A kerecsensólyom védelme a Kárpát-medencében

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A kerecsensólyom védelme a Kárpát-medencében"

Átírás

1 A kerecsensólyom védelme a Kárpát-medencében LIFE06 NAT/H/ számú LIFE Nature projekt összefoglaló jelentése Fiatal tojó kerecsensólyom (fotó: Bagyura János)

2 Fiatal kerecsensólyom (fotó: Jozef Chavko)

3 Bevezetés A kerecsensólyom (Falco cherrug Gray 1834) a nyílt területek, sztyeppek, félsivatagok tipikus madara. Elterjedésének nyugati határát a Kárpát-medencében éri el. Ennek a nemes ragadozó madárnak amely turulként a magyar legendákban is szerepel a világállományát 6-8 ezer párra becsülik, de a Kárpát-medence kivételével számuk mindenhol csökken. Különösen fontos ezért a magyar-szlovák populáció megőrzése. A fenti célkitűzést szem előtt tartva, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vezetésével, 16 partner bevonásával, valamint az Európai Unió LIFE-Nature támogatásával, 2006 és 2010 között egy átfogó magyar-szlovák kerecsensólyom-védelmi program valósult meg. A program célja a kerecsensólyom mint a Madárvédelmi Irányelv I. Függelékében szereplő, világszerte veszélyeztetett fajnak a Kárpát medencében élő magyar és szlovák populációjának megerősítése. A faj teljes európai állományát 450 párra becsülték 2006-ban. Fenti két ország a teljes európai állomány mintegy 40%-ának ad otthont, ezért a Kárpát-medencei populáció megőrzése kulcsfontosságú a faj európai jövőjének szempontjából. Bár az állomány a két országban növekedett 1990 és 2000 között, a faj teljes állománya összességében 20%-kal csökkent ugyanezen időszakban. Fentieket figyelembe véve, a faj fenntartására irányuló törekvések csak úgy lehetnek eredményesek, ha sikerül tisztázni a vonulás során az állományt veszélyeztető tényezők hatását egyfelől, másrészt, ha sikerül kompenzálniuk a csökkenést a Kárpátmedencei populáció megerősítésével.

4 PROJEKT ADATOK Azonosítószáma: LIFE06 NAT/H/ Címe: A kerecsensólyom védelme a Kárpát-medencében A pályázat időtartama: A pályázat összköltségvetése: Euró, aminek 74,66%-át az Európai Bizottság adja a LIFE-Nature alapon keresztül. KEDVEZMÉNYEZETT PARTNEREK TÁMOGATÓK

5 Mi az a LIFE? A LIFE mozaikszó az Európai Unió környezetvédelmi politikájának támogató pénzügyi eszközt fedi. Ez nem más, mint egy pénzügyi alap, amelyet 1992-ben hoztak létre közösségi érdekű természetés környezetvédelemi programok támogatására. A LIFE Nature keretében megvalósuló programok a Madárvédelmi és az Élőhelyvédelmi Irányelvek által előírt és kötelezően kialakítandó Natura 2000 hálózat területeinek hatékonyabb védelmét hivatottak elősegíteni, megalapozni. Mi az a Natura 2000? A Natura 2000 az Európai Unió ökológiai hálózata. Célja az európai jelentőségű természeti területek kijelölésén keresztül az Európára jellemző élővilág sokszínűségének fenntartása, megőrzése. A kijelölés alapja az Unió két alapvető természetvédelmi jogszabálya, az ún. Madárvédelmi, illetve Élőhelyvédelmi Irányelv (79/409/EEC és 92/4/EEC) és a tagállamokra vonatkozó egységes szempontrendszer. A Natura 2000 hálózat területeinek kezelését, hasznosítását a tagállamok nemzeti szinten szabályozzák.

6 falco sólyomfélék sólyomalakúak madarak Öreg hím kerecsen (fotó: Jozef Chavko) Fiatal kerecsen (fotó: Balázs István) Szárnyait próbálgató fiatal kerecsen (fotó: Balázs István)

7 A kerecsensólyom (Falco cherrug gray, 1834) Nagytestű sólyomfaj, barna színű, ölyvnagyságú, azonban annál karcsúbb, így kisebbnek tűnő ragadozó madár. A tojók nagyobbak a hímeknél, de ez a különbség nem annyira látványos, mint például a vándorsólyomnál. Az öreg madarak háta sárgásbarna, fejük általában világos, néha egészen fehéres színű. Barkójuk keskeny, határozatlan. Az öregek jellemzője a világos, sokszor fehér mell, amely a has felé sűrűsödő, csepp alakú pettyekkel mintázott. Lábuk és viaszhártyájuk sárga. Összességében világosabbak, mint a fiatal madarak. A frissen kirepült fiatal madarak alapszíne szintén barna, azonban mellükön és hasukon a csepp alakú foltok sűrűbbek és hosszanti csíkokká állnak össze, barkójuk kifejezettebb és fejük is sötétebb. Viaszhártyájuk és lábuk kékes színű, és csak kétéves korukban kezd sárgára színeződni. Összességében sötétebb színezetűek az öreg madaraknál.

8 Elterjedése és élőhelye A kerecsensólyom a nyílt térségeket, a ligetes erdőkkel, fasorokkal, ürgés legelőkkel tarkított élőhelyeket kedveli. A Közép-Európától Kínáig húzódó sztyeppzóna jellegzetes ragadozómadár faja. Tipikus élőhelyei Európában a síkvidéki erdős-sztyeppek, mezőgazdasági területek, hegylábi sík vidékek. Ázsiában, pedig a sztyeppek, félsivatagok, magashegységek fennsíkjainak (4000 méter magasságig) lakója. Elterjedési területe nagyjából egybeesik kedvelt zsákmányállatainak, a különböző ürgefajoknak az elterjedési területével. Vonulása Európában a fiatal madarak egy része délre vonul ősszel, a költő madarak egész évben a fészkelő területen maradnak. A közép-európai kerecsenek vonulási útvonalairól és a telelőterületeiről a projekt indulása előtt keveset tudtunk. A projektnek köszönhetően ma már tudjuk, hogy Olaszország, Afrikában a Száhel-öv a legfontosabb telelőterületei. Az ázsiai állomány jelentős része vonul. A fő vonulási irány dél-délkelet, az ismert vonulási útvonalak és telelőterületek Északkelet- Afrikát, az Arab-félszigetet, a Közel-Keletet, Pakisztánt, Kazahsztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán déli részeit, Kína egyes területeit és a tibeti fennsíkot foglalják magukba. Fészkelése A kerecsensólyom nem épít fészket. Általában a jó kitekintést és biztonságos beszállást kínáló költőhelyeket részesíti előnyben. Sík területen kedveli az egyedül álló fákon lévő, elhagyott egerészölyv, holló, varjú, esetenként parlagi sas, rétisas, ritkán fehér gólya, szürke gém és kormorán fészkeit. A jelentős mértékben növekedett holló és dolmányos varjú állomány megtelepedett a síkvidéken húzódó magasfeszültségű oszlopokon és ehhez a kerecsensólyom is alkalmazkodott, egyre nagyobb számban költ az ilyen helyeken lévő elhagyott hollófészkekben is. Így olyan tájegységeken is megtelepedett, ahol egyébként a fészkelési lehetőségek korábban számára korlátozottak voltak. Nászrepülésük az időjárás függvényében január végén, február elején kezdődik. A tojó általában március közepén vagy végén rakja le 3-5 tojásból álló fészekalját. A második tojás lerakása után megkezdődik a kotlás, amely 32 napig tart. A kis fiókákat a tojó eteti, a hím által hordott táplálékkal nap után a fiatalok elhagyják a fészket, de további 2-3 hétig az öreg sólymok tanítják vadászni őket. A tojók egy évesen, a hímek két évesen válnak ivaréretté, miután párba állnak, életük végéig összetartanak. A kerecsen elterjedési területe (zöld=egész évben, kék = telelőterület, google earth grafika) Kerecsen fiókák műfészekben (fotó: Bagyura János) Fiatal hím kerecsen (fotó: Bagyura János)

9 Táplálkozása A kerecsensólyom legkedveltebb táplálékállata mindkét országban az ürge (Spermophilus citellus), amely azonban szezonális táplálék mivel az ürge téli álmot alszik. Ezért éves szinten legfontosabb zsákmányállatai a galambok. Kora tavasszal hetekig a vonuló madarakból, elsősorban seregélyekből táplálkoznak. Télen az öreg madarak gyakran mezei pocokra vadásznak. Az öreg madarak költési időn kívül is összetartanak, párban is vadásznak, előfordul, hogy más ragadozó madaraktól, például rétihéjától, vörös vércsétől elveszik zsákmányukat. Természetvédelmi státusza Galamb (fotó: Gallai Zsófia) A kerecsensólyom mindkét országban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke forint Magyarországon, és euró Szlovákiában. A faj az Európai Unió Madárvédelmi Irányelvének függelékében, a Berni Egyezmény II. függelékében, a Bonni Egyezmény II. függelékében, a CITES II. függelékében szerepel, illetve az IUCN Vörös Listáján a Veszélyeztetett kategóriába van besorolva. Seregély (fotó: Gallai Zsófia) Ürge (fotó: Ervin Hapl)

10 A KERECSENSÓLYMOT VESZÉLYEZTETŐ TÉNYEZŐK A természetes fészkelőhelyek eltűnése A hatékony fajvédelemnek köszönhetően a kerecsen állomány nő a Kárpát-medencében, de nincs elegendő költőhely, mivel az 1990 után bekövetkezett földtulajdon váltás során gyakran eltűntek a fasorok és facsoportok a mezőgazdasági területekről és ezzel csökkent a kerecsensólyom fészkelési lehetőségét biztosító varjúfélék és az egerészölyv fészkelési lehetősége. Ezáltal pedig a növekvő kerecsensólyom állomány, költési lehetősége is. Időközben a kerecsensólyom felfedezte a nagyfeszültségű eletromos légvezetékek tartóoszlopait a síkságon és az azon lévő, varjúfélék által épített fészekben, valamint az oszlopokra kihelyezett faládákban költött. A táplálkozó területek és a táplálékforrások csökkenése vagy megszűnése A rendszerváltást követően jelentősen lecsökkent a legelő állatállomány országszerte. Ennek következtében a rétek és legelők rendeltetésszerű használata megszűnt. A felhagyott területeken megindult a cserjésedés, aminek a hatására eltűnt a területekről a kerecsensólyom legkedveltebb tápláléka az ürge, de számottevően csökkent az egyéb zsákmányállatok száma is. Az áramütés A kerecsensólyom élőhelyét behálózó középfeszültségű villanyvezetékek tartóoszlopai életveszélyt jelentenek a sólymok és más madarak számára is. A madarak a sík, fátlan területeken előszeretettel ülnek be az oszlopok fém kereszttartóira, ahonnan jó kilátás nyílik a területre. A beszálló, illetve a kereszttartóról elinduló madarak azonban a lábukkal és szárnyukkal rövidre zárják a vezetéket, aminek a következtében áramütést szenvednek. Ez egyaránt veszélyezteti a fiatal és idős madarakat. Kirepülés előtt álló fiatal kerecsenek (fotó: Balázs István) Áramütéstől elpusztult kerecsensólyom (fotó: Bagyura János) A legeltetés segít megőrizni a rövidfüvű gyepeket, a kerecsenek kedvenc tápláléka, az ürge számára (fotó: Lucia Deutschova)

11 Madarak ellen elkövetett bűncselekmények Ma már inkább csak Szlovákiában okoz gondot, hogy a kerecsensólyom biológiáját nem ismerő orvvadászok ellenségnek tekintik és belelőnek a fészkekbe, vagy rálőnek a madárra. Sajnos mindkét országban terjed az illegális mérgezés, amikor is a orvvadászok úgynevezett dúvadirtás címén, betiltott szerekkel kezelt dögöket helyeznek ki, legtöbbször róka, nyest és kóbor kutya irtására. A kerecsensólyom mérgeződhet közvetlenül, mikor a mérgezett csaliból eszik, vagy közvetve, amikor mérgezett csalit az ölyvtől, vércsétől elragadva válik áldozattá. Szlovákiában a fészekek kifosztása szintén komoly veszélyeztető tényező a kerecsensólymokra nézve. Az emberi zavarás és növekvő elhullás a vonulási útvonalakon és telelőhelyeken Gyakori a nem szándékos, csak az emberi tudatlanságból adódó zavarás, amikor költési időben a fészek közvetlen közelében végzett munka miatt hiúsul meg a költés. A projekt indulásakor még nem volt pontos ismeretünk a vonulási útvonalakról és telelő területekről, illetve az ottani veszteségek mértékéről, de az évről évre kirepült fiatalok száma és a költőpárok számának alakulásából feltételeztük a nagymértékű vonulási veszteséget. A mérgezéseknek időnként kerecsenek (a képen jobbra lent) is áldozatul esnek, más ragadozómadarak mellett (képen fent egerészölyvek láthatók) (fotó: Jozef Chavko) Egy Szaharában (Mauritánia) elpusztult kerecsensólyom (Fotó: Med Saleh Menna/Parc National du Banc d Arguin)

12 A KERECSENSÓLYOM- VÉDELMI LIFE PROGRAM CÉLJA ÉS TEVÉKENYSÉGEI Ennek elérése érdekében a következő tevékenységeket végeztük: A mezőgazdasági támogatási rendszer és az ahhoz kapcsolódó élőhely kezelési gyakorlat hatásának vizsgálata kerecsen élőhelyeken. A leromlott legelők helyreállítási és kezelési módjának kidolgozása mintaterületeken és javaslat a megfelelő támogatási rendszer bevezetésére a védett ürge élőhelyén a megfelelő gazdálkodási módok ösztönzése érdekében. Az állomány növekedés dinamikájának modellezése. A projekt résztvevőinek képzése. Eszközbeszerzés (a közbeszerzési előírásoknak megfelelően). Műfészkek és költőládák készítése, kihelyezése, ellenőrzése és karbantartása. Az ürge visszatelepítése egyes Natura 2000 területekre és a visszatelepített ürgeállomány monitoringja. A veszélyes oszlopok felmérése, szigetelése, és a szigetelés hatékonyságának vizsgálata. Fiatal madarak megjelölése telemetriás adóval és gyűrűvel vonulási és elvándorlási adatgyűjtéshez, illetve tollgyűjtés elemzés céljára. A veszélyeztetett fészkek őrzése. A sérült madarak gondozása, tenyésztése, repatriálása. A záptojások vegyszertartalmának vizsgálata és az eredmények publikálása. Az állomány és a különböző projekt akciók hatásának monitoringja. Vonulási és elvándorlási adatok műholdas telemetria és gyűrűzés által történő gyűjtése és feldolgozása. A BirdLife Európai Kerecsen Munkacsoport vezetése a védelmi erőfeszítések koordinálására és információ gyűjtése a telelőterületekről, vonulási útvonalakról és a szétszóródott fiatal madarakról egy nemzetközi levelezőlista alapján. Szemléletformáló kampány és a vadászokkal történő kölcsönös együttműködés elősegítése Szlovákiában A projekt eredményeire épülő agrár-környezetgazdálkodási tanácsadás hatékonyságának tesztelése mintaterületen. Tájékoztató táblák kihelyezése. Honlap tervezés és működtetés. A védelmi erőfeszítések társadalmi támogatásának megszerzése. A média tájékoztatása a projekt céljáról, tevékenységéről és eredményeiről. Nemzetközi konferencia szervezése a tapasztalatok és eredmények kiértékelésére és megosztására. A projekt utáni védelmi terv elkészítése. A program célja az állomány stabilizálása rövidtávon, és az európai állomány hosszú távú tartós növekedésének elősegítése a veszélyeztető tényezők pontos megismerése és lehetőség szerint minél teljesebb kiküszöbölése révén. Újra szabadon gyógyult kerecsen szabadonengedés után (fotó: Horváth Márton )

13 Fiatal kerecsen műholdas jeladóval (fotó: Jozef Chavko) Kerecsen műholdas jeladóval (fotó: Prommer Mátyás) Ürgecsalád (fotó: Ervin Hapl) Fiatal kerecsenek aluminium fészkelőládában (fotó: Bagyura János) Fiatal kerecsen szigetelt középfeszültségű oszlopon (fotó: Bagyura János)

14 A várt fő eredmény 2010-ben mintegy 180 pár Magyarországon és 35 pár Szlovákiában. keri_allomany_osszevont : Nyugat Szlovákia Magyarország Öreg hím kerecsen (fotó: Jozef Chavko) A kerecsensólyom párok számának alakulása Nyugat Szlovákiában és Magyarországon 1980 és 2010 között (grafikon: Gallai Gergely)

15 A PROJEKT EREDMÉNYEI Fészkelő helyek biztosítása 239 fa költőláda került kihelyezésre fákra Magyarországon és 20 fonott műfészek Szlovákiában. Magyarországon 301 db Szlovákiában 85 db alumínium költőláda került kihelyezésre nagyfeszültségű villanyvezetékek oszlopaira. Közel 600 facsemete került kiültetésre a fában szegény síkvidéki élőhelyekre Magyarországon, a jövőbeni fészkelő helyek biztosítása céljából. Több mint 1200 fiatal madár repült ki a fészkekből a projekt időszak alatt a projekt területen. A táplálék biztosítása Légi- és űrfelvételek, jeladós madarak és terepi vizsgálatok segítségével, javaslat készült az agrártámogatási rendszer finomítására a kerecsensólyom, és legfontosabb táplálékállata az ürge érdekében. Több mint 4866 ürge (3600 Magyarországon és 1266 Szlovákiában) került áttelepítésre repülőterekről ahol biztonsági kockázatot jelentenek olyan legelőkre, amelyek legeltetése hosszútávon biztosított a jövőben. Élőhely kezelési javaslat készült az illetékes minisztériumok számára a kerecsensólyom és az ürge élőhelyét jelentő gyepterületek kezeléséhez. Évente több mint 300 gazdálkodónak tanácsadás a kerecsensólyom számára is megfelelő gazdálkodási módok támogatási lehetőségeiről. Fiatal kerecsen műfészekben (fotó: Balázs István) Ürgecsapda (fotó: Marek Brinzík) Ürge (fotó: Balázs István)

16 Az áramütés megelőzése Ennek érdekében közel 7466 középfeszültségű vezetékoszlop 6600 Magyarországon és 866 Szlovákiában szigetelése történt meg a projekt területén. Ellenőrzésre került a szigetelések hatékonysága. A madarak ellen elkövetett bűncselekmények megelőzése Évente 2-3 veszélyeztetett fészket őriztek Szlovákiában, elejét vegyék a fészekbe lövésnek és a fészkek kifosztásának. A vadászok bevonásra kerültek az őrzésbe. A projekt alatt folyamatos volt a kapcsolattartás a vadászokkal, megbeszélések, előadások, cikkek, közös rendezvények formájában. A vadmadarak elleni bűncselekmények rögzítésre kerültek az adatbázisba, és a rendőrséggel vagy más illetékes hatóságokkal együttműködve kerültek felderítésre. A Szlovák Vadászegyesülettel együttműködve, egy 16-oldalas, színes kiadvány került publikálásra, és kiosztásra 500 példányban. čítanie nielen pre poľovníkov Az emberi zavarás csökkentése költési időszakban a fészkek körül Évente 2-3 veszélyeztetett fészek őrzésére került sor. Évente több mint 300 gazdálkodó részére történt tanácsadás. Javult az együttműködés az áramszolgáltatókkal a magasfeszültségű oszlopon költő párok zavartalanságának biztosítása érdekében, a karbantartási munkák során. NAŠE DRAVCE POZNÁVANIE DRAVCOV V PRÍRODE VÝZNAM DRAVCOV V PRÍRODE NEGATÍVNE VPLYVY ČINNOSŤ ČLOVEKA DRAVCE AKO OBETE NEZÁKONNEJ ČINNOSTI Szigetelt középfeszültségű oszlop (fotó: Bagyura János) A Szlovák Ragadozómadár-védelmi Egyesület kiadványa

17 A kerecsensólymok mozgásának, élőhely használatának, kóborlásának, vonulásának és a mortalitás megismerése 47 madár (43 fiatal és 4 öreg) megjelölése műholdas nyomkövetővel. Közel 1300 fióka megjelölése ornitológiai gyűrűvel és ebből 600 fióka speciális, chippel ellátott gyűrűvel is. A műholdas nyomkövetés segítségével nagy mennyiségű információ gyűlt össze a kerecsenek területhasználatáról, a fiatalok kóborlásairól, a vonulási szokásaikról, és útvonalaikról, a telelőterületeikről, valamint a vonulás és a telelés során jelentkező veszélyekről. A sérült madarak gondozása, tenyésztése, repatriálása 8 volier készült az ország különböző pontján a sérült madarak befogadására és tenyésztésére. 5 fióka került ki természetes fészekbe sérült madaraktól kirepülés előtt. 4 felépült madár került vissza a természetbe. A faj veszélyeztetettségének és a projekt munkájának megismertetése a társadalom széles rétegeivel, a hosszú távú védelem érdekében 27 (háromnyelvű) tájékoztató tábla került kihelyezése. 3 nyelvű honlap készült és frissült folyamatosan A2 méretű háromnyelvű plakát készült és került kihelyezésre nyilvános helyeken. 3 film készült és került bemutatásra Magyarországon a projekt munkájáról. 500 db (háromnyelvű) DVD készült és került terjesztésre. A média folyamatos tájékoztatása sajtótájékoztatók és sajtóhírek útján. Fiatal kerecsensólyom műholdas jeladóval (fotó: Jozef Chavko) Sérült, fiatal kerecsen a röpdében (fotó: Lucia Deutschová) Információs tábla felállítása (fotó: Lucia Deutschová)

18 Kerecsensólyom jeladóval (fotó: Prommer Mátyás) A műholdas jeladóval felszerelt fiatal kerecsensólymok útvonalai

19 VÉDELEM A LIFE PROJEKT UTÁN Az Európai Bizottság LIFE programja és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) támogatásával futó projekt szeptember 30-án lezárult. A projekt eredményei magukért beszélnek, azonban a védelmi munka ezzel nem fejeződik be. Néhány tevékenység folytatódik egy újabb LIFE projekt (LIFE09 NAT/HU/000384) keretében, például: ürgetelepítés; szigetelés; szemléletformálás; a tapasztalatok átadása bolgár és román partnerek számára. Más tevékenységeket saját erejükből folytatják a projektben résztvevő szervezetek: az agrár-környezetvédelmi támogatási rendszer alakulásának figyelemmel kísérése; a műfészkek ellenőrzése, karbantartása; az ürgés élőhelyek kezelése; a feleslegessé vált műholdas jeladók levétele; a PIT gyűrűk leolvasása; a kerecsensólyom és az ürge állomány monitoringja. Öreg tojó kerecsensólyom (fotó: Bagyura János)

20 A Kerecsensólyom védelme a Kárpát-medencében című LIFE projekt (LIFE06 NAT/H/000096) kedvezményezettje: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság H-3304 Eger, Sánc u. 6. Felelős kiadó: Halmos Gergő Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület H-1121 Budapest, Költő u. 21. Írta: Bagyura János, Fidlóczky József és Prommer Mátyás Angolra fordította: Prommer Mátyás Szlovákra fordította: Lucia Deutschova Forma-terv: Gallai Gergely Nyomda: Flekkprint Nyomda Kft. Megjelent: 2000 példányban magyar, példányban angol és szlovák nyelven A program sikeres lebonyolítása érdekében nyújtott segítségükért köszönetünket fejezzük ki a terepi adatgyûjtésében és egyéb módon segítő kollegáknak. Agócs Péter, Baranyai Zsolt,Bartha Csaba, Bártol István, Bene Viktória, Bereczky Attila, Bérces Sándor, Béres István, Biró Csaba, Bíró István, Bodnár Mihály, Botos István Csaba, Boldog Gusztáv, Boldogh Sándor, Borbáth Péter, Boruzs András, Czuczor István, Császár Zsuzsanna, Csonka Péter, Czifrák Gábor, Czikora János, Darányi László, Demeter Iván, Demeter László, Dudás Miklós, Egri Kiss Tibor, Farkas Roland, Fatér Imre, Fehér Gyula, Fehérvári Péter, Feldhoffer Attila, Felber Péter, Firmánszky Gábor, Fitala Csaba, Forgách Balázs, Fülöp Gyula, Gallai Gergely, Gáborik Ákos, Gilly Zsolt, Gilányi Gábor,Gombkötő Péter, Habarics Béla, Halmos Gergő, Harmos Krisztián, Dr. Hegyi Zoltán, Horváth Márton, Hunyadvári Péter, Juhász Róbert, Kapocsi István, Kálmánczi Anna, Kepes Zsolt, Kleszó András, Kotymán László, Kovács András, Kovács Gabó Gábor, Kovács Sándor, Kováts László, Kozma László, Dr. Kovács Éva, Kovács Sándor, Köszegi László, Kökény Ildikó, Kővári Anita, Lantos István, Lengyel Tibor, Lóránt Miklós, Medgyesi Gergely, Mészáros András, Mezei János, Mikle Baráth Miklós, Mogyorósi Sándor, Molnár István Lotár, Mórocz Attila, Nagy Károly, Dr. Nagy Lajos, Nagy Tamás, Német Ákos, Őze Péter, Palatitz Péter, Parrag Tibor, Petróczi Imre, Petrovics Zoltán, Pongrácz Ádám, Primusz József, Puskás László, Sallai Zoltán, Sándor István, Seres Nándor, Simon Pál, Solt Szabolcs, Dr. Solti Béla, Somogyi István, Spakovszky Péter, Szabó Attila, Szelényi Balázs, Szilágyi Attila, Szinai Péter, Szirtl Attila, Tajti László, Tamás Enikő, Tar János, Tarján Barna, Tóth László, Tóth Tamás, Tőgye János, Újváry Balázs, Urbán László, Vajda Zoltán, Vasas András, Vers József, Vidra Tamás, Vókó László, Zábrák Károly, Zákány Albert, Zölei Anikó, Zsíros Sándor. A sérült madarak kezelését Dr. Molnár Viktor és Dr. Sós Endre (Fővárosi Állat- és Növénykert) végezi.az adatok feldolgozását és kiértékelését az MME Monitoring Központjával (Nagy Károly, Görögh Zoltán és Nagy Zsolt) együtt végeztük. Köszönjük továbbá a szlovákiai Peter Adamec, Michal Adamec, Michal Ambros, Juraj Andre, Ivan Baláž, Pavol Balko, Juraj Balogh, Michal Behúl, Marek Brinzík, Peter Bryndza, Jozef Chavko, Gašpar Çamlík, Lucia Deutschová, Alexander Fekete, Martin Giç, Dalibor Greguš, Erik Gulák, Ervín Hapl, Stanislav Harvançík, Peter Hohti, Miroslav Holeša, Jozef Izakoviç, Ján Kal'avský, Martin Kal'avský, František Karika, Mário Kern, Viliam Klescht, Sivlia Klešíková, Eva Komanická, Silvia Kónyová, Ondrej Koporec, Milan Královiç, Dušan Krivošík, Elena Kyselová, Jozef Lengyel, Ján Lipták, Denisa Löbellová, Štefan Lovas, Boris Maderiç, Lucia Matejoviçová, Miroslav Maukš, Vladimír Nemçek, Michal Noga, Ivanka Nováková, Mária Nováková, Ján Obuch, Ján Orlovský, Peter Rác, Ján Salay, Jaroslav Saxa, Ján Sekereš, Ladislav Serbák, Slávka Siryová, Daniela Stanislavová, Pavol Stranovský, František Szitási, František Szkuby, Vojtech Szucs, Michal Šara, Ján Šmídt, Jozef Tóth, Fridrich Tóth, Michal Uçník, Marcel Uhrin, Andrej Vd'açný, Ignác Vincze segítségét.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete keretében kerül fel az utolsó, idei műholdas jeladó egy kerecsensólyomra

A Magyar Nemzeti Parkok Hete keretében kerül fel az utolsó, idei műholdas jeladó egy kerecsensólyomra LIFE06 NAT/H/000096 A kerecsensólyom védelme a Kárpát medencében Kedvezményezett: Bükk Nemzeti Park Igazgatóság 3304 EGER, Sánc u. 6. A Magyar Nemzeti Parkok Hete keretében kerül fel az utolsó, idei műholdas

Részletesebben

LIFE- utáni védelmi terv. Akció megnevezése Terület Leírás ütemezés Felelős szervezetek A1 A mezőgazdasági támogatási Minden

LIFE- utáni védelmi terv. Akció megnevezése Terület Leírás ütemezés Felelős szervezetek A1 A mezőgazdasági támogatási Minden LIFE- utáni védelmi terv A1 A mezőgazdasági támogatási Minden Mostantól amíg meg rendszer és az ahhoz kapcsolódó projekt terület nem valósul 2013- élőhely kezelési gyakorlat ban hatásának vizsgálata kerecsen

Részletesebben

Megtalálták a magyar kerecsensólymot Szerbiában

Megtalálták a magyar kerecsensólymot Szerbiában Megtalálták a magyar kerecsensólymot Szerbiában 2008. január 29-én egy háromtagú "expedíció" indult Szerbiába, az egyik műholdas jeladóval felszerelt kerecsensólyom ellenőrzésére. Az esemény előzménye,

Részletesebben

LIFE- utáni védelmi terv

LIFE- utáni védelmi terv LIFE- utáni védelmi terv Akció megnevezése Terület Leírás Ütemezés Felelős szervezetek A1. A mezőgazdasági támogatási rendszer és az Minden Tanácsadás a gazdálkodóknak, hogy SBPB ahhoz kapcsolódó élőhely

Részletesebben

A kék vércse védelme a Kárpát-medencében

A kék vércse védelme a Kárpát-medencében Ágoston Attila, Barabás Lilla dr., Bánfi Péter, Bagyura János, Balázs István, Balogh Gábor, Barcánfalvi Péter, Barna Krisztián, Bártol István, Bíró Csaba, Borbáth Péter, Boruzs András, Borza Sándor, Böde

Részletesebben

Készült a Csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány és az Apemin Tuşnad SA támogatásával. Grafika, szerkesztés: Deák Attila - Lanius Design Stúdió

Készült a Csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány és az Apemin Tuşnad SA támogatásával. Grafika, szerkesztés: Deák Attila - Lanius Design Stúdió Kiadja a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület Székhely: Marosvásárhely, Crinului u. 22. sz. Postai cím: 540620 Marosvásárhely, OP.3, CP,39. Tel/Fax: + 40 265 264726 www.milvus.ro Készült

Részletesebben

A KERECSENSÓLYOM VÉDELME Északkelet BULGÁRIÁBAN, MAGYARORSZÁGON, ROMÁNIÁBAN

A KERECSENSÓLYOM VÉDELME Északkelet BULGÁRIÁBAN, MAGYARORSZÁGON, ROMÁNIÁBAN A KERECSENSÓLYOM VÉDELME Északkelet BULGÁRIÁBAN, MAGYARORSZÁGON, ROMÁNIÁBAN és SZLOVÁKIÁBAN 2010 2014 A LIFE09 NAT/HU/000384 számú LIFE Nature projekt összefoglaló jelentése A kiadvány az Európai unió

Részletesebben

KERECSENSÓLYMOK ÉS KERECSENSÓLYOM-VÉDELEM UKRAJNÁBAN - Összefoglaló a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak ukrajnai útjáról

KERECSENSÓLYMOK ÉS KERECSENSÓLYOM-VÉDELEM UKRAJNÁBAN - Összefoglaló a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak ukrajnai útjáról KERECSENSÓLYMOK ÉS KERECSENSÓLYOM-VÉDELEM UKRAJNÁBAN - Összefoglaló a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak ukrajnai útjáról 2011 LIFE NAT/HU/000384 KERECSENSÓLYMOK ÉS KERECSENSÓLYOM-VÉDELEM UKRAJNÁBAN

Részletesebben

VESZÉLYEZTETŐ TÉNYEZŐK Áramütés A kerecsensólyom gyakran ül fel a villanyoszlopokra. A kereszttartóra történő beülés

VESZÉLYEZTETŐ TÉNYEZŐK Áramütés A kerecsensólyom gyakran ül fel a villanyoszlopokra. A kereszttartóra történő beülés A kerecsensólyom az egyetlen olyan ragadozómadarunk, amely fontos szerepet játszik a magyarság hitvilágában (Emese álma). Az eurázsiai sztyeppzóna karakterfaja, amelynek Kárpát-medencei populációja az

Részletesebben

MADARAK JELADÓKKAL. Nagy Károly Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kutatók Éjszakája - Nyíregyházi Főiskola szeptember 26.

MADARAK JELADÓKKAL. Nagy Károly Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kutatók Éjszakája - Nyíregyházi Főiskola szeptember 26. MADARAK JELADÓKKAL Nagy Károly Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kutatók Éjszakája - Nyíregyházi Főiskola 2014. szeptember 26. GPS és GPS-GSM jeladók GPS és GPS-GSM jeladók Microwave Telemetry,

Részletesebben

Kotymán László, Fehérvári Péter, Palatitz Péter, Solt Szabolcs & Horváth Éva

Kotymán László, Fehérvári Péter, Palatitz Péter, Solt Szabolcs & Horváth Éva Kotymán László, Fehérvári Péter, Palatitz Péter, Solt Szabolcs & Horváth Éva Előzmények: hazai és külföldi példák XX. század elején Csörgey Titusz a Hortobágyon telepítette 55 darab fűzkosárral, amit szénával

Részletesebben

2012 év madara - az egerészölyv

2012 év madara - az egerészölyv 2012 év madara - az egerészölyv Az egerészölyv a leggyakoribb ragadozó madarunk, sík- és hegyvidéken egyaránt előfordul, így a laikusok által úton-útfélen látott sasok általában ennek a fajnak a képviselői.

Részletesebben

Parlagisas-védelem a Kárpát-medencében 2002-2005. a LIFE02NAT/H/8627 projekt összefoglaló jelentése

Parlagisas-védelem a Kárpát-medencében 2002-2005. a LIFE02NAT/H/8627 projekt összefoglaló jelentése Parlagisas-védelem a Kárpát-medencében 2002-2005 a LIFE02NAT/H/8627 projekt összefoglaló jelentése Fiatal parlagi sas. Fotó: Kovács András Fiatal parlagi sas. Fotó: Kovács András Fiatal parlagi sas. Fotó:

Részletesebben

MOL fiatal tojó a kirepülés elõtt. vandorsolymok.hu JELENTÉS A VÁNDORSÓLYOM SZÍNESGYÛRÛZÉSI ÉS MÛHOLDAS JELADÓS PROGRAMHOZ

MOL fiatal tojó a kirepülés elõtt. vandorsolymok.hu JELENTÉS A VÁNDORSÓLYOM SZÍNESGYÛRÛZÉSI ÉS MÛHOLDAS JELADÓS PROGRAMHOZ MOL fiatal tojó a kirepülés elõtt vandorsolymok.hu JELENTÉS A VÁNDORSÓLYOM SZÍNESGYÛRÛZÉSI ÉS MÛHOLDAS JELADÓS PROGRAMHOZ vándorsólyom-védelmi program 2009 A vándorsólyom-gyûrûzési és mûholdas nyomkövetési

Részletesebben

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI MUNKAANYAG

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI MUNKAANYAG KvVM/KJKF/1379/2007 Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium MUNKAANYAG A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által a LIFE NATURE pénzügyi eszközből a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek

Részletesebben

LIFE09 NAT/HU/000384 Falco cherrug B-H-R-S A 2011 június 6-7.-i projekt látogatás és az Indító Jelentés

LIFE09 NAT/HU/000384 Falco cherrug B-H-R-S A 2011 június 6-7.-i projekt látogatás és az Indító Jelentés EURÓPAI BIZOTTSÁG KÖRNYEZETVÉDELMI FÖIGAZGATÓSÁG E Igazgatóság Nemzetközi Ügyek és LIFE ENV.E-4-LIFE Az egység Helyettes Vezetője Brüsszel, 2011.11.28. ENV.E-3/nb Ares (2011) 1272620 Bükki Nemzeti Park

Részletesebben

fenntartási tervének bemutatása

fenntartási tervének bemutatása ABorsodi-sík sík Különleges Madárvédelmi Terület fenntartási tervének bemutatása Bodnár Mihály Tájegység vezető, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Dél-borsodi Tájegysége Mi az a Borsodi-sík Különleges Madárvédelmi

Részletesebben

Dr. Palatitz Péter MME Kékvércse-védelmi Munkacsoport

Dr. Palatitz Péter MME Kékvércse-védelmi Munkacsoport A kék vércse védelme a Pannon régióban LIFE05/NAT/H/000122 (2006-2009) A kék vércse védelme a Kárpát-medencében LIFE11/NAT/HU/000926 (2012-2018) Dr. Palatitz Péter MME Kékvércse-védelmi Munkacsoport Meennyiiii?*

Részletesebben

hazai természetvédelemben Érdiné dr. Szekeres Rozália főosztályvezető Természetmegőrzési főosztály

hazai természetvédelemben Érdiné dr. Szekeres Rozália főosztályvezető Természetmegőrzési főosztály A biodiverzitás-védelem szempontjai a hazai természetvédelemben Érdiné dr. Szekeres Rozália főosztályvezető Természetmegőrzési főosztály "Countdown 2010 és ami utána következik. Az IUCN (Természetvédelmi

Részletesebben

Tanuló neve azonosító felvételi sorrend Megjegyzés

Tanuló neve azonosító felvételi sorrend Megjegyzés Élelmiszer- és vegyiáru eladó Tervezett létszám: 12 fő Süveges Attila 10. B 1 felvéve Földvári Beáta 10. B 2 felvéve Vadász Brigitta 10. B 3 felvéve Kun Ibolya 10. B 4 felvéve Baktai Vivien 10. B 5 felvéve

Részletesebben

Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány

Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány RAGADOZÓMADÁR-VÉDELMI PROGRAM Készült a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával www.baranyamadar.hu A TERMÉSZET SZOLGÁLATÁBAN Mecseki

Részletesebben

JAVASLATOK A FOKOZOTTAN VÉDETT NAGYTESTŰ MADÁRFAJOK ERDEI FÉSZKELŐHELYEINEK VÉDELMÉRE

JAVASLATOK A FOKOZOTTAN VÉDETT NAGYTESTŰ MADÁRFAJOK ERDEI FÉSZKELŐHELYEINEK VÉDELMÉRE Králl Attila MME JAVASLATOK A FOKOZOTTAN VÉDETT NAGYTESTŰ MADÁRFAJOK ERDEI FÉSZKELŐHELYEINEK VÉDELMÉRE ÉLŐ ERDŐ KONFERENCIA 2017. MÁRCIUS 21-22. SOPRON, MAGYARORSZÁG Javaslatok a fokozottan védett nagytestű

Részletesebben

FOKOZOTTAN VÉDETT RAGADOZÓMADÁR- FAJOK ÉS A FEKETE GÓLYA MAGYARORSZÁGI HELYEZTE

FOKOZOTTAN VÉDETT RAGADOZÓMADÁR- FAJOK ÉS A FEKETE GÓLYA MAGYARORSZÁGI HELYEZTE FOKOZOTTAN VÉDETT RAGADOZÓMADÁR- FAJOK ÉS A FEKETE GÓLYA MAGYARORSZÁGI HELYEZTE SÓLYOMCSALOGATÓ Szarvas 2015. február 28. KERECSNSÓLYOM- VÉDELMI PROGRAM EREDMÉNYEI 2014 KERECSENSÓLYOM KÖLTÉSI EREDMÉNYEK

Részletesebben

A MÁSODIK KERECSENSÓLYOM-VÉDELMI EXPEDÍCIÓ UKRAJNÁBA ÉS A LIFE PROJEKTTERÜLET ELLENŐRZÉSE DOBRUDZSÁBAN, ROMÁNIÁBAN

A MÁSODIK KERECSENSÓLYOM-VÉDELMI EXPEDÍCIÓ UKRAJNÁBA ÉS A LIFE PROJEKTTERÜLET ELLENŐRZÉSE DOBRUDZSÁBAN, ROMÁNIÁBAN A MÁSODIK KERECSENSÓLYOM-VÉDELMI EXPEDÍCIÓ UKRAJNÁBA ÉS A LIFE PROJEKTTERÜLET ELLENŐRZÉSE DOBRUDZSÁBAN, ROMÁNIÁBAN 2012 LIFE NAT/HU/000384 A MÁSODIK KERECSENSÓLYOM-VÉDELMI EXPEDÍCIÓ UKRAJNÁBA ÉS A LIFE

Részletesebben

A Terepi madárhatározó gazdálkodóknak című kiadvány bemutatása

A Terepi madárhatározó gazdálkodóknak című kiadvány bemutatása A Terepi madárhatározó gazdálkodóknak című kiadvány bemutatása Tóth Péter Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2014. május 9. Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ A Fenntartható

Részletesebben

Ragadozómadarak mérgezése és védelme Magyarországon Ismeretek és attitűdök

Ragadozómadarak mérgezése és védelme Magyarországon Ismeretek és attitűdök Budapest, 1. január 15. KÖZVÉLEMÉNY- ÉS PIACKUTATÓ INTÉZET 159 BUDAPEST, PF. 551. TELEFON: 250 422 TELEFAX: 250 44 E MAIL: median@median.hu WEB: http://www.median.hu/ Ragadozómadarak mérgezése és védelme

Részletesebben

Parlagi sasok nyomkövetési módszerei

Parlagi sasok nyomkövetési módszerei Parlagi sasok nyomkövetési módszerei Horváth Márton, Bagyura János, Bereczky Attila, Demeter Iván, Fatér Imre, Juhász Tibor, Kovács András, Kovács Szilvia, Molnár István Lotár, Prommer Mátyás és Szabó

Részletesebben

A Magas Természeti Értékű Területek támogatási lehetőségei

A Magas Természeti Értékű Területek támogatási lehetőségei A Magas Természeti Értékű Területek támogatási lehetőségei Változatlan célok mentén a program továbbfejlesztése Továbbfejlesztés területei: o Előírások egyszerűsítése, csökkentése o Korábbi célprogramok

Részletesebben

A túzok védelme Magyarországon LIFE04 NAT/HU/000109. Záró sajtóesemény, Kecskemét, 2008. szeptember 26.

A túzok védelme Magyarországon LIFE04 NAT/HU/000109. Záró sajtóesemény, Kecskemét, 2008. szeptember 26. Miért pont a túzok? Világszerte veszélyeztetett faj, hazánkban a századfordulón 10-12 ezer példány élt 1969-re állománya 2700-ra csökkent A faj 1969-tıl fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió

Részletesebben

A KÉK VÉRCSE VÉDELME A PANNON RÉGIÓBAN 2006 2009

A KÉK VÉRCSE VÉDELME A PANNON RÉGIÓBAN 2006 2009 vercse_layout 1 2010.03.10. 5:50 Page 1 A KÉK VÉRCSE VÉDELME A PANNON RÉGIÓBAN 2006 2009 Fotó: Lóki Csaba A LIFE Nature projekt (LIFE05 NAT/H/000122) összefoglaló jelentése vercse_layout 1 2010.03.10.

Részletesebben

Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek

Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek Madárfauna Halfogyasztás Madárfauna Sebzés Kárókatona Phalacrocorax carbo (Linnaeus, 1758) Rokon fajok Kis kárókatona (Phalacrocorax pygmaeus)

Részletesebben

Generali Runner s World Run április 22. Maraton Nemenkénti és kategóriánkénti eredmények

Generali Runner s World Run április 22. Maraton Nemenkénti és kategóriánkénti eredmények Nem/Kategória: Férfi 18-24 év 1 42041 LABODA Fecó 1994 04:19:08 04:18:20 48 40 2 42100 NYAKAS Attila 1994 05:46:13 05:44:10 118 91 Nem/Kategória: Nő 18-24 év 1 42150 KAS Lisa 1994 03:35:34 03:35:28 9 1

Részletesebben

A LIFE és LIFE+ program Magyarországon, a természetvédelem területén. A LIFE+ program jövője

A LIFE és LIFE+ program Magyarországon, a természetvédelem területén. A LIFE+ program jövője A LIFE és LIFE+ program Magyarországon, a természetvédelem területén A LIFE+ program jövője Sashalmi Éva VM Természetmegőrzési Főosztály 2012. május 17. 1. LIFE+ Természet és Biodiverzitás 2. A természetvédelmi

Részletesebben

Natura 2000 fenntartási tervek készítésének tapasztalatai. Podmaniczky László témavezető

Natura 2000 fenntartási tervek készítésének tapasztalatai. Podmaniczky László témavezető Natura 2000 fenntartási tervek készítésének tapasztalatai Podmaniczky László témavezető A FENNTARÁSI TERVEK CÉLJAI 1. Az érintettek felé bemutathatóvá váljanak azok a természetvédelmi szempontok, amelyek

Részletesebben

A természetvédelmi szempontok kezelése a Vidékfejlesztési Programban

A természetvédelmi szempontok kezelése a Vidékfejlesztési Programban A természetvédelmi szempontok kezelése a Vidékfejlesztési Programban Kihívások és lehetséges megoldások Tóth Péter Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Virágzó Vidékünk Európa Nap- Hogyan tovább

Részletesebben

Mennyire elégséges a Natura 2000 hálózat a nagy diszperzió-képességű jelölő fajok védelméhez?

Mennyire elégséges a Natura 2000 hálózat a nagy diszperzió-képességű jelölő fajok védelméhez? Természetvédelmi Közlemények 21, pp. 243 252, 2015 Mennyire elégséges a Natura 2000 hálózat a nagy diszperzió-képességű jelölő fajok védelméhez? Prommer Mátyás 1, Horváth Márton 2 és Bagyura János 2 1

Részletesebben

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület PARLAGI SAS VÉDELEMI MUNKACSOPORT 2003. ÉVI JELENTÉSE

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület PARLAGI SAS VÉDELEMI MUNKACSOPORT 2003. ÉVI JELENTÉSE Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület PARLAGI SAS VÉDELEMI MUNKACSOPORT 2003. ÉVI JELENTÉSE Összeállította: Horváth Márton, Bagyura János, Demeter Iván, Fatér Imre és Kovács András A Munkacsoport

Részletesebben

FEKETE GÓLYA (Ciconia Nigra)

FEKETE GÓLYA (Ciconia Nigra) FEKETE GÓLYA (Ciconia Nigra) A 2000. évben végzett felmérések alapján a fekete gólya magyarországi állománya az elmúlt évtizedben emelkedni látszik. Míg 1996-ban 150-200 párra volt tehető a fészkelő fekete

Részletesebben

Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk

Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. Természetes élőhelyek A változatos növényzetű környezet egész

Részletesebben

Beszámoló: Madártani szakmai kirándulás a Cséffai Természetvédelmi Területre

Beszámoló: Madártani szakmai kirándulás a Cséffai Természetvédelmi Területre Beszámoló: Madártani szakmai kirándulás a Cséffai Természetvédelmi Területre 200 december 7-9 Első nap Útvonal: gyalog, szálláshely - tavakat elválasztó út gát - megfigyelőtorony a 2-es tó partján szálláshely

Részletesebben

BÁN Gergely bye OLÁH Krisztián MOLNÁR Elek SALAMON István bye 0 0 0

BÁN Gergely bye OLÁH Krisztián MOLNÁR Elek SALAMON István bye 0 0 0 GROUP 1 1 2 3 4 P R BÁN Gergely VASS Mária 06.26. 0 0 1 016 BÁN Gergely BENCSIK Gergely bye 0 0 0 2 027 BENCSIK Gergely BÁN Gergely BENCSIK Gergely 06.26. 0 0 3 090 VASS Mária VASS Mária bye 0 0 0 4 BENCSIK

Részletesebben

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ 2017 Feladatlap Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei - már 14. - Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő

Részletesebben

A stratégiai célok közül egy tetszőlegesen kiválasztottnak a feldolgozása!

A stratégiai célok közül egy tetszőlegesen kiválasztottnak a feldolgozása! Biodiverzitás stratégia 2020 CÉLOK és ESZKÖZÖK Források: http://www.biodiv.hu/convention/f1117799202; http://ec.europa.eu/environment/nature/biodiversity/comm2006/2020.htm; FELADAT A stratégiai célok közül

Részletesebben

Madárvédelem Vásárhelyen

Madárvédelem Vásárhelyen Madárvédelem Vásárhelyen Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület Egyesületünket azért alakítottuk meg, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) karöltve megóvjuk Vásárhely természeti

Részletesebben

A Túzokvédelmi LIFE-Nature Program működési területei

A Túzokvédelmi LIFE-Nature Program működési területei Tartalom A LIFE-Nature Program működési területei Szervezeti felépítés Célok, tevékenységek A projekt költségvetése MME Túzokvédelmi Programjának szerepe a LIFE program végrehajtásában A Túzokvédelmi LIFE-Nature

Részletesebben

A Natura 2000 hálózat jelene, és szerepe az EU 2020-ig szóló biológiai sokféleség stratégiájában

A Natura 2000 hálózat jelene, és szerepe az EU 2020-ig szóló biológiai sokféleség stratégiájában A Natura 2000 hálózat jelene, és szerepe az EU 2020-ig szóló biológiai sokféleség stratégiájában Demeter András, tanácsadó Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóság, Brüsszel A biológiai sokféleség

Részletesebben

A kis lilik védelme az európai vonulási útvonal mentén

A kis lilik védelme az európai vonulási útvonal mentén A kis lilik védelme az európai vonulási útvonal mentén A kis lilik Anser erythropus n A kis lilik Európa egyik legveszélyeztetettebb madárfaja. A skandináviai költőállomány, melyet a XX. sz. elején több

Részletesebben

MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY. területi forduló MEGOLDÓKULCS

MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY. területi forduló MEGOLDÓKULCS MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY 2018 területi forduló MEGOLDÓKULCS I.: A 2018-as év madara: a vándorsólyom I./1.: Kérdezz-felelek Feladat: Egyetlen szóval válaszolj az alábbi feladványokra: 1. Az

Részletesebben

700m 1. Mészáros Márta Ebes 03:23 2. Szűcs Nelli Ebes 04:09

700m 1. Mészáros Márta Ebes 03:23 2. Szűcs Nelli Ebes 04:09 A VII. SEBES FUTÓVERSENY VÉGEREDMÉNYE 2017.09.10 Ebes 2013-ban vagy később született lányok-bálint cseppek-táv 400m 1. Chrobák Bori Debrecen 02:26 2. Szűcs Fanni Ebes 03:25 3. Zsiros Sára Ebes 03:57 2013-ban

Részletesebben

Nemzeti park igazgatóságok tevékenysége a Magas Természeti Értékű Területeken

Nemzeti park igazgatóságok tevékenysége a Magas Természeti Értékű Területeken Nemzeti park igazgatóságok tevékenysége a Magas Természeti Értékű Területeken Budapest, 2015. február 11. Balczó Bertalan Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály A Magas Természeti

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

Koleszárikné Németh Beáta K115 54:22 2 Turkevi-Nagy Dávid 2000 K102 40:58

Koleszárikné Németh Beáta K115 54:22 2 Turkevi-Nagy Dávid 2000 K102 40:58 10.6 km; 1900-2010; nő 10.6 km; 1900-2010; férfi 1 Radics Anna 1985 K114 49:52 1 Galamb Csaba 1994 K103 40:40 2 1977 K115 54:22 2 Turkevi-Nagy Dávid 2000 K102 40:58 3 Fekete-Péntek Szilvia 1983 K109 54:37

Részletesebben

2015. Évi Magyar Amatőr Rally Bajnokság Észak "Nyugati" régió futamai

2015. Évi Magyar Amatőr Rally Bajnokság Észak Nyugati régió futamai 0. Évi Magyar Amatőr Rally Bajnokság Észak "Nyugati" régió futamai I. 0.0.0 II. 0.0. III. 0.0. IV. 0.0.0 V. 0..0 Északi Régió - Nyugat Északi Régió - Nyugat Északi Régió - Nyugat Északi Régió - Nyugat

Részletesebben

Futakeszi. 10 km nemenkénti eredménylista. Férfi. Hely Rsz Név Szév Nettó idő 1. kör 2. kör 3. kör 4. kör

Futakeszi. 10 km nemenkénti eredménylista. Férfi. Hely Rsz Név Szév Nettó idő 1. kör 2. kör 3. kör 4. kör 1 9035 FAZEKAS Attila 1970 00:37:38 00:08:50 00:09:28 00:09:36 00:09:42 3:45 min/km +00:00:00 2 9150 THURAUER Roman 1977 00:37:54 00:08:51 00:09:28 00:09:41 00:09:53 3:47 min/km +00:00:15 3 9051 HAJTMAN

Részletesebben

9. Győr-Lipót Futóverseny

9. Győr-Lipót Futóverseny 1 101 Balázs Levente 1985 16-39 éves 01:39:00 00:00:00 1 1 2 197 Németh Gábor 1984 16-39 éves 01:42:42 00:03:42 2 2 3 232 Takács László 1968 50-59 éves 01:42:44 00:03:44 3 1 4 287 Kollár Barna 1982 16-39

Részletesebben

TÚZOK TUSA II. FORDULÓ

TÚZOK TUSA II. FORDULÓ TÚZOK TUSA II. FORDULÓ 1. Képzeljétek el, hogy a cserebökényi pusztán vagytok. Kora tavasz van, a pusztai vízállásoknál madarak tömegei időznek. Van, aki nemrég érkezett haza a telelőterületről, van, aki

Részletesebben

Középtáv Év kategória szerinti eredménylista

Középtáv Év kategória szerinti eredménylista Férfi 18-24 1 30 KERTÉSZ Kevin 2000 05:17:37 Férfi 14 13 00:34:15 03:08:29 02:06:03-00:31:12 21 ERDŐS Péter 1993 Férfi 22 VARGA Róbert 1993 Rendészeti kategória Férfi 2017.07.18 10:04:22 Oldal: 1 of 17

Részletesebben

Mohács és Európa Horváth Mihály Történelemverseny elődöntőjének eredménye Gimnáziumok

Mohács és Európa Horváth Mihály Történelemverseny elődöntőjének eredménye Gimnáziumok Mohács és Európa Horváth Mihály Történelemverseny elődöntőjének eredménye ok Név Iskola Pontszám 1 Horváth Bálint 49 2 Matos Lilla 48 3 Demjén Balázs Ádám 47 4 Matos Bence 47 5 Ubrea Roland 6 Krizsna Szabolcs

Részletesebben

A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBmR)

A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBmR) A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBmR) Váczi Olivér, Varga Ildikó, Bata Kinga, Kisné Fodor Lívia, Bakó Botond & Érdiné Szerekes Rozália Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Természetmegõrzési

Részletesebben

A kárókatona megítélése természetvédelmi és gazdasági szempontból

A kárókatona megítélése természetvédelmi és gazdasági szempontból A kárókatona megítélése természetvédelmi és gazdasági szempontból Nagy Dénes Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Biharugra 2009. szeptember 24. Kárókatona; kormoránnak is mondják. Úszik, mint

Részletesebben

MOL Flagship Cup 2013

MOL Flagship Cup 2013 Csapat neve Pontszám Küklopsz 1351,25 Reményfutam 1249 Petroszolg 1200,6 TVKillers 1102,85 Nekünk 8 1070,3 FORCE-LUB 1034 TMM 982 Petroleum Gladiátors 977,5 Dinamic-LUB 926,2 FER Tűzoltóság 857,9 Perla

Részletesebben

Kántor Tamás. Angyal Endre 70/949-3326 30/399-4171. kantortamas666@gmail.com. angyalszarny@axelero.hu. Eger, Országosan. Eger

Kántor Tamás. Angyal Endre 70/949-3326 30/399-4171. kantortamas666@gmail.com. angyalszarny@axelero.hu. Eger, Országosan. Eger Kántor Tamás Angyal Endre 70/949-3326 30/399-4171 kantortamas666@gmail.com angyalszarny@axelero.hu Eger, Országosan Eger Aszódi Sándor 20/961-7133 Eger Bajzáth Ákos 30/214-8654 Felsőtárkány Bajzáth János

Részletesebben

NÉV CSAPAT GÓLOK SZÁMA

NÉV CSAPAT GÓLOK SZÁMA A III. osztály góllövőlistája 30 forduló után H. NÉV CSAPAT GÓLOK SZÁMA 1 Bazsonyi Bence Gyula-tel 59 2 Nagy Máté Bowling Center 49 3 Császi Richárd Gyula-tel 29 4 Timár Martin Gyula-tel 26 4 Suki István

Részletesebben

Pont Hely

Pont Hely Ssz. Budapesti Felnőtt I. o.. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9... 2. 3. Hely. Újpesti KSE I 5,5 4,5 8, 3. 2 2 2. Vasas SC II 6,5 5,,5. 3. Sirály SE I 7,5 7,5,5 26,5. 4. SENSE I 4,5 8, 5, 7,5 6-7. 5. BEAC II 8, 3,

Részletesebben

TORNA DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ 2004/2005 tanév Pécs, április V-VI. korcsoport "B" kategória fiú csapatbajnokság

TORNA DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ 2004/2005 tanév Pécs, április V-VI. korcsoport B kategória fiú csapatbajnokság Pécs, 2005. április 15-17. Hely. Cím Csapatnév 1 Makó Erdei Ferenc Szki. 47,700 47,750 47,250 47,250 47,600 46,400 283,950 2 Sárospatak Református Koll. és Gimn. 47,550 47,250 46,450 46,700 47,150 46,100

Részletesebben

1994-ben végzett IV. a Gépjárműtechnikai szerelő. Igazgató: Németi Lajos Osztályfőnök: Komiszár János

1994-ben végzett IV. a Gépjárműtechnikai szerelő. Igazgató: Németi Lajos Osztályfőnök: Komiszár János 1994-ben végzett IV. a Gépjárműtechnikai szerelő Igazgató: Németi Lajos Osztályfőnök: Komiszár János Idézet: Élj az idővel hát: fürgén elindulnak az évek, s nem jön olyan jó több, mint ami már oda van

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Magyarországi Natura 2000 területek bemutatása. 111.lecke A Tanács 79/409/EGK

Részletesebben

Feladta Horváth Attila. Feladta Beck László. Feladta Kádas Miklós 4 Abszolut hely.: 11 Start: 10:15:30 beérkez 14:44:37

Feladta Horváth Attila. Feladta Beck László. Feladta Kádas Miklós 4 Abszolut hely.: 11 Start: 10:15:30 beérkez 14:44:37 Férfi Kajak 1 1 Abszolut hely.: 4 Start: 10:00:30 beérkez 14:08:57 Rajtszám: 36 Futott idı: 4:08:27 Horváth Attila 2 Abszolut hely.: 5 Start: 10:04:55 beérkez 14:15:08 Rajtszám: 3 Futott idı: 4:10:13 Beck

Részletesebben

SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve:......

SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY. Tanuló neve:... Osztálya:... Iskola neve:...... Fekete István Általános Iskola 2213 Monorierdő, Szabadság u. 43. Tel./Fax: 06-29-419-113 www.fekete-merdo.sulinet.hu SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ V. TOLLFORGATÓ 1. forduló V. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ

Részletesebben

Magyar Erőemelő Szövetség Férfi erőemelő ranglista 2009.

Magyar Erőemelő Szövetség Férfi erőemelő ranglista 2009. Magyar Erőemelő Szövetség Férfi erőemelő ranglista 2009. 56 kg 1. Krakter Erik 1991 Barcsi VSE 54,45 160,0 100,0 180,0 440,0 411,86 2009.11.28 29. ob '09 x 2. Kálé Csaba 1978 Família 54,95 135,0 82,5 152,5

Részletesebben

KERÉKPÁROS ISKOLA KUPA TERÜLETI VERSENY. Név oszt. helyezés Kategória felkészítő tanár. Név oszt. helyezés Kategória felkészítő tanár

KERÉKPÁROS ISKOLA KUPA TERÜLETI VERSENY. Név oszt. helyezés Kategória felkészítő tanár. Név oszt. helyezés Kategória felkészítő tanár KERÉKPÁROS ISKOLA KUPA TERÜLETI VERSENY Név oszt. helyezés Kategória felkészítő tanár Réti Márton 6.b 1. 5-8 osztály Kovács Róbert Péterné Ágoston László 7.b 3. 5-8. osztály Kovács Róbert Péterné DIÁKOLIMPIA

Részletesebben

PARLAGISAS-VÉDELEMI MUNKACSOPORT ÉVI BESZÁMOLÓJA

PARLAGISAS-VÉDELEMI MUNKACSOPORT ÉVI BESZÁMOLÓJA Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület PARLAGISAS-VÉDELEMI MUNKACSOPORT 2007. ÉVI BESZÁMOLÓJA Együttműködő partnereink: Budapest, 2008. április Tartalomjegyzék 1. A Munkacsoport munkájában résztvevő

Részletesebben

V. ROTARY FUTÓFESZTIVÁL MARATON kategóriás eredmények

V. ROTARY FUTÓFESZTIVÁL MARATON kategóriás eredmények Férfi 18-30 1 1051 Bojtor László Tivadar 21:44 21:39 21:58 22:44 23:56 25:11 26:20 26:25 3:09:54 2 1158 Süvöltős Bence 24:43 24:27 24:23 24:29 25:15 24:52 24:43 24:24 3:17:13 3 1145 Lovas Gergely 25:01

Részletesebben

A közterület, mint élettér

A közterület, mint élettér A közterület, mint élettér Városökológiai esettanulmányok és konklúziók Tóth Mária PhD biológus, főmuzeológus Magyar Természettudományi Múzeum, Állattár Az urbanizálódó fauna (Urban wildlife) Jellegzetességek:

Részletesebben

Mit tehet egy természetvédelmi társadalmi szervezet a vizes élőhelyek megőrzéséért?

Mit tehet egy természetvédelmi társadalmi szervezet a vizes élőhelyek megőrzéséért? Mit tehet egy természetvédelmi társadalmi szervezet a vizes élőhelyek megőrzéséért? Tóth Péter Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vizes élőhelyeinken Gödöllő, 2016. május 20. A vizes élőhelyek

Részletesebben

TORNA DIÁKOLIMPIA BUDAPESTI TERÜLETI DÖNTŐ 2006/2007 tanév Budapest, március V-VI. korcsoport "B" kategória fiú csapatbajnokság

TORNA DIÁKOLIMPIA BUDAPESTI TERÜLETI DÖNTŐ 2006/2007 tanév Budapest, március V-VI. korcsoport B kategória fiú csapatbajnokság Budapest, 2007. március 9-10. Hely. Cím Csapatnév 1 Nagykőrös Toldi Miklós Gimn. 47,100 43,900 47,250 47,250 47,400 46,300 279,200 2 Nagykőrös Arany János Ref. Gimn. 45,800 45,350 45,650 47,800 45,650

Részletesebben

Natura 2000 területek bemutatása

Natura 2000 területek bemutatása Natura 2000 területek bemutatása Némethné Kavecsánszki Alexandra Zöld Óvoda információs nap Natura 2000 hálózat» Natura 2000 hálózat az EU ökológiai hálózata, az uniós természetvédelem alappillére.» Célja:

Részletesebben

SPIE Hungaria Kft. Telefonkönyv szakterületenként Név Beosztás Telephely Telefon Telefax Mobil Ügyvezetés

SPIE Hungaria Kft. Telefonkönyv szakterületenként Név Beosztás Telephely Telefon Telefax Mobil Ügyvezetés Név Beosztás Telephely Telefon Telefax Mobil Ügyvezetés Fekete Zoltán ügyvezető igazgató Budapest (1) 238-4858 (1) 238-4859 n.n. titkárságvezető Budapest (1) 238-4858 (1) 238-4859 Nagy Attila IIR vezető,

Részletesebben

PARLAGISAS-VÉDELEMI MUNKACSOPORT ÉVI BESZÁMOLÓJA

PARLAGISAS-VÉDELEMI MUNKACSOPORT ÉVI BESZÁMOLÓJA Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület PARLAGISAS-VÉDELEMI MUNKACSOPORT 2006. ÉVI BESZÁMOLÓJA Az MME 2006. évi parlagisas-védelmi munkáit támogatta: Együttműködő partnereink: Budapest, 2007. április

Részletesebben

2015 ÉV MADARA BÚBOSBANKA

2015 ÉV MADARA BÚBOSBANKA KALENDÁRIUM 2015 2015 ÉV MADARA BÚBOSBANKA JANUÁR Erdei fülesbagoly Leggyakoribb hazai bagolyfajunk. Közepes méretű, tollfülei hosszúak. A múlt század első felében a varjak vadászata során sok fészekaljat

Részletesebben

05. Dél-Tisza Tagszövetség 2011.Standard Hím kategóriában eredményt elért galambok: 1. Molnár Péter Pál U21 Hu H 65,8482 ko m 2.

05. Dél-Tisza Tagszövetség 2011.Standard Hím kategóriában eredményt elért galambok: 1. Molnár Péter Pál U21 Hu H 65,8482 ko m 2. 05. Dél-Tisza Tagszövetség 2011.Standard Hím kategóriában eredményt elért galambok: 1. Molnár Péter Pál U21 Hu 06-05-27262 H 65,8482 ko 2971136 m 2. Varga K.István U05 HU 09-05-82335 H 157,4612 ko 2618843

Részletesebben

9. Győr-Lipót Futóverseny

9. Győr-Lipót Futóverseny Nem/Kategória: Férfi 16-39 éves 1 101 Balázs Levente 1985 01:39:00 2 197 Németh Gábor 1984 01:42:42 3 287 Kollár Barna 1982 01:48:05 4 127 Domonkos Róbert 1979 01:50:49 5 184 Markót Tamás 1986 01:51:25

Részletesebben

Fiatal oktatói pályázat 2017/18-as tanév nyertesek listája

Fiatal oktatói pályázat 2017/18-as tanév nyertesek listája Sszám Pályázó megnevezése Pályázó állampolgársága Külhoni felsőoktatási intézmény megnevezése 1 Abod Éva román SEMTE, Sepsiszentgyörgy 2 Albert-Lőrincz Csanád román PKE 3 Antalík Imrich szlovák SELYE 4

Részletesebben

Eredmények: 3 km-es távon: 1996-ban és utána születetek: Lány: 1. hely Fózer Tímea Gyóni Géza Ált. Iskola. 2. hely Hende Helga Gyóni Géza Ált.

Eredmények: 3 km-es távon: 1996-ban és utána születetek: Lány: 1. hely Fózer Tímea Gyóni Géza Ált. Iskola. 2. hely Hende Helga Gyóni Géza Ált. Eredmények: 3 km-es távon: 1996-ban és utána születetek: 1. hely Fózer Tímea Gyóni Géza Ált. Iskola 2. hely Hende Helga Gyóni Géza Ált. Iskola 3. hely Ritka Viktória Kossuth Lajos Ált. Iskola 1. hely Pap

Részletesebben

Jelentkező neve Épület neve Épület címe

Jelentkező neve Épület neve Épület címe Csikja Dávid Miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskola 3530 Miskolc, Soltész N. K. u. 10. 77 Dobos Dániel Dominik Miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskola 3530 Miskolc, Soltész N. K. u. 10. 77 Fekete Richárd

Részletesebben

Név oszt. helyezés korcsoport/lány felkészítő tanár Kaszásné Farkas Viola Soltészné Szörfi Anikó CSAPAT

Név oszt. helyezés korcsoport/lány felkészítő tanár Kaszásné Farkas Viola Soltészné Szörfi Anikó CSAPAT KÖRZETI MEZEI FUTÓ DIÁKOLIMPIA EGYÉNI Soltészné Szörfi Anikó Lukács Réka 1. 1-2. osztály Bíró Eszter 4.a 1. 3-4. osztály korcsoport/fiú Bolgár Dániel 3. 1-2. osztály 1 Lukács Réka Bán Lilla Vágási Dorottya

Részletesebben

Pest Megyei Tenisz Szövetség Férfi II. osztály NEVEZÉSI LAP

Pest Megyei Tenisz Szövetség Férfi II. osztály NEVEZÉSI LAP Egyesület neve: DMTK Tenisz Klub Címe: Pálya címe: 2330 Dunaharaszti, Sportsziget Csapatkapitány neve: Gábor Csaba Csapatkapitány telefonszáma: +36 70 325 8299 Csapatkapitány e-mail címe: csabagabor@strapa-pack.hu

Részletesebben

MINI FIÚ MINI LÁNY FIÚ LEÁNYZÓ

MINI FIÚ MINI LÁNY FIÚ LEÁNYZÓ MINI FIÚ 1. Ifj. Cseresznyés Ferenc Kerecsényi László I.E. 567 2. Vartnal Botond Miskolci H.I.E. 449 3. Nagy Kristóf Botond EVO 443 4. Marsa Benjámin EVO 411 5. Ifj. Andirkó Zsolt Kerecsen I.E. 307 6.

Részletesebben

A civil mozgalmak szerepe a biodiverzitás-védelmében BirdLife/MME biodiverzitás védelmi stratégiája különös tekintettel az erdőkre

A civil mozgalmak szerepe a biodiverzitás-védelmében BirdLife/MME biodiverzitás védelmi stratégiája különös tekintettel az erdőkre A madárbarát Magyarországért! A civil mozgalmak szerepe a biodiverzitás-védelmében BirdLife/MME biodiverzitás védelmi stratégiája különös tekintettel az erdőkre Halmos Gergő Erdőfórum Kőszeg 2010 december

Részletesebben

Natura 2000 erdőterületek finanszírozása ( )

Natura 2000 erdőterületek finanszírozása ( ) Natura 2000 erdőterületek finanszírozása (2014 2020). Általános cél az uniós természetvédelmi irányelvek maradéktalan végrehajtása (EU Biológiai Sokféleség Stratégia 2020, 1. Cél) érdekében a fajok és

Részletesebben

IDEGENHONOS INVÁZIÓS FAJOK ELLENI FELLÉPÉS ÉS SZABÁLYOZÁSUK SZAKMAI NAP

IDEGENHONOS INVÁZIÓS FAJOK ELLENI FELLÉPÉS ÉS SZABÁLYOZÁSUK SZAKMAI NAP Bokor Veronika, Marczin Örs Természetmegőrzési Főosztály IDEGENHONOS INVÁZIÓS FAJOK ELLENI FELLÉPÉS ÉS SZABÁLYOZÁSUK SZAKMAI NAP Földművelésügyi Minisztérium 2017. január 25. ---------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

KEDVEZMÉNY TÁBLA 2012 BALATONMAN FÜRED 2013 BALATONMAN FÜRED 2014 BM FÜRED 2014 BM KENESE 2015 BM FÜRED 2015 BM KENESE TELJESÍTÉSEK

KEDVEZMÉNY TÁBLA 2012 BALATONMAN FÜRED 2013 BALATONMAN FÜRED 2014 BM FÜRED 2014 BM KENESE 2015 BM FÜRED 2015 BM KENESE TELJESÍTÉSEK VERSENYZŐ NEVE SZÜL.ÉV KEDVEZMÉNY TÁBLA 2012 BALATONMAN FÜRED 2013 BALATONMAN FÜRED 2014 BM FÜRED 2014 BM KENESE 2015 BM FÜRED 2015 BM KENESE TELJESÍTÉSEK IRON KÖZÉPTÁV SPECIÁL IRON KÖZÉPTÁV SPECIÁL IRON

Részletesebben

Tolna megye természeti értékeiért Alapítvány 7200 Dombóvár, Dombó Pál utca 42/a. 2014. évi KÖZHASZÚ JELENTÉS. Tálos Róbert elnök

Tolna megye természeti értékeiért Alapítvány 7200 Dombóvár, Dombó Pál utca 42/a. 2014. évi KÖZHASZÚ JELENTÉS. Tálos Róbert elnök Tolna megye természeti értékeiért Alapítvány 7200 Dombóvár, Dombó Pál utca 42/a 2014. évi KÖZHASZÚ JELENTÉS Dombóvár, 2015. január 30. Tálos Róbert elnök Tolna megye természeti értékeiért Alapítvány 7200

Részletesebben

Vadászati állattan és etológia

Vadászati állattan és etológia Vadászati állattan és etológia 2. Ragadozómadarak Dr. Katona Krisztián Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézet Frissítve: 2014. 03.11 1 Ragadozómadarak röpképe Ragadozómadarak röpképe Ölyvek Széles

Részletesebben

MJSZ U - 18 / U20 Válogatott Május 15-17. Jégpalota

MJSZ U - 18 / U20 Válogatott Május 15-17. Jégpalota Szállás 52 1 Pados László 1995.09.11 Igen D Fehér 2 Láday Tamás 1996.03.20 Igen D Fehér 3 Jacsó Richárd 1996.12.25 Nem D Fehér 4 Antal Arnold István 1997.04.14 Igen D Fehér 5 Szabó Bence 1998.02.02 Igen

Részletesebben

8. Győr-Lipót futóverseny Egyéni abszolút eredmények

8. Győr-Lipót futóverseny Egyéni abszolút eredmények 1 1 408 BALÁZS Levente Férfi 1985 16-39 éves 00:35:07 01:11:13 01:37:38 2 2 546 TAKÁCS László Férfi 1968 40-49 éves 00:39:13 01:19:01 01:47:30 3 3 529 SCHWARTZ-NAGY Attila Férfi 1987 16-39 éves 00:37:44

Részletesebben

Dél-Alföld.xls. 1. oldal, összesen: :00

Dél-Alföld.xls. 1. oldal, összesen: :00 Szum Irodalom, nyelv és helymatematika és fizika Számítástechnika Történelem Összesen Elérhető: 100 100 100 75 Elért maximum: 75 74 100 68 Bejutási határ: 60 35 69 54 Beküldési határ: 55 55 55 41 Beküldött

Részletesebben

Zsámbékfutás Félmaraton km nemenkénti és kategóriánkénti eredménylista

Zsámbékfutás Félmaraton km nemenkénti és kategóriánkénti eredménylista Férfi 35 év alatti 1 593 FARKAS Pál 1985 01:30:31.8 01:30:27.8 1 1 4:16 min/km +00:00:00.0 2 699 PINTÉR András 1996 01:33:36.5 01:33:33.8 3 3 4:24 min/km +00:03:05.9 3 609 HERCZEG Zoltán 1986 01:33:41.8

Részletesebben

Kedves Tanárok! 1. rész: Prológus

Kedves Tanárok! 1. rész: Prológus Kedves Tanárok! Az alábbi kisfilmek a természettel, környezetvédelemmel foglalkozó emberek, szervezetek munkáját mutatják be. Az egyes fejezetek után kérdéseket teszünk fel a filmekben elhangzott kérdésekkel

Részletesebben

Baranya 25-50-75-100 kerékpáros túra. Négy Évszak Futás (tavasz) Négy Évszak Futás (nyár) 2012 másodperces. DÖKE 25-50-75 kerékpáro s túra

Baranya 25-50-75-100 kerékpáros túra. Négy Évszak Futás (tavasz) Négy Évszak Futás (nyár) 2012 másodperces. DÖKE 25-50-75 kerékpáro s túra Tó- s - Ádám Kriszt nincs nincs Ambrus Norbert X nincs nincs Asszonyi Veronika X X nincs nincs Balla Antal nincs nincs Balogh Bettina X X X X X X X X X ezüst arany Balogh János X X nincs nincs Balogh Judit

Részletesebben