Ingyenes. II. évfolyam, 4. szám március 5. Ceglédi. Nem? Igen

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ingyenes. II. évfolyam, 4. szám 2008. március 5. Ceglédi. Nem? Igen"

Átírás

1 Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 4. szám március 5. P A N O R Á M A E G É S Z S É G Ü G Y I M E L L É K L E T T E L O L D A L Igen Nem?

2 Nem hagy cserben. És hidegen. Toyota Corolla. Dual VVT-i motorral. A Corolla név a legtöbb nyelven egyet jelent: sosem hagy cserben. Legendás megbízhatósága és osztályon felüli minôsége mellett az elegáns vonalvezetésû, új generációs Corolla páratlan vezetési élményre csábít. 1.6 Dual VVT-i benzinmotor (124 LE / 157 Nm) Kombinált üzemanyag-fogyasztás: 6,7 6,9 l/100 km 5 csillagos felnôtt utasvédelem (EuroNCAP) Márkakereskedésünk egyedi ajánlata: Hering Autóház Kft Jászberény, Nagykátai út 19. Tel: 57/ Szolnok, Alcsisziget Tel: 56/ Rendkívüli tetõablak akció Raktári készlet kiárusítás: Roto, Okpol, és Schindler tetõtéri ablakok raktári készlet erejéig, óriási kedvezménnyel. Árainkból: ROTO 74x118 burkolókeret 74x118 SCHINDLER 78x140 Burkolókeret OKPOL 78x118 Termo Burkolókeret Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Nyitva tartás: H-P 7:30-16:00, Sz. 7:30-12:00

3 Ajánló Ceglédi sportolók Pekingbe...10 A népszavazásról Képzelt riport Szabadnak lenni Aole vera, az élet gyümölcse 35 PI Színház oldalai A hozzám legközelebb álló Tanuljunk meg tanulni!...45 Hol vannak a katonák...?...50 A masszázsról...51 Ceglédi P A N O R Á M A Kiadó: Pannon Realtor Kft Cegléd, Csalogány u. 3. Tel/Fax.: (53) panoramainfo@fre .hu Lapigazgató: Krizsán Ervin Tel.: (20) Megjelenés: minden második pénteken Cegléden és térségében Lapzárta: kéthetente kedd, 16 óra Példányszáma: db Nyomdai munkák: Hungária Press Nyomdaipari Kft Békéscsaba, Kétegyházi út 18. Kéziratot nem õrzünk meg és nem küldünk vissza. Fenntartjuk a jogot, hogy az olvasói leveleket szerkesztve adjuk közzé. Bevezetõ m Jeles napjaink MÛVÉSZETEK NAPJA elnevezéssel ben új emléknap került be a városi rendezvénynaptárba. Ettõl kezdve március 8-án, Patkós Irma születésnapján, a megemlékezésen túl, bemutatkozási lehetõséget kapnak a helyi mûvészek is. A múlt és jelen, a hagyomány és újszerûség szintézise ösztönzõleg hathat alkotóra és befogadóra egyaránt. Ez a nap évrõl-évre új kiállításokkal, színházi- és zenei rendezvényekkel gazdagíthatja majd a város kulturális életét. Lelki szemeim elõtt látom, hogy 2009-ben már külön szervezõi gárda dolgozik majd azon, hogy a rendezvények ne keresztezzék egymást, s nem gyõzünk válogatni a lehetõségek közül. Délelõtt kiállítások megnyitóján vehetünk részt, ahol az iskolai szabadidõ szervezõk és pedagógusok kíséretével tolonganak majd a fiatalok. Egyik helyszínen a képzõ- és iparmûvészeink-, másikon festõmûvészeink mutatják be elõzõ évi alkotásaikat, egyik-másik mûvész vendéget is hív társkiállítónak. A könyvtárban vagy valamelyik kávéházban, esetleg a PI Színházban megismerkedhetünk költõink, íróink legújabb írásaival szerzõik, vagy színésznövendékek elõadásában. Fogékonyabb étteremtulajdonosok ebédre Patkós Irma kedvenc ételeivel várnak majd bennünket, hogy egy pohár vörösbor elfogyasztása után siethessünk valamelyik hangversenyre vagy elõadásra. Én az Ilyennek láttam címû beszélgetõs mûsorra mennék, ahol Patkós Irmára emlékeznek olyan színészek, rendezõk, akik személyesen ismerték Irma nénit. Este megnézném mindkét színházi elõadást, mert a szervezõk arra is ügyeltek, hogy ne egy idõben legyen a KMK operett-, és a PI Színház kamaraelõadása. Pár év múlva már turisták százai jönnek hozzánk a városba szórakozni, a fürdõbe felfrissülni, hiszen erre találták ki a MÛVÉSZETEK NAPJÁT. 3 ANDÓ LÁSZLÓ

4 4 Öregdiák toborzó Megalakult a Kossuth Lajos Gimnázium Öregdiák Egyesülete. A gimnázium volt diákjai közül sokan és sokféleképpen még most is kapcsolódnak volt iskolájukhoz, ezt szerették volna szervezett formába önteni. hogy milyen programokat szervez majd az egyesület, az még a jövõ kérdése, de a most elfogadott alapszabály szerint minden év júniusának elsõ szombatján biztosan újra és újra találkoznak az öregdiákok, ekkor tartják majd a hivatalos közgyûléseket is. Az idei júniusi találkozó tagtoborzó is lesz egyben, bár a gimnázium addig is folyamatosan igyekszik megtalálni, és az egyesületbe hívni a volt tanulókat. A szervezet alapító ülésén elfogadták az alapszabályt illetve a tisztségviselõket is megválasztották. Az egyesület elnöke Dr. Szentpétery Kálmán, ügyvezetõ elnöke pedig, Dr. Kürti György lett. Híreink Költségvetés 2008 Elfogadta a képviselõtestület a város évi költségvetését. A fõösszeg 9,2 milliárd forint. A hiány, amelynek kezeléséül az igénybe avehetõ hitellel számolnak: 702 millió forint. könyvvizsgáló is felhívta a figyelmet: további mintegy 620 millió forint az az összeg, amelyet ingatlanok értékesítésébõl szeretnének realizálni. Az elõterjesztõ ezzel kapcsolatban elmondta: a kiadásokat a bevételek teljesüléséhez igazítják, úgy mint 2007-ben is.

5 Heti képek Hétköznap: 9 órakor és 18 órakor Szombaton: kor és 18 órakor Kész lett az Ugyeri Iskola MEGTÖRTÉNT AZ ÖRKÉNYI ÚTI ÁLTALÁNOS Iskola és Óvoda mûszaki átadása. Az iskola egyik épületszárnyát már tavaly õsszel birtokba vehették a gyerekek, napokon belül a kibõvített részben is elkezdõdhet a tanítás. A 260 millió forintos, fõként uniós forrásból megvalósult beruházás 13 hónappal ezelõtt kezdõdött. Az épületegyüttes több mint száz gyermeknek biztosítja a kulturált körülmények közötti tanulást. Kommunizmus áldozatai MÛSOROKKAL, PLAKÁTOKKAL, FILMVETÍTÉSEKKEL emlékeztek országszerte a kommunista diktatúra áldozataira. Cegléden a Kereskedelmi Szakközépiskola adott helyet az intézmény és a város közös megemlékezésének. Csuti Emese igazgató rövid történeti áttekintéssel, az iskola diákjai pedig versekkel, énekekkel elevenítették fel a korszakot. Szalagavató AZ IDEI TANÉVBEN A BEM JÓZSEF Mûszaki Szakközép és Szakiskola báljával ért véget a szalagavatók sora. Február 15-én 185 diáknak tûzték fel a középiskolás évek végét és a felnõtt kor kezdetét jelzõ kék szalagot. A végzõs tanulók keringõvel kedveskedtek szüleiknek és a pedagógusoknak. Újvárosi polgárõrség EREDMÉNYESEN DOLGOZTAK 2007-BEN az Újvárosi Polgárõrök. Járõrözéseiknek köszönhetõen kevesebb lopás és szabálysértés történt a városrészben, mint évekkel ezelõtt. Nemcsak a bûnmegelõzésben, de a városi rendezvények biztosításában is segítették a rendõrök munkáját. A hétvégi évértékelõ gyûlésen szó esett arról is, hogy a polgárõröknek legyen egy választott vezetõjük, aki segíti a mûködésüket.

6 Heti képek Korszerû gépek ÚJ SZÁMÍTÓGÉPEKET VÁSÁROLHATOTT a városi könyvtár. A 2007-es évrõl áthozott pénzmaradványt felhasználva szerezték be az új eszközöket. Így most már korszerû gépek és lapmonitorok várják az internetezõ, vagy épp az adatbázisban kutató könyvtárlátogatókat. Út Pekingbe OLIMPIATÖRTÉNETI VETÉLKEDÕ TERÜLETI döntõjének helyszíne volt Cegléd. A rendezvény a Peking Téged vár címet viselõ verseny része volt. Országszerte 8 ilyen eseményt rendeztek, így összesen 120 versenyzõ mérette meg magát nem kisebb célért, mint hogy részt vehessen az idei pekingi olimpián. A ceglédi megmérettetésen egyébként szegedi, kecskeméti, mezõberényi, békéscsabai, debreceni, gyulai, kiskunfélegyházi, szabadszállási és kunszentmártoni versenyzõk vettek részt. A vetélkedõ zsûrijének elnöke pedig B. Nagy Pál olimpiai bajnok párbajtõrvívó volt. Évértékelõ JELENTÕSEN JAVULT A BEDE KÖZBIZTONSÁGA. Az elhíresedett Törteli út 30. tavaly õszi bezárása óta, szinte teljesen megszûntek a bûncselekmények. A városrész Cegléd egyik legbiztonságosabb területe lett hangzott el a helyi polgárõrök évértékelõ állománygyûlésén. A rendezvényen jelenlévõ polgármester bejelentette, az önkormányzat idén mintegy két és fél millió forinttal járul hozzá a mûködésükhöz. Javuló statisztika A MEGYÉBEN ITT VOLT A LEGKEVESEBB bûncselekmény, de a legtöbb halálos közúti baleset is a térségben történt derül ki a ceglédi rendõrkapitányság 2007-rõl szóló statisztikájából. Az évértékelõ értekezletet, zárt körben tartották, az adatokat azonban a sajtó rendelkezésére bocsátották. Ebbõl egyebek között az is kiderül, hogy csökkent az ittas vezetõk száma, és egyetlen gyilkosság sem történt.

7 Heti képek Kis-nagy segítség A KATOLIKUS ISKOLÁK SZÁMÁRA tartottak gyûjtést a február 24-i szentmiséken. Az adakozás már hagyomány, minden évben február utolsó vasárnapjára hirdetik meg. A 330 egyházi fenntartású intézmény a híveknek köszönhetõen tavaly 73 millió forinthoz jutott. A támogatásból a ceglédi iskola eszközöket vásárolt és a szegény diákokat segíti. Matematikaverseny TÖBB MINT 600 DIÁK RÉSZVÉTELÉVEL rendezték meg a Zrínyi Ilona matematikaverseny egyik megyei fordulóját. A Várkonyi Iskola már 13. éve ad helyet a rangos vetélkedõnek. Ceglédrõl 208 diák indult, a legtöbben 83 tanuló a rendezõ Várkonyi Iskolából. A verseny elsõ helyezettjei az országos döntõbe jutnak. A megyei eredményhirdetést március 7-én, Ráckevén tartják. Gyûlnek a forintok AZ ORSZÁG SZINTE MINDEN TELEPÜLÉSÉN gyûjtésbe kezdtek a hír hallatán, hogy a Magyar Nemzeti Bank március elsején kivonja a készpénzforgalomból az 1 és 2 forintosokat. Cegléden is számtalan üzletben találhatóak gyûjtõedények, információink szerint már eddig több mint 200 kilogramm gyûlt össze. A pénzt beváltás után a két ceglédi bölcsõde kapja. A Gimnazisták is gyûjtöttek, õk az RTL Klub Heti Hetes címû mûsorának felhívására. A diákok 42 kilogrammnyi aprópénzzel segítették a Gyermekétkeztetési Alapítványt. Kiállítás a Galériában ABONYI MÛVÉSZ ALKOTÁSAIBÓL NYÍLT KIÁLLÍTÁS a Ceglédi Galériában. A pasztellkrétával készült alkotásokból álló tárlatot Rónai Gábor nyitotta meg. Elmomdta: a képek készítõje, Szuda Kata nagyszerûen alkalmazza ezt a különleges technikát, kézjegye minden képen felismerhetõ, beazonosítható.

8 Heti képek NO SMOKING DOHÁNYZÁS ELLENES PROGRAMOT HIRDETETT az ÁNTSZ. Az országos akció célcsoportjául a 7. és 8. osztályos tanulókat választották, mivel a statisztikák szerint ebben a korosztályban kezdik el a legtöbben a dohányzást, amelytõl azután nagyon nehéz megszabadulni. A ceglédi térségbõl összesen 11 iskolai közösség nevezett be a versenyre, amelynek lényege, hogy a gyerekek ígéretet tesznek és szerzõdést kötnek az ÁNTSZ-vel, hogy 5 hónapig nem gyújtanak rá. Tanulmányi verseny SZAKMAI VETÉLKEDÕT SZERVEZETT a Térségi Integrált Szakképzõ Központ. Az intézmény nyolc partneriskolából összesen 160 szakközepes, szakiskolás vett részt. Összesen 13 szakmában mérték össze tudásukat. A nagy érdeklõdés nem véletlen, hiszen a HEFOP támogatásnak köszönhetõen összesen öt millió forintot osztottak ki a diákok között. Az elsõ helyezettek 100 ezer forintot nyertek. A díjkiosztót a nyílt napok keretében tartották. Bokros Levente az új elnök ÚJ ELNÖKE VAN A KERESZTÉNY ÉRTELMISÉGIEK SZÖVETSÉGE ceglédi csoportjának. A szervezet egyhangúan Bokros Leventét választotta vezetõnek. Az új elnök szeretné, ha a KÉSZ a jövõben minél több kulturális rendezvénybe bekapcsolódna és minél több fiatal tagja lenne a szervezetnek. Csökken az építési kedv LÉNYEGESEN KEVESEBB LAKÁS ÉPÜLT az országban tavaly, mint egy évvel korábban. A beruházások száma mintegy tíz százalékkal csökkent áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében. A 2005-ös növekedés, majd a 2006-os enyhe csökkenés után ez már nagy mértékû visszaesést jelent. Cegléden átlagosan évente kétszáz építési engedélyt adtak ki, ám tavaly ez 164-re esett vissza. Ennek a nyolcvan százaléka egyedi építésû, azaz családi házra szól, a többi társasház. Ezek pedig egyre jobban meghatározzák Cegléd arculatát.

9 Heti képek Tanyagondnoki fórum ÚJ GÉPJÁRMÛVEKET SZEREZHETNEK BE a falués tanyagondnoki szolgálatok. A szaktárcához március elsejétõl nyújtatóak be a pályázatok. A Városházán tartott tájékoztatón a kiírás feltételeirõl hallhattak a Pest és Szolnok megyei falu-és tanyagondnokok. Cegléden jelenleg két gépjármû teljesít szolgálatot. Cegléden az ellátandók köre folyamatosan nõ, ezért szükség lenne egy újabb autóra. (A tanyagondnoki intézményrõl bõvebben 34. oldalon.) Kistérségi ülés RENDEZETT, TÁGAS PARKOLÓ KIALAKÍTÁSÁRA nyílhat lehetõség a vasútállomás közelében. Errõl a Többcélú Kistérségi Társulás legutóbbi ülésén esett szó. A MÁV illetékese lát esélyt az együttmûködésre. A Társulással közös pályázatokat nyújthatnának be, így Cegléden és Abonyban is kulturált vasúti parkolókat alakíthatnának ki. Az ülésen arról is határoztak, hogy Dél-Pest megye 15 települése több idegenforgalmi feladatot közösen lát el a jövõben. Borút ceglédi résztvevõvel CEGLÉDI BORÁSZ IS BEKAPCSOLÓDOTT a Duna Borrégió Borút elnevezésû programba. A Kökény és Fia családi borászat pincéjét minõsítették, vagyis mostantól megjelennek a közös marketing kiadványokban, amelyekben a borturizmust népszerûsítik. Ezen kívül részt vehetnek a szakmai rendezvényeken, így például a szerb-magyar közös projektben, amelynek lényege a tapasztalatcsere. Leader támogatás TÖBB MINT ÖTSZÁZMILLIÓ FORINT vidékfejlesztési pénzt használhatnak fel a LEADER program keretében a térség kisvállalkozásai. Errõl a mezõgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium rendelete szól. Az azonban még nem dõlt el, hogy a pénz kiosztásáról az elõzetesen elismert vidékfejlesztési akciócsoport fog-e rendelkezni. A kérdés legkésõbb az év közepéig dõl el.

10 10 Ceglédi sportolók Pekingbe mha minden a papírformának megfelelõen alakul, augusztusban várhatóan a 21. és a 22. ceglédi illetõségû olimpikont köszönthetik Kossuth és Dózsa városában. A jelenlegi tényállás szerint ugyanis három Cegléden feltûnt és nevelkedett nehézatléta vívta ki a jogot a pekingi olimpiai részvételre. int tudjuk, a mai kiélezetett versengésben a kvóta megszerzése is érdem, különösképpen szakmai, és persze lokálpatrióta körökben. Ezek a fiatalok, Ungvári Miklós dzsúdós, Lõrincz Tamás birkózó és Szellõ Imre ökölvívó a hagyományos alföldi virtus követõi, hiszen a korábbi évtizedek eredményei igazolják, a város termékeny talaja a küzdõsportok hódolóinak. A húsz eddigi olimpikon között birkózásban Tasnády József, Gál József, Soltész László, Kenéz Béla, Reznák János, Bódi Jenõ, ökölvívásban Nagy Ferenc, Pákozdi László és súlyemelésben Ecser Károly képviselte a ceglédi színeket az elmúlt évtizedek nyári olimpiai játékain. A négy évvel ezelõtti athéni olimpián Pásztor István (kézilabda) és Ungvári Miklós (dzsúdó) élhette át az olimpiai versenyek légkörét. Jelenleg csak Lõrincz Tamás ceglédi egyesület tagja, Ungvári és Szellõ Kecskeméten erõsíti a klubérdekeket. Ezzel együtt a három kiváló sportember kevés szabadidejét, ha lehet Cegléden tölti, jó barátok és a családi háttér Sport biztos tudata segíti õket a kemény harc megvívásában. Az sem mellékes, hogy a helyi fiatalok elõtt példaképként jelennek meg. Jó példa erre, hogy Ungvári Miklós öccse, Attila aki már bemutatkozott a felnõtt válogatottban, míg a fiatalabb Lõrincz fiú Viktor ugyancsak jeleskedik korosztálya hazai és nemzetközi viadalain. Így bizonyára lesz reményük a ceglédieknek már Londonra tekintve is MAGYAR LÁSZLÓ A három ceglédi fiú három sportágat képviselhet Pekingben. A ceglédi sportmúzeum olimpiai dicsõségtáblája elõtt balról Ungvári Miklós, Szellõ Imre és Lõrincz Tamás. (Fotó: Kisfaludi)

11 Sport AZ U20-AS BAJNOKSÁG listavezetõjeként látogatott Pécsre február 26-án a CEKK utánpótlás csapata és forró hangulatú mérkõzésen, jól helytállva szenvedte el idénybeli második, kis különbségû vereségét a hazai pálya és a nagycsapat elõnyeit élvezõ Mizo-Pécstõl. (76-68) NÉMI BAJNOKI SZÜNET UTÁN Nagykanizsán lépett pályára a CEKK, ahol úgy tûnt, hogy a pihenõ a ceglédi hölgyeknek ártott inkább, mert a hazaiak biztosan kerekedtek felül a szétesõen kosárlabdázó ceglédiek ellen. Pedig nem így indult... (74-59) Rendhagyó angolóra A CEGLÉDI KOSÁRCSAPAT UTÁNPÓTLÁSÁBÓL többen a kis gimibe járunk. Elhatároztuk, hogy meghívjuk Tiffani Williamst, a CEKK 2 méteres játékosát egy rendhagyó angolórára, aki elfogadta a meghívásunkat. Elõször a kosaras múltjáról mesélt, majd legtöbbet a hazájáról, Trinidad és Tobagóról. Megtudtuk, hogy a CEKK elõtt játszott egy amerikai kollégiumi csapatban, a Vasas Csatában és Romániában is. Képeket mutatott és boldogan mesélt a családjáról és Tobagóról. Hazájában, fõleg indiai és afrikai származásúak élnek, ezért sokfajta nyelvet kell tanulniuk az ottani gyerekeknek. Karnevált is rendeznek, olyankor mindenki együtt ünnepel. Kedvet kaptunk egy Karibtengeri utazáshoz. Bár egyelõre ez csak álom Köszönjük Tiffani ezt a délutánt! MAGYAR ELIN 7.o. Heti képek Kinizsi Pál a könyvtárban A GYERMEKKÖNYVTÁRBAN FOLYTATÓDOTT a Kossuth Mûvelõdési Központ és Könyvtár reneszánsz évi programsorozata, ahol Dr. Hidán Csaba László történész-régész tartott rendhagyó történelem órát 3-4. osztályos diákoknak. Az elõadó Kinizsi Pál ruházatának másolatát viselte. Kinizsi könnyûlovas parancsnok és temesi ispán volt. Ruházata természetesen a sodronyos vassapkából és sodronyos ingbõl, valamint magas szárú csizmából állt. A temesi ispán fegyverei voltak a fokos bárd, a szablya, a merev szarvú visszahajló íj és a különbözõ végû nyilak az íjtegezben. Hidán Csaba 17 éve tanít harcmûvészetet, így saját tapasztalatait is megoszthatta a gyerekekkel, akik ki is próbálhatták a fegyvereket, és harcolhattak Kinizsi Pállal. Felhívás TÁJÉKOZTATJUK TISZTELT FOGYASZTÓINKAT, hogy március között a víztározók és víztornyok, március 10. május 31. között az ivóvízhálózat tavaszi mosatását végezzük. A hálózat mosatása tûzcsapokon keresztül történik. A fenti idõszakban az ivóvíz átmenetileg zavarossá válhat, illetve nyomáscsökkenés tapasztalható. Az esetleges kellemetlenségekért türelmüket kérjük! ÖKOVÍZ Kft.

12 VAS ÉS ACÉLÁRU KIS-, ÉS NAGYKERESKEDELEM Cím: Cegléd, Pesti u. 91 Tel.: , , SZATMÁRI NEDÛ 100%-OS MAGYAR GYÜMÖLCSLEVEK Tartósítószert, hozzáadott cukrot, vizet, aromaanyagot NEM tartalmaz. NEM SÛRÍTMÉNY! Bõvebb információ: Tel: 20/ DR. SZABÓ ANDRÁS BÕRGYÓGYÁSZ-KOZMETOLÓGUS RENDELÉSE Cegléd, Bajcsy Zs. Tér 3/A. (Felszegi Patika mellett) Tel.: 20/ KOMPLEX BÕRGYÓGYÁSZATI DIAGNOSZIKA - Helicobacter szûrés: Rozácea, felnõttkori pattanások, csalánkiütések okának diagnosztizálása - Candida gyorsteszt: Candida gomba kizárása - Allergiateszt: ekcémák kivizsgálására (fémekkel, vegyszerekkel, kozmetikumokkal, fogászati anyagokkal is) - Gombatenyésztés és gyógyszerérzékenység-vizsgálat makacs, visszatérõ körömgombásodás esetén - Mikrokamerás vizsgálat hajhullás, korpásodás kezelése elõtt - Anyajegyek szûrõvizsgálata, bõrrákszûrés dermatoszkóppal. SZÉLES KÖRÛ KOZMETOLÓGIAI ELLÁTÁS - Pattanások gyógyítása - Botox kezelés ránctalanításra, hónaljizzadás megszüntetése - Hialuronsavas ráncfeltöltés - Szemölcsök elektromos eltávolítása - Végleges szõrtelenítés, pigmentfoltok, hajszálerek eltávolítása, új generációs IPL-lel EGÉSZSÉGPÉNZTÁRAKKAL SZERZÕDÖTT SZOLGÁLTATÓ 10% kedvezmény a hirdetés bemutatójának az elsõ vizsgálati díjból, illetve a kezelések árából Szélessávú internet havi 2990,- Ft ajándék modemmel

13 Egészség é Változások vek óta reform zajlik az egészségügyi ellátásban. Nevezzük inkább változásnak. Megszûnnek intézmények, szorosabbak a finanszírozási korlátok. Megjelennek a várólisták, az elõjegyzések. Nõ a türelmetlenség, csökken a tolerancia. A változások pedig zajlanak. Elszámolási nyilatkozat, TAJ ellenõrzés, növekvõ dokumentációs kötelezettség. A ceglédi kórházban is sok minden változott. Ezért is vettem örömmel, a Ceglédi Panoráma felkérését arra, hogy egészségügyi mellékletének vezércikkében tájékoztathatom önöket a ceglédi kórház helyzetérõl. A kórházat gazdasági társaság mûködteti év elejétõl. A szakmai munka minõsége viszont nem változhat, sõt jobb lenne, ha javulna, a nehezedõ külsõ körülmények ellenére. A dolgozók erõn felül teljesítenek, minimális jövedelemviszonyok mellett. A változások sokszor szinte megoldhatatlan feladat elé állítják a munkafolyamatok végzõit, legyen az orvos, szakdolgozó, vagy adminisztrátor. Ha nem lenne a hivatástudat, a betegért való tenni akarás, nagy lenne a baj. Ez szerencsére nem változott. A betegek helyzete sem könnyû. A háziorvosoknál növekedett a sorban állás, mindenhová beutaló kell. A szakrendeléseken olyan hosszú elõjegyzések vannak, hogy legegyszerûbbnek tûnik felkeresni a kórház sürgõsségi osztályát, ha valaki gyorsan ellátáshoz kíván jutni, még akkor is, ha pótdíjat fizettetnek vele. Ez a mára egyre általánosabbá váló gyakorlat szinte megbénítja a kórház mûködését. Nem a megszokott rend szerint zajlik így a munka, hanem sürgõs laborok, röntgen és CT felvételek készülnek, soron kívüli konzíliumok zajlanak, ügyeleti idõben terhelve az egyébként is kimerült személyzetet. Ez a jelenség nemcsak gazdasági kérdéseket, feszeget, hanem az elõbb említett szakmai ellátást is. A sürgõsségin megjelent betegek fele a jogszabályok szerint indokolatlanul veszi igénybe az ellátást, ezzel betegtársai ellátását veszélyezteti, az igazán súlyos, életveszélyes eseteknek is várniuk kell. Kérünk mindenkit, hogy akinek szüksége van ellátásra, keresse bizalommal elsõsorban, családorvosát, a városi központi ügyeleti szolgálatot és csak a hirtelen jelentkezõ, súlyos panaszokkal keressék fel a kórház sürgõsségi osztályát. Segítségüket, megértésüket megköszönve várjuk betegeinket, forduljanak hozzánk bizalommal. DR. PUSZTAI DEZSÕ - a Kórház ügyvezetõje 13

14 14 Gyermekorvosnál Lassan véget ér az influenza járvány, mégis sok kis beteg várakozik a rendelõben. Ennek több oka lehet, az egyik a szervezet vitamintartalékainak kimerülése a tél vége felé, a másik ok az elõzõ betegségek által meggyötört immunrendszer védtelensége. Idõ kell, hogy ismét teljes erõvel védje a szervezetet. ahárom év alattiak egyébként is védtelenebbek, mint a nagyobb gyerekek. Mindez együtt azt jelenti, hogy környezetünkben lévõ kórokozók, elsõsorban a vírusok újra támadásba lendülnek. Így most egyre több un. rotavírusos kis beteg jelentkezik. Ennek fõ tünetei, a láz, hányás, hasmenés. A fõ veszélyt a szervezet folyadékvesztése, kiszáradása jelenti. Minél kisebb a gyermek, annál nagyobb a folyadékigénye, mivel a szervezetének sokkal nagyobb részét alkotja folyadék. A kiszáradás súlyos, életveszélyes állapot, mely kialakulhat úgy, hogy a gyermek sokszor hány, illetve gyakori híg, vizes székletet ürít. Ugyanúgy veszélyes, ha nem túl sok a veszteség, de nem iszik eleget a gyermek. Mit tud tenni a szülõ ennek megelõzésére? Elõször is a kezdeti jelekre érdemes felfigyelni. Ez a piciknél nem túl nehéz, de a kisiskolásoknál az elsõ tünetek nem mindig látszanak súlyosnak. Ez annyiban érthetõ, hogy a szülõ gyakran csak reggel és késõ délutántól van együtt a gyermekkel. Gyakori válasz a szülõtõl: Azt gondoltam, hogy csak egy kis gyomorrontás. Fontos a láz megállapítása is, mivel a magas láz is folyadékvesztéssel jár. Végül nagy fontos a folyadék pótlása. A gyerekeket itatni kell, ha hányt akkor is, csak sûrûn, keveset adjunk neki. A folyadék lehet tea, Egészség limonádé, almalé, tiszta víz esetleg váltogatva. Gyakori hiba, hogy a szülõ úgy véli hatásosabb lesz valamilyen gyógytea. Amennyiben a gyermek szereti, issza semmi gond, de ha a szokatlanság miatt nem issza, akkor nem kell erõltetni, hiszen a bevitt folyadék mennyiségén van a hangsúly. Természetesen ha a tünetek nem csillapodnak rövid idõ alatt, gyermekorvoshoz kell fordulni. DR. NYÚJTÓ ÉVA

15 az új, egyszerû és gyorsan elvégezhetõ vizsgálatok, beavatkozások, kezelések száma a technikai fejlõdéssel folyamatosan növekszik. Kérdés inkább csak az, ki vagy kik vállalják ezen vizsgálatok, kezelések költségeit. Az állam vagy a páciensek? Köztudomású hogy, sokkal jobb egészségügyi és közgazdasági haszna lenne a megelõzésnek, mint a már kialakult betegségek kezelésének. A dohányzás, az alkoholbetegség, az aids az egész világon jelentõs terhet jelent, de nálunk sem kerülhetõ el, következményeivel együtt. Különösen veszélyeztetettek a fiatalok, akik a rossz példákat átveszik társaiktól. Úgy érzem sokkal nagyobb hangsúlyt kellene kapnia a háziorvosi praxisban a megelõzésnek, amelyhez feltétlenül partnernek kell lennie a páciensnek is. Jelentõsebb költségek nélkül vállalható lenne például a korszerû táplálkozás elvárásainak megfelelni. Betegségeink közel felét elfelejthetnénk. (köszvény, magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás és ezek következményei) Korszerû, szinte mellékhatás mentes védõoltások is beszerezhetõk, egy részük térítés nélkül adhatók a veszélyeztetetteknek. Néhány védõoltást, felsorolnék, amire felhívnám a felnõttek figyelmét: influenza, tüdõgyulladás, fertõzõ májgyulladás, agyhártyagyulladás, tetanusz, tífusz, méh- Egészség Háziorvosi kérdések Gyorsan változó világunkban a családorvos is rákényszerül a gyors reagálásokra, néha még a megválaszolhatatlan kérdésekre is válaszolnia kell. A háziorvosi látogatások minõsége megváltozik, a családorvos új szerepkörében már nemcsak a beteggel találkozik, hanem a tanácsadással, megelõzés figyelemmel kíséri a betegségek kockázatait is. nyakrák megelõzésére szolgáló injekciók. Nemcsak a fiatal felnõttek vannak azonban veszélyben, de az idõsebb betegek is gyakran elhanyagolják betegségeik kezelését, gyógyszerek beszedését, de a kontroll vizsgálatokon való megjelenést is. Ebben az idõskori depresszió is közrejátszhat. Az családorvos iránti bizalom fontos szerepet játszik, abban hogy a páciensek idõt és energiát fordítsanak egészségük megõrzése érdekében. A fenti kérdésekkel és válaszokkal, szeretném felhívni az Olvasók figyelmét a megelõzés és az idõben történõ beavatkozás fontosságára. DR. TÚRI JÓZSEF 15

16 16 iskolai szûrõvizsgálaton derült ki, hogy elsõ osztályos gyermekem egyik szemével nem lát jól és a szemüveg sem javít a látásán. Elkerülhettük volna? Igen, idejében végzett szemvizsgálat, a megfelelõ szemüveg viselése, szükség esetén a jól látó szem letakarása kell annak érdekében, hogy a lusta szem megtanuljon látni. Természetesen a szülõ, gyermek, óvónõk, szemorvos több éves szoros együttmûködése kell ahhoz, hogy sikert érjünk el. Éppen ezért legkésõbb három éves korig minden kisgyermeket el kell vinni szemorvoshoz, hogy kiszûrjék és még iskolás korig orvosolni tudják a problémát. Hat éves kor után az éleslátás helyén lévõ idegsejtek már nem taníthatók, a tompalátás örökre megmarad. Számítógép elõtt ülök egész nap, estére elfárad a szemem, TV-t nem tudok nézni, olvasáskor összefolynak a betûk. Mit csináljak? Több ok is felelõssé tehetõ a panaszokért. Tartós monitornézés során állandóan alkalmazkodnia kell a szemnek a közelre látáshoz, a szem túlmunkát végez és elfárad. Ehhez társul még az is, hogy figyelés során tágabb a szemrés, kevesebbet pislogunk és kiszárad a szem. Megoldás: ha szükséges, megfelelõ szemüveg viselése. Elõfordulhat, hogy annak ellenére, hogy valaki húsz harminc éves, közelre alkalmazkodási nehézsége van. A szemüveglencse gyárak ezért fejlesztették ki egy-két éve azokat a speciális szemüveglencséket, amik az alkalmazkodást segítik. Ha egyébként is visel valaki szemüveget, célszerû azt számítógépes bevonattal ellátni. Mûkönny rendszeres használata javasolt. Egészség Két kérdés a szemüvegrõl Ha valaki kontaktlencsét visel, legjobb áttérni a legújabb, önnedvesítõ molekulát is tartalmazó típusra. Ezek minden pislogásnál nedvesítik a szemet. Rendszeres pihenõidõ, nyak, háttorna is segít a komputer látás szindróma néven ismert tünetegyüttes kialakulásának megelõzésében. CLEMENS DÓRA

17 magyarországon a halálozási statisztikát a szív- érrendszeri betegségek vezetik, a második helyen a daganatos betegségek állnak minden 4. halálesetet okozva. Emellett az átlagéletkor is messze elmarad a nyugat-európai országok adataitól. Hogyan tudunk ezen változtatni? Jól ismert, hogy a betegségeket célszerû megelõzni, illetve könnyebb korai stádiumban felfedezve gyógyítani, mint elõrehaladott esetben. Különösen igaz ez a szív- érrendszeri és a daganatos betegségekre: amikor a panaszok jelentkeznek, a kór többnyire már elõrehaladott stádiumban van. Ezért célszerû arra törekedni, hogy a gyakori betegségeket a megfelelõ szûrõvizsgálatok elvégzésével még a panaszok kialakulása elõtt felfedezzük. Milyen szûrõvizsgálatok léteznek, mit érdemes szûrni? Talán legismertebb ezek közül a kötelezõ tüdõszûrés, mely a TBC-s és tüdõdaganatos bajok korai felismerésére szolgál. A daganatos betegségek közül az emlõ-, a méhnyak-, a vastagbél-, a prosztata- és a bõrrákok szûrése a legfontosabb azok gyakorisága miatt, illetve azért, mert korai stádiumban felfedezve jó a gyógyulás esélye. A szakorvosi vizsgálatok mellett rendkívüli jelentõsége van az emlõ- és bõr- és hererákok esetében a rendszeres önvizsgálatnak! Egészség A szûrõvizsgálatokról Vigyázz magadra! Ugye ismerõs a mondat? Az ajtóban állva minden reggel ezzel búcsúznak a szülõk a gyermekeiktõl. De vajon a szülõk megteszik-e ugyanezt? Odafigyelünk-e eléggé egészségünk megõrzésére magunk és a családunk érdekében? A baj elõtti pillanatban még semmi baj nem volt. A szív- érrendszeri betegségek (pl. szívinfarktus, agyi történések, érszûkület) hátterében gyakran késõn felfedezett magas vérnyomás vagy emelkedett koleszterinszint áll. Hasonló jellemzõen érrendszeri szövõdményekhez vezet az elhanyagolt cukorbaj is, mely civilizációs betegségként napjainkra rendkívül gyakorivá vált. Nem halálos, de gyakori, és az életet nagyon megkeseríti a csontritkulás a változókort elérõ hölgyeknél elvégzett csontsûrûség mérés során korán felfedezhetõ és kezelhetõ sok csigolya-összeroppanás és combnyaktörés megelõzhetõ lenne így! Arra a kérdésre, hogy kinek, mikor, milyen szûrõvizsgálatot érdemes elvégeztetni nehéz, szinte lehetetlen általános érvényû választ adni. A legcélszerûbben akkor járunk el, ha családorvosunktól személyre szabott kockázatfelmérést és szûrõvizsgálati tervet kérünk. Sokan azért nem fordulnak orvoshoz, vagy nem mennek el a szûrõvizsgálatokra, mert félnek attól, hogy valamilyen betegségre derül fény. A struccpolitika senkit sem óv meg a bajtól! Fontos, hogy ne a betegségtõl, hanem a túl késõn felfedezett betegségtõl féljünk! Egészségünk megõrzésével tartozunk önmagunknak és családunknak egyaránt. DR. KUTHY GÁBOR 17

18 18 Egészség A Ceglédi Gyógyfürdõrõl A huszonegyedik században élõ ember vegyszerekkel könnyített és egyben terhelt élete során szerzett betegségeit is egyre nagyobb mértékben kémiai szerekkel gyógyítjuk, sok esetben mellékhatásokat okozva. Ezért fontos, hogy a gyógyítás legõsibb, megfigyeléseken alapuló, mellékhatásoktól mentes ágát tudjuk nyújtani a hozzánk forduló mozgásszervi megbetegedésben szenvedõk részére, a balneoterápiát, mely a természet erejét használja fel a gyógyításhoz, rekreációhoz. A Ceglédi Gyógyfürdõ egészségügyi részlege június 1-tõl áll Cegléd és a környezõ települések lakói szolgálatára. Az 54 Celsius fokos gyógyvizet 1093 talpmélységû hévízkút adja. A betegeket 8 szakképzett gyógy-masszõrünk masszírozza, 2 szakképzett fizikoterápiás asszisztens végzi a víz alatti sugármasszázs és súlyfürdõ kezeléseket, 2 gyógytornász vezeti a víz alatti csoportos gyógytornát, ahol a mozgás és a víz kedvezõ hatásait kihasználva erõsödnek az izmok, javul az izületek mozgásfunkciója. Egyik legkedveltebb szolgáltatásunk a gyógyúszás. Segítségével korrigálható a gyermekek tartáshibája, olyan fiatalok is rendszeresen végeznek testedzést, akik valamilyen ok folytán más sporttevékenységet nem végezhetnek. Például túlsúlyosak, és a fölös testtömeg miatt izületeiket nagymértékben megterhelné a futás, ugrás. Gyógyfürdõnkbe eddig alkalommal vettek igénybe gyógyúszás kezelést. A nyári hónapokban rendszeresen gyógyúszás tábort is szervezünk. Jelenleg 80 gyermek jár gyógyúszás foglalkozásokra, 18 orvos beutalója alapján. Ottleczné Kovács Klára gyógyúszás oktató szeretettel foglalkozik testi, lelki egészségükkel, fejlõdésükkel májustól nemcsak készpénzfizetéssel, hanem OEP finanszírozással is igénybe vehetik felnõtt betegeink különbözõ gyógy-szolgáltatásainkat. Azóta 129 orvos kolléga 5585 betege összesen kezelést kapott nálunk. A többség fájdalmaitól megszabadulva, elégedetten távozik, és rendszeresen visszajár hozzánk. Ugyancsak egyre népszerûbbek az egészségmegõrzést, jó közérzetet biztosító wellness szolgáltatásaink. Gondolok itt a szaunára, vízben történõ torna, és különbözõ masszázsszolgáltatásokra. A megnõtt igényeknek megfelelõen hétvégenként bõvítettük a szolgáltatást nyújtó szakemberek létszámát. A testi, lelki egészség megõrzése legalább olyan fontos, mint a már kialakult betegség gyógyítása, így fejlesztéseink során a wellness szolgáltatásaink bõvítését is szem elõtt tartjuk. Reméljük Cegléd és környéke lakói is egyre nagyobb figyelmet, fordítanak saját jó közérzetükre, pihenésükre és ehhez partnernek találják a karnyújtásnyira lévõ immár országos szinten is elismert Ceglédi Gyógyfürdõt és Szabadidõközpontot. DR. TARKÓ IRÉN Ceglédi Gyógyfürdõ és Szabadidõközpont orvosigazgató F I Z E T E T T H I R D E T É S

19 Egészséges fogak Az ép fogazatra szükségünk van egészségünk érdekében, ugyanakkor az esztétikus megjelenés a mai sikerorientált világban szintén nagyon fontos tényezõ. ajó fogazat, az alapos rágás biztosítja az emésztõrendszer szerveinek normális mûködését, amelyhez szükséges az állkapcsok normális fejlõdése is. A megbetegedett fog fájdalmat okozhat. A fogkorona károsodása esetén lyuk keletkezhet, de a fog tartószerkezete is megbetegedhet, amelynek a következménye fogínygyulladás, fogkõ, valamint a fogak meglazulása, illetve kihullása lehet. A fogak megbetegedése elkerülhetõ gondos fogés ínyápolással: Minden étkezés után gondosan mossunk fogat. Fogyasszunk az édesség helyett, naponta többször zöldséget és gyümölcsöt. A gyermekeknél különösen figyeljünk a cukortartalmú italok mellõzésére, mert ezek már a tejfogak esetében is romláshoz vezethetnek. Óvodás-, iskoláskorú gyermekek esetében fontos a félévenkénti fogorvosi szûrõvizsgálat és utána a kiszûrt lyukas fogak betömése, valamint ha fogorvosi javaslat van rá, a fogak szabályoztatása. DR. SZABÓ ZSUZSA fogszakorvos Szent Imre Gyógyszertár 2700 Cegléd Szent Imre herceg u. 22. Tel/Fax: Gyógyászati Segédeszközök Boltja Vényes és vény nélküli segédeszközök, vérnyomásmérõk, gyógyharisnyák. Mozgást segítõ eszközök, ízületi rögzítõk, incontinencia betétek Kígyó Gyógyszertár Cegléd, Táncsics u. 1. Tel: 53/ ; Fax: 53/ kigyoceg@axelero.hu Korpásodás, zsírosodás, hajhullás... Ingyenes hajvizsgálat +tanácsadás Érdeklõdni: 53/ Zalai Gyógyszertár Cegléd, Gubody u. 17. (Postával szemben) Teljes körû esztétikai, kozmetikai és helyreállító sebészet Dr. Lerch Ferenc plaszikai sebész fõorvos Mobil: Cegléd Toldy Ferenc Kórház dr.lerch@fre .hu

20 Három kérdés 1. Ön elmegy-e március 9-én szavazni? 2. A vizitdíj és a kórházi napidíj sorsa ezen a népszavazáson el fog-e dõlni? 3. A vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése óta Ön szerint jobb lett-e az ellátás? SZENDREI LÁSZLÓ BIZTONSÁGI, ÕR: 1. Igen, én elmegyek szavazni. 2. Szerintem igen, mert biztos sokan fognak voksolni. 3. Szerencsére nem vagyok beteg, és nem szoktam orvoshoz járni, így nem tudok erre válaszolni. SULYOKNÉ NÉMETH MÁRTA, ÓVÓNÕ: 1. Mindenféleképpen elmegyek. 2. Jó lenne, ha eltörölnék a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, remélem a népszavazás eredménye pozitív lesz, bár én szerintem úgy néz ki, hogy ezek nem fognak bekövetkezni, ha el is törlik valamelyiket, más az emberek számára kevésbé kedvezõ intézkedéseket fognak alkalmazni. 3. Szerencsére én keveset járok orvoshoz, ennek következtében nem érzékelem a hátrányát, de a családtagjaim közül sajnos elég sokat járnak orvoshoz, és tõlük hallom az egészségügyi ellátás problémáit. Többek között a hosszabb várakozási idõt, és a regisztrációs problémát. SZÁRAZ ANTAL USZODAMESTER: 1. Igen, elmegyek. 2. Véleményem szerint az a baj, hogy ez már elõre eldõlt. 3. Én nagyon ritkán járok orvoshoz, így véleményt sem tudok mondani. KRENÁK LÁSZLÓNÉ, ROKKANT NYUGDÍJAS: 1. Elmegyek szavazni. 2. Nem fog most megoldódni a probléma, nekem elég szkeptikus a véleményem. 3. Az ellátás nem lett jobb, csak drágább. Közeli hozzátartozóm mire a kórházba jutott, egy nap alatt Ft-ba került, külön a háziorvosi-, majd a kórházi sürgõsségi ellátás alapján. POLÓNYI MELINDA

Az orvosnál Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok

Az orvosnál Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) 363-63-53 e-mail: down@downalapitvany.hu Az orvosnál Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok Milyen esetekben fordulunk

Részletesebben

a vizitdíj és a napidíj elsô éve

a vizitdíj és a napidíj elsô éve a vizitdíj és a napidíj elsô éve A vizitdíj és a napidíj bevezetésének fô indoka az volt, hogy a legális önrészfizetés segít visszaszorítani a hálapénzt, jelentôs bevételhez juttatja a háziorvosokat, és

Részletesebben

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 Beszámoló értékelés. 2012. július 2013. július

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 Beszámoló értékelés. 2012. július 2013. július Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 Beszámoló értékelés 2012. július 2013. július A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja projekt keretében szakemberek 2010 és 2020

Részletesebben

Beszámoló háziorvosi tevékenységről 2018.

Beszámoló háziorvosi tevékenységről 2018. Beszámoló háziorvosi tevékenységről 2018. A 2017. évben bevezetett EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) projekt kiteljesedőben van, nagy hasznát vesszük. Nagyon jól használható a lelet érkeztető

Részletesebben

Tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

Tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja Sajtóközlemény 2011. Tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 144 helyszín, közel fél millió vizsgálat, elkeserítő szűrési adatok, ez a 2010 év statisztikája. Tovább folytatódik

Részletesebben

tenyekeservek.qxd 2006.11.20. 15:20 Page 1 A HAZUGSÁG ÁRA TÉNYEK ÉS ÉRVEK A GYURCSÁNY-CSOMAGRÓL

tenyekeservek.qxd 2006.11.20. 15:20 Page 1 A HAZUGSÁG ÁRA TÉNYEK ÉS ÉRVEK A GYURCSÁNY-CSOMAGRÓL tenyekeservek.qxd 2006.11.20. 15:20 Page 1 A HAZUGSÁG ÁRA TÉNYEK ÉS ÉRVEK A GYURCSÁNY-CSOMAGRÓL tenyekeservek.qxd 2006.11.20. 15:20 Page 2 MEGSZORÍTÁSOK Gyurcsány Ferenc nyilatkozata a választások előtt:

Részletesebben

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Tájékoztatója Egyetemi Hallgatók Egészségbiztosításáról Magyarországon 1

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Tájékoztatója Egyetemi Hallgatók Egészségbiztosításáról Magyarországon 1 Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Tájékoztatója Egyetemi Hallgatók Egészségbiztosításáról Magyarországon 1 Magyar állampolgár hallgatók egészségbiztosítása Amennyiben az Eötvös Loránd Tudományegyetem

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS az Egészségügyi Szociális és Sport Bizottság 2015. március 18 -i ülésére

ELŐTERJESZTÉS az Egészségügyi Szociális és Sport Bizottság 2015. március 18 -i ülésére Iktatószám: SZ-102 /2015. Budapest Főváros I. Kerület Ferencváros Önkormányzata ELŐTERJESZTÉS az Egészségügyi Szociális és Sport Bizottság 2015. március 18 -i ülésére Tárgy: Javaslat a 3301. Egészségügyi

Részletesebben

VIZITDÍJ ÉS KÓRHÁZI NAPIDÍJ MÉRTÉKEK

VIZITDÍJ ÉS KÓRHÁZI NAPIDÍJ MÉRTÉKEK Kedves Betegeink! Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a hatályos jogi szabályozás szerint Önöknek a járó-beteg ellátás igénybevételekor VIZITDÍJAT, fekvő betegként történő ellátásukkor KÓRHÁZI NAPIDÍJAT

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Az Egészségügyi Szociális és Sport Bizottság március 8-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS Az Egészségügyi Szociális és Sport Bizottság március 8-i ülésére Budapest Főváros I. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: Sz-61/2017. ELŐTERJESZTÉS Az Egészségügyi Szociális és Sport Bizottság 2017. március 8-i ülésére Tárgy: Javaslat a 3301. Egészségügyi

Részletesebben

TERVEZET DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZÉPTÁVÚ IFJÚSÁGPOLITIKAI KONCEPCIÓJA

TERVEZET DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZÉPTÁVÚ IFJÚSÁGPOLITIKAI KONCEPCIÓJA TERVEZET DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZÉPTÁVÚ IFJÚSÁGPOLITIKAI KONCEPCIÓJA 2005-2010 TARTALOM 1. Bevezető... 3. oldal 2. Az ifjúsági korosztály Dunaújvárosban... 5. oldal 3. Az önkormányzat ifjúsági

Részletesebben

Szűrőprogram

Szűrőprogram Bp. XV. Önkormányzat Dr. Vass László Eü. Intézmény Főigazgató főorvos: Dr. Sólyom Olimpia Szűrőprogram 2013-2017 Kampányvezető: Dr. Wallner Éva XX. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XV. Országos

Részletesebben

Tisztelt Elnök Asszony! bizottsági módosító javaslatot

Tisztelt Elnök Asszony! bizottsági módosító javaslatot orszagg l tala Magyar Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága romá. r i 1o931454 Érkezett: 2006 NOV 3 0. Bizottsági módosító javaslat Dr. Szili Katalin asszonynak, az Országgyűlés elnökének Helyben Tisztelt

Részletesebben

Veszprémben is megszólalt a Szívhang

Veszprémben is megszólalt a Szívhang Betegszoba 2011.04.28. http://www.betegszoba.hu/cikkek/sziv_es_errendszer/veszpremben_is_megszolalt_a_szivhang/ A Szívhang program a következő állomásán is elérte célját, hiszen a Petőfi Színház színészeinek

Részletesebben

AKTUÁLIS. Beszámoló a város közbiztonsági helyzetérõl "Hiszek benne, hogy el kell rettenteni a bûnelkövetõket"

AKTUÁLIS. Beszámoló a város közbiztonsági helyzetérõl Hiszek benne, hogy el kell rettenteni a bûnelkövetõket AKTUÁLIS Beszámoló a város közbiztonsági helyzetérõl "Hiszek benne, hogy el kell rettenteni a bûnelkövetõket" A város közbiztonságának helyzetérõl, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekrõl, valamint

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselőtestületének. 2007. május 07-én megtartott üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselőtestületének. 2007. május 07-én megtartott üléséről J E G Y Z Ő K Ö N Y V Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselőtestületének 2007. május 07-én megtartott üléséről 1 - 2 - Készült: Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2007. május 07-én

Részletesebben

ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV

ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV Kedves páciensem, kérem, válaszoljon részletesen minden kérdésre, mielőtt a tanácsadást elkezdenénk. Eljövetelének motivációja: barátok, ismerősök ajánlása önálló kezdeményezés

Részletesebben

Budakalász Város Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. a Képviselő-testület június 28-ai ülésére

Budakalász Város Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. a Képviselő-testület június 28-ai ülésére Budakalász Város Polgármestere 131/2012.(VI.28.) számú előterjesztés E L ŐT E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2012. június 28-ai ülésére Tárgy: Beszámoló a Védőnői Szolgálat 2011. évben végzett munkájáról

Részletesebben

A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám 2009. február

A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám 2009. február A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám TARTALOM - Nemzetközi Fogyatékos Nap Nyíregyházán - Karácsonyi ünnepség Tégláson - Vakos bejárás a Fórumban - Braille Emlékülés

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek. Ez a lista az érettségi

Részletesebben

TOLD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2013. ÁPRILIS 29-I NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE

TOLD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2013. ÁPRILIS 29-I NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE TOLD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2013. ÁPRILIS 29-I NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE Rendeletek: 7/2013. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 8/2013. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 9/2013. (IV.30.)

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

JÓ GYAKORLATOK AZ IDŐSELLÁTÁS TERÜLETÉN

JÓ GYAKORLATOK AZ IDŐSELLÁTÁS TERÜLETÉN Területi Együttműködést Segítő Programok Kialakítása a Szentlőrinci Járásban előadás sorozat JÓ GYAKORLATOK AZ IDŐSELLÁTÁS TERÜLETÉN Előadó: Dr. Örkényi Anna Mindjárt születésünk pillanatában szüleink

Részletesebben

2006. II. évfolyam 1. szám - 1 -

2006. II. évfolyam 1. szám - 1 - 2006. II. évfolyam 1. szám - 1 - - 2 - Jeles napok. Civil szervezetek - 3 - 1.) Képvisel-testület határozatai, rendeletei: 1/2006. (II.03) számú határozatával a képvisel-testület arról döntött, hogy pályázatot

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. sz. Készítette: Fodorné Szabó Mária E L Ő T E R J E S Z T É S megüresedett házi gyermekorvosi körzet betöltésére irányuló pályázat kiírására

Részletesebben

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019.

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Ötévfolyamos nyelvi képzés 9.ny évfolyam : Beginner ( kezdő) szinten Tematikai egység, Témakör I. SZEMÉLYES VONATKOZÁSOK, SZÁRMAZÁS, CSALÁD

Részletesebben

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez Témakörök az idegen nyelvi érettségihez TÉMAKÖR 1. Személyes vonatkozások, család 2. Ember és társadalom Középszint A vizsgázó személye, életrajza, életének fontos állomásai (fordulópontjai) Családi élet,

Részletesebben

Tájékoztató intézményi étkeztetéssel kapcsolatban

Tájékoztató intézményi étkeztetéssel kapcsolatban Tájékoztató intézményi étkeztetéssel kapcsolatban Tájékoztatom, hogy a közétkeztetéssel kapcsolatos feladatokat a Nagykanizsai Gazdasági Ellátó Szervezet /NaGESZ/ látja el. (Nagykanizsa, Fő út 8.) Az étkeztetéssel

Részletesebben

E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v -

E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v - Az egészség nem minden, de az egészség nélkül a minden is semmi. E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v - (Arthur Schopenhauer) Életkora Neme (kérem, húzza alá) nő férfi Legmagasabb iskolai végzettsége

Részletesebben

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA. képzési. tájékoztató. 2011/2012-es tanév. esti és levelező. Pécs 2011

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA. képzési. tájékoztató. 2011/2012-es tanév. esti és levelező. Pécs 2011 SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA képzési tájékoztató 2011/2012-es tanév esti és levelező 1223 0255 1478 Pécs 2011 az esti és levelező tagozatos képzés általános tudnivalói Az iskola alapítványi fenntartású

Részletesebben

Igazságos és színvonalas oktatást mindenkinek

Igazságos és színvonalas oktatást mindenkinek Igazságos és színvonalas oktatást mindenkinek Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter tájékoztatója 2006. június 27. 1 A reformokat folytatni kell! Az elmúlt négy év eredményei: A Világ-Nyelv

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. bizottsági elnök-helyettes. településfejlesztési és pályázati osztályvezető

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. bizottsági elnök-helyettes. településfejlesztési és pályázati osztályvezető J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Hatvan Város Önkormányzata Képviselő-testülete Jogi és Ellenőrzési Bizottságának 2014. január 27-én a Városháza emeleti kistermében 9 00 órai kezdettel megtartott üléséről.

Részletesebben

Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember

Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember Tisztelt Kőteleki Lakosok! Az augusztus 20-i hétvégén sikeresen megrendezésre kerültek a falunapi programjaink. Rendezvényünk kiemelt eseménye volt a testvér

Részletesebben

Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztály Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, Székesfehérvár

Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztály Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, Székesfehérvár II. Gyermeksürgősségi Konferencia Budapest 2017.09.15-16. MEGVALÓSÍTANDÓ! MEGVALÓSÍTHATÓ-E? Párhuzamosságok feloldása a gyermek sürgősségi ellátásban SIMON GÁBOR Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztály

Részletesebben

A MUNKÁSIFJÚSÁG GYÓGYÜDÜLTETÉSÉNEK TÁRSADALOMEGÉSZSÉGÜGYI ÉS TÁRSADALOMNEVELŐI JELENTŐSÉGE ÍRTA: DR. BATIZ DÉNES

A MUNKÁSIFJÚSÁG GYÓGYÜDÜLTETÉSÉNEK TÁRSADALOMEGÉSZSÉGÜGYI ÉS TÁRSADALOMNEVELŐI JELENTŐSÉGE ÍRTA: DR. BATIZ DÉNES A MUNKÁSIFJÚSÁG GYÓGYÜDÜLTETÉSÉNEK TÁRSADALOMEGÉSZSÉGÜGYI ÉS TÁRSADALOMNEVELŐI JELENTŐSÉGE ÍRTA: DR. BATIZ DÉNES Azt olvassuk a Társadalombiztosító Intézet jogelődjének, az Országos Munkásbiztosító Pénztárnak

Részletesebben

Dankovics Gergely. Dr. Barna István MÁESZ ÚJDONSÁGOK 2019 MAGYARORSZÁG ÁTFOGÓ EGÉSZSÉGVÉDELMI SZŰRŐPROGRAMJA

Dankovics Gergely. Dr. Barna István MÁESZ ÚJDONSÁGOK 2019 MAGYARORSZÁG ÁTFOGÓ EGÉSZSÉGVÉDELMI SZŰRŐPROGRAMJA NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Dankovics Gergely Programigazgató Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020-2030 Dr. Barna István Szakmai Bizottság elnöke Magyarország átfogó

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann

Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann e.boros@rehabint.hu FESZ kongresszus 2012. szept. 28-30. Velence Téma fontossága Rehabilitáció folyamat Ellátás minősége folyamatosság, egyenletes színvonal Gazdaságosság

Részletesebben

Akikért a törvény szól

Akikért a törvény szól SZISZIK ERIKA KLÉR ANDREA Akikért a törvény szól Családsegítõ és gyermekjóléti szolgálatunk keretein belül olyan kutatást végeztünk Zuglóban, amelyben igyekeztünk képet kapni a kerületben veszélyeztetettként

Részletesebben

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA. képzési. tájékoztató. 2012/2013-as tanév. esti és levelező. Pécs 2012

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA. képzési. tájékoztató. 2012/2013-as tanév. esti és levelező. Pécs 2012 SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA képzési tájékoztató 2012/2013-as tanév esti és levelező 1223 0255 1478 Pécs 2012 az esti és levelező tagozatos képzés általános tudnivalói Az iskola alapítványi fenntartású

Részletesebben

#énisszavazniakarok. Európai Parlamenti választások 2019

#énisszavazniakarok. Európai Parlamenti választások 2019 #énisszavazniakarok Választójogot Mindenkinek! Európai Parlamenti választások 2019 Európai Parlamenti Választások 2019-ben 2019. májusban európai parlamenti választások lesznek. Ez nagyon fontos minden

Részletesebben

SZERVEZETT LAKOSSÁGI SZŰRÉS JELENTŐSÉGE A VIII. KERÜLETI LAKOSOK ÉLETÉBEN SZABÓNÉ JUHÁSZ JULIÁNNA MSC INTÉZETVEZETŐ FŐNŐVÉR

SZERVEZETT LAKOSSÁGI SZŰRÉS JELENTŐSÉGE A VIII. KERÜLETI LAKOSOK ÉLETÉBEN SZABÓNÉ JUHÁSZ JULIÁNNA MSC INTÉZETVEZETŐ FŐNŐVÉR SZERVEZETT LAKOSSÁGI SZŰRÉS JELENTŐSÉGE A VIII. KERÜLETI LAKOSOK ÉLETÉBEN SZABÓNÉ JUHÁSZ JULIÁNNA MSC INTÉZETVEZETŐ FŐNŐVÉR TARTALOM Szervezett lakossági szűrés Alkalomszerű szűrések Szűrőszombatok a VIII.

Részletesebben

International Ambulance Service Kft. 2049. Diósd Pf.19. Érd Központi Orvosi Ügyelet Felnőtt és gyermek ügyelet. 2012.

International Ambulance Service Kft. 2049. Diósd Pf.19. Érd Központi Orvosi Ügyelet Felnőtt és gyermek ügyelet. 2012. Érd Központi Orvosi Ügyelet Felnőtt és gyermek ügyelet 2012. évi beszámolója I. Ellátási terület: 2005.02.01-től Érd városában, illetve a négy környező településen (Diósdon, Tárnokon, Sóskúton, és Pusztazámoron)

Részletesebben

2018/2019. TANÉVI XVIII. FEKVENYOMÁS DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ VERSENYKIÍRÁSA

2018/2019. TANÉVI XVIII. FEKVENYOMÁS DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ VERSENYKIÍRÁSA 2018/2019. TANÉVI XVIII. FEKVENYOMÁS DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ VERSENYKIÍRÁSA A Fekvenyomás Diákolimpiát az oktatásért felelős miniszter a Magyar Diáksport Szövetséggel (a továbbiakban: MDSZ) közösen

Részletesebben

Szívhang Egerben. Egri online 2011.04.14. http://www.egri-hirhatar.hu/hirek/szivhang-egerben

Szívhang Egerben. Egri online 2011.04.14. http://www.egri-hirhatar.hu/hirek/szivhang-egerben Szívhang Egerben Egri online 2011.04.14. http://www.egri-hirhatar.hu/hirek/szivhang-egerben Magyarországon 65 ezer ember hal meg szív- és érrendszeri betegségekben. Közel 2,5 millió ember szenved magas

Részletesebben

Prof. Dr. Kiss István. Dankovics Gergely MAGYARORSZÁG ÁTFOGÓ EGÉSZSÉGVÉDELMI SZŰRŐPROGRAMJA NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON

Prof. Dr. Kiss István. Dankovics Gergely MAGYARORSZÁG ÁTFOGÓ EGÉSZSÉGVÉDELMI SZŰRŐPROGRAMJA NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Prof. Dr. Kiss István Szakmai Bizottság elnöke Dankovics Gergely Programigazgató Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 European National

Részletesebben

Beszámoló az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról

Beszámoló az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról Beszámoló az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) 96. (6) bekezdése

Részletesebben

HANTOS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLTÉNEK. 2015. november 24-i NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE

HANTOS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLTÉNEK. 2015. november 24-i NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE HANTOS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLTÉNEK 2015. november 24-i NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE Határozatok: Hantos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 145/2015.(XI.24.) számú határozata

Részletesebben

Beszámoló a Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács 2014-es tevékenységéről

Beszámoló a Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács 2014-es tevékenységéről Beszámoló a Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács 2014-es tevékenységéről Célok és megvalósításuk: 1. A kistérség tehetséges fiataljainak vagy tehetségígéreteinek felkutatása, adatbázis létrehozása,

Részletesebben

Partneri elégedettségmérés 2007/2008 ÖSSZEFOGLALÓ A PARTNERI ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL 2007/2008. TANÉV

Partneri elégedettségmérés 2007/2008 ÖSSZEFOGLALÓ A PARTNERI ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL 2007/2008. TANÉV ÖSSZEFOGLALÓ A PARTNERI ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL. TANÉV 1 Bevezető Iskolánk minőségirányítási politikájának megfelelően ebben a tanévben is elvégeztük partnereink elégedettségének mérését. A felmérésre

Részletesebben

Rétság Városi Sport Egyesület

Rétság Városi Sport Egyesület - Rétság Városi Sport Egyesület - Részlet az alapszabályból: A Rétság Városi Sport Egyesület az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény alapján önállóan m köd társadalmi szervezet. Az egyesület a

Részletesebben

Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évének Magyarországi Programja

Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évének Magyarországi Programja Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évének Magyarországi Programja 1. Bevezetés Az Európai Unió a nyolcvanas évek óta minden évben kiválaszt egy európai szemszögből fontos témát,

Részletesebben

Az iskola nem az élet előszobája, hanem a való élet. Stephen Fry. Szász Endre Általános Iskola és Művészeti Iskola ALSÓ TAGOZATÁNAK MUNKATERVE

Az iskola nem az élet előszobája, hanem a való élet. Stephen Fry. Szász Endre Általános Iskola és Művészeti Iskola ALSÓ TAGOZATÁNAK MUNKATERVE Az iskola nem az élet előszobája, hanem a való élet. Stephen Fry. Szász Endre Általános Iskola és Művészeti Iskola ALSÓ TAGOZATÁNAK MUNKATERVE a 2018/2019-es tanévre Odor Zsuzsanna mkv. 1 A munkaközösség

Részletesebben

93/2018. (IV.24.) határozat 1. melléklete:

93/2018. (IV.24.) határozat 1. melléklete: 93/2018. (IV.24.) határozat 1. melléklete: Tájékoztatós információk a háziorvosi feladat ellátásról a 2017-es évről Dr. Jambrikné Dr. Takács Imola Munkánk része a primer és szekunder prevenció, akut és

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testülete 8100 Várpalota, Gárdonyi Géza u. 39. Tel: 592-660 Pf.: 76. fax: 592-676 e-mail: varpalota@varpalota.hu E L Ő T E R J E S Z T É S Várpalota Város Önkormányzati

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ TISZTELT VÁLASZTÓPOLGÁR!

ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ TISZTELT VÁLASZTÓPOLGÁR! ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ TISZTELT VÁLASZTÓPOLGÁR! A Magyar Köztársaság Elnökének döntése alapján 2006. október 1- jén ismét települési önkormányzati képviselők, polgármesterek és megyei közgyűlési

Részletesebben

Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018

Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018 Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018 Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek.

Részletesebben

file:///c:/docume~1/barany~1/locals~1/temp/rar$ex26.297... Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Dátum : 2005.12.07. - 2000 Credit: 0000

file:///c:/docume~1/barany~1/locals~1/temp/rar$ex26.297... Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Dátum : 2005.12.07. - 2000 Credit: 0000 Dátum : 2005.12.07. - 2000 Adó : ATV Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Credit: 0000 - A mûsorvezetõ következõ vendége, Szolnoki Andrea fõpolgármester-helyettes. Öt budapesti kórház indít egy programot, méghozzá

Részletesebben

Tömör István Balatonkenese Város polgármestere

Tömör István Balatonkenese Város polgármestere POLGÁRŐR EGYESÜLET BALATONKENESE-BALATONAKARATTYA 8174. Balatonkenese, Vörösmarty tér 8. e-mail: balatonkenese.polgarorseg@gmail.com Tel.: 06-30-621-58-71 Iktsz: 36/2013/05 Tömör István Balatonkenese Város

Részletesebben

S P O R T E D Z Ő S Z A K K É P E S Í T É S

S P O R T E D Z Ő S Z A K K É P E S Í T É S SEMMELWEIS EGYETEM Testnevelési és Sporttudományi Kar Felnőttképzési Csoport 1123 Budapest, XII. Alkotás u. 44. Csoportvezető: Nagy Dóra Tel.: 487-9247, Fax.: 356-6337 Email: ndori@mail.hupe.hu A nem olimpiai

Részletesebben

T A R T A L O M M U T A T Ó

T A R T A L O M M U T A T Ó TARTALO M M UTAT Ó 1. Beszámoló Szentgotthárd Város Önkormányzata 2009. évi költségvetésének I-III. negyedéves teljesítéséről. 2. A fizetőparkolók működésének és igénybevételének rendjéről szóló rendelet

Részletesebben

Beszámoló a Tanyagondnoki szolgálat évi munkájáról

Beszámoló a Tanyagondnoki szolgálat évi munkájáról Tanyagondnoki Szolgálat 4445. Nagycserkesz Lenin u. 10. sz. Beszámoló a Tanyagondnoki szolgálat 2014. évi munkájáról Készítette: Kósa Csaba Tanyagondnok Tanyagondnoki Szolgálat 4445. Nagycserkesz Lenin

Részletesebben

Közzétételi lista. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége.

Közzétételi lista. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége. Közzétételi lista A 11/1994. (VI. 8.). MKM rendelet 8 (6) bekezdése kötelezi az intézményeket arra, hogy szülőket tájékoztassák az eredményességükről, felkészültségükről, a személyi feltételeihez kapcsolódó

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK 2014.10.12. Ön gondolta volna? 2014 9. szám. VII. évfolyam

ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK 2014.10.12. Ön gondolta volna? 2014 9. szám. VII. évfolyam VII. évfolyam 2014 9. szám Ön gondolta volna? Ahogyan azt a www.dunaharasztima.hu portál szeptember 11-i híréből megtudhattuk, tizenkét év után az idei önkormányzati választásokon jelenlegi polgármesterünknek

Részletesebben

Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. június 22-én megtartott soros nyílt üléséről készült jegyzőkönyv

Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. június 22-én megtartott soros nyílt üléséről készült jegyzőkönyv Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. június 22-én megtartott soros nyílt üléséről készült jegyzőkönyv T a r t a l o m : Jegyzőkönyv Jelenléti ív Mellékletek Határozat száma 58/2015.(VI.03.)

Részletesebben

T/... számú. törvényjavaslat. a 2008. március 9-i országos ügydöntő népszavazásokon hozott döntések végrehajtásáról

T/... számú. törvényjavaslat. a 2008. március 9-i országos ügydöntő népszavazásokon hozott döntések végrehajtásáról A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/... számú törvényjavaslat a 2008. március 9-i országos ügydöntő népszavazásokon hozott döntések végrehajtásáról Előadó: dr. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter 2008. március

Részletesebben

Újvárosi városrészi nap. LEADER rendezvény. Beszámoló

Újvárosi városrészi nap. LEADER rendezvény. Beszámoló Újvárosi városrészi nap LEADER rendezvény Beszámoló A rendezvény helyszíne: 6800 Hódmezővásárhely, Széchenyi tér A rendezvény időpontja: 2012. július 21. A Visszhang utcai Olvasókör 12 éve rendezi meg

Részletesebben

A TÁRKI ADATFELVÉTELEINEK DOKUMENTUMAI. Népszavazás. Omnibusz 2008/02. A kutatás dokumentációja

A TÁRKI ADATFELVÉTELEINEK DOKUMENTUMAI. Népszavazás. Omnibusz 2008/02. A kutatás dokumentációja A TÁRKI ADATFELVÉTELEINEK DOKUMENTUMAI Népszavazás Omnibusz 2008/02 A kutatás dokumentációja 2008 2 Az adatfelvételben közreműködtek: Balogh Anikó Czeglédi Tibor Dencső Blanka Fáklya Éva Németh Valéria

Részletesebben

http://mszp.hu/calendar

http://mszp.hu/calendar 2012.06.21. csütörtök Továbbra is folytatható a szakszerű libatömés Magyarországon Javíthatatlan költségvetés Négymillióan a létminimum alatt Enni vagy nem lenni: az itt a kérdés! Megyeházákból szellemházak?

Részletesebben

4. A MagHáz Centrum Nonprofit Kft. 2016. évi üzleti terve 2016. február 11. ELŐTERJESZTÉS

4. A MagHáz Centrum Nonprofit Kft. 2016. évi üzleti terve 2016. február 11. ELŐTERJESZTÉS 4. A MagHáz Centrum Nonprofit Kft. 2016. évi üzleti terve 2016. február 11. ELŐTERJESZTÉS Maglód Város Önkormányzat Képviselőtestületének 2016. február 11-ei ülésére 4. napirend Tárgya: Előadó: A MagHáz

Részletesebben

2014 RKSZ Önvédelmi Nemzetkőzi Kupa

2014 RKSZ Önvédelmi Nemzetkőzi Kupa 2014 RKSZ Önvédelmi Nemzetkőzi Kupa Amatőr és Profi Meghívásos Nyílt Verseny VERSENYKIÍRÁS A verseny célja: - a 2014 évi RKSZ II. önvédelmi Nemzetkőzi Kupa bajnoki címek eldöntése - a Magyar és Nemzetkőzi

Részletesebben

3. számú JEGYZŐKÖNYV

3. számú JEGYZŐKÖNYV 3. számú JEGYZŐKÖNYV Készült: 2015. február 04. napján 17 óra 35 perces kezdettel, Rétság Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának hivatalos helyiségében megtartott rendkívüli Képviselő-testületi ülésen

Részletesebben

Szolnoki Szolgáltatási Szakközép- és Szakiskola Vásárhelyi Pál Közgazdasági, Egészségügyi és Idegenforgalmi Két Tanítási Nyelvű Tagintézmény

Szolnoki Szolgáltatási Szakközép- és Szakiskola Vásárhelyi Pál Közgazdasági, Egészségügyi és Idegenforgalmi Két Tanítási Nyelvű Tagintézmény Szociális gondozó és ápoló OKJ szám: 33 762 01 0010 33 02 FEOR szám: 3313 Szolnoki Szolgáltatási Szakközép- és Szakiskola Vásárhelyi Pál Közgazdasági, Egészségügyi és Idegenforgalmi Két Tanítási Nyelvű

Részletesebben

KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE

KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE 2143 Kistarcsa, Szabadság út 48. Telefon: (28)- 507-133 Fax: (28)-470-357 Nyílt ülésen tárgyalandó ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2015. április 29-i ülésére

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2005. február 14-i ülésére Tárgy: A személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjai megállapításának szabályairól szóló többször

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült Gomba Község Önkormányzati Képviselő-testületének 2008. november 13-án 15 órai kezdettel megtartott nyilvános üléséről. Jelen voltak: jelenléti ív alapján Üdvözölte az ülésen

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS MEGERŐSÍTÉSÉNEK KONCEPCIÓJA

AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS MEGERŐSÍTÉSÉNEK KONCEPCIÓJA 2. melléklet az előterjesztéshez AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS MEGERŐSÍTÉSÉNEK KONCEPCIÓJA EGÉSZSÉGÜGYÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG 2015. április Tartalom BEVEZETÉS...4 A stratégiai dokumentum célja és előzménye...4

Részletesebben

A magyar közvélemény és az Európai Unió

A magyar közvélemény és az Európai Unió A magyar közvélemény és az Európai Unió A magyar közvélemény és az Európai Unió 2016. június Szerzők: Bíró-Nagy András Kadlót Tibor Köves Ádám Tartalom Vezetői összefoglaló 4 Bevezetés 8 1. Az európai

Részletesebben

Dunaszerdahely Város 2016/... sz. általános érvényű rendelete

Dunaszerdahely Város 2016/... sz. általános érvényű rendelete Város az önkormányzatokról szóló 1990. évi 369. törvény 6. (1) bekezdése, a közoktatásról szóló 2003. évi 596. törvény 6. (2) bek. és (12) bek. d) pontja, a közigazgatás költségvetési szabályairól szóló

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV SOROS NYÍLT KISZOMBOR 2016. február 23.

JEGYZŐKÖNYV SOROS NYÍLT KISZOMBOR 2016. február 23. JEGYZŐKÖNYV SOROS NYÍLT KISZOMBOR 2016. február 23. JEGYZŐKÖNYV Készült Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. február 23. napján 9 órai kezdettel megtartott soros nyílt üléséről.

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült Polgárdi Város Képviselő-testület 2007. november 27. napján 14.00 órakor megtartott ülésén.

JEGYZŐKÖNYV. Készült Polgárdi Város Képviselő-testület 2007. november 27. napján 14.00 órakor megtartott ülésén. JEGYZŐKÖNYV Készült Polgárdi Város Képviselő-testület 2007. november 27. napján 14.00 órakor megtartott ülésén. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal alagsori terme Jelen vannak: Borbély István polgármester,

Részletesebben

Általános és komplex. egy kézben! Budapesti VE VIP Központ. Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Budapesti Egészségügyi Központ

Általános és komplex. egy kézben! Budapesti VE VIP Központ. Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Budapesti Egészségügyi Központ Megelõzés és gyógyítás egy kézben! Általános és komplex szûrõok Budapesti VE VIP Központ Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Budapesti Egészségügyi Központ 1062 Budapest, Podmaniczky út 109. +36

Részletesebben

5./ A Székesfehérvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodásának módosítása.

5./ A Székesfehérvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodásának módosítása. JEGYZŐKÖNYV Készült Polgárdi Város Képviselő-testület 2011. szeptember 26. napján 16.00 órakor megtartott testületi ülésén. Az ülés helye: Polgárdi Polgármesteri Hivatal Polgárdi, Batthyány u. 132. Jelen

Részletesebben

Egészségügyi ellátási szerződés önálló orvosi tevékenység végzéséről

Egészségügyi ellátási szerződés önálló orvosi tevékenység végzéséről Szám: 07-7/426-3/2011. Egészségügyi ellátási szerződés önálló orvosi tevékenység végzéséről amely létrejött egyrészről Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata (7601 Pécs, Széchenyi tér 1.) képviseletében

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról szóló 216. évi CLV. törvény

Részletesebben

December havi programok

December havi programok December havi programok December 3-án kezdődik a korcsolya. Középső csoportos kortól (aki 2014. augusztus 31- ig betölti az 5 évet) lehet korcsolyázni. Az első turnus nyolc alkalom, ez január közepéig

Részletesebben

IV. Pannon-Kupa Nemzetközi Gumiasztal Verseny TSE november Veszprém M E G H Í V Ó. IV. PANNON-KUPA Nemzetközi Gumiasztal versenyre.

IV. Pannon-Kupa Nemzetközi Gumiasztal Verseny TSE november Veszprém M E G H Í V Ó. IV. PANNON-KUPA Nemzetközi Gumiasztal versenyre. Kedves Sportbarát! IV. Pannon-Kupa Nemzetközi Gumiasztal Verseny M E G H Í V Ó 2009. 09. 27. Szeretettel meghívom a klubodat a IV. PANNON-KUPA Nemzetközi Gumiasztal versenyre. A verseny 2009. november

Részletesebben

1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15.

1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15. Szakmai beszámoló a kerületi kortárssegítő képzésről 1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15. 2. A képzés további időpontjai és helyszíne:

Részletesebben

2. Beszámoló az Orvosi Ügyelet évi tevékenységéről március 22. ELŐTERJESZTÉS

2. Beszámoló az Orvosi Ügyelet évi tevékenységéről március 22. ELŐTERJESZTÉS ELŐTERJESZTÉS Maglód Város Önkormányzat Képviselőtestületének 2018. március 22-ai ülésére 2. napirend Tárgya: Előadó: Beszámoló az Orvosi Ügyelet 2017. évi tevékenységéről. Dr. Papp László ügyvezető, ügyeletvezető

Részletesebben

Higgy abban, hogy az. EGÉSZSÉG megőrzése. a legjobb befektetés. Csoportos egészségbiztosítás. Med 4 Group. Higgy magadban.

Higgy abban, hogy az. EGÉSZSÉG megőrzése. a legjobb befektetés. Csoportos egészségbiztosítás. Med 4 Group. Higgy magadban. Higgy abban, hogy az EGÉSZSÉG megőrzése a legjobb befektetés. Csoportos egészségbiztosítás Med 4 Group Higgy magadban. Higgy abban, hogy GONDOSKODHATSZ munkavállalóid egészségéről. Csoportos egészségbiztosításunkkal

Részletesebben

Falukirándulás. Gépjárműadó. Hulladék elhelyezése. Művelődési ház és közösségi ház bérleti díj. Óvodai kezdőcsomag. Szelektív hulladék

Falukirándulás. Gépjárműadó. Hulladék elhelyezése. Művelődési ház és közösségi ház bérleti díj. Óvodai kezdőcsomag. Szelektív hulladék Falukirándulás Tisztelt Lakosaink! Az idei falukirándulásra megfelelő létszámú résztvevő jelentkezett. Az úti cél: Pécs és környéke Időpont: 2017. 10. 07-08. (szombat vasárnap) Részvételi díj: 3.000,-

Részletesebben

Használói elégedettségvizsgálat 2015.

Használói elégedettségvizsgálat 2015. Használói elégedettségvizsgálat 2015. Könyvtárunk MSZ EN ISO 9001:2009 Minőségirányítási rendszerének megfelelően látogatóink könyvtárhasználati szokásait és elégedettségét vizsgáltuk kérdőív segítségével.

Részletesebben

A SZERKESZTÕSÉG POSTÁJÁBÓL

A SZERKESZTÕSÉG POSTÁJÁBÓL A SZERKESZTÕSÉG POSTÁJÁBÓL A Martfûi Közéleti Magazin elõzõ számában az önkormányzati tudósítást olvasva szükségét érzem annak, hogy azt kiegészítsem, mivel néhány részletét igen egyoldalúnak találtam.

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Önkormányzati Képviselő-testület 8294 Kapolcs Száma: 271-10/2012. J e g y z ő k ö n y v Készült: Kapolcs község Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. július 9-én (hétfőn) 18 órai kezdettel megtartott

Részletesebben

Öngyógyító Lenti Kistérség. Egészségfejlesztés az összefogás erejével. Dr. Fekete Zoltán Öngyógyító Lenti Kistérség Nyitó konferencia 2014. 02. 28.

Öngyógyító Lenti Kistérség. Egészségfejlesztés az összefogás erejével. Dr. Fekete Zoltán Öngyógyító Lenti Kistérség Nyitó konferencia 2014. 02. 28. Öngyógyító Lenti Kistérség Egészségfejlesztés az összefogás erejével Dr. Fekete Zoltán Öngyógyító Lenti Kistérség Nyitó konferencia 2014. 02. 28. Összefogás - Együttműködés Egészségügyi kormányzat OEFI

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

KÉSZÜLT: Badacsonytördemic Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. szeptember 13. napján megtartott nyilvános, rendes üléséről.

KÉSZÜLT: Badacsonytördemic Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. szeptember 13. napján megtartott nyilvános, rendes üléséről. BADACSONYTÖRDEMIC KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETE Szám: 19/2012 J E G Y Z Ő K Ö N Y V KÉSZÜLT: Badacsonytördemic Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. szeptember 13. napján megtartott

Részletesebben

Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Zalaegerszeg, Kisfaludy u /2015. tanév.

Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Zalaegerszeg, Kisfaludy u /2015. tanév. 2 Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Zalaegerszeg, Kisfaludy u.2. 2014/2015. tanév programjai 2014. SZEPTEMBER HAVI PROGRAM 1. HÉTFŐ Első tanítási nap 2. KEDD

Részletesebben

TISZA CIPŐGYÁR KULTÚROTTHONÁNAK TÁJÉKOZTATÓJA

TISZA CIPŐGYÁR KULTÚROTTHONÁNAK TÁJÉKOZTATÓJA TISZA CIPŐGYÁR KULTÚROTTHONÁNAK TÁJÉKOZTATÓJA Felelő* kiadó: A kultúrotthon igazgatója Az MSZMP művelődési irányelvei meghatározzák, hogy elsősorban a munkásosztályunk művelődését biztosítsuk A közeljövőben

Részletesebben