Ingyenes. II. évfolyam, 4. szám március 5. Ceglédi. Nem? Igen

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ingyenes. II. évfolyam, 4. szám 2008. március 5. Ceglédi. Nem? Igen"

Átírás

1 Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 4. szám március 5. P A N O R Á M A E G É S Z S É G Ü G Y I M E L L É K L E T T E L O L D A L Igen Nem?

2 Nem hagy cserben. És hidegen. Toyota Corolla. Dual VVT-i motorral. A Corolla név a legtöbb nyelven egyet jelent: sosem hagy cserben. Legendás megbízhatósága és osztályon felüli minôsége mellett az elegáns vonalvezetésû, új generációs Corolla páratlan vezetési élményre csábít. 1.6 Dual VVT-i benzinmotor (124 LE / 157 Nm) Kombinált üzemanyag-fogyasztás: 6,7 6,9 l/100 km 5 csillagos felnôtt utasvédelem (EuroNCAP) Márkakereskedésünk egyedi ajánlata: Hering Autóház Kft Jászberény, Nagykátai út 19. Tel: 57/ Szolnok, Alcsisziget Tel: 56/ Rendkívüli tetõablak akció Raktári készlet kiárusítás: Roto, Okpol, és Schindler tetõtéri ablakok raktári készlet erejéig, óriási kedvezménnyel. Árainkból: ROTO 74x118 burkolókeret 74x118 SCHINDLER 78x140 Burkolókeret OKPOL 78x118 Termo Burkolókeret Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Nyitva tartás: H-P 7:30-16:00, Sz. 7:30-12:00

3 Ajánló Ceglédi sportolók Pekingbe...10 A népszavazásról Képzelt riport Szabadnak lenni Aole vera, az élet gyümölcse 35 PI Színház oldalai A hozzám legközelebb álló Tanuljunk meg tanulni!...45 Hol vannak a katonák...?...50 A masszázsról...51 Ceglédi P A N O R Á M A Kiadó: Pannon Realtor Kft Cegléd, Csalogány u. 3. Tel/Fax.: (53) Lapigazgató: Krizsán Ervin Tel.: (20) Megjelenés: minden második pénteken Cegléden és térségében Lapzárta: kéthetente kedd, 16 óra Példányszáma: db Nyomdai munkák: Hungária Press Nyomdaipari Kft Békéscsaba, Kétegyházi út 18. Kéziratot nem õrzünk meg és nem küldünk vissza. Fenntartjuk a jogot, hogy az olvasói leveleket szerkesztve adjuk közzé. Bevezetõ m Jeles napjaink MÛVÉSZETEK NAPJA elnevezéssel ben új emléknap került be a városi rendezvénynaptárba. Ettõl kezdve március 8-án, Patkós Irma születésnapján, a megemlékezésen túl, bemutatkozási lehetõséget kapnak a helyi mûvészek is. A múlt és jelen, a hagyomány és újszerûség szintézise ösztönzõleg hathat alkotóra és befogadóra egyaránt. Ez a nap évrõl-évre új kiállításokkal, színházi- és zenei rendezvényekkel gazdagíthatja majd a város kulturális életét. Lelki szemeim elõtt látom, hogy 2009-ben már külön szervezõi gárda dolgozik majd azon, hogy a rendezvények ne keresztezzék egymást, s nem gyõzünk válogatni a lehetõségek közül. Délelõtt kiállítások megnyitóján vehetünk részt, ahol az iskolai szabadidõ szervezõk és pedagógusok kíséretével tolonganak majd a fiatalok. Egyik helyszínen a képzõ- és iparmûvészeink-, másikon festõmûvészeink mutatják be elõzõ évi alkotásaikat, egyik-másik mûvész vendéget is hív társkiállítónak. A könyvtárban vagy valamelyik kávéházban, esetleg a PI Színházban megismerkedhetünk költõink, íróink legújabb írásaival szerzõik, vagy színésznövendékek elõadásában. Fogékonyabb étteremtulajdonosok ebédre Patkós Irma kedvenc ételeivel várnak majd bennünket, hogy egy pohár vörösbor elfogyasztása után siethessünk valamelyik hangversenyre vagy elõadásra. Én az Ilyennek láttam címû beszélgetõs mûsorra mennék, ahol Patkós Irmára emlékeznek olyan színészek, rendezõk, akik személyesen ismerték Irma nénit. Este megnézném mindkét színházi elõadást, mert a szervezõk arra is ügyeltek, hogy ne egy idõben legyen a KMK operett-, és a PI Színház kamaraelõadása. Pár év múlva már turisták százai jönnek hozzánk a városba szórakozni, a fürdõbe felfrissülni, hiszen erre találták ki a MÛVÉSZETEK NAPJÁT. 3 ANDÓ LÁSZLÓ

4 4 Öregdiák toborzó Megalakult a Kossuth Lajos Gimnázium Öregdiák Egyesülete. A gimnázium volt diákjai közül sokan és sokféleképpen még most is kapcsolódnak volt iskolájukhoz, ezt szerették volna szervezett formába önteni. hogy milyen programokat szervez majd az egyesület, az még a jövõ kérdése, de a most elfogadott alapszabály szerint minden év júniusának elsõ szombatján biztosan újra és újra találkoznak az öregdiákok, ekkor tartják majd a hivatalos közgyûléseket is. Az idei júniusi találkozó tagtoborzó is lesz egyben, bár a gimnázium addig is folyamatosan igyekszik megtalálni, és az egyesületbe hívni a volt tanulókat. A szervezet alapító ülésén elfogadták az alapszabályt illetve a tisztségviselõket is megválasztották. Az egyesület elnöke Dr. Szentpétery Kálmán, ügyvezetõ elnöke pedig, Dr. Kürti György lett. Híreink Költségvetés 2008 Elfogadta a képviselõtestület a város évi költségvetését. A fõösszeg 9,2 milliárd forint. A hiány, amelynek kezeléséül az igénybe avehetõ hitellel számolnak: 702 millió forint. könyvvizsgáló is felhívta a figyelmet: további mintegy 620 millió forint az az összeg, amelyet ingatlanok értékesítésébõl szeretnének realizálni. Az elõterjesztõ ezzel kapcsolatban elmondta: a kiadásokat a bevételek teljesüléséhez igazítják, úgy mint 2007-ben is.

5 Heti képek Hétköznap: 9 órakor és 18 órakor Szombaton: kor és 18 órakor Kész lett az Ugyeri Iskola MEGTÖRTÉNT AZ ÖRKÉNYI ÚTI ÁLTALÁNOS Iskola és Óvoda mûszaki átadása. Az iskola egyik épületszárnyát már tavaly õsszel birtokba vehették a gyerekek, napokon belül a kibõvített részben is elkezdõdhet a tanítás. A 260 millió forintos, fõként uniós forrásból megvalósult beruházás 13 hónappal ezelõtt kezdõdött. Az épületegyüttes több mint száz gyermeknek biztosítja a kulturált körülmények közötti tanulást. Kommunizmus áldozatai MÛSOROKKAL, PLAKÁTOKKAL, FILMVETÍTÉSEKKEL emlékeztek országszerte a kommunista diktatúra áldozataira. Cegléden a Kereskedelmi Szakközépiskola adott helyet az intézmény és a város közös megemlékezésének. Csuti Emese igazgató rövid történeti áttekintéssel, az iskola diákjai pedig versekkel, énekekkel elevenítették fel a korszakot. Szalagavató AZ IDEI TANÉVBEN A BEM JÓZSEF Mûszaki Szakközép és Szakiskola báljával ért véget a szalagavatók sora. Február 15-én 185 diáknak tûzték fel a középiskolás évek végét és a felnõtt kor kezdetét jelzõ kék szalagot. A végzõs tanulók keringõvel kedveskedtek szüleiknek és a pedagógusoknak. Újvárosi polgárõrség EREDMÉNYESEN DOLGOZTAK 2007-BEN az Újvárosi Polgárõrök. Járõrözéseiknek köszönhetõen kevesebb lopás és szabálysértés történt a városrészben, mint évekkel ezelõtt. Nemcsak a bûnmegelõzésben, de a városi rendezvények biztosításában is segítették a rendõrök munkáját. A hétvégi évértékelõ gyûlésen szó esett arról is, hogy a polgárõröknek legyen egy választott vezetõjük, aki segíti a mûködésüket.

6 Heti képek Korszerû gépek ÚJ SZÁMÍTÓGÉPEKET VÁSÁROLHATOTT a városi könyvtár. A 2007-es évrõl áthozott pénzmaradványt felhasználva szerezték be az új eszközöket. Így most már korszerû gépek és lapmonitorok várják az internetezõ, vagy épp az adatbázisban kutató könyvtárlátogatókat. Út Pekingbe OLIMPIATÖRTÉNETI VETÉLKEDÕ TERÜLETI döntõjének helyszíne volt Cegléd. A rendezvény a Peking Téged vár címet viselõ verseny része volt. Országszerte 8 ilyen eseményt rendeztek, így összesen 120 versenyzõ mérette meg magát nem kisebb célért, mint hogy részt vehessen az idei pekingi olimpián. A ceglédi megmérettetésen egyébként szegedi, kecskeméti, mezõberényi, békéscsabai, debreceni, gyulai, kiskunfélegyházi, szabadszállási és kunszentmártoni versenyzõk vettek részt. A vetélkedõ zsûrijének elnöke pedig B. Nagy Pál olimpiai bajnok párbajtõrvívó volt. Évértékelõ JELENTÕSEN JAVULT A BEDE KÖZBIZTONSÁGA. Az elhíresedett Törteli út 30. tavaly õszi bezárása óta, szinte teljesen megszûntek a bûncselekmények. A városrész Cegléd egyik legbiztonságosabb területe lett hangzott el a helyi polgárõrök évértékelõ állománygyûlésén. A rendezvényen jelenlévõ polgármester bejelentette, az önkormányzat idén mintegy két és fél millió forinttal járul hozzá a mûködésükhöz. Javuló statisztika A MEGYÉBEN ITT VOLT A LEGKEVESEBB bûncselekmény, de a legtöbb halálos közúti baleset is a térségben történt derül ki a ceglédi rendõrkapitányság 2007-rõl szóló statisztikájából. Az évértékelõ értekezletet, zárt körben tartották, az adatokat azonban a sajtó rendelkezésére bocsátották. Ebbõl egyebek között az is kiderül, hogy csökkent az ittas vezetõk száma, és egyetlen gyilkosság sem történt.

7 Heti képek Kis-nagy segítség A KATOLIKUS ISKOLÁK SZÁMÁRA tartottak gyûjtést a február 24-i szentmiséken. Az adakozás már hagyomány, minden évben február utolsó vasárnapjára hirdetik meg. A 330 egyházi fenntartású intézmény a híveknek köszönhetõen tavaly 73 millió forinthoz jutott. A támogatásból a ceglédi iskola eszközöket vásárolt és a szegény diákokat segíti. Matematikaverseny TÖBB MINT 600 DIÁK RÉSZVÉTELÉVEL rendezték meg a Zrínyi Ilona matematikaverseny egyik megyei fordulóját. A Várkonyi Iskola már 13. éve ad helyet a rangos vetélkedõnek. Ceglédrõl 208 diák indult, a legtöbben 83 tanuló a rendezõ Várkonyi Iskolából. A verseny elsõ helyezettjei az országos döntõbe jutnak. A megyei eredményhirdetést március 7-én, Ráckevén tartják. Gyûlnek a forintok AZ ORSZÁG SZINTE MINDEN TELEPÜLÉSÉN gyûjtésbe kezdtek a hír hallatán, hogy a Magyar Nemzeti Bank március elsején kivonja a készpénzforgalomból az 1 és 2 forintosokat. Cegléden is számtalan üzletben találhatóak gyûjtõedények, információink szerint már eddig több mint 200 kilogramm gyûlt össze. A pénzt beváltás után a két ceglédi bölcsõde kapja. A Gimnazisták is gyûjtöttek, õk az RTL Klub Heti Hetes címû mûsorának felhívására. A diákok 42 kilogrammnyi aprópénzzel segítették a Gyermekétkeztetési Alapítványt. Kiállítás a Galériában ABONYI MÛVÉSZ ALKOTÁSAIBÓL NYÍLT KIÁLLÍTÁS a Ceglédi Galériában. A pasztellkrétával készült alkotásokból álló tárlatot Rónai Gábor nyitotta meg. Elmomdta: a képek készítõje, Szuda Kata nagyszerûen alkalmazza ezt a különleges technikát, kézjegye minden képen felismerhetõ, beazonosítható.

8 Heti képek NO SMOKING DOHÁNYZÁS ELLENES PROGRAMOT HIRDETETT az ÁNTSZ. Az országos akció célcsoportjául a 7. és 8. osztályos tanulókat választották, mivel a statisztikák szerint ebben a korosztályban kezdik el a legtöbben a dohányzást, amelytõl azután nagyon nehéz megszabadulni. A ceglédi térségbõl összesen 11 iskolai közösség nevezett be a versenyre, amelynek lényege, hogy a gyerekek ígéretet tesznek és szerzõdést kötnek az ÁNTSZ-vel, hogy 5 hónapig nem gyújtanak rá. Tanulmányi verseny SZAKMAI VETÉLKEDÕT SZERVEZETT a Térségi Integrált Szakképzõ Központ. Az intézmény nyolc partneriskolából összesen 160 szakközepes, szakiskolás vett részt. Összesen 13 szakmában mérték össze tudásukat. A nagy érdeklõdés nem véletlen, hiszen a HEFOP támogatásnak köszönhetõen összesen öt millió forintot osztottak ki a diákok között. Az elsõ helyezettek 100 ezer forintot nyertek. A díjkiosztót a nyílt napok keretében tartották. Bokros Levente az új elnök ÚJ ELNÖKE VAN A KERESZTÉNY ÉRTELMISÉGIEK SZÖVETSÉGE ceglédi csoportjának. A szervezet egyhangúan Bokros Leventét választotta vezetõnek. Az új elnök szeretné, ha a KÉSZ a jövõben minél több kulturális rendezvénybe bekapcsolódna és minél több fiatal tagja lenne a szervezetnek. Csökken az építési kedv LÉNYEGESEN KEVESEBB LAKÁS ÉPÜLT az országban tavaly, mint egy évvel korábban. A beruházások száma mintegy tíz százalékkal csökkent áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében. A 2005-ös növekedés, majd a 2006-os enyhe csökkenés után ez már nagy mértékû visszaesést jelent. Cegléden átlagosan évente kétszáz építési engedélyt adtak ki, ám tavaly ez 164-re esett vissza. Ennek a nyolcvan százaléka egyedi építésû, azaz családi házra szól, a többi társasház. Ezek pedig egyre jobban meghatározzák Cegléd arculatát.

9 Heti képek Tanyagondnoki fórum ÚJ GÉPJÁRMÛVEKET SZEREZHETNEK BE a falués tanyagondnoki szolgálatok. A szaktárcához március elsejétõl nyújtatóak be a pályázatok. A Városházán tartott tájékoztatón a kiírás feltételeirõl hallhattak a Pest és Szolnok megyei falu-és tanyagondnokok. Cegléden jelenleg két gépjármû teljesít szolgálatot. Cegléden az ellátandók köre folyamatosan nõ, ezért szükség lenne egy újabb autóra. (A tanyagondnoki intézményrõl bõvebben 34. oldalon.) Kistérségi ülés RENDEZETT, TÁGAS PARKOLÓ KIALAKÍTÁSÁRA nyílhat lehetõség a vasútállomás közelében. Errõl a Többcélú Kistérségi Társulás legutóbbi ülésén esett szó. A MÁV illetékese lát esélyt az együttmûködésre. A Társulással közös pályázatokat nyújthatnának be, így Cegléden és Abonyban is kulturált vasúti parkolókat alakíthatnának ki. Az ülésen arról is határoztak, hogy Dél-Pest megye 15 települése több idegenforgalmi feladatot közösen lát el a jövõben. Borút ceglédi résztvevõvel CEGLÉDI BORÁSZ IS BEKAPCSOLÓDOTT a Duna Borrégió Borút elnevezésû programba. A Kökény és Fia családi borászat pincéjét minõsítették, vagyis mostantól megjelennek a közös marketing kiadványokban, amelyekben a borturizmust népszerûsítik. Ezen kívül részt vehetnek a szakmai rendezvényeken, így például a szerb-magyar közös projektben, amelynek lényege a tapasztalatcsere. Leader támogatás TÖBB MINT ÖTSZÁZMILLIÓ FORINT vidékfejlesztési pénzt használhatnak fel a LEADER program keretében a térség kisvállalkozásai. Errõl a mezõgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium rendelete szól. Az azonban még nem dõlt el, hogy a pénz kiosztásáról az elõzetesen elismert vidékfejlesztési akciócsoport fog-e rendelkezni. A kérdés legkésõbb az év közepéig dõl el.

10 10 Ceglédi sportolók Pekingbe mha minden a papírformának megfelelõen alakul, augusztusban várhatóan a 21. és a 22. ceglédi illetõségû olimpikont köszönthetik Kossuth és Dózsa városában. A jelenlegi tényállás szerint ugyanis három Cegléden feltûnt és nevelkedett nehézatléta vívta ki a jogot a pekingi olimpiai részvételre. int tudjuk, a mai kiélezetett versengésben a kvóta megszerzése is érdem, különösképpen szakmai, és persze lokálpatrióta körökben. Ezek a fiatalok, Ungvári Miklós dzsúdós, Lõrincz Tamás birkózó és Szellõ Imre ökölvívó a hagyományos alföldi virtus követõi, hiszen a korábbi évtizedek eredményei igazolják, a város termékeny talaja a küzdõsportok hódolóinak. A húsz eddigi olimpikon között birkózásban Tasnády József, Gál József, Soltész László, Kenéz Béla, Reznák János, Bódi Jenõ, ökölvívásban Nagy Ferenc, Pákozdi László és súlyemelésben Ecser Károly képviselte a ceglédi színeket az elmúlt évtizedek nyári olimpiai játékain. A négy évvel ezelõtti athéni olimpián Pásztor István (kézilabda) és Ungvári Miklós (dzsúdó) élhette át az olimpiai versenyek légkörét. Jelenleg csak Lõrincz Tamás ceglédi egyesület tagja, Ungvári és Szellõ Kecskeméten erõsíti a klubérdekeket. Ezzel együtt a három kiváló sportember kevés szabadidejét, ha lehet Cegléden tölti, jó barátok és a családi háttér Sport biztos tudata segíti õket a kemény harc megvívásában. Az sem mellékes, hogy a helyi fiatalok elõtt példaképként jelennek meg. Jó példa erre, hogy Ungvári Miklós öccse, Attila aki már bemutatkozott a felnõtt válogatottban, míg a fiatalabb Lõrincz fiú Viktor ugyancsak jeleskedik korosztálya hazai és nemzetközi viadalain. Így bizonyára lesz reményük a ceglédieknek már Londonra tekintve is MAGYAR LÁSZLÓ A három ceglédi fiú három sportágat képviselhet Pekingben. A ceglédi sportmúzeum olimpiai dicsõségtáblája elõtt balról Ungvári Miklós, Szellõ Imre és Lõrincz Tamás. (Fotó: Kisfaludi)

11 Sport AZ U20-AS BAJNOKSÁG listavezetõjeként látogatott Pécsre február 26-án a CEKK utánpótlás csapata és forró hangulatú mérkõzésen, jól helytállva szenvedte el idénybeli második, kis különbségû vereségét a hazai pálya és a nagycsapat elõnyeit élvezõ Mizo-Pécstõl. (76-68) NÉMI BAJNOKI SZÜNET UTÁN Nagykanizsán lépett pályára a CEKK, ahol úgy tûnt, hogy a pihenõ a ceglédi hölgyeknek ártott inkább, mert a hazaiak biztosan kerekedtek felül a szétesõen kosárlabdázó ceglédiek ellen. Pedig nem így indult... (74-59) Rendhagyó angolóra A CEGLÉDI KOSÁRCSAPAT UTÁNPÓTLÁSÁBÓL többen a kis gimibe járunk. Elhatároztuk, hogy meghívjuk Tiffani Williamst, a CEKK 2 méteres játékosát egy rendhagyó angolórára, aki elfogadta a meghívásunkat. Elõször a kosaras múltjáról mesélt, majd legtöbbet a hazájáról, Trinidad és Tobagóról. Megtudtuk, hogy a CEKK elõtt játszott egy amerikai kollégiumi csapatban, a Vasas Csatában és Romániában is. Képeket mutatott és boldogan mesélt a családjáról és Tobagóról. Hazájában, fõleg indiai és afrikai származásúak élnek, ezért sokfajta nyelvet kell tanulniuk az ottani gyerekeknek. Karnevált is rendeznek, olyankor mindenki együtt ünnepel. Kedvet kaptunk egy Karibtengeri utazáshoz. Bár egyelõre ez csak álom Köszönjük Tiffani ezt a délutánt! MAGYAR ELIN 7.o. Heti képek Kinizsi Pál a könyvtárban A GYERMEKKÖNYVTÁRBAN FOLYTATÓDOTT a Kossuth Mûvelõdési Központ és Könyvtár reneszánsz évi programsorozata, ahol Dr. Hidán Csaba László történész-régész tartott rendhagyó történelem órát 3-4. osztályos diákoknak. Az elõadó Kinizsi Pál ruházatának másolatát viselte. Kinizsi könnyûlovas parancsnok és temesi ispán volt. Ruházata természetesen a sodronyos vassapkából és sodronyos ingbõl, valamint magas szárú csizmából állt. A temesi ispán fegyverei voltak a fokos bárd, a szablya, a merev szarvú visszahajló íj és a különbözõ végû nyilak az íjtegezben. Hidán Csaba 17 éve tanít harcmûvészetet, így saját tapasztalatait is megoszthatta a gyerekekkel, akik ki is próbálhatták a fegyvereket, és harcolhattak Kinizsi Pállal. Felhívás TÁJÉKOZTATJUK TISZTELT FOGYASZTÓINKAT, hogy március között a víztározók és víztornyok, március 10. május 31. között az ivóvízhálózat tavaszi mosatását végezzük. A hálózat mosatása tûzcsapokon keresztül történik. A fenti idõszakban az ivóvíz átmenetileg zavarossá válhat, illetve nyomáscsökkenés tapasztalható. Az esetleges kellemetlenségekért türelmüket kérjük! ÖKOVÍZ Kft.

12 VAS ÉS ACÉLÁRU KIS-, ÉS NAGYKERESKEDELEM Cím: Cegléd, Pesti u. 91 Tel.: , , SZATMÁRI NEDÛ 100%-OS MAGYAR GYÜMÖLCSLEVEK Tartósítószert, hozzáadott cukrot, vizet, aromaanyagot NEM tartalmaz. NEM SÛRÍTMÉNY! Bõvebb információ: Tel: 20/ DR. SZABÓ ANDRÁS BÕRGYÓGYÁSZ-KOZMETOLÓGUS RENDELÉSE Cegléd, Bajcsy Zs. Tér 3/A. (Felszegi Patika mellett) Tel.: 20/ KOMPLEX BÕRGYÓGYÁSZATI DIAGNOSZIKA - Helicobacter szûrés: Rozácea, felnõttkori pattanások, csalánkiütések okának diagnosztizálása - Candida gyorsteszt: Candida gomba kizárása - Allergiateszt: ekcémák kivizsgálására (fémekkel, vegyszerekkel, kozmetikumokkal, fogászati anyagokkal is) - Gombatenyésztés és gyógyszerérzékenység-vizsgálat makacs, visszatérõ körömgombásodás esetén - Mikrokamerás vizsgálat hajhullás, korpásodás kezelése elõtt - Anyajegyek szûrõvizsgálata, bõrrákszûrés dermatoszkóppal. SZÉLES KÖRÛ KOZMETOLÓGIAI ELLÁTÁS - Pattanások gyógyítása - Botox kezelés ránctalanításra, hónaljizzadás megszüntetése - Hialuronsavas ráncfeltöltés - Szemölcsök elektromos eltávolítása - Végleges szõrtelenítés, pigmentfoltok, hajszálerek eltávolítása, új generációs IPL-lel EGÉSZSÉGPÉNZTÁRAKKAL SZERZÕDÖTT SZOLGÁLTATÓ 10% kedvezmény a hirdetés bemutatójának az elsõ vizsgálati díjból, illetve a kezelések árából Szélessávú internet havi 2990,- Ft ajándék modemmel

13 Egészség é Változások vek óta reform zajlik az egészségügyi ellátásban. Nevezzük inkább változásnak. Megszûnnek intézmények, szorosabbak a finanszírozási korlátok. Megjelennek a várólisták, az elõjegyzések. Nõ a türelmetlenség, csökken a tolerancia. A változások pedig zajlanak. Elszámolási nyilatkozat, TAJ ellenõrzés, növekvõ dokumentációs kötelezettség. A ceglédi kórházban is sok minden változott. Ezért is vettem örömmel, a Ceglédi Panoráma felkérését arra, hogy egészségügyi mellékletének vezércikkében tájékoztathatom önöket a ceglédi kórház helyzetérõl. A kórházat gazdasági társaság mûködteti év elejétõl. A szakmai munka minõsége viszont nem változhat, sõt jobb lenne, ha javulna, a nehezedõ külsõ körülmények ellenére. A dolgozók erõn felül teljesítenek, minimális jövedelemviszonyok mellett. A változások sokszor szinte megoldhatatlan feladat elé állítják a munkafolyamatok végzõit, legyen az orvos, szakdolgozó, vagy adminisztrátor. Ha nem lenne a hivatástudat, a betegért való tenni akarás, nagy lenne a baj. Ez szerencsére nem változott. A betegek helyzete sem könnyû. A háziorvosoknál növekedett a sorban állás, mindenhová beutaló kell. A szakrendeléseken olyan hosszú elõjegyzések vannak, hogy legegyszerûbbnek tûnik felkeresni a kórház sürgõsségi osztályát, ha valaki gyorsan ellátáshoz kíván jutni, még akkor is, ha pótdíjat fizettetnek vele. Ez a mára egyre általánosabbá váló gyakorlat szinte megbénítja a kórház mûködését. Nem a megszokott rend szerint zajlik így a munka, hanem sürgõs laborok, röntgen és CT felvételek készülnek, soron kívüli konzíliumok zajlanak, ügyeleti idõben terhelve az egyébként is kimerült személyzetet. Ez a jelenség nemcsak gazdasági kérdéseket, feszeget, hanem az elõbb említett szakmai ellátást is. A sürgõsségin megjelent betegek fele a jogszabályok szerint indokolatlanul veszi igénybe az ellátást, ezzel betegtársai ellátását veszélyezteti, az igazán súlyos, életveszélyes eseteknek is várniuk kell. Kérünk mindenkit, hogy akinek szüksége van ellátásra, keresse bizalommal elsõsorban, családorvosát, a városi központi ügyeleti szolgálatot és csak a hirtelen jelentkezõ, súlyos panaszokkal keressék fel a kórház sürgõsségi osztályát. Segítségüket, megértésüket megköszönve várjuk betegeinket, forduljanak hozzánk bizalommal. DR. PUSZTAI DEZSÕ - a Kórház ügyvezetõje 13

14 14 Gyermekorvosnál Lassan véget ér az influenza járvány, mégis sok kis beteg várakozik a rendelõben. Ennek több oka lehet, az egyik a szervezet vitamintartalékainak kimerülése a tél vége felé, a másik ok az elõzõ betegségek által meggyötört immunrendszer védtelensége. Idõ kell, hogy ismét teljes erõvel védje a szervezetet. ahárom év alattiak egyébként is védtelenebbek, mint a nagyobb gyerekek. Mindez együtt azt jelenti, hogy környezetünkben lévõ kórokozók, elsõsorban a vírusok újra támadásba lendülnek. Így most egyre több un. rotavírusos kis beteg jelentkezik. Ennek fõ tünetei, a láz, hányás, hasmenés. A fõ veszélyt a szervezet folyadékvesztése, kiszáradása jelenti. Minél kisebb a gyermek, annál nagyobb a folyadékigénye, mivel a szervezetének sokkal nagyobb részét alkotja folyadék. A kiszáradás súlyos, életveszélyes állapot, mely kialakulhat úgy, hogy a gyermek sokszor hány, illetve gyakori híg, vizes székletet ürít. Ugyanúgy veszélyes, ha nem túl sok a veszteség, de nem iszik eleget a gyermek. Mit tud tenni a szülõ ennek megelõzésére? Elõször is a kezdeti jelekre érdemes felfigyelni. Ez a piciknél nem túl nehéz, de a kisiskolásoknál az elsõ tünetek nem mindig látszanak súlyosnak. Ez annyiban érthetõ, hogy a szülõ gyakran csak reggel és késõ délutántól van együtt a gyermekkel. Gyakori válasz a szülõtõl: Azt gondoltam, hogy csak egy kis gyomorrontás. Fontos a láz megállapítása is, mivel a magas láz is folyadékvesztéssel jár. Végül nagy fontos a folyadék pótlása. A gyerekeket itatni kell, ha hányt akkor is, csak sûrûn, keveset adjunk neki. A folyadék lehet tea, Egészség limonádé, almalé, tiszta víz esetleg váltogatva. Gyakori hiba, hogy a szülõ úgy véli hatásosabb lesz valamilyen gyógytea. Amennyiben a gyermek szereti, issza semmi gond, de ha a szokatlanság miatt nem issza, akkor nem kell erõltetni, hiszen a bevitt folyadék mennyiségén van a hangsúly. Természetesen ha a tünetek nem csillapodnak rövid idõ alatt, gyermekorvoshoz kell fordulni. DR. NYÚJTÓ ÉVA

15 az új, egyszerû és gyorsan elvégezhetõ vizsgálatok, beavatkozások, kezelések száma a technikai fejlõdéssel folyamatosan növekszik. Kérdés inkább csak az, ki vagy kik vállalják ezen vizsgálatok, kezelések költségeit. Az állam vagy a páciensek? Köztudomású hogy, sokkal jobb egészségügyi és közgazdasági haszna lenne a megelõzésnek, mint a már kialakult betegségek kezelésének. A dohányzás, az alkoholbetegség, az aids az egész világon jelentõs terhet jelent, de nálunk sem kerülhetõ el, következményeivel együtt. Különösen veszélyeztetettek a fiatalok, akik a rossz példákat átveszik társaiktól. Úgy érzem sokkal nagyobb hangsúlyt kellene kapnia a háziorvosi praxisban a megelõzésnek, amelyhez feltétlenül partnernek kell lennie a páciensnek is. Jelentõsebb költségek nélkül vállalható lenne például a korszerû táplálkozás elvárásainak megfelelni. Betegségeink közel felét elfelejthetnénk. (köszvény, magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás és ezek következményei) Korszerû, szinte mellékhatás mentes védõoltások is beszerezhetõk, egy részük térítés nélkül adhatók a veszélyeztetetteknek. Néhány védõoltást, felsorolnék, amire felhívnám a felnõttek figyelmét: influenza, tüdõgyulladás, fertõzõ májgyulladás, agyhártyagyulladás, tetanusz, tífusz, méh- Egészség Háziorvosi kérdések Gyorsan változó világunkban a családorvos is rákényszerül a gyors reagálásokra, néha még a megválaszolhatatlan kérdésekre is válaszolnia kell. A háziorvosi látogatások minõsége megváltozik, a családorvos új szerepkörében már nemcsak a beteggel találkozik, hanem a tanácsadással, megelõzés figyelemmel kíséri a betegségek kockázatait is. nyakrák megelõzésére szolgáló injekciók. Nemcsak a fiatal felnõttek vannak azonban veszélyben, de az idõsebb betegek is gyakran elhanyagolják betegségeik kezelését, gyógyszerek beszedését, de a kontroll vizsgálatokon való megjelenést is. Ebben az idõskori depresszió is közrejátszhat. Az családorvos iránti bizalom fontos szerepet játszik, abban hogy a páciensek idõt és energiát fordítsanak egészségük megõrzése érdekében. A fenti kérdésekkel és válaszokkal, szeretném felhívni az Olvasók figyelmét a megelõzés és az idõben történõ beavatkozás fontosságára. DR. TÚRI JÓZSEF 15

16 16 iskolai szûrõvizsgálaton derült ki, hogy elsõ osztályos gyermekem egyik szemével nem lát jól és a szemüveg sem javít a látásán. Elkerülhettük volna? Igen, idejében végzett szemvizsgálat, a megfelelõ szemüveg viselése, szükség esetén a jól látó szem letakarása kell annak érdekében, hogy a lusta szem megtanuljon látni. Természetesen a szülõ, gyermek, óvónõk, szemorvos több éves szoros együttmûködése kell ahhoz, hogy sikert érjünk el. Éppen ezért legkésõbb három éves korig minden kisgyermeket el kell vinni szemorvoshoz, hogy kiszûrjék és még iskolás korig orvosolni tudják a problémát. Hat éves kor után az éleslátás helyén lévõ idegsejtek már nem taníthatók, a tompalátás örökre megmarad. Számítógép elõtt ülök egész nap, estére elfárad a szemem, TV-t nem tudok nézni, olvasáskor összefolynak a betûk. Mit csináljak? Több ok is felelõssé tehetõ a panaszokért. Tartós monitornézés során állandóan alkalmazkodnia kell a szemnek a közelre látáshoz, a szem túlmunkát végez és elfárad. Ehhez társul még az is, hogy figyelés során tágabb a szemrés, kevesebbet pislogunk és kiszárad a szem. Megoldás: ha szükséges, megfelelõ szemüveg viselése. Elõfordulhat, hogy annak ellenére, hogy valaki húsz harminc éves, közelre alkalmazkodási nehézsége van. A szemüveglencse gyárak ezért fejlesztették ki egy-két éve azokat a speciális szemüveglencséket, amik az alkalmazkodást segítik. Ha egyébként is visel valaki szemüveget, célszerû azt számítógépes bevonattal ellátni. Mûkönny rendszeres használata javasolt. Egészség Két kérdés a szemüvegrõl Ha valaki kontaktlencsét visel, legjobb áttérni a legújabb, önnedvesítõ molekulát is tartalmazó típusra. Ezek minden pislogásnál nedvesítik a szemet. Rendszeres pihenõidõ, nyak, háttorna is segít a komputer látás szindróma néven ismert tünetegyüttes kialakulásának megelõzésében. CLEMENS DÓRA

17 magyarországon a halálozási statisztikát a szív- érrendszeri betegségek vezetik, a második helyen a daganatos betegségek állnak minden 4. halálesetet okozva. Emellett az átlagéletkor is messze elmarad a nyugat-európai országok adataitól. Hogyan tudunk ezen változtatni? Jól ismert, hogy a betegségeket célszerû megelõzni, illetve könnyebb korai stádiumban felfedezve gyógyítani, mint elõrehaladott esetben. Különösen igaz ez a szív- érrendszeri és a daganatos betegségekre: amikor a panaszok jelentkeznek, a kór többnyire már elõrehaladott stádiumban van. Ezért célszerû arra törekedni, hogy a gyakori betegségeket a megfelelõ szûrõvizsgálatok elvégzésével még a panaszok kialakulása elõtt felfedezzük. Milyen szûrõvizsgálatok léteznek, mit érdemes szûrni? Talán legismertebb ezek közül a kötelezõ tüdõszûrés, mely a TBC-s és tüdõdaganatos bajok korai felismerésére szolgál. A daganatos betegségek közül az emlõ-, a méhnyak-, a vastagbél-, a prosztata- és a bõrrákok szûrése a legfontosabb azok gyakorisága miatt, illetve azért, mert korai stádiumban felfedezve jó a gyógyulás esélye. A szakorvosi vizsgálatok mellett rendkívüli jelentõsége van az emlõ- és bõr- és hererákok esetében a rendszeres önvizsgálatnak! Egészség A szûrõvizsgálatokról Vigyázz magadra! Ugye ismerõs a mondat? Az ajtóban állva minden reggel ezzel búcsúznak a szülõk a gyermekeiktõl. De vajon a szülõk megteszik-e ugyanezt? Odafigyelünk-e eléggé egészségünk megõrzésére magunk és a családunk érdekében? A baj elõtti pillanatban még semmi baj nem volt. A szív- érrendszeri betegségek (pl. szívinfarktus, agyi történések, érszûkület) hátterében gyakran késõn felfedezett magas vérnyomás vagy emelkedett koleszterinszint áll. Hasonló jellemzõen érrendszeri szövõdményekhez vezet az elhanyagolt cukorbaj is, mely civilizációs betegségként napjainkra rendkívül gyakorivá vált. Nem halálos, de gyakori, és az életet nagyon megkeseríti a csontritkulás a változókort elérõ hölgyeknél elvégzett csontsûrûség mérés során korán felfedezhetõ és kezelhetõ sok csigolya-összeroppanás és combnyaktörés megelõzhetõ lenne így! Arra a kérdésre, hogy kinek, mikor, milyen szûrõvizsgálatot érdemes elvégeztetni nehéz, szinte lehetetlen általános érvényû választ adni. A legcélszerûbben akkor járunk el, ha családorvosunktól személyre szabott kockázatfelmérést és szûrõvizsgálati tervet kérünk. Sokan azért nem fordulnak orvoshoz, vagy nem mennek el a szûrõvizsgálatokra, mert félnek attól, hogy valamilyen betegségre derül fény. A struccpolitika senkit sem óv meg a bajtól! Fontos, hogy ne a betegségtõl, hanem a túl késõn felfedezett betegségtõl féljünk! Egészségünk megõrzésével tartozunk önmagunknak és családunknak egyaránt. DR. KUTHY GÁBOR 17

Ingyenes. II. évfolyam, 14. szám 2008. július 18. Ceglédi. Fõszerepben: a ceglédi kanna. 3. oldal

Ingyenes. II. évfolyam, 14. szám 2008. július 18. Ceglédi. Fõszerepben: a ceglédi kanna. 3. oldal Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 14. szám 2008. július 18. P A N O R Á M A Fõszerepben: a ceglédi kanna 3. oldal 5 kamrás mûanyag ablakok 1.0 hõszigeteléssel, a szabvány méretekben raktárkészletrõl. ÚJDONSÁG

Részletesebben

IV. Ceglédi Menyegző Fesztivál. 2014. február 8. (szombat) Kossuth Étterem

IV. Ceglédi Menyegző Fesztivál. 2014. február 8. (szombat) Kossuth Étterem VIII. évfolyam, 2. szám 2014. január 31. Fotó: Hartyányi Norbert P A A N O R Á M cegledipanorama.huanno 2007 IV. Ceglédi Menyegző Fesztivál 2014. február 8. (szombat) Kossuth Étterem

Részletesebben

Ceglédi. A Fotográfia Napja. az eredeti P A N O R Á M A FŰTÉS- FÜRDŐSZOBA- BARKÁCS SZAKÁRUHÁZ. IV. évfolyam, 17. szám 2010. augusztus 27.

Ceglédi. A Fotográfia Napja. az eredeti P A N O R Á M A FŰTÉS- FÜRDŐSZOBA- BARKÁCS SZAKÁRUHÁZ. IV. évfolyam, 17. szám 2010. augusztus 27. az eredeti Ceglédi IV. évfolyam, 17. szám 2010. augusztus 27. P A N O R Á M A panorama-online.hu ANNO 2007 A Fotográfia Napja NEGYEDI A l a p m e g j e l e n é s é t k i e m e l t e n t á m o g a t j a

Részletesebben

Ingyenes. Ceglédi. II. évfolyam, 2. szám 2008. február 1.

Ingyenes. Ceglédi. II. évfolyam, 2. szám 2008. február 1. Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 2. szám 2008. február 1. P A N O R Á M A ALFÖLD ÉTTEREM ÉS SZÁLLODA Cegléd, Szolnoki út 15/a - Tel./Fax: 53/318-645 Elsõ osztályú minõség harmadosztályú árakkal! Közremûködik:

Részletesebben

Ceglédi. Coincidance, Kortárs Ír Tánc. az eredeti P A N O R Á M A. ...ahol az ír sztepp és a modern tánc összeér...

Ceglédi. Coincidance, Kortárs Ír Tánc. az eredeti P A N O R Á M A. ...ahol az ír sztepp és a modern tánc összeér... az eredeti Ceglédi V. évfolyam, 3. szám 2011. február 11. P A N O R Á M A panorama-online.hu ANNO 2007 Coincidance, Kortárs Ír Tánc...ahol az ír sztepp és a modern tánc összeér... Március 20-án 19 órakor

Részletesebben

Ceglédi. Elõbb-utóbb úgyis tavasz lesz. Ingyenes P A N O R Á M A. 3. oldal. III. évfolyam, 6. szám 2009. március 27. ANNO 2007

Ceglédi. Elõbb-utóbb úgyis tavasz lesz. Ingyenes P A N O R Á M A. 3. oldal. III. évfolyam, 6. szám 2009. március 27. ANNO 2007 Ingyenes Ceglédi III. évfolyam, 6. szám 2009. március 27. P A N O R Á M A ANNO 2007 Elõbb-utóbb úgyis tavasz lesz 3. oldal Új nyílászárót szeretne, vagy a régit cserélné le újra? Keresse fel telepünket!

Részletesebben

Ingyenes. II. évfolyam, 23. szám 2008. november 21. Ceglédi ANNO 2007. Mit kapnak karácsonyra? 3. oldal

Ingyenes. II. évfolyam, 23. szám 2008. november 21. Ceglédi ANNO 2007. Mit kapnak karácsonyra? 3. oldal Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 23. szám 2008. november 21. P A N O R Á M A ANNO 2007 Mit kapnak karácsonyra? 3. oldal minden raktárkészleten levõ Zalakerámia mázas gres burkolólapot! S hogy a jó kedv is

Részletesebben

Most vasárnap Április 11. Választás A jövõnk a kezünkben van KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT INGYENES LAPJA

Most vasárnap Április 11. Választás A jövõnk a kezünkben van KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT INGYENES LAPJA A VIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT INGYENES LAPJA XVIII. évfolyam 6. szám I 2010. április 6. I Megjelenik: kéthetente Most vasárnap Április 11. Választás A jövõnk a kezünkben van ÖNKORMÁNYZAT Minden napra egy

Részletesebben

Írország hercegnője Cegléden 2014.04.04. 19 00

Írország hercegnője Cegléden 2014.04.04. 19 00 VIII. évfolyam, 4. szám 2014. február 28. P A A N O R Á M Írország hercegnője Cegléden 2014.04.04. 19 00 P A A N O Kiadó: Panoráma Média Kft. 2700 Cegléd, Csalogány u. 3. Tel/Fax.: (53) 312-038 info@cegledipanorama.hu

Részletesebben

Ceglédi. Ingyenes P A N O R Á M A FŰTÉS- FÜRDŐSZOBA- BARKÁCS SZAKÁRUHÁZ. IV. évfolyam, 7. szám 2010. április 9. cegledipanorama.hu ANNO 2007.

Ceglédi. Ingyenes P A N O R Á M A FŰTÉS- FÜRDŐSZOBA- BARKÁCS SZAKÁRUHÁZ. IV. évfolyam, 7. szám 2010. április 9. cegledipanorama.hu ANNO 2007. Ingyenes Ceglédi IV. évfolyam, 7. szám 2010. április 9. P A N O R Á M A cegledipanorama.hu ANNO 2007 NEGYEDI A l a p m e g j e l e n é s é t k i e m e l t e n t á m o g a t j a : FŰTÉS- FÜRDŐSZOBA- BARKÁCS

Részletesebben

Ceglédi. Nyár esti vigadalom. az eredeti P A N O R Á M A FŰTÉS- FÜRDŐSZOBA- BARKÁCS SZAKÁRUHÁZ. IV. évfolyam, 15. szám 2010. július 30.

Ceglédi. Nyár esti vigadalom. az eredeti P A N O R Á M A FŰTÉS- FÜRDŐSZOBA- BARKÁCS SZAKÁRUHÁZ. IV. évfolyam, 15. szám 2010. július 30. az eredeti Ceglédi IV. évfolyam, 15. szám 2010. július 30. P A N O R Á M A panorama-online.hu ANNO 2007 Nyár esti vigadalom NEGYEDI A l a p m e g j e l e n é s é t k i e m e l t e n t á m o g a t j a :

Részletesebben

A Jászok XV. Világtalálkozója Az idei XV. Jász Világtalálkozót

A Jászok XV. Világtalálkozója Az idei XV. Jász Világtalálkozót XV. évfolyam 2. szám Ára: 120, Ft Megjelent: 2009. június A Jászok XV. Világtalálkozója Az idei XV. Jász Világtalálkozót Alattyán rendezi 2009. június 26-28-ig. Az elsõ ilyen találkozót 1995- ben Jászberényben

Részletesebben

Ingyenes. II. évfolyam, 9. szám 2008. május 9. Ceglédi FIT-KID. Országos Diákolimpiai Döntõ Cegléden. 3. oldal

Ingyenes. II. évfolyam, 9. szám 2008. május 9. Ceglédi FIT-KID. Országos Diákolimpiai Döntõ Cegléden. 3. oldal Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 9. szám 2008. május 9. P A N O R Á M A É L E T M Ó D M E L L É K L E T T E L 1 5-2 6. O L D A FIT-KID Országos Diákolimpiai Döntõ Cegléden L 3. oldal SPINDELBAU Kft. BAXI

Részletesebben

Ingyenes. II. évfolyam, 7. szám 2008. április 11. Ceglédi. Jojo Mayer. Cegléden, a dobgálán 3. oldal

Ingyenes. II. évfolyam, 7. szám 2008. április 11. Ceglédi. Jojo Mayer. Cegléden, a dobgálán 3. oldal Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 7. szám 2008. április 11. P A N O R Á M A Jojo Mayer Cegléden, a dobgálán 3. oldal SPINDELBAU Kft. BAXI gázkészülékek, fûtéstechnika = SPINDELBAU KFT Álló, fali, kondenzációs

Részletesebben

Kanizsa. XX. évfolyam 3. szám 2008. január 24. Zala megye városainak polgármesterei Nagykanizsán tartották évadnyitó értekezletüket.

Kanizsa. XX. évfolyam 3. szám 2008. január 24. Zala megye városainak polgármesterei Nagykanizsán tartották évadnyitó értekezletüket. 2008.01.23. 15:39 Page 1 Kanizsa DÉL-Z ZALAI HETILAP XX. évfolyam 3. szám 2008. január 24. Zala megye városainak polgármesterei Nagykanizsán tartották évadnyitó értekezletüket. Korábban rendszeresek voltak

Részletesebben

Megszentelt várakozás

Megszentelt várakozás CIII. évfolyam, 42. szám VÁROS AZ ALFÖLD SZÍVÉBEN POLGÁRI HETILAP Ára: 158 Ft Elõfizetõknek 130 Ft Szeretetbõl segítenek Az önkéntességnek számtalan példája ismert világszerte. De nem kell olyan messzire

Részletesebben

JELMEZBE BÚJTAK FIATALOK ÉS IDÕSEK

JELMEZBE BÚJTAK FIATALOK ÉS IDÕSEK XXV. év fo lyam 4. szám 2010. február 26. Ára: 150 fo rint www.szerencsihirek.hu SMS: 06-20/940-2066 JELMEZBE BÚJTAK FIATALOK ÉS IDÕSEK KÖZ ÉLE TI LAP MEG JE LE NIK KÉT HE TEN TE SZERENCSEN ÉS KÖR NYÉ

Részletesebben

ÚJBUDA JBUDA. Az Idő igaz, s eldönti, ami nem az. Ilyen még nem volt Újbudán LAPZÁRTA. Az elmúlt időszak vizsgálatainak eredményéről

ÚJBUDA JBUDA. Az Idő igaz, s eldönti, ami nem az. Ilyen még nem volt Újbudán LAPZÁRTA. Az elmúlt időszak vizsgálatainak eredményéről XVI. Benedek pápa nagyböjti üzenetéből A húsvétra való készülődés a jótékonyság cselekedetein keresztül a lelki növekedésre szólít, hogy ezáltal többek legyünk a szeretetben, és felismerjük magát Krisztust

Részletesebben

Csukás István a Harrerban

Csukás István a Harrerban XVIII. évfolyam 5. szám Megjelenik kéthetente 2012. március 5. Egyetemi, fõiskolai hallgatók támogatása Óbudai Továbbtanulási Támogatás elnevezéssel 15 millió forintot különítettek el az önkormányzat idei

Részletesebben

FÉLÉVZÁRÁS A SZERENCSI ISKOLÁKBAN

FÉLÉVZÁRÁS A SZERENCSI ISKOLÁKBAN XXVI. év fo lyam 2. szám 2011. január 28. Ára: 150 fo rint www.szerencsihirek.hu SMS: 06-20/940-2066 KÖZ ÉLE TI LAP MEG JE LE NIK KÉT HE TEN TE SZERENCSEN ÉS KÖR NYÉ KÉN FÉLÉVZÁRÁS A SZERENCSI ISKOLÁKBAN

Részletesebben

Megkezdi működését az ipari park. Lokálpatrióta hetilap Alapítva 1992

Megkezdi működését az ipari park. Lokálpatrióta hetilap Alapítva 1992 XV. évf. 34. szám 2006. szeptember 21. Terjesztői ára: 75 Ft Megkezdi működését az ipari park Lokálpatrióta hetilap Alapítva 1992 Új munkahelyek, beruházások Szeptember 19-én, kedden délelőtt Gödöllő szempontjából

Részletesebben

Közellátás 2008. Újpesten a helyzet változatlan?

Közellátás 2008. Újpesten a helyzet változatlan? Újpest Önkormányzatának INGYENES! MEGJELENIK MINDEN MÁSODIK PÉNTEKEN! 2008. január 25., II. évf., 2. szám hivatalos Újpesti lapja Napló www.ujpest.hu Közellátás 2008 Újpesten a helyzet változatlan? FOTÓ:HORVÁTH

Részletesebben

Kanizsa DÉL-ZALAI HETILAP. Százötven éves a Keri. Követték az elõdök örökségét: értéket, hagyományt teremtettek

Kanizsa DÉL-ZALAI HETILAP. Százötven éves a Keri. Követték az elõdök örökségét: értéket, hagyományt teremtettek Kanizsa DÉL-ZALAI HETILAP XIX. évfolyam 43. szám 2007. december 6. Százötven éves a Keri Nagyszabású, egy hetes programmal, százötven körös váltófutással, iskolatörténeti kiállítással, szakmai nappal,

Részletesebben

Ingyenes. II. évfolyam, 1. szám 2008. január 18. Ceglédi. Gyökerestõl. felforgatni. vagy korrekcióval folytatni? 3. oldal

Ingyenes. II. évfolyam, 1. szám 2008. január 18. Ceglédi. Gyökerestõl. felforgatni. vagy korrekcióval folytatni? 3. oldal Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 1. szám 2008. január 18. P A N O R Á M A Gyökerestõl felforgatni vagy korrekcióval folytatni? 3. oldal I S K O L A A J Á N L Ó M E L L É K L E T T E L 1 9-3 6. O L D A L

Részletesebben

2014 FEBRUÁR. Díjátadások a Magyar kultúra napján. A korábbi ingatlanfejlesztések után talán sportcsarnokot is hozhat. Miért baj, hogy enyhe a telünk?

2014 FEBRUÁR. Díjátadások a Magyar kultúra napján. A korábbi ingatlanfejlesztések után talán sportcsarnokot is hozhat. Miért baj, hogy enyhe a telünk? 2014 FEBRUÁR VÁROSI KÖZÉLETI MAGAZIN 25. ÉVFOLYAM 2. SZÁM HTTP://WWW.GODITEMAK.HU Díjátadások a Magyar kultúra napján közélet 12. oldal Miért baj, hogy enyhe a telünk? környezet 20. oldal A korábbi ingatlanfejlesztések

Részletesebben

Ceglédi. Iskolaválasztás elõtt. az eredeti P A N O R Á M A. V. évfolyam, 2. szám 2011. január 28. panorama-online.hu ANNO 2007

Ceglédi. Iskolaválasztás elõtt. az eredeti P A N O R Á M A. V. évfolyam, 2. szám 2011. január 28. panorama-online.hu ANNO 2007 az eredeti Ceglédi V. évfolyam, 2. szám 2011. január 28. P A N O R Á M A panorama-online.hu ANNO 2007 Iskolaválasztás elõtt A hirdetés felmutatója 10% kedvezményben részesül FÉRFI ÉS NÕI DIVATÁRU ÜZLET

Részletesebben

Orosházi. volt váratlan a felmondás. Két évvel ezelõtt megegyeztünk

Orosházi. volt váratlan a felmondás. Két évvel ezelõtt megegyeztünk Élet Orosházi XIV. évfolyam. szám INGYENES VÁROSI HETILAP 9. február., péntek Kitartani a végek ekenen Az idei évi költségvetési rendeletet mutatta be dr. Dancsó József alpolgármester csütörtök reggel.

Részletesebben

Paksi Hírnök. Tisztes polgárok. Elfogadták a költségvetést. Óriásberuházás. indul jövõre

Paksi Hírnök. Tisztes polgárok. Elfogadták a költségvetést. Óriásberuházás. indul jövõre Afrikától a háziorvosi székig: dr. Ságh Beáta Portrénk a 15. oldalon Fotó: Molnár Gyula Paksi Hírnök Az írás megmarad. XVIII. ÉVF. 6. SZÁM ALAPÍTVA 1989-BEN 2009. MÁRCIUS 20. Tisztes polgárok fotók: Molnár

Részletesebben

100 000 példány. 100 éves a diósgyõri sport

100 000 példány. 100 éves a diósgyõri sport 100 000 példány Bejáráson Jó a víz Gólszüret VII. ÉVFOLYAM 8. SZÁM Térítésmentes 2010. FEBRUÁR 27. A tervek szerint halad az Eperjesi utcán a miskolci készenléti század leendõ épületének felújítása. Írásunk

Részletesebben

Ingyenes. II. évfolyam, 10. szám 2008. május 23. Ceglédi. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál. Program a 27. oldalon

Ingyenes. II. évfolyam, 10. szám 2008. május 23. Ceglédi. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál. Program a 27. oldalon Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 10. szám 2008. május 23. P A N O R Á M A U T A Z Á S I É S G Y E R M E K N A P I M E L L É K L E T T E L 1 5-3 3. O L D A L Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál Program a 27.

Részletesebben