A PERNYEHASZNOSÍTÁS ELJÁRÁSTECHNIKAI KÉRDÉSEI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A PERNYEHASZNOSÍTÁS ELJÁRÁSTECHNIKAI KÉRDÉSEI"

Átírás

1 A Miskolci Egyetem Közleménye A sorozat, Bányászat, 55. kötet, (2001). p "Tiszta Környezetünkért" Szénerőműi pernyék hasznosításával tudományos konferencia A PERNYEHASZNOSÍTÁS ELJÁRÁSTECHNIKAI KÉRDÉSEI Prof. Dr.habil. Csöke Barnabás tanszékvezető egyetemi tanár Miskolci Egyetem 1. Bevezetés Hazánkban a szilárd tüzelőanyagok (kőszén, barnaszén, lignit) még hosszú ideig fontos szerepet fognak játszani az energia-termelésben. Évente mintegy 4 millió tonna pernye és salak keletkezik, melyből 3,5 millió tonna az elektrofilterekben leválasztott finom pernye. A tárolt hulladékanyag amellett, hogy környezeti kockázatot jelent a környező felszíni és felszín alatti vizekre, értékes földterületeket von el a településtől, a mezőgazdaságtól és az ipartól. A hányók egyúttal értékes építőipari nyersanyag-források. A hányók anyagának hasznosításához tehát jelentős környezetvédelmi és nemzetgazdasági érdekek fűződnek. 2. A pernyehányók anyagi tulajdonságai A legfontosabb kémiai és fizikai tulajdonságokat a tiszaújvárosi pernyehány óra közelmúltban elvégzett vizsgálatokon (geodéziai felmérés, fúrásminták megvétele, a minták kémiai összetételének és fizikai tulajdonságainak mérése, a pernyevagyon mennyiségi és minőségi jellemzőinek megállapítása) keresztül mutatjuk be. A Tiszaújvárosi Erőmű pernyetárolójában jelenleg em, azaz 7,23 Mt (száraz) pernye található.

2 142 Csöke Barnabás 2.1. A pernyehányók anyagának kémiai összetétele A tiszaújvárosi tárolt anyag átlagos kémiai összetétele: 56,2-60,3 % SiCV, 22,6...26,3 % A ; 2,52...4,72 % CaO; 1,0... 1,47 % MgO; % izzítási veszteség. A tárolt anyag vastartalma erőteljesebben ingadozik, Fe 2 03-tartalma 7, ,5 %. Ezek az értékek megfelelnek a korábbi tapasztalatoknak: Erőmű Si0 2 A FeaOa CaO MgO KaO Na 2 0 Izz.v. Gyöngyösvisontai ,4-2, ,2-0,0 2,6-6 Borsodi ,5-3 1,0-2,2 1-1,3 1-3 A nedvességtartalom átlagban kb. 26 %. Az átlagminták nehézfém-tartalma - az ólom kivételével - nem haladja meg az átlag talaj nehézfém-tartalmát, az ólom ettől kissé nagyobb koncentrációban van jelen: Pb Cd Zn Ni Cu Cr mg/kg száraz talaj Pernyében mért (Tiszaújváros) 4,7-15,0 <0,5 14,1-35,9 5,3-22,4 12,6-18,5 7,1-12,5 Talaj Átlag konc. 0,1-5 0, EU ajánlás

3 ,4 pernyehasznosítás eljárástechnikai kérdései Javaslat pernyéből kötő- és töltőanyag termékek előállítását szolgáló technológiai rendszer kialakítására 3.1. A javaslat tárgya A javaslat tárgya pernyéből piacképes termékek - kötő- és töltőanyagok - előállítását szolgáló országos technológiai és értékesítő rendszer kialakítása A javaslat célkitűzése A javaslat célkitűzése a hazai erőművekből kikerülő pernyék és salakok hasznosítása. Ilyen újszerű feladat megoldásakor célszerű a nemzetközi tapasztalatokból kiindulni. Az alábbi táblázatokból is megállapítható, hogy az EU országokban a pernye hasznosítása széleskörű, és igen nagymértékű (76 %). Cement-nyersanyag Aszfalt töltőanyag Szerkezetek töltése Cement-keverék Altalaj-stabilizálás Talaj-adalék Beton-adalék Útalap Üregek töltése Légbuborékos betonblokkok Általános töltőanyag Csiszoló por Egyéb betonblokkok Gipsz blokkok Növényi táp Könnyű aggregátum Gipsz-profil Cementkötéskésleltető 1. táblázat: Pernyehasznosítás fő területei Az újrafelhasználásra kerülő erőművi pernye felhasználási területek szerinti megoszlását a következő ábrán látható kördiagram mutatja be (EU, 1998).

4 144 Csöke Barnabás Betonadalé Cement keverék Cement nyersanyag Termelés: 43,7 Mt Hasznosítási Tok: 41 % 1. ábra: A pernye újrafelhasználási területek arányai az Európai Unióban (1998) A legjelentősebb felhasználási területek: betonadalékként, cementadalékként (beleértve a cementnyersanyagkcnt) való hasznosítás, valamint az útépítés Pernye hasznosíthatósága az útépítésben E hulladékok útépítési hasznosításának kérdése nem új keletű, számos hasznosítási módot tankönyvekben is megtalálunk, továbbá a magyar és a klilíoldi szabványok, építési előírások (ÚT , ÚT , ÚT , ME , MSZ ) is rendelkezésre állnak. Az autópályák példájával szemléltetve: a legalsó alapréteg a védőréteg, amely homok-kavics; középső és felső alapréteg sovány beton, amely ásványi szemcsés vázanyagból (kavics-homok vagy zúzottkő) és a kötőanyagból áll.

5 A pernyehasznosítás eljárástechnikai kérdései A kötőanyag cement vagy (a cementet részben vagy egészében helyettesítő) hidraulikus pernye, ill. mész + nem hidraulikus pernye (1:4, 1:5 arányú) keverék lehet. Kopóréteg Kötőréteg 2. ábra: Útpálya szerkezete 3.4. Pernye hasznosíthatósága az építőiparban A pernye építőipari felhasználása, legfontosabb területei. A pernye felhasználható a cementgyártáshoz, mint klinker megtakarítást szolgáló helyettesítő anyag (pl. a savanyú pernyét max. 35 tömeg %-ban adagolják). A pernyéből építési szilikátblokk készítése a hazai építőipari gyakorlatban közismert. A pernyét közvetlenül betongyártásban is felhasználják, elsősorban töltőanyagként, amellyel cementet takarítanak meg. A cement-pernye arány a kívánt betonszilárdságtól függően: % cement és % pernye.

6 146 Csöke Barnabás 3.ábra. Castor és Pollux toronyházuk Frankfurtban Egy jellemző példa (3. ábra): Castor és Pollux toronyházak Frankfurtban klasszikus beton épületek. A magasabbik 130 méter. Egybefüggő betonalapon épültek, amelyhez 180 kg cementet és 120 kg pernyét használtak fel m' - énként, ezzel alacsony hidratációs hőt tudtak elérni. Az alap felső rétege nagy koptató ellenállásra volt méretezve, így m-enként 280 kg portlandcementet és 70 kg pernyét használtak fel e réteg kialakítására. A belső falakat nagy teherbírásra méretezték, így nagyobb tér kialakítására nyílt lehetőség. A belső falak B65-ÖS betonjához 400 kg cementet és 100 kg pernyét alkalmaztak m-enként. A tartó pillérek Bl 15- ös nagy szilárdságú betonjához 470 kg cementet, 120 kg pernyét és 35 kg mikrokovaföldet kevertek össze m-enként. 90 nap után a tartó pillérek szilárdsága elérte a 130 N/mm 2 -t. A fentiekből kitűnik, hogy a pernye építőipari és útépítési hasznosítása széles körben lehetséges, ennek szakmai akadálya nincs. Mi az oka akkor azonban annak, hogy hazánkban lényegében nem hasznosítják az útépítésben a pernyét, és beton adalékként való alkalmazása is csekély.

7 A pernyehasznosítás eljárástechnikai kérdései 147 A hazai és részben a külföldi építőipar idegenkedése e hulladékok alkalmazásától elsősorban a következő okokra vezethető vissza: az égetőműi maradékok ingadozó fizikai-mechanikai és kémia tulajdonságai; különösen is jelentős ingadozásra számíthatunk, azoknál az erőműi pernyéknél, ahol többféle szenet dolgoznak, ill. dolgoztak fel; ezzel szemben a cement stabil, szabványos minőségű kötőanyag, ahol a tervezőt és az építőt nem érheti meglepetés, felelőssége, kockázata - az építési előírások betartása esetén - elhanyagolható; kétségtelen az is, hogy nincs elegendő hazai alkalmazási tapasztalat sem az ilyen utak készítésében, valamint az így készített utak tartósságára, sem pedig az ilyen betontermékek előállítására A technológiai rendszer és a gyártott termékek A fenti hátrányok megszüntetése érdekében: => garantált állandó minőségű pernyetermékek előállítását kell megvalósítani; => e termékekhez minőségtanúsítványt és felhasználási utasítást, leírást kell adni; => e célra korszerű eljárástechnikai technológiai rendszert kell kialakítani; => e pernye termékeket a mai felhasználói technológiai rendszerek által igényelt (pl. a cementhez hasonló) kiszerelésben (tartálykocsi, zsák) kell a felhasználó rendelkezésére bocsátani; => a meglévő beton- és aszfaltkeverő telepeken plusz egy vagy két tartály (puccolán - kötőanyag és/vagy pernyés töltőanyag) beiktatásával új építési és útépítési beton és aszfalt termékek jelenhetnek meg.

8 148 Csöke Barnabás A tervezett termékek: Útépítési puccolán termékek: útépítési puccolán: pernye + égetett mész megfelelő finomságra őrölt keveréke; útépítési gipszes puccolán: pernye + égetett mész + gipsz megfelelő finomságra őrölt keveréke; Útépítési aszfalt töltőanyagok: pernyés aszfalt töltőanyag: kiszárított és finomra (<0,09 mm) őrölt pernye; mészköves pernyetöltőanyag: kiszárított és finomra őrölt pernye és mészkőliszt megfelelő arányú keveréke; Építési töltőanyagok: pernyés betontöltőanyag: kiszárított és a megfelelő finomságra őrölt pernye; adalékanyagos pernyés betontöltöanyagok: kiszárított és finomra őrölt pernye és a beton tulajdonságokat (fagyállóságot, bedolgozhatóságot) javító adalékanyagok keveréke. A fenti termékeket az alábbi rendszerrel lehet előállítani. ábrákon vázlatosan bemutatott technológiai A puccolán-kötöanyag előállításakor a technológiai folyamat az alábbi müveleteket foglalja magába: a nyers pernye kitermelése (jövesztés és rakodás) és a feldolgozó rendszerre történő feladása; kalapácsos vagy golyós malomban való szárító őrlése 80 % <0,09, mm; ezzel párhuzamosan a darabos mészkő égetését és az égetett mész porráoltását (e folyamatlépcső feleslegessé válik, ha a mészhidrát-port vásároljuk); valamint az így kapott mészhidrát és száraz őrölt pernye pornak folytonos dobkeverővel történő megfelelő 1:4 1:5 arányú összekeverését; a végtermék tárolását; és megfelelő kiszerelését.

9 A pernyehasznosítás eljárástechnikai kérdései 149 Pernye-hányó ; Darabos mészkő Jö vesztés: kitermelés a hánvóból Mészkő kiégetés Pernye szárítása és őrlése Égetett mész porráoltása és őrlése Szárított és őrölt pernye tárolása Égetett mész-por tárolása 1 Pernye és mészhidrát keverék előállítása VÉGTERMÉK TÁROLÁS 4.ábra: Puccolán termékek előállítása

10 150 Csöke Barnabás Töltőanyagok előállítása A töltőanyagok előállításakor a technológiai folyamat műveletei a pernye kitermelését, golyósmalomban vagy kalapácsos malomban való szárító őrlését, ezzel párhuzamosan a mészkő őrlését, valamint az így kapott száraz őrölt pernye és a mészkő egyedi tárolását és kiszerelését, vagy megfelelő arányú összekeverését és tárolását, kiszerelését foglalják magukba. a nyers pernye kitermelése (jövesztés és rakodás) és a feldolgozó rendszerre történő feladása; a pernye golyósmalomban vagy kalapácsos malomban való szárító őrlése; betonba való felhasználáskor 80 % <0,063 mm-re; aszfalt töltőanyagként betonba való felhasználáskor 85 % <0,09 mm-re; ezzel párhuzamosan a mészkő őrlése (aszfalt-töltőanyag célra); a száraz őrölt pernye és a mészkő-por külön-külön tárolása; valamint e termékek kiszerelése; vagy a kapott száraz őrölt pernye és a mészkő-pornak folytonos dobkeverővel történő, a mindenkori felhasználásnak (autópálya, kisfogalmú út..., ill. kopóréteg, alap- vagy kiegyenlítő réteg) és az alapanyagok tulajdonságai által (a laboratóriumi kísérleti tervezés révén) maghatározott megfelelő arányú összekeverése; e keverék végtermék tárolása; és megfelelő kiszerelése.

11 A pernyehasznosítás eljarastechnikai kérdései 151 Pernye-hányó Darabos mészkő Jövesztés: kitermelés a hányóból Mészkő előőrlés Pernye szárítása és őrlése Mészkő töltőanyag tárolás Pernye-töltőanyag tárolása Pernye és mészkő töltőanyag keverék előállítása és tárolása 5.ábra: Töltőanyag-termékek előállítása A 4. és 5. ábra célszerűen egységes technológiai rendszert képez.

12 152 Csöke Barnabás Szárító őrlés 90 % < 0,09 mm-re pneumatikus őrlemény-kihordással ÍTJezen) Feladás,_J Végtermék 1 Feladóbunker 6 Kalapácsos malom 2 Szállítószalag 7 Előleválasztó ciklon 3 Cellásadagoló 8 Filter 4 Forrólevegő bevető 9 Ventilátor 5 Tüzelőberendezés 6.ábra: Liezen őrlőrendszer

13 A pernyehasznosítás eljárástechnikai kérdései A javaslat műszaki-gazdasági és környezetvédelmi jelentősége A javaslat megvalósításának gazdasági hátterét egyrészt a közvetlen eredmény, másrészt a közvetett eredmények képezik: e hulladékok megbízható, környezetet nem károsító elhelyezésének megoldása, jövőbeni lerakó-térfogat igény mérséklése, a természetes primer nyersanyagokkal való takarékoskodással a természet közvetlen bányászattal történő sérülésének mérséklése, amelyek gazdasági értéke messze meghaladja az útépítésben és a betongyártásban jelentkező gazdasági eredményeket. Egy évben a cementből kb. 2 Mt-t a betonkészítésben hasznosítanak, amelyhez % pernye adagolható, azaz átlagban t pernye. Mindebből kitűnik, a pernye-adagolással közel a teljes cementimport gazdaságosan és versenyképesen kiváltható. Irodalom [1] Bokányi L.: A széntüzelésű erőművek maradékanyagainak termelése és hasznosítása a fejlett ipari országokban (Tanulmány). A tiszaújvárosi erőműi pernyehányó ásványvagyona mennyiségi, fizikai és kémiai jellemzőinek meghatározása. (Kutatási jelentés. Miskolci Egyetem, Eljárástechnikai Tanszék, Miskolc, aug.31.) [2] Csöke B.- Erős Gy.-Hegyaljay Gy.: Javaslat pernyéből kötő- és töltőanyag előállítását szolgáló országos technológiai és értékesítő rendszer kialakítására, különös tekintettel a hazai pernyék építési másodnyersanyagként történő hasznosítására (kézirat). Miskolc-Budapest, július 10. [3] Ranze, W.-Herziger, M.: Einsatzgebiete und Antriebsmotoren für Schlägermühlen. ZKG International.No.2/2000. pp: [4] Hammermühlen. Maschinenfabrik Liezen. Ges. M.B.H.(Austria)

Cementgyártás ki- és bemenet. Bocskay Balázs alternatív energia menedzser

Cementgyártás ki- és bemenet. Bocskay Balázs alternatív energia menedzser Cementgyártás ki- és bemenet Bocskay Balázs alternatív energia menedzser A Duna-Dráva Cement Kft építőanyag gyártó cégcsoport jelentős hulladékhasznosítási kapacitással Beremendi Gyár 1,2mio t cement/év

Részletesebben

PERLITBÁNYÁSZAT -ELŐKÉSZÍTÉS- KÖRNYEZETVÉDELEM

PERLITBÁNYÁSZAT -ELŐKÉSZÍTÉS- KÖRNYEZETVÉDELEM A Miskolci Egyelem Közleménye A sorozat, Bányászat, 60. kötet, (2001) p. 9-16 Perlit, a környezetbarát magyar ásványi nyersanyag" tudományos konferencia PERLITBÁNYÁSZAT -ELŐKÉSZÍTÉS- KÖRNYEZETVÉDELEM Dr.

Részletesebben

Erős György NYÁSZATI

Erős György NYÁSZATI Erős György ORSZÁGOS MAGYAR BÁNYB NYÁSZATI ÉS S KOHÁSZATI EGYESÜLET Fenntartható fejlődés: A gazdasági növekedés és a természetes környezet egyensúlyának biztosítása. Természeti erőforrásokkal történő

Részletesebben

Műszaki Földtudományi Környezettudományi kutatási eredmények disszeminációja a GOP / pályázat keretében

Műszaki Földtudományi Környezettudományi kutatási eredmények disszeminációja a GOP / pályázat keretében Mechatronikai és Anyagtudományi Kooperációs Kutatási Központ jövőbeli működésének fejlesztése és megerősítése Műszaki Földtudományi Környezettudományi kutatási eredmények disszeminációja a GOP-1.1.2-08/1-2008-0002

Részletesebben

Kémiai összetétel (%) SiO 2 6,0 Al 2 O 3 50 53 Fe 2 O 3 3,0 CaO 40,0 MgO 1,5 SO 3 0,4

Kémiai összetétel (%) SiO 2 6,0 Al 2 O 3 50 53 Fe 2 O 3 3,0 CaO 40,0 MgO 1,5 SO 3 0,4 Általános Az normál dermedésű, de gyorsan kikeményedő, magas korai szilárdsággal rendelkező bauxitcement. Gyártási eljárásának, kémiai összetételének és szilárdulási képességének köszönhetően lényegesen

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1246/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Vértesi Erőmű Zrt. Környezetügyi és központi laboratórium Osztály Központi Laboratórium 1 (2840 Oroszlány,

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1796/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Cemkut Cementipari Kutató Fejlesztő Kft. Vizsgálólaboratórium 1034 Budapest,

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1246/2015 3 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Vértesi Erőmű Zrt. Környezetügyi és központi laboratórium Osztály Központi Laboratórium 1 (2840 Oroszlány,

Részletesebben

NSZ/NT beton és hídépítési alkalmazása

NSZ/NT beton és hídépítési alkalmazása NSZ/NT beton és hídépítési alkalmazása Farkas Gy.-Huszár Zs.-Kovács T.-Szalai K. R forgalmi terhelésű utak - megnövekedett forgalmi terhelés - fokozott tartóssági igény - fenntartási idő és költségek csökkentése

Részletesebben

OTKA T037390. Szakmai beszámoló. (Zárójelentés 2002-2005)

OTKA T037390. Szakmai beszámoló. (Zárójelentés 2002-2005) OTKA T037390 Szakmai beszámoló (Zárójelentés 2002-2005) 2 Bevezetés A kutatás célja, feladatai A hasznosításra nem kerülő REA-gipsz a salak és pernye anyagokkal és az ún. mosóvízzel együtt sűrű zagy formájában

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1495/2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az Innovia Minőségellenőrzési Technológiai és Innovációs Kft. I., II., III., IV

Részletesebben

KT 13. Kőszerű építőanyagok és építőelemek kiegészítő követelményei pórusbeton termékekhez. Érvényes: december 31-ig

KT 13. Kőszerű építőanyagok és építőelemek kiegészítő követelményei pórusbeton termékekhez. Érvényes: december 31-ig Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. 1027 Budapest, Lipthay utca 5. Telefon: (+36-1) 336-1156, fax: (+36-1) 336-1157 E-mail: kornyezetbarat.termek@t-online.hu http: //www.kornyezetbarat-termek.hu KT 13

Részletesebben

GEOPOLIMER ÉS HIDRAULIKUS MIKROKÖTŐANYAG KUTATÁSA MUCSI GÁBOR 1 CSŐKE BARNABÁS 2

GEOPOLIMER ÉS HIDRAULIKUS MIKROKÖTŐANYAG KUTATÁSA MUCSI GÁBOR 1 CSŐKE BARNABÁS 2 Műszaki Földtudományi Közlemények, 84. kötet, 2. szám (2013), pp. 29 37. GEOPOLIMER ÉS HIDRAULIKUS MIKROKÖTŐANYAG KUTATÁSA MUCSI GÁBOR 1 CSŐKE BARNABÁS 2 Összefoglaló: Cikkünk A felsőoktatás minőségének

Részletesebben

Energetikai és épít ipari hulladékok együttes hasznosítása

Energetikai és épít ipari hulladékok együttes hasznosítása MISKOLCI EGYETEM MSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR NYERSANYAGELKÉSZÍTÉSI ÉS KÖRNYEZETI ELJÁRÁSTECHNIKAI INTÉZET Energetikai és építipari hulladékok együttes hasznosítása Mucsi Gábor 1, Molnár Zoltán 1, Rácz Ádám

Részletesebben

NSZ/NT betonok alkalmazása az M7 ap. S65 jelű aluljáró felszerkezetének építésénél

NSZ/NT betonok alkalmazása az M7 ap. S65 jelű aluljáró felszerkezetének építésénél NSZ/NT betonok alkalmazása az M7 ap. S65 jelű aluljáró felszerkezetének építésénél Betontechnológiai kísérletek Az I. kísérlet sorozatban azt vizsgáltuk, hogy azonos betonösszetétel mellett milyen hatást

Részletesebben

PERNYEHASZNOSITAS ÚTÉPÍTÉSI TAPASZTALATAI BARANYA MEGYÉBEN

PERNYEHASZNOSITAS ÚTÉPÍTÉSI TAPASZTALATAI BARANYA MEGYÉBEN A Miskolci Egyetem Közleménye A sorozat, Bányászat, 55. kötet, (2001) p. 107-112 "Tiszta Környezetünkért" Szénerőműi pernyék hasznosításával tudományos konferencia PERNYEHASZNOSITAS ÚTÉPÍTÉSI TAPASZTALATAI

Részletesebben

Funkciók jó gördülési ellenállás minden időjárási körülmények között járható felület egyszerű fenntartás és üzemeltetés közúti járművek/nehéz járművek

Funkciók jó gördülési ellenállás minden időjárási körülmények között járható felület egyszerű fenntartás és üzemeltetés közúti járművek/nehéz járművek Kerékpárutak tervezése A pályaszerkezet kialakítása Pethő László BME Út és Vasútépítési Tanszék 13. Útépítési Akadémia 2007. december 6-7. 1 Funkciók jó gördülési ellenállás minden időjárási körülmények

Részletesebben

a NAT /2009 számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2009 számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1046/2009 számú akkreditált státuszhoz A Hódmezõvásárhelyi Útépítõ Kft. HÓDÚT LABOR (6728 Szeged, Budapesti út 0146 hrsz., 5600 Békéscsaba, Berényi

Részletesebben

KMFP 00032/2001 Komplex kommunális hulladékkezelési rendszer kidolgozás

KMFP 00032/2001 Komplex kommunális hulladékkezelési rendszer kidolgozás KMFP 00032/2001 Komplex kommunális hulladékkezelési rendszer kidolgozás Összeállította: Prof.Dr Dr.Csőke Barnabás Előadó: Bokor Veronika kommunális üzemvezető Koordinátor: VERTIKÁL Rt., Polgárdi Témafelelős:

Részletesebben

Települési hulladékból visszanyert éghető frakció hasznosítása a cementiparban. Bocskay Balázs alternatív energia menedzser bocskayb@duna-drava.

Települési hulladékból visszanyert éghető frakció hasznosítása a cementiparban. Bocskay Balázs alternatív energia menedzser bocskayb@duna-drava. Települési hulladékból visszanyert éghető frakció hasznosítása a cementiparban Bocskay Balázs alternatív energia menedzser bocskayb@duna-drava.hu A Duna-Dráva Cement Kft építőanyag gyártó cégcsoport jelentős

Részletesebben

Az ÉTI 1953. évben végzett cementvizsgálatainak kiértékelése POPOVICS SÁNDOR és UJHELYI JÁNOS

Az ÉTI 1953. évben végzett cementvizsgálatainak kiértékelése POPOVICS SÁNDOR és UJHELYI JÁNOS - 1 - Építőanyag, 1954. 9. pp. 307-312 Az ÉTI 1953. évben végzett cementvizsgálatainak kiértékelése POPOVICS SÁNDOR és UJHELYI JÁNOS 1. Bevezetés Az Építéstudományi Intézet Minősítő Laboratóriumába 1953.

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1246/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Vértesi Erőmű Zrt. Központi Laboratórium (2840 Oroszlány, külterület hrsz 0718/10.)

Részletesebben

Urbán n Ferenc ügyvezető. minőségi betonkészítés napjainkban 2009. február 17.

Urbán n Ferenc ügyvezető. minőségi betonkészítés napjainkban 2009. február 17. Üzemi gyárt rtásellenőrzés s tanúsítása sa Urbán n Ferenc ügyvezető MÉRNÖKI SZERKEZETEK Budapest, MTESZ minőségi betonkészítés napjainkban 2009. február 17. Aktualitása > 400 betonüzemet érinthet? Kiadott

Részletesebben

Magyarországi hőerőművek légszennyezőanyag kibocsátása A Vértesi erőműnél tartott mintavételezés

Magyarországi hőerőművek légszennyezőanyag kibocsátása A Vértesi erőműnél tartott mintavételezés Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség KÖRNYEZETVÉDELMI SZAKÉRTŐI NAPOK Magyarországi hőerőművek légszennyezőanyag kibocsátása A Vértesi erőműnél tartott mintavételezés Kovács

Részletesebben

PCE bázisú adalékszerek

PCE bázisú adalékszerek 1 PCE bázisú adalékszerek Új betontechnológiai lehetőségek 48. Hídmérnöki Konferencia, 2007. október 8-11. Salgótarján Eger Asztalos István Bevezetés Alapanyagok Adalékszerek Képlékenyítők, folyósítók

Részletesebben

MSZ 20135: Ft nitrit+nitrát-nitrogén (NO2 - + NO3 - -N), [KCl] -os kivonatból. MSZ 20135: Ft ammónia-nitrogén (NH4 + -N),

MSZ 20135: Ft nitrit+nitrát-nitrogén (NO2 - + NO3 - -N), [KCl] -os kivonatból. MSZ 20135: Ft ammónia-nitrogén (NH4 + -N), Az árlista érvényes 2018. január 4-től Laboratóriumi vizsgálatok Talaj VIZSGÁLATI CSOMAGOK Talajtani alapvizsgálati csomag kötöttség, összes só, CaCO 3, humusz, ph Talajtani szűkített vizsgálati csomag

Részletesebben

Növényi termőközeg (mesterséges talaj) létrehozása hulladék alapanyagokból

Növényi termőközeg (mesterséges talaj) létrehozása hulladék alapanyagokból Növényi termőközeg (mesterséges talaj) létrehozása hulladék alapanyagokból S O I L U T I L : T A L A J J A V Í T Á S H U L L A D É K O K K A L Z Á R Ó K O N F E R E N C I A, 2 0 1 3. N O V E M B E R 1

Részletesebben

ÉPÍTŐIPARI ÁSVÁNYI NYERSANYAGOK FÖLDTANA ÉS TELEPTANA

ÉPÍTŐIPARI ÁSVÁNYI NYERSANYAGOK FÖLDTANA ÉS TELEPTANA ÉPÍTŐIPARI ÁSVÁNYI NYERSANYAGOK FÖLDTANA ÉS TELEPTANA Műszaki földtudományi alapszak 2018/19 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Ásványtani-Földtani Intézet

Részletesebben

Minták előkészítése MSZ-08-0206-1:78 200 Ft Mérés elemenként, kül. kivonatokból *

Minták előkészítése MSZ-08-0206-1:78 200 Ft Mérés elemenként, kül. kivonatokból * Az árajánlat érvényes: 2014. október 9től visszavonásig Laboratóriumi vizsgálatok Talaj VIZSGÁLATI CSOMAGOK Talajtani alapvizsgálati csomag kötöttség, összes só, CaCO 3, humusz, ph Talajtani szűkített

Részletesebben

Kötőanyagok. Kötőanyagok osztályozása. Dr. Józsa Zsuzsanna. Építési mész. Természetes kövektől a mesterségesekig. Építési mész. Hagyományos mészégetés

Kötőanyagok. Kötőanyagok osztályozása. Dr. Józsa Zsuzsanna. Építési mész. Természetes kövektől a mesterségesekig. Építési mész. Hagyományos mészégetés Kötőanyagok Kötőanyagok osztályozása Dr. Józsa Zsuzsanna Kötőanyagok 1 Kötőanyagok 2 Teretes kövektől a mesterségesekig Építési Al 2 O 3 * 2 * CaO homok vályog agyag márga kő Al 2 O 3 * 2 CaCO 3 kő CO

Részletesebben

Témavezető: Szabó Csaba, Ph.D. Konzulens: Völgyesi Péter, doktorandusz Budapest, 2012. június 25.

Témavezető: Szabó Csaba, Ph.D. Konzulens: Völgyesi Péter, doktorandusz Budapest, 2012. június 25. Müller Melinda Környezettan BSc Témavezető: Szabó Csaba, Ph.D. Konzulens: Völgyesi Péter, doktorandusz Budapest, 2012. június 25. VÁZLAT Hulladékgazdálkodás A hulladékégetés általános európai jellemzése

Részletesebben

A BARNASZÉN ERŐMŰVEK SALAK-PERNYE ANYAGAI, JELLEMZŐIK ÉS HASZNOSÍTÁSUK

A BARNASZÉN ERŐMŰVEK SALAK-PERNYE ANYAGAI, JELLEMZŐIK ÉS HASZNOSÍTÁSUK A Miskolci Egyelem Közleménye A.sorozat, Bányászat, 55. kötet, (2001) p. 67-76 "Tiszta Környezetünkért" Szénerőműi pernyék hasznosításával tudományos konferencia A BARNASZÉN ERŐMŰVEK SALAK-PERNYE ANYAGAI,

Részletesebben

BETON A fenntartható építés alapja. Tudatosan előállított és teljes mértékben újrahasznosítható

BETON A fenntartható építés alapja. Tudatosan előállított és teljes mértékben újrahasznosítható BETON A fenntartható építés alapja Tudatosan előállított és teljes mértékben újrahasznosítható 2 1 / A betont tudatosan állítjuk elő és újrahasznosíthatjuk A portlandcement felhasználásával készített betont

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1502/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MEOLIT" Minőségellenőrző és Minőségbiztosító, Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Vizsgáló

Részletesebben

Kötőanyagok. Horák György

Kötőanyagok. Horák György Kötőanyagok Horák György Kémiai, fizikai folyamatok következtében képesek folyékony, vagy pépszerű állapotból szilárd állapotba kerülni Természetes, mesterséges Szerves, szervetlen Folyékony, szilárd Csak

Részletesebben

Az energetikai faültetvény létesítésének és hasznosításának összefüggései

Az energetikai faültetvény létesítésének és hasznosításának összefüggései Az energetikai faültetvény létesítésének és hasznosításának összefüggései Toth Béla - E.K.F.M. Kft. - c.egy.docens Dr. Molnár Sándor - NyME FMK FTI - egy.tanár Dr. Fehér Sándor - NyME FMK FTI - egy.docens

Részletesebben

PFEIFER - MoFi 16 Ferdetámaszok rögzítő rendszere. 2015.05.22 1.oldal

PFEIFER - MoFi 16 Ferdetámaszok rögzítő rendszere. 2015.05.22 1.oldal PFEIFER - Ferdetámaszok rögzítő rendszere 2015.05.22 1.oldal Felhasználás Mire használjuk? A PFEIFER típusú ferde támaszok rögzítő rendszere ideiglenesen rögzíti a ferdetámaszokat a fejrésznél. Ferde támasztó

Részletesebben

Növényi termőközeg (mesterséges talaj) létrehozása hulladék alapanyagokból

Növényi termőközeg (mesterséges talaj) létrehozása hulladék alapanyagokból Növényi termőközeg (mesterséges talaj) létrehozása hulladék alapanyagokból S O I L U T I L : T A L A J J A V Í T Á S H U L L A D É K O K K A L Klebercz Orsolya, Magos Zoltán, Böröndi Tamás, Nagy Tamás,

Részletesebben

ÖRÜLÜNK, HOGY AZ IRÁNT ÉRDEKLŐDIK.

ÖRÜLÜNK, HOGY AZ IRÁNT ÉRDEKLŐDIK. ÖRÜLÜNK, HOGY AZ IRÁNT ÉRDEKLŐDIK. Az Ártándi Kavicsbányában az ásványvagyon ipari méretű kitermelése 1970-ben indult meg. Kezdetben az Országos Kavicsbánya Vállalat részeként, majd önállóan és 1992-től

Részletesebben

KIVIRÁGZÁSMENTES SZÁRAZHABARCS Bmstr.Dipl.HTL.Ing. Eduard LEICHTFRIED Wopfinger Baustoffindustrie GmbH Budapest, 2010 marc. 23.

KIVIRÁGZÁSMENTES SZÁRAZHABARCS Bmstr.Dipl.HTL.Ing. Eduard LEICHTFRIED Wopfinger Baustoffindustrie GmbH Budapest, 2010 marc. 23. KIVIRÁGZÁSMENTES SZÁRAZHABARCS Bmstr.Dipl.HTL.Ing. Eduard LEICHTFRIED Wopfinger Baustoffindustrie GmbH Budapest, 2010 marc. 23. SZÁRAZHABARCS 40 év tapasztalat Előkevert, állandó minőség Minden alkotóelem

Részletesebben

A BETON KONZISZTENCIÁJA

A BETON KONZISZTENCIÁJA Betontechnológiai Szakirányú Továbbképzés MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS A BETON KONZISZTENCIÁJA Finom szemek fogalma A friss beton tulajdonságainak minősítése, 2. rész Dr. Kausay Tibor 2016. február 1 FOGALOM-MEGHATÁROZÁSOK

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1728/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A CRH Magyarország Kft. Műszaki Szolgáltató Központ Építőanyag-vizsgáló Laboratórium (Budapesti egység: 1151 Budapest, Károlyi

Részletesebben

gyors egyszerű egyedülálló

gyors egyszerű egyedülálló Rapid Set cementes technológia gyors egyszerű egyedülálló CEMENT ALL sokoldalú javítóhabarcs MORTAR MIX gyorskötő habarcs CONCRETE MIX gyorskötő betonkeverék KORODUR és CTS Cement Két erős partner Kizárólagos

Részletesebben

A bányászatban keletkező meddőanyagok hasznosításának lehetőségei. Prof.Dr.CSŐKE Barnabás, Dr.MUCSI Gábor

A bányászatban keletkező meddőanyagok hasznosításának lehetőségei. Prof.Dr.CSŐKE Barnabás, Dr.MUCSI Gábor Hulladékvagyon gazdálkodás Magyarországon, Budapest, október 14. A bányászatban keletkező meddőanyagok hasznosításának lehetőségei Prof.Dr.CSŐKE Barnabás, Dr.MUCSI Gábor Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítési

Részletesebben

Indokolt-e határértékek szigorítása a szennyvíziszapok mezőgazdasági felhasználásánál?

Indokolt-e határértékek szigorítása a szennyvíziszapok mezőgazdasági felhasználásánál? Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége SZENNYVÍZISZAP 2013 HALADUNK, DE MERRE? című konferencia BUDAPEST, 2013. május 30. Indokolt-e határértékek szigorítása a szennyvíziszapok mezőgazdasági

Részletesebben

Jegyzőkönyv Arundo biogáz termelő képességének vizsgálata Biobyte Kft.

Jegyzőkönyv Arundo biogáz termelő képességének vizsgálata Biobyte Kft. Jegyzőkönyv Arundo biogáz termelő képességének vizsgálata Biobyte Kft. 2013.10.25. 2013.11.26. 1 Megrendelő 1. A vizsgálat célja Előzetes egyeztetés alapján az Arundo Cellulóz Farming Kft. megbízásából

Részletesebben

3R Magyar Remix Egyesület

3R Magyar Remix Egyesület 3R Magyar Remix Egyesület Talajstabilizációk a gyakorlatban Készítette: Szemerei Sándor Az előadás vázlata A talajkezelésről általában A talajkezelések fajtái A talajkezeléshez szükséges gépek A talajkezelésekhez

Részletesebben

Az elsődleges és másodlagos aggregátumok jelentősége a hazai építőiparban

Az elsődleges és másodlagos aggregátumok jelentősége a hazai építőiparban Az elsődleges és másodlagos aggregátumok jelentősége a hazai építőiparban Dr. Zoltay Ákos Magyar Bányászati Szövetség Dr. Kertész Botond Colas Északkő Kft. 2016. október 26. 0 A bányászat helyzetének peremfeltételei

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület

Nemzeti Akkreditáló Testület Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1138/2014 számú akkreditált státuszhoz A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Közúti szolgáltató igazgatóság Útállapot vizsgálati osztály Szegedi Minőségvizsgálati

Részletesebben

Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás

Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás Energiagazdálkodás és környezetvédelem 4. Előadás Termikus hulladékkezelési eljárások Kapcsolódó államvizsga tételek: 15. Települési hulladéklerakók Hulladéklerakó helyek fajtái kialakítási lehetőségei,

Részletesebben

KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZESÍTŐ

KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZESÍTŐ KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZESÍTŐ KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZESÍTŐ Ssz. Megnevezés Anyagköltsé Díjköltség 1 Építmény közvetlen költségei 2.1 ÁFA vetítési alap 2.2 ÁFA 3 A munka ára (HUF) Page 1 FEJEZET ÖSSZESÍTŐ Ssz. Fejezet

Részletesebben

PERNYEHASZNOSÍTÁS A CEMENTIPARBAN

PERNYEHASZNOSÍTÁS A CEMENTIPARBAN A Miskolci Egyetem Közleménye A sorozat, Bányászai, 55. kötet, (2001) p. 127-140 "Tiszta Környezetünkért" Szénerőműi pernyék hasznosításával tudományos konferencia PERNYEHASZNOSÍTÁS A CEMENTIPARBAN Oberritter

Részletesebben

Beton - Concrete. Sika ViscoCrete technológia napjaink hídépítési munkáiban

Beton - Concrete. Sika ViscoCrete technológia napjaink hídépítési munkáiban 1 Sika ViscoCrete technológia napjaink hídépítési munkáiban 49. Hídmérnöki Konferencia, 2008. október 8-10. Balatonfüred Német Ferdinánd - Asztalos István Sika Csoport - Történet 2 A céget Kaspar Winkler

Részletesebben

Építési és bontási hulladékok zárt rendszerű újrahasznosítása

Építési és bontási hulladékok zárt rendszerű újrahasznosítása EGYÉB HULLADÉKOK 6.5 Építési és bontási hulladékok zárt rendszerű újrahasznosítása Tárgyszavak: betongyártás; építés; építőipar; hulladékhasznosítás; mélyépítés; útépítés. A tanulmány céljai Németországban

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1728/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve: CRH Magyarország Kft. Műszaki Szolgáltató Központ Építőanyag-vizsgáló Laboratórium

Részletesebben

PERNYEHASZNOSITAS A BETONGYÁRTÁSBAN

PERNYEHASZNOSITAS A BETONGYÁRTÁSBAN A Miskolci Egyetem Közleménye A sorozat, Bányászat, 55. kötet, (2001)p. 113-125 'Tiszta Környezetünkért" Szénerőműi pernyék hasznosításával tudományos konferencia PERNYEHASZNOSITAS A BETONGYÁRTÁSBAN Prof.

Részletesebben

Bentonit-homok keverékből épített szigetelőrétegek vízzárósága a gyakorlatban. Szabó Attila

Bentonit-homok keverékből épített szigetelőrétegek vízzárósága a gyakorlatban. Szabó Attila Bentonit-homok keverékből épített szigetelőrétegek vízzárósága a gyakorlatban Szabó Attila doktorandusz Miskolci Egyetem, Hidrogeológiai-Mérnökgeológiai Tanszék VIII. Széchy Károly emlékülés, 2002. február

Részletesebben

Szolár technológia alkalmazása a szennyvíziszap kezelésben. Szilágyi Zsolt szennyvízágazati üzemvezető Kiskunhalas, 2018.December 07.

Szolár technológia alkalmazása a szennyvíziszap kezelésben. Szilágyi Zsolt szennyvízágazati üzemvezető Kiskunhalas, 2018.December 07. Szolár technológia alkalmazása a szennyvíziszap kezelésben Szilágyi Zsolt szennyvízágazati üzemvezető Kiskunhalas, 2018.December 07. A Kiskunhalasi Szennyvíztisztító telep tervezési alapadatai: A Kiskunhalasi

Részletesebben

vagy 0,1 tömeg%-nál (feszített vb. esetén) nagyobb;

vagy 0,1 tömeg%-nál (feszített vb. esetén) nagyobb; A beton jele 1 A beton jele Magyarországon, az MSZ 4798-1:2004 szabvány szerint a következőket tartalmazza: a beton nyomószilárdsági osztályának jelét; a nehézbetonok jelölésére a HC (heavy concrete) betűjelet;

Részletesebben

Javítás: Betonburkolatú és kompozitburkolatú útpályaszerkezetek méretezése. Előírás. Kiadás éve: 2006

Javítás: Betonburkolatú és kompozitburkolatú útpályaszerkezetek méretezése. Előírás. Kiadás éve: 2006 Javítás Fedlap: B Betonburkolatú és kompozitburkolatú útpályaszerkezetek méretezése Előírás Kiadás éve: 2006 Kiadó: Magyar Útügyi Társaság (MAÚT) MAÚT-szám: e-ut 06.03.15 (ÚT 2-3.211) MAÚT-kategória: előírás

Részletesebben

MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK

MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK ELJÁRÁSTECHNIKA A Miskolci Egyetem közleménye 84. kötet, 2. szám (2013) MISKOLCI EGYETEMI KIADÓ 2013 A kiadvány főszerkesztője: DR. KOVÁCS FERENC az MTA rendes tagja a

Részletesebben

3/2003. (I. 25.) BM GKM

3/2003. (I. 25.) BM GKM Melléklet a 122/2007 Kijelölési Okirathoz Kijelölés az építési termékek követelményeinek, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályairól szóló 3/2003.

Részletesebben

ÉPKO, Csíksomlyó, 2011. június 4. A beton nyomószilárdsági osztályának értelmezése és változása 1949-től napjainkig Dr.

ÉPKO, Csíksomlyó, 2011. június 4. A beton nyomószilárdsági osztályának értelmezése és változása 1949-től napjainkig Dr. ÉPKO, Csíksomlyó, 2011. június 4. A beton nyomószilárdsági osztályának értelmezése és változása 1949-től napjainkig Dr. Kausay Tibor 1 Tisztelt Elnök Úr, tisztelt Konferencia! Számtalanszor kerülünk abba

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1741/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az Útlabor Laboratóriumi és Technológiai Kft. (9151 Abda, Bécsi út 15.) akkreditált területe

Részletesebben

Ca(OH) 2 +CO 2 =CaCO 3 +H 2 O. CaCO 3 + hő =CaO+CO 2 ÉPÍTÉSI MÉSZ 1/2 ÉPÍTÉSI MÉSZ 2/2 A MÉSZ KÖRFOLYAMATA

Ca(OH) 2 +CO 2 =CaCO 3 +H 2 O. CaCO 3 + hő =CaO+CO 2 ÉPÍTÉSI MÉSZ 1/2 ÉPÍTÉSI MÉSZ 2/2 A MÉSZ KÖRFOLYAMATA OSZTÁLYOZÁSA 1/2 ELŐÁLLÍTÁS SZERINT: természetes (természetes bitumen) mesterséges (ezzel foglalkozunk) ÁSVÁNYI EREDET SZERINT: szerves (bitumen, kátrány, műgyanta) szervetlen (cement, mész, gipsz vízüveg)

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1691/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Colas Hungária Építőipari Zrt. Technológiai Igazgatóság Keleti laboratórium

Részletesebben

VÖRÖSISZAP HASZNOSÍTÁS ROMELT TECHNOLÓGIÁVAL PROJEKT ÖSSZEFOGLALÓ. Feladat. Termékek. Cél. Közreműködők BERUHÁZÁSI TERVEZET

VÖRÖSISZAP HASZNOSÍTÁS ROMELT TECHNOLÓGIÁVAL PROJEKT ÖSSZEFOGLALÓ. Feladat. Termékek. Cél. Közreműködők BERUHÁZÁSI TERVEZET BERUHÁZÁSI TERVEZET VÖRÖSISZAP HASZNOSÍTÁS ROMELT TECHNOLÓGIÁVAL PROJEKT ÖSSZEFOGLALÓ Feladat Termékek Cél Vörösiszap és egyéb ipari hulladékok hasznosítására alkalmas létesítmény megvalósítása innovatív

Részletesebben

Gumibitumen - a jövő kötőanyaga az útépítésben

Gumibitumen - a jövő kötőanyaga az útépítésben Gumibitumen - a jövő kötőanyaga az útépítésben Dr. Geiger András Fejlesztő mérnök MOL DS Innováció, Termékfejlesztés XVI. Hulladékhasznosítási Konferencia 2014. szeptember 18-19. Gyula, Park Hotel Tartalom

Részletesebben

Az építési és bontási hulladékokkal kapcsolatos aktuális hazai problémák és a készülő rendelet megoldási javaslatai

Az építési és bontási hulladékokkal kapcsolatos aktuális hazai problémák és a készülő rendelet megoldási javaslatai FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM Az építési és bontási hulladékokkal kapcsolatos aktuális hazai problémák és a készülő rendelet megoldási javaslatai Nyissuk meg a másodnyersanyagok útját! Dr. Petrus József

Részletesebben

a NAT-1-1316/2008 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT-1-1316/2008 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1316/2008 számú akkreditálási ügyirathoz A METALCONTROL Anyagvizsgáló és Minõségellenõrzõ Központ Kft. (3540 Miskolc, Vasgyár u. 43.) akkreditált

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2015 nyilvántartási számú 1 akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2015 nyilvántartási számú 1 akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1497/2015 nyilvántartási számú 1 akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: AGROLABOR-Z Agrokémiai és Környezetvédelmi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1244/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1244/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1244/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az INNOTESZT Minőségvizsgáló, Technológiai és Fejlesztési Kft. Mobil Nagylabor

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Hatóság RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1779/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MASTER WAY Építőipari Kft. Labor (Lakitelki Mobil Laboratórium: 2750 Nagykőrös, Széchenyi tér

Részletesebben

Betontervezés Tervezés a Palotás-Bolomey módszer használatával

Betontervezés Tervezés a Palotás-Bolomey módszer használatával Építőanyagok II - Laborgyakorlat Betontervezés Tervezés a Palotás-Bolomey módszer használatával A tervezés elvei Cél: előírt nyomószilárdságú beton összetételének és keverési arányának megtervezése úgy,

Részletesebben

Gumibitumen a MOL-tól minőségi utakat elérhető áron!

Gumibitumen a MOL-tól minőségi utakat elérhető áron! Gumibitumen a MOL-tól minőségi utakat elérhető áron! Dr. Geiger András Fejlesztő mérnök MOL DS Fejlesztés, Finomítói Termékfejlesztés ageiger@mol.hu +36 30 380 3898 Magyar Polgármesterek X. Világtalálkozója

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület

Nemzeti Akkreditáló Testület Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1497/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A AGROLABOR-Z Agrokémiai és Környezetvédelmi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZISZAP KOMPOSZTÁLÓ TELEP KÖRNYEZETI HATÁSAINAK ÉRTÉKELÉSE 15 ÉVES ADATSOROK ALAPJÁN

KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZISZAP KOMPOSZTÁLÓ TELEP KÖRNYEZETI HATÁSAINAK ÉRTÉKELÉSE 15 ÉVES ADATSOROK ALAPJÁN KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZISZAP KOMPOSZTÁLÓ TELEP KÖRNYEZETI HATÁSAINAK ÉRTÉKELÉSE 15 ÉVES ADATSOROK ALAPJÁN KARDOS LEVENTE 1*, SIMONNÉ DUDÁS ANITA 1, VERMES LÁSZLÓ 1 1 Szent István Egyetem Kertészettudományi

Részletesebben

A mikronizált (porlasztott) petrolkoksz felhasználásának előnyei. www.garciamunte.com

A mikronizált (porlasztott) petrolkoksz felhasználásának előnyei. www.garciamunte.com A mikronizált (porlasztott) petrolkoksz felhasználásának előnyei www.garciamunte.com Tartalomjegyzék Cégtörténet Termékeink Jelenlét - Terjeszkedés Célunk és pilléreink Mi a petrolkoksz? Melyek a petrolkoksz

Részletesebben

A Mátrai Erőmű ZRt. Ipari parkjának bemutatása

A Mátrai Erőmű ZRt. Ipari parkjának bemutatása A Mátrai Erőmű ZRt. Ipari parkjának bemutatása Ipari szimbiózis workshop Orosz Zoltán 2014.04.15. 1 A Mátrai Erőmű ZRt. vállalati profilja Telephely Mutatók Tulajdonosi struktúra Beépített teljesítm. Értékesített

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT-1-1383/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MÉLYÉPÍTŐ LABOR Műszaki Szolgáltató Kft. KÖZPONTI ÉS TERÜLETI LABORATÓRIUMOK

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1779/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MASTER WAY Építőipari Kft. MASTER WAY Labor 1 (Lakiteleki Mobil Laboratórium: 4272 Sáránd külterület 105

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH-1-0990/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: MOTIM ZRt. Laboratórium 9200 Mosonmagyaróvár, Timföldgyári u. 9-13. 2) Akkreditálási

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1728/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Holcim Magyarország Kft. Műszaki Szolgáltató Központ Építőanyag-vizsgáló Laboratórium

Részletesebben

A Dynamon Floor 1 nagyfokú folyóképességet biztosít, ugyanakkor fontos javulást mutat a beton kötése és szilárdulása szempontjából.

A Dynamon Floor 1 nagyfokú folyóképességet biztosít, ugyanakkor fontos javulást mutat a beton kötése és szilárdulása szempontjából. DYNAMON FLOOR 1 ÚJGENERÁCIÓS AKRILÁT POLIMER BÁZISÚ BETONFOLYÓSÍTÓSZER BETONPADLÓK KÉSZÍTÉSÉHEZ LEÍRÁS A Dynamon Floor 1 módosított akrilát polimer bázisú újgenerációs betonfolyósítószer, amely speciális

Részletesebben

A BIOHULLADÉK SZABÁLYOZÁS ÁTALAKÍTÁSA Budapest, szeptember 10.

A BIOHULLADÉK SZABÁLYOZÁS ÁTALAKÍTÁSA Budapest, szeptember 10. A BIOHULLADÉK SZABÁLYOZÁS ÁTALAKÍTÁSA Budapest, 2015. szeptember 10. dr. Dér Sándor címzetes egyetemi docens MKK Környezettudományi Intézet Hulladékgazdálkodási és Környezettechnológiai Tanszék A jelenleg

Részletesebben

REA-gipsz adagolással készült cementek reológiai és kötési tulajdonságai *

REA-gipsz adagolással készült cementek reológiai és kötési tulajdonságai * REA-gipsz adagolással készült cementek reológiai és kötési tulajdonságai * Papp Krisztina Jankó András CEMKUT Kft. Bevezetés A hazai cementiparban az utóbbi idõben egyre nagyobb mennyiségben használják

Részletesebben

X. Határok nélküli partnerség. Sipos Zsolt

X. Határok nélküli partnerség. Sipos Zsolt X. Határok nélküli partnerség Sipos Zsolt Mit jelent a határok felé menő forgalom? A 21. sz. főút négysávosításának építésekor tapasztalt szakmai kihívások. N5 N3 N4 N5 N2 N1 H1 Múlt Jelen - Jövő A nagy

Részletesebben

NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen

NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen Készítette: Battistig Nóra Környezettudomány mesterszakos hallgató A DOLGOZAT

Részletesebben

A Budapest Főváros Kormányhivatala közleménye kijelölt szervezeteknek

A Budapest Főváros Kormányhivatala közleménye kijelölt szervezeteknek MFO-37 A Budapest Főváros Kormányhivatala közleménye kijelölt szervezeteknek a megfelelőségértékelő szervezetek tevékenységéről szóló 2009. évi CXXXIII. törvény szerinti közzétételéről Az iparügyekért

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1659/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1659/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1659/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az IQC Mérnöki Kft. Vizsgáló laboratórium (1112 Budapest, Repülőtéri u. 2.) akkreditált területe

Részletesebben

Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézet

Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézet Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézet Dr. Márton László PhD 1022 BUDAPEST, HERMAN O. U. 15. Tel.: 06/30/3418702, E-MAIL: marton@rissac.huc A levegőből

Részletesebben

Bábolna. Takarmányozási Program. Húsmarha / Tehén Kiegészítő takarmányok

Bábolna. Takarmányozási Program. Húsmarha / Tehén Kiegészítő takarmányok Bábolna Takarmányozási Program Húsmarha / Tehén Kiegészítő takarmányok 1 Tisztelt Partnerünk! Szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy röviden bemutassuk szarvasmarha takarmányozási programunkat. Takarmány

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú (1) akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú (1) akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1659/2015 nyilvántartási számú (1) akkreditált státuszhoz Az IQC Mérnöki Kft. Vizsgáló laboratórium (1112 Budapest, Repülőtéri u. 2.) akkreditált területe Talaj

Részletesebben

KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZESÍTŐ

KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZESÍTŐ KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZESÍTŐ KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZESÍTŐ Ssz. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség 1 Építmény közvetlen költségei 2.1 ÁFA vetítési alap 2.2 ÁFA 3 A munka ára (HUF) Page 1 Ssz. FEJEZET ÖSSZESÍTŐ

Részletesebben

Természeti erõforrások, ásványi nyersanyagok felhasználásának hatékony fejlesztési lehetõségei, energia- és környezetgazdálkodás

Természeti erõforrások, ásványi nyersanyagok felhasználásának hatékony fejlesztési lehetõségei, energia- és környezetgazdálkodás Természeti erõforrások, ásványi nyersanyagok felhasználásának hatékony fejlesztési lehetõségei, energia- és környezetgazdálkodás Dr. Kovács Ferenc egyetemi tanár, az MTA rendes tagja Valaska József a Magyar

Részletesebben

Aktiválódás-számítások a Paksi Atomerőmű leszerelési tervéhez

Aktiválódás-számítások a Paksi Atomerőmű leszerelési tervéhez Aktiválódás-számítások a Paksi Atomerőmű leszerelési tervéhez Vízszintes metszet (részlet) Mi aktiválódik? Reaktor-berendezések (acél szerkezeti elemek I.) Reaktor-berendezések (acél szerkezeti elemek

Részletesebben

Korai vasbeton építmények tartószerkezeti biztonságának megítélése

Korai vasbeton építmények tartószerkezeti biztonságának megítélése Korai vasbeton építmények tartószerkezeti biztonságának megítélése Dr. Orbán Zoltán, Dormány András, Juhász Tamás Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Építőmérnök Tanszék A megbízhatóság értelmezése

Részletesebben

Energetikai hasznosítás a Duna-Dráva Cement Kft. gyáraiban

Energetikai hasznosítás a Duna-Dráva Cement Kft. gyáraiban Energetikai hasznosítás a Duna-Dráva Cement Kft. gyáraiban egy gazdaságos alternatíva a szennyvíziszap összes komponensének hasznosítására Bocskay Balázs alternatív energia menedzser Az előadás fő témái

Részletesebben

Környezetvédelmi eljárások és berendezések. Gáztisztítási eljárások május 2. dr. Örvös Mária

Környezetvédelmi eljárások és berendezések. Gáztisztítási eljárások május 2. dr. Örvös Mária Környezetvédelmi eljárások és berendezések Gáztisztítási eljárások 2017. május 2. dr. Örvös Mária Gáztisztítás lehetőségei Fizikai Kémiai Biológiai Szilárd Gázok/gőzök Gázok/gőzök bioszűrő biomosó abszorpció

Részletesebben

VIZSGÁLATI JEGYZİKÖNYV TALAJVIZSGÁLAT

VIZSGÁLATI JEGYZİKÖNYV TALAJVIZSGÁLAT í á ő á é ö é é é é é í é ő á á ö é é é ó á á é é é é ő á á ő é ő í é é ü ő é é á é é ő á é ö é ü á ó ű é é é ő é é ü ö ö á á ó é á é á ó é ü á á é é ő á é é ó á á í á ö ü é ö ö á á ő é á á á á á á é ó

Részletesebben