SZÖVEGÉRTÉS SZÖVEGALKOTÁS. Tanulói munkatankönyv szakiskolásoknak

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZÖVEGÉRTÉS SZÖVEGALKOTÁS. Tanulói munkatankönyv szakiskolásoknak"

Átírás

1 SZÖVEGÉRTÉS SZÖVEGALKOTÁS Tanulói munkatankönyv szakiskolásoknak 6

2 A kiadvány a Nemzeti Fejlesztési Terv Humánerõforrás-fejlesztési Operatív Program központi program (Pedagógusok és oktatási szakértõk felkészítése a kompetencia alapú képzés és oktatás feladataira) keretében készült. SZAKMAI VEZETÕK PÁLA KÁROLY SZAKMAI IGAZGATÓ PUSKÁS AURÉL FEJLESZTÉSI IGAZGATÓHELYETTES RÁPLI GYÖRGYI A PROGRAMFEJLESZTÉSI KÖZPONT VEZETŐ JE FEJLESZTÉSI PROGRAMVEZETŐ KORÁNYI MARGIT VEZETŐ FEJLESZTŐ K ARATÓ LÁSZLÓ KÁLMÁN LÁSZLÓ SZAKMAI BIZOTTSÁG BÓKAY ANTAL ELNÖK BÁNRÉTI ZOLTÁN CSERHALMI ZSUZSA GYÕRI JÁNOS SCHEIN GÁBOR ALKOTÓSZERKESZTÕ FENYŐ D. GYÖRGY SZAKMAI LEKTOROK A SZAKMAI BIZOTTSÁG TAGJAI PETHŐ NÉ NAGY CSILLA SCHLEICHER IMRÉNÉ TRENCSÉNYI BORBÁLA FELELÕS SZERKESZTÕ NAGY MILÁN BORÍTÓGRAFIKA TIPOGRÁFIA SZŰ CS ÉDUA BÁRD JOHANNA SULINOVA KHT. FENYŐ D. GYÖRGY A KIADVÁNY INGYENES, KIZÁRÓLAG ZÁRT KÖRBEN, KÍSÉRLETI-TESZTELÉSI CÉLLAL HASZNÁLHATÓ. KERESKEDELMI FORGALOMBA NEM KERÜLHET. MÁSOLÁSA, TERJESZTÉSE SZIGORÚAN TILOS! KIADJA AZ EDUCATIO TÁRSADALMI SZOLGÁLTATÓ KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG 1134 BUDAPEST, VÁCI ÚT 37. A KIADÁSÉRT FELEL: KEREKES GÁBOR ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ NYOMDAI MUNKÁK: PÁTRIA NYOMDA ZRT., 2008

3 A SZERELEM ÉLMÉNYE Tanulói munkatankönyv Fejlesztő Békés Anna

4 TARTALOM A SZERELEM ÉLMÉNYE 5 SZERELMES KÉPEK 13 SZERELEM ÉS SZEXUALITÁS NAPJAINKBAN 21 ÉN? TE? MI? 29 ROMANTIKUS ÉRZÉSEK 36 SARKADI IMRE: ELVESZETT PARADICSOM 44 SHAKESPEARE: ROMEO ÉS JÚLIA

5 1. S Z E R E L M E S K É P E K 1. Képeslapok Internetes képeslapokat láttok, amelyeket szerelmeseknek ajánlanak. Nézzétek meg őket, olvassátok el figyelmesen a rajtuk látható szövegeket is!

6 6 S Z Ö V E G É R T É S S Z Ö V E G A L K O T Á S 1 0. É V F O L Y A M a) Szerintetek mennyire illenek a szövegek a képekhez? Válasszatok egy képet, és indokoljátok meg, összeillik-e a szöveggel! b) Van-e hasonlóság a képek között? 2. Kép és történet Válassz ki egyet a fenti képek közül, és dolgozz azzal hosszabban! A) Nézd meg a szerelmespár képét! a) A kép elemzése Boldognak látod őket? Milyen látható jelei vannak a boldogságuknak? Hogyan segített a fotós a boldogság ábrázolásában? Mi jelképezi a lángot a képen? Tipikus-e, hogy a fiú sötéthajú, a lány pedig szőkés? Van-e jelentősége annak, hogy mögöttük a tenger látszik?

7 S Z E R E L M E S K É P E K 7 MEGJEGYZÉS: A képen olvasható verset Ludovico Ariosto olasz reneszánsz költő írta ( ). b) Fogalmazás Mi lehet a történetük? Írd meg 7-8 mondatban!

8 8 S Z Ö V E G É R T É S S Z Ö V E G A L K O T Á S 1 0. É V F O L Y A M B) Nézd meg a rózsás képet! a) A kép elemzése Vajon miért a rózsa a szerelmesek jelképe? Hogyan illik ehhez Bródy János dalszövege? A kép nem ábrázol embert. A megszólaló a rózsa nevében beszél. Milyen alkalomból lehet elküldeni ezt a képeslapot? Hányféle jelentése lehet itt az elmúlás szónak?

9 S Z E R E L M E S K É P E K 9 b) Fogalmazás Találj ki egy történetet a képeslaphoz!

10 10 S Z Ö V E G É R T É S S Z Ö V E G A L K O T Á S 1 0. É V F O L Y A M C) Nézd meg a tengerparti tájat ábrázoló képeslapot! a) A kép elemzése Vajon miért szokták összekapcsolni a tengert és a szerelmet? Hogyan illeszkedik a szöveg a képhez? Igaz-e a szerelemnek ez a meghatározása? Miért nem látunk embert a képen? Miért csak egy pár lábnyom van?

11 S Z E R E L M E S K É P E K 11 b) Fogalmazás Találj ki egy történetet ehhez a képeslaphoz, és meséld el! 3. Szépség és szerelem? Szépség és szerelem fogalmát gyakran összekapcsolják. Eszerint nem lehet szerelmes, aki csúnya? Mi a véleményed erről? Hallottál-e már csúnya emberek szerelméről? Meséld el röviden! A szerelem megszépít Mi a véleményed erről? A szerelem elvakít Mi a véleményed erről? A szerelem vak Mi a véleményed erről?

12 12 S Z Ö V E G É R T É S S Z Ö V E G A L K O T Á S 1 0. É V F O L Y A M

13 2. SZERELEM ÉS SZEXUALITÁS NAPJAINKBAN A következő órákon szakemberek pszichiáter, pszichológus, szexológus véleményét olvashatod a szerelemről. Mindhárman napjaink kérdéseivel foglalkoznak. Írásaik a nagyközönség számára készültek, céljuk a problémák felvetése. 1. Két vélemény BUDA BÉLA: SZEXUALITÁS MA MAGYARORSZÁGON A ma felnövekvő fiatalok körében ritkán látunk komoly szexuális gátlást, ritkább a súlyos nemi zavar, de a nemi élet megkezdése ma sem könnyű, s különösen nem az a kölcsönösen örömöt adó, érzelmileg megalapozott kapcsolatnak a megteremtése. Ez a mai fiatalok számára gyakran probléma, s ebben szeretnének segítséget kapni. A felnőtt nemzedék pedig zavarban van, elmaradottnak érzi magát a pornóhullám és az alternatív nemi lehetőségek feltárulása miatt. Gátlásainak orvoslására szívesen fogadná szakemberek segítségét. Helyenként nehezítőleg, de egészében előnyösen hat a nők társadalmi felszabadulásának gyors üteme. A nők igyekeznek kivívni egyenrangúságukat a szexualitásban is. Nagyon gyakran a nyílt házasságot lelkesen igenlő férfi féltékennyé és konzervatív házasságvédővé válik, ha a nyitott kapcsolat jogait a feleség kezdi megvalósítani Forrás: Fejezetek a szexualitás történetéből. Szerkesztette Oláh Tamás. Budapest, Gondolat Kiadó. Szómagyarázatok: Nyílt házasság: az 1970-es években keletkezett fogalom. A házasfelek nem korlátozzák egymás szabadságát, önmegvalósítását, esetleg akkor sem, ha házasságon kívüli szexuális kapcsolatról van szó. Konzervatív: hagyományőrző, hagyománytisztelő. Abban az értelemben is használjuk, ha valaki nem akar változást valamilyen téren. A szerzőről: BUDA BÉLA dr. orvos, pszichiáter, egyetemi tanár. 25 éven át kórházban dolgozott és 2001 között a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Magatartástudományi Intézetének ambulanciavezetője volt tól a Károli Gáspár Református Egyetem Kommunikáció Tanszékének tanszékvezetője. Fő kutatási területe az emberi kapcsolatok rendszere, a rossz kommunikációból adódó zavarok feltárása és megelőzése.

14 14 S Z Ö V E G É R T É S S Z Ö V E G A L K O T Á S 1 0. É V F O L Y A M POPPER PÉTER: A BOLDOG EGYÜTTÉLÉS A magyar nyelv fejlődésében főként a szex tabusítása miatt nem alakultak olyan szavak, melyekkel a nemi szerveket és nemi folyamatokat polgári természetességgel megfogalmazhatnánk. Ezt vagy latinul kell mondani, vagy bírósági bükkfanyelven, ahogy normális ember ugyancsak nem beszél, vagy máris malackodásról van szó. Nincsenek rendes magyar kifejezéseink ezekre. Ismeretesek a behelyettesítő fogalmak, amelyek sokat elárulnak a családban uralkodó szexuális atmoszféráról. Fütyi, kisjancsi, bögyörő, kukac és társaik, de akadt olyan család is, ahol a kisfiú nemi szervét úgy hívták, fúj lótetű. Nehezen lehet felszabadult valaki a fúj lótetűjével. Lányoknál: az alsóváros, a punci. A menstruáció helyett a megjött, az utazom, az úgy vagyok stb. Forrás: Mesterkurzus Magány és társ; Féltékenység és hűség. Budapest, Saxum Kiadó. A szerzőről: POPPER PÉTER dr. pszichológus, egyetemi tanár. Az ország ma talán legismertebb pszichológusa, aki az élet minden területével foglalkozik. Számos könyve jelent meg a lélektan és a kultúra összefüggéseiről. Élt Indiában, három évig tanított Izraelben. Mostanában mindinkább a vallás lelki vonatkozásaival foglalkozik, nagyon érdeklik a keleti filozófiák. Több egyetemen és főiskolán tanít. a) Keresd ki a többes szám első személyre utaló szavakat mindkét szövegből. Kiket érthet a többes szám első személyen Buda Béla, kiket Popper Péter? A SZÖVEG SZERZŐ JE BUDA BÉLA POPPER PÉTER T/1. SZÓ A T/1. TARTALMA

15 S Z E R E L E M É S S Z E X U A L I T Á S N A P J A I N K B A N 15 b) Milyen kifejezésre utal vissza az aláhúzott az és mire az ez névmás Buda Béla szövegében? c) Írd ki, milyen jelzőket használ Buda Béla a jó kapcsolat jellemzésére! d) Fogalmazd meg saját szavaiddal, mit jelenthetnek a pornóhullám, az alternatív nemi lehetőségek feltárulása és a szex tabusítása kifejezések. (Az idegen szavak jelentésének meghatározásához használhatod az Idegen szavak és kifejezések szótárát!) pornóhullám: alternatív nemi lehetőségek feltárulása: a szex tabusítása: e) Keress rokon értelmű szavakat vagy kifejezéseket a nehezítőleg szó helyett! (Használhatod a Magyar értelmező kéziszótárt vagy a Magyar szinonimaszótárt!) f) Sorold fel, milyen problémákat vet föl Buda Béla szövege!

16 16 S Z Ö V E G É R T É S S Z Ö V E G A L K O T Á S 1 0. É V F O L Y A M 2. Vitakör Alkossatok csoportokat, és válasszatok ki egy témát az alábbiak közül! Írjatok róla rövid (kb. 10 mondatos) vitaindítót! 1. téma: Szerintetek van-e szerepe a megfelelő szavak hiányának abban, hogy Magyarországon kevesen fordulnak szexuális problémáikkal szakemberhez? Indokoljátok meg álláspontotokat! 2. téma: Popper Péter írása kapcsán eszünkbe juthat a trágárság, a káromkodás. Talán ti magatok is gyakran használtok a szexualitásra utaló szavakat feleslegesen. Mi a véleményetek: baj ez? Indokoljátok meg nézeteiteket! 3. téma: Szerinted miért válnak a férfiak konzervatív házasságvédővé, ha a saját feleségük kezdi a nyitott kapcsolat jogait megvalósítani? Vajon miért csak a férfiak álláspontjáról szól a szöveg? Érveljetek is a véleményetek mellett!

17 S Z E R E L E M É S S Z E X U A L I T Á S N A P J A I N K B A N Hűség és hűtlenség Olvassátok el Lux Elvira tanulmányának részletét, majd válaszoljátok meg a hozzá tartozó kérdéseket! LUX ELVIRA: HŰSÉG, HŰTLENSÉG A modern szingli eszmével azért nem tudok egyetérteni, mert az természetellenes állapot, miután az ember társas lény. Persze hogy a tizenéves lány nem akar férjhez menni, ez természetes, hiszen még nincs felkészülve az anyaszerepre, de ugyanez a lány huszonévesen már bizony akar. Aki huszonévesen sem gondol a jövőre, azzal valami baj van. Tizenévesen a házasságnak még a gondolati hárítása is természetes. Az egészséges és zavartalan fejlődésnek sok akadálya lehet. Rengeteg téveszmének, deformitásnak oka, alapja, gyökere elsősorban az, hogy, mint tudjuk, Magyarországon a házasságoknak több mint a fele válással végződik. Ebből az következik, hogy a gyerekek csonka családban nőnek fel. A válás után többnyire az anyával maradnak, az apa lép ki az életképből, ami a fiú számára tragédia. Tudjuk, hogy a leghatásosabb nevelőeszköz a példa. Amennyiben ez a minta hiányzik, a fiúgyereknek nincs a közvetlen környezetében, akivel azonosulhatna. Ezért van olyan sok szexuális probléma napjaink fiatal férfijaival, mert képtelenek voltak minta híján azonosulni a nemüknek megfelelő szerep viselkedési formáival. Forrás: Mesterkurzus Magány és társ; Féltékenység és hűség. Budapest, Saxum Kiadó. A szerzőről: LUX ELVIRA dr. nyugalmazott pszichológus. A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen elsőként oktatta azt, hogyan okoznak a lelki zavarok testi megbetegedéseket. Ugyancsak ő volt, aki először tanulmányozta a szexuális élet lelki vonatkozásaival foglalkozó szexuálpszichológiát. Több népszerű tudományos könyvet és számos könyvrészletet írt. A fenti részlet a Hűség, hűtlenség és a szexualitás c. tanulmányból való.

18 18 S Z Ö V E G É R T É S S Z Ö V E G A L K O T Á S 1 0. É V F O L Y A M a) Keressétek ki a névmásokat a szövegből, és írjátok be őket az alábbi oszlopba. Ha ugyanaz a szó többször szerepel, írjátok be őket egyszer, és jelöljétek, hányszor fordult elő. Ezt követően csoportosítsátok az összegyűjtött névmásokat aszerint, hogy vissza- vagy előreutalnak a szöveg valamely részére. NÉVMÁSOK b) Keressétek ki a mondatok közötti kötőszókat a szövegből, és írjátok be őket az alábbi táblázatba! Ha ugyanaz a szó többször szerepel, írjátok be egyszer, és jelöljétek, hányszor fordult elő. Csoportosítsátok az összegyűjtött kötőszókat aszerint, hogy alá- vagy mellérendelő mondatokat kötnek össze. A mellérendelő mondatokat csoportosítsátok fajtájuk szerint. KÖTŐ SZÓK

19 S Z E R E L E M É S S Z E X U A L I T Á S N A P J A I N K B A N 19 c) A három bekezdés három állítást tartalmaz. Húzzátok alá az állításokat, és állapítsátok meg, milyen tartalmi-logikai kapcsolatban állnak egymással. Számozzátok meg az állításokat, és az alábbi jelek segítségével ábrázoljátok ezeket a kapcsolatokat! A SZÖVEG LOGIKAI KAPCSOLATAI a mellérendelés fajtáihoz hasonlóak. Két mondat közötti viszony tehát lehet kapcsolatos, jele: vagy + ellentétes, jele: magyarázó, jele: következtető, jele: választó, jele: ~ d) Próbáljátok meg a szöveg alapján meghatározni a szingli és a deformitás szó jelentését. Segítségül használhatjátok az internetet vagy idegen nyelvű szótárt. A szinglire valószínűleg nem találtok egyértelmű meghatározást. Írjátok ide, hogyan határozzátok meg ti magatok ezeket a szavakat! Tudjátok-e, hogy hívják másképp azokat, akik egy bizonyos életkor betöltése után még nem házasodtak meg? Nézzétek meg az előző kérdésre adott válaszotokat, s próbáljátok meg megfogalmazni a kétféle kifejezés tartalmi és stílusbeli különbségét!

20 20 S Z Ö V E G É R T É S S Z Ö V E G A L K O T Á S 1 0. É V F O L Y A M A szöveg segítségével válaszolj! Mikortól tekintünk valakit szinglinek? 4. Gondolataim a mai családról Olvassátok el újra az utolsó bekezdést, és válaszoljatok a kérdésekre: Elsősorban kinek a számára tragédia a szülők válása a szerző szerint? Egyetértetek-e ezzel az állítással? Érveljetek 4-5 mondatban! Szerintetek megváltoznak-e a női szerepek a válások számának emelkedésével? Mi a véleményetek, milyen mintát jelent egy gyermekét vagy gyermekeit egyedül nevelő anya a lánya számára? A cím alapján valószínűleg mást vártatok a szövegtől. Fogalmazzátok meg 2-3 mondatban, mit vártatok és utólag mit hiányoltok a tanulmányból!

21 3. ÉN? TE? MI? 1. Több vagy kevesebb? Egyenrangú vagy alárendelt? Rendezzetek közvélemény-kutatást az osztályban! Ki mit gondol: a) Egy párkapcsolatban az ember több lesz azáltal, hogy a másikkal kapcsolatba került? Igen, feltétlenül Csak jó kapcsolatban Nem b) A párkapcsolatban egyenrangúak-e a felek? Igen, feltétlenül Nem: mindig a férfi kell hogy fölényben legyen Mindig valaki fölényben van, de mindig attól függ, ki az erősebb személyiség A közvélemény-kutatás eredményét beszéljétek meg! Figyeljétek meg azt is, hogyan oszlottak meg a válaszok (például hogy a fiúk és a lányok inkább mire szavaztak). 2. Két ember viszonyáról Olvassátok el az alábbi verset, majd oldjátok meg a hozzá tartozó kérdéseket! RADNÓTI MIKLÓS: KIS NYELVTAN Én én vagyok magamnak s néked én te vagyok, a te én vagy magadnak, két külön hatalom. S ketten mi vagyunk. De csak ha vállalom. (1943) A szerzőről: RADNÓTI MIKLÓS ( ) Radnóti Miklós magyar költő az 1940-es évek egyik legjelentősebb lírikusa volt, a második világháború okozta szorongás, haláltudat és halálélmények legjelentősebb kifejezője és ábrázolója. Maga boldogságra hajló, a világ harmóniáját szemlélő, idillre vágyakozó ember volt, ám zsidó származása miatt üldöztetésben, többszöri munkaszolgálatban volt része. A II. világháború vége felé, 1944 novemberében több hónapnyi embertelen munkaszolgálat és több hétnyi erőltetett menetelés után végezték ki. Az itt idézett vers részlet a Papírszeletek című, nagyon rövid verseket tartalmazó versciklusból.

22 22 S Z Ö V E G É R T É S S Z Ö V E G A L K O T Á S 1 0. É V F O L Y A M Radnóti Miklós a) Fogalmazzátok meg 2-3 mondatban, mit vártatok a cím elolvasása után! Miről szól a vers valójában? b) Készítsetek táblázatot! Ha ugyanaz a szó többször szerepel, írjátok be egyszer, és jelöljétek, hányszor fordult elő. Van olyan oszlop, amelynek több sora is üresen marad. EGYES SZÁM ELSŐ SZEMÉLYRE UTALÓ SZAVAK EGYES SZÁM MÁSO- DIK SZEMÉLYRE UTA- LÓ SZAVAK TÖBBES SZÁM ELSŐ SZEMÉLYRE UTALÓ SZAVAK Összesen: Összesen: Összesen: Figyeljétek meg: Melyik oszlopban szerepel a legtöbb szó? Melyikben a legkevesebb?

23 É N? T E? M I? 23 c) Melyik mondat indokolja ezt a különbséget? d) Milyen szavakat emelnek ki a szövegből a rímek? (Milyen szavak rímelnek egymással?) e) Írjátok le a vers rímképletét! f) Mi a szerepe a versben a csak szócskának? 3. Eredetmonda a két nemről Olvassátok el az alábbi ókori szöveget, majd válaszoljatok a hozzá tartozó kérdésekre! PLATÓN: A LAKOMA (részletek) Először is meg kell ismernetek az emberi természetet, és hogy mi mindenen esett át. A mi természetünk eredetileg nem olyan volt, mint ma, hanem egészen másféle. Először is az emberi nemek száma három volt, nem kettő, mint most, férfi és nő, hanem volt még egy harmadik is, amely egyesítette magában a kettőt, ennek csak a neve maradt ránk, ő maga eltűnt. Azután meg mindegyik embernek egészen gömbölyű volt az alakja, körbefutott a háta meg az oldala, kezük négy volt s lábuk is ugyanannyi, mint a kezük, s két teljesen egyforma arcuk egy egészen kerek nyakon. A két ellenkező oldalon lévő archoz egy koponya tartozott és négy fül; nemi szervük is kettő volt és minden egyebük is, úgy, ahogy ebből már el lehet képzelni. Járni fölegyenesedve is tudtak, mint ma, amerre éppen akartak, ha pedig gyorsan kellett menni, mint ahogy a cigánykerekezők feldobják egyenesen a lábukat és hányják a kereket, ők is, az akkor még nyolc végtagjukra támaszkodva, gyorsan karikázva haladtak előre. Erejük és bátorságuk szörnyű volt, s gondolkodásuk nagyra törő; az istenekkel is kikezdtek, megpróbáltak fölmenni az égbe s ott rátámadni az istenekre. Zeusz kettévágta az embereket, mint ahogy a naspolyát szokás aszalás előtt, vagy fonállal a tojást. Így hát mindegyikünk az embernek egy másik félhez illeszthető fele, mert ketté vagyunk vágva, mint a félszegúszó halak. Kettő lett egyből, s most keresi ki-ki a maga másik felét. Forrás: Platón: A lakoma. Fordította Telegdi Zsigmond. Budapest, Atlantis Könyvkiadó.

24 24 S Z Ö V E G É R T É S S Z Ö V E G A L K O T Á S 1 0. É V F O L Y A M Szómagyarázat: Naspolya = keletről származó gyümölcsfajta A szerzőről: PLATÓN (i. e. 427 i. e. 347) Platón az ókor egyik legnagyobb hatású filozófusa volt. I. e. 427-ben született, valószínűleg Athénban. Előkelő családból származott. Neve ragadványnév: a plató szó ugyanis fennsíkot, széles, lapos területet is jelent. Platónnak széles válla és lapos homloka volt, innen ered a neve. Fiatal korában költészettel, tragédiaírással foglalkozott, majd húszéves korában a híres filozófus, Szókratész tanítványa lett. I. e. 399-ben Szókratész meghalt. Platón mestere halála után útra kelt, s tíz évig nem tért vissza szülővárosába. Hazatérése után (i. e. 387-ben) megvásárolta Akadémosz hérosz ligetét, itt tanított tovább filozófiát és matematikát. Nyolcvanéves korában halt meg, az akadémia kertjében temették el. A lakoma című művének kerettörténetében egy filozófus beszéli el barátainak, mi történt, ki mit mondott azon a vitán, amely a szerelemről szólt, s amelyen Athén leghíresebb írói, filozófusai vettek részt. Az itt szereplő szöveg részlet az Arisztophanész görög vígjátékíró (kb. i. e. 450 i. e. 385) szájába adott hozzászólásból való. Platón a) Platón megnevezte a kétnemű teljes embert, mi szándékosan hagytuk ki a szót a szövegből. Ti hogyan neveznétek?

25 É N? T E? M I? 25 b) Mi mindenben különböztek a teljes emberek a kettévágott emberektől? (Ha csoportosítjátok a különbségeket, ötöt találtok.) c) Mivel vívták ki a teljes emberek Zeusz haragját? d) Nézzétek meg a szövegben, milyen hasonlattal érzékelteti Platón a kettévágás műveletét! e) Milyen nyelvi forma utal arra, hogy a mai ember e kettévágott lény utóda? Fogalmazzátok meg röviden, mit jelent a szöveg alapján, ha a szerelmesek megtalálják egymást! f) Ha ismeritek más vallások, pl. a zsidó-keresztény hagyomány elképzelését férfi és nő teremtéséről, elevenítsétek fel és vessétek össze Platón szövegével! g) Ismertek-e olyan magyar szót, amely pontosan kifejezi, hogy a férfi nő kapcsolatban a pár az egészet jelenti? h) Változtat-e a szöveg komolyságán az, hogy Platón a népszerű vígjátékíróval, Arisztophanésszel mondatja el?

26 26 S Z Ö V E G É R T É S S Z Ö V E G A L K O T Á S 1 0. É V F O L Y A M I) Szorgalmi feladat: Próbáld meg lerajzolni, hogyan nézhettek ki a teljes emberek! 4. Beszélgetés A szövegek elolvasása, a két szerző véleménynek átgondolása és a feladatok elvégzése/ meghallgatása után foglald össze véleményedet: Mitől lesz a két félből egy egész, vagyis két emberből egy pár? Csoportoddal együtt készülj fel egy beszélgetésre, amelyben arra is kitértek: Milyen párkapcsolati konfliktusok származnak abból, ha valamelyik fél nem veszi tudomásul, hogy a szerelemben is megmarad az én. Ne felejtsd el, ebben a beszélgetésben sem legyőznöd kell a másikat (akárcsak egy jó párkapcsolatban), hanem az a legjobb eredmény, ha sikerül közös álláspontra jutnotok. Ha reagálsz a többiek megszólalására, alkalmazd mindazokat a fogásokat és tapasztalatokat, amelyeket a jó vitáról eddig szereztél. A felkészüléshez és a vitához az alábbi lépéseket ajánljuk:

27 É N? T E? M I? 27 a) Ezeket a feladatokat egyedül oldd meg! Olvasd végig a Radnóti- és a Platón-szöveggel kapcsolatos feladatokra adott válaszaidat. Foglald össze, mit mondott Radnóti, illetve Platón az emberpár egységéről. Fogalmazd meg magadban, melyikkel miben értesz egyet, miben nem. Alakítsd ki saját álláspontodat! b) Ezeket a feladatokat csoportmunkában oldjátok meg! Beszéljétek meg a csoporton belül, ki lesz a szóvivő. Miután kiválasztottátok a szóvivőt, készítsetek együtt rövid vázlatot a szóvivő számára. Legjobban akkor tudtok a szóvivőnek segíteni, ha a vázlatot mindenki leírja, így látjátok, mire hogyan válaszol a másik csoport. A választott szóvivő ügyeljen a mondanivaló megfogalmazásának és hangzásának harmóniájára. Figyeljen arra, mit mond a másik fél. Magában gondolja végig, számított-e erre az ellenérvre vagy sem. Ha nem tud azonnal válaszolni, kérje nyugodtan a többiek segítségét. A segítők figyeljék a saját szóvivőjüket, ha kell, súgjanak oda egy-egy szót, amit a szóvivő nem talál. A vázlatban jegyezzék, mit állított és mit cáfolt a másik fél, döntsék el, el tudják-e fogadni érvelését vagy vannak-e ellenérveik. Figyeljék saját szóvivőjüket, közben levelezve tanácskozhatnak csoportjuk többi tagjával. Ha vannak közös pontok a többi csoporttal, foglaljátok össze ezeket; fogalmazzátok meg a különbségeket is. Feljegyzések, gondolatok, ötletek:

28 28 S Z Ö V E G É R T É S S Z Ö V E G A L K O T Á S 1 0. É V F O L Y A M

29 4. R O M A N T I K U S É R Z É S E K 1. Ábránd Mit vársz attól a verstől, amelynek a címe Ábránd? Fogalmazd meg 2-3 mondatban! ÁBRÁND 2. A romantikus szerelem Olvasd el kétszer az alábbi verset! VÖRÖSMARTY MIHÁLY: ÁBRÁND Szerelmedért Feldúlnám eszemet És annak minden gondolatját, S képzelmim édes tartományát; Eltépném lelkemet Szerelmedért. Szerelmedért Fa lennék bérc fején, Felölteném zöld lombozatját, Eltűrném villám s vész haragját, S meghalnék minden év telén Szerelmedért. Szerelmedért Lennék bérc-nyomta kő, Ott égnék földalatti lánggal, Kihalhatatlan fájdalommal, És némán szenvedő, Szerelmedért.

30 30 S Z Ö V E G É R T É S S Z Ö V E G A L K O T Á S 1 0. É V F O L Y A M Szerelmedért Eltépett lelkemet Istentől újra visszakérném, Dicsőbb erénnyel ékesítném S örömmel nyújtanám neked Szerelmedért! (1843) a) A Szerelmedért szó a többszörös keret szerepét tölti be. Fogalmazd meg, miért! b) Szerinted miről ábrándozik a vers lírai én -je (beszélője)? Írd le néhány mondatban! c) Hol tartanál nagyobb szünetet a vers felolvasásakor? Az első és második vagy az ötödik és hatodik sorok között? Miért? d) Keresd meg és jelöld a szövegben, hogyan nyomatékosítja a szerző mondandóját. Jelöld be, hol hogyan hangsúlyoznál, ha hangosan kellene felolvasnod vagy elmondanod. e) Olvasd fel a verset a csoport többi tagjának! Hallgasd meg a többiek felolvasását! Indokoljátok meg egymás számára, ki mit miért hangsúlyozott/mondott hangosabban stb. Módosítsd saját változatodat ennek megfelelően, ha szükséges. f) Hallgassatok meg néhány előadást! Az elhangzott felolvasásokról mondjatok véleményt! Figyeljetek arra, mennyiben felelnek meg az alábbiak a vers értelmezésének: a felolvasás pontossága beszédtempó hanglejtés, hangsúlyok hangerő g) Tanuld meg kívülről a verset!

31 R O M A N T I K U S É R Z É S E K Egy versről háromféleképpen Válassz egyet az alábbi feladatok közül, és oldd meg otthon, egyedül! a) El tudsz-e képzelni ma olyan személyes élethelyzetet, amelyben ehhez hasonló vallomás elhangozhat? Írd meg azt a történetet, amelyben elhangozhat!

32 32 S Z Ö V E G É R T É S S Z Ö V E G A L K O T Á S 1 0. É V F O L Y A M

33 R O M A N T I K U S É R Z É S E K 33 b) Rajzolj illusztrációkat a 2. és 3. versszakról! A képek megnézése után beszéljétek meg, melyiket miért javasolnák vagy nem javasolnák könyvillusztrációnak. c) Az óra címében a romantika szó szerepel. Fogalmazd meg néhány mondatban, te mit értesz ezen. Ezt követően keresd meg a romantika szó jelentését! Hogyan kapcsolódik össze a te elképzeléseiddel? (A romantika jelentésének meghatározásához használhatod az internetet vagy nyomtatott lexikont.) Miután összefoglaltad egy kb. féloldalas kisesszében, mi a romantika, foglald össze ugyanilyen terjedelemben, mitől romantikus a vers!

34 34 S Z Ö V E G É R T É S S Z Ö V E G A L K O T Á S 1 0. É V F O L Y A M

35 R O M A N T I K U S É R Z É S E K 35

36 5. SARKADI IMRE: ELVESZETT PARADICSOM 1. Elveszett paradicsom Mit jelent a címben szereplő kifejezés: Elveszett paradicsom? Milyen asszociációkat kelt? Készíts pókhálóábrát a címről! ELVESZETT PARADICSOM 2. Drámaolvasás A következőkben Sarkadi Imre Elveszett paradicsom című drámájából olvashattok részleteket. A szerzőről: SARKADI IMRE ( ) Sarkadi Imre Debrecenben született 1921-ben ban költözött Budapestre, újságíró lett, a Szabad Szó című lap felelős szerkesztője. A lapban számos, paraszti tárgyú riportot publikált. Ezután több lapnál is dolgozott től 1957-ig a Madách Színházban volt dramaturg. Írói példaképének Móricz Zsigmondot tekintette, a nagy író hatása érződik első művein. Útkeresése közben próbált védekezni pesszimizmusa ellen, de mindinkább a kiábrándultság és keserűség vált jellemző vonásává ben kapott Kossuth-díjat, ezt megelőzően többször (1951, 1952, 1954) József Attila-díjat. Máig tisztázatlan, hogy baleset vagy öngyilkosság következtében halt meg Budapesten, 1961-ben.

37 S A R K A D I I M R E : E L V E S Z E T T P A R A D I C S O M 37 Sarkadi Imre A DRÁMÁRÓL: Az Elveszett paradicsom a 20. század közepén játszódik, Magyarországon. A műnek három főszereplője van: Sebők Imre, nyugdíjas tanár, aki 75. születésnapját ünnepli; Sebők Zoltán, 30 év körüli sikeres agysebész, Sebők Imre egyik fia; Marosi Mira, Sebőkék távoli rokona Kolozsvárról, 19 éves egyetemista lány, aki látogatóba érkezett az édesapjával. A cselekmény rövid összefoglalása: a dráma két felvonása kb. két nap alatt játszódik. Sebők Imre erdélyi vendégei búcsúzni készülnek, már csak két napjuk van elutazásukig. Nyár végén járunk, az idős tanár 75. születésnapját ünneplik. Megérkeznek Pestről a gyermekei. Az Erdélyből érkezett rokon lány és Zoltán egymásba szeretnek. Az orvos fiú nagyon zavartan viselkedik először apjának, később Mirának is bevallja, lakásán tiltott abortuszt végzett. Páciense a szeretője belehalt a műtétbe, ezért hosszú börtönbüntetés vár rá. Utolsó szabadon töltött napjaiban apja bölcs társaságára vágyik. Mira azzal az ígérettel búcsúzik, hogy várni fog Zoltánra, bármennyit kell is várnia. Az ő életigenlése, optimizmusa inkább hasonlít az idős tanáréra, mint Zoltáné, aki eltékozolta tehetségét, lehetőségeit, s most siratja a számára elveszett paradicsomot. Olvassátok el magatokban a szöveget. Miből tudjátok első ránézésre megállapítani, mikor beszél Mira és mikor Zoltán? Miről ismeritek fel a szerzői utasításokat? SARKADI IMRE: ELVESZETT PARADICSOM (részletek) RÉSZLET AZ I. FELVONÁSBÓL Zoltán és Mira beszélgetése első nap este. Zoltán bent van a szobában, Mira az ablakban áll. MIRA [ ] rólad első pillanatban éreztem, hogy olyan vagy, akire én hatással tudok lenni. ZOLTÁN Ezt honnan láttad? MIRA Egész őszintén onnan, hogy te is hatással voltál rám.

38 38 S Z Ö V E G É R T É S S Z Ö V E G A L K O T Á S 1 0. É V F O L Y A M ZOLTÁN Amilyen kedves vagy, hogy ezt mondtad, ugyanolyan pontatlan. Semmit sem bizonyít. MIRA De Ha két embernek hasonló ZOLTÁN Aha, most megjelenik a tizenkilenc éves. Valamikor én is így gondoltam: két ember, egyik venni tudja a másik hullámhosszát ez a szerelem. Kis csönd MIRA Én nem szerelemről beszéltem. ZOLTÁN Mi másnak nevezed, ha férfi és nő hatással vannak egymásra? MIRA (csökönyösen) Nem azt mondtam, hogy szerelem. ZOLTÁN Hát lehet, hogy én tágabb értelemben használom a szót, mint te. MIRA Óó, én egészen zárt értelemben használom illetve használnám, de most nem erről beszéltem. ZOLTÁN Nekem azt jelentette: olyan vagy, akibe bele tudnék szeretni. Annak ellenére, hogy novemberi esőben csakugyan csapzott, borzas kis csirke vagy. Majdnem mindent tudok már rólad most már azt is tudom, milyen vagy márciusban, mikor kezdesz kinyílni tudom, hogyan duzzogsz, milyen az arcod, ha sírsz azt is, hogy milyen lennél meztelenül az ágyban, s hogy szeretnénk egymást, mikor szeretjük egymást MIRA Buta. ZOLTÁN de nem vagyok önámító, hát vegyük le ezt a témát a napirendről. Odamennék az ablakhoz, hálából megcsókolni a kezed, de félek, hogy akkor megkívánnálak, veled álmodnék az éjjel, így hát majd holnap, mások előtt és búcsúzáskor teszem meg, most pedig mondj szépen jó éjszakát, s eredj lefeküdni. MIRA (nagy szünet után) Úgy bánsz velem, mint egy kisgyerekkel. ZOLTÁN Jó éjszakát RÉSZLET A II. FELVONÁSBÓL Az utolsó felvonás utolsó jelenete. Mira és apja indulnak vissza Kolozsvárra. *** ZOLTÁN (bejön) Mindjárt indultok. Kis szünet Apád szálljon itt fel, én meg téged elviszlek a határállomásig kocsival. Az is egy órával több idő. MIRA (kutatva néz rá, ingatja a fejét) Nem nem akarom, hogy a búcsúzáson törd a fejed. Énnekem ez az idő, ha egy óra is van hátra, azt akarom, hogy hosszú legyen, s az évek majd utána rövidek. Te is ezt akard. ZOLTÁN (kezébe veszi Mira fejét, megcsókolja) Te Megnőttél tegnap óta. MIRA Igen, tudom. S megkomolyodtam most az is leszek, komoly s várakozó. ZOLTÁN (mosolyog) Jó. Diáknak lenni jó, nagyon jó. Azt akarom, hogy ezt vedd tudomásul, s ne legyél komoly. Vidám legyél és csilingelő. MIRA Bízd azt csak rám, hogy én milyen leszek. ZOLTÁN Tanácsra én szorulok inkább, úgy gondolod? Engem ne félts, én nem vagyok se gyenge, se gyáva. Szünet Valamit meg kell értessek veled. Szünet Én a félresikerült zseni vagyok. Minden adottságom megvolt hozzá, hogy nagyot alkossak [ ] csak az az egy hiányzott, hogy higgyek ilyesmiben. S azt hiszem, most sem hiszek. [ ] Nem akarlak áltatni, ne egy hazugsággal utazz el. Sose találkozunk többé. Hiába vársz rám. Kár nem

39 S A R K A D I I M R E : E L V E S Z E T T P A R A D I C S O M 39 örülök neki, hogy ezt el kellett mondanom, de így a tisztességesebb. (Belelovalja magát) Nem ismertem magam fölött törvényt mást, mint a saját magam törvényét s most se ismerek. Erkölcs, társadalom törvényét magamra nézve kötelezőnek nem éreztem, evék a tiltott gyümölcsből, s ez gyümölcsből, ahogy a halotti beszéd mondja: halálut evék. Kiűzettem a paradicsomból, s ezen már semmi nem változtathat. A szörnyű csak az benne, hogy most találkoztam veled, nem akkor, amikor még mindent jól lehetett volna tovább folytatni. A lángpallosú kerub még egy pillantást engedett az elveszett paradicsomba. De úgy látszik, ez is hozzátartozott, ezt is megérdemeltem, ezt a leckét. (Közelebb lép) Úgy búcsúzom tőled, hogy örökre búcsúzom. MIRA (feláll, odamegy Zoltánhoz, a karjára teszi a kezét) Kedvesem, beszélhetsz akármit, ilyen zöldségeket is. Nem fog sikerülni, hogy kétségbe ejts. Elég kettőnknek a te kétségbeesésed, sőt még az is sok. Elbúcsúzunk, s mikor magadra maradsz, meg fogod érezni, hogy én azért vagyok, s téged választottalak. Ha a bibliai példáknál akarsz maradni, kedves (megsimogatja az arcát), hát szolgálj értem hét évet vagy kétszer hét évet, mint Jákob Ráchelért. (Megkeményedik a hangja) S ha nem, akkor tudni fogom, hogy csak pillanatnyi ötlet voltam az életedben, az utolsó lehetőség, amit még nem volt szabad kihagynod s ha így van, hát eredj, és akaszd fel magad mindjárt a körtefára, akár végig is nézem (hirtelen elsírja magát) igen igen (kis szünet után) ne haragudj, kedvesem, muszáj volt valami gorombát is mondani, valamit visszaadni abból, amivel te gyötörsz. [ ] Minden szép és jó lesz Érted? ZOLTÁN Értem. MIRA Menjünk. ZOLTÁN Szervusz. Szeretlek. MIRA Köszönöm. Ez ugye válasz volt. ZOLTÁN Vedd, aminek akarod. Szeretlek. MIRA Szeretlek. S várlak. Szövegmagyarázatok: evék a tiltott gyümölcsből, s ez gyümölcsből, ahogy a halotti beszéd mondja: halálut evék = részlet az első fennmaradt magyar nyelvű szövegből, a Halotti beszéd és könyörgés című 1200 körül keletkezett műből. Mivel körülbelül nyolcszáz éves szövegről van szó, régies a nyelve. Az idézett részlet mai nyelven így hangzana: (Ádám) evett a tiltott gyümölcsből, és ezzel halált evett (vagyis ő maga is, embertársai is meg fognak ezért halni). kerub = a paradicsomot őrző angyal Jákob Ráchelért = a bibliai Jákob beleszeretett Lábán kisebbik lányába, Ráchelbe. Hét évig szolgált érte, de az apa először idősebbik lányát, Leát adta hozzá. Ráchelért újabb hét évet kellett szolgálnia. (Ebben a korban még megengedett volt a többnejűség.) 3. Mira és Zoltán szerelme A szerelem születésében és fennmaradásában sok dolog játszik szerepet. Például a testi vonzalom, a két fél emberi vonásainak különbsége vagy hasonlósága, illetve ebből fakadóan az, mennyire vannak egymásra utalva, kinek miért fontos a másik. Az olvasott szöveg alapján fogalmazzátok meg röviden, mit érezhet Zoltán, mit Mira! Keressétek meg azokat a szövegrészeket, amelyekből kiderül, miért fontos Mirának Zoltán, illetve Zoltánnak Mira!

40 40 S Z Ö V E G É R T É S S Z Ö V E G A L K O T Á S 1 0. É V F O L Y A M Foglaljátok össze röviden az olvasott szöveg alapján Mira és Zoltán emberi vonásainak különbségeit! 4. Felolvasószínpad I. Páros munkában készüljetek fel a két jelenet hangos, kifejező felolvasására! Olvassátok fel a szerzői utasításokat. Figyeljétek meg, melyek vonatkoznak a szereplők mozgására, és melyek mutatják a megszólalók érzelmeit! Figyeljetek arra, hogyan reagálnak egymás szavaira, gesztusaira! A drámarészletben jelöljétek, hol tartanátok rövidebb vagy hosszabb szünetet; húzzátok alá a hangsúlyos szavakat, mondatrészeket! Írjatok le magatoknak legalább 5 szempontot a felolvasás értékeléséhez. (Pl. a felolvasás pontossága; mennyire adja vissza az élőbeszéd természetességét stb.)

41 S A R K A D I I M R E : E L V E S Z E T T P A R A D I C S O M 41

42 42 S Z Ö V E G É R T É S S Z Ö V E G A L K O T Á S 1 0. É V F O L Y A M 5. Mi történhet később? Gondold végig, mi lehet ennek a szerelemnek a folytatása. Például valóban megvárja-e Mira Zoltánt? Zoltánnak erőt ad-e Mira szerelme ahhoz, hogy elszámoljon lelkiismeretével? Válassz ki egyet az alábbi témák közül, és írd meg a mű folytatását! Írd meg mondatban 10 évvel későbbi párbeszédüket! Írj Zoltán nevében levelet Mirának a börtönből (15-20 mondat)! Írj Mira nevében levelet a büntetését töltő Zoltánnak (15-20 mondat)!

43 6. Felolvasószínpad II. Adjátok elő az általatok írott párbeszédet! S A R K A D I I M R E : E L V E S Z E T T P A R A D I C S O M 43

44 6. S H A K E S P E A R E : R O M E O É S J Ú L I A 1. A Romeo és Júlia képekben Nézzétek meg a mellékelt képeket: épületeket, filmjeleneteket, illetve szobrokat láttok. Baz Luhrmann: Romeo és Júlia. Amerikai film, (Romeo: Leonardo Di Caprio; Júlia: Claire Danes) Auguste Rodin: Romeo és Júlia. Szobor, márvány, 1905.

45 S H A K E S P E A R E : Barry Shiraishi: Romeo és Júlia. Szobor, bronz és márvány, Franco Zeffirelli: Romeo és Júlia. Olasz film, (Romeo: Leonard Whiting; Júlia: Olivia Hussey) R O M E O É S J Ú L I A 45

46 46 S Z Ö V E G É R T É S S Z Ö V E G A L K O T Á S 1 0. É V F O L Y A M Verona, középkori lakóépület, Romeo feltételezett háza Verona, középkori lakóépület, Júlia feltételezett háza és erkélye

47 S H A K E S P E A R E : R O M E O É S J Ú L I A 47 Keressetek olyan jelenetet a szövegben, amely illik valamelyik képhez vagy szoborhoz! Válasszatok egyet, amelyik szerintetek a legjobban kifejezi a darab hangulatát. Indokoljátok meg válaszotokat! Bár a történet valóságtartalma bizonytalan, Veronában ma is zarándokhelynek tekintik Romeo és Júlia vélt lakóhelyét. Beszéljétek meg, mi lehet ennek az oka! Szorgalmi feladat: Gyűjtsetek olyan művészi alkotásokat (film, musical stb.), amelyek Romeo és Júlia történetét dolgozzák fel!

48 48 S Z Ö V E G É R T É S S Z Ö V E G A L K O T Á S 1 0. É V F O L Y A M 2. Kísérő Shakespeare Romeo és Júlia című tragédiájához Az alábbiakban az elolvasást segítő és kísérő kérdések szerepelnek. A kérdésekre olvasás közben keresd a választ. Válaszaidat nem kell leírnod, bár megteheted, ha akkor biztosabb vagy magadban. A kérdéseket két példányban is megtalálhatod: egyszer a munkafüzetben, egyszer szétvágható lapokon. Vágd le a vonalak mentén a következő kérdést, és tedd be a megfelelő oldalhoz. A kérdések az események sorrendjében következnek. Néha persze egy kicsit figyelmesebben kell elolvasnod a dráma szövegét, s abból következtetned ki a választ. Az elolvasás után beszéljétek meg, ki hol talált választ a kísérőben szereplő kérdésekre. Jó olvasást kívánunk! I. FELVONÁS 1. Hogyan szerzünk először tudomást a Montague és a Capulet család ellentétéről? 2. Miért nevezhetjük tömegverekedésnek az első jelenetet? Ki és hogyan vet véget ennek? 3. Kinek és miért kesereg Romeo? Mi a neve a lánynak, aki miatt szomorú? Milyen gyógymódot javasol a barátja? 4. Ki kéri meg Capulettől Júlia kezét? Miért Júlia a Capulet-vagyon egyetlen örököse? Ki dönthet Capulet szerint a házasságról? 5. Kivel olvastatja el Capuleték szolgája a bálra meghívottak névsorát? 6. Mit javasol Benvolio, miért menjen el Romeo a bálra? 7. Miért szeretne Capuletné a lányával beszélni? Ki van még jelen a beszélgetésnél? 8. Hogyan számolja ki a dajka, hány éves Júlia? Kivel lenne Júlia egykorú?

49 S H A K E S P E A R E : R O M E O É S J Ú L I A Mennyi idős lehet Capuletné? Hogyan beszél Parisról? 10. Mit válaszol Júlia az anyjának, amikor az a házasságról kérdezi? 11. Milyen előérzetekkel megy Romeo Capuleték báljára? Kik kísérik őt el? 12. Júlia apja a múltról beszélget idős rokonával. Ennek alapján mennyi idős lehet Capulet? 13. Miért nem tudja meg azonnal Romeo, hogy Júlia Capuleték lánya? 14. Ki ismeri fel Romeót a hangjáról? Mit akar tenni? Ki inti le? 15. Romeo és Júlia első beszélgetése rövid, de annál több benne a jelkép. Milyen képet használ Romeo Júlia kezére? Hogyan folytatódik tovább ez a metafora? Olvasd össze a beszélgetés sorait. Felismered-e a versformát? 16. Kitől tudják meg a fiatalok, ki a másik valójában? II. FELVONÁS 1. Kik keresik Romeót? A két fiú beszélgetése a szerelem két oldalát jeleníti meg. Melyikük képviseli az érzelmi megközelítést, melyikük a szexuálist? Hogyan zárul a keresés? 2. Milyen képekben jelenik meg a fény a 2. színben? 3. A madár hasonlat és a madár metafora végighúzódik a jeleneten. Keress legalább három példát!

50 50 S Z Ö V E G É R T É S S Z Ö V E G A L K O T Á S 1 0. É V F O L Y A M 4. Keress példákat arra is, hogyan jelenik meg újra meg újra a két család ellenségeskedése a szerelem hátterében! 5. Ki veti föl a házasság gondolatát? 6. Kitől szeretne Romeo segítséget kérni? 7. Miért indul sétára Lőrinc barát? Milyen ellentétekről beszél a monológjában? 8. Hogyan meséli el Romeo, hol járt éjszaka? Hogyan reagál erre a barát? 9. Mennyire veszi komolyan első hallásra Lőrinc pap Romeo új szerelmét? Miért segít mégis? 10. Mi mindent tudunk meg Benvolio és Mercutio beszélgetéséből? Mit tudnak ők, amit Romeo nem? 11. Mi a véleménye Mercutiónak Tybaltról? 12. Mi a véleménye a fiatalembereknek a megjelenő dajkáról? Sikerül-e négyszemközt maradnia a dajkának Romeóval? 13. Ki tud arról, hogy Romeo és Júlia délután össze fognak házasodni? 14. Mi dolga van még a dajkának, miután Júliával közölte a hírt? 15. Meddig követheti a néző a fiatalok egybekelését?

51 S H A K E S P E A R E : R O M E O É S J Ú L I A 51 III. FELVONÁS 1. Mivel köt bele Tybalt Mercutióba? 2. Milyen szóval sérti meg Romeót? (Ne felejtsük el, Romeo nem tud Tybalt és Capulet leveléről!) 3. Mi Romeo válasza? Ki cselekszik helyette? 4. Hogyan végződik Tybalt és Mercutio párbaja? 5. Romeo feldühödik, most ő párbajozik Tybalttal. Hogyan végződik összecsapásuk? 6. Ki mondja el a hercegnek és az összegyűlt polgároknak, mi történt? 7. Milyen büntetést szab ki Escalus, Verona hercege? 8. Kitől tudja meg Júlia a történteket? 9. Hol bujkál Romeo? 10. Mit tanácsol Lőrinc barát? 11. Milyen elhatározásra jut Júlia apja a párbaj hírének hallatán? 12. Milyen madár jelzi a szerelmesek számára a hajnalt, a búcsú idejét? (Gondoljunk a II. felvonás madár metaforájára is!)

52 52 S Z Ö V E G É R T É S S Z Ö V E G A L K O T Á S 1 0. É V F O L Y A M 13. Hogyan reagál Capulet lánya vonakodására? 14. Mit mond Júlia anyja, mit a dajka? IV. FELVONÁS 1. Hogyan és hol zajlik Júlia és Paris első személyes találkozása? 2. Milyen megoldást talál ki Lőrinc barát? 3. Mivel foglalatoskodnak a Capulet-házban, amíg Júlia távol van? 4. Vajon mire utal az alábbi idézet: Csak azt hívod meg, akit följegyeztem. (Capulet)? 5. Olvasd el figyelmesen Júlia monológját (mielőtt kiissza a cseppeket). Mitől fél és mivel bátorítja magát? 6. A házban közben folytatódnak az esküvő előkészületei. Mit tudunk meg Capulet és Capuletné kapcsolatáról? 7. Kik állják körül Júlia halálos ágyát? Ki hogyan fogadja a halálhírt?

53 S H A K E S P E A R E : R O M E O É S J Ú L I A 53 V. FELVONÁS 1. Milyen hírrel érkezik Baltazár, Romeo szolgája Mantovába? 2. Hogyan fogadja a hírt Romeo? 3. Milyen hírrel jön János barát Lőrinchez? 4. Milyen újabb tervet kovácsol Lőrinc barát? 5. Milyen céllal érkezik Paris, milyennel Romeo Júlia kriptájához? 6. Szóváltásuk párbajba torkollik. Mi a vége? 7. Mi játszódik le a kriptában? 8. Mire érkezik Lőrinc barát? 9. Hogyan hal meg Júlia? 10. Kik fedezik fel a tragédiát? 11. Ki mondja el az odasereglő embereknek köztük a Capulet és a Montague szülőknek, valamint a hercegnek, hogy mi történt? 12. Mit tesz a két családfő?

54

55 S H A K E S P E A R E : R O M E O É S J Ú L I A 55 I. felvonás 1. Hogyan szerzünk először tudomást a Montague és a Capulet család ellentétéről? I. felvonás 2. Miért nevezhetjük tömegverekedésnek az első jelenetet? Ki és hogyan vet véget ennek? I. felvonás 3. Kinek és miért kesereg Romeo? Mi a neve a lánynak, aki miatt szomorú? Milyen gyógymódot javasol a barátja? I. felvonás 4. Ki kéri meg Capulettől Júlia kezét? Miért Júlia a Capulet-vagyon egyetlen örököse? Ki dönthet Capulet szerint a házasságról? I. felvonás 5. Kivel olvastatja el Capuleték szolgája a bálra meghívottak névsorát? I. felvonás 6. Mit javasol Benvolio, miért menjen el Romeo a bálra? I. felvonás 7. Miért szeretne Capuletné a lányával beszélni? Ki van még jelen a beszélgetésnél? I. felvonás 8. Hogyan számolja ki a dajka, hány éves Júlia? Kivel lenne Júlia egykorú? I. felvonás 9. Mennyi idős lehet Capuletné? Hogyan beszél Parisról? I. felvonás 10. Mit válaszol Júlia az anyjának, amikor az a házasságról kérdezi? I. felvonás 11. Milyen előérzetekkel megy Romeo Capuleték báljára? Kik kísérik őt el?

56

57 S H A K E S P E A R E : R O M E O É S J Ú L I A 57 I. felvonás 12. Júlia apja a múltról beszélget idős rokonával. Ennek alapján mennyi idős lehet Capulet? I. felvonás 13. Miért nem tudja meg azonnal Romeo, hogy Júlia Capuleték lánya? I. felvonás 14. Ki ismeri fel Romeót a hangjáról? Mit akar tenni? Ki inti le? I. felvonás 15. Romeo és Júlia első beszélgetése rövid, de annál több benne a jelkép. Milyen képet használ Romeo Júlia kezére? Hogyan folytatódik tovább ez a metafora? Olvasd össze a beszélgetés sorait. Felismered-e a versformát? I. felvonás 16. Kitől tudják meg a fiatalok, ki a másik valójában? II. felvonás 1. Kik keresik Romeót? A két fiú beszélgetése a szerelem két oldalát jeleníti meg. Melyikük képviseli az érzelmi megközelítést, melyikük a szexuálist? Hogyan zárul a keresés? II. felvonás 2. Milyen képekben jelenik meg a fény a 2. színben? II. felvonás 3. A madár hasonlat és a madár metafora végighúzódik a jeleneten. Keress legalább három példát! II. felvonás 4. Keress példákat arra is, hogyan jelenik meg újra meg újra a két család ellenségeskedése a szerelem hátterében! II. felvonás 5. Ki veti föl a házasság gondolatát? II. felvonás 6. Kitől szeretne Romeo segítséget kérni?

58

59 S H A K E S P E A R E : R O M E O É S J Ú L I A 59 II. felvonás 7. Miért indul sétára Lőrinc barát? Milyen ellentétekről beszél a monológjában? II. felvonás 8. Hogyan meséli el Romeo, hol járt éjszaka? Hogyan reagál erre a barát? II. felvonás 9. Mennyire veszi komolyan első hallásra Lőrinc pap Romeo új szerelmét? Miért segít mégis? II. felvonás 10. Mi mindent tudunk meg Benvolio és Mercutio beszélgetéséből? Mit tudnak ők, amit Romeo nem? II. felvonás 11. Mi a véleménye Mercutiónak Tybaltról? II. felvonás 12. Mi a véleménye a fiatalembereknek a megjelenő dajkáról? Sikerül-e négyszemközt maradnia a dajkának Romeóval? II. felvonás 13. Ki tud arról, hogy Romeo és Júlia délután össze fognak házasodni? II. felvonás 14. Mi dolga van még a dajkának, miután Júliával közölte a hírt? II. felvonás 15. Meddig követheti a néző a fiatalok egybekelését? III. felvonás 1. Mivel köt bele Tybalt Mercutióba? III. felvonás 2. Milyen szóval sérti meg Romeót? (Ne felejtsük el, Romeo nem tud Tybalt és Capulet leveléről!)

60

61 S H A K E S P E A R E : R O M E O É S J Ú L I A 61 III. felvonás 3. Mi Romeo válasza? Ki cselekszik helyette? III. felvonás 4. Hogyan végződik Tybalt és Mercutio párbaja? III. felvonás 5. Romeo feldühödik, most ő párbajozik Tybalttal. Hogyan végződik összecsapásuk? III. felvonás 6. Ki mondja el a hercegnek és az összegyűlt polgároknak, mi történt? III. felvonás 7. Milyen büntetést szab ki Escalus, Verona hercege? III. felvonás 8. Kitől tudja meg Júlia a történteket? III. felvonás 9. Hol bujkál Romeo? III. felvonás 10. Mit tanácsol Lőrinc barát? III. felvonás 11. Milyen elhatározásra jut Júlia apja a párbaj hírének hallatán? III. felvonás 12. Milyen madár jelzi a szerelmesek számára a hajnalt, a búcsú idejét? (Gondoljunk a II. felvonás madár metaforájára is!) III. felvonás 13. Hogyan reagál Capulet lánya vonakodására?

62

63 S H A K E S P E A R E : R O M E O É S J Ú L I A 63 III. felvonás 14. Mit mond Júlia anyja, mit a dajka? IV. felvonás 1. Hogyan és hol zajlik Júlia és Paris első személyes találkozása? IV. felvonás 2. Milyen megoldást talál ki Lőrinc barát? IV. felvonás 3. Mivel foglalatoskodnak a Capulet-házban, amíg Júlia távol van? IV. felvonás 4. Vajon mire utal az alábbi idézet? Csak azt hívod meg, akit följegyeztem. (Capulet) IV. felvonás 5. Olvasd el figyelmesen Júlia monológját (mielőtt kiissza a cseppeket). Mitől fél és mivel bátorítja magát? IV. felvonás 6. A házban közben folytatódnak az esküvő előkészületei. Mit tudunk meg Capulet és Capuletné kapcsolatáról? IV. felvonás 7. Kik állják körül Júlia halálos ágyát? Ki hogyan fogadja a halálhírt? V. felvonás 1. Milyen hírrel érkezik Baltazár, Romeo szolgája Mantovába? V. felvonás 2. Hogyan fogadja a hírt Romeo? V. felvonás 3. Milyen hírrel jön János barát Lőrinchez?

64

65 S H A K E S P E A R E : R O M E O É S J Ú L I A 65 V. felvonás 4. Milyen újabb tervet kovácsol Lőrinc barát? V. felvonás 5. Milyen céllal érkezik Paris, milyennel Romeo Júlia kriptájához? V. felvonás 6. Szóváltásuk párbajba torkollik. Mi a vége? V. felvonás 7. Mi játszódik le a kriptában? V. felvonás 8. Mire érkezik Lőrinc barát? V. felvonás 9. Hogyan hal meg Júlia? V. felvonás 10. Kik fedezik fel a tragédiát? V. felvonás 11. Ki mondja el az odasereglő embereknek köztük a Capulet és a Montague szülőknek, valamint a hercegnek, hogy mi történt? V. felvonás 12. Mit tesz a két családfő?

66

67 S H A K E S P E A R E : R O M E O É S J Ú L I A Az íróról Olvassátok el figyelmesen az alábbi életrajzot, és aláhúzással emeljétek ki mindazt, amit fontosnak tartotok. Ezt követően párokban kérdezzétek ki egymást a szöveg értéséből! WILLIAM SHAKESPEARE (ejtsd: viliem sekszpír): William Shakespeare a világirodalom legnagyobb hatású drámai életművét hozta létre, 400 éve az emberiség állandó kortársának tekinthető. Életére vonatkozóan kevés hiteles történeti forrás áll rendelkezésünkre. Az angliai Stratford-upon-Avonban (ejtsd: sztredford ápon éven) született, egy jómódú kereskedő, John Shakespeare és egy kisbirtokos leánya, Mary Arden (ejtsd: méri árden) gyermekeként. A hagyomány április 23-át fogadta el születési dátumának, mivel ez megegyezik Shakespeare halálának dátumával is. (1616. április 23-án hunyt el.) Ez a nap egyben Anglia védőszentjének, Szent Györgynek az ünnepe is. A város egyik kiemelkedő családjának gyermekeként Shakespeare minden bizonnyal a helyi iskola tanulója volt. Tanulmányai valószínűleg nem haladták meg a klasszikus műveltségre épülő kötelező alapfokú szintet. Apja mindeközben tönkrement, ezért Shakespearenek le kellett mondania az oxfordi továbbtanulásról november 28-án feleségül vette a nála nyolc évvel idősebb Anne Hathawayt (ejtsd: enn heszövéj), aki ekkor már a korabeli feljegyzések tanúsága szerint három hónapos terhes volt. A Shakespeare házasságát követő esztendőkről szintén kevés dokumentummal rendelkezünk május 26-án Stratfordban megkeresztelték elsőszülött lányát, Susann-t (ejtsd: szuzan), 1585 februárjában pedig ikergyermekeit, Hamnetet (ejtsd: hemnöt) és Judith-ot től vándorszínészként élt, öt évig nem hallatott magáról. Feltett szándéka volt, hogy híresen és gazdagon tér vissza. 25 évig keményen dolgozott, hogy tervét valóra válthassa. Egyszerre több színtársulatnak is dolgozott, anyagi gyarapodása figyelemre méltó ben a Lordkancellár Társulatának tagja lett. Drámáit az 1590-es és az 1600-as években írta, öszszesen legalább 37-et, mellettük szonetteket és más költői műveket is alkotott. A Romeo és Júlia 1595-ben a keletkezett ben a Globe Színház tagja és részvényese lett, ezt a színházat tartjuk számon máig is mint Shakespeare színházát ban a Királyi Társulat tagja, ez a társulat viseli ma a Királyi Shakespeare Társulat nevet körül hazatért Stradfordba. A Globe Színház 1613-ban leégett. Az épületet hamar újjáépítették, de Shakespeare már nem írt többé színdarabot ban bekövetkezett halála után a Stratford-upon-Avon-beli Holy Trinity (ejtsd: holi triniti, jelentése: szentháromság) templomban temették el. A sírja mellett álló mellszobra alkotás közben ábrázolja a költőt. Minden évben, Shakespeare születésének ünnepén a megemlékezés alkalmával új lúdtollat helyeznek a szobor kezébe. Shakespeare legismertebb tragédiái: Hamlet, Othello, III. Richárd; legismertebb vígjátékai: Szentivánéji álom, Vízkereszt vagy amit akartok, Ahogy tetszik; legismertebb színművei: Troilus és Cressida (ejtsd: troilusz és kresszída), A vihar.

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

HANGERŐ, ÍRÁS, TESTTARTÁS, TÉRHASZNÁLAT, JELNYELV

HANGERŐ, ÍRÁS, TESTTARTÁS, TÉRHASZNÁLAT, JELNYELV ALAPÉRZELMEK MIMIKÁVAL: Mennyire ismered a nem verbális jeleket? (teszt) Tárgyalás, beszélgetés közben érdemes ezekre a jelekre is figyelnünk. Végezzétek el a tesztet, és értékeljétek ki az eredményt!

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET

JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET I. évfolyam, 1. szám Május, Június Akarod hallani a jó hírt? Eljött hozzám még bűnben éltem Eljött hozzám még bűnben éltem, s romokban elhevert az életem, most már megtértem

Részletesebben

A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is.

A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is. A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is. E nap idén április 13-ára esik. Ekkor a szentmiséken világszerte

Részletesebben

bibliai felfedező 1. TörTénET: Az evangélisták Máté Bibliatanulmányozó Feladatlap

bibliai felfedező 1. TörTénET: Az evangélisták Máté Bibliatanulmányozó Feladatlap Írd ide az adataidat! neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. TörTénET: Az evangélisták Máté Olvasd el:

Részletesebben

bibliai felfedező A12 1. TörTéNET: Zakariás és Erzsébet Bibliaismereti Feladatlap F, Erzsébet f szül neked, és J fogod őt nevezni.

bibliai felfedező A12 1. TörTéNET: Zakariás és Erzsébet Bibliaismereti Feladatlap F, Erzsébet f szül neked, és J fogod őt nevezni. Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliaismereti Feladatlap bibliai felfedező 1. TörTéNET: Zakariás és Erzsébet Olvasd el: Lukács

Részletesebben

Értékeken alapuló, felelős döntést azonban csak szabadon lehet hozni, aminek előfeltétele az autonómia. Az erkölcsi nevelés kitüntetett célja ezért

Értékeken alapuló, felelős döntést azonban csak szabadon lehet hozni, aminek előfeltétele az autonómia. Az erkölcsi nevelés kitüntetett célja ezért ERKÖLCSTAN Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak a fejlesztése, alakítása.

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2.

Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Érveléstechnika-logika 7. Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Induktív érvek Az induktív érvnél a premisszákból sosem következik szükségszerűen a konklúzió.

Részletesebben

(de progit ne hagyd ki ) www.jatektan.hu/jatektan/ 2013/009/Folds.html )

(de progit ne hagyd ki ) www.jatektan.hu/jatektan/ 2013/009/Folds.html ) Hajtogatósdikhoz mindenféle Arányosság (lineáris és négyzetes), mintakövető építkezés, logikai feladványok próbálgatással, ráérzéssel, gondolkodással, stb. (8 év felettieknek sorban, amíg el nem vesztik

Részletesebben

Olvasás javítókulcs. 6. évfolyam ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS. Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény - Értékelési Központ

Olvasás javítókulcs. 6. évfolyam ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS. Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény - Értékelési Központ 6. ÉVFOLYAM JAVÍTÓKULCS ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS 2003 ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS Olvasás javítókulcs 6. évfolyam Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény - Értékelési Központ OLVASÁS 1. BLOKK

Részletesebben

bibliai felfedező 1. TörTéNET: Az imádság Mi az imádság? Bibliatanulmányozó Feladatlap 1. 2.

bibliai felfedező 1. TörTéNET: Az imádság Mi az imádság? Bibliatanulmányozó Feladatlap 1. 2. Írd ide az adataidat! Neved: Korod: születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. TörTéNET: Az imádság Mi az imádság? Találkoztál

Részletesebben

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút 1 1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút És lőn abban az időben, hogy Abimélek és Pikhól annak hadvezére megszólíták Ábrahámot mondván: Az Isten van te veled mindenben, a mit cselekszel. Mostan azért

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 28. DRÁMA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 28. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÁROLYI PÁLYÁZAT 2015/16.

KÁROLYI PÁLYÁZAT 2015/16. 1 KÁROLYI PÁLYÁZAT 2015/16. Alsó tagozat Meghirdetjük idei pályázatainkat, melyekre várjuk alkotásaitokat. Felhívjuk figyelmeteket, hogy a pályázatok piszkozatát az iskolában, Nektek kell megírnotok! Később,

Részletesebben

LECKE: DÁNIEL AZ OROSZLÁNOK VERMÉBEN Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskola óraszáma: 1.

LECKE: DÁNIEL AZ OROSZLÁNOK VERMÉBEN Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskola óraszáma: 1. LECKE: DÁNIEL AZ OROSZLÁNOK VERMÉBEN Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskola óraszáma: 1. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Felhasznált irodalom: J. Alberto Soggin: Bevezetés az Ószövetségbe, Kálvin Kiadó, 1999; Rózsa

Részletesebben

Mit közvetítenek a női magazinok 2012-ben?

Mit közvetítenek a női magazinok 2012-ben? Haraszti Adrienn Tömör Ágnes Mit közvetítenek a női magazinok 0-ben? A Nők Lapja, a Kiskegyed, az Éva és a Cosmopolitan magazinok 0-es évfolyamának tartalomelemzése Bevezetés A tömegkommunikáció korszakában

Részletesebben

ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM!

ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM! Dr. Egresits Ferenc ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM! Kérdések és megfontolások Jézus passiója kapcsán az irgalmasság évében. - Az esetleges párhuzamok és áthallások nem a véletlen művei! -

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

Van egy. Géber László

Van egy. Géber László Géber László Van egy Van egy különleges jógagyakorlat, a beszédszünet. Néhány órától egykét napig tarthat, és jelentős idegenergia felhalmozódásával jár. Az utóbbi időben gyakran próbálom alkalmazni, illetve

Részletesebben

Négy fal között (1907)

Négy fal között (1907) Négy fal között (1907) - K. D. legelőször verset írt (nagyon fiatalkori versek is lehetnek benne) kötetszerkesztése rendhagyó o K.D. jellemzése kor verseskötetiről: Többnyire tíz ív terjedelm. Benne helyzetdalok

Részletesebben

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Pasarét, 2014. február 2. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Lekció: ApCsel 4,23-31 Alapige: Zsolt 124,8 A mi segítségünk az Úr nevében van, aki teremtette

Részletesebben

ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET HATÁROZATA

ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET HATÁROZATA ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET 422/2006. (II. 22.) sz. HATÁROZATA Az Országos Rádió és Televízió Testület (a továbbiakban: Testület) a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény (a

Részletesebben

Javítókulcs Szövegértés A gyűrűk ura

Javítókulcs Szövegértés A gyűrűk ura Javítókulcs Szövegértés A gyűrűk ura Anyának szülinapja van. Az egész Szabó család a közeli étterembe megy ünnepelni. A kilencéves Tóni örül az ünnepi ebédnek, a tizenhat éves Péternek nincs kedve hozzá.

Részletesebben

Két novella értelmezése Tóth Krisztina: Pillanatragasztó c. kötetéből

Két novella értelmezése Tóth Krisztina: Pillanatragasztó c. kötetéből Két novella értelmezése Tóth Krisztina: Pillanatragasztó c. kötetéből 1. óra Tananyag: Tóth Krisztina: Játszódjatok! c. novellájának feldolgozása A foglalkozás célja: a novella elbeszélémódjának értelmezése;

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

Számítógépes tanfolyamok a paksi városi könyvtárban

Számítógépes tanfolyamok a paksi városi könyvtárban mélyrétegérõl, a tudáshordozók egyik legfontosabbikáról. A cseh-zsidó lángelme, a prágai Franz Kafka németül írt, de ez kényszerzubbony volt a számára. Nem volt az anyanyelve, nem volt a Mameloschen. Amikor

Részletesebben

A Fiú. 2. tanulmány. július 5 11.

A Fiú. 2. tanulmány. július 5 11. 2. tanulmány A Fiú július 5 11. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: Dániel 7:13-14; Máté 11:27; 20:28; 24:30; Lukács 5:17-26; János 8:58 Mert az embernek Fia sem azért jött, hogy néki szolgáljanak, hanem

Részletesebben

Kérem, nyissa ki az Újszövetséget Máté 1:1-nél. Itt kezdi Máté magyarázatát arról, hogy mi az Evangélium. Ezt olvashatjuk:

Kérem, nyissa ki az Újszövetséget Máté 1:1-nél. Itt kezdi Máté magyarázatát arról, hogy mi az Evangélium. Ezt olvashatjuk: Mi az evangélium? Jó az, ha időt tudunk áldozni arra, hogy átgondoljuk mi a Biblia üzenete. Bizonyára sokan óvatosak a vallásokkal, a templomba járással, az egyházi rituálékkal, és a hagyományok követésével.

Részletesebben

a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez

a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez A fekete özvegy levele a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez Tisztelt Főszerkesztő Úr! Karácsony szent ünnepére megvásároltam az Ön beosztottjának, Grendel Lajos úrnak, leendő férjem egykori barátjának

Részletesebben

ERKÖLCSTAN 5. Tanmenetjavaslat B változat

ERKÖLCSTAN 5. Tanmenetjavaslat B változat ERKÖLCSTAN 5. Tanmenetjavaslat B változat I. SZEMÉLYES KAPCSOLATOK Célok: 1. Fejlesztés: Az osztály szervezetének csoportokra lehetőséget ad arra, hogy minden gyermek megtalálja, illetve tudatosan felépítse

Részletesebben

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet Írta: Károlyi Veronika (Ronyka) Copyright Károlyi Veronika, 2015 Minden jog fenntartva! Ingyenes e-könyv 5 bődületes hiba,

Részletesebben

Óravázlat. Évfolyam: 7-8. Tematikai egység: Egyén és közösség

Óravázlat. Évfolyam: 7-8. Tematikai egység: Egyén és közösség Óravázlat Tantárgy: Erkölcstan Évfolyam: 7-8. Tematikai egység: Egyén és közösség Az óra témája: Becsület és lelkiismeret Az óra célja és feladata: A becsület (becsületesség) fogalma, szerepe, jelentősége

Részletesebben

Mars és Vénusz párkeresőben

Mars és Vénusz párkeresőben Mars és Vénusz párkeresőben 1. Bevezetés Sok férfi és nő szeretne biztonságos párkapcsolatban élni, de legtöbbjüknek fogalma sincs arról, hogyan és hol keresse az igazit. Arról pedig még kevésbé, hogy

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 24. DRÁMA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Dráma

Részletesebben

Nyílt levél OV-nak, Magyarország még miniszterelnökének. Az orbán-öszödi beszédmód Kedves bölcs vezérem! Bár 2010-ben elvből nem rád szavaztam, de én

Nyílt levél OV-nak, Magyarország még miniszterelnökének. Az orbán-öszödi beszédmód Kedves bölcs vezérem! Bár 2010-ben elvből nem rád szavaztam, de én Nyílt levél OV-nak, Magyarország még miniszterelnökének. Az orbán-öszödi beszédmód Kedves bölcs vezérem! Bár 2010-ben elvből nem rád szavaztam, de én is elhittem mindazt, amit előtte 8 éven át hirdettél.

Részletesebben

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj 14 tiszatáj TANDORI DEZSÕ Hitman Hitman nincs a szótárban, a szótárban nincs. De hát ember nem ad lónak olyan nevet, hogy Úgy Jól Ötvenen Túl. Nem ad, öreg, lónak ember olyan nevet, hogy... mondom. Mondja

Részletesebben

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 ŐRZÖM AZ ÁLMODAT 5 AZ IGAZ SZERETET 5 MA EGY VERSEM KAPCSÁN 6 BIZONY! 7 A HÁRSFAILLATÚ ESTÉKEN 7 A MI VERSÜNK

Részletesebben

AZ ÉLET KENYERE. Énekek: 323,6; 326,2.4-5; 328

AZ ÉLET KENYERE. Énekek: 323,6; 326,2.4-5; 328 Pasarét, 2015. december 20. (vasárnap) családi karácsony PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Takaró János AZ ÉLET KENYERE Énekek: 323,6; 326,2.4-5; 328 Alapige: János 6,32-35 Jézus pedig így válaszolt nekik:

Részletesebben

szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem? (Mk.12;14,) A Hang tanítványi közössége munkája.

szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem? (Mk.12;14,) A Hang tanítványi közössége munkája. szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem? (Mk.12;14,) A Hang tanítványi közössége munkája. 2011 1 Bokor-porta 2011.10.06. Márk, 12, 12-17. 12. és keresték, hogyan fogják meg de féltek a (nép) tömegtől,

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052. www.smmi.hu

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052. www.smmi.hu Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052 www.smmi.hu 2 I. 1. FELADAT A tulipános láda egyik felét már kifestette a mester. Fejezd be te a másik

Részletesebben

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM 2. www.ujteremtes.hu Bábel és Ábrahám története Az egész földnek egy nyelve és egyféle beszéde volt. 1Móz. 11:1 El tudod-e képzelni milyen lenne az, ha mindenki

Részletesebben

Irodalmi verseny az Arany János Tehetséggondozó Program tanulói számára 2014 A versenyző sorszáma: (A megfelelő számot karikázd be!

Irodalmi verseny az Arany János Tehetséggondozó Program tanulói számára 2014 A versenyző sorszáma: (A megfelelő számot karikázd be! Irodalmi verseny az Arany János Tehetséggondozó Program tanulói számára 2014 A versenyző sorszáma: Hányadik éve vesz részt a programban? 1. 2. 3. (A megfelelő számot karikázd be!) Az alábbi feladatok a

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

Az öngyógyítás útján II.

Az öngyógyítás útján II. Az öngyógyítás útján II. Előző számunkban áttekintettük, hogy miért folytatunk életünk nagy részében (vagy mindvégig!) önvédelmi játszmákat emberi kapcsolataink megvalósításakor. Láttuk, hogy a lélek félelmei

Részletesebben

Biciklizéseink Mahlerrel

Biciklizéseink Mahlerrel Biciklizéseink Mahlerrel Aaron Blumm-mal és Orcsik Rolanddal Mikola Gyöngyi beszélget 76 Jó estét kívánok! Két író van a színpadon, de én meg sem kíséreltem közös pontokat keresni a könyveikben, részben

Részletesebben

A hipnotikus prosi. Ha a cég- vagy termékismertetőd szinte önmagától is elad, akkor itt fejezd be az olvasást!

A hipnotikus prosi. Ha a cég- vagy termékismertetőd szinte önmagától is elad, akkor itt fejezd be az olvasást! A hipnotikus prosi Ha a cég- vagy termékismertetőd szinte önmagától is elad, akkor itt fejezd be az olvasást! Még itt vagy? Akkor hadd mutassam meg, hogy mitől válik érdekessé, eldobhatatlanná egy prosi,

Részletesebben

A pszichoanalízis. avagy a művészetkritikussá lett pszichológus. Művészeti kommunikáció 2008 tavasz

A pszichoanalízis. avagy a művészetkritikussá lett pszichológus. Művészeti kommunikáció 2008 tavasz A pszichoanalízis avagy a művészetkritikussá lett pszichológus Sigmund Freud (1856-1939) A freudi pszichoanalízis gyökerei - irracionalitás a misztikus tudomány; - racionalitás a racionalizált misztikum:

Részletesebben

ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN. Hiteles tanúk cáfolata. Interjú Horthy Istvánnéval

ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN. Hiteles tanúk cáfolata. Interjú Horthy Istvánnéval Lehet-e? ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN Hiteles tanúk cáfolata Interjú Horthy Istvánnéval A közelmúltban a Jobbik néven ismert, de általam kezdettől ártalmas és értelmetlen képződménynek nevezett

Részletesebben

- De nem, a film szemmel láthatólag megtette a magáét. - Először nálunk, aztán meg itt. A buta nyugatiak azt hitték, hogy elég, ha egy francia

- De nem, a film szemmel láthatólag megtette a magáét. - Először nálunk, aztán meg itt. A buta nyugatiak azt hitték, hogy elég, ha egy francia dem az árnyékot, az árnyékot, amely a megperzselődéstől véd. Belebújok, bele az árnyékba, újra felfedezem őt a képeimen. Az én nyelvemen szólítom meg. A szemeimből Ő néz rám. A fejemben van. A véremben

Részletesebben

DIGITÁLIS TANANYAG Erkölcstan 5. osztály, 2. fejezet, 8. óra

DIGITÁLIS TANANYAG Erkölcstan 5. osztály, 2. fejezet, 8. óra 1 Óra címe 8. AZ EMBERI ÉLET LÉPCSŐIN Tematikai egység II. Egészséges élet Kerettantervi kapcsolódás Ajánlott időkeret Fejlődés és szükségletek Hogyan változtak testi, lelki, szellemi tulajdonságaim az

Részletesebben

IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT

IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT Újpest-Belsőváros 2004. 03. 14. Loránt Gábor IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT Alapige (textus): Neh 1 és Lk 11,1 Lectio: Neh 1 Lk 11,1: Történt egyszer, hogy valahol imádkozott, és mikor befejezte, így szólt hozzá

Részletesebben

Drámajátékok. a Kamasz emez-amaz. című szerkesztett dramatikus játékhoz.

Drámajátékok. a Kamasz emez-amaz. című szerkesztett dramatikus játékhoz. Drámajátékok a Kamasz emez-amaz című szerkesztett dramatikus játékhoz. A foglalkozások egy előadás előkészítése. A dramaturgia közösen készült ám ebben a vezető szerep bevallom inkább az enyém volt. A

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam

Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam Célok, feladatok Az alapfokú nevelés-oktatás első szakasza, az alsó tagozat az iskolába lépő kisgyermekben óvja és továbbfejleszti

Részletesebben

Üzenet. A Prágai Református Missziói Gyülekezet Hetilapja V. Évfolyam 9. szám, 2012. márc. 4. Kedves Testvérek!

Üzenet. A Prágai Református Missziói Gyülekezet Hetilapja V. Évfolyam 9. szám, 2012. márc. 4. Kedves Testvérek! Kedves Testvérek! Üzenet A Prágai Református Missziói Gyülekezet Hetilapja V. Évfolyam 9. szám, 2012. márc. 4. Az ember gyakran teszi fel magának a kérdést: mit gondolnak rólam az emberek? Ez a kérdés

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

bibliai felfedező B12 1. történet: József és az angyal Bibliaismereti Feladatlap

bibliai felfedező B12 1. történet: József és az angyal Bibliaismereti Feladatlap Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliaismereti Feladatlap bibliai felfedező 1. történet: József és az angyal Olvasd el: Máté

Részletesebben

bibliai felfedező 1. TÖrTéNET: A fiatal álomlátó Bibliaismereti Feladatlap

bibliai felfedező 1. TÖrTéNET: A fiatal álomlátó Bibliaismereti Feladatlap Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliaismereti Feladatlap bibliai felfedező 1. TÖrTéNET: A fiatal álomlátó Olvasd el: 1. Mózes

Részletesebben

MINTA 4. OSZTÁLY/3, 2014 2015

MINTA 4. OSZTÁLY/3, 2014 2015 Név:... Osztály/csoport:... Visszaküldési határidô: 2015. március 2. 4. OSZTÁLY/3, 2014 2015 Timothée de Fombelle: Ábrándok könyvtára Ebben a feladatsorban Timothée de Fombelle Ábrándok könyvtára című

Részletesebben

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Kiss Ottó Csillagszedő Márió Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Az ember jóból és rosszból van összegyúrva. Fehérből meg feketéből. Ezért van az, ha rajtakapsz valami rossz dolgon, mindig

Részletesebben

Örömre ítélve. Már jön is egy hölgy, aki mint egy

Örömre ítélve. Már jön is egy hölgy, aki mint egy Örömre ítélve Fotók: Gál Efraim Ha a drog egy fallal körbezárt város, akkor ki engedélyezi vagy tiltja a kijárást? Vajon ha az embernek több száz kulcsa lenne az örömhöz, bárhova bezárhatnák? Nem tudom.

Részletesebben

Kompetenciaalapú mérés 2007/2008. A N Y A N Y E L V I K É P E S S É G E K 9. é v f o l y a m A változat

Kompetenciaalapú mérés 2007/2008. A N Y A N Y E L V I K É P E S S É G E K 9. é v f o l y a m A változat Fıvárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet Az iskola Az osztály A tanuló A tanuló neme: Kompetenciaalapú mérés 2007/2008. A N Y A N Y E L V I K É P E S S É G E K 9. é v f o l y a m A változat

Részletesebben

AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE

AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE 2. szám - 2014. december Kik az Új Családok? Sokan kérdezik tőlünk mostanában, hogy kik az Új Családok, mi jellemző rájuk, mit tesznek, hogyan élnek? Összegyűjtöttünk néhány

Részletesebben

bibliai felfedező B1 Ajánlott további olvasásra: Zsoltárok 86:1-7 Apostolok Csel. 13:38-39 Efézus 4:25-32 /10

bibliai felfedező B1 Ajánlott további olvasásra: Zsoltárok 86:1-7 Apostolok Csel. 13:38-39 Efézus 4:25-32 /10 Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. RÉSZ: Az Úr Jézus példázatai A két adós Olvasd

Részletesebben

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. Bolondos szerszámok MÓRA KÖNYVKIADÓ

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. Bolondos szerszámok MÓRA KÖNYVKIADÓ SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI Bolondos szerszámok MÓRA KÖNYVKIADÓ A Móra Könyvkiadó a Szepes Mária Alapítvány támogatója. Az alapítvány célja az író teljes életmûvének gondozása, még kiadatlan írásainak megjelentetése,

Részletesebben

- Tudományos szándék vagy egzisztenciális, hitélmény határozta meg azt a döntését, hogy teológiát tanult és a papi hivatásra készült?

- Tudományos szándék vagy egzisztenciális, hitélmény határozta meg azt a döntését, hogy teológiát tanult és a papi hivatásra készült? MŰHELYBESZÉLGETÉS FABINY TAMÁS Vermes Géza - a zsidó Jézus és a Holt-tengeri tekercsek kutatója A magyar származású, ma Angliában élő zsidó történészt két kutatási terület tette világhírűvé: A Qumránban

Részletesebben

IV. HISZEK JÉZUS KRISZTUSBAN, ISTEN EGYSZÜLÖTT FIÁBAN

IV. HISZEK JÉZUS KRISZTUSBAN, ISTEN EGYSZÜLÖTT FIÁBAN 1 IV. HISZEK JÉZUS KRISZTUSBAN, ISTEN EGYSZÜLÖTT FIÁBAN Isten az Istentől, Világosság a Világosságtól, valóságos Isten a valóságos Istentől, született, de nem teremtmény, az Atyával egylényegű és minden

Részletesebben

Pál származása és elhívása

Pál származása és elhívása 11. tanulmány Szeptember 5 11. Pál származása és elhívása SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Apostolok cselekedetei 9:1-22; 26:18; 1Korinthus 15:10; Galata 2:1-17; Filippi 3:6 De az Úr azt mondta neki:

Részletesebben

A LÉLEK KARDJA. Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde.

A LÉLEK KARDJA. Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde. Pasarét, 2013. október 24. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza A LÉLEK KARDJA Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde. Imádkozzunk! Hálaadással

Részletesebben

A betegek tanítvánnyá tétele

A betegek tanítvánnyá tétele január 25 31. A betegek tanítvánnyá tétele A lecke rövid áttekintése ALAPIGE: Máté 15:30-31 A TANULÓ CÉLJA: Tudni: A betegség kéretlen látogató, az viszont jó lehet, hogy a betegek gyakran nyitottabbá

Részletesebben

Szövegértés. 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat!

Szövegértés. 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat! Szövegértés 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat! 1. Az író először a. véletlenül találkozott Iglbauerrel. b. egy barátjának köszönhetően találkozott Iglbauerrel c. gyermekkorában találkozott

Részletesebben

A teljes 180: Andy Esche, személyes bizonyságtétele MissingPets.com alapítója 1. A nevem Andy Esche, missingpets.com alapítója. 2.

A teljes 180: Andy Esche, személyes bizonyságtétele MissingPets.com alapítója 1. A nevem Andy Esche, missingpets.com alapítója. 2. A teljes 180: Andy Esche, személyes bizonyságtétele MissingPets.com alapítója 1. A nevem Andy Esche, missingpets.com alapítója. 2. Az én-m élet folyamán Isten adta nekem két látomás, hogy segítsen az embereknek.

Részletesebben

Egyszerű tábla. Nagy Zsófia: A mi táblánk

Egyszerű tábla. Nagy Zsófia: A mi táblánk Nagy Zsófia: A mi táblánk 2011 decemberében, karácsonyi meglepetésként, egyik diákom családjának közbenjárása révén került osztálytermünkbe egy Mimio interaktív tábla. Persze nagy volt az öröm a gyerekek

Részletesebben

Feladatok a tavaszi ünnepekhez Összeállította: Pathy Lívia

Feladatok a tavaszi ünnepekhez Összeállította: Pathy Lívia Feladatok a tavaszi ünnepekhez Összeállította: Pathy Lívia Feladatok a Magyar nemzetismeret/haza a magasban c. könyvhöz Magyar nemzeti ünnepek I. Az ünnep http://www.nemzetismeret.hu/index.php?id=1.6 1.

Részletesebben

Forrás. Jézus mellénk állt

Forrás. Jézus mellénk állt Forrás a b i a i e g y h á z k ö z s é g h í r l e v e l e Jézus mellénk állt 13. évf. 1. szám 2016. január 10. Gárdonyi Géza népszerű karácsonyi énekében jól láttatja az első karácsony valóságát: Nem

Részletesebben

[Erdélyi Magyar Adatbank]

[Erdélyi Magyar Adatbank] KÉSEI DOLGOK [Vákát oldal] Amikor hosszú évekkel később e munka írója találkozott néhány férfiúval, kik ott bent, ám kint is meséltek neki e régi időkről, amidőn ő még nem járt a szigeten első dolga volt

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 6. óra

Érveléstechnika-logika 6. óra Érveléstechnika-logika 6. óra BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék http://www.filozofia.bme.hu/ Tartalom Deduktív és induktív érvelések Induktív érvelések értékelése Induktív általánosítások Adatok

Részletesebben

Megszentelte a 7. napot: Mit jelent ez? Mire mondjuk azt, hogy szent?

Megszentelte a 7. napot: Mit jelent ez? Mire mondjuk azt, hogy szent? Suhai György 1. oldal 2000.11.24. Gen. 2:1-3. A szombatnap elrendelése Fő kérdés: Mire adta nekünk Isten a nyugodalom napját? Hogyan élhetünk vele helyesen? Az itt leírtak tulajdonképpen egy, a nyugodalom

Részletesebben

Nem a félelemnek a lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét. (2Tim. 1,7) 2005-ben konfirmált fiatalok

Nem a félelemnek a lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét. (2Tim. 1,7) 2005-ben konfirmált fiatalok 2005/6 Nem a félelemnek a lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét. (2Tim. 1,7) 2005-ben konfirmált fiatalok Szivárványívemet helyezem a felhőkre, az lesz a jele a szövetségnek,

Részletesebben

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN 1 Újpest-Belsőváros 2008. 03. 02. Juhász Emília Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN Olvasandó (lectio): 2 Móz 13,1-10 Alapige (textus): 2 Móz 13,8-9 És mondd el fiaidnak azon a napon: Amiatt történik

Részletesebben

Washington, 1989 július 17. (Amerika Hangja, Esti híradó)

Washington, 1989 július 17. (Amerika Hangja, Esti híradó) Item: 2461 Kiad sor: 07/17/1989 17:33:45 Om Fejléc: kiad rvk1002 4 nem/pol krf/bma/bmb/srf Szolgálati használatra! Rövid Cím: Interjú Mark Palmerrel Washington, 1989 július 17. (Amerika Hangja, Esti híradó)

Részletesebben

Szószék - Úrasztala - Szertartások

Szószék - Úrasztala - Szertartások Szószék - Úrasztala - Szertartások SIMÉN DOMOKOS MILYEN JÓ AZ AJÁNDÉKOZÓ ISTEN! Mt 20, 1-16 Joachim Jeremiás Jézus példázatai" című könyve szerint Jézus valódi példázatai - a szinoptikusoknál 40, Tamás

Részletesebben

SZÖVEGÉRTÉS SZÖVEGALKOTÁS A

SZÖVEGÉRTÉS SZÖVEGALKOTÁS A SZÖVEGÉRTÉS SZÖVEGALKOTÁS A 3. ÉVFOLYAM ÉN, TE... MI II. GYŰJTEMÉNY 1. APU NÁLUNK A MŰSZAKI ZSENI 3 2. LILLA ÉS A CSODARADÍR 20 3. ANYANYELVI TAPASZTALATSZERZÉS LILLA ÉS A CSODARADÍR 34 4. CSALÁS 49 5.

Részletesebben

Kommunikációs csatornák 2009. november 12. Dr. Szilágyiné Gálos Ildikó

Kommunikációs csatornák 2009. november 12. Dr. Szilágyiné Gálos Ildikó KOMMUNIKÁCIÓS CSATORNÁK HATÉKONY ALKALMAZÁSÁNAK MÓDSZEREI Kommunikációs csatornák AZ EMBERI LÉT KAPCSOLATAI Személyek, tárgyak, szerepek és az információ A kommunikáció szót sokféle dologra, jelenségre

Részletesebben

Karácsony A szeretet ünnepe?

Karácsony A szeretet ünnepe? A TARJÁNI, HÉREGI ÉS BAJNAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEK HÍRLEVELE II. évfolyam 12. szám 2009. december Az én lábamnak szövétneke a te igéd, és ösvényemnek világossága. Karácsony A szeretet ünnepe? Ha az autók

Részletesebben

Ady Endre szerelmi költészete

Ady Endre szerelmi költészete Ady Endre szerelmi költészete BOSSZÚ-HÍMMEL LESBEN Javasolt feldolgozási idő: 1 óra 45 perc 1. feladat Olvasd el Szerb Antal Ady Endréről szóló írását, majd válaszolj a kérdésekre! Szerb Antal: Ady Endre

Részletesebben

T.Ágoston László A lovak állva álmodnak

T.Ágoston László A lovak állva álmodnak T.Ágoston László A lovak állva álmodnak Alszol, öreg? fordult a férje felé az asszony. Megigazította feje alatt a kispárnát, és lélekben felkészült a nagy beszélgetésre. Nem, nem alszom. Jár az agyam,

Részletesebben

Könyvek Tusája 3. forduló

Könyvek Tusája 3. forduló Könyvek Tusája 3. forduló Ifjúsági kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk, nézd

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás?

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás? DRÁMAJÁTÉK TINIKNEK Vári Lili: A KULCS A történet egy vallási középiskolában játszódik. Szereplők: Tanár dr Wieser Tanár Brown Diákok: Jim, Larry, Jeff, Tom és Matthew Első szín (Osztályterem, a diákok

Részletesebben

bibliai felfedező C3 Ajánlott további olvasásra: Máté 4:23-25 Márk 1:32-34 János 5:17-27 1. rész: Az Úr hatalma Egy beteg meggyógyítása

bibliai felfedező C3 Ajánlott további olvasásra: Máté 4:23-25 Márk 1:32-34 János 5:17-27 1. rész: Az Úr hatalma Egy beteg meggyógyítása Írd ide az adataidat! Neved: Korod: születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. rész: Az Úr hatalma Egy beteg meggyógyítása

Részletesebben

- E szerint elégedett vagy? - Több, - boldog. Boldog! Milyen különösen hangzott ez a szó, ebben a dohosszagú, szegényes, díván nélküli odúban.

- E szerint elégedett vagy? - Több, - boldog. Boldog! Milyen különösen hangzott ez a szó, ebben a dohosszagú, szegényes, díván nélküli odúban. A SZERELEMRŐL Tavaly, június elején abban a kisvárosban voltam, ahol születtem. A városban most is az a sajátságos csend, mintha halottak közt járnék. Két hét alatt beteltem vele, kivágytam belőle, akárhová,

Részletesebben

Leonard Ravenhill KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE. Mindannyian odaállunk majd Krisztus ítélőszéke (díjkiosztó emelvénye) elé. (Róma 14,10) III.

Leonard Ravenhill KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE. Mindannyian odaállunk majd Krisztus ítélőszéke (díjkiosztó emelvénye) elé. (Róma 14,10) III. Leonard Ravenhill KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE Mindannyian odaállunk majd Krisztus ítélőszéke (díjkiosztó emelvénye) elé. (Róma 14,10) III. fejezet Kiadó: Missionsdienst Sonnenstrahlen D-7120 Bietigheim-Bissingen,

Részletesebben

Lakatos Éva sajtótörténeti bibliográfiájának margójára

Lakatos Éva sajtótörténeti bibliográfiájának margójára Lengyel András A bibliográfus dicsérete Lakatos Éva sajtótörténeti bibliográfiájának margójára 1 Többféle bibliográfia s bibliográfus létezik. Van, aki könyvel, rendszerez, rendet teremt, aki könyvészeti

Részletesebben

2012. 09.05. Prédikáció Szeretnék jól dönteni!

2012. 09.05. Prédikáció Szeretnék jól dönteni! 2012. 09.05. Prédikáció Szeretnék jól dönteni! Annak ellenére, hogy bár Jézus tanítását törekszünk megérteni, befogadni, mégis azt éljük meg, hogy bizonyos esetekben nem tudtunk, vagy nem tudunk jól dönteni.

Részletesebben

II. 4. Milyen férfira vágynak a boldog párkapcsolatot kereső (és arra alkalmas) nők? 106 II. 5. Szűrési technikák pénz, idő, érzelmek megóvása 111

II. 4. Milyen férfira vágynak a boldog párkapcsolatot kereső (és arra alkalmas) nők? 106 II. 5. Szűrési technikák pénz, idő, érzelmek megóvása 111 TARTALOM Köszönetnyilvánítás 7 Előszó 9 Bevezetés (később nem ismétlődő információk) 11 I. Csajozás, avagy ismerkedési és hódítási alapismeretek 19 I.1. Belső világod 20 I. 1. A. Küzdd le a félelmeidet!

Részletesebben