Tantárgy neve: Logika (Logikatörténet)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tantárgy neve: Logika (Logikatörténet)"

Átírás

1 Tantárgy neve: Logika (Logikatörténet) Szeminárium X - A kurzus a logika történetének három kimagasló jelentıségő korszakát tekinti át: az antikvitás korából az arisztotelészi és a sztoikus logikát, a skolasztika logikáját és azt a kora újkori elızmények után a 19. század közepétıl kibontakozó korszakot, amelyet a logika matematikai eszközökkel való kiépítésének szándéka jellemez. Az utóbbi mintegy fél évszázad fejleményeivel jobbára a Logikai problémák címő kurzus foglalkozik. A szeminárium az összefoglaló történeti munkák felhasználása mellett primer mővekbıl vett szemelvényeket is elemez. A fı cél az, hogy a hallgatók világosan áttekintsék a logika fejlıdésének nagy korszakait és jelentıs fejleményeit a kortárs eredményekkel és problémákkal bezáróan (fuzzy, parakonzisztens, ill. kvantumvalószínőségi logikák). 1. Máté A.: A logika története, in Ruzsa Imre Máté András: Bevezetés a modern logikába, Budapest: Osiris, 1997, Kneale, W. Kneale, M.: A logika fejlıdése, Budapest: Gondolat, Jacquette, Dale: A Companion to Philosophical Logic, Oxford: Blackwell, 2005 (részletek). 1. Arisztotelész: Organon, Budapest: Akadémiai, Gennádiosz Szkholáriosz: Petrus Hispanus mester logikájából, Budapest: Jószöveg, Frege, G.: Logikai vizsgálódások, Budapest: Osiris, Brugger, Walter: Filozófiai Lexikon, a magyar kiadást szerk. Mezei B., Budapest: Szent István 2006.

2 Tantárgy neve: Logika (Logikai problémák) Szeminárium X A tantárgy keretében meghirdetendı kurzusok a közelmúltban keletkezett klasszikusnak számító szövegek elemzésén keresztül olyan, ma is aktuális kérdésekkel foglalkoznak, mint a modális szemantika, a de dicto és de re modalitások, a tényellenes feltételes kijelentések problémája, a matematika filozófiája, a logikai paradoxonok és a logika metafizika vonatkozásai. Különös figyelmet fordítunk a 20. század jelentıs logikai fejleményeinek, mint amilyen az intuícionista, a szabad, ill. a többértékő logikák. 1. Ruzsa I. Máté A.: Bevezetés a modern logikába, Budapest: Osiris, Read, S.: Bevezetés a logika filozófiájába, Budapest: Kossuth, Sainsbury, M.: Filozófiai logika, in A. C. Grayling (szerk.): Filozófiai kalauz, Budapest: Akadémiai, Copi, I. M. Gould, J. A. (szerk.): Kortárs tanulmányok a logikaelmélet kérdéseirıl, Budapest: Gondolat, Szabó E. Vecsey Z. (szerk.): A jelentés dimenziói: Modális elméletek Kripke után, Szeged: JATEPress, Sainsbury, M. R.: Paradoxonok, Budapest: Typotex, Farkas K. Huoranszki F. (szerk.): Modern metafizikai tanulmányok, Budapest: ELTE Eötvös, 2004 (részletek). 8. Kripke, S.: Megnevezés és szükségszerőség. Budapest: Akadémiai, 2007 (részletek). 1. Smullyan, R. M.: Gödel nemteljességi tételei, Budapest: Typotex, Csaba F. (szerk.): A matematika filozófiája a 21. század küszöbén, Budapest: Osiris, Quine, W. v. O.: A tapasztalattól a tudományig, Budapest: Osiris, Dummett, M.: A metafizika logikai alapjai, Budapest: Osiris, Jacquette, Dale: A Companion to Philosophical Logic, Oxford: Blackwell, Brugger, Walter: Filozófiai Lexikon, a magyar kiadást szerk. Mezei B., Budapest: Szent István 2006.

3 Tantárgy neve: Propedeutika (Filozófiai tematika) Szeminárium X - A kurzus során a hallgatók megismerkednek a nyugati filozófiatörténetben megjelent legfontosabb problémákkal. Ilyen Isten, a világ, az ember, továbbá az ismeret, a cselekvés, a társadalom, a történelem, valamint a vallás egészleges problémái. Külön hangsúlyozódik a gondolkodás alapproblémája annak logikai, ideális, pragmatikus, közösségi, történeti, etikai és vallási jelentıségében. A tantárgy célja, hogy világossá tegye a filozófiai tematika sokféleségét és kifejezésre juttassa a témák egységesítésének lehetıségeit és határait, valamint tárgyalhatóságukat a filozófián belül és kívül. A kurzus során a Filozófiai módszertan párja, ezért olvasmánylistája részben azonos amazzal, tárgyalása azonban nem a módszertanra, hanem a tematikára irányul. 1. Platón: A lakoma (több kiadásban). 2. Arisztotelész: Metafizika, 980a 983a (több kiadásban). 3. Kant, I.: Prolegomena minden leendı metafizikához, amely tudományként léphet majd fel, Budapest: Atlantisz, Hegel, G. W. F.: A szellem fenomenológiája, Elıszó (több kiadásban). 5. Heidegger, M.: Platón tanítása az igazságról, in Uı: Költıien lakozik az ember, Budapest: T-Twins/Pompeji, Husserl, E.: Utószó, in Paul Ricoeur: Fenomenológia és hermeneutika, <Edmund Husserl Utószavával az Eszmékhez>, ford. Mezei B., Budapest: Kossuth, Carnap, R.: A metafizika kiküszöbölése a nyelv logikai elemzésén keresztül, in Forrai G. Szegedi P. (szerk.): Tudományfilozófia, Budapest: Áron, Mezei B.: Vallásbölcselet, Gödöllı: Attraktor, Bevezetés. 4. Brugger, Walter: Filozófiai Lexikon, a magyar kiadást szerk. Mezei B., Budapest: Szent István, 2006.

4 Tantárgy neve: Propedeutika (Filozófiai módszertan) Szeminárium X - A tantárgy során a hallgatók megismerkednek a nyugati filozófiatörténetben kialakult legjelentısebb módszerekkel. Ilyen az ideatan (Platón), a hülémorfizmus (Arisztotelész), az emanációtan (Plótinosz), az illuminációtan (Augustinus), az empirikus kutatás (Locke), a monadológia (Leibniz), az apriorizmus (Kant), a szellemtörténet (Hegel), az intencióanalízis (Brentano), a fenomenológiai (Huserl), hermeneutikai (Heidegger), analitikus (Russell), logikai-analitikus (Carnap), nyelvanalitikus (Searl), dekonstrukciós (Derrida), a szkepticista (Hume), a relativista és a pluralista (Rorty) módszertan. A tantárgy célja, hogy világossá tegye a filozófiai módszertan sokféleségét és kifejezésre juttassa a módszertan egységesítésének lehetıségeit és határait. 1. Platón: A lakoma (több kiadásban). 2. Arisztotelész: Metafizika, 980a 983a (több kiadásban). 3. Kant, I.: Prolegomena minden leendı metafizikához, amely tudományként léphet majd fel, Budapest: Atlantisz, Hegel, G. W. F.: A szellem fenomenológiája, Elıszó (több kiadásban). 5. Heidegger, M.: Platón tanítása az igazságról, in Uı: Költıien lakozik az ember, Budapest: T-Twins/Pompeji, Husserl, E.: Utószó, in Paul Ricoeur: Fenomenológia és hermeneutika, <Edmund Husserl Utószavával az Eszmékhez>, ford. Mezei B., Budapest: Kossuth, Carnap, R.: A metafizika kiküszöbölése a nyelv logikai elemzésén keresztül, in Forrai G. Szegedi P. (szerk.): Tudományfilozófia, Budapest: Áron, Mezei B.: Vallásbölcselet, Gödöllı: Attraktor, Bevezetés. 4. Brugger, Walter: Filozófiai Lexikon, a magyar kiadást szerk. Mezei B., Budapest: Szent István 2006.

5 Szakmai törzsanyag Tantárgy neve: Filozófiai problématörténet száma: óraszám: Elıadás X feltétel: Kollokvium X Szeminárium X - A tárgy célja a filozófia szisztematikusan összefüggı legfontosabb problémáinak, e problémák kibontakozásának áttekintése a kezdetektıl napjainkig. Az Isten-világ-ember hármas történetileg változó viszonyrendszerének tárgyalása mellett az elıadások nyomon követik a filozófia történetét végigkísérı általános kulcsfogalmak (lét, viszony, rész, egész stb.) változásait, és áttekintik a filozófia egységével, rendszeres jellegével, illetve módszereivel kapcsolatos máig tartó vitákat. A kurzus hangsúlyozza a problématörténet nyitottságát, ill. új problémák felfedezésének a lehetıségét és szükségességét. 1. Kant, I.: Pölitz-féle metafizikai elıadások, ford. Vidrányi Katalin, Budapest: Gondolat, 1980, Hegel, G. W. F.: Elıadások a filozófia történetérıl, ford. Szemere Samu, Budapest: Akadémiai, A Bevezetés a filozófia történetébe címő rész, Heidegger, M.: Mi a metafizika?, ford. Vajda Mihály, in Heidegger, M.: Költıien lakozik az ember, Budapest Szeged: T-Twins/Pompeji, 1994, Platón: Parmenidész, ford. Kövendi Dénes, in Platón összes mővei. Budapest: Európa Könyvkiadó, II. köt Descartes, R.: A filozófia alapelvei, ford. Dékány András, Budapest: Osiris, I. kv Kant, I.: A tiszta ész kritikája, ford. Kis János, Budapest: Atlantisz, A Tiszta ész architektonikája és a Tiszta ész története címő fejezetek, Brugger, Walter: Filozófiai Lexikon, a magyar kiadást szerk. Mezei B., Budapest: Szent István, 2006.

6 Tantárgy neve: Ismeretelmélet száma: óraszám: Elıadás X feltétel: Kollokvium X Szeminárium - Gyakorlati jegy Az ismeretelmélet tantárgy célja a tudás természetének, forrásainak és hatókörének vizsgálata. Központi kérdése a tudás mibenlétének analízise, valamint az igazság és a vélekedés fogalmaihoz való viszonyának feltárása. Az ismeretelméletrıl szóló diskurzus fontos részét képezi az igazolásról folyatott vita. Fı kérdései: valóban tudjuk, amirıl úgy véljük, hogy tudjuk? Honnan tudjuk, amit tudunk? A tudásról alkotott mai elméletek kreatív gondolatkísérletek révén vonzóvá teszik a filozófia ezen területét. A kurzus azonban nemcsak a tudáselméletekkel foglalkozik, hanem a tudásra vonatkozó ismereti kérdés paradoxonával is, amely már Platón óta ismert a filozófiai irodalomban. 1. Platón: Theaitétosz, Ford., jegyz., komm. Bárány István, Budapest: Atlantisz, Forrai G. (szerk.): Mikor igazolt egy hit? Ismeretelméleti szöveggyőjtemény, Budapest: Osiris/Láthatatlan Kollégium, Harman, G.: Tudás, következtetés, magyarázat, in Magyar Filozófiai Szemle, , Goldman, A.: A tudás oksági elmélete, in Magyar Filozófiai Szemle, 1995, 1 2, Sturgeon, S. Martin, M. G. F. Grayling, A. C.: Ismeretelmélet, in Grayling, A. C. (szerk.): Filozófiai kalauz, Budapest: Akadémiai, 1997, Kirkham, Richard: "Does the Gettier Problem Rest on a Mistake?" Mind, 93, Klein, Peter: Certainty: a Refutation of Scepticism, Minneapolis, MN: University of Minnesota Press, Kyburg, H.E.: Probability and the Logic of Rational Belief, Middletown, CT: Wesleyan University Press, Cohen, S.: Contextualist Solutions to Epistemological Problems: Scepticism, Gettier, and the Lottery, in Australasian Journal of Philosophy 76 (1998),

7 Tantárgy neve: Nyelvfilozófia száma: óraszám: Elıadás X feltétel: Kollokvium X Szeminárium - Gyakorlati jegy A tantárgy célja, hogy átfogó képet adjon a nyelvfilozófiáról annak kezdeteti felfedezésétıl napjainkig. Az analitikus filozófia a nyelvi fordulatnak köszönheti születését: Gottlob Frege, Bertrand Russell és követıik úgy vélték, illetve vélik, hogy a filozófiai problémák a nyelvi analízis révén oldhatók meg. A fı kérdések a nyelvi jelentésre, referenciára, nyelvhasználatra, nyelvtanulásra, s újabban a nyelv és a kogníció agyi összefüggéseire irányulnak. A nyelvi analízis kifinomult eszközei lehetıvé teszik a filozófia egyéb területeinek precíz vizsgálatát, szoros kapcsolatban áll a logikai problematikával, noha attól jól elkülöníthetı, önálló területet képez. 1. Grice, H. P.: Jelentés, in Pléh Cs. Síklaki I. Terestyéni T. (szerk.): Nyelv, kommunikáció, cselekvés, Budapest: Osiris, 1997, Austin, J. L.: Tetten ért szavak, Budapest: Akadémiai, Searle, J. R.: Elme, nyelv és társadalom, Budapest: Vince, Clarke, A.: A megismerés építıkövei, Budapest: Osiris, Dennett, D. C.: Az intencionalitás filozófiája, Budapest: Osiris, Nagel, Thomas: What Does it All Mean? A Very Short Introduction to Philosophy. New York: Oxford University Press, Scruton, Roger: Modern Philosophy: An Introduction and Survey. London: Reed Consumer Books, Honderich, Ted, and Burnyeat, Myles, eds: Philosophy As It Is. Harmondsworth: Penguin, 1979.

8 Tantárgy neve: Metafizika száma: óraszám: Elıadás X feltétel: Kollokvium X Szeminárium - Gyakorlati jegy Az elıadások célja a metafizika fogalmának és feladatainak megismertetése, a metafizika megalapozásával kapcsolatos viták és kérdések áttekintése, valamint a filozófia történetében kanonizálódott metafizikai problémák részletes tárgyalása. Ilyen problémák a speciális metafizika kérdései (Isten, a világ, és az ember), valamint az általános metafizikáé (rész és egész, kezdet és vég, anyag és forma, tartalom és szerkezet, keletkezés, idıiség és térbeliség, egység és sokaság, objektivitás és szubjektivitás). Különös súlyt fektetünk a 20. századi metafizika négy döntı fontosságú irányzatára. Az elsı régi metafizika megújítása a német gondolkodásban, a második az orosz metafizika nagy korszakának hagyománya, a harmadik az ún. transzcendentális neotomizmus metafizikai reformja, a negyedik pedig a jelenkori analitikus metafizika: a metafizika hagyományos és újabb kérdéseinek kortárs tudományos továbbgondolása. Itt világossá válik, hogy a metafizika története egybe a metafizika problematológiája is, és a kettı egymástól elválaszthatatlan. 1. Hérakleitosz: válogatott töredékek, in Görög gondolkodók I. Budapest: Kossuth, 1992, Arisztotelész, Metafizika, (A és L könyvek, ill. részletek), H. Nagy József fordítása, Budapest: Hatágú Síp Alapítvány, Tamás, Aquinói Szent: Summa theologiae, I. 16. Az igazságról, Budapest: Telosz, 1995, Hegel, G. W. F.: A szellem fenomenológiája, Budapest: Akadémiai, A/1: Az érzéki bizonyosság; A/2: Az észrevevés, Weissmahr B.: Ontológia, Mérleg Távlatok, Bevezetés, illetve: Mi a metafizika?, Huoranszki F.: Modern metafizika, Budapest: Osiris, A tudományfilozófiától a metafizikáig címő fejezet, Ajánlott olvasmány: 1. Platón: Állam, VII. könyv (több kiadásban) 2. Kim, Jaegwon Sosa, Ernest (Eds), A Companion to Metaphysics, Oxford: Basil Blackwell, Brugger, Walter: Filozófiai Lexikon, a magyar kiadást szerk. Mezei B., Budapest: Szent István 2006.

9 Tantárgy neve: Elméleti filozófia kutatószeminárium Szeminárium X - A kutatószeminárium olyan tanulási forma, amelyben a hallgató a lehetı legerıteljesebb támogatást kap a tanárától az önálló munkavégzésre és kutatásra, aminek eredményeirıl kötött formában beszámol. Az elıadás kötött, a szeminárium szabadabb eljáráshoz képest a kutatószeminárium célja, hogy a hallgató elsajátítsa az önálló, tudományos kutatáshoz szükséges készségeket és tartalmakat. A tanár feladata ebben segíteni a hallgatót. A kutatószeminárium kreditértéke ennek megfelelıen viszonylag magas. A kötelezı és ajánlott olvasmánnyok összeállítása a kutatószemináriumot vezetı tanár feladata.

10 Tantárgy neve: Társadalom- és politikai filozófia száma: óraszám: Elıadás X feltétel: Kollokvium X Szeminárium - Gyakorlati jegy A tantárgy a politika- és társadalomfilozófia részterületeire kívánja bevezetni a hallgatókat. A politikai filozófiai rész keretében a modern politikai, jog- és morálfilozófia klasszikusaival ismerkedünk tematikus feldolgozásban. A témák között szerepelnek például a nagy politikai ideológiai rendszerek, az igazságosság és szabadság kérdéseit érintı koncepciók, a természetjogi és konvencionalista politikai filozófiai megközelítések vagy a szubsztantív és hermeneutikai jogfilozófiai rendszerek. A történelemfilozófiai rész célja az antik és középkori történelemkoncepciók ismertetése mellett elsısorban a modern történelemfilozófiai viták, irányzatok feldolgozása. A keresztény üdvtörténet szekularizációjaként is felfogható szubsztantív történelemfilozófiai rendszerek Condorcettól Hegelen át Marxig vagy Teilhard de Chardinig éppúgy szerepelnek témaként, mint a historista és historicista történelemkoncepciók (pl. Herder, Burckhardt, Croce, Spengler) vagy a kortárs irányzatok (pl. annalisták, strukturalisták, analitikusok, hermeneuták). 1. Taubes, J.: Nyugati eszkatológia, Budapest: Atlantisz, Löwith, K.: Világtörténelem és üdvtörténet. A történelemfilozófia teológiai gyökerei, Budapest: Atlantisz, Huoranszki F. (szerk.): Modern politikai filozófia, Budapest: Osiris Láthatatlan Kollégium, Strauss, L. Cropsey, J. (szerk.): A politikai filozófia története I-II, Budapest: Európa, Manent, P.: Politikai filozófia felnıtteknek. A demokratikus társadalom látlelete, Budapest: Osiris, Strauss, L.: Természetjog és történelem, Budapest: Pallas Stúdió Attraktor Kft., Mannet, P.: A liberális gondolat története, Pécs: Tanulmány, Arendt, H.: A sivatag és az oázisok, Budapest: Gond Palatinus, Bultmann, R: Történelem és eszkatológia, Budapest: Atlantisz, Aron, R.: Introduction à la philosophie de l histoire, Paris: Gallimard, Kymlicka, W.: Contemporary Political Philosophy: An Introduction, London: Oxford UP, Atkinson, R. F.: Knowledge and Explanation in History, New York: Cornell UP, Gardiner, P. L. (ed.): The Philosophy of History, London: Oxford UP, Hampton, J. E.: Political Philosophy, Boulder, Colorado: Westview Press, Takács Ádám (szerk.): A történelem anyaga. Francia történelemfilozófia a XX. Században, Budapest: L Harmattan, White, Hayden: A történelem terhe, Budapest: Osiris, Kisantal Tamás (szerk.): Tudomány és mővészet között. A modern történelemelmélet problémái. Budapest, L Harmattan Atelier, 2003.

11 Tantárgy neve: Mővészetfilozófia (A klasszikus modern esztétika elızményei és következményei) száma: óraszám: Elıadás X feltétel: Kollokvium X Szeminárium - Gyakorlati jegy Az elıadás áttekintést ad a klasszikus esztétikai gondolkodás elıtörténetérıl, és bemutatja, mennyiben jelentett mást a kérdésfeltevések szintjén is a mőalkotásokra irányuló figyelem az egyes történeti korszakokban. E modul feladata továbbá, hogy a posztmodernitás újfajta esztétikai érzékenységének játékba hozatalával fogalmazza újra az esztétika legklasszikusabb témáit és folyamatosan visszatérı kihívásait. A kurzus megkülönbözteti a mővészetfilozófiát az esztétikától, amennyiben az elıbbi az általános filozófiai felfogásoknak a mővészetre vonatkozó reflexióit jelenti, a speciális módszert és tartalmat kijelölı esztétikai különösség részletes elemzése nélkül. 1. Grassi, E.: A szépség ókori elmélete, Pécs, Eco, U.: Mővészet és szépség a középkori esztétikában, Budapest, Marosi E. (szerk.): Emlék márványból vagy homokkıbıl. Hét évszázad írásai a mővészettörténet történetébıl, Budapest, Tatarkiewitz, Wladyslaw, Az esztétika alapfogalmai, Budapest: Kossuth, Habermas, J.: Egy befejezetlen projektum a modern kor, in: J. Habermas, J-F. Lyotard: A posztmodern állapot (a szerzık egy-egy tanulmányával), Budapest, Lukács Gy.: A regény elmélete, in: A heidelbergi mővészetfilozófia és esztétika. A regény elmélete, Budapest, Rorty, R.: Esetlegesség, irónia és szolidaritás, Pécs, Lyotard, J.-F., Rorty, R., Habermas, J. : A posztmodern állapot (Habermas mellett a többi tanulmány), Budapest, 1993.

12 Tantárgy neve: Filozófiai etika száma: óraszám: Elıadás X feltétel: Kollokvium X Szeminárium - Gyakorlati jegy A tárgy célja, hogy hallgató átfogó ismeretet kapjon a filozófiai etikáról, felölelve mind az antik, mind a modern szövegeket, aminek a segítségével el tudja majd helyezni az új problémákat és látni fogja, hogy a régebbi korokban milyen érveléseket használtak ezen problémák kezelésére. A hangsúly természetesen a modern elméletek ismertetésén van, de ezeket mindig az adott történeti háttér, nemcsak a tézisek, hanem az érvek történetének figyelembe vételével kell ismertetni. Ezzel a hallgató képessé válik arra is, hogy az újonnan felvetıdı problémákat és az új filozófiai elméletek megismerését történeti keretbe helyezze. A kurzus a nagy filozófiai-etikai kérdések és válaszok történetét és elméletét veszi át, mint amilyen a boldogság, az élet értelme, a világ és az ember kapcsolatának gyakorlati jelentısége egyfelıl történetileg, másfelıl a kortárs gondolkodás legjelentısebb irányzataiban, mint amilyen az utilitarizmus, a felelısségetika, a formális etika, az értéketika, a parancsetika, a kommunikációs etika, vagy a metaetikai elméletformálás lehetıségei. 1. Platón: Prótagorász, ford. Bárány István, Budapest: Atlantisz, Descartes, R.: A filozófia alapelvei, ford. Dékány András, Budapest: Osiris, A szerzı levele a könyv fordítójához címő rész, Kant, I.: A gyakorlati ész kritikája, ford. Kis János, Budapest: Atlantisz, Apel., K.-O., Két erkölcsfilozófiai tanulmány. Budapest, Áron, Arisztotelész: Nikomakhoszi etika, ford. Szabó Miklós, Budapest: Helikon, Szt. Ágoston: Vallomások, ford. Vásáry István, Budapest: Gondolat, Descartes, R.:, Értekezés a módszerrıl. ford. Szemere Samu, Ikon, Spinoza, B.: Etika, ford. Szemere Samu, Budapest: Osiris, Hume, D.: Tanulmány az emberi értelemrıl, ford. Vámosi Pál, Budapest: Magyar Helikon, Kant, I.: Pölitz-féle metafizikai elıadások, ford. Vidrányi Katalin, Budapest: Gondolat, 1980, Wittgenstein, L.: A bizonyosságról, ford. Neumer Katalin, Budapest: Atlantisz, 1999.

13 Tantárgy neve: Gyakorlati filozófia kutatószeminárium Szeminárium X - A kutatószeminárium olyan tanulási forma, amelyben a hallgató a lehetı legerıteljesebb támogatást kap a tanárától az önálló munkavégzésre és kutatásra, aminek eredményeirıl kötött formában beszámol. Az elıadás kötött, a szeminárium szabadabb eljáráshoz képest a kutatószeminárium célja, hogy a hallgató elsajátítsa az önálló, tudományos kutatáshoz szükséges készségeket és tartalmakat. A tanár feladata ebben segíteni a hallgatót. A kutatószeminárium kreditértéke ennek megfelelıen viszonylag magas. A kötelezı és ajánlott olvasmánnyok összeállítása a kutatószemináriumot vezetı tanár feladata.

14 II. Differenciált szakmai anyag A. Kötelezıen választható szakirányok A) Vallásfilozófia szakirány Tantárgy neve: A vallásfilozófia története Szeminárium X - A kurzus áttekinti a vallásfilozófia történeti megjelenését és kibontakozását a késıi felvilágosodástól napjainkig. Ennek során különös figyelmet szentelünk a vallásfilozófia virágkorát jelentı német idealizmus történeti fejleményeinek, valamint a 20. századi angolszász és kontinentális irányzatoknak. A történeti ív rekonstrukciója során a legjelentısebb alkotókkal és gondolataikkal foglalkozunk. Külön figyelmet fordítunk a vallás kifejezés történetének és a rá vonatkozó elméleti meggondolásoknak, amelyek nélkül a vallásfilozófiai nagy témái nem érthetık kellıen. Isten és világ, bőn és megváltás, megújulás és fejlıdés, ateizmus és altruizmus mind meggondolhatók a vallásfilozófia történetének keretében. 1. Fichte, J. G.: Minden kinyilatkoztatás kritikájának kísérlete, ford. Rokay Z., Gáspár Cs., Budapest: L Harmattan, Hegel, G. W. F.: Vallásfilozófiai elıadások, ford. Zoltai D. és mások, Budapest: Atlantisz, Kant, I.: A vallás a puszta ész határain belül, in Uı: A vallás a puszta ész határain belül és más írások, ford. Vidrányi K., Budapest: Gondolat, Schelling, F. W. J.: Az emberi szabadság lényegérıl és az ezzel összefüggı tárgyakról, ford. Jaksa M., Zoltai D., Budapest: T-Twins, Schleiermacher, F. D. E.: A vallásról. Beszédek a vallást megvetı mővelt közönséghez, ford. Gál Z., Budapest: Osiris, Swinburne, R.: Van Isten?, ford. Vassányi M., Budapest: Kossuth, Mezei B.: Vallásbölcselet: 1 2. kötet, Máriabesnyı Gödöllı: Attraktor, 2004, 1. köt., 9 72, (1 2, ) 2. Davies, B.: Bevezetés a vallásfilozófiába, ford. Rakovszky Zs., Vassányi M., Budapest: Kossuth, Schaeffler, R.: A vallásfilozófia kézikönyve, ford. Czakó I., Hankovszky T., Budapest: Osiris, 2003 (Osiris Tankönyvek). 4. Derrida, Jacques: Hit és tudás - A "vallás" két forrása a puszta ész határain. Pécs: Branbauer Kiadó, 2006.

15 Tantárgy neve: A vallásfilozófia problémái Szeminárium X - A kurzus áttekinti a vallásfilozófia problematikáját és belsı összefüggéseit mind módszertani, mind tematikus szempontból. Kiemelt figyelmet szentelünk az istenérvekkel kapcsolatos logikai és metafizikai problémáknak, a vallási nyelv filozófiai analízisének, valamint a történeti és a filozófiai vallásfenomenológia problematikájának. A problématörténeti összefüggések rekonstrukciója során a legjelentısebb alkotókkal és gondolataikkal foglalkozunk. Ezek az alkotók és gondolataik a történeti kurzus során is felmerülnek, de itt nem a történeti egymásutánról, hanem a problémák szerves fejlıdésérıl van szó, pl, arról, ahogyan a teizmus egy bizonyos válfaja felszínre hozza az ateizmus bizonyos felfogásait, vagy ahogyan ebben az összefüggésben az istenségre vonatkozó elgondolások megváltoznak, átalakulnak. 1. Anzelm, Canterburyi Szent: Proslogion, in Uı: Monologion. Proslogion, ford. Dér Katalin, Budapest: MTA FI, 1991, Tamás, Aquinói Szent: Summa Theologiae, I, q. 2 3, 13, in Uı: A létezırıl és a lényegrıl, ford. Klima Gy., Budapest: Helikon, 1990, Descartes, R.: Elmélkedések az elsı filozófiáról, ford. Boros G., Budapest: Atlantisz, Otto, R.: A szent. A vallási eszméjében rejlı irracionális és viszonya a racionálishoz, ford. Bendl J., Budapest: Osiris, Davies, B.: Bevezetés a vallásfilozófiába, ford. Rakovszky Zs., Vassányi M., Budapest: Kossuth, Mezei B.: Vallás és hagyomány, Budapest: L Harmattan, 2003, Schaeffler, R.: A vallásfilozófia kézikönyve, ford. Czakó I., Hankovszky T., Budapest: Osiris, 2003 (Osiris Tankönyvek). 1. Mezei B.: Zárójelbe tett Isten. Edmund Husserl és egy fenomenológiai prototeológia vázlata, Budapest: Osiris, Swinburne, R.: Van Isten?, ford. Vassányi M., Budapest: Kossuth, Szalai M.: Létezik-e Isten? Ateista érvek a mai angolszász vallásfilozófiában, Budapest: L Harmattan, Mezei B.: Vallásbölcselet: 1 2. kötet, Máriabesnyı Gödöllı: Attraktor, Weischedel, W.: Der Gott der Philosophen. Grundlegung einer philosophischen Theologie im Zeitalter des Nihilismus, Darmstadt: Wissenschaftliche Buchgesellschaft, Weissmahr B.: Filozófiai istentan, Bécs Budapest München: Mérleg Távlatok, Derrida, Jacques: Hit és tudás - A "vallás" két forrása a puszta ész határain. Pécs: Branbauer Kiadó, 2006.

16 Tantárgy neve: A vallásfilozófia egyes nagy korszakai száma: óraszám: Elıadás X feltétel: Kollokvium X Szeminárium - Gyakorlati jegy A tantárgy keretében elıadás hangzik el a cím tartalmáról. Az elıadás történeti összefüggéseiben tárgyalja a vallásfilozófia problematikájának alakulását, rávilágítva azokra a fontosabb filozófiatörténeti fejleményekre, amelyek a vallásról való gondolkodásra is hatást gyakoroltak. A tárgy egy-egy korszak összefüggésében tárja fel azt az organikus kapcsolatot, amely a vallásfilozófia és más filozófiai diszciplínák, ill. irányzatok között történetileg kialakult. A kurzus fontossága abban rejlik, hogy a vallásról való gondolkodás egyes nagy korszakai kellı figyelmet kaphassanak önmagukon belül, nem csupán az egyetemes vallásfilozófia történetében vagy a promématörténet összefüggésében. Erre azért van szükség, mert egyes korszakok jelentıs és meghatározó szerepet játszanak mind a történet, mind a problematika változásaiban. 1. Feuerbach, L.: A kereszténység lényege, ford. Tímár I., Budapest: Akadémiai, Hegel, G. W. F.: A keresztény vallás pozitivitása, in Uı: Ifjúkori írások. Válogatás, ford. Révai G., Budapest: Gondolat, Nietzsche, F.: Az Antikrisztus. Átok a kereszténységre, ford. Csejtei D., Szeged: Ictus, Otto, R.: A szent. A vallási eszméjében rejlı irracionális és viszonya a racionálishoz, ford. Bendl J., Budapest: Osiris, Rahner, K.: Az Ige hallgatója. Vallásfilozófiai alapvetés, ford. Gáspár Cs., Budapest: Gondolat, Mezei B.: Vallásbölcselet: 1 2. kötet, Máriabesnyı Gödöllı: Attraktor, 2004, 1. köt., 9 72, (1 2, ) 2. Davies, B.: Bevezetés a vallásfilozófiába, ford. Rakovszky Zs., Vassányi M., Budapest: Kossuth, Schaeffler, R.: A vallásfilozófia kézikönyve, ford. Czakó I., Hankovszky T., Budapest: Osiris, 2003 (Osiris Tankönyvek). 4. Derrida, Jacques: Hit és tudás - A "vallás" két forrása a puszta ész határain. Pécs: Branbauer Kiadó, 2006.

17 Tantárgy neve: A vallásfilozófia egyes nagy korszakai Szeminárium X - A tantárgy keretében szeminárium tartandó a cím tartalmáról. A szeminárium történeti összefüggéseiben tárgyalja a vallásfilozófia problematikájának alakulását, rávilágítva azokra a fontosabb filozófiatörténeti fejleményekre, amelyek a vallásról való gondolkodásra is hatást gyakoroltak. A tárgy egy-egy korszak összefüggésében tárja fel azt az organikus kapcsolatot, amely a vallásfilozófia és más filozófiai diszciplínák, ill. irányzatok között történetileg kialakult. A szemináriumi foglalkozásokon egy vagy két jelentıs, az adott idıszakot emblematikusan reprezentáló szöveg beható elemzésén keresztül vizsgáljuk a korszakot meghatározó problémákat és megoldási kísérleteiket. A kurzus fontossága abban rejlik, hogy a vallásról való gondolkodás egyes nagy korszakai kellı figyelmet kaphassanak önmagukon belül, nem csupán az egyetemes vallásfilozófia történetében vagy a promématörténet összefüggésében. Erre azért van szükség, mert egyes korszakok jelentıs és meghatározó szerepet játszanak mind a történet, mind a problematika változásaiban. 1. Feuerbach, L.: A kereszténység lényege, ford. Tímár I., Budapest: Akadémiai, Hegel, G. W. F.: A keresztény vallás pozitivitása, in Uı: Ifjúkori írások. Válogatás, ford. Révai G., Budapest: Gondolat, Nietzsche, F.: Az Antikrisztus. Átok a kereszténységre, ford. Csejtei D., Szeged: Ictus, Otto, R.: A szent. A vallási eszméjében rejlı irracionális és viszonya a racionálishoz, ford. Bendl J., Budapest: Osiris, Schelling, F. W. J.: A transzcendentális idealizmus rendszere, ford. Endreffy Z., Budapest: Gondolat, Buber, M.: Én és te, ford. Bíró D., Budapest: Európa, Rahner, K.: Az Ige hallgatója. Vallásfilozófiai alapvetés, ford. Gáspár Cs., Budapest: Gondolat, Swinburne, R.: Van Isten?, ford. Vassányi M., Budapest: Kossuth, Derrida, Jacques: Hit és tudás - A "vallás" két forrása a puszta ész határain. Pécs: Branbauer Kiadó, 2006.

18 Tantárgy neve: Kortárs vallásfilozófia száma: óraszám: Elıadás X feltétel: Kollokvium X Szeminárium - Gyakorlati jegy A tantárgy keretében elıadás hangzik el a cím tartalmáról. Az elıadás áttekinti a vallásfilozófia problematikáját és belsı összefüggéseit a kortárs fejlemények tükrében. Ennek során egyaránt számot vetünk az angolszász és a kontinentális filozófia közegében zajló vallásfilozófiai diskurzusok eredményeivel, kérdéseivel, és problémáival. Ilyenek a klasszikus teizmus tartalmának átalakulása, az új ateizmus, a kozmológia és a vallás hagyományos tartalmainak kapcsolata, a vallási jelenség változásai. Különösen foglalkozunk a reformált ismeretelmélettel, az új francia vallásfilozófiával, a brit vallásfilozófiával, és a radikális ortodoxia felbukkanásával különbözı filozófiai hagyományokban. Mindemellett különös figyelmet szentelünk a jelenkori magyar diskurzus fejleményeinek is. 1. Rahner, K.: Az Ige hallgatója. Vallásbölcseleti alapvetés, ford. Gáspár Cs., Budapest: Gondolat, Lévinas, E.: Nyelv és közelség, Pécs: Jelenkor, Derrida, Jacques: Hit és tudás - A "vallás" két forrása a puszta ész határain. Pécs: Branbauer Kiadó, Mezei B.: Zárójelbe tett Isten, Budapest: Osiris Ricoeur, P.: A kinyilatkoztatás eszméjének hermeneutikai megalapozása, Budapest: Hermeneutikai Kutatóközpont, Swinburne, R.: Van Isten?, ford. Vassányi M., Budapest: Kossuth, Weissmahr Béla: Filozófiai istentan, Bécs Budapest München: Mérleg Távlatok, Brugger, Walter: Filozófiai Lexikon, a magyar kiadást szerk. Mezei B., Budapest: Szent István 2006.

19 Tantárgy neve: Kortárs vallásfilozófia Szeminárium X - A tantárgy keretében szeminárium tartandó a cím tartalmáról. A szeminárium áttekinti a vallásfilozófia problematikáját és belsı összefüggéseit a kortárs fejlemények tükrében. Ennek során egyaránt számot vetünk az angolszász és a kontinentális filozófia közegében zajló vallásfilozófiai diskurzusok eredményeivel. Mindemellett különös figyelmet szentelünk a jelenkori magyar diskurzus fejleményeinek is. Ezeket a célokat a jelenkori vallásfilozófiai törekvéseket emblematikusan reprezentáló alapmővekbıl származó szövegek beható elemzésével valósítjuk meg. 1. Rahner, K.: Az Ige hallgatója. Vallásbölcseleti alapvetés, ford. Gáspár Cs., Budapest: Gondolat, Lévinas, E.: Nyelv és közelség, Pécs: Jelenkor, Derrida, Jacques: Hit és tudás - A "vallás" két forrása a puszta ész határain. Pécs: Branbauer Kiadó, Mezei B.: Zárójelbe tett Isten, Budapest: Osiris Ricoeur, P.: A kinyilatkoztatás eszméjének hermeneutikai megalapozása, Budapest: Hermeneutikai Kutatóközpont, Swinburne, R.: Van Isten?, ford. Vassányi M., Budapest: Kossuth, Weissmahr B.: Filozófiai istentan, Bécs Budapest München: Mérleg Távlatok, Brugger, Walter: Filozófiai Lexikon, a magyar kiadást szerk. Mezei B., Budapest: Szent István 2006.

20 Tantárgy neve: Vallásfilozófia szakkurzusok (min. 2) Szeminárium X - A szakirány keretében szakkurzusok tartandók. Ezek célja a vallásfilozófia problematikájának és belsı összefüggéseinek áttekintése módszertani és tematikus szempontból. A cél a hallgatók tudományos kompetenciáinak kialakítása, erısítése, a diplomamunka elıkészítése és az esetleges doktori tanulmányok elısegítése. Ennek érdekében a szoros szövegolvasás, magyarázat és részletes problémafeltárás útja követendı, amelyhez a szövegek az alábbiakban és a szakirány egyéb tárgyainak bibliográfiájában lelhetık fel. Egy félévben több szakkurzus is indítható igény szerint a szakirány megadott keretein belül tetszılegesen válogatva a történeti korszakokból, a témákból, vagy a jelentıs szerzık munkáiból. 1. Buber, M.: Én és te, ford. Bíró D., Budapest: Európa, Hegel, G. W. F.: Hit és tudás, avagy a szubjektivitás reflexiós filozófiája, ahogyan formáinak teljességében Kant, Jacobi és Fichte filozófiájában megmutatkozik, in Hegel, G. W. F. Schelling, F. W. J., Hit és tudás. Tanulmányok a Kritisches Journal der Philosophieból, ford. Nyizsnyánszky F., Budapest: Osiris, 2001, Heidegger, M.: Bevezetés a metafizikába, ford. Vajda M., Budapest: Ikon, Jaspers, K.: A filozófiai hit, ford. Csejtei D., Máriabesnyı Gödöllı: Attraktor, Leeuw, G. van der: A vallás fenomenológiája, ford. Bendl J. és mások, Budapest: Osiris, Swinburne, R.: Van Isten?, ford. Vassányi M., Budapest: Kossuth, Derrida, Jacques: Hit és tudás - A "vallás" két forrása a puszta ész határain. Pécs: Branbauer Kiadó, 2006.

21 Tantárgy neve: Vallásfilozófia kutatószeminárium Szeminárium X - A kutatószeminárium olyan tanulási forma, amelyben a hallgató a lehetı legerıteljesebb támogatást kap a tanárától az önálló munkavégzésre és kutatásra, aminek eredményeirıl kötött formában beszámol. Az elıadás kötött, a szeminárium szabadabb eljáráshoz képest a kutatószeminárium célja, hogy a hallgató elsajátítsa az önálló, tudományos kutatáshoz szükséges készségeket és tartalmakat. A tanár feladata ebben segíteni a hallgatót. A kutatószeminárium kreditértéke ennek megfelelıen viszonylag magas. A kötelezı és ajánlott olvasmánnyok összeállítása a kutatószemináriumot vezetı tanár feladata.

22 B) Etika szakirány Tantárgy neve: Etikai tematika száma: óraszám: Elıadás X feltétel: Kollokvium X Szeminárium - Gyakorlati jegy A kurzus elvégzésével a hallgató képessé válik a nagy etikai témák és összefüggéseik áttekintésére és alkalmazására filozófiai-etikai jellegő diszkussziókban. A kurzus az etika nagy témáinak áttekintésére vállalkozik azok szisztematikus rendjében. Ennek során az etikatörténet vagy a módszertan kérdései csak mellékesen merülnek fel, a középpontban a nagy etikai témák és ezek egymással való rendszeres kapcsolata áll, kitekintéssel az etikatörténetre, módszertanra, valamint a filozófiai és teológiai diszciplína egyéb területeire. Ilyen témák a jó és a rossz, a jó élet és a rossz élet, a boldogság, a gyönyör, a hasznos, az érdek, az érték, az erény és az erények, valamint az etikai tematika paradoxonai és határai. 1. MacIntyre, Alasdair: Az erény nyomában, Bp.: Osiris, Kant, I., A gyakorlati ész kritikája (részletek), Budapest: Osiris, Scheler, Max: Formalizmus az etikában és a materiális értéketika, ford. Berényi G., Budapest: Gondolat, 1979 (részletek). 4. Singer, Peter, A Better World? Internetes hozzáférés: 1. Fichte, J. G.: Az ember rendeltetése. Ford.: Kis János. Bp: Magyar Helikon, in: Fichte Válogatott írásai, uo., Mackie, John Leslie: Ethics. Inventing Right and Wrong, London: Pelican Books, Singer, Peter (szerk.): A Companion to Ethics, Oxford: Blackwell, 1991 (részletek). 4. Carr, Brian és Mahalingam, Indira (szerk.): Companion Encyclopedia of Asian Philosophy, London and New York: Routledge, Spaemann, R.: Erkölcsi alapfogalmak, Budapest: Egyházfórum Alapítvány, Kekes, John, A gonoszság gyökerei. Fordította Balázs Z. Máriabesnyı- Gödöllı: Attraktor Kiadó, 2007.

23 Tantárgy neve: Etikatörténet száma: óraszám: Elıadás X feltétel: Kollokvium X Szeminárium - Gyakorlati jegy A tárgy célja, hogy hallgató átfogó ismeretet kapjon a morálfilozófia történetérıl, amelynek segítségével el tudja majd helyezni az új problémákat és látni fogja, hogy a régebbi korokban milyen érveléseket használtak ezen problémák kezelésére. Ezzel képessé válik arra is, hogy az újonnan felvetıdı problémákat elhelyezze problématörténeti kontextusukban. Fıbb tematikus egységek: Ókor (különös tekintettel Platón és Arisztotelész elméleteire, illetve a sztoikus elméletekre), Középkor (mindenekelıtt Szt. Ágoston és Aquinói Szt. Tamás) Kora újkor (fıleg Descartes, Spinoza és Hume) Klasszikus német filozófia Kanttal a súlypontban XIX. századi etikai nézetek (Kierkegaard és Nietzsche felfogása) metaetika és modern etikák (G.E. Moore, A. McIntyre és B. Williams). 1. Arisztotelész: Nikomakhoszi etika, Budapest: Európa, Platón: Állam, in Platón Összes Mővei, Budapest: Európa, Kant, I.: A gyakorlati ész kritikája, Budapest: Osiris, Nyíri T.: Alapvetı etika, Budapest: Szent István Társulat, 1994/ Platón: Prótagorasz. Budapest: Európa, 1984; új fordítás (Bárány István munkája): Budapest: Atlantisz, Steiger Kornél (szerk.): Sztoikus etikai antológia. Budapest: Gondolat, Spinoza: Etika, Budapest: Osiris, Hume: Értekezés az emberi természetrıl. Budapest: Gondolat, 1976 (új kiadás: Akadémiai Kiadó, 2006), III. könyv. 5. G. E. Moore: A józan ész védelmében. Budapest: Magyar Helikon, 1981, E. Anscombe: A modern erkölcsfilozófia, in: Tények és értékek. Budapest: Gondolat, 1981, Th. Nagel: Az utolsó szó. Budapest: Európa, 1998, Etika, Mill, J. S., On Bentham, 9. Singer, Peter,: The Animal Liberation Movement, internetes hozzáférés

24 Tantárgy neve: Etika és vallás száma: óraszám: Elıadás X feltétel: Kollokvium X Szeminárium - Gyakorlati jegy Az elıadás során - néhány jelentıs filozófiai mő segítségével - arra a kérdésre keressük a választ, miképpen gondolható el vallás és etika viszonya. Bizonyos nézetek az etikát a vallásból alapozzák meg, mások épp fordítva járnak el. Találkozunk emellett olyan koncepcióval is, mely a két területet nem tartja egymásból megérthetınek, illetve olyannal, amely bár összefüggésbe állítja egymással a vallást és az etikát, ám mindkettıt olyasminek tartja, amit meg kell haladni. Történetileg a vallás az etika forrása, de az újkori etikában ez a viszony megfodul; kérdés, hogy a mai világban etika és vallás viszonya miképpen gondolható el és gondolható tovább. 1. Platón: Euthüphrón, in: Platón összes mővei I, Budapest: Európa, 1984, Aquinói Szt. Tamás: Elıadások a tízparancsolatról, in: Pécs: Seneca, 1993, Hegel, G.W.F.: A keresztény vallás pozitivitása (részlet), in: Ifjúkori írások, Budapest: Gondolat, 1982, Kant, Immanuel: A vallás a puszta ész határain belül, III/1. rész, in: A vallás a puszta ész határain belül és más írások, Budapest: Gondolat, 1980, Kierkegaard, S.: Félelem és reszketés, Budapest: Európa, 1986, Bergyajev, Ny.: Az ember rabságáról és szabadságáról, Budapest: Európa, 1997, Frank, Sz.L.: A társadalom szellemi alapjai, Budapest: Kairosz, 2005, Nietzsche, F.: A hatalom akarása, Budapest: Cartaphilus, 2002, , ill Mezei Balázs: Vallás és etika, in: Vallás és hagyomámy, Bp.: Harmattan, Brugger, Walter: Filozófiai Lexikon, a magyar kiadást szerk. Mezei B., Budapest: Szent István 2006.

25 Tantárgy neve: Kortárs etikák Szeminárium X - A tárgy célja, hogy kortárs etikai szövegek olvasása révén a hallgatók megismerjék az etika mai irányzatait és azok irányadó képviselıit, továbbá az elméletalkotás és a gyakorlati alkalmazás jelen helyzetét. A hallgatók betekintést nyernek a napjainkban folyó etikai diskurzusba, miközben képessé válnak a viták során körvonalazódó alternatív megoldási javaslatok kritikus elemzésére Fıbb tematikák: környezeti etika, bioetika, üzleti és gazdasági etika, politikai etika, sajtóetika, állati jogok, emberi jogok, gender. A kurzus során nyomatékosan merül fel az etikai tematika kortárs fejleményeinek filzófiai jelentısége: az a kérdés, hogy képes-e az etika megújulva egyetemes érvényő rendszert teremteni, vagy meg kell elégednie a korszakhoz és közösséghez kötött mikroetikákkal. 1. Anzenbacher, A.: Keresztény társadalometika. Budapest: Szent István Társulat, Fekete L. (szerk.): Kortárs etika. Budapest: Nemzeti Tankönyvkiadó Universitas, Kekes, John: A gonoszság gyökerei. Fordította Balázs Z. Máriabesnyı- Gödöllı: Attraktor Kiadó, LaFollette, H. (szerk.): Ethics in Practice. An Anthology, Oxford: Blackwell, 1997/2001 (magyar fordítása folyamatban). 5. Singer, Peter írásaiból válogatás, in: különösen: One World, 1. Apel, K.-O.: Két erkölcsfilozófiai tanulmány, Budapest: Áron, MacIntyre, A.: Az erény nyomában. Erkölcselméleti tanulmány, Budapest: Osiris, 1999/ Tények és értékek. A modern angolszász etika irodalmából. vál. Lónyai M., Budapest: Gondolat, MacIntyre, A.: Válogatott írások, at: 5. Brugger, Walter: Filozófiai Lexikon, a magyar kiadást szerk. Mezei B., Budapest: Szent István 2006.

26 Tantárgy neve: Metaetikai irányzatok Szeminárium X - A kurzus célja az etikai kijelentések tudományos analízisánek megismertetése. Különös hangsúlyt kap az erkölcsi ítéletek összevetése a mindennapi ténykijelentésekkel és a tudományos kijelentésekkel. Az erkölcsi kijelentések sajátosságait nyelvi, logikai, szemantikai és a tudományos relevanciát érintı sajátosságok megvilágításával tárjuk fel. A hallgatók elsajátítják a különféle etikai rendszerek formáját és tartalmát, megtanulják a fogalmi analízis eljárását. A tárgy fıbb tematikus elemei: Igazság és objektivitás; Realizmus és kognitivizmus; Relativizmus; Imperatív és deontikus logika; A morál nyelve; Az etikai terminusok emotív jelentése; Emotivitás és érték; A jó fogalma. 1. Moore, G. E.: Principia Ethica. in Lónyai Márta (szerk.): Tények és értékek. Budapest: Gondolat, 1981, Williams, B.: Ethics and the Limits of Philosophy. 10. fejezet. Cambridge, Mass., Hare, R.M.: The Language of Morals. Oxford, Parfit, D.: Reasons and Persons. New York, Donagan, A.: The Theory of Morality. Chicago, Darwall, S.: Impartial Reason. Ithaca, NY, Herman, B.: Integrity and Impartiality. In: Monist 66 (1983), Williams, B.: Moral Luck. 1. fejezet. Cambridge, 1981.

27 Tantárgy neve: Tudományetika Szeminárium X - A kurzus célja annak bemutatása, hogy a technikai-tudományos haladás milyen sajátos etikai problémákat vet fel. Különös hangsúly kerül a humángenetika, a bioetika, az agykutatás, az ıssejtkutatás és klónozás, a természeti környete technikai átalakítása, illetve a tudományos megismerés technológiai alkalmazása határainak kérdéseire. Központi kérdés, hogy milyen hatással jár "a tudomány kora" az emberként való létezés értelmére és megvalósíthatóságára. Különösképpen kérdéses, hogy a tudományos-technológiai fejlıdésre nézve az etikai tartalmú megfontolás jelenthet-e korlátot. Ha jelenthet, a kérdés az, hogyan érvényes ez tudományos értelemben, ill. hogyan érvényesíthetı; ha nem, a kérdés elemi etikai intuíciónk tartalmát és formáját érinti. 1. Feyerabend, Paul: A tudomány egy szabad társadalomban, in: Tudományfilozófia szöveggyőjtemény. (szerk.: Laki János), Budapest: Osiris, 1998, , Fehér M. István: Martin Heidegger. Budapest: Göncöl, "Tudomány és technika" c. fejezet, Bergyajev, Ny.: Az ember rabságáról és szabadságáról. Budapest: Európa, 1997, Susanne, Ch. (szerk.): Bioetika. Pécs: Dialóg Campus, MacIntyre, Alasdair: Az erény nyomában. Budapest: Osiris, Válogatott írások az Ethics and Science oldalról: 7. Bedı Viktor et al., Az etika és felelôsség kérdésköre a tudomány mint kutatás-fejlesztés korában, 1. Hösle, Vittorio: Die Krise der Gegenwart und die Verantwortung der Philosophie. München: C.H. Beck, Hawkes, Nigel (szerk.): Science and Power. Paris: Unesco, Koslowski, Peter, Ethik des Kapitalismus. 6. Auflage. Mohr Siebeck, Tübingen 1998.

28 Tantárgy neve: Politikai etika Szeminárium X - A hagyományos politikai rendek összeomlása, vagyis fıképpen a francia forradalom óta alapvetı politikafilozófiai kérdés, hogy van-e a politikai cselekvésnek morális komponense; miben áll ez, ha van, s mit jelent a politikai cselekvésre nézve, ha nincs. A kirajzolódó álláspontok relevanciája jól megmutatkozik a kortárs politikai irányítási válságban, amely egyre nehezebben képes szembenézni korunk gazdasági-társadalmi, s nem utolsó sorban politikai kihívásaival. A politikai etika részletes elméletalkotása elengedhetetlen a liberális parlamenti demokrácia jelen és jövıje szempontjából, mivel megfelelı etikai értékekre alapozott diszkusszió és annak gyakorlati következményei nélkül nem lehetséges a demokratikus formák mőködtetése. 1. Fekete László [szerk]: Kortárs etika, Budapest: Tankönyvkiadó, 2004, , G. Fodor Gábor [szerk.]: Politikai filozófia szöveggyőjtemény. A politikai filozófia ismeretelméleti és etikai dilemmái, Budapest: Rejtjel, 2001, ; Ludassy Mária [szerk.]: Morál és politika határán (A Filozófiai Figyelı Kiskönyvtára 7.) Budapest: ELTE BTK, 1994, Huoranszki Ferenc [szerk.]: Modern politikai filozófia, Budapest: Osiris Láthatatlan Kollégium, 1998, Alsdair MacIntyre: Az erény nyomában, Budapest: Osiris, 1999, Horkay Hörcher Ferenc (szerk): Közösségelvő politikai filozófiák, Budapest: Századvég, Századvég 13. Politika és etika. (1992 április 11-én rendezett politika és etika címő konferencia elıadásai) 7-17.; Földesi Tamás: A politikai felelısség dilemmái, Budapest: Rejtjel, Gulyás Gyula [szerk.]: Közszolgálat és etika, Budapest: Helikon, Lánczi András: A XX. század politikai filozófiája, Budapest: Pallas-Attraktor, 2000.

29 Tantárgy neve: Gazdaságetika Szeminárium X - A globalizáció korának legerısebb kihívásai közé tartozik a posztkapitalistának nevezett gazdasági viselkedés széles körő elterjedése az egész világon. Ezzel kapcsolatban a következı kérdésekre keresünk választ: (1) Vajon e viselkedés kategorizálható-e a hagyományos erkölcs elvei szerint? Lehetségese a kategorizáláson túl erkölcsi következtetéseket érvényesíteni a gazdasági globalizmussal szemben? (2) Ha nem lehetséges is, vannak-e felismerhetı erkölcsi konklúziók, amelyekhez érdemes elméletileg és gyakorlatilag ragaszkodnunk? (3) Hogyan alakítható ki egy, a globalizáció korában is érvényes, mőködıképes, erkölcsileg mégis védhetı gazdasági elmélet? 1. Rawls, John: Az igazságosság elmélete, Budapest: Osiris, 1997, (V. fejezet: Elosztásbeli részesedések ) 2. Macintyre, Alasdair: Az erény nyomában, Budapest: Osiris, 1999, (XV-XVII. Fejezetek) 3. Botos Katalin: Gazdaság és erkölcs. In: Tanulmányok Békés Imre tiszteletére. Budapest: PPKE JÁK könyvei 9, 2000, Muzslay István: Gazdaság és erkölcs, Budapest: Márton Áron Kiadó, Botos Katalin: A katolikus társadalmi tanítás gazdaságetikája történelmi perspektívában, in Mátyás Antal emlékkönyve, Budapest: Aula, Koehn, D: Toward an Ethic of Exchange, Business Ethics Quarterly, 2(1992/3), Williams, B.: Ethics and the Limits of Philosophy, London: Fontana, Zsolnai László: A gazdaságetika rendszere; in: Új utak a közgazdasági, üzleti és társadalomtudományi képzésben, Budapest: Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem, 1995, Zsolnai László: Ökológia, gazdaság, etika, Budapest: Helikon, Zsolnai, Laszlo (ed.): Ethics in the Economy: Handbook of Business Ethics, Oxford, Bern, Berlin: Peter Lang Publishers Csurgó Ottó, Hajdu Péter (szerk.), Üzleti etika, Budapest: Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Rt., Gedeon Péter, Gazdaság és erkölcs, Replika, 31-32(1998),

30 Tantárgy neve: Bioetika Szeminárium X - A tárgy célja egyfelıl, hogy az alkalmazott etikák kontextusában általános áttekintést nyújtson az életre vonatkozó etikai diszkussziók alapproblémáival és fıbb fejleményeivel, másfelıl hogy néhány fontosabb elmélettel, ill. bioetikai érvelésmóddal szisztematikusan megismertesse a hallgatókat. A tudományos bioetikai viták középpontjában jelenleg a kifejlett, ill. embrionális emberen és állaton folytatott, fıképpen genetikai jellegő kísérletek etikai kérdései állnak. Ezen túlmenıen az emberi élet más vonatkozásainak, így pl. az abortusznak és az eutanáziának a kérdései is ebbe a körbe sorolhatók. A kurzus során mindezen témákon túl a humánreprodukció és a szervátültetés etikai aspektusait, valamint a humánembrió identitásának filozófiai problematikáját is tárgyaljuk. 1. Gaizler Gyula: Bioetika, 2. kiadás, Budapest: Gondolat, Fekete László (szerk.): Kortárs etika, Budapest: Nemzeti Tankönyvkiadó, 2004, Ferencz Antal: A bioetika alapjai, Budapest: Szent István Társulat, Grodin, Michael A. (szerk.): Meta medical ethics: the philosophical foundations of bioethics, Dordrecht Boston: Kluwer Academic Publishers, (Boston studies in the philosophy of science, 171. köt.) 3. Kovács József: A modern orvosi etika alapjai: bevezetés a bioetikába, 2. kiadás, Budapest: Medicina, Levy, Teresa: Bioetikai olvasókönyv: Multidiszciplináris megközelítés, Budapest Pécs: Dialógus Campus, McGee, Glenn (szerk.), Pragmatic bioethics, Cambridge: MIT Press, Varga Andor: Élet és erkölcs: bioetikai kérdések, Róma: [Tip. Detti], Vial Correa, J. Sgreccia, E. (szerk.): A humánembrió identitása és jogállása, Budapest: Püspökkari Családpasztorációs Bizottság, 2001.

SZABAD BÖLCSÉSZET ALAPKÉPZÉSI SZAK

SZABAD BÖLCSÉSZET ALAPKÉPZÉSI SZAK Indított specializációk: Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): A szakért felelős kar: Képzési idő: SZABAD BÖLCSÉSZET ALAPKÉPZÉSI SZAK Filozófia, Esztétika, Etika, Vallástudomány,

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Klasszikus

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia Kar 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

Szakmai kompetenciák. Transzverzális. kompetenciák. 7. A tantárgy célkitűzései (az elsajátítandó jellemző kompetenciák alapján)

Szakmai kompetenciák. Transzverzális. kompetenciák. 7. A tantárgy célkitűzései (az elsajátítandó jellemző kompetenciák alapján) A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

Szabad bölcsészet Alapozó képzés

Szabad bölcsészet Alapozó képzés Szabad bölcsészet Alapozó képzés BBNSF000 Általános filozófiatörténet előadás Ste Auditorium Maximum hétfő 8.30-0.00 Hankovszky Tamás (A kezdetektől a 0. századig) Tantárgy neve: Általános filozófiatörténet

Részletesebben

Diskurzuselemzés és a nyelvi fordulat

Diskurzuselemzés és a nyelvi fordulat TERELL CARVER Diskurzuselemzés és a nyelvi fordulat A diskurzuselemzés háttere egy filozófiai paradigmaváltás. Közismert, hogy a filozófia a huszadik században határozottan eltávolodott attól a felfogástól,

Részletesebben

Helyi tanterv Filozófia tantárgyból 12. évfolyamon az AJTP (A), normál tantervű (B) és természettudományos (C) osztályok számára

Helyi tanterv Filozófia tantárgyból 12. évfolyamon az AJTP (A), normál tantervű (B) és természettudományos (C) osztályok számára Helyi tanterv Filozófia tantárgyból 12. évfolyamon az AJTP (A), normál tantervű (B) és természettudományos (C) osztályok számára Rendelkezésre álló órakeret: heti 1 óra = 32 óra Célok és feladatok A bölcsesség

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Bölcsészettudományi Kar 1.3 Intézet/Tanszék Magyar Irodalomtudományi Intézet 1.4 Szakterület

Részletesebben

12. évfolyam. Célok és feladatok: Éves óraszám : Heti otthoni óraszám :

12. évfolyam. Célok és feladatok: Éves óraszám : Heti otthoni óraszám : Bevezetés a filozófiába helyi tanterve 1 12. évfolyam Éves óraszám : Heti otthoni óraszám : 32 óra fél óra Célok és feladatok: A bölcsesség a mindennapi élet része, természetesen nem a nagy filozófusok

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

BEVEZETÉS A FILOZÓFIÁBA

BEVEZETÉS A FILOZÓFIÁBA BEVEZETÉS A FILOZÓFIÁBA 12. évfolyam Évi óraszám: 32 Célok és feladatok A bölcsesség a mindennapi élet része, természetesen nem a nagy filozófusok tanításainak ismerete, hanem a bölcsesség életirányító

Részletesebben

A másik igazsága. Ünnepi kötet Fehér M. István akadémikus tiszteletére. Szerkesztette:

A másik igazsága. Ünnepi kötet Fehér M. István akadémikus tiszteletére. Szerkesztette: A másik igazsága A másik igazsága Ünnepi kötet Fehér M. István akadémikus tiszteletére Szerkesztette: Lengyel zsuzsanna mariann és jani anna L Harmattan Kiadó Budapest, 2012 A kötet megjelenését az Alliance

Részletesebben

VALLÁSFILOZÓFIA. Tantárgyleírás

VALLÁSFILOZÓFIA. Tantárgyleírás VALLÁSFILOZÓFIA Tantárgyleírás A kurzus célja, hogy a vallás és a filozófia között az európai hagyományban kialakult mély kapcsolatra és kölcsönhatásra reflektálva betekintést nyújtson a (filozófiai diszciplínák

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia Kar 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

Tantárgy adatlap Szociológiai elméletek I.

Tantárgy adatlap Szociológiai elméletek I. A tantárgy kódja: 7SO30NAKL3M A tantárgy megnevezése (magyarul): A tantárgy neve (angolul): Sociological Theories I. A tanóra száma (Előadás + szeminárium + gyakorlat + egyéb): 2+2 óra előadás hetente

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA. 3. Teljes becsült idő (az oktatási tevékenység féléves óraszáma)

A TANTÁRGY ADATLAPJA. 3. Teljes becsült idő (az oktatási tevékenység féléves óraszáma) A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Bölcsészettudományi Kar 1.3 Intézet/Tanszék Magyar Irodalomtudományi Intézet 1.4 Szakterület

Részletesebben

RÖVID BEVEZET Ő JOHN RAWLS FILOZÓFIÁJÁBA

RÖVID BEVEZET Ő JOHN RAWLS FILOZÓFIÁJÁBA Bujalos István: RÖVID BEVEZET Ő JOHN RAWLS FILOZÓFIÁJÁBA Abstract: (A Short Introduction to John Rawls Philosophy) Rawls' philosophy reflects on the problems of the sixties. There were two challenges in

Részletesebben

Szeminárium-vezet ő tanár: dr. Hunyadi Attila adjunktus, hunatti@gmail.com

Szeminárium-vezet ő tanár: dr. Hunyadi Attila adjunktus, hunatti@gmail.com Babes Bolyai Tudományegyetem Történelem Filozófia Kar Történelem szak Egyetemes XX. századi történelem Szemináriumi témák és olvasmányok Szeminárium-vezet ő tanár: dr. Hunyadi Attila adjunktus, hunatti@gmail.com

Részletesebben

KORTÁRS, MŐVÉSZET, ELMÉLET irodalomjegyzék. Németh Lajos: A mővészet sorsfordulója Gondolat, Budapest, 1970

KORTÁRS, MŐVÉSZET, ELMÉLET irodalomjegyzék. Németh Lajos: A mővészet sorsfordulója Gondolat, Budapest, 1970 KORTÁRS, MŐVÉSZET, ELMÉLET irodalomjegyzék Németh Lajos: A mővészet sorsfordulója Gondolat, Budapest, 1970 Németh Lajos: Minerva baglya Magvetõ kiadó. Budapest, 1973 Németh Lajos: Törvény és kétely A mővészettörténet-tudomány

Részletesebben

Az európai és a nemzeti öntudat fogalmi keretei, a nemzetfejlődés eltérő útjai Európában

Az európai és a nemzeti öntudat fogalmi keretei, a nemzetfejlődés eltérő útjai Európában Az európai és a nemzeti öntudat fogalmi keretei, a nemzetfejlődés eltérő útjai Európában Kovács János vezető elemző Talán úgy definiálhatnánk megfelelő módon az európai identitás fogalmát, hogy az nem

Részletesebben

MAGYAR FILOZÓFIAI SZEMLE

MAGYAR FILOZÓFIAI SZEMLE MAGYAR FILOZÓFIAI SZEMLE 2010/1 (54. évfolyam) A Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Bizottságának folyóirata Filozófiai naturalizmus 2010-1.indd 1 2010.04.01. 14:39:44 2010-1.indd 2 2010.04.01. 14:39:44

Részletesebben

Dr. Kormos József. Végzettség(ek): Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola. Eötvös Lóránd Tudományegyetem BTK. Pázmány Péter Katolikus Egyetem HTK

Dr. Kormos József. Végzettség(ek): Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola. Eötvös Lóránd Tudományegyetem BTK. Pázmány Péter Katolikus Egyetem HTK Dr. Kormos József Végzettség(ek): Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola Eötvös Lóránd Tudományegyetem BTK Pázmány Péter Katolikus Egyetem HTK Szakképzettség: Villamos üzemmérnök, műszaki tanár Filozófia

Részletesebben

ISMERETLEN ARCÉLEK ZSUGYEL JÁNOS PHD: EGY VILÁGPOLGÁR ÚTJA A SZOCIALIZMUSTÓL A KATOLICIZMUSIG: ERNST FRIEDRICH SCHUMACHER (1911-1977)

ISMERETLEN ARCÉLEK ZSUGYEL JÁNOS PHD: EGY VILÁGPOLGÁR ÚTJA A SZOCIALIZMUSTÓL A KATOLICIZMUSIG: ERNST FRIEDRICH SCHUMACHER (1911-1977) ISMERETLEN ARCÉLEK A Miskolci Keresztény Szemle rovatot indított Ismeretlen arcélek címmel. Ebben a rovatban idırıl-idıre, Magyarországon jórészt ismeretlen XX. századi európai személyiségek életútját,

Részletesebben

A metaforikus jelentés metafizikai következményei

A metaforikus jelentés metafizikai következményei VILÁGOSSÁG 2006/8 9 10. Metafora az analitikus filozófiában Ujvári Márta A metaforikus jelentés metafizikai következményei Az analitikus filozófiai irodalom ma már hagyományosnak tekinthető, Max Black-hez

Részletesebben

MONROE E. PRICE: A TELEVÍZIÓ, A NYILVÁNOS SZFÉRA ÉS A NEMZETI IDENTITÁS

MONROE E. PRICE: A TELEVÍZIÓ, A NYILVÁNOS SZFÉRA ÉS A NEMZETI IDENTITÁS MONROE E. PRICE: A TELEVÍZIÓ, A NYILVÁNOS SZFÉRA ÉS A NEMZETI IDENTITÁS A New York-i Yeshiva Egyetem professzorának könyve nem pusztán azért fontos, mert a médiaháború hazai túlélôi elôször olvashatnak

Részletesebben

Az analitikus filozófiáról

Az analitikus filozófiáról Az analitikus filozófia Magyarországon: 1995 2005 Bibliográfiánk az 1995 és 2005 között magyar nyelven megjelent analitikus filozófiai tárgyú publikációk zömét tartalmazza. A válogatásból kimaradtak az

Részletesebben

Aknai Tamás: Deltatáj. Egyetemes mővészettörténet mindenkinek 1980-2000. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs, 2011.

Aknai Tamás: Deltatáj. Egyetemes mővészettörténet mindenkinek 1980-2000. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs, 2011. Aknai Tamás: Deltatáj. Egyetemes mővészettörténet mindenkinek 1980-2000. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs, 2011. Aknai Tamás mővészettörténész ezzel az újabb, két évtizedet átfogó könyvével tette teljessé

Részletesebben

A NEVELÉSTUDOMÁNY NEMZETKÖZI MODELLJEI ÉS TUDOMÁNYOS IRÁNYZATAI. Németh András Eötvös Loránd Tudományegyetem, Neveléstudományi Intézet

A NEVELÉSTUDOMÁNY NEMZETKÖZI MODELLJEI ÉS TUDOMÁNYOS IRÁNYZATAI. Németh András Eötvös Loránd Tudományegyetem, Neveléstudományi Intézet MAGYAR PEDAGÓGIA 115. évf. 3. szám 255 294. (2015) DOI: 10.17670/MPed.2015.3.255 A NEVELÉSTUDOMÁNY NEMZETKÖZI MODELLJEI ÉS TUDOMÁNYOS IRÁNYZATAI Németh András Eötvös Loránd Tudományegyetem, Neveléstudományi

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

I. 2005-ben elvégzett szakmai munka (A) és elért eredmények ismertetése (B) II. Teljes publikációs jegyzék

I. 2005-ben elvégzett szakmai munka (A) és elért eredmények ismertetése (B) II. Teljes publikációs jegyzék 1 2 0 05. É V I S Z A K M A I B E S Z Á M O L Ó Nyilvántartási szám: OTKA TS 44650 Témavezető: Weiss János A téma címe: Német idealizmus és romantika A kutatás időtartama: 2003-2005 I. 2005-ben elvégzett

Részletesebben

Én Lét - Abszolútum II. Arisztotelész létfilozófiájának (metafizikájának) alapjai A lételmélet (létfilozófia, ontológia, metafizika) A lételmélet rákérdez az érzékeink által tapasztalható jelenségek alapjául

Részletesebben

SALLAI JÁNOS NÉHÁNY RENDÉSZETI FOGALOM A MÚLTBÓL

SALLAI JÁNOS NÉHÁNY RENDÉSZETI FOGALOM A MÚLTBÓL SALLAI JÁNOS NÉHÁNY RENDÉSZETI FOGALOM A MÚLTBÓL Az elmúlt négy évben a Magyar Rendészettudományi Társaság elsıdleges céljai között szerepelt a rendészettudomány elfogadtatása, az MTA rendszerébe történı

Részletesebben

A KÖZGAZDASÁGTAN TANSZÉK PLÁGIUMSZABÁLYZATA

A KÖZGAZDASÁGTAN TANSZÉK PLÁGIUMSZABÁLYZATA A KÖZGAZDASÁGTAN TANSZÉK PLÁGIUMSZABÁLYZATA A plágium meghatározása A plágium mások szellemi termékének jogtalan használata. A plágiumnak különbözı fokozatai lehetnek: más szerzık alkotásának teljes egészében

Részletesebben

Társadalmak, nyelvek, kultúrák

Társadalmak, nyelvek, kultúrák Társadalmak, nyelvek, kultúrák Veszprém 2011 Társadalmak, nyelvek, kultúrák Szerkesztette Horváth H. Attila Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar 2011 2 A kötet szerzői és szerkesztője

Részletesebben

A JOGI NYELV NYELVÉSZETI MEGKÖZELÍTÉSE VINNAI EDINA

A JOGI NYELV NYELVÉSZETI MEGKÖZELÍTÉSE VINNAI EDINA Sectio Juridica et Politica, Miskolc, Tomus XXVIII. (2010). pp. 145-171 A JOGI NYELV NYELVÉSZETI MEGKÖZELÍTÉSE VINNAI EDINA Ebben a tanulmányban arra vállalkozom, hogy bemutassam azt a nyelvészeti hátteret,

Részletesebben

Filozófiai antropológia I. Latin név: Anthropologia filosofica. Angol név: Philosophical Anthropology. A tantárgy célja:

Filozófiai antropológia I. Latin név: Anthropologia filosofica. Angol név: Philosophical Anthropology. A tantárgy célja: Filozófiai antropológia I. Latin név: Anthropologia filosofica Angol név: Philosophical Anthropology A tantárgy célja: Ebben a félévben a filozófiai emberképet próbáljuk megérteni. Mivel az ember körüli

Részletesebben

(Eötvös József Könyvkiadó, Budapest 2012) A könyvet tárgyánál fogva és szerzőjére való tekintettel is ajánlom azoknak az olvasóknak a

(Eötvös József Könyvkiadó, Budapest 2012) A könyvet tárgyánál fogva és szerzőjére való tekintettel is ajánlom azoknak az olvasóknak a 1 HAGYOMÁNY ÉS MODERNSÉG BENEDETTO CROCE ESZMEVILÁGÁBAN (Eötvös József Könyvkiadó, Budapest 2012) A könyvet tárgyánál fogva és szerzőjére való tekintettel is ajánlom azoknak az olvasóknak a figyelmébe,

Részletesebben

13.3.3. Tanár történelemtanár mesterképzési szak tantárgytematikái

13.3.3. Tanár történelemtanár mesterképzési szak tantárgytematikái 13.3.3. Tanár történelemtanár mesterképzési szak tantárgytematikái * A csillag (*) erős előfeltételeket jelöl, melyek az adott tanegység felvételének feltételei (míg a csillag nélkül jelzett gyenge előfeltételek

Részletesebben

A teológus Hegel. A hegeli bölcselet alapmotívumai a fiatalkori valláskritika és a szellemi habitus metszéspontján

A teológus Hegel. A hegeli bölcselet alapmotívumai a fiatalkori valláskritika és a szellemi habitus metszéspontján Rózsa Erzsébet A teológus Hegel A hegeli bölcselet alapmotívumai a fiatalkori valláskritika és a szellemi habitus metszéspontján 1. Biográfia, alapmotívum, szellemi habitus és a kereszténység korai tematizálása

Részletesebben

Konzervatív (kon)textusok

Konzervatív (kon)textusok ROMSICS GERGELY Konzervatív (kon)textusok Egedy Gergely: Brit konzervatív gondolkodás és politika. (XIX XX. század) Budapest, Századvég Kiadó, 2005. Egedy Gergely új könyve több szempontból is érdekes

Részletesebben

DOKTORI ÉRTEKEZÉS TUBOLY ÁDÁM TAMÁS

DOKTORI ÉRTEKEZÉS TUBOLY ÁDÁM TAMÁS DOKTORI ÉRTEKEZÉS TUBOLY ÁDÁM TAMÁS PÉCS 2015 Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Filozófia Doktori Iskola Doktori Értekezés Advocatus diaboli Quine és a modális logika Tuboly Ádám Tamás Konzulens:

Részletesebben

Módszertan Pedagógiai kutatásmódszertan tárgyból a kooperatív tanulással kapcsolatos kompetencia alapú módszer(ek) felhasználásával

Módszertan Pedagógiai kutatásmódszertan tárgyból a kooperatív tanulással kapcsolatos kompetencia alapú módszer(ek) felhasználásával Módszertan Pedagógiai kutatásmódszertan tárgyból a kooperatív tanulással kapcsolatos kompetencia alapú módszer(ek) felhasználásával Készült: A Gyır-Sopron-Moson megyei Pedagógiai Intézettel együttmőködve

Részletesebben

A hagyomány integrációja a kisiskolások olvasóvá nevelésében

A hagyomány integrációja a kisiskolások olvasóvá nevelésében G. GŐDÉNY ANDREA A hagyomány integrációja a kisiskolások olvasóvá nevelésében [ ] bármennyire önmagában egybehangzó és lekerekített világot alkosson is, a műalkotás mint valóságos, egyedivé vált objektum

Részletesebben

Módszertani ismeretek (történelemtanár)

Módszertani ismeretek (történelemtanár) 9. Módszertani ismeretek (történelemtanár) A tantárgy neve: A történelemtanítás elmélete (történelemdidaktika) A tantárgyért felelős szervezeti egység: Pedagógiai Intézet A tantárgy kódja: (nem kell kitölteni)

Részletesebben

Harmadik típusú testbeszédek

Harmadik típusú testbeszédek Ferencz orsolya Harmadik típusú testbeszédek szigeti Attila: A testet öltött másik. Kortárs fenomenológiai tanulmányok. Kolozsvár, Pro Philosophia, 2010. Furcsa módon hozzászoktunk ahhoz, hogy a szellemnek

Részletesebben

Tantárgy neve: Szocializáció kreditszáma: előadás / szeminárium/ gyakorlat Tantárgyleírás 3-5 irodalom Kötelező irodalom: 1. Somlai, P. 2.

Tantárgy neve: Szocializáció kreditszáma: előadás / szeminárium/ gyakorlat Tantárgyleírás 3-5 irodalom Kötelező irodalom: 1. Somlai, P. 2. Tantárgy neve: Szocializáció Tanóra típusa: előadás / szeminárium/ gyakorlat és száma: előadás, 8 óra Számonkérés módja (koll. / gyj. / egyéb): kollokvium Tantárgy tantervi helye (hányadik félév): 1. félév

Részletesebben

A post mortem történelem vége?

A post mortem történelem vége? Világosság 2006/1. Bölcsészet és infokommunikáció esszépályázat Bakcsi Botond A post mortem történelem vége? Posztmodern (?) történetfilozófiák és szeptember 11. értelmezései Jean-François Lyotard közismert

Részletesebben

A tantárgy neve: LOGIKAI PROBLÉMÁK Az értékelés formája: gyakorlati jegy A tárgyhoz rendelt kredit: 3 Heti óraszám: 2 A tantárgy elıfeltételei: -

A tantárgy neve: LOGIKAI PROBLÉMÁK Az értékelés formája: gyakorlati jegy A tárgyhoz rendelt kredit: 3 Heti óraszám: 2 A tantárgy elıfeltételei: - LOGIKAI PROBLÉMÁK A tárgyhoz rendelt kredit: 3 Heti óraszám: 2 A logika a helyes következtetés elmélete és mint ilyen a tudományos gondolkodás organonja, de éppígy nélkülözhetetlen a mindennapi életben

Részletesebben

DR. ÁRVA ZSUZSANNA FEJEZETEK A KÖZIGAZGATÁSI BÜNTETİBÍRÁSKODÁS ELMÉLETTÖRTÉNETE KÖRÉBİL. PhD értekezés

DR. ÁRVA ZSUZSANNA FEJEZETEK A KÖZIGAZGATÁSI BÜNTETİBÍRÁSKODÁS ELMÉLETTÖRTÉNETE KÖRÉBİL. PhD értekezés MISKOLCI EGYETEM Állam- és Jogtudományi Kar Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola DR. ÁRVA ZSUZSANNA FEJEZETEK A KÖZIGAZGATÁSI BÜNTETİBÍRÁSKODÁS ELMÉLETTÖRTÉNETE KÖRÉBİL PhD értekezés Deák

Részletesebben

A minıségirányítási program 6. sz. melléklete

A minıségirányítási program 6. sz. melléklete Erzsébet Királyné Szolgáltató és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola 1203 Budapest, Kossuth Lajos u. 35. Tel.: 283-0203 Fax:283-0203/117 Postacím: 1725 Budapest, Pf. 84 www.sisy.hu A KÖZALKALMAZOTTAK

Részletesebben

DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI. Érfalvy Lívia. Nyelviség és textualitás: az én-konstrukció útjai Kosztolányi Dezső írásművészetében

DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI. Érfalvy Lívia. Nyelviség és textualitás: az én-konstrukció útjai Kosztolányi Dezső írásművészetében A kutatás tárgya és feladatai DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Érfalvy Lívia Nyelviség és textualitás: az én-konstrukció útjai Kosztolányi Dezső írásművészetében PPKE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskola

Részletesebben

Bevezetés...3 1. AZ INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA...5 1.1 Az iskola arculata...5 1.2 Hagyományaink, ünnepeink, iskolánk sajátos arculata...7 1.

Bevezetés...3 1. AZ INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA...5 1.1 Az iskola arculata...5 1.2 Hagyományaink, ünnepeink, iskolánk sajátos arculata...7 1. Bevezetés...3 1. AZ INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA...5 1.1 Az iskola arculata...5 1.2 Hagyományaink, ünnepeink, iskolánk sajátos arculata...7 1.3 Az iskola feltételrendszere...8 1.3.1 Személyi feltételek...8 1.3.2

Részletesebben

D é n e s T a m á s matematikus-kriptográfus

D é n e s T a m á s matematikus-kriptográfus D é n e s T a m á s matematikus-kriptográfus e-mail: tdenest@freemail.hu Gondolatok a társadalomkutatás módszertanáról és oktatásáról (Társadalom-holográfia) 1. Elméleti elızmények A társadalomkutatás

Részletesebben

A városi táj átalakulása Magyarországon a rendszerváltozás után

A városi táj átalakulása Magyarországon a rendszerváltozás után Dr. Kovács Zoltán 1 A városi táj átalakulása Magyarországon a rendszerváltozás után A címben jelzett városi táj alatt a városok belsı terének természeti, épített (mőszaki), gazdasági és társadalmi elemekbıl

Részletesebben

Pavlovits Tamás: Pascal és a szeretet bölcsessége

Pavlovits Tamás: Pascal és a szeretet bölcsessége Pavlovits Tamás: Pascal és a szeretet bölcsessége A filozófusok áhított és szeretett bölcsessége vajon nincs-e túl a megismerés bölcsességén, és vajon nem a szeretet bölcsessége-e: a bölcsesség mint szeretet?

Részletesebben

I. Általános információk az elıadásokról, szemináriumokról, szak- vagy laborgyakorlatokról

I. Általános információk az elıadásokról, szemináriumokról, szak- vagy laborgyakorlatokról Babeş Bolyai Tudományegyetem Kolozsvár Kar Történelem és Filozófia Egyetemi év: 2008-2009 Félév 2. I. Általános információk az elıadásokról, szemináriumokról, szak- vagy laborgyakorlatokról Tantárgy neve:

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Szociológia mesterszakos hallgatók számára. 2015/16-os tanév tavaszi záróvizsga

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Szociológia mesterszakos hallgatók számára. 2015/16-os tanév tavaszi záróvizsga ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Szociológia mesterszakos hallgatók számára 2015/16-os tanév tavaszi záróvizsga Alapozó és szakmai törzstárgyak tételsora a tételek: társadalomelméleti/szociológiaelméleti/szociológiatörténeti

Részletesebben

A populáris ezotéria és az olvasás piaca DOKTORI TÉZISEK

A populáris ezotéria és az olvasás piaca DOKTORI TÉZISEK A populáris ezotéria és az olvasás piaca DOKTORI TÉZISEK I. Az értekezés tárgya Umberto Eco talán a Foucault-inga írása idején a következő tapasztalatáról számolt be: A Buchmesse standjai közt járva feltűnik,

Részletesebben

Számonkérés módja: Gyakorlati jegy

Számonkérés módja: Gyakorlati jegy Problémaorientált kutatás II. Problem oriented research II. Tárgyfelelős: Ilyés Zoltán egyetemi docens Alkalmazott antropológiai szakirány Tantárgy Neptun kódja: BTMKN512 A Problémaorientált kutatás II.

Részletesebben

GONOSZ DÉMONOK, AGYAK A TARTÁLYBAN ÉS ZOMBIK: SZKEPTICIZMUS ÉS A DUALIZMUS MELLETTI ELGONDOLHATÓSÁGI ÉRVEK * AMBRUS GERGELY

GONOSZ DÉMONOK, AGYAK A TARTÁLYBAN ÉS ZOMBIK: SZKEPTICIZMUS ÉS A DUALIZMUS MELLETTI ELGONDOLHATÓSÁGI ÉRVEK * AMBRUS GERGELY Publicationes Universitatis Miskolcinensis, Sectio Philosophica Tomus XVII., Fasc. 1. (2012), pp. 7 14. GONOSZ DÉMONOK, AGYAK A TARTÁLYBAN ÉS ZOMBIK: SZKEPTICIZMUS ÉS A DUALIZMUS MELLETTI ELGONDOLHATÓSÁGI

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Bölcsészettudományi Kar 1.3 Intézet/Tanszék Magyar Irodalomtudományi Intézet 1.4 Szakterület

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 1.2 Kar Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar Történelem és Filozófia

Részletesebben

Felhasznált irodalom

Felhasznált irodalom Felhasznált irodalom ARENDT, Hannah 1991 A forradalom. Budapest, Európa Kiadó 1995 Mi a tekintély?; Mi a szabadság? In: Uõ: Múlt és jövõ között. Budapest, Osiris Kiadó Readers International, 100 150 és

Részletesebben

Lengyel zsuzsanna Mariann Jani Anna (szerk.): A másik igazsága. Ünnepi kötet Fehér M. István tiszteletére. Budapest, L Harmattan, 2012.

Lengyel zsuzsanna Mariann Jani Anna (szerk.): A másik igazsága. Ünnepi kötet Fehér M. István tiszteletére. Budapest, L Harmattan, 2012. zuh DeoDátH Egy ünnepi kötetről Lengyel zsuzsanna Mariann Jani Anna (szerk.): A másik igazsága. Ünnepi kötet Fehér M. István tiszteletére. Budapest, L Harmattan, 2012. Különös sors jutott a könyvkiadás

Részletesebben

Petrás Ede A felsıfokú szakképzések települési beágyazottsága

Petrás Ede A felsıfokú szakképzések települési beágyazottsága Petrás Ede A felsıfokú szakképzések települési beágyazottsága Elıadásom azokkal a kisvárosokkal foglalkozik, amelyekben az elmúlt másfél évtized során felsıfokú szakképzı intézmény alakult. Értelmezési

Részletesebben

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék TÁRSADALOMFILOZÓFIA. Készítette: Ludassy Mária, Reich Orsolya. Szakmai felelős: Ludassy Mária. 2010.

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék TÁRSADALOMFILOZÓFIA. Készítette: Ludassy Mária, Reich Orsolya. Szakmai felelős: Ludassy Mária. 2010. TÁRSADALOMFILOZÓFIA TÁRSADALOMFILOZÓFIA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Az emberi méltóság filozófiája

Az emberi méltóság filozófiája Az emberi méltóság filozófiája További olvasnivaló a kiadó kínálatából: Alain Badiou: A század Alain Badiou: Szent Pál. Az egyetemesség apostola Jan Bor Errit Petersma (szerk.): Képes filozófiatörténet

Részletesebben

Barcsi Tamás. A kivonulás mint lázadás

Barcsi Tamás. A kivonulás mint lázadás Barcsi Tamás A kivonulás mint lázadás Barcsi Tamás A KIVONULÁS mint lázadás A kultúrától az ellenkultúráig, avagy a megtalált szabadság Pécs, 2012 Publikon Kiadó Jelen könyvet, illetve annak részeit a

Részletesebben

Önkormányzati kötvénykibocsátások Magyarországon: tapasztalatok és lehetıségek

Önkormányzati kötvénykibocsátások Magyarországon: tapasztalatok és lehetıségek Széchenyi István Egyetem Multidiszciplináris Társadalomtudományi Doktori Iskola Kovács Gábor Önkormányzati kötvénykibocsátások Magyarországon: tapasztalatok és lehetıségek Doktori értekezés- tervezet Konzulens:

Részletesebben

Biztos, hogy a narratíva közös téma?

Biztos, hogy a narratíva közös téma? VILÁGOSSÁG 2007/6. Közös témák Erdélyi Ágnes Biztos, hogy a narratíva közös téma? Annyi biztos, hogy a történelmi és az irodalmi elbeszélés közti hasonlóságok és különbségek tárgyalása régi közös témája

Részletesebben

Szólj, gondolj, tégy jót s minden szó, gondolat és tett tiszta tükörként fog visszamosolygani rád.

Szólj, gondolj, tégy jót s minden szó, gondolat és tett tiszta tükörként fog visszamosolygani rád. Szólj, gondolj, tégy jót s minden szó, gondolat és tett tiszta tükörként fog visszamosolygani rád. Újszászi Nevelési Központ A Vörösmarty Mihály Általános Iskola Pedagógiai Programja 2010. június T A R

Részletesebben

Társadalmi probléma és kirekesztés modul

Társadalmi probléma és kirekesztés modul 1 A modul programja A modul kódja A modul neve (482) MA-PROB-KIR Társadalmi probléma és kirekesztés modul A modul részletes leírása A fejlesztés a konstrukció következı célkitőzéseihez kapcsolódik: - a

Részletesebben

A Dél-alföldi régió gazdasági folyamatai a 2009. évi társaságiadó-bevallások tükrében

A Dél-alföldi régió gazdasági folyamatai a 2009. évi társaságiadó-bevallások tükrében A Dél-alföldi régió gazdasági folyamatai a 2009. évi társaságiadó-bevallások tükrében Készítette: Szeged, 2010. december 20. Tartalomjegyzék I. AZ ELEMZÉS MÓDSZERTANA... 3 II. ÖSSZEFOGLALÓ... 3 III. A

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 1.2 Kar Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar Történelem és Filozófia

Részletesebben

Tantárgyi tematikák - pszichológia alapszak 2014 ősztől

Tantárgyi tematikák - pszichológia alapszak 2014 ősztől * A csillag (*) erős előfeltételeket jelöl, melyek az adott tanegység felvételének feltételei (míg a csillag nélkül jelzett gyenge előfeltételek párhuzamosan is teljesíthetők). 1 Szakmai törzstárgyak (a

Részletesebben

Analógiák és eltérések szövevénye

Analógiák és eltérések szövevénye Thomka Beáta Irodalomtörténeti Közlemények (ItK) 117(2013) Analógiák és eltérések szövevénye Sőtér István komparatista módszeréről Az európai önismeret és a közös hagyományát őrző művelődéstörténet megbecsülése

Részletesebben

EGYED PÉTER SZELLEM ÉS KÖRNYEZET

EGYED PÉTER SZELLEM ÉS KÖRNYEZET EGYED PÉTER SZELLEM ÉS KÖRNYEZET Megjelent a támogatásával A borítót UNIPAN HELGA tervezte A borítón: ókeresztény mozaik (részlet), Tegea Egyed Péter 2010 EGYED PÉTER SZELLEM ÉS KÖRNYEZET Filozófiai esszék

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Bölcsészettudományi Kar 1.3 Intézet Magyar és Általános Nyelvészeti Intézet 1.4 Szakterület

Részletesebben

Historiography becomes as important as methodology Bruce Caldwell

Historiography becomes as important as methodology Bruce Caldwell KOVÁCS TAMÁS A RENDÉSZETTUDOMÁNY A MODERN TÁRSADALOMTUDOMÁNYOKBAN Historiography becomes as important as methodology Bruce Caldwell Az immár hagyományos Szent László napi konferencia 2011-es tematikája

Részletesebben

KLASSZIKA-FILOLÓGIA MESTERKÉPZÉSI SZAK Indított szakirány : latin

KLASSZIKA-FILOLÓGIA MESTERKÉPZÉSI SZAK Indított szakirány : latin KLASSZIKA-FILOLÓGIA MESTERKÉPZÉSI SZAK Indított szakirány : latin Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): A szakért felelős kar: Képzési idő: bölcsészettudomány mester nappali

Részletesebben

Pöntör Jenõ. 1. Mi a szkepticizmus?

Pöntör Jenõ. 1. Mi a szkepticizmus? Pöntör Jenõ Szkepticizmus és externalizmus A szkeptikus kihívás kétségtelenül az egyik legjelentõsebb filozófiai probléma. Hogy ezt alátámasszuk, elég csak arra utalnunk, hogy az újkori filozófiatörténet

Részletesebben

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR REGIONÁLIS POLITIKA ÉS GAZDASÁGTAN DOKTORI ISKOLA

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR REGIONÁLIS POLITIKA ÉS GAZDASÁGTAN DOKTORI ISKOLA PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR REGIONÁLIS POLITIKA ÉS GAZDASÁGTAN DOKTORI ISKOLA Iskolavezetı: Dr. Buday-Sántha Attila A TERÜLETI TURIZMUSFEJLESZTÉS LEHETİSÉGEI A SZÉKELYFÖLDÖN A doktori

Részletesebben

V. Raisz Rózsa két új kötetérıl

V. Raisz Rózsa két új kötetérıl 498 Szemle hibák egy részét (például az ú, ő, í magánhangzók idıtartamát az ingadozó formájú szavakban) még kis hibának sem tekintené, mert több esetben a hagyományt túlhaladta a szokás (177); a helyesírási

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási Babeş Bolyai Tudományegyetem intézmény 1.2 Kar Bölcsészettudományi Kar 1.3 Intézet/Tanszék Magyar Irodalomtudományi Intézet 1.4 Szakterület

Részletesebben

TELJES IDEJŰ (NAPPALI) MUNKARENDŰ KÉPZÉS TANTERVE. I. félév

TELJES IDEJŰ (NAPPALI) MUNKARENDŰ KÉPZÉS TANTERVE. I. félév TELJES IDEJŰ (NAPPALI) MUNKARENDŰ KÉPZÉS TANTERVE I. félév tárgy kódja AJ NETAN0101K tantárgy neve Bevezetés az állam-és jogtudományokba tantárgy típusa előfeltétel számonkérés formája óraszám kredit E

Részletesebben

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE INNOVÁCIÓS

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE INNOVÁCIÓS SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE INNOVÁCIÓS STRATÉGIAI PROGRAMJA A Konzorcium megbízásából készítette: MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda Laser Consult Mőszaki-Tudományos és Gazdasági Tanácsadó Kft. 2003 Szabolcs-Szatmár-Bereg

Részletesebben

Wittgenstein két fő műve

Wittgenstein két fő műve Szakdolgozat Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Filozófia szak Írta: Szecsődy Kristóf Témavezető: Faragó-Szabó István egyetemi docens 2010. Tartalom 1. Bevezetés 3. o. 2. Wittgenstein

Részletesebben

Demeter Tamás ebben a könyvében a népi

Demeter Tamás ebben a könyvében a népi legyünk-e mentális fikcionalisták? TÔZSÉR JÁNOS Demeter Tamás: Mentális fikcionalizmus Gondolat Kiadó, Budapest, 2008. 206. oldal, 2780 Ft Kognitív Szeminárium Demeter Tamás ebben a könyvében a népi pszichológia

Részletesebben

AZ ÁTMENET GAZDASÁGTANA POLITIKAI GAZDASÁGTANI PILLANATKÉPEK MAGYARORSZÁGON

AZ ÁTMENET GAZDASÁGTANA POLITIKAI GAZDASÁGTANI PILLANATKÉPEK MAGYARORSZÁGON AZ ÁTMENET GAZDASÁGTANA POLITIKAI GAZDASÁGTANI PILLANATKÉPEK MAGYARORSZÁGON Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén

Részletesebben

Oktatási Hivatal FILOZÓFIA. A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló. Javítási-értékelési útmutató

Oktatási Hivatal FILOZÓFIA. A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló. Javítási-értékelési útmutató Oktatási Hivatal A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló FILOZÓFIA Javítási-értékelési útmutató OKTV 2015/2016 1. forduló 1. A keresztrejtvény vízszintes soraiba írja

Részletesebben

Bevezetés az asztrológiába. Mi az asztrológia? Meddig terjed az érvényessége?

Bevezetés az asztrológiába. Mi az asztrológia? Meddig terjed az érvényessége? Bevezetés az asztrológiába Ez a munka nem jöhetett volna létre Hajnal Albert máig kiadatlan munkájának, az Astrosophia Hermetica címő tanulmány kéziratának, ennek a nagyszerő, egységes, jól szerkesztett,

Részletesebben

INNOVATÍV ÖTLETEK MEGVALÓSÍTÁSA

INNOVATÍV ÖTLETEK MEGVALÓSÍTÁSA Innovatív ötletek megvalósítása INNOVATÍV ÖTLETEK MEGVALÓSÍTÁSA tanácsadó füzet Megvalósíthatósági tanulmány, üzleti terv, különös tekintettel a pénzügyi tervezésre A kiadvány a Kutatás-fejlesztési Pályázati

Részletesebben

A SZOCIOLÓGIA BÛNBEESÉSE

A SZOCIOLÓGIA BÛNBEESÉSE Figyelô 699 A több mint ezeroldalas mû oroszul három könyvben, magyarul egyetlen kötetben jelent meg, amelyet jó elnézni az asztalon, esti-éjszakai olvasását elôrevetítve, amikor azonban fektünkben elgémberedik

Részletesebben

MAGYARORSZÁG ALAPTÖRVÉNYE

MAGYARORSZÁG ALAPTÖRVÉNYE MAGYARORSZÁG ALAPTÖRVÉNYE Magyarország Szabadság Alkotmányának irányelvei a globalista szocialista-kommunizmus és a liberáliskapitalizmus föderációját a természetes értékrend szerinti konföderációval felváltó

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Czibere Viktória

SZAKDOLGOZAT. Czibere Viktória SZAKDOLGOZAT Czibere Viktória Debrecen 2009 Debreceni Egyetem Informatikai Kar Könyvtárinformatikai Tanszék A könyvtárhasználati ismeretek oktatásának sajátosságai különbözı életkori csoportokban Témavezetı:

Részletesebben

KRISZTUS ÉS EGYHÁZA PÁZMÁNY PÉTER ÉLETMŐVÉBEN

KRISZTUS ÉS EGYHÁZA PÁZMÁNY PÉTER ÉLETMŐVÉBEN SZABÓ FERENC SJ KRISZTUS ÉS EGYHÁZA PÁZMÁNY PÉTER ÉLETMŐVÉBEN Budapest, Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya, L Harmattan Kiadó, 2012 (Jezsuita Könyvek Isten és Tudomány; PPKE BTK, Pázmány Irodalmi

Részletesebben

A Zrínyi Ilona Gimnázium pedagógiai programja

A Zrínyi Ilona Gimnázium pedagógiai programja 1. BEVEZETİ 3 1.1 Iskolánk rövid története 4 1.2 Az eredményesség összetevıi 5 2. AZ ISKOLA LEGFONTOSABB ADATAI AZ ALAPÍTÓ OKIRAT ALAPJÁN 6 3. A ZRÍNYI ILONA GIMNÁZIUM NEVELÉSI TERVE 7 3.1 Küldetésnyilatkozat

Részletesebben

DOKTORI DISSZERTÁCIÓ BENEDETTI GÁBOR POLITIKA ÉS ERKÖLCS. A LIBERÁLIS DEMOKRÁCIA ESZMERENDSZERÉNEK KIALAKULÁSA

DOKTORI DISSZERTÁCIÓ BENEDETTI GÁBOR POLITIKA ÉS ERKÖLCS. A LIBERÁLIS DEMOKRÁCIA ESZMERENDSZERÉNEK KIALAKULÁSA Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar DOKTORI DISSZERTÁCIÓ BENEDETTI GÁBOR POLITIKA ÉS ERKÖLCS. A LIBERÁLIS DEMOKRÁCIA ESZMERENDSZERÉNEK KIALAKULÁSA Filozófiai Doktori Iskola, Kelemen János

Részletesebben

A gonosz megértése (Lendvai L. Ferenc: A gonosz birodalmai. Bp., 2011. 595. Áron Kiadó. 3900 forint.)

A gonosz megértése (Lendvai L. Ferenc: A gonosz birodalmai. Bp., 2011. 595. Áron Kiadó. 3900 forint.) PROF. BOJTÁR ENDRE KÖNYVAJÁNLÓJA A gonosz megértése (Lendvai L. Ferenc: A gonosz birodalmai. Bp., 2011. 595. Áron Kiadó. 3900 forint.) Kinek ajánlanám e témakörökkel, történelmi eseményekkel, információval,

Részletesebben