EGÉSZSÉGÜGYI VÁLSÁGHELYZETI TERVEZÉS KATASZTRÓFAVÉDELMI TERVEZÉS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EGÉSZSÉGÜGYI VÁLSÁGHELYZETI TERVEZÉS KATASZTRÓFAVÉDELMI TERVEZÉS"

Átírás

1 EGÉSZSÉGÜGYI VÁLSÁGHELYZETI TERVEZÉS KATASZTRÓFAVÉDELMI TERVEZÉS

2 EGÉSZSÉGÜGYI VÁLSÁGHELYZET Minden - rendszerint váratlanul bekövetkező - esemény, amely a polgárok életét, testi épségét, egészségét vagy az egészségügyi szolgáltatók működését veszélyezteti vagy károsítja olyan mértékben, hogy az az egészségügyi ellátási szükségletek és a helyben rendelkezésre álló kapacitás közötti aránytalanság kialakulásához vezet, továbbá az egészségügyi államigazgatási szerv, az egészségügyi szolgáltatók, valamint más állami és önkormányzati szervek együttműködését teszi szükségessé..

3 JOGI HÁTTÉR 521/2013. (XII.30.) Korm.r. az egészségügyi válsághelyzeti ellátásról; 43/2014.(VIII.19.) EMMI rendelet az egészségügyi intézmények egészségügyi válsághelyzeti terveinek tartalmi követelményeiről;

4 A RÉSZTERVEK RENDSZERE A Fsz Terv Kórház,szakkórház, országos intézet, klinika, krónikus kórház Szanatórium Rendelőintézeti szakrendelő, nappali kórház Ápolási intézet 1 Riasztási, berendelési terv X X X X 2 Kitelepítési terv X X X X 3 Kimenekítési terv X X X X 4 Elzárkózási terv X X X X 5 Orvosi segélyhely telepítési terv 6 Szükségkórház telepítési terv 7 Többletfeladatok ellátásának terve 8 Az ellátás fenntartásának terve 9 Egészségügyi és egyéb anyag biztosítási terv X - X* - X* X* X X - - X - X X 10 Szállítási terv X X X X 11 Élelmezési terv X X - X 12 Kommunikációs terv X X X X

5 A TERV KÉSZÍTÉSÉNEK CÉLJA Felkészültség Szervezett intézményi irányítás Szükséges célirányos végrehajtás Begyakorlottság

6 2003 SZOLNOK HETÉNYI GÉZA KÓRHÁZ

7 HETÉNYI GÉZA KÓRHÁZ SZOLNOK 2003.

8 A KÓRHÁZ KIÜRÍTÉSE ÉS SZAKASZAI A tűzoltói beavatkozás előtt megkezdték a járóbetegek átkísérését a sebészeti épületszárnyba. A kórtermeket a folyosó- és a kórtermi ajtók bezárásával elszigetelték a füsttől. A járóképtelen betegek kimentésére teherlifteket használtak, amelyek az épület középső részén voltak. Erre azért volt szükség, mivel szintenként mintegy 25 járóképtelen beteg volt. A liftek működésének biztosítása érdekében a kórház igazgatója 2 fő liftszerelőt rendelt ki.

9 A KÓRHÁZ KIÜRÍTÉSÉNEK SZAKASZAI Első szakaszban a VI. emeleti újszülött és a VII. emeleti szülészeti osztály kiürítése volt szükséges. Minden szinten egy kórtermet füstmentesítettek, elszigetelték és abban a helyiségben gyűjtötték össze a betegeket, majd ápolói és tűzoltói felügyelet mellett itt várták a tűzoltói mentést.

10 2015. BFKH. Népegészségügyi Főosztály Védelmi Titkárság Együttműködés!! Egészségügyi szolgáltatók felkeresése, válsághelyzeti tervek közös áttekintése. ALKALMAZHATÓSÁG. JAVASLATOK, TAPASZTALATOK.

11 Fővárosi Védelmi Bizottság Védelmi Titkárság Védelmi igazgatás helyi szerve (HVB) Egészségügyi szolgáltató

12 VÁLSÁGHELYZETI TERVEZÉS Áttekinthető, egyértelmű, reálisan végrehajtható. Feladatok és tervezett időnormák. Alternatív megoldások. Határozza meg a felelősségi és irányítási szinteket, az elsődleges és másodlagos helyetteseket. Legalább12 órás műszak és a váltás szükségessége. Külső szervekkel való kapcsolattartás rendje.

13 RIASZTÁSI ÉS BERENDELÉSI RÉSZTERV A terv célja: váratlan feladat esetére az annak végrehajtásához szükséges személyi állomány berendelését biztosító szervezetszerű és alternatív megoldásokat tartalmazó, az eü. szolgáltató működéséhez igazodó részterv. Változatai: I. fő működési idő II. az I. változaton kívüli időszak (munkaidő utáni)

14 RIASZTÁSI BERENDELÉSI RÉSZTERV A riasztás módját többféle alternatíva kidolgozásával Gondolj a helyettesítő eszközökre! Végrehajtó személy kijelölés feladatok meghatározása Mindig szervezetben gondolkodj! A kiértesítés rendjét, a riasztási lánc megszakadása esetén szükséges teendőket. Elsődleges berendeltek, másodlagos berendeltek! Útvonalterv Vezetői állomány helyettesítők. Nem lehet intézkedési akadály! Riasztás végrehajtásának, beérkezés normaideje! Szervezett riasztás, gyorsasság! Vagy parttalan riasztási idő! Beérkezők jelentkezési hely, fogadás,feladatok meghatározása, iránytó központnak jelentés. Az irányításstruktúrája, hatékonyság.

15 KIMENEKÍTÉSI RÉSZTERV A kimenekítési részterv célja : az intézményben tartózkodó személyek és a legveszélyeztetettebb felszerelések, készletek haladéktalan kivonása a váratlanul fellépő, veszélyeztető esemény hatása alól. Tűzriadó terv Egyeztetés a védelmi igazgatás szerveivel

16 KIMENEKÍTÉSI RÉSZTERV SZEMPONTOK Ideiglenes befogadásra alkalmas objektumok jegyzéke. Elsődleges, gyors kiürítés és mit kezdünk velük? Télen! Betegek és a személyzet kimenekítésének sorrendje alternatívák!!! Ágyhoz kötött betegekkel kapcsolatos feladatok, kimenekítés? Védett helyek - elzárkózást! De hogyan? Tervet rá!!!!! Szállítási kapacitás? Miért is kell? Egyéb szállítási kapacitás! Előzetes szemle a kijelölt befogadóhelyeken! Miért is szükséges? OMSZ szállítási kapacitás! Elméleti maximum! Megküldeni!

17 KITELEPÍTÉSI RÉSZTERV, CÉLJA Kitelepítési terv célja : az intézmény veszélyeztetettsége esetén - megfelelő időtartamú felkészülést követően - a biztonságos helyre való áttelepítés a személyzet, az ellátottak és a felszerelések, készletek megóvása érdekében. Egyeztetés a helyi és területi védelmi igazgatás szerveivel. Az intézményt potenciálisan veszélyeztethető tényezők! Több alternatíva! Befogadó objektum lista! Helyismeret! Berendezési terv? Befogadási szervezet! Logisztikai terv! Normaidők! Beteg és személyzet szállítási sorrend! OMSz!? Szervezetben gondolkodás!

18 ELZÁRKÓZTATÁSI RÉSZTERV A részterv célja : az egészségügyi intézményben tartózkodó személyek védelme a váratlanul fellépő, veszélyeztető esemény hatásai ellen. Változatai: I. nappali fő működési idő II. az I. változaton kívüli (éjszaka, ünnepnap) Fokozatai : teljes (24 48 óra) vagy részleges (légmentes leválasztás)

19 A RÉSZTERV TARTALMA Minden esetben szervezetben gondolkodunk. Terv a végrehajtás szervezetére. Teljes vagy csak részleges. Átcsoportosítás mérlegelése! Épületrészek igénybevétele! Az értesítés rendje, információ áramlás kialakítása. Átvizsgálások! Az épületben rekedt személyek elhelyezése, ellátása. Magatartási szabályok! Az ellátás fokozott védelem! (gyermek- és elmeosztályok) szorosabb felügyelet. Végrehajtás normaideje?!

20 AZ ITÉZMÉNYBEN KELETKEZETT KÁROK, ELLÁTÁSI ÉS MŰKÖDÉS FENNTARTÁSI RÉSZTERV Az eddigi tervek eszenciája. Célja : az intézményi részleges vagy teljes működés biztosítására kialakított részterv. Veszélyeztető hatások felmérése. Kitüntetett működési helyek. Biztosításuk lehetséges módozatai. Eszközök, személyzet összevonása, átcsoportosítás! Profilok kényszerű ideiglenes megszüntetése! Áram, víz, gáz ellátás megszűnése! Az intézmény megközelíthetetlensége! Segítségkérés! Gépészeti berendezések meghibásodása. Elhárítás!

21 SEMMELWEIS EGYETEM ELZÁRKÓZTATÁSI GYAKORLAT Részleges elzárkóztatás épületrészbe. Operatív törzs irányítási mód. Az egyes részlegekkel vezetőivel zártláncú rádióösszeköttetés. Első alkalom a Terv alkalmazhatóságának megállapítására. A tervek időszakonkénti gyakoroltatása. Automatizmusok kialakítás. Ágazati rendelet módosítási javaslat.

22 HONVÉDELMI INTÉZKEDÉSI TERV KIK és MIT? Az egészségügyi ágazat területén az egészségügyi intézmények egészségügyi válsághelyzeti terveinek tartalmi követelményeiről, valamint egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 43/2014. (VIII. 19.) EMMI rendelet 1. (1) bekezdése szerinti egészségügyi válsághelyzeti terv készítésére kötelezett egészségügyi szolgáltatók, honvédelmi intézkedési tervet kötelesek készíteni.

23 HONVÉDELMI INTÉZKEDÉSI TERV Előzmények 49/2016(XII. 28.) EMMI rendelet Az egészségügyi szolgáltatók esetében az egészségügyi válsághelyzeti terv honvédelmi intézkedési tervnek minősül. 66/2013. (IX. 23.) EMMI rendelet 3..1.b) a katasztrófatervek készítésére kötelezett egészségügyi szolgáltatók. 3. (4) Az (1) bekezdés b) pontja szerinti egészségügyi szolgáltatók tekintetében a katasztrófavédelmi terv honvédelmi intézkedési tervnek minősül. A TERVEK EGYESÍTÉSE

24 JOGREND - IDŐSZAKOK Megelőző védelmi helyzet Rendkívüli állapot és miért? (szükségállapot. váratlan támadás) Időszakok : - felkészülés időszaka - különleges jogrend időszaka

25 HONVÉDELMI INTÉZKEDÉSI TERV CÉL: felkészülés a tömeges ellátásra, és annak biztosítása. SZEREPLŐI AZ ÁLLAM : a felkészülés időszakában, a feltételek megteremtésével. AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÓ : tervkészítéssel, adatok és információk nyújtásával, a terv alkalmazásával.

26 A TERVRŐL ÁLTALÁBAN A honvédelmi intézkedési tervnek kötelezően tartalmaznia kell a honvédelemben közreműködő szerv sajátosságainak figyelembevétele mellett, a működési szabályokról rendelkező részt, valamint a személyi és anyagi erőforrásokat bemutató mellékleteket. A honvédelmi vonatkozású különleges jogrendi időszakra történő felkészülés érdekében a meghagyásba bevont szerveknek a meghagyási jegyzékeiket a fenntartásukban lévő intézményekre kiterjedően kell elkészíteniük. A honvédelmi intézkedési tervet úgy kell előkészíteni, hogy azt valamennyi honvédelmi vonatkozású különleges jogrendi időszakban alkalmazni lehessen.

27 A FELKÉSZÜLÉS IDŐSZAKA Kiképzési anyagok: Szakmai útmutatók, oktató anyagok, tájékoztatók kidolgozásával közreműködik a honvédelmi vonatkozású különleges jogrendi időszakban végrehajtandó polgári védelmi feladatokkal összefüggésben, a polgári védelmi szervezetek, illetve a polgári védelmi ismereteket oktatók felkészítésében. Többletigény felmérése: A kormányhivatal vezetője az egészségügyi szolgáltatók adatszolgáltatása alapján tervezi a szükséggyógyintézetek telepítéséhez és működtetéséhez szükséges többletigényeket, karban tartja a más szolgáltatóktól igényelt egészségügyi személyzetre vonatkozó listákat..

28 Kijelölés : A FELKÉSZÜLÉS AZ ALKALMAZÁS IDŐSZAKA A kormányhivatal vezetője a miniszter által meghatározott szükséggyógyintézet-telepítési kötelezettségek alapján a működési területén határozatban kijelöli a szükséggyógyintézetek telepítésére és működtetésére kötelezett egészségügyi szolgáltatókat. Átcsoportosítás : Új kijelölést! És a működés helye? A szükséggyógyintézet telepítésének elrendelésekor a kormányhivatal vezetője határozatban kijelöli a más egészségügyi szolgáltatótól átcsoportosítandó, megfelelő számú és szakmai összetételű egészségügyi személyzetet, ha a szükséggyógyintézet működtetése az azt telepítő egészségügyi szolgáltató saját állományából nem biztosítható.

29 FELKÉSZÜLÉSI IDŐSZAK A kormányhivatal vezetője a honvédelmi vonatkozású különleges jogrendi időszakra történő felkészülés és a tömeges ellátás biztosítása érdekében: - tervet készít a szükséggyógyintézet telepítésére, a telepítés elrendelése esetén koordinálja a telepítést, - kezdeményezi a fővárosi és megyei védelmi bizottság felé a honvédelmi feladatok ellátásához szükséges polgári védelmi szervezetek alkalmazását, - kijárási tilalom bevezetése esetére rendszeresen felméri az egészségügyi feladatok ellátásához szükséges munkaköröket a rendelkezés hatálya alóli mentesítés érdekében.

30 FELKÉSZÜLÉSI IDŐSZAK AZ ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT VEZETŐJE - meghatározza az elsősegélynyújtó és sérültszállító polgári védelmi szervezetek működésének szakmai követelményeit. Az elsősegélynyújtás szakmai követelményeit, és polgári védelmi szakalegység működésének tervezése. - meghatározza a szükség-mentőgépkocsiként alkalmazható gépjárműtípusokat, és a gépjárműigényt megküldi a technikai eszközök igénybevételének kijelölésre jogosult területileg illetékes katonai igazgatási központ vezetője részére.

31 FELKÉSZÜLÉSI IDŐSZAK A kórház vezetője felelős : - a polgári védelmi vonatkozású elsötétítési terv elkészítéséért Ez mit jelent? - a kórház területén lévő óvóhelynek használható építmények rendeltetésszerű állapotban történő tartásáért. Mi az óvóhely? - kórház épületeinek földről és levegőből is jól látható vörös kereszttel való jelöléséről Ez már a különleges jogrend időszaka!

32 FELKÉSZÜLÉSI IDŐSZAK A szükséggyógyintézet telepítésére kijelölt egészségügyi szolgáltató vezetője az egyes szükséggyógyintézetek személyi állományára vonatkozóan: - elkészíti és a honvédelmi intézkedési tervéhez csatolja a szükséggyógyintézetbe kijelölt személyek jegyzékét, beleértve a műszaki és kisegítő személyzetet, - meghatározza a szükséggyógyintézetnek a rendelkezésre álló állományból nem biztosítható személyzet létszámát és szakmai összetételét, - kijelöli a szükséggyógyintézet vezetőjét és helyettesét, valamint az ellátó részlegek vezetőit, - meghatározza a kijelölt személyzetnek a szükséggyógyintézetben ellátandó feladatkörét. A szükséggyógyintézet telepítésére kijelölt egészségügyi szolgáltató vezetője: - kialakítja a szükséggyógyintézet szervezeti és működési szabályzatát, - meghatározza a szükséggyógyintézet telepítéséhez és működtetéséhez minimálisan szükséges infrastruktúra biztosítására vonatkozó igényeket,

33 SZÜKSÉGGYÓGYINTÉZET KRITÉRIUMAI Szükségkórház telepítésére kötelezett kórház kijelölésénél különösen a következő szempontokat kell együttesen mérlegelni: - a kórház ágyszáma, - az egyes osztályok szakmai összetétele és ágyszáma, - a pótágyakkal elérhető maximális ágyszám, - a műtők száma, - az egyidejű műtétek személyi feltételei, - az intenzív ellátás kapacitása, - az egészségügyi személyzet létszáma, - a diagnosztikai egységek típusa, kapacitása, és - mentőhelikopter fogadásának lehetősége. Irányadó, hogy a szükséggyógyintézet telepítésére alkalmasnak, ha legalább 200 kórházi ágy elhelyezésére alkalmas

34 SZÜKSÉGGYÓGYINTÉZET KIVÁLASZTÁS SZEMPONTJAI - a működő kórháztól való távolság, - közúti megközelíthetőség, - a belsőépítészeti kialakítás alkalmassága egészségügyi tevékenység végzésének céljára, - a járó- és falfelületek tisztíthatósága, és - az elektromos hálózat kapacitásának alkalmassága orvostechnikai eszközök működtetésére. Szükséggyógyintézet : TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

35 OP 1 fő sugármérő Parancsnokság 1 fő orvos 1 fő adminisztrátor Elkülönítő részleg 1 fő ápoló 2 fő kisegítő Á-O tér és sátrak 3 fő orvos 3 fő ápoló 2 fő adminisztrátor 2 pár sebesültvivő Részleges mentesítő 1 fő ápoló 2 fő kisegítő Kötöző 2 fő orvos 4 fő asszisztens 2 fő ápoló Kiürítő részleg 2 fő ápoló Ellátó részleg 1 fő élelm. Szakember 1 fő eü.ag.kezelő 3 fő technikus 1 fő adminisztrátor 3 fő gk. vezető Fektető+AA13 rlg. 4 fő ápoló

36 OP Elkülönítő Fürdető mentesítő Belgyógyászat Igazgatóság Sebészet Műtő-kötöző-sokktalanító Osztályozó Diagnosztika Kiürítő Ellátó blokk

37 Igazgatóság Átvevő osztályozó Élelmezési szolgálat Diagnosztika Intenzív osztály Belgyógyászat-toxikológia Gyermekgyógyászat Szülészet-nőgyógyászat Ideggyógyászat Traumatológia Műtő-kötöző Égési osztály Vérellátó Gazdasági részleg Gyógyszertár Ápoló csoport

38

21/2010. (V. 4.) EüM rendelet az egészségügyi ágazat honvédelmi feladatairól

21/2010. (V. 4.) EüM rendelet az egészségügyi ágazat honvédelmi feladatairól 21/2010. (V. 4.) EüM rendelet az egészségügyi ágazat honvédelmi feladatairól Hatályosság: 2010.07.03 - A honvédelemrıl és a Magyar Honvédségrıl szóló 2004. évi CV. törvény 207. (6) bekezdésében kapott

Részletesebben

A HONVÉDELMI INTÉZKEDÉSI TERV

A HONVÉDELMI INTÉZKEDÉSI TERV 2. dia A HONVÉDELMI INTÉZKEDÉSI TERV TARTALMI ELEMEI Szarka Csaba ezredes BFKH VT titkár 2017. március 07. 3. dia HÁTTÉR 66/2013. (IX.23.) EMMI rendelet az emberi erőforrások miniszterének feladatkörét

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK KATASZTRÓFATERVEIRŐL

AZ EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK KATASZTRÓFATERVEIRŐL Dr. Molnár Márta osztályvezető tisztiorvos Heves megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Egészségügyi igazgatási osztály AZ EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK KATASZTRÓFATERVEIRŐL Jogszabályok

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása

A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása A katasztrófavédel tervezés rendszerét, feladatait, formai és tartal követelményeit a polgári védel tervezés rendszeréről szóló 20/1998. (IV.

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI VÁLSÁGHELYZET A KATASZTRÓFA EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS TARTALMA, SZERVEZÉSE ÉS IRÁNYÍTÁSA

EGÉSZSÉGÜGYI VÁLSÁGHELYZET A KATASZTRÓFA EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS TARTALMA, SZERVEZÉSE ÉS IRÁNYÍTÁSA EGÉSZSÉGÜGYI VÁLSÁGHELYZET A KATASZTRÓFA EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS TARTALMA, SZERVEZÉSE ÉS IRÁNYÍTÁSA AZ INTÉZMÉNYI KATASZTRÓFATERVEKKKEL SZEMBEN TÁMASZTOTT FŐBB KÖVETELMÉNYEK Gramantik Péter Országos Tisztifőorvosi

Részletesebben

A szabályzat hatálya. A honvédelmi, polgári és katasztrófavédelmi tevékenység személyi feltételei és a megbízotti rendszer működése

A szabályzat hatálya. A honvédelmi, polgári és katasztrófavédelmi tevékenység személyi feltételei és a megbízotti rendszer működése O R S Z Á G O S B Í R Ó S Á G I H I V A T A L ELNÖKE Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 14/2012. (X. 18.) OBH utasítása a bíróságok és az Országos Bírósági Hivatal honvédelmi, polgári és katasztrófavédelmi

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE

Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE 2012.10.02. Mentés megszervezésének szabályozása. Jogszabályok, normatív intézkedések. 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá

Részletesebben

12190 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 113. szám

12190 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 113. szám 12190 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 113. szám Az emberi erőforrások minisztere 43/2014. (VIII. 19.) EMMI rendelete az egészségügyi intézmények egészségügyi válsághelyzeti terveinek tartalmi követelményeiről,

Részletesebben

Katasztrófák során keletkezett sérültek hospitális ellátása Tömeges sérültellátási gyakorlat MH Egészségügyi Központ Honvédkórház

Katasztrófák során keletkezett sérültek hospitális ellátása Tömeges sérültellátási gyakorlat MH Egészségügyi Központ Honvédkórház Katasztrófák során keletkezett sérültek hospitális ellátása Tömeges sérültellátási gyakorlat MH Egészségügyi Központ Honvédkórház Dr. Várhelyi Levente PhD o. ezds. MH Fősebész Dr. Muzsay Ildikó o. ezds.

Részletesebben

Az átszervezés területi feladatai

Az átszervezés területi feladatai 1 A tájékoztató témái Az átszervezés területi feladatai A Megyei Védelmi Bizottság és a Helyi Védelmi Bizottságok illetékességi területe A Megyei Védelmi Bizottság összetétele A Megyei Védelmi Bizottság

Részletesebben

A katasztrófavédelem megújított rendszere

A katasztrófavédelem megújított rendszere A katasztrófavédelem megújított rendszere MAGYARORSZÁG BIZTONSÁGA ÁLLAM BM OKF ÁLLAM- POLGÁR... A régi Kat. törvény alapvetően jó volt DE 10 év 2010. évi árvízi veszélyhelyzet; vörösiszap katasztrófa kezelésének

Részletesebben

Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai

Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai Haskó György tű. alezredes polgári védelmi főfelügyelő 2012. február 15. A hatálytalanított

Részletesebben

hatályos: Az egészségügyről szóló évi CLIV. törvény 247. (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

hatályos: Az egészségügyről szóló évi CLIV. törvény 247. (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, 43/2014. (VIII. 19.) EMMI rendelet az egészségügyi intézmények egészségügyi válsághelyzeti terveinek tartalmi követelményeiről, valamint egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról hatályos:

Részletesebben

A szabályzat hatálya. Intézkedési tervek

A szabályzat hatálya. Intézkedési tervek O R S Z Á G O S B Í R Ó S Á G I H I V A T A L ELNÖKE Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 15/2012. (X. 18.) OBH utasítása a bíróságok és az Országos Bírósági Hivatal honvédelmi, polgári és katasztrófavédelmi

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése

Közbiztonsági referensek képzése Közbiztonsági referensek képzése KATASZTRÓFAVÉDELEM IRÁNYÍTÁSA 2012.10.02. KATASZTRÓFAVÉDELEM MEGHATÁROZÁSA A katasztrófavédelem nemzeti ügy. A védekezés egységes irányítása állami feladat. Katasztrófavédelem:

Részletesebben

Struktúraváltás Zirci Erzsébet Kórházban (2007-2014) avagy, van élet az aktív ellátások megszűnése után is''

Struktúraváltás Zirci Erzsébet Kórházban (2007-2014) avagy, van élet az aktív ellátások megszűnése után is'' Struktúraváltás Zirci Erzsébet Kórházban (2007-2014) avagy, van élet az aktív ellátások megszűnése után is'' Veszprém Megyei Orvos- Gyógyszerész Napok Sümeg, 2014. november 22. Zirci Erzsébet Kórház- Rendelőintézet

Részletesebben

Katasztrófavédelmi Igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre

Katasztrófavédelmi Igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre Katasztrófavédelmi Igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre Budapest, 2014. március 04. Dr. Schweickhardt Gotthilf A katasztrófavédelem

Részletesebben

Dr. Varga Attila ezds.

Dr. Varga Attila ezds. Dr. Varga Attila ezds. Az előadás a Chatham House szabályok szerint a védelmi igazgatás központi és települési szintjére (polgármester) nem terjed ki a leadásra kerülő írásos anyagtól némileg eltér Bizottság

Részletesebben

MEGALAKÍTÁSI TERV KŐRÖSHEGY TELEPÜLÉS POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET TELEPÜLÉSI POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET K Ő RÖSHEGY ... polgári védelmi parancsok ...

MEGALAKÍTÁSI TERV KŐRÖSHEGY TELEPÜLÉS POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET TELEPÜLÉSI POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET K Ő RÖSHEGY ... polgári védelmi parancsok ... TELEPÜLÉSI POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZET K Ő RÖSHEGY Szám:../2013... számú példány JÓVÁHAGYOM! EGYETÉRTEK! Kőröshegy, 2013. július hó 10-én. Siófok, 2013. év..-n....... Marczali Tamás Oláh László tű. alezredes

Részletesebben

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI Oktatási és Kulturális Minisztérium Tárgy: /2007. ( ) OKM rendelet a katasztrófák elleni védekezés és a polgári védelem ágazati feladatairól Budapest, 2007. augusztus 2 I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ Az Oktatási

Részletesebben

2019. ÉVI FOKOZATI VIZSGA TANANYAG 16. HUMÁN SZAKMACSOPORT

2019. ÉVI FOKOZATI VIZSGA TANANYAG 16. HUMÁN SZAKMACSOPORT 34. sz. melléklet a 34000/129-6/2019.ált. nyt. számhoz 2019. ÉVI FOKOZATI VIZSGA TANANYAG a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 9/2013. (VIII.

Részletesebben

A K o r m á n y. r e n d e l e t e. a befogadó nemzeti támogatás részletes kormányzati feladatairól

A K o r m á n y. r e n d e l e t e. a befogadó nemzeti támogatás részletes kormányzati feladatairól A MUNKAANYAG A KORMÁNY ÉS A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI A K o r m á n y 1. melléklet a kormány-előterjesztéshez TERVEZET 2009. 12. 01. /2010. ( ) Korm. r e n d e l e t e a befogadó nemzeti támogatás

Részletesebben

1996. évi XXXVII. törvény. a polgári védelemről1. Az Országgyűlés a polgári védelemről a következő törvényt alkotja: Értelmező rendelkezések

1996. évi XXXVII. törvény. a polgári védelemről1. Az Országgyűlés a polgári védelemről a következő törvényt alkotja: Értelmező rendelkezések 1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről1 Az Országgyűlés a polgári védelemről a következő törvényt alkotja: 1. E törvény célja, hogy elősegítse a fegyveres összeütközés, a katasztrófa, valamint

Részletesebben

1) Ismertesse és értelmezze a katasztrófa lényegét, csoportosítási lehetőségeit, részletezze a tárcák felelősség szerinti felosztását.

1) Ismertesse és értelmezze a katasztrófa lényegét, csoportosítási lehetőségeit, részletezze a tárcák felelősség szerinti felosztását. 1) Ismertesse és értelmezze a katasztrófa lényegét, csoportosítási lehetőségeit, részletezze a tárcák felelősség szerinti felosztását. A katasztrófa kritikus esemény, események hatásának olyan következménye,

Részletesebben

A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre

A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófav favédelmi Igazgatóság A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre Előadó: Heinfarth György tű. alezredes A KÖZBIZTONSÁGI REFERENS

Részletesebben

33/2014. (IV. 18.) EMMI rendelet egyes egészségügyi és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

33/2014. (IV. 18.) EMMI rendelet egyes egészségügyi és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 33/2014. (IV. 18.) EMMI rendelet egyes egészségügyi és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról hatályos: 2014.04.19-2014.07.02 Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (2)

Részletesebben

A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények.

A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények. II/1. VESZÉLY-ELHÁRÍTÁSI TERVEZÉS A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények. Települési szintű veszély-elhárítási tervezés rendszere, jogi háttere. A besorolás és

Részletesebben

és s feladatrendszere (tervezet)

és s feladatrendszere (tervezet) Az MH Műveleti M Parancsnokság rendeltetése és s feladatrendszere (tervezet) Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy HM HVK MFCSF 2006. Szeptember 16. I. Az MH Műveleti Parancsnokság rendeltetése Az MH katonai

Részletesebben

VAS MEGYEI VÉDELMI BIZOTTSÁG

VAS MEGYEI VÉDELMI BIZOTTSÁG VAS MEGYEI VÉDELMI BIZOTTSÁG 1 A védelmi igazgatás rendszere Jogszabályi háttér Magyarország Alaptörvényének különleges jogrendre vonatkozó fejezetének 48-54. cikkejei: - rendkívüli állapot - szükségállapot

Részletesebben

14. Ismertesse a védelmi igazgatás és a katasztrófavédelem kapcsolatát!

14. Ismertesse a védelmi igazgatás és a katasztrófavédelem kapcsolatát! 14. Ismertesse a védelmi igazgatás és a katasztrófavédelem kapcsolatát! 1. A védelmi igazgatás A védelmi igazgatás mint intézmény fogalma: a közigazgatás részét képező feladat- és szervezeti rendszer.

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum Helyi Védelmi Bizottság Miskolc

Új Szöveges dokumentum Helyi Védelmi Bizottság Miskolc Helyi Védelmi Bizottság Miskolc Katasztrófavédelem Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófa Igazgatóság Polgári Védelemi Kirendeltség Miskolc Miskolc Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség Helyi

Részletesebben

KRÍZISHELYZETEK HATÁSA AZ ÖNKORMÁNYZATOK DÖNTÉSI FOLYAMATAIRA. Dr. Dobó Marianna Eszterházy Károly Főiskola Politológia Tanszéke

KRÍZISHELYZETEK HATÁSA AZ ÖNKORMÁNYZATOK DÖNTÉSI FOLYAMATAIRA. Dr. Dobó Marianna Eszterházy Károly Főiskola Politológia Tanszéke KRÍZISHELYZETEK HATÁSA AZ ÖNKORMÁNYZATOK DÖNTÉSI FOLYAMATAIRA Dr. Dobó Marianna Eszterházy Károly Főiskola Politológia Tanszéke Válság krízis - katasztrófa Válság: radikális beavatkozást igényel Krízis:

Részletesebben

A védelmi igazgatási rendszer területi és helyi felépítése, feladatai Bozsákovics László mk. alezredes

A védelmi igazgatási rendszer területi és helyi felépítése, feladatai Bozsákovics László mk. alezredes A védelmi igazgatási rendszer területi és helyi felépítése, feladatai Bozsákovics László mk. alezredes Heves Megyei Védelmi Bizottság titkár (Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatal kiemelt főtiszt) Telefon:

Részletesebben

HUNGARY AMBULANCE. MENTÉSI TERV Egészségügyi biztosításra (fajtája: mozgóőrség)

HUNGARY AMBULANCE. MENTÉSI TERV Egészségügyi biztosításra (fajtája: mozgóőrség) HUNGARY AMBULANCE MENTÉSI TERV Egészségügyi biztosításra (fajtája: mozgóőrség) www.hunambulance.hu Az egészségügyi biztosítás, mozgóőrségi tevékenység kereteit az 5/2006. (II. 7.) EüM rendelet a mentésről

Részletesebben

A polgármester elsőfokú polgári védelmi hatósági jogköre és ahhoz kapcsolódó feladatok

A polgármester elsőfokú polgári védelmi hatósági jogköre és ahhoz kapcsolódó feladatok A polgármester elsőfokú polgári védelmi hatósági jogköre és ahhoz kapcsolódó feladatok Készítette: Pilisi Edit tű.szds. Készült: 2012. 01. 23. Közbiztonsági referensek felkészítésére Polgármester katasztrófavédelmi

Részletesebben

113/2019. (V. 15.) Korm. rendelet egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról. hatályos

113/2019. (V. 15.) Korm. rendelet egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról. hatályos 113/2019. (V. 15.) Korm. rendelet egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról Módosított rendeletek: hatályos 2019.06.14-2019.06.14 1. A kábítószerekkel és pszichotróp anyagokkal, valamint

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT (módosításokkal egységes szerkezetben)

ALAPÍTÓ OKIRAT (módosításokkal egységes szerkezetben) HONVÉDELMI MINISZTER ALAPÍTÓ OKIRAT (módosításokkal egységes szerkezetben) A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII.

Részletesebben

T E R V E Z E T

T E R V E Z E T 1. melléklet a számú kormány-előterjesztéshez T E R V E Z E T 2006. 11. 07. A K o r m á n y /2006. ( ) Korm. r e n d e l e t e váratlan légitámadás esetén a légiriasztás rendszeréről A honvédelemről és

Részletesebben

A VÉDELMI IGAZGATÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI

A VÉDELMI IGAZGATÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI KÖZPONTI FELKÉSZÍTÉS 2012 A VÉDELMI IGAZGATÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Békéscsaba, 2012. február. 15. Dr. Tokovicz József mk. dandártábornok HM Védelmi Hivatal főigazgató Tartalom Jogszabályi alapok A védelmi

Részletesebben

rszággyiks Hivatala Irományszám : Érkezett : 2006 DEC 0 4.

rszággyiks Hivatala Irományszám : Érkezett : 2006 DEC 0 4. Irományszám : rszággyiks Hivatala ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Érkezett : 26 DEC 4. Kapcsolódó módosító iavaslat Dr. Szili Katalin az Országgyűlés Elnöke részére Helyben A Házszabály

Részletesebben

xxxxxxxxxxxx Kórház és Rendelőintézet xxxxxxxxx, XXXXXXXXX utca XX.

xxxxxxxxxxxx Kórház és Rendelőintézet xxxxxxxxx, XXXXXXXXX utca XX. xxxxxxxxxxxx Kórház és Rendelőintézet xxxxxxxxx, XXXXXXXXX utca XX. Jóváhagyom:, 201 hó. nap Ellenjegyzem:, 201 hó. nap xxxxxxxxxxxx megyei tisztifőorvos xxxxxxxxxxxx Járás Helyi Védelmi Bizottságának

Részletesebben

Módszertani feladatellátás

Módszertani feladatellátás Sidlovics Ferenc Módszertani feladatellátás A korábban kijelölt módszertani intézmények kijelölése 2012. december 31-én megszűnt. 2013. január 1-től a Főigazgatóság látja el az országos szociális, illetve

Részletesebben

Tabáni Rockünnep - Skorpio 40 Mentési Terv I. Mentési terv célja: II. Riasztási terv. III. Az egészségügyi mentés

Tabáni Rockünnep - Skorpio 40 Mentési Terv I. Mentési terv célja: II. Riasztási terv. III. Az egészségügyi mentés Tabáni Rockünnep - Skorpio 40 Mentési Terv I. Mentési terv célja: Mindenki számára megismerhetővé teszi a tömeges balesetek, katasztrófák egészségügyi felszámolásának lépéseit. A szervezésben, mentésben

Részletesebben

A VÉDELMI IGAZGATÁSBAN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOK

A VÉDELMI IGAZGATÁSBAN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOK A VÉDELMI IGAZGATÁSBAN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOK Nógrád Megyei Államigazgatási Kollégium ülése Dr. Szalai János mk. alez. Nógrád MVB titkár 2013. november 07. Mottó Ami bekövetkezhet, arra fel kell készülni,

Részletesebben

A válság és a különleges jogrend kapcsolata, különös tekintettel a NATO Válságreagálási Rendszerével összhangban álló Nemzeti Intézkedési Rendszerre

A válság és a különleges jogrend kapcsolata, különös tekintettel a NATO Válságreagálási Rendszerével összhangban álló Nemzeti Intézkedési Rendszerre A válság és a különleges jogrend kapcsolata, különös tekintettel a NATO Válságreagálási Rendszerével összhangban álló Nemzeti Intézkedési Rendszerre dr. Keszely László ezds. Karl Marx: A történelem ismétli

Részletesebben

215/2004. (VII. 13.) Korm. rendelet a sportorvoslás szabályairól és a sportegészségügyi hálózatról

215/2004. (VII. 13.) Korm. rendelet a sportorvoslás szabályairól és a sportegészségügyi hálózatról 215/2004. (VII. 13.) Korm. rendelet a sportorvoslás szabályairól és a sportegészségügyi hálózatról A sportrendezvényekkel és a szabadidősport eseményekkel kapcsolatos sportegészségügyi és sürgősségi feladatokról

Részletesebben

Katasztrófavédelmi felkészítés

Katasztrófavédelmi felkészítés Közbiztonsági referensek képzése Katasztrófavédelmi felkészítés 2012.10.02. Jogi háttér - Magyarország Alaptörvénye - 2011. évi CXXVIII. törvény A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények

Részletesebben

A munkahelyi, települési és területi polgári védelmi szervezetek megalakítása 2011-ben

A munkahelyi, települési és területi polgári védelmi szervezetek megalakítása 2011-ben A munkahelyi, települési és területi polgári védelmi szervezetek megalakítása 2011-ben Az elmúlt évben főigazgatói intézkedés határozta meg a polgári védelmi szervezetek gyors (12 órás) és rövid (24 órás)

Részletesebben

Sürgősségi lánc felépítése és működése

Sürgősségi lánc felépítése és működése Sürgősségi lánc felépítése és működése Konstantin-kereszt A mentés "Az Egészségügyi Törvény 94. -a szerint: ( 1 ) A mentés az azonnali egészségügyi ellátásra szoruló betegnek a feltalálási helyén, mentésre

Részletesebben

ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA

ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. CSONGRÁD MEGYEI DR. BUGYI ISTVÁN KÓRHÁZ, SZENTES A 2007.09.30-től

Részletesebben

Polgári védelmi szervezetek alapképzése. Beosztotti jogok, kötelezettségek

Polgári védelmi szervezetek alapképzése. Beosztotti jogok, kötelezettségek Polgári védelmi szervezetek alapképzése Beosztotti jogok, kötelezettségek Polgári védelmi kötelezettség A polgári védelmi kötelezettség személyes kötelezettség az emberi élet és a létfenntartáshoz szükséges

Részletesebben

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat.

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu),

Részletesebben

A Kormány. /2013. (...) Korm. rendelete. az egészségügyi válsághelyzeti ellátásról

A Kormány. /2013. (...) Korm. rendelete. az egészségügyi válsághelyzeti ellátásról Tervezet A Kormány /2013. (...) Korm. rendelete az egészségügyi válsághelyzeti ellátásról A Kormány az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (1) bekezdés e) pontjában, valamint a katasztrófavédelemről

Részletesebben

NKM Áramhálózati Korlátolt Felelősségű Társaság Elosztói Üzletszabályzata

NKM Áramhálózati Korlátolt Felelősségű Társaság Elosztói Üzletszabályzata NKM Áramhálózati Korlátolt Felelősségű Társaság Elosztói Üzletszabályzata M5. számú melléklet A Korlátozási Rendelet Eljárási Rendje Elosztói üzletszabályzat M5. számú melléklete 2/5. oldal A Korlátozási

Részletesebben

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZLÖNYE

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZLÖNYE XIX. évfolyam Különszám 2010. június 3. JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZLÖNYE A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KÖZGYŰLÉS HIVATALOS LAPJA TARTALOM A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KÖZGYŰLÉS ELNÖKÉNEK

Részletesebben

2019. ÉVI FOKOZATI VIZSGA TANANYAG 16. HUMÁN SZAKMACSOPORT

2019. ÉVI FOKOZATI VIZSGA TANANYAG 16. HUMÁN SZAKMACSOPORT 31. sz. melléklet a 34000/129-6/2019.ált. nyt. számhoz 2019. ÉVI FOKOZATI VIZSGA TANANYAG a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 9/2013. (VIII.

Részletesebben

7. Ismertesse a logisztikai biztosítás lényegét, tartalmát, célját, időszakait, területeit, az egyes területek fő feladatait.

7. Ismertesse a logisztikai biztosítás lényegét, tartalmát, célját, időszakait, területeit, az egyes területek fő feladatait. 7. Ismertesse a logisztikai biztosítás lényegét, tartalmát, célját, időszakait, területeit, az egyes területek fő feladatait. Lényege: A logisztika az erőforrások mozgatásának és fenntartásának tervezési

Részletesebben

54/2006. (XII. 29.) EüM rendelet a szakellátási kapacitások felosztásának szempontjairól és a szakellátási elérési szabályokról

54/2006. (XII. 29.) EüM rendelet a szakellátási kapacitások felosztásának szempontjairól és a szakellátási elérési szabályokról 54/2006. (XII. 29.) EüM rendelet a szakellátási kapacitások felosztásának szempontjairól és a szakellátási elérési szabályokról Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló 2006. évi CXXXII. törvény

Részletesebben

Területrendezési szabályozás változása

Területrendezési szabályozás változása Területrendezési szabályozás változása Magó Erzsébet osztályvezető Belügyminisztérium Területrendezési és Településügyi Főosztály 2014. április 15. Előzmények Országos Területrendezési Tervről szóló 2003.

Részletesebben

A katasztrófavédelmi és honvédelmi tervezés intézményi kérdései

A katasztrófavédelmi és honvédelmi tervezés intézményi kérdései A katasztrófavédelmi és hnvédelmi tervezés intézményi kérdései Csehi Gábr sztályvezető Telefn: +36 1 795 1223 Mbil: +36 70 248 0021 Email: gabr.csehi@emmi.gv.hu Jgszabályi rendszer Törvényi szint: Krmányrendeleti

Részletesebben

Védelmi Bizottság Titkársága. I. A szervezeti egység adatai

Védelmi Bizottság Titkársága. I. A szervezeti egység adatai 3. sz. melléklet Védelmi Bizottság Titkársága I. A szervezeti egység adatai 1. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Védelmi Bizottság Titkársága (jelen mellékletben a továbbiakban: Titkárság) alapadatai

Részletesebben

Balaton Európa legbiztonságosabb tava. Jamrik Péter

Balaton Európa legbiztonságosabb tava. Jamrik Péter Balaton Európa legbiztonságosabb tava Jamrik Péter elnök Közbiztonsági Tanácsadó Testület Vízbiztonság Tájékoztatás Oktatás képzés Prevenció Riasztás Segélyhívás fogadása Bevetés irányítás Parti mentőőr

Részletesebben

Hallgatók a Tudomány Szolgálatában

Hallgatók a Tudomány Szolgálatában MŰSZAKI KATONAI KÖZLÖNY a MHTT Műszaki Szakosztály és a ZMNE folyóirata XXI. évfolyam, különszám, 2011.december ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM VÉDELMI IGAZGATÁS SZAK A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat

Részletesebben

Egészségügyi dolgozók munkaköri alkalmassági véleményezésének jogszabályi háttere

Egészségügyi dolgozók munkaköri alkalmassági véleményezésének jogszabályi háttere Egészségügyi dolgozók munkaköri alkalmassági véleményezésének jogszabályi háttere dr. Nagy Károly főosztályvezető Munkahigiénés Főosztály OMFI 2003. évi LXXXIV. törvény az egészségügyi tevékenység végzésének

Részletesebben

TÉLI IDŐJÁRÁSRA TÖRTÉNŐ FELKÉSZÜLÉSI FELADATOK. Berecz György tű. ezredes igazgató

TÉLI IDŐJÁRÁSRA TÖRTÉNŐ FELKÉSZÜLÉSI FELADATOK. Berecz György tű. ezredes igazgató TÉLI IDŐJÁRÁSRA TÖRTÉNŐ FELKÉSZÜLÉSI FELADATOK Berecz György tű. ezredes igazgató 35/2012. számú intézkedés: A rendkívüli téli időjárási viszonyok során jelentkező katasztrófavédelmi feladatok ellátására

Részletesebben

395. A Tűzvédelmi előadó feladatai megnevezésű, azonosító számú szakmai követelménymodul tartalma:

395. A Tűzvédelmi előadó feladatai megnevezésű, azonosító számú szakmai követelménymodul tartalma: 395. A Tűzvédelmi előadó feladatai megnevezésű, 10396-12 azonosító számú szakmai követelménymodul tartalma: Feladatprofil: Vizsgálja, értékeli a létesítmények tűzvédelmi szempontból fontos paramétereit

Részletesebben

Érettségi utáni képzések nappali képzés. Gyakorló ápoló (52 723 01)

Érettségi utáni képzések nappali képzés. Gyakorló ápoló (52 723 01) Érettségi utáni képzések nappali képzés 1. Gyakorló ápoló 2. Egészségügyi asszisztens A szakképesítés alapadatai Gyakorló ápoló (52 723 01) A szakképesítés azonosító száma: 52 723 01 A szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

A Bajai Szent Rókus Kórház hotelépületének létesítése 2009-2014

A Bajai Szent Rókus Kórház hotelépületének létesítése 2009-2014 A Bajai Szent Rókus Kórház hotelépületének létesítése 2009-2014 Schmidt Károly tű. alez. tűzoltósági tanácsos hatósági osztályvezető Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség Az egyeztetések kezdete: 2009

Részletesebben

KATASZTRÓFAVÉDELMI SZABÁLYZATA

KATASZTRÓFAVÉDELMI SZABÁLYZATA A TESTNEVELÉSI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI SZABÁLYZATA Jóváhagyta a Testnevelési Egyetem Szenátusa 47/2015. sz. határozatával BUDAPEST 2015. 1 Tartalom Preambulum... 3 A Szabályzat célja, hatálya... 4 A

Részletesebben

Újabb nehézségek az egynapos sebészetben. Előadó: Kovács Péter Vemed Kft.

Újabb nehézségek az egynapos sebészetben. Előadó: Kovács Péter Vemed Kft. Újabb nehézségek az egynapos sebészetben Előadó: Kovács Péter Vemed Kft. Az egészségügyi, szociális és családügyi miniszter 16/2002. (XII. 12.) ESZCSM rendelete az egynapos sebészeti és a kúraszerűen végezhető

Részletesebben

TMMK készítés lépésről lépésre kérdések. V. TMKE konferencia Készítsünk TMMK-t 2015. február 4-5., Balatonföldvár. Heizler György

TMMK készítés lépésről lépésre kérdések. V. TMKE konferencia Készítsünk TMMK-t 2015. február 4-5., Balatonföldvár. Heizler György TMMK készítés lépésről lépésre kérdések V. TMKE konferencia Készítsünk TMMK-t 2015. február 4-5., Balatonföldvár Heizler György Koncepció fejlődés Előzmények Musterbauordnung 1964 a védelmi célok (koncepció)

Részletesebben

Közösségi szolgálat a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon

Közösségi szolgálat a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon Közösségi szolgálat a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon Gyenge László tű. őrnagy megyei polgári védelmi főfelügyelő 2014.03.27. 11/2013. számú BM OKF főigazgatói utasítás

Részletesebben

ORSZÁGOS IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET 1145 Budapest, Amerikai út 57.

ORSZÁGOS IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET 1145 Budapest, Amerikai út 57. ORSZÁGOS IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET 1145 Budapest, Amerikai út 57. TŰZRIADÓ GYAKORLAT FELKÉSZÍTŐ FOGLAKOZÁS Készítette: Prevention Team Kft Danyádi Ferenc Mv-tv-i referens A gyakorlat célja: - A kiürítésre

Részletesebben

A katasztrófavédelmi hatóság települési szilárd hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatai, tapasztalatai

A katasztrófavédelmi hatóság települési szilárd hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatai, tapasztalatai A katasztrófavédelmi hatóság települési szilárd hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatai, tapasztalatai Angyal István tű. alezredes; főosztályvezető-helyettes BM OKF Hatósági-koordinációs és Művelet-elemzési

Részletesebben

Az egészségügyi létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről

Az egészségügyi létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről Az egészségügyi létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről Csehi Gábor vezető tanácsos, védelmi referens Telefon: +36 1 795 1223 Mobil: +36 70 248 0021 Email:

Részletesebben

18. napirendi pont Megtárgyalta: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság 01/555-2/2009. Pénzügyi és Vagyonkezelő Bizottság

18. napirendi pont Megtárgyalta: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság 01/555-2/2009. Pénzügyi és Vagyonkezelő Bizottság 18. napirendi pont Megtárgyalta: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság 01/555-2/2009. Pénzügyi és Vagyonkezelő Bizottság A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosának előterjesztése

Részletesebben

A képzett védelmi referensek lehetséges szerepe a lakosság jövőbeni felkészítésében. Dr. Muhoray Árpád pv. vezérőrnagy c. egyetemi docens igazgató

A képzett védelmi referensek lehetséges szerepe a lakosság jövőbeni felkészítésében. Dr. Muhoray Árpád pv. vezérőrnagy c. egyetemi docens igazgató A képzett védelmi referensek lehetséges szerepe a lakosság jövőbeni felkészítésében Dr. Muhoray Árpád pv. vezérőrnagy c. egyetemi docens igazgató Témafelvetés 1. Polgármester védelmi feladatainak segítése.

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA KTI EURÓPAI ÜZLETI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT A Nyíregyházi Főiskola KTI Európai Üzleti és Kommunikációs Szakközépiskolája dolgozói és tanulói tűzvédelmi

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról szóló 202/2012. (VII. 27.) Korm. rendelet módosításáról

ELŐTERJESZTÉS. a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról szóló 202/2012. (VII. 27.) Korm. rendelet módosításáról EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTERE Készült: 2013. április 10-én ELŐTERJESZTÉS a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról szóló 202/2012. (VII. 27.) Korm. rendelet módosításáról 2 Ö S S Z E F O G L A L Ó A

Részletesebben

Sürgősségi betegellátás Szekszárd 2013. Dr. Simon János Tolna megyei Balassa János Kórház

Sürgősségi betegellátás Szekszárd 2013. Dr. Simon János Tolna megyei Balassa János Kórház Sürgősségi betegellátás Szekszárd 2013 Dr. Simon János Tolna megyei Balassa János Kórház Egy kis történelem Kezdetben belgyógyászati ill kardiológiai ambulancia 4 megfigyelő ágy Ágyak száma négyről nyolcra

Részletesebben

A laboratórium és az ápolási egységek együttmőködése egy új betegellátási struktúrában. Dr. Záray Gyuláné Ápolási igazgató Szent Imre Kórház

A laboratórium és az ápolási egységek együttmőködése egy új betegellátási struktúrában. Dr. Záray Gyuláné Ápolási igazgató Szent Imre Kórház A laboratórium és az ápolási egységek együttmőködése egy új betegellátási struktúrában Dr. Záray Gyuláné Ápolási igazgató Szent Imre Kórház Helyzetelemzés - Az egészségügyi ágazat az elmúlt évtizedben

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése

Közbiztonsági referensek képzése Közbiztonsági referensek képzése 2012. szeptember 10-14. Katasztrófavédelmi alapismeretek Jogszabályi alapok Kurtán Attila tű. százados kiemelt főtanár Hazai jogszabályok Magyarország Alaptörvénye (2011.

Részletesebben

b) a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetben, üzemzavarban

b) a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetben, üzemzavarban Veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleset, üzemzavar Mesics Zoltán tű. alezredes BM OKF Veszélyes Üzemek Főosztály Seveso Szakértői Csoport 2012. II. félévi értekezlete Inárcs, 2012. november 8-9.

Részletesebben

A Szolnoki Hetényi Géza kórház tűzesetének polgári védelmi és veszélyhelyzet kezelési elemzése

A Szolnoki Hetényi Géza kórház tűzesetének polgári védelmi és veszélyhelyzet kezelési elemzése A Szolnoki Hetényi Géza kórház tűzesetének polgári védelmi és veszélyhelyzet kezelési elemzése Csomor László okl.mk.pv.alez. Hajdú József tű. őrgy. MKI 2003. február 9-én a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei

Részletesebben

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének. 5/2017. (IV. 28.) OBH utasítása

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének. 5/2017. (IV. 28.) OBH utasítása Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 5/2017. (IV. 28.) OBH utasítása a bíróságok és az Országos Bírósági Hivatal honvédelmi, polgári- és katasztrófavédelmi szervezetéről, főbb feladatairól, továbbá tevékenységének

Részletesebben

A Kormány /2011. ( ) rendelete. az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.) Korm. rendelet módosításáról

A Kormány /2011. ( ) rendelete. az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.) Korm. rendelet módosításáról Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának A Kormány /2011. ( ) rendelete az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.)

Részletesebben

ALAGÚT TECHNIKUS munkakörbe

ALAGÚT TECHNIKUS munkakörbe A, Szekszárd-Bóly-Pécs üzemeltetésére alakult külföldi tulajdonú ALAGÚT TECHNIKUS Az üzemmérnökségen és az autópályán található alagutakban telepített biztonságtechnikai és forgalomszabályozási rendszer,

Részletesebben

Egy kórházigazgató küzdelmei Hogyan szerezzünk jó orvosokat?

Egy kórházigazgató küzdelmei Hogyan szerezzünk jó orvosokat? Egy kórházigazgató küzdelmei Hogyan szerezzünk jó orvosokat? főigazgató főorvos Sok fecske Heti Válasz konferencia 2014. június 19. Kapacitás A kórház jelenlegi ágyszáma: 1 483 Az aktív ágyak száma: 1081

Részletesebben

hatályos:

hatályos: 1886/2016. (XII. 28.) Korm. határozat az Egészséges Magyarország 2014 2020 Egészségügyi Ágazati Stratégia 2017 2018 évekre vonatkozó cselekvési tervéről A Kormány hatályos: 2016.12.28 - a) elfogadja az

Részletesebben

Járó- és Fekvőbeteg ellátás integrációja a markusovszky egyetemi oktatókórház szombathelyi és körmendi telephelyén

Járó- és Fekvőbeteg ellátás integrációja a markusovszky egyetemi oktatókórház szombathelyi és körmendi telephelyén Járó- és Fekvőbeteg ellátás integrációja a markusovszky egyetemi oktatókórház szombathelyi és körmendi telephelyén Járó- és fekvőbeteg ellátás integrációja a markusovszky egyetemi oktatókórház szombathelyi

Részletesebben

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZLÖNYE

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZLÖNYE XIX. évfolyam Különszám 2010. június 4. JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZLÖNYE A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KÖZGYŰLÉS HIVATALOS LAPJA TARTALOM A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KÖZGYŰLÉS ELNÖKÉNEK

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések A fővárosi és megyei kormányhivatalokról, valamint a járási (fővárosi kerületi) hivatalokról szóló 66/2015. (III. 30.) Korm. rendelet 17. (1) bekezdése szerint létrehozott fővárosi államigazgatási kollégium

Részletesebben

Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 1 Miért volt szükséges a megalkotása? 1999. évi LXXIV. Tv. korrekciója Polgári védelmi szervezetek működése Tűzvédelem

Részletesebben

Magyar joganyagok - 28/2015. (II. 25.) Korm. rendelet - az Országos Gyógyszerészeti 2. oldal j) ellátja a kozmetikai termékekkel kapcsolatosan a kozme

Magyar joganyagok - 28/2015. (II. 25.) Korm. rendelet - az Országos Gyógyszerészeti 2. oldal j) ellátja a kozmetikai termékekkel kapcsolatosan a kozme Magyar joganyagok - 28/2015. (II. 25.) Korm. rendelet - az Országos Gyógyszerészeti 1. oldal 28/2015. (II. 25.) Korm. rendelet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetről A Kormány

Részletesebben

A Beregszászi járás a mobilizációra való felkészítését szolgáló Programról a 2015-ös évre

A Beregszászi járás a mobilizációra való felkészítését szolgáló Programról a 2015-ös évre Берегівська районна рада Закарпатської області Beregszászi Járási Tanács Kárpátalja Р І Ш Е Н Н Я сесії скликання від 2014р. м.берегово összehívású ülésszaka 2014 én kelt sz. H A T Á R O Z A T А Beregszász

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése

Közbiztonsági referensek képzése Közbiztonsági referensek képzése Ismertesse a veszélyelhárítási tervezés általános elveit, tartalmi követelményeinek szintjeit, készítésük és jóváhagyatásuk szabályait. Ismertesse a települési (munkahelyi)

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet - a tűzvédelmi szabályzat készíté 2. oldal j) a készítője nevét és elérhetőségét, a készítő aláírás

Magyar joganyagok - 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet - a tűzvédelmi szabályzat készíté 2. oldal j) a készítője nevét és elérhetőségét, a készítő aláírás Magyar joganyagok - 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet - a tűzvédelmi szabályzat készíté 1. oldal 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet a tűzvédelmi szabályzat készítéséről A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről

Részletesebben

43/2003. (VII. 29.) ESzCsM rendelet a gyógyintézetek működési rendjéről, illetve szakmai vezető testületéről

43/2003. (VII. 29.) ESzCsM rendelet a gyógyintézetek működési rendjéről, illetve szakmai vezető testületéről 43/2003. (VII. 29.) ESzCsM rendelet a gyógyintézetek működési rendjéről, illetve szakmai vezető testületéről Az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről szóló 2003.

Részletesebben

A NAGYKUN JÁRÁSI ÖNKÉNTES MENTŐCSOPORT PORTFÓLIÓJA 2014. ÁPRILIS 22-23-24. RÁKÓCZIFALVA, NEMZETI MINŐSÍTŐ GYAKORLAT

A NAGYKUN JÁRÁSI ÖNKÉNTES MENTŐCSOPORT PORTFÓLIÓJA 2014. ÁPRILIS 22-23-24. RÁKÓCZIFALVA, NEMZETI MINŐSÍTŐ GYAKORLAT A NAGYKUN JÁRÁSI ÖNKÉNTES MENTŐCSOPORT PORTFÓLIÓJA 2014. ÁPRILIS 22-23-24. RÁKÓCZIFALVA, NEMZETI MINŐSÍTŐ GYAKORLAT 1 A NAGYKUN JÁRÁSI ÖNKÉNTES MENTŐCSOPORT PORTFÓLIÓJA 1) A NAGYKUN JÁRÁSI ÖNKÉNTES MENTŐCSOPORT

Részletesebben