Az alkalmak tematikái:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az alkalmak tematikái:"

Átírás

1 Néprajzi Szabadegyetem Népek, kultúrák, muzsikák múzeumpedagógiai program NKA 3559/00022 sz. pályázat A program felelőse: Koltay Erika koltay@neprajz.hu Szakmai beszámoló A programban három oktatási intézmény diákjai vettek részt: Városmajori Gimnázium egy osztálya, Radnóti Miklós Gimnázium két osztálya és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egy csoportja. A megtartott alkalmak száma 20 volt. Az órákról fényképmellékletet is csatoltunk. Az előadások mind a diákok mind tanáraik számára élményt nyújtó előadások voltak. A közreműködő intézmények szeretnék, ha a jövőben is lennének hasonló alkalmak és folytatnánk ezeket a programokat. A kultúra különböző jelenségeit összefűző tantárgy, szemlélet hiányzik a közoktatásból, ezért nagy igény van az ilyen típusú áttekintő előadásokra. A diákok, hallgatók megnyíltak, beszélgetések indultak el, különösen, ha a saját életükre is tudják vonatkoztatni az előadásokon előkerülő témákat vagy kulturális jelenségeket. A muzsikaszó, interaktív gyakorlatok megnyitották a szívet, elmét, sőt mozgásba lendítik a testet: a diákok érdeklődtek, aktívan részt vettek a foglalkozásokon. Meggyőződésem, hogy minden diákhoz el kellene juttatni hasonló foglalkozássorozatokat: nagyon köszönjük az ebben nyújtott támogatásukat! Az alkalmak tematikái: Rítus, ünnep, muzsika. Bevezető alkalom. Közreműködött: Gerzson János (ud, koboz, setar, sarod, nej, ud, koboz, setar, sarod, nej) Ezen első alkalommal muzsikák, különleges hangszerek segítségével bevezettük a témát: zenei példákkal körülölelve a hagyományos társadalmakban az ünnepek központi szerepéről kaphattak képet, hangot, tudást a diákok, hallgatók. Ausztrál őslakók álomideje, dalösvényei, őserdei pigmeusok szertartásdalai, az eszkimók lélegző énekei, udmurt mennyasszony búcsúztató: dalok, muzsikák segítségével természet és ember kapcsolatáról, a rítusok pszichológiájáról, a zene, a művészetek helyéről az ember életében, s hasonló kérdésekről beszélgettünk. Körbejártuk a kérdést, hogy a hagyományos létszemléletben az ünnep miért is olyan fontos. Második témaegységünk: rítus, ünnep, muzsika a szakrális királyságokban. A keleti kultúrák udvari, szakrális muzsikájával, s a középkori kereszténység zenei példáival is megkezdhettük az ismerkedést. Gerzson János szufí és indiai zenei példákat tárt elénk, hangszereket mutatott meg nekünk, Gulyás Anna a középkori Európa példáin át kalauzolt el bennünket az ünnepi kultúra újabb területeire. A kicsit mindig hangszerbemutatóul is szolgáló koncert-előadásokon számos különleges hangszerrel ismerkedhettek meg a hallgatók. A témák mélyen érintették a diákságot: szó esett arról is, hogy a drogfüggőség, alkoholizmus a mai modern társadalomban a kulturális közösségi extázis-technikák hiánya miatt tarol.

2 Rítus, ünnep, muzsika a dél-amerikai indiánoknál. Közreműködött: Dely Dávid(dobok, furulya, gitár, ének) Az afroamerikai szakrális dobnyelv, a latin-amerikai indián kultúrákból vett példák, a popzene kialakulásáról szóló zenei illusztrációkkal kísért részek újabb példáit mutatták meg a témának. Előadó-és muzsikustársunk ez alkalommal a fél-kolumbiai ütős hangszereken játszó, Dely Dávid volt, aki nemcsak muzsikálással, hanem személyes élményeivel is gazdagította az előadásokat. Gulyás Anna az ecuadori Andokban gyűjtött sámánokról, s Kubában afroamerikai rítusokról, ő is bőven merített személyes élményeiből s diatárából, hangszergyűjteményéből. A foglalkozást élő zenei valamint videó és fotóillusztrációkkal kísértük, a diákokkal együtt tapsoltunk, táncformákat mutattunk be, s énekeltünk. Afrikai, afroamerikai rituális dobnyelv. Közreműködik: Fehér Károly (dobok) Ez az alkalom a zenei elmélyülésnek adott tág teret. Az Ethnosound hangszerbolt vezetője, Fehér Károly MINDENKINEK hozott dobot, s egy rövidebb néprajzi bevezető után egész alkalommal közösen doboltunk! Egy mediterrán példa: Az andalúz ünnepek zenei világa. Közreműködik: Vidák Róbert flamenco gitáros Sorozatunk negyedik és ötödik alkalma során két kultúra példáján keresztül az évkör jeles napjainak rítusrendszerét, s az ahhoz kapcsolódó zenei anyagot mutattuk be. Az első kultúrkör a spanyolországi Andalúzia, a flamenco hazája. A kapcsolódó zenei anyagot a flamenco muzsika egyik jeles hazai tolmácsolója: virtuóz roma gitáros barátunk, Vidák Róbert segítségével mutattuk be. A néprajzi kommentárokat, fotó és filmanyagot Gulyás Anna az andalúz ünnepekről szóló doktori disszertációjához gyűjtött gazdag anyagából merítette. Tapsoltunk, énekeltünk, táncelemeket próbáltunk ki: a téma általános lelkesedést váltott ki, s így jól előkészítette a következő alkalmat, ahol a diákok rácsodálkozhattak arra, hogy nálunk is milyen gazdag a néphagyomány! A magyar nép jeles napjai. Az évkör ünnepeinek muzsikás körbejárása. Közreműködik: Keresztes Nagy Árpád kobzos énekmondó (koboz, duda, furulya, ének) Sorozatunk záró előadása és egyben csúcspontja a magyar néphagyomány ünnepeinek gazdag világába vezetett el minket. S ez is a célja az előadássorozatnak: bejárva a világot hazatalálni! A jeles napok ívét, rendszerét összefoglaló gazdag zenei anyag és előadás saját hagyományaink életünkbe integrálásának lehetőségeire is kitért. Ezen alkalommal a diákok dalszövegeket is kaptak a kezükbe, s az előadást végigénekeltük.

3 Néprajzi szabadegyetem Mindig van új a nap alatt pedagógiai program NKA 3559/00022 sz. pályázat A program felelőse: Koltay Erika koltay@neprajz.hu Szakmai beszámoló A hét előadásból álló programsorozatot felnőttek számára indítottuk. Az előadásokat a Néprajzi Múzeum muzeológusai tartották. Az előadásokon az elméleti ismeretek mellett nagy hangsúlyt kaptak a raktárainkból kiemelt műtárgyak és archív fotók. Az előadásokon 165 fő vett részt. A hallgatóság többségét az 5. kerületi Egyesített Szociális Intézmény nyugdíjasai alkották. Minden előadásról elmondható, hogy a hallgatóság aktív volt és nagyon érdeklődő. A műtárgyak testközelsége mindenkit lázba hozott és azt az igényt hívta életre, hogy több ilyen típusú előadást kellene tartani. Az előadásokról fényképmellékletet is csatoltunk. Az előadások tematikája: Aztékok és a spanyol hódítók Előadó: Gyarmati János 1978-ban váratlanul rábukkantak a spanyolok által lerombolt azték Nagytemplom romjaira a mai Mexikóváros központjában. Noha az Azték Birodalmat 1521-ben meghódító spanyol konkvisztádorok részletes leírást hagytak hátra az aztékok legfontosabb vallási épületéről, évszázadokon át hiába keresték annak maradványait. A helyén felépült spanyol főváros teljesen elfedte a romokat. Az előadásból megtudhattuk, hogy az európai hódítók hogyan viszonyultak a számukra idegen civilizációhoz, s melyek voltak annak legfőbb vonásai. Obi-ugorok között Előadó: Kerezsi Ágnes Az előadó több alkalommal járt az obi-ugorok között. Jól ismeri szokásaikat, hiedelmeiket, életmódjukat, életkörülményeiket. Az előadásból többek között megtudtuk azt is, hogyan zajlott a medveszertartás és mi volt a sámánok feladata. Videofelvétel, fotók, műtárgyak segítették a szibériai obi-ugorok világának megismerését. Afrikai maszkművészet Előadó: Földessy Edina Az előadás az afrikai maszkművészettel kapcsolatos olyan alapvető és általános kérdésekre adott választ, hogy Afrika mely területein és miért alakult ki a maszkművészet. Ha maszkokra gondolunk, leginkább az arc előtt viselt álarcok jutnak eszünkbe, jóllehet Afrikában a maszkok viseletének módja ennél változatosabb. Mit vagy kit ábrázolnak tulajdonképpen a maszkok? Milyen funkciót töltenek be a különböző társadalmakban, egy-egy közösség életében? Kik viselhetik, és kik készíthetik? Milyen titkok lengik körül őket? Kitekintésként, az afrikai maszkok európai felfedezésének fontos mozzanatait is felidézte az előadó. Vajon miként használták föl a maszkokat európai művészek a műveikben? Az európai érdeklődésre milyen válaszok születtek az afrikai művészek részéről? Hogyan változtatták meg, avagy hamisítják a hagyományos maszkokat?

4 Piaroa indiánok. Amazónia Előadó. Főzy Vilma Közreműködött: Földessy Edina A Föld legnagyobb összefüggő esőerdejében egészen a 20. század közepéig éltek olyan népcsoportok, melyek életmódja az elmúlt évszázadok során nem sokat változott. A trópusi őserdő mélyén varázsló-főnökök vezette kis települések húzódtak meg, melyek lakói kertjeikben élelemnövényeket termeltek, a környező erdőkben vadásztak. A területet behálózó kisebb és nagyobb folyókon hajózva távoli területeket kerestek föl, kereskedtek egymással. Tárgyaikat a természet adta alapanyagokból készítették, és alapos ismeretekkel rendelkeztek a gyógyító vagy bódulatot okozó növényekről is. A 20. század második fele betetőzte azt a folyamatot, amely valamikor a században kezdődött el: a fehér ember egyre mélyebben hatolt az erdőbe, már nincs hova visszahúzódni előlük. Alapvető változások álltak be az itt élő indiánok életében. A Néprajzi Múzeumban október 26.-án bezárt Amazónia utak az indiánokhoz c. kiállításának vitrinjeiben kiállított tárgyak némelyikét közelről is megszemlélhették azok, akik januárban meghallgatták az amazóniai indiánok életéről szóló előadást. Hétköznapok és ünnepek kerámiái a magyar paraszti háztartásokban Előadó Csupor István A fazekas termékek egykor minden paraszti háztartásban jelen voltak, és nem is kis számban. Legtöbbjük nem számított igazán értéknek, még a hagyatéki leltárakba sem kerültek bele, de az élet szinte minden területén használták őket, a hétköznapoktól a nagy ünnepekig. Ma már a javarészüket nem ismerjük, nem egy van közöttük, amelynek használata a múlt ködébe vész. Az előadáson felidéztük, hogy milyen szerepet töltöttek be az egykor élt emberek életében, számba véve a legfontosabbakat, a határi korsótól a miskakancsóig. Mintakincs a magyar népművészetben Előadó:Tasnádi Zsuzsa Közreműködött: Gebauer Hanga A Néprajzi Múzeum Rajzgyűjteménye gazdag mintakincset őriz, mely több mint száz év gyűjtéseit, dokumentálásait öleli fel. Ebből a gyűjteményből válogatva századi tárgyak díszítményeit között készült rajzokon szemlélhettük meg a vetített képes előadás során. A díszítményeket a magyar népi kultúra különböző területei szerint ismerhetük meg (vászonhímzések, szőttesek szűcs- és szűrhímzések, bútordíszítések, díszkerámia, pásztorművészet) ezáltal kaptunk ízelítőt a kiemelkedő népművészeti központok, és kisebb ismeretlen kis települések gazdag mintakincséből. Az előadás során egy-egy motívum történeti hátterét, szerkezetét, elemeit is megismerhettük. Magyar ünnepi és hétköznapi viseletek Előadó: Katona Edit Közreműködött: Kerezsi Ágnes

5 A népviseletek nemcsak tájanként, sőt településenként mutattak változatosságot, hanem alapformáik megtartása mellett az alkalmak szerint is. A hétköznapok és ünnepek eseményeihez illő öltözködés különösen a fiatalok számára volt fontos, hiszen az ő magaviseletüket, megjelenésüket követte a legtöbb kritikus szempár. A férfiak könnyebb helyzetben voltak, mint a nők, akiknek öltözködését sokkal több szabály határozta meg. A hétköznapok is a folyamatos ruhacserékről szóltak. Otthon az állatok gondozása és a háztartási munka legalább egy-egy ruhadarab átváltásával járt. Az utca már takarosabb, rendesebb megjelenést követelt meg az oda kilépőtől, amihez a mezei munkára igyekvők is alkalmazkodtak, még akkor is, ha a kinti munkához nekivetkőzniük vagy átöltözniük kellett. Míg az ünnepi öltözetek képviselték a helyi népviseletek legjellegzetesebb, legmeghatározóbb vonásait, és itt lehetett leginkább nyomon követni az ízlés-és divatbeli változásokat, addig a hétköznapi öltözetek a népviseletek egyszerűsítettebb változatait mutatták, az aratáshoz, kapáláshoz hordott munkaruhák, pedig sok régi, divatjamúlt ruhadarabot is sokáig megőriztek. Az előadást bőséges műtárgy bemutató színesítette, amely ámulatba ejtette az előadás résztvevőit. Budapest, július 11. Koltay Erika főmuzeológus, múzeumpedagógus Dr. Kemecsi Lajos főigazgató

Tartalom. Szellemi Diákolimpia versbe szedve. ECDL vizsga. Március 15. Sport az iskolában. Mi is voltunk versenyen és sikereket értünk el

Tartalom. Szellemi Diákolimpia versbe szedve. ECDL vizsga. Március 15. Sport az iskolában. Mi is voltunk versenyen és sikereket értünk el 2013. március-április II. évfolyam 7-8. szám Tartalom Szellemi Diákolimpia versbe szedve ECDL vizsga Március 15. Sport az iskolában Mi is voltunk versenyen és sikereket értünk el Természetismereti vetélked

Részletesebben

Parkinson Tudástár, Pécs, 2015.november 26. 2016. március 19.

Parkinson Tudástár, Pécs, 2015.november 26. 2016. március 19. Parkinson Tudástár, Pécs, 2015.november 26. 2016. március 19. A pécsi Parkinson Betegek Egyesülete - a Budapesten 2014. tavaszán megtartott Parkinson Iskola mintájára interaktív, a betegséggel kapcsolatos

Részletesebben

Tanári kézikönyv az Informatika az 1. és 2. évfolyam számára című munkafüzetekhez és a PC Peti oktatóprogramokhoz TANMENETJAVASLAT 2.

Tanári kézikönyv az Informatika az 1. és 2. évfolyam számára című munkafüzetekhez és a PC Peti oktatóprogramokhoz TANMENETJAVASLAT 2. Tanári kézi az Informatika az 1. és 2. évfolyam számára című munkafüzetekhez és a PC Peti oktatóprogramokhoz 31 1. Szabályok a számítógépteremben 2. Év eleji ismétlés I. 3. Év eleji ismétlés II. 4. Jel

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYALAPÚ MUNKATERV 2013. I. Szervezeti kérdések

TELJESÍTMÉNYALAPÚ MUNKATERV 2013. I. Szervezeti kérdések TELJESÍTMÉNYALAPÚ MUNKATERV 2013. NM 111 03/2013 INTÉZMÉNY NEVE: NÉPRAJZI MÚZEUM VEZETŐJE: DR. KEMECSI LAJOS I. Szervezeti kérdések (2013. évi tervezett szervezeti átalakítások, személyi változások, alapdokumentumok

Részletesebben

Bevezető. A programban mezőgazdasági munkavégzésről lévén szó, így a termények érése nagyban befolyásolja a munkák menetelét.

Bevezető. A programban mezőgazdasági munkavégzésről lévén szó, így a termények érése nagyban befolyásolja a munkák menetelét. A 1754-8/2010-5400 ügyiratszámú Hatósági szerződésben rögzített 2010. június-augusztus időszakra vonatkozó beszámolónkat az alábbiakban foglaljuk össze: Bevezető A Sorfordító- Sorsformáló program fő tulajdonsága

Részletesebben

Alapfokú Művészeti Iskola. Néptánc Tanszak. Ajánlás

Alapfokú Művészeti Iskola. Néptánc Tanszak. Ajánlás Alapfokú Művészeti Iskola Néptánc Tanszak Ajánlás A helyi tanterv kidolgozását meghatározta 1993. évi LXXIX. törvény módosításáról rendelkező 2003. évi LXIV.törvény a közoktatásról 48, valamint az intézmény

Részletesebben

Fővárosi Bíróság. 1055 Budapest, Markó utca 27. Mélyen Tisztelt Fővárosi Bíróság!

Fővárosi Bíróság. 1055 Budapest, Markó utca 27. Mélyen Tisztelt Fővárosi Bíróság! Fővárosi Bíróság 1055 Budapest, Markó utca 27. Mélyen Tisztelt Fővárosi Bíróság! A Hálózatépítők Szakszervezeti Bizottsága felperes (1203 Budapest, Pázsitos sétány 8., képviseli: Légmán Miklós jogtanácsos,

Részletesebben

OPERÁLT VETERÁN TALÁLKOZÓK - T Ö R T É N E T Ü N K

OPERÁLT VETERÁN TALÁLKOZÓK - T Ö R T É N E T Ü N K OPERÁLT VETERÁN TALÁLKOZÓK - T Ö R T É N E T Ü N K Mottó: Hiszen tíz évvel ezelőtt én is Békéscsabáról Nyíregyházára utaztam, hogy tíz percet beszélhessek valakivel, aki túl volt a műtéten! 2004. december

Részletesebben

IDŐMÉRLEG 2009/2010. Összefoglaló adattár

IDŐMÉRLEG 2009/2010. Összefoglaló adattár Központi Statisztikai Hivatal IDŐMÉRLEG Összefoglaló adattár Budapest, 2012 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL, 2012 ISBN 978-963-235-370-8 ISBN 978-963-235-371-5 (online) Készült: a KSH Életmód-, foglalkoztatás-

Részletesebben

THEALTER. 1. Egyediség (0-100): 95

THEALTER. 1. Egyediség (0-100): 95 THEALTER 1. Egyediség (0-100): 95 A fesztivál célját nagyon pontosan fogalmazták meg, a független színházak és alkotók összefogása, bemutatása és népszerűsítése. Évente kiemelnek egy-egy kisebb területet

Részletesebben

MÁRIA engesztelő népe 1 166, 257-258.

MÁRIA engesztelő népe 1 166, 257-258. MÁRIA engesztelő népe 1 MÁRIA öröksége: az engesztelő nép A magyarság önazonossága, mint engesztelő áldozat, szeretni, ahogy az Úr szeretett minket, Magyarország őrangyalának kezét fogva! Kedves Testvérek

Részletesebben

Bibós AET INFORMATIKA SZAKMAISÁG EREDMÉNYESSÉG. Veszelszkiné Huszárik Ildikó Bibó István Gimnázium Kiskunhalas

Bibós AET INFORMATIKA SZAKMAISÁG EREDMÉNYESSÉG. Veszelszkiné Huszárik Ildikó Bibó István Gimnázium Kiskunhalas Bibós AET Madách Imre: Az ember tragédiája projektmunka egy facebookos zárt csoportban Veszelszkiné Huszárik Ildikó Bibó István Gimnázium Kiskunhalas INFORMATIKA SZAKMAISÁG EREDMÉNYESSÉG Bibós AET Madách

Részletesebben

É Ő É É Á É Á Ü Ú ű Á ü Á ú ü ú ü Á Á Ú Ü ü ű ú ü ú Ü ű Ü ü ü ű ü ü ű ű ü ü ü ü ü ü ú ü ü ú ű ü ü ü ü ü ü ú Ü ü ü Á Ü ú ü ú ü ü ü ü ü ü ú ü Ú ú ü ü ü ü ú ú ű ú ü ü ú ű ü ü É ú ü ü ü ü ú Á ü ü É Á ü ü ü

Részletesebben

Sokféleképpen belefoghatnék ebbe a történetbe. Ábrándosabb lelkületű olvasóim, akik nem közömbösek régmúlt csaták és elporladt hősök iránt, bizonyára nem vennék zokon, ha úgy kezdeném: régesrég, azokban

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELŐ LAP 2012.

TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELŐ LAP 2012. TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELŐ LAP 2012. NM 87 02/2013 INTÉZMÉNY NEVE: NÉPRAJZI MÚZEUM VEZETŐJE: FEJŐS ZOLTÁN I. Szervezeti kérdések (2012. évi tervezett szervezeti átalakítások, személyi változások, alapdokumentumok

Részletesebben

BESZÁMOLÓ FERTŐD VÁROSI KÖNYVTÁR 2015. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL. 1. Szervezeti keretek, feltételek

BESZÁMOLÓ FERTŐD VÁROSI KÖNYVTÁR 2015. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL. 1. Szervezeti keretek, feltételek BESZÁMOLÓ FERTŐD VÁROSI KÖNYVTÁR 2015. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL 1. Szervezeti keretek, feltételek Könyvtárunk az elmúlt évekhez hasonlóan részben önálló intézményként végzi a könyvtári tevékenységeket, feladatokat.

Részletesebben

KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS

KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Klébl Márton Közalapítvány Soroksár Közoktatásáért, Közművelődéséért és Művészeti Oktatásáért Kuratóriuma 1239 Budapest, Grassalkovich út 162. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Beszámoló a Klébl Márton

Részletesebben

Ü Ú Ú Á Á Ő É é ö é é é é é ü ö é é é é é é é é é é ö é ö ö ö é é é é é é ö é é é é ö é ű é é é ö é é é é éé ö é éö é é ö é é é é ö é ű é é é ö ö é é é é é ö é ö é é ö ö é ö é é é é é é ü é é ö é é é é

Részletesebben

SZAJKO ISTVÁN KIALLÍTASA ELÉ*

SZAJKO ISTVÁN KIALLÍTASA ELÉ* 268 HÍD K Ё PZ І M Ű VÉSZET SZAJKO ISTVÁN KIALLÍTASA ELÉ* Magyarországon még művészi körökben is meglehet ősen ismeretlen e név Szajkó István. Pedig a Vajdaságban ahol pedig magas a m ű- vészeti kultúra

Részletesebben

ő ü ő ü ő ü ő Ő ü ő ú ő ű ü ú ő ű ű ű ú ű ő ő ő ő ő Ó Á Á ő ő ő ő ő ő ő ő Ó Ó ü ő ő ő ő ő ő ő ü ő ü ő ü ü ü ü ü ő Á ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ü ő ü ü ő ű ő ü ő ő ü ő ő ő ü ű ű ű ű ű ú ű ú ű ú ü É ü ő É ű ő ű

Részletesebben

Juhász Gyula: Húsvétra

Juhász Gyula: Húsvétra Röjtökmuzsaj Önkormányzatának lapja IX. évfolyam 1. szám 2016. március Juhász Gyula: Húsvétra Köszönt e vers, te váltig visszatérő Föltámadás a földi tájakon, Mezők smaragdja, nap tüzében égő, Te zsendülő

Részletesebben

A Somnakaj igazi cross over. Valóságos örömzene. Ismert hazai alkotó-, és előadóművészek. komoly előkészítő munkájával megszületett

A Somnakaj igazi cross over. Valóságos örömzene. Ismert hazai alkotó-, és előadóművészek. komoly előkészítő munkájával megszületett Ismert hazai alkotó-, és előadóművészek komoly előkészítő munkájával megszületett az első gypsy musical, a Somnakaj, melyet a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutattak be 2014 áprilisban a Művészetek

Részletesebben

Som Község Polgármestere 8655 Som, Ady Endre u. 35/A. 84/582-001 Fax: 84/382-559 www.som.hu

Som Község Polgármestere 8655 Som, Ady Endre u. 35/A. 84/582-001 Fax: 84/382-559 www.som.hu Som Község Polgármestere 8655 Som, Ady Endre u. 35/A. 84/582-001 Fax: 84/382-559 www.som.hu Polgármesteri beszámoló a két ülés között végzett munkáról (a képviselő-testület 2015.09.29-i ülésére) Tisztelt

Részletesebben

xv. A Waldstein-féle pályadíj ügye, NEY BÉLÁTÓL

xv. A Waldstein-féle pályadíj ügye, NEY BÉLÁTÓL EREDETI DOLGOZATOK. xv. A Waldstein-féle pályadíj ügye, NEY BÉLÁTÓL Szükségesnek és kötelességünknek ismerjük olvasóink figyelmét a következő pályadíj-hirdetményre különösebben fölhívni s egyszersmind

Részletesebben

á ú é é ő é ő á ő ő á á ú ű é é ö ő á ő ú ő ő á é Ü Ü á é á é á é á é á ö ö á é ő á ú ű é é á é é ő á ö ö á á é é ú é é ú á á ő é é é ö ö á á é ű ő á é ű ő ú ő á á é á ú é é á é ö á á ö Ü á á é é ú á á

Részletesebben

BESZÁMOLÓ (2013. 09. 01-2015. 12. 31.)

BESZÁMOLÓ (2013. 09. 01-2015. 12. 31.) a ban a szülők bevonásával BESZÁMOLÓ (2013. 09. 01-2015. 12. 31.) 2013. szeptember 1-jén indult a projekt, melynek címe A hátrányos helyzetű tanulók eredményes nevelése és iskolai sikerességük támogatása

Részletesebben

Tűzvédelmi előírások

Tűzvédelmi előírások Címzett: MAROZSI ANDRÁS TÜ. ALEZREDES ÚR RÉSZÉRE BÁCS-KISKUN MEGYEI KATASZTRÓFA VÉDELMI IGAZGATÓSÁG KECSKEMÉTI KATASZTRÓFA VÉDELMI KIRENDELTSÉG 6000 KECSKEMÉT DEÁK FERENC TÉR 3. Tárgy: BEJELENTÉS TŐSERDŐÉRT

Részletesebben

Az általános iskolások feladatlapja

Az általános iskolások feladatlapja Az általános iskolások feladatlapja 1. Magyarázzátok meg röviden az alábbi szavak (korabeli) jelentését! a) röppentyű b) kartács c) gránát d) huzagolt puska e) dzsida 5 pont 2. Kiről van szó? Nevezzétek

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Berhida Város Önkormányzat Képviselőtestületi ülésére 2014

TÁJÉKOZTATÓ. Berhida Város Önkormányzat Képviselőtestületi ülésére 2014 TÁJÉKOZTATÓ Berhida Város Önkormányzat Képviselőtestületi ülésére 2014 Tárgy: Tájékoztató a 2014/2015. tanévkezdés tapasztalatairól, személyi és tárgyi feltételek alakulásáról Készítette: Mozgay Dóra Hétszínvirág

Részletesebben

S A K K O Z Á S A R É G I V Á R O S L I G E T B E N. Csodák Birodalma

S A K K O Z Á S A R É G I V Á R O S L I G E T B E N. Csodák Birodalma S A K K O Z Á S A R É G I V Á R O S L I G E T B E N Csodák Birodalma A kisfiú hóna alá kapta újságpapirosba csomagolt fatábláját, elindult a ligetbe. Végig ment az árnyas Stefánia úton, majd átvágott a

Részletesebben

IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARM Ű VÉSZETI ÁG

IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARM Ű VÉSZETI ÁG IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARMŰVÉSZETI ÁG IPARMŰVÉSZETI ÁG 2 KÉZMŰVES TANSZAK IPARMŰVÉSZETI ÁG 3 ÁLTALÁNOS CÉLOK ÉS FELADATOK: A kézműves műhelymunka tanításának célja: A kézműves tevékenységek megismertetésével

Részletesebben

Í ű ű ű ű ű ű ű ű Í ű Í É Ó Á Á Á Á É Á Á Á Á É Á ű Á É Á Á É Í ű É É Á Á Á ű Á Á É ű Á Á Á Í Á É Í ű Í ű Í ű Í ű ű ű Í ű ű ű ű ű ű Í Í É Í ű ű Í ű ű ű Á ű Í ű Á Á Í ű É ű ű ű ű ű ű Í ű Í ű ű ű ű ű ű ű

Részletesebben

Í ű ű ű ű Í ű ű ű ű ű ű É Í Á Á É Á Á Á Á Á Á Á Ó Á Í Í ű Í Á ű Á Á Á Á Á Á Á É É Á Á Í Í Í ű ű Í Í ű Í ű ű ű Í ű Í Í ű ű ű ű ű ű ű É ű ű ű ű ű ű Á Á ű ű Í Í Í Í Í Í ű ű ű ű ű Í ű ű Í ű Í ű ű ű Í Í ű ű

Részletesebben

É Í ű ű ű ű ű ű ű ű Ü ű É Í Á Á Á É Á Á Á Á Á Á Á É Á É Ó Ó ÁÁ Á ű É Á Á Á É Á É Í Á Á Á Á Ó ű ű Í Í ű ű Í ű ű ű Í ű ű ű ű Í ű ű Í ű ű Í ű ű ű ű Í Í ű Á Á É Á É Í ű ű É Ü ű Í É É ű ű ű ű ű ű Ő ű ű ű ű

Részletesebben

Vásárosnaményi Értéktár. Kontársulat Vásárosnamény amatőr színtársulat. Liszt Ferenc Vegyeskar

Vásárosnaményi Értéktár. Kontársulat Vásárosnamény amatőr színtársulat. Liszt Ferenc Vegyeskar A vásárosnaményi Esze Tamás Művelődési Központban 2004-ben alakult a felnőtt színjátszó csoport 15 fővel, Kontársulat néven. Eddig összesen 5 darabot mutattak be, több szakmai elismerésben is részesültek.

Részletesebben

A barlangrajztól az internetig címmel médiatörténeti áttekintést adott egy 12 részes tévé sorozatban vendégelőadók segítségével.

A barlangrajztól az internetig címmel médiatörténeti áttekintést adott egy 12 részes tévé sorozatban vendégelőadók segítségével. TÓTH TAMÁS ANTAL szerkesztő A képzés során trénerként működik közre. Végzettsége Szent István Egyetem Jászberényi Kar andragógia szak A sajtó különböző területein szerezett tapasztalatot, nyomtatott, írott

Részletesebben

Varga Borbála 2011.01.18. VABPABB.ELTE. Sámántárgyak motívumai a magyar fazekasművészetben

Varga Borbála 2011.01.18. VABPABB.ELTE. Sámántárgyak motívumai a magyar fazekasművészetben Sámántárgyak motívumai a magyar fazekasművészetben A Kárpát-medence fazekasművészetét egyedülálló változatosság jellemzi: a XVIII. századra kialakult az egyes központokra jellemző sajátos formavilág és

Részletesebben

Ü É Í Í ű ű ű ű ű ű É Í Á Á Á Á É Á Á Á Á Á Á É Á Á Í Á Á Á ű É É Á Á Á Á Á Á É Á Á Á Á Í ű ű ű Í ű ű ű Í ű Í ű ű ű Í ű Í ű ű ű ű ű É Í ű ű Í ű Á ű ű ű ű ű ű ű É Í Á Á Í Í ű É ű ű ű ű ű Í Í ű É ű ű Í Í

Részletesebben

J/55. B E S Z Á M O L Ó

J/55. B E S Z Á M O L Ó KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA J/55. B E S Z Á M O L Ó az Országgyűlés részére a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, valamint a 2005. január

Részletesebben

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2015. III. negyedév)

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2015. III. negyedév) A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2015. III. negyedév) 1. Ellenőrzési adatok 2015. első kilenc hónapjában a munkaügyi hatóság 13 586 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 66

Részletesebben

14.) Napirend: A Családsegít és Gyermekjóléti Szolgálat m ködtetésére kiírt közbeszerzési pályázat eredményhirdetése

14.) Napirend: A Családsegít és Gyermekjóléti Szolgálat m ködtetésére kiírt közbeszerzési pályázat eredményhirdetése 14.) Napirend: A Családsegít és Gyermekjóléti Szolgálat m ködtetésére kiírt közbeszerzési pályázat eredményhirdetése Keller László tájékoztatja a a Képvisel -testület tagjait, hogy a napirendet tárgyalta

Részletesebben

ERKEL FERENC Pedagógiai Program TARTALOMJEGYZÉK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTERV 1-4... 3 MATEMATIKA 1-4... 63 KÖRNYEZETISMERET 1-4...

ERKEL FERENC Pedagógiai Program TARTALOMJEGYZÉK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTERV 1-4... 3 MATEMATIKA 1-4... 63 KÖRNYEZETISMERET 1-4... ERKEL FERENC PEDAGÓGIAI PROGRAM IV. kötet HELYI TANTERV LOGOPÉDIAI OSZTÁLYOK 1-4. 2010. TARTALOMJEGYZÉK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTERV 1-4.... 3 MATEMATIKA 1-4.... 63 KÖRNYEZETISMERET 1-4.... 112 ÉNEK-ZENE

Részletesebben

Az 1930-as években borzalmasnak nevezték az arthritises

Az 1930-as években borzalmasnak nevezték az arthritises 1. f ü g g e l é k A REUMATOLÓGIA Az 1930-as években borzalmasnak nevezték az arthritises betegek állapotát a nyomorékká vált idős nők térde az állukat verdesi, a körmük átdöfi a kézfejüket [ ] a csigolyáik

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A ZAGYVAPARTI IDŐSEK OTTHONÁBAN 2010. ÉVI MŰKÖDÉSÉRŐL

BESZÁMOLÓ A ZAGYVAPARTI IDŐSEK OTTHONÁBAN 2010. ÉVI MŰKÖDÉSÉRŐL ZAGYVAPARTI IDŐSEK OTTHONA 5052 Újszász, Akácfa út 90. Tel.: 56/366-533, 56/ 368-033 E-mail: szocigazgato@pr.hu, idosek@pr.hu BESZÁMOLÓ A ZAGYVAPARTI IDŐSEK OTTHONÁBAN 2010. ÉVI MŰKÖDÉSÉRŐL Beszámolási

Részletesebben

Í Á É ő ő ő ú ú ő ő ő ő ő ő ő ő í ő ő ő ő ő ű í ő ű ő ú ő ű ő ő ő ő Á í í í ő ő ő ő í í ő í ü ő í ő í í í ő í ő í ő í ő ő í í ő ő ü ő í ő í ő ő ő ő í í í ő í ő ü í í ő ő ő ő ő í ü ű ő í í í ő í í ő ő ő

Részletesebben

Prohászka Ottokár Jubileumi sorozat

Prohászka Ottokár Jubileumi sorozat Prohászka Ottokár Jubileumi sorozat E szentéletű püspök életének és műveinek bemutatása és széleskörű ismertetése rendkívül időszerű ma. Sokunkat komolyan aggaszt népünk állapota: a házasságok és gyermekszületések

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XXIII. KER. I.SZ. ÖSSZEVONT ÓVODA PEDEGÓGIAI PROGRAMJA. Módosítva 2015. szeptember 21.

BUDAPEST FŐVÁROS XXIII. KER. I.SZ. ÖSSZEVONT ÓVODA PEDEGÓGIAI PROGRAMJA. Módosítva 2015. szeptember 21. BUDAPEST FŐVÁROS XXIII. KER. I.SZ. ÖSSZEVONT ÓVODA PEDEGÓGIAI PROGRAMJA 2013 Módosítva 2015. szeptember 21. 1 Tartalomjegyzék 1. PEDAGÓGIAI ALAPELVEINK... 3 2. A program célrendszere... 5 2.1. Alapvető

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Hatvan Város Önkormányzata Képviselő-testülete Jogi és Ellenőrzési Bizottságának 2012. november 13-án a Városháza emeleti kistermében 7 45 órai kezdettel megtartott rendkívüli

Részletesebben

Intercisa castellum és vicus 1967-1983. évi ásatások feldolgozása II. zárójelentés Visy Zsolt

Intercisa castellum és vicus 1967-1983. évi ásatások feldolgozása II. zárójelentés Visy Zsolt Intercisa castellum és vicus 1967-1983. évi ásatások feldolgozása II. zárójelentés Visy Zsolt Intercisa római kori erődjében a XX. század első évtizedében kezdődtek meg a régészeti kutatások, és azóta

Részletesebben

ű ű ú ű ű ú ú Í É ú ú ű ú ű ű ű ű Í ű ú Ü ű ű ú ú ú ú ú ű ű Á Í Ú ú Í ú ű ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ű ú ű Ú ú ú Í ú ú Ü ű ű ű ú ű Í ú ú ű ű ű ű ű Í ú ű ű ű Í ű ú ú ű Á ú ú ú ű ú ú ú ú ú ű Í ú ú ú ű ű ű ű

Részletesebben

Családakadémia Hírlevél

Családakadémia Hírlevél Családakadémia Hírlevél 57. szám digitális változat Tartalom: Csak 9 februári hétvége Csak 8 Visszatekintés Csak 6 Jegyesoktatás Elnökségi ülés Szervezői tapasztalatcsere Közérdekű hirdetmények Bizalompedagógia

Részletesebben

I. Intézményi stratégia teljesülése

I. Intézményi stratégia teljesülése INTÉZMÉNY NEVE: NÉPRAJZI MÚZEUM VEZETŐJE: DR. KEMECSI LAJOS TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELŐ LAP 2014. I. Intézményi stratégia teljesülése 1. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, illetve a Kultúráért Felelős Államtitkárság

Részletesebben

ARCHAIKUS KOR. mítosz: istenekről, természetfeletti képességekkel rendelkező hősökről szóló csodás történet. mitológia: mítoszok gyűjteménye

ARCHAIKUS KOR. mítosz: istenekről, természetfeletti képességekkel rendelkező hősökről szóló csodás történet. mitológia: mítoszok gyűjteménye ARCHAIKUS KOR - a Balkán-félsziget déli részeén fekszik, sziklás és termőföldekben szegény területen fő foglalkozás a kézművesség, pásztorkodás, kereskedelem és hajózás - 3 részre tagolódott: kontinentális,

Részletesebben

181. sz. Egyezmény. a magán-munkaközvetítő ügynökségekről

181. sz. Egyezmény. a magán-munkaközvetítő ügynökségekről 181. sz. Egyezmény a magán-munkaközvetítő ügynökségekről A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató Tanácsa hívott össze Genfbe, és amely

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS közös önkormányzati hivatal létrehozásáról

MEGÁLLAPODÁS közös önkormányzati hivatal létrehozásáról MEGÁLLAPODÁS közös önkormányzati hivatal létrehozásáról Tiszakürt Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (5471 Tiszakürt, Hősök tere 1.; képviseli: Tálas László polgármester) és Nagyrév Község Önkormányzatának

Részletesebben

Székely Sándornak, első nótáriusuknak köszönhetik:

Székely Sándornak, első nótáriusuknak köszönhetik: A DOHÁNY A FALU ÉLETÉBEN A telepesek a dohány művelésének, gondozásának jól bevált módszerét hozták magukkal. A legtöbb temesközi faluból, ahonnan érkeztek, a növény termesztési technológiájának kipróbált

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS VÉGREHAJTÁSI RENDELETE

Javaslat A TANÁCS VÉGREHAJTÁSI RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.11.4. COM(2013) 759 final 2013/0369 (NLE) Javaslat A TANÁCS VÉGREHAJTÁSI RENDELETE a Kínai Népköztársaságból származó vagy ott feladott kristályos szilícium fotovillamos

Részletesebben

I. díjas Károlyi Pályázatok Alsó tagozat 2015/16.

I. díjas Károlyi Pályázatok Alsó tagozat 2015/16. 1 I. díjas Károlyi Pályázatok Alsó tagozat 2015/16. A VERSFARAGÁS kategóriában kétféle módszerrel lehetett verset alkotni. Szabályos, kötött formában vagy rímek nélkül, szabadon. Magyar Emma 4.b Emma két

Részletesebben

Csıke Krisztina * KOMPETENS KÜLKERES? AVAGY MENNYIRE FELEL MEG AZ OKTATÁS A MUNKAERİPIAC MEGVÁLTOZOTT IGÉNYEINEK

Csıke Krisztina * KOMPETENS KÜLKERES? AVAGY MENNYIRE FELEL MEG AZ OKTATÁS A MUNKAERİPIAC MEGVÁLTOZOTT IGÉNYEINEK Csıke Krisztina * KOMPETENS KÜLKERES? AVAGY MENNYIRE FELEL MEG AZ OKTATÁS A MUNKAERİPIAC MEGVÁLTOZOTT IGÉNYEINEK 1. A VIZSGÁLAT KIINDULÓPONTJA, A PROBLÉMA FELVETÉSE A jelenlegi magyar oktatási rendszerben

Részletesebben

Hazaváró Családi Juniális

Hazaváró Családi Juniális DENGELEG 1999. PÜNKÖSD V. ÉVFOLYAM 5. SZÁM A Szentlélek egyik legf bb munkája, hogy a nyugtalan szív megnyugodjon, meger södjék. A Isten Áldott szép pünkösd embert nyugtató m ve, hogy a békétlenség idején,

Részletesebben

SAJTÓREGGELI 2013. ÁPRILIS 24.

SAJTÓREGGELI 2013. ÁPRILIS 24. SAJTÓREGGELI 2013. ÁPRILIS 24. I. 20 éves a Nemzeti Kulturális Alap A Nemzeti Kulturális Alap idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A Magyar Országgyűlés 1993. március 23-án elfogadta és április

Részletesebben

XIV. Őszi bánat, csendes, szelíd virág Úgy körülölelted szívem. Kicsiny királyok. Minden virágod, mintha mosolyogna nekem.

XIV. Őszi bánat, csendes, szelíd virág Úgy körülölelted szívem. Kicsiny királyok. Minden virágod, mintha mosolyogna nekem. XIV Őszi bánat, csendes, szelíd virág Úgy körülölelted szívem. Kicsiny királyok. Minden virágod, mintha mosolyogna nekem. Az ősz, a szív: véres két árny. Sokat jártam az emberek között, ifjú vagyok, csendes

Részletesebben

Üzemlátogatás a Bakonyi Erőmű Zrt. Ajkai Hőerőművében és a Litér 400/120kV-os alállomásában

Üzemlátogatás a Bakonyi Erőmű Zrt. Ajkai Hőerőművében és a Litér 400/120kV-os alállomásában Üzemlátogatás a Bakonyi Erőmű Zrt. Ajkai Hőerőművében és a Litér 400/120kV-os alállomásában Az Energetikai Szakkollégium szervezésében 2011.október 18-án valósult meg az üzemlátogatás, melynek keretében

Részletesebben

Napo figyelemfelkeltő biztonsági jelzései: Második lecke Rendelkező/menekülési jelek

Napo figyelemfelkeltő biztonsági jelzései: Második lecke Rendelkező/menekülési jelek Napo figyelemfelkeltő biztonsági jelzései: Második lecke Rendelkező/menekülési jelek (7 9 éveseknek) Tanári útmutató A gyermekeket nem lehet túl korán megismertetni azokkal az alapvető biztonsági koncepciókkal,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a 2011. november 24. óta eltelt időszak legfontosabb eseményeiről

TÁJÉKOZTATÓ. a 2011. november 24. óta eltelt időszak legfontosabb eseményeiről TÁJÉKOZTATÓ a 2011. november 24. óta eltelt időszak legfontosabb eseményeiről Ó z d, 2012. február 16. Osztályok jelentései alapján összeállította: Humánerőforrás és Képviselő-testületi Osztály Oktatási,

Részletesebben

Az erősebbik nem? Június a férfiak hónapja, ezért követjük a Költőt, aki ezzel a felszólítással kezdi nevezetes eposzát:

Az erősebbik nem? Június a férfiak hónapja, ezért követjük a Költőt, aki ezzel a felszólítással kezdi nevezetes eposzát: Az erősebbik nem? Június a férfiak hónapja, ezért követjük a Költőt, aki ezzel a felszólítással kezdi nevezetes eposzát: Férfiuról szólj nékem, Múzsa És ha már a magas kultúránál tarunk még két irodalmi

Részletesebben

J e g y z ı k ö n y v

J e g y z ı k ö n y v 1 J e g y z ı k ö n y v amely készült 2010. június 16-án 16 óra 55 perckor a Polgármesteri Hivatal tanácstermében megtartott, Pilis Város Önkormányzata Képviselı-testülete Szociális és Egészségügyi Bizottságának

Részletesebben

Zalalövői Napköziotthonos Óvoda. 2014-2015. nevelési év munkájának értékelése

Zalalövői Napköziotthonos Óvoda. 2014-2015. nevelési év munkájának értékelése Zalalövői Napköziotthonos Óvoda 2014-2015. nevelési év munkájának értékelése 2 Statisztikai adatok: Az intézmény megnevezése: Zalalövői Napköziotthonos Óvoda Férőhelyek száma: 112 Tanköteles korú gyermekek:

Részletesebben

Baráti Kör a Művészetért Alapítvány. 9200 Mosonmagyaróvár, Kossuth Lajos u. 4. Tel.: 06-30/9-162-681 www.bkma.hu

Baráti Kör a Művészetért Alapítvány. 9200 Mosonmagyaróvár, Kossuth Lajos u. 4. Tel.: 06-30/9-162-681 www.bkma.hu Baráti Kör a Művészetért Alapítvány 9200 Mosonmagyaróvár, Kossuth Lajos u. 4. Tel.: 06-30/9-162-681 www.bkma.hu BATRÁTI KÖR A MŰVÉSZETÉRT" ALAPÍTVÁNY BESZÁMOLÓJA ÉS KÖZHASZNÚSÁGI MELLÉKLETE 2015. év 2

Részletesebben

Á ö ü ö ő ö ű ö ú ú ö ú ő ő Á ő ő ö ú ü ő ő ú ő ő ő ő ö ü ő ő ú ő ö ö ü ü ő ö ü ü ö ő ú ő ő ő ö ú ú ö ö ú ő ü ü Ü ő ö ő ű ü ö ú ú ú ö ő ö ő ö ú ö ű ő ő ö ő ö ü ö É É É É Ú É É É É É öö É É ő É ö É

Részletesebben

Polgármesteri beszámoló. a két ülés közti eseményekről 2016. április 22-e és 2016. május 19-e között

Polgármesteri beszámoló. a két ülés közti eseményekről 2016. április 22-e és 2016. május 19-e között Polgármesteri beszámoló a két ülés közti eseményekről 2016. április 22-e és 2016. május 19-e között 2016. január 31. Perkáta Az Mötv. rendelkezése szerint a megválasztott önkormányzati képviselőnek minden

Részletesebben

SZKA_106_29. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM

SZKA_106_29. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM tanulás egész SZK_106_29 é n é s a v i l á g életen át modul szerzője: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYM 418 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanári

Részletesebben

Tánc és mozgás - Helyi tanterv 2015/2016

Tánc és mozgás - Helyi tanterv 2015/2016 Célok és feladatok A tánc tanítása komplex művészetpedagógiai tevékenység, amely által a tanuló sajátos kifejezőeszköz birtokába jut, kiegészítve a nyelvi, a zenei és a vizuális kifejezőeszközök tárát.

Részletesebben

Nagyatád és környéke csatornahálózatának és Nagyatád szennyvíztelepének fejlesztése

Nagyatád és környéke csatornahálózatának és Nagyatád szennyvíztelepének fejlesztése Nagyatád és környéke csatornahálózatának és Nagyatád szennyvíztelepének fejlesztése Résztvevő települések: Bakháza, Görgeteg, Háromfa, Kutas, Lábod, Nagyatád, Ötvöskónyi, Rinyaszentkirály, Tarany Projektidőszak:

Részletesebben

Egy helytelen törvényi tényállás az új Büntető törvénykönyv rendszerében

Egy helytelen törvényi tényállás az új Büntető törvénykönyv rendszerében 6 Dr. Fá z si Lá sz l ó PhD * Egy helytelen törvényi tényállás az új Büntető törvénykönyv rendszerében 1. Miről van szó A 2012. évi C. törvénnyel elfogadott új Büntető Törvénykönyv [Btk.] Különös Részének

Részletesebben

ú ő ü ő ő ü ő ű ű ő ü ü ő ő Ü Á ő ü ő ő ü ő ő ü ő ú ő ő ő ü ő ő ő ő ő ő ü ő ü ő ő ű ű ő ü ő ő ő ü ő ü ő ű ő ü ő ő ő ő ü ü ü ő ő ű ú ü ü ő ő ő ő ü ü ő ő ő ü ő ő ő ő ű ő ú ő ő ü ő ő ü ő ő ő ű ő ő ű ü ü ő

Részletesebben

É ú ú Á É ú É ű Á Ú ú ú ú ű ú É ű ú ú ű ú ú ű ú ú ű ú ú ú ú ú ú ű ű ű ú Á Á ű É É ú ú ú ú ú ú ű Ü ű ű ű Ö Ú ú Ú ú ű ú ú ű ú ű ű ú ú Ö ű ú ú ú ű ű ű ű ú ú É É ű ű É É ú ú ű Á ú ú ú É Ú ű ú ú ű ú ú ú Ü ú

Részletesebben

Á ű Ú ÚÉ Á Á Ü Ü ű Ü Ü Ü Ú Ü Ü Ü É Ú Ü ű Ü Ü Ö ű ű Ü Ü Ü Ü Ü ű ű ű Ú ű ű Ú ű ű ű ű Á Ú É Á ű Á É Á Ú ű Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á ű Á Á Á Á Á É ű Ü ű Á ű ű ű Á ű Ú Ó Á Á ű Ú ű Ü ű Ü Á Á ű ű É

Részletesebben

É Ú ú Á Ú Ú Á Á Ú ú ú ú Ú ú Á Ú Ü Ü ű ű ú ú ú ú Ü ú Ü Ú ú ű ú É ú Ü ű ú ú Ú É É Á Á Á Á Ü ú Á Á É Ú É ú Á Ü É Ü Ü Ü Ü Á Á ű ú ű ú Ü ű Á ú ű ű ú ű ű ű ú ű ű ű ű ú Ü É ű ú ű Ü ű ú ű Ü Ü Ü ú Ú ú ú ú ű ú ű

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK IDEGENNYELV-TANULÁSI ATTITŰDJEI ÉS MOTIVÁCIÓJA

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK IDEGENNYELV-TANULÁSI ATTITŰDJEI ÉS MOTIVÁCIÓJA MAGYAR PEDAGÓGIA 0. évf.. szám 5. (00) AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK IDEGENNYELV-TANULÁSI ATTITŰDJEI ÉS MOTIVÁCIÓJA Csizér Kata és Dörnyei Zoltán Eötvös Loránd Tudományegyetem és Nottigham University Az általános

Részletesebben

É ú ú ú ú ú ú ú ú ú É É ú ű ú ű ú Ú Ü ú ú ú ú ű ú ú ű ú ú ú ú ú ú ű ú ú ű Ü ű ű ú É É ű É ű É ú ú ú ű É ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ű ú ú ű Á ú É ű ű ú ú ú ú ű ű ű ú ű ú ú ú ú ú ú ű ú ú Ú ű ú ű ű ú ú ű Ü ú ű

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. 1.4 tevékenység. Dieter Schindlauer és Barbara Liegl. 2007 június

ÚTMUTATÓ. 1.4 tevékenység. Dieter Schindlauer és Barbara Liegl. 2007 június MUNKAANYAG, KÉRELMEZŐ ELSŐ INTERJÚ ÚTMUTATÓ A HU2004/IB/SO01-TL számú Egyenlő bánásmód elvének érvényesítése és az anti-diszkriminációs törvény végrehajtásának elősegítése Twinning Light projekt összesített

Részletesebben

ö ü ö ú ú ö Á Ú ü ö ö ü ű É ú ü ü ű ö ö ö ö ö ö ö ö ű ú ü ö ü ü ű ö ö ö ö ö ö ö ü ö ű ű ú ö ü ö ö ö ű ö ű ö ö ü ú ü ö ü ö ü ü ö ö ö ö ö ü ö ű ü ö ö ű ö ö ö ö ü ú É ö ö ö ö ö ö ö ú ú ö ö ö ö ö ö ú ú ú ú

Részletesebben

AJÁNLÁST. a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 301. (1) bekezdése szerinti mértékű késedelmi kamatát is.

AJÁNLÁST. a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 301. (1) bekezdése szerinti mértékű késedelmi kamatát is. A-PBT-A-63/2013. Ajánlás A Pénzügyi Békéltető Testület dr. D-né dr. S.M. ügyvéd (xxx) által képviselt M.G-nek és M.G-nének (yyy szám alatti lakosok; a továbbiakban együttesen: Kérelmezők) az ABC Bank (zzz;

Részletesebben

A hagyományos pedagógiai kultúra csődje

A hagyományos pedagógiai kultúra csődje Dr. Nagy József írása A hagyományos pedagógiai kultúra csődje Egy hátrányos helyzetű iskola ötödik osztályát látogattam. Az utolsó padban elkülönülten ült egy szépséges serdülő leány és egy pelyhedző állú

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. h e l y t a d o k.

H A T Á R O Z A T. h e l y t a d o k. ORSZÁGOS RENDŐRFŐKAPITÁNY 1139 Budapest, Teve u. 4-6. 1903 Budapest, Pf.: 314/15. Tel: (06-1) 443-5573 Fax: (06-1) 443-5733 BM: 33-104, 33-140 BM Fax: 33-133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu Szám: 29000

Részletesebben

ő ő ő ü ő ő ő ő ő ő ő ű Ö ő Ö ő ő ő ő ő ő ő ő ü Ö ő ő ü É ő ő ü ő Ú üü ő ő Á Á É É Á ü Ú ő Ó ű ő É ő ű ő ő ő ő ő ű É Ö ű Ú Ö É ő ű ü ő ü É É É É É ő É ü ű ő ü űú ű ü ű Ú É ü ű É É É ő Ó ő ű Á ÚÚ ő ő É

Részletesebben

Politikatudomány és politikai elemzés BEVEZETÉS

Politikatudomány és politikai elemzés BEVEZETÉS BEVEZETÉS Ha fellapozzuk a nemzetközi politikatudomány termékeit, s ha belelapozunk a hazai nyilvánosságban megjelenő szövegekbe és nyilatkozatokba, valamiféle élénküléssel találkozunk: a politológusok

Részletesebben

ú Á ö ü ö ú ű ü ü ö ö ű ö ö ö ü ö ü ö ű ü ö ú ú ü ü ü ú ö ö ö ű ű ü ú ű ü ö ö Á ö ü ű ö ö ü ö ü ö ö ü ö ö ü ö ö ö Á ü ú ö ö ü ö ö ö ú ö ü ö ö ú ú ü ö ű ö ö ö úö ö ö ö ö ö ű ö ú ö ö ö ü ü ö ú ö ö ú ö ö

Részletesebben

BUDAPESTEN VERSENYEZTÜNK SIKER

BUDAPESTEN VERSENYEZTÜNK SIKER Á G F A L V I K R Ó N I K A X. évfolyam 6. szám Ágfalva Önkormányzatának tájékoztatója 2009. június SIKER Iskolánk Patakugró Néptánc Csoportja 2009. május 15-16.-án Solymáron rendezett Német Nemzetiségi

Részletesebben

Búcsú a téltől. Mai számunk tartalmából. A DÖK hírei: Diáknapi előzetes Rólunk van szó, velünk történt Reagálás írásunkra Fókuszban A pályaválasztás

Búcsú a téltől. Mai számunk tartalmából. A DÖK hírei: Diáknapi előzetes Rólunk van szó, velünk történt Reagálás írásunkra Fókuszban A pályaválasztás 2014. február XXVI. évfolyam 2. szám Búcsú a téltől Igazi Hollywood volt Kauzli József tornateremben az idei farsangon! 2014. január 31-én a második évfolyam rendezésében Oscar gála címmel színes, hangulatos

Részletesebben

Megtartó hagyomány. Magyar és török kézművesmesterségek átörökítése és továbbélése napjainkban

Megtartó hagyomány. Magyar és török kézművesmesterségek átörökítése és továbbélése napjainkban Megtartó hagyomány Magyar és török kézművesmesterségek átörökítése és továbbélése napjainkban 1 A programban résztvevő diákokat a Nádudvari Népi Kézműves Szakiskola mesterei segítették: Árvai Anikó, a

Részletesebben

Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola. Pedagógiai program

Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola. Pedagógiai program Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola Pedagógiai program 2015 TARTALOM 1. NEVELÉSI PROGRAM... 5 1.1. A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, értékei, céljai, feladatai,

Részletesebben

Ó Ú Ö Ú É Ö É Á ű ű ű ű ű ű ű ű Á ű Á Ú ű Ü ű ű Ü ű Ó ű ű Ú ű Ö Ö ű ű ű ű Á É Ó ű ű Ü Ö ű ű Ü Ú É ű ű ű ű É Ü Ü Ü É Ü Ü Ü Ü ű ű ű ű ű ű ű Ú É ű ű ű ű É Ü ű ű ű ű ű ű ű ű ű Ú ű Ö ű Ü ű ű ű ű É ű Ó ű ű É

Részletesebben

ú ú ű ú ú Ú É É Ó ű ű ü ú ü ű ü ú ú ü ü ü ú ü ú ü ü ü ü ú ű ü ü ú ű ü ü ü Á ű ű ú ű ü ü ú ű ü ű ú ü ü ü ú ű ü ü ü ű ú ü ú ü ü ü ű ű ú ü ú ű Ö ú ü ü ü ü ü ú ű Ö ü Ú É ú ú ü ü ü ü ü ü ü ü ü ú ü ú ü ú ü ü

Részletesebben

ö ű ö ö ö ö ü ö ö ü ö ö ö ö ö ö ű ö ü ú ö ö ö ö ű ü ü Ö ü ö ű ű ű ö ú Ü Á Á Á ö ö ú ü ú Ü ö ö ö ö ö ú Ü Ü ö ö Ü ö ü ö ú ö ü ö ü ü Ü ü ű ö ü ö Ü Ú Ü ü Ü ü Ü ú Ü ö ö ü ö ö ű ű ü ö ű Á ö ü ö ö ú ö Ü Á Ü Ő

Részletesebben