A magyar vasút kitörési lehetőségei Szeptember 30. Molnár Béla KDNP Közlekedési Szakbizottság

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A magyar vasút kitörési lehetőségei. 2011. Szeptember 30. Molnár Béla KDNP Közlekedési Szakbizottság"

Átírás

1 A magyar vasút kitörési lehetőségei

2 A magyar vasút kitörési lehetőségei történelmi örökségek és mai konzekvenciák Szeptember 30. Molnár Béla KDNP Közlekedési Szakbizottság

3 A történelmi előképek szinte automatikusan adják a ma érvényes válaszokat. A magyar vasúti hálózat egységes szervezetbe rendezése előfeltétele volt a Baross Gábor féle díjtételi reformnak, mely jelentős lökést adott a korabeli személy és teherfuvarozás forgalmának. Ez a modernizáció szellemi előképe lehet a közösségi közlekedésben ma végrehajtandó reformértékű lépéseknek. A trianoni döntésig a Kárpát-medence, ill. az egész Habsburg birodalom egységes gazdasági, társadalmi tér volt, aminek az egységes vasúthálózat a mindenkori gazdasági fejlődésre is döntően hatást gyakorló része volt. A békediktátum következtében részekre szakadt az egységes vasúthálózat, és a nemzeti keretekben újjászerveződő vasutak már nem az integráció irányába hatottak. Ma az egységes gazdasági tér kínálta előnyök újra érvényesüléséhez ismét egységesíteni kell a nemzeti határok által kényszerűen szétszabdalt vasúti pályákat. A vasút a magyar gazdasági fejlődésben mindig is komoly szerepet töltött be. Az unióba lépéssel ezek a lehetőségek megtöbbszöröződnek.

4 A magyar vasútfejlődés már a kezdetektől a gazdaság igényeit elégítette ki.

5 A kiegyezést követően alig negyed század alatt mintegy hatszorosára, azaz km-re bővült a magyar vasúti hálózat.

6 A magyar vasúti hálózat sűrűsége jóval meghaladta a korabeli európai átlagot!

7 Trianon és következményei Magyarország végleges határainak kialakításánál a korábban elsődleges szempontként feltüntetett etnikai elvek ( Wilson-i elvek) a gyakorlatban háttérbe szorultak. A vasúthálózat nagyban befolyásolta az új államhatár kijelölését. A stratégiai ezen belül is elsősorban a vasúti-szállítási - szempontok kerültek előtérbe. A korábbi kilométeres vasúthálózatból 8705 maradt magyar fennhatóság alatt. Az új országhatár 50 vasútvonalat a nyílt pályán vágott ketté. A békediktátum előírásai szerint az országhatárok felé vezető vasutak második vágányait fel kellett szedni: A vasúti közlekedési eszközök gyártásával foglalkozó iparvállalatok földrajzilag úgy helyezkedtek el, hogy szinte teljes egészében Magyarországon maradtak. Azonban a vasúthálózatnak csak mintegy 38 százaléka esett az új határok közé.

8 Trianon és következményei

9 A csehszlovák-magyar határ meghúzása

10 Felemás kísérlet vasútfejlesztés a visszatért Észak-Erdélyben ( )

11 Felemás kísérlet vasútfejlesztés a visszatért Észak-Erdélyben ( ) A háborús évekhez képest a magyar kormány jelentékeny vasúti fejlesztéseket hajtott végre Észak-Erdélyben. Meg kellett teremteni a közvetlen vasúti összeköttetést az anyaország és Székelyföld között. A katonaság műszaki alakulatainak segítségével két hónap alatt ( 1940 decemberére) egy 16,2 km hosszúságú, keskeny nyomtávú vasút épült Kolozsnagyida és Szászlekence között, és ezzel vasúti összeköttetés létesült Magyarország és Székelyföld között. A Budapest-Sepsiszentgyörgy közötti közvetlen vasúti összeköttetés megteremtése érdekében egy 48 km-es vasúti pályát kellett építeni (Déda- Szeretfalvi vonal). A rendkívül rossz Mezőségi talajon a legerősebb időszakban 27 ezer ember dolgozott, a 72 millió pengőbe kerülő beruházás keretében rendkívül sok műtárgyat és felépítményt ( pl. 34 hidat) építettek ig a kormányzat az Észak-Erdélyi térségben további 129 millió pengőt költött a vasúti gördülő állomány fejlesztésére.

12

13 A jelenlegi helyzet

14 A magyar vasút kitörési pontjai Számba véve a rendelkezésre álló feltételeket és adottságokat, a magyar vasút számára három irány kínálkozik kitörési pontként: 1. közösségi közlekedés, szolgáltatási oldalról kielégíteni a személyszállítás támasztotta igényeket 2. Kárpát-medence integrációja, bekapcsolni a határon túli vasutakat a hazai vasúti forgalomba 3. gazdaságfejlesztési célok, tranzit országként Magyarország jelentős logisztikai központ Ezek a nemzetgazdaságilag is fontos célok ugyanakkor szinkronban vannak az unió elképzelésivel. Az Unió elsődleges céljai közé tartozik a vasút újjáélesztése. Mindenekelőtt az olyan környezetkímélő áruszállítási formának, mint a vasút, biztosítani kell a megfelelő eszközöket ahhoz, hogy mint versenyképes lehetőség tűnjön fel a piacon.

15 Közösségi közlekedés fejlesztése

16 Közösségi közlekedés fejlesztése Az unió hosszú távú közlekedésfejlesztési koncepcióját tartalmazó Fehér Könyv 2020-ig célul tűzte ki a vasút piaci részesedésének növelését a személyszállításban 6%-ról 10%-ra. Ehhez az unió forrásokat is rendel ig főleg európai uniós forrásokból 650 milliárd forint fejlesztés valósulhat meg hazánkban. 2. A Közösségi támogatások értéke akár a teljes hozzájárulás 20%-ával is nőhet. 3. A vasúti közlekedést az utasok számára vonzóvá kell tenni a szolgáltatás színvonalának emelésével. Ehhez fejlesztéseket kell végrehajtani (infrastruktúra, gördülő állomány) uniós források bevonásával, továbbá szükséges a vasúttársaság fenntartható finanszírozásának megteremtése az adósságrendezés mellett. 4. Az Új Széchenyi Tervvel és a Széll Kálmán Tervvel összhangban kell elindítani a fejlesztéseket és elkészíteni a vasúti stratégiát.

17 Kárpát-medence integrációja Trianon meghaladása

18 Kárpát-medence integrációja Trianon meghaladása Eljött az idő, hogy az EU-hoz csatlakozott Közép-Európa helyreállítsa a vasúti szállítási útvonalak azon hálózatát, amelyet a trianoni döntés kilencven éve szándékoltan szétszabdalt. 1. Ez nem csak magyar ügy, hanem a régió és egyben Európa ügye is. 2. A Fehér könyv kitér a Transzeurópai Közlekedési Hálózatok kiépítésére. 3. A vasúthálózat szűk keresztmetszeteinek a feloldását és az ez által okozott torlódások elvezetését a határövezetekben fekvő utak, vasutak építésével lehet megoldani. 4. A közösségi támogatások értéke nőhet. Ilyen támogatásra kerülhet sor például az újonnan csatlakozó országok határain levő szűk keresztmetszet áthidalására irányuló projektek esetén például a vasúthálózatot tekintve.

19 Kárpát-medence integrációja Trianon meghaladása

20 Kárpát-medence integrációja Trianon meghaladása Az uniós törekvések mellett a magyar kormányzatnak is határozott lépéseket kell tennie a határ menti közlekedésfejlesztés ügyében. 1. Gyorsabban és biztonságosabban lehet majd elérni Románia magyar lakta területeit annak a kétoldalú megállapodásnak köszönhetően, amelyet a magyar és a román tárca véglegesített a nyár folyamán. A megállapodás vasúti fejlesztéseket is magába foglal a határ menti régióban. 2. Alkalmi közlekedési kapcsolatok újjáélesztése, és továbbiak szorgalmazása a szomszédos országokkal ( Kárpátalja, Bodrogköz a Felvidéken) 3. Közös közlekedésfejlesztési projekttársaságok alakítása a határ menti régiókban (Az úgynevezett kettészelt térségek fejlesztésére a legjobb eu-s módszer az úgynevezett Európai Területi Társulások ( EGTC-k) alakítása) 4. Interregionális vasúti kapcsolatok fejlesztése a fővárosok és a régióközpontok között ( Budapest Bukarest, Budapest Belgrád, Budapest Kolozsvár, stb.) Kormányközi megállapodások.

21 Magyarország mint tranzitország páneurópai folyosók

22 Magyarország mint tranzitország a térség logisztikai központja Magyarország gazdaságának működése, aktivitása nagymértékben függ az ország logisztikájának minőségétől, szervezettségétől. Az emberek és az áruk jól szervezett mozgatása nélkülözhetetlen a gazdaság fejlődéséhez. 1. Gazdaságfejlesztési célok, tranzit országként Magyarország jelentős logisztikai központ lehet. 2. Magyarország földrajzi fekvése okán komoly átmenő forgalmat generál. 3. Magyarország gyakorlatilag a páneurópai közlekedési folyosók csomópontjában fekszik, ennek minden logisztikai következményével. 4. Magyarország jelentős hátrányban van az Unió tagállamaival szemben a közlekedés fejlettsége terén, de ez a hátrány korántsem ledolgozhatatlan.

23 Magyarország mint tranzitország

24 A magyar vasút regionális szereplőként tudja a legnagyobb társadalmi, gazdasági és politikai hasznot hajtani tulajdonosának, a magyar államnak.

KÖZLEKEDÉSFÖLDRAJZI SAJÁTOSSÁGOK A MAGYAR RÉGIÓKBAN. Veres Lajos 1. Átfogó helyzetértékelés

KÖZLEKEDÉSFÖLDRAJZI SAJÁTOSSÁGOK A MAGYAR RÉGIÓKBAN. Veres Lajos 1. Átfogó helyzetértékelés Földrajzi Konferencia, Szeged 21. KÖZLEKEDÉSFÖLDRAJZI SAJÁTOSSÁGOK A MAGYAR RÉGIÓKBAN Veres Lajos 1 Átfogó helyzetértékelés közlekedése legutóbb a XIX.-XX. század fordulóján felelt meg az ország gazdasági

Részletesebben

MEGFONTOLÁSOK az Országos Vasútfejlesztési Koncepció készítéséhez

MEGFONTOLÁSOK az Országos Vasútfejlesztési Koncepció készítéséhez MEGFONTOLÁSOK az Országos Vasútfejlesztési Koncepció készítéséhez MMK Közlekedési Tagozat 2011. november hó MEGFONTOLÁSOK az Országos Vasútfejlesztési Koncepció készítéséhez Készítette: Molnár László okl.

Részletesebben

A különböző vasúti hálózatok. (törzsvonalak, elővárosi vonalak, mellékvonalak, nagysebességű vonalak)

A különböző vasúti hálózatok. (törzsvonalak, elővárosi vonalak, mellékvonalak, nagysebességű vonalak) A különböző vasúti hálózatok (törzsvonalak, elővárosi vonalak, mellékvonalak, nagysebességű vonalak) vonali és hálózati hatékonysága, illetve a versenyképesség értelmezése a vasútnál hazai tapasztalatok

Részletesebben

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSI STRATÉGIA STRATÉGIAI DOKUMENTUM 2014. AUGUSZTUS

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSI STRATÉGIA STRATÉGIAI DOKUMENTUM 2014. AUGUSZTUS NEMZETI KÖZLEKEDÉSI INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSI STRATÉGIA STRATÉGIAI DOKUMENTUM 2014. AUGUSZTUS Tartalom Vezetői összefoglaló... 7 A stratégia célja, időtávja... 7 A stratégia megalapozása... 9 A stratégia

Részletesebben

Logisztika és szállítmányozás SZTK. Levelező tagozat

Logisztika és szállítmányozás SZTK. Levelező tagozat BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR Logisztika és szállítmányozás SZTK Levelező tagozat A VASÚTI TEHERKOCSIK GAZDASÁGOS KIHASZNÁLÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI, A MASPED RAILOG KFT. GYAKORLATÁBAN, A VASÚTI

Részletesebben

Együtt kezelendő a H/6195. számú országgyűlési határozati javaslattal!

Együtt kezelendő a H/6195. számú országgyűlési határozati javaslattal! Együtt kezelendő a H/6195. számú országgyűlési határozati javaslattal! II ELŐSZÓ Az emelkedő életszínvonal a mobilitás és az áruszállítási igények növekedését eredményezi. A közlekedés a gazdasági fejlődésnek

Részletesebben

A magyar-szerb határmenti térség közlekedés és infrastruktúra fejlesztésének stratégiai irányait megalapozó dokumentum

A magyar-szerb határmenti térség közlekedés és infrastruktúra fejlesztésének stratégiai irányait megalapozó dokumentum A magyar-szerb határmenti térség közlekedés és infrastruktúra fejlesztésének stratégiai irányait megalapozó dokumentum INNOAXIS PROJECT Hungary-Serbia IPA Cross-border Co-operation Programme 2011 1 Mottó:

Részletesebben

INTEGRÁLT KÖZLEKEDÉS- FEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (IKOP)

INTEGRÁLT KÖZLEKEDÉS- FEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (IKOP) INTEGRÁLT KÖZLEKEDÉS- FEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (IKOP) AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÁLTAL ELFOGADOTT VERZIÓ 2014-2020 A BERUHÁZÁS A NÖVEKEDÉSBE ÉS A MUNKAHELYTEREMTÉSBE CÉLKITŰZSÉRE IRÁNYULÓ OPERATÍV PROGRAM

Részletesebben

A VASÚT TÖRTÉNETE 2000-IG

A VASÚT TÖRTÉNETE 2000-IG Szekeres Marianna Szociológia, humánökológia-településszociológia szakirány III. évfolyam Nappali tagozat 2005.07.08 A VASÚT TÖRTÉNETE 2000-IG Bevezetés A modernizáció következtében a közlekedés egyik

Részletesebben

A HATÁR MENTI KÖZLEKEDÉSI INFRASTRUKTÚRA- ÉS TÖMEGKÖZLEKEDÉS-FEJLESZTÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI. 1. Bevezető

A HATÁR MENTI KÖZLEKEDÉSI INFRASTRUKTÚRA- ÉS TÖMEGKÖZLEKEDÉS-FEJLESZTÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI. 1. Bevezető A HATÁR MENTI KÖZLEKEDÉSI INFRASTRUKTÚRA- ÉS TÖMEGKÖZLEKEDÉS-FEJLESZTÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Elfogadta a KMKF 2008. évi plenáris ülése 1.1. A munka stratégiai célkitűzése 1. Bevezető Jelen elemzés stratégiai

Részletesebben

59. ÉVFOLYAM 9. SZÁM KÖZLEKEDÉSÉPÍTÉSI SZEMLE 2009. SZEPTEMBER

59. ÉVFOLYAM 9. SZÁM KÖZLEKEDÉSÉPÍTÉSI SZEMLE 2009. SZEPTEMBER 59. ÉVFOLYAM 9. SZÁM KÖZLEKEDÉSÉPÍTÉSI SZEMLE 2009. SZEPTEMBER FELELÔS KIADÓ: Kerékgyártó Attila fôigazgató FELELÔS SZERKESZTÔ: Dr. Koren Csaba SZERKESZTÔK: Fischer Szabolcs Dr. Gulyás András Dr. Petôcz

Részletesebben

A magyarországi vasúti szállítmányozás munkaerő-piaci hatása

A magyarországi vasúti szállítmányozás munkaerő-piaci hatása A magyarországi vasúti szállítmányozás munkaerő-piaci hatása LIPTÁK Katalin Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar, Miskolc liptak.katalin@uni-miskolc.hu A tanulmányban a magyarországi vasúti szállítmányozás

Részletesebben

Az EU csatlakozás utáni gazdasági és logisztikai változások várható hatása Szeged és vonzáskörzetére

Az EU csatlakozás utáni gazdasági és logisztikai változások várható hatása Szeged és vonzáskörzetére Hetesi E. (szerk.) 2002: A közszolgáltatások marketingje és menedzsmentje. SZTE Gazdaságtudományi Kar Közleményei 2002. JATEPress, Szeged, 122-140. o. Az EU csatlakozás utáni gazdasági és logisztikai változások

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar. A Balaton Régió felkészülése és csatlakozása az Európai Unióhoz

Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar. A Balaton Régió felkészülése és csatlakozása az Európai Unióhoz Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar A Balaton Régió felkészülése és csatlakozása az Európai Unióhoz Kolip Eliz Budapest 2003. 2 Tartalomjegyzék Bevezetés...5 I. Európai regionális

Részletesebben

A VÉDELMI SZEMPONTBÓL MEGHATÁROZÓ REPÜLŐTEREK VASÚTI KAPCSOLATÁNAK HELYZETE MAGYARORSZÁGON BEVEZETŐ

A VÉDELMI SZEMPONTBÓL MEGHATÁROZÓ REPÜLŐTEREK VASÚTI KAPCSOLATÁNAK HELYZETE MAGYARORSZÁGON BEVEZETŐ Szászi Gábor mk. alezredes A VÉDELMI SZEMPONTBÓL MEGHATÁROZÓ REPÜLŐTEREK VASÚTI KAPCSOLATÁNAK HELYZETE MAGYARORSZÁGON BEVEZETŐ A közlekedési rendszerrel szemben támasztott katonai-védelmi követelmények

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK Nappali tagozat Külgazdasági vállalkozás szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK Nappali tagozat Külgazdasági vállalkozás szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK Nappali tagozat Külgazdasági vállalkozás szakirány LOGISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSOK ÉS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK A GYSEV ZRT.

Részletesebben

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI STRATÉGIA (NKS)

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI STRATÉGIA (NKS) NEMZETI KÖZLEKEDÉSI STRATÉGIA (NKS) Országos Vasútfejlesztési Koncepció (OVK) VITAANYAG Készítette: A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ megbízásából a Stratégia Konzorcium. A szakmai vitaanyagban

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR LOGISZTIKA ÉS NEMZETKÖZI SZÁLLÍTMÁNYOZÁS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS.

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR LOGISZTIKA ÉS NEMZETKÖZI SZÁLLÍTMÁNYOZÁS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS. BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR LOGISZTIKA ÉS NEMZETKÖZI SZÁLLÍTMÁNYOZÁS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Levelező tagozat A VASÚT-KÖZÚT KOMBINÁLT FUVAROZÁS HELYZETE ÉS ARRA HATÁSSAL BÍRÓ TÉNYEZŐK

Részletesebben

MINISZTERI KÖSZÖNTŐ. Kóka János Miniszter

MINISZTERI KÖSZÖNTŐ. Kóka János Miniszter I MINISZTERI KÖSZÖNTŐ A közlekedés az országok gazdaságának stratégiai fontosságú eleme, amely szorosan kapcsolódik a gazdasági és társadalmi élet szinte minden területéhez. Jelenleg Magyarországon a közlekedés,

Részletesebben

ELEMZÉSEK, JAVASLATOK, AJÁNLÁSOK A KÖZLEKEDÉSI INFRASTRUKTÚRA LOGISZTIKA FEJLESZTÉSÉRE MAGYARORSZÁGON 2010 2014.

ELEMZÉSEK, JAVASLATOK, AJÁNLÁSOK A KÖZLEKEDÉSI INFRASTRUKTÚRA LOGISZTIKA FEJLESZTÉSÉRE MAGYARORSZÁGON 2010 2014. MSZP. INFRASTRUKTÚRA ÉS TERÜLETFEJLESZTÉSI TAGOZAT ELEMZÉSEK, JAVASLATOK, AJÁNLÁSOK A KÖZLEKEDÉSI INFRASTRUKTÚRA ÉS LOGISZTIKA FEJLESZTÉSÉRE MAGYARORSZÁGON 2010 2014. Budapest 2009 10. 26. Balogh Imre

Részletesebben

Nemzeti dunai vízi közlekedési stratégiai terv (vitaanyag)

Nemzeti dunai vízi közlekedési stratégiai terv (vitaanyag) Nemzeti dunai vízi közlekedési stratégiai terv (vitaanyag) 2013. december Tartalom Vezetői összefoglaló... 4 1 Bevezetés... 5 1.1 Küldetés... 5 1.2 A dokumentum célja... 5 1.3 A dokumentum háttere és felépítése...

Részletesebben

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI STRATÉGIA

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI STRATÉGIA NEMZETI KÖZLEKEDÉSI STRATÉGIA A Nemzeti Közlekedési Stratégiának meg kell határoznia Magyarország közlekedési stratégiájának irányait, céljait és távlati kitekintést adnia 2050-ig, ugyanakkor megfelelő

Részletesebben

Tartalom. Szerzõink. Szerkesztõbizottság: Dr. Udvari László elnök Dr. Ivány Árpád fõszerkesztõ

Tartalom. Szerzõink. Szerkesztõbizottság: Dr. Udvari László elnök Dr. Ivány Árpád fõszerkesztõ LIV. évfolyam 5. szám 161 KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI SZEMLE a Közlekedéstudományi Egyesület tudományos folyóirata VERKEHRSWISSENSCHAFTLICHE RUNDSCHAU Zeitschrift des Ungarischen Vereins für Verkehrwissenschaft

Részletesebben

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI STRATÉGIA (NKS)

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI STRATÉGIA (NKS) NEMZETI KÖZLEKEDÉSI STRATÉGIA (NKS) Országos Vasútfejlesztési Koncepció (OVK) helyzetkép 2013. OKTÓBER MEGRENDELŐ: KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI KOORDINÁCIÓS KÖZPONT KÉSZÍTETTE: STRATÉGIA KONZORCIUM KONZORCIUM

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK BUDAPEST VÁROSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 13. NEMZETKÖZI KITEKINTÉS... 248

TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK BUDAPEST VÁROSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 13. NEMZETKÖZI KITEKINTÉS... 248 TARTALOMJEGYZÉK 13.... 248 TARTALOMJEGYZÉK 13.1. BUDAPEST ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ FŐVÁROSAINAK FŐBB JELLEMZŐI 2010.... 248 13.2. EGYES EURÓPAI NAGYVÁROSOK FEJLESZTÉSI DOKUMENTUMAINAK ELEMZÉSE... 248 13.3. NAGYVÁROSOK

Részletesebben

Az együttműködés pillérei a gazdasági kapcsolatok

Az együttműködés pillérei a gazdasági kapcsolatok BARANYI BÉLA SZÉKELYFÖLD, MINT A MAGYAR TŐKEMOZGÁS TOVÁBBI LEHETSÉGES CÉLTERÜLETE Az együttműködés pillérei a gazdasági kapcsolatok A magyar-román gazdasági kapcsolatok az elmúlt évtizedben örvendetesen

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ VASÚTI KÖZLEKEDÉSPOLITIKÁJA ÉS A MÁV RT.

AZ EURÓPAI UNIÓ VASÚTI KÖZLEKEDÉSPOLITIKÁJA ÉS A MÁV RT. BGF KKFK Elektronikus Könyvtár Az elektronikus könyvtár teljes szövegű dokumentumokat tartalmaz biztosítva a szabad Információ-hozzáférést. A szerzői és egyéb jogok a dokumentum szerzőjét/tulajdonosát

Részletesebben

ÁRUFUVAROZÁS AZ ÚJJÁALAKULÓ EURÓPAI VASÚTI PIACON

ÁRUFUVAROZÁS AZ ÚJJÁALAKULÓ EURÓPAI VASÚTI PIACON VEZETŐI TÁJÉKOZTATÓ ÁRUFUVAROZÁS AZ ÚJJÁALAKULÓ EURÓPAI VASÚTI PIACON VÁLOGATÁS A NEMZETKÖZI SZAKIRODALOMBÓL 2003. 1 Közreadja a MÁV Rt. ÜGYKEZELÉSI ÉS DOKUMENTÁCIÓS HIVATAL MÁV Rt. Dokumentációs Központ

Részletesebben

Elõszó. LACE Phare CBC gyakorlati kézikönyv. Michel Barnier Az Európa Tanács tagja. Günther Verheugen Az Európa Tanács tagja

Elõszó. LACE Phare CBC gyakorlati kézikönyv. Michel Barnier Az Európa Tanács tagja. Günther Verheugen Az Európa Tanács tagja Elõszó Günther Verheugen Az Európa Tanács tagja Michel Barnier Az Európa Tanács tagja A Gyakorlati útmutató határ menti együttmûködéshez akkor jelenik meg, amikor a Közösségbe való felvétel elõkészítése,

Részletesebben

BÁCS-KISKUN MEGYE TERÜLETRENDEZÉSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA

BÁCS-KISKUN MEGYE TERÜLETRENDEZÉSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. Térségi Tervezési és Területrendezési Iroda BÁCS-KISKUN MEGYE TERÜLETRENDEZÉSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA VIZSGÁLATOK Készült a Bács-Kiskun Megyei

Részletesebben