Gyógynövények, illóolajos növények gyűjtése, használata a Dél-Alföldön

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gyógynövények, illóolajos növények gyűjtése, használata a Dél-Alföldön"

Átírás

1 GYÓGYNÖVÉNYEK ÉS GYÓGYHATÁSAIK FŰBEN, FÁBAN VAN AZ ORVOSSÁG Gyógynövények, illóolajos növények gyűjtése, használata a Dél-Alföldön Makó, február 17. Paulovics Péter

2 A drogokat fel lehet osztani a szolgáltató növényfajok, a hatáserősség, a terápiás hatás, a hatóanyagok kémiai szerkezete, stb. szerint is Részünkről: a drogot szolgáltató növényi szerv szerint vannak levél (folium), gyökér (radix), gyökértörzs (rhizoma), virágos növény, fű (herba), kéreg (cortex), virág (flos), stb. és a feldolgozás szerint szárított (siccatus), por (pulvis), aprított (scissus), szemcsés (granulatus), stb. drogok Tehát a drogok elnevezése: növényfaj+szerv(+esetleg jelző), pl.: Cynosbati pseudofructus cum seminibus (csipkebogyó maggal) Kézenfekvő magyar nevek: kamillavirágzat, kutyabengekéreg, pemetefű, tárnicsgyökér, stb.

3 aetheroleum illóolaj anthodium virágzat bacca bogyó cortex kéreg flos virág folium levél fructus gyümölcs gemma rügy herba virágos hajtás pericarpium - termésfal pseudofructus - áltermés radix - gyökér rhizoma - gyökértörzs semen - mag stigma - bibe stipes szár, kocsány summitas - hajtáscsúcs tuber gumó

4 Drogot lehet használni önállóan is (pl. macskagyökér, kamillavirágzat), de gyakoribb, hogy keverékben alkalmazzák őket (galenusi készítmények) Az egyes alkotórészek kiegészítik, erősítik egymás hatását (szinergizmus) Szárítmányok keverékei a teakeverékek (gyógyteák: species) Gyógynövény-keverékek alkoholos kivonatai a különböző tinktúrák Gyakran keverékek a kenőcsök, porok, oldatok Mindig keverékek az illóolajok

5 Szénhidrátok (mono-, di-, oligo-, poliszaharidok; nyálkák, keményítő, mézga, pektin, cellulóz) Glikozidok (szívre hatók, hashajtók, köptetők, vizelethajtók) Flavonoidok (festékanyagok) Keserűanyagok Szaponinok (habzó glikozidok) Kumarinok (elbomolva illatos glikozidok) Cserzőanyagok (összehúzó hatású fenoloidok) Illóolajok (szobahőmérsékleten maradék nélkül elpárolognak) Alkaloidok (pl. nikotin, hioszciamin, atropin, szkopolamin, kokain, kinin, narkotin, morfin, kodein, vinblasztin, vinkrisztin, sztrichnin, koffein, theofillin, theobromin) Zsírosolajok, balzsamok, gyanták, tejnedvek, stb.

6 A gyűjtés szabályai Fajismeret (hasonló, mérgező, védett fajok) Termőhely-ismeret (mi, hol nő, terem?; bijóság ; erdő, rét, szikes, tanyahely, töltés) Jogi ismeretek (mit és hol nem lehet gyűjteni; mikor, hova nem lehet bemenni?) Az időpont és az időszak megválasztása Etikus gyűjtés (kímélet, önuralom, készségesség a növényekkel, a területtel, a tulajdonossal) Jó gyűjtő- és szállítóeszközök Jó minőségű drog A mennyiség helyes megítélése

7 A felhasználás szabályai A frissen szedett levél, virág, a kipréselt lé is felhasználható (belsőleg is, de pakolás, borogatás, bedörzsölés), az elrágott mag, gyökér is felhasználás A drogokból készítmények lesznek: tea(keverék), por, kenőcs, illóolaj, kivonatok (pl. tinktúrák), de cukorka, sampon, gyógybor, gyógyecet, szörp, likőr is (eltarthatóság) A legegyszerűbb házi felhasználás a (hideg vagy forró) vizes kivonat: a tea Házilag tudunk pakolást, borogatást, inhalálót, illatmécsest, öblögetőt, fürdőt, bedörzsölőt, tinktúrát, gyógybort vagy szörpöt is készíteni

8 És a folytatás Végig a gyógynövényeken, de fajonként (mi, mire jó), vagy betegségcsoportonként (mire, mi jó)? Közfelkiáltással: betegségcsoportonként, tehát fajonként!

9

10

11 Közönséges és mezei cickafark (Achillea millefolium et collina) Drog: herba (30-40 cm) és a virágzat (flos) Hatóanyagok: illóolaj (a virágzatban a legtöbb), ebben prokamazulén (hőre kamazulénné alakul, sötétkék), terpenoidok (béta-pinén, sabinén); szeszkviterpén laktonok, flavonoidok, achillein keserűanyag, stb. Felhasználás: gyulladáscsökkentő antiszeptikus hatású. Az illóolajból azulénes kenőcsök szemre, bőrre. Teája gyomor- és bélhurut, gyomorfekély esetén jó, étvágyjavító, epe- és májműködést, emésztést serkentő, menstruációs zavarokat megszüntető. Külsőleg a szájnyálkahártya, a fogíny, a szem gyulladásaira, hüvelymosásra, ekcémák ellen, csecsemők fürösztésére használják.

12

13

14

15 Közönséges párlófű vagy apróbojtorján (Agrimonia eupatoria) Drog: herba (-50 cm, bimbó és áltermés is), folium Hatóanyagok: 10% cserzőanyag, kvercitrin flavonglikozid, keserűanyag, kovasav, citrom-, alma- és borkősav, nikotinsav-amid, antocianinok, kevés illóolaj Felhasználás: összehúzó, gyulladásgátló, emésztésre ható, epe- és vizelethajtó, antibiotikus hatású. Epehajtó teakeverékben, gyomor- és bélhurut ellen, máj- és vesebántalmak, légzőszervi megbetegedések esetén belsőleg. Külsőleg száj- és toroköblítésre, hajszeszekbe, samponokba, gyulladások borogatására használják. Teája kellemes ízű, napi üdítő is.

16

17

18

19

20

21

22 Közönséges tarackbúza és csillagpázsit (Agropyron repens et Cynodon dactylon) Drog: gyöktörzse (tarack) Graminis (italici) rhizoma Hatóanyagok: tricin (cynodin) polifruktozán, nyálka, szaponin, kevés illóolaj, kovasav, almasav, sok káliumsó, vanilin glikozida, emulzin enzim, A és B vitamin, zsírosolaj (a csillagpázsit drogjában van keményítő is) Felhasználás: vértisztító, vizelethajtó hatásúak. Teakeverékekben használják, de csak a tarackbúza drogja elismert, bár hatásuk közel azonos.

23

24

25

26 Orvosi ziliz (fehérmályva) (Althaea officinalis) Drog: gyökér (Althaeae radix) és levél (Althaeae folium) Hatóanyagok: a gyökérdrogban sok nyálka, keményítő, nyers cukor, pektin; valamint aszparagin, zsírosolaj, cseranyag, lecitin is van. A levelek hatóanyagtartalma hasonló, de kevesebb, nyomokban illóolaj is van bennük. Felhasználás: légúti vagy gyomor-, bélhurut esetén nyálkahártya-gyulladásra bevonószer. Köhögéscsillapító tea, szirup, tabletta, cukorka formában. Külsőleg borogatásra is használják (kelések, szemgyulladás).

27

28

29

30

31 Papsajt- és erdei mályva (Malva neglecta et sylvestris) Drog: Malvae folium (mindkét fajé, keverve is) és Malvae flos (csak az erdei mályváé) Hatóanyagok: nyálkaanyagok (poliszacharidok), cseranyag, malvin-glikozid (malvidin-aglikon) Felhasználás: hurutoldó, köhögéscsillapító hatású. Teakeverékekben erre, külsőleg kelések, sebek, ekcémás bőr borogatására, valamint toroköblögetésre használják.

32

33

34

35

36 Nagy bojtorján (bogáncs, lapu) (Arctium lappa) Drog: gyökér (Bardanae radix, a kis és a pókhálós bojtorjáné is, de csak az egyéves növények gyökere). Drog a levél és a mag is (Bardanae folium et semen) Hatóanyagok: inulin (30-40%), nyálka, kevés illóolaj, cseranyag, gyanta, szterinek, polifenolok, arktinin, arktinol, arkciin, keserűanyag Felhasználás: belsőleg anyagcsere-javító, vizelethajtó, izzasztó, epe-, vese-, húgykőoldó, vértisztító, epehajtó, reumaellenes hatású. Külsőleg bőrbajok (sömör, ekcéma, ótvar) kezelésére, torokgyulladás ellen is, de különösen a fejbőr és a haj ápolására, hajhullás, korpásodás ellen használják (hajolaj, hajszesz, bojtorján sampon).

37

38

39

40

41

42 Fehér üröm (Artemisia absinthium) Drog: levél (Absinthii folium) és hajtásvég (Absinthii herba), ritkán botosüröm és illóolaj formájában is Hatóanyagok: szeszkviterpén lakton típusú keserűanyag (abszintin, artabszin), illóolaj (benne: tujol, tujon, pinén, fellandrén, kadinén, a lepárlás során keletkező kamazuléntól kék), cseranyag, C-, B-vitamin, borostyánkősav. A levéldrogban mindenből kevesebb van. Felhasználás: étvágyjavító, emésztést serkentő, epe- és szélhajtó teakeverékekben használják; bélféregűző hatású (állatgyógyászat). A herba és az illóolaj keserűlikőrök, ürmös borok fontos alapanyaga, az illóolajat reuma elleni bedörzsölőszerhez is adják. A tujon hosszú távon károsítja az idegrendszert (abszint). Az élő növény rovarűző hatású (kiskertek).

43

44

45

46

47 Fekete üröm (Artemisia vulgaris) Drog: hajtás (Artemisiae herba) és gyökér (Artemisiae radix) Hatóanyagok: illóolaj (benne: cineol), gyanta; a hajtásban keserűanyag, a gyökérben inulin és cseranyag is van. Felhasználás: étvágyjavító, emésztést és epeműködést serkentő hatású. Bélféregűzőnek, görcscsillapítónak, idegerősítőnek is használják, de a gyökérdrogot vitustánc, epilepszia és hisztéria ellen is használják. A herba majoránna pótló, a liba- és kacsahús fűszere is.

48

49

50 Egynyári üröm (Artemisia annua) Drog: a hajtásból nyert illóolaj (Aetheroleum artemisiae annuae), iparilag a növényből nyert tiszta artemisinin Hatóanyagok: illóolajában alfa-pinén, kamfén, l-kamfer, artemisia-keton, cineol, eugenol, stb. Tartalmaz még változó mennyiségben artemisinint Felhasználás: az artemisinin az egyik legjobb maláriaellenes szer. Az illóolaj erős gombaölő és baktériumölő hatású (illatszeripar). Indokínában teáját is fogyasztják gyomorerősítőnek, vizelethajtónak, sárgaság ellen és bőrbetegségek esetén.

51

52

53

54

55 Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris) Drog: hajtás, -30 cm (Bursae pastoris herba) Hatóanyagok: flavonoidok (diozmin), biogén aminok, 1%kolin, acetil-kolin, káliumsó, cseranyag, gyanta, a magban zsírosolaj Felhasználás: enyhe vérzéscsillapító hatású. Teáját gyomorés bélvérzés, erős méhvérzés csökkentésére használják, de változó, bizonytalan hatású, ezért csak kiegészítő szer.

56

57

58

59 Pórsáfrány, sáfrányos szeklice, olajözön (Carthamus tinctorius) Drog: a teljes nyílás végén szedett csöves virágok (Carthami flos), a magból hidegen sajtolt olaj (Oleum carthami) Hatóanyagok: szaflórsárga és szaflórvörös festékanyagok, a mag olajában linolsav, olajsav, palmitinsav, sztearinsav Felhasználás: élelmiszeripari, cukrászati, borászati, gyógyszeripari festékanyag, házilag is használják (a jóféle sáfrány helyettesítője, pl. húsleves). Az olaj értékes, érelmeszesedést gátló hatású.

60

61

62

63

64 ! Vérehulló fecskefű (Chelidonium majus) Drog: hajtás, cm (Chelidonii herba), gyökér (radix) Hatóanyagok: több mint 20 féle alkaloida, festékanyagok, gyanta, kevés illóolaj, fehérjebontó enzimek. A gyökér magasabb hatóanyagtartalmú. Felhasználás: erős hatású, tisztán nem alkalmazzák! Epe- és májbajok, gyomor- és bélhurut esetén alkalmazzák, fájdalomcsillapító, simaizomgörcs-oldó, mitózis- és tumorgátló (kelidonin). Tejnedvével szemölcsöt, tyúkszemet kezelnek. Baktériumölő hatását fogkrémekben, szájvizekben használják fel.

65

66

67

68

69 Mezei katáng (Cichorium intybus) Drog: virágzó hajtás (Cichorii herba), gyökér (Cichorii radix) Hatóanyagok: sok inulin, intibin, cikóriasav, cikoriin glikozid, szeszkviterpén laktonok, diterpének, kolin, laktucerol, gyanta, cukrok, stb. Felhasználás: epehajtó, étvágygerjesztő, emésztést serkentő hatású. Teáját erre és magas vérnyomás ellen isszák, de nyersen is fogyasztják, salátaként. Cikóriakávé készítéséhez külön fajta gyökereit használják, pörköléskor karamellizálódnak a cukrok.

70

71

72

73

74

75 Egybibés galagonya (Crataegus monogyna) Drog: virágzó ágvég (summitas) és a termés (fructus), de a virág (flos) és a levél (folium) is Hatóanyagok: fő hatóanyagok a procianidinek, ezen kívül flavonoidok (hiperozid, rutin, vitexin, vitexin-ramnozid, stb.), kávésav, klorogénsav, aminok, triterpénsavak. Felhasználás: a szív karbantartója. Vérkeringési, szív- és érgyógyszer a koszorúerek bántalmai, a szívizom gyengesége, szívidegesség, szervi ok nélküli ritmuszavar esetén. Különösen idős embereknél javítja a szív munkabírását. Tartósan alkalmazandó, mellékhatások nincsenek. A gyümölcs és az ágvég ágyán csipkebogyóval, ízesítőkkel érlelt pálinka a szíverősítő.

76

77

78

79

80 Kisvirágú füzike (Epilobium parviflorum) Drog: a hajtás (Epilobii herba) a virágzás kezdetén gyűjtve. Más kisvirágú fajok herbája is hasonló hatású, de a borzas füzikétől és az erdei derécétől el kell különíteni. Hatóanyagok: béta-szitoszterol és ennek glikozidja, észterei, flavonoidok, triterpénsavak, cserzőanyagok Felhasználás: a prosztata gyógyszere. Teája a prosztataadenoma kezdeti stádiumában az előrehaladás lassításában, a tünetek enyhítésében hatásos. Gyulladáscsökkentő is.

81

82

83

84 Mezei zsúrló (Equisetum arvense) Drog: meddő hajtásai (Equiseti herba), más zsúrlófajok (főleg a hasonló mocsári zsúrló) nem lehetnek benne Hatóanyagok: flavonoidok (kvercetin és kempferol glikozidok), 8-10% kovasav, szaponin, szerves savak (akonit-, alma-, oxálsav), keserűanyag, gyanta Felhasználás: elsősorban vizelethajtó, vesetisztító, izzasztó hatású, főzetét húgyhólyaggyulladás, vesekő esetén használják. Epe- és májbántalmak, köszvény ellen is ajánlják. Külsőleg reuma, csúz, ízületi bántalmak esetén fürdő vagy borogatás formájában alkalmazzák.

85

86

87

88 Tejoltó galaj (Galium verum) Drog: virágzó hajtás (Galii veri herba) Hatóanyagok: flavonoidok (főleg a kvercetin, de a galiozin, rubiadid, aszperulozin glikozidjai), iridoidglikozidok, cseranyag, kevés illóolaj, tejoltó enzim, sárga festék, növényi savak. Felhasználás: enyhe vízhajtó, izzasztó hatású. Teáját vese-, epe-, máj- és légzőszervi megbetegedésekben használják. Régen tejet oltottak, sajtot festettek vele.

89

90

91

92

93 Erdei gyömbérgyökér (Geum urbanum) Drog: a gyöktörzs és az ebből eredő gyökerek (Caryophyllatae rhizoma et radix) Hatóanyagok: 10-25% cserzőanyag, gein (geozid, az eugenol glikozidja), illóolaj, gyanta, keserűanyag Felhasználás: összehúzó hatású, a baktériumok fejlődését gátolja. Tinktúrája a szájnyálkahártya és a fogíny gyulladásánál ecsetelő. Belsőleg hasmenés, bélhurut ellen isszák teáját. A gyökeret a likőrgyártásban használják, a gein bomlásakor felszabaduló eugenol adja a szegfűszeg illatát.

94

95

96

97

98 ! Kerek repkény (Glechoma hederacea) Drog: a virágzó hajtás (Hederae terrestris herba) Hatóanyagok: diterpének, iridoidok, keserűanyag, kolin, cseranyag, szaponin, gyanta, viasz, kevés illóolaj Felhasználás: köptető, enyhe nyugtató hatású. Teáját epe-, vese-, gyomorpanaszok, légzőszervi megbetegedések esetén alkalmazzák, önmagában nem, csak keverékekben, mert erős hatásúnak tartják (nyersen, nagy mennyiségben lovaknál okoz súlyos légzőszervi zavart).

99

100

101

102

103 Komló (Humulus lupulus) Drog: az elnyílt, nőivarú, tömött virágzat ( komlótoboz, álfüzér) teljesen még nem érett állapotban, zölden szedve (Humuli lupuli strobulus) Hatóanyagok: gyantaanyagok (főleg humulon és lupulon keserűsavak), cseranyagok, illóolaj, flavonoidok, aszparagin, enzim Felhasználás: idegnyugtató, enyhe altató, baktériumölő hatású. Vesetisztító, étvágyjavító is, természetes tartósító, ízesítő, így a sörkészítésben, kenyérsütésben is használják. Hajápoló, bőrápoló szereknek is része, illóolaja illatszer. Hajtásai spárgaként fogyaszthatóak.

104

105

106

107

108 Közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) Drog: virágos hajtás, -40 cm (Hyperici herba) Hatóanyagok: hipericin, flavonoidok (hiperosid, rutin, biapigenin), illóolaj, cseranyag, színanyag, kolin, pektin, C- és P-vitamin, nikotinsav, fitoncidok Felhasználás: teája gyomor- és bélfekély, külső és belső vérzések, vese-, máj- és epebántalmak ellenszere. Hámosító, védi a nyálkahártyát. Külsőleg bőrbántalmak, nehezen gyógyuló sebek, fekély kezelésére használják. Enyhe neurotikus, depressziós tünetek enyhítésére (hipericin) keverékekben aranyvesszővel, komlóval, macskagyökérrel, galagonyával, fagyönggyel

109

110

111

112 Fehér árvacsalán (Lamium album) Drog: a kicsípett párta (Lamii albi flos) és a virágzó hajtás (Lamii albi herba) Hatóanyagok: iridoid glikozid (lamalbid), flavonoidok, kávésav, cserzőanyag, illóolaj, szaponin, nyálka Felhasználás: enyhe vízhajtó és köptető. Teája légcső-, bélés hólyaghurut ellen, külsőleg hüvelyhurutnál öblögetőnek, gyulladásos testrészekre borogatónak használatos, fürdőt is készítenek belőle.

113

114

115

116 Szúrós gyöngyajak (Leonurus cardiaca) Drog: virágzó hajtás, cm (Leonuri cardiacae herba) Hatóanyagok: iridoid vegyületek (leonurid), bufenolid kardenolidok, alkaloidok (leonurin, sztachidrin), cseranyagok, keserűanyagok, illóolajok Felhasználás: szívidegesség, alvászavar esetén nyugtató szer, vérnyomáscsökkentő. Teáját erre, de asztma, pajzsmirigy-túltengés, prosztatagyulladás ellen és szélhajtóként is használják. Étvágyjavító is.

117

118

119

120

121

122 Orvosi székfű, kamilla (Matricaria recutita) Drog: a virágzat (Chamomillae anthodium) Hatóanyagok: illóolaj, benne matricin (egy szeszkviterpén lakton), bisaboloidok, stb.; továbbá flavonoidok (apigenin, luteolin, patuletin és glikozidjaik), kumarinok, pektinszerű nyálkaanyagok, stb. Felhasználás: görcsoldó, gyulladáscsökkentő, antiszeptikus hatású. Teáját gyomor- és bélgyulladás, fekély esetén, szélhajtóként, gyomorerősítőként, emésztést serkentőként, meghűlésnél izzasztónak, toroköblögetőnek használják. Légúti megbetegedésnél inhalálót készítenek belőle. Külsőleg szemborogató, fogínyerősítő, a kamillakenőcs nehezen gyógyuló sebekre, lábszárfekélyre, ekcémára készül. Teája sokak napi itala is.

123

124

125

126 ! Orvosi somkóró (Melilotus officinalis) Drog: virágzó hajtás, -40 cm (Meliloti herba) és virág (Meliloti flos, fosztott és morzsolt) Hatóanyagok: melilotozid glikozid (aglikonja az illatos kumarin), kempferol és kvercetin flavonoidok Felhasználás: javítja a nyirokkeringést, gyulladáscsökkentő. Teáját belsőleg gyomor-, bél- és légzőszervi betegségekben; külsőleg kelés, fekély, aranyér, visszérgyulladás, zúzódás, rándulás, ficam, véraláfutás esetén borogatóul alkalmazzák. A virágokat dohány illatosítására régóta használják. A kumarin túladagolható, maximális napi adagja 30 mg!

127

128

129

130

131 Lándzsás és magas utifű (Plantago lanceolata et altissima) Drog: levél (Plantaginis lanceolatae folium) Hatóanyagok: iridoid glikozid (aukubin), polifenolok, nyálka, cserzőanyag, invertáz és emulzin enzimek, C- vitamin, citromsav, planteóz triszacharid, proteinek Felhasználás: baktériumölő, sebgyógyító hatású, a zöld levél présnedvét közvetlenül vagy kenőcsben is használják erre. Alkalmazható aranyér ellen is. Teája nyálkaoldó, köhögéscsillapító, de cukorka és szirup is készül belőle torokgyulladásra, köhögésre.

132

Energetikai fitoterápia kutyáknak, lovaknak recept elemzése, gyógynövénypéldák. folytatás

Energetikai fitoterápia kutyáknak, lovaknak recept elemzése, gyógynövénypéldák. folytatás Marton Zsófia: Gyógynövények a lovak és kutyák étrendjében c. előadás VI. rész. Energetikai fitoterápia -két kutyáknak, lovaknak recept elemzése, gyógynövénypéldák folytatás Chamomillae flos gyulladáscsökkentő,

Részletesebben

Sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius)

Sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius) Sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius) szárm.: Kisázsia, Elő- India, meleg- és fényigényes, szárazságtűrő, egyéves, lágyszárú. csöves virág (Carthami flos), magolaj (Carthami oleum), festékanyag 25-30

Részletesebben

GYÓGYNÖVÉNYEK ÉS GYÓGYHATÁSAIK FŰBEN, FÁBAN VAN AZ ORVOSSÁG. Kömények kavalkádja. avagy. Gyógynövények, fűszernövények, illóolajos növények a kertben

GYÓGYNÖVÉNYEK ÉS GYÓGYHATÁSAIK FŰBEN, FÁBAN VAN AZ ORVOSSÁG. Kömények kavalkádja. avagy. Gyógynövények, fűszernövények, illóolajos növények a kertben GYÓGYNÖVÉNYEK ÉS GYÓGYHATÁSAIK FŰBEN, FÁBAN VAN AZ ORVOSSÁG Kömények kavalkádja avagy Gyógynövények, fűszernövények, illóolajos növények a kertben Makó, 2015. március 17. Paulovics Péter aetheroleum illóolaj

Részletesebben

Energetikai fitoterápia kutyáknak, lovaknak - Alapok -

Energetikai fitoterápia kutyáknak, lovaknak - Alapok - Marton Zsófia: Gyógynövények a lovak és kutyák étrendjében c. előadás I. rész. Energetikai fitoterápia kutyáknak, lovaknak - Alapok - Az ételeknek, a takarmányoknak és a gyógynövényeknek a tápláló hatás

Részletesebben

A-B ; C-D; E-F; G-H ; I-J; K-L; M-N; O-P; R-S; T-U ; V-ZS

A-B ; C-D; E-F; G-H ; I-J; K-L; M-N; O-P; R-S; T-U ; V-ZS Gyógynövények A-B A-B ; C-D; E-F; G-H ; I-J; K-L; M-N; O-P; R-S; T-U ; V-ZS Acsalapu (Petasites hibridus Sch.) Gyógyhatása: Nyálkakiválasztást elősegítő köptető, izzasztó és köhögéscsillapító, légzéskönnyítő,

Részletesebben

Követelményrendszer. Előkövetelmény: Növénytan

Követelményrendszer. Előkövetelmény: Növénytan Követelményrendszer A Kertészeti Intézet követelménye a Kertészmérnök BSc. II. éves nappali tagozatos hallgatói számára a Gyógy- és aromanövények termesztése I. című A tantárgyból, amely heti 2+2 órában

Részletesebben

ALKALMAZÁSI JAVASLAT: Egy teáskanálnyi teakeveréket 250 ml forrásban levő vízzel leforrázunk, lefedve 15-20 percig állni hagyjuk.

ALKALMAZÁSI JAVASLAT: Egy teáskanálnyi teakeveréket 250 ml forrásban levő vízzel leforrázunk, lefedve 15-20 percig állni hagyjuk. BIHARI TEKEVERÉKEK EGÉSZSÉGES MÁJ SZORGOS EPE II. ÖSSZETÉTEL: 21 a Bihar-hegységben kézzel szedett gyógynövény Közönséges kutyabenge Réti legyezőfű Fecsketárnics Gímpáfrány Bíbor kasvirág Mezei katáng

Részletesebben

Általános drogismeret alapjai

Általános drogismeret alapjai Általános drogismeret alapjai Növényi drog 1. A felhasznált gyógynövény legtöbb hatóanyagot tartalmazó része, amelyet többnyire szárítással tartósítanak és esetleges hámozáson, tisztításon, aprításon kívül

Részletesebben

Aromás illó monoterpén és fenilpropán származékok

Aromás illó monoterpén és fenilpropán származékok Aromás illó monoterpén és fenilpropán származékok Aromás illó vegyületek bioszintézis útjai 1/ CH fahéjsav fenil-propán származékok. 2/ aromatizálódás H H mentol timol Aromás monoterpének H HC 3 H CH 3

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA OGYI/29452-11/2010 sz. határozat 2/2 sz. melléklete Bittner Svédcsepp oldat

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA OGYI/29452-11/2010 sz. határozat 2/2 sz. melléklete Bittner Svédcsepp oldat BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA OGYI/29452-11/2010 sz. határozat 2/2 sz. melléklete Bittner Svédcsepp oldat Hatóanyagok: 26 gyógynövény alkoholos kivonata Olvassa el figyelmesen az

Részletesebben

FITOTERÁPIA Szóbeli tételsor

FITOTERÁPIA Szóbeli tételsor FITOTERÁPIA Szóbeli tételsor I. A FITOTERÁPIA ÁLTALÁNOS ISMERETEI I/1. A fitoterápia története I/2. A gyógynövények jellemzői, felosztása I/3. Oki és tüneti kezelés a fitoterápiában I/4. A receptúra képzésének

Részletesebben

F11 Csanytelek Fajok Borítás (%)

F11 Csanytelek Fajok Borítás (%) CSEMETE FASOROK 2010.05.29 F11 Csanytelek Fajok Borítás (%) Ritkás lombozatú két sor szélességű, néhány méter széles (kb. 5 m). Nagyrészt egy soros tölgy, de északi végén két sorossá válik, a második sorban

Részletesebben

Téli illóolajok 1. Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve

Téli illóolajok 1. Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve 2010 december 03. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Az illóolajok növényi részek természetes kivonatai. Sajtolással, lepárlással,

Részletesebben

Fitoterápia a háziorvoslásban

Fitoterápia a háziorvoslásban Dr. Csupor Dezsô NEMCSAK GYÓGYSZER Fitoterápia a háziorvoslásban Emésztôszervi bántalmak, megbetegedések terápiája II. Dr. Csupor Dezsô Szegedi Tudományegyetem, Farmakognóziai Intézet Az emésztôszervi

Részletesebben

NAGY SVÉDCSEPP NATURLAND OLDAT

NAGY SVÉDCSEPP NATURLAND OLDAT NAGY SVÉDCSEPP NATURLAND OLDAT Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz! Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális

Részletesebben

Gyógynövény és drogismeret

Gyógynövény és drogismeret NÉMETH IMRE EKF TTK Biológiai Intézet Gyógynövény és drogismeret Előadás + gyakorlat Alkalmazható természettudományok oktatása a tudásalapú társadalomban TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0038 1 A gyógynövények

Részletesebben

A Gyógynövények szerepe az egészségmegőrzésben

A Gyógynövények szerepe az egészségmegőrzésben Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Egészségügyi szervező szak A Gyógynövények szerepe az egészségmegőrzésben Konzulens: Nyerjákné Sári Róza Készítette: Bíró Georgina 2015 Tartalom 1. Bevezetés... 4 2. Szakirodalom

Részletesebben

TERMÉSZETVÉDELEM A DUNA MENTI TERÜLETEKEN ÖKOLÓGIAI SZŐLŐMŰVELÉSI TECHNOLÓGIA BEVEZETÉSÉVEL

TERMÉSZETVÉDELEM A DUNA MENTI TERÜLETEKEN ÖKOLÓGIAI SZŐLŐMŰVELÉSI TECHNOLÓGIA BEVEZETÉSÉVEL TERMÉSZETVÉDELEM A DUNA MENTI TERÜLETEKEN ÖKOLÓGIAI SZŐLŐMŰVELÉSI TECHNOLÓGIA BEVEZETÉSÉVEL Projektszám: HUSK/1101/2.2.1/0294 SZAKÉRTŐ NEVE: Dr. Mikulás József Feladat megnevezése: Gyomnövények természetes

Részletesebben

Gyógy- és Aromanövények Tanszék. Gyógynövénytermesztés tárgy. Minimumkérdések (BSc szak)

Gyógy- és Aromanövények Tanszék. Gyógynövénytermesztés tárgy. Minimumkérdések (BSc szak) Gyógy- és Aromanövények Tanszék Gyógynövénytermesztés tárgy Minimumkérdések (BSc szak) 2010 1./ Mi a különbség a népi és a tradicionális gyógyászat között? A tradicionális gyógyászat gyakorlatilag változatlan,

Részletesebben

GYÓGYNÖVÉNY- ÉS DROGISMERET

GYÓGYNÖVÉNY- ÉS DROGISMERET GYÓGYNÖVÉNY- ÉS DROGISMERET GYÓGYNÖVÉNY- ÉS DROGISMERET Tartalom 1. Gyógynövény- és drogismeret... 1 1. Bevezetés... 1 2. I. Rész. Általános ismeretek... 1 2.1. 1. A gyógynövények használatának története...

Részletesebben

Farmakognózia 2. Farmakognóziai Tanszék Tantárgyfelelős: Dr. Horváth Györgyi egyetemi docens

Farmakognózia 2. Farmakognóziai Tanszék Tantárgyfelelős: Dr. Horváth Györgyi egyetemi docens Farmakognózia 2. Farmakognóziai Tanszék Tantárgyfelelős: Dr. Horváth Györgyi egyetemi docens A tematika rövid leírása: a farmakobotanikai alapismeretek birtokában a hallgatóknak meg kell ismerniük a hazai

Részletesebben

LIGNÁNOK. Dr. Kursinszki László. Semmelweis Egyetem, Farmakognózia Intézet

LIGNÁNOK. Dr. Kursinszki László. Semmelweis Egyetem, Farmakognózia Intézet LIGNÁNOK Dr. Kursinszki László Semmelweis Egyetem, Farmakognózia Intézet 2016 1 Lignánok Fenilpropán egységekből épülnek fel Lignánok, neolignánok, oligomerek, norlignánok, (+) lignoidok (hibrid lignánok)

Részletesebben

Energetikai fitoterápia kutyáknak, lovaknak - Alkalmazási területek, gyógynövénypéldákkal -

Energetikai fitoterápia kutyáknak, lovaknak - Alkalmazási területek, gyógynövénypéldákkal - Marton Zsófia: Gyógynövények a lovak és kutyák étrendjében c. előadás III. rész. Energetikai fitoterápia kutyáknak, lovaknak - Alkalmazási területek, gyógynövénypéldákkal - fertőzések utáni lábadozás,

Részletesebben

GYÓGYNÖVÉNYEK VIZSGÁLATA MIKROTECHNIKAI MÓDSZEREKKEL 1. ELŐADÁS. A növényi sejt gyógyászati szempontból fontos alkotói: zárványok és vakuólumok

GYÓGYNÖVÉNYEK VIZSGÁLATA MIKROTECHNIKAI MÓDSZEREKKEL 1. ELŐADÁS. A növényi sejt gyógyászati szempontból fontos alkotói: zárványok és vakuólumok GYÓGYNÖVÉNYEK VIZSGÁLATA MIKROTECHNIKAI MÓDSZEREKKEL speciálkollégium 1. ELŐADÁS A növényi sejt gyógyászati szempontból fontos alkotói: zárványok és vakuólumok A növényi sejt A sejtfal másodlagos átalakulásai

Részletesebben

Először nézzük meg, mit ír egy elismert természetgyógyász a mákolaj élettani hatásairól:

Először nézzük meg, mit ír egy elismert természetgyógyász a mákolaj élettani hatásairól: Megfigyelte már, hogy ha mákot eszik, milyen sok mák megy át az emésztőrendszerén, és így vész "kárba"? Próbálja ki a mákolajat! A hidegen sajtolt mákolaj a mákszemek "lelke". Hamarosan indul az új nyereményjáték!

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium. Szolgálati titok! Titkos!

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium. Szolgálati titok! Titkos! Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

mezei zsurló Equisetum arvense Herbájukkal drogot szolgáltató vadon termık

mezei zsurló Equisetum arvense Herbájukkal drogot szolgáltató vadon termık Herbájukkal drogot szolgáltató vadon termık Equisetum arvense mezei zsurló Solidago sp. - aranyvesszıfajok Achillea collina cickafark Artemisia absinthium fehér üröm Tanacetum vulgare varádics Agrimonia

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4 08/2-2009-0039.

TÁMOP-3.1.4 08/2-2009-0039. TÁMOP-3.1.4 08/2-2009-0039. Kölcsey Ferenc Általános Iskola és Óvoda 2010.05.03-2010.05.25. Amikor a tölgyet kivágják, az egész erdő visszhangzik az esésétől, de száz makkot vet csöndben egy észrevétlen

Részletesebben

40/1977. (XI.29.) MÉM rendelet - 6. számú

40/1977. (XI.29.) MÉM rendelet - 6. számú BGy08 - Végezze el 100 liter borhoz segédanyagok számítását, majd kimérését! Borászati segédanyagok musthoz és borhoz (EZ ITT A SEGÉDANYAGOK FELSOROLÁSA, AMIK SZEREPLHETNEK A SZÁMÍTÁSI- KIMÉRÉSI FELADATOKBAN)

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium. Szolgálati titok! Titkos!

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium. Szolgálati titok! Titkos! Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Ízérzet: az oldatok ingerkeltő hatása az agyközpontban.

Ízérzet: az oldatok ingerkeltő hatása az agyközpontban. Íz- és aromaanyagok Ízérzet: az oldatok ingerkeltő hatása az agyközpontban. Szagérzet: gázállapotú anyagok agyközpontban keletkező tudata; szaglás + ízérzet együttesen = zamat Zamatanyagok Ingerküszöb:

Részletesebben

Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl

Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl A téli hónapokban sem kell lemondanunk az egészséges zöldségekrõl és gyümölcsökrõl. Számos fajtájuk télen is bõvelkedik vitaminokban, gyakori fogyasztásukkal

Részletesebben

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása A méz összetétele és élettani hatása A méz a növények nektárjából a méhek által előállított termék. A nektár a növények kiválasztási folyamatai során keletkezik, híg cukortartalmú oldat, amely a méheket

Részletesebben

(Üzletszabályzat szerint) agrárkezesség 2007. május 1-től. agrárkezesség 2007. május 1-től

(Üzletszabályzat szerint) agrárkezesség 2007. május 1-től. agrárkezesség 2007. május 1-től - 1 Melléklet az Alapítványi Kezesség Igénylő Laphoz ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZAT AZ ÁGAZATI SEGÉDLET I., II., és III. számú mellékletében felsorolt mezőgazdasági termékek és tevékenységek támogatási szabályok

Részletesebben

Zsírok, zsíros olajok, viaszok Ricini oleum virginale, Ricinusolaj Helianthi annui oleum, Napraforgóolaj Lini oleum virginale, Lenolaj Oleum jecoris,

Zsírok, zsíros olajok, viaszok Ricini oleum virginale, Ricinusolaj Helianthi annui oleum, Napraforgóolaj Lini oleum virginale, Lenolaj Oleum jecoris, TARTALOM Bevezetés 1 A gyógynövény- és drogismeretffarmakognózia)tárgya 2 A drogok nevezéktana 2 A drogként felhasznált növényi részek 2 A növények anyagcsere folyamatai 5 Vadon termő gyógynövények 14

Részletesebben

* Szemes kávé / Koffeinmentes kávé. * Szemes kávé / Koffeinmentes kávé. * Szemes kávé / Koffeinmentes kávé HAL ZELLER TEJ MUSTÁR

* Szemes kávé / Koffeinmentes kávé. * Szemes kávé / Koffeinmentes kávé. * Szemes kávé / Koffeinmentes kávé HAL ZELLER TEJ MUSTÁR Kávék Eszpresszó Szemeskávé Eszpresszó Macchiato * Friss tej 3,5% Laktózmentes tej* 1,5%-os zsírtartalommal, laktózmentes Hosszú kávé Flat white * Laktózmentes tej* 1,5%-os zsírtartalommal, laktózmentes

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: Javaslat. A Tanács rendelete

MELLÉKLETEK. a következőhöz: Javaslat. A Tanács rendelete EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.1.10. COM(2013) 943 final ANNEXES 1 to 5 MELLÉKLETEK a következőhöz: Javaslat A Tanács rendelete nukleáris balesetet vagy bármely egyéb radiológiai veszélyhelyzetet követően

Részletesebben

2010.10.11. Kereskedelmi forgalomban kapható gyógynövény drogok minısége. Corvinus-Fitolabor. Gyógynövény alapú termékek. Drogok minısítése:

2010.10.11. Kereskedelmi forgalomban kapható gyógynövény drogok minısége. Corvinus-Fitolabor. Gyógynövény alapú termékek. Drogok minısítése: ... Kereskedelmi forgalomban kapható gyógynövény drogok minısége Nádosi Márta, Czirbus Zoltán, Bányai László, Lukács Larina, Bernáth Jenı, Lelik László Gyógynövény alapú termékek Monoteák: fajta drogot

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Erdőgazdasági illóolaj alapanyagok

Erdőgazdasági illóolaj alapanyagok Erdőgazdasági illóolaj alapanyagok DK. LUKÁCS ISTVÁN KOVÁCS LÁSZLÓ Az illóolajok különböző növények virágjából, leveléből, vagy gyökeréből ki~ vonható illékony folyadékok, melyek illata az illető növényre

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban (VP-3-4.2.1-15)

Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban (VP-3-4.2.1-15) Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban (VP-3-4.2.1-15) Támogatást igénylők köre Támogatható tevékenységek Támogatás összege 1. Mezőgazdasági termelő,

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Szubtrópusi-trópusi élvezeti növények

Szubtrópusi-trópusi élvezeti növények Szubtrópusi-trópusi élvezeti növények Dohány (Nicotiana tabacum) Solanaceae (burgonyafélék), D-Amerika, egyéves, 1-1,5 m magas, nagy, széles levelek, rózsaszín virágok, toktermés. levél (Nicotianae folium),

Részletesebben

IX. ŐSZIRÓZSA Természetvédelmi Vetélkedő. Írásbeli feladatok

IX. ŐSZIRÓZSA Természetvédelmi Vetélkedő. Írásbeli feladatok IX. ŐSZIRÓZSA Természetvédelmi Vetélkedő Írásbeli feladatok KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK Réhelyi Látogatóközpont Bihari Madárvárta 2012. Hagyománnyá vált immár, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Réhelyi Látogatóközpontja

Részletesebben

Adatok Sztána és Zsobok környéke népi gyógynövényismeretéhez és népi orvoslási gyakorlatához

Adatok Sztána és Zsobok környéke népi gyógynövényismeretéhez és népi orvoslási gyakorlatához In: Molnár K., Molnár Zs. (szerk.) (2015): Élet és rend a határban. Etnoökológiai Kutatótábor Kalotaszegen. Sztánai Füzetek 19., Művelődés Egyesület Szentimrei Alapítvány, Kolozsvár Sztána, pp. 113 129.

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Vj-209/2007/34. A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa - a Crystal Institute Korlátolt Felelısségő Társaság (Budapest), I. rendő, - a Flavinárium Elsı Magyar Flavonoid és Antioxidáns

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Shop Amennyiben nem szeretne 1300 Ft. csomagolási és postázási költséget fizetni, termékeinket bárhol megvásárolhatja az országban a gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban egyaránt!abban az esetben,

Részletesebben

Olvasd el figyelmesen a szöveget, és válaszolj az azt követı kérdésekre!

Olvasd el figyelmesen a szöveget, és válaszolj az azt követı kérdésekre! Hiányosságok: Karakterszám megadása a cím után zárójelben (Eszközök menü szavak száma) A kérdések nem itemekre (tudáselemekre) épülnek, ezért nem egyértelmő a pontozás. Egy item olyan tudáselem, ami egyértelmően

Részletesebben

A második részben található a tanári példány, amely az értékelést segíti.

A második részben található a tanári példány, amely az értékelést segíti. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulhoz tartozó témakörök mindegyikét tartalmazzák. Amennyiben

Részletesebben

Wessling technológiai továbbképzés

Wessling technológiai továbbképzés Wessling technológiai továbbképzés Gabonaipar II. rész Werli József Sütőipari technológia Elhangzott 2014. szeptember 3-án A gyártástechnológia legfontosabb műveletei. nyersanyagok előkészítése tésztakészítés,

Részletesebben

Herbal Collection. Szépség és egészség a természetből

Herbal Collection. Szépség és egészség a természetből Herbal Collection Szépség és egészség a természetből Herbal Collection Szépség és egészség a természetből Kedves ügyfeleink, nagy örömünkre szolgál, hogy kifejezték az érdeklődésüket a társágunk iránt,

Részletesebben

Az 5-6. szemeszter kötelező tantárgyai és kritérium követelményei

Az 5-6. szemeszter kötelező tantárgyai és kritérium követelményei Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar GYÓGYSZERÉSZ SZAK TANREND 2015/2016 Az 5-6. szemeszter kötelező tantárgyai és kritérium követelményei 5. szemeszter OGG-BFR Biofarmácia 3 OGG-FG1 Farmakognózia

Részletesebben

KUNADACSI BARANGOLÓ. 2013. I. szám. Farsang. Tartalom:

KUNADACSI BARANGOLÓ. 2013. I. szám. Farsang. Tartalom: KUNADACSI BARANGOLÓ 2013. I. szám Farsang Táncra, táncra kisleányok, daloljatok fiúk,itt a farsang, haja-huj, ne lássunk most szomorút! Mert a farsang februárban nagy örömet ünnepel,múlik a tél, haja-huj,

Részletesebben

32 Gyógynövény íz-aroma világából

32 Gyógynövény íz-aroma világából 32 Gyógynövény íz-aroma világából Gyógyszerészek, vegyészek sütnek-főznek Then Mária Szentmihályi Klára Jasztrab Péter 2015 Köszönetnyilvánítás Köszönetemet fejezem ki édesanyámnak, aki 92 évesen is remek

Részletesebben

Gyógynövénytermesztés az ökológiai gazdálkodásban. Madaras Krisztina

Gyógynövénytermesztés az ökológiai gazdálkodásban. Madaras Krisztina Gyógynövénytermesztés az ökológiai gazdálkodásban Madaras Krisztina Az ökológiai gazdálkodás jelentősége a gyógynövény ágazatban kezd teret nyerni > szemléletmód A gyógynövény termesztésben kiemelt jelentőség,

Részletesebben

Illóolajok szerepe az életminőség javításában, és alkalmazásának veszélyei

Illóolajok szerepe az életminőség javításában, és alkalmazásának veszélyei Illóolajok szerepe az életminőség javításában, és alkalmazásának veszélyei Böszörményi Andrea Semmelweis Egyetem, Farmakognózia Intézet Budapest, 2016 Illóolajokban gyakran előforduló terpén és fenilpropán

Részletesebben

1. SZÁMÚ NYILATKOZAT

1. SZÁMÚ NYILATKOZAT 1. SZÁMÚ NYILATKOZAT Pályázó teljes neve:.. Pályázó székhelye/telephelye:. Pályázó cégjegyzékszáma/vállalkozói engedély vagy igazolványszáma: Pályázó adószáma/adóazonosító jele:. Alulírott/ak, mint cégjegyzésre

Részletesebben

laboratóriumi technikus laboratóriumi technikus laboratóriumi technikus

laboratóriumi technikus laboratóriumi technikus laboratóriumi technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

HAL ZELLER TEJ MUSTÁR. Szendvicsek és Wrapek Big Mac

HAL ZELLER TEJ MUSTÁR. Szendvicsek és Wrapek Big Mac Szendvicsek és Wrapek Big Mac Hamburger zsemle Big Mac Fehér búzaliszt, víz, cukor, napraforgó olaj, szezámmag, élesztő, jódozott só, lisztkezelő szer (emulgeálószer: zsírsavak mono- és digliceridjeinek

Részletesebben

Betegtájékoztató SUPRASTIN TABLETTA. Suprastin tabletta klórpiramin. HATÓANYAG: 25 mg klórpiramin-hidroklorid tablettánként.

Betegtájékoztató SUPRASTIN TABLETTA. Suprastin tabletta klórpiramin. HATÓANYAG: 25 mg klórpiramin-hidroklorid tablettánként. SUPRASTIN TABLETTA Suprastin tabletta klórpiramin HATÓANYAG: 25 mg klórpiramin-hidroklorid tablettánként. SEGÉDANYAG: Sztearinsav, zselatin, karboximetilkeményítõ-nátrium (A típus), talkum, burgonyakeményítõ,

Részletesebben

Drogismereti laboratóriumi gyakorlatok

Drogismereti laboratóriumi gyakorlatok Moduláris korszerű szakmai gyakorlatok vegyipari területre Drogismereti laboratóriumi gyakorlatok TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011 drogismereti laboratóriumi gyakorlatok az illóolajok jellemzésére szolgáló

Részletesebben

Karbonsavak. Karbonsavaknak nevezzük azokat a vegyületeket melyek COOH funkciós csoportot tartalmaznak.

Karbonsavak. Karbonsavaknak nevezzük azokat a vegyületeket melyek COOH funkciós csoportot tartalmaznak. Szerves kémia Karbonsavaknak nevezzük azokat a vegyületeket melyek COOH funkciós csoportot tartalmaznak. Ecetsav Funkciós csoport: Karboxil- Számos biológiailag aktív vegyület karbonsav jellegű vegyület.

Részletesebben

Gincosan kemény kapszula

Gincosan kemény kapszula Gyógyszernév: (páfrányfenyőlevél és ginzenggyökér száraz kivonata) Nemzeti eljárás A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Radaydrug Kft. Kelt: 2013. augusztus 21. TARTALOM NEM EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBEREKNEK

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Suprastin tabletta klórpiramin

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Suprastin tabletta klórpiramin BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Suprastin tabletta klórpiramin Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. - Tartsa meg a betegtájékoztatót,

Részletesebben

Borászati mikrobiológia és kémia vizsgakérdések 2012.

Borászati mikrobiológia és kémia vizsgakérdések 2012. Borászati mikrobiológia és kémia vizsgakérdések 2012. Egy vizsgán feltett kérdések pontértéke: Összesen 60 pont >52 pont: jeles (5) 44-51 pont: jó (4) 38-43 pont: közepes (3) 30-37 pont: elégséges (2)

Részletesebben

NÖVÉNYI HATÓANYAGOK KINYERÉSE SZUPERKRITIKUS EXTRAKCIÓVAL

NÖVÉNYI HATÓANYAGOK KINYERÉSE SZUPERKRITIKUS EXTRAKCIÓVAL NÖVÉNYI HATÓANYAGOK KINYERÉSE SZUPERKRITIKUS EXTRAKCIÓVAL Ph.D. értekezés Készítette: Témavezetõ: Csordásné Rónyai Erika Dr. Simándi Béla egyetemi docens Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Részletesebben

OKTATÁSI TÁJÉKOZTATÓ. Budapest SEMMELWEIS EGYETEM GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI KAR FARMAKOGNÓZIAI INTÉZET. Igazgató: Dr. Blázovics Anna egyetemi docens

OKTATÁSI TÁJÉKOZTATÓ. Budapest SEMMELWEIS EGYETEM GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI KAR FARMAKOGNÓZIAI INTÉZET. Igazgató: Dr. Blázovics Anna egyetemi docens SEMMELWEIS EGYETEM GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI KAR FARMAKOGNÓZIAI INTÉZET Igazgató: Dr. Blázovics Anna egyetemi docens OKTATÁSI TÁJÉKOZTATÓ 2012/2013 tanév 2013/2014 tanév Budapest ELŐSZÓ Oktatási tájékoztatónk

Részletesebben

54 524 01 0010 54 02 Drog és toxikológiai laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus T 1/11

54 524 01 0010 54 02 Drog és toxikológiai laboratóriumi technikus. Laboratóriumi technikus T 1/11 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Innovációs lehetőségek fitoterápiás készítmények fejlesztésében

Innovációs lehetőségek fitoterápiás készítmények fejlesztésében Innovációs lehetőségek fitoterápiás készítmények fejlesztésében Béni Szabolcs Semmelweis Egyetem, Farmakognóziai Intézet Kötelező Szintentartó Továbbképzés Budapest 2015. február 7. A fitoterápia afitofarmakonokbetegség

Részletesebben

Új! Dr.Hauschka testápoló tejek

Új! Dr.Hauschka testápoló tejek Új! Dr.Hauschka testápoló tejek Örömmel értesítjük Önöket, hogy a Dr.Hauschka testápoló tej termékcsalád most két új taggal, a Levendula-szantálfa Testápoló balzsammal és a Mandula Testápoló balzsammal

Részletesebben

NÖVÉNYI SZEREK HELYE A MAI GYÓGYSZERKINCSBEN

NÖVÉNYI SZEREK HELYE A MAI GYÓGYSZERKINCSBEN 292 GYÓGYSZERÉSZET 2007. május NÖVÉNYI SZEREK HELYE A MAI GYÓGYSZERKINCSBEN Gyógyszerészet 51. 292 294; 298 300. 2007. Édesgyökér, egy gyógynövény-kaméleon 1. rész Dr. Szendrei Kálmán és dr. Vasas Andrea

Részletesebben

Nyilvános Értékelő Jelentés. kemény kapszula. (tökmagolaj, kanadai szömörce száraz kivonat, komló száraz kivonat)

Nyilvános Értékelő Jelentés. kemény kapszula. (tökmagolaj, kanadai szömörce száraz kivonat, komló száraz kivonat) Nyilvános Értékelő Jelentés Gyógyszernév: G RANU FINK femina (tökmagolaj, kanadai szömörce száraz kivonat, komló száraz kivonat) Nemzeti eljárás A forgalomba hozatali engedély jogosultja: QualipharmaCon

Részletesebben

MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS ÉRELMESZESEDÉS (az erek megkeményedése)

MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS ÉRELMESZESEDÉS (az erek megkeményedése) A. Vogel (svájci orvos Kis Doktor c. könyv szemelvények) MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS ÉRELMESZESEDÉS (az erek megkeményedése) Ha a nagyszülőknek magas vérnyomásuk van és érelmeszesedésben szenvednek, elsősorban

Részletesebben

FONTOSABB VADON TERMİ GYÓGYNÖVÉNYEK

FONTOSABB VADON TERMİ GYÓGYNÖVÉNYEK FONTOSABB VADON TERMİ GYÓGYNÖVÉNYEK Virágukkal drogot szolgáltató vadon termık Matricaria recutita - orvosi székfő (kamilla) Sambucus nigra - fekete bodza Tilia spp. - hársfajok Crataegus spp. galagonyafajok

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Betegtájékoztató: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Panadol

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek A haj és a vitaminok A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek Hajunk állapotát nagyban befolyásolja, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A hajhagymák vitamin vagy nyomelemhiánya

Részletesebben

Testünk építőkövei: A vitaminok

Testünk építőkövei: A vitaminok Testünk építőkövei: A vitaminok Vitamin A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű biológiailag aktív szerves vegyületek. Az emberi szervezetbe

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené gyógyszerét szedni, alkalmazni, olvassa el fi BETEGTÁJÉKOZTATÓ:

Részletesebben

Drog: gyökér (Ginseng radix),

Drog: gyökér (Ginseng radix), Ginzengfajok (Panax spp.) Ázsiai (koreai v. kínai) ginzeng (P. ginseng) Amerikai ginzeng (P. quinquefolius) Araliaceae (borostyánfélék), K-Ázsia (ázsiai g.), É-Amerika (amerikai g.) évelı, lágyszárú, halványsárga

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK. Cukorrépa (Beta vulgaris var. saccharifera) Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus

ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK. Cukorrépa (Beta vulgaris var. saccharifera) Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK Cukorrépa (Beta vulgaris var. saccharifera) Dr. Varga Csaba főiskolai adjunktus Jelentősége répafej nyak váll törzs répatest farok Répatest: a levelek nélküli répanövény, melynek

Részletesebben

hajos_ek_03_tord_01_uj_j:hajos_elemiszerkemi_2tord 10/20/08 5:32 PM Page 1 Élelmiszer-kémia

hajos_ek_03_tord_01_uj_j:hajos_elemiszerkemi_2tord 10/20/08 5:32 PM Page 1 Élelmiszer-kémia hajos_ek_03_tord_01_uj_j:hajos_elemiszerkemi_2tord 10/20/08 5:32 PM Page 1 Élelmiszer-kémia hajos_ek_03_tord_01_uj_j:hajos_elemiszerkemi_2tord 10/20/08 5:32 PM Page 2 hajos_ek_03_tord_01_uj_j:hajos_elemiszerkemi_2tord

Részletesebben

A három testőr visszatér

A három testőr visszatér A három testőr visszatér Az erdei gyümölcsök összefognak az egészségért! Ebben a cikkünkben három gyümölcskoncentrátummal avagy elixírrel szeretnénk megismertetni a gyógyulni vágyókat, melyek a központi

Részletesebben

EGÉSZSÉGÉVEL. Törődjön többet. 2092Ft. 903Ft. 1677Ft. 1223Ft 61150 Ft/l

EGÉSZSÉGÉVEL. Törődjön többet. 2092Ft. 903Ft. 1677Ft. 1223Ft 61150 Ft/l Törődjön többet EGÉSZSÉGÉVEL 2016. február 29 - március 26. K I E M E LT A J Á N L ATA I N K Bioextra Grapefruit Mag Kivonat csepp INTERHERB Vital Zöld Kávé &Garcinia tabletta A Bioextra Grapefruit mag

Részletesebben

Általános iskola (5-8. évfolyam)

Általános iskola (5-8. évfolyam) Általános iskola (5-8. évfolyam) TÉMAKÖR / Vizsgálat megnevezése Vizsgálat sorszáma Jelleg (T=tanulói; D=demonstrációs; Tg=Tehetséggondozó) MIKROORGANIZMUSOK VIZSGÁLATA Mikroorganizmusok a környezetünkben

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 003 879 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 003 879 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000003879T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 003 879 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 0 290990 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Főzzünk másképpen! Receptverseny

Főzzünk másképpen! Receptverseny Táplálékod legyen gyógyszered, s a gyógyszered a táplálékod. Főzzünk másképpen! Receptverseny A pályázatban résztvevő ételek III. Céklás-almás muffin Céklás-almás muffin Hozzávalók: 200 g szénhidrátcsökkentett

Részletesebben

A szénhidrátok az élet szempontjából rendkívül fontos, nélkülözhetetlen vegyületek. A bioszféra szerves anyagainak fő tömegét adó vegyületek.

A szénhidrátok az élet szempontjából rendkívül fontos, nélkülözhetetlen vegyületek. A bioszféra szerves anyagainak fő tömegét adó vegyületek. Szénhidrátok Szerkesztette: Vizkievicz András A szénhidrátok az élet szempontjából rendkívül fontos, nélkülözhetetlen vegyületek. A bioszféra szerves anyagainak fő tömegét adó vegyületek. A szénhidrátok

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 007 869 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 007 869 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000007869T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 007 869 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 0 7464 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Fájdalomcsillapítók Kneipp patikájából

Fájdalomcsillapítók Kneipp patikájából Fájdalomcsillapítók Kneipp patikájából Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Õsszel és télen megszaporodik az ízületi panaszokkal, különféle fájdalmakkal küszködõk száma. Számukra szeretnénk

Részletesebben

www.positeam.com TERMÉKEK & INFORMÁCIÓK

www.positeam.com TERMÉKEK & INFORMÁCIÓK www.positeam.com TERMÉKEK & INFORMÁCIÓK MI A POSITEAM? A POSITEAM célja, hogy alternatívát nyújtson mindazok számára, akik pozitív közegben, egymást segítve szeretnének tenni saját és környezetük egészségéért

Részletesebben

Fontosabb termesztett gyógynövények néhány jellemzı adata. Betakarítás ideje

Fontosabb termesztett gyógynövények néhány jellemzı adata. Betakarítás ideje Fontosabb termesztett gyógynövények néhány jellemzı adata Név Apiaceae család Anethum Szélsıséges graveolens viszonyok -kerti kapor Coriandrum sativum -koriander Pimpinella anisum -ánizs Víz- és talajesebb,

Részletesebben

SZÍV- ÉRRENDSZERRE HATÓ NÖVÉNYI SZEREK 1. SZÍVRE HATÓ GYÓGYNÖVÉNYEK ÉS DROGOK

SZÍV- ÉRRENDSZERRE HATÓ NÖVÉNYI SZEREK 1. SZÍVRE HATÓ GYÓGYNÖVÉNYEK ÉS DROGOK SZÍV- ÉRRENDSZERRE HATÓ NÖVÉNYI SZEREK 1. SZÍVRE HATÓ GYÓGYNÖVÉNYEK ÉS DROGOK 1.1. Kardiotonikumok, szívelégtelenségben ható növények és drogok 1.1.1. Szívglikozidokat tartalmazó kardiotonikumok Kardenolidok,

Részletesebben

Macskagyökér (Valeriana officinalis)

Macskagyökér (Valeriana officinalis) Macskagyökér (Valeriana officinalis) Valerianaceae (macskagyökérfélék), mérsékelt öv, évelő, lágyszárú, álernyő virágzat, kaszattermés. gyöktörzs és gyökér, illóolaj 0,4-0,6% (borneol), valepotriátok 0,5-1,5%,

Részletesebben

Antocianinok. Dr. Kursinszki László. Semmelweis Egyetem, Farmakognózia Intézet 2016 1

Antocianinok. Dr. Kursinszki László. Semmelweis Egyetem, Farmakognózia Intézet 2016 1 Antocianinok Dr. Kursinszki László Semmelweis Egyetem, Farmakognózia Intézet 2016 1 Antocianinok Antocianinok = Antocián-glikozidok; Antocianidinek = Aglikonok Aglikonok: Savas közegben phenilbenzopirilium

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 13. KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Kémia

Részletesebben

VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK

VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK KÉSZÍTETTE: GAÁL ELEONÓRA OKLEVELES TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBER DEBRECENI EGYETEM Egészséges alapanyagok egészséges táplálkozás mintaprojekt a közétkeztetés minőségi

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Berocca pezsgotabletta Vitaminok, ásványi anyagok kombinációja

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Berocca pezsgotabletta Vitaminok, ásványi anyagok kombinációja BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Berocca pezsgotabletta Vitaminok, ásványi anyagok kombinációja Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat

Részletesebben

Részletes drogismeret

Részletes drogismeret Részletes drogismeret Buglyos fátyolvirág (Gypsophila paniculata) drog: fehér szappangyökér (Saponariae albae radix) A drog a Gypsophila paniculata hámozott gyökere. A hámozatlan gyökér szürkés- v. sárgásbarna,

Részletesebben