszer(a folyamatos, lassúbb szabályozás) 2. idegrendszer (a gyorsabb működésváltoztatás) 1. Hormonrendszer: lassít / gyorsít - belső környezet állandóságának

Részletesebben

http://faribloghu.wordpress.com/2012/03/25/biology-test-2012-03-26 Idegrendszer

http://faribloghu.wordpress.com/2012/03/25/biology-test-2012-03-26 Idegrendszer Idegrendszer 1. Felépítés Csak sejtekből áll Idegsejt (neuron) a) Dendrit b) Sejttest c) Sejtmag d) Axon csatlakozási pontja e) - f) Velős hüvelyek g) Befűződés h) Végfácska (szimpatikus hólyagok) o Típusai:

Részletesebben

AZ ENDOKRIN RENDSZER. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK

AZ ENDOKRIN RENDSZER. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK AZ ENDOKRIN RENDSZER Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK HOMEOSZTÁZIS FENNTARTÁSA: SZABÁLYZÓKÉSZÜLÉK ÉRZÉKSZERVEK IDEGRENDSZER ENDOKRIN RENDSZER A HORMON Sejtanyagcsere terméke Szöveti

Részletesebben

AZ ENDOKRIN RENDSZER. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem AGTC

AZ ENDOKRIN RENDSZER. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem AGTC AZ ENDOKRIN RENDSZER Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem AGTC HOMEOSZTÁZIS FENNTARTÁSA: SZABÁLYZÓKÉSZÜLÉK ÉRZÉKSZERVEK IDEGRENDSZER ENDOKRIN RENDSZER A HORMON Sejtanyagcsere terméke Szöveti

Részletesebben

Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből.

Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből. Vércukorszint szabályozása: Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből. Szövetekben monoszacharid átalakítás enzimjei: Szénhidrát anyagcserében máj központi szerepű. Szénhidrát

Részletesebben

BELSŐ ELVÁLASZTÁSÚ MIRIGYEK- GLANDULAE ENDOCRINALES Nincs kivezetőcső- a vérbe ürül- a vér útján= humorálisan hat távoli szervre hatnak váladék neve:

BELSŐ ELVÁLASZTÁSÚ MIRIGYEK- GLANDULAE ENDOCRINALES Nincs kivezetőcső- a vérbe ürül- a vér útján= humorálisan hat távoli szervre hatnak váladék neve: BELSŐ ELVÁLASZTÁSÚ MIRIGYEK- GLANDULAE ENDOCRINALES Nincs kivezetőcső- a vérbe ürül- a vér útján= humorálisan hat távoli szervre hatnak váladék neve: hormon szteroid peptid aminosavszármazék kis mennyiségű

Részletesebben

Bohák Zsófia

Bohák Zsófia Bohák Zsófia 2016.1 A POZITÍV STRESSZ homeosztatikus egyensúly felborul hormon felszabadulás homeosztatikus egyensúly helyreáll túlkompenzáció regeneráció 2 Edzés munka ki fá ra d ás regeneráció + alkalmazkodás

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

Congenitalis adrenalis hyperplasia, 21-hidroxiláz defektus. Szülő- és betegtájékoztató

Congenitalis adrenalis hyperplasia, 21-hidroxiláz defektus. Szülő- és betegtájékoztató Bevezetés Congenitalis adrenalis hyperplasia, 21-hidroxiláz defektus Szülő- és betegtájékoztató Minden szülő azt várja, hogy gyermeke egészséges lesz. Így azután mélyen megrázza őket, ha megtudják, hogy

Részletesebben

A neuroendokrin jelátviteli rendszer

A neuroendokrin jelátviteli rendszer A neuroendokrin jelátviteli rendszer Hipotalamusz Hipofízis Pajzsmirigy Mellékpajzsmirigy Zsírszövet Mellékvese Hasnyálmirigy Vese Petefészek Here Hormon felszabadulási kaszkád Félelem Fertőzés Vérzés

Részletesebben

Homonértékek a nöi ciklusban

Homonértékek a nöi ciklusban Homonértékek a nöi ciklusban http://babatervezok.otthona.net Forrás: med4you.at 2007 LH és FSH Vérvétel az LH és FSH hormonok kimutatására a ciklus 1-5 napja között szokott történni. FSH mértékegység LH

Részletesebben

Mirigyhám: A mirigyek jellegzetes szövete, váladék termelésére képes. A váladék lehet secretum: a szervezet még felhasználja,

Mirigyhám: A mirigyek jellegzetes szövete, váladék termelésére képes. A váladék lehet secretum: a szervezet még felhasználja, Mirigyhám: A mirigyek jellegzetes szövete, váladék termelésére képes. A váladék lehet secretum: a szervezet még felhasználja, excretum: végtermék, ami kiürül. A mirigyváladék termeléshez szükséges anyagokat

Részletesebben

Az endokrin (neuroendokrin) rendszer

Az endokrin (neuroendokrin) rendszer Az endokrin (neuroendokrin) rendszer Vezérlés és szabályozás fogalma KIBERNETIKA A biológiai szabályozó rendszerek: Immunrendszer Endocrin (hormonális) rendszer Idegrendszer A kémiai jelátvitel típusai

Részletesebben

Terhesség és szoptatás

Terhesség és szoptatás Gönczi Mónika Terhesség és szoptatás Debreceni Egyetem, ÁOK, Élettani Intézet Megtermékenyítés Érett spermium felépítése: Fej (mag) DNS tartalom, eleje az acrosoma (lizoszómális hatás) Nyak (centriólum),

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

TERMELÉSÉLETTAN Dr. Husvéth Ferenc

TERMELÉSÉLETTAN Dr. Husvéth Ferenc TERMELÉSÉLETTAN Dr. Husvéth Ferenc TERMELÉSÉLETTAN Dr. Husvéth Ferenc Publication date 2011 Table of Contents Fedlap... v 1. NEUROHORMONÁLIS ADAPTÁCIÓ A TERMELŐ ÁLLATOKBAN... 1 1.... 1 2. A TÁPLÁLKOZÁS

Részletesebben

A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTŐ PROBLÉMÁKRÓL

A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTŐ PROBLÉMÁKRÓL HASZNOS TANÁCSOK NŐKNEK A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTŐ PROBLÉMÁKRÓL Dr. Csiszár Miklós Nora Igloi Syversen Ha megismerjük szervezetünk működését és életmódunkkal támogatjuk azt, akkor a betegségnek nem kell

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Sejtek közti kémiai komunikáció

Sejtek közti kémiai komunikáció Endokrinológia Sejtek közti kémiai komunikáció autokrin hatás parakrin hatás Autokrin mód: ürítés az extracelluláris térbe saját magára visszahatás autoreceptorral történik reguláció Parakrin mód: ürítés

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

AZ AGRÁRMÉRNÖKI MSC SZAK TANANYAGFEJLESZTÉSE TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 PROJEKT TERMELÉSÉLETTAN. Írta: Dr. Husvéth Ferenc, DSc egyetemi tanár

AZ AGRÁRMÉRNÖKI MSC SZAK TANANYAGFEJLESZTÉSE TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 PROJEKT TERMELÉSÉLETTAN. Írta: Dr. Husvéth Ferenc, DSc egyetemi tanár AZ AGRÁRMÉRNÖKI MSC SZAK TANANYAGFEJLESZTÉSE TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 PROJEKT TERMELÉSÉLETTAN Írta: Dr. Husvéth Ferenc, DSc egyetemi tanár DEBRECENI EGYETEM NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM PANNON EGYETEM

Részletesebben

AZ ENDOKRINOLÓGIA ALAPJAI Petrusz Péter

AZ ENDOKRINOLÓGIA ALAPJAI Petrusz Péter 1 AZ ENDOKRINOLÓGIA ALAPJAI Petrusz Péter 1. Bevezetés 2. A belső elválasztású mirigyek és hormonjaik 3. A belső elválasztású mirigyek fejlődése 4. A hormonok kémiai szerkezete 5. A hormonhatást szabályozó

Részletesebben

Eredmény: 0/337 azaz 0%

Eredmény: 0/337 azaz 0% Élettan1 ea (zh2) / (Áttekintés) (1. csoport) : Start 2016-12-06 20:26:54 : Felhasznált idő 00:00:09 Név: Minta Diák Eredmény: 0/337 azaz 0% Kijelentkezés 1. (1.1) Milyen folyamatot ábrázol az ábra? [Válasszon]

Részletesebben

fogalmak: szerves és szervetlen tápanyagok, vitaminok, esszencialitás, oldódás, felszívódás egészséges táplálkozás:

fogalmak: szerves és szervetlen tápanyagok, vitaminok, esszencialitás, oldódás, felszívódás egészséges táplálkozás: Biológia 11., 12., 13. évfolyam 1. Sejtjeinkben élünk: - tápanyagok jellemzése, felépítése, szerepe - szénhidrátok: egyszerű, kettős és összetett cukrok - lipidek: zsírok, olajok, foszfatidok, karotinoidok,

Részletesebben

Az emésztôrendszer károsodásai. Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz. 17. fejezet

Az emésztôrendszer károsodásai. Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz. 17. fejezet Az emésztôrendszer károsodásai Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz 17. fejezet Általános rész A fejezet az emésztôrendszer tartós károsodásainak, a károsodások

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga egészségügyi alapmodul természetgyógyászati képzéshez 2000. február 23. 2 TÁJÉKOZTATÓ az

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

2006 biológia verseny feladatsor FPI

2006 biológia verseny feladatsor FPI 2006 biológia verseny feladatsor FPI 1. feladat Karikázza be a helyes válasz betűjelét, csak egy jó válasz van! 1. Mi az eredménye az életfolyamatok szabályozásának? A, a belső környezet viszonylagos állandósága,

Részletesebben

NYÁRÁDY ERAZMUS GYULA ORSZÁGOS MAGYAR KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA TANTÁRGYVERSENY XI. OSZTÁLY MAROSVÁSÁRHELY 2013. május 11. FELADATLAP

NYÁRÁDY ERAZMUS GYULA ORSZÁGOS MAGYAR KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA TANTÁRGYVERSENY XI. OSZTÁLY MAROSVÁSÁRHELY 2013. május 11. FELADATLAP NYÁRÁDY ERAZMUS GYULA ORSZÁGOS MAGYAR KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA TANTÁRGYVERSENY XI. OSZTÁLY MAROSVÁSÁRHELY 2013. május 11. FELADATLAP A feladatlap kitöltésére 1.5 órád van. A feladatlapon 60 sorszámozott tesztfeladatot

Részletesebben

Az ember szaporodása

Az ember szaporodása Önreprodukció, szaporodás Szerkesztette: Vizkievicz András Bevezetés Az önfenntartás és az önszabályozás mellett az állati szervezetek harmadik alapvető működése az önreprodukció. Az önreprodukció magába

Részletesebben

Autonóm idegrendszer

Autonóm idegrendszer Autonóm idegrendszer Az emberi idegrendszer működésének alapjai Október 26. 2012 őszi félév Vakli Pál vaklip86@gmail.com Web: http://www.cogsci.bme.hu/oraheti.php Szomatikus és autonóm idegrendszer Szomatikus:

Részletesebben

általánosan kapó: AB vörösvérsejt tulajdonságai: RH+, RH- (RH- anya, kilöki az RH+ magzatot.)

általánosan kapó: AB vörösvérsejt tulajdonságai: RH+, RH- (RH- anya, kilöki az RH+ magzatot.) Immunrendszer Immunitás: (menteség, védettség) a szervezetbe bekerülő idegen anyagok által kiválasztott védettség. Ezek az immunokén anyagok a védettséget kiváltják. Nyírok szövetnedv sejtek közötti térből

Részletesebben

A neuroendokrin rendszer

A neuroendokrin rendszer A neuroendokrin rendszer Történeti áttekintés A XIX. szd-ban foglalkoztak vele elısz ször Basedow pajzsmirigy betegség Addison mellékvesek kvesekéreg hiány 1892 élettani kongersszus Ahol a 72 éves Secard

Részletesebben

A köztiagy (dienchephalon)

A köztiagy (dienchephalon) A köztiagy, nagyagy, kisagy Szerk.: Vizkievicz András A köztiagy (dienchephalon) Állománya a III. agykamra körül szerveződik. Részei: Epitalamusz Talamusz Hipotalamusz Legfontosabb kéregalatti érző- és

Részletesebben

Hormonális betegségek, fogamzásgátlás

Hormonális betegségek, fogamzásgátlás Hormonális betegségek, fogamzásgátlás A hormonháztartásunk A hormonháztartásunkat és annak működését úgy képzeljük el, mint egy jól szervezett gazdasági vállalatot, igazgatóval, vezetőséggel, középvezetőkkel,

Részletesebben

Orvosi élettan. Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1.

Orvosi élettan. Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1. Orvosi élettan Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1. Prof. Sáry Gyula 1 anyagcsere hőcsere Az élőlény és környezete nyitott rendszer inger hő kémiai mechanikai válasz mozgás alakváltoztatás

Részletesebben

Eredmények. Név: Test(férfi) Születésnap: Dátum: Szív és érrendszer Vér sűrűség

Eredmények. Név: Test(férfi) Születésnap: Dátum: Szív és érrendszer Vér sűrűség Név: Test(férfi) Születésnap: 1980-01-01 Dátum: 2016-10-27 Eredmények Szív és érrendszer Vér sűrűség 48.264-65.371 68.268 + Szív és érrendszer Koleszterin 56.749-67.522 65.679 - Szív és érrendszer Vérzsír

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben

A szövetek tápanyagellátásának hormonális szabályozása

A szövetek tápanyagellátásának hormonális szabályozása A szövetek tápanyagellátásának hormonális szabályozása Periódikus táplálékfelvétel Sejtek folyamatos tápanyagellátása (glükóz, szabad zsírsavak stb.) Tápanyag raktározás Tápanyag mobilizálás Vér glükóz

Részletesebben

Az ember szaporodása

Az ember szaporodása Az ember szaporodása Az ember szaporodásának általános jellemzése Ivaros szaporodás Ivarsejtekkel történik Ivarszervek (genitáliák) elsődleges nemi jellegek Belső ivarszervek Külső ivarszervek Váltivarúság

Részletesebben

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön azt a feladatot kapta a munkahelyén, hogy készítsen kiselőadást a sejtek működésének anatómiájáról - élettanáról! Előadása legyen szakmailag alátámasztva, de a hallgatók számára érthető!

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek).

A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek). A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek). Mivel az egész testünkben jelen van, sok információt nyerhetünk belőle, hisz egy

Részletesebben

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Halat? Amit tartalmaz a halhús 1. Vitaminok:a halhús A, D, B 12, B 1, B 2 vitaminokat

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA A SZÉNHIDRÁTOK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: A szénhidrátok anyagcseréje

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA A SZÉNHIDRÁTOK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: A szénhidrátok anyagcseréje Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA A SZÉNHIDRÁTOK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: A szénhidrátok anyagcseréje A szénhidrátok a szervezet számára fontos, alapvető tápanyagok. Az emberi szervezetben

Részletesebben

Kalcium anyagcsere. A kalcium szerepe a gerincesekben szerepe kettős:

Kalcium anyagcsere. A kalcium szerepe a gerincesekben szerepe kettős: Kalcium anyagcsere A kalcium szerepe a gerincesekben szerepe kettős: 2/13 szervetlen sók, főleg hidroxiapatit Ca 5 (PO 4 ) 3 (OH) formájában a belső vázat alkotja másrészt oldott állapotban az extracelluláris

Részletesebben

A KÉMIAI KOMMUNIKÁCIÓ ALAPELVEI. - autokrin. -neurokrin. - parakrin. -térátvitel. - endokrin

A KÉMIAI KOMMUNIKÁCIÓ ALAPELVEI. - autokrin. -neurokrin. - parakrin. -térátvitel. - endokrin A KÉMIAI KOMMUNIKÁCIÓ ALAPELVEI - autokrin -neurokrin - parakrin -térátvitel - endokrin 3.1. ábra: Az immunreakciók főbb típusai és funkciójuk. IMMUNVÁLASZ TERMÉSZETES ADAPTÍV humorális sejtes HUMORÁLIS

Részletesebben

Hormonvizsgálatok eredményeinek értékelése a csecsemő- és gyermekkorban Dr. Halász Zita egyetemi docens 2011.04.18.

Hormonvizsgálatok eredményeinek értékelése a csecsemő- és gyermekkorban Dr. Halász Zita egyetemi docens 2011.04.18. Hormonvizsgálatok eredményeinek értékelése a csecsemő- és gyermekkorban Dr. Halász Zita egyetemi docens 2011.04.18. Vizsgáló módszerek érzékenysége hagyományos klinikai-kémiai módszerek 10-5 -10-6 mmol/l

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Biológia verseny 9. osztály 2016. február 20.

Biológia verseny 9. osztály 2016. február 20. Biológia verseny 9. osztály 2016. február 20. Elérhető pontszám 100 Elért pontszám Kód I. Definíció (2 pont) A közös funkciót ellátó szervek szervrendszert alkotnak. II. Egyszerű választás (10 pont) 1.

Részletesebben

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos A -tól Z -ig Koleszterin Kisokos A SZÍV EGÉSZSÉGÉÉRT Szívügyek Magyarországon Hazánkban minden második ember szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegség következtében veszíti életét*, ez Magyarországon

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

A SEJTEK KÖZÖTTI KOMMUNIKÁCIÓ ÚTJAI

A SEJTEK KÖZÖTTI KOMMUNIKÁCIÓ ÚTJAI KRIZBAI ISTVÁN WILHELM IMOLA A SEJTEK KÖZÖTTI KOMMUNIKÁCIÓ ÚTJAI 48 A sejtek közötti kommunikáció különbözõ formái a szervezetben nincsenek [...] élesen elválasztva. Együttesen azonban egy olyan jól összehangolt

Részletesebben

Az ember összes kromoszómája 23 párt alkot. A 23. pár határozza meg a nemünket. Ha 2 db X kromoszómánk van ezen a helyen, akkor nők, ha 1db X és 1db

Az ember összes kromoszómája 23 párt alkot. A 23. pár határozza meg a nemünket. Ha 2 db X kromoszómánk van ezen a helyen, akkor nők, ha 1db X és 1db Testünk minden sejtjében megtalálhatók a kromoszómák, melyek a tulajdonságok átörökítését végzik. A testi sejtekben 2 x 23 = 46 db kromoszóma van. Az egyik sorozat apánktól, a másik anyánktól származik.

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül

Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül Tejtermelő tehenek szaporításának nehézségei tenyésztői szemmel A tejtermelés világszerte szinte kizárólag holstein

Részletesebben

LIPID ANYAGCSERE (2011)

LIPID ANYAGCSERE (2011) LIPID ANYAGCSERE LIPID ANYAGCSERE (2011) 5 ELİADÁS: 1, ZSÍRK EMÉSZTÉSE, FELSZÍVÓDÁSA + LIPPRTEINEK 2, ZSÍRSAVAK XIDÁCIÓJA 3, ZSÍRSAVAK SZINTÉZISE 4, KETNTESTEK BIKÉMIÁJA, KLESZTERIN ANYAGCSERE 5, MEMBRÁN

Részletesebben

Megelőzési hormon vizsgálati csomag

Megelőzési hormon vizsgálati csomag SZOLGÁLTATÁSOK Nyálból végzett hormon- vizsgálati csomagok Magyarországon csak nálunk! Hungary 2800 Tatabánya, F tér 36. Telefon: 06 20 372 1216 Tel./fax: +36 34 316 259 E-mail: info@laborex.hu web:www.laborex.hu

Részletesebben

AZ ENDOKRINOLÓGIA ALAPJAI Petrusz Péter

AZ ENDOKRINOLÓGIA ALAPJAI Petrusz Péter AZ ENDOKRINOLÓGIA ALAPJAI Petrusz Péter Bevezetés A belső elválasztású mirigyek és hormonjaik A belső elválasztású mirigyek fejlődése A hormonok kémiai szerkezete A hormonhatást szabályozó mechanizmusok

Részletesebben

Anyag és energiaforgalom

Anyag és energiaforgalom Anyag és energiaforgalom Az anyagcsere áttekintése 2/35 a gerincesek többsége szakaszosan táplálkozik felszívódáskor a véráramba monoszacharidok, aminosavak, lipoproteinek kerülnek nagy mennyiségben a

Részletesebben

SEGÉDANYAG: Vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium, hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, mannit.

SEGÉDANYAG: Vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium, hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, mannit. ASTONIN 0,1 MG TABLETTA Astonin 0,1 mg tabletta fludrokortizon HATÓANYAG: 0,10 mg fludrokortizon.tablettánként. SEGÉDANYAG: Vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium,

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

Perspiráció insensibilis / párolgás: Perspiratio sensibilis/verejtékezés.

Perspiráció insensibilis / párolgás: Perspiratio sensibilis/verejtékezés. HŐHÁZTARTÁS Dr Mezei Zsófia 2008/09 AZ EGÉSZSÉGES EMBER HOMEOTHERM (HOMOIOTHERM): A TESTHŐMÉRSÉKLET MÉRÉSE: Maghőmérséklet, azaz a test belsejében levő hőmérséklet Köpenyhőmérséklet, azaz a test felszínének

Részletesebben

Endokrin betegségek diagnosztikájának alapjai. Dr. Rácz Károly Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika

Endokrin betegségek diagnosztikájának alapjai. Dr. Rácz Károly Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika Endokrin betegségek diagnosztikájának alapjai Dr. Rácz Károly Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika Diagnosztika alapjai - vázlat Endokrin betegség gyanúját felveti: Kórelőzmény - autoanamnézis,

Részletesebben

Premium Health Concepts A módszer tudományos alapjai

Premium Health Concepts A módszer tudományos alapjai Premium Health Concepts A módszer tudományos alapjai A testtömeg szabályozása nagyon bonyolult, egymásra, és saját koncentrációjukra is ható hormonok valamint az idegrendszer hatásainak összessége. Számos

Részletesebben

Dr. Fábián Emília, PhD

Dr. Fábián Emília, PhD Hormonhiánya van? PROGESZTERON JELEK ÉS TÜNETEK SOHA MINDIG 1. A melleim nagyok. Közvetlen környezetem arra panaszkodik, hogy ideges és izgatott vagyok. 3. Ideges vagyok. 4. Éberen és nyugtalanul alszom.

Részletesebben

Szudánvörös- festés. ZSÍRTERMÉSZETŐ ANYAGOK lipidek A LIPIDEK KIMUTATÁSA. A lipidek helyén a beágyazás után

Szudánvörös- festés. ZSÍRTERMÉSZETŐ ANYAGOK lipidek A LIPIDEK KIMUTATÁSA. A lipidek helyén a beágyazás után ZSÍRTERMÉSZETŐ ANYAGOK lipidek egyszerő zsírok 25. A zsíranyagcsere zavarai - neutrális zsírok - viaszok összetett zsírok (lipoidok) - foszfatidok (lecitin, kefalin, szfingomyelin, inozit-foszfát) - glikolipidek

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek emelt szint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség

Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség Alapkérdés: milyen mechanizmusok révén gyakorolnak hatást a genetikai tényezők a személyiségre? Kiindulópont: A személyiséget biológiai működések

Részletesebben

A somatomotoros rendszer

A somatomotoros rendszer A somatomotoros rendszer Motoneuron 1 Neuromuscularis junctio (NMJ) Vázizom A somatomotoros rendszer 1 Neurotranszmitter: Acetil-kolin Mire hat: Nikotinos kolinerg-receptor (nachr) Izom altípus A parasympathicus

Részletesebben

Élettan írásbeli vizsga (PPKE BTK pszichológia BA); 2014/2015 II. félév

Élettan írásbeli vizsga (PPKE BTK pszichológia BA); 2014/2015 II. félév Élettan írásbeli vizsga (PPKE BTK pszichológia BA); 2014/2015 II. félév 2015. május 35. A csoport név:... Neptun azonosító:... érdemjegy:... (pontszámok.., max. 120 pont, 60 pont alatti érték elégtelen)

Részletesebben