A BARNASZÉN ERŐMŰVEK SALAK-PERNYE ANYAGAI, JELLEMZŐIK ÉS HASZNOSÍTÁSUK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A BARNASZÉN ERŐMŰVEK SALAK-PERNYE ANYAGAI, JELLEMZŐIK ÉS HASZNOSÍTÁSUK"

Átírás

1 A Miskolci Egyelem Közleménye A.sorozat, Bányászat, 55. kötet, (2001) p "Tiszta Környezetünkért" Szénerőműi pernyék hasznosításával tudományos konferencia A BARNASZÉN ERŐMŰVEK SALAK-PERNYE ANYAGAI, JELLEMZŐIK ÉS HASZNOSÍTÁSUK Prof. Dr. Kovács Ferenc egyetemi tanár, az MTA rendes tagja Miskolci Egyetem A széntüzeléses erőművekben a tüzelőanyag összetételétől, a szénelőkészítés és a tüzelőberendezések technikai paramétereitől függően, jelentős mennyiségben keletkeznek maradékanyagok. Nagy tömegben salak és pernye, füstgázkéntelenités esetén un. RE A gipsz és mosóvíz is. A maradékanyagok mennyisége elsődlegesen a tüzelőanyag hamutartalmától, illetőleg kéntartalmától függ. A világ energia ellátásában, számottevő mennyiségben a villamosenergia termelésben is jelentős szerepe van a szénnek. A világtermelés az ezredfordulón kereken 4 milliárd tonna feketeszén, valamint mintegy 800 millió tonna barnaszén, illetőleg lignit évente. A szenek hamutartalmától függően - a hamutartalom 5-8 %-tól %-ig változik általában - az elégetés során keletkező salak és hamu mennyisége 1,0-1.5 milliárd tonna/év, a múltban felhalmozott ilyen jellegű maradék anyagok mennyisége 100 milliárd tonnát jelenthet. Közelebbi példákat említve a szénerőművek maradék anyagait illetően a rajnai barnaszén medence erőműveiben - ahol a lignit hamutartalma átlagosan 7 %, a kéntartalom 0,2-0,8 % MW erőművi teljesítmény évi tüzelőanyag igénye kereken 1 Mt. A 100 MW teljesítményre esőén évente kt salak + pernye keletkezik, füstgázkéntelenités esetén még kt gipsz is. A német keleti területeken az erőművi rekonstrukciók után 100 MW teljesítményre vonatkoztatva évente kt pernye, a nagyobb kéntartalom miatt kt gipsz és m 3 mosóvíz esik.

2 68 Kovács Ferenc A magyarországi lignit tüzelőanyag összetétele jelentősen eltér a rajnai barnaszéntől. A hazai ligniteknél lényegesen nagyobb a hamutartalom és az éghető kéntartalom is. A lignit hamutartalma % között változik, átlagosan 20 %. Visontán 100 MW erőmüvi teljesítményre évente kt salak + pernye keletkezik. A közelmúltban megvalósult füstgázkéntelenités során 100 MW teljesítményre kt/év gipsz mennyiséggel számolhatunk. A salak és pernye anyagok kémiai összetétele, szemcsenagyság méretei A salak és pernye anyagok kémiai-ásványos összetétele, illetőleg szemeloszlása egyrészt a felhasználási lehetőségek miatt érdekes, másrészt a depóniába helyezés esetén ezek a paraméterek is befolyásolják a szilárdságot és a vízáteresztő-képességet, a szivárgási tényezőt. A szénportüzelésü kazánokból kikerülő salak es pernye gyakorlatilag szilárdság nélküli, porszem - a salak durvább, a pernye finomabb anyag, igen laza szerkezetű. A visontai erőmű maradék anyagainál a salak sűrűsége kg/m 1, a pernye anyagok sűrűsége kg/m 1, a salak + pernye keverék sűrűsége kg/nv. A hidraulikus kiszállítás során az anyagok aprózódnak, az aprózódotl salak + pernye keverék sűrűsége kg/m\ közel azonos a homok sűrűségével. Mérési adatok szerint a örvényágyas (fluidágyas) és szénportüzeléses kazánoknál is az a jellemző, hogy az Si0 2 tartalom döntő része a salakban távozik - a salak Si0 2 tartalma % -, a pernyében esak kisebb része marad (a pernye Si0 2 tartalma %). A CaO + MgO tartalom ugyanakkor nagyobb részben a pernyében jelenik meg. Hasonló módon az Fe 2 0, + A tartalom döntő része is a pernyében található. Az egyes elemek részaranya a különböző anyagoknál viszonylag széles határok között változik, az alsó és felső határértékek között szörös különbség is lehet. Az 1. táblázatban különböző bányászati területek salak + pernye anyagai kémiai összetételének jellemző adatait adjuk meg. A Si0 2 tartalom átlagos értekei közel azonosak, a barnaszén és lignit tüzelésű erőmüveknél % közötti az SiO : tartalom. A maradék anyagok hidraulikus (kötési) tulajdonságait determináló CaO + MgO tartalom jelentősen különbözik az egyes anyagoknál. Visontán %, Inotán %, a rajnai területen %. A Fe A tartalom ugyanakkor a rajnai területen a legkisebb %, Visontán viszont magas %, Inotán közepes érték %. Ezek az összetételi arányok határozzák meg döntő módon. hogy a Visonta-i depónia anyaga a hidraulikus kiszállítás után - a kiszáradást követően - egyáltalán nem szilárdul meg, míg a rajnai területen 5-20 MPa-os szilárdság is jelentkezik.

3 A barnaszén erőmüvek salak-pernye anyagai, jellemzőik és hasznosításuk 69 A kémiai összetétel adatokat az 1. ábra Rankin diagramján is ábrázoltuk, más anyagok paramétereivel együtt. Az egyes anyagok összetételét jellemző területek elhelyezkedése is szemlélteti, hogy a németországi és Inota-i (Balinka-i) barnaszén hamu anyagok, illetőleg a Visonta-i depónia anyag jelentősen eltérő összetételű. A salak és pernye anyagok szemcsenagyság összetétele, illetőleg szemeloszlása egyrészt a felhasználási lehetőségek miatt érdekes, másrészt a depóniákba helyezés esetén ezek a paraméterek is befolyásolják a szilárdságot és a vízáteresztő képességet is. A szokásos módon szerkesztett szemeloszlási függ vények jellemzik az anyag összetételét, minél meredekebb" a függvény, annál inkább homogén az anyag, kevésbé van szükség osztályozásra, szemnagyság szerinti szétválasztásra. A különböző területek anyagai szemnagyság összetételét, illetve szemeloszlási függvényeit 2. ábra szemlélteti. A rajnai pernyék tömegének mintegy 80 %-a 50 p m-nél kisebb szemnagyságú, ebből is adódóan kedvező hidraulikai tulajdonságú. Az Inota-i pernyéknél 70 % ez az arány, Visontán viszont csak a pernye tömegének %-a esik a 0,05 mm alatti tartományba. Az alacsony" CaO + MgO tartalom mellett az utóbbi adottság okozza", hogy a Visonta-i depónia anyaga nem szilárdul meg. A salak anyagok szemcsenagysága kereken két nagyságrenddel nagyobb, mint pl. a kedvező hidraulikus tulajdonságú (pl. cement) anyagoké. A viszonylag széles - ezerszeres - szemcsenagyság tartomány is magyarázza, hogy az erőmüvi maradék anyagok igen eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. A salak + pernye anyagok szilárdsági jellemzői, a depóniák áteresztő képessége A lerakás, deponálás után a szárazanyag Visontán igen laza szerkezetű, porózus tulajdonságú, vízáteresztő, gyakorlatilag zérus szilárdságú. Külföldi irodalmi adatok alapján a kevert hamu (salak+pernye) anyagok belső súrlódási szöge általában között változik. A Visonta-i salak-pernye anyagok belső súrlódási szöge között alakul. A száraz salak + pernye anyagoknál laboratóriumi mérések alapján a szivárgási tényező k = 10" 4-10" 5 m/s, az önsúly tömörödés utáni érték k = 7-10 m/s, helyenként 10 " 6 m/s érték is jelentkezik. Hasonló mérések alapján a külfejtési letakarításból származó döntött meddő anyag szivárgási tényezője k = 4 10" 5 m/s körüli érték.

4 70 Kovács Ferenc Az egyes anyagok - kötőanyagok - hidraulikus, szilárdulási tulajdonságait elsősorban a kémiai- és a szemesenagyság - összetétele határozza meg. A kémiai összetétel ilyen vonatkozásban a hidraulikus -, a szilikát- és aluminát modulus, valamint az un. bazieitás határozza meg. A salak és pernye anyagok vizsgálatánál ezeket a paramétereket hasonlítjuk össze a portlandeementeknél megadott szokásos értékhatárokicai. A paraméterek közül most esak a hidraulikus modulust kiemelve: azt kapjuk, hogy a Visonta-i salak + pernye mintáknál ez az arány HM át, = 0,04-0,07, ugyanakkor a rajnai barnaszén salak + pernye anyagoknál HM ;ÍÜ = 0,40-0,60 közötti érték, a portlandeementeknél szokásosan megadott értékhatár HM = 1,7-2,3. A visonta-i hamu anyag HM értékei egy nagyságrenddel kisebbek, mint a rajnai pernyék jellemzői, illetve két nagyságrenddel kisebbek, mint a cement hidraulikus modulusa. A Visonta-i hamu + pernye anyagok CaO:Si0 2 aránya általában nem éri el azt a határt. (0,1:1,0), ami fölött a barnaszén pernye vizben kötő (liidraulikus) tulajdonsága érvényesül. A rajnai pernyéknél ez az arány 0,1-0,5-ös érték. A hirdaulikus tulajdonságok másik jellemzője a kötőanyagok szemcsenagysága. A megkívánt szemcsenagyság felső határa 0,03-0,05 mm. A rajnai pernyék tömegének döntő része (2. ábra) ezen szemcsenagyság tartomány alá esik, míg a visontai zagytéri mintákban csak 5-25 %-nyi tömeghányad esik a pm -nél finomabb szemcsetartományba. A visontai salak + pernye anyagokkal végzett szilárdítási kísérleteink azt mutatták, hogy ezek az anyagok nem mutatnak szilárdulási tulajdonságokat. (Hasonlóan a depónián tapasztalt jelenségekhez). A szilárdsági vizsgálatokkal párhuzamosan lehet meghatározni a depóniák áteresztő képességét, a szilárdsági tényező értékeket is. A depóniában található anyagok (kloridok, szulfátok, toxikus anyagok, nehézfémek) kioldódásának mértékét jelentősen befolyásolja a megszilárdult összlet áteresztőképessége. Az áteresztőképesség meghatározása során olyan eredményeket kaptak, hogy a klorid, illetve a szulfát tartalom növekedése csökkenti a k tényező értékét.

5 A barnaszén erőművek salak-pernye anyagai, jellemzőik és hasznosításuk 71 A csökkenés mértéke függ a depónia anyagának CaO + MgO tartalmától, magas CaO tartalom mellett a REA viz (klorid, szulfát) bekeverése 3 nagyságrenddel is csökkentheti a k értékét. A REA gipsz bekeverése viszont növeli az áteresztőképességet, csökkenti a szilárdságot. A 3. ábra a rajnai terület adatai alapján, a depóniába szállított anyag víztartalmának függvényében mutatja a k tényező változását. A salak + pernye anyag kémiai átalakulási folyamatában a sztöchiometriailag szükséges vízmennyiség (25-35 m%) eredményez minimális áteresztőképességgel, közel maximális szilárdságot. Ugyanakkor ilyen mértékű vízbekeverés még nem okoz felesleges kioldást, káros anyag kimosódást. A 4. ábra ugyancsak rajnai adatok alapján a hányóanyag nyomószilárdsága függvényében adja meg a szivárgási tényező változását. A maradékanyagok elhelyezése során rövidebb és hosszabb távon is veszélyt jelenthet a depónia anyagból történő kioldódás, az oldott anyagok környezeti károsító hatása. A kioldódódás elsődlegesen klorid és szulfát, másodlagosan nehézfém, toxikus anyagok lehetnek. A kloridok és szulfátok maximális kioldódási koncentrációja mg/l is lehet. A depónia anyagának megkötésével, az ásványok átalakulásával, fázisváltozásával párhuzamosan csökken a kioldás mértéke. Németországi mérések alapján napos megkötés után a klorid koncentráció mg/l, a szulfát koncentráció mg/l értékre csökken, 180 napos megkötés után a klorid esetén mg/l, a szulfát esetében mg/l a kioldódási koncentráció. A német előírások ivóvíz esetében 200 mg/l klorid (Cl") és 240 mg/l (S ) koncentrációt engednek meg. A német irodalmi közlések azt állítják, hogy a pernyéből, illetve a depóniából származó nehézfém (ion) kioldódás minden esetben alatta marad a megengedett határértéknek. Környezeti hatások szempontjából érdekes lehet a szenek, illetőleg a hamupernye anyagok sugárzó anyag tartalma. A hazai szenek urántartalmának vizsgálata során az adódott, hogy hazai vonatkozásban legnagyobb urántartalma az ajkai kréta kőszénnek van. Az ajkai alsó telepek urántartalma elérheti a 0,1 %-ot, azaz az 1000 g/t értéket, az átlagos érték néhányszor 100 g/t. Viszonylag magasnak mondható a dunántúli eocén szenek urántartalma, ami általában néhány 10 g/t, maximális értékként g/t. A mecseki líász szenek viszonylag alacsony, 10 g/t körüli urántartalmúak. Az Észak-magyarországi miocén barnaszenek, valamint a Mátra- Bükkalja-i lignitek - és nyilván ezek hamujának - urántartalma is minimális, néhány g/t érték.

6 72 Kovács Ferenc A salak és pernye anyagok hasznosítása A fustgázkéntelcnitéssel működő erőmüveknél általában a salak és pernye anyagok kezelése a REA vízzel együtt történik. Külfejtési üregek feltöltése - általában a környezeti hatások csökkentése érdekében - speciális, un. kazettás tormában szokásos. Ahol nincs - illetőleg nem volt - füstgázkéntelenités, ott a pernye nagyobb arányban áll rendelkezésre más irányú felhasználás céljára. A pernye egyéb irányú hasznosítását általában a következő tényezők korlátozzák: nem egységes (állandó) a pernye minősége, mivel az a széntelep minőségétől, a külfejtési technológiától és a tüzelés paramétereitől is ftigg, a keletkezett, illetőleg a korábban felhalmozódott pernye viszonylag nagy mennyisége, illetőleg helyhezkötöttsége, a helyettesítő anyagok (hagyományos építőanyagok) árszintje miatt a pernye előkészítés nem gazdaságos. A salak - pernye anyagok hasznosításával kapcsolatban széleskörtí kutatások folynak. Egyedül Németországban 15 kutatási programban dolgoznak, félüzemi és üzemi kísérletekkel összekapcsoltán. A hasznosítási lehetőségek, illetőleg a kutatási irányok: ipari ásványok előállítása, illetőleg kinyerése (pl. zeolit, wollastonit. alumínium oxidok) cement és beton adalékanyagként való hasznosítás, építőanyagkent való hasznosítás (könnyű-, illetve nehéz építőelemek gyártása, magas CaO + MgO tartalom esetén hidraulikus kötőanyagként való hasznosítás, magas Si0 2 tartalom esetén homok helyettesítés stb.) hidraulikus tulajdonságú pernyék (barnaszén-lignit pernye) hasznosítása útépítésnél, feltöltések, gátak kialakításánál, külfejtési és földalatti üregek tömedékelésénél, talajjavítási és rekultivációs célú hasznosítás. A hasznosítás környezetvédelmi szempontjait elemezve a különböző anyagok (cement, szemétégetőműi-, feketeszén- és barnaszénpernye) kémiai vizsgálata azt mutatta, hogy a Na, K, Co, Fe és AI elemek a vizsgált porokban lényegében azonos mennyiségben vannak jelen. A Cr, Zu, Pb, Cu, Co, Col és Ni

7 A barnaszén erőmüvek salak-pernye anyagai, jellemzőik és hasznosításuk koncentráció a barnaszén (lignit) pernyékben lényegében kisebb, mint a többi anyagban, az utóbbi három elem a rajnai pernyékben egyáltalán nem fordul elő. A kutatások során olyan eredményeket kaptak, hogy a barnaszén (lignit) pernyében található nehézfémek (nyomelemek) a pernye deponálás során környezetvédelmi szempontból nem jelentenek veszélyt, a kioldódás alatta marad a megengedett határértékeknek. IRODALOM fi] Kovács Ferenc: A barnaszén erőmüvekben keletkező maradék anyagok jellemzői és hasznosítása. Magyar Energetika, szám old. [2] Majoros György: A mecseki liász kőszén radioaktív-elem tartalom. Specimina Geographica, Pécs, szám, old.

8 74 Kovács Ferenc 1. táblázat A különböző bányászati területek salak-pernye anyagai kémiai összetételének jellemző adatai (Az izzít ősi veszteség nélküli tömeg %-ban) 1. Feketeszén hamu (örvény-ágyas tüzelés teljes tömeg % -ban) 2 Feketeszén hamu (örvényágyas tüzelés, száraz tömeg %-ában) Németország 3 Barnaszén hamu (száraz tömeg %-ában) Németország 4 Rajnai barnaszén (szénportüzelés) 5 Visonta-Bükkábrányi telepek 6 Visontai minták Krőmü (szénportüzelés) átlag 7 Inotai zagytér minták Si0 2 CaO MgO CaO + MgO Fe AliOi Fe 2 Oi + AI2O ,4-4, , , , ,5-25 6,5-12, átlag 50 21±3 2,6+0, Inola 3. és 5. kazán, filter pernye , , ,

9 A barnaszén erőművek salak-pernye anyagai, jellemzőik és hasznosításuk ábra: A különböző ipari területek (barnaszén, cement, hulladék, feketeszén, puccolánok) anyagai elemzési eredményei a Rankin-diagramon a- Portland cement; b - magaskemence cement; c - szemétégetőmül pernyepor; d - Inotai Erőmű salak + pernye; e - Visontai Erőmű salak + pernye; f - természetes poccolánok; g - feketeszén pernye; h - barnaszén pernye (Németország) 2. ábra: A különböző területek pernye és salak anyagainak szemnagyság eloszlási függvényei a - VEAG feketeszén; b - rajnai pernye (átlag); c - inota pernye; d - Braunschw. pernye; e - Visonta pernye (átlag); f - német salak (alsó határ); g - Inota salak; h - rajnai salak (átlag); i - német salak (felső határ)

10 Kovács Ferenc 3. ábra:.] szivárgási tényező változása a deponált pernye víztartalmának függyényében nai barnaszén pernye anyagának száraz és nedves - vízzel történő - deponálása során) 4. ábra: szivárgási tényező változása a nyomószilárdság függvényében (Rajnai barnaszénterület)

SZÉNERŐMŰVEK MARADÉK ANYAGAINAK JELLEMZŐI ÉS HASZNOSÍTÁSA*

SZÉNERŐMŰVEK MARADÉK ANYAGAINAK JELLEMZŐI ÉS HASZNOSÍTÁSA* PubL Univ. of Miskolc, SeriesA. Mining Vol. 53. (1999) pp. 123-134 Szénerőmüvek maradék anyagainak jellemzői és hasznosítása SZÉNERŐMŰVEK MARADÉK ANYAGAINAK JELLEMZŐI ÉS HASZNOSÍTÁSA* tanszékvezető egyetemi

Részletesebben

OTKA T037390. Szakmai beszámoló. (Zárójelentés 2002-2005)

OTKA T037390. Szakmai beszámoló. (Zárójelentés 2002-2005) OTKA T037390 Szakmai beszámoló (Zárójelentés 2002-2005) 2 Bevezetés A kutatás célja, feladatai A hasznosításra nem kerülő REA-gipsz a salak és pernye anyagokkal és az ún. mosóvízzel együtt sűrű zagy formájában

Részletesebben

VÍZTELENÍTŐ KUTAK HOZAMVÁLTOZÁSA LIGNITKÜLFEJTÉSEKBEN

VÍZTELENÍTŐ KUTAK HOZAMVÁLTOZÁSA LIGNITKÜLFEJTÉSEKBEN A Miskolci Egyetem Közleményei, A sorozat, Bányászat, 80. kötet (2011), p.197-203. VÍZTELENÍTŐ KUTAK HOZAMVÁLTOZÁSA LIGNITKÜLFEJTÉSEKBEN egyetemi tanár, MTA rendes tagja Miskolci Egyetem,Bányászati és

Részletesebben

Kötőanyagok. Kötőanyagok osztályozása. Dr. Józsa Zsuzsanna. Építési mész. Természetes kövektől a mesterségesekig. Építési mész. Hagyományos mészégetés

Kötőanyagok. Kötőanyagok osztályozása. Dr. Józsa Zsuzsanna. Építési mész. Természetes kövektől a mesterségesekig. Építési mész. Hagyományos mészégetés Kötőanyagok Kötőanyagok osztályozása Dr. Józsa Zsuzsanna Kötőanyagok 1 Kötőanyagok 2 Teretes kövektől a mesterségesekig Építési Al 2 O 3 * 2 * CaO homok vályog agyag márga kő Al 2 O 3 * 2 CaCO 3 kő CO

Részletesebben

PTE Fizikai Intézet; Környezetfizika I. 7. Széntermelés, felhasználás fizikája; 2011-12. NB

PTE Fizikai Intézet; Környezetfizika I. 7. Széntermelés, felhasználás fizikája; 2011-12. NB 7. Előadás: Széntermelés, felhasználás fizikája. 7.1. Szénfajták. Felhasználásuk területei.7.2. Szénbányászat, szénszállítás 7.3. Tüzeléstechnika alapvető ismeretei. A szenek összetevői, égéstermékeik

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1246/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Vértesi Erőmű Zrt. Környezetügyi és központi laboratórium Osztály Központi Laboratórium 1 (2840 Oroszlány,

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1246/2015 3 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Vértesi Erőmű Zrt. Környezetügyi és központi laboratórium Osztály Központi Laboratórium 1 (2840 Oroszlány,

Részletesebben

Tüzeléstan előadás Dr. Palotás Árpád Bence

Tüzeléstan előadás Dr. Palotás Árpád Bence Égéselméleti számítások Tüzeléstan előadás Dr. Palotás Árpád Bence Miskolci Egyetem - Tüzeléstani és Hőenergia Tanszék 2 Tüzelőanyagok Definíció Energiaforrás, melyből oxidálószer jelenlétében, exoterm

Részletesebben

Cementgyártás ki- és bemenet. Bocskay Balázs alternatív energia menedzser

Cementgyártás ki- és bemenet. Bocskay Balázs alternatív energia menedzser Cementgyártás ki- és bemenet Bocskay Balázs alternatív energia menedzser A Duna-Dráva Cement Kft építőanyag gyártó cégcsoport jelentős hulladékhasznosítási kapacitással Beremendi Gyár 1,2mio t cement/év

Részletesebben

A BETON KONZISZTENCIÁJA

A BETON KONZISZTENCIÁJA Betontechnológiai Szakirányú Továbbképzés MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS A BETON KONZISZTENCIÁJA Finom szemek fogalma A friss beton tulajdonságainak minősítése, 2. rész Dr. Kausay Tibor 2016. február 1 FOGALOM-MEGHATÁROZÁSOK

Részletesebben

Betontervezés Tervezés a Palotás-Bolomey módszer használatával

Betontervezés Tervezés a Palotás-Bolomey módszer használatával Építőanyagok II - Laborgyakorlat Betontervezés Tervezés a Palotás-Bolomey módszer használatával A tervezés elvei Cél: előírt nyomószilárdságú beton összetételének és keverési arányának megtervezése úgy,

Részletesebben

Hogy egy országban az egyes erőműfajták

Hogy egy országban az egyes erőműfajták Iskolakultúra 1998/9 Hagyományos erőművek környezeti hatásai Szemle Hagyományos erőműveknek nevezzük a szén, olaj- és gáztüzelésű erőműveket. A szén fogalomkörébe tartozik a lignit is, de nem értjük ide

Részletesebben

Bio Energy System Technics Europe Ltd

Bio Energy System Technics Europe Ltd Europe Ltd Kommunális szennyviziszap 1. Dr. F. J. Gergely 2006.02.07. Mi legyen a kommunális iszappal!??? A kommunális szennyvíziszap (Derítőiszap) a kommunális szennyvíz tisztításánál keletkezik. A szennyvíziszap

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH-1-0990/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: MOTIM ZRt. Laboratórium 9200 Mosonmagyaróvár, Timföldgyári u. 9-13. 2) Akkreditálási

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1246/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Vértesi Erőmű Zrt. Központi Laboratórium (2840 Oroszlány, külterület hrsz 0718/10.)

Részletesebben

PERLITBÁNYÁSZAT -ELŐKÉSZÍTÉS- KÖRNYEZETVÉDELEM

PERLITBÁNYÁSZAT -ELŐKÉSZÍTÉS- KÖRNYEZETVÉDELEM A Miskolci Egyelem Közleménye A sorozat, Bányászat, 60. kötet, (2001) p. 9-16 Perlit, a környezetbarát magyar ásványi nyersanyag" tudományos konferencia PERLITBÁNYÁSZAT -ELŐKÉSZÍTÉS- KÖRNYEZETVÉDELEM Dr.

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-0990/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: MOTIM ZRt. Laboratórium 9200 Mosonmagyaróvár, Timföldgyári u. 9-13. 2) Akkreditálási

Részletesebben

Energetikai és épít ipari hulladékok együttes hasznosítása

Energetikai és épít ipari hulladékok együttes hasznosítása MISKOLCI EGYETEM MSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR NYERSANYAGELKÉSZÍTÉSI ÉS KÖRNYEZETI ELJÁRÁSTECHNIKAI INTÉZET Energetikai és építipari hulladékok együttes hasznosítása Mucsi Gábor 1, Molnár Zoltán 1, Rácz Ádám

Részletesebben

ERŐMŰVI SALAK-PERNYE ELHELYEZÉS KÜLSZÍNI BÁNYATEREKBEN. Valaska József Mátrai Erőmű Rt. igazgatóságának elnöke

ERŐMŰVI SALAK-PERNYE ELHELYEZÉS KÜLSZÍNI BÁNYATEREKBEN. Valaska József Mátrai Erőmű Rt. igazgatóságának elnöke PubL Univ. of Miskok, SeriesA. Mining, Vol. 53. (1999) pp. 135-158 Erőművi salak-pernye elhelyezés külszíni bányaterekben ERŐMŰVI SALAK-PERNYE ELHELYEZÉS KÜLSZÍNI BÁNYATEREKBEN igazgatóságának elnöke 1.

Részletesebben

Magyarországi hőerőművek légszennyezőanyag kibocsátása A Vértesi erőműnél tartott mintavételezés

Magyarországi hőerőművek légszennyezőanyag kibocsátása A Vértesi erőműnél tartott mintavételezés Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség KÖRNYEZETVÉDELMI SZAKÉRTŐI NAPOK Magyarországi hőerőművek légszennyezőanyag kibocsátása A Vértesi erőműnél tartott mintavételezés Kovács

Részletesebben

A Mátrai Erőmű ZRt. Ipari parkjának bemutatása

A Mátrai Erőmű ZRt. Ipari parkjának bemutatása A Mátrai Erőmű ZRt. Ipari parkjának bemutatása Ipari szimbiózis workshop Orosz Zoltán 2014.04.15. 1 A Mátrai Erőmű ZRt. vállalati profilja Telephely Mutatók Tulajdonosi struktúra Beépített teljesítm. Értékesített

Részletesebben

Lignithasznosítás a Mátrai Erőműben

Lignithasznosítás a Mátrai Erőműben Lignithasznosítás a Mátrai Erőműben > Balatonalmádi, 212. március 22. Giczey András termelési igazgató 1 > Ha egyetlen mondatban akarnánk összefoglalni az Energiastratégia fő üzenetét, akkor célunk a függetlenedés

Részletesebben

Mûszaki Földtudományi Kar Mikoviny Sámuel Földtudományi Doktori Iskola

Mûszaki Földtudományi Kar Mikoviny Sámuel Földtudományi Doktori Iskola A Miskolci Egyetem Mûszaki Földtudományi Kar Mikoviny Sámuel Földtudományi Doktori Iskola A doktori iskola vezetõje: Prof. Dr. Lakatos István egyetemi tanár, az MTA rendes tagja A doktori iskola alapítója:

Részletesebben

Hagyományos és modern energiaforrások

Hagyományos és modern energiaforrások Hagyományos és modern energiaforrások Életünket rendkívül kényelmessé teszi, hogy a környezetünkben kiépített, elektromos vezetékekből álló hálózatok segítségével nagyon könnyen és szinte mindenhol hozzáférhetünk

Részletesebben

KIVIRÁGZÁSMENTES SZÁRAZHABARCS Bmstr.Dipl.HTL.Ing. Eduard LEICHTFRIED Wopfinger Baustoffindustrie GmbH Budapest, 2010 marc. 23.

KIVIRÁGZÁSMENTES SZÁRAZHABARCS Bmstr.Dipl.HTL.Ing. Eduard LEICHTFRIED Wopfinger Baustoffindustrie GmbH Budapest, 2010 marc. 23. KIVIRÁGZÁSMENTES SZÁRAZHABARCS Bmstr.Dipl.HTL.Ing. Eduard LEICHTFRIED Wopfinger Baustoffindustrie GmbH Budapest, 2010 marc. 23. SZÁRAZHABARCS 40 év tapasztalat Előkevert, állandó minőség Minden alkotóelem

Részletesebben

NSZ/NT beton és hídépítési alkalmazása

NSZ/NT beton és hídépítési alkalmazása NSZ/NT beton és hídépítési alkalmazása Farkas Gy.-Huszár Zs.-Kovács T.-Szalai K. R forgalmi terhelésű utak - megnövekedett forgalmi terhelés - fokozott tartóssági igény - fenntartási idő és költségek csökkentése

Részletesebben

ÉMI TÜV SÜD. Hulladékból előállított tüzelőanyagok minősítése. Magasházy György

ÉMI TÜV SÜD. Hulladékból előállított tüzelőanyagok minősítése. Magasházy György ÉMI TÜV SÜD Hulladékból előállított tüzelőanyagok minősítése Magasházy György 2016.11.29. ÉMI - TÜV SÜD 2016. 12. 01. Hulladékból tüzelőanyag előállítás gyakorlata 2016 őszén Slide 1 Szakértelem és tapasztalat

Részletesebben

Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben

Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben Péterffy Attila erőmű üzletág-vezető ERŐMŰ FÓRUM 2012. március 22-23. Balatonalmádi Tartalom 1. Bemutatkozás 1.1 Tulajdonosi háttér 1.2 A pécsi erőmű 2. Tapasztalatok

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc A mezőgazdasági eredetű hulladékok égetése. 133.lecke Mezőgazdasági hulladékok, melléktermékek energetikai

Részletesebben

A fa mint energiahordozó felhasználási lehetőségei a távhőszolgáltatásban és a fontosabb környezeti hatások

A fa mint energiahordozó felhasználási lehetőségei a távhőszolgáltatásban és a fontosabb környezeti hatások A fa mint energiahordozó felhasználási lehetőségei a távhőszolgáltatásban és a fontosabb környezeti hatások Idrányi Zsolt igazgató, PhD. stud. Prof.Dr. Marosvölgyi Béla Nyugat-Magyarországi Egyetem Kooperációs

Részletesebben

Dr Szabó Imre GEOSZABO Mérnöki Iroda Bt. MISKOLC XVII. Országos Környezetvédelmi Konferencia és Szakkiállítás SIÓFOK, 2003.

Dr Szabó Imre GEOSZABO Mérnöki Iroda Bt. MISKOLC XVII. Országos Környezetvédelmi Konferencia és Szakkiállítás SIÓFOK, 2003. A Hydrostabeljárás műszaki értékelése Dr Szabó Imre GEOSZABO Mérnöki Iroda Bt. MISKOLC XVII. Országos Környezetvédelmi Konferencia és Szakkiállítás SIÓFOK, 03.szeptember 35 NEM VESZÉLYES HULLADÉK LERAKÓ???

Részletesebben

PiAndTECH FluidKAT katalitikus izzóterek

PiAndTECH FluidKAT katalitikus izzóterek PiAndTECH FluidKAT katalitikus izzóterek Hő felszabadítás katalitikus izzótéren, (ULE) ultra alacsony káros anyag kibocsátáson és alacsony széndioxid kibocsátással. XIV. TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI KONFERENCIÁT

Részletesebben

SZÉNERŐMŰVEK FELADATAI A PERNYEHASZNOSÍTÁSBAN

SZÉNERŐMŰVEK FELADATAI A PERNYEHASZNOSÍTÁSBAN A Miskolci Egyetem Közleménye A sorozat, Bányászat, 55. kötet. (2001) p. 155-162 "Tiszta Környezetünkért" Szénerőműi pernyék hasznosításával tudományos konferencia SZÉNERŐMŰVEK FELADATAI A PERNYEHASZNOSÍTÁSBAN

Részletesebben

Települési hulladékból visszanyert éghető frakció hasznosítása a cementiparban. Bocskay Balázs alternatív energia menedzser bocskayb@duna-drava.

Települési hulladékból visszanyert éghető frakció hasznosítása a cementiparban. Bocskay Balázs alternatív energia menedzser bocskayb@duna-drava. Települési hulladékból visszanyert éghető frakció hasznosítása a cementiparban Bocskay Balázs alternatív energia menedzser bocskayb@duna-drava.hu A Duna-Dráva Cement Kft építőanyag gyártó cégcsoport jelentős

Részletesebben

ALTERNATÍV TÜZELŐANYAGOK ÉS ENERGETIKAI HASZNOSÍTÁSUK, ERŐMŰVI EGYÜTTÉGETÉS

ALTERNATÍV TÜZELŐANYAGOK ÉS ENERGETIKAI HASZNOSÍTÁSUK, ERŐMŰVI EGYÜTTÉGETÉS ALTERNATÍV TÜZELŐANYAGOK ÉS ENERGETIKAI HASZNOSÍTÁSUK, ERŐMŰVI EGYÜTTÉGETÉS MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA KÖRNYEZETVÉDELMI TAGOZATA BUDAPEST, 2016. JANUÁR 20. PUZDER TAMÁS GYULA OKL. GEOLÓGUS, EURGEOL ALTERNATÍV

Részletesebben

Előadás címe: A vörösiszappal szennyezett felszíni vizek kárenyhítése. Mihelyt tudjátok, hogy mi a kérdés érteni fogjátok a választ is Douglas Adams

Előadás címe: A vörösiszappal szennyezett felszíni vizek kárenyhítése. Mihelyt tudjátok, hogy mi a kérdés érteni fogjátok a választ is Douglas Adams Előadás címe: A vörösiszappal szennyezett felszíni vizek kárenyhítése Bálint Mária Bálint Analitika Kft Mihelyt tudjátok, hogy mi a kérdés érteni fogjátok a választ is Douglas Adams Kármentesítés aktuális

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1796/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Cemkut Cementipari Kutató Fejlesztő Kft. Vizsgálólaboratórium 1034 Budapest,

Részletesebben

tapasztalatai Experiences with the Reconstruction and to- Energy Plant

tapasztalatai Experiences with the Reconstruction and to- Energy Plant A Budapesti Hulladékéget gető Mű rekonstrukciójának nak és s korszerűsítésének tapasztalatai Experiences with the Reconstruction and Modernization of the Budapest Waste-to to- Energy Plant Bánhidy János

Részletesebben

Aktiválódás-számítások a Paksi Atomerőmű leszerelési tervéhez

Aktiválódás-számítások a Paksi Atomerőmű leszerelési tervéhez Aktiválódás-számítások a Paksi Atomerőmű leszerelési tervéhez Vízszintes metszet (részlet) Mi aktiválódik? Reaktor-berendezések (acél szerkezeti elemek I.) Reaktor-berendezések (acél szerkezeti elemek

Részletesebben

PCE bázisú adalékszerek

PCE bázisú adalékszerek 1 PCE bázisú adalékszerek Új betontechnológiai lehetőségek 48. Hídmérnöki Konferencia, 2007. október 8-11. Salgótarján Eger Asztalos István Bevezetés Alapanyagok Adalékszerek Képlékenyítők, folyósítók

Részletesebben

Erős György NYÁSZATI

Erős György NYÁSZATI Erős György ORSZÁGOS MAGYAR BÁNYB NYÁSZATI ÉS S KOHÁSZATI EGYESÜLET Fenntartható fejlődés: A gazdasági növekedés és a természetes környezet egyensúlyának biztosítása. Természeti erőforrásokkal történő

Részletesebben

MELLÉKLETEK MAGYARORSZÁG ÁTMENETI NEMZETI TERVE CÍMŰ DOKUMENTUMHOZ

MELLÉKLETEK MAGYARORSZÁG ÁTMENETI NEMZETI TERVE CÍMŰ DOKUMENTUMHOZ MELLÉKLETEK MAGYARORSZÁG ÁTMENETI NEMZETI TERVE CÍMŰ DOKUMENTUMHOZ 1. számú melléklet A tüzelő berendezésekre vonatkozó legfontosabb adatok 2 1/a, számú táblázat: a tüzelőberendezésekre vonatkozó engedélyezéssel,

Részletesebben

a NAT-1-1316/2008 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT-1-1316/2008 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1316/2008 számú akkreditálási ügyirathoz A METALCONTROL Anyagvizsgáló és Minõségellenõrzõ Központ Kft. (3540 Miskolc, Vasgyár u. 43.) akkreditált

Részletesebben

Szennyvíziszap dezintegrálási és anaerob lebontási kísérlete. II Ökoenergetika és X. Biomassza Konferencia Lipták Miklós PhD hallgató

Szennyvíziszap dezintegrálási és anaerob lebontási kísérlete. II Ökoenergetika és X. Biomassza Konferencia Lipták Miklós PhD hallgató Szennyvíziszap dezintegrálási és anaerob lebontási kísérlete II Ökoenergetika és X. Biomassza Konferencia Lipták Miklós PhD hallgató Lehetséges alapanyagok Mezőgazdasági melléktermékek Állattenyésztési

Részletesebben

Megnevezés * nehézfémeket tartalmazó szilárd sók és oldataik 20

Megnevezés * nehézfémeket tartalmazó szilárd sók és oldataik 20 2. számú melléklet Homogenizálással előkezelhető veszélyes hulladékok 04 02 19* 05 01 09* származó, veszélyes anyagot tartalmazó iszap 06 03 13* nehézfémeket tartalmazó szilárd sók és oldataik 06 05 02*

Részletesebben

ERŐMŰI PERNYÉK NYÍRÓSZILÁRDSÁGI PARAMÉTEREINEK VIZSGÁLATA

ERŐMŰI PERNYÉK NYÍRÓSZILÁRDSÁGI PARAMÉTEREINEK VIZSGÁLATA ERŐMŰI PERNYÉK NYÍRÓSZILÁRDSÁGI PARAMÉTEREINEK VIZSGÁLATA Gonda Nóra 1, Kántor Tamás 2, Dr. Kovács Balázs 3, Makó Ágnes 4 1 okl. hidrogeológus mérnök, predoktorandusz, 2,4 PhD hallgató 3 intézetigazgató,

Részletesebben

Megújuló energiák szerepe a villamos hálózatok energia összetételének tisztítása érdekében Dr. Tóth László DSc - SZIE professor emeritus

Megújuló energiák szerepe a villamos hálózatok energia összetételének tisztítása érdekében Dr. Tóth László DSc - SZIE professor emeritus Megújuló energiák szerepe a villamos hálózatok energia összetételének tisztítása érdekében Dr. Tóth László DSc - SZIE professor emeritus 2017. Október 19. 1 NAPJAINK GLOBÁLIS KIHÍVÁSAI: (közel sem a teljeség

Részletesebben

Szennyvíziszap hasznosítás Ausztriában napjainkban. ING. Mag. Wolfgang Spindelberger

Szennyvíziszap hasznosítás Ausztriában napjainkban. ING. Mag. Wolfgang Spindelberger SZENNYVÍZISZAP 2013 HALADUNK, DE MERRE? Szennyvíziszap hasznosítás Ausztriában napjainkban. ING. Mag. Wolfgang Spindelberger 1 Ami összeköt a közös múltunk Ami hasonló: Területe: 83 870 km2, lakossága:

Részletesebben

Beton - Concrete. Sika ViscoCrete technológia napjaink hídépítési munkáiban

Beton - Concrete. Sika ViscoCrete technológia napjaink hídépítési munkáiban 1 Sika ViscoCrete technológia napjaink hídépítési munkáiban 49. Hídmérnöki Konferencia, 2008. október 8-10. Balatonfüred Német Ferdinánd - Asztalos István Sika Csoport - Történet 2 A céget Kaspar Winkler

Részletesebben

NSZ/NT betonok alkalmazása az M7 ap. S65 jelű aluljáró felszerkezetének építésénél

NSZ/NT betonok alkalmazása az M7 ap. S65 jelű aluljáró felszerkezetének építésénél NSZ/NT betonok alkalmazása az M7 ap. S65 jelű aluljáró felszerkezetének építésénél Betontechnológiai kísérletek Az I. kísérlet sorozatban azt vizsgáltuk, hogy azonos betonösszetétel mellett milyen hatást

Részletesebben

Tüzelési szempontból a faapríték legfontosabb jellemzői: * Nedvességtartalom, illetve fűtőérték

Tüzelési szempontból a faapríték legfontosabb jellemzői: * Nedvességtartalom, illetve fűtőérték Tüzelési szempontból a faapríték legfontosabb jellemzői: * Nedvességtartalom, illetve fűtőérték Bármennyire is hihetetlen, a fa fűtőértéke minimális mértékben (4-5%-on belül) függ a fafajtól, függ viszont,

Részletesebben

Műszaki Földtudományi Környezettudományi kutatási eredmények disszeminációja a GOP / pályázat keretében

Műszaki Földtudományi Környezettudományi kutatási eredmények disszeminációja a GOP / pályázat keretében Mechatronikai és Anyagtudományi Kooperációs Kutatási Központ jövőbeli működésének fejlesztése és megerősítése Műszaki Földtudományi Környezettudományi kutatási eredmények disszeminációja a GOP-1.1.2-08/1-2008-0002

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó

T Á J É K O Z T A T Ó Magyar Bányászati Hivatal T Á J É K O Z T A T Ó bányajáradék bevallásról, befizetésről 2003. év Budapest, 2004. április A bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény (továbbiakban: Bt.) a kitermelt ásványi

Részletesebben

ÁSVÁNYOK ÉS MÁS SZILÁRD RÉSZECSKÉK AZ ATMOSZFÉRÁBAN

ÁSVÁNYOK ÉS MÁS SZILÁRD RÉSZECSKÉK AZ ATMOSZFÉRÁBAN ÁSVÁNYOK ÉS MÁS SZILÁRD RÉSZECSKÉK AZ ATMOSZFÉRÁBAN A Föld atmoszférája kolloid rendszerként fogható fel, melyben szilárd és folyékony részecskék vannak gázfázisú komponensben. Az aeroszolok kolloidális

Részletesebben

Több komponensű brikettek: a még hatékonyabb hulladékhasznosítás egy új lehetősége

Több komponensű brikettek: a még hatékonyabb hulladékhasznosítás egy új lehetősége Több komponensű brikettek: a még hatékonyabb hulladékhasznosítás egy új lehetősége Készítette: az EVEN-PUB Kft. 2014.04.30. Projekt azonosító: DAOP-1.3.1-12-2012-0012 A projekt motivációja: A hazai brikett

Részletesebben

Dr. Farkas György, egyetemi tanár Németh Orsolya Ilona, doktorandusz

Dr. Farkas György, egyetemi tanár Németh Orsolya Ilona, doktorandusz XV. NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI KONFERENCIA CSÍKSOMLYÓ 2011 Dr. Farkas György, egyetemi tanár Németh Orsolya Ilona, doktorandusz y, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Hidak

Részletesebben

ÉVES KÖRNYEZETI JELENTÉS JELENTÉS 2002 MAGYAR VILLAMOS MÛVEK RT.

ÉVES KÖRNYEZETI JELENTÉS JELENTÉS 2002 MAGYAR VILLAMOS MÛVEK RT. ÉVES KÖRNYEZETI JELENTÉS JELENTÉS 2002 2002 MAGYAR VILLAMOS MÛVEK RT. 2002 K Ö R N Y E Z E T I J E L E N T É S MAGYAR VILLAMOS MÛVEK RT. TARTALOM Köszöntõ Az MVM Rt. küldetése A Magyar Villamos Mûvek

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter 71/2012. (VII. 16.) VM rendelete egyes miniszteri rendeletek levegõvédelemmel összefüggõ módosításáról

A vidékfejlesztési miniszter 71/2012. (VII. 16.) VM rendelete egyes miniszteri rendeletek levegõvédelemmel összefüggõ módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 94. szám 13685 A vidékfejlesztési miniszter 71/2012. (VII. 16.) VM rendelete egyes miniszteri rendeletek levegõvédelemmel összefüggõ módosításáról A környezet védelmének

Részletesebben

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Környezettechnológia Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék A hulladék k definíci ciója Bármely anyag vagy tárgy, amelytől birtokosa megválik, megválni

Részletesebben

Az energetikai faültetvény létesítésének és hasznosításának összefüggései

Az energetikai faültetvény létesítésének és hasznosításának összefüggései Az energetikai faültetvény létesítésének és hasznosításának összefüggései Toth Béla - E.K.F.M. Kft. - c.egy.docens Dr. Molnár Sándor - NyME FMK FTI - egy.tanár Dr. Fehér Sándor - NyME FMK FTI - egy.docens

Részletesebben

Természeti erõforrások, ásványi nyersanyagok felhasználásának hatékony fejlesztési lehetõségei, energia- és környezetgazdálkodás

Természeti erõforrások, ásványi nyersanyagok felhasználásának hatékony fejlesztési lehetõségei, energia- és környezetgazdálkodás Természeti erõforrások, ásványi nyersanyagok felhasználásának hatékony fejlesztési lehetõségei, energia- és környezetgazdálkodás Dr. Kovács Ferenc egyetemi tanár, az MTA rendes tagja Valaska József a Magyar

Részletesebben

KÉSŐ AVAR ÜVEGGYÖNGYÖK ÖSSZETÉTEL- VIZSGÁLATA

KÉSŐ AVAR ÜVEGGYÖNGYÖK ÖSSZETÉTEL- VIZSGÁLATA . BUDAPESTINENSIS DE EÖTVÖS NOM. * KÉSŐ AVAR ÜVEGGYÖNGYÖK ÖSSZETÉTEL- VIZSGÁLATA különös tekintettel a mállási jelenségek kimutatására Készítette: Király Csilla: Környezettudomány MSc. I. évf. Mácsai Cecília:

Részletesebben

ÖRÜLÜNK, HOGY AZ IRÁNT ÉRDEKLŐDIK.

ÖRÜLÜNK, HOGY AZ IRÁNT ÉRDEKLŐDIK. ÖRÜLÜNK, HOGY AZ IRÁNT ÉRDEKLŐDIK. Az Ártándi Kavicsbányában az ásványvagyon ipari méretű kitermelése 1970-ben indult meg. Kezdetben az Országos Kavicsbánya Vállalat részeként, majd önállóan és 1992-től

Részletesebben

Speciálkollégium. Dr. Fintor Krisztián Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíj TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program Szeged 2014

Speciálkollégium. Dr. Fintor Krisztián Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíj TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program Szeged 2014 Speciálkollégium Dr. Fintor Krisztián Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíj TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program Szeged 2014 A beton öregedése A öregedés egy olyan természetes folyamat

Részletesebben

Ca(OH) 2 +CO 2 =CaCO 3 +H 2 O. CaCO 3 + hő =CaO+CO 2 ÉPÍTÉSI MÉSZ 1/2 ÉPÍTÉSI MÉSZ 2/2 A MÉSZ KÖRFOLYAMATA

Ca(OH) 2 +CO 2 =CaCO 3 +H 2 O. CaCO 3 + hő =CaO+CO 2 ÉPÍTÉSI MÉSZ 1/2 ÉPÍTÉSI MÉSZ 2/2 A MÉSZ KÖRFOLYAMATA OSZTÁLYOZÁSA 1/2 ELŐÁLLÍTÁS SZERINT: természetes (természetes bitumen) mesterséges (ezzel foglalkozunk) ÁSVÁNYI EREDET SZERINT: szerves (bitumen, kátrány, műgyanta) szervetlen (cement, mész, gipsz vízüveg)

Részletesebben

Minták előkészítése MSZ-08-0206-1:78 200 Ft Mérés elemenként, kül. kivonatokból *

Minták előkészítése MSZ-08-0206-1:78 200 Ft Mérés elemenként, kül. kivonatokból * Az árajánlat érvényes: 2014. október 9től visszavonásig Laboratóriumi vizsgálatok Talaj VIZSGÁLATI CSOMAGOK Talajtani alapvizsgálati csomag kötöttség, összes só, CaCO 3, humusz, ph Talajtani szűkített

Részletesebben

Európa szintű Hulladékgazdálkodás

Európa szintű Hulladékgazdálkodás Európa szintű Hulladékgazdálkodás Víg András Környezetvédelmi üzletág igazgató Transelektro Rt. Fenntartható Jövő Nyitókonferencia 2005.02.17. urópa színtű hulladékgazdálkodás A kommunális hulladék, mint

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1728/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A CRH Magyarország Kft. Műszaki Szolgáltató Központ Építőanyag-vizsgáló Laboratórium (Budapesti egység: 1151 Budapest, Károlyi

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1031/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Nitrogénművek Vegyipari Zrt. Minőségellenőrző és minőségbiztosítási osztály

Részletesebben

MSZ 20135: Ft nitrit+nitrát-nitrogén (NO2 - + NO3 - -N), [KCl] -os kivonatból. MSZ 20135: Ft ammónia-nitrogén (NH4 + -N),

MSZ 20135: Ft nitrit+nitrát-nitrogén (NO2 - + NO3 - -N), [KCl] -os kivonatból. MSZ 20135: Ft ammónia-nitrogén (NH4 + -N), Az árlista érvényes 2018. január 4-től Laboratóriumi vizsgálatok Talaj VIZSGÁLATI CSOMAGOK Talajtani alapvizsgálati csomag kötöttség, összes só, CaCO 3, humusz, ph Talajtani szűkített vizsgálati csomag

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba Újrahasznosítási logisztika 1. Bevezetés az újrahasznosításba Nyílt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók Zárt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók

Részletesebben

MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFOM

MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFOM MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MA RKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARK ETINFO MARKETINFO MARKETINFO

Részletesebben

Instacioner kazán füstgázemisszió mérése

Instacioner kazán füstgázemisszió mérése Instacioner kazán füstgáz mérése A légszennyezés jelentős részét teszik ki a háztartási tüzelőberendezések. A gázüzemű kombi kazán elsősorban CO, CO 2, NO x és C x H y szennyezőanyagokat bocsát ki a légtérbe.

Részletesebben

a NAT /2009 számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2009 számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1046/2009 számú akkreditált státuszhoz A Hódmezõvásárhelyi Útépítõ Kft. HÓDÚT LABOR (6728 Szeged, Budapesti út 0146 hrsz., 5600 Békéscsaba, Berényi

Részletesebben

Általános Kémia, BMEVESAA101 Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár. Az anyag Készítette: Dr. Csonka Gábor egyetemi tanár,

Általános Kémia, BMEVESAA101 Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár. Az anyag Készítette: Dr. Csonka Gábor egyetemi tanár, Általános Kémia, BMEVESAA101 Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Az anyag Készítette: Dr. Csonka Gábor egyetemi tanár, csonkagi@gmail.com 1 Jegyzet Dr. Csonka Gábor http://web.inc.bme.hu/csonka/ Facebook,

Részletesebben

NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen

NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen Készítette: Battistig Nóra Környezettudomány mesterszakos hallgató A DOLGOZAT

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Juhász Károly Péter Betontechnológia 4 - Betondiagnosztika 2018 szakmérnöki előadás BME Vizsgálatok típusai Mikor van rá szükségünk? kivitelezés ellenőrzése nem ismert szerkezet teherbírásának meghatározása

Részletesebben

KT 13. Kőszerű építőanyagok és építőelemek kiegészítő követelményei pórusbeton termékekhez. Érvényes: december 31-ig

KT 13. Kőszerű építőanyagok és építőelemek kiegészítő követelményei pórusbeton termékekhez. Érvényes: december 31-ig Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. 1027 Budapest, Lipthay utca 5. Telefon: (+36-1) 336-1156, fax: (+36-1) 336-1157 E-mail: kornyezetbarat.termek@t-online.hu http: //www.kornyezetbarat-termek.hu KT 13

Részletesebben

Üzemlátogatás a Mátrai Erőműben és a jászberényi GEA EGI hőcserélőgyárában

Üzemlátogatás a Mátrai Erőműben és a jászberényi GEA EGI hőcserélőgyárában Üzemlátogatás a Mátrai Erőműben és a jászberényi GEA EGI hőcserélőgyárában 2012. 10. 31. Az Energetikai Szakkollégium 2012-es őszi félévének negyedik üzemlátogatásán a Visonta mellett található Mátrai

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Az öntözés alapfogalmai. 34.lecke Az öntözés kialakulása hazánkban 1937 Öntözésügyi

Részletesebben

Textilipari szennyvíziszap felhasználása építőanyagok gyártásában

Textilipari szennyvíziszap felhasználása építőanyagok gyártásában KÖRNYEZETRE ÁRTALMAS HULLADÉKOK ÉS MELLÉKTERMÉKEK 7.5 Textilipari szennyvíziszap felhasználása építőanyagok gyártásában Tárgyszavak: építőanyag; gyártás; hulladék-újrahasznosítás; szennyvíziszap; textilipar.

Részletesebben

KMFP 00032/2001 Komplex kommunális hulladékkezelési rendszer kidolgozás

KMFP 00032/2001 Komplex kommunális hulladékkezelési rendszer kidolgozás KMFP 00032/2001 Komplex kommunális hulladékkezelési rendszer kidolgozás Összeállította: Prof.Dr Dr.Csőke Barnabás Előadó: Bokor Veronika kommunális üzemvezető Koordinátor: VERTIKÁL Rt., Polgárdi Témafelelős:

Részletesebben

A bányászatban keletkező meddőanyagok hasznosításának lehetőségei. Prof.Dr.CSŐKE Barnabás, Dr.MUCSI Gábor

A bányászatban keletkező meddőanyagok hasznosításának lehetőségei. Prof.Dr.CSŐKE Barnabás, Dr.MUCSI Gábor Hulladékvagyon gazdálkodás Magyarországon, Budapest, október 14. A bányászatban keletkező meddőanyagok hasznosításának lehetőségei Prof.Dr.CSŐKE Barnabás, Dr.MUCSI Gábor Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítési

Részletesebben

Hamuvizsgálat alkalmazásának vizsgálata. Pomucz Anna Boglárka környezetvédelmi referens Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Hamuvizsgálat alkalmazásának vizsgálata. Pomucz Anna Boglárka környezetvédelmi referens Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Hamuvizsgálat alkalmazásának vizsgálata Pomucz Anna Boglárka környezetvédelmi referens Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Előzmények és a hamu vizsgálat kezdeti módszere `90-es években egyre több környezetvédelmi

Részletesebben

UNIFERRO Kazán és Gépgyártó Kft.

UNIFERRO Kazán és Gépgyártó Kft. UNIFERRO Kazán és Gépgyártó Kft. Az ipari kazángyártás kihívásai és megoldásai PŐDÖR Csaba - ügyvezető igazgató 1947-2015 A jogelődöt 1947 évben alapították Az 1970-es évektől a kazángyártás a fő irány

Részletesebben

Kémiai összetétel (%) SiO 2 6,0 Al 2 O 3 50 53 Fe 2 O 3 3,0 CaO 40,0 MgO 1,5 SO 3 0,4

Kémiai összetétel (%) SiO 2 6,0 Al 2 O 3 50 53 Fe 2 O 3 3,0 CaO 40,0 MgO 1,5 SO 3 0,4 Általános Az normál dermedésű, de gyorsan kikeményedő, magas korai szilárdsággal rendelkező bauxitcement. Gyártási eljárásának, kémiai összetételének és szilárdulási képességének köszönhetően lényegesen

Részletesebben

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás és termikus hasznosítás - Az új Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv tükrében

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás és termikus hasznosítás - Az új Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv tükrében Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás és termikus hasznosítás - Az új Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv tükrében Előadó: Weingartner Balázs József elnök-vezérigazgató Budapest, 2016. 10.

Részletesebben

Hamuvizsgálat alkalmazásának lehetőségei

Hamuvizsgálat alkalmazásának lehetőségei A lakossági fűtés okozta levegőszennyezés az európai és hazai jogszabályok végrehajtása Nemzetközi konferencia az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában Budapest, 2018. február 27. Hamuvizsgálat alkalmazásának

Részletesebben

A PERNYEHASZNOSÍTÁS ELJÁRÁSTECHNIKAI KÉRDÉSEI

A PERNYEHASZNOSÍTÁS ELJÁRÁSTECHNIKAI KÉRDÉSEI A Miskolci Egyetem Közleménye A sorozat, Bányászat, 55. kötet, (2001). p. 141-153 "Tiszta Környezetünkért" Szénerőműi pernyék hasznosításával tudományos konferencia A PERNYEHASZNOSÍTÁS ELJÁRÁSTECHNIKAI

Részletesebben

Hamburger Hungária Kft. ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS 2018.

Hamburger Hungária Kft. ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS 2018. Hamburger Hungária Kft. ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS 2018. A hulladékégetés műszaki követelményeiről, működési feltételeiről és a hulladékégetés technológiai kibocsátási határértékeiről szóló 29/2014. (XI. 28.)

Részletesebben

Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás

Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás Termikus hulladékkezelési eljárások Kapcsolódó államvizsga tételek: 15. Települési hulladéklerakók Hulladéklerakó helyek fajtái kialakítási lehetőségei,

Részletesebben

A nagy hatásfokú hasznos hőigényen alapuló kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés terén elért előrehaladásról Magyarországon

A nagy hatásfokú hasznos hőigényen alapuló kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés terén elért előrehaladásról Magyarországon A nagy hatásfokú hasznos hőigényen alapuló kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés terén elért előrehaladásról Magyarországon (az Európai Parlament és a Tanács 2004/8/EK irányelv 6. cikk (3) bekezdésében

Részletesebben

Németh Lászlóné miniszter, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Dr. Matolcsy György miniszter Nemzetgazdasági Minisztérium

Németh Lászlóné miniszter, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Dr. Matolcsy György miniszter Nemzetgazdasági Minisztérium MBFH/412-1/2012. MBFH/412-2/2012. Kapja: Németh Lászlóné miniszter, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Dr. Matolcsy György miniszter Nemzetgazdasági Minisztérium Tisztelt Miniszter Úr/Asszony! A bányászatról

Részletesebben

a NAT /2009 számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2009 számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1612/2009 számú akkreditált státuszhoz A KAVÍZ Kaposvári Víz- és Csatornamû Kft. Minõségvizsgáló Laboratórium (7400 Kaposvár, Dombóvári út 0325 hrsz.)

Részletesebben

ú ű ű ö ö ö Í ú ö ú ö ö Ú ö ö ö ö ö ú ú Í ö ö ö Á Ü ö ű ö ű ö ö Ó Í Í ú Á Í ű ö Ü ö Ü ö ű ú ö ö ú Ü ú ö ú ö ö ö ű ú ö ö ö ú ű ű Ú ö ű ö ö ö ö ú ú ű ű ö ű Í ú Í ö Í ö ö ű ö Í ú Á ö ö ö ú ű Ü ö ö ö ű ö ö

Részletesebben

a NAT /2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-0991/2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MÉLYÉPTERV Kultúrmérnöki Kft. Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

Mikrobiális folyamatok energetikai hasznosítása a depóniagáz formájában

Mikrobiális folyamatok energetikai hasznosítása a depóniagáz formájában Mikrobiális folyamatok energetikai hasznosítása a depóniagáz formájában Készítette: Pálur Szabina Gruiz Katalin Környezeti mikrobiológia és biotechnológia c. tárgyához A Hulladékgazdálkodás helyzete Magyarországon

Részletesebben

Füstgázhűtés és hőhasznosítás

Füstgázhűtés és hőhasznosítás A füstgáz a tűztérből 900-1000 C-on távozik. Füstgázhűtés és hőhasznosítás Célok: - a füstgáz hőjének hasznosítása - a tisztító berendezések védelme (T ne legyen túl magas); -a savas gázok (harmatpontjuk:

Részletesebben

Környezettudományi Kooperációs Kutató Központ, ELTE TTK, Budapest 2. Analitikai Kémiai Tanszék, ELTE TTK, Budapest

Környezettudományi Kooperációs Kutató Központ, ELTE TTK, Budapest 2. Analitikai Kémiai Tanszék, ELTE TTK, Budapest FACULTAS SCI. NAT. * UNIV. BUDAPESTINENSIS DE EÖTVÖS NOM. * A BIOMASSZA ÉGETÉS S KÖRNYEZETI K HATÁSAI Lévay Béla 1, Záray Gyula 1,2 1 Környezettudományi Kooperációs Kutató Központ, ELTE TTK, Budapest 2

Részletesebben

Jegyzet. Kémia, BMEVEAAAMM1 Műszaki menedzser hallgatók számára Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Dr Madarász János, egyetemi docens.

Jegyzet. Kémia, BMEVEAAAMM1 Műszaki menedzser hallgatók számára Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Dr Madarász János, egyetemi docens. Kémia, BMEVEAAAMM Műszaki menedzser hallgatók számára Dr Csonka Gábor, egyetemi tanár Dr Madarász János, egyetemi docens Jegyzet dr. Horváth Viola, KÉMIA I. http://oktatas.ch.bme.hu/oktatas/konyvek/anal/

Részletesebben