MOL fiatal tojó a kirepülés elõtt. vandorsolymok.hu JELENTÉS A VÁNDORSÓLYOM SZÍNESGYÛRÛZÉSI ÉS MÛHOLDAS JELADÓS PROGRAMHOZ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MOL fiatal tojó a kirepülés elõtt. vandorsolymok.hu JELENTÉS A VÁNDORSÓLYOM SZÍNESGYÛRÛZÉSI ÉS MÛHOLDAS JELADÓS PROGRAMHOZ"

Átírás

1 MOL fiatal tojó a kirepülés elõtt vandorsolymok.hu JELENTÉS A VÁNDORSÓLYOM SZÍNESGYÛRÛZÉSI ÉS MÛHOLDAS JELADÓS PROGRAMHOZ vándorsólyom-védelmi program 2009

2 A vándorsólyom-gyûrûzési és mûholdas nyomkövetési engedélyrõl szóló határozatokban foglaltaknak megfelelõen, az alábbiakban olvasható a jelentés, a évi vándorsólyom-gyûrûzési és védelmi tevékenységek eredményeirõl. A Pilis Természetvédelmi Egyesület és az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya 2009-ben is folytatta munkáját a vándorsólyom hazai állományának védelme érdekében. A költési idõszakban ellenõrzésre kerültek az ismert fészkelõhelyek, és folytatódott a potenciális fészkelõhelyek felmérése. A kritikus helyeken fészekõrzést szerveztünk az emberi zavarás megakadályozására.

3 Fészkelés, gyûrûzés 2009-ben 17 revírt foglaló párt ismertünk Magyarországon. A 16 ismert revír mellett egy új pár megtelepedését regisztráltuk (Visegrádi-hegység). További 3-4 meg nem talált pár is valószínûsíthetõ. A 17 párból 14 biztosan elkezdte a költést, három sikertelen párról (Bakony, Mátra, Bükk) nincs információnk a költés megkezdését illetõen. Az érintett bükki pár esetében lehet, hogy sikeres volt a fészkelés (fiatal madarakat figyeltek meg nem sokkal kirepülés után), de biztos információink nincsenek. Két esetben, feltehetõen tojásos idõszakban hiúsult meg a költés (Balaton-felvidék, Börzsöny), ismeretlen okból. Egy esetben (Pilis) egy tíznapos korában, valószínûleg fertõzésben elpusztult fiókát találtunk a fészekben. Összes ismert pár Elkezdte a költést Sikeresen költött (ellenõrizve) Nem kezdett költésbe / nincs biztos információ Meghiúsult költés 17 pár 14 pár 11 pár 3 pár 3 pár Feltûnõ, hogy a börzsönyi pár költése már a harmadik éve hiúsul meg, és mindig korai tojásos idõszakban. Indokolt volna ezért a pár folyamatos õrzése, amit önkéntesekkel egyelõre nem tudtunk megoldani. A mátrai pár esetében hasonló a helyzet. Tizenegy pár sikeresen költött, összesen 35 fiatal repült ki az ismert fészkekbõl, a sikeres párok átlagos költési sikere 3,14 fiatal/fészek. A fiókák eloszlása fészkenként: 4 fióka x 4 fészek; 3 x 5; 2 x 2. A fiókákra ornitológiai, és piros alapon világos karakterekkel jelölt színes gyûrû került. Kirepülés után, több helyen is még hetekig meg lehetett figyelni a színes gyûrûs fiatalokat. Az elsõ, a kirepülés helyétõl távoli megfigyelés is megtörtént: szeptember 20-án, Észak-Szászországban (Németország), Gröditz település közelében fényképeztek egy színes gyûrûs magyar vándorsólymot. Sajnos, a kódot nem sikerült leolvasni, de a gyûrûk mérete és kombinációja alapján egyértelmûen egy magyar madárról van szó. 40 Fiókás párok száma Kirepült fiókák száma Párok száma Költési siker

4 Védelmi tevékenység A P3 tojó a jeladó felszerelésekor 2009-ben a visegrádi-hegységben és egy gerecsei párnál volt folyamatos õrzés. Egy börzsönyi és a Visegrádi-hegységben egy másik párnál részleges õrzés volt. Az elsõdleges cél a turisták általi zavarás megakadályozása volt. Különösen fontos volt ez a Visegrádi-hegységben, ahol az újonnan megtelepedett pár az ország legforgalmasabb turistaútjának közvetlen közelében költött. Az õrzés sikeres volt, az összes õrzött fészekbõl sikeresen kirepültek a fiókák, bár az új párnál megfigyeltünk egy tönkrement, a fészekbõl kisodort tojást. Valószínûleg a turistáktól megriadt öreg madár sodorhatta ki, amikor leugrott a fészekrõl. Az ismeretterjesztés terén is elõrelépés történt. Elkészült az új honlap (www.vandorsolymok.hu), amelyen a faj leírása, a védelmi program bemutatása, és a friss hírek mellett már a mûholdas jeladókkal felszerelt fiatal vándorsólymok útja is nyomon követhetõ. A fajról, és védelmérõl több fórumon (például Sólyommustra, Vadlúd Sokadalom, Rádió Café, Gazdasági Rádió) beszámoltunk.

5 2009-ben 4 fiatal vándorsólyomra került 22 grammos, napelemes jeladó. A fiatal madarakra kirepülés elõtt kerültek fel a világ legkorszerûbb eszközei, amelyek lehetõvé teszik, hogy a madarakról naponta több alkalommal kapjunk GPS pontosságú információt. Mûholdas nyomkövetés Keszthelyi-hegység A négyfiókás fészekalj legerõsebb tojójára került fel a jeladó. Sajnos, a felszerelés után nem sokkal, megszûntek a fiatal madár jelei. A madarat sem a fészekben, sem a fészek környékén nem találtuk, eltûnésének pontos oka nem ismert. Vértes A jeladóval felszerelt fiatal tojó, a május végi kirepülését követõen a fészek környékén tartózkodott, egészen július közepéig. Július 15-én és 16-án tette meg elsõ nagyobb kiruccanását észak felé, és egészen Surányig (75km) jutott. Miután visszatért, csak néhány napot töltött a szülõi revírben, utána dél felé indult. Július 26-án már Újvidéken volt, és azóta gyakorlatilag ott tartózkodik. Rendszerint a város szélén alszik és napközben a városban, vagy a környezõ földeken vadászik. Tizenöt-húsz kilométernél messzebb sohasem került Újvidék városától.

6 Pilis A 2008-ban összeállt pilisi pár elõször nevelt fiatalokat, és mint rendszerint az elõször költõ párok, elcsúsztak a fiókaneveléssel. A két fióka közül az erõsebbre került itt is az adó, június közepén. A fiatal madár mintegy egy hónapot töltött a fészek környékén, majd a Mátrába, és a Tarna-vidékre látogatott, és a visszaút során útba ejtette a Jászságot, és meglepetésünkre az egyik szentendrei templomtornyot is. Ezután északnak indult, és Szlovákiát átszelve Lengyelország délkeleti részén állapodott meg. Itt Jaroslaw, Przeworsk és Lancut városokban szállt meg, és a települések fölött, illetve az azokat körülvevõ földeken vadászott. Sajnos, október 12-én adott utoljára. Nem sokkal késõbb, egy Andrzej Machaj nevû lengyel gazda ben fotókat küldött, amelyen jól látható az elpusztult vándorsólyom a jeladóval a hátán. Nem lehetett pontosan megállapítani mi történt a madárral, annyi derült csak ki, hogy Przeworsk kertvárosi részén, az utolsó koordinátától 250 méterre és a madár egyik kedvence beülõjének közelében, egy családi ház udvarán találták meg elpusztulva. Amikor szerettünk volna a madárért, illetve a jeladóért menni, érdekes módon eltûnt mindkettõ, ami további lehetõségeket vet fel (a megtaláló szerint, õ kint hagyta a tetemet a kertben, és azt elvitte kóbor kutya, nyest, vagy más szõrmés ragadozó). Valószínû, hogy az igazságot már nem fogjuk megtudni. fotó: ismeretelen megtaláló (Lengyelország)

7 Bükk A bükki fiatal tojóra június 5-én került fel a jeladó, de elsõ nagyobb útjára csak július 8-án indult. Addig a fészek körülbelül 7 kilométeres körzetében maradt. Elsõ nagyobb útján Szlovákiát átszelve a lengyel Kárpátokba jutott, ahol nem sokat idõzött, mert július 10-én már ismét a Bükkben volt. Pár nap múlva keletnek indult, és az Alföldet, valamint a Partium északi részét átszelve az ukrán Kárpátokba jutott, ahonnan szintén visszatért a Bükkbe. Július 24-én azonban már Dél-Lengyelországban (Krakkó és a Szlovák határ között) volt, ahol egészen augusztus 17-ig maradt. Ezután kóborlásba kezdett, amely során ellátogatott Csehországba, majd vissza Lengyelországba. Utolsó koordinátái Kelet-Szlovákiából jöttek. Az utolsó adat szeptember 3-án, Stropkov városka közelébõl jött, egy erdõs területrõl. Nem sokkal késõbb, kérésünkre a szlovák kollégák körülnéztek a területen, és találtak is meszelést az adott területen, a sólyom azonban sajnos nem került meg. Közös és hasonló vonások a mûholdas jeladók segítségével nyomon követett fiatal vándorsólymok mozgásaiban mintegy egy-másfél hónapig maradnak a kirepülési hely néhány kilométeres körzetében; az erdõs részeken elõszeretettel ülnek be a tarvágások, erdõfoltok szélsõ fáira, akár éjszakára is; annak ellenére, hogy településektõl viszonylag távol repültek ki (életük korai szakaszában nem láttak várost), nem féltek a városoktól, sõt elõszeretettel használták azokat éjszakázásra, és vadászatra ez talán kevésbé volt jellemzõ a bükki madárra, amely a városoktól legtávolabb nevelkedett; a kirepülés utáni elsõ két hónapban nem használták a sólymok a magasfeszültségû oszlopokat, késõbb azonban megszokták, és használták ezeket; az ideiglenes megtelepedési területen szisztematikusan váltogatták a rendelkezésre álló táplálékforrásokat, azaz rendszeres idõközönként váltogatták a vadászterületüket. Összességében, a jeladós nyomkövetésbõl nagyon sok új információt szereztünk, amelyek késõbb részleteiben publikálásra kerülnek. Azt már most jól lehet látni, hogy akárcsak a kerecsensólyom esetében a hazai vándorsólymok védelmét is csak nemzetközi összefogással lehet megoldani. Fontos ugyanakkor, hogy a veszélyeztetett fészkek környékén az õrzést egészen addig folytassuk, amíg el nem hagyják a fiatalok a revírt. A kirepülés és a szülõi revír elhagyása közötti idõszakban, a fiatalok (területtõl függõen) egy nagyjából 3 7 kilométeres körzetben mozognak, ezért e területen kiemelkedõ fontossága van a középfeszültségû oszlopok szigetelésének. Várható továbbá, hogy a hazai vándorsólyom-állomány növekedésével, a településekre beálló fiatal vándorsólymok, és a galambászok között felerõsödnek a konfliktusok, amelyek tompítására eszközt kell találni.

8 Résztvevõk, támogatók A Pilis Természetvédelmi Egyesület és az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya által koordinált vándorsólyom-védelmi programban a következõ szervezetek munkatársai vettek még részt: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Pro Vértes Közalapítvány, Százvíz Természetvédelmi Egyesület, valamint számos önkéntes, akik a fészekõrzésben vettek részt, minden közremûködõnek ezúton is köszönjük segítségét! A jeladós nyomkövetést 2009-ben a Norvég Civil Alap, és a MOL támogatta. összeállította: Prommer Mátyás országos koordinátor Vándorsólyom-védelmi Program fotók: Molnár István Lotár

A Magyar Nemzeti Parkok Hete keretében kerül fel az utolsó, idei műholdas jeladó egy kerecsensólyomra

A Magyar Nemzeti Parkok Hete keretében kerül fel az utolsó, idei műholdas jeladó egy kerecsensólyomra LIFE06 NAT/H/000096 A kerecsensólyom védelme a Kárpát medencében Kedvezményezett: Bükk Nemzeti Park Igazgatóság 3304 EGER, Sánc u. 6. A Magyar Nemzeti Parkok Hete keretében kerül fel az utolsó, idei műholdas

Részletesebben

Az uhu (Bubo bubo) a Mátrában 1996 2006

Az uhu (Bubo bubo) a Mátrában 1996 2006 FOLIA HISTORICO NATURALIA MUSEI MATRAENSIS 2006 30: 285 295 Az uhu (Bubo bubo) a Mátrában 1996 2006 SOLTI BÉLA ABSTRACT: [Eagle owls (Bubo bubo) in the Mátra Hills 1996-2006] This paper summarises the

Részletesebben

fehér színű alsó farokfedőtollak Gra fi ku sok: Kó kay Sza bolcs, Matyikó Ti bor, Zsoldos Márton

fehér színű alsó farokfedőtollak Gra fi ku sok: Kó kay Sza bolcs, Matyikó Ti bor, Zsoldos Márton GUVATFÉLÉK II. Míg a korábban már bemutatott vízicsibék ritkán látható, rejtett életmódú madarak, a szárcsa sokfelé előforduló, és a nyílt vízfelszíneken is könnyedén megfigyelhető madárfaj. A guvatfélék

Részletesebben

Madártávlat Madártani és természetvédelmi folyóirat

Madártávlat Madártani és természetvédelmi folyóirat www.mme.hu XX. évf. 3. szám 530 Ft (MME-tagoknak térítésmentes) Madártávlat Madártani és természetvédelmi folyóirat 2013 ősz A kacagócsér természetrajza Kutyák szerepe a természetvédelemben Tanösvények

Részletesebben

2014 éves jelentés. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. 1121 Budapest, Költő u. 21. e-mail: mme@mme.hu telefon: 06 1 275 6247

2014 éves jelentés. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. 1121 Budapest, Költő u. 21. e-mail: mme@mme.hu telefon: 06 1 275 6247 Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1121 Budapest, Költő u. 21. e-mail: mme@mme.hu telefon: 06 1 275 6247 Hazánk madárvédelmét támogathatja adományával és adójának 1%-ával! Bankszámlaszámunk:

Részletesebben

Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány

Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány RAGADOZÓMADÁR-VÉDELMI PROGRAM Készült a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával www.baranyamadar.hu A TERMÉSZET SZOLGÁLATÁBAN Mecseki

Részletesebben

MAGYARORSZÁG KÖZÉPFESZÜLTSÉGŰ ELEKTROMOS

MAGYARORSZÁG KÖZÉPFESZÜLTSÉGŰ ELEKTROMOS MAGYARORSZÁG KÖZÉPFESZÜLTSÉGŰ ELEKTROMOS VEZETÉKHÁLÓZATÁNAK MADÁRVÉDELMI SZEMPONTÚ ÉRTÉKELÉSE Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2008, Budapest A jelentés elkészítését a Környezetvédelmi és

Részletesebben

A KÉK VÉRCSE VÉDELME A PANNON RÉGIÓBAN 2006 2009

A KÉK VÉRCSE VÉDELME A PANNON RÉGIÓBAN 2006 2009 vercse_layout 1 2010.03.10. 5:50 Page 1 A KÉK VÉRCSE VÉDELME A PANNON RÉGIÓBAN 2006 2009 Fotó: Lóki Csaba A LIFE Nature projekt (LIFE05 NAT/H/000122) összefoglaló jelentése vercse_layout 1 2010.03.10.

Részletesebben

A KERECSENSÓLYOM VÉDELME Északkelet BULGÁRIÁBAN, MAGYARORSZÁGON, ROMÁNIÁBAN

A KERECSENSÓLYOM VÉDELME Északkelet BULGÁRIÁBAN, MAGYARORSZÁGON, ROMÁNIÁBAN A KERECSENSÓLYOM VÉDELME Északkelet BULGÁRIÁBAN, MAGYARORSZÁGON, ROMÁNIÁBAN és SZLOVÁKIÁBAN 2010 2014 A LIFE09 NAT/HU/000384 számú LIFE Nature projekt összefoglaló jelentése A kiadvány az Európai unió

Részletesebben

PUSZTADOKTOR MAGAZIN

PUSZTADOKTOR MAGAZIN PUSZTADOKTOR MAGAZIN VI. évfolyam 9-11. szám a Madárkórház Alapítvány magazinja 2011. szeptember-november A Szellővé vált Csutka kiröptetése Bogyó Mérföldkő a darvak színes gyűrűs jelölésében Madarak és

Részletesebben

Vörös vércse (Falco tinnunculus Linnaeus, 1758) telepítési kísérletek a Bakony térségében (2001-2002)*

Vörös vércse (Falco tinnunculus Linnaeus, 1758) telepítési kísérletek a Bakony térségében (2001-2002)* A TERMÉSZETES ÉS ÉPÍTETT KÖRNYEZET VÉDELME 6.3 Vörös vércse (Falco tinnunculus Linnaeus, 1758) telepítési kísérletek a Bakony térségében (2001-2002)* Barta Zoltán Bakonyi Természettudományi Múzeum, 8420

Részletesebben

A kis lilik (Anser erythropus) védelme az európai vonulási útvonalon

A kis lilik (Anser erythropus) védelme az európai vonulási útvonalon A kis lilik (Anser erythropus) védelme az európai vonulási útvonalon A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság LIFE Nature programja a Hortobágyon 2005 2009 Conservation of Anser erythropus on European migration

Részletesebben

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Közhasznúsági jelentése 2011.

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Közhasznúsági jelentése 2011. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Közhasznúsági jelentése 2011. TARTALOM Bevezető...4 Szervezet...4 Tagság...4 Elnökség...4 Helyi Csoportok...5 MME Budapesti Helyi Csoport...5 MME Békés megyei

Részletesebben

A költőhelyre zsákmánnyal berepülő gyöngybagoly (Fotó: Dr. Kalotás Zsolt) Szöveg: Bank László. Nyomda: Kállaik Kft. 2009.

A költőhelyre zsákmánnyal berepülő gyöngybagoly (Fotó: Dr. Kalotás Zsolt) Szöveg: Bank László. Nyomda: Kállaik Kft. 2009. Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány GYÖNGYBAGOLYVÉDELMI PROGRAM www.baranyamadar.hu A TERMÉSZET SZOLGÁLATÁBAN A költőhelyre zsákmánnyal berepülő gyöngybagoly (Fotó: Dr. Kalotás Zsolt) Kiadó: Baranya

Részletesebben

vadásztársaink Tollas vadásztársaink KÓCSAGVÁRI FÜZETEK Neusiedler See - Seewinkel Fertő - Hanság aaa

vadásztársaink Tollas vadásztársaink KÓCSAGVÁRI FÜZETEK Neusiedler See - Seewinkel Fertő - Hanság aaa N AT I O N A L PA R K Neusiedler See - Seewinkel Fertő - Hanság Tollas vadásztársaink NEMZETI PARK aaa KÓCSAGVÁRI FÜZETEK 1 Tartalomjegyzék Bevezető 3 Nappali ragadozók Rétisas 5 Parlagi sas 6 Barna rétihéja

Részletesebben

Ritka és Telepesen fészkelő madarak Monitoringja ( R T M ) Általános RTM felmérések. Programismertető és útmutató

Ritka és Telepesen fészkelő madarak Monitoringja ( R T M ) Általános RTM felmérések. Programismertető és útmutató Ritka és Telepesen fészkelő madarak Monitoringja ( R T M ) Általános RTM felmérések Programismertető és útmutató 2008. március Budapest - Nyíregyháza Verziószám: 2.1 Összeállította: Nagy Károly, Szép Tibor,

Részletesebben

Madártávlat Madártani és természetvédelmi folyóirat

Madártávlat Madártani és természetvédelmi folyóirat www.mme.hu XX. évf. 4. szám 530 Ft (MME-tagoknak térítésmentes) Madártávlat Madártani és természetvédelmi folyóirat 2013 tél A nyírfajd természetrajza A lantfarkúmadarak Seregélyek a hóban Képes madárhatározó

Részletesebben

SZEGEDI ZSOLT RAGADOZÓMADARAK ABAÚJBAN ÉS ZEMPLÉNBEN

SZEGEDI ZSOLT RAGADOZÓMADARAK ABAÚJBAN ÉS ZEMPLÉNBEN SZEGEDI ZSOLT RAGADOZÓMADARAK ABAÚJBAN ÉS ZEMPLÉNBEN Abaúj-Zemplén Értékeiért Közhasznú Egyesület 2007 Borító terv: Szegedi Zsolt és Jászay Gábor A fényképeket készítették: Írta: Szegedi Zsolt Címlap:

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR

SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR A KÉK VÉRCSE (FALCO VESPERTINUS) VÉDELMÉNEK TUDOMÁNYOS MEGALAPOZÁSA Doktori (PhD) értekezés Palatitz Péter Gödöllő 2012 A doktori iskola megnevezése:

Részletesebben

VETÉSI VARJÚ KONFLIKTUSKEZELÉSI TERV

VETÉSI VARJÚ KONFLIKTUSKEZELÉSI TERV VETÉSI VARJÚ KONFLIKTUSKEZELÉSI TERV Javaslatok a vetési varjúval, mint védett fajjal kapcsolatban keletkező konfliktushelyzetek egységes kezelésére Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület A kék

Részletesebben

Harkályok IV. A hazai harkályokat áttekintő sorozatunk végén a többitől jól elkülönülő két harkályfélénket mutatjuk be. Nyaktekercs röpkép frissen kirepült fiatal példány A nyaktekercs (Jynx torquilla)

Részletesebben

4. évfolyam 3. szám (14.) 2009. december

4. évfolyam 3. szám (14.) 2009. december 4. évfolyam 3. szám (14.) 2009. december Természetvédelem Észak-Magyarországon Értékőrzés és együttműködés Köztársasági elnöki látogatás a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságon ólyom László köztársasági elnök

Részletesebben

Vélemény a fehér gólya természetvédelmi helyzetéről Készítette: Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület, Veszprém

Vélemény a fehér gólya természetvédelmi helyzetéről Készítette: Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület, Veszprém Vélemény a fehér gólya természetvédelmi helyzetéről Készítette: Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület, Veszprém 1. Bevezetés, helyzetelemzés A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület a fehér

Részletesebben

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány félévente megjelenő kiadványa

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány félévente megjelenő kiadványa A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány félévente megjelenő kiadványa ha sz no sít ot t pa pí ro n III. évfolyam / 2008 / 2. szám Új ra Bagolysors 1 Kiadja: Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány 2230 Gyömrő, Eötvös

Részletesebben

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM. A különböző tojástípusok, mesterséges fészkek és a zavarás szerepe fészekaljpredációs vizsgálatok során.

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM. A különböző tojástípusok, mesterséges fészkek és a zavarás szerepe fészekaljpredációs vizsgálatok során. PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Biológiai Doktori Iskola Ökológia Doktori Program A különböző tojástípusok, mesterséges fészkek és a zavarás szerepe fészekaljpredációs vizsgálatok során PhD értekezés tézisei Kurucz

Részletesebben

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány félévente megjelenő kiadványa. 10 éves a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány félévente megjelenő kiadványa. 10 éves a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány BAGOLYSORS A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány félévente megjelenő kiadványa 10 éves a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány II. évfolyam 1. szám - 2007 Bagolysors - 1-2007 II/1 Kiadja Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány

Részletesebben

PUSZTADOKTOR MAGAZIN

PUSZTADOKTOR MAGAZIN PUSZTADOKTOR MAGAZIN VIII. évfolyam 6. szám a Madárkórház Alapítvány havilapja 2013. június Köszönjük, hogy repülhetnek! Gyurgyalag, 2013-ban az év madara Kabasólyom Kuvikóvoda Köszönjük, hogy repülhetnek!

Részletesebben

nagy tollfülek keskenyebb szárny sárgás

nagy tollfülek keskenyebb szárny sárgás Baglyok II. Az erdei fülesbagoly (Asio otus) az egyik leggyakoribb bagolyfajunk. Szigorúan éjszakai aktivitású ragadozó. A másik nagyon gyakori rokonától, a macskabagolytól még éjjel röptében is viszonylag

Részletesebben

A Felsővárosi Általános Iskola diáklapja 2011. április 6. évfolyam 1. szám Ökológiai különszám

A Felsővárosi Általános Iskola diáklapja 2011. április 6. évfolyam 1. szám Ökológiai különszám A Felsővárosi Általános Iskola diáklapja 2011. április 6. évfolyam 1. szám Ökológiai különszám Ezt az újságot környezetbarát papírra nyomtattuk. Védjük a természetet! Szerkesztői levél Kedves Olvasók!

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM ERDŐMÉRNÖKI KAR VADGAZDÁLKODÁSI INTÉZET SZAKDOLGOZAT A BÜTYKÖS HATTYÚ (CYGNUS OLOR) MAGYARORSZÁGI HELYZETE

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM ERDŐMÉRNÖKI KAR VADGAZDÁLKODÁSI INTÉZET SZAKDOLGOZAT A BÜTYKÖS HATTYÚ (CYGNUS OLOR) MAGYARORSZÁGI HELYZETE NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM ERDŐMÉRNÖKI KAR VADGAZDÁLKODÁSI INTÉZET SZAKDOLGOZAT A BÜTYKÖS HATTYÚ (CYGNUS OLOR) MAGYARORSZÁGI HELYZETE ALBERT LÁSZLÓ VADGAZDA MÉRNÖK JELÖLT 2003 3 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS...4.

Részletesebben