Útátjárók építése. Az útátjárók elhelyezése és méretei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Útátjárók építése. Az útátjárók elhelyezése és méretei"

Átírás

1 Útátjárók építése Az útátjárók létesítését vagy megszüntetését az illetékes közlekedési miniszter, leadott hatáskörben a Közlekedési Főfelügyelet Közúti Felügyelet irányításával az önkormányzati szervek engedélyezhetik. A közúti és vasúti szintbeli keresztezés kialakításának feltételei A szintbeli keresztezést úgy kell kialakítani, hogy a kétfajta forgalom egymást ne veszélyeztesse. Ennek érdekében mindkét forgalmat megfelelő jelző- és biztosítóberendezéssel kell védeni. Az útátjáró vasúti felépítményét és burkolatát úgy kell megtervezni, hagy biztosítsa az előírt nyomcsatorna és az űrszelvényméreteket, továbbá, hogy a vasúti járművek sebességkorlátozás nélkül, zökkenőmentesen haladhassanak át. Lehetséges legyen, a felépítmény egyes elemelnek vizsgálata, szükség esetén javítása vagy cseréje, felszerelhető legyen a biztosítóberendezés. A közút szempontjából feltétel, hogy az útátjáró burkolata a közútéval minimum azonos színvonalon legyen, megfeleljen az engedélyezett közúti terhelésnek és sebességnek és könnyen javítható legyen. Az útátjárók elhelyezése és méretei Útátjárókat lehetőleg a pályára merőlegesen kell elhelyezni úgy, hogy: a közúti járművek minél rövidebb ideig tartózkodjanak a vasúti pályán; az útátjáró területe minél jobban belátható legyen. A keresztezés szöge ferde útátjáró esetén sem lehet 30 -nál kisebb. Útátjáró nem kerülhet a vágány átmeneti ívébe. Az utak íve vagy átmeneti íve lehetőleg ne essék a vasúti vágányra vagy a vágányok közé. Figyelni kell arra is, hogy az útátjáró bevágásba lehetőleg ne kerüljön. Az útátjáró és a hozzá csatlakozó úttest minimális szélessége a keresztezéstől számított m távolságig legalább 6 m. Az útátjárót a közút tengelyében mért 8 m hosszban egyenesben, m hosszban vízszintesen kell megépíteni. Az útátjárók nyomcsatorna szélessége 70 mm.

2 Az útátjárók víztelenítése Az útátjáró víztelenítését gondosan kell megoldani. A vasúti alépítményről és az útról az útátjáró felé áramló vizeket, valamint az útátjáróra hulló csapadékvizet el kell vezetni. A víztelenítés célja, hogy megakadályozza az alépítmény erősebb átázását; az ágyazat eliszaposodását. A közútról lefolyó felületi vizeket lehetőleg még az útátjáró előtt kell elvezetni. Ha a közút az útátjáró felé lejt, a burkolaton odafolyó vizet az útátjáró előtt, a vasúti pálya tengelyével párhuzamosan épített, ráccsal fedett beton keresztárokkal kell felfogni és elvezetni. Gondoskodni kell az útátjáróra jutó csapadékvíz elvezetéséről is. Az ágyazatvastagságot 20 cm vastag homokos kavics javítóréteggel és gumírozott terfil beépítésével szükséges megnövelni. A tükör fenéklapját oldaleséssel képezik ki, az így összegyűjtött vizet szivárgókkal vezetik ki az oldalárkokba. Megoldható az alépítmény védelme aszfaltréteg beépítésével is, vagy a tükör fenék lapjának stabilizálásával (mechanikai vagy cementstabilizáció). A víz továbbvezetéséhez a közút alatt, a vasúti szabványárok tengelyében olyan átmérőjű csőátereszt kell beépíteni, amelynek átbocsátóképessége megegyezik azokéval. Az esőáteresz fölött legalább 60 cm vastag földtakarás megépítésére van szükség.

3 Hagyományos (vezetősínes) útátjáró Aszfaltozott vezetősínes útátjáróknál a sín melletti nyomcsatornát vezetősín biztosítja. A burkolat a vágányon kívül a pályasínhez, a vágányon belül a vezetősínhez illeszkedik. A pályasín és a vezetősín helyzetét betéttuskók, hüvelyes csavarok és függőleges leerősítő elemek rögzítik. A burkolat anyaga lehet nagy kockakő, kis kockakő vagy aszfalt. Ez a megoldás ma már nem felel meg a követelményeknek, mert a vezetősín csak faaljra erősíthető le, gyakori a nyomcsatorna-szűkülés, és nehéz ellátni a pályafenntartási munkákat.

4 Vezetősín nélküli útátjárók A korszere útátjáróval szemben támasztott követelmények: ne igényeljen különleges felépítményi kialakítást, a vágány szerkezeti változtatás nélkül haladhasson át az útátjárón; küszöbölje ki a vágány és a burkolat egymástól független mozgását; gyorsan és egyszerűen elbontható és újraépíthető legyen; a burkolat minősége igazodjon a csatlakozó útburkolat minőségéhez. Osztott nagylemezes útátjáró. Az osztott nagylemezes útátjáró kétféle elemből készül: külső elemekből, amelyet egyik oldalukkal a pályasínhez, ellentétes oldalukkal az útburkolathoz csatlakoznak; belső elemekből, amelyek a két sínszál közötti részt burkolják. Az elemeket nagy tömegük miatt csak daruval lehet beés kiemelni. A külső elemek egyik vége bitumenes, ágyazó habarcsréteg közvetetésével a vasbeton aljra fekszik fel, másik vége pedig az útburkolat alaprétegére. A belső elemek mindkét végükkel a betonaljakon nyugszanak, szintén bitumenes ágyazó habarcs közvetítésével. a) vasbeton alj, b) ágyazat c) külső elem e) bitumenes zúzalék f) távtartó tuskó g) bitumenes ágyazó habarcs K 1 ) belső burkolóelem Sz) külső burkolóelem Bodan-típusú útátjárók. Vasútvonalak felújításánál ma már szinte kizárólag ezeket építi be a MÁV A Bodan-típusú útburkoló elemekből készült útátjáró alapvetően abban különbözik a korábbi típusoktól, hogy a burkolóelemek a síntalpra támaszkodnak fel a hevederkamrába helyezett gumibetétekre. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy mind a vasúti, mind a közúti terhelés hatására a sín és a burkolóelemek együtt mozogjanak. A burkolat részel: a belső elemek a sínköz burkolására; a külső elemek a vágány külső részének burkolására; gumi profilelemek a burkolóelemek és a sín kapcsolatához; zárókövek a külső elemek alátámasztására.

5 A Bodan-típusú útátjáró szerelésének megkezdése előtt a tükör víztelenítését meg kell oldani, és a vágányt gondosan ki kell szabályozni. Brens-rendszer A nehéz tehergépjárművek által igénybe vett, nagy terhelésű útátjárók kialakítása történhet Brens-rendszerrel. A nagy szilárdságú vasbeton panelekből felépülő rendszer egy mezője egy közbenső és két szélső elemből áll. A méreteiből fakadóan nagy tömegű betonelemeket csak emelőgéppel lehet a helyszínen beépíteni, illetve bontani. A betonelemek aljához, zsanérokon keresztül, acélból készült karok vannak rögzítve, a karok másik végei gumibetétek közvetítésével a síntalpra támaszkodnak. A szélső elemek külső oldalaik, szintén gumibetétek közvetítésével előre gyártott vasbeton gerendán fekszenek. Strail-rendszer A Strail elemek felületét kezdetektől fogva speciális vízelvezető mintázattal látják el, sőt a mintázat és az elemek felső részének különleges gumianyaga nagyban javítja a tapadást. A közúti forgalomhoz kifejlesztett elemek mellett hamar megjelentek a gyalogos- és ipari forgalom számára előnyösebb tulajdonságú gumielemek. A betonelemes átjárókkal szemben a hátránya, hogy a nagy terhelésű útátjárókban a gumielemek felülete gyorsan kopik, ritkán foltokban kiszakad, valamint a beépített acélrudak ellenére az elemek sokszor szétcsúsznak.

6 Gumielemes útátjáró Az elemes útátjárók előnyeit megtartva, az általában újrahasznosított gumiabroncsokból készült gumielemek a közúti járművek részére jóval rugalmasabb és csendesebb áthaladást biztosítanak. A gumielemek emellett könnyebbek, gyorsabban szerelhetők, mint a betonelemek. Útátjárók biztosítása A szintbeli átjárók vasúti és közúti járművek ütközési pontjává válhatnak, ezért a jelentős veszélyforrás kiküszöböléséről különböző biztosítási módszerekkel, berendezésekkel gondoskodnak. Biztosítás nélküli A biztosítatlan útátjáróról a közúton közlekedő csak közúti jelzések: a Vasúti átjárót előjelző táblák és a Vasúti átjáró kezdete, a köznyelvben András-kereszt révén értesül. A közúton közlekedő részére ezért megfelelő rálátást kell biztosítani a vasúti pályára, ezt a szabadon tartandó területet nevezik (rá)látási háromszögnek. A rálátási háromszög oldala közúton megeggyezik a megállási látótávolsággal. A vasút vonalán, pedig 5v méretű kell, hogy legyen. a v a vasúti vonalra engedélyezett legnagyobb sebesség km/h-ban. Fénysorompós A fénysorompóval biztosított útátjáróban a közúti jelzések mellett, a vonatok mozgása alapján bekapcsolódó villogó piros jelzőlámpák is figyelmeztetik a közúton közlekedőket. Fény- és félsorompós A fénysorompókat a biztonság fokozása érdekében gyakran kiegészítik csapó rudakkal. Az így kiegészített berendezés esetén a vonatok mozgása nemcsak a villogó piros jelzőlámpákat kapcsolja be, hanem megfelelő időtartamban késleltetve, az útpálya felét elzáró, úgynevezett félsorompókat is működteti. Teljes sorompós A vasutak a nagyobb forgalmú útátjáróikat régebben az út teljes szélességét elzáró csapó rudakkal biztosították. A közbezárás veszélye miatt ilyen típusú sorompókat már nem telepítenek, a meglévőket pedig fokozatosan átalakítják.

Csomópontok és üzemi létesítmények

Csomópontok és üzemi létesítmények Csomópontok és üzemi létesítmények Az utak egyes szakaszain lévő útbecsatlakozásokat, útkereszteződéseket és útelágazásokat csomópontoknak nevezzük. A csomópontok feladata a csatlakozó, keresztező és elágazó

Részletesebben

UAB rendszerű útátjáró beépítési technológia

UAB rendszerű útátjáró beépítési technológia UAB rendszerű útátjáró beépítési technológia 1. Az UAB útátjáró rendszer ismertetése 1.1 Általános ismertetés UAB rendszerű burkolat olyan szintbeli vasúti-közúti keresztezés burkolata, amelyet védősín

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK 2040 Budaörs, 1 www.viaconhungary.hu 1. BEÉPÍTÉSSEL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK: A beépítés betartandó fő fázisai: - kitűzés - ágyazat- készítés -

Részletesebben

1.2. Alkalmazási terület. PremiumSTRAIL - a prémium rendszer. InnoSTRAIL - a gazdaságos burkolatrendszer. PedeSTRAIL

1.2. Alkalmazási terület. PremiumSTRAIL - a prémium rendszer. InnoSTRAIL - a gazdaságos burkolatrendszer. PedeSTRAIL 1.2. Alkalmazási terület PremiumSTRAIL - a prémium rendszer - minden közúti és vasúti terhelésre alkalmas, nincs korlátozása - aljosztástól függő rendszer 60 cm-es aljosztás szükséges - 120, vagy 60 cm-es

Részletesebben

T-01/2015. Tel: 30/677-6080. Kelt:

T-01/2015. Tel: 30/677-6080. Kelt: Terv megnevezése: Celica 2004 Mérnöki Szolgáltató Kft. Tervszám: T-01/2015 Kiskőrös-Kalocsa 153 sz. vasútvonal 98+13 vkm, 5309 sz. út 0+893 km terelőút kiépítésének engedélyezési terve és a vasúti átjáró

Részletesebben

ÚTÁTJÁRÓK TERHELÉS ÉS ÉLETTARTAM VIZSGÁLATA

ÚTÁTJÁRÓK TERHELÉS ÉS ÉLETTARTAM VIZSGÁLATA ÚTÁTJÁRÓK TERHELÉS ÉS ÉLETTARTAM VIZSGÁLATA PhD. Egyetemi docens, BME Út és Vasútépítési Tanszék MÁV PÁLYAVASÚTI TERÜLETI KÖZPONT PÁLYALÉTESÍTMÉNYI OSZTÁLY - SZEGED ÚJ TECHNOLÓGIÁK ÉS ANYAGOK A PÁLYAÉPÍTÉSBAN

Részletesebben

Vasúti átjárók akadálymentesítésének szabályozása

Vasúti átjárók akadálymentesítésének szabályozása KözOP-2.5.0-09-11-2012-0009 Vasúti átjárók akadálymentesítésének szabályozása (A szintbeni vasúti átjárók biztonságos és mozgáskorlátozottak számára kényelmes mőszaki kialakítása) Gábor Miklós (KTI), Dr.Koren

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON SUPERCOR

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON SUPERCOR BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON SUPERCOR 2040 Budaörs, 1 www.viaconhungary.hu 1. BEÉPÍTÉSSEL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK: A beépítés betartandó fő fázisai: - kitűzés - ágyazat- vagy alapgerenda készítés - csőelemek

Részletesebben

A mai korszerű rendszerben, figyelembe véve a kerékpár közlekedést: Parkolósáv előtt vezetett kerékpársáv

A mai korszerű rendszerben, figyelembe véve a kerékpár közlekedést: Parkolósáv előtt vezetett kerékpársáv 19/B tétel Munkáltatója egy város belső útjainak felújítására és építésére kapott megbízatást. Ismertesse a városi utak kialakításának elveit és szokásos burkolati rendszerüket! - Parkolósáv kialakítások,

Részletesebben

A.12_Mennyiség 1/41 Főpálya_0+000-0+350

A.12_Mennyiség 1/41 Főpálya_0+000-0+350 Tétel-szám Megnevezés Mennyiség Útépítés 1 * Mértékegység E.ár [Ft] Költség [ E Ft] Főpálya építés 0+000-0+350km sz. között (M3 ap. csp-hoz tartozó főpálya szakasz) 1 * 200 000 ELŐKÉSZÍTŐ- ÉS FÖLDMUNKÁK

Részletesebben

KÖLTSÉGBECSLÉS NAGYKOVÁCSI, RÁKÓCZI UTCA ÚTÉPÍTÉS, CSAPADÉKVÍZ ELVEZETÉS ENGEDÉLYEZÉSI TERV. Megnevezés Egység Egységár

KÖLTSÉGBECSLÉS NAGYKOVÁCSI, RÁKÓCZI UTCA ÚTÉPÍTÉS, CSAPADÉKVÍZ ELVEZETÉS ENGEDÉLYEZÉSI TERV. Megnevezés Egység Egységár KÖLTSÉGBECSLÉS NAGYKOVÁCSI, RÁKÓCZI UTCA ÚTÉPÍTÉS, CSAPADÉKVÍZ ELVEZETÉS ENGEDÉLYEZÉSI TERV Megnevezés Egység Egységár Bontási munkák, terület előkészítés Kiemelt szegély bontása 350 m 2 500 Döntött szegély

Részletesebben

KTE XVI. Közlekedésfejlesztési és beruházási konferencia. Rail System típusú. Edilon útátjáró és előzményei április 16.

KTE XVI. Közlekedésfejlesztési és beruházási konferencia. Rail System típusú. Edilon útátjáró és előzményei április 16. KTE XVI. Közlekedésfejlesztési és beruházási konferencia Rail System típusú Edilon útátjáró és előzményei 2015. április 16. Rail System Kft Hatvani Jenő ügyvezető Az Edilon)(Sedra cég tapasztalata Hollandiában

Részletesebben

Alj alatti betétek (USP) Daczi László

Alj alatti betétek (USP) Daczi László Alj alatti betétek (USP) Daczi László 2009.11.28. Az elıadás tartalma: Az USP célja Az USP története Rendelkezésre álló irodalom Tapasztalatok ismertetése Hazai alkalmazás Összefoglalás Az USP célja: -

Részletesebben

K Ö L T S É G V E T É S I K I Í R Á S

K Ö L T S É G V E T É S I K I Í R Á S GÁT-JA BT. Nyíregyháza, Ószőlő u. 116. K Ö L T S É G V E T É S I K I Í R Á S Készült: Csengersima Község Önkormányzat Csengersima, Kossuth u. 60., a Csengersima külterületén a Hrsz: 0138/88 alatt meglévő

Részletesebben

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák Autópálya Autópálya Autópálya. kilométerre...km...km...km Autóút Autóút. Kilométerre Autóút Autóút. Kilométerre Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák

Részletesebben

A magyar vasút jelenlegi helyzete

A magyar vasút jelenlegi helyzete 3.2.5. A magyar vasút jelenlegi helyzete A magyar vasúti pályahálózat kiépítettsége Jellemző Vasútvonalak hossza: menetrendi hossz vágányhossz állomási vágányokkal Országos törzshálózat ebből TENT hálózat

Részletesebben

KILATERKER KFT 9163 Fehértó Tó utca 23.

KILATERKER KFT 9163 Fehértó Tó utca 23. KILATERKER KFT 9163 Fehértó Tó utca 23. Telefon: 06702568645 Munkaszám: OF-P-BpNy-18-006 Tervezési feladat: Lébény - Kimle 1612+38 sz. útátjárónál (8417. sz. ök. út 35+646 kmsz.) vágány átépítés ideiglenes

Részletesebben

A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI

A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI Dr. Kazinczy László PhD. egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Út és Vasútépítési Tanszék VII. VÁROSI VILLAMOS

Részletesebben

Sínkenő berendezések beszerzése és telepítése. (BKV Zrt. TB-122/17) KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUMOK III. KÖTET MŰSZAKI DISZPOZÍCIÓ

Sínkenő berendezések beszerzése és telepítése. (BKV Zrt. TB-122/17) KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUMOK III. KÖTET MŰSZAKI DISZPOZÍCIÓ Sínkenő berendezések beszerzése és telepítése (BKV Zrt. TB-122/17) KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUMOK III. KÖTET MŰSZAKI DISZPOZÍCIÓ 2017. 1. A beruházási diszpozíció: Sínkenő berendezések beszerzése és telepítése

Részletesebben

Műszaki specifikáció. 28/37/62-es villamos vonalon Ph sínek karbantartása (Népszínház utca Teleki tér)

Műszaki specifikáció. 28/37/62-es villamos vonalon Ph sínek karbantartása (Népszínház utca Teleki tér) 6. sz. melléklet Műszaki specifikáció 28/37/62-es villamos vonalon Ph sínek karbantartása (Népszínház utca Teleki tér) 1. A diszpozíció 28/37/62-es villamos vonal részleges helyreállítása: 1.1. A munka

Részletesebben

VILLAMOS VASÚTI PÁLYÁK. Juhász Zsoltné tervező FŐMTERV ZRT. 2011. április 20. MISKOLC

VILLAMOS VASÚTI PÁLYÁK. Juhász Zsoltné tervező FŐMTERV ZRT. 2011. április 20. MISKOLC VILLAMOS VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉNEK TAPASZTALATAI Juhász Zsoltné tervező FŐMTERV ZRT. 2011. április 20. MISKOLC TÁRSASÁGUNK A FŐMTERV ZRT. Az ország egyik legnagyobb infrastruktúra tervezője 60 éve aktív

Részletesebben

5.3. SÍNLEERŐSÍTÉSEK

5.3. SÍNLEERŐSÍTÉSEK 5.3. SÍNLEERŐSÍTÉSEK 5.3.1. A sínleerősítések feladatai és velük szemben támasztott követelmények A sínleerősítések feladatai A járműterhek felvétele a sínszálakról és továbbadása az aljakra, A hőerők

Részletesebben

Kerékpárút építése Nagycenk és Pereszteg községek között TOP GM

Kerékpárút építése Nagycenk és Pereszteg községek között TOP GM Kerékpárút építése Nagycenk és Pereszteg községek között TOP-3.1.1-15-GM1-2016-00016 Kedvezményezett: Nagycenk Nagyközség Önkormányzata 9485 Nagycenk, Gyár u. 2. A projekt megvalósítási időszaka: 2017.06.01.

Részletesebben

FÜVES PÁLYÁK TERVEZÉSE. Juhász Zsoltné, Nagy Éva FŐMTERV ZRT. 2013. április Szeged

FÜVES PÁLYÁK TERVEZÉSE. Juhász Zsoltné, Nagy Éva FŐMTERV ZRT. 2013. április Szeged FÜVES PÁLYÁK TERVEZÉSE Juhász Zsoltné, Nagy Éva FŐMTERV ZRT. 2013. április Szeged TÁRSASÁGUNK A FŐMTERV ZRT. A közlekedés minden szakterületében részt veszünk Kötöttpályás tervezési tevékenységeink Közúti

Részletesebben

Felépítményi rendszerek

Felépítményi rendszerek Felépítményi rendszerek Szűr Árpád (tervező) V. Városi Villamos Vasúti Pálya Nap Debrecen, 2012. április 3. Tartalom Főmterv Zrt. bemutatása Felépítményi rendszerek csoportosítása Meglévő, régi rendszerek

Részletesebben

16. Veszélyt jelző táblák

16. Veszélyt jelző táblák 16. Veszélyt jelző táblák (1) A veszélyt jelző táblák: a) Veszélyes útkanyarulat balra (64. ábra), Veszélyes útkanyarulat jobbra (65. ábra); 64. ábra 65. ábra b) Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok ;

Részletesebben

Autópályák, autóutak. Autópálya és autóutak tervezése

Autópályák, autóutak. Autópálya és autóutak tervezése Autópályák, autóutak Az autópályák és autóutak jelentősége A magyarországi közúthálózatra vonatkozó hosszadatok európai tekintetben megfelelőek, viszont gyorsforgalmi hálózatunk sűrűsége messze alatta

Részletesebben

Válaszfalak és térelhatároló falak

Válaszfalak és térelhatároló falak ellentétben, itt az illesztések a válaszfal ellentétes oldalain ugyanazon a CW profilon egymással szemben is elhelyezkedhetnek. A CW profil a szabad száraival az elsô lap felé néz. A következô lapot a

Részletesebben

SÍNLEERŐSÍTÉSEK A sínleerősítések feladatai és velük szemben támasztott követelmények

SÍNLEERŐSÍTÉSEK A sínleerősítések feladatai és velük szemben támasztott követelmények 7.2.0. SÍNLEERŐSÍTÉSEK 7.2.1. A sínleerősítések feladatai és velük szemben támasztott követelmények A sínleerősítések műszaki jellegű feladatai A járműterhek felvétele a sínszálakról és továbbadása az

Részletesebben

A KRAIBURG STRAIL GmbH & Co. KG. legújabb fejlesztései: STRAILway műanyagaljak valamint STRAILastic zaj- és rezgéscsillapító rendszerek

A KRAIBURG STRAIL GmbH & Co. KG. legújabb fejlesztései: STRAILway műanyagaljak valamint STRAILastic zaj- és rezgéscsillapító rendszerek A KRAIBURG STRAIL GmbH & Co. KG. legújabb fejlesztései: STRAILway műanyagaljak valamint STRAILastic zaj- és rezgéscsillapító rendszerek Willy Molter Felföldi Károly Karvalics László Export igazgató Magyarországi

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2011-560-5 vasúti baleset Nyíregyháza 2011. november 7. IC 622 vonat

ZÁRÓJELENTÉS. 2011-560-5 vasúti baleset Nyíregyháza 2011. november 7. IC 622 vonat ZÁRÓJELENTÉS 2011-560-5 vasúti baleset Nyíregyháza 2011. november 7. IC 622 vonat A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események okainak, körülményeinek

Részletesebben

a 2006-020-5 számú vasúti baleset vizsgálatának lezárása 111. sz. vasútvonal Vásárosnamény állomás

a 2006-020-5 számú vasúti baleset vizsgálatának lezárása 111. sz. vasútvonal Vásárosnamény állomás Ügyintéző Iktatószám Chikán Gábor VFO / 324 / 1 / 2008 Tárgy: Eset kategóriája: Ideje : Helye: A baleset bejelentése: a 2006-020-5 számú vasúti baleset vizsgálatának lezárása vasúti baleset, ütközés vasúti

Részletesebben

A SZÉLL KÁLMÁN TÉR, MINT AZ ÉLHETŐ KÖZLEKEDÉSI TÉR ÉS AZ ÉPÍTÉSZET KAPCSOLATA A KÖZELJÖVŐBEN ÉS A TÁVLATBAN

A SZÉLL KÁLMÁN TÉR, MINT AZ ÉLHETŐ KÖZLEKEDÉSI TÉR ÉS AZ ÉPÍTÉSZET KAPCSOLATA A KÖZELJÖVŐBEN ÉS A TÁVLATBAN A SZÉLL KÁLMÁN TÉR, MINT AZ ÉLHETŐ KÖZLEKEDÉSI TÉR ÉS AZ ÉPÍTÉSZET KAPCSOLATA A KÖZELJÖVŐBEN ÉS A TÁVLATBAN ÚTÉPÍTÉS Tóth Kinga 2013. november 28. Miről lesz szó? a tér jelenlegi közlekedése és az infrastruktúra

Részletesebben

Tájékoztató a projekt előrehaladásáról 6. Mérfödkő

Tájékoztató a projekt előrehaladásáról 6. Mérfödkő Tájékoztató a projekt előrehaladásáról 6. Mérfödkő (a 2018. október. 05-ig teljesített műszaki tartalomról) Tárgy: Belterületi kerékpárút építés Jánossomorján tárgyú TOP-3.1.1.-15-GM1-2016- 00015. azonosítószámú

Részletesebben

Antal László. Kárpátmedencei Kisvasutak Konferenciája DEBRECEN 2012.02.15.

Antal László. Kárpátmedencei Kisvasutak Konferenciája DEBRECEN 2012.02.15. Antal László Osztályvezetı MÁV Központi Felépí Síndiagnosztikai Osztály H-1097 Budapest, Péceli u. 2. 1476 Budapest, Pf. 136. Tel.: (+36-1) 347-4010; Fax: (+36-1) 347-4015; Mobil: (+36-30) 9 325 310 -Síndiagnosztika

Részletesebben

18. Útburkolati jelek

18. Útburkolati jelek 18. Útburkolati jelek (1) Az útburkolati jelek: a) úttest szélét jelző vonal: hosszirányú folytonos az útkereszteződésnél szaggatott vonal; b) 146 terelővonal: hosszirányú egy vagy [olyan útszakaszon,

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI

A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI Dr. Kazinczy László PhD. egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Út és Vasútépítési Tanszék VII. VÁROSI VILLAMOS

Részletesebben

A.7. ÁRUFORGALMI LÉTESÍTMÉNYEK

A.7. ÁRUFORGALMI LÉTESÍTMÉNYEK A.7. ÁRUFORGALMI LÉTESÍTMÉNYEK 7.1. Az áruforgalmi létesítmények csoportosítása Az áruforgalmi létesítmények megjelenési formái Árurakodók Áruraktárak Magasrakodók Nyíltrakodók 1. Nyíltrakodó 1. Vágány

Részletesebben

ÁRAZATLAN TÉTELES KÖLTSÉGVETÉS. KÉSZÜLT:

ÁRAZATLAN TÉTELES KÖLTSÉGVETÉS. KÉSZÜLT: BERCEL RÓZSA UTCA VÍZRENDEZÉSE ÁRAZATLAN TÉTELES KÖLTSÉGVETÉS. KÉSZÜLT: Az MVH. ÉPÍTÉSI NORMAGYŰJTEMÉNY ALAPJÁN 2016-2 VERZIÓ SZERINT 1. Bontási munkák: 1. 63-001-0690180 Zúzalékos aszfaltszőnyegek, aszfaltbetonok

Részletesebben

A Tisza tó környékének közlekedése

A Tisza tó környékének közlekedése A Tisza tó környékének közlekedése Piros András KTI Nonprofit Kft, Észak Alföldi Regionális Közlekedésszervezési Iroda Kunhegyes, 2008. szeptember 19. A Tisza tó Tiszai átkelési lehetőségek a Tisza tó

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Forgalomtechnikai fázisok a Püspökladány Baross utca közműkiváltási és szerkezetépítési munkáiról

ELŐTERJESZTÉS. Forgalomtechnikai fázisok a Püspökladány Baross utca közműkiváltási és szerkezetépítési munkáiról Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. sz. Készítette: Szentpéteri Csaba ELŐTERJESZTÉS Forgalomtechnikai fázisok a Püspökladány Baross utca közműkiváltási és szerkezetépítési

Részletesebben

Gyula Város Munkácsy utca Megyeház utca Munkácsy utca 5 sz. között

Gyula Város Munkácsy utca Megyeház utca Munkácsy utca 5 sz. között Megyeház utca 5 sz. között 1./8 A L Á Í R Ó L A P Megyeház utca 5 sz. között Tóth Gábor tervező... 2./8 TARTALOMJEGYZÉK Megyeház utca 5 sz. között I. Iratok Címlap 1/8 Aláírólap 2/8 Tartalomjegyzék 3/8

Részletesebben

Megbízó kéri a kerület által adott iránymutatást a tervek készítése során figyelembe venni.

Megbízó kéri a kerület által adott iránymutatást a tervek készítése során figyelembe venni. Emlékeztető: 2012-2013. évi útfelújítások, 9. csomag Helyszíni bejárás Résztvevők: Időpont: Helyszín Készítette: mellékelt jelenléti ív szerint 2013.10.08. 9 óra Budapest, II. Bimbó út, Gyóni Géza tér

Részletesebben

Szolnok Záhony vasútvonal átépítése I./1-es ütem: Szajol (kiz.) Püspökladány (bez.) vasútvonal felújítása. összefoglaló jelentés 2009. december 14.

Szolnok Záhony vasútvonal átépítése I./1-es ütem: Szajol (kiz.) Püspökladány (bez.) vasútvonal felújítása. összefoglaló jelentés 2009. december 14. Szolnok Záhony vasútvonal átépítése I./1-es ütem: Szajol (kiz.) Püspökladány (bez.) vasútvonal felújítása összefoglaló jelentés 2009. december 14. Projekt megnevezése Forrás Támogatási kérelem kódszám

Részletesebben

Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák

Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák Autópálya Autópálya Autóút Autóút Főútvonal Főútvonal Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák Elsőbbségadás kötelező Állj! Elsőbbségadás kötelező A szembejövő

Részletesebben

Vasúti jelző és biztosító berendezések. Készítette: Szűcs Tamás

Vasúti jelző és biztosító berendezések. Készítette: Szűcs Tamás Vasúti jelző és biztosító berendezések 2016 Készítette: Szűcs Tamás A MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletág Forgalmi Főosztálya által kibocsátott és a Nemzetközi Közlekedési Hatóság által jóváhagyott: - F. 1. sz.

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS VASÚTI BALESET Bük és Acsád állomások között június sz. vonat

ZÁRÓJELENTÉS VASÚTI BALESET Bük és Acsád állomások között június sz. vonat ZÁRÓJELENTÉS 2011-253-5 VASÚTI BALESET Bük és Acsád állomások között 2011. június 06. 9945 sz. vonat A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események

Részletesebben

GEOplaner Építőipari Tervező KFT

GEOplaner Építőipari Tervező KFT P É T F Ü R D Ő LISZT FERENC UTCA 3. SZ. ELŐTTI LÉPCSŐ TERVSZÁM: 719/15 MEGRENDELŐ: PÉTFÜRDŐ NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 8105 PÉTFÜRDŐ, BERHIDAI ÚT 6. KÉSZÍTETTE: GEOplaner Építőipari Tervező KFT 8200 VESZPRÉM,

Részletesebben

ZH KÉRDÉSSOR KIDOLGOZÁSA Közlekedéstervezés II. Vasútépítés témakörből. I. témakör A vasúti pálya szerkezeti elemei

ZH KÉRDÉSSOR KIDOLGOZÁSA Közlekedéstervezés II. Vasútépítés témakörből. I. témakör A vasúti pálya szerkezeti elemei ZH KÉRDÉSSOR KIDOLGOZÁSA Közlekedéstervezés II. Vasútépítés témakörből I. témakör A vasúti pálya szerkezeti elemei 1. A vasúti sínek feladatai: tartószerkezet ( ami a jármű terheit felveszi és átadja az

Részletesebben

VIII. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP

VIII. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP VIII. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP Elek István: A közelmúlt és közeljövő szegedi pályás fejlesztései Közelmúlt 2008-2012 Közelmúlt és jelen 2014-2015 1. Füves felületű vágányok ügye 3.820 m ilyen vágány

Részletesebben

Tanulmánv. Karácsony és Tsa. Mérnöki Iroda 9700 Szombathely, Wesselényiu. 7. tel/fax: 94/ //94/ A dokumentáció 9 gépelt oldalból áll.

Tanulmánv. Karácsony és Tsa. Mérnöki Iroda 9700 Szombathely, Wesselényiu. 7. tel/fax: 94/ //94/ A dokumentáció 9 gépelt oldalból áll. Karácsony és Tsa Mérnöki Iroda 9700 Szombathely Wesselényiu 7 tel/fax: 94/511111//94/511112 email: karinuoelii)t ont ille hu Tanulmánv I A dokumentáció 9 gépelt oldalból áll I Szombathelv20071022 Karácsony

Részletesebben

Úttartozékoknak nevezzük a padkán, a járdán és az út mentén elhelyezett elemeket.

Úttartozékoknak nevezzük a padkán, a járdán és az út mentén elhelyezett elemeket. 4. tétel Forgalomtechnikai eszközök, úttartozékok Sorolja fel az úttartozékokat (padkán, járdán, út mentén)! Jellemezze a vezetőoszlop és a vezetőkorlát korszerű kialakításának szempontjait! Beszéljen

Részletesebben

Takács Bence: Geodéziai Műszaki Ellenőrzés. Fővárosi és Pest Megyei Földmérő Nap és Továbbképzés március 22.

Takács Bence: Geodéziai Műszaki Ellenőrzés. Fővárosi és Pest Megyei Földmérő Nap és Továbbképzés március 22. Takács Bence: Geodéziai Műszaki Ellenőrzés Fővárosi és Pest Megyei Földmérő Nap és Továbbképzés 2018. március 22. VÁZLAT Mit jelent a geodéziai műszaki ellenőrzés? Példák: Ki? Mit? Miért ellenőriz? résfal

Részletesebben

Jelzőőri tevékenység oktatása

Jelzőőri tevékenység oktatása Jelzőőri tevékenység oktatása Szilágyi Omer r.ftzls. Pécs RK Központi Szolgálatirányító parancsnok Nagykozári Polgárőr Egyesület omer.seriff@gmail.com 2017 Jogalap 2011.évi CLXV. törvény a polgárőrségről

Részletesebben

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE 2.9.1 Tabletták és kapszulák szétesése Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:20901 2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE A szétesésvizsgálattal azt határozzuk meg, hogy az alábbiakban leírt kísérleti körülmények

Részletesebben

Gothik zsindely felhelyezési útmutató: A Gothik zsindely fogadószerkezete: A kítűzéses általános ismertetése (lásd az A ábrát és a következő képet)

Gothik zsindely felhelyezési útmutató: A Gothik zsindely fogadószerkezete: A kítűzéses általános ismertetése (lásd az A ábrát és a következő képet) Gothik zsindely felhelyezési útmutató: A Gothik zsindely felhelyezési útmutató csak a Tegola Canadese bitumenes zsindely Alkalmazástechnikai Előírásaival együtt érvényes A Gothik zsindely fogadószerkezete:

Részletesebben

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ Strandröplabda bizottság INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ 1. Játékterület: A játékpálya 16 X 8 méteres négyszög alakú terület, melyet legalább 3 méteres kifutó vesz körül és légtere legalább

Részletesebben

MÁV 80a számú vasúti fővonal. Rákos - Hatvan szakasz korszerűsítése

MÁV 80a számú vasúti fővonal. Rákos - Hatvan szakasz korszerűsítése MÁV 80a számú vasúti fővonal Rákos - Hatvan szakasz korszerűsítése Rákos - Hatvan vasútvonal korszerűsítése projekt SB-RÁKOS 2017 Konzorcium Rákos - Hatvan vasútvonal korszerűsítése projekt Építés 53 km

Részletesebben

19. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez

19. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez 19. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS Összefoglaló tájékoztatás A Kbt. 113. (1) bekezdés szerinti eljárások esetében. Összefoglaló tájékoztatás A Kbt. 113. (1) bekezdés

Részletesebben

élyes üdvözlet Mindenkinek

élyes üdvözlet Mindenkinek KONFERENCIASOROZAT 2015 élyes üdvözlet Mindenkinek KONFERENCIASOROZAT 2015 SZERVEZŐK SZAKMAI VÉDNÖK HARASZTI LÁSZLÓ elméleti oktató és műszaki tanácsadó ICOPAL Kft MÉDIATÁMOGATÓK Az Elvárt Műszaki teljesítmény:

Részletesebben

Többet ésszel, mint erővel!

Többet ésszel, mint erővel! Többet ésszel, mint erővel! Tóth Gergő Gradex Mérnöki és Szolgáltató Kft. 1034 Budapest, Bécsi út 120. Telefon: +36-1/436-0990 www.gradex.hu Stabilizáció Mechanikai módszerek (tömörítés, víztelenítés,

Részletesebben

STRAIL Építőipari Műszaki Engedély 1. Műszaki Szállítási Feltételek 4. Alkalmazási terület 9. Alkalmazási feltételek 14.

STRAIL Építőipari Műszaki Engedély 1. Műszaki Szállítási Feltételek 4. Alkalmazási terület 9. Alkalmazási feltételek 14. STRAIL Építőipari Műszaki Engedély 1. Műszaki Szállítási Feltételek 4. Alkalmazási terület 9. Alkalmazási feltételek 14. Termék minőségi követelményei/ műszaki paraméterek/vizsgálati módszerek 15. Beépítési

Részletesebben

Fuel Storage Plant ÁRAJÁNLAT. Tisztelet Uram!.

Fuel Storage Plant ÁRAJÁNLAT. Tisztelet Uram!. Fuel Storage Plant Ref ÁRAJÁNLAT Tisztelet Uram!. A személyes és telefonon történt többszöri beszélgetésre hivatkozva küldöm el ezt az ELADÁSI AJÁNLATOTT és bemutatót a Záhony térségében található, Zsurk

Részletesebben

A kerékpáros közlekedés javítása a Kerepesi út-veres Péter út - Szabadföld út tengelyen

A kerékpáros közlekedés javítása a Kerepesi út-veres Péter út - Szabadföld út tengelyen A kerékpáros közlekedés javítása a Kerepesi út-veres Péter út - Szabadföld út tengelyen A XVI. kerület legfontosabb közlekedési folyosója a Kerepesi út-veres Péter út, hiszen ez a legrövidebb, ezáltal

Részletesebben

Hatvani Jenő Rail System típusú nagyelemes vasúti- közúti átjárók Edilon sínrögzítéssel. Fejér Megyei Mérnöki Kamara november 09.

Hatvani Jenő Rail System típusú nagyelemes vasúti- közúti átjárók Edilon sínrögzítéssel. Fejér Megyei Mérnöki Kamara november 09. Hatvani Jenő Rail System típusú nagyelemes vasúti- közúti átjárók Edilon sínrögzítéssel Fejér Megyei Mérnöki Kamara 2018. november 09. Nagyelemes útátjárók fogalma Nagyelemes alkalmazás a vasbeton vályús

Részletesebben

EGYSZERŰSÍTETT FORGALMI INFRASTRUKTÚRA (távközlő-, erősáramú-, biz-ber. és pálya szolgálatok) FOGASKEREKŰ VASÚT

EGYSZERŰSÍTETT FORGALMI INFRASTRUKTÚRA (távközlő-, erősáramú-, biz-ber. és pálya szolgálatok) FOGASKEREKŰ VASÚT EGYSZERŰSÍTETT FORGALMI INFRASTRUKTÚRA (távközlő-, erősáramú-, biz-ber. és pálya szolgálatok) FOGASKEREKŰ VASÚT (BKV ZRT. Fogaskerekű Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014

Részletesebben

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ, a.s. (Cseh Vasúti Kutatóintézet Rt.)

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ, a.s. (Cseh Vasúti Kutatóintézet Rt.) VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ, a.s. (Cseh Vasúti Kutatóintézet Rt.) www.cdvuz.cz Az átjárhatóság elemeinek listája a 2008/217/ES alapján 1. Sínek (5.3.1). 2. Sínleerősítő rendszerek (5.3.2). 3. Keresztaljak

Részletesebben

Szerkezetek szállítása

Szerkezetek szállítása Szerkezetek szállítása Eloregyártott szerkezetekbol történo építés esetén a gyártás és a szerelés térben és idoben elkülönül egymástól. A két muveletet a szállítási folyamat köti össze. A szállítási feladatot

Részletesebben

KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZESÍTŐ

KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZESÍTŐ KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZESÍTŐ KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZESÍTŐ Ssz. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség 1 Építmény közvetlen költségei 2.1 ÁFA vetítési alap 2.2 ÁFA 3 A munka ára (HUF) Page 1 Ssz. FEJEZET ÖSSZESÍTŐ

Részletesebben

Beépítési útmutató Enkagrid georácsokra

Beépítési útmutató Enkagrid georácsokra Enkagrid georácsokra Colbond Geosynthetics GmbH 1. Alkalmazási terület 2. Szállítás és tárolás 3. Altalaj előkészítés 4. Georács fektetése 5. Feltöltés készítése 6. Tömörítés, és tömörségellenörzés 7.

Részletesebben

ÚJ STATIKUS ÉS DINAMIKUS VASÚTI JÁRMŰMÉRLEG ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGE SAJÁTCÉLÚ VASÚTI PÁLYÁKON

ÚJ STATIKUS ÉS DINAMIKUS VASÚTI JÁRMŰMÉRLEG ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGE SAJÁTCÉLÚ VASÚTI PÁLYÁKON ÚJ STATIKUS ÉS DINAMIKUS VASÚTI JÁRMŰMÉRLEG ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGE SAJÁTCÉLÚ VASÚTI PÁLYÁKON Borbély László FORMEN- VASÚT Kft. - VÁGÁNY- SZERVIZ Kft. Dunaharaszti, 2012. április 19. FORMEN Vasút Kft.

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Bartók és Hunyadi utcák tervezését érintő döntésekhez.

ELŐTERJESZTÉS a Bartók és Hunyadi utcák tervezését érintő döntésekhez. Tisztelt Képviselő-testület! ELŐTERJESZTÉS a Bartók és Hunyadi utcák tervezését érintő döntésekhez. Répcelak Város Önkormányzata pályázat útján a Kvarcit Bt.-t választotta ki a Bartók utcában zárt csapadékcsatorna,

Részletesebben

A VIA FUTURA Kft. alvállalkozójaként készítettük el tárgyi támfalak kiviteli tervét. - e-ut 07.01.11:2011 Közúti hidak tervezése (KHT) 1.

A VIA FUTURA Kft. alvállalkozójaként készítettük el tárgyi támfalak kiviteli tervét. - e-ut 07.01.11:2011 Közúti hidak tervezése (KHT) 1. 1. ELŐZMÉNYEK: A VIA FUTURA Kft. alvállalkozójaként készítettük el tárgyi támfalak ét. A tervezés során felhasznált szabályzatok: - e-ut 07.01.11:2011 Közúti hidak tervezése (KHT) 1. - e-ut 07.01.12:2011

Részletesebben

Beton pályaburkolatok tervezése és építése. Vörös Zoltán UTIBER Kft 2008. november

Beton pályaburkolatok tervezése és építése. Vörös Zoltán UTIBER Kft 2008. november Beton pályaburkolatok tervezése és építése Vörös Zoltán UTIBER Kft 2008. november Általános előírások Betonburkolatok - Hézagaiban vasalt betonburkolatok (hossz- és kereszthézagok) - Hézag nélküli betonburkolatok

Részletesebben

Péterhegyi lakópark külsı útcsatlakozás eng. terv Budapest XI., Hrsz.: 556/21

Péterhegyi lakópark külsı útcsatlakozás eng. terv Budapest XI., Hrsz.: 556/21 WETTSTEIN & TÁRSA TERVEZİ ÉS SZOLG ÁL TATÓ BE TÉ TI T ÁR S AS ÁG 1061 BUDAPEST VI., ANDRÁSSY ÚT 34. T.: +361 331 4631 Mobil: +3630 996 59 14 E-mail: wettsteinbt@gmail.com Tsz.: W-63/17 Péterhegyi lakópark

Részletesebben

Napelemes tartószerkezeti megoldások

Napelemes tartószerkezeti megoldások I. Ferdetetős tartószerkezeti megoldások I.1. MNK-05 Cseréptetős tartószerkezeti megoldás Függőleges elrendezés...1. oldal I.2. MNK-05 Cseréptetős tartószerkezeti megoldás Vízszintes elrendezés...2. oldal

Részletesebben

MÁGNESES TÉR, INDUKCIÓ

MÁGNESES TÉR, INDUKCIÓ Egy vezetéket 2 cm átmérőjű szigetelő testre 500 menettel tekercselünk fel, 25 cm hosszúságban. Mekkora térerősség lép fel a tekercs belsejében, ha a vezetékben 5 amperes áram folyik? Mekkora a mágneses

Részletesebben

ÚJFEHÉRTÓ 0357 ÉS 0348 KÜLTERÜLETI UTAK ÚTEFLÚJÍTÁSA. Műszaki leírás

ÚJFEHÉRTÓ 0357 ÉS 0348 KÜLTERÜLETI UTAK ÚTEFLÚJÍTÁSA. Műszaki leírás Székhely: 4400 Nyíregyháza, Bujtos utca 17. Tel/fax: +36-42-784-485 +36-30-743-0130 E-mail: iroda@aquak-kft.hu Műszaki leírás Megrendelő: Újfehértó Város Önkormányzata 4244 Újfehértó, Szent István út 10.

Részletesebben

1 Egyszintű csomópont fejlesztési fokozatok

1 Egyszintű csomópont fejlesztési fokozatok 1 Egyszintű csomópont fejlesztési fokozatok 16 Az általános irányelveknek való megfelelés érdekében szükséges lehet a meglévő vagy kialakításra kerülő egyszintű csomópontokat fejleszteni, melynek a lehetséges

Részletesebben

A kerékpárforgalmi hálózatfejlesztés lépései

A kerékpárforgalmi hálózatfejlesztés lépései TANDEM MÉRNÖKIRODA Kft. Postacím: 1300 Bp. Pf. 4. / Iroda: 1033 Budapest Polgár u. 12. Tel.: (1) 368-83-43; Tel./Fax: (1) 453-24-49 pej.kalman@tandemkft.hu www.tandemkft.hu Mobile2020- Kerékpárbarát közlekedéstervezés

Részletesebben

Vasúti átjárók biztonságának fejlesztési lehetőségei

Vasúti átjárók biztonságának fejlesztési lehetőségei Vasúti átjárók biztonságának fejlesztési lehetőségei Dr. Lányi Péter MAUT projekt felelős lanyi.peter@nfm.gov.hu Gábor Miklós KTI témafelelős gabor.miklos@kti.hu Pécs, 2014. május 29. ENSZ EGB WP1 Vasúti

Részletesebben

A gazdasági és közlekedési miniszter. a közúti jelzőtáblák méreteiről és műszaki követelményeiről szóló 4/2001. (I. 31.) KöViM rendelet módosításáról

A gazdasági és közlekedési miniszter. a közúti jelzőtáblák méreteiről és műszaki követelményeiről szóló 4/2001. (I. 31.) KöViM rendelet módosításáról III-3R/242/2/2006. TERVEZET A gazdasági és közlekedési miniszter / ( ) GKM rendelete a közúti jelzőtáblák méreteiről és műszaki követelményeiről szóló 4/2001. (I. 31.) KöViM rendelet módosításáról A közúti

Részletesebben

A tervezett győri extrémsport-pályák elemjegyzéke és becsült költségvetése

A tervezett győri extrémsport-pályák elemjegyzéke és becsült költségvetése A tervezett győri extrémsport-pályák elemjegyzéke és becsült költségvetése Tóth Dénes elnök Utcai Sportok Egyesülete Győr, 2010. június 17. Összefoglaló A pályaterveket a triál és a görpálya tervét is

Részletesebben

KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZESÍTŐ

KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZESÍTŐ KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZESÍTŐ Ssz. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség 1 Építmény közvetlen költségei 2.1 ÁFA vetítési alap 2.2 ÁFA 3 A munka ára (HUF) FEJEZET ÖSSZESÍTŐ Ssz. Fejezet megnevezés Anyagköltség

Részletesebben

GEOplaner Építőipari Tervező KFT

GEOplaner Építőipari Tervező KFT P É T F Ü R D Ő PÉTFÜRDŐ, BERHIDAI ÚT ISKOLA UTCA CSATLAKOZÁSÁBAN ÁTERESZ MEGHOSSZABBÍTÁS TERVE TERVSZÁM: 718/15 MEGRENDELŐ: PÉTFÜRDŐ NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 8105 PÉTFÜRDŐ, BERHIDAI ÚT 6. KÉSZÍTETTE:

Részletesebben

Betonkő burkolatú pályaszerkezetek tervezése és építése Dr. Petőcz Mária Dr. Schváb János

Betonkő burkolatú pályaszerkezetek tervezése és építése Dr. Petőcz Mária Dr. Schváb János Betonkő burkolatú pályaszerkezetek tervezése és építése Dr. Petőcz Mária Dr. Schváb János 1 TARTALOM Jogi és műszaki szabályozás Szakirodalom Alkalmazási feltételek Alapfogalmak Tervezés Méretezés Építési

Részletesebben

PFEIFER - MoFi 16 Ferdetámaszok rögzítő rendszere. 2015.05.22 1.oldal

PFEIFER - MoFi 16 Ferdetámaszok rögzítő rendszere. 2015.05.22 1.oldal PFEIFER - Ferdetámaszok rögzítő rendszere 2015.05.22 1.oldal Felhasználás Mire használjuk? A PFEIFER típusú ferde támaszok rögzítő rendszere ideiglenesen rögzíti a ferdetámaszokat a fejrésznél. Ferde támasztó

Részletesebben

Kerékpártárolók létesítésének általános műszaki leírása

Kerékpártárolók létesítésének általános műszaki leírása Kerékpártárolók létesítésének általános műszaki leírása 1. Kerékpártámasz alapadatai, kiépítése 1.1. Alapadatok Kerékpártámaszok elhelyezése: A tervezendő kerékpárparkoló előre megadott helyszínen (a HÉV

Részletesebben

7/3 Szigetelések hibái

7/3 Szigetelések hibái ÚJ OTÉK 7/3 1 7/3.1 A szigetelés funkciója Az épület szerkezeteit védő szigetelések fő funkciója és célja, hogy a falakat és padlószerkezeteket megóvja és elhatárolja a víznyomástól, talajnedvességtől,

Részletesebben

1. oldal. Ssz. Tételszám Egységre jutó (HUF) A tétel ára összesen (HUF) Tételkiírás Anyag Munkadíj Anyag Munkadíj

1. oldal. Ssz. Tételszám Egységre jutó (HUF) A tétel ára összesen (HUF) Tételkiírás Anyag Munkadíj Anyag Munkadíj 1. oldal 1 130010009660 (ÉNGY) Akna dúcolása és bontása 5,00 m mélységig, 10,0 m² alapterületig 42 m2............ 2 150170013276 (ÉNGY) Biztonsági védőkorlát készítése gömbfából, deszkából 40 m............

Részletesebben

Korszerűsítési projektek és az üzemeltetés kapcsolata

Korszerűsítési projektek és az üzemeltetés kapcsolata Korszerűsítési projektek és az üzemeltetés kapcsolata Magyar Vasút 2018 Konferencia 2018. szeptember 13. New York Palace The Dedica Anthology Győrik Balázs koordinációs főmérnök NIF Zrt. Tartalom Jelenlegi

Részletesebben

Tipikus fa kapcsolatok

Tipikus fa kapcsolatok Tipikus fa kapcsolatok Dr. Koris Kálmán, Dr. Bódi István BME Hidak és Szerkezetek Tanszék 1 Gerenda fal kapcsolatok Gerenda feltámaszkodás 1 Vízszintes és (lefelé vagy fölfelé irányuló) függőleges terhek

Részletesebben

Város Polgármestere. A Szabadság úti forgalomtechnikai tervvel összefüggő kérdésekről

Város Polgármestere. A Szabadság úti forgalomtechnikai tervvel összefüggő kérdésekről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174 Fax: 06 23 310-135 E-mail: beruhazas@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu T Á J É K O Z T A T Ó A Szabadság úti forgalomtechnikai

Részletesebben

1. oldal. Ssz. Tételszám Egységre jutó (HUF) A tétel ára összesen (HUF) Tételkiírás Anyag Munkadíj Anyag Munkadíj

1. oldal. Ssz. Tételszám Egységre jutó (HUF) A tétel ára összesen (HUF) Tételkiírás Anyag Munkadíj Anyag Munkadíj 1. oldal 1 120020008204 (ÉNGY) Közúti híd gyalogos forgalomra 9 m2............ 2 120020008221 (ÉNGY) Közúti híd közúti forgalomra, 10 t terhelésre 12 m2............ 3 130010009660 (ÉNGY) Akna dúcolása

Részletesebben

Költségvetés fıösszesítı. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költsége 108.526 339.956

Költségvetés fıösszesítı. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költsége 108.526 339.956 Demény Zoltán Megbízó :Monoszló Község Önkormányzata Cím : Monoszló, Fı utca Kelt: 21 év december hó Szám : 21/ SZV-1228 A munka leírása: Monoszló község belterület építési forgalom utáni burkolat, padka

Részletesebben

13. Gyalogos közlekedés

13. Gyalogos közlekedés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR KÖZLEKEDÉSÉPÍTÉSI TANSZÉK KÖZÚTI FORGALOMTECHNIKA 1. Tantárgykód: NGB_ET009_1 13. Gyalogos közlekedés Dr. Kálmán László egyetemi adjunktus Győr, 2014. január

Részletesebben

KRESZ és közútkezelés

KRESZ és közútkezelés KRESZ és közútkezelés Forgalmász napok Sopron 2013. június 12-13. Nagy Zoltán osztályvezető Magyar Közút NZRT. telefon: 819-9133 e-mail:nagy.zoltan@kozut.hu A józan paraszti ész hiánya minden területen

Részletesebben

MÁV 80a számú vasúti fővonal. Rákos - Hatvan szakasz korszerűsítése

MÁV 80a számú vasúti fővonal. Rákos - Hatvan szakasz korszerűsítése MÁV 80a számú vasúti fővonal Rákos - Hatvan szakasz korszerűsítése Rákos - Hatvan vasútvonal korszerűsítése projekt SB-RÁKOS 2017 Konzorcium Rákos - Hatvan vasútvonal korszerűsítése projekt Építés 53 km

Részletesebben

Témavázlat. Új generációs hullámacél hídszerkezetek méretezése és kivitelezése az út és vasútépítésben

Témavázlat. Új generációs hullámacél hídszerkezetek méretezése és kivitelezése az út és vasútépítésben Témavázlat Új generációs hullámacél hídszerkezetek méretezése és kivitelezése az út és vasútépítésben Hullámacél hídszerkezetek általános áttekintése o hullámacél szerkezetek története a XX. sz. elejétől

Részletesebben