MOL fiatal tojó a kirepülés elõtt. vandorsolymok.hu JELENTÉS A VÁNDORSÓLYOM SZÍNESGYÛRÛZÉSI ÉS MÛHOLDAS JELADÓS PROGRAMHOZ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MOL fiatal tojó a kirepülés elõtt. vandorsolymok.hu JELENTÉS A VÁNDORSÓLYOM SZÍNESGYÛRÛZÉSI ÉS MÛHOLDAS JELADÓS PROGRAMHOZ"

Átírás

1 MOL fiatal tojó a kirepülés elõtt vandorsolymok.hu JELENTÉS A VÁNDORSÓLYOM SZÍNESGYÛRÛZÉSI ÉS MÛHOLDAS JELADÓS PROGRAMHOZ vándorsólyom-védelmi program 2009

2 A vándorsólyom-gyûrûzési és mûholdas nyomkövetési engedélyrõl szóló határozatokban foglaltaknak megfelelõen, az alábbiakban olvasható a jelentés, a évi vándorsólyom-gyûrûzési és védelmi tevékenységek eredményeirõl. A Pilis Természetvédelmi Egyesület és az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya 2009-ben is folytatta munkáját a vándorsólyom hazai állományának védelme érdekében. A költési idõszakban ellenõrzésre kerültek az ismert fészkelõhelyek, és folytatódott a potenciális fészkelõhelyek felmérése. A kritikus helyeken fészekõrzést szerveztünk az emberi zavarás megakadályozására.

3 Fészkelés, gyûrûzés 2009-ben 17 revírt foglaló párt ismertünk Magyarországon. A 16 ismert revír mellett egy új pár megtelepedését regisztráltuk (Visegrádi-hegység). További 3-4 meg nem talált pár is valószínûsíthetõ. A 17 párból 14 biztosan elkezdte a költést, három sikertelen párról (Bakony, Mátra, Bükk) nincs információnk a költés megkezdését illetõen. Az érintett bükki pár esetében lehet, hogy sikeres volt a fészkelés (fiatal madarakat figyeltek meg nem sokkal kirepülés után), de biztos információink nincsenek. Két esetben, feltehetõen tojásos idõszakban hiúsult meg a költés (Balaton-felvidék, Börzsöny), ismeretlen okból. Egy esetben (Pilis) egy tíznapos korában, valószínûleg fertõzésben elpusztult fiókát találtunk a fészekben. Összes ismert pár Elkezdte a költést Sikeresen költött (ellenõrizve) Nem kezdett költésbe / nincs biztos információ Meghiúsult költés 17 pár 14 pár 11 pár 3 pár 3 pár Feltûnõ, hogy a börzsönyi pár költése már a harmadik éve hiúsul meg, és mindig korai tojásos idõszakban. Indokolt volna ezért a pár folyamatos õrzése, amit önkéntesekkel egyelõre nem tudtunk megoldani. A mátrai pár esetében hasonló a helyzet. Tizenegy pár sikeresen költött, összesen 35 fiatal repült ki az ismert fészkekbõl, a sikeres párok átlagos költési sikere 3,14 fiatal/fészek. A fiókák eloszlása fészkenként: 4 fióka x 4 fészek; 3 x 5; 2 x 2. A fiókákra ornitológiai, és piros alapon világos karakterekkel jelölt színes gyûrû került. Kirepülés után, több helyen is még hetekig meg lehetett figyelni a színes gyûrûs fiatalokat. Az elsõ, a kirepülés helyétõl távoli megfigyelés is megtörtént: szeptember 20-án, Észak-Szászországban (Németország), Gröditz település közelében fényképeztek egy színes gyûrûs magyar vándorsólymot. Sajnos, a kódot nem sikerült leolvasni, de a gyûrûk mérete és kombinációja alapján egyértelmûen egy magyar madárról van szó. 40 Fiókás párok száma Kirepült fiókák száma Párok száma Költési siker

4 Védelmi tevékenység A P3 tojó a jeladó felszerelésekor 2009-ben a visegrádi-hegységben és egy gerecsei párnál volt folyamatos õrzés. Egy börzsönyi és a Visegrádi-hegységben egy másik párnál részleges õrzés volt. Az elsõdleges cél a turisták általi zavarás megakadályozása volt. Különösen fontos volt ez a Visegrádi-hegységben, ahol az újonnan megtelepedett pár az ország legforgalmasabb turistaútjának közvetlen közelében költött. Az õrzés sikeres volt, az összes õrzött fészekbõl sikeresen kirepültek a fiókák, bár az új párnál megfigyeltünk egy tönkrement, a fészekbõl kisodort tojást. Valószínûleg a turistáktól megriadt öreg madár sodorhatta ki, amikor leugrott a fészekrõl. Az ismeretterjesztés terén is elõrelépés történt. Elkészült az új honlap ( amelyen a faj leírása, a védelmi program bemutatása, és a friss hírek mellett már a mûholdas jeladókkal felszerelt fiatal vándorsólymok útja is nyomon követhetõ. A fajról, és védelmérõl több fórumon (például Sólyommustra, Vadlúd Sokadalom, Rádió Café, Gazdasági Rádió) beszámoltunk.

5 2009-ben 4 fiatal vándorsólyomra került 22 grammos, napelemes jeladó. A fiatal madarakra kirepülés elõtt kerültek fel a világ legkorszerûbb eszközei, amelyek lehetõvé teszik, hogy a madarakról naponta több alkalommal kapjunk GPS pontosságú információt. Mûholdas nyomkövetés Keszthelyi-hegység A négyfiókás fészekalj legerõsebb tojójára került fel a jeladó. Sajnos, a felszerelés után nem sokkal, megszûntek a fiatal madár jelei. A madarat sem a fészekben, sem a fészek környékén nem találtuk, eltûnésének pontos oka nem ismert. Vértes A jeladóval felszerelt fiatal tojó, a május végi kirepülését követõen a fészek környékén tartózkodott, egészen július közepéig. Július 15-én és 16-án tette meg elsõ nagyobb kiruccanását észak felé, és egészen Surányig (75km) jutott. Miután visszatért, csak néhány napot töltött a szülõi revírben, utána dél felé indult. Július 26-án már Újvidéken volt, és azóta gyakorlatilag ott tartózkodik. Rendszerint a város szélén alszik és napközben a városban, vagy a környezõ földeken vadászik. Tizenöt-húsz kilométernél messzebb sohasem került Újvidék városától.

6 Pilis A 2008-ban összeállt pilisi pár elõször nevelt fiatalokat, és mint rendszerint az elõször költõ párok, elcsúsztak a fiókaneveléssel. A két fióka közül az erõsebbre került itt is az adó, június közepén. A fiatal madár mintegy egy hónapot töltött a fészek környékén, majd a Mátrába, és a Tarna-vidékre látogatott, és a visszaút során útba ejtette a Jászságot, és meglepetésünkre az egyik szentendrei templomtornyot is. Ezután északnak indult, és Szlovákiát átszelve Lengyelország délkeleti részén állapodott meg. Itt Jaroslaw, Przeworsk és Lancut városokban szállt meg, és a települések fölött, illetve az azokat körülvevõ földeken vadászott. Sajnos, október 12-én adott utoljára. Nem sokkal késõbb, egy Andrzej Machaj nevû lengyel gazda ben fotókat küldött, amelyen jól látható az elpusztult vándorsólyom a jeladóval a hátán. Nem lehetett pontosan megállapítani mi történt a madárral, annyi derült csak ki, hogy Przeworsk kertvárosi részén, az utolsó koordinátától 250 méterre és a madár egyik kedvence beülõjének közelében, egy családi ház udvarán találták meg elpusztulva. Amikor szerettünk volna a madárért, illetve a jeladóért menni, érdekes módon eltûnt mindkettõ, ami további lehetõségeket vet fel (a megtaláló szerint, õ kint hagyta a tetemet a kertben, és azt elvitte kóbor kutya, nyest, vagy más szõrmés ragadozó). Valószínû, hogy az igazságot már nem fogjuk megtudni. fotó: ismeretelen megtaláló (Lengyelország)

7 Bükk A bükki fiatal tojóra június 5-én került fel a jeladó, de elsõ nagyobb útjára csak július 8-án indult. Addig a fészek körülbelül 7 kilométeres körzetében maradt. Elsõ nagyobb útján Szlovákiát átszelve a lengyel Kárpátokba jutott, ahol nem sokat idõzött, mert július 10-én már ismét a Bükkben volt. Pár nap múlva keletnek indult, és az Alföldet, valamint a Partium északi részét átszelve az ukrán Kárpátokba jutott, ahonnan szintén visszatért a Bükkbe. Július 24-én azonban már Dél-Lengyelországban (Krakkó és a Szlovák határ között) volt, ahol egészen augusztus 17-ig maradt. Ezután kóborlásba kezdett, amely során ellátogatott Csehországba, majd vissza Lengyelországba. Utolsó koordinátái Kelet-Szlovákiából jöttek. Az utolsó adat szeptember 3-án, Stropkov városka közelébõl jött, egy erdõs területrõl. Nem sokkal késõbb, kérésünkre a szlovák kollégák körülnéztek a területen, és találtak is meszelést az adott területen, a sólyom azonban sajnos nem került meg. Közös és hasonló vonások a mûholdas jeladók segítségével nyomon követett fiatal vándorsólymok mozgásaiban mintegy egy-másfél hónapig maradnak a kirepülési hely néhány kilométeres körzetében; az erdõs részeken elõszeretettel ülnek be a tarvágások, erdõfoltok szélsõ fáira, akár éjszakára is; annak ellenére, hogy településektõl viszonylag távol repültek ki (életük korai szakaszában nem láttak várost), nem féltek a városoktól, sõt elõszeretettel használták azokat éjszakázásra, és vadászatra ez talán kevésbé volt jellemzõ a bükki madárra, amely a városoktól legtávolabb nevelkedett; a kirepülés utáni elsõ két hónapban nem használták a sólymok a magasfeszültségû oszlopokat, késõbb azonban megszokták, és használták ezeket; az ideiglenes megtelepedési területen szisztematikusan váltogatták a rendelkezésre álló táplálékforrásokat, azaz rendszeres idõközönként váltogatták a vadászterületüket. Összességében, a jeladós nyomkövetésbõl nagyon sok új információt szereztünk, amelyek késõbb részleteiben publikálásra kerülnek. Azt már most jól lehet látni, hogy akárcsak a kerecsensólyom esetében a hazai vándorsólymok védelmét is csak nemzetközi összefogással lehet megoldani. Fontos ugyanakkor, hogy a veszélyeztetett fészkek környékén az õrzést egészen addig folytassuk, amíg el nem hagyják a fiatalok a revírt. A kirepülés és a szülõi revír elhagyása közötti idõszakban, a fiatalok (területtõl függõen) egy nagyjából 3 7 kilométeres körzetben mozognak, ezért e területen kiemelkedõ fontossága van a középfeszültségû oszlopok szigetelésének. Várható továbbá, hogy a hazai vándorsólyom-állomány növekedésével, a településekre beálló fiatal vándorsólymok, és a galambászok között felerõsödnek a konfliktusok, amelyek tompítására eszközt kell találni.

8 Résztvevõk, támogatók A Pilis Természetvédelmi Egyesület és az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya által koordinált vándorsólyom-védelmi programban a következõ szervezetek munkatársai vettek még részt: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Pro Vértes Közalapítvány, Százvíz Természetvédelmi Egyesület, valamint számos önkéntes, akik a fészekõrzésben vettek részt, minden közremûködõnek ezúton is köszönjük segítségét! A jeladós nyomkövetést 2009-ben a Norvég Civil Alap, és a MOL támogatta. összeállította: Prommer Mátyás országos koordinátor Vándorsólyom-védelmi Program fotók: Molnár István Lotár

KERECSENSÓLYMOK ÉS KERECSENSÓLYOM-VÉDELEM UKRAJNÁBAN - Összefoglaló a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak ukrajnai útjáról

KERECSENSÓLYMOK ÉS KERECSENSÓLYOM-VÉDELEM UKRAJNÁBAN - Összefoglaló a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak ukrajnai útjáról KERECSENSÓLYMOK ÉS KERECSENSÓLYOM-VÉDELEM UKRAJNÁBAN - Összefoglaló a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak ukrajnai útjáról 2011 LIFE NAT/HU/000384 KERECSENSÓLYMOK ÉS KERECSENSÓLYOM-VÉDELEM UKRAJNÁBAN

Részletesebben

Megtalálták a magyar kerecsensólymot Szerbiában

Megtalálták a magyar kerecsensólymot Szerbiában Megtalálták a magyar kerecsensólymot Szerbiában 2008. január 29-én egy háromtagú "expedíció" indult Szerbiába, az egyik műholdas jeladóval felszerelt kerecsensólyom ellenőrzésére. Az esemény előzménye,

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Parkok Hete keretében kerül fel az utolsó, idei műholdas jeladó egy kerecsensólyomra

A Magyar Nemzeti Parkok Hete keretében kerül fel az utolsó, idei műholdas jeladó egy kerecsensólyomra LIFE06 NAT/H/000096 A kerecsensólyom védelme a Kárpát medencében Kedvezményezett: Bükk Nemzeti Park Igazgatóság 3304 EGER, Sánc u. 6. A Magyar Nemzeti Parkok Hete keretében kerül fel az utolsó, idei műholdas

Részletesebben

FOKOZOTTAN VÉDETT RAGADOZÓMADÁR- FAJOK ÉS A FEKETE GÓLYA MAGYARORSZÁGI HELYEZTE

FOKOZOTTAN VÉDETT RAGADOZÓMADÁR- FAJOK ÉS A FEKETE GÓLYA MAGYARORSZÁGI HELYEZTE FOKOZOTTAN VÉDETT RAGADOZÓMADÁR- FAJOK ÉS A FEKETE GÓLYA MAGYARORSZÁGI HELYEZTE SÓLYOMCSALOGATÓ Szarvas 2015. február 28. KERECSNSÓLYOM- VÉDELMI PROGRAM EREDMÉNYEI 2014 KERECSENSÓLYOM KÖLTÉSI EREDMÉNYEK

Részletesebben

Parlagi sasok nyomkövetési módszerei

Parlagi sasok nyomkövetési módszerei Parlagi sasok nyomkövetési módszerei Horváth Márton, Bagyura János, Bereczky Attila, Demeter Iván, Fatér Imre, Juhász Tibor, Kovács András, Kovács Szilvia, Molnár István Lotár, Prommer Mátyás és Szabó

Részletesebben

MADARAK JELADÓKKAL. Nagy Károly Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kutatók Éjszakája - Nyíregyházi Főiskola szeptember 26.

MADARAK JELADÓKKAL. Nagy Károly Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kutatók Éjszakája - Nyíregyházi Főiskola szeptember 26. MADARAK JELADÓKKAL Nagy Károly Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kutatók Éjszakája - Nyíregyházi Főiskola 2014. szeptember 26. GPS és GPS-GSM jeladók GPS és GPS-GSM jeladók Microwave Telemetry,

Részletesebben

Beszámoló: Madártani szakmai kirándulás a Cséffai Természetvédelmi Területre

Beszámoló: Madártani szakmai kirándulás a Cséffai Természetvédelmi Területre Beszámoló: Madártani szakmai kirándulás a Cséffai Természetvédelmi Területre 200 december 7-9 Első nap Útvonal: gyalog, szálláshely - tavakat elválasztó út gát - megfigyelőtorony a 2-es tó partján szálláshely

Részletesebben

LIFE- utáni védelmi terv. Akció megnevezése Terület Leírás ütemezés Felelős szervezetek A1 A mezőgazdasági támogatási Minden

LIFE- utáni védelmi terv. Akció megnevezése Terület Leírás ütemezés Felelős szervezetek A1 A mezőgazdasági támogatási Minden LIFE- utáni védelmi terv A1 A mezőgazdasági támogatási Minden Mostantól amíg meg rendszer és az ahhoz kapcsolódó projekt terület nem valósul 2013- élőhely kezelési gyakorlat ban hatásának vizsgálata kerecsen

Részletesebben

Parlagisas-védelem a Kárpát-medencében 2002-2005. a LIFE02NAT/H/8627 projekt összefoglaló jelentése

Parlagisas-védelem a Kárpát-medencében 2002-2005. a LIFE02NAT/H/8627 projekt összefoglaló jelentése Parlagisas-védelem a Kárpát-medencében 2002-2005 a LIFE02NAT/H/8627 projekt összefoglaló jelentése Fiatal parlagi sas. Fotó: Kovács András Fiatal parlagi sas. Fotó: Kovács András Fiatal parlagi sas. Fotó:

Részletesebben

2012 év madara - az egerészölyv

2012 év madara - az egerészölyv 2012 év madara - az egerészölyv Az egerészölyv a leggyakoribb ragadozó madarunk, sík- és hegyvidéken egyaránt előfordul, így a laikusok által úton-útfélen látott sasok általában ennek a fajnak a képviselői.

Részletesebben

A MÁSODIK KERECSENSÓLYOM-VÉDELMI EXPEDÍCIÓ UKRAJNÁBA ÉS A LIFE PROJEKTTERÜLET ELLENŐRZÉSE DOBRUDZSÁBAN, ROMÁNIÁBAN

A MÁSODIK KERECSENSÓLYOM-VÉDELMI EXPEDÍCIÓ UKRAJNÁBA ÉS A LIFE PROJEKTTERÜLET ELLENŐRZÉSE DOBRUDZSÁBAN, ROMÁNIÁBAN A MÁSODIK KERECSENSÓLYOM-VÉDELMI EXPEDÍCIÓ UKRAJNÁBA ÉS A LIFE PROJEKTTERÜLET ELLENŐRZÉSE DOBRUDZSÁBAN, ROMÁNIÁBAN 2012 LIFE NAT/HU/000384 A MÁSODIK KERECSENSÓLYOM-VÉDELMI EXPEDÍCIÓ UKRAJNÁBA ÉS A LIFE

Részletesebben

Mátra (3.) túra (57.) (teljesítményt.) 15 km

Mátra (3.) túra (57.) (teljesítményt.) 15 km Sétáink és túráink Sorszám Időpont Helyszín "Keret" Táv (kb.) 1. 2001. 04. 11. Budai-hegység (1.) túra (1.) 9 km 2. 2001. 07. 10. Eperjes-Tokaji-hegység (1.) nyári tábor (1.) 14 km 3. 2001. 07. 12. Szinyei-dombság

Részletesebben

Kerecsen-jeladózás: célok és eszközök

Kerecsen-jeladózás: célok és eszközök Kerecsen-jeladózás: célok és eszközök PROMMER Mátyás Sólyomcsalogató, Szarvas, 2015.02.28-03.01. MIÉRT JELÖLÜNK ÁLLATOKAT? - Vonuláskutatás - Területhasználat - Mortalitási tényezők feltárása - Hatékony

Részletesebben

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület PARLAGI SAS VÉDELEMI MUNKACSOPORT 2003. ÉVI JELENTÉSE

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület PARLAGI SAS VÉDELEMI MUNKACSOPORT 2003. ÉVI JELENTÉSE Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület PARLAGI SAS VÉDELEMI MUNKACSOPORT 2003. ÉVI JELENTÉSE Összeállította: Horváth Márton, Bagyura János, Demeter Iván, Fatér Imre és Kovács András A Munkacsoport

Részletesebben

Kedves Tanárok! 1. rész: Prológus

Kedves Tanárok! 1. rész: Prológus Kedves Tanárok! Az alábbi kisfilmek a természettel, környezetvédelemmel foglalkozó emberek, szervezetek munkáját mutatják be. Az egyes fejezetek után kérdéseket teszünk fel a filmekben elhangzott kérdésekkel

Részletesebben

Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk

Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. Természetes élőhelyek A változatos növényzetű környezet egész

Részletesebben

LIFE- utáni védelmi terv

LIFE- utáni védelmi terv LIFE- utáni védelmi terv Akció megnevezése Terület Leírás Ütemezés Felelős szervezetek A1. A mezőgazdasági támogatási rendszer és az Minden Tanácsadás a gazdálkodóknak, hogy SBPB ahhoz kapcsolódó élőhely

Részletesebben

A kis lilik védelme az európai vonulási útvonal mentén

A kis lilik védelme az európai vonulási útvonal mentén A kis lilik védelme az európai vonulási útvonal mentén A kis lilik Anser erythropus n A kis lilik Európa egyik legveszélyeztetettebb madárfaja. A skandináviai költőállomány, melyet a XX. sz. elején több

Részletesebben

Kraszna története / utolsó frissítés: 2012.09.12. / szöveg: Nagy Károly

Kraszna története / utolsó frissítés: 2012.09.12. / szöveg: Nagy Károly Bevezető Madárvédelem és kutatás határok nélkül címmel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és szlovák partnerei (BirdLife Szlovákia és Raptor Protection of Slovakia), a Magyarország-Szlovákia

Részletesebben

Ragadozómadár-monitoring (RMM) Módszertani útmutató

Ragadozómadár-monitoring (RMM) Módszertani útmutató Ragadozómadár-monitoring (RMM) Módszertani útmutató 2014 Háttér A hazai ragadozómadár-felmérési programok hosszú múltra tekintenek vissza, amelyek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

Részletesebben

Dr. Palatitz Péter MME Kékvércse-védelmi Munkacsoport

Dr. Palatitz Péter MME Kékvércse-védelmi Munkacsoport A kék vércse védelme a Pannon régióban LIFE05/NAT/H/000122 (2006-2009) A kék vércse védelme a Kárpát-medencében LIFE11/NAT/HU/000926 (2012-2018) Dr. Palatitz Péter MME Kékvércse-védelmi Munkacsoport Meennyiiii?*

Részletesebben

Madárvédelem Vásárhelyen

Madárvédelem Vásárhelyen Madárvédelem Vásárhelyen Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület Egyesületünket azért alakítottuk meg, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) karöltve megóvjuk Vásárhely természeti

Részletesebben

Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány

Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány RAGADOZÓMADÁR-VÉDELMI PROGRAM Készült a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával www.baranyamadar.hu A TERMÉSZET SZOLGÁLATÁBAN Mecseki

Részletesebben

KETTŐS KÖNYVVITELT VEZETŐ EGYÉB SZERVEZETEK KÖZHASZNÚ EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓJÁNAK MÉRLEGE

KETTŐS KÖNYVVITELT VEZETŐ EGYÉB SZERVEZETEK KÖZHASZNÚ EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓJÁNAK MÉRLEGE 1 8 2 8 0 5 5 1 1 0 6 adószáma cégjegyzék száma ALAPÍTVÁNY/EGYESÜLET MEGNEVEZÉSE: Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület ALAPÍTVÁNY/EGYESÜLET CÍME: 6800 Hódmezővásárhely Kölcsey u 1 A KETTŐS KÖNYVVITELT

Részletesebben

PARLAGISAS-VÉDELEMI MUNKACSOPORT ÉVI BESZÁMOLÓJA

PARLAGISAS-VÉDELEMI MUNKACSOPORT ÉVI BESZÁMOLÓJA Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület PARLAGISAS-VÉDELEMI MUNKACSOPORT 2006. ÉVI BESZÁMOLÓJA Az MME 2006. évi parlagisas-védelmi munkáit támogatta: Együttműködő partnereink: Budapest, 2007. április

Részletesebben

Elemzés a 2010-es év teljesítménytúráiról

Elemzés a 2010-es év teljesítménytúráiról Elemzés a 21-es év teljesítménytúráiról Tartalomjegyzék oldal A teljesítménytúrák száma 21-ben szakágak szerint Új túrák 21-ben 2 Teljesítménytúrák száma hetente 3 Teljesítménytúrák tájegységek szerint

Részletesebben

A túzok védelme Magyarországon LIFE04 NAT/HU/000109. Záró sajtóesemény, Kecskemét, 2008. szeptember 26.

A túzok védelme Magyarországon LIFE04 NAT/HU/000109. Záró sajtóesemény, Kecskemét, 2008. szeptember 26. Miért pont a túzok? Világszerte veszélyeztetett faj, hazánkban a századfordulón 10-12 ezer példány élt 1969-re állománya 2700-ra csökkent A faj 1969-tıl fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió

Részletesebben

Erdőben kutyával, www.parkerdo.hu

Erdőben kutyával, www.parkerdo.hu Erdőben kutyával, felelősséggel www.parkerdo.hu Kedves kutyás erdőlátogatók! Parkerdőben Rövid tájékoztató anyagunkkal szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy az erdőt békében, egymás zavarása nélkül látogathassák

Részletesebben

PARLAGISAS-VÉDELEMI MUNKACSOPORT ÉVI BESZÁMOLÓJA

PARLAGISAS-VÉDELEMI MUNKACSOPORT ÉVI BESZÁMOLÓJA Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület PARLAGISAS-VÉDELEMI MUNKACSOPORT 2007. ÉVI BESZÁMOLÓJA Együttműködő partnereink: Budapest, 2008. április Tartalomjegyzék 1. A Munkacsoport munkájában résztvevő

Részletesebben

A SZERECSENSIRÁLY (LARUS MELANOCEPHALUS) VÉDELMÉNEK LEHETŐSÉGEI HALASTAVI KÖRNYEZETBEN A FAJ TERJEDÉSÉNEK ELŐSEGÍTÉSE

A SZERECSENSIRÁLY (LARUS MELANOCEPHALUS) VÉDELMÉNEK LEHETŐSÉGEI HALASTAVI KÖRNYEZETBEN A FAJ TERJEDÉSÉNEK ELŐSEGÍTÉSE A Puszta 2001. 1/18. pp. 116-124. A SZERECSENSIRÁLY (LARUS MELANOCEPHALUS) VÉDELMÉNEK LEHETŐSÉGEI HALASTAVI KÖRNYEZETBEN A FAJ TERJEDÉSÉNEK ELŐSEGÍTÉSE 1 2 VEPRIK RÓBERT BAKACSI GÁBOR 1 SZEGEDI VADASPARK,

Részletesebben

Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek

Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek Madárfauna Halfogyasztás Madárfauna Sebzés Kárókatona Phalacrocorax carbo (Linnaeus, 1758) Rokon fajok Kis kárókatona (Phalacrocorax pygmaeus)

Részletesebben

Csortos Csaba Hámori Dániel

Csortos Csaba Hámori Dániel a Magyarországi Kuvik Oltalmi Egyesület 11 éve tartó Kiskunsági Kuvikvédelmi Programjának adatai, tapasztalatai, valamint a hazai állomány becslése országos adatgyűjtés alapján Csortos Csaba Hámori Dániel

Részletesebben

PARLAGISAS-VÉDELEMI MUNKACSOPORT 2008. ÉVI BESZÁMOLÓJA

PARLAGISAS-VÉDELEMI MUNKACSOPORT 2008. ÉVI BESZÁMOLÓJA Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület PARLAGISAS-VÉDELEMI MUNKACSOPORT 2008. ÉVI BESZÁMOLÓJA Együttmőködı partnereink: Budapest, 2009 Tartalomjegyzék A Munkacsoport munkájában résztvevı személyek

Részletesebben

Ragadozómadarak mérgezése és védelme Magyarországon Ismeretek és attitűdök

Ragadozómadarak mérgezése és védelme Magyarországon Ismeretek és attitűdök Budapest, 1. január 15. KÖZVÉLEMÉNY- ÉS PIACKUTATÓ INTÉZET 159 BUDAPEST, PF. 551. TELEFON: 250 422 TELEFAX: 250 44 E MAIL: median@median.hu WEB: http://www.median.hu/ Ragadozómadarak mérgezése és védelme

Részletesebben

AZ ADATOK ÉRTELMEZÉSE

AZ ADATOK ÉRTELMEZÉSE Territóriumtartó fajok Ezeknél a fajoknál az ún. territóriumtérképezés klasszikus módszerét alkalmazzuk. Ez abból áll, hogy a mintaterületünkről részletes, 1:10.000 vagy 1:25.000 méretarányú térképet kell

Részletesebben

HELIACA MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztály Évkönyve 2005

HELIACA MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztály Évkönyve 2005 HELIACA MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztály Évkönyve 2005 Szerkesztő: Bagyura János Szerkesztőbizottság: Demeter Iván, Horváth Márton, Palatitz Péter, Prommer Mátyás, Solt Szabolcs, Viszló Levente Technikai

Részletesebben

JAVASLATOK A FOKOZOTTAN VÉDETT NAGYTESTŰ MADÁRFAJOK ERDEI FÉSZKELŐHELYEINEK VÉDELMÉRE

JAVASLATOK A FOKOZOTTAN VÉDETT NAGYTESTŰ MADÁRFAJOK ERDEI FÉSZKELŐHELYEINEK VÉDELMÉRE Králl Attila MME JAVASLATOK A FOKOZOTTAN VÉDETT NAGYTESTŰ MADÁRFAJOK ERDEI FÉSZKELŐHELYEINEK VÉDELMÉRE ÉLŐ ERDŐ KONFERENCIA 2017. MÁRCIUS 21-22. SOPRON, MAGYARORSZÁG Javaslatok a fokozottan védett nagytestű

Részletesebben

小島 Bird Free hatékonynak bizonyult más madárfajokkal szemben is: varjak, verebek, fecskék, sirályok, kormoránok stb. Ez a leírás segítségére lesz a

小島 Bird Free hatékonynak bizonyult más madárfajokkal szemben is: varjak, verebek, fecskék, sirályok, kormoránok stb. Ez a leírás segítségére lesz a 小島 Bird Free hatékonynak bizonyult más madárfajokkal szemben is: varjak, verebek, fecskék, sirályok, kormoránok stb. Ez a leírás segítségére lesz a 小島 Bird Free galambriasztásának elvégézéshez. Amennyiben

Részletesebben

Tájékozódási futás és természetvédelem. Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető

Tájékozódási futás és természetvédelem. Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető Tájékozódási futás és természetvédelem Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető Miért van szükség védett területekre? Élőhelyek pusztulása Klímaváltozás Lecsapolás Beruházások

Részletesebben

Bódis Pál WWF Magyarország A WWF ÉS A NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁGOK TEVÉKENYSÉGE AZ ÉLET AZ ERDŐBEN PROJEKTBEN

Bódis Pál WWF Magyarország A WWF ÉS A NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁGOK TEVÉKENYSÉGE AZ ÉLET AZ ERDŐBEN PROJEKTBEN Bódis Pál WWF Magyarország A WWF ÉS A NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁGOK TEVÉKENYSÉGE AZ ÉLET AZ ERDŐBEN PROJEKTBEN WWF Magyarország 25 A WWF 25 éve van jelen Magyarországon +15 Párhuzamosan több, mint 15 természetvédelmi

Részletesebben

Jelentés a Gerecse-hegység barlangjaiban a 2008. évben végzett denevérfaunisztikai kutató munkáról

Jelentés a Gerecse-hegység barlangjaiban a 2008. évben végzett denevérfaunisztikai kutató munkáról GBTE-33/2009. Jelentés a Gerecse-hegység barlangjaiban a 2008. évben végzett denevérfaunisztikai kutató munkáról Kapja: Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (9021

Részletesebben

Vadászok szervezetten a parlagi sas. védelmében. LIFE projekt a mérgezés visszaszorítására. A probléma

Vadászok szervezetten a parlagi sas. védelmében. LIFE projekt a mérgezés visszaszorítására. A probléma Vadászok szervezetten a parlagi sas védelmében fotó: Kovács András/RaptorImages LIFE projekt a mérgezés visszaszorítására Fiatal parlagi sas Az Európai Unió LIFE programja idén lesz 20 éves, amely időtartam

Részletesebben

AZ EMBER TERÜLETHASZNÁLATÁNAK HATÁSA A HAZAI MADÁRVILÁGRA

AZ EMBER TERÜLETHASZNÁLATÁNAK HATÁSA A HAZAI MADÁRVILÁGRA AZ EMBER TERÜLETHASZNÁLATÁNAK HATÁSA A HAZAI MADÁRVILÁGRA Prommer Mátyás Gömörszőlős, 2011. október 3-5. Madarak területhasználata Fészkelési időszak (filopatria, intenzív területhasználat Diszperzió/kóborlás

Részletesebben

MME Ragadozómadár védelmi Szakosztály

MME Ragadozómadár védelmi Szakosztály HELIACA MME Ragadozómadár védelmi Szakosztály Évkönyv 2004 HELIACA MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztály Évkönyve 2004 Szerkesztő: Bagyura János Szerkesztőbizottság: Demeter Iván, Horváth Márton, Palatitz

Részletesebben

ÉVES JELENTÉS 2017 A MAGYAR MADÁRTANI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET RAGADOZÓMADÁR-VÉDELMI SZAKOSZTÁLYÁNAK TEVÉKENYSÉGÉRŐL

ÉVES JELENTÉS 2017 A MAGYAR MADÁRTANI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET RAGADOZÓMADÁR-VÉDELMI SZAKOSZTÁLYÁNAK TEVÉKENYSÉGÉRŐL ÉVES JELENTÉS 2017 A MAGYAR MADÁRTANI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET RAGADOZÓMADÁR-VÉDELMI SZAKOSZTÁLYÁNAK TEVÉKENYSÉGÉRŐL Tartalom Bevezető... 4 1. Feketególya-védelmi Program... 4 2. Gyöngybagoly-védelmi

Részletesebben

PARLAGISAS-VÉDELEMI MUNKACSOPORT ÉVI BESZÁMOLÓJA

PARLAGISAS-VÉDELEMI MUNKACSOPORT ÉVI BESZÁMOLÓJA Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület PARLAGISAS-VÉDELEMI MUNKACSOPORT 2004. ÉVI BESZÁMOLÓJA A Munkacsoport 2003-2005. évi munkáját az Európai Unió LIFE-Nature programja (LIFE2002NAT/H/8627),

Részletesebben

FEKETE GÓLYA (Ciconia Nigra)

FEKETE GÓLYA (Ciconia Nigra) FEKETE GÓLYA (Ciconia Nigra) A 2000. évben végzett felmérések alapján a fekete gólya magyarországi állománya az elmúlt évtizedben emelkedni látszik. Míg 1996-ban 150-200 párra volt tehető a fészkelő fekete

Részletesebben

Az egek ura: a rétisas

Az egek ura: a rétisas Rétisaslesért a fővárosból sem kell messzire kiruccannunk, hiszen a Pilisi Parkerdő területén, Nagymaros körzetében akár költő párral is találkozhatunk. Sőt, még a Gellért-hegy környékén is láthatunk rétisast,

Részletesebben

Meghívó felhívó. Hogyan tudtok részt venni a programban és a munkában?

Meghívó felhívó. Hogyan tudtok részt venni a programban és a munkában? Meghívó felhívó A 12.H osztály összefogásra és a Madárbarát iskola programban való résztételre hívja az iskola minden tanulóját, pedagógusát, dolgozóját, mert szeretnénk, ha egy év múlva az iskola elnyerné

Részletesebben

HELIACA. a MAGYAR RAGADOZÓMADÁR-VÉDELMI. SZAKOSZTÁLY KöZöS ÉVKönYVE

HELIACA. a MAGYAR RAGADOZÓMADÁR-VÉDELMI. SZAKOSZTÁLY KöZöS ÉVKönYVE HELIACA 2011 a MAGYAR RAGADOZÓMADÁR-VÉDELMI TAnÁcS és Az MME ragadozómadár-védelmi SZAKOSZTÁLY KöZöS ÉVKönYVE The yearbook of the Hungarian Council for the Protection of Birds of Prey and the Raptor Conservation

Részletesebben

2011. évi közhasznúsági jelentése. Bevezetés

2011. évi közhasznúsági jelentése. Bevezetés Börzsöny Természet- és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány 2011. évi közhasznúsági jelentése Bevezetés A Börzsöny Természet- és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány célja Pest és Nógrád megyében, szűkebben

Részletesebben

Közösségi jelentőségű lepkefajok kutatása az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén

Közösségi jelentőségű lepkefajok kutatása az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén Közösségi jelentőségű lepkefajok kutatása az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén II. Országos Lepkésztalálkozó Huber Attila, Visnyovszky Tamás Aggteleki NPI Az Aggteleki Nemzeti Park

Részletesebben

fenntartási tervének bemutatása

fenntartási tervének bemutatása ABorsodi-sík sík Különleges Madárvédelmi Terület fenntartási tervének bemutatása Bodnár Mihály Tájegység vezető, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Dél-borsodi Tájegysége Mi az a Borsodi-sík Különleges Madárvédelmi

Részletesebben

A kerecsensólyom védelme a Kárpát-medencében

A kerecsensólyom védelme a Kárpát-medencében A kerecsensólyom védelme a Kárpát-medencében 2006 2010 LIFE06 NAT/H/000096 számú LIFE Nature projekt összefoglaló jelentése Fiatal tojó kerecsensólyom (fotó: Bagyura János) Fiatal kerecsensólyom (fotó:

Részletesebben

LEADER HACS-ok illetékességi területei

LEADER HACS-ok illetékességi területei A Z E M V A T Á R S F I N A N S Z Í R O Z Á S Ú I N T É Z K E D É S E K I R Á N Y Í T Ó H A T Ó S Á G Á N A K 33/2013 S Z Á M Ú ( I V. 11.)K Ö Z L E M É N Y E A 30/2012. ( I I I. 24.) VM R E N D E L E

Részletesebben

Ökoturizmus és zöld partnerség Magyarországon és a közép-dunántúli régióban

Ökoturizmus és zöld partnerség Magyarországon és a közép-dunántúli régióban Ökoturizmus és zöld partnerség Magyarországon és a közép-dunántúli régióban Ökoturisztikai és természetvédelmi konferencia Magyar Nemzeti Parkok Hete, Tata, 2014. június 13. Ökoturizmus a Magyar Turizmus

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Leiter Katalin, Emődi Sándor osztályvezetők, Balmazújvárosi Városgazdálkodási Nonprofit Közhasznú Kft. részéről:

Jegyzőkönyv. Leiter Katalin, Emődi Sándor osztályvezetők, Balmazújvárosi Városgazdálkodási Nonprofit Közhasznú Kft. részéről: Jegyzőkönyv Készült: A Polgármesteri Hivatal Tanácskozótermében Balmazújváros Város Önkormányzat Pénzügyi, Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottságának 2012. május 21-i nyílt üléséről. Jelen vannak:

Részletesebben

BIOLÓGIA HÁZIVERSENY 1. FORDULÓ DR. CSONT

BIOLÓGIA HÁZIVERSENY 1. FORDULÓ DR. CSONT 1 Háttértörténet: John Carter a 20-as éveiben járó fiatalember legkedveltebb időtöltése, hogy a lakóháza közelében lévő hatalmas parkban sétál kutyájával. A Fürtös névre hallgató kutyát előszeretettel

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2018.03.10. szombat A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2018.03.10. 8.45 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 325 HUF oda vissza pedig 325; Összesen: 650

Részletesebben

SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve:......

SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve:...... Fekete István Általános Iskola 2213 Monorierdő, Szabadság u. 43. Tel./Fax: 06-29-419-113 www.fekete-merdo.sulinet.hu SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ V. TOLLFORGATÓ 1. forduló V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ

Részletesebben

Tavaszlesen 2015. TEREPI ADATLAP fészekmegfigyeléshez. A két fészek elhelyezkedését bemutató térképvázlatunk:

Tavaszlesen 2015. TEREPI ADATLAP fészekmegfigyeléshez. A két fészek elhelyezkedését bemutató térképvázlatunk: Tavaszlesen 2015 TEREPI ADATLAP fészekmegfigyeléshez Csapatunk neve: Tanárunk aláírása: A két fészek elhelyezkedését bemutató térképvázlatunk: 1 Az 1-es számú fészek adatai Melyik településen található

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2017.12.21. csütörtök A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2017.11.25. 9.00 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 185 HUF oda vissza pedig 185; Összesen:

Részletesebben

2008. évi közhasznúsági jelentése. Bevezetés

2008. évi közhasznúsági jelentése. Bevezetés Börzsöny Természet- és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány 2008. évi közhasznúsági jelentése Bevezetés A Börzsöny Természet- és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány célja Pest és Nógrád megyében, szűkebben

Részletesebben

Tolna megye természeti értékeiért Alapítvány 7200 Dombóvár, Dombó Pál utca 42/a. 2014. évi KÖZHASZÚ JELENTÉS. Tálos Róbert elnök

Tolna megye természeti értékeiért Alapítvány 7200 Dombóvár, Dombó Pál utca 42/a. 2014. évi KÖZHASZÚ JELENTÉS. Tálos Róbert elnök Tolna megye természeti értékeiért Alapítvány 7200 Dombóvár, Dombó Pál utca 42/a 2014. évi KÖZHASZÚ JELENTÉS Dombóvár, 2015. január 30. Tálos Róbert elnök Tolna megye természeti értékeiért Alapítvány 7200

Részletesebben

Trendforduló volt-e 2013?

Trendforduló volt-e 2013? STATISZTIKUS SZEMMEL Trendforduló volt-e 2013? Bár a Magyar Nemzeti Bank és a KSH is pillanatnyilag 2013-ról csak az első kilenc hónapról rendelkezik az utasforgalom és a turizmus tekintetében a kereskedelmi

Részletesebben

Vitány-vár. Készítette: Ficzek Kinga Szénássy Péter. Felkészítő tanár: Fürjes János. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr 2014.

Vitány-vár. Készítette: Ficzek Kinga Szénássy Péter. Felkészítő tanár: Fürjes János. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr 2014. Készítette: Ficzek Kinga Szénássy Péter Felkészítő tanár: Fürjes János Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr 2014. A vár leírása A Vértes hegység északi lejtőjén egy északnyugat felé kinyúló keskeny

Részletesebben

VESZÉLYEZTETŐ TÉNYEZŐK Áramütés A kerecsensólyom gyakran ül fel a villanyoszlopokra. A kereszttartóra történő beülés

VESZÉLYEZTETŐ TÉNYEZŐK Áramütés A kerecsensólyom gyakran ül fel a villanyoszlopokra. A kereszttartóra történő beülés A kerecsensólyom az egyetlen olyan ragadozómadarunk, amely fontos szerepet játszik a magyarság hitvilágában (Emese álma). Az eurázsiai sztyeppzóna karakterfaja, amelynek Kárpát-medencei populációja az

Részletesebben

A gyakorlati képzés a szakképzésben

A gyakorlati képzés a szakképzésben MIHUCZ Sándorné Bevezető A gyakorlati képzés a szakképzésben Az iskolai rendszerű szakképzés átalakítása az 1990-es évek elejétől folyamatosan napirenden lévő téma, minden oktatáspolitikához kapcsolódó

Részletesebben

Cím: Óriás dinók jönnek Patagóniából Forrás: Népszabadság, Ötvös Zoltán, március 9.

Cím: Óriás dinók jönnek Patagóniából Forrás: Népszabadság, Ötvös Zoltán, március 9. Cím: Óriás dinók jönnek Patagóniából Forrás: Népszabadság, Ötvös Zoltán, 2007. március 9. Szövegtípus: magyarázó Szöveg olvashatósága: közepesen nehéz Kérdések nehézsége: könnyű, közepesen nehéz, nehéz

Részletesebben

Az Észak-Alföld régió küldőpiacai Észak-Európa

Az Észak-Alföld régió küldőpiacai Észak-Európa Magyar Turizmus Zrt. 1115 Budapest, Bartók Béla út 15-113. Tel.: (6-1)488-87 Fax: (6-1)488-86 E-mail: htbudapest@hungarytourism.hu www.itthon.hu Az Észak-Alföld régió küldőpiacai Észak-Európa Az észak-európai

Részletesebben

TÚZOK TUSA II. FORDULÓ

TÚZOK TUSA II. FORDULÓ TÚZOK TUSA II. FORDULÓ 1. Képzeljétek el, hogy a cserebökényi pusztán vagytok. Kora tavasz van, a pusztai vízállásoknál madarak tömegei időznek. Van, aki nemrég érkezett haza a telelőterületről, van, aki

Részletesebben

Kotymán László, Fehérvári Péter, Palatitz Péter, Solt Szabolcs & Horváth Éva

Kotymán László, Fehérvári Péter, Palatitz Péter, Solt Szabolcs & Horváth Éva Kotymán László, Fehérvári Péter, Palatitz Péter, Solt Szabolcs & Horváth Éva Előzmények: hazai és külföldi példák XX. század elején Csörgey Titusz a Hortobágyon telepítette 55 darab fűzkosárral, amit szénával

Részletesebben

Populációbecslés és monitoring. Eloszlások és alapstatisztikák

Populációbecslés és monitoring. Eloszlások és alapstatisztikák Populációbecslés és monitoring Eloszlások és alapstatisztikák Eloszlások Az eloszlás megadja, hogy milyen valószínűséggel kapunk egy adott intervallumba tartozó értéket, ha egy olyan populációból veszünk

Részletesebben

A fehér gólya (Ciconia ciconia) állomány vizsgálata Dél-Somogyban, az 1991-2000. években

A fehér gólya (Ciconia ciconia) állomány vizsgálata Dél-Somogyban, az 1991-2000. években Natura Somogyiensis 15 213-218 Ka pos vár, 2009 A fehér gólya (Ciconia ciconia) állomány vizsgálata Dél-Somogyban, az 1991-2000. években Fenyősi László Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, H-7625 Pécs,

Részletesebben

Vadgazdálkodás és természetvédelem kapcsolata és lakossági megítélése a Pilisi Parkerdő Zrt területén

Vadgazdálkodás és természetvédelem kapcsolata és lakossági megítélése a Pilisi Parkerdő Zrt területén Vadgazdálkodás és természetvédelem kapcsolata és lakossági megítélése a Pilisi Parkerdő Zrt területén Csépányi Péter termelési és természetvédelmi főmérnök Szereplők, érdekcsoportok A problémákat csak

Részletesebben

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska!

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska! Hosszúhetény Online H.H.Franciska 2012. júl. 24. 12:00 Válasz #70 Köszi a gyors választ! Csak arra tudok gondolni, hogy nem jutott el a felajánlás az illetékesekhez, mert máskülönben biztosan éltek volna

Részletesebben

Tolna megye Természeti Értékeiért Alapítvány 7200 Dombóvár, Dombó Pál u. 42. E-mail: mme28@t-online.hu Honlapunk: www.madarvarta@atw.

Tolna megye Természeti Értékeiért Alapítvány 7200 Dombóvár, Dombó Pál u. 42. E-mail: mme28@t-online.hu Honlapunk: www.madarvarta@atw. Tolna megye Természeti Értékeiért Alapítvány 7200 Dombóvár, Dombó Pál u. 42. E-mail: mme28@t-online.hu Honlapunk: www.madarvarta@atw.hu 1. A szervezetre vonatkozó adatok: A szervezet neve: Alakulás éve:

Részletesebben

Térinformatikai rendszer alkalmazása a madarak vonulásának nyomonkövetésében

Térinformatikai rendszer alkalmazása a madarak vonulásának nyomonkövetésében Harangozó Edit: Térinformatikai rendszer alkalmazása a madarak vonulásának nyomonkövetésében haranged@freemail.hu A Térinformatika Napja - Székesfehérvár, NyME-Geo 2009. november 18. Témaválasztás Fotó:

Részletesebben

A magyar lakosság belföldi és külföldi utazásai 2016-ban A KSH keresletfelmérésének adatai alapján

A magyar lakosság belföldi és külföldi utazásai 2016-ban A KSH keresletfelmérésének adatai alapján Budapest, 2017. március 10. A magyar lakosság belföldi és külföldi utazásai 2016-ban A KSH keresletfelmérésének adatai alapján 1. A magyar lakosság többnapos belföldi utazásai 2016-ban 1 A magyar lakosság

Részletesebben

A sziklai illatosmoha igaz története. Papp Beáta Növénytár Mohagyűjtemény

A sziklai illatosmoha igaz története. Papp Beáta Növénytár Mohagyűjtemény A sziklai illatosmoha igaz története Papp Beáta Növénytár Mohagyűjtemény A sziklai illatosmoha (Mannia triandra) egy telepes májmoha. Ellentétben közeli rokonával, a közönséges illatosmohával, amiről ez

Részletesebben

A Keleti-Bakony közösségi jelentőségű élőhelyeinek és fajainak megóvása és helyreállítása (LIFE07 NAT/H/000321)

A Keleti-Bakony közösségi jelentőségű élőhelyeinek és fajainak megóvása és helyreállítása (LIFE07 NAT/H/000321) A Keleti-Bakony közösségi jelentőségű élőhelyeinek és fajainak megóvása és helyreállítása (LIFE07 NAT/H/000321) A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság tevékenysége a projekt alatt Petróczi Imre Balaton-felvidéki

Részletesebben

Utódgondozás, szülői ráfordítás. Emeltszintű etológia Pongrácz Péter

Utódgondozás, szülői ráfordítás. Emeltszintű etológia Pongrácz Péter Utódgondozás, szülői ráfordítás Emeltszintű etológia Pongrácz Péter Extrém kezdés - gerontofágia Stegodyphus mimosarum társas pókfaj Közös védekezés és vadászat Utódnevelés végén fiatalok megeszik az időseket

Részletesebben

Inváziós fajokkal kapcsolatos feladatok megvalósítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2017-ben

Inváziós fajokkal kapcsolatos feladatok megvalósítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2017-ben Inváziós fajokkal kapcsolatos feladatok megvalósítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2017-ben Radovics-Bang Zsuzsanna Emese Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatal Környezetvédelmi

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA Szakmai gyakorlatomat Máltán, a Vera Sant Fournier Interior Design Studionál végeztem. Ez a csupán három főből álló cég elsősorban magánlakások

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2012. július 26.

JEGYZŐKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2012. július 26. JEGYZŐKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2012. július 26. I. JEGYZŐKÖNYV Készült Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. július 26. napján 15 órai kezdettel megtartott rendkívüli

Részletesebben

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA I. forduló FELADATLAP

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA I. forduló FELADATLAP Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2016 I. forduló FELADATLAP Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei Túzok Tusa I. fordulójában, mely hagyománnyá vált verseny elnevezését

Részletesebben

A Magas Természeti Értékű Területek támogatási lehetőségei

A Magas Természeti Értékű Területek támogatási lehetőségei A Magas Természeti Értékű Területek támogatási lehetőségei Változatlan célok mentén a program továbbfejlesztése Továbbfejlesztés területei: o Előírások egyszerűsítése, csökkentése o Korábbi célprogramok

Részletesebben

Kiből lesz vállalkozó?

Kiből lesz vállalkozó? Kiből lesz vállalkozó? A vállalkozói szféra létrejöttének mikrotársadalmi tényezői Szlovákiában Mészárosné Lampl Zsuzsanna, PhD Fórum Kisebbségkutató Intézet, Somorja Konstantin Filozófus Egyetem, Nyitra

Részletesebben

INTERNETES VETÉLKEDŐ 2. forduló Beküldési határidő: május 8. cím: 2. FORDULÓ

INTERNETES VETÉLKEDŐ 2. forduló Beküldési határidő: május 8. cím: 2. FORDULÓ 2. FORDULÓ 1. Feladat: Madárismeret Nevezzétek meg a képen látható madárfajokat, majd válaszoljatok a kérdésekre! 1. 2. 3. 4. 5. 6. a) Melyik madárfaj a kakukktojás? Miért? b) Ragadozó madarak között ritkaság,

Részletesebben

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI MUNKAANYAG

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI MUNKAANYAG KvVM/KJKF/1379/2007 Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium MUNKAANYAG A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által a LIFE NATURE pénzügyi eszközből a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek

Részletesebben

KÖZÉPKORI CSATORNARENDSZEREK KUTATÁSA. Takács Károly 1 Füleky György 2

KÖZÉPKORI CSATORNARENDSZEREK KUTATÁSA. Takács Károly 1 Füleky György 2 Földrajzi Konferencia, Szeged 2001. KÖZÉPKORI CSATORNARENDSZEREK KUTATÁSA Takács Károly 1 Füleky György 2 A Rábaközben 1991 és 1996 között végzett régészeti terepbejárások során sajátos szerkezetű, pusztulófélben

Részletesebben

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA UKRAJNA. Kiss Kornélia Magyar Turizmus Zrt. Budapest, június 20.

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA UKRAJNA. Kiss Kornélia Magyar Turizmus Zrt. Budapest, június 20. A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA UKRAJNA Kiss Kornélia Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. június 20. Adatforrásaink UN WORLD TOURISM ORGANIZATION IMF, CIA World FACTBOOK INTERNET WORLD STATS EUROPEAN TRAVEL COMMISSON

Részletesebben

A költőhelyre zsákmánnyal berepülő gyöngybagoly (Fotó: Dr. Kalotás Zsolt) Szöveg: Bank László. Nyomda: Kállaik Kft. 2009.

A költőhelyre zsákmánnyal berepülő gyöngybagoly (Fotó: Dr. Kalotás Zsolt) Szöveg: Bank László. Nyomda: Kállaik Kft. 2009. Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány GYÖNGYBAGOLYVÉDELMI PROGRAM www.baranyamadar.hu A TERMÉSZET SZOLGÁLATÁBAN A költőhelyre zsákmánnyal berepülő gyöngybagoly (Fotó: Dr. Kalotás Zsolt) Kiadó: Baranya

Részletesebben

A Darányi Ignác Terv EMVA társfinanszírozású intézkedései Irányító Hatóságának 14/2012 (III/22.) közleménye

A Darányi Ignác Terv EMVA társfinanszírozású intézkedései Irányító Hatóságának 14/2012 (III/22.) közleménye A Darányi Ignác Terv EMVA társfinanszírozású intézkedései Irányító Hatóságának 14/2012 (III/22.) közleménye A LEADER Helyi Akciócsoportok 2007-ben allokált forrásairól, illetve a III. és a IV. tengely

Részletesebben

2. Hazánk folyóvizei Mutasd be hazánk folyóit többféle szempont alapján! Milyen gazdasági és társadalmi jelentőségük van folyóvizeinknek?

2. Hazánk folyóvizei Mutasd be hazánk folyóit többféle szempont alapján! Milyen gazdasági és társadalmi jelentőségük van folyóvizeinknek? Teleki Pál Országos Földtan- és Földrajzverseny Országos Forduló Eger 2016. május 6-8. Szóbeli tételek 8. osztály 1. Hazánk állóvizei Mutasd be a tavak keletkezését és pusztulását hazai példákon keresztül!

Részletesebben

NEM TÉRÍTI MEG A BIZTOSÍTÓ

NEM TÉRÍTI MEG A BIZTOSÍTÓ Ismét kaptunk egy olvasói levelet. Nem névtelenül, névvel és címmel. A levelet elolvasva nem biztos, hogy bárki is szeretne ilyen helyen lakni. Kicsit jobban körbejárva a problémát, rögtön közelebb jutottunk

Részletesebben

XI. TATAI VADLÚD SOKADALOM. 2011. november 25-26. Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony

XI. TATAI VADLÚD SOKADALOM. 2011. november 25-26. Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony XI. TATAI VADLÚD SOKADALOM 2011. november 25-26. Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony Szervező: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom megyei Csoportja, Duna-Ipoly

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2016.12.10 szombat A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2016.12.10. 8.45 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 280 HUF oda vissza pedig 325; Összesen: 605

Részletesebben

Nagyragadozó - adatbázis kiépítése

Nagyragadozó - adatbázis kiépítése Nagyragadozó - adatbázis kiépítése A visszatelepülés folyamatának pontos és részletes megismerése feltétlenül szükséges ahhoz, hogy ezt a folyamatot a jövőben minél sikeresebben elő tudjuk segíteni. A

Részletesebben

LIFE09 NAT/HU/000384 Falco cherrug B-H-R-S A 2011 június 6-7.-i projekt látogatás és az Indító Jelentés

LIFE09 NAT/HU/000384 Falco cherrug B-H-R-S A 2011 június 6-7.-i projekt látogatás és az Indító Jelentés EURÓPAI BIZOTTSÁG KÖRNYEZETVÉDELMI FÖIGAZGATÓSÁG E Igazgatóság Nemzetközi Ügyek és LIFE ENV.E-4-LIFE Az egység Helyettes Vezetője Brüsszel, 2011.11.28. ENV.E-3/nb Ares (2011) 1272620 Bükki Nemzeti Park

Részletesebben