Martonos ősi, halmazos településrendet őrző Tisza-parti,

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Martonos ősi, halmazos településrendet őrző Tisza-parti,"

Átírás

1 Köztér 117 Valkay Zoltán MARTONOS FŐBB ÉPÍTÉSZETI KÉRDÉSEI A XX. SZÁZAD ELEJÉN Martonos ősi, halmazos településrendet őrző Tisza-parti, me ző gazdasági jellegű település. Építészeti képét a zegzugos kanyargós utcáit képező hagyományos alföldi háromosztatú parasztházak sora mellett főbb utcáinak fordított, már-már paraszt-polgári kisvárosi miliőt idéző, valamint a település központját képező főtér köz- és vallási épületeinek galériája határozza meg (1. számú ábra). Írásom témája éppen ennek az utóbbinak alakulása, az 1900-as évek eleji Martonos építészeti kérdései és világa. Martonos község hirtelen felfejlődése az évi párbérmegváltás utáni időszakra tehető, melynek csúcspontját képezi a századelő és az első világháború közötti mintegy másfél évtized. Az évi népszámlálási adatok szerint Martonoson 1257 házban 6128 lakos, ebből 4692 magyar, 1399 szerb, 70 német és 11 oláh élt. Vallás szerint 4617 római katolikus, 1472 görögkeleti. A község határa kat. hold, melyből 6541 a községé. A községben van takarék és hitelszövetkezet, szerb földművelők hitelszövetkezete és fogyasztási szövetkezet. Van tégla- és cserépgyára (Vucsity Milivoj volt a tulajdonos) és fafűrészelési ipartelepe. Van vasútja, kültéri vasútállomással, postája és távírója, tűzoltósága, népligete és Körösztúrral közös kompjárata. A községben két országos vásárt tartanak. Nevezetességei közé sorolható az 1904-ben megalakult később méltán híres martonosi Kosárfonó Szövetkezet is. 1 1 Borovszky Samu szerk.: Bács-Bodrog vármegye I., Budapest, 1909, 111 p., valamint Szabó Frigyes: Martonos könyve. Szabadka, 2009.

2 118 Valkay Zoltán Martonos két temploma a görögkeleti és a katolikus közül a katolikus templom 38 m hosszú, 12,5 m széles, tornya szintén 38 méter magas, szilárd anyagból épült között. 2 A szerbek temploma régebbi, minden valószínűség szerint a középkori magyar templomból vagy annak alapjaira építették valamikor a XVIII. század közepén. 3 A falu központját e két markáns szakrális épület közül inkább a főteret (a piacteret) uraló provinciális barokk stílusú Szűz Mária nevére szentelt katolikus templom határozza meg. Az 1900-as évek elején főbb épületnek számított még a főtér keleti oldalán lévő nagykocsma és mészárszék, a közeli községháza (később jegyzői lak, majd egészségház), a főtér déli sarkán lévő 1813-ban épült katolikus paplak és szomszédságában az ún. Schwarcz-féle iskola, valamint a szintén közeli Bajzákféle iskola. De ide szükséges sorolnunk még a főtérbe torkolló Petrić Radivoj utca végén a szerb templomot és a szemközti oldalán lévő szerb iskolát, a közelükben lévő szerb parókiát, valamint a helyi kaszinót, tkp. a szerb kultúrkör épületét is. Martonosnak egyébként volt zsidó temploma is, a jelek szerint a piachoz közeli Wein-házban, mely közvetlenül a nemrég lebontott malomraktár mellett helyezkedett el. A martonosi főtér 1908-tól Szűz Mária tér építészeti arculatának kialakítását melyben az ismert és neves budapesti, szegedi, szabadkai, valamint építészek és vállalkozók mellett nagy és elévülhetetlen szerep jutott Szőllőssi Albert községi bírónak és Simrák Béla agilis katolikus plébánosnak 2 Lakatos Andor szerk.: Kalocsai Bácsi Főegyházmegye történeti sematizmusa Kalocsa, 2002, 239. p. A katolikus templomot 1874-ben egy szentéllyel bővítették. 3 Megjegyzés: Az 1970-es években a templom apszisában végzett rekonstrukciók XIV XV. századi falmaradványokat konstatáltak. Lásd Dr. Đere Kornel Dr Pavle Tomić: Opština Kanjiža, Novi Sad, p.

3 martonos főbb építészeti kérdései a XX. század első másfél évtizedében a következő épületek teljesítették ki. Elsőként említsük meg a régi sokat toldott-foldott nagykocsma helyén ban épült új községházat s a vele szinte egyazon időben a főtér nyugati részén, a főtér és a Nagy utca (Tito Marsall utca) sarkán álló női zárda emeletes, szép téglaarchitektúrás épületét. A téglaarchitektúra, mivel jól bevált, megismétlődött az ban épült új katolikus plébánia épületén is. Ez utóbbi a régi plébánia helyén, a Fő tér és a Testvériség-egység utca sarkán emeltetett. E markáns, a főteret hangulatában, alapjában meghatározó három keretépület mellett, a főtér planimetriájában is lényeges változás történt ban ugyanis templomkertet alakítottak ki egy csodálatos szecessziós vonalvezetésű kerítéssel a tér közepén álló katolikus templom körül. Majd a Szentháromság-szoborral és a templom előtti kereszttel ékesített templomkertet mint sétateret a templomtérrel együtt kikövezték. 4 Martonos főterének ünneplőbe öltözésével párhuzamosan Vadász Pál bajai mérnök 1908-ban elvégezte Martonos község utcáinak és tereinek szabályozási műszaki munkáit határt és módot szabva ezzel a későbbi településkép kialakulásának. 5 De a falusias külső levedlésének szándékát idézte az 1906-tól készült beltéri járdák kiképzése is modern anyagból: betonból! És mit mondjunk arra a haladó ötletre, hogy 1908-ban a helyi vízvezetékre tájékoztató terveket készítettek Borsos József hódmezővásárhelyi mérnökkel? A főtér kipofázása mellett nagyobb mérvű és léptékű akciónak számított a XX. század első évtizedében a településképre kiható építkezés között a vasúthoz vezető út (ma 4 A Szentháromság-szobrot 1893-ban Nagy Mihály és felesége, Biacs Anna állíttatták. 5 Zentai Történelmi Levéltár az elkövetkezőkben ZTL F: /?, F: /291, F: /25, F: /39 és F: /63.

4 120 Valkay Zoltán a Tito marsall utca külső szakasza) két oldalán, minek eredményeként kiépült az Újfalunak nevezett településrész. Ekkor 67 és még 9 család épített típustervek szerint magának olcsón és kedvezményesen házat. 6 Ez már csak azért is jelentős, mert ha nem is a Monarchia települései közül, de a bács-bodrogiak közül mindenképpen elsőként Martonos orvosolta szociális lakásgondjait, s e téren kezdeményezése úttörőnek számít. És ha már megemlítettük az újfalusi típusterveket, a témánál maradva szólnunk kell arról a három új iskoláról is, melyeket mintatervek alapján építettek 1904 folyamán a martonosi tanyavilágban. Rövid bevezetőnk után nézzük meg egy kicsit részletesebben, mintegy nagyító alá téve a fennen vázoltakat, mely tematikailag három jól körülhatárolható csoportra osztható: MARTONOS FŐTERÉNEK XX. SZÁZAD ELEJEI ARCHITEKTONIKAI TRIANGULÁCIÓS PONTJAI: A KÖZSÉGHÁZA, A ZÁRDA ÉS A KATOLIKUS PLÉBÁNIA ÚJ TELEPÜLÉSKÉPET MEGHATÁROZÓ ÉPÜLETEI Az első pont: az új községháza ( ). Miután az as évek elejétől a régi községházát többszörösen javítgatni és bővíteni kellett, 1906 őszén felmerült egy új községháza létesítésének gondolata, melyet a régi toldott-foldott, rozoga nagyvendéglő helyén képzeltek el úgy, hogy telkéből a piactér kibővítésére is futná. 7 A községháza a szükségtelen nagykocsma helyett így jobban központba kerülne. Mivel komoly építkezéshez vármegyei jóváhagyás kellett, a tervek elkészítésére Pálffy Dezső királyi mérnököt kérték 6 Később, 1909-ben a nagyutcai vásártéren is kiosztottak 49 házhelyet. ZTL F: /95. 7 A régi községházát a közelség miatt meghagyták.

5 martonos főbb építészeti kérdései fel. Tervével nem készült el időre, ezért a martonosiak 1907 nyarán új tervező után néztek. 8 Gombos József jól menő, közés magánpalotákat építő szegedi építészt választották, akinek elképzelését elfogadták, és megkapta az korona kiviteli költség 1,5%-át. Az építési versenytárgyalást szeptember 21- ére, a munka befejezését szeptember 1-jére tették. 9 Az új városháza építésére három ajánlat érkezett: Kladek Lukács szabadkai 40841,98 korona, Gombos József szegedi 42105,26 korona és Fazekas Lajos szabadkai vállalkozó 41894,74 korona. Végül a terveket is készítő Gombost választották, s vele nyomban szerződést kötöttek. A művezető munkálatokkal viszont Fazekas Lajost bízták meg. 10 Az új községháza építése folytán a piacot ideiglenesen a Wein-ház, azaz a zsidó templom elé helyezték, hiszen az természetes folytatása a piacnak, de az építkezés után visszakerült a régi helyére. 11 A községháza építésének I. kereseti kimutatása 1908 februárjában 4095,35 koronáról szólt. 12 Ezt követően kb. kéthavonta sorban jelentek meg a 8000 koronás kereseti kimutatások. 13 Májusban a községház udvari és előkerti kerítésének, valamint folyosóablakainak és ajtóinak terveit mutatta be 8 ZTL F: /207 és F: / ZTL F: /193. szám. Gombos József műépítész már korábban is dolgozott Martonoson, hiszen 1903-ban ő készítette a régi községháza bővítési terveit, amit később elvetettek, mivel elhatározták, egy új községi magisztrátus, építenek. F: / ZTL F: /194. szám. Megjegyzés: A tervek szerint a községházát a nagyvendéglő elbontása után még 1907-ben tető alá szerették volna helyezni, ez azonban nem valósulhatott meg. 11 ZTL F: /238 és F: / ZTL F: / ZTL F: /90. és F: / ZTL F: /67.

6 122 Szerző 2. A martonosi községháza főhomlokzatának terve (1907)

7 Cím 123

8 124 Valkay Zoltán Gombos. 14 A munkát szintén ő kapta, hiszen egyedül ő adott be ajánlatot 6527,35 koronás összegben. 15 Nyáron szóba került az új községház csengettyűhálózatának, padozatszigetelésének és a bútorainak beszerzése. A tanácsterembe 50 darab szék és egy asztal, az anyakönyvterembe egy asztal és 8 darab szék, a vendégszobába egy ágy, asztal, mosdó és egy szék megvételét rendelték el. 16 Az építés V. kimutatásának benyújtásakor, augusztus végén a községháza átadási idejének meghosszabbítását kérte a vállalkozó. Tizennégy nap haladékot kapott szeptemberének végén a közgyűlés tudomásul vette az új községháza építésének befejezését, és elrendelte átvételét. Október 4-én az ünnepélyes átadásra felkérték a katolikus és a szerb papot, hogy az épületet rítusosan szenteljék fel. 18 A munkával elégedettek voltak, hiszen a munkavezető Fazekas jutalmazására 30 koronát láttak elő. A martonosi községháza építési költsége összesen 51456,34 koronát tett ki, melyhez képest az engedélyezett ,65 korona volt. A fedezetlen részre 1910 februárjában 5000 koronát megszavaztak. 19 Az új községháza alaprajza U alakú. A térre néző, és annak keleti térfalát jellegében meghatározó főhomlokzat tükörszimmetriás, középütt a község címerével díszített kis frontonnal hangsúlyozott bejárat, két oldalán 7-7 ablaktengellyel. Az 15 ZTL F: / ZTL F: /119. szám. A táblás villanycsengőt a szegedi Kelner Márton terve alapján készítették. 17 ZTL F: /144 és F: /150, F: /248 és F: /249. Gombos József vállalkozó utolsó, VI. számú kereseti kimutatására 1908 decemberében 5000 koronát utalványoztak. A különmunkálatok 6527 koronás igényére a martonosiak 4000 koronával válaszoltak. 18 ZTL F: /166. A községi bírónak a tanácsterembe egy keresztet kellett beszereznie. 19 ZTL F: /36.

9 martonos főbb építészeti kérdései elevációt a lábazattól a koszorúig a faltükrökben pülaszterek tagolják, fejezeteik a fejlett eklektika már-már szecessziós alakításai (2. számú ábra). A második pont: a női zárdaiskola (1908). A női zárdaiskolát jószerével Simrák Béla plébánosnak köszönhetik a martonosiak, hiszen felismerve, hogy a községben leánygyermekek tanítására nincs iskola, holott szükséges, és a kézimunka-tanítást maga a község is pártfogolja, az iskolaszéket megelőzve rögvest hivatalba lépése után 1905 végén felvetette egy női zárdaiskola építésének a gondolatát. 20 Azzal a feltétellel, hogy a nővérek ellátását a község biztosítja, az érseki hatóság engedélyt adott terve megvalósítására. Ennek értelmében a következő év tavaszán a községnek Bende József kanonok kulturális célra adományozott, 6-os helyrajzi számú, 286 négyszögöles telkét négyszögölenként 1 koronás árért a helybeli katolikus hitközségnek engedték át, mivel azon a ki tudja meddig beépítetlen telken a tervezett zárda díszes felépítménye a község terét szépészetileg nagyban emelni fogja. 21 Mi több, a katolikus hitközség saját anyagi erején létesítendő modern kivitelű és berendezésű zárdaiskolájának fenntartásához a község is hozzájárult, mivel az iskola megnyitásától évente 3000 koronát ajánlott fel azzal, hogy a zárdaiskola 3 tanszékű, 6 osztályos legyen, és az iskolába felekezeti különbség nélkül járhassanak a leánygyerekek. Ezt indokolta az is, hogy a községi vegyes iskolák túlzsúfoltak voltak, leánytanszék viszont nem volt. A szerződést Simrák Béla agilis katolikus plébános és Szöllősi Albert községi bíró írta alá 1907 novemberében. 22 Az építési engedély már 1907 közepén megérkezett. A zárda építése folytán 1908 februárjában a köztérből 32 négyszögölet 20 ZTL F: /241., valamint Szabó, p. 21 ZTL F: /51 és F: / ZTL F: /124 és F: / ZTL F: /16.

10 3. A női zárda főtéri épülete (1908)

11

12 128 Valkay Zoltán a szokásos négyszögölenkénti 1 koronáért átengedtek. 23 Építési határidőnek július 1-jét állapították meg. A három tantermes, osztatlan tagozatú hatosztályos iskola tervezője minden valószínűség szerint Petrovácz Gyula érseki mérnök és társa, Foerk Ernő építész volt. 24 Építővállalkozója Molczer Sándor építész, aki híres szabadkai építészcsaládból származott. 25 A korona költségű épület 40 lánc szalatornyai földre felvett 40 éves lejáratú kölcsönből épült a kalocsai főkáptalan segítségével augusztusában már készen várta lakóit az új épület, melyben a szerzetes nővérek lakását is kiképezték. A nővérek, összesen 6-an Simrák Béla kérelmére augusztus 30-án érkeztek meg Budweiser Mária Borromea főnöknő vezetésével, hogy a helybeli leányifjúságot oktassák. Az iratkozás szeptember 1-jén kezdődött, maga a tanítás két héttel később. 26 Miután megérkezett a Kalocsai Oltáregylet ajándékaként a kápolna felszerelése, elkészültével november 12-én Simrák Béla plébános felszentelte a zárdát és a Szent Szív tiszteletére állított kápolnában megtartották az első szentmisét Petrovácz Gyula érseki mérnök 1905-től kezdődően Foerk Ernő építésszel dolgozott együtt, így lehetett ez a martonosi zárda esetében is. 25 Megjegyzés: Molczer Sándor 1870-ben született Szabadkán. Apja, János szintén híres építész, részt vett a szabadkai színház építésében. Fia pedig a topolyai templom építésénél működött közre. Molczer Sándor hosszabb ideig lakott Palicson, Kiskőrösön, végül az 1940-es években Budapestre költözött. Lásd Dongó Ferenc Gulyás M. Fulgencia Kovács József összeáll.: A Martonosi Egyházközösség története. [kézirat] Martonos, 1976, 21. p.. 26 Szabó, p. Beiratkozási díjat nem kellett fizetni. 27 Forró Lajos Kávai Szabolcs Tandari Erzsébet szerk.: Martonosi emlékképek a 20. századból. Szeged, és 15. p. és Lakatos szerk., 239. p.

13 martonos főbb építészeti kérdései A martonosi apácazárda tornyocskával koronázott épülete az 1900-as évek elejei országos szintű leánynevelde építési tendenciába illeszthető. A téglasávokkal behálózott, vagy inkább téglaornamentikás rátéttel kialakított épület vakolt homlokzata szimmetrikus, sarkain rizalitokkal hangsúlyozott, modern vonalú, a magyar szecessziós manírú téglaépítészet helyi kifejeződése. Martonos első emeletes házának mint a község egyik legszebb épületének településkép-alakító szerepe letagadhatatlan (3. számú ábra). A harmadik pont: az új katolikus plébánia ( ). A sarkon álló posztbarokkos manírú régi egyébként második martonosi plébániaépület 1813-ban épült, s kerek száz évig szolgált hajlékul Martonos hitbuzgó lelkészeinek. Bár 1899-ben a katolikus templommal együtt tatarozták, rövid időn belül mégis lebontották, hogy az érseki hatóság jóváhagyásával elkészüljön Simrák Béla plébános újabb építészeti bravúrja, a téglaarchitektúrás, kisebbszerű kúriapalotának is beillő új plébánia-épület. 28 Az új plébánia építésének árlejtési hirdetményét 1912 szeptemberében tették közre, miszerint az építésre előirányzott összeg koronát tett ki. Az építési terveket Budapesten, Petrovácz Gyula érseki szakértőmérnöknél, a Thököly út 74. szám alatt lehetett megszemlélni. 29 Az új lelkészlakot Medgyesi István, ismert és sokat foglalkoztatott kanizsai építőmester építette fel ban. 30 A Petrovácz Foerk építészduó tervezte épülettel mely lényegében véve a zárdaépület építészeti nyelvezetének továbbvitelét testesíti meg 28 Megjegyzés: Az érsekség 1912-ben adott jóváhagyást az új paplak építésére. 29 Kanizsai Újság, V. évf , 29., 39. A plébániaépület architektúrája nagyon hasonlít a Petrovácz Foerk építészduó 1909-ben épült tompai templomához. 30 Forró Kávai Tandari szerk., p.

14 130 Valkay Zoltán beteljesedett a martonosi főtér markációja. A szomszédos apácazárda után a plébánia is komoly építészeti teljesítménynek mondható, melynek homlokzati dekorációja, mint valami téglacsipkeháló, filigránsan öleli és hálózza be a fehérre festett faltestet. Az épület sarkának lekerekítésével, középrizalitjainak jó érzékű kialakításával kimondottan sikeres építészeti sarokmegoldásnak mondható, nem hivalkodó, de mégis magára hívja a figyelmet. Figyelembe véve arányos tömegalakítását és ritmusosan kialakított, szép tégladíszítményeit talán megkockáztatható az a kijelentés is, hogy hasonlóan az apácazárdához, az alföldre jellemző, leegyszerűsített, letisztult lechneri, magyaros szecesszió századfordulós téglaépítészetének áramlatába illő architektúrával bír (4. számú ábra). 31 ÉS AMIT MEGHATÁROZOTT EZ A NAGYSZERŰ ÉS SIKERES ÉPÍTÉSZETI HÁROMSZÖGELÉS : A TEMPLOMKERT ÉS A FŐ TÉR RENDEZÉSE A katolikus templomtér kialakítása és elkerített kertje ( ). A római katolikus hitközség a templom körüli tér bekerítését 1903 márciusában határozta el. A kérdéses területet ingyenesen kapta meg azzal, hogy a szabályozási vonalakat be kellett tartania. 32 Aztán három év telt el, mire a templom körüli 821 négyszögöl terület minden ellenérték nélkül a hitközség tulajdonába szállt. A kerítést díszes vasráccsal, magát a területet pedig a közösség számára sétányul szolgáló parkkal képzelték el. A közgyűlés szerint a terv szépészeti szempontból megfelelő. 33 A míves, szecessziós vonalvezetésű templomkertkerítés 1908-ban készült el a kanizsai Majoros Lukács kőműves és Fejős Fe- 31 Lásd Bagyinszki Zoltán Gerle János: Alföldi szecesszió, ZTL F: / ZTL F: /80 és F: /99.

15 Cím 131

16 132 Valkay Zoltán 4. Az új téglaarchitektúrás plébániapalota (1913) renc kovácsmester kivitelezésében. 34 Mint alkotás méltó mind a zárdához, mind a nem sokkal később épült új plébániapalotához. Ehhez a szépen kialakuló épített környezethez akartak méltók lenni azzal, hogy 1908 tavaszán a közgyűlés elrendelte a templomtér (főtér) kikövezését a forgalom lebonyolítására alkalmas közút létesítése céljából (5. számú ábra). 35 A járdahálózat kialakítása, utak és vízvezeték létesítésének korát megelőző szándéka ( ). Martonos központjának rendezettségéhez nagyban hozzájárult Schreiber Izidor ismert mezőtúri építési vállalkozó is, aki 1905 tavaszán tett utcai betonjárdák készítésére ajánlatot. 36 Miután egy bizottság Mezőtúron meggyőződött a betonjárdák minőségéről, eldöntötték, hogy betonból építtetik ki a község mintegy 2000 négyzetméternyi járdáját 1,40 méteres szélességben. A betonozandóból kirajzolódik előttünk a község belterének képe: a szerb templomtól a községházáig, onnan a déli oldalon a Bajzák-féle iskoláig, a katolikus templomig, tovább haladva a parókiaépület felé a Schwartz-iskoláig, kiépítve az átjárót a Szávits-féle házig, visszakanyarodva a parókiáig és kántorlakig, onnan keletre a Bálizs-féle kocsmáig, illetve fel a piactérig. Erre 4000 koronát vettek fel a takarékpénztárból, és Schreiberrel 1905 augusztusában szerződést kötöttek. 37 A munka nem indult be, 34 Az 1907-ben kibővített katolikus temető kerítését szintén Majoros készítette, ahol egyedi építészeti produkciónak számít a Szent Mihály-téglakápolna, amit egy bizonyos Mamuzits szabadkai mérnök tervezett neogótikus manírban. Lásd Forró Kávai Tandari szerk., 21. p. 35 ZTL F: / Schreiber többek között Karcagon, Mezőtúron, Orosházán és Bárándon készített betonjárdákat. 37 ZTL F: /69, F: /129 és F: /163. számok szerint.

17 Közép-kezdés 133

18 134 Valkay Zoltán 5. A bekerített római katolikus templom és a régi paplakfőtéri együttese (1908) mert két évvel később egy újabb járdakészítési kontraktusra került sor négyzetméterenként 5,2 koronáért, a már megállapított 2000 négyzetméteres területen. 38 Másfél évvel később, 1907 októberében megtörtént a betonjárdák felülvizsgálata és a hibák elhárítása. 39 Azután a munkát 1908-ban folytatni szerették volna. Ekkor Schreibernek a következő utcaszakaszokon kellett betonjárdát készítenie: a meglévő járdától a szerb iskoláig, átjáróval az ottani kaszinóépületig, az ezen járdaszakaszra eső közön, és az azzal párhuzamos utcarész az északi oldalon folytatva a Vuity Miló-féle házsarokig. Majd a Róth-saroktól a Bara utca déli oldalának vonalán átjáróval, a vasútra vezető utca déli oldalán a közig, onnan ki a kapás közig, végül a Tisza utca nyugati oldalán a Szarapka-féle háznál átjáróval, és a római katolikus templom bejáróinak jobb oldalától a műútig terjedő utcarészen. A tervezett betonjárdák szélessége 1 méter, kivéve a Tisza utcának Hoos-féle saroktól a Barna-féle sarokig terjedő részén, ahol 1,4 méter. Ahol téglajárda volt, felszedték és az Újfaluban, az új kompra vezető utcán és a felső szerb utca nyugati oldalán használták fel. A vállalkozó négyzetméterenként 5,4 koronáért készítette a járdákat. 40 A közgyűlés csak akkor foganatosította ezt, ha a vállalkozó elfogadta a 2 év részletekben való kifizetést. De mivel terhelt volt a költségvetés a járdakészítést egy évvel későbbre halasztották, amiről a vállalkozót is értesítették. 41 Mindenesetre a feltételeket Scheiber elfogadta, mert a községi betonjárdák javítására március 15-ig kapott időt, azok pedig addigra jórészt elkészülhettek. 42 Azt, hogy a község útjainak és más közlekedőfelületeinek fenntartását milyen fontos- 38 ZTL F: / ZTL F: / ZTL F: / ZTL F: /87 és F: / ZTL F: /11.

19 135 Ã 6. Századelőn épült újfalusi munkásház (2010)

20

21 7. A tanyai iskolák mintaterve 1893-ból

22 138 Valkay Zoltán nak tartották, bizonyítja, hogy 1909-től kezdve külön személyt alkalmaztak az utak és járdák karbantartására. 43 Martonos általános rendezése és korszerűsítése a betonjárdák építése mellett kiterjedt az új közút- és a vízvezeték-létesítés tájékoztató terveinek és a költségvetésének a beszerzésére is. Erre 1908 tavaszán Borsos József hódmezővásárhelyi főmérnöknek 337,41 koronát utaltak ki. 44 Persze az előremutató, a község anyagi kereteit messze túlhaladó elképzelésből nem lett semmi, de Martonos ezzel is korszerűségre törekvésének adott hangot. A SZÁZADELŐ ÚJDONSÁGA: TÍPUSTERVEK ALKALMAZÁSA MARTONOSON Település méretű továbblépés: az ún. újfalusi telekosztás ( illetve 1907) és a munkásházak építése ( ). Bácsmartonos képviselőtestülete 1902 végén határozta el, hogy az építkezni óhajtóknak a vasútállomásra vivő műút déli oldalán, a Matkovits-féle töltéstől kezdve az évi 22 tc. 110 par. értelmében a mérnöki felvételek szerint telkeket oszt ki. 45 Az ügy előmozdulásában sokat jelentett az, hogy dr. Mikosevits Kanut előadása után az országos gazdasági munkás- és cselédsegélyezésre 1903 márciusában Martonoson alapítvány létesült. Ez az emberbaráti intézkedés legalább 50 jóravaló szegény munkásnak biztosított segélyt ZTL F: / ZTL F: / ZTL F: / ZTL F: /62 és F: /83. Ez utóbbi tartalmazza a mezőgazdasági-földművelési minisztérium és a főispán köszönetét a gazdasági és munkáscseléd-segélyezésben való részvételért.

23 martonos főbb építészeti kérdései Ugyanakkor világossá lett a bemutatott vázrajz alapján, hogy kizárólag helybeli lakosoknak a műút mindkét oldalát kiosztják, mert oly tömeges volt a jelentkezés, hogy csak a bal oldali rész kiosztása nem lett volna elég. A telkek elkerítése és az építkezés tekintetében garanciát kellett vállalni, főleg szépészeti szempontból. A telekkiosztást az is indokolttá tette, hogy ezzel a község csak nyert, mert a jövedelmet nem hajtó közhelyeit gyümölcsöző ellenértékért adta ki, ráadásul eleget tesz a hajléktalan polgárság szükségleteinek is. 47 A beérkezett műszaki felvétel szerint részleges feltöltés után a műút melletti közlegelő mindkét oldala lakóházépítésre alkalmas. A telekméretet 20 öl hosszban és 10 öl szélességben állapították meg. Az előnyösen kialakított vételárak pedig: a) a gödrös területre nézve azonnal lefizetendő 101 korona; b) az alacsony, de gödrös területen 501 korona; c) a magas, feltöltést nem igenlő területre 100 korona. Az utóbbiak vételára 5%-os kamat mellett a kiosztástól számított 2 év múltán megfizetendő. A bekerítés és beépítés kötelezettsége egyéves határidővel mondatott ki. Ellenben az illető elveszíti addigi telektulajdonát. A telkek kiosztásának sorsolását a községi bíró és egy 5 tagú bizottság ejtette meg. Az átírás a község szorgalmi és betéti zálogjoga szerint történt. 48 A házhelyek mérnöki kitűzése és szabályozása és maga a kiosztás egyéves csúszással, az 1904-es év folyamán esett meg. Kovács Ferenc mérnök a műút mellett kiosztott házhelyek rendezéséért, amit pontosan és megbízhatóan teljesített, 263 koronát kapott. 49 Ezután került sor az első adásvételi szerződések megkötésére ZTL F: /66. A kiosztott telkek közül a 11. és a 29. számú utca maradt. 48 ZTL F: / ZTL F: / ZTL F: /262. Huszár Pál és társainak a műút 2 oldalán kiosztott martonosi I. számú betétben felvett ingatlanjainak adásvételi szerződése. A közgyűlés elfogadta.

24 140 Valkay Zoltán Minthogy a műút déli oldalán háztelkekül kiosztott közterületen használt marhakihajtó utat a telkek elfoglalták, elrendelték újraalakítását. Az útépítés költségeit a házhelyekből befolyt összegből fedezték. A marhahajtó út céljára Juhász Antallal és társaival kötöttek szerződést októberében kimondták, hogy a műút mellett házépítés céljára eladott házhelyek befizetett vételárából és házhelyrendezéséből a felmerült kiadásokra 2540,10 koronát fordítottak, hisz a terület gidres-gödrös, és az utak kiépítésének a költségét csak a vételárból lehetett fedezni januárjában a község elhatározta, hogy a munkásházak kiosztási térképén az 1 8-as, valamint az 1011-es számmal jelzett telkeket négyszögölenként 60 fillér árban olyan helybeli nagycsaládos gazdasági munkások részére sorsolja ki, akiknek legalább három gyerekük van, házuk viszont nincs. A beépítés kötelezettségét 1908 év végéig határozták meg. Amennyiben ezt nem teljesítik, a telektulajdonjogtól elesnek. 53 A gazdasági munkásházak szabályszerű teleksorsolását és a kisorsolt telkek adásvételi szerződését 1907 őszén vette tudomásul a közgyűlés. A kisorsolt telkeken a kikért építkezési engedély szerint azonnal megkezdhették az építést ZTL F: /106 és F: /242. A szerződést a 2712/1-es és 2712/2-es hrsz. 461 négyszögöl és 267 négyszögöl területű, illetve a 2711/1-es és 2711/2-es hrsz. 54 négyszögöl és 153 négyszögöl ingatlanok megvételére 800,80 illetve 227,70 koronáért kötötték. 52 ZTL F: / ZTL F: /11. A kiosztási térképen megjelölt, de rendelkezésre nem került telkekről később döntenek, ha majd újabb munkáslakásokra lesz szükség. A 9-es számú telek üzlethelységre alkalmas, ezt is nyilvános árverésen adják el. 54 ZTL F: /157 és F: /182. Az utóbbi szám szerződés jóváhagyás.

25 martonos főbb építészeti kérdései A vasútállomásig húzódó, Újfalunak nevezett falurész létrejöttében Habram János plébános és Szeyfried József tanító vállalt érdemi szerepet. Habram például azzal, hogy egyházi alapítványi eszközökből 1904-től 67 családnak biztosított korona hosszú lejáratú házépítési kölcsönt alacsony kamattal. Szeyfried viszont szervezői és a gyakorlati teendők terén jeleskedett. 55 Az Újfalu kiépítése a jelek szerint 1904 és 1908 között történt meg, amikor is összesen 75 lakóházat építettek fel. A martonosi munkásházak 5 7 ölesek, és 1200 koronából épültek 200 négyszögöles telkeken. Falazatuk vert vagy vályogfal 60 cm-es téglaalapon. A cseréppel fedett házak vízszigetelése kátránypapírral volt megoldva (6. számú ábra). 56 A martonosi házépítési kísérlet sikeresnek és példaértékűnek vehető, mivel vidékünkön úttörő kezdeményezésnek bizonyulva megelőzte gróf Andrássy törvénnyel elősegített országos szintű szociális lakásépítési akcióját. A szállásvilág bevonása az oktatásba: tanyai iskolák építése (1904). Az 1904 elején eltervezett három tanyasi iskolaépület és tanítói lakás részére Ostorkán, ifj. Mélykúti István telkén, a külső részen a Kőrös melletti közlegelőn és a belső harmadban Csonka Ferencz zentai lakos ingatlanán jelöltek ki 1200 négyszögöles telkeket, négyszögölüket 80 koronáért véve meg. 57 Az iskolák építése Csuka Sándor kanizsai városi mérnök mintaterve és költségvetése szerint koronába került. Az 55 Szabó, 175. p. és Dongó Gulyás Kovács,. 20. p. 56 Kanizsai Újság IV. évf , 21., 25. Zentán 1907 és 1910 között épült fel 450 munkáslakás. Szabadka 1910 körül határozta el kb. 35 munkásház építését a vasút mellett és 1913 között készültek el a 25 éves lejáratú, 4,5%-os kamatú kölcsönből épült olcsó lakóházak. Lásd a Kanizsai Újság VI. évf ,5. 57 ZTL F: /57. A belső harmadbéli iskola lényegében a kishomoki iskolának felel meg. Lásd Papp György: Kanizsa és környéke földrajzi neveinek adattára II. Újvidék, 1989, 26. p.

26 142 Valkay Zoltán építésre korona állt rendelkezésre, ám a telek 1760 korona, az építési költség korona, a berendezés pedig 1500 korona volt, a fedezetlen rész 14023,01 korona. Ezt a helybeli takarékpénztárból felvett függő kölcsönből fedezték. 58 A külterületeken építendő 3 tanyasi iskola és tanítói lakás felépítésére április 9-én megtartott versenytárgyalás szerint a járási szőlőbeli iskolát 7540 koronáért Bata Ferenc Sándor ókanizsai, a Kőrös part alatti iskolát 7600 koronáért Jovánov Milán martonosi és végül az ostorkai iskolát 7790 koronáért Jelenszky Bálint ókanizsai vállalkozó nyerte el. Az építkezést egy négytagú bizottság követte Bata Sándor ókanizsai kőművesmester vezetésével. 59 A külső és belső tanyasi iskola építésénél szükséges vályog a község vályoggödreiből ezrenként 40 fillérért állítható elő. Ha az iskolák közelében ilyen nincs, akkor a vállalkozó az iskola telkén azt kitermelheti. 60 A munka egész nyáron folyt, úgyhogy szeptemberben már használatba vételükhöz készültek, de előbb még fel kellett őket szerelni. Felhívták ezért a budapesti Feivel Lipót tanodai céget, hogy 4 üléses padokat, cm-es tanári katedrát, tanári szekrényt, cm-es számoló táblát, fali mosdóeszközöket, lábtörlőket és tonett karosszéket, szögvonalzót, táblakörzőt szállítsanak. Októberben megtörtént a megrendelés. A három tanyai iskola berendezéseinek beszerzésére 2585 koronát szavaztak meg ZTL F: /59. A mintatervet még 1893-ban készítette Csuka Sándor, amit később, az 1900-as évek elején a kanizsai tanyasi iskolaépítési akciókban több ízben felhasználtak. Martonosra idősebb Bata Sándor építőmester révén juthatott, akit több építkezésnél mint szakértőt alkalmaztak. 59 ZTL F: /58. és F: / ZTL F: / ZTL F: /229, F: /237 és F: /265.

27 martonos főbb építészeti kérdései A tanyasi iskolák építésénél fellépő költségtöbblet 366,90 korona, aminek felvétele szükséges volt, és amit eszményi telkekre költöttek az 1905-ös év rendkívüli költségeinek terhére írták. A vállalkozók is megkapták a 100 korona pótdíjukat. 62 A jórészt dűlőutak mellett épült iskolák a kor igényeinek mindenben megfeleltek modernek és egészségesek voltak. A középfolyosós rendszerű épületek mindegyikéhez két szobakonyhakamra beosztású tanítói lakás és egy tanterem, valamint nagy kert tartozott (7. számú ábra). 63 A tanyai iskolákban 1905 őszén 1-1 sárkemencét építettek. 64 Majd a következő tavaszon eldöntötték, hogy a tanyasi iskolákat léckerítéssel veszik körül. A két külsőt egészen körülkerítették, a homoki szőlők közöttinek csupán az udvara kapott kerítést. A munkára 1500 korona értékű versenytárgyalást hirdettek ZTL F: /294 és F: / Valkay Zoltán: Sikeres kanizsai típustervek Tanyasi iskolák építése 1893 és 1905 között. Új Kanizsai Újság, június 17. XVII. évfolyam. (503.) 24. szám. 16. p. 64 ZTL F: / ZTL F: /72, F: /23 és F: /73.

Tanyasi iskolák Hajdúszoboszlón

Tanyasi iskolák Hajdúszoboszlón Tanyasi iskolák Hajdúszoboszlón Hajdúszoboszló területét tekintve az ország 17. legnagyobb városa: 238,7 km 2 (41505 kat. hold). Lakosok száma szerint az ország 52. legnagyobb városa: 23 220 fő. Népsűrűség:

Részletesebben

14. számú előterjesztés Egyszerű többség. ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének március 31-i rendes ülésére

14. számú előterjesztés Egyszerű többség. ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének március 31-i rendes ülésére 14. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. március 31-i rendes ülésére Tárgy: Ingatlanvásárlási igények Előterjesztő: Szabó Loránd

Részletesebben

Képek a Jászságból 161

Képek a Jászságból 161 Képek a Jászságból 161 Farkas Kristóf Vince Képes tudósítás a jászfényszarui Főtérről A most bemutatott fotók az ÉAOP-5.1.1/D-09-2f-2011-0003 jelű Jászfényszaru Városközpontjának értékmegőrző megújítása

Részletesebben

Vallás. Írta: Administrator április 05. hétfő, 19:01 - Módosítás: december 20. kedd, 21:56

Vallás. Írta: Administrator április 05. hétfő, 19:01 - Módosítás: december 20. kedd, 21:56 Rádóckölked lakói két egyházközösséghez tartoznak: a római katolikus és a református egyházhoz. Jelenleg a lakosság negyed része református, háromnegyed része katolikus vallású. Csak néhányan vallják magukat

Részletesebben

Javaslat kisajátítási eljárások megindítására és ingatlan megvásárlására

Javaslat kisajátítási eljárások megindítására és ingatlan megvásárlására Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksári Polgármesteri Hivatal Vagyonkezelési Osztály 1239 Budapest, Grassalkovich út 170. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Javaslat kisajátítási eljárások megindítására

Részletesebben

Előterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének augusztus 7-i rendkívüli ülésére

Előterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének augusztus 7-i rendkívüli ülésére 6. Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. augusztus 7-i rendkívüli ülésére Tárgy: A 2013. évi Tanyafejlesztési Program keretében pályázatok benyújtása Az előterjesztést

Részletesebben

Rákosliget építőmesterei

Rákosliget építőmesterei Rákosliget építőmesterei Rákosliget épített környezetét alapvetően a munkáslakás építés tervei határozták meg. Ennek lezárulta után kaptak lehetőséget a különböző egyedi tervek, amelyek a nyaralótelep

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Bánréve Község Képviselő-testületének január 11-én órai kezdettel megtartott rendkívüli üléséről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Bánréve Község Képviselő-testületének január 11-én órai kezdettel megtartott rendkívüli üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Bánréve Község Képviselő-testületének 2006. január 11-én 15.00 órai kezdettel megtartott rendkívüli üléséről. Jelen vannak: Hajdu Gábor polgármester, Révay István alpolgármester,

Részletesebben

A Rendelet melléklete helyébe jelen rendelet melléklete lép. (1) A Rendelet 9. -a hatályát veszti.

A Rendelet melléklete helyébe jelen rendelet melléklete lép. (1) A Rendelet 9. -a hatályát veszti. Kétegyháza Nagyközség Képviselő-testületének 2/2016. (III.25.) számú rendelete az építészeti örökség helyi védelméről szóló 5/2009. (IV.3.) számú rendelet módosításáról 1 Kétegyháza Nagyközség Önkormányzatának

Részletesebben

SOMBEREK KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE

SOMBEREK KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE SOMBEREK KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2017. DECEMBER Somberek, Kossuth Lajos u. 68. 658 H1 lakó- és gazdasági épület, utcai kerítés A fésűs beépítési mód szerint épült falazott tornácos hagyományos

Részletesebben

GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE

GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2017. DECEMBER HELYI VÉDELEMRE ÉPÍTMÉNYEK ÉS RÉSZLETEK Görcsönydoboka, Csele u. 032/15 hrsz. M kálvária A templom mögötti dombon álló kálvária épített

Részletesebben

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44 A levéltári források szerint Szilvágy nevének első írásos említése 1343-ból ered. Két Szilvágyról értesülünk, az egyikben akkor Szent Márton tiszteletére épült templom állt. A török harcok idején annyira

Részletesebben

Szecesszió. Kárpátalján. Az összeállítás internetes források szerkesztett szemelvénygyűjteménye, k é szítette Dittrichné Vajtai Zsuzsánna

Szecesszió. Kárpátalján. Az összeállítás internetes források szerkesztett szemelvénygyűjteménye, k é szítette Dittrichné Vajtai Zsuzsánna Szecesszió Kárpátalján Az összeállítás internetes források szerkesztett szemelvénygyűjteménye, k é szítette Dittrichné Vajtai Zsuzsánna B E R E G S Z Á S Z 2 Egykori úri kaszinó - Arany Páva étterem Az

Részletesebben

Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015.

Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015. Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015. HV.01 1/1. sz. melléklet Hrsz 1001/2 Utca, házszám Gyár út 9., leromlott állapotban Leírás,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. A Karinthy utcai általános iskola környezetének forgalmi rendjével összefüggő kérdésekről. Előzmények

ELŐTERJESZTÉS. A Karinthy utcai általános iskola környezetének forgalmi rendjével összefüggő kérdésekről. Előzmények Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/142, 144 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS A Karinthy utcai általános

Részletesebben

Tájékoztató elektronikus árverés eredményéről

Tájékoztató elektronikus árverés eredményéről PÁSZTÓ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 3060 Pásztó, Kölcsey u. 35. (06-32) 460-753 Fax: (06-32) 460-918 E-mail: forum@paszto.hu Testületi napirend sorsz.: Bizottsági napirend sorsz.: Pásztó Városi Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

Átnézeti térkép Kivonat az érvényben lévő szabályozási tervből Kivonat az érvényben lévő szerkezeti tervből

Átnézeti térkép Kivonat az érvényben lévő szabályozási tervből Kivonat az érvényben lévő szerkezeti tervből 18. 2d-2 Páfrány úti URÁN Társasgarázs A Páfrány út 543/1 hrsz-ú ingatlan beépítési %-nak növelése 70%-ra (Páfrány úti garázstelep). nem nem igen A kérést méltányolandó, az övezetben a beépítési lehetőséget

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Ügyiratszám: 34-4/2013. Császártöltés Község Önkormányzatának Képviselő-testülete J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült : Császártöltés község Képviselő-testületének 2013. június 4-én 8,00 órai kezdettel megtartott

Részletesebben

K I V O N A T. Alsónémedi Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 9 igen szavazat alapján az alábbi határozatot hozta:

K I V O N A T. Alsónémedi Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 9 igen szavazat alapján az alábbi határozatot hozta: Alsónémedi Polgármesteri Hivatal 2351 Alsónémedi, Fő út 58. K I V O N A T Alsónémedi Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete által 2018. augusztus 01-jén megtartott rendkívüli nyilvános ülésének

Részletesebben

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter FÜLÖP Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter Elérhetőség: Fülöp Község Önkormányzata 4266 Fülöp, Arany J. u. 19. Tel./Fax: 52/208-490 Fülöp község címere Elhelyezkedés Fülöp

Részletesebben

KIVONAT. Zamárdi Város Önkormányzatának képviselő-testülete július 12-i, rendkívüli ülésének jegyzőkönyvéből. 216/2018. (VII.12.

KIVONAT. Zamárdi Város Önkormányzatának képviselő-testülete július 12-i, rendkívüli ülésének jegyzőkönyvéből. 216/2018. (VII.12. 216/2018. (VII.12.) KT határozat: Tárgy: TOP-3.2.1-15-SO1-2016-00006 - Zamárdi Fekete István Általános Iskola és alapfokú Művészeti Iskola energetikai korszerűsítése pályázattal kapcsolatos döntés megtárgyalta

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Vál Község Önkormányzat Képviselő-testület 2009. augusztus 13-i rendkívüli üléséről Jelen vannak: l./ Tóth Ferencné polgármester 2./ dr. Berecz Botond alpolgármester 3./

Részletesebben

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat.

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. Várostörténet 3. forduló Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. 1. Egészítsd ki a szöveget! Az iskola híres kegyesrendi, más néven iskola. megalapítása gróf.

Részletesebben

HELYI VÉDETT ÉPÜLETEK

HELYI VÉDETT ÉPÜLETEK 1 KALOCSA VÁROS ÉRTÉKVÉDELMI RENDELET FOTÓMELLÉKLET Az értékvédelmi rendelet alkalmazása során a fotók alatt lévő megjegyzések szerint kell eljárni!! HELYI VÉDETT ÉPÜLETEK Alkony utca 8. Újvárosi óvoda

Részletesebben

Óvodai, iskolai felvételi körzetek meghatározása

Óvodai, iskolai felvételi körzetek meghatározása Az előterjesztés 2 határozati javaslatot tartalmaz 0 Iktatószám: 41- /2007. Címzett: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Tárgy: Óvodai, iskolai felvételi körzetek meghatározása Az anyagot készítette:

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének szeptember 27-én tartandó ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének szeptember 27-én tartandó ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2017. szeptember 27-én tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: Gizella utcai lakótelkek értékesítésre kijelölése Iktatószám:

Részletesebben

Javaslat a Polgármesteri Hivatal épülete települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Polgármesteri Hivatal épülete települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat a Polgármesteri Hivatal épülete települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Vezér Ákos (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. június 16. (település, dátum) (P. H.) I. A JAVASLATTEVŐ

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Önkormányzati Képviselő-testület 8296 Monostorapáti, Petőfi u. 123. Szám: M/40-9/2018. J e g y z ő k ö n y v Készült: Monostorapáti Önkormányzat Képviselő-testületének 2018. május 28-án /hétfőn/ 18,30

Részletesebben

Szabadka urbanisztikai és építészeti fejlõdése a XIX XX. század fordulóján

Szabadka urbanisztikai és építészeti fejlõdése a XIX XX. század fordulóján Dömötör Gábor Szabadka urbanisztikai és építészeti fejlõdése a XIX XX. század fordulóján Európa nagy építészei közül valaki azt mondta: Ahol a homlokzatokról hullik a vakolat, az utcák pedig elhanyagoltak,

Részletesebben

A köztemetőben áll az 1900-ban épült 1900-ban épült a Kovács család kápolnája. Az eredeti fa bajárati ajtó és a kovácsoltvas kereszt értékes részei az építménynek. Ugyancsak a köztemetőben áll egy téglaarchitektúrájú

Részletesebben

Pusztaszer Község Polgármesterétől 6769 Pusztaszer, Kossuth u. 45. Tel.: 62 / 576 510 Fax: 62 / 576-511 e-mail: pmhiv@pusztaszer.

Pusztaszer Község Polgármesterétől 6769 Pusztaszer, Kossuth u. 45. Tel.: 62 / 576 510 Fax: 62 / 576-511 e-mail: pmhiv@pusztaszer. Pusztaszer Község Polgármesterétől 6769 Pusztaszer, Kossuth u. 45. Tel.: 62 / 576 510 Fax: 62 / 576-511 e-mail: pmhiv@pusztaszer.hu Iktatószám: /2015. E L Ő T E R J E S Z T É S Pusztaszer Község Önkormányzata

Részletesebben

NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE februári adatok alapján frissítve

NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE februári adatok alapján frissítve NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2018. februári adatok alapján frissítve Németkér, Ady Endre u. 19. 254, 255, 256 H1 lakóépület (tájház) és utcai kerítés A zsúpfedeles kis lakóház a zsellérházak

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2014. november 27-i ülésére Tárgy: A Zirc 542 hrsz-ú Reguly Antal u. 46-72. számú ingatlanok előtti csapadékvíz árok és átereszek

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének. 599/2006. (11.30.) sz. határozata. a Tiborc utca feletti közút kialakításáról

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének. 599/2006. (11.30.) sz. határozata. a Tiborc utca feletti közút kialakításáról Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 599/2006. (11.30.) sz. határozata a Tiborc utca feletti közút kialakításáról 1. A Közgyűlés úgy határoz, hogy a Tiborc utca feletti, elsőrendű közlekedési

Részletesebben

Községi Önkormányzat Polgármestere

Községi Önkormányzat Polgármestere Községi Önkormányzat Polgármestere 8409 Úrkút, Rákóczi u. 45. Tel.:88/507-030 E-mail:onkurkut@vnet.hu... MEGHÍVÓ Úrkút Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2013. július 31-én (szerdán) 17, 00 órai kezdettel

Részletesebben

2. A helyi védelem irányítása. 3. Védetté nyilvánítás és annak megszüntetése

2. A helyi védelem irányítása. 3. Védetté nyilvánítás és annak megszüntetése Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi jelentőségű építészeti értékek védelméről 1 szóló 18/1997. (VII. 18.) Ök. rendelete, a 18/1998. (VII. 24.), a 28/2000.(X. 19.) és a 20/2001.(VII.

Részletesebben

ÁSVÁNYRÁRÓ ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI FEJEZET

ÁSVÁNYRÁRÓ ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI FEJEZET ÁSVÁNYRÁRÓ ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI FEJEZET 1 1. 072/3 Zsejke-puszta, Fő utca 4. Helyi védelemre javasolt Szűz-Mária szobor. Folyamatos állagmegóvás és a környezet karbantartása

Részletesebben

CELLDÖMÖLKI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL

CELLDÖMÖLKI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL 146/2014.(VII.16.) sz. képviselő-testületi határozat: 1. A Képviselő-testület bérüzemeltetési szerződést köt a celldömölki ivóvízellátási rendszer üzemeltetésére a melléklet szerinti tartalommal. 2. A

Részletesebben

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu)

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu) PÉCS [1] A pannon és kelta törzsek által lakott vidéken a rómaiak alapítottak várost a 2. század elején Sopiane néven. A kereszténység egyik központjává váló város tartományi székhellyé nőtte ki magát.

Részletesebben

Lipót Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2014.(VIII..) önkormányzati rendelete a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól

Lipót Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2014.(VIII..) önkormányzati rendelete a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól Lipót Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2014.(VIII..) önkormányzati rendelete a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól Lipót Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország

Részletesebben

BOJT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. 2015.április 10-I RENDKÍVÜLI NYÍLVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE

BOJT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. 2015.április 10-I RENDKÍVÜLI NYÍLVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE BOJT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2015.április 10-I RENDKÍVÜLI NYÍLVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE Határozatok: 28/2015 (IV.10.) számú Bkt. határozat: 29/2015 (IV.10.) számú Bkt. határozat: A belterületi

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült:A Képviselő-testület 2014. július 21-én 8:30 órakor megtartott rendkívüli üléséről. Szini Erzsébet

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült:A Képviselő-testület 2014. július 21-én 8:30 órakor megtartott rendkívüli üléséről. Szini Erzsébet Dörgicse Község Önkormányzata D Ö R G I C S E Szám:301/ 20-23 /2014. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült:A Képviselő-testület 2014. július 21-én 8:30 órakor megtartott rendkívüli üléséről. Jelen voltak: Kis-Pál

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Balajt Község Önkormányzatának KÉPVISELŐ-TESTÜLETE e-mail cím: onkormányzat@balajt.hu 82-18/2014. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Balajt Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december 17. napján

Részletesebben

Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2014. november 26-i ülésére. Tárgy: Településrendezési terv módosításával kapcsolatos döntések meghozatala

Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2014. november 26-i ülésére. Tárgy: Településrendezési terv módosításával kapcsolatos döntések meghozatala 1686-2/2014 E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2014. november 26-i ülésére Tárgy: Településrendezési terv módosításával kapcsolatos döntések meghozatala Előterjesztő: Dr.

Részletesebben

59/2014. (04.14.) számú határozat

59/2014. (04.14.) számú határozat könyvéből. Tárgy: napirend elfogadása 59/2014. (04.14.) számú határozat 1) Major közi önkormányzati tulajdonú ingatlan használatával kapcsolatos kérdések rendezése 2) Péteri Gyermekekért Alapítvány kérelmei

Részletesebben

Felelős: Polgármester Jegyző

Felelős: Polgármester Jegyző H I R D E T M É N Y Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 51. -a alapján az alábbi tájékoztatást adom: Vác Város Önkormányzat Képviselőtestületének Városfejlesztési és Környezetvédelmi

Részletesebben

FEHÉRVÁR ÁRUHÁZ CSOPORTOS ALKOTÁS BME DLA. Bedecs-Varga Éva Kovács Dávid Beke András

FEHÉRVÁR ÁRUHÁZ CSOPORTOS ALKOTÁS BME DLA. Bedecs-Varga Éva Kovács Dávid Beke András FEHÉRVÁR ÁRUHÁZ CSOPORTOS ALKOTÁS BME DLA Bedecs-Varga Éva Kovács Dávid Beke András A KUTATÁS-TERVEZÉS FOLYAMATA Digitális helyszínrajz ok Eredeti tervek - Lechner Tudásközpontból ok 2000-es átalakítás

Részletesebben

217/2016. (VII. 20.) számú Képviselő-testületi Határozat

217/2016. (VII. 20.) számú Képviselő-testületi Határozat szerdán de. 7,30 órai kezdettel megtartott rendkívüli n y i l v á n o s üléséről készült könyvéből: 217/2016. (VII. 20.) számú Képviselő-testületi Határozat Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének július 15-i rendkívüli ülésére

Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének július 15-i rendkívüli ülésére Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testülete 8100 Várpalota, Gárdonyi Géza u. 39. Tel: 592 660. Pf.: 76. fax: 592 676 e-mail: varpalota@varpalota.hu Előterjesztés Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének

Részletesebben

Javaslat Budapest XXIII. ker... és hrsz. ingatlanokkal kapcsolatos kisajátítási eljárás megindítására

Javaslat Budapest XXIII. ker... és hrsz. ingatlanokkal kapcsolatos kisajátítási eljárás megindítására Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának POLGÁRMESTERE 1239 Budapest, Grassalkovich út 170. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Javaslat Budapest XXIII. ker... és hrsz. ingatlanokkal kapcsolatos

Részletesebben

a Nyíregyházi Törvényszék épületének bemutatása (4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 2.) Készítette:

a Nyíregyházi Törvényszék épületének bemutatása (4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 2.) Készítette: a Nyíregyházi Törvényszék épületének bemutatása (4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 2.) Nyíregyháza, 2019. március 26. Készítette: Pollák József Elnöki titkárságvezető 1 / 9 I. A NYÍREGYHÁZI TÖRVÉNYSZÉK ELÉRHETŐSÉGE

Részletesebben

Vértes-Gerecse Közösség tájékoztatója önkormányzatok, civil szervezetek számára a Vidékfejlesztési Programban 2014-2020 között várható támogatásokról

Vértes-Gerecse Közösség tájékoztatója önkormányzatok, civil szervezetek számára a Vidékfejlesztési Programban 2014-2020 között várható támogatásokról A Vidékfejlesztési Program legfrissebb verziója letölthető a Vértes-Gerecse Közösség honlapjáról is: http://vercse.hu VP M07 Alapvető szolgáltatások és a falvak megújítása a vidéki térségekben (20. cikk)

Részletesebben

Tarnaméra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. július 23. napján megtartott rendkívüli képviselő-testületi üléséről

Tarnaméra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. július 23. napján megtartott rendkívüli képviselő-testületi üléséről Tarnaméra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. július 23. napján megtartott rendkívüli -testületi üléséről Hozott döntések: Határozat száma 35/2014.(VII.23.) önkormányzati határozat 36/2014.(VII.23.)

Részletesebben

TASZÁR ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY

TASZÁR ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY TASZÁR ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY VIRÁNYI ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ KFT ARCHEOSZTRÁDA KFT. 2004. JÚNIUS Taszár Kaposvár határától 5 km-re keletre, a 61.sz.Nagykanizsa-Dombóvár főút közvetlen közelében terül el.

Részletesebben

M i é r t é p p e n K e c s k e m é t?

M i é r t é p p e n K e c s k e m é t? M i é r t é p p e n K e c s k e m é t? ? A szövegkörnyezet 1239. IV. Béla: 40.000 ezer kun család letelepítése az Alföldön 1526. mohácsi csata után ( török idők ) elnéptelenedés, falvak megszűnése

Részletesebben

Szám: 103-9/2017. U G O D. Önkormányzat Képviselő-testületének július 6. napján 17 órakor megtartott nyílt üléséről készült jegyzőkönyve

Szám: 103-9/2017. U G O D. Önkormányzat Képviselő-testületének július 6. napján 17 órakor megtartott nyílt üléséről készült jegyzőkönyve Szám: 103-9/2017. U G O D Önkormányzat Képviselő-testületének 2017. július 6. napján 17 órakor megtartott nyílt üléséről készült jegyzőkönyve 2 Önkormányzat Képviselő-testülete 8564 Ugod, Kossuth u. 32.

Részletesebben

Kerekegyháza Város Képviselő-testületének szeptember 24-i ülésére. Vállalkozási, Mezőgazdasági, Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság

Kerekegyháza Város Képviselő-testületének szeptember 24-i ülésére. Vállalkozási, Mezőgazdasági, Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság ELŐTERJESZTÉS Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2008. szeptember 24-i ülésére Tárgy: Kerekegyháza 1658 hrsz-ú zsákutca értékesítése Az előterjesztést készítette: Papp Gézáné műszaki ügyintéző Előterjesztő:

Részletesebben

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) általános tájékoztató

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) általános tájékoztató Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) általános tájékoztató 2016. február 11-től a CSOK állami kedvezményeket jelent amit lakáscéljaink megvalósításához vehetünk fel meglévő vagy vállalt gyermekek

Részletesebben

Rezi Község Önkormányzata Képviselő-testülete. 8/2014. (IV.30.) önkormányzati rendelete

Rezi Község Önkormányzata Képviselő-testülete. 8/2014. (IV.30.) önkormányzati rendelete Rezi Község Önkormányzata Képviselő-testülete 8/2014. (IV.30.) önkormányzati rendelete a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól 1 Rezi Község Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Monostorapáti község Önkormányzata Képviselő-testülete 8296 Monostorapáti, Petőfi u.123. Tel: 87/435-055. Száma: 1092-5/2016. J e g y z ő k ö n y v Készült: Monostorapáti község Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

AZ ATKÁRI ÖNKORMÁNYZAT 16/2008. (VI. 25.) SZÁMÚ RENDELETE AZ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG VÉDELMÉNEK HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL

AZ ATKÁRI ÖNKORMÁNYZAT 16/2008. (VI. 25.) SZÁMÚ RENDELETE AZ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG VÉDELMÉNEK HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL AZ ATKÁRI ÖNKORMÁNYZAT 16/2008. (VI. 25.) SZÁMÚ RENDELETE AZ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG VÉDELMÉNEK HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL 2 AZ ATKÁRI ÖNKORMÁNYZAT 16/2008. (VI. 25.) SZÁMÚ RENDELETE AZ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG VÉDELMÉNEK HELYI

Részletesebben

Az összetartozás építõkövei

Az összetartozás építõkövei Klamár Zoltán Az összetartozás építõkövei Gondolatok Silling István Szenttisztelet és népi vallásosság a Vajdaságban címû könyvérõl Folyamatosan változó mikrovilágunkban sok érték menne veszendőbe, ha

Részletesebben

A HELYI TELELPÜLÉSKÉPI VÉDELEM ESETEI

A HELYI TELELPÜLÉSKÉPI VÉDELEM ESETEI 1. melléklet A helyi településképi védelemről szóló Szomód Község /2017. (.) ök. rendeletéhez 1. TERÜLETI VÉDELEM A HELYI TELELPÜLÉSKÉPI VÉDELEM ESETEI 1.1 A településszerkezetileg védett történelmi településmag

Részletesebben

1. függelék a 18/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelethez HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK JEGYZÉKE

1. függelék a 18/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelethez HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK JEGYZÉKE 1. függelék a 18/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelethez HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK JEGYZÉKE 1 246 Hősök tere 2. Római katolikus plébánia Az udvari szárny 1746-ban, az utcai beforduló szárny

Részletesebben

Szöveges beszámoló. az O.I.K évi gazdasági tevékenységéről

Szöveges beszámoló. az O.I.K évi gazdasági tevékenységéről Szöveges beszámoló az O.I.K. 2004. évi gazdasági tevékenységéről 1. Az intézménynél a tárgy évben szervezeti változás nem történt. 2. Szakmai tevékenység főbb jellemzői: Az év során megvalósult, kiemelt

Részletesebben

A rendelet hatálya 2.. /1/ Kiterjed a Mérk Nagyközség közigazgatási területén belül építendő vagy vásárolandó lakásokra.

A rendelet hatálya 2.. /1/ Kiterjed a Mérk Nagyközség közigazgatási területén belül építendő vagy vásárolandó lakásokra. Mérk Nagyközség Képviselő-testületének 9/2008./VI.20./ kt. rendelete Az eső lakáshoz jutók pénzügyi támogatásáról A Képviselő-testület! Mérk Nagyközség Önkormányzatának Képviselőtestülete az 1990. évi

Részletesebben

BONYHÁD, EVANGÉLIKUS ISKOLAÉPÜLET ÁTALAKÍTÁSA ÉS BŐVÍTÉSE - VÁZLATTERV 2014. DECEMBER

BONYHÁD, EVANGÉLIKUS ISKOLAÉPÜLET ÁTALAKÍTÁSA ÉS BŐVÍTÉSE - VÁZLATTERV 2014. DECEMBER BONYHÁD, EVANGÉLIKUS ISKOLAÉPÜLET ÁTALAKÍTÁSA ÉS BŐVÍTÉSE - VÁZLATTERV 2014. DECEMBER K e r n é s K l e n k É p í t é s z e t i B t. 7 0 3 0 P a k s, D u n a u. 1 / a t e l : 7 5 / 4 2 1-4 4 1 2. Tartalom

Részletesebben

Krasznabéltek, római katolikus templom

Krasznabéltek, római katolikus templom Papp Szilárd Krasznabéltek, római katolikus templom A Kraszna egyik jobb oldali mellékpatakjáról elnevezett, a megye déli részén fekvő település a XIV. század végén lett királyi tulajdonból földesúri birtok.

Részletesebben

HATÁSVIZSGÁLATI LAP. 1. Társadalmi hatások A rendeletmódosítás a vonatkozó szabályok pontosítását, jogszabályi viszonyokhoz igazítását tartalmazza.

HATÁSVIZSGÁLATI LAP. 1. Társadalmi hatások A rendeletmódosítás a vonatkozó szabályok pontosítását, jogszabályi viszonyokhoz igazítását tartalmazza. HATÁSVIZSGÁLATI LAP Gyöngyösfalu község Önkormányzatának a Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási tervéről szóló 10/2015 (IX. 29.) önkormányzati rendelete módosításához 1. Társadalmi hatások A rendeletmódosítás

Részletesebben

Legénd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. évi 24. számú Jegyzőkönyve

Legénd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. évi 24. számú Jegyzőkönyve Készült: 2009. november 23.-án a legéndi önkormányzat hivatalában megtartott képviselő-testületi ülésről 2009. évi 24. számú Jegyzőkönyve 2 Jelen vannak: Szavlik Zoltán Tóth Sándor al Kristófné Ponicsán

Részletesebben

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely II. körös nyertes pályázatai

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely II. körös nyertes pályázatai Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely II. körös nyertes pályázatai Mikrovállalkozások létrehozása, fejlesztése egyéb településeken Pályázó

Részletesebben

Szabadka, július 7-10.

Szabadka, július 7-10. Szabadka, 2011. július 7-10. A rendezvény témái: - A Magyar Gyógyszerész Egyesület Délvidéki járásának történetéből - A Délvidék művelődésének történetéből - Kulturális kapcsolataink A rendezvény Szabadkán

Részletesebben

A jelenlegi épületünk elkészülése előtt a Bakáts tér, illetve a Mester utca 23-ban működött iskolánk. Bakáts tér Mester utca 23. Mester utca 56-58.

A jelenlegi épületünk elkészülése előtt a Bakáts tér, illetve a Mester utca 23-ban működött iskolánk. Bakáts tér Mester utca 23. Mester utca 56-58. Az iskolapalota A jelenlegi épületünk elkészülése előtt a Bakáts tér, illetve a Mester utca 23-ban működött iskolánk Bakáts tér Mester utca 23. Mester utca 56-58. A diákok számának növekedése is indokolttá

Részletesebben

Nagybajom Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13 /2014. (XI.28.) számú rendelete a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól

Nagybajom Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13 /2014. (XI.28.) számú rendelete a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól Nagybajom Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13 /2014. (XI.28.) számú rendelete a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól Nagybajom Város Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat)

Részletesebben

Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 12-i ülésére

Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 12-i ülésére . Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 12-i ülésére Tárgy: Kálmán Imre utcai telekalakítással kapcsolatos döntés Az előterjesztést készítette: Kovács Gábor

Részletesebben

Tószeg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013. (VI.27.) önkormányzati rendelete a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól

Tószeg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013. (VI.27.) önkormányzati rendelete a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól 1 Tószeg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013. (VI.27.) önkormányzati rendelete a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól Tószeg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ. Delta-Novum Kft FA. (6800 Hódmezővásárhely, Rárósi utca 112.)

PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ. Delta-Novum Kft FA. (6800 Hódmezővásárhely, Rárósi utca 112.) Delta-Novum Kft FA (6800 Hódmezővásárhely, Rárósi utca 112.) tulajdonában lévő kivett iroda, kereskedelmi egység és műhely, raktárépület szociális épület és udvar (6800 Hódmezővásárhely, Rárósi utca 112,

Részletesebben

3. Függelék a /2017.(..) önkormányzati rendelethez Műemléki védettség A műemlékek területe, a műemlék telke és a műemléki környezet védett értékei

3. Függelék a /2017.(..) önkormányzati rendelethez Műemléki védettség A műemlékek területe, a műemlék telke és a műemléki környezet védett értékei 3. Függelék a /2017.(..) önkormányzati rendelethez Műemléki védettség A műemlékek területe, a műemlék telke és a műemléki környezet védett értékei A B C D E 1. törzsszám helyrajzi szám cím védelem megnevezés

Részletesebben

Szakmai utazás a Vajdaságba

Szakmai utazás a Vajdaságba Szakmai utazás a Vajdaságba Az Apáczai Közalapítvány Határtalanul! címmel kiírt pályázatán a Türr István Gazdasági Szakközépiskola sikeresen vett részt és 2010. augusztus 28. augusztus 31. között majdnem

Részletesebben

Gelse Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2014. (IV.23.) önkormányzati rendelet

Gelse Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2014. (IV.23.) önkormányzati rendelet Gelse Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2014. (IV.23.) önkormányzati rendelet a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól Gelse Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

BALATONBOGLÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE

BALATONBOGLÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE BALATONBOGLÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Ügyiratszám: 4419 / 2016. Sorszám:3. ELŐTERJESZTÉS Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2016. december 15. napján tartandó rendkívüli

Részletesebben

A fazekasság, az agyagmûvesség az emberiség õsi kézmûves mestersége.

A fazekasság, az agyagmûvesség az emberiség õsi kézmûves mestersége. 68 Fazekasság A fazekasság, az agyagmûvesség az emberiség õsi kézmûves mestersége. A népi kerámia vidékünkön már a múlt század végén fontos helyet foglalt el a falusi és a városi lakosság mindennapi életében,

Részletesebben

INGATLAN LEÍRÁSA #6 KISKŐRÖS, DÓZSA GYÖRGY ÚT 28. BEÉPÍTETT INGATLAN Hrsz.: 2715 Az értékelt vagyontárgy Az ingatlan környezete Az értékelt ingatlan Bács-Kiskun megyében, Kiskőrösön helyezkedik el. A város

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET RÁKOSMENTE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE

BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET RÁKOSMENTE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE RÁKOSMENTE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Képviselő-testületének 2017. október 19-én megtartott képviselő-testületi ülésén meghozott DÖNTÉSEK

Részletesebben

> Lakóterület A templomosi Tanácsház utca mellett fekvő 0280/5, /6 hrsz területeken falusias beépítést szándékozik megvalósítani a tulajdonos.

> Lakóterület A templomosi Tanácsház utca mellett fekvő 0280/5, /6 hrsz területeken falusias beépítést szándékozik megvalósítani a tulajdonos. SZABÁLYOZÁSI TERV LEÍRÁS ELŐZMÉNYEK Baracs településrendezési eszközei a 2006. év folyamán elkészültek. > A Településszerkezeti Tervet (a 2004. évi korábbi terv módosításaként) a 81/2006. (VII.28.) számú

Részletesebben

Iskolánk rövid története

Iskolánk rövid története 1887 1979 2003 1 Iskolánk rövid története Korszakok, elnevezések: Iskolánk 1887-ben Református Felekezeti Elemi Népiskola néven kezdte meg működését egy 1927/28-as iskolai statisztikai jelentés szerint.

Részletesebben

Előterjesztés. A Járási Hivatal építésével összefüggő kerítésépítésről és tereprendezésről

Előterjesztés. A Járási Hivatal építésével összefüggő kerítésépítésről és tereprendezésről Előterjesztés A Járási Hivatal építésével összefüggő kerítésépítésről és tereprendezésről 1. előterjesztés száma: 306 /2017 2. előterjesztést készítő személy neve: Fábián Róbert 3. előterjesztést készítésében

Részletesebben

A SZABADKAI KÖZSÉGI FŐGYMNASIUM RÖVID TÖRTÉNETE (1860 1918)

A SZABADKAI KÖZSÉGI FŐGYMNASIUM RÖVID TÖRTÉNETE (1860 1918) A SZABADKAI KÖZSÉGI FŐGYMNASIUM RÖVID TÖRTÉNETE (1860 1918) Az egykori szabadkai gimnázium épülete 8 A Szabadkai Községi Főgymnasium története 1861-ben kezdődött, amikor az 1747-ben alapított iskola megnyitotta

Részletesebben

Javaslat kisajátítási eljárás megindítására

Javaslat kisajátítási eljárás megindítására Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksári Polgármesteri Hivatal Vagyonkezelési Osztály 1239 Budapest, Grassalkovich út 170. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Javaslat kisajátítási eljárás megindítására

Részletesebben

Meglévő helyi értékvédelmi adatok felhasználhatósága

Meglévő helyi értékvédelmi adatok felhasználhatósága BALMAZÚJVÁROS HELYI ÉRTÉKVÉDELMI NYILVÁNTARTÁS 2017.. Meglévő helyi értékvédelmi adatok felhasználhatósága A jelenleg is érvényes településrendezési eszközhöz készült örökségvédelmi hatástanulmány. Ennek

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Főép ítés ze

Salgótarján Megyei Jogú Város Főép ítés ze Salgótarján Megyei Jogú Város Főép ítés ze Szám: 12818 / 2016. Javaslat Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének az építészeti örökség helyi védelméről szóló önkormányzati rendelete módosítására

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. április 14-ei rendes, nyílt ülésére

ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. április 14-ei rendes, nyílt ülésére Dunavarsány Város Önkormányzatának Polgármestere 2336 Dunavarsány, Kossuth Lajos utca 18., titkarsag@dunavarsany.hu 24/521-040, 24/521-041, Fax: 24/521-056 www.dunavarsany.hu ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány

Részletesebben

1. melléklet a 40/2014. (VII. 24.) önkormányzati rendelethez. Pályázati felhívás-minta

1. melléklet a 40/2014. (VII. 24.) önkormányzati rendelethez. Pályázati felhívás-minta 1. melléklet a 40/2014. (VII. 24.) önkormányzati rendelethez Pályázati felhívás-minta P Á L Y Á Z A T I F E L H Í V Á S Kazincbarcika város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 40/2014. (VII. 24.) önkormányzati

Részletesebben

940 helyrajzi szám (Vörösvári út 12.) - Általános Iskola

940 helyrajzi szám (Vörösvári út 12.) - Általános Iskola 940 helyrajzi szám (Vörösvári út 12.) - Általános Iskola Melléklet Ingatlan címe 2014 Csobánka, Vörösvári út 12. Helyrajzi száma 940 3563 m2 Vagyonkataszteri becsült érték 154.066.000.- - Csobánka Község

Részletesebben

ÉRTÉKVIZSGÁLAT BATTONYA VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ

ÉRTÉKVIZSGÁLAT BATTONYA VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ ÉRTÉKVIZSGÁLAT BATTONYA VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ Értékvizsgálat 2 KÉSZÍTETTE: Tér és Terület Kft. Gyula, Hajnal utca 25/2. Szöveg: Torma Gyöngyi, vezető tervező É1, SZÉS5, TT-1/04-0135/2006 okl.

Részletesebben

Megoldókulcs. Várostörténet

Megoldókulcs. Várostörténet Megoldókulcs Várostörténet 3. forduló Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. 1. Egészítsd ki a szöveget! Az iskola híres kegyesrendi, más néven piarista

Részletesebben

ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰEMLÉKVÉDELEM. Erdősmecske. Okleveles műemlékvédelmi szakmérnök

ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰEMLÉKVÉDELEM. Erdősmecske. Okleveles műemlékvédelmi szakmérnök MŰEMLÉKVÉDELEM Erdősmecske Készítette: dr. Tihanyi Csaba Okleveles műemlékvédelmi szakmérnök 12 11 93/2 93/3 9 8 7 16 15 1 2 27 31 31/2 6 30 3 39 40 4 89 90 91 98 51 50 49 48 47 95 81 182 46 99 45 96 97

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete április 28-i ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete április 28-i ülésére Tárgy: Telekhatár rendezési ügyek Sorszám: IV/5 Előkészítette: Dr. Tari Béla aljegyző Holopné dr. Sztrein Beáta Gazdálkodási osztály Véleményező bizottság: Pénzügyi Bizottság Döntéshozatal módja: Minősített

Részletesebben

Jegyzőkönyvi kivonat. Készült Káva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. április 22. napján megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből.

Jegyzőkönyvi kivonat. Készült Káva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. április 22. napján megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből. nyílt ülésének könyvéből. 52/2015.(IV.22.) határozat Káva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Monor Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság 2014. évi tűzvédelmi tevékenységéről szóló beszámolót elfogadja.

Részletesebben

Virágkarnevál A győztesekről: Katolikus újjászületés - A Szent Anna Plébánia virágkocsija

Virágkarnevál A győztesekről: Katolikus újjászületés - A Szent Anna Plébánia virágkocsija Virágkarnevál 2015 Bár az özönvízszerű eső és a hűvös időjárás a délelőtti karneváli felvonulást a szokásos formájában lehetetlenné tette 2015. augusztus 20-án, este a Nagyerdei Stadionban a Karneváléj

Részletesebben