MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MAGYAR MINT IDEGEN NYELV"

Átírás

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 14. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 14. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Magyar mint idegen nyelv középszint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 írásbeli vizsga, I. összetevő 2 / október 14.

3 Fontos tudnivalók Figyeljen a következőkre! 1. A vizsgán semmilyen segédeszközt nem használhat. 2. Olvassa el figyelmesen a feladatokat! A feladatokban (0) kód alatt egy példát talál, amely segíti Önt a feladat megoldásában. 3. A feladatok megoldási sorrendje Öntől függ. 4. Tollal dolgozzon! 5. Ha javítani akar, egy vonallal húzza át a hibás megoldást, és írja fölé/mellé a helyeset! Csak egyértelmű javítást fogadunk el. 6. Több beírt megoldás esetén a válasz akkor sem fogadható el, ha közöttük van a jó megoldás is. (Amennyiben a feleletválasztós tesztben egynél több megoldást karikázott be, megoldása értékelhetetlen.) írásbeli vizsga, I. összetevő 3 / október 14.

4 1. feladat Olvassa el a szöveget! Döntse el, melyik állítás igaz, melyik hamis! A megoldást jelölje X- szel a megfelelő oszlopban! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. Milyenek voltak ezek a tanárok? Ilyenek is, olyanok is, de egyként: jók. Még a közepesek se voltak rosszak. Tökéletesen felkészültek, jobbára még az 1930-as években képzettek, és mindenekelőtt: emlékezetesek voltak. Nem felejthetők. Egyéniségek voltak, figurák. Ebben az iskolában a szürkébb tanárok is hangosan beszéltek, érthetően, tagoltan, és jó néhányan ragyogó színészi tehetséggel is meg voltak áldva. Jenő majd tanárként tanulja meg, hogy ha egy tanár valamit szépen, hangosan, nyomatékosan, tagoltan állít, akkor az az állítás meg-je-gyez-he-tő-vé válik, és nem utolsósorban igazzá. Persze, sokféle lehet a jó tanár, de az egyik típusú jó tanár egy kicsit bohóc is. Akik Jenőt tanították, majd mind jó tanárok voltak és jó emberek; a fizikus Cserna bolondult a fociért, a szintén fizikát oktató Túry remekül kártyázott, Varga Dezső kémiatanár pedig művelt, olvasott, zeneértő és zeneszerető, igazi értelmiségi tanár volt. Kétféle tud lenni a tanár: az egyik figyel a gyerekre, a másikra a gyerek figyel. Jenő tanárainak jó része ez utóbbiak közé tartozott. Legalábbis eleinte így tűnt. Mert aztán a helyzet változott. Lettek tanárai, akik észrevették őt is. Az első biztos pont Rab tanár úr lett. Rajztanár volt. Tanította azt is, amit kellett de mindig mindenből adott azon felül is. Rab tanár úr óráit, szakköreit nemegyszer tartotta a Duna partján vagy a Tabánban, kedves tanítványait meghívta József utcai műteremlakásába. Rab mellett fontos embere volt Jenőnek osztályfőnöke, Szenes tanár úr. Az alacsony, kopasz, roppant energikus pedagógus nagyon keményen tanított magyart, aminthogy mindent úgy csinált. Jenő kezdetektől tisztelte, ő pedig harcban állt Jenővel. (Bächer Iván: Intőkönyv című regénye nyomán. Ulpius-ház Könyvkiadó. Budapest, ) írásbeli vizsga, I. összetevő 4 / október 14.

5 Igaz Hamis (0) Ebben az iskolában nem voltak jó tanárok. X 1. A tanárok magyarázatait a gyerekek jól megértették. 2. Ebben az iskolában színészek is tanítottak. 3. Jenő később tanár lesz. 4. Jenő tisztelettel, szeretettel emlékszik vissza tanáraira. 5. A fizikatanárok szabadidejükben együtt fociztak. 6. A kémiatanárt a zene is érdekelte. 7. Rab tanár úr csak rajzolt, nem figyelt a gyerekekre. 8. A rajzórák mindig a Duna-parton vagy Rab lakásán voltak. 9. Jenő osztályfőnöke magyartanár volt. 10. Szenes tanár úr nem volt magas, és mindig szépen megfésülte sűrű haját. Az alábbi táblázatba ne írjon! A javító tanár tölti ki Max. Elért 10 írásbeli vizsga, I. összetevő 5 / október 14.

6 2. feladat Olvassa el figyelmesen az alábbi interjúrészletet, és válaszoljon röviden a kérdésekre! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. Volt egy álmom, azt akartam megvalósítani Szilágyi Áron 1990-ben született. Kilencéves korában kezdett el vívni. A londoni olimpián 2012-ben ő nyerte a magyar csapat első aranyérmét. Mi változott az életében, amióta aranyérmet nyert az olimpián? Az biztos, hogy boldogabb vagyok. Elértem azt a célt, amit kilencéves korom óta akartam. Megvalósult az álmom. De nem változtam meg. Ugyanaz az ember vagyok, se jobb, se rosszabb. A győzelme után először az édesanyját hívta fel telefonon Ez természetes. Őt ismerem a legrégebbről Édesapám nem volt otthon, ő a szüleivel nézte a televízióban a döntőt. Őt hívtam fel másodiknak. Milyen gyerek volt? Jó? Rossz? Nagyon mozgásigényes, szinte hiperaktív. Ezért is örültek a szüleim, amikor elkezdtem sportolni. Remélték, ez leköti az energiáimat. Hogy tervezi a jövőt? Milyen céljai vannak? Úgy akarom folytatni az életem, a sportot, mint eddig. Jövőre Budapesten lesz a világbajnokság, ott jól kell szerepelnem. Ősszel folytatom a tanulást, harmadéves leszek az ELTE nemzetközi tanulmányok szakán. Most jelentkeztem a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakára. Felvettek, így egyszerre két egyetemen fogok tanulni. Mindenben ilyen maximalista? Kicsit Vagy nem is kicsit. A legtöbbet követelem magamtól. Ön szerint tényleg ennyire fontos az életben a teljesítmény? Számomra igen. Van egy értékrendem, és annak szeretnék megfelelni. Nem fél, hogy így magányos lesz? Nem, mert közben pontosan tudom, hogy léteznek fontosabb szempontok is, mint a céljaim megvalósítása. A családom például mindig fontosabb lesz, mint a sportsikereim (Szegő András: Volt egy álmom című interjúja nyomán. Nők Lapja ) írásbeli vizsga, I. összetevő 6 / október 14.

7 (0) Mikor született Szilágyi Áron? 1990-ben. (11) Milyen sporttal foglalkozik? (12) Milyen eredményt ért el? (13) Mióta álmodozott erről a sikerről Áron?. (14) Kit hívott fel először és kit másodszor a győzelem után? (15) Miért nem volt otthon Áron édesapja, amikor a döntőt közvetítette a televízió? (16) Miért örültek a szülők, amikor Áron kicsi korában elkezdett sportolni? (17) Hol tanul Áron? (18) Miért foglalkozik ilyen sok dologgal? (19) Mi a legfontosabb Áron életében? Az alábbi táblázatba ne írjon! A javító tanár tölti ki Max. Elért 9 írásbeli vizsga, I. összetevő 7 / október 14.

8 3. feladat Olvassa el a szöveget, és a bekezdések megadott címét írja a kipontozott helyre! A megoldást a 0-val jelölt példa segíti. Néhány tipp, hogy (0) amit akarunk, az új évben meg is csináljuk. A legjobb mód, hogy ragaszkodj az újévi fogadalmadhoz, hogy előre tervezel. Itt találsz öt tippet, ami segíthet. Kezdj új életet! (20). Mindig a gyakorlatra, az életre, a valóságra gondolj! Igyekezz olyan célkitűzést találni, ami elérhető! Például, ha le akarsz fogyni, és megfogadod, hogy soha többet nem eszel a kedvenc kajádból, ez a cél elérhetetlen. Azt viszont meg tudod csinálni, hogy kevesebbet eszel, néha nem vacsorázol, cukros üdítő helyett gyümölcslevet iszol. (21) Döntsd el, hogy fogod megvalósítani a tervet! Mit csinálsz, ha nincs kedved edzésre menni? Mit csinálsz, ha nagyon szeretnél elszívni egy cigit? Kérd egy barátod segítségét! Gondolkodj pozitívan! Menni fog! Január első napjaiban gondold át nyugodtan, mit szeretnél elérni! Ha december 31-én hirtelen elhatározol valamit, nem beszélhetünk tervezésről. (22) Ne tartsd a fogadalmadat titokban! Mondd el mindenkinek, a barátoknak és a családtagjaidnak! Ők támogatni fognak, hogy jó irányba változz. A legjobb az, ha találsz egy barátot, aki szintén meg akar változni. (23)... Ha nagyon ügyes voltál, adjál magadnak ajándékot! Ez nem azt jelenti, hogy egy egész doboz csokit is megehetsz, ha megfogadtad, hogy diétázol. Például megjutalmazhatod magad úgy, hogy elmész egy moziba az egyik barátoddal. írásbeli vizsga, I. összetevő 8 / október 14.

9 (24) Nem sikerült, amit elhatároztál? Februárban még kövérebb vagy, mint voltál? Nem jársz edzeni? Még mindig cigizel? Ne ess kétségbe! Kezdd újból! Miért ne tehetnél újévi fogadalmat az év bármely napján? ( nyomán) A címek: (0) amit akarunk, az új évben meg is csináljuk. A) Próbáld meg újra és újra! B) Beszélj róla! C) Jutalmazd magad! D) Légy reális! E) Pontosan dolgozd ki a tervet! Az alábbi táblázatba ne írjon! A javító tanár tölti ki Max. Elért 5 írásbeli vizsga, I. összetevő 9 / október 14.

10 4. feladat Egy interjúrészletet fog olvasni. Válassza ki, és karikázza be az igaz állítás betűjelét! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. Csak súlyosabb, de nem jobb a férfiagy Hámori József agykutató, akadémikus nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját. Ebből az alkalomból készült az interjú. Kérem, beszéljen a gyermekkoráról! 1932-ben születtem Fegyverneken. Édesapám orvos, édesanyám magyar-történelem szakos tanárnő volt. Nyolc gyermekük közül én vagyok a legidősebb. Édesanyám rengeteg könyvet, szép könyvtárat hozott az otthonunkba, mindannyian megszerettük az olvasást. A nagymamám a híres magyar költő, Kosztolányi Dezső unokatestvére volt, ezért is érdekeltek bennünket a versek. A szüleim szerették a zenét, apám énekelt, anyám kitűnően zongorázott, mi, gyerekek pedig kis kórust alkottunk. Esténként együtt zenélt a család. Nem unatkoztunk! Hol végezte a tanulmányait? A budai ciszterci gimnáziumban tanultam, orvos akartam lenni. De végül biológus lettem. Szentágothai János professzor úr, aki agykutatással foglalkozott, hívott Pécsre dolgoz ni. Így kapcsolódtam be én is az agykutatásba. Mit kell tudnunk az emberi agyról? Egy 70 kilós ember agya 1300 gramm, míg egy csimpánzmajomé 400 gramm. De még sem csak a súly miatt van különbség az ember és az állat értelmi képessége között. Az emberi agy csodálatos tulajdonsága, hogy hosszú ideig képes fejlődni, tanulni. Ha tanítják! Ha egy kisgyermek az első években keveset lát a világból, nem fog jól fejlődni az emlékező képessége. Bár a férfiak agya körülbelül 100 grammal több, mint a nőké, ez nem jelent minőségi különbséget. A nők többet tudnak beszélni, míg egy nő egy nap alatt átlagosan huszonegyezer szót használ, addig egy férfi hétezret. A férfiak viszont jobban látnak a térben, például nagyon kis helyre is be tudnak parkolni az autójukkal. Sok ismeretünk van már az agyról, de mindig újabb és újabb kérdések merülnek föl. Köszönöm a beszélgetést! (Szijjártó Gabriella: Csak súlyosabb című interjúja nyomán. Szabad Föld ) írásbeli vizsga, I. összetevő 10 / október 14.

11 (0) a) A férfiak okosabbak, mint a nők. b) A férfiak agya nehezebb, mint a nőké. c) A férfiak agya jobb oldalon helyezkedik el. (25) a) Az egész család szeretett olvasni. b) Az édesanya egy könyvtárban dolgozott. c) Az édesapa operaénekes volt. (26) a) A nagymama költő volt. b) Kosztolányi Dezső a család rokona volt. c) Minden gyerek írt verset. (27) a) Szentágothai János a budai gimnáziumban tanította Hámori Józsefet. b) Hámori József agykutató orvosnak tanult. c) Hámori József Szentágothai Jánossal dolgozott. (28) a) A majom agya könnyebb, mint az emberé. b) Az ember agya nehezebb, és csak ezért okosabb, mint a majom. c) Az ember agya nehezen fejlődik. (29) a) Már kisgyermekkorban fontos a tanulás. b) Az emlékezőképességet nem lehet fejleszteni. c) Egy kisgyermek mindenre jól emlékszik. (30) a) A férfiak kevesebb szóval, de jobban beszélnek, mint a nők. b) A férfi és a női agy súlya között van egy kicsi különbség. c) A férfiak szeretnek szűk helyekre parkolni az autójukkal. Az alábbi táblázatba ne írjon! A javító tanár tölti ki Max. Elért 6 írásbeli vizsga, I. összetevő 11 / október 14.

12 maximális pontszám 1. feladat 10 I. Olvasott szöveg értése 2. feladat 9 3. feladat 5 4. feladat 6 FELADATPONT ÖSSZESEN 30 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:.. I. Olvasott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:.. Dátum:.. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. összetevő 12 / október 14.

13 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 14. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 14. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Magyar mint idegen nyelv középszint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

14 Fontos tudnivalók Figyeljen a következőkre! 1. A vizsgán semmilyen segédeszközt nem használhat. 2. Olvassa el figyelmesen a feladatokat! A feladatokban (0) kód alatt egy példát talál, amely segíti Önt a feladat megoldásában. 3. A feladatok megoldási sorrendje Öntől függ. 4. Tollal dolgozzon! 5. Ha javítani akar, egy vonallal húzza át a hibás megoldást, és írja fölé/ mellé a helyeset! Csak egyértelmű javítást fogadunk el. 6. A nyelvhelyességi vagy helyesírási szempontból hibás megoldás nem fogadható el! 7. Több beírt megoldás esetén a válasz akkor sem fogadható el, ha közöttük van a jó megoldás is. (Amennyiben a feleletválasztós tesztben egynél több megoldást jelölt be, megoldása értékelhetetlen.) írásbeli vizsga, II. összetevő 2 / október 14.

15 1. feladat Ön egy mobiltelefont vásárolt. Olvassa el a használati utasítást! Írja le, mit csinált a telefonnal, tehát az aláhúzott igéket tegye egyes szám első személybe, kijelentő mód, múlt idejű alakba! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. A telefon összeállítása és feltöltése Távolítsa el az akkumulátor fedelét! (0) Eltávolítottam. Helyezze be a SIM-kártyát! (1). Figyeljen arra, hogy a kártya arany színű oldala lefelé helyezkedjen el! (2). Tegye be az akkumulátort! (3). Csukja le a fedelet! (4) Csatlakoztassa a telefont a töltőhöz! (5). írásbeli vizsga, II. összetevő 3 / október 14.

16 A töltés befejezése után húzza ki a töltőt! (6) Be- és kikapcsolás Nyissa ki a telefont! (7). Nyomja meg a gombot! (8).. Tartsa a gombot lenyomva! (9). Írja be a PIN kódot, majd nyomja meg az OK gombot! (10)... (Felhasználói útmutató ) Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki Max. Elért 10 írásbeli vizsga, II. összetevő 4 / október 14.

17 2. feladat Az alábbi szövegbe helyezze be a megadott kötőszavak közül az odaillőt! Minden kötőszót csak egyszer használhat fel. A feladat megoldását a 0-val jelölt példa segíti. Figyelem! (2 kötőszó felesleges!) aki, mert, mint, mintha, amit, ha, hogy, és, amelyről Szmájlik nélkül A facebook és általában az internet központi szerepet tölt be az életünkben fogalmaz Bálint Kornélia, (0) aki jövőre érettségizik a Kovács József Gimnáziumban. Arról van szó, (11) a facebookon tartjuk egymással a kapcsolatot, (12) itt nyomon követhető szinte az egész magánéletünk. Olyan érzés, (13) minden másodpercben be kellene számolnom arról, (14) csinálok. (15) a gépnél vagyok, azt mindenki látja. Ezért azonnal válaszolnom kell, (16) különben mindenki megsértődik. Ez az egész valahogy átalakítja a kapcsolatainkat. Sok ember nagyon lazának tűnik a facebook profilja alapján, a valóságban pedig nem tud kapcsolatot teremteni. Én nem merek mindent megosztani a neten. Jobban szeretek ezni. Ott mindenki jobban meggondolja, mit ír. (Rist Lilla: A Z generáció című riportja nyomán. Nők Lapja ) Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki Max. Elért 6 3. feladat A táblázatban megadott négy lehetőség közül válassza ki a helyes szóalakot, és írja be betűjelét a szövegbe! A feladat megoldását a 0-val jelölt példa segíti. írásbeli vizsga, II. összetevő 5 / október 14.

18 Itt az év vége, fuss el véle! Bizony, hideg van télen, de tévedés, hogy nem mehetünk a szabadba sportolni. Az aktív testmozgás télen is jót tesz a (0) A és a A.... Figyeljünk magunkra! Ne féljünk mozogni! Ezért álljunk föl a (17), és menjünk futni! Biztosan élvezni fogjuk a természetes fényt és a szabad levegőt. Összegyűjtöttük a futás legfontosabb (18). A téli futás legalapvetőbb (19) a fokozatosság. Először csak rövid (20) kell futni, ne akarjunk rekordokat elérni! Minden (21) be kell melegíteni. A bemelegítő mozdulatok ne legyenek túl megterhelőek. Ha már érezzük, hogy izzadni kezdünk, hagyjuk abba a (22)! A folyadék pótlására igyunk langyos teát! Válasszunk olyan helyszínt, ahol élvezzük a futást: parkot, erdőt! Ne fussunk forgalmas (23)! Nagy igazság, hogy a reggeli futás a legegészségesebb. Hogyan öltözzünk fel a futáshoz? Ez alapvetően a (24) függ. Öltözzünk rétegesen, mindig legyen nálunk száraz ruha! Hideg időben vegyünk fel sapkát, és kenjük be arcunkat (25)! A mindenkor szükséges C-vitaminról sem szabad megfeledkeznünk. Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt! Télen is őrizzük meg szellemi és fizikai frissességünket! (Dobos Sándor: Itt az (év) vége. című cikke nyomán. Autós Élet ) A B C D (0) testnek, léleknek testhez, lélekhez testről, lélektől testtel, lélekkel 17. fotelból fotelra foteltől fotelnak 18. szabályairól szabályain szabályaim szabályait 19. szabály szabálya szabályon szabályt 20. idő ideig időn idővel 21. alkalomban alkalommal alkalomhoz alkalom 22. gimnasztika gimnasztikán gimnasztikát gimnasztikára 23. utak mellett utak fölött utak előtt utak alatt 24. hőmérsékleten hőmérsékletre hőmérséklettől hőmérsékletre 25. krémben krémhez krémtől krémmel Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki Max. Elért 9 írásbeli vizsga, II. összetevő 6 / október 14.

19 4. feladat Az alábbi szövegbe írja be a megadott igekötők közül az odaillőt! A feladat megoldását a 0-val jelölt példa segíti. Figyelem! Több igekötő közül kell a megfelelőket kiválasztania! A kiválasztott igekötő csak egyszer szerepelhet a szövegben. meg, fel, át, le, el, rá, be, szét Közeledik a március elsejei határidő. Ezen a napon a hivatalos dokumentumok beadásával (0) megkezdődik a felvételi eljárás. Íme egy kis összegzés arról, amit nem szabad (26)..felejtenetek. A legfontosabb, hogy postán, illetve elektronikus úton is március elsejéig kell (27)..küldeni a felvételi központba a jelentkezési lapokat. Nagyon fontos, hogy mielőtt (28).. adjátok a levelet, ellenőrizzétek, hogy minden irat (a bizonyítványok másolatai, a befizetés igazolása) benne van-e. Az érettségi vagy a nyelvvizsga bizonyítványt (29)..értek július tizedikéig postára adni. Az eljárási díjat szintén a már említett március elsejei határidőig csekkel fizessétek, vagy bankkártyával utaljátok (30)..! ( A Zsiráf Portál nyomán. Letöltés ideje: január 11.) Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki Max. Elért 5 írásbeli vizsga, II. összetevő 7 / október 14.

20 maximális pontszám 1. feladat 10 II. Nyelvhelyesség 2. feladat 6 3. feladat 9 4. feladat 5 FELADATPONT ÖSSZESEN 30 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 18 elért pontszám javító tanár Dátum:. I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum:. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. összetevő 8 / október 14.

21 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 14. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 14. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Magyar mint idegen nyelv középszint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

22 Fontos tudnivalók Figyeljen a következőkre! 1. A most következő feladatok megoldásához semmilyen segédeszközt nem használhat. 2. Olvassa el figyelmesen a feladatokat! A feladatokban (0) kód alatt egy példát talál, amely segíti Önt a feladat megoldásában. 3. Tollal dolgozzon! 4. Ha javítani akar, egy vonallal húzza át a hibás megoldást, és írja fölé vagy mellé a helyeset! Csak egyértelmű javítást fogadunk el. 5. Több beírt megoldás esetén a válasz akkor sem fogadható el, ha közöttük van a jó megoldás is. A vizsgának ebben a részében 3 feladatot kell megoldania. A feladatokat a füzetben találja meg. Minden szöveget kétszer fog hallani. A feladatokon a szöveg hallgatása közben és utána is dolgozhat. Mindig lesz egy kis ideje arra, hogy a szöveg elhangzása előtt megismerkedjen a feladattal. Először meghallgatja a szöveget egyszer. Utána van idő a feladat megoldására. Ezután elhangzik a szöveg másodszor. Ekkor ismét van idő a feladaton dolgozni. Mindhárom szöveget így fogja meghallgatni. A feladatokat zene választja el. A teljes feladatsor elhangzása után még marad idő az ellenőrzésre. 30 percig dolgozhat. Jó munkát! írásbeli vizsga, III. összetevő 2 / október 14.

23 1. feladat Hallgassa meg a szöveget! Egészítse ki a mondatokat a hiányzó információkkal! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. (0) Valószínű, hogy a túlsúlyos szülők gyermekei elhízottak/ kövérek lesznek. (1) A magyar gyermekek. százaléka. éves korára elhízik. (2) A tizenhárom éves lány például.. centi magas, és már. kiló. (3) A gyerekek. éves korukig eleget mozognak. (4) Néhány évvel később azonban átlagosan. órát ülnek a számítógép előtt. (5) A tizenévesek nem esznek elég.. és... (6) Az ügyesség kor közt, a gyorsaság korban alakul ki. (7) A sport minden tantárgyban a teljesítményt. (8) A testnevelésórán a Nemzeti alaptanterv szerint lehet például is. Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki Max. Elért 8 írásbeli vizsga, III. összetevő 3 / október 14.

24 2. feladat Egy interjút fog hallani. Hallgassa meg a szöveget! Döntse el, melyik állítás igaz, melyik hamis! A megoldást jelölje X-szel a megfelelő oszlopban! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. Igaz (0) 2005 januárjában indult a Nagy Könyv című játék. X (9) A játék végén kiderült, melyik a legnépszerűbb regény Magyarországon. (10) A játék hatására többen elkezdtek olvasni. (11) Lévai Balázst gyakran hívták felolvasni. (12) Tervezték a műsor folytatását. (13) Mindenki a mai, modern írók regényeit akarta olvasni. (14) A győztes mű, amelyet a legtöbben olvastak, Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye volt. (15) Sok szavazatot kapott Szabó Magda Pál utcai fiúk és Molnár Ferenc Abigél című regénye is. Hamis Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki Max. Elért 7 írásbeli vizsga, III. összetevő 4 / október 14.

25 3. feladat Nyolc rövid szöveget fog hallani. Írja be a táblázatba, hogy a kép hányadik szöveghez kapcsolódik! (Nem mindegyik szöveghez tartozik kép.) Válaszoljon röviden a képhez kapcsolódó kérdésre! Munkáját a 0-val jelölt példa segíti. Az elhangzás sorrendje 1. Információ (0) Mit jelent a hungarikum szó? magyar mű vagy magyar termék (16) (17) Honnan származik ez a növény?.. (18) (19) Milyen virág jelenik meg a ruhákon?. (20) (21) Mióta gyártják ezt a terméket? (22) (23) Mi jellemzi ezt az állatot?. (24) (25) Mióta készítik ezt az édességet?. írásbeli vizsga, III. összetevő 5 / október 14.

26 Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki Max. Elért 10 írásbeli vizsga, III. összetevő 6 / október 14.

27 írásbeli vizsga, III. összetevő 7 / október 14.

28 maximális pontszám 1. feladat 8 III. Hallott szöveg értése 2. feladat 7 3. feladat 10 FELADATPONT ÖSSZESEN 25 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum: I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum:. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. összetevő 8 / október 14.

29 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 14. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 14. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Magyar mint idegen nyelv középszint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

30 Fontos tudnivalók Figyeljen a következőkre! 1. A szövegalkotási feladat megoldásához szótárt használhat. 2. Olvassa el figyelmesen a feladatokat! 3. A feladatok megoldási sorrendje Öntől függ. 4. Tollal dolgozzon! 5. Ha javítani akar, egy vonallal húzza át a hibás megoldást, és írja fölé/ mellé a helyeset! Csak egyértelmű javítást fogadunk el. írásbeli vizsga, IV. összetevő 2 / október 14.

31 1. feladat Ön gyermekfelügyeletet vállalna egy magyar családnál. Olvassa el a hirdetést! Jelentkezzen ben erre a munkára! Figyeljen a megadott szempontokra! A szöveg terjedelme szó legyen! A feladat megoldásához szótár használható. Budapesten kisebb házi munkák elvégzésére és 18 hónapos gyermekem felügyeletére keresek bébiszittert. Lehet diák is. Fizetés megegyezés szerint. Jelentkezés a cica@citrom címen! Kovácsné Kovács Kata Mutatkozzon be! Írjon arról, hogy jelenleg mivel foglalkozik! Vigyázott-e már kisgyermekre? Kérdezze meg, hány órát kell dogoznia! Érdeklődjön a fizetésről! írásbeli vizsga, IV. összetevő 3 / október 14.

32 Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki. Értékelési szempont Maximális pontszám Elért pontszám Tartalom és szöveghossz 6 Nyelvhelyesség 5 Összesen 11 írásbeli vizsga, IV. összetevő 4 / október 14.

33 2. feladat Ebben a feladatban két téma közül választhat. Csak egyet kell kidolgoznia. A szöveg terjedelme szó legyen! A feladat megoldásához szótár használható. A) Önt felkérték, hogy írjon egy rövid cikket a városi újság kulturális rovatába a magyar konyháról, a magyar ételekről. Figyeljen a megadott szempontokra! Milyen jellegzetes magyar ételeket ismer? Mi a véleménye a magyar konyháról? Melyik nép ételeit kedveli? Mi a kedvenc étele? Ajánljon egy jó éttermet! vagy: B) Ön az interneten olvasott az önkéntes munkáról. Elhatározta, hogy segíteni fog. Érdek lődjön ben a lehetőségekről! Figyeljen a megadott szempontokra! Önkéntes munka: miért jó? Valószínűleg már sétáltál el olyan emberek mellett, akik az utcán élnek, vagy hallottál már olyan családról, akik nehéz helyzetbe kerültek. Sőt, biztos olvastál már olyan emberekről is, akik egy természeti katasztrófa után kerültek nehéz helyzetbe. Vagy az is lehet, hogy téged a természet védelme érdekel leginkább. Önkéntes munkával te is kiveheted a részed a globális problémák megoldásából. Ha önkéntes munkát végzel, az számtalan előnnyel jár. A főiskolán, egyetemen, plusz pontként számolhatják, továbbá egyes állásoknál is előnynek számíthat. Természetesen az önkéntességnek nem ez a fő célja, hanem az, hogy a világ jobb legyen. ( Forrás: Miért szeretne önkéntes lenni? Hetente mennyi időt tudna az önkéntes munkával tölteni? Milyen munkák érdeklik? Milyen végzettséggel rendelkezik? Érdeklődjön, milyen segítséget kaphat, hogy pontosan megismerje ezt a munkát! írásbeli vizsga, IV. összetevő 5 / október 14.

34 írásbeli vizsga, IV. összetevő 6 / október 14.

35 ... Az alábbi táblázatba ne írjon! Az értékelő tanár tölti ki. Értékelési szempont Maximális pontszám Elért pontszám Tartalom 5 Formai jegyek és hangnem 2 Szövegalkotás 3 Szókincs, kifejezésmód 6 Nyelvtan, helyesírás 6 Összesen 22 írásbeli vizsga, IV. összetevő 7 / október 14.

36 maximális pontszám 1. feladat 11 IV. Íráskészség 2. feladat 22 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért pontszám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum: írásbeli vizsga, IV. összetevő 8 / október 14.

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 4. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 4. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 5. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 5. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 18. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Magyar mint idegen nyelv középszint 1012 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM ÁLTALÁNOS

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Magyar mint idegen nyelv középszint É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Általános útmutató

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 7. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 7. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 2. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 2. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Magyar mint idegen nyelv középszint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 4. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK Asztalos, Kárpitos, Faipari technikus... 2 Mechatronikai technikus... 3 Automatikai technikus... 4 Magasépítő technikus... 5 Ács...

TARTALOMJEGYZÉK Asztalos, Kárpitos, Faipari technikus... 2 Mechatronikai technikus... 3 Automatikai technikus... 4 Magasépítő technikus... 5 Ács... TARTALOMJEGYZÉK Asztalos, Kárpitos, Faipari technikus... 2 Mechatronikai technikus... 3 Automatikai technikus... 4 Magasépítő technikus... 5 Ács... 6 Kőműves és hidegburkoló... 7 Festő, mázoló és tapétázó...

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Magyar mint idegen nyelv emelt szint 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Magyar mint idegen nyelv középszint 0622 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Tanulási stílus kérdőív

Tanulási stílus kérdőív Szitó Imre(1987) A tanulási stratégiák fejlesztése, Iskolapszichológiai füzetek, 2.sz. ELTE Tanulási stílus kérdőív Olvasd el figyelmesen az alábbi mondatokat. Döntsd el, hogy az öt válasz közül melyik

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Magyar mint idegen nyelv középszint 1412 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 2. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA ÁLTALÁNOS

Részletesebben

környezet megteremtésérõl, amelyben a hallgatag kisgyermeket megszólítják,

környezet megteremtésérõl, amelyben a hallgatag kisgyermeket megszólítják, Útmutató a szülõknek A kilencvenes évek elején a kisgyermekek, óvodások nevelésével foglalkozó hasznos és tanulságos angol könyv szerzõje külön fejezetet szánt az átlagostól eltérõen fejlõdõ gyermekeknek.

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban

Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban Embertárs (2005/1.) Tamásné Kollár Magdolna Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban Esettanulmány. (a neveket és az adatokat természetesen megváltoztattuk) Klári 22 éves. Két kicsi gyermeke van:

Részletesebben

SUCCESS INSIGHTS Vezetõi verzió

SUCCESS INSIGHTS Vezetõi verzió SUCCESS INSIGHTS Vezetõi verzió "Aki másokat ismer, az tanult, aki önmagát ismeri, bölcs." -Lao Ce MINTA Anna 2004.2.16 BEVEZETÉS A viselkedéstudomány szerint a legeredményesebb emberek azok, akik tisztában

Részletesebben

KÉRDŐÍV I. 8. B. (5/5 lány, 12/13 fiú töltötte ki a kérdőívet önkéntesen, név nélkül)

KÉRDŐÍV I. 8. B. (5/5 lány, 12/13 fiú töltötte ki a kérdőívet önkéntesen, név nélkül) KÉRDŐÍV I. 8. B (5/5 lány, 12/13 fiú töltötte ki a kérdőívet önkéntesen, név nélkül) Szabadidős tevékenységeket soroltunk fel, tegyél x-et oda, amelyik rád jellemző! 1 nem veszek részt 2 részt veszek,

Részletesebben

Számítógépes tanfolyamok a paksi városi könyvtárban

Számítógépes tanfolyamok a paksi városi könyvtárban mélyrétegérõl, a tudáshordozók egyik legfontosabbikáról. A cseh-zsidó lángelme, a prágai Franz Kafka németül írt, de ez kényszerzubbony volt a számára. Nem volt az anyanyelve, nem volt a Mameloschen. Amikor

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje 173 Ecsédi Edit A diákok megismerése Az Egyéni Fejlődési Terv alkalmazásának tapasztalatai A Dobbantó program egyik fontos

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Magyar mint idegen nyelv emelt szint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

A Ciszterci Szent István Gimnázium 8. évfolyama számára készült angol - német alapvizsga témajegyzéke

A Ciszterci Szent István Gimnázium 8. évfolyama számára készült angol - német alapvizsga témajegyzéke A Ciszterci Szent István Gimnázium 8. évfolyama számára készült angol - német alapvizsga témajegyzéke 1. Az egyén - személyi adatok - tulajdonságok (külső,belső) - napirend - család - rokonság - házimunka

Részletesebben

FOGOM A KEZED Összefogás a Parkinson betegekért. 2009 tavasz

FOGOM A KEZED Összefogás a Parkinson betegekért. 2009 tavasz FOGOM A KEZED 2009 tavasz FOGOM A KEZED KÖSZÖNTÔ A Parkinson-kór a negyedik leggyakoribb szervi idegrendszeri betegség. Európában közel 800 ezer beteg él, évente mintegy 75 ezer új beteget diagnosztizálnak.

Részletesebben

Egyszerű tábla. Nagy Zsófia: A mi táblánk

Egyszerű tábla. Nagy Zsófia: A mi táblánk Nagy Zsófia: A mi táblánk 2011 decemberében, karácsonyi meglepetésként, egyik diákom családjának közbenjárása révén került osztálytermünkbe egy Mimio interaktív tábla. Persze nagy volt az öröm a gyerekek

Részletesebben

ÉS TE HOVA TARTOZOL? A tinik, mint pénzeszsákok: a blokknegyedi lázadók és társaik [11.3.2008] Forrás: www.transindex.hu

ÉS TE HOVA TARTOZOL? A tinik, mint pénzeszsákok: a blokknegyedi lázadók és társaik [11.3.2008] Forrás: www.transindex.hu ÉS TE HOVA TARTOZOL? A tinik, mint pénzeszsákok: a blokknegyedi lázadók és társaik [11.3.2008] Forrás: www.transindex.hu Hip-hophoz kötődő márkákkal rombolják azt a társadalmat, mely ezeket a brandeket

Részletesebben

EGY CSÓNAKBAN EVEZÜNK?

EGY CSÓNAKBAN EVEZÜNK? EGY CSÓNAKBAN EVEZÜNK? 65 Tehát ezzel az a kis csapattal szervezzük majd közösen a tábort. Axel körbetelefonált, hogy kinek van kedve részt venni a következô, száznál is több külföldi résztvevôvel zajló

Részletesebben

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk.

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk. Konferálók - a HIT Rádió délutáni műsora HIT Rádió, www.hitradio.hu (KE Körtvélyfáy Eszter riporter, LE - Loványi Eszter és KZS - Kovács Zsuzsanna KE - A kutya az ember legjobb barátja. tarja a mondás,

Részletesebben

Agresszív marketing?- II. rész. Elıszó. Kedves Vállalkozó!

Agresszív marketing?- II. rész. Elıszó. Kedves Vállalkozó! Témakörök: vállalkozás indítása, kisvállalkozó, stratégiai tervezés, marketing terv, online marketing, felnıttképzés, tanfolyamok, képzés, vállalkozói tanfolyamok, egyéni vállalkozó, internet marketing,

Részletesebben

Segítség a család lelki növekedéséhez

Segítség a család lelki növekedéséhez Segítség a család lelki növekedéséhez Hogyan válhatnak családi áhítataink a meghittség, a közösség és a szeretet különös pillanataivá? Szeresd azért az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Óravázlat. A szakmai karrierépítés feltételei és lehetőségei. Öt motívumos teszt Milyen a jó vállalkozó? Vállalkozás-jövedelemszerzés

Óravázlat. A szakmai karrierépítés feltételei és lehetőségei. Öt motívumos teszt Milyen a jó vállalkozó? Vállalkozás-jövedelemszerzés Óravázlat Tantárgy: Téma: Résztémák: Munkaforma: osztályfőnöki A szakmai karrierépítés feltételei és lehetőségei Önismeret Öt motívumos teszt Milyen a jó vállalkozó? Vállalkozás-jövedelemszerzés frontális

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges.

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Kedves Olvasó! Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Eredetileg egy barátomnak akartam segíteni, aki egyik napról a másikra

Részletesebben

Tizenharmadik lecke Juszuf és Gergely

Tizenharmadik lecke Juszuf és Gergely Tizenharmadik lecke Juszuf és Gergely Vendégek jönnek Te, Gergely, nem akarsz fölkelni? Tizenegy óra van! Mi van? Már tizenegy óra? És te már fönn vagy? Akkor nekem is föl kell kelnem. Mindjárt itt vannak

Részletesebben

SORSZÁM: OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Kérdőív végzős szakiskolások számára 2010

SORSZÁM: OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Kérdőív végzős szakiskolások számára 2010 OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET 1051 Budapest, Dorottya u. 8. SORSZÁM: Kérdőív végzős szakiskolások számára 2010 MEGJEGYZÉS: EZT AZ OLDALT A KÉRDEZŐBIZTOS TÖLTI KI! Település:... Az iskola neve:...

Részletesebben

GR tanfolyam vélemények

GR tanfolyam vélemények GR tanfolyam vélemények (amiket, ha te is csatlakozol, a zárt oldalon élesben olvashatsz majd) A véleményeket rendhagyó módon nem a végén, hanem a 13. leckénél, egy szusszanásnyi időt adva kérem remélem,

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Faipari alapismeretek középszint írásbeli

Részletesebben

Nokia C2-00 - Felhasználói kézikönyv

Nokia C2-00 - Felhasználói kézikönyv Nokia C2-00 - Felhasználói kézikönyv 1.1. kiadás 2 Tartalom Tartalom Biztonság 4 A telefon rövid bemutatása 5 A két SIM-kártyával rendelkező telefon 5 A készülék gombjai és részei 5 Kezdő lépések 6 A SIM-kártya

Részletesebben

Reméljük tetszik. Ez a kiadvány könnyen olvasható formában készült.

Reméljük tetszik. Ez a kiadvány könnyen olvasható formában készült. ! Ezt a füzetet neked készítettük. A füzet könnyen olvasható, így bármikor te is el tudod olvasni. Segítünk neked, hogy megismerd magad. Segítünk, hogy dönteni tudj vagy segítséget merj kérni. Képekkel

Részletesebben

TomTom Bridge Referencia útmutató

TomTom Bridge Referencia útmutató TomTom Bridge Referencia útmutató 15200 Tartalom Üdvözli Önt a TomTom Bridge 5 A TomTom Bridge elindítása 7 Kézmozdulatok használata... 8 A TomTom Bridge készüléken található alkalmazások... 9 A TomTom

Részletesebben

TIMSS & PIRLS 2011. Tanári kérdőív. online. 4. évfolyam. Azonosító címke

TIMSS & PIRLS 2011. Tanári kérdőív. online. 4. évfolyam. Azonosító címke Azonosító címke TIMSS & PIRLS 2011 Tanári kérdőív online 4. évfolyam Oktatási Hivatal Közoktatási Mérési és Értékelési Osztály 1054 Budapest, Báthory u. 10. IEA, 2011 Tanári kérdőív Az Önök iskolája hozzájárult

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v 1 Farmos Község Önkormányzat J e g y z ő k ö n y v Készült: Farmos Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. január 27-én 14.00 órai kezdettel tartott ülésén. Jelen vannak: Horváth László polgármester,

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Magyar mint idegen nyelv középszint 1111 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 2. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM ÁLTALÁNOS

Részletesebben

2016. február INTERJÚ

2016. február INTERJÚ INTERJÚ Az Élet szép Az AMEGA beszélgetőpartnere: Dr. Kánitz Éva Főorvos Asszony, milyen családi indíttatással került az orvosi pályára? Mindig azt gondoltam, hogy az a legszebb dolog a világon, ha az

Részletesebben

Az elmúlt tanévben megismert játékok közül melyiket játszanád idén is szívesen?

Az elmúlt tanévben megismert játékok közül melyiket játszanád idén is szívesen? 1. Játékok Az elmúlt tanévben megismert játékok közül melyiket játszanád idén is szívesen? 1. Mi lenne, ha? Gondold végig a jó és a rossz tulajdonságaidat, majd válaszolj a kérdésekre! Válaszodat indokold

Részletesebben

Helyi tanterv a nyelvi előkészítő évfolyamos képzés számára

Helyi tanterv a nyelvi előkészítő évfolyamos képzés számára Helyi tanterv a nyelvi előkészítő évfolyamos képzés számára 9./ NY évfolyam Első idegen nyelv Célkitűzés és feladatok: a különböző iskolákból, különböző nyelvi felkészültséggel érkező tanulók egy szintre

Részletesebben

Helyi tanterv 2015. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Szabolcs Vezér Gimnáziumának és Szakközépiskolájának helyi tanterve. Angol

Helyi tanterv 2015. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Szabolcs Vezér Gimnáziumának és Szakközépiskolájának helyi tanterve. Angol 2015. Helyi tanterv A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Szabolcs Vezér Gimnáziumának és Szakközépiskolájának helyi tanterve Angol Esti tagozat 2015.01.01. ANGOL NYELV 9 12. évfolyam (Esti tagozat) Az élő

Részletesebben

33 811 01 0000 00 00 Cukrász Cukrász

33 811 01 0000 00 00 Cukrász Cukrász A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY ATTILA ÓSZERES

SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY ATTILA ÓSZERES festményeket pedig kevés kivétellel mindig megsiratom. De csapodár fajta az ószeres, szerelmes lesz néhány tárgyba, de aztán eladja, utána meg kesereg, miért tette. SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY

Részletesebben

TANULÁSI STÍLUS KÉRDŐÍV

TANULÁSI STÍLUS KÉRDŐÍV 1. A tanulási mintázat kérdőív... 215 2. A hallgatói élettörténetek gyűjtésének kutatási eszköze... 223 3. A tanulási orientációk állításainak újrarendezési kísérlete faktoranalízis segítségével (N=1004)...

Részletesebben

Szeretettel Hargitai Ágnes

Szeretettel Hargitai Ágnes Minden korszakunk lezárása egy számvetéssel ér véget. Bármilyen nehéz időszakot is éltünk meg, jól esik visszatekinteni az elmúlt pillanatokra, hiszen a nehézségek ellenére szebbé is tették életünket.

Részletesebben

Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: www.alaje.

Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: www.alaje. Kérdés: Mit jelent az, hogy a mostban élni? Válasz: Nem a múltban élést jelenti. Nem a múltban élést, ahol negatív blokkok, negatív gondolatok, negatív érzelmek, félelmek, negatív programok, babonák, negatív

Részletesebben

A Bálint Márton Általános- és Középiskola Újsága

A Bálint Márton Általános- és Középiskola Újsága II. évfolyam 10. szám 2007. JÚNIUS A Bálint Márton Általános- és Középiskola Újsága Előszó Itt az év vége! Mindannyian elfáradtunk. A vizsgák, küzdelmek a jobb jegyért lekötötték minden energiánkat. Ezért

Részletesebben

Óraterv a "Különleges tervrajz" c. történet feldolgozásához az általános iskolák alsó tagozatos évfolyamain

Óraterv a Különleges tervrajz c. történet feldolgozásához az általános iskolák alsó tagozatos évfolyamain Óraterv a "Különleges tervrajz" c. történet feldolgozásához az általános iskolák alsó tagozatos évfolyamain 1. Keresd a különbséget! Ha kevés az időnk, végezzük el csak az egyik feladatot vagy adjuk fel

Részletesebben

Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez

Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez Mindenki számára világos, hogy új világrend van kialakulóban. Az óra ketyeg, az átállás közeledik attól függetlenül, hogy mennyi skandallumot, komplikációt

Részletesebben

Mit mondhat nekünk az, ami látszólag semmit nem mond?

Mit mondhat nekünk az, ami látszólag semmit nem mond? Mit mondhat nekünk az, ami látszólag semmit nem mond? Az emberi figyelem nemegyszer elsiklik kisebb-nagyobb dolgok felett. Nagyon gyakran előfordul, hogy valamit bonyolultnak gondolunk, holott végtelenül

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

II. RÉSZ Kompetenciafejlesztés, műveltségközvetítés, tudásépítés

II. RÉSZ Kompetenciafejlesztés, műveltségközvetítés, tudásépítés Nemzeti alaptanterv 45 II. RÉSZ Kompetenciafejlesztés, műveltségközvetítés, tudásépítés II.1. A kulcskompetenciák 3 Az Európai Unióban kulcskompetenciákon azokat az ismereteket, készségeket és az ezek

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 19. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 3. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 3. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Matematika középszint

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Német nyelv Készítette: a gimnázium idegen nyelvi szakmai munkaközössége 2015. A német nyelv tantárgy helyi tanterve a többször módosított,

Részletesebben

Szia René! Kriszti. Szia René!

Szia René! Kriszti. Szia René! Én örömmel leírom a véleményemet, mert imádtam ezeket a foglalkozásokat. Bár lehet, pont rajtam láttad, hogy álmos vagyok és ezt esetleg unalom jeleként érthetted, de nem így volt. Egész nap ügyfelezek,

Részletesebben

ÖSSZEADÁS, KIVONÁS AZ EGY 0-RA VÉGZŐDŐ SZÁMOK KÖRÉBEN

ÖSSZEADÁS, KIVONÁS AZ EGY 0-RA VÉGZŐDŐ SZÁMOK KÖRÉBEN Matematika A 3. évfolyam ÖSSZEADÁS, KIVONÁS AZ EGY 0-RA VÉGZŐDŐ SZÁMOK KÖRÉBEN 16. modul Készítette: KONRÁD ÁGNES matematika A 3. ÉVFOLYAM 16. modul összeadás, kivonás az egy 0-ra végződő számok körében

Részletesebben

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból?

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból? Balczó Péter operaénekessel, a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház oszlopos tagjával, a nagykörúti Szamos Cukrászdában találkoztam. Észnél kell lenni, hiszen interjúalanyaimnak általában fogalmuk

Részletesebben

Beck Veronika Elnöki program ELTE Damjanich utcai Kollégium Diákbizottság 2015

Beck Veronika Elnöki program ELTE Damjanich utcai Kollégium Diákbizottság 2015 Beck Veronika Elnöki program ELTE Damjanich utcai Kollégium Diákbizottság 2015 Tartalom Bemutatkozás... 3 Motiváció... 3 Diákbizottság... 4 Hunya Gréta - Alelnök és tudományos bizottsági tag... 4 Szalay

Részletesebben

Üdvözöljük! Önnek mindössze megfelelően kell lélegeznie.

Üdvözöljük! Önnek mindössze megfelelően kell lélegeznie. Üdvözöljük! Gratulálunk, hogy a RESPeRATE készülék megvásárlása mellett döntött! A RESPeRATE az első klinikailag bizonyított készülék, amely hatékonyan csökkenti a stressz-szintet és magas vérnyomást.

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI?

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? Érdekesnek tűnik egy dolgozat címét kérdésként feltenni. Ez számomra azt jelenti, hogy nem egy szokványos házi dolgozatról beszélünk. Amióta Kocsis tanárnő feladta

Részletesebben

,,Tele vagyunk fiatallal,,

,,Tele vagyunk fiatallal,, t a v a s z t ó l õ s z i g,,tele vagyunk fiatallal,, Vakáció, szabadidõ: mindannyiunk iskolája! A nyári, a családi, közösségi idõtöltés, a táborok, minden, ami nem az iskolában, nem a televízióban, nem

Részletesebben

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE 13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE Mindegyikünknek kétféle szokásai vannak: jók és rosszak. A jó szokásaink közelebb visznek minket álmaink földjére, és a rosszak távolabb visznek álmaink földjétől. A jó szokások

Részletesebben

3 idegesítő férfiszokás A távirányító össze-vissza kapcsolgatása Sosem kér segítséget, ha eltéved Nem hajtja vissza a WC ülőkét, vagy széjjel pisil

3 idegesítő férfiszokás A távirányító össze-vissza kapcsolgatása Sosem kér segítséget, ha eltéved Nem hajtja vissza a WC ülőkét, vagy széjjel pisil 3 idegesítő férfiszokás A távirányító össze-vissza kapcsolgatása Sosem kér segítséget, ha eltéved Nem hajtja vissza a WC ülőkét, vagy széjjel pisil 3 idegesítő férfiszokás 6/2. Nem csak testi vonásokban,

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

Önmeghaladás, életcélok, jóllét

Önmeghaladás, életcélok, jóllét PÁL FERENC Önmeghaladás, életcélok, jóllét A lélektani és spirituális dimenziók összefüggései Néhány alkalommal találkoztam Gyökössy Bandi bácsival. Többek között, amikor a papnevelõ intézetbe jártam,

Részletesebben

Kezdő lépések. Nokia N70-1

Kezdő lépések. Nokia N70-1 Kezdő lépések Nokia N70-1 2007 Nokia. Minden jog fenntartva. A Nokia, a Nokia Connecting People és a Pop-Port a Nokia Corporation védjegye, illetve bejegyzett védjegye. Az említett egyéb termékek és cégek

Részletesebben

Mesénkben a példák, amelyeket az óvodáskorú gyermekek könnyen megérthetnek, elemi matematikai információkat közölnek. Könyvünk matematikai anyaga

Mesénkben a példák, amelyeket az óvodáskorú gyermekek könnyen megérthetnek, elemi matematikai információkat közölnek. Könyvünk matematikai anyaga ELŐSZÓ Kedves szülők! Gyermekeik, mint egykor önök is, szeretik a meséket. Reméljük, hogy könyvünk tetszeni fog nekik. De önöknek elárulunk egy titkot: ez a könyv nem csak mese. Azt szeretnénk, ha gyermekeik,

Részletesebben

VÁLASZTHATÓ FOGLALKOZÁSOK TAGOZATOK - FAKULTÁCIÓK 2012/13 12. évfolyam Fibonacci / Hoppá / ZOÉ

VÁLASZTHATÓ FOGLALKOZÁSOK TAGOZATOK - FAKULTÁCIÓK 2012/13 12. évfolyam Fibonacci / Hoppá / ZOÉ VÁLASZTHATÓ FOGLALKOZÁSOK TAGOZATOK - FAKULTÁCIÓK 2012/13 12. évfolyam Fibonacci / Hoppá / ZOÉ Kedves Diákok! A tagozatos és fakultációs órák célja, hogy felkészítsen az emelt szintű, vagy a középszintű

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 28. ÉNEK-ZENE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 28. 14:00 I. Zenefelismerés Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta.

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Bódi Zsolt Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! A BARÁT Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Szüleimnek, testvéreimnek,

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 2. feladatlap. Művészi szöveg(részlet) elemzése. 2015. június 1., hétfő / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 2. feladatlap. Művészi szöveg(részlet) elemzése. 2015. június 1., hétfő / 60 perc A jelö lt kó dszá ma: Državni izpitni center *P151A10312* TAVASZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 2. feladatlap Művészi szöveg(részlet) elemzése 2015. június 1., hétfő / 60 perc Engedélyezett segédeszközök:

Részletesebben

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős 52 811 02 0100 31 02 Vendéglátó eladó Vendéglős

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős 52 811 02 0100 31 02 Vendéglátó eladó Vendéglős Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Drámajátékok. a Kamasz emez-amaz. című szerkesztett dramatikus játékhoz.

Drámajátékok. a Kamasz emez-amaz. című szerkesztett dramatikus játékhoz. Drámajátékok a Kamasz emez-amaz című szerkesztett dramatikus játékhoz. A foglalkozások egy előadás előkészítése. A dramaturgia közösen készült ám ebben a vezető szerep bevallom inkább az enyém volt. A

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

HUSQVARNA AUTOMOWER 210 C HASZNÁLATI UTASÍTÁS

HUSQVARNA AUTOMOWER 210 C HASZNÁLATI UTASÍTÁS HUSQVARNA AUTOMOWER 210 C HASZNÁLATI UTASÍTÁS TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés és biztonság... 5 1.1 Bevezetés... 5 1.2 Jelzések az Automower fûnyírón... 6 1.3 Jelzések a használati utasításban... 7 1.4 Biztonsági

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

Nokia 2310 - Felhasználói útmutató. 9248585 2. kiadás

Nokia 2310 - Felhasználói útmutató. 9248585 2. kiadás Nokia 2310 - Felhasználói útmutató 9248585 2. kiadás MEGFELELÕSÉGI NYILATKOZAT Alulírott, NOKIA CORPORATION nyilatkozom, hogy a RM-189 megfelel a vonatkozó alapvetõ követelményeknek és az 1999/5/EC irányelv

Részletesebben

Duncan Shelley Íróakadémia

Duncan Shelley Íróakadémia Duncan Shelley Íróakadémia ÍRÁSTANULÁS az interneten 1. A távoktatás nagyon kényelmessé teszi a tanulást, de csak bizonyos tárgyak tanulhatók ezen a módon. Minden olyan mesterség, amely nagyfokú veszéllyel

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

Boldog és hálás. 4. tanulmány. július 21 27.

Boldog és hálás. 4. tanulmány. július 21 27. 4. tanulmány Boldog és hálás július 21 27. SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Dániel 12:2; 1Korinthus 13; Galata 5:19-23; 1Thesszalonika 1:1-10; 1Timóteus 1:15 Hálát adunk az Istennek mindenkor mindnyájatokért,

Részletesebben

Az Ön kézikönyve NOKIA 5330 MOBILE TV EDITION http://hu.yourpdfguides.com/dref/4212289

Az Ön kézikönyve NOKIA 5330 MOBILE TV EDITION http://hu.yourpdfguides.com/dref/4212289 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató NOKIA 5330 MOBILE TV EDITION. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk,

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. TERMÉSZETTUDOMÁNY KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Összesen 135 válasz érkezett Összegzés

Összesen 135 válasz érkezett Összegzés Összesen 135 válasz érkezett Összegzés ügyfélfogadási, rendelési ideje? Mennyire tudja azt összeegyeztetni munkaidejével? - Polgármesteri Hivatal Megfelelő, egyáltalán nem okoz gondot 83 61% Néha gondot

Részletesebben

www.bekszi.hu kozponti@mail.bekszi.hu tel.: +36 (66) 444-511 fax: +36 (66) 430-793 5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. Munkanapló

www.bekszi.hu kozponti@mail.bekszi.hu tel.: +36 (66) 444-511 fax: +36 (66) 430-793 5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. Munkanapló www.bekszi.hu kozponti@mail.bekszi.hu tel.: +36 (66) 444-511 fax: +36 (66) 430-793 5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. OM azonosító: 200913 Nyilvántartási szám: 21012-2007 Felnőttképz. akkr. lajstromsz.:

Részletesebben

2012. 09.05. Prédikáció Szeretnék jól dönteni!

2012. 09.05. Prédikáció Szeretnék jól dönteni! 2012. 09.05. Prédikáció Szeretnék jól dönteni! Annak ellenére, hogy bár Jézus tanítását törekszünk megérteni, befogadni, mégis azt éljük meg, hogy bizonyos esetekben nem tudtunk, vagy nem tudunk jól dönteni.

Részletesebben

Ára: 200 Ft, mely összeggel gyülekezetünk gyermek- és ifjúsági munkáját támogatja. I. évf. 1. szám 2010. május

Ára: 200 Ft, mely összeggel gyülekezetünk gyermek- és ifjúsági munkáját támogatja. I. évf. 1. szám 2010. május I. évf. 1. szám 2010. május S z ö s z i m a n ó vagyok. Még nem találkoztunk. Én fogok segíteni Neked abban, hogy eligazodjál a különféle érdekes é s i z g a l m a s olvasmányok között. Számomra a legemlékezetesebb

Részletesebben

7. ÉVFOLYAM. T o l e r a n c i á r a n e v e l é s. A modul szerzői: Marsi Mónika Págyor Henriette Farkas Magdolna

7. ÉVFOLYAM. T o l e r a n c i á r a n e v e l é s. A modul szerzői: Marsi Mónika Págyor Henriette Farkas Magdolna T o l e r a n c i á r a n e v e l é s Csak lógok a neten A TV, az internet- és a mobiltelefonhasználat csapdái A modul szerzői: Marsi Mónika Págyor Henriette Farkas Magdolna SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI

Részletesebben