Big Investment Group BIG HÍRLEVÉL FEKETÉN-FEHÉREN. hogy 2010-ig szakértıi kormánynak kellene mőködnie, és utána jöhet a "normál" választás.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Big Investment Group BIG HÍRLEVÉL FEKETÉN-FEHÉREN. hogy 2010-ig szakértıi kormánynak kellene mőködnie, és utána jöhet a "normál" választás."

Átírás

1 Big Investment Group BIG HÍRLEVÉL FEKETÉN-FEHÉREN március. 24. FERENC LEMONDOTT Ezt mindenki tudja a körülményeivel együtt, -gondolom. A lényeg, hogyan tovább? Elırehozott választásokat szeretne a piac A piac azt szeretné, ha az európai parlamenti választásokkal egy idıben elırehozott országgyőlési választások lennének Magyarországon. Ezzel együtt a szakértık nem túl bizakodók a magyar gazdaság kilátásaival kapcsolatban. Az ERM-II. árfolyamrendszerbe lépés a fasorban sincs, eurónk meg legkorábban ra lehet. Leginkább akkor, ha további költségvetési deficitcsökkentés mellett hatalmas mértékben csökkentjük az állami újraelosztást. A Portfolio.hu által megkérdezett elemzık kétharmada elırehozott választásokat szeretne, és csak negyede gondolja úgy, hogy 2010 tavaszáig érdemes várni vele. Bár a válaszok a hétvégi események elıtt érkeztek, mindez aligha befolyásolja az eredményeket: csupán egy elemzı gondolta úgy, hogy 2010-ig szakértıi kormánynak kellene mőködnie, és utána jöhet a "normál" választás. Többen megjegyezték, hogy az elırehozott választások borítékolható gyıztesének, a Fidesznek nincs ismert programja, ezért ez a forgatókönyv "fejesugrás a reménytelenségbıl az ismeretlenbe". Érdekesség, hogy többnyire a külföldi elemzık gondolták úgy, hogy nincs szükség elırehozott választásra - úgy tőnik, kívülrıl nézve a rövid távú stabilitási megfontolások erısebbek A legtöbben úgy gondolják, hogy az ideális pálya az lenne, ha a deficit kisebb-nagyobb lefaragása mellett jelentıs adó- és kiadáscsökkentés valósulna meg, vagyis csökkenne az állami újraelosztás. Érdekesség, hogy a "deficit- és elosztás csökkentı" pályát 4-4 százalékpontos mérsékléssel kínáltuk fel a lehetséges válaszaink között, ám a legtöbb válaszadó azt jelezte, hogy ennél nagyobb lépésre lenne szükség. Ez milliárd forintos kiadásmérséklést jelentene. Újfent kijelentem, hogy nem politizálok. Tisztán gazdasági oldalról nézve jó döntés volt. A kérdés, hogy lesz-e elıre hozott választás és ha nem akkor van-e hiteles (nem nekünk hanem külföldnek) miniszterelnök jelöltünk. Egyébként pedig már régen szakemberekre kellett volna bízni a válságkezelést és nem a politikusokra. Ha fáj a fogunk akkor a fogorvos tud csak jól kezelni nem?

2 Londoni elemzők: Nem baj, hogy Gyurcsány ment Általánosságban igaz, hogy elıször program kell, és utána meg kell állapodni abban a személyben, aki a programot végigviszi, most azonban Magyarország esetében ennek a fordítottja érvényes, vagyis "a személy lesz maga a program", fogalmaznak a 4cast londoni elemzıi londoni gazdaságelemzı és elırejelzı ház hétfıi elemzése szerint mivel "több mint egyértelmő" volt, hogy a Gyurcsánykormány nem tudja kezelni a függıben lévı költségvetés-szerkezeti kérdéseket, a kormányfı félreállási szándékának bejelentése "egyáltalán nem negatív fejlemény A 4cast londoni elemzıi szerint bármely pozitív irányú lépés jelentısen csökkentheti a komoly - például 350-ig, vagy tovább elszaladó - forintgyengülés esélyeit. Egy hiteles személyiség a miniszterelnöki poszton és egy hiteles reformprogram önmagában még nem fogja azonnal 280-ig levinni az euró forintárfolyamát, de megteremtheti az alapját a késıbbi kilábalásnak. feketén-fehéren Nem ártana egy zseni akit a politika is elfogad. Az elkövetkezı egy évben nem szabad hibázni, mert tragikus forint leértékelıdést okozhat. Döbbenet! Még nap és elfogy az olaj! szén pedig napig elegendı. gurult le a szalagokról, az elfogyasztott olaj mennyisége pedig megközelítette a 915 millió A Pénzcentrum az európai és a magyar üzemanyagárak alakulásán túl arra volt kíváncsi, hogy vajon meddig szolgálják még az emberiséget a különbözı szénalapú ásványkincsek. A számításokhoz segítségül hívtuk a worldometer.info adatait, melyek szerint a jelenleg ismert készletek és a napjainkban mért fogyasztás mellett az olaj még napig, a földgáz napig, a A kalkulációt nyilván nagyban befolyásolhatja a termelés és a fogyasztás változása, valamint számos egyéb tényezı Az oldalon található statisztikák között egyéb megdöbbentı adatokra is bukkanhatunk. Ezek közé tartozik, hogy az idei évben eddig közel 11 millió gépjármő tonnát. A teljes széndioxid kibocsátás - tehát nem csak amiért az autósok a felelısek - csaknem 4,7 milliárd tonnára tehetı. Emlékszem, hogy amikor éves voltam akkor a szomszéd kisbarátommal azon aggódtunk a körtefa alatt, hogy mire felnıttek leszünk elfogy az olaj és nem lesz autónk. Akkoriban 50 évre tippelték. ez volt 38 éve. Ennyit az errıl. Viszont ettıl függetlenül támogatom az alternatívákat.

3 A válság kellıs közepén szinte mindenhol csökkentik az adókat A Deloitte legfrissebb globális tanulmányában azt vizsgálta, hogy a világmérető gazdasági válság negatív hatásait az egyes országok milyen konkrét adóintézkedésekkel igyekeztek tompítani. A Tax responses to the global economic crisis címő tanulmány több mint ötven ország közelmúltbéli kormányzati adóintézkedéseit elemezte világszerte. Ezeket összegezve kiderül, a változtatások kevés kivételtıl eltekintve mindenhol az adók csökkenését eredményezték. A világ egyes országaiban vizsgált válságkezelési folyamatokban, megoldásokban jellemzıen a versenyszféra adóterheinek további csökkentése figyelhetı meg, ha valamely állam növelni is igyekszik a gazdaságélénkítésre fordított források nagyságát, azt sehol nem az adóbevételekbıl, tehát nem az újraelosztás és az adócentralizáció növelésével teszi Egyes országok egészen különleges intézkedésekkel próbálkoznak, ilyen például az Egyesült Államok, ahol kisvállalkozások számára megengedik a visszamenıleges veszteségelhatárolást, azaz a kisvállalkozások amennyiben társasági adó alapjuk negatív, ezt korábbi pozitív adóalapjukkal szembeállíthatják és a korábban befizetett adót visszaigényelhetik. Más intézkedések csak egyes szektorokat érintik, mint például Belgiumban, ahol az új lakások építését terhelı általános forgalmi adót csökkentették 21-rıl 6 százalékra). BIG Hírlevél ADÓ Szinte már nevetséges, hogy menynyi terhet cipelnek a vállakozások és ennek ellenére nem látják be, hogy a sűrű fillér jobb mint a ritka forint Megint változatlanul hagyta a kamatot az MNB Nem mozdul a 9,5 százalékos kamat, így döntött a monetáris tanács. A piac most az indokokra vár. A múlt hét második felében elemzık között végzett felmérések eredményével egybevág ugyan a jegybank döntése, mivel a válaszadók többsége a kamatszint változatlanul hagyását várta, ám a hétvégi események, Gyurcsány lemondásának felajánlása elıre nem látott eseményként alapvetıen befolyásolta a piaci várakozásokat, felkavarta a piacot. Azok, akik a múlt hét második felében még a 9,5 százalékos ráta továbbélését valószínősítették, azt az érvet hozták fel, hogy az MNB még nem akarja ellıni puskaporát, megnézi, hogy az elmúlt két hét piaci likviditásfokozó intézkedések és a verbális intervenció mennyire válik be, mielıtt még a pénzügyi stabilitási szempontból veszélyes szinteken mozgó forint védelme érdekében kamatot emelne. Miután lassul a gazdaság és csökken a lakosság fogyasztása így csökken a külsı finanszírozási igény is. Infláció stabilnak mondható. A külsı kereslet és a hitelezés is viszszaesett. Röviden ennyi az oka, hogy a jegybanki alapkamat maradt.

4 BIG Hírlevél Érdemes megnézni a táblázatot. Talán önmérséklethez vezet amikor szidjuk a MOL-t stb. Két hónap és duplázhatsz? - Merre tovább részvények? Hatalmas száguldást produkáltak ma az amerikai részvényindexek, melyek az elmúlt napok folyamatos emelkedésével február közepi szintekre értek. A külföldi sajtó által megkérdezett piaci szakértık közül többen is optimistán már fordulatról, bika piacról beszélnek, míg egyesek szerint "csupán" medve piaci ralit láthatunk. Akad olyan is, aki szerint még érdemes lehet óvatosnak lenni. A Bloomberg által megkérdezett David Katz, a Matrix Asset Advisors vezetıje szerint jelenleg mindenki a részvény piacon szeretne lenni. Ez számára talán nem is meglepı, hiszen a szakértı szerint több esetben is %-os emelkedési potenciált lehet felfedezni akár az elkövetkezı 1-2 hónapban is. A Marketwatch-nak Jack Ablin, a Harris Private vezetıje azt mondta, hogy pozitív jelek látszanak a piacon, bár továbbra is túl korai lenne azt megmondani, hogy a pénzügyi és gazdasági krízis nehezén túl vagyunk e. Az elmúlt 2-3 heti híradásaimban többször mondtam, - amikor a pesszimisták és rémhír terjesztık feketére festették a napot is, hogy látok már pozitív jeleket. A pénz mindig keresi a profit útját. Az elmúlt napokban tetten érhetı volt újra a nyereségvágy. VÉGRE!

5 A cikkeket a portfolio.hu Index, MTI és a HVG írásaiból válogattuk A bejegyzések a szerzık személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minısülnek befektetési ajánlatnak. ZÁRSZÓ Megint egy kis izgalomban volt részünk a héten. Nem baj, lehet kombinálni, vitatkozni, a világ pedig halad tovább. És ne a szerencsénkbe bízzunk, - erre itt egy kis idézet. A szerencse csak az arra felkészült szellemnek kedvez Louis Pasteur KZS Big Investment Group 1118 Budapest, Budaörsi út office@biginvest.eu

Big Investment Group 2010.05.26. BIG HÍRLEVÉL HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN

Big Investment Group 2010.05.26. BIG HÍRLEVÉL HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN Big Investment Group 2010.05.26. BIG HÍRLEVÉL Rekord magasságokban a hazai befektetési alapok Újabb csúcsra ért a magyar befektetési alapok vagyona áprilisban, köszönhetően a tavaly nyár óta tartó nettó

Részletesebben

Big Investment Group BIG HÍRLEVÉL HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN

Big Investment Group BIG HÍRLEVÉL HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN Big Investment Group BIG HÍRLEVÉL 2009. január. 27. KEDD, AKKOR.. HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN A PÉLDA A LEGHATÉKONYABB TANÍTÓK EGYIKE, NOHA SZÓTLANUL TANÍT. SAMUEL SMILE Újabb súlyos élelmiszerválság kopogtat

Részletesebben

Aktuális kihívások a monetáris politikában

Aktuális kihívások a monetáris politikában Aktuális kihívások a monetáris politikában Pleschinger Gyula Magyar Nemzeti Bank Magyar Közgazdasági Társaság 2017. május 25. Tartalom Árstabilitás és a sérülékenység csökkentése Pénzügyi stabilitás Növekedés

Részletesebben

Lankadt a német befektetők optimizmusa

Lankadt a német befektetők optimizmusa www.duihk.hu Sajtóközlemény Kiadja: Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK), Budapest Kelt: 2018. október 25. Sajtókapcsolat: Dirk Wölfer, kommunikációs osztályvezető T: +36 (1) 345 76 24, Email:

Részletesebben

Összefoglaló. A világgazdaság

Összefoglaló. A világgazdaság Összefoglaló A világgazdaság A világgazdasági kilátásokat továbbra is jelentıs bizonytalanság övezi, ami minden jel szerint az elkövetkezı két évben is megmarad. A bizonytalanság forrása ıszi jelentésünkhöz

Részletesebben

Vezetői összefoglaló december 14.

Vezetői összefoglaló december 14. 2017. december 14. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euró, a svájci frank és a dollár ellenében is gyengült. A BUX 9,5 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,55

Részletesebben

Big Investment Group 2010.01.26. BIG HÍRLEVÉL HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN

Big Investment Group 2010.01.26. BIG HÍRLEVÉL HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN Big Investment Group 2010.01.26. BIG HÍRLEVÉL Az MNB rekordmélységbe küldte a kamatot 6 százalékra vágta az alapkamatot a jegybank, ilyen alacsony szinten csak 2005 szeptembere és 2006 júniusa között volt

Részletesebben

BIG HÍRLEVÉL HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN. növekedési kilátások még roszszabbak. Megjött a benzináremelés

BIG HÍRLEVÉL HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN. növekedési kilátások még roszszabbak. Megjött a benzináremelés Big Investment Group 2009.04.21. BIG HÍRLEVÉL HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN Súlyos veszteségek az olajpiacon A részvénypiacok esésével és a dollár erősödésével párhuzamosan mélyrepülésbe kezdett hétfőn az olaj

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 27.

Vezetői összefoglaló október 27. 2017. október 27. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróval és a dollárral szemben gyengült, míg a svájci frankhoz képest nem változott. A BUX 10,2 milliárd forintos, átlag feletti

Részletesebben

Baksay Gergely A Költségvetési Tanács szerepe és a évi költségvetés

Baksay Gergely A Költségvetési Tanács szerepe és a évi költségvetés Baksay Gergely A Költségvetési Tanács szerepe és a 2019. évi költségvetés Ezekben a hetekben zajlik Magyarország 2019. évi költségvetésének tárgyalása, amelynek során a Költségvetési Tanácsnak is kiemelt

Részletesebben

Vezetői összefoglaló március 19.

Vezetői összefoglaló március 19. 2018. március 19. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróval és a dollárral szemben gyengült, a svájci frank ellenében pedig erősödött. A BUX 25 milliárd forintos, jóval átlag feletti

Részletesebben

CIB ÁRFOLYAM- ÉS KAMATELİREJELZÉS

CIB ÁRFOLYAM- ÉS KAMATELİREJELZÉS CIB ÁRFOLYAM- ÉS KAMATELİREJELZÉS A CIB Elemzés összes publikus anyaga a következı internetes címen is elérhetı: http://www.cib.hu/maganszemelyek/aktualis/elemzesek/index Továbbra is lehetséges a magyar

Részletesebben

2015. tavaszi gazdasági előrejelzés: a széljárás kedvez a fellendülésnek

2015. tavaszi gazdasági előrejelzés: a széljárás kedvez a fellendülésnek Európai Bizottság - Sajtóközlemény 2015. tavaszi gazdasági előrejelzés: a széljárás kedvez a fellendülésnek Brüsszel, 05 május 2015 Az Európai Unió gazdasági növekedése kedvező hátszelet kap. Az Európai

Részletesebben

Kollányi Bence: Miért nem használ internetet? A World Internet Project 2006-os felmérésének eredményei

Kollányi Bence: Miért nem használ internetet? A World Internet Project 2006-os felmérésének eredményei Kollányi Bence: Miért nem használ internetet? A World Internet Project 2006-os felmérésének eredményei A World Internet Project magyarországi kutatása országos reprezentatív minta segítségével készül.

Részletesebben

csütörtök, május 14. Vezetői összefoglaló

csütörtök, május 14. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. május 14. Vezetői összefoglaló Vegyesen zártak a nemzetközi részvényindexek szerdán. Tegnap a 304,9-308-es szintek között ingadozott az euró/forint árfolyam, ma reggel az euró jegyzései

Részletesebben

1. árfolyam alapú értékeltségi mutatók

1. árfolyam alapú értékeltségi mutatók Egyre nagyobbra fújódik a tőzsdei lufi 2016.07.22 10:48 Eddig sem volt olcsó az amerikai részvénypiac, az árfolyamok legutóbb látott meredek emelkedése pedig még inkább feszítetté tette az értékeltséget.

Részletesebben

Vezetői összefoglaló június 15.

Vezetői összefoglaló június 15. 2017. június 15. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben kismértékben gyengült, a dollár ellenében enyhén erősödött. A BUX 21,5 milliárd forintos,

Részletesebben

hétfő, május 26. Vezetői összefoglaló

hétfő, május 26. Vezetői összefoglaló hétfő, 2014. május 26. Vezetői összefoglaló Pénteken vegyes makrogazdasági hírek jelentek meg, a vezető nemzetközi tőzsdék többsége erősödéssel reagált. Négyhavi csúcson a forint: az euró/forint árfolyam

Részletesebben

Vezetői összefoglaló május 15.

Vezetői összefoglaló május 15. 2017. május 15. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a svájci frankhoz képest gyengült, a dollár viszonylatában erősödött. A BUX 17,7 milliárd forintos, átlag feletti forgalom

Részletesebben

Vezetői összefoglaló július 21.

Vezetői összefoglaló július 21. 2017. július 21. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben gyengült, míg a dollár ellenében kis mértékben erősödött. A BUX 8,9 milliárd forintos, átlag

Részletesebben

Vezetői összefoglaló szeptember 18.

Vezetői összefoglaló szeptember 18. 2017. szeptember 18. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama mindhárom vezető devizával szemben gyengült. A BUX 15,5 milliárd forintos, átlag feletti forgalom mellett 0,22 százalékos emelkedéssel

Részletesebben

Vezetői összefoglaló május 12.

Vezetői összefoglaló május 12. 2017. május 12. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama mindhárom vezető devizával szemben kis mértékben erősödött. A BUX 12 milliárd forintos, átlag feletti forgalom mellett 0,57 százalékos

Részletesebben

Vezetői összefoglaló november 14.

Vezetői összefoglaló november 14. 2017. november 14. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróhoz, a svájci frankhoz és a dollárhoz képest egyaránt erősödött. A BUX 12,4 milliárd forintos, átlag feletti forgalom mellett

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 2.

Vezetői összefoglaló február 2. 2017. február 2. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euró és a svájci frank ellenében kis mértékben gyengült, a dollárral szemben pedig erősödött. A BUX 7,7 milliárd forintos,

Részletesebben

Erre a 10 dologra figyelj 2015-ben! szombat, 09:10

Erre a 10 dologra figyelj 2015-ben! szombat, 09:10 Erre a 10 dologra figyelj 2015-ben! szombat, 09:10 Amikor elkezdődött az év, nem sokan merték felvállalni azt a jóslatot, hogy a részvénypiacok új csúcsokat fognak döntögetni idén. Most, hogy közeleg az

Részletesebben

Vezetői összefoglaló szeptember 15.

Vezetői összefoglaló szeptember 15. 2017. szeptember 15. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróval és a dollárral szemben gyengült, a svájci frank ellenében stagnált. A BUX 8,7 milliárd forintos, átlag alatti forgalom

Részletesebben

szerda, 2015. május 27. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. május 27. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. május 27. Vezetői összefoglaló Tegnap veszteséggel zártak a vezető nemzetközi részvényindexek. A hazai fizetőeszköz gyengülést mutatott a dollárral és az euróval szemben is. Negatív tartományban

Részletesebben

Big Investment Group BIG HÍRLEVÉL

Big Investment Group BIG HÍRLEVÉL Big Investment Group BIG HÍRLEVÉL 2009. február.17. HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN VÁLSÁG KÖZEPETTE A JELLEMES EMBER SAJÁT MAGÁRA SZÁMÍT CHARLES DE GAULLE Forinterısödést vár a 310-es eurót megjósló londoni elemzı

Részletesebben

Vezetői összefoglaló június 12.

Vezetői összefoglaló június 12. 2017. június 12. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróhoz képest kis mértékben gyengült, a svájci frankkal és a dollárral szemben pedig erősödött. A BUX 6,3 milliárd forintos,

Részletesebben

Vezetői összefoglaló április 6.

Vezetői összefoglaló április 6. 2017. április 6. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben gyengült, a dollárhoz képest viszont erősödött. A BUX 17,9 milliárd forintos, átlag feletti

Részletesebben

Makrogazdasági pénzügyek. Lamanda Gabriella november 16.

Makrogazdasági pénzügyek. Lamanda Gabriella november 16. Makrogazdasági pénzügyek Lamanda Gabriella lamanda@finance.bme.hu 2015. november 16. Miről volt szó? Antiinflációs monetáris politika Végső cél: Infláció leszorítása és tartósan alacsonyan tartása Közbülső

Részletesebben

Vezetői összefoglaló december 12.

Vezetői összefoglaló december 12. 2016. december 12. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróhoz képest kis mértékben gyengült, a svájci frankkal és a dollárral szemben erősödött. A BUX 8,1 milliárd forintos, átlag

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 10.

Vezetői összefoglaló október 10. 2016. október 10. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint mindhárom vezető devizával szemben gyengült. A BUX 6,7 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,14 százalékos emelkedéssel fejezte

Részletesebben

Az árszínvonal emelkedés Infláció

Az árszínvonal emelkedés Infláció Az árszínvonal emelkedés Infláció Pénzügytan. Onyestyák Nikolett Infláció Az infláció a = árszínvonal tartós emelkedése. Defláció = Az árszínvonal csökkenése Árstabilitás = az árak változatlansága, egy

Részletesebben

Vezetői összefoglaló június 22.

Vezetői összefoglaló június 22. 2017. június 22. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a svájci frankhoz képest gyengült, a dollárral szemben pedig erősödött. A BUX 8,99 milliárd forintos, átlag alatti

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 17.

Vezetői összefoglaló október 17. 2016. október 17. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint az euróval és a svájci frankkal szemben gyengült, a dollárral szemben kis mértékben erősödött. A BUX 4,7 milliárd forintos, átlag alatti forgalom

Részletesebben

A piaci mechanizmus mőködése: elemzések a Marshall kereszt segítségével (adó, szubvenció, árrögzítés stb). Holtteherveszteség Varian 14. és 16.5-9.

A piaci mechanizmus mőködése: elemzések a Marshall kereszt segítségével (adó, szubvenció, árrögzítés stb). Holtteherveszteség Varian 14. és 16.5-9. 1 /11 3. hét A piaci mechanizmus mőködése: elemzések a Marshall kereszt segítségével (adó, szubvenció, árrögzítés stb). Holtteherveszteség Varian 14. és 16.5-9. PIACI GYNÚLY TÚLKRLT, TÚLKÍNÁLAT ha p =

Részletesebben

Vezetői összefoglaló július 25.

Vezetői összefoglaló július 25. 2017. július 25. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euró és a dollár ellenében erősödött, a svájci frankhoz képest stagnált. A BUX 3,4 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett

Részletesebben

Big Investment Group BIG HÍRLEVÉL HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN

Big Investment Group BIG HÍRLEVÉL HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN Big Investment Group 2009. szeptember.15. BIG HÍRLEVÉL Magyarország az amerikaik új Svájca A banktitok oldódása miatt menekül Svájcból az amerikai magántıke, a befektetésre kiszemelt új célpontok között

Részletesebben

szerda, 2015. június 24. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. június 24. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. június 24. Vezetői összefoglaló Nyereséggel zártak az amerikai és a vezető nyugat-európai részvényindexek kedden. A 310-es szint alatt tartózkodott a forint az euróval szemben a 6 órás adatok

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM. 12. lecke. kamatot a jegybank? A központi bank feladatai és szerepe a gazdaságban. A monetáris politika. hatásmechanizmusa.

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM. 12. lecke. kamatot a jegybank? A központi bank feladatai és szerepe a gazdaságban. A monetáris politika. hatásmechanizmusa. 12. lecke Mikor emel és s mikor csökkent kamatot a jegybank? A központi bank feladatai és szerepe a gazdaságban. A monetáris politika célrendszere, eszközei és hatásmechanizmusa. A központi k bank feladatai

Részletesebben

Az adóbevételi elıirányzatok megalapozottsága a számvevıszéki ellenırzések

Az adóbevételi elıirányzatok megalapozottsága a számvevıszéki ellenırzések Az adóbevételi elıirányzatok megalapozottsága a számvevıszéki ellenırzések tükrében Domokos László elnök Állami Számvevıszék (2012. június 7. Nemzetközi Adókonferencia) Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Nagy

Részletesebben

Vezetői összefoglaló április 27.

Vezetői összefoglaló április 27. 2018. április 27. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróval, a svájci frankkal és a dollárral szemben egyaránt erősödött. A BUX 6,8 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett

Részletesebben

Megint válság van: ismét inadekvát válaszok és hatalmas károk

Megint válság van: ismét inadekvát válaszok és hatalmas károk Megint válság van: ismét inadekvát válaszok és hatalmas károk nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba állította Hérakleitosz. Magyarországon mintha ez a bölcsesség is megdılne, úgy tőnik, folyamatosan

Részletesebben

A gazdasági növekedés elırejelzésének nehézségei a pénzügyi válságban

A gazdasági növekedés elırejelzésének nehézségei a pénzügyi válságban A gazdasági növekedés elırejelzésének nehézségei a pénzügyi válságban Csermely Ágnes Államadósság és Gazdasági Növekedés A Költségvetési Tanács munkáját támogató szakmai konferencia 2012. Május 15. 2 Trend

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Heti piaci összefoglaló Táblázatos makrogazdasági, árfolyam- és kamatelırejelzések Makrogazdasági kitekintés a jövı hétre

TARTALOMJEGYZÉK. Heti piaci összefoglaló Táblázatos makrogazdasági, árfolyam- és kamatelırejelzések Makrogazdasági kitekintés a jövı hétre CIB HETI TARTALOMJEGYZÉK Heti piaci összefoglaló Táblázatos makrogazdasági, árfolyam- és kamatelırejelzések Makrogazdasági kitekintés a jövı hétre HETI PIACI ÖSSZEFOGALÓ Magyarország Infláció: folytatódó

Részletesebben

Vezetői összefoglaló november 30.

Vezetői összefoglaló november 30. 2017. november 30. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euróhoz képest gyengült, a svájci frankkal és a dollárral szemben erősödött. A BUX 10,2 milliárd forintos, jóval átlag feletti

Részletesebben

Vezetői összefoglaló december 18.

Vezetői összefoglaló december 18. 2017. december 18. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euró és a dollár ellenében erősödött, a svájci frankkal szemben pedig gyengült. A BUX 18,8 milliárd forintos, átlag feletti

Részletesebben

Makroökonómia. 9. szeminárium

Makroökonómia. 9. szeminárium Makroökonómia 9. szeminárium Ezen a héten Árupiac Kiadási multiplikátor, adómultiplikátor IS görbe (Investment-saving) Árupiac Y = C + I + G Ikea-gazdaságot feltételezünk, extrém rövid táv A vállalati

Részletesebben

Vezetői összefoglaló december 28.

Vezetői összefoglaló december 28. 2016. december 28. Vezetői összefoglaló Szerda reggelre a forint a nemzetközi devizapiacon gyengült a vezető devizákkal szemben A BUX átlag alatti forgalom mellett 0,7 százalékot emelkedett a keddi kereskedés

Részletesebben

Vezetői összefoglaló szeptember 26.

Vezetői összefoglaló szeptember 26. 2016. szeptember 26. Vezetői összefoglaló Hétfő reggel a svájci frankhoz és a dollárhoz képest stagnált, az euróhoz viszonyítva minimálisan gyengült a forint. A BUX 5,9 milliárd forintos, átlag alatti

Részletesebben

Vezetői összefoglaló június 16.

Vezetői összefoglaló június 16. 2017. június 16. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróval szemben stagnált, a svájci frank és a dollár ellenében kis mértékben erősödött. A BUX 14,9 milliárd forintos, átlag feletti

Részletesebben

Keynesi kereszt IS görbe. Rövid távú modell. Árupiac. Kuncz Izabella. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem.

Keynesi kereszt IS görbe. Rövid távú modell. Árupiac. Kuncz Izabella. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem. Árupiac Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Mit tudunk eddig? Ismerjük a gazdaság hosszú távú m ködését (klasszikus modell) Tudjuk, mit l függ a gazdasági növekedés (Solow-modell)

Részletesebben

Az Indigo Network. Pénzügyi fejlesztı programok mélyszegénységben élık körében. http://www.indigo-asset-building.eu/ Levi Strauss Foundation

Az Indigo Network. Pénzügyi fejlesztı programok mélyszegénységben élık körében. http://www.indigo-asset-building.eu/ Levi Strauss Foundation Az Indigo Network http://www.indigo-asset-building.eu/ Levi Strauss Foundation Az Asset Building elvének nemzetközi népszerősítése A mikrohitelezés Grameen modellje A modell adaptációs problémái: Az adott

Részletesebben

Vezetői összefoglaló június 19.

Vezetői összefoglaló június 19. 2017. június 19. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben erősödött, a dollár ellenében stagnált. A BUX 33,6 milliárd forintos, jóval az átlag feletti

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 24.

Vezetői összefoglaló október 24. 2017. október 24. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróhoz, a svájci frankhoz és a dollárhoz képest egyaránt gyengült. A BUX értéke 8,1 milliárd forintos átlag feletti forgalom

Részletesebben

péntek, 2015. november 27. Vezetői összefoglaló

péntek, 2015. november 27. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. november 27. Vezetői összefoglaló Csütörtökön az európai tőzsdemutatók emelkedtek és háromhavi rekordot döntöttek. Az amerikai tőzsdék a hálaadás ünnepe miatt zárva tartottak. Péntek reggel

Részletesebben

A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia Környezeti Vizsgálata (NÉS SKV)

A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia Környezeti Vizsgálata (NÉS SKV) A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia Környezeti Vizsgálata (NÉS SKV) Készült a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Forrás támogatásával Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlıdésért Alapítvány

Részletesebben

Vezetői összefoglaló szeptember 27.

Vezetői összefoglaló szeptember 27. 2016. szeptember 27. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint mindhárom vezető devizával szemben kis mértékben erősödni tudott. A BUX 6,9 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett, 1,55 százalékos

Részletesebben

A jegybank a belföldi monetáris kondíciók változtatásával igyekszik megakadályozni

A jegybank a belföldi monetáris kondíciók változtatásával igyekszik megakadályozni Az MNB tevékenységének fõbb jellemzõi 1998-ban 1. Monetáris politika AMagyar Nemzeti Bank legfontosabb feladata az infláció fenntartható csökkentése, hosszabb távon az árstabilitás elérése. A jegybank

Részletesebben

Vezetői összefoglaló június 13.

Vezetői összefoglaló június 13. 2017. június 13. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama mindhárom vezető devizával szemben gyengült. A BUX 7,6 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,22 százalékos csökkenéssel

Részletesebben

Vezetői összefoglaló augusztus 28.

Vezetői összefoglaló augusztus 28. 2017. augusztus 28. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euró, a svájci frank és a dollár ellenében egyaránt erősödött. A BUX 5,9 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,15

Részletesebben

Jobb ipari adat jött ki áprilisban Az idén először, áprilisban mutatott bővülést az ipari termelés az előző év azonos hónapjához képest.

Jobb ipari adat jött ki áprilisban Az idén először, áprilisban mutatott bővülést az ipari termelés az előző év azonos hónapjához képest. 2013-06-10 1./5 Egy jónak tűnő, de nem annyira fényes GDP-adat Magyarország bruttó hazai terméke 2013 I. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva a nyers adatok szerint 0,9 százalékkal,

Részletesebben

EGYENSÚLYTEREMTÉS A 2010 utáni magyar gazdaságpolitikai modell: kihívások, eredmények

EGYENSÚLYTEREMTÉS A 2010 utáni magyar gazdaságpolitikai modell: kihívások, eredmények EGYENSÚLYTEREMTÉS A 2010 utáni magyar gazdaságpolitikai modell: kihívások, eredmények György László, PhD vezető közgazdász, egyetemi docens Századvég Gazdaságkutató Zrt. gyorgy@szazadveg.hu 1. Diagnózis

Részletesebben

Vezetői összefoglaló május 4.

Vezetői összefoglaló május 4. 2017. május 4. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama a dollárral és a svájci frankkal szemben erősödött, az euróhoz képest gyengült. A BUX 17,3 milliárd forintos, átlag feletti forgalom

Részletesebben

Big Investment Group BIG HÍRLEVÉL. láthattunk a feltörekvı piaci részvényalapoknál. Global legfrissebb adataiból..

Big Investment Group BIG HÍRLEVÉL. láthattunk a feltörekvı piaci részvényalapoknál. Global legfrissebb adataiból.. Big Investment Group BIG HÍRLEVÉL 2009. február.10. HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN AMIKOR AZT GONDOLOD, HOGY MÁR MINDEN LEHETİSÉGET KIMERÍTETTÉL, MÉG MINDIG VAN LEGALÁBB EGY. T.A.EDISON Úgy változik a hangulat,

Részletesebben

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselı Hölgyek és Urak! Tisztelt Miniszter Úr!

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselı Hölgyek és Urak! Tisztelt Miniszter Úr! Ülésnap Napirend Felszólaló Az Állami Számvevőszék elnökének expozéja - A Magyar Köztársaság 2011. 2010. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatról és a Domokos László szeptember 20.

Részletesebben

kedd, május 12. Vezetői összefoglaló

kedd, május 12. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. május 12. Vezetői összefoglaló Hétfőn veszteséggel zártak a vezető nemzetközi részvényindexek. Kedd reggel fokozatosan gyengülni kezdett a forint az euróval szemben, az árfolyam megközelítette

Részletesebben

Vezetői összefoglaló március 27.

Vezetői összefoglaló március 27. 2017. március 27. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a svájci frankhoz képest gyengült, a dollárral szemben pedig erősödött. A BUX 5,8 milliárd forintos, átlag alatti

Részletesebben

Vezetői összefoglaló július 3.

Vezetői összefoglaló július 3. 2017. július 3. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben erősödött, a dollárhoz képest gyengült. A BUX 8,7 milliárd forintos, átlag alatti forgalom

Részletesebben

Gazdasági és államháztartási folyamatok

Gazdasági és államháztartási folyamatok Gazdasági és államháztartási folyamatok 214 215 A Századvég Gazdaságkutató Zrt. elemzése a Költségvetési Tanács részére Siba Ignác vezérigazgató Virovácz Péter kutatásicsoport-vezető Tartalom 1. Makrogazdasági

Részletesebben

Komlóssy Laura- Vadkerti Árpád: Az újraindított kamatcsökkentési ciklus makrogazdasági hatásai

Komlóssy Laura- Vadkerti Árpád: Az újraindított kamatcsökkentési ciklus makrogazdasági hatásai Komlóssy Laura- Vadkerti Árpád: Az újraindított kamatcsökkentési ciklus makrogazdasági hatásai A Magyar Nemzeti Bank 2012 augusztusában fokozatos kamatcsökkentési ciklus elindítása mellett döntött, melynek

Részletesebben

Baksay Gergely - Benkő Dávid Kicsák Gergely. Magas maradhat a finanszírozási igény az uniós források elmaradása miatt

Baksay Gergely - Benkő Dávid Kicsák Gergely. Magas maradhat a finanszírozási igény az uniós források elmaradása miatt Baksay Gergely - Benkő Dávid Kicsák Gergely Magas maradhat a finanszírozási igény az uniós források elmaradása miatt A költségvetés finanszírozási igénye 2016 óta folyamatosan meghaladja az ESAdeficitet

Részletesebben

Vezetői összefoglaló január 6.

Vezetői összefoglaló január 6. 2017. január 6. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama kis mértékben gyengült az euróhoz és a dollárhoz képest, míg a svájci frankkal szemben stagnált. A BUX 13,2 milliárd forintos, átlag

Részletesebben

Technikai elemzés. c.člá. Fio o.c.p., a.s. Fio o.c.p., a.s. Forrás: Bloomberg 6/2011

Technikai elemzés. c.člá. Fio o.c.p., a.s. Fio o.c.p., a.s. Forrás: Bloomberg 6/2011 Technikai elemzés c.člá Fio o.c.p., a.s. A S&P 500 index áttörte az elızı maximumokat, amelyek 1350 alatt voltak. Ez általában bika jelzés. A maximumok áttörése viszont hamis volt, és az index visszatért

Részletesebben

Big Investment Group 2010.11.09 BIG HÍRLEVÉL HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN

Big Investment Group 2010.11.09 BIG HÍRLEVÉL HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN Big Investment Group 2010.11.09 BIG HÍRLEVÉL Az aranystandard rendszer újbóli felállítását javasolja a Világbank elnöke HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN ismét előtérbe kerülnek a világgazdaság egyensúlytalansági

Részletesebben

Vezetői összefoglaló június 23.

Vezetői összefoglaló június 23. 2017. június 23. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a svájci frankhoz képest gyengült, a dollárral szemben pedig erősödött. A BUX 6,9 milliárd forintos, átlag alatti

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 17.

Vezetői összefoglaló február 17. 2017. február 17. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama valamennyi vezető devizával szemben gyengült. A BUX 11,7 milliárd forintos, átlag feletti forgalom mellett 0,70 százalékos csökkenéssel

Részletesebben

Vezetői összefoglaló június 9.

Vezetői összefoglaló június 9. 2017. június 9. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama mindhárom vezető devizával szemben gyengült. A BUX 9,4 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,71 százalékos emelkedéssel

Részletesebben

Vezetői összefoglaló szeptember 22.

Vezetői összefoglaló szeptember 22. 2016. szeptember 22. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre az euróhoz és a dollárhoz viszonyítva erősödött a forint. A BUX 7,7 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett, 0,16 százalékos erősödéssel

Részletesebben

Vezetői összefoglaló július 27.

Vezetői összefoglaló július 27. 2016. július 27. Vezetői összefoglaló Vegyesen változott a forint árfolyama szerda reggelre a vezető devizákkal szemben. A BUX 6,8 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,23 százalékkal erősödött

Részletesebben

Vezetői összefoglaló november 23.

Vezetői összefoglaló november 23. 2017. november 23. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euró, a svájci frank és a dollár viszonylatában egyaránt gyengült. A BUX 15,4 milliárd forintos, jóval átlag feletti forgalom

Részletesebben

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Magamról Amim van Amit már próbáltam 194 g/km?? g/km Forrás: Saját fotók; www.taxielectric.nl 2

Részletesebben

Közgazdaságtan alapjai. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet

Közgazdaságtan alapjai. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Közgazdaságtan alapjai Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti 10. Előadás Makrogazdasági kínálat és egyensúly Az előadás célja A makrogazdasági kínálat levezetése a következő feladatunk. Ezt a munkapiaci összefüggések

Részletesebben

14-469/2/2006. elıterjesztés 1. sz. melléklete. KOMPETENCIAMÉRÉS a fıvárosban

14-469/2/2006. elıterjesztés 1. sz. melléklete. KOMPETENCIAMÉRÉS a fıvárosban KOMPETENCIAMÉRÉS a fıvárosban 2005 1 Tartalom 1. Bevezetés. 3 2. Iskolatípusok szerinti teljesítmények.... 6 2. 1 Szakiskolák 6 2. 2 Szakközépiskolák. 9 2. 3 Gimnáziumok 11 2. 4 Összehasonlítások... 12

Részletesebben

Vezetői összefoglaló március 2.

Vezetői összefoglaló március 2. 2017. március 2. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben közel változatlan maradt, míg a dollárhoz képest gyengült. A BUX 11,9 milliárd forintos,

Részletesebben

Vezetői összefoglaló március 10.

Vezetői összefoglaló március 10. 2017. március 10. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróval szemben gyengült, a svájci frank és a dollár ellenében erősödött. A BUX 9,8 milliárd forintos, átlag feletti forgalom

Részletesebben

Vezetői összefoglaló május 24.

Vezetői összefoglaló május 24. 2017. május 24. Vezetői összefoglaló Szerda reggelre a forint árfolyama a dollárhoz, az euróhoz és a svájci frankhoz képest egyaránt gyengült. A BUX 9,2 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett

Részletesebben

Big Investment Group BIG HÍRLEVÉL KOMMENT. - Várható volt több okból is. Nagyon gyenge ipari termelési adatok és az export is rosszul alakult.

Big Investment Group BIG HÍRLEVÉL KOMMENT. - Várható volt több okból is. Nagyon gyenge ipari termelési adatok és az export is rosszul alakult. Big Investment Group BIG HÍRLEVÉL II. évfolyam 1. szám 2009. január. 09. HETI ZÁRÓRA HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN HETI MOTTÓ: A SIKER OLY EGYSZERŐ. TÉGY JÓT, JÓL ÉS JÓ IDİBEN. ARNOLD GLASOW Lesz még idén történelmi

Részletesebben

Vezetői összefoglaló november 24.

Vezetői összefoglaló november 24. 2016. november 24. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama stagnált az euróhoz és a svájci frankhoz képest, a dollár ellenében pedig gyengült. A BUX 9,7 milliárd forintos, átlag feletti

Részletesebben

Választások után, jelentések előtt: Mi várható itthon? Mi várható külföldön?

Választások után, jelentések előtt: Mi várható itthon? Mi várható külföldön? Választások után, jelentések előtt: Mi várható itthon? Mi várható külföldön? Cinkotai Norbert Vezető elemző 2 A szavazók döntöttek: minden marad Az országos listán közel 50 százalékos lett az arány Az

Részletesebben

Infláció, növekedés, gazdaságpolitika

Infláció, növekedés, gazdaságpolitika Infláció, növekedés, gazdaságpolitika Makroökonómia - 9. elıadás 1 Az infláció fogalma: a pénzmennyiség megnövekedése, a mögötte álló árualap (termelés) növekedése nélkül, a belsı érték nélküli pénz elértéktelenedése:

Részletesebben

DEMOGRÁFIAI VÁLTOZÁS, ÉLETKOR-KEZELÉS ÉS KOMPETENCIÁK AZ EURÓPAI GÁZRA VÁRÓ KIHÍVÁSOK FÉNYÉBEN

DEMOGRÁFIAI VÁLTOZÁS, ÉLETKOR-KEZELÉS ÉS KOMPETENCIÁK AZ EURÓPAI GÁZRA VÁRÓ KIHÍVÁSOK FÉNYÉBEN DEMOGRÁFIAI VÁLTOZÁS, ÉLETKOR-KEZELÉS ÉS KOMPETENCIÁK AZ EURÓPAI GÁZRA VÁRÓ Bevezetés Az európai polgárok átlagéletkora növekszik, ami azt jelenti, hogy a jövıben kevesebb munkaképes korú ember lesz, aki

Részletesebben

csütörtök, 2015. szeptember 24. Vezetői összefoglaló

csütörtök, 2015. szeptember 24. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. szeptember 24. Vezetői összefoglaló Szerdán az európai részvényindexek növekedéssel zártak a megjelent euró zónás pozitív adatok hatására, míg az amerikai tőzsdék kismértékű negatív eredménnyel

Részletesebben

Vezetői összefoglaló január 8.

Vezetői összefoglaló január 8. 2018. január 8. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróval szemben erősödött, míg a svájci frank és a dollár ellenében gyengült. A BUX 8 milliárd forintos, átlag alatti forgalom

Részletesebben

Téli előrejelzés re: lassanként leküzdjük az ellenszelet

Téli előrejelzés re: lassanként leküzdjük az ellenszelet EURÓPAI BIZOTTSÁG SAJTÓKÖZLEMÉNY Brüsszel, 2013. február 22. Téli előrejelzés 2012 2014-re: lassanként leküzdjük az ellenszelet Miközben a pénzügyi piaci feltételek tavaly nyár óta lényegesen javultak

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 27.

Vezetői összefoglaló október 27. 2016. október 27. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama valamennyi vezető devizával szemben gyengült. A BUX 8,9 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,46 százalékos erősödéssel

Részletesebben

szerda, június 18. Vezetői összefoglaló

szerda, június 18. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. június 18. Vezetői összefoglaló A vezető nemzetközi részvényindexek pozitív tartományban zárták a keddi kereskedési napot. A forint továbbra sem indult erősödésnek, az euró/forint árfolyam

Részletesebben

Havi elemzés az infláció alakulásáról. 2013. december

Havi elemzés az infláció alakulásáról. 2013. december Havi elemzés az infláció alakulásáról. december A jegybanktörvény (a Magyar Nemzeti Bankról szóló,. évi CXXXIX. tv.). () az árstabilitás elérését és fenntartását jelöli meg a Magyar Nemzeti Bank elsődleges

Részletesebben