B E S Z Á M O L Ó a Képviselő-testülethez

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "B E S Z Á M O L Ó a Képviselő-testülethez"

Átírás

1 1 FÖLDES KÖZSÉGI KÖNYVTÁR IGAZGATÓJA 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 6. /Fax: (54) ; Iktatószám: 722-4/ B E S Z Á M O L Ó a Képviselő-testülethez a Földes Községi Könyvtárban végzett szakmai munkáról (2017. január december 31.) Készítette: Gondáné Gaál Annamária könyvtárigazgató KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉS FÖLDES, FEBRUÁR 22.

2 2 Tisztelt Polgármester Asszony! Tisztelt Képviselő-testület! Vezetői megbízásom első évétől, 2008-tól minden évben elkészítettem a beszámolómat a Földes Községi Könyvtárban végzett szakmai munkáról, kiegészítve a következő év munkaével. Az elmúlt évek során Dr. Szabó Irma Ibolya Képviselő Asszony, az Egészségügyi, Ifjúsági, Kulturális és Szociális Bizottság elnöke, több szerkezeti változást is javasolt előbb a beszámoló, majd a munka szerkezetében. Elképzeléseinek helyes irányvonalát igazolják azok a jogszabályi változások, amelyek január 1-től léptek hatályba és érintik a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló évi CXL. törvényt (a továbbiakban: Kultv.) is. A CLXXX. törvény az egyes kulturális és sporttárgyú törvények, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról kimondja, hogy: (7) A Kultv a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki: (2a) A települési könyvtár az éves szakmai munkaét és az éves szakmai beszámolóját megőrzés és hozzáférhetővé tétel céljából a fenntartó általi elfogadást követően 15 napon belül megküldi a megyei hatókörű városi könyvtár részére. (8) A Kultv a a következő n) ponttal egészül ki: [A megyei hatókörű városi könyvtár a megye egész területére vonatkozóan az 55. (1) bekezdésében és a 65. (2) bekezdésében foglaltakon túl állami feladatként] n) elektronikus formában megőrzi és hozzáférhetővé teszi a települési könyvtárak éves szakmai beszámolóját és munkaét. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a beszámolók és munkaek megírásához sablont készített, amelyet a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Megyei Szolgáltatási Osztálya továbbított részünkre. Ez alapján kellett a beszámolót és a munkaet elkészíteni, melyet a Képviselő-testület elé kell terjeszteni. A fenntartó általi elfogadást követően február 28-ig el kell küldeni a Megyei Szolgáltatási Osztály számára. A helyes kitöltést segítendő, február 5-én szakmai műhelynapot szerveztek a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban, amelyen részt vettem. A február 14-i anyagleadási határidő miatt igen szűkös időkeret maradt a munkára, a terjedelmes táblázatok kitöltésére és a szöveges magyarázatok elkészítésére, de a legjobb tudásom szerint igyekeztem eleget tenni a feladatnak. Itt szeretném megköszönni a Tisztelt Képviselő-testületnek, hogy 2015 óta minden költségvetési évben egy-egy szerényebb összeggel emelte a beszerzési kertünket. Ezzel a döntésükkel hozzájárultak egy - a településünk méretéhez képest - a könyvtári szakértői vizsgálat által is jónak ítélt gyűjteményezés megvalósulásához. Szolgáltatásaink igénybevételének mértéke, rendezvényeink látogatottsága, valamint a szakértői véleményezés megállapításai is alátámasztják, hogy mind iskolai könyvtárként, mind közművelődési könyvtárként egyaránt fontos feladatot látunk el a településen.

3 3 Nagyban hozzájárulnak a könyvtár eredményes működéséhez munkatársaim, Szőllősy Józsefné és Tóth Miklósné könyvtárosok, akik több évtizedes szakmai tapasztalattal a hátuk mögött, töretlen elhivatottsággal végezik munkájukat. Vezetőként arra törekszem, hogy a könyvtári szolgáltatásokkal szemben támasztott XXI. századi elvárásoknak, a helyi igényeknek, az iskolai oktatási céljainak és a törvényi előírásoknak is megfeleljünk. Továbbra is hiszem, és naponta megtapasztalom, hogy tevékenységünkkel van létjogosultságunk Földes nagyközség művelődési palettáján és segítjük az élethosszig tartó tanulás, az önképzés és művelődés igényének növekedését, hozzájárulunk a kulturális és digitális esélyegyenlőség jövőbeli megvalósulásához. Tisztelettel kérem a Polgármester Asszonyt és a Képviselő-testületet, hogy az új formátumú szakmai beszámolót és munkaet megismerve támogassák intézményünk munkáját. A jóváhagyó döntéshozatalban bízva várom szíves véleményüket és tájékoztatásukat! Földes, február 14.

4 A Földes Községi Könyvtár beszámolója 4177 Földes, Karácsony Sándor tér 6. Gondáné Gaál Annamária könyvtárigazgató február

5 1 I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ: A Földes Községi Könyvtár a nyilvános könyvtárak jegyzékének vezetéséről szóló 379/2017. (XII. 11.) Korm. rendelet alapkövetelményeinek megfelelve a Nyilvános könyvtárak jegyzékén szereplő könyvtár, melynek alaptevékenysége községi és iskolai könyvtári feladatok ellátása. Ingyenes alapszolgáltatásai: könyvtárlátogatás, a könyvtár által kijelölt gyűjteményrészek helyben használata, állományfeltáró eszközök használata, információnyújtás a könyvtár és a könyvtári rendszer szolgáltatásairól. Feladatainkat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló évi CXL. törvényben (a továbbiakban: Kultv.) meghatározott elvárások alapján látjuk el. Nyilvános települési közkönyvtárként ellátjuk a Kultv ában meghatározott nyilvános könyvtári alapfeladatokat és azon túl a Kultv ában meghatározott települési (községi) könyvtári feladatokat. Intézményünk további feladatai az Alapító okiratban foglaltak szerint: 1. A Karácsony Sándor Állandó Emlékkiállítás anyagának megőrzése, fejlesztése és megtekintésének biztosítása, 2. A helyi köznevelési intézményegységgel (Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola) szoros munkakapcsolat kialakítása, megfelelve a kettős (nyilvános könyvtári és iskolai könyvtári) funkciónak, 3. Közreműködés a Földesi Települési Értéktár Bizottság feladatellátásához szükséges ügyviteli és tárgyi feltételek biztosításában. A Földes Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 151/2015. (XI. 15.) számú határozata alapján. Feladatellátásunk megvalósításához szükséges feltételeket elsősorban a fenntartónk, Földes Nagyközség Önkormányzata biztosítja. Támogató szándékát Fenntartói nyilatkozatban erősítette meg a Földes Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 171/2016. (XI. 07.) számú határozatában foglaltak szerint. Tárgyi feltételek: A könyvtár Földesen található, a Karácsony Sándor tér 6. szám alatt, 276 m² alapterületen. Az állomány szabadpolcos rendszerben került elhelyezésre, összesen db címleltárkönyvben nyilvántartott dokumentum áll az olvasóink rendelkezésére, melyekből db kölcsönözhető, db helyben használható. Intézményünkben 46 féle kurrens folyóirat hozzáférhető nyomtatott változatban. Kínálatunkat tovább színesítik az újra népszerű diafilmek és a folyamatosan bővülő hangoskönyv gyűjteményünk. Egyedülálló értéket képvisel a Karácsony Sándor Állandó Emlékkiállítás gyűjteményi anyaga, helyben megtekinthető muzeális értékű kiadványokkal és kölcsönözhető állományrésszel. A könyvtár saját állományán kívül más könyvtárak dokumentumaihoz való hozzáférést is biztosítja könyvtárközi kölcsönzéssel, az Országos Dokumentum-ellátási Rendszeren keresztül, ezáltal a hazai nyilvános könyvtári rendszer legtöbb dokumentuma helyben elérhető nyomtatott vagy digitalizált változat formájában. Olvasóink számára a nyilvános Internet elérés WIFI kapcsolat és négy olvasói számítógép által biztosított, nyomtatási, szkennelési, fénymásolási lehetőséggel.

6 2 A szakmai célokhoz kapcsolódó programok bemutatása Intézményünk szakmai stratégiáját az országos irányvonalhoz illeszkedve, megyei módszertani útmutatással, a helyi sajátosságok, igények, elvárások figyelembevételével határoztuk meg. Munkaünkben öt pontban fogalmaztuk meg az idei év kiemelt tennivalóit. Elsődleges feladatunk a könyv, a könyvtár és az olvasás folyamatos népszerűsítése a gyerekek és a felnőttek körében, az olvasási, szövegértési és digitális kompetenciafejlesztés eszközeivel. Célunk az élethosszig tartó önművelési igény kialakulásának elősegítése, megbízható helyi és távoli információelérési lehetőségek biztosítása a könyvtár eszköztárával. 1. A könyv, a könyvtár és az olvasás népszerűsítése a gyerekek körében: Fel kell kelteni és folyamatosan ébren kell tartani az érdeklődésüket, ki kell alakítani bennük a könyves kultúra iránti belső igényt. Óriási a jelentősége a megfelelő szellemi gondoskodásnak. A felnövekedő generáció értékformálódása jövőnket befolyásoló meghatározó ező lesz lokális, regionális és országos szinten egyaránt. Iskolai könyvtárként kitűnő pozícióban vagyunk ehhez a feladathoz, mivel könyvtárunk egy épületben található a helyi általános iskola székhelyével, így 16 osztályból 11 osztály tanulói minden óraközi szünetben elérnek bennünket, ahogyan az alapfokú művészeti iskola és esti gimnázium tanulói is, mert képzésük javarészt szintén velünk egy épületben történik. Ugyanakkor megköti kezünket az egész napos oktatási rendszer működése az alsó tagozatban, amely a kötött tanrend miatt időbeli korlátok közé szorít bennünket a programok szervezésekor. Bőséggel vannak azonban olyan alkalmak, amikor az órarendbe illeszkedő módon is lehetőségünk nyílik olvasásnépszerűsítésre. Ilyenek a könyvtári órák (amelyek egyrészt könyvtárhasználati órák, másrészt könyvtári szakórák) és a 6 óvodai csoport rendszeres látogatásai. Tartottunk magyar irodalmi, hon- és népismereti, történelmi, környezetismereti foglalkozásokat, helyet adtunk drámafoglalkozásnak, könyvek és térképek lapjain keresztül bebarangoltuk Magyarországot és Budapestet. Angol nyelvű iskolai projektfeladatok, német témakidolgozások, technika órai plakátok és művészettörténeti tablók elkészítéséhez adtunk helyet, biztosítottunk hagyományos és IKT eszközöket információkeresési segítségnyújtással. Többször szerveztünk kérésre olyan foglalkozásokat is, amelyek egy-egy speciális témára épülve vagy egy jeles évforduló, nemzeti ünnep kapcsán mutatták be a könyvtárunk által kínált tanulási és művelődési lehetőségeket. A Magyar Kultúra Napja alkalmából minden óvodai csoportnak könyvtári foglalkozást tartottunk az ünnep hetében, hanglemez- és hangoskönyv hallgatással, diavetítéssel, meseolvasással, színezéssel. Játszóházi alkalmaink sem öncélúak, mindig valamilyen ünnepkör vagy fontos esemény kapcsán, vagy egy aktuális témára épülve hirdetjük, könyvajánlóval, internetes témaböngészéssel, speciális adatbázisok, gyűjtemények virtuális felkeresésével. Farsangi, tavaszköszöntő, húsvéti, gyermeknapi, nyári unaloműző, őszi, környezetvédő-zöldítő és karácsonyi kézműves programjaink ebben az évben is nagy látogatottság mellett zajlottak. Kiemelt eseményeink a Magyar Népmese Napja és az Őszi Gyermekkönyvnapok rendezvénysorozata, melyekre ebben az évben is egész hetes programkínálattal készültünk, mesemondó versennyel, rajzpályázattal, mesehallgató, diavetítő, alkalmakkal. Az Arany János Emlékév kapcsán szintén folyamatosan ébren tartottuk az érdeklődést: felolvasó-lapozó, lemezhallgató, idézetkereső délutánokkal, totóval, verses könyvjelzőkkel, figyelemfelkeltő tématablóval. 2. Olvasásnépszerűsítő programok felnőtteknek a civil szervezetek bevonásával: Feladatunk az olvasóvá nevelés hatékony támogatása és az önművelés népszerűsítése a felnőtt lakosság körében. Ehhez a stratégiai ponthoz több lakosságmegtartó és az elégedettségi mutatatók javulását generáló tevékenység is tartozik. Kulcskérdés a megfelelő informálás,

7 3 mert többször előfordul, hogy a potenciális olvasó nem ismeri a rendelkezésre álló lehetőségeket, az igénybe vehető szolgáltatások sokszínűségét, a könyvtári gyűjtemény gazdagságát, a korszerű távoli elérési módozatokat. Ezért kardinális feladat a felnőtt lakosság tájékoztatása. Ennek eszközei voltak ebben az évben: Híradás a könyvtári eseményekről, programokról, eredményekről, szolgáltatásokról és a nyitvatartásról a Földesi Hírlevélben, a MÁKszemek iskolai újságban, a Karácsony Sándor Közösségi Ház programismertetőjében, a Földesi online lakossági fórumon, a Földes TV képújság oldalain, intézményünk honlapján: A közösségi szolgálatukat nálunk teljesítő diákok tájékoztató beszélgetéseket kezdeményeztek és a könyvtári szolgáltatások összefoglalását tartalmazó szórólapokat osztottak a Standkönyvtárunkban, a Földesi Szabadidő Központ és Strandfürdő vendégeinek. Az önkormányzati hirdetőtáblára és a település néhány forgalmasabb pontjára figyelemfelkeltő plakátok kerültek kihelyezésre jelentősebb programjainkról. Folytattunk a civil szervezetekkel való együttműködés bővítését, de a megkeresések nem voltak zökkenőmentesek. A község kiemelkedő kulturális bázisát képezi a helyi civil szervezetek tagsága, akik rendkívül aktívak, de sokszor annyira szoros időbeosztásuk van a nyertes pályázatok bőséges programkínálata és a saját meglévő éves menetrendjük, programük együttese alapján, hogy a felkínált lehetőségek egy része időhiány miatt későbbi időpontokra tolódik. Több családi jellegű programot hirdettünk, melyeken a generációk találkozására és együttes időtöltésre, művelődésre, az érzelmi kötődés erősítésére, a családtagok feltöltődésére és tartalmas kikapcsolódásra nyílt lehetőség. (Lásd. 4. Irodalmi programok) Az Internet Fiesta és az Országos Könyvtári Napok és a Könyves Vasárnap is remek alkalmat kínált a tájékoztatásra, a felhasználóképzésre, de nemcsak az előre meghatározott napokon, hanem bármikor soron kívül is segítjük, informális keretek között képezzük olvasóinkat, erősítve digitális kompetenciájukat. 3. A Könyvbarát-körös tevékenység folytatása, részvétel a Barátunk a könyv olvasónapló pályázaton: Könyvtárunkban a tavaszi hónapok a Barátunk a könyv olvasónapló pályázatra való felkészüléssel telnek már évtizedek óta. A gyerekek körében egyre népszerűbb ez a program, így ebben az évben minden korábbinál több csapattal kezdtük meg a felkészülést. A kortárs ifjúsági szépirodalom olvasása, az ismeretterjesztő kiadványok tanulmányozása, az önálló kutatómunka és a közösen megfejtett megoldások most is különleges élményt jelentettek a gyerekek számára. Idén intézményünkből kapott a legtöbb versenyző meghívást a megyei díjkiosztó ünnepségre, hiszen a tizenegy benevezett csapatunkból kilenc vehetett részt a Méliusz Könyvtár rendezvényén, éppen ezért szomorúan fogadtuk a hírt, hogy 2018-ban már limitálva lesz a résztvevők száma, és településenként csak két csapat nevezhet a versenyre. Minden évben különleges motivációt jelentett a gyerekek számára az ajándékműsor megtekintésének és egy ifjúsági íróval való találkozásnak a lehetősége, melyet nem vehetünk el csak úgy egy ilyen nagy létszámú gyermekcsoporttól, ezért már gondolkodunk ennek valamilyen pótlásán a nevezésből kiszorulók számára. A saját és jutalomkönyvek dedikáltatásának élménye mellett az is felejthetetlen meglepetést okozott és büszkeséggel töltötte el úgy a gyerekeket, mint az őket felkészítő kollégáimat, amikor pályázóink fogalmazásaiból még fel is olvastak a közönségnek. Tapasztalataink szerint és a folyamatos visszajelzések alapján ezeknek a felkészülési időszakoknak olyan hosszú évekre kiható amplitúdói vannak, melyek meghatározóak mind az egyéni személyiségfejlődés, mind a helyi közösségformálódás szintjén. 4. Irodalmi programok szervezése: Életünk egyre több szegmensébe férkőzik be a digitalizáció. Az innovatív informatikai alkalmazások dömpingjében vigyáznunk kell, hogy az irodalom - mint az emberiség egyik

8 4 legnagyobb szellemi alkotása ne vonuljon ki sem a könyvtárakból, sem a családok hétköznapjaiból. Ezért fontos a digitális kompetenciafejlesztéssel párhuzamosan a szépirodalmi értékek bemutatása, az erre való igény folytonosságának megőrzése és továbbörökítése. A Költészet Napja, a Magyar Népmese Napja, a megyei Őszi Gyermekkönyv Napok és az Országos Könyvtári Napok kapcsán több olyan rendezvényt szerveztünk és programot hirdettünk meg melyek a hazai remekművek, újdonságok és világirodalmi gyöngyszemek változatos felvonultatását tették lehetővé a klasszikusoktól egészen a kortárs alkotókig. Felolvasással és szavalással színesített nonstop vershallgatás volt könyvtárunk nyitvatartási ideje alatt a Magyar Kultúra Napja alkalmából, Arany János születésnapján és a Költészet Napján. Családi mesehallgatásra és meseolvasásra került sor a népmese témahéten, a mesemondó verseny és rajzpályázat mellett. Író-olvasó találkozón láttuk vendégül Főzy István főmuzeológust, vers- és zenehallgatással egybekötött irodalmi válogatással készültünk az Országos Könyvtári Napokra Ősz a természetben címmel. 5. A Karácsony Sándor Állandó Emlékkiállítás gondozása, bővítése, a Karácsony Sándorról írt diplomamunkák segítése: Az országosan is egyedülálló különgyűjteményt ebben az évben is sikerült tovább bővítenünk néhány új kiadvánnyal. A kötetek egy részét a Péceli Csökmei Kör ajánlotta fel, emellett a helyi óvoda költözésekor is került hozzánk Karácsony Sándor tanulmány és a helyi lakosok is ajándékoztak újabb köteteket a könyvtárunknak. A Heltai Miklós szerkesztésében megjelent Válogatott elbeszélések Az Erő című diáklapból kiadványt is beszereztük. Gyermek és felnőtt olvasóinkat egyaránt segítettük vetélkedőkre való felkészülésben, kiselőadás és prezentáció összeállításában, érkezett megkeresés telefonon és formájában is. Karácsony Sándor születésének évfordulójára idézetgyűjteménnyel, életrajzi Mini Galériával és helytörténeti adalékokat is tartalmazó írásainak bemutatásával emlékeztünk. Karácsony Sándor életművéhez kapcsolódóan diplomamunkát készítő hallgatónk ebben az évben nem volt. Az Emlékkiállítást több egyéni és csoportosan érkező érdeklődő tekintette meg ebben az évben is. A legnagyobb létszámmal érkező csoport idén a berettyóújfalui Nők a XXI. században Egyesület tagsága volt. A Debreceni Egyetem andragógiát hallgató diákjai is minden évben felkeresik a kiállítást. Szakmai stratégiánk kiemelt céljait többnyire sikerült megvalósítanunk, az egyes pontok folytonosságának biztosítását és szükség szerinti kiterjesztését a évi munkaünkbe beépítjük. II. SZERVEZETI KÉRDÉSEK: Könyvtárunk dolgozói létszámában és összetételében 2017-ben nem történt változás, továbbra is három fővel látjuk el feladatainkat. Intézményünk humán erőforrását két könyvtáros asszisztens és egy informatikus-könyvtáros végzettségű vezető jól összeszokott együttese alkotja. Dolgozóink több évtizedes szakmai tapasztalata és elhivatottsága olyan hozzáadott értéket képvisel, amely garantálja a minőségi szolgáltatások nyújtásának háttérbázisát. A könyvtári állomány nagysága, a feladataink sokrétűsége, a kettős funkció maradéktalan ellátása csak szakmailag igényes és pontos munkavégzéssel lehetséges. A munkaköri leírásokat a Földes Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2014. (II.12.) Kt. számú határozatával jóváhagyott Szervezeti és Működési Szabályzat 7. számú melléklete tartalmazza. A Földes Községi Könyvtár működését szabályozó SZMSZ-ben ebben az évben módosítás nem történt.

9 Összlétszám (fő, töredék is lehet) Ebből vezető vagy magasabb vezető (fő, töredék is lehet) Könyvtári szakmai munkakörben foglalkoztatottak Könyvtáros szakképesítéssel Középfokú szakk. (kvtár asszisztens, adatrögzítő-okj) Egyéb felsőfokú Mindösszesen könyvtári szakmai munkakörben Egyéb alkalmazott Egyéb alkalmazott felsőfokú Egyéb alkalmazott középfokú összesen átszámítva teljes munkaidőre összesen átszámítva teljes munkaidőre összesen átszámítva teljes munkaidőre összesen átszámítva teljes munkaidőre összesen átszámítva teljes munkaidőre összesen átszámítva teljes munkaidőre Mindösszesen egyéb alkalmazott összesen átszámítva teljes munkaidőre Összes létszám: Önkéntesek száma Közfoglalkoztatottak száma III. SZAKMAI MŰKÖDÉS: A Földes Községi Könyvtár Alapító okiratában megfogalmazott feladatok teljesülése: Intézményünk a nyilvános könyvtári alapfeladatai szerint: 1. Könyvtárunk a fenntartó, Földes Nagyközség Önkormányzata által kiadott alapító okiratban és a Képviselő-testület által jóváhagyott szervezeti és működési szabályzatban meghatározott fő céljait nyilatkozatban teszi közzé. Intézményünk küldetésnyilatkozatát úgy fogalmaztuk meg, hogy, összhangban van a kulturális alapellátás célkitűzéseivel. A nyilatkozat tartalma 2017-ben nem változott, a honlapunkon is közzétételre került, így a nyilvánosság számára is elérhető. KÜLDETÉSNYILATKOZAT A Földes Községi Könyvtár nyilvános könyvtárként küldetésének tekinti, hogy Földes község lakossága számára biztosítsa az információhoz és a kulturális javakhoz való szabad hozzáférést, saját - és más könyvtárak - gyűjteményének és szolgáltatásainak elérhetővé tételével. Feladatunk az írott tudományos és irodalmi örökségünk gyűjtése és közzététele, különös tekintettel a helytörténeti tartalmakra. Célunk az olvasás népszerűsítésén túl az önművelés igényének felkeltése, az élethosszig tartó tanulás támogatása, a digitális esélyegyenlőség biztosítása a szabadművelődés XXI. századi eszközeivel. Kiemelt feladatunk a Karácsony Sándor Emlékkiállítás anyagának gondozása és folyamatos bővítése.

10 6 Könyvtárunk kettős funkciójú, ezért szeretnénk korszerű közkönyvtári és iskolai könyvtári szolgáltatást megvalósítani a könyvtár dolgozóival, hogy használói közönségünk számára a közhasznú informálódástól az egyéni és speciális igényekig - lehetőség szerint mindenre helyben - választ adhassunk, megoldást kínáljunk. Munkánkban útmutató a következő idézet: Irodalmi nevelés pedig csak irodalommal lehetséges, egyébbel nem. /Karácsony Sándor: A könyvek lelke. Budapest: Exodus, p./ 2. Könyvtárunk gyűjteményét folyamatosan fejleszti, feltárja, megőrzi, gondozza és rendelkezésre bocsátja: Intézményünk működésének alapja a megfelelően szervezett állományi anyag. A dokumentumok olvasóink számára történő hozzáférhetősége képezi a szolgáltatásaink alapját, nyomtatott, hangzó, képi vagy elektronikus formában. A hozzáférhetőség sem csak a helyi, hanem a távoli hozzáférés lehetőségét is biztosítja. Tervszerű dokumentumgyarapítást végzünk a gyűjtőköri szabályzatunkban foglaltaknak megfelelően. A formai és tartalmi feltárás a HunTéka integrált könyvtári rendszerével történik. A katalógusunk a Hajdú-Bihar megyei közös könyvtári kereső adatbázisában online is elérhető, kereshető. 3. Intézményünk tájékoztat a könyvtár és a nyilvános könyvtári rendszer dokumentumairól és szolgáltatásairól, biztosítja más könyvtárak állományának és szolgáltatásainak elérését, részt vesz a könyvtárak közötti dokumentum- és információcserében az Országos Dokumentum-ellátási Rendszerén keresztül. Könyvtárunk biztosítja az elektronikus könyvtári dokumentumok elérhetőségét, melyek a JaDox elektronikus könyvtári rendszerben publikusan, távoli hozzáféréssel is elérhetőek. 4. A könyvtárhasználókat segítjük a digitális írástudás elsajátításában, az élethosszig tartó tanulás megvalósulásában. Informális tudásátadó alkalmaink célja a helyi lakosság információs műveltségének bővítése, a digitális szakadék csökkentése. A könyvtárak alapfunkciójuk szerint mindig is az informális tanulás és az önképzés színterei voltak. Településünkön is a folyamatos önképzés, személyiségfejlesztés, önművelés és szabadművelődés fontos színtere a könyvtár, ahol tanulási lehetőségek változatos formái állnak rendelkezésre. Intézményünkben etanácsadó segíti a digitális írástudás terjesztését. 5. Kulturális, közösségi, közművelődési programokat és egyéb rendezvényeket szervezünk. (Jelentősebb programjaink összefoglalóját a szakmai célokhoz kapcsoló programok bemutatása és a rendezvények, kiállítások fejezet tartalmazza.) A települési könyvtári feladataink szerint: 1. Gyűjteményünket és szolgáltatásainkat a helyi igényeknek megfelelően alakítjuk, közhasznú információs szolgáltatást nyújtunk, helyismereti információkat és dokumentumokat gyűjtünk, szabadpolcos állományrésszel rendelkezünk. Helytörténeti cikkgyűjteményünket folyamatosan töltjük a JaDox adatbázisába. 2. A Karácsony Sándor Állandó Emlékkiállítás anyagát megőrizzük, fejlesztjük és megtekintését biztosítjuk. 3. Minőségi munkakapcsolatot ápolunk a helyi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vezetőivel és munkatársaival, ellátjuk iskolai könyvtári feladatainkat. 4. Közreműködünk a Földesi Települési Értéktár Bizottság feladatellátásához szükséges ügyviteli és tárgyi feltételek biztosításában. 5. Statisztikai adatszolgáltatást nyújtunk nyilvános könyvtári és iskolai könyvtári munkánkról.

11 7 6. A Földes Községi Könyvtár tudás-, információ- és kultúraközvetítő tevékenységével hozzájárul az életminőség javításához, az ország versenyképességének növeléséhez, segíti a Földes Nagyközségi Önkormányzat lakosságmegtartó intézkedéseinek megvalósulását. 1. Nyitvatartás (heti nyitvatartási idő, hétvégi nyitvatartás, változások) (Megj.: A mutatóknál minden táblázatnál úgy számoltuk a változás százalékos mértékét, hogy ha az érték változatlan maradt, azt 100 % -nak tekintettük, ehhez képest a 100 % fölötti érték növekedést, az alatta lévő érték pedig csökkenést mutat.) Mutatók változás %- ban előző évhez képest Heti nyitvatartási órák száma (a % könyvtár székhelyén) (óra) Heti nyitvatartási órák száma a fiókkönyvtárakban (összesítve, óra) Hétvégi (szombat, vasárnap) nyitva % tartás (óra) 16 óra utáni nyitva tartás (óra) % Nyári zárva tartási idő Munkanapok száma: Nyitvatartási napok száma: 5 nap/hét 5 nap/hét 5 nap/hét 100 % Téli zárva tartási idő Munkanapok száma: % 2. Az intézmény szakmai szervezeti egységei által végzett tevékenységek ismertetése Könyvtárunk esetében szervezeti egységekről nem beszélhetünk, csak személyek közötti feladatmegosztásról, mivel összesen 3 fővel látjuk el sokrétű munkánkat. A munkavégzés évek óta jól bevált munkamegosztással zajlik, melyen a szoros határidejű feladatok teljesítése érdekében - szükség esetén - rugalmasan változtatunk. 2.1 Gyűjteményfejlesztés Dokumentum beszerzési forrásaink: A kulturális előirányzat 10%-ával és az önkormányzati előirányzattal összesen könyvbeszerzésre 770 ezer Ft, folyóirat beszerzésre 210 ezer Ft jutott. További források: A minisztériumi előirányzat és a fenntartónk által vállalt finanszírozás, valamint a pályázati úton megvalósuló állománygyarapítás mellett további forrásaink között szerepel az érdekeltségnövelő támogatás, a Márai-programban való részvétel, minisztériumi ajándék dokumentumok, intézményi felajánlások és lakossági adományok. Ebben az évben is indulunk minden állománybővítési pályázaton, amelyet a Tinta Könyvkiadó hirdetett (Wekerle Sándor, Lőrincze Lajos, Kazinczy Ferenc) és összesen mintegy 94 ezer Ft értékű támogatásban részesültünk.(lásd. a pályázatok táblázatban) A gyűjteményezés szerűen, a gyűjtőköri szabályzatban rögzített alapelvek szerint történik. Az olvasói igényeket dezideráta jegyzékben tartjuk nyilván és lehetőség szerint beszerezzük. A pedagógusok kötelező és ajánlott irodalomra vonatkozó eit és az olvasónapló pályázat irodalomjegyzékét igyekszünk soron kívül megrendelni, ezeket követi a fő-, majd a mellék gyűjtőkör szerinti rendelések összeállítása.

12 8 Fenntartónk hozzájárulása évről-évre egyre jobban támogatja egy kiegyensúlyozott gyűjteményezés megvalósulásának lehetőségét. Megjegyzendő, hogy a beszerzési darabszám nem feltétlenül mutatója a gyűjteményezés minőségének, hiszen egy nagyobb keretösszegből már több pénz jut a drágább lexikonok, enciklopédiák beszerzésére is. Mivel szerű apasztás az elmúlt évtizedekben csak rendkívül minimális mértékben történt, a 2016-os szakértői vizsgálat és a Megyei Módszertani Osztály vezetőjének a helyszíni szemléje után tett javaslata alapján október hónapban állományapasztás történt, melynek során összesen db témáját tekintve elavult vagy megrongálódott, laphiányos dokumentum került törlésre az állományból. Ezzel felszabadult némi hely az új beszerzések számára a polcokon és valamelyest javult a helyzet a raktározási problémáink tekintetében is. Mutatók változás %-ban előző évhez képest Gyarapításra fordított összeg (bruttó Ft) Ft Ft Ft 111 % - ebből folyóirat (bruttó Ft) Ft Ft Ft 104 % - ebből CD/DVD/elektronikus dokumentum (bruttó Ft) 389 Ft Ft Ft 1355 % Gyermekkönyvtárba/részlegbe bekerült dokumentumok száma (db) 273 db 250 db 270 db 99 % Helytörténeti gyűjteménybe bekerült dokumentumok száma (db) 16 db 5 db 7 db 44 % Nemzetiségi gyűjteménybe bekerült dokumentumok száma (db) Zenei gyűjteménybe bekerült dokumentumok száma (db) A könyvtári állomány éves gyarapodása összesen 846 db 800 db 800 db 95 % A gyűjteményből apasztott dokumentumok száma db 4378 db 4378 % 2.2 Gyűjteményfeltárás A gyűjteményfeltáró tevékenységünk hasonlóan az eddigi évekhez szoros ütemben zajlott, mert olvasóink igénylik, hogy az újonnan érkezett könyveket, friss megjelenéseket minél előbb kézbe vegyék. Ezért gyakorlatilag előtérbe helyeztük a feldolgozó munkát minden más munkafolyamathoz képest a rangsorban, amikor indokolt volt. Mutatók Épített elektronikus katalógusokban/adatbázisokban rögzített rekordok száma Feldolgozás időtartama (egy dokumentum feldolgozásának átlagos időtartama órában kifejezve) Beérkező új dokumentumok olvasók számára történő hozzáférhetővé válásának időtartama napokban kifejezve (átlagosan) változás %- ban előző évhez képest % 1 óra/ dokumentum 1 óra/ dokumentum 1 óra/ dokumentum 100 % 5 nap 5 nap 5 nap 100 %

13 A gyűjtemény elektronikus feldolgozottsága (az elektronikus katalógusban feltárt dokumentumok száma a gyűjtemény egészének %-ában) 9 98 % 98 % 98 % Állományvédelem Az állományvédelmi munkálatok főképpen a raktári jelzetek frissítéséből és a megrongált könyvek lapjainak, borítójának és könyvgerincének megragasztásából, tisztításából és a laphiány pótlásából álltak, melyben segítségünkre voltak a közösségi szolgálatos diákok. Mutatók Tárgyévben fertőtlenítés, kötés, javítás, restaurálás, savtalanítás vagy egyéb aktív állományvédelmi intézkedésben részesült dokumentumok száma változás %- ban előző évhez képest 1562 db 1000 db 1106 db 71 % Muzeális dokumentumok száma 140 db 140 db 140 db 100 % Restaurált muzeális dokumentumok száma Az állományvédelmi célból digitalizált és a konvertált dokumentumok száma 39 db 15 db 15 db 39 % Biztonsági jellel ellátott dokumentumok száma 3. Települési könyvtár területi feladatellátása 3.1 Nemzetiségi könyvtári ellátás A Földes Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 171/2016. (XI. 07.) számú határozatával elfogadott Fenntartói nyilatkozat h, pontjában foglaltak alapján a Földes Községi Könyvtár a településen nem biztosít nemzetiségi/kisebbségi könyvtári ellátást. Ez nem jelenti a teljes kizárását az ilyen kiadványok állományba kerülésének, hiszen jelenleg is van több olyan dokumentumunk, amely roma, kétnyelvű, vagy magyar, de a cigány kultúra valamely ágát mutatja be, pl. cigány népmesék, kétnyelvű biblia stb. (Lásd. Nemzetiségek számára biztosított dokumentumok táblázata.) A továbbiakban sem zárkózunk el az ilyen jellegű kiadványok beszerzésétől, sőt igyekszünk rendszeresen vásárolni a friss megjelenésű újdonságokból, hiszen fontosnak tartjuk, hogy a magát cigány kisebbséghez tartozónak valló 117 településünkön élő lakos társunk is hozzájuthasson ezekhez a dokumentumokhoz. Az fenntartó anyagi lehetőségeihez mérten támogatja ezt a szemléletet. 3.2 Statisztikai adatszolgáltatás: Az adatszolgáltatás a 388/2017. (XII. 13.) Korm. rendelet alapján kötelező, határideje a települési könyvtárak esetében a jelentés tárgyát képező évet követő év február 28-a. Az adatszolgáltatás alapját képező dokumentumaink: egyedi- és csoportos leltárkönyvek, HunTéka adatbázis, Monguz Opac mutatók, Google Analytics, Tárhelypark statisztika, pénztárkönyv, számlamásolatok, beiratkozási napló, munkanapló, olvasói elégedettség mérésének mutatói.

14 10 Könyvtárunk iskolai könyvtári statisztikai adatokat is szolgáltat a Karácsony Sándor Általános Iskola és AMI statisztikai jelentéséhez minden év októberében. Az intézmény beruházásstatisztikai jelentését is negyedévente megküldjük a Központi Statisztikai Hivatal felé, de sajnos ez legtöbbször nemleges kitöltést takar. 4. Mutatók A mutatók érzékeltetik az évről-évre csökkenő lakosságszámmal és azt a t, hogy egyre kevesebb gyermek születik településünkön. 4.1 Könyvtárhasználat Könyvtárhasználat változás %-ban előző évhez képest Beiratkozott olvasók száma (fő) % A tárgyévben a könyvtárat aktívan használók száma (fő) ,4 % A könyvtári látogatások száma (db) % Ebből csoportok (db) % 4.2 Dokumentumforgalom Könyvtárhasználat változás %-ban előző évhez képest Kölcsönzött dokumentumok száma (db) % E-dokumentumok kölcsönzése (db) - Helyben használt dokumentumok (db) % Könyvtárközi kölcsönzés küldött dok. (db) % Könyvtárközi kölcsönzés kapott dok. (db) % Irodalomkutatások, témafigyelések száma (db) % 4.3 Olvasói számítógépek Olvasói számítógépek száma helyben használatra változás %-ban előző évhez képest Katalógus % Olvasói munkaállomás % 4.4 Online szolgáltatások óta a Megyei Könyvtár közös OPAC keresőjén keresztül is elérhető és kereshető könyvtárunk állománya. A JaDox Hajdú-Bihar Megyei Közös Helyismereti Gyűjtemény adatbázisa is elérhető.

15 Online szolgáltatások 11 változás %- ban előző évhez képest Távhasználatok száma % A könyvtár honlapja (teljes webhely) mely nyelveken érhető el magyar magyar magyar 100 % A könyvtári honlap tartalomfrissítéseinek gyakorisága (alkalom/hónap átlagosan) A könyvtári honlap tartalomfrissítésének száma összesen % % A könyvtárban használható % adatbázisok száma A Web 2.0 interaktív könyvtári szolgáltatások száma (db) A Web 2.0 interaktív könyvtári szolgáltatásokat igénybe vevő használók száma (fő) A könyvtári OPAC használatának gyakorisága (használat/év) (kattintás az OPAC-ra) Tárgyévben a könyvtár által nyílt hozzáférésű publikációként elérhetővé tett dokumentumok száma (db) % Szolgáltatások fogyatékkal élők számára A távoli elérésű OPAC katalógusunk és honlapunk is böngészhető akadálymentesített formátumban, ezen kívül rendelkezünk felolvasó szoftverrel és hangjel erősítő indukciós hurok is van a könyvtárban. Szolgáltatások száma Fogyatékossággal élők könyvtárhasználatát segítő IKT eszközök száma Fogyatékossággal élők számára akadálymentes szolgáltatások száma változás %- ban előző évhez képest % % 4.6 Nemzetiségek számára biztosított dokumentumok Földesen a 4051 fő helyi lakosból 117 fő vallja magát roma kisebbséghez tartozónak. Ezek alapján a cigány kisebbségnek a település lakosságához viszonyított aránya 2,8%. A Földes Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 171/2016. (XI. 07.) számú határozatával elfogadott Fenntartói nyilatkozat h, pontjában foglaltak alapján a Földes Községi Könyvtár a településen nem biztosít nemzetiségi/kisebbségi könyvtári ellátást. Ez nem zárja ki, hogy lehetőségeinkhez mérten alkalmanként beszerezzünk néhány új kiadványt a roma lakosság számára.

16 Dokumentumok 12 változás %- ban előző évhez képest Könyvek % Folyóiratok Hanglemez % Elektronikus dokumentumok Összesen % 4.7 Használói képzések száma hátrányos helyzetűeket célzó, a társadalmi együttélést erősítő, diszkrimináció-ellenes, szemléletformáló, toleranciára nevelő és multikulturális programot közvetlenül nem szervezett, de értékrendünket, toleráló szemléletünket munkavégzésünk során folyamatosan érvényesítjük, szem előtt tartjuk. A könyvtároktatást, képzést, könyvtári tevékenységeket támogató saját kiadványunk nincs, de 58 db ilyen jellegű könyvvel és 238 egyéb dokumentummal rendelkezünk, amelyeket hasznosítunk munkánk során és kölcsönzik olvasóink. Kompetenciaképzés olvasási kompetenciafejlesztést, szövegértés fejlesztését támogató nem formális képzések száma olvasási kompetenciafejlesztést, szövegértés fejlesztését támogató nem formális képzéseken résztvevők száma digitális kompetenciafejlesztési, információkeresési ismereteket nyújtó nem formális képzések száma digitális kompetenciafejlesztési, információkeresési ismereteket nyújtó nem formális képzéseken résztvevők száma engedélyezett képzések, továbbképzések száma akkreditált képzéseken, továbbképzéseken résztvevők változás %- ban előző évhez képest % 609 fő 500 fő 579 fő 95 % % 58 fő 50 fő 52 fő 90 %

17 száma könyvtárhasználati foglalkozások % száma könyvtárhasználati 407 fő 350 fő 384 fő 94 % foglalkozásokon résztvevők száma hátrányos helyzetűeket célzó, a társadalmi együttélést erősítő, diszkrimináció-ellenes, szemléletformáló, toleranciára nevelő és multikulturális programok száma hátrányos helyzetűeket célzó, a társadalmi együttélést erősítő, diszkrimináció-ellenes, szemléletformáló, toleranciára nevelő és multikulturális programokon résztvevők száma nemzetiségi közösségi identitást erősítő programok száma nemzetiségi közösségi identitást erősítő programokon résztvevők száma fogyatékossággal élők könyvtárhasználatát segítő képzések, programok száma fogyatékossággal élők könyvtárhasználatát segítő képzéseken, programokon résztvevők száma A könyvtár által a nyugdíjas korosztály számára szervezett programok, képzések száma A könyvtár által a nyugdíjas korosztály számára szervezett 95 fő 90 fő 98 fő 103 % programokon, képzéseken résztvevők száma Összes képzés száma % A képzésen résztvevők száma 1169 fő 1040 fő 1113 fő 95 % összesen A könyvtároktatást, képzést, könyvtári tevékenységeket támogató kiadványainak száma

18 4.8 Rendezvény, kiállítás 14 A szolgáltatások folyamatos, magas szintű biztosításával igyekszünk olvasóink igényeit maximálisan teljesíteni. A rendezvényeink és programajánlataink legfőbb célja, hogy becsalogassuk a könyvtárba azokat a gyerekeket és felnőtteket is, akik esetleg az olvasást kevésbé szeretik. Arra törekszünk - ötvözve a jól működő, bevált gyakorlatot a XXI. századi megoldásokkal, - hogy tevékenységünk által egyre többen kapnak kedvet az olvasáshoz, a zenehallgatáshoz, a könyvtári informálódáshoz, a művelődéshez és szabadidejük hasznos eltöltéséhez. A programok csökkenő lakosságszám mellett és a helyi közművelődési intézményegység által szervezendő hasonló rendezvényekkel való ütközést kerülve valósultak meg. Az Arany János-emlékév kapcsán több programmal is emlékeztünk a költő születésének 200. évfordulójára. Emléktablót állítottunk össze, vershallgatással színesített, könyvlapozó-, idézetkereső délutánokon népszerűsítettük a költeményeit. Sok megoldás érkezett az Aranytotó feladványunkra is, melynek eredményhirdetése Mikulás napján volt. A Népmese Napja alkalmából szervezett mesemondó versenyünk nyertesei a Méliusz Gyermekkönyvtár által meghirdetett megyei döntőn is szépen szerepeltek, egyikük elnyerte a zsűri különdíját. A rajzpályázatra érkezett meseillusztrációk a bejárati előterünket díszítik, ahol könyvtárunk nyitvatartási idejében megtekinthetőek. Benedek Elek születésének 158. évfordulójáról tématabló és könyvjelző készítésével emlékeztünk meg, mesehallgatási lehetőséggel és könyvajánlóval vártuk látogatóinkat. Az Országos Könyvtári Napok programsorozatához változatos helyi programokkal csatlakoztunk. Rendhagyó könyvtári órákat tartottunk Ősz a természetben és az irodalomban címmel, tematikus irodalomajánlásokkal, vers- és zenehallgatással. A Könyves Vasárnapon, amely egyben a Megbocsátás Napja is, rendkívüli nyitvatartással, ingyenes beiratkozási lehetőséggel, a szolgáltatások bemutatásával és a késedelmes könyvek díjmentes visszavételével vártuk az olvasókat. Novemberben író-olvasó találkozó keretében vendégünk volt Dr. Főzy István paleontológus, a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa, aki a dinoszauruszokról, a Kárpátmedencében zajló ásatásokról, régészeti ősmaradványokról tartott interaktív ismeretterjesztő előadást. A vetítéssel egybekötött beszélgetést a régészeti leletek bemutatása követte, melynek során kézbe is lehetett venni néhány darabot a tízezer éves erdélyi maradványoktól kezdve egészen a hatmillió éves ammonitesz kövületekig. Az állandó emlékkiállításunk mellett Mini Galériát működtetünk évek óta, amely parafatáblákon kerül elhelyezésre. Ebben az évben 23 témát ölelt fel a galériás tevékenységünk. Az ünnepkörök, jeles alkalmak, aktualitások, helyi évfordulók köré épülő tématablók igen kedveltek látogatóink körében és csoportosan érkező vendégeink is szívesen böngészik, olvasgatják. Az Őszi Gyermekkönyvnapok fő eseménye a gyermek- és ifjúsági könyvek illusztrátorait bemutató kiállításunk volt, ahol látogatók az évtizedek óta méltán népszerű magyar művészek munkái mellett a fiatalabb nemzedékhez tartozó, kortárs hazai és határainkon túli alkotók műveit is megtekinthették. Mutatók A könyvtárban a tárgyévben szervezett helyi közösségi programok, rendezvények Változás %- ban az előző évhez képest %

19 száma összesen 15 A könyvtárban a tárgyévben szervezett helyi közösségi 2587 fő 2400 fő 2457 fő 95 % programok, rendezvényeken résztvevők száma A könyvtárban szervezett % időszaki kiállítások száma A könyvtárban szervezett időszaki kiállítások 541 fő 500 fő 547 fő 101 % látogatóinak száma Tárgyévben a családok számára meghirdetett % rendezvények száma Tárgyévben a családok számára meghirdetett 102 fő 100 fő 117 fő 115 % rendezvényeken résztvevők száma Egyéb rendezvények száma % Egyéb rendezvényeken résztvevők száma 87 fő 80 fő 63 fő 73 % 4.9 Használói elégedettség mérés Könyvárunk szolgáltatásait a könyvtári minőségirányítás szempontjait figyelembe véve szervezi ben is minőségirányítási elvek alapján dolgoztunk, decemberben elégedettségmérést és igényfelmérést végeztünk. A használói igények és elégedettség mérése során 13 kérdést tettünk fel olvasóinknak kérdőíves formában. A mérési időszak december december 29. között volt. A kérdőívet kitöltők száma 55 fő. A válaszadás önkéntes és anonim volt. Sajnos a mérés kiértékelése Időhiány miatt még nem történt meg. Amint erre sor kerül, az eredményeket, következtetéseket a honlapunkon is elérhetővé tesszük. A felmérés következtetéseit, tapasztalatait munkánk eredményesebbé tételére használjuk és további megvalósítandó célokat tűzünk ki az igények figyelembevételével. Használói elégedettség mérések A használói elégedettségmérések száma A használói elégedettség-mérések során a válaszadó használók száma változás %- ban előző évhez képest % 63 fő 50 fő 55 fő 87 % 4.10 Települési könyvtárak számára nyújtott szolgáltatásokon való részvétel Minden meghirdetett műhelynapon igyekszünk teljes létszámmal jelen lenni ben nem kaptunk értesítést ilyen alkalom szervezéséről. Települési könyvtárak számára nyújtott szolgáltatások Megyei hatókörű városi könyvtár változás %- ban előző évhez képest

20 által szervezett műhelynapok száma Megyei hatókörű városi könyvtár által szervezett műhelynapokon résztvevők száma Közösségi szolgálat/önkéntesség Együttműködési megállapodást kötöttünk a közösségi szolgálatukat teljesítő középiskolai diákok fogadása céljából a következő Hajdú-Bihar megyei oktatási intézményekkel: Berettyóújfalui Arany János Gimnázium, Egészségügyi Szakképző és Közgazdasági Szakközépiskola; Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium, Debrecen; Debreceni Irinyi János Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola; Debreceni Szakképzési Centrum Beregszászi Pál Szakközépiskolája és Szakiskolája; Debreceni Szakképzési Centrum Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskolája; Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Szakgimnáziuma; Fazekas Mihály Gimnázium, Debrecen; Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola, Debrecen; Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, Debrecen ben 5 diák vállalt önkéntes közösségi szolgálati tevékenységet, összesen 148 szolgálati órában. Eddig összesen 19 fiatal teljesítette közösségi szolgálatának egy részét vagy egészét a Földes Községi Könyvtárban. Közösségi szolgálat/önkéntesség Az iskolai közösségi szolgálatot a könyvtárban teljesítők száma változás %- ban előző évhez képest % Az iskolai közösségi szolgálat fogadására a köznevelési % intézményekkel kötött megállapodások száma A könyvtárban dolgozó önkéntesek száma Partnerség Jó kapcsolatot ápolunk Péter Imrével a Karácsony Sándor Művelődési Társaság elnökével, együttműködünk a gyűjteményi anyag bővítése és a látogatók fogadása kapcsán, valamint az emlékülések alkalmával ben is segédkeztünk a Karácsony Sándor a közélet és az egyházi élet tengely-embere című emlékkonferencia lebonyolításában. Intézményileg és egyéni tagság révén is együttműködünk a Karácsony Sándor Pedagógiai Egyesülettel. Kiadványaikat gyűjteményezzük, összejöveteleiken lehetőség szerint képviseltetjük magunkat. Az egyesület jóvoltából került a könyvtár emlékszobájába Tóth Lajosnak, a földesi születésű művész-tanárnak Karácsony Sándorról készített festménye. Korábban jártak már többször nálunk a Földes Nagyközségi Népfőiskolai Egyesület Asszonyklubja csoportosan, de az egyesület tagjai töredékcsoportokban folyamatosan és rendszeresen látogatják a könyvtárat a változatos programjaikra való előkészületek során. Nosztalgia 2002 Hagyományőrző Klub, Főnix Hagyományőrző Egyesület és az Őszirózsa Nyugdíjas Klub tagjai részére többször végeztünk irodalomkutatást népdalok, kották témakörben ben összeállítottunk egy ajánló bibliográfiát számukra.

21 17 A Földesi Polgárőrség többször volt segítségünkre biztonsági felvilágosítással és vállaltak már át tőlünk közösségi szolgálatos diákot is. Szélrózsa Hagyományőrző Egyesület tagjai részéről 2017-ben csak egyéni megkereséstörtént, de korábban már többször volt alkalmunk kölcsönös segítségnyújtásra, irodalomkutatás, kiadvány felhasznált irodalmának szerkesztése során. A Balásházy János Kertbarátkörnek korábban ugyancsak végeztünk irodalomkutatást és helytörténeti cikkgyűjtést, jubileumi kiadványuk összeállításához. Szeptemberben a berettyóújfalui Nők a XXI. században Egyesület tagsága is meglátogatta könyvtárunkat. A civil szervezetek által igénybe vehető infrastruktúra-támogatásról szóló 554/2013. (XII.31.) Kormányrendelet alapján regisztráltunk az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerébe, mint szabad kapacitással rendelkező befogadó szervezet. (A gyakorlatban ez szükség esetén helyszín biztosítását jelenti a helyi civil szervezetek számára, a könyvtár nyitvatartási idejében. Az igénybevétel ingyenes, de előzetes egyeztetés szükséges.) Amellett, hogy eleget teszünk az alapító okiratban vállalt feladatunknak, miszerint a helyi köznevelési intézményegységgel (Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola) szoros munkakapcsolatot alakítunk ki és ellátjuk az iskolai könyvtári feladatokat, a Földes Községi Napközi Otthonos Óvodával is kiváló a kapcsolatunk. Évente többször látogatnak bennünket, rendszeresen vannak közös programjaink a Magyar Kultúra Napja alkalmából és könyvtárhasználati foglalkozásokra is érkeztek csoportjaik az elmúlt évben. Írásos együttműködési megállapodásunk van kilenc Hajdú-Bihar megyei oktatási intézményekkel a közösségi szolgálatukat teljesítő középiskolai diákok fogadására. (Az intézmények felsorolása az előző pontban olvasható.) A könyvtárral írásos együttműködést kötő partnerek száma változás %- ban előző évhez képest Civil szervezetek % Határon túli könyvtárak Vállalkozók % Oktatási intézmények % A kistelepülési önkormányzattal kötött megállapodások száma Egyéb % Összesen % 4.13 Digitalizálás (Digitalizálja-e dokumentumait?) A helytörténeti cikkgyűjteményünk digitalizálása és feltöltése folyamatos a JaDox adatbázisába. Eddig 1137 cikk feltöltésére került sor, emellett az Új Szántás és Az Erő című, muzeális értékűnek nyilvánított folyóiratok digitalizálása zajlik.

22 18 IV. FEJLESZTÉSEK: 1. Intézményi terek / épületek infrastrukturális fejlesztési ek bemutatása Intézményi tér és infrastrukturális fejlesztés/karbantartás: 2016 novemberében szakértői vizsgálaton esett át a könyvtár, melyben Fejes Csilla szakértő asszony feladatként jelölte meg az intézmény megközelíthetőségének és belső átjárhatóságának lehetővé tételét mozgásukban korlátozott embertársaink számára. A nyilvános könyvtárak jegyzékében szereplő könyvtárak számára a 120/2014. (IV. 8.) Korm. rendelet szerint ez alapkövetelmény, kötelezően megvalósítandó elvárás, és a fenntartói nyilatkozatban is szerepel ennek biztosítása, így mihamarabb meg kell lépnünk. Az akadálymentesítésünk lehetővé teszi ugyan az épületbe jutást, de segítség nélkül, egyedül nehéz bejutni a betonrámpánkon, mert túl meredek, az előtte lévő járdaszakasz pedig keskenyebb nyomtávú, mint a kerekes szék, így gyakran segítségre van szüksége annak, aki mozgásában korlátozott és önállóan szeretné látogatni a könyvtárat. A megoldást a járdaszakasz kiszélesítése és a betonrámpa szögének csökkentése jelentené ben az iskolai épületkorszerűsítési pályázat eredményére vártunk, így a kivitelezést elodáztuk, bízva abban, hogy az akadálymentesítés is része lehet az elnyert pályázat megvalósításának. Egyébként sem lett volna ésszerű egy - a ezett átfogó felújításhoz nem illeszkedő - egyéni akció kezdeményezése, mert az akadálymentesített könyvtári bejáratnak összhangban kell lennie az épület egészével mind műszakilag, mind funkcionálisan, az esztétikai harmóniára való törekvés alapelvárása mellett. A 2018-as vagy 2019-es (pontos kezdési idejét nem tudjuk) komplex korszerűsítés kivitelezésének lépéseit célszerű lenne az akadálymentesítéshez szükséges munkafolyamatokkal szinkronizáltan ezni a felesleges pluszmunkák és átfedések elkerülése végett és egy egységes látványkép kialakítása érdekében. Karbantartás: Három villanykapcsoló egyszeri cseréjére és a bejárati kültéri, szürkületi érzékelős lámpatest többszöri javítására és a tetőcsatornák tisztítására került sor. 2. Megvalósult infrastrukturális fejlesztések - 3. Jelentősebb eszközbeszerzések - Megnevezés darab forint megjegyzés Gépjármű ebből személygépkocsi Számítógép ebből olvasói ebből szerver Fénymásoló Szkenner Storage, egyéb adattároló (kapacitását a megjegyzésbe kérjük megadni Tb-ban) IKR fejlesztés egyéb:.. Eszközbeszerzésre fordított összeg összesen (Ft)

Révfülöp Nagyközség Könyvtára évi beszámolója

Révfülöp Nagyközség Könyvtára évi beszámolója Révfülöp Nagyközség Könyvtára beszámolója 8253 Révfülöp Káli út 17. Molnár Júlia Révfülöp, 2018. február 20. I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ Révfülöp Nagyközség Könyvtára a település nyilvános könyvtáraként biztosítja

Részletesebben

Révfülöp Nagyközség Könyvtára évi munkaterve

Révfülöp Nagyközség Könyvtára évi munkaterve Révfülöp Nagyközség Könyvtára munkae 8253 Révfülöp Káli út 17. Molnár Júlia Révfülöp, 2018. február 20. I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ Révfülöp Nagyközség Könyvtára a település nyilvános könyvtáraként biztosítja

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s a Képviselő-testület május 29-én tartandó ülésére.

E l ő t e r j e s z t é s a Képviselő-testület május 29-én tartandó ülésére. Izsák Város Polgármesterétől. E l ő t e r j e s z t é s a Képviselő-testület 2018. május 29-én tartandó ülésére. Tárgy: Izsáki ÁMK Könyvtár 2017 évi beszámolója és 2018 évi munkae Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

A készítés dátuma február 21.

A készítés dátuma február 21. A könyvtár logója A Beledi Általános Művelődési Központ Városi és Iskolai Könyvára munkae (Az intézmény székhelye) Beled, (Az intézmény vezetőjének neve) Kotekné Kalmár Zsuzsanna A készítés dátuma. 2018.

Részletesebben

A Brunszvik-Beethoven Közösségi Ház és Könyvtár évi munkaterve

A Brunszvik-Beethoven Közösségi Ház és Könyvtár évi munkaterve 4.számú melléklet A Brunszvik-Beethoven Közösségi Ház és Könyvtár munkae Az intézmény székhelye: 2462 Martonvásár, Emlékezés tere 2. Az intézmény vezetője: Pfiffer Zsuzsanna A készítés dátuma: 2019.03.08.

Részletesebben

A Tárkányi Béla Könyvtár és Művelődési Ház évi munkaterve

A Tárkányi Béla Könyvtár és Művelődési Ház évi munkaterve A Tárkányi Béla Könyvtár és Művelődési Ház 2019. évi munkae 4069 Egyek, Hunyadi J. u. 48/F Gábor Istvánné könyvtárvezető 2019. március 1 TARTALMI SZEMPONTOK A TELEPÜLÉSI KÖNYVTÁRAK 2019. ÉVI MUNKATERVÉNEK

Részletesebben

Előterjesztés. a Képviselő-testület április 16-án tartandó ülésére. Tárgy: Izsáki ÁMK Könyvtár 2018 évi beszámolója és 2019 évi munkaterve

Előterjesztés. a Képviselő-testület április 16-án tartandó ülésére. Tárgy: Izsáki ÁMK Könyvtár 2018 évi beszámolója és 2019 évi munkaterve Mondok József polgármester Izsák Város Polgármesterétől. Mondok József polgármester cn=mondok József polgármester, o=izsák Város Önkormányzata, ou=polgármester, email=jegyzo@izsak.hu, c=hu 2019.04.10 14:39:39

Részletesebben

A THURY-VÁR Nonprofit Kft. Krúdy Gyula Városi Könyvtár évi beszámolója

A THURY-VÁR Nonprofit Kft. Krúdy Gyula Városi Könyvtár évi beszámolója A THURY-VÁR Nonprofit Kft. Krúdy Gyula Városi Könyvtár beszámolója Székhelye: 8100 Várpalota, Hunyadi Mátyás tér 1. Címe: 8100 Várpalota, Szent István út 28. Budai László 2018. 01. 10. TARTALMI SZEMPONTOK

Részletesebben

SZAKMAI MUTATÓK ÖSSZESÍTETT TÁBLÁZATA

SZAKMAI MUTATÓK ÖSSZESÍTETT TÁBLÁZATA SZAKMAI MUTATÓK ÖSSZESÍTETT TÁBLÁZATA A FSZEK munkatervében tervezett mérőszámok teljesülése Mutató I. SZOLGÁLTATÁSI FELADATOK 1. Heti nyitvatartási órák 2. A tárgyévben a könyvtárat aktívan használók

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Tartalomjegyzék: - Irányadó jogszabályok. - Intézményi adatok. - A legfontosabb működési feltételek

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Tartalomjegyzék: - Irányadó jogszabályok. - Intézményi adatok. - A legfontosabb működési feltételek SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Tartalomjegyzék: - Irányadó jogszabályok - Intézményi adatok - A legfontosabb működési feltételek - A könyvtár bélyegzői - Az intézmény típusa és helye a könyvtári rendszerben

Részletesebben

A Brunszvik-Beethoven Közösségi Ház és Könyvtár évi könyvtári beszámolója

A Brunszvik-Beethoven Közösségi Ház és Könyvtár évi könyvtári beszámolója 32/2019. (III.25.) HB határozat 1. melléklete: A Brunszvik-Beethoven Közösségi Ház és Könyvtár könyvtári beszámolója 2462 Martonvásár, Emlékezés tere 2. Az intézmény vezetőjének neve:pfiffer Zsuzsanna

Részletesebben

FÖLDES KÖZSÉGI KÖNYVTÁR IGAZGATÓJA 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 6. /Fax: (54) ;

FÖLDES KÖZSÉGI KÖNYVTÁR IGAZGATÓJA 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 6. /Fax: (54) ; 1 FÖLDES KÖZSÉGI KÖNYVTÁR IGAZGATÓJA 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 6. /Fax: (54) 531 041; 531 042 E-mail: fkonyvtar@gmail.com Iktatószám: 6. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testülethez a Földes

Részletesebben

Munkaanyag, nem tekinthető a minisztérium végleges álláspontjának.

Munkaanyag, nem tekinthető a minisztérium végleges álláspontjának. Munkaanyag, nem tekinthető a minisztérium végleges álláspontjának. 2014. (.) EMMI rendelet a múzeum, valamint az országos szakkönyvtár és a megyei könyvtár éves munkatervéhez szükséges szakmai mutatókról

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS KÍSÉRŐ LAP. Tárgy: Az Öregiskola Közösségi Ház és Könyvtár évi munkatervének elfogadása

ELŐTERJESZTÉS KÍSÉRŐ LAP. Tárgy: Az Öregiskola Közösségi Ház és Könyvtár évi munkatervének elfogadása ELŐTERJESZTÉS KÍSÉRŐ LAP E-szám: 107/2016. Tárgy: Az Öregiskola Közösségi Ház és Könyvtár 2017. évi munkatervének elfogadása Előterjesztő neve: Kiszelné Mohos Katalin polgármester Előadó neve: Grégerné

Részletesebben

Az Apáczai Csere János Művelődési Ház és Könyvtár évi munkaterve

Az Apáczai Csere János Művelődési Ház és Könyvtár évi munkaterve Az Apáczai Csere János Művelődési Ház és Könyvtár 2018. évi munkaterve Solymár Készítette: Balogh Istvánné könyvtárvezető 2018. február TARTALMI SZEMPONTOK A VÁROSI KÖNYVTÁRAK 2018. ÉVI MUNKATERVÉNEK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ

Részletesebben

A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer 5 éve Mikolasek Zsófia

A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer 5 éve Mikolasek Zsófia A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer 5 éve 2013-2018 Mikolasek Zsófia József Attila Megyei és Városi Könyvtár KSZR Szakma Nap, Tatabánya, 2018.06.18. Törvényi háttér 2013. május 31. 39/2013 EMMI rendelet

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat Szervezeti és Működési Szabályzat I. A könyvtár általános adatai: Neve: Iskolai és Közművelődési Községi Könyvtár Székhelye: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye, 4533 Sényő, Kossuth. u. 33. Fenntartó neve: Sényő

Részletesebben

Az Apáczai Csere János Művelődési Ház és Könyvtár évi beszámolója

Az Apáczai Csere János Művelődési Ház és Könyvtár évi beszámolója Az Apáczai Csere János Művelődési Ház és Könyvtár beszámolója Solymár Készítette: Balogh Istvánné könyvtárvezető 2018. február TARTALMI SZEMPONTOK A VÁROSI KÖNYVTÁRAK 2017. ÉVI BESZÁMOLÓJÁNAK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ

Részletesebben

Kiskunhalas Város Képviselő-testülete február 22-i ülésére

Kiskunhalas Város Képviselő-testülete február 22-i ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Kiskunhalas Város Képviselő-testülete 2018. február 22-i ülésére Tárgy: A Martonosi Pál Városi Könyvtár 2017. évi beszámolója és 2018. évi munkatervének jóváhagyása Az előterjesztést

Részletesebben

A Nyilvános Könyvtárak Adatbázisa és a Könyvtári Minerva Gyűjtőköri Adatbázis összevonása, a könyvtárak adatainak önálló adminisztrációja

A Nyilvános Könyvtárak Adatbázisa és a Könyvtári Minerva Gyűjtőköri Adatbázis összevonása, a könyvtárak adatainak önálló adminisztrációja A Nyilvános Könyvtárak Adatbázisa és a Könyvtári Minerva Gyűjtőköri Adatbázis összevonása, a könyvtárak adatainak önálló adminisztrációja Garamvölgyi László könyvtári szakinformatikus Országos Széchényi

Részletesebben

KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete

KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 37/1998.(XII.15.)Kt.

Részletesebben

Kitöltési útmutató a települési könyvtárak évi beszámolójának elkészítéséhez

Kitöltési útmutató a települési könyvtárak évi beszámolójának elkészítéséhez Kitöltési útmutató a települési könyvtárak 2018. évi beszámolójának elkészítéséhez 1 A kitöltés legfontosabb szabálya, hogy a beszámoló és munkaterv sablon elemeiből semmi sem törölhető! Ha valamilyen

Részletesebben

BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR ALAPÍTÓ OKIRATÁNAK MÓDOSÍTÓ OKIRATA

BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR ALAPÍTÓ OKIRATÁNAK MÓDOSÍTÓ OKIRATA K I V O N A T Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése 2012. december 13-i ülésének jegyzőkönyvéből 735/2012. (XII.13.) közgyűlési határozat Eger Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a nyilvános könyvtári

Részletesebben

Kunszentmárton Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Kunszentmárton Város Önkormányzata Képviselő-testületének Kunszentmárton Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015.(V.29.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat közművelődési és közgyűjteményi feladatairól Kunszentmárton Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

A Tárkányi Béla Könyvtár és Művelődési Ház évi beszámolója

A Tárkányi Béla Könyvtár és Művelődési Ház évi beszámolója A Tárkányi Béla Könyvtár és Művelődési Ház beszámolója 4069 Egyek, Hunyadi j. u. 48/F Gábor Istvánné könyvtárvezető 2019. március 1 I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ Egyek nagyközség a Hortobágy szélén található

Részletesebben

Az Arany János Városi Könyvtár Szervezeti és Működési Szabályzata

Az Arany János Városi Könyvtár Szervezeti és Működési Szabályzata Az Arany János Városi Könyvtár Szervezeti és Működési Szabályzata I. A könyvtár általános adatai: 1. A könyvtár neve: Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum Székhelye: Komárom-Esztergom megye

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó a Képviselő-testülethez

B E S Z Á M O L Ó a Képviselő-testülethez 1 FÖLDES KÖZSÉGI KÖNYVTÁR IGAZGATÓJA 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 6. /Fax: (54) 531 041; 531 042 E-mail: fkonyvtar@gmail.com Iktatószám: F/467/2019. 9. B E S Z Á M O L Ó a Képviselő-testülethez a

Részletesebben

A KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLY ZATA

A KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLY ZATA A KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLY ZATA A Szervezeti és Működési Szabályzat alapdokumentumai - 1997. évi CXL. törvény a kulturális javak védelméről és a muzeális intézkedésekről, a nyilvános könyvtári

Részletesebben

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017. (II.21.) önkormányzati rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros

Részletesebben

Paks Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2013. (IX. 14.) önkormányzati rendelete. az önkormányzat közművelődési feladatairól *

Paks Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2013. (IX. 14.) önkormányzati rendelete. az önkormányzat közművelődési feladatairól * Paks Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2013. (IX. 14.) önkormányzati rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól * Paks Város Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről,

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2010.(VII. 28.) KNÖT RENDELETE a közművelődésről

Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2010.(VII. 28.) KNÖT RENDELETE a közművelődésről Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2010.(VII. 28.) KNÖT RENDELETE a közművelődésről Kiszombor Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990.

Részletesebben

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Státusz: Véglegesített (kitöltő) Alapadatok Az adatszolgáltató Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (könyvtár/ellátóhely/szolgáltatóhely) teljes neve: Intézményazonosító: 11866361

Részletesebben

Módosító okirat. 1. Az Alapító okirat 4. pontja helyébe mely a módosított okiratban pont alatt szerepel - a következő rendelkezés lép:

Módosító okirat. 1. Az Alapító okirat 4. pontja helyébe mely a módosított okiratban pont alatt szerepel - a következő rendelkezés lép: Okirat száma: A Közgyűlés VII-107/314.492/2016. számú határozatának 1. melléklete Módosító okirat A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése által

Részletesebben

Alapító okirat. módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat. módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva A Közgyűlés VII-107/14.49/016. számú határozatának. melléklete Okirat száma: Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján

Részletesebben

EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 29/2007. (XI.29.) rendelete

EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 29/2007. (XI.29.) rendelete EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 29/2007. (XI.29.) rendelete A helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Egyek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban önkormányzat)

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Medgyesegyháza Városi Önkormányzat Képviselő-testületének április 24-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Medgyesegyháza Városi Önkormányzat Képviselő-testületének április 24-i ülésére III-4. Készítette: dr. Kormányos László jegyző ELŐTERJESZTÉS Medgyesegyháza Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2018. április 24-i ülésére Tárgy: A Medgyesegyháza Városi Önkormányzat Művelődési

Részletesebben

Csákberény Községi Önkormányzat Képviselo-testületének. 11/2002. (VI. 27.) sz. rendelete. a közmuvelodésrol. A közmuvelodési rendelet kiemelt célja

Csákberény Községi Önkormányzat Képviselo-testületének. 11/2002. (VI. 27.) sz. rendelete. a közmuvelodésrol. A közmuvelodési rendelet kiemelt célja Csákberény Községi Önkormányzat Képviselo-testületének 11/2002. (VI. 27.) sz. rendelete a közmuvelodésrol A kulturális javak védelmérol és a muzeális intézményekrol, a nyilvános könyvtári ellátásról és

Részletesebben

Budai Sándor Kulturális Központ. Státusz: Végleges (feldolgozó központ) Alapadatok. A könyvtár adatai. A könyvtár szolgáltatásai. Az adatszolgáltató

Budai Sándor Kulturális Központ. Státusz: Végleges (feldolgozó központ) Alapadatok. A könyvtár adatai. A könyvtár szolgáltatásai. Az adatszolgáltató Budai Sándor Kulturális Központ Státusz: Végleges (feldolgozó központ) Alapadatok Az adatszolgáltató Budai Sándor Kulturális Központ (könyvtár/ellátóhely/szolgáltatóhely) teljes neve: Intézményazonosító:

Részletesebben

Kishartyán Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 6/2002. (VIII.30.) számú rendelete a HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI TEVÉKENYSÉGRŐL

Kishartyán Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 6/2002. (VIII.30.) számú rendelete a HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI TEVÉKENYSÉGRŐL Kishartyán Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2002. (VIII.30.) számú rendelete a HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI TEVÉKENYSÉGRŐL Kishartyán Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről

Részletesebben

GYÖNGYÖK VACHOTT SÁNDOR VÁROSI KÖNYVTÁR GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA

GYÖNGYÖK VACHOTT SÁNDOR VÁROSI KÖNYVTÁR GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA GYÖNGYÖK VACHOTT SÁNDOR VÁROSI KÖNYVTÁR GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA 1997. CXL törvény A könyvtár alapvetően általános gyűjtőkörű nyilvános, városi könyvtárként működik. Feladatait az 1997. évi CXL., A muzeális

Részletesebben

Az emberi erőforrások minisztere /2013. ( ) EMMI rendelete. a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer működéséről

Az emberi erőforrások minisztere /2013. ( ) EMMI rendelete. a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer működéséről 1 1. melléklet a /2013. számú előterjesztéshez Az emberi erőforrások minisztere /2013. ( ) EMMI rendelete a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer működéséről A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári

Részletesebben

Szindbád Kht.-Krúdy Gyula Városi Könyvtár Státusz: Véglegesített (kitöltő)

Szindbád Kht.-Krúdy Gyula Városi Könyvtár Státusz: Véglegesített (kitöltő) Szindbád Kht.-Krúdy Gyula Városi Könyvtár Státusz: Véglegesített (kitöltő) Alapadatok Az adatszolgáltató Szindbád Nonprofit Kft. (könyvtár/ellátóhely/szolgáltatóhely) teljes neve: Intézményazonosító: 141761

Részletesebben

Kérdőív az iskolai (kollégiumi) könyvtárak szakfelügyeletéhez

Kérdőív az iskolai (kollégiumi) könyvtárak szakfelügyeletéhez Kérdőív az iskolai (kollégiumi) könyvtárak szakfelügyeletéhez A Létszám-adatok képzés Intézménytípus Az intézmény elérhetőségei jellege A fenntartó A könyvtár elérhetőségei 1. Azonosító 2. neve 2.1. OM

Részletesebben

A Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár könyvtári intézményegységének évi beszámolója

A Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár könyvtári intézményegységének évi beszámolója A Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár könyvtári intézményegységének 27. beszámolója 822 Balatonalmádi, Városház tér 4. Fábiánné Sáray Anna könyvtárvezető 28.2.2. Tartalom I. Vezetői összefoglaló...

Részletesebben

DÁMK Ladányi Mihály Könyvtár, Művelődési Ház és Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény

DÁMK Ladányi Mihály Könyvtár, Művelődési Ház és Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény DÁMK Ladányi Mihály Könyvtár, Művelődési Ház és Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény A könyvtár 2019. évi munkaterve Székhely: 5510 Dévaványa, Árpád u. 20. Készítette: Somogyi Erzsébet Dévaványa, 2019.

Részletesebben

SZAKMAI MŰHELYNAP. a nyilvános könyvtárak évi feladatairól. Gosztonyi Enikő Nyíregyháza, február 7.

SZAKMAI MŰHELYNAP. a nyilvános könyvtárak évi feladatairól. Gosztonyi Enikő Nyíregyháza, február 7. SZAKMAI MŰHELYNAP a nyilvános könyvtárak 2018. évi feladatairól Gosztonyi Enikő Nyíregyháza, 2018. február 7. 1 Témáink Ágazatstratégia kidolgozásának kérdései Jogszabályi környezet változásai Beszámoló

Részletesebben

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a Kulturális

Részletesebben

Bojt Község Önkormányzata Képviselő- testületének 1/2019. (I. 31.) önkormányzati rendelete az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásáról

Bojt Község Önkormányzata Képviselő- testületének 1/2019. (I. 31.) önkormányzati rendelete az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásáról Bojt Község Önkormányzata Képviselő- testületének 1/2019. (I. 31.) önkormányzati rendelete az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásáról Bojt Község Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális

Részletesebben

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Könyvtárának Szervezeti és működési szabályzata

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Könyvtárának Szervezeti és működési szabályzata Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Könyvtárának Szervezeti és működési szabályzata Érvényes: 1998. november 18-tól Aktualizálva: 2013. január 15. Aktualizálva:

Részletesebben

Magyar joganyagok - 39/2013. (V. 31.) EMMI rendelet - a Könyvtárellátási Szolgáltat 2. oldal g) a források felhasználásának átláthatósága. 3. A kistel

Magyar joganyagok - 39/2013. (V. 31.) EMMI rendelet - a Könyvtárellátási Szolgáltat 2. oldal g) a források felhasználásának átláthatósága. 3. A kistel Magyar joganyagok - 39/2013. (V. 31.) EMMI rendelet - a Könyvtárellátási Szolgáltat 1. oldal 39/2013. (V. 31.) EMMI rendelet a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer működéséről A muzeális intézményekről,

Részletesebben

Helyzet- és jövőkép a zalai iskolai könyvtárakban

Helyzet- és jövőkép a zalai iskolai könyvtárakban Helyzet- és jövőkép a zalai iskolai könyvtárakban Némethné Hajdu Márta projekt menedzser Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézete 2011. 03. 17 Mint a csillagokat a távcsövek, úgy húztam körém, s egyre

Részletesebben

AZ EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

AZ EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM Szervezeti és Működési Szabályzat I. kötet Szervezeti és Működési Rend 8. sz. melléklete AZ EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2016.

Részletesebben

Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltára Zárt Forgalmú Tudományos Szakkönyvtára Státusz: Véglegesített pénzügyi adatok nélkül (kitöltő) 2013

Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltára Zárt Forgalmú Tudományos Szakkönyvtára Státusz: Véglegesített pénzügyi adatok nélkül (kitöltő) 2013 Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltára Zárt Forgalmú Tudományos Szakkönyvtára Státusz: Véglegesített pénzügyi adatok nélkül (kitöltő) 213 Alapadatok Az adatszolgáltató Magyar Nemzeti Levéltár

Részletesebben

MÓDOSÍTÓ OKIRAT. 29/2012. (II.23.) közgyűlési határozat

MÓDOSÍTÓ OKIRAT. 29/2012. (II.23.) közgyűlési határozat K I V O N A T Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése 2012. február 23i ülésének jegyzőkönyvéből 29/2012. (II.23.) közgyűlési határozat Eger Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése jóváhagyja a Bródy Sándor

Részletesebben

Madarász Károly Művelődési Ház és Városi Könyvtár VÁROSI KÖNYVTÁRA SZAKMAI BESZÁMOLÓ Cím: 5420 Túrkeve, Petőfi tér 2-4. Telefon/fax:

Madarász Károly Művelődési Ház és Városi Könyvtár VÁROSI KÖNYVTÁRA SZAKMAI BESZÁMOLÓ Cím: 5420 Túrkeve, Petőfi tér 2-4. Telefon/fax: Madarász Károly Művelődési Ház és Városi Könyvtár VÁROSI KÖNYVTÁRA SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2015. Cím: 5420 Túrkeve, Petőfi tér 2-4. Telefon/fax: 56-361-098 BESZÁMOLÓ A Madarász Károly Művelődési Ház és Városi

Részletesebben

Szada, Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár. Könyvtárának használati szabályzata

Szada, Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár. Könyvtárának használati szabályzata Szada, Székely Bertalan Művelődési Ház és Könyvtár Könyvtárának használati szabályzata Szolgáltatások - a könyvtárlátogatás, a gyűjtemény helyben használata ( olvasóterem, helytörténet) - az állományfeltáró

Részletesebben

Rigó József Általános Művelődési Központ

Rigó József Általános Művelődési Központ Rigó József Általános Művelődési Központ Könyvtár gyűjtőköri szabályzata 2015. 12. 01-től érvényes Bugac A könyvtár alapfunkciója szerint általános gyűjtőkörű nyilvános települési könyvtár, szolgáltatásait

Részletesebben

Módosító okirat. 1. Az alapító okirat 1. pontja mely a módosított okirat pontjában szerepel helyébe a következő rendelkezés lép:

Módosító okirat. 1. Az alapító okirat 1. pontja mely a módosított okirat pontjában szerepel helyébe a következő rendelkezés lép: Okirat száma: 3394-2/2015. Módosító okirat A Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény a Téglás Városi Önkormányzat Képviselőtestülete által 2013. október 8. napján kiadott, 99/2013. (X.08.) számú határozattal

Részletesebben

1. A Könyvtárra vonatkozó általános tudnivalók

1. A Könyvtárra vonatkozó általános tudnivalók A Sola Scriptura Teológiai Főiskola Könyvtára (a továbbiakban Könyvtár) Szervezeti és működési szabályzatának elkészítésekor az alábbi törvények és rendeletek előírásait vettük figyelembe: a kulturális

Részletesebben

KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2011 (VII. 1.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e

KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2011 (VII. 1.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2011 (VII. 1.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e AZ ÖNKORMÁNYZAT KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATAIRÓL Komló Város Önkormányzat Képviselő testülete a kulturális

Részletesebben

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16.. / 1 / bekezdésében

Részletesebben

Státusz: Véglegesített (kitöltő) 2014

Státusz: Véglegesített (kitöltő) 2014 II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Státusz: Véglegesített (kitöltő) 2014 Alapadatok Az adatszolgáltató II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár (könyvtár/ellátóhely/szolgáltatóhely) teljes

Részletesebben

Lepsény Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete. 12/2002. (IX.30.) számú. R e n d e l e t e. a helyi közművelődésről. Általános rendelkezések

Lepsény Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete. 12/2002. (IX.30.) számú. R e n d e l e t e. a helyi közművelődésről. Általános rendelkezések Lepsény Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 12/2002. (IX.30.) számú R e n d e l e t e a helyi közművelődésről Lepsény Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Esélyegyenlőség növelése könyvtári informatikai fejlesztéssel a szerencsi kistérség településein című projekt nyitó fóruma

Esélyegyenlőség növelése könyvtári informatikai fejlesztéssel a szerencsi kistérség településein című projekt nyitó fóruma Esélyegyenlőség növelése könyvtári informatikai fejlesztéssel a szerencsi kistérség településein című projekt nyitó fóruma 2009. október 16. Szerencs, Rákóczi-vár Lovagterme A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Részletesebben

FÖLDES KÖZSÉGI KÖNYVTÁR IGAZGATÓJA. a Képviselő-testülethez

FÖLDES KÖZSÉGI KÖNYVTÁR IGAZGATÓJA. a Képviselő-testülethez FÖLDES KÖZSÉGI KÖNYVTÁR IGAZGATÓJA 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 6. /Fax: (54) 531 041; 531 042 E-mail: fkonyvtar@gmail.com Iktatószám: 722-5/2018. 10. E LŐTERJESZTÉS a Képviselő-testülethez a Földes

Részletesebben

MÓDOSÍTÓ OKIRAT. 333/2011. (VI.30.) számú közgyűlési határozat

MÓDOSÍTÓ OKIRAT. 333/2011. (VI.30.) számú közgyűlési határozat 333/2011. (VI.30.) számú közgyűlési határozat Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése elfogadja a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Alapító Okiratának módosítását 2011. augusztus 1-jei

Részletesebben

Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szakközépiskola Eötvös József Székhelyintézmény Készítette: Pap Éva

Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szakközépiskola Eötvös József Székhelyintézmény Készítette: Pap Éva Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szakközépiskola Eötvös József Székhelyintézmény Készítette: Pap Éva Hódmezővásárhely, 2010. március 20. Az iskolai könyvtárhasználati útmutatója

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendelettár. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Módosított rendelet azonosítója: Rendelet tárgykódja:

Rendelet. Önkormányzati Rendelettár. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Módosított rendelet azonosítója: Rendelet tárgykódja: Rendelet Önkormányzati Rendelettár Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 12/1999.(VI.01.) Rendelet típusa: Alap Rendelet címe: A helyi közművelődésről Módosított rendelet azonosítója: 25/2003.(XI.27.)

Részletesebben

II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár. A könyvtár adatai

II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár. A könyvtár adatai II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Státusz: Végleges (országos feldolgozó központ) 2013 Alapadatok Az adatszolgáltató II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár (könyvtár/ellátóhely/szolgáltatóhely)

Részletesebben

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete a közművelődésről Kacsóta községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének december 10-én tartandó ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének december 10-én tartandó ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. december 10-én tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: Komló Város Önkormányzat József Attila Városi Könyvtár és Muzeális

Részletesebben

Az előterjesztés száma: 32/2017.

Az előterjesztés száma: 32/2017. A határozati javaslat elfogadásához egyszerű többség szükséges! Az előterjesztés nyílt ülésen tárgyalható. Az előterjesztés száma: 32/2017. Decs Nagyközség Képviselő-testületének 2017. február 28. napján

Részletesebben

KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Edutus Egyetem Szenátusa által 82/2018. (aug. 31.) számú határozatával egységes szerkezetben elfogadva. Kiadás száma Módosítás száma Határozat száma Hatályos

Részletesebben

Tahitótfalu Község Önkormányzat Képviselőtestülete 22/2000. (XII.08.) sz. rendelete a közművelődésről I. RÉSZ. Általános rendelkezések.

Tahitótfalu Község Önkormányzat Képviselőtestülete 22/2000. (XII.08.) sz. rendelete a közművelődésről I. RÉSZ. Általános rendelkezések. Tahitótfalu Község Önkormányzat Képviselőtestülete 22/2000. (XII.08.) sz. rendelete a közművelődésről Tahitótfalu Község Önkormányzat Képviselőtestülete (a továbbiakban: Önkormányzat) a kulturális javak

Részletesebben

c./ Az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismerését, a befogadás elősegítését, ezen belül :

c./ Az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismerését, a befogadás elősegítését, ezen belül : AGGTELEK KÖZSÉG KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 3/2002.(IV.11.)SZ. RENDELETE A HELYI KÖZMŰVELŐDÉS SZABÁLYOZÁSÁRA Aggtelek Község Önkormányzatának képviselő-testülete A kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről,

Részletesebben

7/2007. /V.7./ A HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATOK ELLÁTÁSRÓL

7/2007. /V.7./ A HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATOK ELLÁTÁSRÓL ZOMBA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETE 7/2007. /V.7./ RENDELETE A HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATOK ELLÁTÁSRÓL 2 Zomba község Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT. 1. A költségvetési szerv neve: Művelődési Ház és Községi-Iskolai Könyvtár

ALAPÍTÓ OKIRAT. 1. A költségvetési szerv neve: Művelődési Ház és Községi-Iskolai Könyvtár ALAPÍTÓ OKIRAT 1. A költségvetési szerv neve: Művelődési Ház és Községi-Iskolai Könyvtár 1.1. Rövidített névalakja: Művelődési Ház és Könyvtár 2. A költségvetési szerv székhelye: 9721 Gencsapáti, Szentegyház

Részletesebben

Státusz: Véglegesített (kitöltő) 2012

Státusz: Véglegesített (kitöltő) 2012 Justh Zsigmond Városi Könyvtár Státusz: Véglegesített (kitöltő) 212 Alapadatok Az adatszolgáltató Justh Zsigmond Városi Könyvtár (könyvtár/ellátóhely/szolgáltatóhely) teljes neve: Intézményazonosító: 182177

Részletesebben

az Önkormányzat művelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

az Önkormányzat művelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Albertirsa Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/1999.(X.29.) rendelete, a 16/2004.(IV.30.), az 5/2009. (III.02.), a 22/2017.(IX.29.) és a 7/2019.(III.29.) önkormányzat rendeletekkel egységes

Részletesebben

AZ EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

AZ EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM Szervezeti és Működési Szabályzat I. kötet Szervezeti és Működési Rend 8. sz. melléklete AZ EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2012.

Részletesebben

A RUMI RAJKI ISTVÁN ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT KÖZSÉGI ÉS ISKOLAI KÖNYVTÁRÁNAK STRATÉGIAI TERVEZETE 2013-2017

A RUMI RAJKI ISTVÁN ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT KÖZSÉGI ÉS ISKOLAI KÖNYVTÁRÁNAK STRATÉGIAI TERVEZETE 2013-2017 A RUMI RAJKI ISTVÁN ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT KÖZSÉGI ÉS ISKOLAI KÖNYVTÁRÁNAK STRATÉGIAI TERVEZETE 2013-2017 Rum,. Felülvizsgálva: 2015. január 5. 1. A tervezet célja A községi és iskolai könyvtár stratégiai

Részletesebben

Szendrő Város Önkormányzatának 10/2014.(V.29.) önkormányzati rendelete a közművelődési tevékenység helyi feladatairól

Szendrő Város Önkormányzatának 10/2014.(V.29.) önkormányzati rendelete a közművelődési tevékenység helyi feladatairól Szendrő Város Önkormányzatának 10/2014.(V.29.) önkormányzati rendelete a közművelődési tevékenység helyi feladatairól Szendrő Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános

Részletesebben

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2011.(IV.5.) önkormányzati rendelete

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2011.(IV.5.) önkormányzati rendelete Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2011.(IV.5.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Balatonfüred

Részletesebben

Ajánlás a kistelepülési könyvtári ellátás minőségének folyamatos biztosításáért

Ajánlás a kistelepülési könyvtári ellátás minőségének folyamatos biztosításáért Ajánlás a kistelepülési könyvtári ellátás minőségének folyamatos biztosításáért Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztály Dr. Vígh Annamária Győr, 2014. október 27-28. A kulturális politika

Részletesebben

E LŐ T E R J E S Z T É S

E LŐ T E R J E S Z T É S E LŐ T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő- testületének 2005. május 30- i ülésére Tárgy: A Zirc Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Tourinform Iroda alapító okiratának módosítása Előadó:

Részletesebben

Törökbálint Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 4/2000. (III. 10.) számú rendelete a közművelődésről I. RÉSZ. Általános rendelkezések

Törökbálint Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 4/2000. (III. 10.) számú rendelete a közművelődésről I. RÉSZ. Általános rendelkezések Törökbálint Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 4/2000. (III. 10.) számú rendelete a közművelődésről Törökbálint Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Önkormányzat) a kulturális

Részletesebben

A KÖNYVTÁRHASZNÁLÓK ELÉGEDETTSÉGÉNEK VIZSGÁLATA ÉS IGÉNYEINEK FELMÉRÉSE A 2017/2018-AS TANÉV TAVASZI FÉLÉVÉBEN

A KÖNYVTÁRHASZNÁLÓK ELÉGEDETTSÉGÉNEK VIZSGÁLATA ÉS IGÉNYEINEK FELMÉRÉSE A 2017/2018-AS TANÉV TAVASZI FÉLÉVÉBEN A KÖNYVTÁRHASZNÁLÓK ELÉGEDETTSÉGÉNEK VIZSGÁLATA ÉS IGÉNYEINEK FELMÉRÉSE A 2017/2018-AS TANÉV TAVASZI FÉLÉVÉBEN Veszprém, 2018. április 20. A felmérés előzménye A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola

Részletesebben

POLLACK MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA

POLLACK MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA 2. számú melléklet POLLACK MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA KÖNYVTÁRI GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT Készítette: Pataki Sándorné Szathmáry Péterné könyvtáros ISKOLAI KÖNYVTÁRI SZABÁLYZAT A Pollack Mihály Általános Iskola

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2016.

SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2016. Madarász Károly Művelődési Ház és Városi Könyvtár VÁROSI KÖNYVTÁRA SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2016. A Madarász Károly Művelődési Ház és Városi Könyvtár KÖNYVTÁRÁNAK 2016. évi szakmai tevékenységéről és rendezvényeiről

Részletesebben

Együtt a kistelepülésekért I.KSZR Műhelynap

Együtt a kistelepülésekért I.KSZR Műhelynap Együtt a kistelepülésekért I.KSZR Műhelynap Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Közgyűjteményi Főosztály Dr. Vígh Annamária Pécs, 2014. május 26-27. Mit ígértünk 2014. februárjában

Részletesebben

Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltára Zárt Forgalmú Tudományos Szakkönyvtára Státusz: Véglegesített pénzügyi adatok nélkül (kitöltő) 2014

Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltára Zárt Forgalmú Tudományos Szakkönyvtára Státusz: Véglegesített pénzügyi adatok nélkül (kitöltő) 2014 Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltára Zárt Forgalmú Tudományos Szakkönyvtára Státusz: Véglegesített pénzügyi adatok nélkül (kitöltő) 214 Alapadatok Az adatszolgáltató Magyar Nemzeti Levéltár

Részletesebben

KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. 2014. december

KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. 2014. december KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2014. december 1. Általános rendelkezések (1) A könyvtár neve: Edutus Főiskola Könyvtára (2) Székhelye és címe: 2800 Tatabánya, Béla király krt. 58. (3) Létesítésének

Részletesebben

Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének. a közművelődésről. Általános rendelkezések. A rendelet célja

Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének. a közművelődésről. Általános rendelkezések. A rendelet célja Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2010.(XI.26.) önkormányzati rendelete a közművelődésről Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló

Részletesebben

A jog útvesztőjében, avagy hogyan legyünk naprakészek a könyvtárakat érintő törvények változásaiban

A jog útvesztőjében, avagy hogyan legyünk naprakészek a könyvtárakat érintő törvények változásaiban A jog útvesztőjében, avagy hogyan legyünk naprakészek a könyvtárakat érintő törvények változásaiban Dr. Kenyéri Katalin EMMI Könyvtári és Levéltári Osztály 2016. A könyvtárosok, mint információközvetítő

Részletesebben

Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (II. 28.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (II. 28.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (II. 28.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális

Részletesebben

Kérdőív az iskolai (kollégiumi) könyvtárak szakfelügyeletéhez

Kérdőív az iskolai (kollégiumi) könyvtárak szakfelügyeletéhez Kérdőív az iskolai (kollégiumi) könyvtárak szakfelügyeletéhez A gei A fenntartó Létszám-adatok képzés Intézménytípus Az intézmény elérhetőségei jellege 1. Azonosító 2. neve 2.1. OM azonosítója 2.2. vezető

Részletesebben

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG.

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG. DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG.HU E l ő t e r j e s z t é s Dorog Város Képviselő-testületének 2015.

Részletesebben

A rendelet célja. A rendelet hatálya

A rendelet célja. A rendelet hatálya Belváros-Lipótváros Önkormányzatának 16/2003. (V.15.) rendelete a 20/2004. (IV.19.) rendelettel és a 15/2008. (III.19.) rendelettel és a 21/2009. (VI. 02.) rendelettel módosított egységes szerkezetbe foglalt

Részletesebben

Szabadszállási ÁMK József Attila Közösségi Ház, Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény. Gyűjtőköri Szabályzat. I. Általános rész

Szabadszállási ÁMK József Attila Közösségi Ház, Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény. Gyűjtőköri Szabályzat. I. Általános rész Szabadszállási ÁMK József Attila Közösségi Ház, Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény Gyűjtőköri Szabályzat I. Általános rész 1. A könyvtár típusa: Tulajdonjog és hozzáférés szerinti felosztás alapján nyilvános

Részletesebben

KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK

KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK Készítette: Fenyvesi Judit 2016. Elhangzott a Felkészítés a könyvtárhasználati tehetségfejlesztésre a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny új koncepciójának tükrében c.

Részletesebben