GYAKORLATI TEOLÓGIA 1. TÉTEL A.) IZRAELBEN MIT JELENT A PÁSZTOR? B.) MI JÉZUS KRISZTUS LELKIPÁSZTORI TEVÉKENYSÉGÉNEK A MAGJA?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GYAKORLATI TEOLÓGIA 1. TÉTEL A.) IZRAELBEN MIT JELENT A PÁSZTOR? B.) MI JÉZUS KRISZTUS LELKIPÁSZTORI TEVÉKENYSÉGÉNEK A MAGJA?"

Átírás

1 GYAKORLATI TEOLÓGIA 1. TÉTEL A.) IZRAELBEN MIT JELENT A PÁSZTOR? A pásztorkodás a zsidó életből, gondolkodásból származik, hiszen pásztornép volt - megtapasztaltak jó és rossz pásztorokat egyaránt. A zsidóknál a pásztor nem vallási vezetőt jelentett, hanem politikust. Sok hasonlatot lehet találni a pásztor hasonlatra az Ószövetségben. Jeremiásnál olvashatjuk, hogy a népet Isten úgy is büntetheti, hogy rossz vezetőket küld a nyakára. Meglehetősen sok panasz van a pásztorokra a Bibliában, és feltűnik az ígéret, hogy majd Isten ad egy jó pásztort, akit jelképesen Dávidnak nevez, és alatta természetesen az Úr Jézust kell érteni. (7. old.) B.) MI JÉZUS KRISZTUS LELKIPÁSZTORI TEVÉKENYSÉGÉNEK A MAGJA? Krisztus tanítása, magatartása az Ószövetségre épül, de túlmutat rajta. Az Isten első, legegyetemesebb kiválasztotta Jézus Krisztus. Az Isten egységbe akarja foglalni az egész emberiséget. Lukács táborhegyi jelenete: Ez az én választott Fiam nem egyszülött Fia, hanem választott Fia. Jézus pásztornak tekintette magát. De nem politikai értelemben, nem csak a zsidóság pásztorának, hanem papnak, jó pásztornak, akinek az egész emberiséghez küldetése van, és a küldetés az egész emberiséget (akik hallgatnak az Isten szavára) összefogja, és egyesíti egyetlen akolba. Az Úr Jézus a kiválasztott apostolokkal először is barátkozik, akik nem valami tudósok, egy képzettebb van összesen köztük: Máté, a vámos. Nincs Istennek szüksége a képzett emberekre, a mi nagyságunkra, az Isten valamit tud, és tanít bennünket, a kisemberből sokkal többet tud kihozni, mert azok nyitottabbak. Tehát Jézus kisemberekkel kezd el barátkozni, így kezdi. Nagyon lényeges az ő munkájában, hogy együtt él velük. Barátságot hoz létre közöttük, hogy majd amikor nagyobb dolgokat kezd nekik mondani, akkor elfogadják, még ha nem is értik. Két dolgot akar elérni velük, az egyik a barátság, a másik a hit. Erre a hitre építi ezt a közösséget. Ezt ne felejtsük el a hitoktatás közben: az Isten barátkozik. Hajlamosak vagyunk tekintélyt kialakítani. Kell, hogy legyen az is, de nem a tekintély a fontos, hanem a barátság. Jézusnak nem volt tekintélye, nem mondta, hogy ha ezt nem csináljátok, akkor ez meg az. Az Isten barátkozással akar megnyerni, és nem a tekintéllyel. Nagyon fontos, hogy minekünk is ez legyen a stílusunk. A másik, meg hogy az istenélményt át kell tudnunk adni. C.) MIÉRT APRÓLÉKOS FELADAT A HÍVEK KRISZTUSI ÁTALAKULÁSA? Isten élete csupa személyesség. A személy lényegéhez tartozik a közösség, mert a személy tevékenysége a közösségben bontakozik ki. Az Ószövetség világa közösségre épült, és fokozottan az újszövetség világa. Ma az emberek individualista beállítottságúak. A közösségek nyitottabbak egymás felé, míg az individualista ember zárkózottá válik. Nehezebben elérhető. 1.

2 A másik gond, hogy a hívők elsősorban a vérszerinti összetartozást érzik fontosnak, és jóval kevésbé az Egyház tagjainak. A vér szava, még ha tisztességes is, egészen más, mint a Léleké, és másfajta közösséget hoz össze, mint ami Krisztusnak megfelel. Nagy összetartó erő napjainkban a pénz is. Dogmatikailag nincs probléma az Egyház közösségével, hiszen aki megkeresztelkedett, a közösség tagja. A probléma akkor derül ki, amikor azt vizsgáljuk, hogy a Test tagjai mennyire élik meg a maguk szentségi voltát. A krisztusivá alakulás annyit jelent, mint megélése Krisztusnak. Ahhoz, hogy megélhessem, ismernek kell őt, azonosulnom álláspontjával, és törekednem életstílusát, életszentségét megélni. És ez nem kis feladat. Ehhez tartós kapcsolatban kell élnem vele, s kérnem, és elfogadnom a Szentlélek vezetését. A másik nagy gond már ebből is adódik: Krisztus nem azt mondta, hogy alakítsátok át egymás gondolkodását, hanem magatokban alakuljatok át. - És ez sokkal nehezebb. A hitelesen megélt krisztusi élet viszont annál inkább vonzani fog majd másokat. 2. TÉTEL A.) MIÉRT KEZDIK SOKAN ISTENBIZONYÍTÁSSAL A RÓLA SZÓLÓ BESZÉDET? Talán, mert a mai szekularizált világ úgy rendezkedett be, mintha Isten egyáltalán nem is lenne. Nem vesznek róla tudomást. Ez eleve arra ösztönzi az embert, hogy Isten létéről beszéljen, hiszen azt hihetnők, ha elhiszi, hogy Isten van, akkor már minden rendben, pedig Jakab apostol is írta, hogy az ördögök is hisznek Istenben, mégis félnek tőle (Jak 2.19). B.) KIKET VÁLASZTOTT JÉZUS MUNKATÁRSAINAK, ÉS MIÉRT ŐKET VÁLASZTOTTA? Az Úr Jézus Isten pedagógiáját alkalmazza életében. Kap egy ösztönző élményt, Atya-élményt, létrehoz egy közösséget, ott kezd el működni, beszélni, barátkozik, istenélményt, istentapasztalást ad. Az Úr Jézus alapította közösség rendkívül nehéz téma, nem is vagyunk vele tisztába, az teszi bonyolulttá, hogy nem egyesületet alapított. Ha azt alapított volna, azzal semmi probléma nem lenne. ő két közösségi értékben gondolkodott: az egyiket egyháznak nevezte, a másikat Isten országának. Az Úr Jézus az apostolokat választotta ki, akikkel először is barátkozik, és akik nem valami tudósok, egy képzettebb van összesen köztük: Máté, a vámos. Nincs Istennek szüksége a képzett emberekre, a mi nagyságunkra, az Isten valamit tud, és tanít bennünket, a kisemberből sokkal többet tud kihozni, mert azok nyitottabbak. Krisztus választása a halászokra esett. A halász független, kis ember, ráér. A halász munkájának eredménye a szerencsétől függ, nem alakul ki benne gőg a maga nagysága láttán, mert ez nem létezik, még a látszat szerint sem. A halászt érik meglepetések, könnyebben elviseli a Krisztus melletti meglepetéseket, mint sokan mások. 2.

3 C.) MI VOLT AZ EGYHÁZ LELKIPÁSZTORI MÓDSZERE AZ ELSŐ SZÁZADBAN? A jeruzsálemi egyház a város megszűntével 70-ben megszűnt. A kereszténység központja áttevődött a kisázsiai és görög városokra, majd Rómára. 300 éven keresztül erős üldözésnek volt kitéve. Ebben a korban az Egyház legfontosabb lelkipásztori tevékenysége, életének rugója az az állhatatosság volt, amivel a Szentlélek hatására az üldözések között megedződött a nép. Az üldözés nagyon erős közösséget kovácsolt össze, ahova nem lehetett könnyen bejutni, és kifelé életmódjuk miatt az erkölcsileg teljesen lezüllött és kiábrándult pogányok felé sugárzott. A keresztényüldözés megszűnte után a császárok is keresztényekké lettek, a helyzet gyökeresen megváltozott. A keresztényekhez való tartozás immáron nem hátránynak, hanem előnynek számított. Egzisztenciális biztonságot adott kereszténynek lenni. Az Egyház lett a széteső Római Birodalom szellemi értékeinek továbbvivője. (Tk old.) 3. TÉTEL A.) MIÉRT HELYTELEN ISTENBIZONYÍTÁSSAL KEZDENI A BESZÉLGETÉST? Nem követi sem Isten, sem Jézus pedagógiáját. Nagyon fontos, hogy mielőtt Istenről beszélgetünk, megismerjenek emberileg, lássák, hogy nem akarom becsapni, érezzék, hogy van bennem valami többlet, ami életemet derűssé teszi, és kialakuljon benne ez után a belső derű utáni vágy. B.) MI VOLT JÉZUS KRISZTUS KEZDŐ MÓDSZERE LELKIPÁSZTORKODÁSÁBAN? Az Úr Jézus a kiválasztott apostolokkal először is barátkozik, akik nem valami tudósok, egy képzettebb van összesen köztük: Máté, a vámos. Nincs Istennek szüksége a képzett emberekre, a mi nagyságunkra, az Isten valamit tud, és tanít bennünket, a kisemberből sokkal többet tud kihozni, mert azok nyitottabbak. C.) MI A NÉPEGYHÁZ LELKIPÁSZTORI MÓDSZERÉNEK A LÉNYEGE? A népegyház a hatalom támogatásával jött létre. Ez a fajta Egyház a hatalom segítségével, ill. társadalmi tekintélye alapján tevékenykedik. Az egyéni hit, a karizmatikus megnyilatkozások gazdagítják, de nem ezek az alapjai életének, mert ott is működik, ahol ezek hiányoznak. Fontos szerep jut a nemzet gondolatának, az egyház nemzeti egyház. Az erkölcstan becsületes, hívő polgárokat igyekszik nevelni, akik engedelmesek, szorgalmasak, tisztelik a magántulajdont, stb. A népegyházi szerkezetben az evilági hatalom nem elméletileg, hanem gyakorlatilag fontosabb szerepet játszik a többség életében, mint a Szentlélek ereje. (Tk old.) 3.

4 4. TÉTEL A.) ISTEN MIBŐL INDUL KI, AMIKOR EGY EMBERT MEGSZÓLÍT? Az Isten első, és alapvető tevékenysége, hogy békét teremt az ember szívében. Létünk mélyén ragad meg bennünket. Sokan úgy gondoljuk, hogy megismerni mindig fogalmi ismeretet jelent, pedig a megismerés a gyökerében nem valami fogalmi megismerés, hanem tudatos átélése a létünknek. Istennél nem annyira az a fontos, hogy mi az ember, hanem hogy mivé kell válnia. A léte mélyén érzi az ember, hogy ha ösztönei kielégítésétől, vagy társadalmi érvényesülésből várja a teljes boldogságot, akkor ámítja magát. Az Istentől kapott élmény közösségformáló erő is, mert aki ilyen élménnyel rendelkezik, az keresi a hasonló felfogású emberek közösségét, és ezt a közösséget tekinti központi közösségnek. B.) BARÁTKOZÁS MELLETT MIVEL NYERT MEG JÉZUS KRISZTUS? Az Úr Jézus Isten pedagógiáját alkalmazza életében. Kap egy ösztönző élményt, Atya-élményt, létrehoz egy közösséget, ott kezd el működni, beszélni, barátkozni, és istenélményt, istentapasztalást ad közösségének. Az Ő istenélménye ugyanarra az istenfogalomra épül, mint az Ószövetségé, de Isten Jézusban sokkal közelebb jön, jobban megmutatja magát. Krisztusnak nem a teljesítmény volt a fontos, hanem hogy a személyiségüket formálja. Az Úr Jézus istenképe. Az életét végig lehet elemezni, az első szava, amit az Újszövetség lejegyez róla 12 éves korában: az Atya dolgaiban kell lennem. Később is állandóan az Atya-élményéről beszélt: az Atya ismer engem, szeret engem, de ti nem hisztek nekem. Nagyon szép Atyaképet lehet megrajzolni Jézus szavai nyomán. Ez az Atya-kép meglehetősen meglepő, mert az élet ezt nem igazolja. A világ tele van problémával, küzdelmekkel, nehézségekkel. Ennek az az oka, hogy az Atya a legnagyobb titka ennek a világnak, burok van a teremtés, az ember, a világ, a szellemi életünk körül. Miért van az egész társadalom? Egyedül a Fiú tudja, hogy ki az Atya, és ő olyan élményszerűen beszélt róla. Nagyon fontos, hogy Jézus merre akar vezetni bennünket. - Az Atya-élményhez. Az Atya végtelenül szeret minket. Az Úr Jézus pedagógiája ő kb. 90 %-ban Isten országáról beszélt, és 10 %-ban az egyházról. Mi ezt pont fordítva teszszük. Nem is nagyon tudjuk, hogy mi az az Isten országa. Ez nem két egymástól teljesen független társaság, de nem is fedi a kettő teljesen egymást. Az egyház az egy szervezet. Mint szervezet sokkal jobban körülhatárolható, az Isten országa nem az, de mondhatom lelkiségnek, az a lényeg benne, hogy egy életformaként, magatartás, stílus nem ez, de ez az ami a legjobban megragadható az Isten országából. 4.

5 A kiválasztott személynek van istenélménye, atyaélménye, és az atyaélménye alapján létrehoz egy közösséget. A szentháromságos szeretetből mindent le lehet vezetni: Az Atya odaadja magát a Fiúnak, tökéletesen, mindenét odaadja neki. A Fiú teljesen visszaadja magát az Atyának, odaadják egymásnak a Lélekben, a Lélek teljesen értük él. Van tehát a Szentháromságban egy gyönyörű közösség, boldogság, de bonyolulttá válik a valóság, hogy testi világban élek, mert testileg én nem tudom odaadni magamat senkinek. Bonyolítja az egészet, hogy bűnbeesett világban élünk, az ember odaadja magát, aztán keresztre feszítik. - Hát kellett ez neki? Bonyolítja még, hogy közösséget akar létrehozni, és egy közösségnek akarja teljesen odaadni magát. Ez az alapja a teremtésnek, ez az alapja, hogy az Isten megtestesült, emberré lesz, nekünk adja magát teljesen, és ez az alapja, hogy létrehozza a szentségeket, az Oltáriszentséget. Hogy mindenkivel találkozhasson tökéletesen. Az egyház tehát egy szervezet, anyagi valóság, kozmikus Krisztus, akinek odaadta magát az Isten. Az Újszövetségnek egészen más a társadalomhoz való viszonya, mint az Ószövetségé. Az Újszövetségben a hatalom már nem szakrális, a politikai hatalom elkülönül, és a pásztor kifejezetten lelki vezetőt jelöl már. Át is alakul a neve lelkipásztorrá. A pásztorok tehát a lelkekkel foglalkoznak. ISTEN PEDAGÓGIÁJA Ahogyan a jó Isten adja nekünk a példát, úgy kell nekünk is tennünk. Mi emberek általában úgy gondoljuk, ha Isten ügyéről van szó, akkor igyekszünk őt bebizonyítani, úgy gondoljuk, hogy mi vagyunk a kezdeményező, netán a magunk erejére támaszkodva próbálunk valamit elérni. A Szentírásból egyértelműen kitűnik, hogy az Istennek van terve, van gondolata, és nagyon lényeges tudni, hogy az Isten nem csak a nagyokkal akar valamit kezdeni, hanem az égvilágon mindenkivel. Nekünk úgy kellene dolgoznunk, hogy megnézzük, hogy az Isten hogyan is csinálja, és beállunk az Istennek a gondolatrendszerébe. A Bibliában csak abból lesz valami, amit az Isten kezdeményez. Az első pillanatban ez roppant leverőnek tűnhet, hogy én nem csinálhatok semmit, pedig rengeteg szabadságom van, kezdeményezhetek is, de az Isten akaratán belül, az Isten gondolatrendszerébe kell beállnom, és ott kell kezdeményeznem. Nem Ábrahám találta ki, hogy elmegy az ígéret földjére, hanem az Úr választotta ki Ábrahámot, és azért lett az Ábrahámból valaki, mert az Isten kiválasztására igent mondott. Nem Mózes találta ki, hogy ő majd a zsidókat fel fogja szabadítani, hanem az Úr hívta el őt erre a feladatra. A Szűzanya sem úgy lett Isten anyjává, hogy ő ezt kitalálta, hanem Isten szemelte ki őt erre a feladatra. Az apostolok esetében is ez a helyzet. Mondja is Jézus, hogy nem ti választottatok ki engem, én választottalak titeket. Máshol meg: akiket nekem adtál - mondja az Atyának. Végeredményben tehát itt is Isten kiválasztásáról van szó. És ez rendkívül fontos tudnunk a saját életünkben, hogy az Isten választ ki. Az, hogy itt vagytok, nem a ti elhatározásotok, hanem az Isten kiválasztása. Ez a saját életünkbe is így működik. A saját életünkben is arra kell figyelnünk, hogy akit kiválaszt az Isten nekünk, arra kell figyelnünk. Volt, hogy olyanok jöttek hozzám, akiket nem tartottam figyelemre érdemesnek, de ők kitartóan jöttek, és lassan alakult a kapcsolatunk. Ha arra figyelek, hogy az Isten kiket akar kiválasztani, azért sok minden másként működött volna az életemben. Azokkal foglalkozom, akiket az Isten küld hozzám. Tehát ez ma is így működik, az Isten kezdeményez, és nekem erre a kezdeményezésre 5.

6 figyelnem kell. Az Isten sohasem elméleti kérdés, megállapítjuk, hogy van Isten, hanem Ő mindig kapcsolatra törekszik. Nem én döntöm el, hogy van-e, hanem Ő szólít meg engem. Ha emberekkel foglalkozunk, nagyon fontos kérdés, hogy nekem van-e személyes kapcsolatom vele, a másik, hogy akikkel foglalkozom azoknak van-e, és milyen személyes kapcsolata Istennel. Arra kell törekedni, hogy személyes kapcsolat legyen. Mi is az a személyes kapcsolat? Meg kell nézni, hogy kik azok a személyek, akik az életemben számítanak. Házastárs, gyerek, barát, stb. Kik azok akik fontosak, gondolok rájuk, örülök nekik. Kedvükért hozok áldozatot. Szegényebb lenne az életem, ha nem lenne. Ha az Isten ezek közé tartozik az életemben, akivel nekem személyes kapcsolatom van, vagy pedig rutinból, megszokásból foglalkozok az Istennel. S az Isten, amikor kiválaszt, akkor mindig arra választ ki az Isten, hogy a személyes kapcsolatunk ha nincs, akkor elkezdődjön, ha van, akkor mélyebb, és erősebb legyen. A könyv nem tudja, hogy ő könyv, és pedig tudom, hogy egy ember vagyok. Átélem a létemet. A kiskutya is átéli a létét, csak ő nem tudatosan. Mindannyiunknak van egy roppant összetett létélménye. Mindaz, ami sors, mindaz ami személyes döntés, végeredményben belejátszik a mi személyes létélményünkbe, és ennek a létélménynek vannak értékei, vannak örömei, és vannak problémái. Boldogok akarunk lenni valamennyien, és amikor nem sikerül, különböző módon igyekszünk megoldani a problémáinkat. Az egyik ámítja magát, a másik agresszív természetű, a családi környezetben agresszív lesz, veszekszik, kiabál. Még rosszabb ezeknél, ha az ember kétségbe esik, ma rengeteg ilyen fiatal van. Lehetséges az is, hogy az embernek van valami sikerélménye, és akkor elabszolutizál. Nem tudatosan, de az ember mindig nyugtalan, nem találja a helyét. Az Isten azzal kezdi az emberrel való foglalkozást, hogy a léte mélyén megérinti az embernek a lelkét, békét teremt benne. A Úr Jézus a békeség fiainak nevezi azokat, akik megtapasztalták az életükben ezt a békét. Lehet, hogy a tudat szintjén ateista az illető, mert a kommunizmusban élt, mert ott azt tanították, hogy nincs Isten, de ő ezt az egészet nem érti, érzi nyomorúságát, és Isten megérinti a szeretetével, van neki a lelke mélyén egy öntudatlan szinten lejátszódó istenélménye, megtapasztalása, miután az Isten békességet teremtett a szívében. Azoknak az embereknek lehet az Istenről beszélni, akiknek volt valamilyen tapasztalatuk a lelkük mélyén. Nem könnyű megállapítani, hogy kiknek volt tapasztalata az Istenről, és kiknek nem. Létrejöhet egy vallásos családból származó embernek az életébe, de ez egyáltalán nem szükségszerű. Lehet Istenélménye olyannak is aki addig távol volt a vallástól, és vallásosságtól. Ennek lehetünk ma tanúi, amikor olyan megtéréseket tapasztalhatunk, akik egészen távol voltak addig Istentől. Erre azonban alkalmasnak kell lenni. Ha az ember nagyon kemény, könnyen kétségbeesik, ha gőgös az ember nem mindig alkalmas arra, hogy az Isten indításait felfogja az Istennek mérhetetlenül finomak az indításai. Ha valakinek valami baja van az fogékonyabb az Istenre. Szellemi igénye kell, hogy legyen, - ha valaki csak az evés-ivás, részegeskedés, duhajkodás 6.

7 alanya, akkor az sem alkalmas, hiszen Isten mindig szellemi síkon akarja az embert kibontakoztatni. Istennek nem jó a túl okos ember sem, hiszen az az Istennél is okosabb. A nagyon vallásos sem jó az Istennek, mert neki megvannak a nagyon komoly vallásos gyakorlatai, ő ezekhez ragaszkodik, a jó Isten pedig mindig más útra akar vezetni minket, mint amin mi magunk járnánk. Az Istennek közösségi lény is kell, hogy legyen. Ha nagyon ragaszkodik a magányhoz, Isten nem tudja őt felhasználni. A másik oldal sem jó: nagyon könnyed, barát, jókedvű nincs benne szellemi mélység. És lehetne még sorolni tovább, annyi minden kéne, de senkiben sincs meg. És nagyon jó is, hogy vannak hibáink, mert abban is van valami pozitív, hogyha valaki Istennel éli meg az életét. Ezt a kapcsolatot ápolni nem könnyű. Az Isten választottjának lenni, az egy nehéz, kemény feladat. Amikor az Isten kiválaszt valakit, akkor célja van vele. Mindjárt az elején még nem beszél ezekről a célokról, tervről, hanem el kezd vele foglalkozni. Az Isten mindig közösséget akar létrehozni. Az embert Isten mindig egy közösség tagjaként is nézi, nemcsak önmagában. Az ember közösségi lény, közösségben éli meg igazán az életét. Az Isten ki akarja dolgozni az emberben a bizalmat önmaga iránt, az engedelmességet, nem az a fontos az Istennek, hogy kiválasztottja eleve tökéletes legyen, nem azzal kezdi Isten a nevelését, hanem barátkozik vele. Az Isten nem törekszik gyors és látványos eredményekre, hanem hogy igaz, alapos és mély legyen. A személyét ragadja meg mindig, a személyét akarja formálni, ami nagyon lassú munka. Parancsolni sokkal könnyebb. Amikor az Isten kiválaszt valakit, akkor mindig a többit akarja megajándékozni vele. Csak az az igazán szép közösség, amelyet az Isten köt össze. Ezek a dolgok a modern kívánalmaknak is megfelelnek, hogy az Isten először is Isten-élményt ad, tapasztalást önmagáról. Akinek van igazi tapasztalása, annak lehet mondani, hogy nincs Isten. Aztán Isten azt mondja, hogy az igazi közösség, az elmélkedik Isten-élményén, tapasztalásán, - beszél róla. Az embernek, ha van igazi istenélménye, akkor beszél róla! Erről is le lehet mérni, hogy milyen az ő istenkapcsolata, hogy szokott-e róla beszélni. Ha ez nekem csak feladat, lecke, akkor az azt jelenti, hogy nincsen neki hiteles istenélménye. Utána az Isten közösséget hoz létre, amelyben az akarata megvalósul, és ez nagyon szilárd közösség, amely életképes, élő. Mi úgy képzeljük el az Isten és a világ kapcsolatát, mint a mese és a mi kapcsolatunkat. A mesében mi azt csinálunk, amit akarunk. Az Isten azonban nem mesét mond, amikor világot teremt, hanem abban a pillanatban, amikor azt mondja, hogy legyen, akkor létrejön ez a világ, és megvan a maga természete. És a világnak a természete egészen más, mint az Istené. Az Isten nem nyúl bele folyton, és nem rángatja folyton dróton a világot. Isten rendkívül nagy mértékben tiszteletben tartja a természetet, azért alkotta. És pláne, hogy a világ bűnbeesett ez egy nagyon más világ, és egy óriási feladat a Jó Isten számára, nagyon nagy feladat a mi számunkra. Értékel bennünket az Isten, ezért ad számunkra ekkora szabadságot. Az a különbség Isten és a mi mesénk között, Isten amikor mesél teremt, létrehoz természetet, mi pedig csak üres fantázia, amit alkotunk. És a természet attól kezdve, hogy az Isten létrehozta, attól kezdve létezik. És attól kezdve Isten alkalmazkodik a világhoz, ami nekünk néha kellemes, mindent csinálunk, ahogy akarunk, néha kellemetlen jön ugye az, hogy az Isten miért engedi meg az Isten attól kezdve ügyeskedik. A gondviselés az egy művészet. József történetén pl. nagyon jól lehet látni: Megvan Isten terve Józseffel, mindenki csinálhat vele amit akar, de a Rubennek ad egy ötletet: még is testvérünk, (a legnyitottabb, megsajnálja testvérét) és akkor neki ad az Isten egy gondolatot:gyerekek, ne öljük meg a többiek meg hallgatnak rá, és leteszik egy verembe. Ott a verembe bőg a gyerek, jönnek az izmaeliták, ne öljük meg, adjuk el a kereskedőknek, - olyannak sugallja az Isten, aki anyagias. Eladják a Józsefet. Egyetlen egy valaki tudta volna Isten tervét megakadályozni Józseffel kapcsolatban: maga József. Ha ő kétségbeesik, öngyilkos lesz, vagy Putifár kísértésének eleget tesz, 7.

8 nem kerül a börtönbe, stb. Az Isten mindig a véletlenekkel játszik. A neki megfelelőt választja ki. Most olvastam a kommunizmus fekete könyvét, ott mindig példát statuáltak, amit akartak azt keresztül vitték, az Isten nem így dolgozik, a gondviselés egy finom játék, amelyben bennünket teljesen partnernek tekint, szabadságot ad, amely érték. A kapcsolatot az Isten kezdeményezi, lelke mélyén megragadja az embert, élményt ad, olyan embert választ, akinek valami baja van, az Isten nagyon finom indításait az tudja komolyan venni, létrehoz egy közösséget, és a közösség központi élményét a kiválasztott személyben éli meg, és az Isten lassan, lassan, lépésről-lépésre először egy embert, aztán egy közösséget, aztán rajta keresztül a világot fokozatosan bontakoztatja egyre magasabb szinten. Nyilván, az Istennél okosabbak nem vagyunk, tehát úgy jó, ha ehhez az eszményhez közelítünk, így próbálunk mi is, ennek a példája alapján működni. Jézus Krisztus lelkipásztori magatartása A személy fogalma és tulajdonságai Ki is voltaképpen a Krisztus? Nem tudjuk pontosan, hogy mi az, hogy személy. Van jogi személy fogalmunk, van pszichológiai személy fogalmunk, van teológiai személy fogalmunk, de mi az a személy, - az egész egyetemes emberi filozófiatörténet nem tudja a keletiek támadják is nem tudjuk megfogalmazni a személy fogalmát. Voltaképpen Arisztotelész az oka, hogy nekünk nincsen személy fogalmunk. A teológiának a személy fogalma önmagában álló viszony. A szubsztancia prima az egy konkrét, létező szubsztancia. A magasabb rendű szubsztancia prímára kellett volna rámondani, hogy az a személy. De nem lehetett rámondani a szubsztancia teológia miatt, mert a szubsztancia primához tartozik egy konkrét természet is. A szubsztancia primára nem lehetett rámondani, hogy személy, mert abból egy van az Istenben, személyből pedig három. Tehát azért nem lehetett rámondani, hogy személy, mert az természetet is jelent. A szubsztancia primához tartozik egy természet is, de mivel a szubsztanciában benne van a természet is, Istenben természet egy van, azért Istenben szubsztancia prima csak egy lehet. Ha viszont nem szubsztanciát veszünk személynek, akkor nem tudom elmondani, hogy az micsoda. A létező kilenc kategória, akcidens közül az Istenben egy sincsen, tehát nem tudom megfogalmazni ez alapján a személyt. Erre rámondták, hogy a személy, az egy viszony. Egy önmagában álló viszony. Ez pedig fából vaskarika. Most nem ebben a rendszerben magyarázom el nektek röviden, hogy mi az, hogy személy. A lét az olyan, hogy kifejti a maga tevékenységét, a kiskutya ugat, eszik, nyomja a földet, - van neki természete. Mivel nem csak egyetlen kiskutyából áll a lét, hanem rengeteg tagja van, a kiskutya, ház, fák, kövek, stb., a lét olyan, hogy egységekből áll. És ezeket az egységeket lehet nézni úgy, hogy kiskutya, mint természet, vagyis kifelé, és lehet önmagában nézni, hogy miféle egység. A kőrakás egy halmaz. Van egy fa, az nem halmaz. Amikor a létet, mint természetet vizsgálom, hogy viselkedik kifelé, ekkor nevezem természetnek a létet, amikor arra figyelek, hogy az egy egység, akkor azt mondom, hogy darab, egyed, akkor ez az egyik fajta szubsztancia, ami nem túl szerencsés fogalom. Amikor tehát egyed, darab, - ebből a szempontból nézem a létet, ugyanaz a valóság, egy kutya, mint alany, egy kutya, mint természet, ugyanaz a valóság, csak más szempontból. Ez a szellemi szint alatt így van. Az emberi, szellemi szinten az alanyiság valamiképpen különbözik a természettől. Ha egy embert veszek, az embernek a természete, az embernek az alanyisága valamiképpen különbözik. Borzasztó nehéz megfogalmazni, de az ember az intelligenciájával felfogja a különbséget. Én kezem, én lábam, én testem, én múltam, én jövőm, az én az alany. Az alanyt valamiképpen 8.

9 megkülönböztetem, és nem csak egy fogalmi megkülönböztetés, hanem az én személyem, - a legmagasabb rendű alany. A szellemi létnek az alanya, a természetnek az alanya, - ez a személy. Ezt valamiképpen megkülönböztetem tőlem, ez más, mint az én természetem. Az értelmes természet úgy fejti ki a létét, hogy létrehoz magában egy alanyiságot, ami valamiképpen különbözik tőle. Akkor válik ez gyakorlativá, fontossá, és használhatóvá számunkra, amikor a személynek és természetnek a viszonyát vizsgáljuk. A személy mindig az ő természetének cselekszik, azt mondom, hogy én megyek, pedig dehogy én megyek, a lábam megy. Én gondolkodom, - dehogy, az eszem gondolkodik. Az énem különbözik attól. Egy valóság, amelyet a legkevésbé tudok tárgyiasítani. Egy pontnak, egy szellemi pontnak élem meg magamat, a személyemet. A személynek négyfajta tevékenysége van, ami nem a természetemen keresztül érek el: 1, Mindentől elkülöníti saját magát. Ez minden személy föloldhatatlanságának, zártságának az alapja. Lehet ez gyerek, szülő kapcsolat, elvtársi, vagy bárki, nem tudja feloldani senki sem saját személyének a zártságát, és ezt a zártságot a személy ok egyik funkciója hozza létre. 2. A másik funkciója a személynek az összekötés. Senki se tud annyira kapcsolatot teremteni, mint a személy, mert a személy az barátkozik, mindenféle kapcsolatot létrehoz, és ezek a kapcsolatok engem, a személyt összekötnek. Mindenekelőtt az én természetemet fogja egységbe. Az én személyem fogja egységbe az én természetemet. Ha levágják a kezemet abban a pillanatban nem tartozik az én személyemhez - nem fogja rá kiterjeszteni az egységesítő tevékenységét. Már nem tartozik hozzám. 3. A harmadik tevékenység, hogy a személyem tudatos birtokos: az én kezem, az én lábam, az én lelkem, tudatosan birtokol. 4. És a negyedik tevékenysége a legfontosabb, az egész eddigiek csúcsa, hogy értékel. A személy állandóan értékel. És ez az embernek az erkölcsi léte. Helytelen, amikor a racionalizmus is azt hiszi, hogy az ésszel meg lehet magyarázni, azután az akarat egyik sem igaz, az erkölcsi érzés sajátos emberi tevékenység mértéke. Kinek mi a fontos, reggel milyen ruhát vesz föl, mit eszik a reggelijéből, hová megy el, mi érdekli őt, ez az emberi tetteknek a végső rugója. Ez a fontos a megtestesülésben, hogy az emberi személyiség a végső rugója az összes tetteknek, amit a személy értékel, azt csinálja, oda megy. Az Úr Jézus szívnek nevezi a személyt. Amikor az Úr Jézus a szívről beszél, akkor a személyt érti rajta, ez a filozófiai fogalom akkor még nem volt, így nem személyt mondott. Az emberi természet az olyan, hogy van egy kis pont, ennek semmi ereje nincsen, s ehhez hozzátartozik a természete, ő be van zárva az ő természetébe, összefogja ezt, birtokolja ezt a természetet, és irányítja ezt a természetet. Annyi tudásom, erőm van, amennyi a természetemben van. A személyemnek semmi ereje nincs, az egyszerűen értékel, azután a személyem befolyásolja az én természetemet. Az asszony hívja haza a férjet, a haverok hívják a kocsmába, - hat az asszony is, hatnak a haverok is, hat a bor is, és végeredményben egy roppant gyönge személyiségek vagyunk valamennyien, én is és ti is azok vagytok, és nem tudunk igazán szépen, jól értékelni. Rengeteg érték van az én életemben, rossz dolgokat értékelünk, a nagy értékek nem vonzanak bennünket, és sorolhatnám tovább. Az emberi személy sok gyengeséggel küszködik, kevés az igazán kibontakozó szép emberi személy, de az is véges. Az isteni személy különbözik az emberi személytől, tökéletesen tud értékelni mindent, magában birtokol mindent, vele egységben van. Az isteni személy képtelenség, hogy csak egy pont legyen, és egy sokkal kevésbé értékes személy hozzá tartozzék a nagyon értékes kis személyhez. Az Istenben a személyiség és a természet átjárja egymást, ugyanaz. Az isteni személynek van természet-képessége, és a természetnek van személyi minősége. Az Isten nem csak egy kis pont, ez az oka, hogy az Isten csak akar és teremt, mert a személyének megvan az akarati minősége. 9.

10 A másik lényeges különbség, hogy minden csupa személyes benne, és ez a szentháromságos létnek az alapja. Nem van a lét, és vannak a személyek, hanem az egész lét csupa személyesség ez az Atya személye, az egész lét intelligencia, csupa személyesség az intelligencia ez a Fiú személyisége, a szeretet csupa személyesség, és ez a Szentlélek. Mit jelent a megtestesülés? Eddig csak az általános dolgokat mondtam, most beszélek a megtestesülésről. Az egész istenfogalommal ott a probléma, a Bibliában teljesen ellenkező az istenfogalom, mint a filozófiai istenfogalom. Tanultuk hittanórán, és itt a teológián, elsősorban a természetet tanuljuk. Akinek van személye, a mi személyünk gyönge, az Isten személyesen ragyog előttünk, ezért az Istenről, mint legfőbb természetről tanulunk a filozófiában. Ott a baj, hogy mindig a kés keni a vajat, és nem a vaj a kést. Az Isten a legerősebb, legokosabb, mindig az valósul meg amit ő akar, és ez az oka annak, hogy az Isten Fiát keresztre lehet feszíteni, és ezt a filozófiából nem lehet tudni. Ezt csak onnan lehet tudni, hogy az Isten tökéletes személy, és aki tökéletes személy, az tökéletesen tudja értékelni a legkisebbet is, és az Isten az, aki engedi, hogy belegázoljunk a hasába. Az Isten meg tudná tenni, hogy agyonüt mindenkit, és mi föl is tételezzük róla, ő a mindenható, de mivel az Isten csupa lélek, csupa személy, és az isteni személy értékel is, enged érvényesülni mást, engedi, hogy belegázoljanak a gyomrába. Egészen más a Biblia Istene, mint a filozófiáé. Nem azt mondom, hogy a filozófiáé nem igaz, hanem egy leegyszerűsített elképzelés, és helytelen következtetések. Igaz, hogy az Isten tényleg szellem, mindenható, nincs ebben semmi probléma. Hanem az Isten és a világ életét abszolút nem tudja elképzelni a filozófia, legfeljebb gondolkodik róla. Mint Arisztotelész. Most mondom az Isten megtestesülését. Amiről most beszélek azt ember magától sose tudná. A megtestesülés tényéből ismerjük. Az ember kibújhat a bőréből (pl. Szt. Bertalant megnyúzták), a személy a természetéből nem bújhat ki. Egyszerűen mérhetetlen korlátoltságot jelent, mert voltaképpen amit tapasztalok, azt tudom csak, amit megtapasztaltam azt élem meg, tehát én a magam létélményébe be vagyok zárva. A magam ismeretébe nem vagyok bezárva, ahogy azt Kant elképzelte. Az Isten meg tudja csinálni (tökéletlen dolgokat mondok, pontatlanul), hogy valamiképpen szét tudja választani az Istennek a személyét és természetét, - ezt történik meg a megtestesülésben. Az Isten, az isteni személy a megtestesüléskor lemond az ő isteni természetének hatalmáról, erejéről, mindenhatóságáról. - Pál apostol így mondja: kiüresítette önmagát és a megtestesülésben a magzati életre támaszkodik, így kiiktatódik az ő isteni természete. A megtestesülésben nem az a lényeg, hogy a Szentlélek erejében fogantatott az a magzat, történhetett volna akár másként is (pl. a Szűzanya Szt. József házasságából, vagy akárkinek a házasságából, - megtehetné azt az Isten, hogy ők fogannak, azután az ő magzatukkal azonosul a Fiúisten, és erre támaszkodva a saját természetében éli meg az emberi sorsot.) A megtestesülés azért jön létre a Szűzanya méhében, mert ez a csodával létrehozott magzat ami lehetne egy természetes magzat is, ezzel a személlyel egyesül, azonosul. Tölti be a személy funkcióit. És akkor a Fiúisten, az ő személye, nem az ő isteni mindenhatóságára támaszkodik, hanem betölti a szerepét ennek a magzatnak az életében. Négy funkciót végez el tehát benne, saját teste van, mely nem másé, a mások teste nem az övé, az ő testével viszont személyileg azonosul, birtokolja. Ő irányítja, ő gondolkodik, ő szól, az ő személye a végső irányító ebben az emberi természetben. Az teszi drámaivá a megtestesülést, hogy megvan neki az isteni természete, hiszen az isteni személy és természet azonosak, - csak nem funkcionál. Az ő személye nem élvezi az ő dicsőségét, mindenhatóságát, mindentudását, hanem egy emberi természetre támaszkodva ez az ő teste, ez az ő lelke, ő szól, ő cselekszik közöttünk, ez egyfajta odaadás. Azt mondtam nektek, hogy a szentháromságos szeretet lényegében odaadás. A Fiú odaadja az ő személyét teljesen az emberiségnek, az emberi természetnek, az emberi természettel azonosul, és azt éli meg. Az emberi természet és személy összekutyulásából jön ki azt a tévedés is, hogy Krisztus nem igazi ember. Az Isten tehát 10.

11 hitelesen éli meg az emberi sorsot. Az Egyház Gyakorlati teológia - tételek Az Egyház olyan társaság, melyet a mi urunk, Jézus Krisztus, amikor meghalt, és föltámadt, akkor az isteni természetét az ő emberi természetében megkapja, és ezért jelen tud lenni közöttünk. A keresztséggel hozza létre az Egyházat, Krisztus tehát beletestesül a Szentlelken keresztül az emberi társadalomba, és így a világ végéig jelen van azok közt, akik őt befogadják. Krisztusnak nem jó a zsidó vallás, kezdettől fogva azzal a gondolattal lépett föl, hogy új vallást fog alapítani. A zsidó vallás az várja a messiást. Nem beszél arról, hogy mit kell csinálni, amikor eljön. A zsidó vallásnak az a lényege, hogy minden erővel tiszteljük, szeressük az Istent. A főparancs zsidó parancs, nem Krisztusi parancs. Neki más a szeretetparancsa. A zsidó főparancs arról szól, hogy nagyon szeressük az Istent, utána élvezzük a világot, mert azt az Isten adja. Bőséges földi áldás már Ábrahámnál, Izsáknál erről van szó végig, és a mi Urunk, Jézus Krisztusban ha egyszer eljött az Isten, akkor nem lehet az anyagi a központi lényeg. Az Egyház tehát egy szervezet, melyben a Szentlélek mindenkiben benne van, mindenki hivatott a Lélek-tapasztalásra. Az Egyház Krisztus titokzatos teste, mely valóságos társadalomba testesült bele. Az Egyház élete, hogy a Jézus Krisztus életét folytassa. Hogy az Atyát dicsőítse. Ennek az Egyháznak a központi élménye az atyaélmény. Jézus Krisztus vezet el bennünket az Atyához, az Atya az ott van mindennek a mélyén ilyen szempontból az Atya van legtávolabb tőlem, mert csak a Fiú ismeri az Atyát, senki más, és roppant nehéz megérteni, hogy ki is az az Atya. Olyan közösség vagyunk, hogy Jézus Krisztus állandóan bennünk van. Tudatában vagyunk annak, hogy szeret bennünket az Atya, elküldte a Fiút, és mi így az Atyával élünk. Ez kell, hogy a központi élménye legyen az Egyháznak, a Krisztus élménye. Ennek nehézsége van, majd beszélünk erről is. Jézus a tudásnak a forrása, ő beszél nekünk az Istenről. Nagy a kísértés mindig, hogy ne a Krisztus legyen a központ nekünk, hanem a kor szelleme, ami éppen népszerű a társadalomban. A világnak a szelleme egészen más, mint a Krisztusnak a szelleme, és az Egyházban is kevesen vannak, akik tisztán követik Krisztust. Az Egyháznak úgy központja Krisztus, hogy imádja, hódol neki, tanulja, követi őt. És ezt nagyon szépen kell csinálni. Beteg dolog, ha az Egyháznak csak liturgiája van, melyet unott öregasszonyok számára bemutat és csak ez az Egyház liturgikus élete. Nagyon fontos, hogy szép legyen. Az Egyháznak fontos, hogy mindig az Istenről gondolkozzunk, kibontakozzunk szellemileg Krisztusnak ez nagyon fontos. Aztán nagyon fontos a Krisztusnak a szociális tevékenysége. A szegényekkel való törődés, ha az Egyház nem teszi, nem Krisztus Egyháza lenne. Nagyon fontos továbbá a betegekkel való törődés. A gyógyítás karizmáját nagyon is akarja adni a Szentlélek, erre azonban készülni kell, majd beszélünk róla. Az Egyházban hihetetlenül fontos szerepe van a papságnak. Mert Krisztus az apostolokra bízta szentségrendszerét. Ha nem rájuk bízza, és mindenki misézhet, ennek egy óriási hátránya volna, ha mindenki azt csinálna amit akar, abból egy teljes összeomlás volna. Az Egyházban nem a csodák a lényegek, hanem hogy a Lélekből éljünk a tanításban, a betegek, szegények szolgálatában, a liturgiában, - mindenhol ott legyen a Szentlélek, az élő Tűz. Ilyen Egyházat akart ez a Krisztus. A karizma és intézmény között nagy feszültségek vannak, talán Péternél kivétel volt, hiszen ott meg volt mind a kettő. Végtelenül szent az Egyház, a Krisztus titokzatos teste. De amikor lustaságunkat, pökhendiségünket, tunyaságunkat, nagyképűségünket papok, hívek Isten tekintélyébe öltözünk, és az Istent el akarjuk adni a magunk gazemberségébe az Isten tekintélyébe öltöztetve, az nagyon csúnya dolog. Az Isten országa Jézus Krisztus 90 %-ban nem az Egyházról, hanem az Isten országáról beszélt. Hogy az Isten 11.

12 országát elhanyagoltuk ez bizonyos szempontból szükségszerű is, mert roppant nehéz témáról van szó, ezt sokkal nehezebb megvalósítani, mint keresztelni, templomot építeni, és a különböző egyházi dolgokat ellenőrizni. Jézus is bajban volt, amikor róla beszélt: Mihez is hasonlítsam az Isten országát... Ő is küszködik a szavakkal, hogy a gondolatot megvilágítsa nekünk. Ő élte az Isten országát, nem mondott el egyetlen összefüggő beszédet róla. Hogyan is gondolta el Krisztus a társadalmat, ez ennek a lényege. Mi is itt az igazság? A zsidók egy messiási ország volt, melynek lényege, hogy utolsó korban vagyunk, ez a fogság után lesz igazán klasszikus létélmény, van zsinagóga, az írja a törvényt, a törvénynek van egy reménye, hogy ők megtartják a törvényt, és ebből lesz egy csodálatosan szép ország, melyet az Úr fog elhozni a választott népnek. Az Úr Jézus ebből a képletből indul ki, de újszövetségi nyelvre módosítva, transzponálva. Nála is van egy közösség. Nála a közösség nem a zsinagóga, hanem a kahal, az Egyház. Ennek az egyháznak, ennek az ünnepi közösségnek is van új törvénye, melyet ő hoz, nem mondja ki világosan, nem fogalmazza meg, ő nem törvényekben beszél, hanem boldogságokban, ez lesz a nyolc boldogság, de a nyolc boldogság nem nyolc törvény, ott az erőszak-mentességről szól. Mit és hogyan is gondolt ezzel az új törvénnyel? Az új törvényben kell élni, és aki ezt az új törvényt éli, abból lesz majd ez az ország. De nem csak a halál után, a mennyországban, ez egy életforma, amikor ezt az életformát éljük, akkor itt van már közöttünk az Isten országa. Ha elmegyünk sörözni, akkor is Egyház vagyunk, csak akkor nem vagyunk Isten országa. Ez az Egyház, amikor éli, és ahogy éli, úgy van közte az Isten országa. Az a lényeg, hogy a Szentlélek vezetése alatt egyre jobban éljük ezt az életet. Ennek a lényege a szentháromságos szeretet. Akkor van Isten országa. Ennek a belépő díja a megtérés. Amikor Isten országa jobban kibontakozik, a boldogságok, és amikor a teljes odaadás megtörténik, akkor van itt az Isten országa teljesen. A teljes odaadás a halálban létezik, ezért az Isten országa a halál után éri el a teljes kibontakozását. Amikor Jézus szellemében szeretünk, akkor itt van az Isten országa. A jézusi főparancs: senkinek sincs nagyobb szeretete, mint aki az életét adja a barátaiért. Ha csak azokat szeretitek, akik titeket is szeretnek, nemde ugyanezt teszik a pogányok. Ha a jézusi szeretet van bennem, azt nézem, hogy tudok adni. A lényeg nem a teljesítmény, hanem hogy szívvel tegyem, amit teszek. A legnehezebb az egészben az erőszakmentesség: dugd vissza hüvelyébe kardodat. Az Istennek roppant fontos az erőszakmentesség. De nem kényszerből, keserűen, ez a lényege a szeretetnek. Abból lehet a legjobban meglátni, hogy kiben milyen a szeretet, amikor az ember felé jön az agresszió. Jön az ellenség. Az Isten országát nem lehet elrendelni embereknek. Az Isten országából a szerzetes rendek alapítói értettek meg a legtöbbet, később már nem biztos. Az Egyháznak azonban feladata, hogy keresse az Isten országát. Ha ezt nem tesszük, abba a világ belepusztul. 12.

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

DEREK PRINCE. Isten Gyülekezetének Újrafelfedezése

DEREK PRINCE. Isten Gyülekezetének Újrafelfedezése DEREK PRINCE Isten Gyülekezetének Újrafelfedezése Bevezető - A Derek Prince Ministries ismertetője Az 1930-as években, a történet szerint, megcsörrent a telefon az igazgatói irodában, abban a washingtoni

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

Isten nem személyválogató

Isten nem személyválogató más. Ezért gondolhatja őszintén azt, hogy ő, aki az összes többi apostolnál többet tett, még arról is lemond, ami a többi apostolnak jár. Mert mid van, amit nem Istentől kaptál volna? És amit tőle kaptál,

Részletesebben

Kérem, nyissa ki az Újszövetséget Máté 1:1-nél. Itt kezdi Máté magyarázatát arról, hogy mi az Evangélium. Ezt olvashatjuk:

Kérem, nyissa ki az Újszövetséget Máté 1:1-nél. Itt kezdi Máté magyarázatát arról, hogy mi az Evangélium. Ezt olvashatjuk: Mi az evangélium? Jó az, ha időt tudunk áldozni arra, hogy átgondoljuk mi a Biblia üzenete. Bizonyára sokan óvatosak a vallásokkal, a templomba járással, az egyházi rituálékkal, és a hagyományok követésével.

Részletesebben

NEM MINDENKI. Budapest, 2015. november 29. Vasárnap 10 óra Somogyi Péter lp.

NEM MINDENKI. Budapest, 2015. november 29. Vasárnap 10 óra Somogyi Péter lp. Budapest, 2015. november 29. Vasárnap 10 óra Somogyi Péter lp. NEM MINDENKI Lekció: Mt 7,21 23 Alapige: Mt 7,21 Nem mindenki megy be a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: Uram, Uram, hanem csak az,

Részletesebben

A Fiú. 2. tanulmány. július 5 11.

A Fiú. 2. tanulmány. július 5 11. 2. tanulmány A Fiú július 5 11. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: Dániel 7:13-14; Máté 11:27; 20:28; 24:30; Lukács 5:17-26; János 8:58 Mert az embernek Fia sem azért jött, hogy néki szolgáljanak, hanem

Részletesebben

IV. HISZEK JÉZUS KRISZTUSBAN, ISTEN EGYSZÜLÖTT FIÁBAN

IV. HISZEK JÉZUS KRISZTUSBAN, ISTEN EGYSZÜLÖTT FIÁBAN 1 IV. HISZEK JÉZUS KRISZTUSBAN, ISTEN EGYSZÜLÖTT FIÁBAN Isten az Istentől, Világosság a Világosságtól, valóságos Isten a valóságos Istentől, született, de nem teremtmény, az Atyával egylényegű és minden

Részletesebben

Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09.

Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09. Gazdagrét Prédikáció 2012.09.09. EZT CSELEKEDJÉTEK AZ ÉN EMLÉKEZETEMRE, Lk. 22;19, Azt tapasztalom testvérek, hogy első hallásra nehezen tud az ember megbarátkozni azokkal a szokatlanul új gondolatokkal,

Részletesebben

Bérmálási vizsgakérdések

Bérmálási vizsgakérdések 1 Bérmálási vizsgakérdések 1. Miért bérmálkozol? Hogy a Szentlélek ajándékát elnyerjem. 2. Mire képesít a Szentlélek a bérmálkozásban? Hogy felnőtt keresztény legyek, vagyis saját akaratomból Jézus tanítványa

Részletesebben

A KERESKEDŐ, AKI GAZDAG LETT

A KERESKEDŐ, AKI GAZDAG LETT Pasarét, 2013. február 17. (vasárnap este) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Szepesy László A KERESKEDŐ, AKI GAZDAG LETT Alapige: Máté 13,45-46 Hasonlatos a mennyeknek országa a kereskedőhöz, aki igaz

Részletesebben

Újjászületés - Beleszületni Isten családjába

Újjászületés - Beleszületni Isten családjába Kenneth E. Hagin Nem az a fontos, hogy melyik gyülekezetbe tartozol, hanem az, hogy melyik családba. Jézus azt tanította, hogy az embernek újjá kell születnie. A következő állítások Jézus szájából származnak:

Részletesebben

SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK

SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK MEGJELENIK A HÓNAP UTOLSÓ VASÁRNAPJÁN 2013. JÚNIUS 29. Alapítva: 2003. XI. évfolyam VI. szám SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK 2. OLDAL VISSZAPILLANTÓ 5. OLDAL SZENT MÓNIKA 3. OLDAL KEDVES CSALÁDOK 6. OLDAL

Részletesebben

IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT

IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT Újpest-Belsőváros 2004. 03. 14. Loránt Gábor IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT Alapige (textus): Neh 1 és Lk 11,1 Lectio: Neh 1 Lk 11,1: Történt egyszer, hogy valahol imádkozott, és mikor befejezte, így szólt hozzá

Részletesebben

Mi a virtuális valóság?

Mi a virtuális valóság? VIRTUÁLIS VALÓSÁG - KERESZTYÉNYSÉG Kol 2,20-23 Ha tehát Krisztussal meghaltatok a világ elemei számára, miért terhelitek magatokat olyan kötöttségekkel, amelyek csak az e világ szerint élőkre kötelezők:

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

Az Új. Tanítás 2015. június 14-én

Az Új. Tanítás 2015. június 14-én Az Új Tanítás 2015. június 14-én Biró László Mi az Új? Mikor elhangzott a múlt havi tanítás, megfogalmazódott bennem, hogy most vasárnap hozzak én is egy kibontott sugallatot. Mikor az asztalomnál ültem,

Részletesebben

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM 2. www.ujteremtes.hu Bábel és Ábrahám története Az egész földnek egy nyelve és egyféle beszéde volt. 1Móz. 11:1 El tudod-e képzelni milyen lenne az, ha mindenki

Részletesebben

Az Istentől származó élet

Az Istentől származó élet Az Istentől származó élet Előszőr is mi az élet? Sokan próbálták deffiniálni, különféle kulturális, tudományos vagy vallási nézőpontokból is. A tudomány mivel a fő forrása a megfigyelés és az információ

Részletesebben

Az Úr közel! A MAGYARORSZÁGI EGYHÁZAK ÖKUMENIKUS TANÁCSA MISSZIÓI ÉS EVANGELIZÁCIÓS BIZOTTSÁGÁNAK HÍRLEVELE

Az Úr közel! A MAGYARORSZÁGI EGYHÁZAK ÖKUMENIKUS TANÁCSA MISSZIÓI ÉS EVANGELIZÁCIÓS BIZOTTSÁGÁNAK HÍRLEVELE Az Úr közel! A MAGYARORSZÁGI EGYHÁZAK ÖKUMENIKUS TANÁCSA MISSZIÓI ÉS EVANGELIZÁCIÓS BIZOTTSÁGÁNAK HÍRLEVELE 2015. december Gyurkó József: KARÁCSONYVÁRÓ ÜZENETEK Kedves Testvérek, a 2015 év vége felé haladva

Részletesebben

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút 1 1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút És lőn abban az időben, hogy Abimélek és Pikhól annak hadvezére megszólíták Ábrahámot mondván: Az Isten van te veled mindenben, a mit cselekszel. Mostan azért

Részletesebben

Jézus órája János evangéliumában

Jézus órája János evangéliumában MICHAEL FIGURA Jézus órája János evangéliumában 1. A HELY- ÉS IDÔMEGHATÁROZÁS FONTOSSÁGA JÁNOS EVANGÉLIUMÁBAN A kánai menyegzôrôl szóló perikópában (2,1 11), amely a világosság olvasójának második titka,

Részletesebben

Mit keresitek az élőt a holtak között

Mit keresitek az élőt a holtak között Isten szeretete csodálatosan ragyogott Jézusból. - Olyan tisztán, hogy emberi életek változtak meg általa. - Akik találkoztak Jézussal, s engedték, hogy megérintse őket az Ő szeretete, azok elkezdtek vágyakozni

Részletesebben

VAGY: PAP: Testvéreim! Vizsgáljuk meg lelkiismeretünket, és bánjuk meg bűneinket, hogy méltóképpen ünnepelhessük az Úr szent titkait!

VAGY: PAP: Testvéreim! Vizsgáljuk meg lelkiismeretünket, és bánjuk meg bűneinket, hogy méltóképpen ünnepelhessük az Úr szent titkait! 1 A NÉP RÉSZVÉTELÉVEL BEMUTATOTT MISE RENDJE BEVEZETŐ SZERTARTÁS Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. NÉP: Ámen. A mi Urunk, Jézus Krisztus kegyelme, az Atyaisten szeretete és a Szentlélek egyesítő

Részletesebben

Részlet: Georg Kühlewind: Figyelem és odaadás, Az én tudománya (Kláris Kiadó, 2002) c. könyvéből, 84 91 oldal 25. Az én

Részlet: Georg Kühlewind: Figyelem és odaadás, Az én tudománya (Kláris Kiadó, 2002) c. könyvéből, 84 91 oldal 25. Az én Részlet: Georg Kühlewind: Figyelem és odaadás, Az én tudománya (Kláris Kiadó, 2002) c. könyvéből, 84 91 oldal 25. Az én Mielőtt egy gondolat egy mondat formájában a tudatban megjelenik, szónélküli lénye,

Részletesebben

ISTEN MENNYEI ATYÁNK ÉS URUNK

ISTEN MENNYEI ATYÁNK ÉS URUNK Pasarét, 2013. június 27. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Szepesy László ISTEN MENNYEI ATYÁNK ÉS URUNK Alapige: Malakiás 1,6a A fiú tiszteli atyját, a szolga is az ő urát. És ha én atya

Részletesebben

2012. 09.05. Prédikáció Szeretnék jól dönteni!

2012. 09.05. Prédikáció Szeretnék jól dönteni! 2012. 09.05. Prédikáció Szeretnék jól dönteni! Annak ellenére, hogy bár Jézus tanítását törekszünk megérteni, befogadni, mégis azt éljük meg, hogy bizonyos esetekben nem tudtunk, vagy nem tudunk jól dönteni.

Részletesebben

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18.

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Mozgókép Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Kedves Testvérek! Sokszor érzi az ember, hogy egy prédikációban jó tanácsokat kap, példamutatást, utat, amin járni lehet, iránymutatást,

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

TANÉVZÁRÓ. Újpest-Belsőváros. 2006. 06. 11. Szentháromság vasárnapja. Juhász Emília

TANÉVZÁRÓ. Újpest-Belsőváros. 2006. 06. 11. Szentháromság vasárnapja. Juhász Emília Újpest-Belsőváros 2006. 06. 11. Szentháromság vasárnapja Juhász Emília TANÉVZÁRÓ Alapige (textus): Ef 6,1-4; 6,10 Olvasandó (lectio): Péld 3,1-18 Heidelbergi Káté*: XXI. ÚRNAP (*Olvasható a szolgálat végén)

Részletesebben

Egy pokoli házasság. (Rm 7:1-6) Suhai György. Balatonszárszó, 2014.03.19.

Egy pokoli házasság. (Rm 7:1-6) Suhai György. Balatonszárszó, 2014.03.19. 1 Egy pokoli házasság (Rm 7:1-6) Suhai György Balatonszárszó, 2014.03.19. Mindannyian egy tökéletes társra vágyunk! Na de úgy valaha is igazán belegondoltunk már abba, hogy milyen lehet egy tökéletes társsal

Részletesebben

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Pasarét, 2014. február 2. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Lekció: ApCsel 4,23-31 Alapige: Zsolt 124,8 A mi segítségünk az Úr nevében van, aki teremtette

Részletesebben

Miért úrvacsoráz(z)unk? Lekció: Ám 4,4-13/Textus: 1Kor 11,17-34 2015. június 14.

Miért úrvacsoráz(z)unk? Lekció: Ám 4,4-13/Textus: 1Kor 11,17-34 2015. június 14. Miért úrvacsoráz(z)unk? Lekció: Ám 4,4-13/Textus: 1Kor 11,17-34 2015. június 14. Most akkor a korinthusiak úrvacsoráznak, vagy nem úrvacsoráznak? Összegyűlnek, az Úr vacsorájára, de Pál mégis azt mondja:

Részletesebben

E L Ő S Z Ó. Olvass! Imádkozz! Cselekedj!

E L Ő S Z Ó. Olvass! Imádkozz! Cselekedj! E L Ő S Z Ó XVI. Benedek pápa a II. Vatikáni Zsinat megnyitásának 50. évfordulója alkalmából a 2012. október 11. és 2013. november 24., Krisztus király ünnepe közötti időszakra meghirdette a hit évét,

Részletesebben

S TUDIA C AROLIENSIA 2009. 2-3. (X.) 65 71.

S TUDIA C AROLIENSIA 2009. 2-3. (X.) 65 71. S TUDIA C AROLIENSIA 2009. 2-3. (X.) 65 71. BOGNÁRNÉ KOCSIS JUDIT REFORMÁTUS SZELLEMISÉG ÉS ÉRTÉKREND KARÁCSONY SÁNDOR FILOZÓFIÁJA ALAPJÁN Az öregek nemzedéke helytelenül jár el, mikor például az ifjúság

Részletesebben

Életgyónáshoz. Ha hinni tudok abban, hogy Isten jó, megtalálom hozzáállásomat nehézségeimhez, sebeimhez.

Életgyónáshoz. Ha hinni tudok abban, hogy Isten jó, megtalálom hozzáállásomat nehézségeimhez, sebeimhez. Életgyónáshoz Életrendezés Nemes Ödön jezsuita atya gondolatai Alapelvek A kapcsolataimban, élethelyzeteimben, testi-lelki betegségeimben, kudarcaimban tapasztalt nehézségeimet, ne tekintsem problémának,

Részletesebben

Cristiane Hourticq gondolatai a tisztítótűzről

Cristiane Hourticq gondolatai a tisztítótűzről Cristiane Hourticq gondolatai a tisztítótűzről A rend elnevezése: A Tisztítótűzben Szenvedő Lelkeket Segítő Nővérek Megélhető-e ma ez a név és ez a karizma? Meg tudjuk-e ezt érteni? A purgatoire szót a

Részletesebben

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Pasarét, 2012. július 1. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Alapige: Galata 4,4-7 De amikor eljött az idő teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól

Részletesebben

Vérfolyásos hívő gondolkozás (mód)otok megújulásával alakuljatok át harc az elménkben dől el

Vérfolyásos hívő gondolkozás (mód)otok megújulásával alakuljatok át harc az elménkben dől el Vérfolyásos hívő Róm 12:1 Kérlek titeket testvérek, Isten irgalmára, adjátok oda a testeteket Isten számára élő, szent, és neki tetsző áldozatul, ez legyen a ti ésszerű, igeszerű istentiszteletetek, 12:2

Részletesebben

8. A SZÜLŐ A SZOLGÁLATRA NEVELŐ

8. A SZÜLŐ A SZOLGÁLATRA NEVELŐ Kezdés 8. A SZÜLŐ A SZOLGÁLATRA NEVELŐ Olyannyira fontos téma a szolgálatra nevelés, hogy talán ezzel kellett volna kezdeni az egész sorozatot. A szolgálat az egyik leghatékonyabb gyógyír a mai tévútra

Részletesebben

JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET

JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET I. évfolyam, 1. szám Május, Június Akarod hallani a jó hírt? Eljött hozzám még bűnben éltem Eljött hozzám még bűnben éltem, s romokban elhevert az életem, most már megtértem

Részletesebben

Pihenünk a seprőnkben? Michael Clark Are We Settled on Our Lees? By Michael Clark http://awildernessvoice.com/lees.html 1. rész

Pihenünk a seprőnkben? Michael Clark Are We Settled on Our Lees? By Michael Clark http://awildernessvoice.com/lees.html 1. rész 1 Pihenünk a seprőnkben? Michael Clark Are We Settled on Our Lees? By Michael Clark http://awildernessvoice.com/lees.html 1. rész Gyakran szívesebben hallunk egy hagyományról, mint az utolsó szellemi kiáradásról.

Részletesebben

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet Írta: Károlyi Veronika (Ronyka) Copyright Károlyi Veronika, 2015 Minden jog fenntartva! Ingyenes e-könyv 5 bődületes hiba,

Részletesebben

Függelék: Katolikus hittan kerettanterv. Hittan Forrás: http://www.kpszti.hu/hittan#hittan%20tanterv

Függelék: Katolikus hittan kerettanterv. Hittan Forrás: http://www.kpszti.hu/hittan#hittan%20tanterv Függelék: Katolikus hittan kerettanterv Hittan Forrás: http://www.kpszti.hu/hittan#hittan%20tanterv Hittan 1-4. évfolyam H I T T A N 1. é v f o l y a m Célok és feladatok A foglalkozások segítsenek feldolgozni

Részletesebben

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele 2014. Március 23. hogy egyek legyenek Jn 17,20 A komáromi Plébánia hírlevele II/12. szám Jöjjetek, lássátok meg azt az embert, aki megmondott nekem mindent, amit tettem: nem ez-e a Krisztus? Az evangélium

Részletesebben

Én-térkép! Aki beszél, kaput nyit saját belső világára.

Én-térkép! Aki beszél, kaput nyit saját belső világára. Én-térkép! Az Én-ek, olyan állapotok, melyekkel azonosul az ember. Meg kell vizsgálni, hogy milyen viszony fűzi az embert ezekhez az állapotokhoz, illetve mi indította el az adott viszony kialakulását.

Részletesebben

A tanítványság és az ima

A tanítványság és az ima január 11 17. A tanítványság és az ima SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Dániel 9:2-19; Máté 14:22-23; 26:36; János 17:6-26; Zsidók 2:17; 1Péter 4:7 De nemcsak őérettök könyörgök, hanem azokért is,

Részletesebben

szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem? (Mk.12;14,) A Hang tanítványi közössége munkája.

szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem? (Mk.12;14,) A Hang tanítványi közössége munkája. szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem? (Mk.12;14,) A Hang tanítványi közössége munkája. 2011 1 Bokor-porta 2011.10.06. Márk, 12, 12-17. 12. és keresték, hogyan fogják meg de féltek a (nép) tömegtől,

Részletesebben

Gyászszertartás Búcsúztató

Gyászszertartás Búcsúztató Gyászszertartás Búcsúztató Nyitó ima: Mennyei Atyánk, azért jöttünk össze a mai napon, hogy lerójuk tiszteletünket és kegyeletünket szeretett teremtményed, élete előtt. Összejöttünk, hogy hálát adjunk

Részletesebben

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3)

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Szentségek vételére felkészítő kiadvány. Kiadja: Szent József Plébánia. Cím: 8800 Nagykanizsa Ady E. 15. Felelős kiadó és szerkesztő: Váron István. E-mail: varonistvan@gmail.com

Részletesebben

2. nap Isten terveinek felajánlása az életünkkel kapcsolatban (fogantatásom, születésem, hivatásom )

2. nap Isten terveinek felajánlása az életünkkel kapcsolatban (fogantatásom, születésem, hivatásom ) 2. nap Isten terveinek felajánlása az életünkkel kapcsolatban (fogantatásom, születésem, hivatásom ) Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében Szentlélek-hívás Jöjj, Szentlélek, jöjj, Szeretet Lángja, Jöjj,

Részletesebben

Szolgáló. Szabadságra születve

Szolgáló. Szabadságra születve Szabadságra születve A szabadság, mint fogalom, mint emberi érték él évezredek óta társfogalmakkal egyetemben ereinkben. A szabadság önmagában hordoz minden igaz értéket, így a békességet, szeretetet,

Részletesebben

Aki elbocsátja feleségét, és mást vesz el, házasságtörő, és aki férjétől elbocsátott asszonyt vesz el, szintén házasságtörő.

Aki elbocsátja feleségét, és mást vesz el, házasságtörő, és aki férjétől elbocsátott asszonyt vesz el, szintén házasságtörő. Válás és újraházasodás a Biblia szemszögéből Ebben az írásunkban a Biblia válás és újraházasodás kérdésére vonatkozó kijelentéseivel szeretnénk foglalkozni. Az Újszövetség világosan elutasítja a válást.

Részletesebben

A LÉLEK KARDJA. Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde.

A LÉLEK KARDJA. Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde. Pasarét, 2013. október 24. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza A LÉLEK KARDJA Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde. Imádkozzunk! Hálaadással

Részletesebben

- Tudományos szándék vagy egzisztenciális, hitélmény határozta meg azt a döntését, hogy teológiát tanult és a papi hivatásra készült?

- Tudományos szándék vagy egzisztenciális, hitélmény határozta meg azt a döntését, hogy teológiát tanult és a papi hivatásra készült? MŰHELYBESZÉLGETÉS FABINY TAMÁS Vermes Géza - a zsidó Jézus és a Holt-tengeri tekercsek kutatója A magyar származású, ma Angliában élő zsidó történészt két kutatási terület tette világhírűvé: A Qumránban

Részletesebben

ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM!

ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM! Dr. Egresits Ferenc ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM! Kérdések és megfontolások Jézus passiója kapcsán az irgalmasság évében. - Az esetleges párhuzamok és áthallások nem a véletlen művei! -

Részletesebben

Pál származása és elhívása

Pál származása és elhívása 11. tanulmány Szeptember 5 11. Pál származása és elhívása SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Apostolok cselekedetei 9:1-22; 26:18; 1Korinthus 15:10; Galata 2:1-17; Filippi 3:6 De az Úr azt mondta neki:

Részletesebben

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével Nekem ez az életem Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével A patika igényesen felújított, orvosi rendelôknek is helyet adó épületben található a kisváros egyik terének sarkán. A

Részletesebben

Üzenet. A Prágai Református Missziói Gyülekezet Hetilapja V. Évfolyam 9. szám, 2012. márc. 4. Kedves Testvérek!

Üzenet. A Prágai Református Missziói Gyülekezet Hetilapja V. Évfolyam 9. szám, 2012. márc. 4. Kedves Testvérek! Kedves Testvérek! Üzenet A Prágai Református Missziói Gyülekezet Hetilapja V. Évfolyam 9. szám, 2012. márc. 4. Az ember gyakran teszi fel magának a kérdést: mit gondolnak rólam az emberek? Ez a kérdés

Részletesebben

A Szent Szellem keresztség

A Szent Szellem keresztség Nochta Pál Attila A Szent Szellem keresztség Rengeteg könyv jelent már meg a Szent Szellem keresztséggel kapcsolatosan, s ezekben a könyvekben teológusok és laikusok egyaránt közzétették véleményüket e

Részletesebben

Fedezd fel Isten tervét: Békesség és élet

Fedezd fel Isten tervét: Békesség és élet Fedezd fel Isten tervét: Békesség és élet Istennek az a szándéka, hogy boldog életünk legyen itt és most. Miért nem ismeri a legtöbb ember ezt az igazi életet? Isten szereti az embereket, és szeret téged.

Részletesebben

Megszentelte a 7. napot: Mit jelent ez? Mire mondjuk azt, hogy szent?

Megszentelte a 7. napot: Mit jelent ez? Mire mondjuk azt, hogy szent? Suhai György 1. oldal 2000.11.24. Gen. 2:1-3. A szombatnap elrendelése Fő kérdés: Mire adta nekünk Isten a nyugodalom napját? Hogyan élhetünk vele helyesen? Az itt leírtak tulajdonképpen egy, a nyugodalom

Részletesebben

Tanítványok képzése hasonlatokkal

Tanítványok képzése hasonlatokkal 2. tanulmány Tanítványok képzése hasonlatokkal január 4 10. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: 2Sámuel 12:1-7; Ézsaiás 28:24-28; Máté 7:24-27; 13:1-30; Lukács 20:9-19 Mindezeket példázatokban mondá Jézus

Részletesebben

Már újra vágytam erre a csodár a

Már újra vágytam erre a csodár a Már újra vágytam erre a csodár a Szüleinktől kapjuk az utat, gyermekeinktől a célt olvasható az államfő feleségének hitvallása internetes bemutatkozó oldalán. Áder János köztársasági elnök felesége, négygyermekes

Részletesebben

A kvantum impulzus és a téridő mátrix hétköznapjaink a kvantum fizika nyelvén A 2015 október 8-i könyv bemutató előadás teljes anyaga

A kvantum impulzus és a téridő mátrix hétköznapjaink a kvantum fizika nyelvén A 2015 október 8-i könyv bemutató előadás teljes anyaga A kvantum impulzus és a téridő mátrix hétköznapjaink a kvantum fizika nyelvén A 2015 október 8-i könyv bemutató előadás teljes anyaga Kiss Zoltán J Azoknak, akik nem tudtak eljönni és azoknak is szeretettel

Részletesebben

Az egyedülállóság, a párválasztás és a házasság misztériuma

Az egyedülállóság, a párválasztás és a házasság misztériuma Tóth-Simon Károly Az egyedülállóság, a párválasztás és a házasság misztériuma Bevezetés Különböző hivatalos nyomtatványokon rendszeresen rákérdeznek a családi állapotunkra. Az önéletrajzunkban is hivatkozunk

Részletesebben

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3)

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Szentségek vételére felkészítő kiadvány. Kiadja: Szent József Plébánia. Cím: 8800 Nagykanizsa Ady E. 15. Felelős kiadó és szerkesztő: Váron István. E-mail: varonistvan@gmail.com

Részletesebben

A BÖJT GYÜMÖLCSEI. Pasarét, 2015. március 22. (vasárnap este) Cseri Kálmán. Énekek: 679, 643, 455,1 és 4-6.

A BÖJT GYÜMÖLCSEI. Pasarét, 2015. március 22. (vasárnap este) Cseri Kálmán. Énekek: 679, 643, 455,1 és 4-6. Pasarét, 2015. március 22. (vasárnap este) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Cseri Kálmán A BÖJT GYÜMÖLCSEI Énekek: 679, 643, 455,1 és 4-6. Alapige: János 10,17-18 Azért szeret engem az Atya, mert én

Részletesebben

Mindszenty József bíboros engedelmességének kérdése

Mindszenty József bíboros engedelmességének kérdése Mindszenty József bíboros engedelmességének kérdése [ Orvos Levente 2012 orvosl.hu] Mindszenty József mai megítélésének két sarkalatos pontja is van. Egyrészt az ő állítólagos engedetlensége, másrészt

Részletesebben

Mester-ség. Jézus, Buddha, Krisna, a Zen mesterek, a mostani tanítók például Tolle mind ugyanazt mondták és mondják.

Mester-ség. Jézus, Buddha, Krisna, a Zen mesterek, a mostani tanítók például Tolle mind ugyanazt mondták és mondják. ÉN-MI Mester-ség Kincs Meg világosodás Mire érdemes figyelni? Változtatás elfogadás Mit jelent embernek lenni? Kinek Hány a viszonya? világ közepe van? Jézus és mi Nézőpont Átalakuló váltás kérdés Együttérzés

Részletesebben

A SZOLGÁLAT BETÖLTÉSE

A SZOLGÁLAT BETÖLTÉSE A SZOLGÁLAT BETÖLTÉSE Jegyzet Jim Sanders tanításából 2009. július 19. Köszönjük Úr Jézus az áldásokat, amivel megáldottál minket, a gyógyulásokat, amit adtál nekünk, valamint az üdvösséget. Köszönjük

Részletesebben

KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K!

KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! Gyakran Ismételt Kérdések a Vonzás Törvényéről 2010 KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! A kiadvány a tartalom módosítása nélkül, és a forrás pontos megjelölésével szabadon terjeszthető.

Részletesebben

Engedelmeskedjetek egymásnak

Engedelmeskedjetek egymásnak Erdélyi Gyülekezet Zalatnay István Reménység Szigete 2010. augusztus 22. Lekció: 4Móz 9,15-23 Textus: Ef 5,21-6,9 Engedelmeskedjetek egymásnak Engedelmeskedjetek egymásnak, Krisztus félelmében. Az asszonyok

Részletesebben

Az átlagember tanítvánnyá tétele

Az átlagember tanítvánnyá tétele február 1 7. Az átlagember tanítvánnyá tétele SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Máté 15:32-39; 16:13-17; Lukács 2:21-28; 12:6-7; 13:1-5; Jakab 2:1-9 Mikor pedig Galilea tengere mellett járt, látá Simont

Részletesebben

MÁRIA engesztelő népe 1 166, 257-258.

MÁRIA engesztelő népe 1 166, 257-258. MÁRIA engesztelő népe 1 MÁRIA öröksége: az engesztelő nép A magyarság önazonossága, mint engesztelő áldozat, szeretni, ahogy az Úr szeretett minket, Magyarország őrangyalának kezét fogva! Kedves Testvérek

Részletesebben

A názáreti lelkiség bemutatása Charles de Foucauld, René Voillaume és Carlo Carretto írásai alapján

A názáreti lelkiség bemutatása Charles de Foucauld, René Voillaume és Carlo Carretto írásai alapján A názáreti lelkiség bemutatása Charles de Foucauld, René Voillaume és Carlo Carretto írásai alapján A názáreti periódust szoktuk rejtett életnek nevezni. Bevezetésként meg kell jegyeznünk, hogy a rejtett

Részletesebben

A gyarapodás üzenete 3. rész

A gyarapodás üzenete 3. rész Beszéltünk Istennek a megalapozott rendjéről, Isten feddéséről, ami lerontja a hamis tanításokat. Isten Igéje mindig a javadra van. Meg kell formálni az anyagi életünket Isten Igéjével. Krisztus Testének

Részletesebben

Márk evangéliuma. Lekció: 2Kor 3,4-18 2012. márc. 25. A csapda

Márk evangéliuma. Lekció: 2Kor 3,4-18 2012. márc. 25. A csapda Márk evangéliuma Lekció: 2Kor 3,4-18 2012. márc. 25. Textus: Mk. 12, 13-17 Gazdagrét A csapda Nő a feszültség és záporoznak a kérdések Jézus körül: Milyen hatalommal cselekszed ezeket? (12,28) Szabad-e

Részletesebben

HÁZASSÁG: PRO ÉS KONTRA KRISZTUS SZERINT*

HÁZASSÁG: PRO ÉS KONTRA KRISZTUS SZERINT* Buji Ferenc HÁZASSÁG: PRO ÉS KONTRA KRISZTUS SZERINT* A világ fiai nősülnek és férjhez mennek. Lk 20,34 Ha a keresztény ember a házasság és a szerzetesi, papi, valamint evangéliumi indíttatású világi nőtlenség

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz

Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz Szilágyi N. Sándor Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 10. rész Hányféle lehetőségünk van

Részletesebben

Pasarét, 2008. március 16. (virágvasárnap) Cseri Kálmán SIRÁNKOZUNK VAGY SÍRUNK?

Pasarét, 2008. március 16. (virágvasárnap) Cseri Kálmán SIRÁNKOZUNK VAGY SÍRUNK? Pasarét, 2008. március 16. (virágvasárnap) Cseri Kálmán SIRÁNKOZUNK VAGY SÍRUNK? Alapige: Lk 19, 41-48 Amikor közelebb ért Jézus, és meglátta a várost, sírt. Így szólt: "Bár felismerted volna ezen a napon

Részletesebben

12 A NYER ÉNKÉP hírneve és imázsa mi milyennek látjuk önmagunkat. képünk van saját magunkról mit gondolunk, érzünk és hiszünk

12 A NYER ÉNKÉP hírneve és imázsa mi milyennek látjuk önmagunkat. képünk van saját magunkról mit gondolunk, érzünk és hiszünk 12 A NYERŐ ÉNKÉP Egy országnak, egy iparágnak, egy cégnek, egy szervezetnek, egy terméknek, vagy egy személynek, mind van hírneve és imázsa. Nagyon fontos az, hogy mint cég, vagy személy, milyennek látnak

Részletesebben

Krisztus Feltámadt! Húsvétvasárnap 2016.03.27. OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43)

Krisztus Feltámadt! Húsvétvasárnap 2016.03.27. OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43) Húsvétvasárnap 2016.03.27. Krisztus Feltámadt! OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43) Abban az időben Péter szólásra nyitotta ajkát, és ezeket mondta: Ti tudjátok, hogy mi minden

Részletesebben

Örömre ítélve. Már jön is egy hölgy, aki mint egy

Örömre ítélve. Már jön is egy hölgy, aki mint egy Örömre ítélve Fotók: Gál Efraim Ha a drog egy fallal körbezárt város, akkor ki engedélyezi vagy tiltja a kijárást? Vajon ha az embernek több száz kulcsa lenne az örömhöz, bárhova bezárhatnák? Nem tudom.

Részletesebben

RENDELKEZÉS A SZENT LITURGIA KÖZÖS VÉGZÉSÉRŐL

RENDELKEZÉS A SZENT LITURGIA KÖZÖS VÉGZÉSÉRŐL RENDELKEZÉS A SZENT LITURGIA KÖZÖS VÉGZÉSÉRŐL 1. Általános alapelvek 1.1. Bevezetés A Keleti Egyházak Kánonjai Kódexének 700. kánonjának 2. -a ajánlja a püspökkel vagy egy másik pappal való koncelebrációt

Részletesebben

A TARJÁNI, HÉREGI ÉS BAJNAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEK HÍRLEVELE

A TARJÁNI, HÉREGI ÉS BAJNAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEK HÍRLEVELE A TARJÁNI, HÉREGI ÉS BAJNAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEK HÍRLEVELE IV. évfolyam 1. szám 2011. január Az én lábamnak szövétneke a te igéd, és ösvényemnek világossága. Őszinte téli fák Bódás János Hazug a nyár

Részletesebben

A TAN. Az Evangéliumok és a Beszélgetés az Angyallal című könyv azonosságai, ahogy én látom. Összeállította: Petróczi István

A TAN. Az Evangéliumok és a Beszélgetés az Angyallal című könyv azonosságai, ahogy én látom. Összeállította: Petróczi István A TAN Az Evangéliumok és a Beszélgetés az Angyallal című könyv azonosságai, ahogy én látom. Összeállította: Petróczi István 1943. szeptember 10. péntek. 12. BESZÉLGETÉS LILIVEL L. Köszönöm, hogy eljöttél.

Részletesebben

VÁLTSÁGUL SOKAKÉRT. Pasarét, 2014. április 18. (nagypéntek) Horváth Géza. Lekció: Márk 10.

VÁLTSÁGUL SOKAKÉRT. Pasarét, 2014. április 18. (nagypéntek) Horváth Géza. Lekció: Márk 10. Pasarét, 2014. április 18. (nagypéntek) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza VÁLTSÁGUL SOKAKÉRT Lekció: Márk 10. Alapige: Márk 10,45 Mert az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak,

Részletesebben

A szabadság motívuma

A szabadság motívuma Tartalom A szabadság és annak korlátai. Miért jó és miért lehet rossz a szabadság az egyénnek és a társadalomnak? Honnan erednek és milyen fajtái vannak a korlátainknak? Miért korlátozza a társadalom a

Részletesebben

Keresztút 2. JÉZUS VÁLLÁRA VESZI A KERESZTET

Keresztút 2. JÉZUS VÁLLÁRA VESZI A KERESZTET Keresztút Ha jó emberekkel találkozol, megtapasztalod, milyen jó, ha szeretnek. Kérdezted már egyszer is magadtól: honnan ez a szeretet? Mi, emberek ezt nem az utcán találtuk valahol vagy a kereskedőnél

Részletesebben

HÁZASSÁG ÉS VÁLÁS. Pasarét, 2014. február 09. (vasárnap) Szepesy László

HÁZASSÁG ÉS VÁLÁS. Pasarét, 2014. február 09. (vasárnap) Szepesy László Pasarét, 2014. február 09. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Szepesy László HÁZASSÁG ÉS VÁLÁS Alapige: Malakiás 2,13-16 És ezt is cselekszitek: betöltitek az Úr oltárát könnyhullatással, sírással

Részletesebben

P. Benvin Sebastian Madassery SVD Vallások globalizációjának hatása a kereszténységre

P. Benvin Sebastian Madassery SVD Vallások globalizációjának hatása a kereszténységre 1 P. Benvin Sebastian Madassery SVD Vallások globalizációjának hatása a kereszténységre Mindennek megvan a maga órája, és az ég alatt minden dolog elmúlik a maga idejében. Ideje van a születésnek és ideje

Részletesebben

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás?

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás? DRÁMAJÁTÉK TINIKNEK Vári Lili: A KULCS A történet egy vallási középiskolában játszódik. Szereplők: Tanár dr Wieser Tanár Brown Diákok: Jim, Larry, Jeff, Tom és Matthew Első szín (Osztályterem, a diákok

Részletesebben

HÁZASSÁG ÉS CSALÁD A BIBLIAI HAGYOMÁNYBAN

HÁZASSÁG ÉS CSALÁD A BIBLIAI HAGYOMÁNYBAN Rózsa Huba HÁZASSÁG ÉS CSALÁD A BIBLIAI HAGYOMÁNYBAN Elhangzott Budapesten, a Szent István Társulat régi székházának dísztermében 2011. május 30-án, a Társulati Esték a Család Évében című rendezvénysorozat

Részletesebben

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN 1 Újpest-Belsőváros 2008. 03. 02. Juhász Emília Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN Olvasandó (lectio): 2 Móz 13,1-10 Alapige (textus): 2 Móz 13,8-9 És mondd el fiaidnak azon a napon: Amiatt történik

Részletesebben

A Ferences Világi Rend előtt álló kihívások a mai Európában

A Ferences Világi Rend előtt álló kihívások a mai Európában A Ferences Világi Rend előtt álló kihívások a mai Európában Európa egy földrész, ahol 50 ország vagy független állam található, amelynek a területe 10,2 millió km2, népessége 740 millió fő, több, mint

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szám: 1-19/2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. augusztus 22-én megtartott rendkívüli üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Tengelic Község Önkormányzata

Részletesebben

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 6. RÉSZ NOÉ ÉS AZ ÖZÖNVÍZ

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 6. RÉSZ NOÉ ÉS AZ ÖZÖNVÍZ Bata Mária BIBLIAÓRÁK 6. RÉSZ NOÉ ÉS AZ ÖZÖNVÍZ 2. www.ujteremtes.hu Noé és az özönvíz Az emberek sokasodni kezdtek a föld színén, és leányaik születtek. Látták az Istennek fiai az emberek leányait, hogy

Részletesebben

tovább örökítő város legyen!

tovább örökítő város legyen! K Ö R M E N D I F Ó R U M 3 tovább örökítő város legyen! kampányról, tervekről, a város jövőjéről hogy milyen szakokra lenne még szükség a mezőgazdasági képzések mellett, így például a fémipari szakmák

Részletesebben