A TECHNIKAI KIHÍVÁS. A tesztek és az egyéb fejlesztések elvégzésében az alábbi főiskolák kutatólaboratóriumai vettek részt:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A TECHNIKAI KIHÍVÁS. A tesztek és az egyéb fejlesztések elvégzésében az alábbi főiskolák kutatólaboratóriumai vettek részt:"

Átírás

1

2 A TECHNIKAI KIHÍVÁS Magyarországon a közvilágítás túlnyomó része már rég elavult, energiapazarló és alacsony hatásfokú, ami jelentős anyagi terhet jelent a tulajdonosoknak és a fenntartóknak. Innovatív magyar fejlesztők egy speciális LED technológiájú közvilágítási rendszert hoztak létre közvetlen online kapcsolattal és egyedi fényerő-szabályzási lehetőségekkel annak érdekében, hogy a megrendelői elvárásokat a lehető legmagasabb szinten lehessen kiszolgálni. Az alábbiakban az ALEDIN lámpatest képességei, funkciói és műszaki paraméterei kerülnek bemutatásra. EGY HOSSZÚ FEJLESZTÉS RÖVID TÖRTÉNETE 2004-ben még csak egy modern, LED-es lámpatest fejlesztéseként indult el a projekt, melynek 2012-re - az újabb és újabb funkciók beépítésével - már egy önálló, intelligens közvilágítási rendszer lett az eredménye. A következő képen látható a lámpatest mai formája, mely egy sikeres GOPpályázat által támogatott és befejezett fejlesztés során jött létre. A tesztek és az egyéb fejlesztések elvégzésében az alábbi főiskolák kutatólaboratóriumai vettek részt: Szegedi Tudomány Egyetem: optimalizálási tesztek, Kandó Kálmán Műszaki Főiskola: fénytechnikai mérések, Dunaújváros Főiskola: hőtechnikai mérések, AZ ELKÉSZÜLT LÁMPATEST A lámpatest által kibocsátott fényt a piacon az egyik legjobb fényhasznosítással rendelkező LED-típus, az amerikai gyártmányú Cree LED-ek biztosítják. A lámpatest egyik legfontosabb különlegessége, hogy az általa megvilágított felületen egyenletes fényerőt biztosít. Az egyenletes világítási kép eléréséhez minden egyes LED az optimalizálási eljárás eredményeképpen megadott szögbe van beállítva, hogy a lehető legalacsonyabb energia-felhasználással valósítsa meg a szabvány és az üzemeltető által megkövetelt világítási képet.

3 KÖLTSÉGHATÉKONYSÁGA Rendszerünk bekerülési költsége ugyan magasabb, mint a hagyományos közvilágítási rendszereké, de összességében az ALEDIN technológia a rendkívül környezetbarát megoldást kínálunk. 100%-os teljesítménynél 8 méter magasból egy 34*7 méteres felületen téglalap alakban, egyenletes fényerőt biztosít a teljes megvilágított felületen. Az egyenletes fényeloszlás következtében az így megjelenő ún. fény-szőnyeg megszünteti a lámpák alatt túlvilágított foltokat és a lámpák közötti sötét helyszínek kellemetlen váltakozását. teljes élettartam során rendkívül költséghatékony megoldást kínál. Az ALEDIN rendszer által biztosított megtakarítások: elsődleges Az alacsony teljesítményű LED-ek használatával ~55%-os megtakarítás adódik, másodlagos Egy jól átgondolt fényerőszabályzás segítségével még további 15-20% is elérhető, harmadlagos A LED-technológia szükségtelenné teszi az izzócserét, de az üzemeltetés és a karbantartás költségeit tovább csökkenti, hogy a felügyeletnek köszönhetően csak akkor kell a helyszínen ellenőrizni a lámpát, ha az ténylegesen helyszíni beavatkozást igényel. Az ALEDIN egy saját, szabadalmaztatott optimalizálási eljárást használ, mellyel minden egyes LED a lámpatestben egy komplex matematikai eljárás következtében pontosan oda világít, ahova szükséges, hogy világítson. Ez az eljárás egyúttal megszünteti a fényszennyezést is. A LED technológia alkalmazásával jelentősen alacsonyabb energiaköltség jelentkezik. Ezáltal költséghatékony és

4 ON-LINE KOMMUNIKÁCIÓ Minden egyes lámpatestbe intelligens vezérlés került beépítésre, így ezek funkciók alapján csoportokba szervezhetők. Minden csoport tartalmaz egy GSM adapterrel felszerelt vezér lámpát (Master) és több szolga világítótestet (Slave). A Slave és a Master lámpák egymással, a Master egyed pedig a felhasználóval áll kapcsolatban. szabályozható a fényerő, de a be- és kikapcsolás időpontja is. Az üzemeltető számára automatikusan küldi a rendszer a lámpatestek fogyasztási adatait, az esetleges riasztásokat, mint például LED kiégés, lopás, oszlop kidőlés, táp-ellátás hiba. A rendszer nyitottsága lehetővé tesz további, külső terepi eszközök integrálását, mint pl.: A Master egységgel kétirányú kommunikációra nyílik lehetőség, így ezen keresztül nemcsak teljes körűen kérdezhetőek le a működési információk, de a hálózat bármilyen paramétere online módosítható. Így interneten keresztül érkezhetnek a riasztások, hibajelzések, fogyasztási adatok, valamint mozgásérzékelő: szükség esetén nagyobb fényerő biztosítása, forgalomszámláló: adott útvonalon mért, majd a forgalomhoz igazított időbeni világítási kép létrehozása külső környezeti fényérzékelő stb.

5 SZABADALMAINK Az innovatív fejlesztés mélységét és egyéni megoldásait az alábbi szabadalmi bejegyzéseink is tükrözik: 1. Magyar Szabadalmi Bejegyzés P : Eljárás elemi fényforrásokat optimalizált konfigurációban tartalmazó világítóeszköz készítésé-re, továbbá ilyen világítóeszköz részét képező hordozólemez és világítóeszköz. ( ) 2. Nemzetközi Szabadalmi Bejegyzés Publication No.: WO/2011/ International Application No.: PCT/U2011/000052: Method for constucting a lighting device with discrete light sources and thus obtained lighting device. ( ) MŰKÖDTETÉSI PÉLDÁK 100% egész éjszaka egyenletesen erős megvilágítás 100% + 50% Este 6 és éjfél között teljes intenzitás, majd éjfél és reggel 6 között alacsony intenzitás Tetszőleges Teljes mértékben szabadon módosítható beállítás AZ ALEDIN VÁLTOZATAI Az intelligencia fejlesztése során a piaci igényekhez és a kapott visszajelzésekhez igazodva három különböző fejlettségi szintű változat született: ECO: A telepítéskor beállított konstans fényerőt biztosítja folyamatosan, integrált hővédelemmel rendelkezik. MED: Vezeték nélküli kommunikáció és irányítás a lámpák között, helyi számítógépről. FULL típus Komplex internetes felügyelet, irányítás webes böngészőből a világ bármely pontjáról. ALEDIN A KÖZVILÁGÍTÁSBAN Az ALEDIN típusú lámpatest kizárólagosan hazai fejlesztés és gyártás eredménye, azaz egy tisztán magyar válasz a hazánkat is elárasztó külföldi és főleg távol-keleti termékekre. A lámpatest elsősorban a W-os nagynyomású nátriumlámpák, illetve a hasonló teljesítményű higany- és fémhalogén lámpák gazdaságos kiváltására lett tervezve. Hatásfokát, intelligenciáját és műszaki paramétereit tekintve a piacon egyedülálló fejlesztés. Az ALEDIN lámpák fejlesztésekor az elsődleges célt a minél nagyobb energiamegtakarítás jelentette. Ezért is szakosodtunk a fentiekben már említett W teljesítményű lámpatestek kiváltására.

6

7 AZ ALEDIN-72 LÁMPATEST MŰSZAKI PARAMÉTEREI Világítási kép Az ALEDIN kültéri lámpatest 1 W-os, 135 lm/w fényhasznosítású, amerikai Cree gyártmányú LED-eket tartalmaz. A minél egyenletesebb világítási kép eléréséhez a tervezők által kifejlesztett és jogvédelem alá helyezett komplex matematikai optimalizálási eljárás minden egyes LEDnek meghatározza a világítás szögét, valamint a világítás szögéhez igazodva a szükséges szórású lencse típusát. Fényerőszabályzás (dimmelés) A lámpa képes a teljes (0-100%) fényerőszabályzásra, mely - típustól függően - helyi vagy központi programozással állítható be az egyéni igények alapján. Ezzel jelentős, további költségmegtakarítás érhető el ott, ahol nem igény az egész éjszakai maximális teljesítményű világítás. A számítógépes szabályzással lehetőség nyílik saját világítási programok létrehozására is, azaz a lámpák vagy lámpa-csoportok egy előre meghatározott program alapján világítanak. Felszerelhetőség Az oszlophoz történő csatlakozást saját tervezésű rögzítő-konzol biztosítja, mely a hely adottságaitól függően vízszintesen, illetve függőlegesen is csatlakoztatható a lámpatest házához. Ezen túlmenően a csatlakozás további 12,5-12,5 -os elfordítási, korrigálási lehetőséget biztosít az oszlopkarok esetleges kedvezőtlen geometriai adottságainak kiküszöbölésére.

8 ALAPVETŐ MŰSZAKI ADATOK Bemeneti feszültség V Frekvencia Hz Működési hőmérséklet C Led teljesítmény 0-73,08 W Teljesítmény (100%-on) 81 W Átl. megvilágítás (12m-ről) 17,5 lux Átl. megvilágítás (9m-ről) 19,8 lux Megvilágított ter. (8m-ről) 34*7m Minősítések TÜV, CE, IP65 Méretek (mm) 600x335x260 M. aerodinamikai felület 0,0767 m 2 Tömeg 11,8 kg Élettartam A LED-kristályok élettartama katalógusuk szerint ~ óra. Ez az érték a LEDek számára normál üzemi hőmérsékletű működésre vonatkozik minden LED-es lámpa esetében, de az ALEDINlámpákba beépített egyedi hővédelemmel, fényerőszabályzással és hőleadás-sal ez az érték jelentősen növelhető. Hővédelem A lámpatest képes ellenőrizni saját működését, azaz állandó jelleggel figyeli saját üzemi hőmérsékletét, s extrém külső hőteher esetén azonnal beavatkozik. Hőleadás Az egyedi konstrukció eredménye a 29,7 C-os hőlépcső, mely a legmelegebb nyári éjszakákon is biztosítja a Cree típusú LEDek számára a kellemes üzemi közeget. Szellőzés Az ALEDIN lámpatest tervezésekor egyedi megoldással sikerült kiküszöbölni a lámpáknál jelentkező trópusi légzés okozta problémát, mely az üzemszerű működéskor létrejövő nyomás és pára elvezetését biztosítja. Fényszennyezés A lámpatest kiképzésének geometriájából adódóan gyakorlatilag nincs fényszennyezés. (lásd: előző oldal, legalsó kép) LED-kiégés A világítótér 8 külön áramkörre van tagolva. Az egyedi PCB-konstrukció biztosítja, hogy 1 db LED esetleges kiégése esetén - a sorba kötöttség révén - az adott áramkör többi eleme, semmi esetre se essen ki a működésből.

9 KOMMUNIKÁCIÓ ÉS INTELLIGENCIA KOMMUNIKÁCIÓ A telepített (ún. Slave) lámpák földrajzi elhelyezkedés, vagy épp egyéb funkció szerint lámpacsoportokba szervezhetőek (csoportonként maximum 255db lámpával). Minden csoportban van kettő, GSM adapterrel felszerelt lámpa, ezért ezeket a lámpatesteket vezérnek, azaz Master lámpának hívjuk. A két Master lámpa közül az egyik automatikusan belépő tartalékként van jelen és csak Slave lámpaként viselkedik. A GSM adapterrel felszerelt Master lámpa biztosítja a kommunikációt a központi Host-Serverrel, míg a Slave és a Master lámpák egymás között vezeték nélkül kommunikálnak egymással. Ezáltal a világítási hálózat Slave tagjai közvetett módon, azaz a Master lámpán keresztül vannak kapcsolatban a központi szerverrel. (lásd: funkcionális sémarajz) FOLYAMATOS FELÜGYELET A rendszer on-line üzemeltetői felügyeletét WEB-es felület biztosítja, tehát nincs szükség külön kliens-program telepítésére. A vezérlőfelület eléréséhez mindössze egy internetes kapcsolattal rendelkező számítógépre és egy böngésző programra van szükség (Internet Explorer, Firefox, Opera stb.) A belépés az átadásra kerülő felhasználónevek és jelszavak megadása útján történik. A webes kezelőfelületbe beépített térképen vizuálisan is át lehet tekinteni a telepítéskor GPS-koordinátákkal ellátott ALEDIN-lámpák pontos helyét. A folyamatos on-line felügyelet alatt az alábbi paraméterek kérdezhetőek le lámpánként, illetve lámpacsoportonként: Teljesítmény és fogyasztás lehetőség van az energia egységárának megadásával a pillanatnyi teljesítmény [W] mellett, adott időintervallumra vonatkozó fogyasztás [kwh], illetve a fogyasztás költségének [Ft,, stb.] kimutatására is. Hőmérséklet: a lámpatestek üzemi hőmérsékletének meg-jelenítése, melyhez az információt a világítótér legmagasabb pontján elhelyezett hőszenzor adja. Fényerő: a lámpák és lámpacsoportok aktuális fényerejének megjelenítése. Biztosítja a megadott világítási program teljes területi felügyeletét. A fentieken túlmenően a rendszer folyamatosan figyeli és rögzíti azokat az eseményeket, melyek a működésbiztonságra vonatkoznak. LED-kiégés érzékelő: amennyiben egy LED kiég, arról azonnali információ érkezik a központi szerverre. A jelzés egyértelműen beazonosítja az érintett lámpát, ezáltal az üzemeltető egy monitor előtt ülve karbantartást szervezhet és irányíthat.

10 Szabotázs-kapcsoló: a lámpa felnyitásáról automatikus jelzés érkezik a szerverre, mely alapján könnyen beazonosítható az idegenkezűség, illetve az engedély nélküli helyszíni beavatkozás. Gyorsulás-érzékelő: külső hatásból fakadó elmozdulások jelzése. (pl. ütközés, oszlopdöntés) Napra kész analitika: a szerver folyamatosan rögzíti a bekövetkezett eseményeket és a működési paramétereket (pl. fogyasztás), így biztosítja az üzemeltető és a tulajdonos számára visszamenőlegesen is azokat az információkat, melyek alapján követhetővé válik a világítási költségek alakulása. PROGRAMOZHATÓSÁG Fényerőszabályzás: a LED-technológiából adódó ~55%-os megtakarításon felül egy megfelelően átgondolt fényerőszabályzással további 15-20% megtakarítás is elérhető, ha a gyérebb forgalmú időszakokban (pl. 23 órától hajnali 4-ig) alacsonyabb értékekre állítjuk a lámpa fényerejét, mely időszak majdnem a fele a Magyarországon átlagosan 10,93 óra hosszú éjszakai világításnak. BŐVÍTHETŐSÉG A rendszer nyitottsága révén lehetőség van külső terepi eszközök integrálására is, melyek tovább képesek fokozni a hatékonyságot, és csökkenteni az emberi és anyagi ráfordításokat. Mozgásérzékelő: a későéjszakai idő-szakokban a fényerőt mozgás hatására megnöveli, s meghatározott ideig a magasabb értéken hagyja, majd visszacsökkenti a program által megadott értékre. Forgalomszámláló: városi közvilágításnál lehetőség van az éjszakai kihasználtság mérésére, melynek eredményei alapján a rendszer önállóan hozza létre azt az időbeni világítási képét, melyet az önálló fényerőszabályzáshoz a mérés utáni időszakban alapul vesz.

11

AZ ALEDIN KNOW-HOW BEMUTATÁSA

AZ ALEDIN KNOW-HOW BEMUTATÁSA AZ ALEDIN KNOW-HOW BEMUTATÁSA I. AZ OPTIMALIZÁLÓ SZOFTVER A lámpatest egyik legfontosabb tulajdonsága az Egyenletes világítási kép biztosítása az út felületén. Az egyenletes megvilágítási kép eléréséhez

Részletesebben

teceo THE GREEN LIGHT

teceo THE GREEN LIGHT teceo THE GREEN LIGHT 1 teceo TECEO VILÁGÍTÁS GAZASÁGOS ÉS FENNTARTHATÓ MÓON VILÁGÍTÁS A Teceo termékcsalád optimalizált fotometriai teljesítményt nyújt minimális fenntartási költség mellett. Ideális eszköz

Részletesebben

MÉRETEK. calla led. Védettség: IP66 (*) Ütésállóság: IK 07 (**) Aerodinamikai felület (CxS): 0,34 m 2. Érintésvédelem: II (opcióként I)

MÉRETEK. calla led. Védettség: IP66 (*) Ütésállóság: IK 07 (**) Aerodinamikai felület (CxS): 0,34 m 2. Érintésvédelem: II (opcióként I) calla led calla led fényforrások Nagy teljesítményű LED-ek Típusa LUXEON Rebel Teljesítménye 1,1 W LED-ek száma 30 Szín fehér LED-ek színhőmérséklete Fényhasznosítás (*) semleges 4150 K 105 lm/w (*) A

Részletesebben

Gépjármű Diagnosztika. Szabó József Zoltán Főiskolai adjunktus BMF Mechatronika és Autótechnika Intézet

Gépjármű Diagnosztika. Szabó József Zoltán Főiskolai adjunktus BMF Mechatronika és Autótechnika Intézet Gépjármű Diagnosztika Szabó József Zoltán Főiskolai adjunktus BMF Mechatronika és Autótechnika Intézet 14. Előadás Gépjármű kerekek kiegyensúlyozása Kiegyensúlyozatlannak nevezzük azt a járműkereket, illetve

Részletesebben

ACE6000. Intelligens kereskedelmi és ipari fogyasztásmérő

ACE6000. Intelligens kereskedelmi és ipari fogyasztásmérő ACE6000 Intelligens kereskedelmi és ipari fogyasztásmérő Kereskedelmi és ipari fogyasztásmérők Az ACE6000 ipari és kereskedelmi fogyasztásmérők a mérési alkalmazások széles körét teszik lehetővé a kis

Részletesebben

V É G Z É S - t. A jogorvoslati eljárás során felmerült költségeiket a felek maguk viselik.

V É G Z É S - t. A jogorvoslati eljárás során felmerült költségeiket a felek maguk viselik. KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG 1026 Budapest, Riadó u. 5. 1525 Pf.: 166. Tel.: 06-1/882-8594, fax: 06-1/882-8593 E-mail: dontobizottsag@kt.hu Ikt.sz.: D.179/15/2016. A Közbeszerzési

Részletesebben

NEM ELÉRHETŐ - Foscam FI8905W WiFi IP Kamera 12mm (silver)

NEM ELÉRHETŐ - Foscam FI8905W WiFi IP Kamera 12mm (silver) ONLINECAMERA - Nagy Látószög, WiFi, PoE, NVR, Infra, Memóriakártya támogatás webhelyen lett közzétéve (http://onlinecamera.net) Címlap > NEM ELÉRHETŐ - Foscam FI8905W WiFi IP Kamera 12mm (silver) NEM ELÉRHETŐ

Részletesebben

VBV tetőventilátorok. Energiatakarékos szellőzés régi és új épületekben

VBV tetőventilátorok. Energiatakarékos szellőzés régi és új épületekben VBV tetőventilátorok Energiatakarékos szellőzés régi és új épületekben Energiatakarékos tetőventilátor társasházakra A panelépületek elavult, magas villamosenergia fogyasztású, régi tetőventilátorai a

Részletesebben

KOM - Rendszerintegráció - RF

KOM - Rendszerintegráció - RF KOM - Rendszerintegráció - RF Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/125 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés Hirdetmény típusa: Részvételi felhívás/eu/2011.08.19. EUHL Eljárás fajtája: Tárgyalásos Közzététel

Részletesebben

Összehasonlító fénytechnikai vizsgálat

Összehasonlító fénytechnikai vizsgálat Összehasonlító fénytechnikai vizsgálat Vizsgálat helyszíne: Dunaújváros, Hunyadi János utca Fénytechnikai mérés időpontja: 2013. április 27. A fénytechnikai mérést készítette: FÁKO DATA Telefon:30/ 9331991,

Részletesebben

CSÚCSMINŐSÉG KOMPAKT MÉRETBEN

CSÚCSMINŐSÉG KOMPAKT MÉRETBEN ELEKTROMOS VÍZMELEGÍTŐK CSÚCSMINŐSÉG KOMPAKT MÉRETBEN fűtés melegvíz megújuló energia 80 ÉV NÖVEKEDÉS AZ INNOVÁCIÓ NYOMÁBAN Immár sok év óta együtt élünk az olyan családokkal, akik az Aristont választják,

Részletesebben

Spotlámpák Mélysugárzók Lineáris lámpatestek Térvilágítók Padló fali lámpák Szabadonsugárzók Dekor. lámpák Csarnokvilágítók Útvilágítás

Spotlámpák Mélysugárzók Lineáris lámpatestek Térvilágítók Padló fali lámpák Szabadonsugárzók Dekor. lámpák Csarnokvilágítók Útvilágítás T LED Spotlámpák Mélysugárzók Lineáris lámpatestek Térvilágítók Padló fali lámpák Szabadonsugárzók Dekor. lámpák Csarnokvilágítók Útvilágítás 1 5 A Tridonic tisztában van a követelményekkel Tipikus alkalmazások

Részletesebben

SA-SOLAR02, SOLAR10, SOLAR20 napelem modul intelligens akkumulátor töltővel

SA-SOLAR02, SOLAR10, SOLAR20 napelem modul intelligens akkumulátor töltővel SA-SOLAR02, SOLAR10, SOLAR20 napelem modul intelligens akkumulátor töltővel Telepítési leírás Dokumentum verzió szám: v2.1. HUN A specifikációk előzetes figyelmeztetés nélkül megváltozhatnak! FIGYELEM!

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv NEPTUN-@Napló Felhasználói kézikönyv NEPTUN-@Napló Elektronikus Iskolai Osztálynapló Bevezetés Tartalom Bevezetés... 6 Általános funkciók... 6 Dokumentumok... 7 Milyen eszközökön használható a program?...

Részletesebben

MODERN FÉNYFORRÁSOK ÉS ÁLLOMÁNYVÉDELEM. - Világítástechnika a múzeumi és levéltári gyakorlatban -

MODERN FÉNYFORRÁSOK ÉS ÁLLOMÁNYVÉDELEM. - Világítástechnika a múzeumi és levéltári gyakorlatban - MODERN FÉNYFORRÁSOK ÉS ÁLLOMÁNYVÉDELEM - Világítástechnika a múzeumi és levéltári gyakorlatban - Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves résztvevők! SLIDE1 Koltai György vagyok, és tisztelettel köszöntöm Önöket

Részletesebben

S-GROUP Közép-európai Zrt.

S-GROUP Közép-európai Zrt. S-GROUP Közép-európai Zrt. LÉTÉSZ SZAKMAI NAP Holes Péter Távfelügyeleti vezető 2016.03.30. A! PROFESSZIONÁLIS BIZTONSÁGTECHNIKAI MEGOLDÁSOK TÁRSASHÁZAK és LAKÁSSZÖVETKEZETEK RÉSZÉRE Társasházakat érintő

Részletesebben

THE GREEN LIGHT. furyo +flo

THE GREEN LIGHT. furyo +flo 89 THE GREEN LIGHT furyo +flo furyo A LÁMPATESTEK JELLEMZŐI Tervező: Michael Tortel Védettség Optikai tér IP 66 Sealsafe (*) Szerelvénytér IP 66 (*) Aerodinamikai felület (CxS) - Furyo1 0,042 m 2 - Furyo2

Részletesebben

AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ

AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ Műtői eszközök beszerzése az Országos Onkológiai Intézet részére. tárgyú nyílt közbeszerzési eljáráshoz 2011/S 241-391153 MEDIMPORT Kft - 1125 Budapest, Nógrádi út 11. fsz.2. Telefon:

Részletesebben

BALLA és TÁRSA Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

BALLA és TÁRSA Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság Tájékoztató és szabályzat a sütik alkalmazásáról Az alábbi tájékoztatás a honlapon található adatkezelési tájékoztató részét képezi! (Tájékoztató letöltése: ITT) Tájékoztatjuk, hogy jelen webhelyet a BALLA

Részletesebben

HARVIOT 500 UPS FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. CE Megfelel sségi Nyilatkozat

HARVIOT 500 UPS FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. CE Megfelel sségi Nyilatkozat HARVIOT 500 UPS FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV CE Megfelel sségi Nyilatkozat Alkalmazott direktívák: 89/336/EEC valamint 92/31/EEC, 93/68/EEC, 73/23/EEC. A készülék a következ szabványoknak felel meg: EN 50091-2

Részletesebben

10 Mûhelyfelszerelés. 10 0010 Orsy rendszer 10 0230 Balanszer 10 0250 Kábeldob munkalámpa 10 0345 Elemek töltõ 10 0360 Szerszámdoboz

10 Mûhelyfelszerelés. 10 0010 Orsy rendszer 10 0230 Balanszer 10 0250 Kábeldob munkalámpa 10 0345 Elemek töltõ 10 0360 Szerszámdoboz 10 Mûhelyfelszerelés 10 0010 Orsy rendszer 10 0230 Balanszer 10 0250 Kábeldob munkalámpa 10 0345 Elemek töltõ 10 0360 Szerszámdoboz ORSY 1 - Rend és rendszer WÜRTH Szereléstechnika Kft. - 2040 Budaörs,

Részletesebben

KÉPZETT VILLANYSZERELŐ SZAKEMBER

KÉPZETT VILLANYSZERELŐ SZAKEMBER relaydroid TM Felhasználói Dokumentáció Tartalom 1. Általános leírás... 2 2. Specifikáció... 3 2.1. Modellek... 3 2.2. Paraméterek... 3 2.3. Elrendezés és méretek... 4 17.5mm széles modellek... 4 35mm

Részletesebben

Hallgatói motivációs vizsgálat

Hallgatói motivációs vizsgálat SZOLNOKI FŐISKOLA A 21. század igényeinek megfelelő differenciált és komplex hallgatói és menedzsment szolgáltatások fejlesztése a Szolnoki Főiskolán TÁMOP-4.1.1-08/1-2009-0005 Diplomás Pályakövetési vizsgálatának

Részletesebben

SL7000. Intelligens kereskedelmi és ipari fogyasztásmérő

SL7000. Intelligens kereskedelmi és ipari fogyasztásmérő SL7000 Intelligens kereskedelmi és ipari fogyasztásmérő Kereskedelmi és ipari fogyasztásmérők Az SL7000 ipari és kereskedelmi fogyasztásmérők a mérési alkalmazások széles körét teszik lehetővé a kis ipari

Részletesebben

ó ó ó ú ó ó ó ó ó ú ő ú ú ó ű ü ó ü ő ú ü ű ó ű ű ő ő ó ó ű ő ú ó ű ó ó ó ó ű ü ü ó ü ó ó ü ú ó ó ű ó ú ó ú ő ú ó ű ü ő ő ó ü ó ó ű ó ű ó ó ó ó ú ó ű ó ó ű ü ó ü ű ü ó ü ő ó ű ú ó ű ó ő ó ű ó ó ú ó ű ó

Részletesebben

Őrmester Nyrt Távfelügyeleti Általános Szerződési Feltételek

Őrmester Nyrt Távfelügyeleti Általános Szerződési Feltételek Távfelügyeleti Általános Szerződési Feltételek Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt. I. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK 1.1. Az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) hatálya: Az Általános Szerződési Feltételek tartalmazza

Részletesebben

K28/1100 és K28/1200 laboratóriumi kemence

K28/1100 és K28/1200 laboratóriumi kemence KALÓRIA Hőtechnikai Kft 1071 Budapest, Bethlen Gábor u. 43. T/F.: 36 1 322-5122, 36 1 322-6047 K28/1100 és K28/1200 laboratóriumi kemence Használati útmutató és szervizkönyv A kemence bármilyen hőkezelésre

Részletesebben

Közvilágítás energiatakarékos korszerűsítése Tab Városban

Közvilágítás energiatakarékos korszerűsítése Tab Városban Közvilágítás energiatakarékos korszerűsítése Tab Városban A projekt bruttó összköltsége: 81.757.139 Ft, 100%-os támogatási intenzitás mellett. Megvalósítási időszak: 2015.02.02.-2015.05.29. Projektazonosító:

Részletesebben

THE GREEN LIGHT. nano 1 2

THE GREEN LIGHT. nano 1 2 103 THE GREEN LIGHT 1 2 H SZ H SZ M1 M1 ISMERTETŐ A LÁMPATESTEK JELLEMZŐI Védettség Optikai tér IP 66 (*) Szerelvénytér IP 66 (*) Törési szilárdság Üveg IK 08 (**) Aerodinamikai felület (CxS) PC IK 08

Részletesebben

LÁMPATESTEK TERVEZÉSE ESZTERGOMI FERENC MŰSZAKI IGAZGATÓ

LÁMPATESTEK TERVEZÉSE ESZTERGOMI FERENC MŰSZAKI IGAZGATÓ LÁMPATESTEK TERVEZÉSE ESZTERGOMI FERENC MŰSZAKI IGAZGATÓ HOFEKA kft. Lámpatestek Nagyfeszültségű távvezeték szerelvények Hofeka.hu A lámpatest olyan készülék, amely biztosítja a fényforrás tartós működtetéséhez

Részletesebben

Központi proxy szolgáltatás

Központi proxy szolgáltatás Központi proxy szolgáltatás Az Informatikai Igazgatóság minden aktív és volt egyetemi hallgató és munkaviszonnyal rendelkezõ egyetemi dolgozó részére úgynevezett proxy szolgáltatást biztosít. A szolgáltatás

Részletesebben

MÉDIAAJÁNLAT 2016. Sopronmédia

MÉDIAAJÁNLAT 2016. Sopronmédia 9400 Sopron, Liszt Ferenc utca 1. Ügyfélfogadás: Hétfőtől péntekig, 9:00-15:00 E-mail: titkarsag@soprontv.hu MÉDIAAJÁNLAT 2016 Sopronmédia Tisztelettel köszöntöm! Kérem, engedje meg, hogy először is gratuláljak

Részletesebben

TERMÉSZETES VILÁGÍTÁS

TERMÉSZETES VILÁGÍTÁS TERMÉSZETES VILÁGÍTÁS Szabó Gergely mérnöktanár BME Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék szabo@egt.bme.hu Tartalomjegyzék: -1. A vizuális környezet és a világítás (röviden, ismétlés)

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Makó Város Önkormányzati Képviselő-testületének 6/2006.(II.16. ) Makó ör. rendelete a távhőszolgáltatás legmagasabb hatósági díjáról és a díjalkalmazás feltételeiről 1 Makó Város Önkormányzati Képviselő

Részletesebben

Köszönjük, hogy DEVI terméket választott! A megvásárolt kiváló minőségű terméket úgy tervezték, hogy a lehető legjobb komfortérzetet biztosítsa a

Köszönjük, hogy DEVI terméket választott! A megvásárolt kiváló minőségű terméket úgy tervezték, hogy a lehető legjobb komfortérzetet biztosítsa a Devireg TM 550 HU Köszönjük, hogy DEVI terméket választott! A megvásárolt kiváló minőségű terméket úgy tervezték, hogy a lehető legjobb komfortérzetet biztosítsa a leggazdaságosabb energiafelhasználás

Részletesebben

AquaZ Natura Kft. Általános Szerződési Feltételek

AquaZ Natura Kft. Általános Szerződési Feltételek ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (ÁSZF) Tartalom: 1. Felek megnevezése és az ÁSZF hatálya 2. A vásárlás menete, az adásvételi szerződés létrejötte 3. Kiszállítás, személyes átvétel 4. Jótállás 5. A vásárlástól

Részletesebben

TERC-ETALON Online Építőipari Költségvetés-készítő és Kiíró programrendszer Felhasználói kézikönyv

TERC-ETALON Online Építőipari Költségvetés-készítő és Kiíró programrendszer Felhasználói kézikönyv TERC-ETALON Online Építőipari Költségvetés-készítő és Kiíró programrendszer Felhasználói kézikönyv TERC Kft. Budapest 2015. április 2 Tartalomjegyzék TERC-ETALON ONLINE Tartalomjegyzék... 3 1. Bevezetés...

Részletesebben

FŰTÉSI RENDSZER VIZSGÁLAT A SZEGED, BOLDOGASSZONY SUGÁRÚT 6. SZ. ALATTI SZTE JGYPK FÖLDSZINTI DÍSZTEREM FŰTÉSI ELÉGTELENSÉGEK JELENSÉG TISZTÁZÁSÁRA

FŰTÉSI RENDSZER VIZSGÁLAT A SZEGED, BOLDOGASSZONY SUGÁRÚT 6. SZ. ALATTI SZTE JGYPK FÖLDSZINTI DÍSZTEREM FŰTÉSI ELÉGTELENSÉGEK JELENSÉG TISZTÁZÁSÁRA FŰTÉSI RENDSZER VIZSGÁLAT A SZEGED, BOLDOGASSZONY SUGÁRÚT 6. SZ. ALATTI SZTE JGYPK FÖLDSZINTI DÍSZTEREM FŰTÉSI ELÉGTELENSÉGEK JELENSÉG TISZTÁZÁSÁRA DÍSZTEREM Szeged, 2012. július hó 1 FŰTÉSI RENDSZER VIZSGÁLAT

Részletesebben

kemény hidegben, magas hatékonyság

kemény hidegben, magas hatékonyság terméktájékoztató ProFIk részére kemény hidegben, magas hatékonyság Az új generációs ecodan levegő-víz hőszivattyúk 2013 tavasztól tartalom előnyök 04 Működési elv 06 ecodan komplett rendszer 08 Felhasználási

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Gyártó: ITALTECNICA s.r.l. V. le Europa 31, 35020 Tribano (PD) http://www.italtecnica.com

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Gyártó: ITALTECNICA s.r.l. V. le Europa 31, 35020 Tribano (PD) http://www.italtecnica.com HASZNÁLATI UTASÍTÁS Gyártó: ITALTECNICA s.r.l. V. le Europa 31, 35020 Tribano (PD) http://www.italtecnica.com Importálja és forgalmazza: HIDROSZER 6120 Kiskunmajsa, Fecske u. 3. Tel: 40/860-600, 77/481-441,

Részletesebben

VIZSGÁLÓLÁMPA FÜL-ORR-GÉGÉSZETI CÉLRA

VIZSGÁLÓLÁMPA FÜL-ORR-GÉGÉSZETI CÉLRA MEDIROLL Orvostechnikai Kft. 4032 Debrecen, Postakert u. 10. (52) 533-737, 533-738 Fax: (52) 534-446 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ VIZSGÁLÓLÁMPA FÜL-ORR-GÉGÉSZETI CÉLRA Típus: EL - 02F A készülék gyártási száma:

Részletesebben

AUTOMATA ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCS CENTRIFUGA J 80 Ultra J 100 Ultra ÚJDONSÁG BÁROK - ELVITELRE TÖRTÉNŐ ÁRUSÍTÁS - ÉTTERMEK - SZÁLLODAIPAR INTÉZMÉNYEK

AUTOMATA ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCS CENTRIFUGA J 80 Ultra J 100 Ultra ÚJDONSÁG BÁROK - ELVITELRE TÖRTÉNŐ ÁRUSÍTÁS - ÉTTERMEK - SZÁLLODAIPAR INTÉZMÉNYEK AUTOMATA ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCS CENTRIFUGA J 80 J 100 ÚJDONSÁG BÁROK - ELVITELRE TÖRTÉNŐ ÁRUSÍTÁS - ÉTTERMEK - SZÁLLODAIPAR INTÉZMÉNYEK AUTOMATA ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCS CENTRIFUGA J80 ultra A felesleges száraz

Részletesebben

PD2 PowerDrive központi egység. Használati utasítás Magyar

PD2 PowerDrive központi egység. Használati utasítás Magyar PD2 PowerDrive központi egység Használati utasítás Magyar 1 Biztonsági figyelmeztetések Olvassa el figyelmesen a használati utasítást az eszköz telepítése előtt és őrizze meg! Az eszközt a telepítés során

Részletesebben

A kényelem új generációja GENUS FALI, KOMPAKT GÁZKAZÁN LCD MONITORRAL ÉS AUTO FUNKCIÓVAL

A kényelem új generációja GENUS FALI, KOMPAKT GÁZKAZÁN LCD MONITORRAL ÉS AUTO FUNKCIÓVAL A kényelem új generációja GENUS FALI, KOMPAKT GÁZKAZÁN LCD MONITORRAL ÉS AUTO FUNKCIÓVAL Hangolódj rá a kényelem új formájára Személyre szabott komfort/maximális teljesítmény/gazdaságos fogyasztás(legalább

Részletesebben

Közzététel dátuma: 2014.07.16. Iktatószám: 13895/2014 CPV Kód: 72000000-5;72212100-0 Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata

Közzététel dátuma: 2014.07.16. Iktatószám: 13895/2014 CPV Kód: 72000000-5;72212100-0 Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Informatikai fejlesztési szolgáltatás a TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0030 azonosítószámú Avas Ökológiai Központ XXI. sz. Természetbúvár Laboratóriumának létrehozása című projekt keretén belül tárgyú eljárás eredménytájékoztatója

Részletesebben

Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv

Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv Verzió 14 2016 január 25. 1 1. Tartalom 2. Bevezető... 4 3. Regisztráció... 6 4. Elfelejtette jelszavát?... 8 5. Online ügyfélszolgálat

Részletesebben

KASZPER Felhasználói dokumentáció

KASZPER Felhasználói dokumentáció KASZPER Felhasználói dokumentáció Felhasználói kézikönyv a TITÁN Térségi Információs Technológiai és Általános Nyilvántartórendszer KASZPER moduljához KASZPER modul felhasználói dokumentáció 1/333 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/27. Tájékoztató a szerződés módosításáról/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa:

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/27. Tájékoztató a szerződés módosításáról/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa: 1.sz.szerződésmódosítás - Közvilágítás korszerűsítése az ÉMOP-3.1.3-11-2012-0143 azonosítószámon nyilvántartott Füzér község kisléptékű településfejlesztése Program keretében Közbeszerzési Értesítő száma:

Részletesebben

Fedett Fürdő integrált beléptető rendszer építése és kivitelezése

Fedett Fürdő integrált beléptető rendszer építése és kivitelezése Fedett Fürdő integrált beléptető rendszer építése és kivitelezése Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/32 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény típusa: Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es

Részletesebben

V2 CITY9 Analóg vezérl egység H gördül kapukhoz

V2 CITY9 Analóg vezérl egység H gördül kapukhoz V2 CITY9 Analóg vezérlegység H gördül kapukhoz TARTALOMJEGYZÉK FONTOS MEGJEGYZÉSEK...3 MEGFELELSÉGI NYILATKOZAT...3 A VEZÉRLEGYSÉG LEÍRÁSA...3 ELEKTROMOS CSATLAKOZTATÁS TÁBLÁZATA...5 MOTORER ÉS MKÖDÉSI

Részletesebben

Modern technológia. a biztonnságos és kényelmes kapuműködtetéshez. Marantec

Modern technológia. a biztonnságos és kényelmes kapuműködtetéshez. Marantec Marantec Modern technológia a biztonnságos és kényelmes kapuműködtetéshez A Marantec motorok biztonságos és megfelelő működését további termékek támogatják - távirányítók, fotocellák, proximity kártyák

Részletesebben

Public Bike System Hungary Kft.

Public Bike System Hungary Kft. Public Bike System Hungary Kft. 1 Tartalomjegyzék 1. A rendszer bemutatása... 3 2. A kerékpárkölcsönző rendszer elemei... 5 2.1. Állomás... 5 2.2. Dokkoló... 5 2.3. Kártyaolvasó... 5 2.4. Információs,

Részletesebben

GSM Gate Control Pro 20 GSM Gate Control Pro 1000

GSM Gate Control Pro 20 GSM Gate Control Pro 1000 GSM Gate Control Pro 20 GSM Gate Control Pro 1000 TELEPÍTÉSI ÉS ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ v1.21.2387 és újabb modulverziókhoz Dokumentumverzió: 1.61 2015.10.19 Jellemzők: Kimenetek vezérlése interneten keresztül,

Részletesebben

A LEGJOBB TOVÁBBFEJLESZTVE. Az új DEUTZ-FAHR 6. széria Agrotron 6150.4-6160.4-6150-6160-6180-6190

A LEGJOBB TOVÁBBFEJLESZTVE. Az új DEUTZ-FAHR 6. széria Agrotron 6150.4-6160.4-6150-6160-6180-6190 A LEGJOBB TOVÁBBFEJLESZTVE Az új DEUTZ-FAHR 6. széria Agrotron 6150.4-6160.4-6150-6160-6180-6190 TELJESÍTMÉNY TOVÁBBFEJLESZTVE IntellIgencIától vezérelve A legújabb technológiák intelligens felhasználása

Részletesebben

KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK. Operatív Program neve: Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program. Pályázati konstrukció kódja:

KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK. Operatív Program neve: Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program. Pályázati konstrukció kódja: A Széchenyi 2020, az Új Széchenyi Terv és a Nemzeti Együttműködési Alap összefoglaló táblázata vállalkozások költségvetési szervek és nonprofit szervezetek részére KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK Operatív

Részletesebben

Exclusive Green. Kondenzációs / Fali gázkazánok. Környezetbarát kondenzációs fali gázkazánok kombi és fûtõ kivitelben. Háztartási készülékek

Exclusive Green. Kondenzációs / Fali gázkazánok. Környezetbarát kondenzációs fali gázkazánok kombi és fûtõ kivitelben. Háztartási készülékek Exclusive Green Környezetbarát kondenzációs fali gázkazánok kombi és fûtõ kivitelben Kondenzációs / Fali gázkazánok Háztartási készülékek Exclusive Green: A kondenzáció A Beretta bemutatja az új Exclusive

Részletesebben

Termék leírása. A Suunto Ambit Silver HR Adventure Pack tartalma:

Termék leírása. A Suunto Ambit Silver HR Adventure Pack tartalma: Termék leírása Tartósság és pontosság a Suunto Ambit esszenciája. A legújabb technológiák segítik szezonban és szezonon kívül is a legkeményebb felfedezőket, akik a GoalZero Guide 10 Plus univerzális töltő

Részletesebben

LED megoldások Termék katalógus 2015 tél / 2016 tavasz

LED megoldások Termék katalógus 2015 tél / 2016 tavasz GE Lighting LED megoldások Termék katalógus 2015 tél / 2016 tavasz A fény hatalma Környezetünk fényei alapvetően befolyásolják miként válaszolunk a mindennapok kihívásaira és döntéshozási folyamatainkra

Részletesebben

Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930

Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930 Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930 FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK (felhasználási engedély) Ez a dokumentum a Budapesti Gazdasági

Részletesebben

EUROTEST 61557 MI 2086

EUROTEST 61557 MI 2086 Kisfeszültségű villamos-berendezések MSZ EN 61557 szerinti komplett biztonsági ellenőrzése. Az alfunkciók és ellenőrzések széles köre egyszerű karbantartást és gyors hibabehatárolást biztosít. A villásdugós

Részletesebben

INFORMATIKA. 6 évfolyamos osztály

INFORMATIKA. 6 évfolyamos osztály INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

Tűzoltósági távfelügyeleti rendszerek II.

Tűzoltósági távfelügyeleti rendszerek II. DR. NAGY TAMÁS, MÁTHÉ JÓZSEF, LADÁNYI PÉTER, PATKÓ TAMÁS 1 KEREK ANDRÁS 2 Tűzoltósági távfelügyeleti rendszerek II. Cikkünk előző részében a különböző tűzoltósági távfelügyeleti rendszerek műszaki jellemzőit

Részletesebben

SEAGUARD. Integrált Biztonság-felügyeleti Rendszer

SEAGUARD. Integrált Biztonság-felügyeleti Rendszer Integrált Biztonság-felügyeleti Rendszer Totális Biztonságtechnika Beléptetõ Rendszer Digitális CCTV Tûzjelzõ Behatolás-védelem Integrált Biztonság-felügyeleti Rendszer Épületek, Épületcsoportok, Országos

Részletesebben

Általános szerződési feltételek

Általános szerződési feltételek 1. Bevezetés Általános szerződési feltételek Jelen Általános Szerződési Feltételek tartalmazza a www.sexfashion.hu webáruházban (a továbbiakban: Webáruház) elérhető online termék értékesítési szolgáltatás

Részletesebben

Trutina Free szerelési útmutató

Trutina Free szerelési útmutató Trutina Free szerelési útmutató 1 www.gremonsystems.com Tartalomjegyzék 1. Bevezető 1.1 A dokumentumról 1.2 Jelölésrendszer 2. Csomag tartalma 3. Felszereléshez szükséges eszközök 3.1 Áttekintés 3.2 Eszközlista

Részletesebben

Szerelési, üzemeltetési útmutató

Szerelési, üzemeltetési útmutató PULSER triak szabályzó egy- vagy kétfázisú elektromos fűtőelemek folyamatos teljesítmény szabályozására Szerelési, üzemeltetési útmutató ÁLTALÁNOS LEÍRÁS A PULSER egy-, vagy két-fázisú elektromos fűtőelemek

Részletesebben

Operációs rendszerek Windows Xp

Operációs rendszerek Windows Xp Operációs rendszerek Windows Xp (5-8 óra) ALAPVETŐ INFORMÁCIÓK ÉS TEVÉKENYSÉGEK A SZÁMÍTÓGÉP ADATAINAK LEKÉRDEZÉSE A SZÁMÍTÓGÉPPEL KAPCSOLATOS LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓKAT A VEZÉRLŐPULT TELJESÍTMÉNY ÉS KARBANTARTÁS

Részletesebben

ÉPÍTSÜNK ŰRSZONDÁT! - FIZIKATANÍTÁS ÉRDEKESEN

ÉPÍTSÜNK ŰRSZONDÁT! - FIZIKATANÍTÁS ÉRDEKESEN ÉPÍTSÜNK ŰRSZONDÁT! - FIZIKATANÍTÁS ÉRDEKESEN ÖSSZEFOGLALÁS Hudoba György Óbudai Egyetem, Alba Regia Egyetemi Központ, Székesfehérvár, hudoba.gyorgy@arek.uni-obuda.hu, az ELTE Fizika Tanítása doktori program

Részletesebben

m e d e n c e v i l á g í t á s é s d í s z í t é s 292 Led-es rendszerű világítás

m e d e n c e v i l á g í t á s é s d í s z í t é s 292 Led-es rendszerű világítás m e d e n c e v i l á g í t á s é s d í s z í t é s 292 Led-es rendszerű világítás 296 Színváltó dichroic világítás 296 Világítás betonos medencékhez 301 Világítás előregyártott és fóliás medencékhez 307

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. július 28-án tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: Iktatószám: 10437/2011. A napirend előterjesztője: Az előterjesztést

Részletesebben

M-Bus Master MultiPort 250D/L

M-Bus Master MultiPort 250D/L MultiPort 250D/L Távoli kiolvasás M-Bus rendszerrel Akár 250 mérő csatlakoztatható egy hez, de a kaszkádosítással 1250 mérőből álló hálózat építhető ki Támogatja az elsődleges/másodlagos/kiterjesztett

Részletesebben

1.2. A település polgármestere: Név: Szegvári Ernőné Telefon: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu

1.2. A település polgármestere: Név: Szegvári Ernőné Telefon: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu PROJEKT JAVASLAT ADATLAP ÖNKORMÁNYZATOK RÉSZÉRE 1. A JAVASLATTEVŐ ADATA: 1.1. Település neve: Kiszombor Nagyközség Önkormányzat 1.2. A település polgármestere: Név: Szegvári Ernőné Telefon: 62/525-090

Részletesebben

Használati útmutató. 1.0 verzió. 2003. augusztus

Használati útmutató. 1.0 verzió. 2003. augusztus Használati útmutató 1.0 verzió 2003. augusztus RÉSZLETES BIZTONSÁGI ÚTMUTATÓ: 1) Olvassuk el az használati útmutatót. 2) Őrizzük meg a használati útmutatót. 3) Tartsuk be az előírásokat. 4) Kövessük az

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK szerver, webtárhely és kapcsolódó szolgáltatások nyújtására...

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK szerver, webtárhely és kapcsolódó szolgáltatások nyújtására... ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK szerver, webtárhely és kapcsolódó szolgáltatások nyújtására... 1. Definíciók: Szolgáltató: Zedality Kft., 6000 Kecskemét, Mészáros Lázár tér 1., adószáma: 12552580 2 03,

Részletesebben

Walk-DVR-CF. StP Műszaki Fejlesztő, Gyártó és Kereskedelmi Kft. StP Kft. ÁLTALÁNOS LEÍRÁS

Walk-DVR-CF. StP Műszaki Fejlesztő, Gyártó és Kereskedelmi Kft. StP Kft. ÁLTALÁNOS LEÍRÁS StP Műszaki Fejlesztő, Gyártó és Kereskedelmi Kft. ÁLTALÁNOS LEÍRÁS Walk-DVR-CF Copyright 2010 - http://www.stp.hu További információt talál a: http://www.stp.hu oldalakon 1 Elérhetőségek 1158 Budapest,

Részletesebben

ENERGIAKÖLTSÉG MÉRŐ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 3. 19. oldal Rend. sz. / Item No. / N de commande / Bestnr.: 12 50 52 4000PRO D Ez a használati útmutató ehhez a termékhez tartozik. Az útmutató fontos tudnivalókat

Részletesebben

E-Fedezetkezelő. felhasználói kézikönyv. Fővállalkozói adminisztrátorok számára

E-Fedezetkezelő. felhasználói kézikönyv. Fővállalkozói adminisztrátorok számára E-Fedezetkezelő felhasználói kézikönyv Fővállalkozói adminisztrátorok számára Tartalomjegyzék 1. Program általános használata... 2 1.1. Szoftver követelmények... 2 1.2. Jogosultság függő működés... 2 1.3.

Részletesebben

I. Általános információk

I. Általános információk HIVATALOS VERSENYKIÍRÁS XVIII. MEDVE SZABADTÉRI MATEMATIKAVERSENY 2016 5-12. évfolyamos tanulók és vállalkozókedvű tanárok, felnőttek számára A versenykiírás dátuma: 2016. január 3. A Medve Szabadtéri

Részletesebben

Analóg helyzetvezérelt szelepmozgató motorok AME 435

Analóg helyzetvezérelt szelepmozgató motorok AME 435 Analóg helyzetvezérelt szelepmozgató motorok AME 435 Leírás szelepkarakterisztika beállítási lehetőség; az áramlási karakterisztikát változtatni lehet lineárisról logaritmikusra és fordítva. energiamegtakarító,

Részletesebben

www.gelighting.com Kültér és közvilágítás LED világítási megoldások

www.gelighting.com Kültér és közvilágítás LED világítási megoldások www.gelighting.com Kültér és közvilágítás LED világítási megoldások Lépjen be velünk a LED világítás új korszakába! A LED világítás átalakítja a környezetet, amelyben élünk. Általa az utak biztonságosabbak,

Részletesebben

www.kaeser.com SECOTEC Sűrített levegő hűtveszárítók Térfogatáram: 0,6 14,3 m³/min

www.kaeser.com SECOTEC Sűrített levegő hűtveszárítók Térfogatáram: 0,6 14,3 m³/min Sűrített levegő hűtveszárítók Térfogatáram: 0,6, m³/min Energiamegtakarítás napról napra SECOTEC-hűtveszárítók A SECOTEC sorozat hűtveszárítói megbízhatóan és energiahatékonyan szárítják a sűrített levegőt:

Részletesebben

Tájékoztató és szabályzat a sütik alkalmazásáról. (Tájékoztató letöltése ITT)

Tájékoztató és szabályzat a sütik alkalmazásáról. (Tájékoztató letöltése ITT) Tájékoztató és szabályzat a sütik alkalmazásáról (Tájékoztató letöltése ITT) Tájékoztatjuk, hogy az Agro360 VTH Kft. által üzemeltetett webhely a www.agro360.hu szolgáltatásai színvonalának emelése, a

Részletesebben

Elektronikus közhiteles nyilvántartások Megvalósítási tanulmány

Elektronikus közhiteles nyilvántartások Megvalósítási tanulmány eegészség Program 27. Projekt Elektronikus közhiteles nyilvántartások Megvalósítási tanulmány Készítette: Szentgáli Ádám (Stubenvoll Bt.) 1.1 Budapest, 2004 szeptember 30 Tartalom I. Az EKNY adatbank,

Részletesebben

V Á L L A L Á S I F E L T É T E L E I

V Á L L A L Á S I F E L T É T E L E I AuTÓTh Kfc. 2400. Dunaújváros, Vasmű út 39. II. emelet 208. : (25) 400-800. Az AuTóTh-Iskolában folyó "B" személygépkocsi gépjárművezető képzés V Á L L A L Á S I F E L T É T E L E I Érvényes: 2015 október

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Webbase GPS rendszer telepítésére, valamint Internet alapú, valós idejű komplex flottamenedzsment szolgáltatás biztosítására

TÁJÉKOZTATÓ. Webbase GPS rendszer telepítésére, valamint Internet alapú, valós idejű komplex flottamenedzsment szolgáltatás biztosítására TÁJÉKOZTATÓ Webbase GPS rendszer telepítésére, valamint Internet alapú, valós idejű komplex flottamenedzsment szolgáltatás biztosítására Ajánlattevő: Secret Control GPS Kft. 1203 Budapest, Serény u. 4.

Részletesebben

Zajkibocsátás db (A) 33 35 37 Égéstermék-elvezetés mm 80/125 80/125 80/125

Zajkibocsátás db (A) 33 35 37 Égéstermék-elvezetés mm 80/125 80/125 80/125 Műszaki adatok CERASMART MODUL Típusok ZSB 16/83S-2 MA ZSB 22/120S-2 MA ZSB 30/150S-2 MA Egység Max. névleges hőteljesítmény 40/30 C kw 16,1 21,8 31,2 Min. névleges hőteljesítmény 40/30 C kw 4,3 8,6 8,4

Részletesebben

Outdoor LED PAR. Használati útmutató

Outdoor LED PAR. Használati útmutató Outdoor LED PAR Használati útmutató Köszönjük, hogy a ShowArt termékét választotta. A biztonságos használat érdekében, kérjük figyelmesen olvassa el ezt az útmutatót, mielőtt a készüléket használatba veszi.

Részletesebben

4-20 zónáig bővíthető riasztóközpont

4-20 zónáig bővíthető riasztóközpont 4-20 zónáig bővíthető riasztóközpont A központ főbb alkótóelemei: Rádiós nyitásérzékelő Passzív infra mozgásérzékelő Kombinált mozgásérzékelő Belétir sziréna, Kültéri sziréna Zónabővítő modul(ok) Rádiós

Részletesebben

SW4CP Hálózati teljesítménykapcsoló. Használati utasítás Magyar

SW4CP Hálózati teljesítménykapcsoló. Használati utasítás Magyar SW4CP Hálózati teljesítménykapcsoló Használati utasítás Magyar 1 Biztonsági figyelmeztetések Olvassa el figyelmesen a használati utasítást az eszköz telepítése előtt és őrizze meg! Áramütésveszély! Az

Részletesebben

5. (1) A pályázatok teljeskörű lebonyolításával a közgyűlés felhatalmazza az IKV Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt-t.

5. (1) A pályázatok teljeskörű lebonyolításával a közgyűlés felhatalmazza az IKV Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt-t. Szeged Megyei Jogú város Közgyűlésének 19/2006.(V.15.) Kgy. rendelete a lakóépületek felújításának állami támogatásához kapcsolódó önkormányzati támogatásról szóló 28/2003.(VIII.25.) Kgy. rendelet módosításáról

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

ő Ö ő ó ő ó ő ő ó ő ő ő ó ő ú ó ő ú ő ú ő ő ú ó ő ő ú ő ő ő ú ú ű ú ő ó ő ű ó ő ő ú ő ő ő ú ú ő ó ű ő ő Ö úú ő ó ú Ö ó ó ő ő Ö ó ú ő ő ő ú ő ó ő ó Ö ó ú Ű ő ő ó ő ő ó ő ú Ö ú Ö ő ő ú ú ő ő ú ú ó ó ő ó

Részletesebben

ecoline SIA IP Adapter

ecoline SIA IP Adapter ecoline SIA IP Adapter TELEPÍTÉSI ÉS ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ v2.25 és újabb modulverziókhoz Rev. 1.4 2012.05.08 Tartalomjegyzék 1 Alkalmazási terület...3 2 Funkciók...3 3 Beállítások...4 3.1 Beállítás USB

Részletesebben

Tervezési, szerelési és használati útmutató. Klímakonvektorok (fan-coil)

Tervezési, szerelési és használati útmutató. Klímakonvektorok (fan-coil) Tervezési, szerelési és használati útmutató SV Klímakonvektorok (fan-coil) Burkolat nélküli - burkolattal ellátott - légcsatornázható kivitel 2012.12.20. SOLARONICS Central Europe Kereskedelmi Kft. 1116

Részletesebben

ProAnt Felhasználói Útmutató

ProAnt Felhasználói Útmutató ProAnt Felhasználói Útmutató http://www.proant.hu/ 2014. október 17. Adminisztrátor 6722 Szeged, Gogol u. 3. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1 Tartalomjegyzék... 2 2 A ProAnt szoftverről... 4 3 Jelszó módosítása...

Részletesebben

aquatherm black system

aquatherm black system A fűtés modern módja ökológiailag és gazdaságilag Lapozzon bele, hogy többet tudjon meg Kellemes közérzet az aquatherm black sysytem rendszerével A fűtés modern módja ökológiailag és gazdaságilag Szálló

Részletesebben

Igazán Bosch! Bosch elektromos kéziszerszámok Új termékek és akciós ajánlatok. Érvényes: 2012. szeptember 1. december 31. vagy a készlet erejéig

Igazán Bosch! Bosch elektromos kéziszerszámok Új termékek és akciós ajánlatok. Érvényes: 2012. szeptember 1. december 31. vagy a készlet erejéig Igazán Bosch! Bosch elektromos kéziszerszámok Új termékek és akciós ajánlatok Érvényes: vagy a készlet erejéig www.bosch-professional.com ÚJ! Termékbevezetés: 2012. szeptember 1. GML 10,8 V-Li Professional

Részletesebben