AZ ENDOKRIN RENDSZER. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AZ ENDOKRIN RENDSZER. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK"

Átírás

1 AZ ENDOKRIN RENDSZER Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK

2 HOMEOSZTÁZIS FENNTARTÁSA: SZABÁLYZÓKÉSZÜLÉK ÉRZÉKSZERVEK IDEGRENDSZER ENDOKRIN RENDSZER

3 A HORMON Sejtanyagcsere terméke Szöveti nedvkeringés, illetve a vérkeringés útján jut el a célsejtekhez A célsejtek anyag és energiaforgalmában az enzimműködés megváltoztatása révén serkentő vagy gátló hatású Kis mennyiségben is hatékony Általában nem fajspecifikus Hatása lassabban alakul ki, de tovább tart, mint az idegrendszernél Közvetett hatású, hírvivőként nem vesz részt az általa előidézett reakcióban Csak specifikus szövetekre hat (receptor)

4 A HOROMOK OSZTÁLYOZÁSA 1. Termelődésük helye szerint Neurohormonok Mirigyhormonok (glanduláris) Szöveti hormonok (aglanduláris) 2. Hatásuk szerint Só- és vízháztartást szabályzó Vércukorszint szabályzó Tejtermelést szabályzó.stb. 3. Kémiai szerkezetük alapján Fehérje hormonok (pl. inzulin, növekedési hormon) Peptidhormonok, aminosav származékok (pl. adrenalin, tiroxin, noradrenalin) Szteroid hormonok (tesztoszteron, ösztrogén)

5 HATÁSMECHANIZMUS (1) A peptid-, a fehérjehormonok és a katekolaminok specifikus kötőhelyei a sejtmembrán felületén találhatók. Ezek a hormonok az adelnilcikláz-aktivációs mechanizmuson keresztül fejtik ki hatásukat.

6 HATÁSMECHANIZMUS (2) A zsíroldékony szteroid hormonok átjutnak a sejtmembránon és a citoszolban lévő receptorokhoz kötődnek. A hormon-receptor komplex bediffundál a sejtmagba, ahol a DNSről specifikus m-rns képzést indít be, amelynek eredménye új fehérje, azaz új enzim képződése lesz.

7 HORMONSZINTÉZIS ÉS SZEKRÉCIÓ (1) A fehérje és peptidhormonok a sejtek riboszómális endoplazmatikus retikulumában (ER) termelődnek. A hormont a lizoszómák tárolják. Aktiváló, üríttető jelre exocytosissal jutnak kis a sejtből. A fehérjehormonok termelése folyamatos, ürítése szakaszos. A szteroidok szintézise koleszterinből indul ki, amely mint prekurzor anyag megtalálható a sejtekben. A szintézis helye a sima ER. Ürítésük folyamatos, így szintjük a termeltetés útján szabályozódik.

8 HORMONSZINTÉZIS ÉS SZEKRÉCIÓ (2) Neuroszekréció során idegi hatásra az idegsejt termel hormont, mely az axonon eljut a végfácskáig és ott tárolódik. Az a jel, mely az adott hormon szintézisét vagy ürítését kiváltja, sokféle lehet (nem minden esetben ismert): másik hormon, anyagcseretermék, központi idegrendszeri hatás. A fiziológiásnak tekinthető hormonszintek fenntartását önszabályzó, ún. feed-back mechanizmus teszi lehetővé.

9 A FEED-BACK MECHANIZMUS HYPOTHALAMUS Serkentő vagy gátló faktorok HYPOPHYSIS visszajelző mechanizmus Glandotrop hormonok ENDOKRIN MIRIGYEK Hormonok VÉR

10 HORMONTRANSZPORT A fehérje és peptidhormonok szabadon, a szteroidok és egyéb kisebb molekulájú hormonok albuminhoz vagy globulinhoz kötve szállítódnak. A hormont kötő fehérje egyrészt depóként szolgál, másrészt védi a hormont a lebomlástól. Speciális hormonkötő fehérjék: - TBG (tyroxine-bindig globulin) - CBG vagy transcotin (corisol-binding globulin) - SBG (sexualsteroid-binding globulin)

11 A HORMONOK INAKTIVÁLÁSA A hormonmolekula lebontása megtörténhet abban a sejtben is, ahol a hormon hatását kifejtett, de a legtöbb esetben a kiválasztást a máj és a vese végzi. A májban és a vesében inaktivált hormonok a bélsárral, illetve a vizelettel távoznak a szervezetből. A hormonok felezési ideje (az az időtartam, míg az aktív hormon mennyisége a felére csökken) nagyon változó. Legrövidebb a katekolaminoknak (1-2 perc), leghosszabb a tiroxinnak (5-9 nap)

12 A HORMONHATÁS VIZSGÁLATÁNAK LEHETŐSÉGEI Az endokrin funkciójú szerv eltávolítása után hiánytünetek jelentkeznek A mirigy központi idegrendszerrel való kapcsolatának megszüntetése estén is jellegzetes tünetek jelentkezhetnek A vizsgált hormon szervezetbe juttatása után megfigyelhető elváltozások alapján A hormonkoncentráció meghatározása vérben és testnedvekben.

13 A Radioimmunoassay (RIA) és Enzim Linked Immunosorbent Assay (ELISA) Kvantitatív meghatározás immunohisztokémiai módszerekkel

14 A legfontosabb belső elválasztású mirigyek Hypothalamus Agyalapi mirigy (hipofízis) Tobozmirigy Pajzsmirigy Mellékpajzsmirigy Csecsemőmirigy (thymus) Mellékvese (kéreg és velő állomány) Hasnyálmirigy Ivarmirigyek

15 A hypothalamus-hypophysis rendszer szerkezete

16 A hypothalmus ún.kissejtes állományában olyan neurohormonok keletkeznek, melyek a portális keringéssel eljutak az adenohypophysisbe és az ott folyó hormontermelést serkentik vagy gátolják. Felszabadító= üríttető = relasing = liberin (RF = releasing hormon vagy faktor) Gátló = inhibitory = statin (IH,IF = inhibitorikus)

17 A hypothalamus és hypophysis hormonjai

18 A hypophysis hormonjai Az elülső lebenyben termelődő legfontosabb hormonok : növekedési (SomatoTtrop hormon STH) pajzsmirigy serkentő hormon (Tyreoidát Stimuláló hormon TSH) mellékvesekéreg serkentő hormon (Adreno Cortiko Trop ACTH hormon) tüsző érést serkentő (Follikulus Stimuláló hormon, FSH) sárgatest serkentő (Luteinizáló LH hormon) tejelválasztást serkentő (LactoTrop LTH hormon) A hátulsó lebenyben tárolódnak: vízvisszaszívást serkentő hormon (Anti Diuretikus hormon ADH) simaizom összehúzódást serkentő hormon (Oxytocin).

19 A növekedési hormon (STH) A növekedési hormon ( szomatotropin azaz STH, angolul: Growth Hormon, GH ) az agyalapi mirigy által termelt egyik fehérjealapú hormon, tudományos elnevezése a görög testnövekedés szóból ered. Leginkább ismert szerepe a növekedés elősegítése. Ugyanakkor a testmagasság mellett a szervezet számos működésére is hat, többek között a lipidek, fehérjék, szénhidrátok metabolizmusára és a csontok fejlődésében is szerepet játszik. Fokozza a bélből történő kálcium felszívódást. A fehérje anygcserében anabolikus hatású, serkenti a fehérjeszintézist. A májba kerülve felszabadítja a szomatomedineket (polipeptid szöveti hormoncsoport, pl. IGF-1), így fejti ki hatását. Szénhidrát anyagcserében gátolja a májban, az izomban és a zsírszövetben a sejtek glükóz felvételét és felhasználását (inzulin ellenes hatás)

20 Az adenocorticotrop hormon (ACTH) A mellékvesekéreg ún. köteges állományára hatva a glükokortikoidok (koritzol, kortikoszteron) termelését serkenti. Az ACTH termelődésében napi ritmus figyelhető meg, de felszabadulása a szervezetet érő stresszhatásra fokozódik. A zsíranyagforgalomban lipolitikus hatású: mozgósítja a zsírraktárakból a zsírsavakat, ezáltal megemeli a vér szabad zsírsav (FFA) szintjét. Emeli a vércukorszintet.

21 Tireotrop hormon (TSH) A tiroxin és a trijódtironon hormonok termelődését szabályozza, fokozza a pajzsmirigy jódfelvételét. A zsíranyagforgalomban lipolitikus hatású: mozgósítja a zsírraktárakból a zsírsavakat, ezáltal megemeli a vér szabad zsírsav (FFA) szintjét. Szintjében napszaki és szezonális ritmus figyelhető meg.

22 Gonadotrop hormonok: FSH és LH A folliculus stimuláló hormon (FSH) nőivarú állatokban serkenti a petefészekben a tüszőérést és az oogenezist, hím állatokban a here kanyarulatos csatornácskáinak kiépülését és a spermiogenezist. Luteinizáló hormon (LH): Ovuláció után hat a sárgatest kifejlődésére, hím ivarú állatokban a spermiogenzisre és a here tesztoszteron termelésére.

23 A prolaktin (PRL) Fehérjehormon, melyet a tejmirigy fejlődésére gyakorolt hatása miatt mammotrop hormonnak is neveznek. Számos más hormonnal együtt a tejmirigy kifejlődéséhez, a tejtermelés megindításához szükséges. Galambokban segíti a begytej elválasztását.

24 AZ OXITOCIN A hypothalamus nucleus paraventricularis nevű nagysejtes magcsoportjában képződik, a hypophysis hátulsó lebenyében tárolódik. Simaizom összehúzó hatása van. Felszabadulásának természetes ingere a párzás, ellés, fejés, szopás.

25 Az antidiuretkus hormon (ADH) A hypothalamus nucleus supraopticus (NSO) nevű nagysejtes magcsoportjában termelődik, a hypophysis hátulsó lebenyében tárolódik. Az adiuretin (régi elnevezés: vazopresszin) feladata, hogy a vesében fokozza a vízvisszatartást, és így segítsen a szervezetnek a megfelelő mennyiségű víz megtartásában. Hatására kevesebb víz választódik ki a vizelettel, azaz a vizelet koncentrálódik, a fajsúlya megnő. A NSO-ban lévő ozmoreceptorok érzékelik a vérplazma koncentrációjának emelkedését, ez az ingere a tárolt hormon ürítésének.

26 A tobozmirigy (epifízis) A tobozmirigy a köztiagy része, ami az : - egyedfejlődésre - az ivarszervek működésére is ható hormonokat termel - de ezek a hormonok hatnak a hypothalamus és az agyalapi mirigy valamint a többi belső elválasztású mirigy működésére is. Legfőbb jellemzője, hogy ritmusosan működik, a fényviszonyokhoz, a Naphoz és az évszakokhoz igazodva ( a harmadik szem ). A nappalok hosszabbodása, illetve rövidülése váltja ki a bizonyos állatfajoknál a szezonális ivarzást, a téli álmot, illetve a vedlést.

27 A MELATONIN A tobozmirigyben képződik, sötétségben. Esténként takaréklángra kapcsolja a szervezetet. Lassítja az öregedést, véd a daganatos betegségektől. Gondoskodhatunk a megfelelő melatoninszintről, ha eleget alszunk, lehetőleg sötétben.

28 A cirkadián ritmust az agyalapon elhelyezkedő mag szabályozza, a nucleus suprachiasmaticus (SCN). Az SCN az agy sok más területével is kapcsolatban áll, így szabályozva többek között a testhőmérsékletet, vagy a táplálékfelvételt, illetve s szervezet hormon termelő mirigyeinek működését. Az SCN-ba a retinából érkezik a legtöbb bejövő információ, ezért úgy tűnik, a cirkadián óra szabályozásában a fénynek van a legnagyobb szerepe. Vak emberek gyakran panaszkodnak a cirkadián ritmusuk zavarairól, hiszen a cirkadián ritmus beállításához szükséges külső segítséget ők nehezebben kapják meg.

29 A melatoninnak a belső biológiai óra működésében bizonyítottan fontos szerepe van, mivel a melatonin szintje nappal alacsony, éjszaka növekszik, és szintjétől függően a biológiai óra működését az alvásfolyamatot elősegítő állapotba hozza. A biológiai óra összetett működésén (pl: alvásébrenlét, anyagcsere és hormonális ritmusok, testhőmérséklet, reprodukciós folyamatok) belül a melatonin jelentősége különösen az utolsóban fontos. Gyakran előfordul azonban, hogy valamilyen külső tényező hatására a leggyakoribb kiváltó okok az éjszaki műszakban végzett munka, illetve a hosszú repülőút utáni időeltolódás a normál folyamat felborul. Ilyenkor terápiás beavatkozásra van szükség.

30 Melatonin Melatonin h h MELATONIN Produced by: corpus pineale Chemically: from Triptofan Secration: daily (circadian) Role: seasonality

31 Melatonin treatment Application: sc. implant

32 A csecsemőmirigy (thymus) Szürkés-vörös vagy sárgásfehér színű lebenyes szerv, csak fiatal állatokban fejlett, ez idő alatt gátolja a nemi működést. Idősebb korban a nemi érés során hanyatló átalakuláson megy át. Elsősorban az ellenálló képesség, az immunitás szolgálatában álló nyirokszerv, de számos olyan polipeptid anyagot sikerült kinyerni belőle, amit thymushormonként tartank számon. HTH (homeostatikus thymus hormon) THF (thymus humoralis faktor) LSH (lymphocyta stimuláló hormon)

33 A PAJZSMIRIGY (glandula thyreoidea) és a MELLÉKPAJZSMIRIGY (glandula parathyreoidea)

34 1: pajzsporc 2. és 3. pajzsmirigy jobb és bal lebenye 4. légcsõ porcos fala

35 A pajzsmirigy A gégénél, a pajzsporc előtt helyezkedik el. Többféle hormont is termel, de 90 % a Tiroxin, ami a szervezet legáltalánosabb hatású hormonja az emberi szervezet normális fejlődéséhez elengedhetetlen. (Pl. serkenti a növekedést, fokozza az alapanyagcserét, alapja a csontosodási folyamatnak, az agyszövet fejlődésének). A tiroxin termelést az agyalapi mirigy pajzsmirigy serkentő hormonja szabályozza. A pajzsmirigy Kalcitonin nevű hormonja a vér kalcium anyagcseréjét szabályozza. Csökkenti a vér Ca szintjét azáltal, hogy gátolja a sejtekből a Ca-kioldódást.

36 A TIROXIN (T 4 ) ÉS TRIJÓDTIRONIN (T 3 ) A pajzsmirigy hormonok (tiroxin és trijódtironon) jódtartalmú, tironin vázra épülő aminosav származékok. A vérben fehérjéhez kötve szállítódnak (TBG,TBPA) Nincs kitüntetett célszervük, a szervezet csaknem minden szövetére hatnak. Kalorigén hatásúak, fokozzák az alapanyagcserét. Fokozzák a szénhidrátok lebontását, a glükózfelhasználást, emelik a vércukorszintet. Szükséges az idegrendszer fejlődéséhez, az idegrostok körüli myelinhüvely kialakulásához. Hatnak a szívizom ingerlékenységére, a szívműködés frekvenciájára. Fokozzák az adrenalin hasonló irányú hatását. Az oxidatív anyagcsere fokozásával megteremtik a hideghez való alkalmazkodás feltételét.

37 A mellékpajzsmirigy A pajzsmirigy mögötti kötőszövetbe ágyazva négy rizsszem nagyságú testecskéből áll. A parathormont (PTH) termeli, amely a szervezet kalcium anyagcseréjét biztosítja. Emeli a vér Ca szintjét. Ha kevés parathormon termelődik, un. tetániás görcsök léphetnek fel a szervezetben. Túlzott termelődésekor a csontok felritkulnak, "lágyulnak", a zsigerek meszesedésnek indulnak.

38 A MELLÉKVESE (glandula suprarenalis)

39 A mellékvese a vesék elülső végén helyeződő szerv, melyet a vese zsírtokja fűz össze a vesékkel. Állománya két részből a áll: a kéregállományból és a velőállományból. A két állomány egymástól külön fejlődik, csak később egyesülnek egységes szervvé.

40 A mellékvesekéreg szöveti szerkezete 1. kötőszövetes tok 2. mellékvesekéreg - 3. zona glomerulosa (ív alakú zóna) - 4. zona fasciculata (köteges zóna) - 5. zona reticularis (hálózatos zóna) 6. mellékvesevelő

41 A mellékvesekéreg hormonjai Szénhidrát-anyagcserét befolyásoló hormonok - glükokortikoidok só- és vízháztartásra ható hormonok - mineralokortikoidok nemi hormonok - szexuálszteroidok amelyek mindkét nemben főleg hím nemi hormonokat - de kisebb mennyiségben - női nemi hormonokat is termelnek.

42 A glükokortikoidok Kortizol és kortikoszeteron szteroid hormonok, fő hatásukat a szénhidrát anyagcserére fejtik ki. A glükoneogenezis kulcshormonja, segíti az aminosavaknak és más glükogenenetikus anyagoknak (tejsav, propionsav, glicerin) glükózzá, majd glikogénné való átépülését. Amikor a szervezet kibocsátja a kortizolt az elkezdi lebontani az izomban található fehérjéket és ezáltal aminosavakat szabadít fel. Ezek az aminosavak ezután a májba kerülnek ahol glukózzá alakulnak, amit a szervezet mint energiaforrást használhat fel. Ez a folyamat megemeli a vércukorszintet, ami által az agynak elegendő glukóz áll rendelkezésére, mint energiaforrás. Ugyanabban az időben a szervezet többi szövete a hormon hatására csökkenti a glukóz felhasználását, mint energiaforrást. A zsíranyagcserében katabolikus hatású, megemeli a zsírsavak kibocsátását a zsírsejtekből, megemeli a vér FFA szintjét, amit az izmok használnak fel, mint energiaforrást. Stressz hatás alatt fokozott a termelődése (pl. betegség, baleset, sebészeti beavatkozás, nagy hőmérséklet kilengések, pszichikai behatások stb). Immunszupresszív hatású.

43 Mineralokortikoidok A mellékvesekéreg só-és vízháztartást szabályzó hormonjai az aldoszteron és dezoxikortikoszteron. Élettani hatása a szervezet Na-ion koncentrációjának megtartása. A vesében fokozza a Na-reabszorpciót. Termelődését a renin-angiotenzinaldoszteron (RAAS) rendszer szabályozza.

44 Szexuálszteroidok A zona reticularisban a nemi működésre ható szteroidhormonok, androgének és ösztrogének termelődnek. Mennyiségük és élettani jelentőségük messze elmarad a gonádokban termelődő ivari szteroidoktól.

45 Dehidroepiandroszteron (DHEA) Elsősorban a mellékvesekéreg termeli. Depresszió-ellenes hatású, megelőzi a rákot, védi az immunrendszert, és serkenti a csontfejlődést.

46 Mellékvese velőállománya Mellékvese velőállománya termeli az adrenalint, ami nemcsak a szív, de a vázizmok ereit is tágítja, a bőr és a tápcsatorna ereit szűkíti. emeli a vércukor és a zsírsav szintjét. Valamint a noradrenalint, ami csak a szív koronáriáit tágítja, a többi eret szűkíti.

47 Mellékvese velőállománya Hormonjai a katekolaminok, az adrenalin és noradrenalin. Szintézisük L-tirozinból indul ki. A noradrenalin-adrenalin átalakuláshoz szükséges N-metil-transzferáz enzim csak a mellékvesevelőben található meg. Így adrenalin máshol a szervezetben nem keletkezik. Katekolaminok hatására nő a vérnyomás, a vázizmok erei kitágulnak, a lép simaizomzat összehúzódik, a tüdő hörgői kitágulnak, a pupilla kitágul, a húgyhólyag záróizma összehúzódik, fokozódik a légzési frekvencia, a máj fokozza a glikogén bontást, emelkedik a vércukorszint. A központi idegrendszerre gyakorolt direkt hatása révén fokozott ébrenléti, figyelő, védekező magatartás alakul ki. A katekolaminok hatása megegyezik a szimpatikus idegingerület hatásával, így az ún. szimpatomimetikus anyagok csoportjába tartoznak.

48 Az adrenalin Az epinefrin vagy adrenalin a mellékvesevelő hormonja és neurotranszmitter is. Kémiailag egy katekolamin hormon, a fenilalanin és a tirozin aminosavak származéka. Képlete: C9H13NO3 Élettani hatása: Izgalom vagy veszély esetén termelése fokozódik, a glükóznak a májból a sejtekbe jutását segíti, így emeli a vércukorszintet, ezáltal lehetővé téve a nagyobb energia termelést. Gyorsítja a légzést, emeli a vérnyomást. Gyógyszerként az adrenalint lokális (helyi) érszűkítőként alkalmazzák, főként helyi érzéstelentőkkel kombinálva. Mesterségesen először Friedrich Stolz állította elő ben.

49 A HASNYÁLMIRIGY (pancreas)

50

51 A hasnyálmirigy A patkóbél és a gyomor között helyezkedik el.belső elválasztású mirigyei (B-sejtek) termelik az inzulint (insula=sziget) ami 51 aminosavból álló polipeptid. Hiányában a vércukorszint megnő és kialakul a cukorbetegség, amely lehet veleszületett és szerzett. Insulin hatására a vércukorszint csökken. Termeli még a glukagont (A-sejtek), ami emeli a vércukorszintet (működése ellentétes az inzulinnal). A máj e két hormon segítségével (inzulin és glukagon) alakítja ki a fiziológiás vércukorszintet. A vércukorszint szabályozásában résztvevő hormonok hatását az idegrendszer hangolja össze. A hasnyálmirigyben termelődő hormonok még a szomatosztatin (D-sejtekben) és a pancreatikus polipeptidek (F-sejtekben)

52 Az inzulin Nevét a latin insula (sziget) szóból kapta. Langerhans (1869) német kutató a hasnyálmirigy szövetének vizsgálata során észrevette, hogy a azon szigetek vannak (1%). Ha egy állatból kivette a hasnyálmirigyet, akkor a cukorbetegség tünetei jelentek meg. Kiderült, hogy a hasnyálmirigy szigetei termelik a cukorbetegség ellenszerét, az inzulint. Az inzulin serkenti a máj glikogénraktározását és a sejtek glükózfelvételét, ily módon csökkenti a vércukorszintet.

53

54 A glükagon Az inzulin ellenhormonja, a hasnyálmirigyben termelődik, serkenti a májban glikogén glükózzá történő lebontását, valamint a zsírok és fehérjék glükózzá alakítását.

55 A máj az inzulin és glukagon segítségével alakítja ki a fiziológiás vércukorszintet. A vércukorszint szabályozásában résztvevő hormonok hatását az idegrendszer hangolja össze.

56 AZ IVARSZERVEK

57 A petefészek és a here

58 Női nemi hormonok Progeszteron Az ovuláció után a tüsző helyén képződött sárgatest (Corpus Luteum) termeli, illetve vemhesség alatt a placenta és a mellékvesekéreg is. Szerepe van a vemhesség fenntartásában. Ösztrogének Ösztron, ösztriol és ösztradiol- a theca sejtekben termelődnek LH hatására, valamint a granulosa sejtekben androgénekből keletkeznek FSH hatására. Serkentik a genitális traktus kifejlődését, kialakítják a másodlagos női nemi jelleget, stimulálják a tejmirigy kifejlődését. Kiváltják az ivarzás jelenségét.

59 Hím nemi hormonok Tesztoszteron Serkentő hatású, fokozza az agressziót. Depresszió-gátló hatása is van. Nőknél a petefészek, férfiaknál a herék, továbbá a mellékvese termeli. A férfiak szervezetében ez felelős a nemi jelleg kialakulásáért és a spermatermelődésért.

60 SZÖVETI HORMONOK A gyomor és bélcső nyálkahártyájának bizonyos területien endokrin funkciót végző sejtek csoportjai találhatók. Az itt termelődő peptidhormonokat összefoglaló néven gastrointestinális hormonoknak nevezzük. Kihatnak a gyomor, a bél, a hasnyálmirigy és az epehólyag működésére.

61

62 EGYÉB SZÖVETI HORMONOK Prosztaglandinok Eritropoetin Kininek Opioid peptidek Szerotonin Hisztamin

63 A LEPTIN ÉS A GHRELIN Az éhség és a jóllakottság kialakulásáért két hormon tehető felelőssé: a leptin és a ghrelin. A leptin a zsírsejtekben (adypocytákban) termelődik A testzsír depók triglicerid telítettsége, illetve a takarmányozás szintje (energetikai egyensúly) a két legfontosabb tényező, ami az adypocytákban meghatározza a leptin génexpressziójának mértékét. A metabolikus szignálmechanizmus részeként a leptin informálja a tápláltsági állapotról az ivari működést szabályzó GnRh termelő neuronokat a hypothalamusban. A ghrelin a gyomorban keletkezik és éhségérzetet kelt az agyban.

64 A leptin háromdimenziós szerkezeti modellje (Keisler et al., 1999)

65 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET

AZ ENDOKRIN RENDSZER. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem AGTC

AZ ENDOKRIN RENDSZER. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem AGTC AZ ENDOKRIN RENDSZER Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem AGTC HOMEOSZTÁZIS FENNTARTÁSA: SZABÁLYZÓKÉSZÜLÉK ÉRZÉKSZERVEK IDEGRENDSZER ENDOKRIN RENDSZER A HORMON Sejtanyagcsere terméke Szöveti

Részletesebben

HORMONOK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA

HORMONOK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 HORMONOK BIOTECHNOLÓGIAI

Részletesebben

HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS

HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS Hormonok: sejtek, sejtcsoportok által termelt biológiailag aktív kémiai anyagok, funkciójuk a szabályozás, a célsejteket a testnedvek segítségével érik el. Kis mennyiségben hatékonyak,

Részletesebben

Biológia jegyzet A szabályozás és a hormonrendszer copyright Mr.fireman product

Biológia jegyzet A szabályozás és a hormonrendszer copyright Mr.fireman product A Szabályozás feladata: Szabályozás homeosztázis fenntartása (élőlények szabályozott belső állandósága) külső környezethez való alkalmazkodás biztosítása A szabályozás mechanizmusa: A.) Vezérlés: A szabályozott

Részletesebben

Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése

Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése Az idegrendszer szerveződése érző idegsejt receptor érző idegsejt inger inger átkapcsoló sejt végrehajtó sejt végrehajtó sejt központi idegrendszer

Részletesebben

Belső elválasztású mirigyek

Belső elválasztású mirigyek Belső elválasztású mirigyek Szekréciós szervek szövettana A különböző sejtszervecskék fejlettsége utal a szekretált anyag jellemzőire és a szekréciós aktivitás mértékére: Golgi komplex: jelenléte szekrétum

Részletesebben

Hormonális szabályozás

Hormonális szabályozás Hormonális szabályozás Alapfogalmak Hormon: sejtek, sejtcsoportok által termelt, biológiailag aktív anyag, amely a célsejteket a testnedvek közvetítésével éri el (humorális szabályozás). Hatására a sejtanyagcsere

Részletesebben

Hormonális szabályozás

Hormonális szabályozás Hormonális szabályozás A Bárdos-Husvéth-Kovács: Gazdasági állatok anatómiájának és élettanának alapjai (Mezőgazda Kiadó, 2007) tankönyv ábráinak felhasználásával Szabályozás: kommunikáció! Vezérlés és

Részletesebben

Belsı elválasztású mirigyek

Belsı elválasztású mirigyek II. félév, 7. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet Belsı elválasztású mirigyek ENDOKRIN RENDSZER Mit tanulunk? Megismerkedünk az endokrin és exokrin mirigymőködés közti lényegi

Részletesebben

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok rekkel exponálunk a munka végén) és azt utólag kivonjuk digitálisan a képekből. A zajcsökkentés dandárját mindig végezzük a raw-képek digitális előhívása során, mert ez okozza a legkevesebb jelvesztést

Részletesebben

Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből.

Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből. Vércukorszint szabályozása: Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből. Szövetekben monoszacharid átalakítás enzimjei: Szénhidrát anyagcserében máj központi szerepű. Szénhidrát

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember hormonrendszerének felépítése

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember hormonrendszerének felépítése TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember hormonrendszerének felépítése A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az ember szabályozó szervrendszere: A törzsfejlődés során a növények és az állatok szervezetében

Részletesebben

Az endokrin szabályozás általános törvényszerűségei

Az endokrin szabályozás általános törvényszerűségei Az endokrin szabályozás általános törvényszerűségei a kémiai és idegi szabályozás alapelvei hormonok szerkezete, szintézise, tárolása, szekréciója hormonszintet meghatározó tényezők hormonszekréció szabályozása

Részletesebben

A nagy szabályozó rendszerek, (horrmonális rendszer) szerveződése II.

A nagy szabályozó rendszerek, (horrmonális rendszer) szerveződése II. A nagy szabályozó rendszerek, (horrmonális rendszer) szerveződése II. Sejtek közti kémiai komunikáció autokrin hatás parakrin hatás Autokrin hatás: Saját magára visszahatás, autoreceptorral történik reguláció

Részletesebben

A hormonális szabályozás

A hormonális szabályozás A hormonális szabályozás 1. Bevezetés Szerkesztette: Vizkievicz András Az élőrendszerekben végbemenő folyamatok nem véletlenszerű irányban, sebességgel, stb. mennek végbe, hanem meghatározott irányítás

Részletesebben

Az adenohipofizis. Az endokrin szabályozás eddig olyan hormonokkal találkoztunk, amelyek közvetlen szabályozás alatt álltak:

Az adenohipofizis. Az endokrin szabályozás eddig olyan hormonokkal találkoztunk, amelyek közvetlen szabályozás alatt álltak: Az adenohipofizis 2/10 Az endokrin szabályozás eddig olyan hormonokkal találkoztunk, amelyek közvetlen szabályozás alatt álltak: ADH, aldoszteron, ANP inzulin, glukagon szekretin, gasztrin, CCK, GIP eritropoetin

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

A hormonális szabályozás

A hormonális szabályozás A hormonális szabályozás Dr. Forgó István NYF-MMK Agrártudományi Tanszék Dr. Forgó István A hormonális szabályozás 1 A hormonális szabályozás Az endokrin szervek rendszere kémiai anyagokon, hormonokon

Részletesebben

A hormonális rendszer. Systema endocrinales

A hormonális rendszer. Systema endocrinales A hormonális rendszer Systema endocrinales Általános jellemzés Szabályozás: a központ irányító jeleinek hatására változások következnek be a célszervben és erről visszajelzést kap a központ. A szabályozási

Részletesebben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A LIPIDEK 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A LIPIDEK 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A LIPIDEK 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben Tartalék energiaforrás, membránstruktúra alkotása, mechanikai

Részletesebben

Bohák Zsófia

Bohák Zsófia Bohák Zsófia 2016.1 A POZITÍV STRESSZ homeosztatikus egyensúly felborul hormon felszabadulás homeosztatikus egyensúly helyreáll túlkompenzáció regeneráció 2 Edzés munka ki fá ra d ás regeneráció + alkalmazkodás

Részletesebben

BELSŐ ELVÁLASZTÁSÚ MIRIGYEK- GLANDULAE ENDOCRINALES Nincs kivezetőcső- a vérbe ürül- a vér útján= humorálisan hat távoli szervre hatnak váladék neve:

BELSŐ ELVÁLASZTÁSÚ MIRIGYEK- GLANDULAE ENDOCRINALES Nincs kivezetőcső- a vérbe ürül- a vér útján= humorálisan hat távoli szervre hatnak váladék neve: BELSŐ ELVÁLASZTÁSÚ MIRIGYEK- GLANDULAE ENDOCRINALES Nincs kivezetőcső- a vérbe ürül- a vér útján= humorálisan hat távoli szervre hatnak váladék neve: hormon szteroid peptid aminosavszármazék kis mennyiségű

Részletesebben

Az endokrin (neuroendokrin) rendszer

Az endokrin (neuroendokrin) rendszer Az endokrin (neuroendokrin) rendszer Vezérlés és szabályozás fogalma KIBERNETIKA A biológiai szabályozó rendszerek: Immunrendszer Endocrin (hormonális) rendszer Idegrendszer A kémiai jelátvitel típusai

Részletesebben

Találd meg az egyensúlyod! A hormonális egyensúly meglétének fontossága életünkben Anatómiai háttér

Találd meg az egyensúlyod! A hormonális egyensúly meglétének fontossága életünkben Anatómiai háttér Találd meg az egyensúlyod! A hormonális egyensúly meglétének fontossága életünkben Anatómiai háttér A hormonális szabályozás anatómai háttere Az endokrin szervek rendszere kémiai anyagokon, hormonokon

Részletesebben

1. Bevezetés. 1.1 Az irányítás alapműveletei

1. Bevezetés. 1.1 Az irányítás alapműveletei A hormonális szabályozás 1. Bevezetés Szerkesztette: Vizkievicz András Az élőrendszerekben végbemenő folyamatok nem véletlenszerű irányban, sebességgel, stb. mennek végbe, hanem meghatározott irányítás

Részletesebben

A neuroendokrin jelátviteli rendszer

A neuroendokrin jelátviteli rendszer A neuroendokrin jelátviteli rendszer Hipotalamusz Hipofízis Pajzsmirigy Mellékpajzsmirigy Zsírszövet Mellékvese Hasnyálmirigy Vese Petefészek Here Hormon felszabadulási kaszkád Félelem Fertőzés Vérzés

Részletesebben

HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS

HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS Az állati szervezetek különböző életműködéseikhez számos információt igényelnek, melyek átvitele elektromos- (neuronok), vagy kémiai jelek (hormonok) formájában történik. A hormonokat

Részletesebben

Sejtek közötti kommunikáció:

Sejtek közötti kommunikáció: Sejtek közötti kommunikáció: Mi a sejtek közötti kommunikáció célja? Mi jellemző az endokrin kommunikációra? Mi jellemző a neurokrin kommunikációra? Melyek a közvetlen kommunikáció lépései és mi az egyes

Részletesebben

Gonádműködések hormonális szabályozása áttekintés

Gonádműködések hormonális szabályozása áttekintés Gonádműködések hormonális szabályozása áttekintés Hormonok szerepe a reproduktív működésben érett ivarsejtek létrehozása és fenntartása a megtermékenyítés körülményeinek optimalizálása a terhesség fenntartása,

Részletesebben

A mellékvesekéreg. A mellékvesekéreg hormonjai

A mellékvesekéreg. A mellékvesekéreg hormonjai A mellékvesekéreg A mellékvesekéreg hormonjai a két mellékvese egyenként 4-5 g tömegű szerv a vese felső pólusán, zsírba ágyazva velőállomány: adrenalin (80%) és noradrenalin (20%) kéregállomány: zona

Részletesebben

Gyakorló ápoló képzés 2012.05.16.

Gyakorló ápoló képzés 2012.05.16. 1 A szervezet működésének szabályozói: 1. hormonrendszer(a folyamatos, lassúbb szabályozás) 2. idegrendszer (a gyorsabb működésváltoztatás) 1. Hormonrendszer: lassít / gyorsít - belső környezet állandóságának

Részletesebben

TERMELÉSÉLETTAN Dr. Husvéth Ferenc

TERMELÉSÉLETTAN Dr. Husvéth Ferenc TERMELÉSÉLETTAN Dr. Husvéth Ferenc TERMELÉSÉLETTAN Dr. Husvéth Ferenc Publication date 2011 Table of Contents Fedlap... v 1. NEUROHORMONÁLIS ADAPTÁCIÓ A TERMELŐ ÁLLATOKBAN... 1 1.... 1 2. A TÁPLÁLKOZÁS

Részletesebben

Premium Health Concepts A módszer tudományos alapjai

Premium Health Concepts A módszer tudományos alapjai Premium Health Concepts A módszer tudományos alapjai A testtömeg szabályozása nagyon bonyolult, egymásra, és saját koncentrációjukra is ható hormonok valamint az idegrendszer hatásainak összessége. Számos

Részletesebben

Autonóm idegrendszer

Autonóm idegrendszer Autonóm idegrendszer Az emberi idegrendszer működésének alapjai Október 26. 2012 őszi félév Vakli Pál vaklip86@gmail.com Web: http://www.cogsci.bme.hu/oraheti.php Szomatikus és autonóm idegrendszer Szomatikus:

Részletesebben

AZ AGRÁRMÉRNÖKI MSC SZAK TANANYAGFEJLESZTÉSE TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 PROJEKT TERMELÉSÉLETTAN. Írta: Dr. Husvéth Ferenc, DSc egyetemi tanár

AZ AGRÁRMÉRNÖKI MSC SZAK TANANYAGFEJLESZTÉSE TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 PROJEKT TERMELÉSÉLETTAN. Írta: Dr. Husvéth Ferenc, DSc egyetemi tanár AZ AGRÁRMÉRNÖKI MSC SZAK TANANYAGFEJLESZTÉSE TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 PROJEKT TERMELÉSÉLETTAN Írta: Dr. Husvéth Ferenc, DSc egyetemi tanár DEBRECENI EGYETEM NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM PANNON EGYETEM

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

2006 biológia verseny feladatsor FPI

2006 biológia verseny feladatsor FPI 2006 biológia verseny feladatsor FPI 1. feladat Karikázza be a helyes válasz betűjelét, csak egy jó válasz van! 1. Mi az eredménye az életfolyamatok szabályozásának? A, a belső környezet viszonylagos állandósága,

Részletesebben

A köztiagy (dienchephalon)

A köztiagy (dienchephalon) A köztiagy, nagyagy, kisagy Szerk.: Vizkievicz András A köztiagy (dienchephalon) Állománya a III. agykamra körül szerveződik. Részei: Epitalamusz Talamusz Hipotalamusz Legfontosabb kéregalatti érző- és

Részletesebben

AZ ENDOKRINOLÓGIA ALAPJAI Petrusz Péter

AZ ENDOKRINOLÓGIA ALAPJAI Petrusz Péter 1 AZ ENDOKRINOLÓGIA ALAPJAI Petrusz Péter 1. Bevezetés 2. A belső elválasztású mirigyek és hormonjaik 3. A belső elválasztású mirigyek fejlődése 4. A hormonok kémiai szerkezete 5. A hormonhatást szabályozó

Részletesebben

Sejtek közti kémiai komunikáció

Sejtek közti kémiai komunikáció Endokrinológia Sejtek közti kémiai komunikáció autokrin hatás parakrin hatás Autokrin mód: ürítés az extracelluláris térbe saját magára visszahatás autoreceptorral történik reguláció Parakrin mód: ürítés

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Anyag és energiaforgalom

Anyag és energiaforgalom Anyag és energiaforgalom Az anyagcsere áttekintése 2/35 a gerincesek többsége szakaszosan táplálkozik felszívódáskor a véráramba monoszacharidok, aminosavak, lipoproteinek kerülnek nagy mennyiségben a

Részletesebben

Glikolízis. emberi szervezet napi glukózigénye: kb. 160 g

Glikolízis. emberi szervezet napi glukózigénye: kb. 160 g Glikolízis Minden emberi sejt képes glikolízisre. A glukóz a metabolizmus központi tápanyaga, minden sejt képes hasznosítani. glykys = édes, lysis = hasítás emberi szervezet napi glukózigénye: kb. 160

Részletesebben

Eredmények. Név: Test(férfi) Születésnap: Dátum: Szív és érrendszer Vér sűrűség

Eredmények. Név: Test(férfi) Születésnap: Dátum: Szív és érrendszer Vér sűrűség Név: Test(férfi) Születésnap: 1980-01-01 Dátum: 2016-10-27 Eredmények Szív és érrendszer Vér sűrűség 48.264-65.371 68.268 + Szív és érrendszer Koleszterin 56.749-67.522 65.679 - Szív és érrendszer Vérzsír

Részletesebben

A szövetek tápanyagellátásának hormonális szabályozása

A szövetek tápanyagellátásának hormonális szabályozása A szövetek tápanyagellátásának hormonális szabályozása Periódikus táplálékfelvétel Sejtek folyamatos tápanyagellátása (glükóz, szabad zsírsavak stb.) Tápanyag raktározás Tápanyag mobilizálás Vér glükóz

Részletesebben

Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül

Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül Tejtermelő tehenek szaporításának nehézségei tenyésztői szemmel A tejtermelés világszerte szinte kizárólag holstein

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga egészségügyi alapmodul természetgyógyászati képzéshez 2000. február 23. 2 TÁJÉKOZTATÓ az

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Congenitalis adrenalis hyperplasia, 21-hidroxiláz defektus. Szülő- és betegtájékoztató

Congenitalis adrenalis hyperplasia, 21-hidroxiláz defektus. Szülő- és betegtájékoztató Bevezetés Congenitalis adrenalis hyperplasia, 21-hidroxiláz defektus Szülő- és betegtájékoztató Minden szülő azt várja, hogy gyermeke egészséges lesz. Így azután mélyen megrázza őket, ha megtudják, hogy

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

http://faribloghu.wordpress.com/2012/03/25/biology-test-2012-03-26 Idegrendszer

http://faribloghu.wordpress.com/2012/03/25/biology-test-2012-03-26 Idegrendszer Idegrendszer 1. Felépítés Csak sejtekből áll Idegsejt (neuron) a) Dendrit b) Sejttest c) Sejtmag d) Axon csatlakozási pontja e) - f) Velős hüvelyek g) Befűződés h) Végfácska (szimpatikus hólyagok) o Típusai:

Részletesebben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA A SZÉNHIDRÁTOK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: A szénhidrátok anyagcseréje

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA A SZÉNHIDRÁTOK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: A szénhidrátok anyagcseréje Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA A SZÉNHIDRÁTOK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: A szénhidrátok anyagcseréje A szénhidrátok a szervezet számára fontos, alapvető tápanyagok. Az emberi szervezetben

Részletesebben

Orvosi élettan. Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1.

Orvosi élettan. Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1. Orvosi élettan Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1. Prof. Sáry Gyula 1 anyagcsere hőcsere Az élőlény és környezete nyitott rendszer inger hő kémiai mechanikai válasz mozgás alakváltoztatás

Részletesebben

AZ ENDOKRINOLÓGIA ALAPJAI Petrusz Péter

AZ ENDOKRINOLÓGIA ALAPJAI Petrusz Péter AZ ENDOKRINOLÓGIA ALAPJAI Petrusz Péter Bevezetés A belső elválasztású mirigyek és hormonjaik A belső elválasztású mirigyek fejlődése A hormonok kémiai szerkezete A hormonhatást szabályozó mechanizmusok

Részletesebben

fogalmak: szerves és szervetlen tápanyagok, vitaminok, esszencialitás, oldódás, felszívódás egészséges táplálkozás:

fogalmak: szerves és szervetlen tápanyagok, vitaminok, esszencialitás, oldódás, felszívódás egészséges táplálkozás: Biológia 11., 12., 13. évfolyam 1. Sejtjeinkben élünk: - tápanyagok jellemzése, felépítése, szerepe - szénhidrátok: egyszerű, kettős és összetett cukrok - lipidek: zsírok, olajok, foszfatidok, karotinoidok,

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

A neuroendokrin rendszer

A neuroendokrin rendszer A neuroendokrin rendszer Történeti áttekintés A XIX. szd-ban foglalkoztak vele elısz ször Basedow pajzsmirigy betegség Addison mellékvesek kvesekéreg hiány 1892 élettani kongersszus Ahol a 72 éves Secard

Részletesebben

Testtömeg szabályozás. Palicz Zoltán

Testtömeg szabályozás. Palicz Zoltán Testtömeg szabályozás Palicz Zoltán A hypothalamus fontosabb magcsoportjai Alapfogalmak Orexigén projekció: táplálékfelvételt indukáló idegpálya Anorexigén projekció: táplálékfelvételt gátló idegpálya

Részletesebben

LIPID ANYAGCSERE (2011)

LIPID ANYAGCSERE (2011) LIPID ANYAGCSERE LIPID ANYAGCSERE (2011) 5 ELİADÁS: 1, ZSÍRK EMÉSZTÉSE, FELSZÍVÓDÁSA + LIPPRTEINEK 2, ZSÍRSAVAK XIDÁCIÓJA 3, ZSÍRSAVAK SZINTÉZISE 4, KETNTESTEK BIKÉMIÁJA, KLESZTERIN ANYAGCSERE 5, MEMBRÁN

Részletesebben

Az emésztôrendszer károsodásai. Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz. 17. fejezet

Az emésztôrendszer károsodásai. Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz. 17. fejezet Az emésztôrendszer károsodásai Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz 17. fejezet Általános rész A fejezet az emésztôrendszer tartós károsodásainak, a károsodások

Részletesebben

Integráció. Csala Miklós. Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet

Integráció. Csala Miklós. Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet Integráció Csala Miklós Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet Anyagcsere jóllakott állapotban Táplálékkal felvett anyagok sorsa szénhidrátok fehérjék lipidek

Részletesebben

Terhesség és szoptatás

Terhesség és szoptatás Gönczi Mónika Terhesség és szoptatás Debreceni Egyetem, ÁOK, Élettani Intézet Megtermékenyítés Érett spermium felépítése: Fej (mag) DNS tartalom, eleje az acrosoma (lizoszómális hatás) Nyak (centriólum),

Részletesebben

NYÁRÁDY ERAZMUS GYULA ORSZÁGOS MAGYAR KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA TANTÁRGYVERSENY XI. OSZTÁLY MAROSVÁSÁRHELY 2013. május 11. FELADATLAP

NYÁRÁDY ERAZMUS GYULA ORSZÁGOS MAGYAR KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA TANTÁRGYVERSENY XI. OSZTÁLY MAROSVÁSÁRHELY 2013. május 11. FELADATLAP NYÁRÁDY ERAZMUS GYULA ORSZÁGOS MAGYAR KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA TANTÁRGYVERSENY XI. OSZTÁLY MAROSVÁSÁRHELY 2013. május 11. FELADATLAP A feladatlap kitöltésére 1.5 órád van. A feladatlapon 60 sorszámozott tesztfeladatot

Részletesebben

Eredmény: 0/337 azaz 0%

Eredmény: 0/337 azaz 0% Élettan1 ea (zh2) / (Áttekintés) (1. csoport) : Start 2016-12-06 20:26:54 : Felhasznált idő 00:00:09 Név: Minta Diák Eredmény: 0/337 azaz 0% Kijelentkezés 1. (1.1) Milyen folyamatot ábrázol az ábra? [Válasszon]

Részletesebben

Homeosztázis és idegrendszer

Homeosztázis és idegrendszer Homeosztázis és idegrendszer Magatartás és homeosztázis a hipotalamusz és a limbikus rendszer ingerlése összehangolt motoros-vegetatívendokrin változásokat indít ezek a reakciók a homeosztázis fenntartására,

Részletesebben

Hormonvizsgálatok eredményeinek értékelése a csecsemő- és gyermekkorban Dr. Halász Zita egyetemi docens 2011.04.18.

Hormonvizsgálatok eredményeinek értékelése a csecsemő- és gyermekkorban Dr. Halász Zita egyetemi docens 2011.04.18. Hormonvizsgálatok eredményeinek értékelése a csecsemő- és gyermekkorban Dr. Halász Zita egyetemi docens 2011.04.18. Vizsgáló módszerek érzékenysége hagyományos klinikai-kémiai módszerek 10-5 -10-6 mmol/l

Részletesebben

Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA LIPIDEK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben

Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA LIPIDEK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA LIPIDEK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben Tartalék energiaforrás, membránstruktúra alkotása, mechanikai védelem, hőszigetelés,

Részletesebben

Vegetatív idegrendszer

Vegetatív idegrendszer Vegetatív idegrendszer AUTONÓM VAGY VEGETATÍV IDEGRENDSZER Fő feladata: külső és belső környezet változásainak érzékelése, arra adandó válasz, valamint életfolyamatok szabályozása. Belső szerveink egyensúlyát

Részletesebben

VEGETATIV IDEGRENDSZER AUTONOM IDEGRENDSZER

VEGETATIV IDEGRENDSZER AUTONOM IDEGRENDSZER VEGETATIV IDEGRENDSZER AUTONOM IDEGRENDSZER A szervezet belső környezetének_ állandóságát (homeostasisát) a belső szervek akaratunktól független egyensúlyát a vegetativ idegrendszer (autonóm idegrendszer)

Részletesebben

A KÉMIAI KOMMUNIKÁCIÓ ALAPELVEI. - autokrin. -neurokrin. - parakrin. -térátvitel. - endokrin

A KÉMIAI KOMMUNIKÁCIÓ ALAPELVEI. - autokrin. -neurokrin. - parakrin. -térátvitel. - endokrin A KÉMIAI KOMMUNIKÁCIÓ ALAPELVEI - autokrin -neurokrin - parakrin -térátvitel - endokrin 3.1. ábra: Az immunreakciók főbb típusai és funkciójuk. IMMUNVÁLASZ TERMÉSZETES ADAPTÍV humorális sejtes HUMORÁLIS

Részletesebben

Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana. Hormonok, idegrendszer, érzékszervek

Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana. Hormonok, idegrendszer, érzékszervek Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana Hormonok, idegrendszer, érzékszervek Neuro-endocrin rendszer Hormonok Hormon: belső elválasztású mirigyek és egyéb szövetek által kis mennyiségben termelt szabályozó

Részletesebben

Élettan írásbeli vizsga (PPKE BTK pszichológia BA); 2014/2015 II. félév

Élettan írásbeli vizsga (PPKE BTK pszichológia BA); 2014/2015 II. félév Élettan írásbeli vizsga (PPKE BTK pszichológia BA); 2014/2015 II. félév 2015. május 35. A csoport név:... Neptun azonosító:... érdemjegy:... (pontszámok.., max. 120 pont, 60 pont alatti érték elégtelen)

Részletesebben

Mirigyhám: A mirigyek jellegzetes szövete, váladék termelésére képes. A váladék lehet secretum: a szervezet még felhasználja,

Mirigyhám: A mirigyek jellegzetes szövete, váladék termelésére képes. A váladék lehet secretum: a szervezet még felhasználja, Mirigyhám: A mirigyek jellegzetes szövete, váladék termelésére képes. A váladék lehet secretum: a szervezet még felhasználja, excretum: végtermék, ami kiürül. A mirigyváladék termeléshez szükséges anyagokat

Részletesebben

A HÍMIVARÚ ÁLLATOK NEMI MŰKÖDÉSE. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK

A HÍMIVARÚ ÁLLATOK NEMI MŰKÖDÉSE. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK A HÍMIVARÚ ÁLLATOK NEMI MŰKÖDÉSE Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK A nemi szervek a faj fenntartását (reprodukció) szolgálják. Az emlősállatok szexuális dimorfizmusa (nemi kétalakúsága)

Részletesebben

Az állóképesség fejlesztés elméleti alapjai. Dr. Bartha Csaba Sportigazgató-helyettes MOB Egyetemi docens TF

Az állóképesség fejlesztés elméleti alapjai. Dr. Bartha Csaba Sportigazgató-helyettes MOB Egyetemi docens TF Az állóképesség fejlesztés elméleti alapjai Dr. Bartha Csaba Sportigazgató-helyettes MOB Egyetemi docens TF Saját gondolataim tapasztalataim a labdarúgó sportoló állóképességének fejlesztéséről: Kondicionális

Részletesebben

Perspiráció insensibilis / párolgás: Perspiratio sensibilis/verejtékezés.

Perspiráció insensibilis / párolgás: Perspiratio sensibilis/verejtékezés. HŐHÁZTARTÁS Dr Mezei Zsófia 2008/09 AZ EGÉSZSÉGES EMBER HOMEOTHERM (HOMOIOTHERM): A TESTHŐMÉRSÉKLET MÉRÉSE: Maghőmérséklet, azaz a test belsejében levő hőmérséklet Köpenyhőmérséklet, azaz a test felszínének

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Az ember szaporodása

Az ember szaporodása Önreprodukció, szaporodás Szerkesztette: Vizkievicz András Bevezetés Az önfenntartás és az önszabályozás mellett az állati szervezetek harmadik alapvető működése az önreprodukció. Az önreprodukció magába

Részletesebben

GLÜKOKORTIKOIDOK. A mellékvese funkciója

GLÜKOKORTIKOIDOK. A mellékvese funkciója GLÜKOKORTIKOIDOK A mellékvese funkciója A mellékvese hormonjai védelmet nyújtanak a szervezetet érő akut és krónikus stressz-el szemben, valamint a táplálék és a víz elhúzódó hiánya esetén. - "kicsi a

Részletesebben

A somatomotoros rendszer

A somatomotoros rendszer A somatomotoros rendszer Motoneuron 1 Neuromuscularis junctio (NMJ) Vázizom A somatomotoros rendszer 1 Neurotranszmitter: Acetil-kolin Mire hat: Nikotinos kolinerg-receptor (nachr) Izom altípus A parasympathicus

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

Biológia verseny 9. osztály 2016. február 20.

Biológia verseny 9. osztály 2016. február 20. Biológia verseny 9. osztály 2016. február 20. Elérhető pontszám 100 Elért pontszám Kód I. Definíció (2 pont) A közös funkciót ellátó szervek szervrendszert alkotnak. II. Egyszerű választás (10 pont) 1.

Részletesebben

TERMELÉSÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 projekt

TERMELÉSÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 projekt Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 projekt TERMELÉSÉLETTAN Debreceni Egyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Pannon Egyetem A projekt az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

megerősítik azt a hipotézist, miszerint az NPY szerepet játszik az evés, az anyagcsere, és az alvás integrálásában.

megerősítik azt a hipotézist, miszerint az NPY szerepet játszik az evés, az anyagcsere, és az alvás integrálásában. Az első két pont a növekedési hormon (GH)-felszabadító hormon (GHRH)-alvás témában végzett korábbi kutatásaink eredményeit tartalmazza, melyek szervesen kapcsolódnak a jelen pályázathoz, és már ezen pályázat

Részletesebben

Endokrin betegségek diagnosztikájának alapjai. Dr. Rácz Károly Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika

Endokrin betegségek diagnosztikájának alapjai. Dr. Rácz Károly Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika Endokrin betegségek diagnosztikájának alapjai Dr. Rácz Károly Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika Diagnosztika alapjai - vázlat Endokrin betegség gyanúját felveti: Kórelőzmény - autoanamnézis,

Részletesebben

ZSÍRSAVAK OXIDÁCIÓJA. FRANZ KNOOP német biokémikus írta le először a mechanizmusát. R C ~S KoA. a, R-COOH + ATP + KoA R C ~S KoA + AMP + PP i

ZSÍRSAVAK OXIDÁCIÓJA. FRANZ KNOOP német biokémikus írta le először a mechanizmusát. R C ~S KoA. a, R-COOH + ATP + KoA R C ~S KoA + AMP + PP i máj, vese, szív, vázizom ZSÍRSAVAK XIDÁCIÓJA FRANZ KNP német biokémikus írta le először a mechanizmusát 1 lépés: a zsírsavak aktivációja ( a sejt citoplazmájában, rövid zsírsavak < C12 nem aktiválódnak)

Részletesebben

I. Útmutató a tankönyvcsalád használatához

I. Útmutató a tankönyvcsalád használatához I. Útmutató a tankönyvcsalád használatához A gimnáziumi biológia tankönyvek átdolgozott kiadása, felépítésében a kerettanterv előírásait követi. Ennek megfelelően: a 10. osztályos tankönyvben Az élővilág

Részletesebben

A napközbeni aluszékonyság krono- és fényterápiás lehetőségei.

A napközbeni aluszékonyság krono- és fényterápiás lehetőségei. A napközbeni aluszékonyság krono- és fényterápiás lehetőségei. Dr.Terray-Horváth Attila Magyar Honvédség Központi Honvédkórház Alvásdiagnosztikai és Terápiás Centrum Biológiai ritmus Cirkadián ritmus Cirkadián

Részletesebben

Tejképzés biokémiája. A tej alkotók szintézise

Tejképzés biokémiája. A tej alkotók szintézise Tejképzés biokémiája A tej alkotók szintézise A tejfehérje és szintézise A tejfehérjék csoportosítása technológiai tulajdonságaik szerint: Kicsapható savval hővel sóval Kazein + - - Albumin - + - Globulin

Részletesebben

általánosan kapó: AB vörösvérsejt tulajdonságai: RH+, RH- (RH- anya, kilöki az RH+ magzatot.)

általánosan kapó: AB vörösvérsejt tulajdonságai: RH+, RH- (RH- anya, kilöki az RH+ magzatot.) Immunrendszer Immunitás: (menteség, védettség) a szervezetbe bekerülő idegen anyagok által kiválasztott védettség. Ezek az immunokén anyagok a védettséget kiváltják. Nyírok szövetnedv sejtek közötti térből

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (3)

A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (3) A veseműködés élettana, a kiválasztás funkciója, az emberi test víztereinek élettana (3) Dr. Nagy Attila 2015 A SZERVEZET VÍZHÁZTARTÁSA Vízfelvétel Folyadék formájában felvett víz Táplálék formájában felvett

Részletesebben

Orvosi élettan. Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1.

Orvosi élettan. Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1. Orvosi élettan Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1. Prof. Sáry Gyula 1 1. Szabályozáselmélet Definiálja a belső környezet fogalmát és magyarázza el, miért van szükség annak szabályozására.

Részletesebben

Receptorok és szignalizációs mechanizmusok

Receptorok és szignalizációs mechanizmusok Molekuláris sejtbiológia: Receptorok és szignalizációs mechanizmusok Dr. habil Kőhidai László Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Sejtek szignalizációs kapcsolatai Sejtek szignalizációs

Részletesebben

A felépítő és lebontó folyamatok. Biológiai alapismeretek

A felépítő és lebontó folyamatok. Biológiai alapismeretek A felépítő és lebontó folyamatok Biológiai alapismeretek Anyagforgalom: Lebontó Felépítő Lebontó folyamatok csoportosítása: Biológiai oxidáció Erjedés Lebontó folyamatok összehasonlítása Szénhidrátok

Részletesebben

Élettan 2 előadás (1) / (Áttekintés) (1. csoport) : Start :27:00 : Felhasznált idő 00:00:37 Név: Minta Jolán. Eredmény: 0/287 azaz 0%

Élettan 2 előadás (1) / (Áttekintés) (1. csoport) : Start :27:00 : Felhasznált idő 00:00:37 Név: Minta Jolán. Eredmény: 0/287 azaz 0% Élettan 2 előadás (1) / (Áttekintés) (1. csoport) : Start 2017-04-03 06:27:00 : Felhasznált idő 00:00:37 Név: Minta Jolán Eredmény: 0/287 azaz 0% Kijelentkezés 1. A függőséget okozó szerekre jellemző:

Részletesebben

Kalcium anyagcsere. A kalcium szerepe a gerincesekben szerepe kettős:

Kalcium anyagcsere. A kalcium szerepe a gerincesekben szerepe kettős: Kalcium anyagcsere A kalcium szerepe a gerincesekben szerepe kettős: 2/13 szervetlen sók, főleg hidroxiapatit Ca 5 (PO 4 ) 3 (OH) formájában a belső vázat alkotja másrészt oldott állapotban az extracelluláris

Részletesebben