A tantárgy neve: LOGIKAI PROBLÉMÁK Az értékelés formája: gyakorlati jegy A tárgyhoz rendelt kredit: 3 Heti óraszám: 2 A tantárgy elıfeltételei: -

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A tantárgy neve: LOGIKAI PROBLÉMÁK Az értékelés formája: gyakorlati jegy A tárgyhoz rendelt kredit: 3 Heti óraszám: 2 A tantárgy elıfeltételei: -"

Átírás

1 LOGIKAI PROBLÉMÁK A tárgyhoz rendelt kredit: 3 Heti óraszám: 2 A logika a helyes következtetés elmélete és mint ilyen a tudományos gondolkodás organonja, de éppígy nélkülözhetetlen a mindennapi életben is. A kurzus elmélyíti a modern szimbolikus logikáról korábban szerzett ismereteket, emellett elsıdleges célja, hogy tökéletesítse a hallgatókban az absztrakció és a logikus gondolkodás képességét és készségét. A tantárgy keretében meghirdetendı kurzusok a közelmúltban keletkezett, de már klasszikusnak számító szövegek elemzésén keresztül olyan ma is aktuális kérdésekkel foglalkoznak, mint a modális szemantika, a de dicto és de re modalitások, a tényellenes feltételes kijelentések problémája, a matematika filozófiája, a logikai paradoxonok és a logika metafizika vonatkozásai. A kurzus a klasszikus problémafelvetéseket a legújabb diszkusszók alapján tárgyalja. Szeminárium Évközi ellenırzés: aktív órai munka, szemináriumi dolgozat Ruzsa I. Máté A.: Bevezetés a modern logikába, Budapest: Osiris, Read, S.: Bevezetés a logika filozófiájába, Budapest: Kossuth, Sainsbury, M.: Filozófiai logika, in A. C. Grayling (szerk.): Filozófiai kalauz, Budapest: Akadémiai, Dummett, M.: A metafizika logikai alapjai, Budapest: Osiris, Kripke, S.: Megnevezés és szükségszerőség. Budapest: Akadémiai, Copi, I. M. Gould, J. A. (szerk.): Kortárs tanulmányok a logikaelmélet kérdéseirıl, Budapest: Gondolat, Smullyan, R. M.: Gödel nemteljességi tételei, Budapest: Typotex, Csaba F. (szerk.): A matematika filozófiája a 21. század küszöbén, Budapest: Osiris, Quine, W. v. O.: A tapasztalattól a tudományig, Budapest: Osiris, Szabó E. Vecsey Z. (szerk.): A jelentés dimenziói: Modális elméletek Kripke után, Szeged: JATEPress, Sainsbury, M. R.: Paradoxonok, Budapest: Typotex, Farkas K. Huoranszki F. (szerk.): Modern metafizikai tanulmányok, Budapest: ELTE Eötvös, Az irodalomjegyzékben feltüntetett szövegek hozzáférhetıek a Filozófiai Intézet könyvtárában.

2 FILOZÓFIAI PROBLÉMATÖRTÉNET Az értékelés formája: kollokvium A hallgató átfogó ismeretet kapjon a filozófia történetérıl, amelynek segítségével el tudja majd helyezni az új problémákat és látni fogja, hogy a régebbi korokban milyen érveléseket használtak ezen problémák kezelésére. Ezzel képessé válik arra is, hogy az újonnan felvetıdı problémákat és az új filozófiai elméletek megismerését történeti keretbe helyezze. Ókor (különös tekintettel Platón és Arisztotelész elméleteire), Középkor (mindenekelıtt Szt. Ágoston és Aquinói Szt. Tamás) Kora újkor (fıleg Descartes, Hobbes, Spinoza és Hume) Klasszikus német filozófia Kanttal a súlypontban a huszadik század filozófiája (fenomenológia, Wittgenstein és Heidegger) újabb áramlatok (újabb angolszász filozófia, mint pl. Bernard Williams, J. McDowell, új francia fenomenológia). Elıadás Évközi ellenırzés: dolgozatok leadása Félév végén: írásbeli vizsga (esszékérdések) Platón: Parmenidész, ford. Kövendi Dénes, in Platón összes mővei, Budapest: Európa, II. köt Descartes, R.: A filozófia alapelvei, ford. Dékány András, Budapest: Osiris, A szerzı levele a könyv fordítójához címő rész, Kant, I.: A tiszta ész kritikája, ford. Kis János, Budapest: Atlantisz, A Tiszta ész architektonikája címő fejezet, o. Heidegger, M.: Mi a metafizika?, ford. Vajda Mihály, in Heidegger, M.: Költıien lakozik az ember, Budapest Szeged, T-Twins/Pompeji, o. Arisztotelész, Nikomakhoszi etika, ford. Szabó Miklós, Budapest: Helikon, Szt. Ágoston, Vallomások, ford. Vásáry István, Budapest: Gondolat, Descartes, R.:, Elmélkedések az elsı filozófiáról. ford. Boros G., Budapest: Atlantisz, Spinoza, B.: Etika, ford. Szemere Samu, Budapest: Osiris, Hume, D.: Tanulmány az emberi értelemrıl, ford. Vámosi Pál, Budapest: Magyar Helikon, Kant, I.: Pölitz-féle metafizikai elıadások, ford. Vidrányi Katalin, Budapest: Gondolat, Hegel, G. W. F.: Elıadások a filozófia történetérıl, ford. Szemere Samu, Budapest: Akadémiai, A Filozófia történetének fogalma címő rész, o. Wittgenstein, L.: Logikai-filozófiai értekezés, ford. Márkus György, Budapest: Atlantisz, Husserl, Edmund, 2000, Karteziánus elmélkedések, ford. Mezei B., Budapest: Atlantisz. A felsorolt irodalom hozzáférhetı a Filozófiai Intézet könyvtárában.

3 FILOZÓFIAI PROBLÉMATÖRTÉNET A hallgató a szeminárium során átfogó ismeretet kapjon a filozófia történetérıl, amelynek segítségével el tudja majd helyezni az új problémákat és látni fogja, hogy a régebbi korokban milyen érveléseket használtak ezen problémák kezelésére. Ezzel képessé válik arra is, hogy szemináriumi szövegek olvasásakor az újonnan felvetıdı problémákat és az új filozófiai elméletek megismerését történeti keretbe helyezze. Ókor (különös tekintettel Platón és Arisztotelész elméleteire), Középkor (mindenekelıtt Szt. Ágoston és Aquinói Szt. Tamás) Kora újkor (fıleg Descartes, Hobbes, Spinoza és Hume) Klasszikus német filozófia Kanttal a súlypontban a huszadik század filozófiája (fenomenológia, Wittgenstein és Heidegger) újabb áramlatok (újabb angolszász filozófia, mint pl. Bernard Williams, J. McDowell, új francia fenomenológia). Szeminárium Évközi ellenırzés: dolgozatok leadása Platón: Parmenidész, ford. Kövendi Dénes, in Platón összes mővei, Budapest: Európa, II. köt o. Descartes, R.: A filozófia alapelvei, ford. Dékány András, Budapest: Osiris, A szerzı levele a könyv fordítójához címő rész, o. Kant, I.: A tiszta ész kritikája, ford. Kis János, Budapest: Atlantisz, A Tiszta ész architektonikája címő fejezet, o. Heidegger, M.: Mi a metafizika?, ford. Vajda Mihály, in Heidegger, M.: Költıien lakozik az ember, Budapest Szeged, T-Twins/Pompeji, o. Arisztotelész, Nikomakhoszi etika, ford. Szabó Miklós, Budapest: Helikon, Szt. Ágoston, Vallomások, ford. Vásáry István, Budapest: Gondolat, Descartes, R.:, Elmélkedések az elsı filozófiáról. ford. Boros G., Budapest: Atlantisz, Spinoza, B.: Etika, ford. Szemere Samu, Budapest: Osiris, Hume, D.: Tanulmány az emberi értelemrıl, ford. Vámosi Pál, Budapest: Magyar Helikon, Kant, I.: Pölitz-féle metafizikai elıadások, ford. Vidrányi Katalin, Budapest: Gondolat, Hegel, G. W. F.: Elıadások a filozófia történetérıl, ford. Szemere Samu, Budapest: Akadémiai, A Filozófia történetének fogalma címő rész, o. Wittgenstein, L.: Logikai-filozófiai értekezés, ford. Neumer K., Budapest: Atlantisz, Husserl, Edmund, 2000, Karteziánus elmélkedések, ford. Mezei B., Budapest: Atlantisz. A felsorolt irodalom hozzáférhetı a Filozófiai Intézet könyvtárában.

4 METAFIZIKA Az értékelés formája: kollokvium A szellemi kultúra e centrális területén szerzett ismeretek nemcsak mőveltségi anyagként hasznosak, de fejlesztik az érvelési képességet és alkalmassá teszik a hallgatót egzisztenciálisan is döntı fontosságú kérdéseink alapos végiggondolására. Az elıadások célja a metafizika fogalmának és feladatainak megismertetése, a metafizika megalapozásával kapcsolatos viták és kérdések áttekintése, valamint a filozófia történetében kanonizálódott metafizikai problémák részletes tárgyalása. Ilyen problémák a speciális metafizika kérdései (Isten, a világ, és az ember), valamint az általános metafizikáé (rész és egész, kezdet és vég, anyag és forma, tartalom és szerkezet, keletkezés, idıiség-térbeliség, egység és sokaság, objektivitás és szubjektivitás). Különös súlyt fektetünk a 20. századi metafizika négy döntı fontosságú irányzatára. Az elsı régi metafizika megújítása a német gondolkodásban, a második az orosz metafizika nagy korszakának hagyománya, a harmadik az ún. transzcendentális neotomizmus metafizikai reformja, a negyedik pedig a jelenkori analitikus metafizika: a metafizika hagyományos és újabb kérdéseinek kortárs tudományos továbbgondolása. Elıadás Évközi ellenırzés: megjelenés, továbbá az elıadásokhoz való alkotó hozzászólás. Félév végén: kollokvium Hérakleitosz: Válogatott töredékek, in Görög gondolkodók I. Budapest: Kossuth, 1992, Arisztotelész, Metafizika, (A és L könyvek, ill. részletek), H. Nagy József fordítása, Budapest: Hatágú Síp Alapítvány, Tamás, Aquinói, Szent: Summa theologiae, I. 16. Az igazságról, Budapest: Telosz, 1995, Hegel, G. W. F.: A szellem fenomenológiája, Budapest: Akadémiai, A/1: Az érzéki bizonyosság; A/2: Az észrevevés, Weissmahr B.: Ontológia, Mérleg Távlatok, Bevezetés, illetve: Mi a metafizika?, Huoranszki F.: Modern metafizika, Budapest: Osiris, A tudományfilozófiától a metafizikáig címő fejezet, Weissmahr, Béla: Die Wirklichkeit des Geistes, Stuttgart: Kohlhammer, Nagel, Thomas: Was bedeutet das alles? Stuttgart: Reclam, Nagel, Thomas: Az utolsó szó. Budapest: Európa, Bergyajev, Nyikolaj: Az ember rabságáról és szabadságáról, Budapest: Európa, Kripke, Saul: Megnevezés és szükségszerőség. Budapest: Akadémiai Kiadó, A felsorolt irodalom a Kar könyvtárában hozzáférhetı.

5 ISMERETELMÉLET értékelés formája: kollokvium Az ismeretelmélet tantárgy célja a tudás természetének, forrásainak és hatókörének vizsgálata, melynek központi kérdése a tudás mibenlétének analízise, valamint az igazság és a vélekedés fogalmaihoz való viszonyának feltárása. A hallgatók megismerkednek a tudás definiálásáról és a tudás megszerzésérıl szóló vitával. A kurzus a következı témákat tekinti át részletesen, leíró és elemzı jelleggel: A tudás elemei és szerkezete; Az igazolás erıssége, vakószínősége, és biztossága; Az igazolás természete, logikai jellege; Internalista igazoláselméletek bemutatása; Internalista igazoláselméletek problémái; Internalizmus és externalizmus: ellentét, problematika, döntés. Megbízhatósági elméletek a kortárs matematikai és logikai felemények apján. Elıadás Évközi ellenırzés: zárthelyi dolgozat Félév végén: kollokvium szóban Forrai G. (szerk.): Mikor igazolt egy hit? Ismeretelméleti szöveggyőjtemény, Budapest: Osiris/Láthatatlan Kollégium, Harman, G.: Tudás, következtetés, magyarázat, in Magyar Filozófiai Szemle, , Goldman, A.: A tudás oksági elmélete, in Magyar Filozófiai Szemle, , Sturgeon, S. Martin, M. G. F. Grayling, A. C.: Ismeretelmélet, in Grayling, A. C. (szerk.): Filozófiai kalauz, Budapest: Akadémiai, Cohen, S.: Contextualist Solutions to Epistemological Problems: Scepticism, Gettier, and the Lottery, in Australasian Journal of Philosophy 76 (1998), Davidson, Donald, Essays on Actions and Events, 2nd ed. Oxford: Oxford University Press, Kirkham, Richard "Does the Gettier Problem Rest on a Mistake?" Mind, 93. Klein, Peter Certainty: a Refutation of Scepticism, Minneapolis, MN: University of Minnesota Press. Kyburg, H.E Probability and the Logic of Rational Belief, Middletown, CT: Wesleyan University Press. Multimédiás eszközök: projektor, írásvetítı, számítógép, melyek a kar rendelkezésére állnak, továbbá szakkönyvek

6 NYELVFILOZÓFIA Az értékelés formája: kollokvium A tárgy célja, hogy a nyelvfilozófia paradigmatikus szövegeinek analízise révén elmélyítse a diákok elemzıkészségét. Olyan technikák elsajátítása a cél, amelyek lehetıvé teszik számukra, hogy az analitikus filozófiai hagyományban íródott szövegeket megértsék és kreatívan továbbgondolják. A kurzus a következı témákat tekinti át részletesen, leíró és elemzı jelleggel: A nyelv mint jelenség: természet, intencionalitás, megnevezés, kijelentés, mondat és mondatfajták; Nevek és leírások; Létezés és kijelentés: kapcsolatuk, különbségük, rétegeik és felépítésük; Azonosság és különbség (metafizikai, logikai, nyelvi és reális változataik); Szükségszerőség és esetlegesség (metafizikai, logikai, nyelvi és reális változataik); Igazság és hamisság (metafizikai, logikai, nyelvi és reális változataik). Elıadás Évközi ellenırzés: zárthelyi dolgozatok Félév végén: kollokvium szóban Farkas K. Kelemen J.: Nyelvfilozófia, Budapest: Áron, Frege, G.: Jelentés és jelölet, in Uı: Logikai vizsgálódások, Budapest: Osiris, Russell, B.: A denotálásról, Macbeth, D.: Logikai analízis, redukció és filozófiai megértés, Lepore, E. Smith, B. C. (eds): The Oxford Handbook of Philosophy of Language. Oxford: UP, Bunnin, Nicholas, and Tsui-James, E. P., eds. The Blackwell Companion to Philosophy. Oxford: Blackwell Publishers, 1995 O'Hear, Anthony: What Philosophy Is: An Introduction to Contemporary Philosophy. Harmondsworth: Penguin, Heidegger, Martin, 1959, Unterwegs zur Sprache, Stuttgart: Neske. Urmson, James O. Philosophical Analysis: Its Development Between the Two World Wars. Oxford: Clarendon Press, 1956 Multimédiás eszközök: projektor, írásvetítı, számítógép, szakkönyvek, melyek rendelkezésre állnak a karon.

7 A VALLÁSFILOZÓFIA TÖRTÉNETE A tárgy célja egyfelıl a vallásfilozófia történeti vonatkozásainak általános áttekintése, másfelıl egyes, a diszciplína nagy korszakait fémjelzı mővek elmélyült tanulmányozása. A kurzus elvégzése általános jártasságot eredményez a vallásfilozófia fıbb összefüggéseiben, valamint alapos ismereteket nyújt néhány meghatározó vallásfilozófiai koncepcióról, ekként fejleszti a hallgató képességét arra, hogy a vallásfilozófia klasszikus problémáit differenciáltan értelmezze és önállóan továbbgondolja. A szemináriumi munka során áttekintjük a vallásfilozófia történeti megjelenését és kibontakozását a késıi felvilágosodástól napjainkig, egy vagy két alaposan elemzett szöveg összefüggésében. Különös figyelmet szentelünk a diszciplína virágkorát jelentı német idealizmus történeti fejleményeinek, a hegeli vallásfilozófia értelmezésével kapcsolatosan kialakult vitáknak, valamint a 20. századi angolszász és kontinentális vallásfilozófián belüli törekvéseknek. A történeti ív rekonstrukciója során a legjelentısebb alkotókkal és gondolataikkal foglalkozunk. Szeminárium Évközi ellenırzés: szemináriumi dolgozat Hegel, G. W. F.: Vallásfilozófiai elıadások, ford. Zoltai D. és mások, Budapest: Atlantisz, Kant, I.: A vallás a puszta ész határain belül, in Uı: A vallás a puszta ész határain belül és más írások, ford. Vidrányi K., Budapest: Gondolat, o. Schleiermacher, F. D. E.: A vallásról. Beszédek a vallást megvetı mővelt közönséghez, ford. Gál Z., Budapest: Osiris, Swinburne, R.: Van Isten?, ford. Vassányi M., Budapest: Kossuth, van der Leeuw, Gerardus, A vallás fenomenológiája, ford. Bendl Júlia et al., Budapest: Osiris, Davies, B.: Bevezetés a vallásfilozófiába, ford. Rakovszky Zs., Vassányi M., Budapest: Kossuth, Derrida, J. and G. Vattimo (1996): La Religion: Seminaire de Capri sous la direction de Jacques Derrida et Gianni Vattimo. Paris: Editions du Seuil. Mezei B.: Vallásbölcselet: 1 2. kötet, Máriabesnyı Gödöllı: Attraktor, 2004, 1. köt., 9 72, o. (1 2, ) Schaeffler, R.: A vallásfilozófia kézikönyve, ford. Czakó I., Hankovszky T., Budapest: Osiris, 2003 (Osiris Tankönyvek). Szalai M.: Létezik-e Isten? Ateista érvek az angolszász filozófiában, Budapest: L Harmattan, A megadott irodalom túlnyomórészt elérhetı a Filozófiai Intézet könyvtárában.

8 FILOZÓFIA SZAKMÓDSZERTAN I. Az értékelés formája: kollokvium A tantárgy elıfeltételei: A filozófia kultúrában és oktatásban betöltött szerepének a megismertetése. A filozófia tanítás elméleti tudnivalóinak a bemutatása. A filozófia helye a mai kultúrában. A filozófia mint tudomány és mint tantárgy. A filozófia szükségessége, taníthatósága. A filozófia helye az oktatásban (a tárgy tanításának története, a tárgy helyzete az EU országaiban). A filozófia helye az oktatásban (a filozófia szerepe a különbözı iskolatípusokban, a filozófia és a többi tantárgy kapcsolata). Elvárások a filozófia oktatásával kapcsolatban. (NAT, érettségi, OKTV, felsıoktatás, ). A filozófiatanítás elméleti tudnivalói (kompetenciafejlesztés a filozófiaoktatásban. differenciált munkaformák). Elıadás Félév végén: kollokvium szóban Az Oktatási Minisztérium anyagai a filozófiával kapcsolatban. Megtalálható: G. Havas Katalin (szerk.): Ifjú filozófusok olimpiája, Tájékoztató II, Filozófiatanítás, Tanulmányi versenyek, s. l., Emberi Jogok Magyar Központja Közalapítvány, 5-79.old. Nyíri K. (szerk.): Filozófia az ezredfordulón. Bp., 2000, Áron, Anzenbacher, Arno: Bevezetés a filozófiába. Budapest, 1993, Herder. Bábosik István: Neveléselmélet. Budapest, 2004, Osiris Nagy József: Nevelési kézikönyv. Szeged, 1996, Mozaik Oktatási Stúdió. Mátrai Zsuzsa: Érettségi és felvételi külföldön. Budapest, 2002, MK. Mihály Ottó: Bevezetés a nevelésfilozófiába. OKKER, Bp Pukánszky - Zsolnai szerk.: Pedagógiák az ezredfordulón. Eötvös J., Bp Pukánszky Béla-Németh András: Neveléstörténet. Budapest, 1999, Nemzeti Tankönyvkiadó. Schaffhauser Franz: A nevelés alanyi feltételei. Telosz Kiadó Bp A tárgy oktatásához a tárgyi feltételek adottak (könyvtár, szaktanterem, számítógép, projektor, videó, írásvetítı)

9 FILOZÓFIA SZAKMÓDSZERTAN II. A tantárgy elıfeltételei: A Filozófia szakmódszertan I. elıadás anyagának konkretizálása, elmélyítése és gyakorlása (kiselıadás, megbeszélés, vita, ). Mikrotanítás. A filozófia helye a mai kultúrában. A filozófia mint tudomány és mint tantárgy. A filozófia szükségessége, taníthatósága. A filozófia helye az oktatásban (a tárgy tanításának története, a tárgy helyzete az EU országaiban). A filozófia helye az oktatásban (a filozófia szerepe a különbözı iskolatípusokban, a filozófia és a többi tantárgy kapcsolata). Elvárások a filozófia oktatásával kapcsolatban. (NAT, érettségi, OKTV, felsıoktatás, ). A filozófiatanítás elméleti tudnivalói (kompetenciafejlesztés a filozófiaoktatásban. differenciált munkaformák). Mikrotanítás. Szeminárium Évközi ellenırzés: zárthelyi, otthoni dolgozat, kiselıadás Az Oktatási Minisztérium anyagai a filozófiával kapcsolatban. Megtalálható: G. Havas Katalin, Kerner Anna (szerk.): Filozófiatanítás, Tanulmányi versenyek. Budapest, 1999, OKSZI. Nyíri K.(szerk.): Filozófia az ezredfordulón. Bp., 2000, Áron, , , Báthory Zoltán-Falus Iván (szerk.): Tanulmányok a neveléstudomány körébıl. Budapest, 2001, Osiris. Falus Iván (szerk.): Didaktika. Budapest., 2003, Nemzeti Tankönyvkiadó. Kron, Friedrich W.: Pedagógia. Budapest, 1997, Osiris Kiadó. Mihály Ottó: Bevezetés a nevelésfilozófiába. OKKER, Bp Pukánszky Béla-Németh András: Neveléstörténet. Budapest, 1999, Nemzeti Tankönyvkiadó. Schaffhauser Franz: A nevelés alanyi feltételei. Telosz Kiadó Bp A tárgy oktatásához a tárgyi feltételek adottak (könyvtár, szaktanterem, számítógép, projektor, videó, írásvetítı)

10 10. Filozófia szakmódszertan III. FILOZÓFIA SZAKMÓDSZERTAN III. Az értékelés formája: kollokvium A tantárgy elıfeltételei: A filozófia tanítás sajátos problémáinak, módszereinek a bemutatása. A konkrét tanítási feladatokra való elméleti felkészítés. A kortárs filozófia és a pedagógia kapcsolódási pontjai. A filozófia tanítás módszereirıl. A motiváció, a tanulói autonómia és az önálló vélemény kialakításának lehetıségei a filozófiaoktatásban. A tananyag kiválasztás szempontjai. A tankönyv és a segédanyag kiválasztás szempontjai. A tankönyvek és segédanyagok választéka, lehetıségek. A filozófiai szövegek feldolgozásának szempontjai, módszerei. A modern taneszközök alkalmazási lehetıségei. Az ellenırzés és számonkérés módszerei (feladattípusok, felelés, esszéírás, teszt). Elıadás Félév végén: kollokvium Az Oktatási Minisztérium anyagai a filozófiával kapcsolatban. Megtalálható: Báthory Zoltán-Falus Iván (szerk.): Tanulmányok a neveléstudomány körébıl. Budapest, 23001, Osiris, 7-45, , old. G. Havas Katalin, Kerner Anna (szerk.): Filozófiatanítás, Tanulmányi versenyek. Budapest, 1999, OKSZI. Báthory Z.-Falus I. (szerk.): Pedagógiai Lexikon I.II.III. Bp., Keraban Kiadó Báthory Zoltán-Falus Iván (szerk.): Tanulmányok a neveléstudomány körébıl. Budapest, 2001, Osiris. Celler Zsuzsanna (szerk.): Válogatás a 20. század külföldi pedagógiai irodalmából. Budapest, é.n., Országos Pedagógiai könyvtár és Múzeum. Falus Iván (szerk.): Didaktika. Bp., 2003, Nemzeti Tankönyvkiadó. Karlovitz János: Tankönyv. Elmélet és gyakorlat. Budapest, 2001, NTK. Kormos József: Gondolatok a középiskolai filozófiaoktatásról. In G. Havas Katalin (szerk.): Ifjú filozófusok olimpiája, Tájékoztató II, Filozófiatanítás, Tanulmányi versenyek, s. l., Emberi Jogok Magyar Központja Közalapítvány, p. Mihály Ottó: Bevezetés a nevelésfilozófiába. OKKER, Bp Nagy József: XXI. század és nevelés. Bp., 2000, Osiris, A tárgy oktatásához a tárgyi feltételek adottak (könyvtár, szaktanterem, számítógép, projektor, videó, írásvetítı)

11 FILOZÓFIA SZAKMÓDSZERTAN IV. A tantárgy elıfeltételei: A filozófia tanítás sajátos problémáinak, módszereinek a gyakorlása. A konkrét tanítási feladatokra való gyakorlati felkészítés (kiselıadás, megbeszélés, vita, ). Mikrotanítás. A kortárs filozófia és a pedagógia kapcsolódási pontjai A filozófia tanítás módszereirıl. A motiváció, a tanulói autonómia és az önálló vélemény kialakításának lehetıségei a filozófiaoktatásban. A tananyag kiválasztás szempontjai. A tankönyv és a segédanyag kiválasztás szempontjai. A tankönyvek és segédanyagok választéka, lehetıségek. A filozófiai szövegek feldolgozásának szempontjai, módszerei. A modern taneszközök alkalmazási lehetıségei. Az ellenırzés és számonkérés módszerei (feladattípusok, felelés, esszéírás, teszt). Mikrotanítás. Szeminárium Évközi ellenırzés: Mikrotanítás, kiselıadás, otthoni dolgozat. Az Oktatási Minisztérium anyagai a filozófiával kapcsolatban. Megtalálható: Báthory Zoltán-Falus Iván (szerk.): Tanulmányok a neveléstudomány körébıl. Budapest, 23001, Osiris, 7-45, , old. G. Havas Katalin (szerk.): Filozófiatanítás, Tanulmányi versenyek. Budapest, 1997, OKSZI. Angelusz Erzsébet: Antropológia és nevelés. Akadémiai Kiadó, Budapest, Báthory Z.-Falus I. (szerk.): Pedagógiai Lexikon I.II.III. Bp., Keraban Kiadó Celler Zsuzsanna (szerk.): Válogatás a 20. század külföldi pedagógiai irodalmából. Budapest, é.n., Országos Pedagógiai könyvtár és Múzeum. Falus Iván (szerk.): Didaktika. Bp., 2003, Nemzeti Tankönyvkiadó. Kormos József: Gondolatok a középiskolai filozófiaoktatásról. In G. Havas Katalin (szerk.): Ifjú filozófusok olimpiája, Tájékoztató II, Filozófiatanítás, Tanulmányi versenyek, s. l., Emberi Jogok Magyar Központja Közalapítvány, p. Mihály Ottó: Bevezetés a nevelésfilozófiába. OKKER, Bp Pukánszky J. - Zsolnai J. (szerk.): Pedagógiák az ezredfordulón. Eötvös J., Bp A tárgy oktatásához a tárgyi feltételek adottak (könyvtár, szaktanterem, számítógép, projektor, videó, írásvetítı)

12 ELMEFILOZÓFIA (EMELT SZINTŐ SZEMINÁRIUM) A tárgy célja, hogy ezt a relációt mind a fizikai elmekutatás, mind a filozófia, mind pedig a kettıt összekapcsolni óhajtó, átfogó tudományos elméletek szempontjából analizálja. A szemináriumokon olvasott szövegek lehetıvé teszik, hogy a diákok világos képet kapjanak e dinamikusan fejlıdı filozófiai alágról. A kurzus a következı témákat tekinti át részletesen, leíró és elemzı jelleggel: Elme és agy; Az intencionalitás különféle fogalmai; Figyelem, tudatosság, öntudat; Öncentrikus tudati formák az állatvilágban és az emberen; Okság és alap; Motívum és motiváltásg; Mentális és fizikai okság: különbség, összefüggés, változatok; Mentális tartalom és mentális forma: különbség, összefüggés, változatok; Az elme metafizikája (a kortárs fejlemények tükrében). Szeminárium Évközi ellenırzés: zárthelyi dolgozat Beakley, B. Ludlow, P.: The Philosophy of Mind, Cambridge, Mass. London: MIT Press, Davidson, Donald: Mental Events, in Experience and Theory, Foster and Swanson (eds.). London: Duckworth (Reprinted in Davidson, 2001). Davidson, Donald, Essays on Actions and Events, 2nd ed. Oxford: Oxford University Press, Nagel, Th.: The View from Nowhere, Oxford: Oxford UP, Searle, J.: The Rediscovery of the Mind, Cambridge MA: MIT Press, Hofstadter, D. R.:, Gödel, Escher, Bach. Egybefont gondolatok birodalma, Budapest: Typotex, Popper, K. Eccles, J.: The Self and Its Brain An Argument for Interactionism, Heidelberg Berlin London New York: Springer, Robinson, H. (ed.): Objections to Physicalism, Oxford: Oxford UP, 1993 Lewis, D.: New work for a theory of universals, in Australasian Journal of Philosophy Stalnaker, R.: Context and Content: Essays on Intentionality in Speech and Thought. Oxford University Press Multimédiás eszközök: projektor, írásvetítı, számítógép, szakkönyvek, melyek rendelkezésre állnak a karon.

13 TÖRTÉNETFILOZÓFIA (EMELT SZINTŐ SZEMINÁRIUM) A kurzus megismertetni a hallgatót a történelem filozófiai értelmezésének nehézségeivel és klasszikussá vált eredményeivel, hogy résztvevık önmagukkal, jelenükkel és jövıbeni lehetıségeikkel is tudatosabban nézhessenek szembe. Az emelt szintő történetfilozófia szemináriumokon két irányban vizsgálódunk részletekbe menıen. a) A történeti tudat fenomenológiája. A szemináriumok keretében a történeti tudat kialakulásának állomásait és megjelenési formáit dolgozzuk fel az üdvtörténet szekularizációjának folyamatához kapcsolódóan, a középkortól a modernitáson át a jelenkorig. Elemezzük e történeti tudat mibenlétét, a történelmi idırıl való tudásunk forrásait, az emberi létezés historicitásának sajátosságait, és ezzel kapcsolatban arra is kitérünk, vajon ki a történelem szubjektuma. b) A történeti megismerés metodológiai problémái. A szemináriumokon tudományelméleti szempontból vizsgáljuk a történettudományt. Ezen belül olyan részterületeket tárgyalunk, mint a metodológiai monizmus és dualizmus problémája, a realizmus és narrativizmus, valamint a pozitivizmus és hermeneutika pólusai körül tematizálható vitás kérdések. Szeminárium Évközi ellenırzés: referátum, házi dolgozat Hegel, G. W. F.: Elıadások a filozófia történetérıl I-III. Bp.: Akadémiai, 1977 (részletek) Koselleck, Reinhart: Elmúlt jövı. A történeti idık szemantikája, Budapest, Atlantisz, Löwith, Karl: Világtörténelem és üdvtörténet. A történelemfilozófia teológiai gyökerei, Budapest, Atlantisz, Gyurgyák János Kisantal Tamás (szerk.): Történetelmélet I-II. Budapest, Osiris, White, Hayden: A történelem terhe. Budapest, Osiris, Taubes, Jacob: Nyugati eszkatológia. Budapest, Atlantisz, Danto, Arthur C.: Szubsztantív és analitikus történelemfilozófia. (internet dokumentum) Aron, R.: Introduction à la philosophie de l histoire, Paris: Gallimard, Gardiner, P. L. (ed): The Philosophy of History, London: Oxford UP, A kötelezı irodalomban feltüntetett szövegek hozzáférhetık a Filozófiai Intézet könyvtárában.

14 TUDOMÁNYFILOZÓFIA (EMELT SZINTŐ SZEMINÁRIUM) A tárgy célja a 20. századi tudománykép megismerése. A kurzus látogatása alkalmassá teszi a hallgatót arra, hogy korszerő választ tudjon adni a kérdésre: mit tekintünk ma tudománynak, s hogy ezen keresztül a filozófia vagy bármely más diszciplína tudományosságának kérdésével is számot vethessen. E tantárgy oktatása során azt a célt tőzzük ki, hogy áttekintsük a tudományelmélet fejlıdését a 20. században, különös tekintettel arra a kérdésre, hogy e fejlıdés hogyan változtathatja meg a filozófia és a természettudományok közti viszonyról alkotott hagyományos (újkori) képet. A tudományfilozófia pályaképének rekonstrukcióját Rudolf Carnap gondolatainak megismerésével kezdjük és Paul Feyerabend elméletével zárjuk. A szemináriumok során a hallgatók aktív részvételére számítok. Szeminárium Évközi ellenırzés: zárthelyi dolgozatok írása, referátumok megtartása Carnap, R.: A metafizika kiküszöbölése a nyelv logikai elemzésén keresztül, in A Bécsi Kör filozófiája, Budapest: Gondolat, Feyerabend Paul: A módszer ellen, Budapest: Atlantisz, Kuhn, T. S.: A tudományos forradalmak szerkezete, Budapest: Osiris, I IV. fejezet (15 55.), IX X. fejezet ( ), XIII. fejezet ( ) Popper, K. R.: A tudományos kutatás logikája, Budapest: Európa, I. fejezet: A megismerés logikájának alapproblémái (31 59.), ill. IV. fejezet: Falszifikálhatóság ( ). Válogatott tanulmányok a kortárs tudományfilozófiai diszkussziókból, at: Carnap, R.: Az elméleti fogalmak metodológiai jellege, in Laki János (szerk.): Tudományfilozófia, Budapest: Osiris, Hempel, C. G.: Az indukció újabb problémái, in Tudományfilozófia, id. kiad Kuhn, T. S.: Mik is azok a tudományos forradalmak?, in Tudományfilozófia, id. kiad Popper, K. R.: Igazság, racionalitás és a tudományos tudás gyarapodása, in Tudományfilozófia, id. kiad Schlick, M.: Az ismeret fundamentumáról, in A Bécsi Kör filozófiája, id. kiad A felsorolt irodalom a Kar könyvtárában hozzáférhetı.

15 A FILOZÓFIA ÉS A TEOLÓGIA HATÁRKÉRDÉSEI (EMELT SZINTŐ SZEMINÁRIUM) A tárgy célja a filozófia és a teológia közötti évezredes kapcsolat történeti és tartalmi vonatkozásainak a szisztematikus áttekintése. A kurzus elvégzése hozzájárul a két diszciplína közötti viszony differenciált megértéséhez, jártasságot alakít ki az interdiszciplináris problémák tárgyalásának a metodikájában, és alkalmassá teszi a hallgatót arra, hogy e határtudományok érintkezési pontjain felvetıdı kérdéseket nagyfokú módszertani tudatossággal ragadja meg és önállóan tárgyalja. Bár tág értelemben számos vallás esetében beszélhetünk teológiáról, jelen összefüggésben az az organikus kapcsolat képezi vizsgálat tárgyát, amely az antik görög bölcselet korai keresztény recepciója óta a nyugati filozófia és a teológia között fennáll, s amely a jelenkor szintetizáló vagy azzal éppen ellentétes törekvéseiig tart. Amint a teológia létrejötte nem gondolható el az ókori filozófia, mindenekelıtt a platonizmus hatása nélkül, úgy a nyugati filozófia történetének döntı fejleményei is számos ponton eredeti teológiai belátásokhoz kapcsolódnak. A kurzus célja ezért kettıs: egyrészt azokra a (probléma)történeti összefüggésekre fókuszál, amelyek a két diszciplína viszonyának alakulásában kiemelt szerepet játszottak, másrészt és hangsúlyosan olyan klasszikus problémák szisztematikus kidolgozására tesz kísérletet, amelyek emblematikusan jelzik a két tudomány tematikus érintkezıpontjait. Módszertanilag és tartalmilag a kurzus hangsúlyos szerepet tulajdonít a fenomenológiának. Szeminárium Évközi ellenırzés: szemináriumi dolgozat leadása Heidegger, M.: Fenomenológia és teológia, in Uı.: Útjelzık, Budapest: Osiris, Kant, I.: A vallás a puszta ész határain belül, in Uı: A vallás a puszta ész határain belül és más írások, Budapest: Gondolat, Levinas, Emmanuel, Teljesség és végtelen, ford. Tarnay L., Pécs: Jelenkor, II. János Pál: Fides et ratio. A hit és az ész kapcsolatának természetérıl, Budapest: Szent István Társulat, Schelling, F. W. J.: Filozófiai vizsgálódások az emberi szabadság lényegérıl és az ezzel összefüggı tárgyakról, Budapest: T-Twins, Davies, B.: Bevezetés a vallásfilozófiába. Budapest: Kossuth, Pannenberg, W.: Theologie und Philosophie. Ihr Verhältnis im Lichte ihrer gemeinsamen Geschichte, Göttingen, Vandenhoeck & Ruprecht, 1996 (magyar fordítása folyamatban). Schaeffler, R.: A vallásfilozófia kézikönyve, Budapest: Osiris, Mezei Balázs, Zárójelbe tett Isten: Edmund Husserl és egy fenomenológiai prototeológia vázlata, Bp.: Osiris, A kötelezı irodalomban feltüntetett szövegek teljes egészében, az ajánlott munkák pedig nagyrészt hozzáférhetıek a Filozófiai Intézet könyvtárában.

16 FENOMENOLÓGIA (EMELT SZINTŐ SZEMINÁRIUM) 2. A szemináriumok célja fenomenológiai hagyományon belül írott szövegek elemzı feldolgozása. A szemináriumokon a fenomenológiai filozófia történetének fıképpen klasszikus korszakát vizsgáljuk: Német korszakot (Brentano, Husserl, Scheler, Heidegger), illetve a francia korszakot (Sartre, Merleau-Ponty, Levinas). E szerzıkön túlmenıen sor kerülhet a kortárs fejlemények elemzésére a francia, a német, az olasz, és az angolszász fenomenológiában. 3. A tárgy tematikája A kurzus a következı témákat tekinti át részletesen, leíró és elemzı jelleggel: A fenomenológia története; A fenomenológia fıbb problémái (intencionalitás, empiricitás, transzcendentalitás, én, módszertan, szaktudmányos kapcsolatok); A fenomenológiai módszer (eredet, fejlemények, változatok, viszonya a tudoményossághoz, jelentıség); A fenomenológia iskolái (Brentano, Husserl, Scheler, Heidegger, francia fenomenológia, USA fenomenológia, fenomenológia Közép-Európában, orosz fenomenológia); Fenomenolgia és vallásfilozófia (Levinas, Marion, Henry, Derrida). 4. Elméleti vagy gyakorlati képzés-e? Szeminárium. 5. Követelmény Évközi ellenırzés: zárthelyi dolgozat 6. Kötelezı irodalom Brentano, Franz: Az erkölcsi ismeret eredete, ford. Mezei B., Budapest: Kossuth, Husserl, Edmund: Karteziánus elmélkedések, ford. Mezei B., Budapest: Atlantisz, Heidegger, Martin: Sein und Zeit, Tübingen: M. Niemeyer, 1927 (szemelvények magyarul). Sartre, Jean-Paul: L être et le néant, Paris: Gallimard, 1943 (szemelvények magyarul). Merleau-Pontu, Maurice: Éloge de la Philosohie et autres essais, Paris: Gallimard, 1953 (szemelvények magyarul). Levinas, Emmanuel: Totalité et Infini. Essai sur l'exteriorité, Den Haag: Martinus Nijhoff, 1961 (szemelvények magyarul). 7. Ajánlott irodalom Sokolowski, Robert: Introduction to Phenomenology, Cambridge: Cambridge University Press, Bernet, Rudolf, Kern, Iso, Marbach, Eduard: 1989, Edmund Husserl: Darstellung seines Denkens, Hamburg: Felix Meiner. Angolul: An Introduction to Husserlian Phenomenology, Evanston, Ill., Northwestern University Press, Embree, Lester et al. (eds.): Encyclopedia of Phenomenology, Dordrecht, Boston, London: Kluwer, Mezei Balázs, A fenomenológia íve (megjelenés elıtt) 8. Az oktatás tárgyi szükségletei és ellátottsága Multimédiás eszközök: projektor, írásvetítı, számítógép, szakkönyvek

17 FILOZÓFIAI ETIKA Az értékelés formája: kollokvium A hallgató megismerkedjen a filozófiai etika néhány alapvetı szövegével, mind az antik, mind a modern szövegekkel, aminek a segítségével el tudja majd helyezni az új problémákat és látni fogja, hogy a régebbi korokban milyen érveléseket használtak ezen problémák kezelésére. Ezzel képessé válik arra is, hogy az újonnan felvetıdı problémákat és az új filozófiai elméletek megismerését történeti keretbe helyezze. Ókor (különös tekintettel Platón és Arisztotelész elméleteire), Középkor (mindenekelıtt Szt. Ágoston és Aquinói Szt. Tamás) Kora újkor (fıleg Descartes, Spinoza és Hume) Klasszikus német filozófia Kanttal a súlypontban a huszadik század filozófiája (fenomenológia, Wittgenstein és Heidegger) újabb áramlatok (újabb angolszász filozófia, mint pl. Bernard Williams, J. McDowell, új francia fenomenológia). Elıadás Évközi ellenırzés: dolgozat leadása, referátum tartása Félév végén: kollokvium Platón: Prótagorász, ford. Bárány István, Budapest: Atlantisz, Descartes, R.: A filozófia alapelvei, ford. Dékány András, Budapest: Osiris, A szerzı levele a könyv fordítójához címő rész, Kant, I.: A gyakorlati ész kritikája, ford. Kis János, Budapest: Atlantisz, Spaemann, R.: Erkölcsi alapfogalmak, Budapest: Egyházfórum Alapítvány, Arisztotelész, Nikomakhoszi etika, ford. Szabó Miklós, Budapest: Helikon, Szt. Ágoston, Vallomások, ford. Vásáry István, Budapest: Gondolat, Descartes, R.: Értekezés a módszerrıl. ford. Szemere Samu, Ikon, Spinoza, B.: Etika, ford. Szemere Samu, Budapest: Osiris, Hume, D.: Tanulmány az emberi értelemrıl, ford. Vámosi Pál, Budapest: Magyar Helikon, Kant, I.: Pölitz-féle metafizikai elıadások, ford. Vidrányi Katalin, Budapest: Gondolat, o. Levinas, Emmanuel, 1982, Ethique et infini, Paris: Fayard. Wittgenstein, L.: A bizonyosságról, ford. Neumer Katalin, Budapest: Atlantisz, A felsorolt irodalom hozzáférhetı a Filozófiai Intézet könyvtárában.

18 POLITIKAELMÉLET Az értékelés formája: kollokvium A tárgyhoz rendelt kredit: 4 Heti óraszám: 2 Minden emberi tevékenység szükségképpen magában hordoz értékaspektusokat is. A politika sem kivétel. A tárgy keretében a politika világát a benne jellegzetesen elıforduló értékek elemzése révén tekintjük át. Az ember, a szabadság, a rend, az igazságosság jellegzetes, de nem kizárólagos értékei a politikának; az alkotmányosság, a politikai hőség, a politikai pozíciók, a politikusi hivatás viszont mindenekelıtt politikai értékek. Természetesen vannak más, viszonylag jól körülhatárolt értékvilágok is, mint például a vallás, a család, a gazdaság. Ezeket röviden, ugyancsak értékaspektusaik felıl szemügyre véve viszonyítjuk a politika világához. A kurzus a következı témákat tekinti át részletesen, leíró és elemzı jelleggel: 1. Értékek; 2. Az ember; 3. Szabadság; 4. Rend; 5. Társadalmi igazságosság; 6. Alkotmány, alkotmányosság; 7. A politikai kötelesség; 8. Politikai pozíciók; 9. A politikusi hivatás; 10. Vallás; 11. Gazdaság; 12. Család. elıadás Évközi ellenırzés: - Félév végén: kollokvium Balázs Zoltán: Politikai értékelmélet, Budapest: L Harmattan, Manent, P.: Politikai filozófia felnıtteknek. A demokratikus társadalom látlelete, Budapest: Osiris, Horkay Hörcher F. (szerk): Közösségelvő politikai filozófiák, Budapest: Századvég, Huoranszki F. (szerk): Modern politikai filozófia, Budapest: Osiris Láthatatlan Kollégium, Rawls, J.: Az igazságosság elmélete, Budapest: Osiris, A megadott irodalom hozzáférhetı a Filozófiai Intézet könyvtárában.

19 ETIKA ÉS VALLÁS Az értékelés formája: kollokvium Célunk az, hogy az európai filozófiai hagyomány néhány kulcsfontosságú szövegén át képet adjunk vallás és etika közt lehetséges összefüggésekrıl. A szövegek egymással összeütközı álláspontjai fejlesztik a vitakészséget és növelik a témával kapcsolatos szellemi horizontot. Az elıadás során - néhány nagy filozófiai mő segítségével - arra a kérdésre keressük a választ, miképpen gondolható el vallás és etika viszonya. Bizonyos nézetek az etikát a vallásból alapozzák meg, mások épp fordítva járnak el. Találkozunk emellett olyan koncepcióval is, mely a két területet nem tartja egymásból megérthetınek, illetve olyannal, amely bár összefüggésbe állítja egymással a vallást és az etikát, ám mindkettıt olyasminek tartja, amit meg kell haladni. A szövegek e szembenállása gondolkodásra késztet és vélhetıleg felkelti a kurzus iránti érdeklıdést. Elıadás Évközi ellenırzés: jegyzék az elıadások látogatásáról Félév végén: kollokvium szóban vagy írásban Platón: Euthüphrón, in: Platón összes mővei I, Budapest: Európa, Aquinói Szt. Tamás: Elıadások a tízparancsolatról, in: Pécs: Seneca, Hegel, G.W.F.: A keresztény vallás pozitivitása (részlet), in: Ifjúkori írások, Budapest: Gondolat, Kant, Immanuel: A vallás a puszta ész határain belül, III/1. rész, in: A vallás a puszta ész határain belül és más írások, Budapest: Gondolat, 1980, Kierkegaard, S.: Félelem és reszketés, Budapest: Európa, Bergyajev, Ny.: Az ember rabságáról és szabadságáról, Budapest: Európa, Frank, Sz.L.: A társadalom szellemi alapjai, Budapest: Kairosz, Nietzsche, F.: A hatalom akarása, Budapest: Cartaphilus, , ill Mezei Balázs, Vallás és hagyomány, Budapest, L Harmattan, A fönti könyvek a Kar könyvtárában hozzáférhetıek.

20 ANTROPOLÓGIA ÉS ETIKA A szemináriumokon a történeti és kortárs antropológia (filozófiai embertan) etikai vonatkozásai kerülnek feldolgozásra mind történeti, mind szisztematikus értelemben. 3. Korunk az emberrel kapcsolatos hagyományos beszéd válságának számos jelét mutatja, melyek minthogy a morális cselekvés alanyára vonatkoznak nem hagyják érintetlenül az etika területét sem. A társadalmi vagy nemek szerinti meghatározottság, a biológiai és kulturális adottságok kérdése mind sajátos szempontból kérdıjelezik meg az önmagát megvalósító és a világot megváltoztatni kívánó személyiség hagyományos egységét. A személyiség milyen koncepciója teszi lehetıvé, hogy az embert továbbra is mint a létére rákérdezı és önnön létéért felelıs etikai ágenst tekintsük? A kortárs szaktudományok vonatkozó kutatásai hogyan befolyásolják az ember kilétérıl alkotott képünket? A szemináriumokon a történeti és kortárs antropológia (filozófiai embertan) etikai vonatkozásai kerülnek feldolgozásra mind történeti, mind szisztematikus értelemben, különös tekintettel a genetika és az agykutatás fontos fejleményeire. 4. Elméleti vagy gyakorlati képzés-e? Szeminárium 5. Követelmény Évközi ellenırzés: egy az antropológia és az etika összefüggésével kapcsolatos elemzı dolgozat leadása 6. Kötelezı irodalom Immanuel Kant, Pölitz-féle metafizikai elıadások ( ), in Idem, Vallás a puszta ész határain belül és más írások, ford. Vidrányi Katalin, Budapest: Gondolat Kiadó, 1980, Macintyre, Alasdair, Az erény nyomában, Budapest: Osiris, (I IX. fejezetek) Pannenberg, Wolfhart: Mi az Ember? Bp.: Egyházfórum Alalpítvány, Ajánlott irodalom Immanuel Kant, Válasz a kérdésre: Mi a felvilágosodás, in Idem, Vallás a puszta ész határain belül és más írások, ford. Vidrányi Katalin, Budapest: Gondolat Kiadó, 1980, o. (És más kiadások.) Biczó Gábor (szerk.), Az idegen: Variációk Simmeltıl Derridáig, ford. Boros János, Orbán Jolán, Teller Katalin, Debrecen: Csokonai Kiadó, 2004, Niklas Luhmann, Látom azt, amit te nem látsz, ford. Bittera Dóra et al., Budapest: Osiris Kiadó, 1999, Joseph Ratzinger, A kultúrák válsága. Elıadás Bassanóban a Scuola e cultura cattolica díj átvételekor (1992), Budapest: Szent István Társulat, Mezei Balázs, Vallás és hagyomány, Budapest: L Harmattan, Az oktatás tárgyi szükségletei és ellátottsága: A kötelezı irodalom megtalálható a PPKE könyvtári állományában

21 JUTALOMKURZUS A tárgyhoz rendelt kredit: 3 Heti óraszám: 2 A kurzus célja, hogy a legtehetségesebb hallgatókat felkészítse a tudományos pályafutásra, oly módon, hogy közvetlenül részt vesznek valamelyik oktató mindennapi kutatómunkájában. A Jutalomkurzusokon minden évben azon hallgatók vehetnek részt, akik valamilyen módon kiemelkedtek MA-tanulmányaik során, így lehetıvé teszi a tehetséges hallgatókkal való külön foglalkozást. A jutalomkurzust tartó vezetı tanár (mindig az igények szerint jelölhetı ki) a kurzus során bepillantást enged a hallgatóknak saját tudományos munkájába, tekintettel a kiemelt hallgatók igényeire. A jutalomkurzusban hangsúlyosan érvényesítjük a filozófiatanári MA közös tematikai megközelítését, amely a fenomenológiai filozófia vallásfilozófiai vonatkozásait tekinti át és hangolja össze. Szeminárium Évközi ellenırzés: referátum, házi dolgozat (az alábbiakból és további, itt fel nem tüntetett irodalomból a személyes igényeknek és érdeklıdésnek megfelelıen választ a tanár) Derrida, J. and G. Vattimo (1996): La Religion: Seminaire de Capri sous la direction de Jacques Derrida et Gianni Vattimo. Paris: Editions du Seuil. Duméry, Henry, 1957, Critique et religion, Paris: Sedes. Dupré, Wilhelm, 1985, Einführung in die Religionsphilosophie, Stuttgart-Berlin-Köln-Mainz: Kohlhammer. Eliade, Mircea, 1980, What is Religion?, Edinburgh and New York: T and T. Clark, Seabury Press. Fénelon, François, 2002, Értekezés Isten létérõl és tulajdonságairól, ford. jegyzetekkel és utószóval ellátta Mezei B., (Fides et ratio), Budapest: Szent István Társulat. Feuerbach, Ludwig, 1961, A kereszténység lényege, fordította Tímár Ilona, Budapest: Akadémiai. Ficino, Marsilio, 2003, Platonikus írások, ford. Vassányi M., (Fides et ratio), Budapest: Szent István Társulat. Frankl, Victor, E., 1975, The Unconscious God, New York: Simon and Schuster. Heidegger, Martin, 1994, Költõien lakozik az ember, ford. Bacsó B. et al., Budapest: T- Twins/Pompeji. Heidegger, Martin, 1995, Költemények. A gondolkodás tapasztalatából, ford. Keresztury D., Budapest: Societas Philosophia Classica. Heidegger, Martin, 1995, Phänomenologie des religiösen Lebens (GA Band 60), Frankfurt am Main: Klostermann. Heiler, Friedrich, 1961, Erscheinungsformen und Wesen der Religion, Stuttgart: Kohlhammer. Henry, Michel, 1996, C est Moi la Vérité. Pour une philosophie du christianisme, Paris: Seuil. Henry, Michel, 2000, Incarnation. Une philosophie de la chair, Paris: Seuil. Hick, John, 1989, An Interpretation of Religion. Human Responses to the Transcendent, London: Macmillan.

22 Husserl, Edmund, 1998, Az európai tudományok válsága és a transzcendentális fenomenológia, I-II, ford. Berényi G., Mezei B., et al., szerkesztette, utószóval és jegyzetekkel ellátta Mezei B., Budapest: Atlantisz. Jáki Szaniszló, 1992, Isten és a kozmológusok, fordította Scholz Kinga, Budapest: Ecclesia. Jaspers, Karl, Der philosophische Glaube angesichts der Offenbarung, München: Piper, Kant, Immanuel, 1974, A vallás a puszta ész határain belül, ford. Vidrányi Katalin, Budapest: Gondolat. Kekes, John, The Roots of Evil, Ithaca: Cornell University Press, Kerényi Károly: Az örök Antigoné : vallástörténeti tanulmányok [ vál., a szövegeket gond. és az utószót írta Bodor Mária Anna], Bp.: Paidion, Levinas, Emmanuel, 1974, Autrement qu'être ou au-dela de l'essence, Den Haag: Martinus Nijhoff. Levinas, Emmanuel, De Dieu qui vient à l'idée, Vrin: Paris, Mackie, John L., 1982, The Miracle of Theism, Oxford: Oxford University Press. Malcolm 1997: Malcolm, Norman, Wittgenstein: A Religious Point of View? Ed. by Peter Winch, London: Routledge, Marion, Jean-Luc, 1990, Dieu sans l être, Paris: PUF. Merleau-Ponty, Maurice, 1964, Le visible et l'invisible, Paris: Gallimard. Mezei Balázs és Barry, Smith, 1998, The Four Phases of Philosophy, Amsterdam: Rodopi. Mezei Balázs, 1998, A lélek és a másik: Jan Patocka és a fenomenológia, Budapest: Atlantisz. Mezei Balázs, 2004, Vallásbölcselet. A vallás valósága, Budapest: Attraktor. Molnár Tamás, 1996, Filozófusok istene, ford. Mezei B., Budapest: Európa. Otto, Rudolf, 1997, A szent, ford. Bendl Júlia, Budapest: Osiris. Pascal, Blaise, 1978, Gondolatok, ford. Põdör L., Budapest: Gondolat. Plantinga, Alvin, Warranted Christian Belief, New York: Oxford University Press, Przywara, Erich, 1996, Analogia entis. Metaphysik: Ur-Struktur und All-Rhythmus, Stuttgart: Johannes-Verlag. Quinn, Philip L. és Taliaferro, Charles (szerk.) 1999: A Companion to Philosophy of Religion, Oxford: Blackwell. Ricoeur, Paul, 1990, Soi-même comme un autre, Párizs: Éditions du Seuil. Ricoeur, Paul, 1967, The symbolism of evil. Translated from the French by Emerson Buchanan. New York: Harper & Row. Scheler, Max, 1933, Vom Ewigen im Menschen, Berlin: Der neue Geist. Schelling, F. W. J., Philosophie der Offenbarung 1841/42, hrsg. von M. Frank, Suhrkamp, Frankfurt am Main Stein, Edith, 1965, Aus dem Leben einer jüdischen Familie, Werke VII. kötet, Louven/Freiburg i. Br. Swinburne, Richard, 1977, The Coherence of Theism, Oxford: Oxford University Press. Swinburne, Richard, 1983, Faith and Reason, Oxford: Oxford University Press. Swinburne, Richard, 1991, The Existence of God, Oxford: Clarendon Press. Swinburne, Richard, 1997, The Evolution of the Soul, Oxford: Clarendon. Swinburne, Richard, 1998, Van Isten?, fordította Vassányi M., az utószót írta Mezei B., Budapest: Kossuth. Taliaferro, Charles, 1998, Contemporary Philosophy of Religion, Oxford: Blackwell. Tengelyi László, 1992, A bûn mint sorsesemény, Budapest: Atlantisz. Tillich, Paul, 1996, Rendszeres teológia, ford. Szabó I., Budapest: Osiris. van der Leeuw, Gerardus, 2001, A vallás fenomenológiája, ford. Bendl Júlia et al., Budapest: Osiris. Van der Leeuw, Gerardus, Phänomenologie der Religion, Tübingen: Mohr (Siebeck), 1933 (a német szöveg használata a magyar fordítás súlyos hibái miatt szükséges). van Inwagen, Peter, 1993, Metaphysics, Boulder, San Francisco: Westview Press. Voegelin, Eric, Die politischen Religionen, München: Fink (1996). Lásd a fenti listát -

23 CSOPORTOS GYAKORLAT A tárgyhoz rendelt kredit: 3 Óraszám: 60 óra A tantárgy elıfeltételei: Iskolában, szakos vezetıtanár közvetlen irányítása mellett, a Pedagógiai Intézet ellenırzésével a tanárjelölt felkészül a 11. félévben következı egyéni gyakorlatára mindkét szakképzettségi területén. A tanítási gyakorlat, az órákra való elızetes felkészülés és óramegbeszélések, a hospitálások és célzott iskolai megfigyelések eredményeképpen fejlıdnek és erısödnek a pályaismereti gyakorlaton és az egyetemi gyakorlati foglalkozásokon szerzett tanári kompetenciái. Kompetenciák: a szaktudományi tudás felhasználásával a tanulók mőveltségének, készségeinek és képességeinek fejlesztése, az egész életen át tartó tanulást megalapozó kompetenciák hatékony fejlesztése: a tanulási folyamat szervezése és irányítása, a pedagógiai értékelés változatos eszközeinek alkalmazása. A hallgató mindkét szakjából óra idıkeretben végzi gyakorlatát a PPKE BTK gyakorló- vagy bázisiskoláiban. Munkáját a gyakorlatot kísérı útmutató segíti, amelynek követése az iskolai vezetıtanár számára is követendı. A gyakorlat részben egyéni, részben csoportos. A tanítási órák zömét a tanárjelölt egyedül tartja, több, azonos iskolában gyakorlatot végzı hallgató esetén egy-két alkalommal a közös óratartásban is kipróbálják magukat. A tanítási órák tematikáját az adott iskola helyi tanterve és a kijelölt osztály számára készült tanmenet határozza meg. A gyakorlat során a tanárjelölt a következı feladatokat végzi a vezetıtanár irányítása mellett. - a tanítási gyakorlat megkezdése elıtt egy hétig 15 órát hospitál saját szaktárgyából ill. a gyakorlatra kijelölt osztályban, - 15 órát tanít a kijelölt osztályban ill. csoportban, - a tanítási órákra ill. foglalkozásokra óravázlattal felkészül, amelyet a vezetıtanár hagy jóvá, - a tanítási órákat követıen megbeszélést folytat a vezetıtanárral és a foglalkozást látogatókkal, - az óravázlatához utólag észrevételeket főz, és írásban rögzíti a kapott észrevételeket, javaslatokat, - amennyiben több hallgató végzi gyakorlatát ugyanabban az iskolában, egymás óráit látogatják és az óramegbeszéléseket közösen tartják, - választott témában vizsgálatot folytat, - tanulmányozza az osztályfınökök munkáját, részt vesz tanításon kívüli iskolai programokban, - a gyakorlótanítás ideje alatt vagy azt követıen még további 5 órát ill. foglalkozást látogat, köztük természettudományos tárgyakból is, - részt vesz az iskolában mőködı szakkör, felzárkóztatás vagy egyéb tanórán kívüli foglalkozás szervezésében és vezetésében, - készíti a saját gyakorlati fejlıdését dokumentáló portfoliót Gyakorlati képzés Évközi ellenırzés: gyakorlatot kísérı dokumentáció folyamatos bemutatása a vezetıtanárnak és a gyakorlatot ellenırzı Pedagógiai intézeti tanárnak.

Tantárgy neve: Logika (Logikatörténet)

Tantárgy neve: Logika (Logikatörténet) Tantárgy neve: Logika (Logikatörténet) 3 1 2 Szeminárium X - A kurzus a logika történetének három kimagasló jelentıségő korszakát tekinti át: az antikvitás korából az arisztotelészi és a sztoikus logikát,

Részletesebben

Szakmai kompetenciák. Transzverzális. kompetenciák. 7. A tantárgy célkitűzései (az elsajátítandó jellemző kompetenciák alapján)

Szakmai kompetenciák. Transzverzális. kompetenciák. 7. A tantárgy célkitűzései (az elsajátítandó jellemző kompetenciák alapján) A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

Oktatási Hivatal FILOZÓFIA. A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló. Javítási-értékelési útmutató

Oktatási Hivatal FILOZÓFIA. A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló. Javítási-értékelési útmutató Oktatási Hivatal A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA Javítási-értékelési útmutató OKTV 2015/2016 1. forduló 1. A keresztrejtvény vízszintes soraiba írja

Részletesebben

FILOZÓFIA SZAKMÓDSZERTAN ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK

FILOZÓFIA SZAKMÓDSZERTAN ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK FILOZÓFIA SZAKMÓDSZERTAN ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Alapdokumentumok a filozófia tantárgy tanításához. (NAT, kerettanterv, tanmenet, tématerv, óraterv). A Filozófia tantárgy helye a Nemzeti Alaptanterv műveltségi

Részletesebben

SZABAD BÖLCSÉSZET ALAPKÉPZÉSI SZAK

SZABAD BÖLCSÉSZET ALAPKÉPZÉSI SZAK Indított specializációk: Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): A szakért felelős kar: Képzési idő: SZABAD BÖLCSÉSZET ALAPKÉPZÉSI SZAK Filozófia, Esztétika, Etika, Vallástudomány,

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP

A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP Oktatási Hivatal Munkaidő: 120 perc Elérhető pontszám: 50 pont ÚTMUTATÓ A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP A munka megkezdése előtt

Részletesebben

FILOZÓFIA MESTERKÉPZÉSI SZAK

FILOZÓFIA MESTERKÉPZÉSI SZAK FILOZÓFIA MESTERKÉPZÉSI SZAK Képzési terület, képzési ág: bölcsészettudomány Képzési ciklus: mester Képzési forma (tagozat): nappali A szakért felelős kar: Bölcsészettudományi Kar Képzési idő: 4 félév

Részletesebben

TUDOMÁNYOS MÓDSZERTAN ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA

TUDOMÁNYOS MÓDSZERTAN ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA TUDOMÁNYOS MÓDSZERTAN ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában TKO1108 Tanítás-tanulás 2. A pedagógiai folyamat tervezése, értékelése előadás 1. A tanári hivatásra készülünk: a pedagógiai tervezés, mint meghatározó tanári kompetencia 2. Alapfogalmak: tervezés, tanterv,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK II. félév

KÖVETELMÉNYEK II. félév KÖVETELMÉNYEK 2016-2017. II. félév Tantárgy neve Multikulturális nevelés Tantárgy kódja SPB2102 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Félévi követelmény Kollokvium Előfeltétel

Részletesebben

FILOZÓFIA MESTERKÉPZÉSI SZAK

FILOZÓFIA MESTERKÉPZÉSI SZAK FILOZÓFIA MESTERKÉPZÉSI SZAK Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): A szakért felelős kar: Képzési idő: Az oklevélhez szükséges kreditek száma: 120 Az összes kontakt óra

Részletesebben

Fiatal Filozófusok Konferenciája 7.

Fiatal Filozófusok Konferenciája 7. Pécsi Tudományegyetem Filozófia Doktori Iskola * Magyar Művészeti Akadémia Művészeti és Módszertani Kutatóintézet * Magyar Tudományos Akadémia Morál és Tudomány Lendület Kutatócsoport A szabadság jegyében

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

A Gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat c. tanegység részletes követelményei v. 1.0

A Gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat c. tanegység részletes követelményei v. 1.0 A Gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat c. tanegység részletes követelményei v. 1.0 A gyakorlóiskolai tanítási-nevelési gyakorlat két fő tartalmi részből áll: (a) általános jellegű, csoportos és

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

A társadalomtudományok megalapozása Filozófia és tudomány őszi szemeszter ELTE Jog- és Társadalomelméleti Tanszék

A társadalomtudományok megalapozása Filozófia és tudomány őszi szemeszter ELTE Jog- és Társadalomelméleti Tanszék Oktató: Cs. Kiss Lajos Tárgyfelvevők: joghallgatók 1 A társadalomtudományok megalapozása Filozófia és tudomány 2017. őszi szemeszter ELTE Jog- és Társadalomelméleti Tanszék A kurzus leírása A Filozófia

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Klasszikus

Részletesebben

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója Pedagógiai tervezés és értékelés M1014 Kollokvium M1002L - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában. - Egy házi dolgozat készítése 10.000 leütés terjedelemben. (Két megadott cím

Részletesebben

VALLÁSFILOZÓFIA. Tantárgyleírás

VALLÁSFILOZÓFIA. Tantárgyleírás VALLÁSFILOZÓFIA Tantárgyleírás A kurzus célja, hogy a vallás és a filozófia között az európai hagyományban kialakult mély kapcsolatra és kölcsönhatásra reflektálva betekintést nyújtson a (filozófiai diszciplínák

Részletesebben

FILOZÓFIA I. FÉLÉV 1. ELŐADÁS SZEPT. 11. MI A FILOZÓFIA?

FILOZÓFIA I. FÉLÉV 1. ELŐADÁS SZEPT. 11. MI A FILOZÓFIA? FILOZÓFIA 2014-15. I. FÉLÉV 1. ELŐADÁS 2014. SZEPT. 11. MI A FILOZÓFIA? MI A FILOZÓFIA? FILOZÓFIA - A BÖLCSESSÉG SZERETETE NEM A BIRTOKLÁSA, HANEM CSAK A SZERETETE. MIT JELENT ITT A BÖLCSESSÉG? 1. SZENT

Részletesebben

Andragógia Záróvizsga tételek személyügyi szervező 2014-04-08

Andragógia Záróvizsga tételek személyügyi szervező 2014-04-08 Andragógia Záróvizsga tételek személyügyi szervező 2014-04-08 1. Az andragógia tudományrendszertani helye. Az andragógia és a neveléstudományok viszonyrendszerének feltárása. Az andragógia terminológiai

Részletesebben

Állam- és Jogtudományi Kar (ME-ÁJK) Bölcsészettudományi Kar (ME-BTK)

Állam- és Jogtudományi Kar (ME-ÁJK) Bölcsészettudományi Kar (ME-BTK) Állam- és Jogtudományi Kar (ME-ÁJK) felvételi elbeszélgetés Motivációs beszélgetés közéleti-szakmai tevékenységről: motiváció, szakmai tájékozottságés ismeretek, verbális képességek, elhivatottság, pályaorientáció

Részletesebben

Tantárgyi követelmény

Tantárgyi követelmény Tantárgyi követelmény Multikulturális nevelés TKM2101 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné Dr. Kis Katalin főiskolai tanár

Részletesebben

A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA. Javítási-értékelési útmutató

A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA. Javítási-értékelési útmutató Oktatási Hivatal A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA Javítási-értékelési útmutató 1. Sorolja korszakokhoz a következő filozófusokat! Írja a nevüket a megfelelő

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Filozófia középszint 1112 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 21. FILOZÓFIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A rész (30 pont) 1. Írja a megfelelő

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom Helyesírás A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy

Részletesebben

Tantárgyi program 2012/2013. II. félév

Tantárgyi program 2012/2013. II. félév Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erıforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi program 2012/2013. II. félév Tantárgy megnevezése Prezentációs és íráskészségfejlesztés

Részletesebben

Vége a mvészettörténetnek

Vége a mvészettörténetnek Rényi András Vége a mvészettörténetnek A kollégium során folytatjuk Hans Belting A mvészettörténet vége c. könyvének közös olvasását/értelmezését. A könyv 1983-ban Das Ende der Kunsgeschichte? címen olyan

Részletesebben

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója Pedagógiai tervezés és értékelés TKM1014 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 2+0 Kollokvium TKM1002L - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában.

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsıoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Földrajz kar 1.3 Intézet Magyar Földrajzi Intézet 1.4 Szakterület Földrajz 1.5 Képzési

Részletesebben

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Filozófia emelt szint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 20. FILOZÓFIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM A vizsgarész (20 pont) 1. B

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK ANDRAGÓGIA BSC MŐVELİDÉSSZERVEZİ SZAKIRÁNY

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK ANDRAGÓGIA BSC MŐVELİDÉSSZERVEZİ SZAKIRÁNY ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK ANDRAGÓGIA BSC MŐVELİDÉSSZERVEZİ SZAKIRÁNY 1. Ismertesse a deviáns viselkedés kialakulásának társadalmi okait, magyarázatait! Jellemezze a deviáns viselkedésformákat Magyarországon!

Részletesebben

5. Feltételek (ha vannak) 5.1 Az előadás lebonyolításának feltételei 5.2 A szeminárium / labor lebonyolításának feltételei

5. Feltételek (ha vannak) 5.1 Az előadás lebonyolításának feltételei 5.2 A szeminárium / labor lebonyolításának feltételei Szakmai kompetenciák A TANTÁRGY ADATLAPJA 1 A képzési program adatai 11 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 12 Kar Római Katolikus Teológia 13 Intézet Római Katolikus Didaktikai Teológia

Részletesebben

Filozófiai antropológia I. Latin név: Anthropologia filosofica. Angol név: Philosophical Anthropology. A tantárgy célja:

Filozófiai antropológia I. Latin név: Anthropologia filosofica. Angol név: Philosophical Anthropology. A tantárgy célja: Filozófiai antropológia I. Latin név: Anthropologia filosofica Angol név: Philosophical Anthropology A tantárgy célja: Ebben a félévben a filozófiai emberképet próbáljuk megérteni. Mivel az ember körüli

Részletesebben

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Kommunikáció és viselkedéskultúra. Készítette: Dr.

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Kommunikáció és viselkedéskultúra. Készítette: Dr. Leonardo da Vinci Kísérleti projekt által továbbfejlesztett Szakmai program KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Kommunikáció és viselkedéskultúra Készítette: Dr.

Részletesebben

Iskolai szociális munka gyakorlata

Iskolai szociális munka gyakorlata Iskolai szociális munka gyakorlata B1206 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 30 óra gyakorlat Min ai Előfeltétel (tantárgyi kód) B1101 Dr. Torkos Katalin 1. A tantárgy

Részletesebben

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. Pedagógiai tervezés és értékelés Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója Pedagógiai tervezés és értékelés TKM1014 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 2+0 Kollokvium TKM1002L - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában. - Egy házi dolgozat készítése 10.000

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének forrásai) Tantárgy neve: Tantárgy kódja: PDB 1103

KÖVETELMÉNYEK. A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének forrásai) Tantárgy neve: Tantárgy kódja: PDB 1103 Tantárgy kódja: PDB 1103 Kreditpont: 3 Tantárgyfelelős neve és beosztása: Tantárgy oktatója és beosztása: Tantárgy oktatójának elérhetősége: 2230 A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK II. félév

KÖVETELMÉNYEK II. félév Multikulturális nevelés SPB2102 Meghirdetés féléve 6 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Kollokvium SPB1621 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné Dr Kis Katalin Bodnárné D r Kis Katalin A Hallgató ismerje

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén, az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

Bevezető, követelmények, tanmenet I. A didaktika fogalma, tárgya, alapfogalmai, kapcsolata más tudományokkal II.

Bevezető, követelmények, tanmenet I. A didaktika fogalma, tárgya, alapfogalmai, kapcsolata más tudományokkal II. 1. 10.03. Bevezető, követelmények, tanmenet I. A didaktika fogalma, tárgya, alapfogalmai, kapcsolata más tudományokkal 2. 10.10. II. Az oktatáselmélet kialakulása - történelmi előzmények (1) Őskor: primitív

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

KÉPZÉS NEVE: TANTÁRGY CÍME: Pszichológia (A pszichológia elmélete és gyakorlata) Készítette: Lábadyné Bacsinszky Emıke

KÉPZÉS NEVE: TANTÁRGY CÍME: Pszichológia (A pszichológia elmélete és gyakorlata) Készítette: Lábadyné Bacsinszky Emıke Leonardo da Vinci Kísérleti projekt által továbbfejlesztett Szakmai program KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Pszichológia (A pszichológia elmélete és gyakorlata)

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet

Részletesebben

A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP

A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP Oktatási Hivatal Munkaidő: 120 perc Elérhető pontszám: 50 pont ÚTMUTATÓ A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP A munka megkezdése előtt

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK TKB1202. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK TKB1202. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja A nevelés társadalmi alapjai TKB1202 Meghirdetés féléve 4 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+1 K Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Márton Sára főiskolai tanár Tantárgyi követelmények Az előadáson

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /I. Tantárgy neve Társadalomtudományi kutatások 2.

KÖVETELMÉNYEK /I. Tantárgy neve Társadalomtudományi kutatások 2. Társadalomtudományi kutatások 2. PDB1702 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy PDB1005 Évközi tanulmányi követelmények: Empirikus vizsgálat adatfelvétele és az adatok statisztikai feldolgozása.

Részletesebben

Syllabus. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom

Syllabus. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Syllabus Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom Mai magyar nyelv V. (Mondattan) A tantárgy típusa DF DD

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK 1. A tantárgy megnevezése: OKTATÁSTAN I. 2. Az évfolyam megnevezése: Okl. mérnöktanár, mérnöktanár szak nappali tagozat II. évf. 2. félév, II. évf. 1. félév Műszaki szakoktató szak II. évfolyam 1. félév

Részletesebben

Szabad bölcsészet Alapozó képzés

Szabad bölcsészet Alapozó képzés Szabad bölcsészet Alapozó képzés BBNSF000 Általános filozófiatörténet előadás Ste Auditorium Maximum hétfő 8.30-0.00 Hankovszky Tamás (A kezdetektől a 0. századig) Tantárgy neve: Általános filozófiatörténet

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II. Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0 + 1 Félévi követelmény Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsıoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet

Részletesebben

Tájékoztató a. munkájáról. Református Tananyagfejlesztő Csoport. Pompor Zoltán. szakmai vezető

Tájékoztató a. munkájáról. Református Tananyagfejlesztő Csoport. Pompor Zoltán. szakmai vezető Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról Pompor Zoltán szakmai vezető Megvan az ideje az ültetésnek (Préd 3,2) Pénz Szakember Új tartalmi keretek 21. századi tanulási környezet Létezik

Részletesebben

Tantárgyi program 2010/2011. II. félév

Tantárgyi program 2010/2011. II. félév Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erıforrások Intézeti Tanszék Tantárgy megnevezése Tantárgyi program 2010/2011. II. félév Prezentációs és íráskészségfejlesztés

Részletesebben

Követelmények. A tanítás mestersége Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. A tanítás mestersége Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója A tanítás mestersége TKM1002 Konzultáció óraszáma 2+0 - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában. - Interjú készítése 4-5 tanárral és a kapott információ rendszerezett leírása (Választható

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Matematika és Informatika Kar 1.3 Intézet Magyar Matematika és Informatika 1.4 Szakterület

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsıoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet

Részletesebben

Tantárgyi program. Kontaktórák száma: Elmélet: 1 Gyakorlat: 1 Összesen 2

Tantárgyi program. Kontaktórák száma: Elmélet: 1 Gyakorlat: 1 Összesen 2 Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Fıiskolai Kar Vállalkozás és Emberi Erıforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Prezentációs

Részletesebben

Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek

Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek CGB1203 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin főiskolai docens A tantárgyfelelős

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet

Részletesebben

Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév

Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév Tantárgy megnevezése Tantárgy kódja: Prezentációs- és íráskészség

Részletesebben

A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN. Dr.

A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN. Dr. A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN Dr. Iker János A pedagógusképzés alapvetı problémái közül kettı Hiányzik: kutatásra,

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

Követelmények. A tanítás mestersége Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója

Követelmények. A tanítás mestersége Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár A tantárgy oktatója A tanítás mestersége M1002 Kreditpont 3 Konzultáció óraszáma 2+0 - - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában. - Interjú készítése 4-5 tanárral és a kapott információ rendszerezett

Részletesebben

12. évfolyam. Célok és feladatok: Éves óraszám : Heti otthoni óraszám :

12. évfolyam. Célok és feladatok: Éves óraszám : Heti otthoni óraszám : Bevezetés a filozófiába helyi tanterve 1 12. évfolyam Éves óraszám : Heti otthoni óraszám : 32 óra fél óra Célok és feladatok: A bölcsesség a mindennapi élet része, természetesen nem a nagy filozófusok

Részletesebben

Arról, ami nincs A nemlétezés elméletei. 11. A semmi semmít december 2.

Arról, ami nincs A nemlétezés elméletei. 11. A semmi semmít december 2. Arról, ami nincs A nemlétezés elméletei 11. A semmi semmít 2013. december 2. Martin Heidegger 1889-1976, Németország Filozófiai fenomenológia, hermeneutika, egzisztencializmus kiemelkedő alakja 1927: Lét

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet

Részletesebben

Időpont: csütörtök 12:00-13:30 Helyszín: Kazy 314-es terem

Időpont: csütörtök 12:00-13:30 Helyszín: Kazy 314-es terem Kultúraelmélet - bevezetés a művelődésfilozófiába 2. ANDB-705, ANDB-111 2014/15 II. félév Kurzusleírás B. A. Alapképzés 2/2 kredit- 2 félév második félév - heti 2 óra előadás kollokvium Striker Sándor,

Részletesebben

MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM ETIKA TANMENET

MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM ETIKA TANMENET MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM ETIKA TANMENET Készítette: Varga Enikő 1 EMBER-ÉS TÁRSADALOMISMERET, ETIKA Célok és feladatok Az etika oktatásának alapvető célja, hogy fogalmi kereteket nyújtson az emberi

Részletesebben

Tanegységlista (BA) 2015-től fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) 2015-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Szabad bölcsészet alapszak filozófia specializáció* 2015-től fölvett hallgatóknak *A 38/2014. (IV.30.) EMMI rendelet a szabad bölcsészet alapképzési szak képzési- és kimeneti követelményeiben

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Jenei Terézia főiskolai tanár Tantárgy oktatója és beosztása. Dr. Jenei Terézia főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Jenei Terézia főiskolai tanár Tantárgy oktatója és beosztása. Dr. Jenei Terézia főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja Cigány gyerekek családi és intézményi szocializációja BAI0120 Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 gyakorlati jegy A szemináriumokon való részvétel: a TVSZ előírásai szerint. 1 házi dolgozat

Részletesebben

Tantárgyi program 1. A tantárgy neve (csoportja): 2. A tantárgyfelelıs neve, beosztása: 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése:

Tantárgyi program 1. A tantárgy neve (csoportja): 2. A tantárgyfelelıs neve, beosztása: 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Tantárgyi program 1. A tantárgy neve (csoportja): KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN (AV_KMNA209-K3) 2. A tantárgyfelelıs neve, beosztása: Bauerné Dr. Gáthy Andrea, egyetemi adjunktus 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése:

Részletesebben

Felhasznált irodalom

Felhasznált irodalom Felhasznált irodalom ARENDT, Hannah 1991 A forradalom. Budapest, Európa Kiadó 1995 Mi a tekintély?; Mi a szabadság? In: Uõ: Múlt és jövõ között. Budapest, Osiris Kiadó Readers International, 100 150 és

Részletesebben

Eszterházy Károly Egyetem. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV

Eszterházy Károly Egyetem. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV Eszterházy Károly Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV A doktori képzés általános rendjéről az Eszterházy Károly Egyetem Doktori és Habilitációs Szabályzata,

Részletesebben

Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben. IKT kompetenciák. Farkas András f_andras@bdf.hu

Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben. IKT kompetenciák. Farkas András f_andras@bdf.hu Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben IKT kompetenciák Farkas András f_andras@bdf.hu A tanítás holisztikus folyamat, összekapcsolja a nézeteket, a tantárgyakat egymással és a tanulók személyes

Részletesebben

A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP

A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP Oktatási Hivatal Munkaidő: 120 perc Elérhető pontszám: 50 pont ÚTMUTATÓ A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP A munka megkezdése előtt

Részletesebben

Szükséges kredit: 120 Félévek száma: 4 Tantermi órák száma:. Gyakorlati képzés: %.

Szükséges kredit: 120 Félévek száma: 4 Tantermi órák száma:. Gyakorlati képzés: %. Filozófia (MA) FILTANM2 képzési terv Kód: FILTANM2 Szükséges kredit: 120 Félévek száma: 4 Tantermi órák száma:. Gyakorlati képzés: %. Az írásos tanterv utolsó frissítésének ideje: Az ezen idõpont elõtti

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Metafizika

Részletesebben

Dr. Kormos József. Végzettség(ek): Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola. Eötvös Lóránd Tudományegyetem BTK. Pázmány Péter Katolikus Egyetem HTK

Dr. Kormos József. Végzettség(ek): Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola. Eötvös Lóránd Tudományegyetem BTK. Pázmány Péter Katolikus Egyetem HTK Dr. Kormos József Végzettség(ek): Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola Eötvös Lóránd Tudományegyetem BTK Pázmány Péter Katolikus Egyetem HTK Szakképzettség: Villamos üzemmérnök, műszaki tanár Filozófia

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

TANEGYSÉGLISTA (MA) EGYIPTOLÓGIA MESTERKÉPZSÉI SZAK (MA) A SZAKOT GONDOZÓ INTÉZET: ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A SZAKRÓL: A mesterképzési szak megnevezése:

TANEGYSÉGLISTA (MA) EGYIPTOLÓGIA MESTERKÉPZSÉI SZAK (MA) A SZAKOT GONDOZÓ INTÉZET: ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A SZAKRÓL: A mesterképzési szak megnevezése: Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelezı tanegység kv = kötelezıen választható tanegység v = választható

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) A kompetencia - Szakértelem - Képesség - Rátermettség - Tenni akarás - Alkalmasság - Ügyesség stb. A kompetenciát (Nagy József nyomán) olyan ismereteket,

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Szolgáltatás menedzsment. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Szolgáltatás menedzsment. tanulmányokhoz IV. évfolyam szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Szolgáltatás menedzsment tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Szolgáltatás menedzsment Tanszék: Tantárgyfelelős

Részletesebben

DR. BUJALOS ISTVÁN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

DR. BUJALOS ISTVÁN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ DR. BUJALOS ISTVÁN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ I. KÉPZETTSÉG, KÉPESÍTÉS megnevezés évszám kibocsátó intézmény 1979 KLTE 1983 ELTE magyar történelem szakos középiskolai tanár filozófia szakos előadó II. OKTATÁSI

Részletesebben

RÉSZISMERETI KÉPZÉSEK. Felsıoktatás-pedagógia és felsıoktatás-menedzsment témájú

RÉSZISMERETI KÉPZÉSEK. Felsıoktatás-pedagógia és felsıoktatás-menedzsment témájú Felsıoktatás-pedagógia és felsıoktatás-menedzsment témájú RÉSZISMERETI KÉPZÉSEK Tájékoztató a ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar neveléstudományi MA szak felsıoktatás-pedagógia szakirányán induló Felsıoktatás-pedagógia,

Részletesebben

TANEGYSÉGLISTA (MA) ASSZÍRIOLÓGIA MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) A SZAKOT GONDOZÓ INTÉZET: ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A SZAKRÓL: A mesterképzési szak megnevezése:

TANEGYSÉGLISTA (MA) ASSZÍRIOLÓGIA MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) A SZAKOT GONDOZÓ INTÉZET: ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A SZAKRÓL: A mesterképzési szak megnevezése: TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelezı tanegység kv = kötelezıen választható

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok 1.3 Intézet Pedagógia és Alkalmazott Didaktika 1.4 Szakterület

Részletesebben

Módszertani ismeretek (történelemtanár)

Módszertani ismeretek (történelemtanár) 9. Módszertani ismeretek (történelemtanár) A tantárgy neve: A történelemtanítás elmélete (történelemdidaktika) A tantárgyért felelős szervezeti egység: Pedagógiai Intézet A tantárgy kódja: (nem kell kitölteni)

Részletesebben

BEVEZETÉS A FILOZÓFIÁBA

BEVEZETÉS A FILOZÓFIÁBA BEVEZETÉS A FILOZÓFIÁBA 12. évfolyam Évi óraszám: 32 Célok és feladatok A bölcsesség a mindennapi élet része, természetesen nem a nagy filozófusok tanításainak ismerete, hanem a bölcsesség életirányító

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Az iskola mentálhigiénéje PSX 1211L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 10 Gyakorlati jegy TK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján a vizsgaidőszak első

Részletesebben

fenyoimre@freemail.hu Középfokú C típusú állami nyelvvizsga Alapfokú C típusú állami nyelvvizsga

fenyoimre@freemail.hu Középfokú C típusú állami nyelvvizsga Alapfokú C típusú állami nyelvvizsga Önéletrajz SZEMÉLYES ADATOK Név FENYŐ IMRE Munkahelyi telefon 52-512900/2233 Fax 52-512922 E-mail fenyoimre@freemail.hu KÉPZETTSÉG 1994-1999. 1996-2000. 1997. 1999-2002.. Filozófia (Kossuth Lajos Tudományegyetem)

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja Szociális gondoskodás története B1401L Meghirdetés féléve 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) koll Tantárgyfelelős neve és beosztása Tantárgy oktatója és beosztása A tantárgy elsajátításának célja: Annak

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Cigány gyerekek szocializációja Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Cigány gyerekek szocializációja Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Cigány gyerekek szocializációja Tantárgy kódja CM3005 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy Egy szemináriumi dolgozat írása és bemutatása kiselőadás

Részletesebben

MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA)

MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelezı tanegység kv = kötelezıen választható

Részletesebben