ADATOK MAGYARORSZÁG ÁSVÁNYAINAK ISMERETÉHEZ. BEITRÄGE ZUR KENNTNIS DER MINERALIEN UNGARNS.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ADATOK MAGYARORSZÁG ÁSVÁNYAINAK ISMERETÉHEZ. BEITRÄGE ZUR KENNTNIS DER MINERALIEN UNGARNS."

Átírás

1 XXV. ANNALES MUSEI NATIONALIS HUNGARICI ADATOK MAGYARORSZÁG ÁSVÁNYAINAK ISMERETÉHEZ. Irta: DR KOCH SÁNDOR. (5 ábrával). BEITRÄGE ZUR KENNTNIS DER MINERALIEN UNGARNS. Von DR S. KOCH. (Mit 5 Abbildungen). 1. Proustit és pyrargyrit kristályok Felsőbányáról. A proustit és pyrargyrit felsőbányái előfordulása már régebben ismert az irodalomban. Elsőül JONAS 1 említi őket az Ignáezi telérből, hol galenittel, sphalerittel. dolomittal fordulnak elő. Ezen adat alapján idézi e leihelyet ZBPHAROVICH és utána a külföldi szakirodalom. KRENNER a Természettudományi Közlönyben megjelent 2 cikkében a felsőbányái ezüstércek sorában mindkét ásványunkat felemlíti; de róluk semmi közelebbit nem mond. Részletesen tárgyalja felsőbányái előfordulásukat SZOKOL PÁL 3, kinek adatai szerint a proustit az Él-Miklós bányában, galenittel, pyrargyrittel és kvarccal kristályosodva fordul elő, míg a Jóbi-Kornélia bányának mállott propylitjében kisebb ereket képez vaskos sphalerit kíséretében. Hasonló az előfordulása a Jóbi-Dánielben, ahol azonban antimonit is kiséri. A pyrargyrit különösen a főér Él-Miklósi érágában fordid szép kristályokban elő. A Magyar Nemzeti Múzeum ásványtárának egy F(dsőbányáról származó darabján, az erősen mállott andesit kis üregeiben, a következő ásványparagenesis figyelhető meg: az üreg falait adulárnak apró, víztiszta kristálykái borítják, erre kis kvarc, barnás sphalerit és pyritkristálykák, illetve JONAS : Ungerns Mineralien. Pesth. 1820, p KRENNER: Felsőbányai ezüstércek. (Természettud. Közlöny. IX, 1877, p. 199). SZOKOL P.: Antimon és ezüstércek előfordulása és assoeiativ viszonyai a felsőbányái 3 ércerekben. (Bányászati és Kohászati Lapok XXXV, 1902, p. 25).

2 kristálycsoportok telepedtek, majd az üreg falának jórészét sárgás, gömbös dolomit dmzák vonták be. Ezen a dolomiton ülnek a proustitnek kristálycsoportjai, kisérve néhány apró pyrargyrit kristálytól. származási helye, sajnos, nem állapítható meg. A darab közelebbi A proustit kristályai 1 3 mm nagyságúak, a nagyobbaknak lapjai kimarlak, a kisebbeket ellenben eléggé jól tükröző, határolják. Előbbiek cinóber-, részben fényes lapok utóbbiak sötétebb vörös színűek. Habitusuk prizmás, rajtok mindössze az m {1010}, a {1120}, r (1011) és e {0112) formáknak lapjait észleltem. Egyetlen kristálykán találtam két, eléggé jól fejlett lapját a v (21311 skalenoedernek. A pyrargyrit kristálykák közül hármat vizsgáltam meg. Mind a három kristályka heinimorph kifejlődésü, felső terminális végüket az e {0112} utalkodólag fejlett lapjai zárják, míg az alaphoz nőtt végükön egy, illetve két skalenoeder lapjait észleltem. A három kristályt a következő hat forma lapjai építik fel: m {ÍOTO} = {211} e [Oil2] = (110: a {1120} {101} E [ } r {1011} = {100} q {1671} = {324} Az egyes kristályok a következő formák lapjainak combinatioi: 1.. a. e. q. 1. ábra. 2. m a. e E q 3. m a r e E q 2. ábra. A kristálykák hossza 1 17* mm. habitusuk oszlopos. Az egyes formák lapjaira vonatkozólag a következőket mondhatom, az m {1010} trigonalis szimmetria szerint fejlett keskeny sávjai, valamint az a (1120! uralkodókig fejlett lapjai fényesek, jól tükrözök, ellenben a rhomboeder lapok, úgy az r [10111, mint az e {0112} formánál, mindig corrodáltak, különösen a közép felé. A két skalenoeder sima, jól fejlett lapokkal lép fel a 2. és 3. combination, ellenben az 1. sz. combination a jól fejlett q (1671) lapok az (a:q) szögérték : metsződési élekkel parallel futó rostozást viselnek. A formák meghatározása céljéból mért és számított néhány fontosabb Mért Számított (MIBBS). e e' = 0112 : ' 42 5' r m = 10Ï1 : ' 47 40' a q 1120 : ' 24 15' a :q' = 6171 : ' 14 58' E. ' = 3141 : ' 26 34' Az üreg falait borító átlátszó, 1 2 mm nagyságú, rövidp adulárkristálykák a következő formák combinatioi: c [001 i, M {010}, I

3 T {110}, x {101}. Ezen adulárkristályok tehát nemcsak üde, átlátszó voltuk, hanem kristallographiai felépítésük tekintetében is különböznek a KRENNER által leírt felsőbányai wolframit kíséretében található adulárkristályoktól, melyek rendesen csak az {110} és {101}, ritkábban még a {001} formák combinatioi. 2. A vulkáni haematit új előfordulása a Hargita-hegységben. A hargitai Kakuk-hegy pompás vulkáni eredetű haematitjához nagymértékben hasonló, ugyancsak vulkáni eredetű haematitkristályokat küldött be a Nemzeti Múzeumnak BÁNYAI JÁNOS tanár. Ezek a kristályok a Kakukhegy tol légvonalban mintegy kilométerre ÉÉNy-nak, Homoródalmás határában elterülő) Odorfenyő-dülőben fordulnak elő. Mivel a kristályok előfordulási körülménye s habitusuk sokban megegyezik a ZIMÁNYI 1 által kimerítően feldolgozol! Kakuk-hegyi haematitkristályokéval, róluk csak egész röviden számolok be. A haematit-táblák, BÁNYAI közlése szerint, egy hajdani kráter széléből kiinduló, néhány deciméter széles hasadékot kitöltő agyagban fordulnak elő. A hasadék falát alkotó, erősen mállott andesitet ca 3 5 mm vastag, felületén apró táblácskákkal borított haematilkéreg vonja be. Az agyagba beágyazott kristályok, úgy nagyság, mint szépség tekintetében messze elmaradnak a Kakuk-hegyi kristályok mögött, mert míg ZIMÁNYI ezek között mm hosszú és mm széles kristályokat, illetve töredékeket is említ, addig anyagomban a legnagyobb példányok legfeljebb mm hosszúak s 15 28'min szélesek. Ép kristályok, amilyenek a Kakuk-hegyi anyagban, különösen a kisebb példányok közt. aránylag gyakran találhatók, az én anyagomban egyáltalában nem fordulnak elő. A többé-kevésbbé ép kristálytöredékek fénye rendesen élénk, néhányat azonban vékonyabb-vastagabb limonitkéreg von be s egypár apróbb töredék már teljesen limonit-pseudomorphosává alakult át. A közelebbi vizsgálat céljaira kiválogatott 10 legépebb töredéken a következő hét forma jelenlétét állapíthattam meg : c {0001} = {111} ß {0115} = {221} a {1120} {101} n {2243} = {311} r {1011} {100} V {3362} = ) X (1232) = (211) E formák közül a c a r fà n V % kristályon szerepel. 4 ZIMÁNYI: Haematit a Kakuk-hegyröl. (Földtani Közlöny XLIII, 1913, p. 431.)

4 A felsorolt kristályformák a V {3362j kivételével, a kakukhegyi hämatitnak is állandó, illetve gyakran szereplő formái közé tartoznak. A kristályokon vagy a c {0001], vagy a p {0115} lapjai fejlettek uralkodólag, a. kristály előbbi esetben vékony, utóbbiban vastagtáblás. A c lapok csak ritkán tükörfényesek, simák, rendesen telvék a [C:JUJ lapok metszési éleivel parallel futó finom rostozással, vagy a mindig finoman rostozott fi {01Í5}, ritkábban a sima, fényes e {0112} lapocskái által határolt orientált továbbnövési idomokkal, melyeket rendesen a c lekerekített lapocskái tompítanak. A továbbnövési idomok, nagyságukhoz képest, többé-kevésbbé emelkednek a bázislap fölé. Az a {1120} keskeny sávjai mindenkor tükörsimák, erősen fénylők, úgyszintén az alaprhomboeder aránylag kis lapocskái is. A ß {0115} lapjai selyemfényűek, a rendkívül keskeny fi és c lapocskák igen sűrű váltakozása folytán. A másodrendű bipiramisok közül az n {2243} a gyakoribb; lapocskái épen úgy, mint a csak egy töredéken észlelt V {3362} lapjai is, kissé homályosak. A % {1232} skalenoeder keskeny, élénkfényű sávokkal szerepel. A 10 megvizsgált kristály közül kettő volt iker a c szerint, ikervoltuk a bázislapon látható rostozáson is szembetűnő. Néhány fontosabb mért és számított szögérték : mért s/.ámitott c : r = 0001 : ' 57 37' 7 ' /' ' 17 30' : n = ' 61 13' : r = : ' 76 17' : y = ' 64 23' : a = ' 13 43' 3. Goethit a budai Kissvábhegyről. Muzeumunk ásványtárának egy, a Kissvábhegyről származó mészkődarabján, melyen sárgás calcit-skalenoederek közt víztiszta íluoritkristálykák ölnek, sötét színű, rendkívül finom tűcskék alkotta pamatot vettem észre. A mindössze 0-3 0'5 mm hosszú tűcskék mikroszkóp alatt kissé megnyúlt hatszögletű táblás-, erős gyémánt-, illetve részben fémfényű kristálykáknak bizonyultak, melyek közül a gyémántfényűek jácint-vörös színben áttetszőek, míg a fémfényűek ugyanezen színben csak széleiken voltak áttetszőek. A kristálykák erős fénye, fénytörése és színe goethitre, illetve ezen ásvány rubincsillám nevű változatára utaltak s a megejtett chemiai vizsgálat e feltevést megerősítette.

5 A kristályok a b {010} lap szerint táblásak ; e forma lapjai vertikális irányban gyengén rostozotlak. Szerepel rajtok még a c (001} bázislap és egy második fajta dóma, melynek [hol :.hot] lapjai által bezárt szöget mikroszkóp alatt több mérés középadatából 125 -nak kaptam. Ez az adat a {301} indexű dómára utal, mely formát CESARO és ABRAHAM 5 említenek először egy Siegenhől származó, a mienkhez hasonlóan apró, a b lap szerint táblás rubincsillám kristálykáról. A goethit, mely fővárosunk környékére nézve új ásvány, minden valószínűség szerint pyrit árváltozási terméke, épen úgy 7 mint a közelében ülő egynehány apró, fényes lapú pyrit utáni limonit pseudomorphosa. 4. Markasit utáni limonit és haematit-pseudomorphosák a budai Farkasvölgyből. A Farkasvölgy felett húzódó Magasút mentén elterülő szántóföldeken az utóbbi évek folyamán szántás alkalmával nagyobb mennyiségű limonits néhány haematit-concretió került felszínre, melyeknek felületét ez ásványoknak markasit után képzelt pseudomorphosái borítják. A limonit-concretiók alakja gömbös, veséded vagy hengeres, belsejük sugaras-rostos, ritkábban tömött, hosszuk 1 8 cm közt változik. A felületüket borító, általában igen jó megtartású, zsirosfényü pseudomorph kristályokon, melyeknek élhossza eléri az 1 cm-t, jól felismerhetők az eredeti mariaisitkristályok minden formája, így az l {011} és e {101} uralkodó dómák és a c {001} véglap. Néhány kristályon az m (110} prisma is fellép. A kristályok habitusa részben dómás, részben vékonytáblás a c véglap szerint. A kristálylapok sírnák, csak a bázislapon mutatkozik rostozás. Igen gyakoriak az m (110) szerinti polysynthetikus ikrek. Érdekes az a néhány concretió, melyeknek anyaga részben még limonit, de részben már haematittá alakult át. Színük a limonitos részen sötétbarna, a haematitosodotton fekete. Rajtuk a pseudomorphosák legömbölyödöttek. A már teljesen haematitból álló concretiók ritkák, színük feketés, belsejük vörös, földes, karcuk meggyveres, felületükön a pseudomorph kristályok szintén legömbölyödőttek. 5. Ujabb adat a kapnikbányai rodochrosit kristallographiájához. A kapnikbányai rodochrosittal már két ízben foglalkoztam ezen a helyen. 6 Részben a szépen fejlett rodochrositkristályok ritka volta, részben, 6 Bull. Ac. Belg. 1903, p «Anales Mus. Nat. Hung. XX, 1923, p és XXI, 1924, p. 67.

6 hogy lehetőleg teljessé tegyem e leihely rodochrositjának kristálytani ismeretét, indokolja ezen alább bemutatandó, újabban hozzám került kristályok megemlítését. A vaskos mangánpát üregeiben, kvarc alapon ülő kristályok 1 3 mm nagyságúak s minden szabály nélkül egymásra halmozódva kérgezik be a fehér kvarckristályokat. Az e leihelyen aránylag ritka skalenoedere typushoz tartozó kristályokat a következő öt forma lapjai épitik fel: o (0001} = {111} p {loll} = ( 100} a {1120} = {101} s {0551} = {223} Je {2131} {201} Uralkodó a. k {2131} skalenoeder, jól fejlett lapjai kifogástalan ragyogásnak, úgyszintén a p [10111 álaprhomboéder kis háromszögei is. A jól fejlett bázislapok, mint a kapnikbányai rodochrositon általában, homályosak, úgyszintén az s {0551} negativ rhomboeder kicsiny lapocskái, is. E rhomboeder a kapnikbányai rodochrosit kristályain ritkán szereplő forma, a most leirt kristályokon kivül még csak egy alkalommal észleltem lapjait. Az a másodrendű prisma keskeny sávocskái a skalenoeder metsződési éleivel parallel gyengén rostozottak. Az élénkfényű, sötét rózsaszínű kristályok képét a 3. ábra szemlélteti. 6. Cerussit Felsőbányáról. DR TOKOM L. alapos munkájának, A magyarországi cerusszítek kristálytani monographiájá í -nak 7 megjelente után került elő ásványtárunk raktárából egy, DR SZOKOL PÁL-tól származó felsőbányai darab, melyen mállott andesit üregében, rágott galenit társaságában cerussitkristályok ülnek. E bányahelyről a cerussitot eddig nem ismertük s így ez ásványnak Felsőbánya hazánkban újabb leihelye. Az andesit-üreg falát apró kristályos kvarc vonja be, ezen ülnek az erősen kimart galenit-kristálycsoportok, melyeknek elbomlása a cerussit keletkezéséhez vezetett. A cerussitnak kissé sárgásba hajló, szürkés kristályai 5 mm hosszat s 4 mm szélességet érnek el, nagyobb részük egyszerű kristály, de akadnak m (110) lap szerinti juxtapositios ikrek is. Az aránylag egyszerű combinatiokon 5 forma lapjait észleltem: b {010} x {012} m {110} i {021} p {111} 7 Matheinat. és Természettudományi Közlemények XXXV. k. 4. sz. Németül Zeitschrift f. Kristallographie 63 Bd. 5 6 H.

7 Az uralkodólag fejlett b lapok horizontális irányban gyengén rostozottak, kissé görbültek, az m és i lapok szélesebb, az x lapjai keskeny, élénken csillogó sávok. A pyramis lapok kicsiny, kissé homályos, gyengén görbült lapocskák (4. ábra). 7. Apatit Ratkószuháról. A ratkószuhai dolomit előfordulási körülményeit DR ZSIVNY VIKTOR ismertette 8 s ugyancsak ő vizsgálta meg az innen származó kivételes nagyságú dolomit kristályok vegyi összetételét is. Társásványok ezt a dolomitot ritkán kisérik, még a leggyakoribbak a kvarcnak víztiszta, rendesen apró kristálykái s egy, a dolomitot és a kvarckristályokat részben beburkoló, finom, sárgás-fehéres kéreg, mely apró hatszöges táblácskákból áll. Ezen pikkelyek által úgyszólván teljesen beborítva, igen ritkán kicsiny apatitkristályok fordulnak elö a dolomit üregeiben. A megvizsgált ca 4 mm átmérőjű apatit-kristály közepén víztiszta, szélein gyenge tejfehér, áttetsző s az alábbi hét forma lapjai építik fel : e {0001} = {111] r {10l2} {110} m! 1010} = {2ÏF} x i lotl} = {100! a {1120} = {101} y (2021} = {111} s {1121} {412} A kristály a c lap szerint vastagtáblás, rajta az uralkodó c lapon kivül különösen az r (1012} és m (1010} lapjai vannak jól kifejlődve. A c egyik lapján a [ ] metsződési éleivel parallel futó rostozottság, a másikon az x és a c lapok váltakozásaiból előállott orientál továbbnövés észlelhető. Az m {1010} prisma jól fejlett lapjai mindig simák, fényesek, ellenben az a (1120) prismát mindössze két, a vertikális irányban sűrűn rostozott lap képviseli. Az elsőrendű bipiramisok közül csak az «{1011} szerepel teljes lapszámmal; lapjai elég jól fejlettek, homályosak. A kristálynak csak egyik terminális végén szereplő r {1012} jól fejlett lapjai fényesek, úgyszintén az y {2021} formának mindössze egy lapja is. Az s {1121} másodrendű bipiramis szintén hiányosan kifejlődve, csupán három homályos lapocskával szerepel kristályunkon, melynek lehetőleg természetim képét az 5. ábra mutatja. Zeitschrift f. Kristallographie. LXV, 1927, p. 728.

8 Néhány fontosabb mért és számított szögérték: Mért : Szám il ott : c. r 0001 : ' 22 59' r. x 1012 : ' 17 19'30" X y lofi : ' 19 10'30" y m 2021 : ' 30 31' c. s 0001 : ' 55 45' s. a 1121 : * A rézbányai pyromorphitrót. A rézbányai pyromorphitot kristálytani szempontból PETEBS 9 vizsgálta s három formát említ a 6 10 mm hosszú, vaskos cerussitban, illetve szemcsés mészkövön galenit társaságában előforduló kristályokról és pedig c {0001}, m = {1010} és a = [1120}. A Nemzeti Múzeum ásványtárának egy régi rézbányái példányán fűzöld pyromorphi(kristályok és kristálycsoportok ülnek homokkő üregeiben. A 2 7 mm hosszú kristályokat két forma lapjai épitik fel, úgymint: w=(10l0j á = [10ll} Érdekes, hogy a pyromorphitnal rendesen sohasem hiányzó bázislap egyetlen kristályon sem szerepel; terminális végeiket az x [1011) többékevésbbé fényes, eléggé jól tükröző lapjai zárják. A prizmalapok, különösen a nagyobb, szabadon álló kristályoknál kevéssé görbültek, mig a kisebb, tűszerű s sugaras-gömbös druzákká egyesült kristálykáknál domború voltuk már szembetűnő. Tekintve, hogy sem a kőzetüregben, sem a kőzetben magában galenitnek vagy egyébb sulfidásványnak nyoma sem látható, valószínű, hogy e ponton a pyromorphit primär eredetű s lateralis secretio révén került ide. Mért és számitott értékek: Mért: Számitott: x : x ' = 10Î1 : Olli ' 30" x : m = 10Í1 : ' ' * * 9 Sitzungsber. d. Math. Naturwiss. Classe d. Akad. d Wissenschaften Wien. XLIV, 1. Abt., p. 160.

9 1. ábra. Fig ábra. Fig ábra. Fig ábra. Fig ábra. Fig. 5.

10 1. Proustit und Pyrargyritkristalle von Felsőbánya. Das Vorkommen des Proustits und Pyrargyrits in Felsőbánya ist in der Literatur 10 schon länger bekannt, aber von den kristallographischen Verhältnissen der beiden erwähnten Mineralien dieses Fundortes wissen wir gar nichts. An einem von Felsőbánya stammenden Exemplar der Mineralogischen Abteilung des Ungarischen National-Museums können wir folgende Paragenesis beobachten : die Wände des Hohlraumes des stark zersetzten Andesits bedecken kleine, wasserbelle Adularkristalle, auf diesen sitzen winzige Quarz-, braunliche Sphalerit- und Pyritkristalle. Die genannten Mineralien sind grösstenteils mit einer gelblichen, kugeligen Dolomitkruste bedeckt, An diesem Dolomit sitzen die Proustit und Pyrargyritkristalle. Die Proustitkristalle sind 1 3 mm lang. Die Flächen der grösseren Kristalle sind ausgefressen, die kleine Kristalle begrenzenden Flächen sind glänzend, gut spiegelnd. An den letzteren hatte ich die Flächen der folgenden Formen constatiert: m (ÎOTO), a {1120), r {10Ï1}, e {0112}, v (2131). Von den mm grossen, mit glänzenden Flächen begrenz len Pyrargyritkristallen untersuchte ich 3 Exemplare und hatte an diesen die folgenden Formen gefunden : m {1010}, a {1120}, r (1011), e (0112), E {1341), q (1671). Die Flächen dieser Formen bauen die nachstehenden Combinationen auf: 1.. a. e. q Fig m a. e E q 3. m a r e E q Fig. 2. Die 1-2 mm grossen, kurzprismatischen, durchsichtigen Adularkristalle sind von den Flächen der Formen c {001}, M (010), T {110}, x {101} aufgebaut. 2. Neues Vorkommen des vulkanischen Haematits im Hargitagehirge. Der neue Fundort liegt von dem Fundorte der von ZIMÁNYI 1 1 ausführlich beschriebenen Haematite des Kakukberges in Luftlinie ca Km in NNW Richtung entfernt, im Gebiet von Homoródalmás. Die Haematittafeln kommen in Thon eingebettet vor, welcher die cm breiten Spaltungen des stark zersetzten Andesits ausfüllt Loc. cit. s. u Loc. cit. s. u. 4.

11 Unter der Tafeln habe ich unverletzte Kristalle nicht gefunden, die grössten Bruchstücke besitzen eine Grösse von mm. An 10 untersuchten Bruchstücken habe ich die Flächen der folgenden Formen festgestellt : c {0001}, a {1120}, r {10Ï1}, JX {0115}, n {2243}, Y {3362{, x (1232} An den Kristallen sind die Flächen der Formen c oder p dominierend entwickelt, ihr Habitus ist dünn oder dicktafelig. Unter den 10 untersuchten Kristallen waren 2 Zwillinge nach der Fläche c. 3. Goethitkristalle vom Kissváhhegy bei Budapest. Die feinnadeligen Kristalle des Goethits bezw. ihrer Rubinglimmer- Varietät bilden eine sehr kleine Druse in der Gesellschaft von Calcit und kleinen, wasserhellen Fluoritkristallen. Die winzigen (0*3 0'5 mm lange), unter Mikroskop gemessenen, diamant-, bezw. metallglänzenden, nach der Fläche b tafeligen Kristalle sind von den folgenden drei Formen aufgebaut : c {101}, b {010} und {301}. 4. Limonit und Haematitpseudomorphosen nach Markasit aus dem Farkasvölgy bei Budapest. Auf den Feldern im Gebiete des Farkasvölgy kommen 1 8 mm grosse, rundliche oder walzenförmige Limonit-, seltener Haematitconcretionen vor, deren Oberfläche mit Pseudomorphosen von diesen Mineralien nach Markasit bedeckt sind. An den gut erhaltenen Limonitpseudomorphosen kann man alle Kristallformen der originalen Markasitkristalle erkennen, so die Flächen der herrschenden Domen l {011}, e {101} und die Basis- Flächen c {001}. Das Prisma m {110} tritt ziemlich selten auf. Unter den teilweise domatischen, teils nach der Fläche c tafeligen Kristallen sind häufig die nach der Fläche m gebildeten polysynthetischen Zwillinge. Die von Haematit gebildeten Pseudomorphosen sind seltener, ihre Kristallkanten sind abgerundet. 5. Neuere Daten zur Kristallographie des Kapnikbányaer Rodochrosits. Die dunkelrosafarbigen, 1 3 mm grossen Kristalle kommen im Hohlräume des derben Manganspaths, an Quarzkristallen sitzend vor. Die Rodochrositkristalle sind von den Flächen der folgenden 5 Formen aufgebaut: o {0001}, a {1120}, p {10Ï1}, s {0551}, k {2131} und sie gehören dem in Kapnikbánya ziemlich selten skalenoedrischen Typus an. Die Flächen des Skalenoeders, ebenso die Flächen der Formen r, p und a sind glänzend, gutspiegelnd, die Basisflächen sind matt, so auch die kleinen Flächen der an diesem Fundort selten auftretenden Form s (Fig. 3). Annales Muse. Nationalis Hungarici. XXV. 29

12 6. Cerussit von Felsőbánya. Felsőbánya ist für Ungarn ein neuer Fundort des Cerussits. Die an den die Hohlräume des verwitterten Andesits incrustierenden kleinen Quarzkristallen, in Gesellschaft von kleinen, corrodierten Galenitdrusen sitzenden, wenig gelblich-gräulichen Cerussitkristalle erreichen eine Länge von 5 mm und eine Breite von 4 mm. An den einfachen Combinationen habe ich die folgenden 5 Kristallformen festgestellt: b {010}, m {110}, x {012}, i {021}, p {111}. Die Kristalle sind nach den dominierend entwickelten Flächen der Form b dicktafelig (Fig. 4). 7. Apatit von Ratkószuha. Das aus dem Hohlräume des Batkószuhaer Dolomits stammende, von diesem Fundort neue und scheinbar sehr seltene Apatitkristall besitzt ca 4 mm Grösse, ist dicktafelig nach der Fläche c. Die Mitte des Kristalls ist wasserklar, am Rande inilchweiss. An diesem Kristall hatte ich die folgenden Kristallformen festgestellt : c {0001}, m {10Ï0}, a {1120}, r {1012}, x {1011}, y {2021}, s {1121} Von diesen Formen treten nur c, m und x mit voller Flächenzahl auf, von den anderen Formen sind nur einige Flächen ausgebildet (Fig. 5). 8. Pyromorphitkristalle von Rézbánya. Die in den im Sandstein befindlichen Hohlräumen sitzenden, 2 7 mm langen, grasgrünen Kristalle sind von den Flächen der Formen m {1010} und x {1011} aufgebaut. Die bei Pyromorphit selten fehlende Basisfläche tratt an keinem Kristall auf. An den Pyromorphitkristallen dieses Fundortes kennen wir bisher mit den von PETERS 1 2 erwähnten Formen zusammen 4 Kristallformen. 1 2 Loc. cit. s. u. 9 [Készült a Pázmány Péter Tudományegyetem ásvány-kőzettani intézetében].

XXXII. ANNALES MUSEI NATIONALIS HUNGARICI GIPSZ NAGYBÁNYÁRÓL ÉS FELSŐBÁNYÁRÓL.

XXXII. ANNALES MUSEI NATIONALIS HUNGARICI GIPSZ NAGYBÁNYÁRÓL ÉS FELSŐBÁNYÁRÓL. XXXII. ANNALES MUSEI NATIONALIS HUNGARICI 1939. PARS MINERALOGICA, GEOLOGICA ET PALAEONTOLOGICA. GIPSZ NAGYBÁNYÁRÓL ÉS FELSŐBÁNYÁRÓL. Irta: DR. TOKODY LÁSZLÓ (Budapest). (3 ábrával.) * * * Az alábbi ásványtani

Részletesebben

A MUSZÁRI ÉS SZTANIZSAI ARANYBÁNYA CALCITJAI.

A MUSZÁRI ÉS SZTANIZSAI ARANYBÁNYA CALCITJAI. XVIII. ANNA I-KS MUSEI NATIONALIS HUNGARICI. 1920 21. A MUSZÁRI ÉS SZTANIZSAI ARANYBÁNYA CALCITJAI. Irta: DR. VENDL MÁRIA. (Hét ábrával.) A hunyadmegyei muszári és sztanizsai aranybányában az arany kisérő

Részletesebben

FULEKI ARAGONIT. (2 ábrával). A R A G O N I T V O N FÜLEK. (Mit 2 Textfiguren),

FULEKI ARAGONIT. (2 ábrával). A R A G O N I T V O N FÜLEK. (Mit 2 Textfiguren), X X X I. A N N A L E S MUS ET N A T I O N A L I S H L N G A R I C I. PARS M I N E R A L O G T C A, GEOLOGICA, 1937 38. PALAEONTOLOGICA. FULEKI ARAGONIT. Irla: DR. TOKODY LÁSZLÓ. (2 ábrával). A R A G O

Részletesebben

I. Anglesit Broken-Hillfoől.

I. Anglesit Broken-Hillfoől. Y. ANNALES Ml'SEI NATION A LIS HUNGARICI. 1:07. KRISTÁLYTANI KÖZLEMÉNYEK. Dr. TOBORFFY ZoLTÁN-tÓl. (XI. tábla.) I. Anglesit Broken-Hillfoől. HOPP FERENCZ érdemes hazánkfia legutóbbi utazása alkalmával

Részletesebben

Komplex tehetséggondozási program a Ceglédi kistérségben TÁMOP - 3.4.3-08/1-2009- 0002

Komplex tehetséggondozási program a Ceglédi kistérségben TÁMOP - 3.4.3-08/1-2009- 0002 Komplex tehetséggondozási program a Ceglédi kistérségben TÁMOP - 3.4.3-08/1-2009- 0002 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Név: Iskola:

Részletesebben

BUNDESGESETZBLATT FÜR DIE REPUBLIK ÖSTERREICH. Jahrgang 1999 Ausgegeben am 13. April 1999 Teil III

BUNDESGESETZBLATT FÜR DIE REPUBLIK ÖSTERREICH. Jahrgang 1999 Ausgegeben am 13. April 1999 Teil III P. b. b. Verlagspostamt 1030 Wien WoGZ 213U BUNDESGESETZBLATT FÜR DIE REPUBLIK ÖSTERREICH Jahrgang 1999 Ausgegeben am 13. April 1999 Teil III 70. Abkommen zwischen der Österreichischen Bundesregierung

Részletesebben

ADATOK NAGYBÁNYA ÉS BORPATAK ÁSVÁNYAINAK ISMERETÉHEZ.

ADATOK NAGYBÁNYA ÉS BORPATAK ÁSVÁNYAINAK ISMERETÉHEZ. ADATOK NAGYBÁNYA ÉS BORPATAK ÁSVÁNYAINAK ISMERETÉHEZ. 87 115 in mélyen végzd alján keresztül is kifejtheti különböz nyomásának hatását. Fontos eredményekre vezethetne még ha a Margit-szigeti, st még a

Részletesebben

MUNKASZERZŐDÉS. amely egyrészről az. név: S.C. NUMELE FIRMEI SR.L. székhely: STR., NR. _LOCALITATEA, JUDET, TARA. cégjegyzékszám: NR.REG.

MUNKASZERZŐDÉS. amely egyrészről az. név: S.C. NUMELE FIRMEI SR.L. székhely: STR., NR. _LOCALITATEA, JUDET, TARA. cégjegyzékszám: NR.REG. MUNKASZERZŐDÉS amely egyrészről az név: S.C. NUMELE FIRMEI SR.L. székhely: STR., NR. LOCALITATEA, JUDET, TARA cégjegyzékszám: NR.REG.COMERTULUI adószám: CUI bankszámlaszám: COD IBAN képviseli: _NUME REPREZENTANT

Részletesebben

1900 körüli városlodi étkészlet

1900 körüli városlodi étkészlet 1900 körüli városlodi étkészlet SERGŐ ERZSÉBET Korábban is volt a Vendéglátóipári Múzeumban olyan, étkészletegyüttesek gyűjtésére irányuló tendencia, hogy a kiállításokon terítékeket lehessen bemutatnunk.

Részletesebben

ÚJABB ADATOK A NAGYBÁNYAI PYRARGYRIT KRISTÁLYTANI ISMERETÉHEZ. NEUE BEITRÄGE ZUR KRYSTALLOGRAPHISCHEN KENNTNISS DES PYRARGYRITES VON NAGYBÁNYA.

ÚJABB ADATOK A NAGYBÁNYAI PYRARGYRIT KRISTÁLYTANI ISMERETÉHEZ. NEUE BEITRÄGE ZUR KRYSTALLOGRAPHISCHEN KENNTNISS DES PYRARGYRITES VON NAGYBÁNYA. IX. ANNALES MU SEI NATIONALIS HUNGAKICI. 9. ÚJABB ADATOK A NAGYBÁNYAI PYRARGYRIT KRISTÁLYTANI ISMERETÉHEZ. ZLMÁNYI KÁEOLY-tÓl. (Öt ábrával.) NEUE BEITRÄGE ZUR KRYSTALLOGRAPHISCHEN KENNTNISS DES PYRARGYRITES

Részletesebben

A ROZSNYÓI WOLNYNRÓL. 1 ÜBER DEN WOLNYN VON ROZSNYÓ.

A ROZSNYÓI WOLNYNRÓL. 1 ÜBER DEN WOLNYN VON ROZSNYÓ. XI. ANNALES MU S EI NATIONALIS HUNGARICl. 93. A ROZSNYÓI WOLNYNRÓL. Dr. FRANZENAU AGOSTON-IÓI. (Y. tábla.) ÜBER DEN WOLNYN VON ROZSNYÓ. Yon Dr. A. FRANZENAU. (Tafel V.) A gömörmegyei Betléren, illetőleg

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV 3. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 60 perc

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV 3. MINTAFELADATSOR EMELT SZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 90

Részletesebben

Alumínium bejárati ajtók Modell családokról általában. Tartalomjegyzék

Alumínium bejárati ajtók Modell családokról általában. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Modell megnevezések széria P00 széria P00 széria P300 széria P400 3 széria P500 3 Méretfüggő kivitelek 3 Díszítő elemek iránya 4 Nemesacél lizénák 4 Fa dekor 5 Beton design 6 Szín logika

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ÉS TECHNIKATÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY BORSOD MEGYÉBEN HAJDÚ RÁFIS JÁNOS

MEZŐGAZDASÁGI ÉS TECHNIKATÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY BORSOD MEGYÉBEN HAJDÚ RÁFIS JÁNOS MEZŐGAZDASÁGI ÉS TECHNIKATÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY BORSOD MEGYÉBEN HAJDÚ RÁFIS JÁNOS Egy rendhagyó múzeum születése és fejlődése bontakozik ki az alábbi írásból. Létrejöttét, céljait tekintve olyan igény kielégítésére

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV 2. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 60 perc

Részletesebben

ANNALES MUSEI NATIONALIS HUNGARICI

ANNALES MUSEI NATIONALIS HUNGARICI ANNALES HISTORICO-NATURALES MUSEI NATIONALIS HUNGARICI VOL. XXXVI. PARS 1945. ZOOLOGICA MÚZEUM FOLYÓIRATA X X X V I. K Ö T E T. 1943. ÁLLATTANI RÉSZ Pinx. Csánky KIADJA MÚZEUM PONGRÁCZ SÁNDOR FŐIGAZGATÓ

Részletesebben

2. előadás A KRISTÁLYTAN ALAPJAI. 1. A kristályok belső rendezettsége (kristályszerkezet) 2. A kristályok külső alakja (kristálymorfológia)

2. előadás A KRISTÁLYTAN ALAPJAI. 1. A kristályok belső rendezettsége (kristályszerkezet) 2. A kristályok külső alakja (kristálymorfológia) 2. előadás A KRISTÁLYTAN ALAPJAI 1. A kristályok belső rendezettsége (kristályszerkezet) 2. A kristályok külső alakja (kristálymorfológia) KRISTÁLY FOGALOM A MÚLTBAN Ókorban: jég (= krüsztallosz), a színtelen

Részletesebben

Szülést megkönnyítő módosulás a Spalax hungaricus hungaricus Nhrg. medencéjén

Szülést megkönnyítő módosulás a Spalax hungaricus hungaricus Nhrg. medencéjén Szülést megkönnyítő módosulás a Spalax hungaricus hungaricus Nhrg. medencéjén írta : S z u n y o g h y János, Budapest A T e r m é s z e t t u d o m á n y i Társulat egykori Állattani Szakosztályának 405.

Részletesebben

A E két ponton kívül Magyarországon még csak Ujmoldován, Kapuikon, Badnán és Sztanizsán van fluorit. IRODALOM.

A E két ponton kívül Magyarországon még csak Ujmoldován, Kapuikon, Badnán és Sztanizsán van fluorit. IRODALOM. 5l»2 D* SCHAFARZIK FERENC bányában főleg P inkert E d e dr., M aros I. és S chréter Z. asszistens urak segítségével gyűjtöttem, még Calcittól elborítva egyes violáskékes pontok ötlöttek szemembe, melyekben

Részletesebben

Meghívó a gyermekkorcsoport 9. Nemzetközi Delphincupjára Simmeringen

Meghívó a gyermekkorcsoport 9. Nemzetközi Delphincupjára Simmeringen Meghívó a gyermekkorcsoport 9. Nemzetközi Delphincupjára Simmeringen Idöpont: Szombat 24.10.2009 Verseny helye: Medence: Idömérés: Fedett uszoda Simmering A -1110 Wien, Simmeringer Hauptstraße/ Florian

Részletesebben

Szabadságharc /Freiheitskrieg/ (1848-1849)

Szabadságharc /Freiheitskrieg/ (1848-1849) 17 Ferenc Jozsef 2007 01.qxd 8/25/08 2:54 AM Page 113 Szabadságharc /Freiheitskrieg/ (1848-1849) 608 608. Dukát (Au) 1848 Körmöcbánya /Kremnitz/ Av: V FERD MAGY H T ORSZ -KIRÁLYA ERD N FEJED álló király

Részletesebben

Carsten Kümmel Dipl. Tonmeister www.tonmeister-online.de

Carsten Kümmel Dipl. Tonmeister www.tonmeister-online.de Carsten Kümmel Dipl. Tonmeister www.tonmeister-online.de Carsten Kümmel, Starenweg 8a, 82140 Olching DATUM: 23.10.13 Tel.: 08142 6551752 Fax.: 08142 4628228 carsten@tonmeister-online.de Betreff: Beurteilung

Részletesebben

3. elıadás KRISTÁLYTANI ALAPOK

3. elıadás KRISTÁLYTANI ALAPOK 3. elıadás KRISTÁLYTANI ALAPOK KRISTÁLYFORMA A kristályforma a kristálylapok azon csoportját jelenti, melyeket a szimmetria megkövetel. Minden egyes kristályforma független! Tehát a kristálylapok száma,

Részletesebben

EGY SZIKLAGÖDÖR KERÁMIAANYAGA A HADTÖRTÉNETI MÚZEUM UDVARÁN

EGY SZIKLAGÖDÖR KERÁMIAANYAGA A HADTÖRTÉNETI MÚZEUM UDVARÁN BENCZE ZOLTÁN EGY SZIKLAGÖDÖR KERÁMIAANYAGA A HADTÖRTÉNETI MÚZEUM UDVARÁN 1990-ben a Hadtörténeti Múzeum udvarán, a IV. Béla kori városfal tornyától nyugatra egy feljáró építésének munkálatai során lehetőség

Részletesebben

ORSZÁGOS ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULMÁNYI VERSENY 2008/2009. NÉMET NYELV FELADATLAP. 8. osztály iskolai forduló. Tanuló neve:... Iskola neve:... Címe:...

ORSZÁGOS ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULMÁNYI VERSENY 2008/2009. NÉMET NYELV FELADATLAP. 8. osztály iskolai forduló. Tanuló neve:... Iskola neve:... Címe:... JÁSZ-NAGYKUN- SZOLNOK MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET PEDAGÓGIAI SZAKMAI ÉS SZAKSZOLGÁLAT, SZOLNOK OM azonosító szám: 102312 OKÉV nyilvántartási szám: 16-0058-04 Intézmény-akkreditációs lajstromszám: AL-1100

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV 2. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc

Részletesebben

ÚJABB ELŐFORDULÁSÚ WOLFRAMIT-KRISTÁLYOK FELSŐBÁNYÁRÓL A NEW OCCURRENCE OF WOLFRAMITE AT FELSŐBÁNYA.

ÚJABB ELŐFORDULÁSÚ WOLFRAMIT-KRISTÁLYOK FELSŐBÁNYÁRÓL A NEW OCCURRENCE OF WOLFRAMITE AT FELSŐBÁNYA. XXII. ANNALKS MUSEI NATIONALIS HUNGARICI. 1925. ÚJABB ELŐFORDULÁSÚ WOLFRAMIT-KRISTÁLYOK FELSŐBÁNYÁRÓL Irta Dr. KOCH SÁNDOR. (Négy ábrával.) A NEW OCCURRENCE OF WOLFRAMITE AT FELSŐBÁNYA. By Dr. ALEXANDER

Részletesebben

FÖLDRAJZ NÉMET NYELVEN GEOGRAPHIE

FÖLDRAJZ NÉMET NYELVEN GEOGRAPHIE Földrajz német nyelven középszint 0623 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 15. FÖLDRAJZ NÉMET NYELVEN GEOGRAPHIE KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA MITTLERE STUFE SCHRIFTLICHE ABITURPRÜFUNG JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

TERMÉKKATALÓGUS RÁFUTÓFÉK RÁFUTÓFÉK MECHANIZMUS.

TERMÉKKATALÓGUS RÁFUTÓFÉK RÁFUTÓFÉK MECHANIZMUS. RÁFUTÓFÉK MECHANIZMUS www.autoflex.hu 25 Die (R)Evolution für mehr Sicherheit. Das Geheimnis unserer neuen Original KNOTT Komfort-Achse liegt in der speziellen Formgebung und in einer frostigen Idee. Denn

Részletesebben

F O L I A E N T O M O L O G I C A H U N G A R I C A. A Dorcadion fulvum cervae J. Friv. ökológiai alfaj új változatai (Coleoptera: Cerambycidae)

F O L I A E N T O M O L O G I C A H U N G A R I C A. A Dorcadion fulvum cervae J. Friv. ökológiai alfaj új változatai (Coleoptera: Cerambycidae) F O L I A E N T O M O L O G I C A H U N G A R I C A R O V A R T A N I K Ö Z L E M É N Y E K (SERIES NOVA) XXVII. 1. 1974. p. 183-186 Dr. Szelényi Gusztáv 70. születésnapjára A cervae J. Friv. ökológiai

Részletesebben

538 1); MAUEITZ BÉLA

538 1); MAUEITZ BÉLA VI. ANNALES MUSEI NATIONALIS HUNGARICI. 908. A NAD APT ZEOLITHKK. Dr. MAURITZ BÉLÁ-ÍÓI. X. tábla és 5 szövegközi ábra.) ZEOLITKE VON XADAP. Von Dr. BÉLA MAURITZ. (Taf. X. und 5 Textfiguren.) A székesfeliérvár

Részletesebben

ADATOK AZ OLIVIN OPTIKAI ISMERETÉHEZ. BEITRÄGE ZUR KENNTNIS DER OPTISCHEN EIGENSCHAFTEN DES OLIVINS.

ADATOK AZ OLIVIN OPTIKAI ISMERETÉHEZ. BEITRÄGE ZUR KENNTNIS DER OPTISCHEN EIGENSCHAFTEN DES OLIVINS. XI. ANNALES MU SEI NATIONALIS HUNGARICI. 1913 ADATOK AZ OLIVIN OPTIKAI ISMERETÉHEZ. Dr. JuGovics LAJOs-tól. (Három ábrával.) BEITRÄGE ZUR KENNTNIS DER OPTISCHEN EIGENSCHAFTEN DES OLIVINS. Von Dr. L. JUGOVICS.

Részletesebben

Mercedes-Benz : Six Sigma Black Belt, (135203 ) Six Sigma Black Belt, Werk Kecskemét, Ungarn (135203)

Mercedes-Benz : Six Sigma Black Belt, (135203 ) Six Sigma Black Belt, Werk Kecskemét, Ungarn (135203) Oktober 2014 Kecskemét, Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. Mercedes-Benz : Six Sigma Black Belt, (135203 ) Six Sigma Black Belt, Werk Kecskemét, Ungarn (135203) Aufgaben Feladatok: Stellennummer

Részletesebben

Találkozó az általános iskolákkal Október 4.

Találkozó az általános iskolákkal Október 4. Találkozó az általános iskolákkal 2012. Október 4. Témák Változások a felvételiben Német nyelvi verseny Adatok kérése Felvételi 1. Kevés információ-bizonytalanság Nem lesz tehetséggondozó felvételi, csak

Részletesebben

KALCITOK SZENTGÁLRÓL ÉS MÁRKHÁZÁRÓL.

KALCITOK SZENTGÁLRÓL ÉS MÁRKHÁZÁRÓL. KALCITOK SZENTGÁLRÓL ÉS MÁRKHÁZÁRÓL. írta: VENDL MÁRIA dr.* A 4 9. ábrával. Szentgál. (Veszprém m.) 4 7. ábra. A Szentgáli hegyvidéket fdolomit és dachsteini mész alkotja. Szentgál község maga dachsteini

Részletesebben

vasárnap, 2010 május 23-án - a Pünkösd ünnepére egy közös energiameditációt szerveztem.

vasárnap, 2010 május 23-án - a Pünkösd ünnepére egy közös energiameditációt szerveztem. Kedves olvasó, vasárnap, május 23-án - a Pünkösd ünnepére egy közös energiameditációt szerveztem. Bárki ingyenesen részt vehet: 11:00 h - 15:00 h - 17:00 h - 19:00 h - 21:00 h- Ha valaki személyes fölhívással

Részletesebben

Német nyelv 5-6.évfolyam. 1.forduló

Német nyelv 5-6.évfolyam. 1.forduló Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ Vasi Géniusz- Tehetségsegítı hálózat a Nyugat-Dunántúlon TÁMOP-3.4.4/B-08/1-2009-0014 Német nyelv 5-6.évfolyam 1.forduló

Részletesebben

BALASSA JÁNOS HALÁLÁNAK 100. ÉVFORDULÓJÁRA

BALASSA JÁNOS HALÁLÁNAK 100. ÉVFORDULÓJÁRA BALASSA JÁNOS HALÁLÁNAK 100. ÉVFORDULÓJÁRA BALASSA JÁNOS élete 56-dik, tanársága 26-dik évében december hó 9-kén, reggeli 4 órakor meghalt. Az eddig országszerte köztudomásúvá lett gyászos esemény, melynek

Részletesebben

ADATOK ROZSNYÓ ÁSVÁNYAINAK ISMERETÉHEZ. BEITRÄGE ZUR KENNTISS DER MINERALE VON ROZSNYÓ.

ADATOK ROZSNYÓ ÁSVÁNYAINAK ISMERETÉHEZ. BEITRÄGE ZUR KENNTISS DER MINERALE VON ROZSNYÓ. XIII. ANNALES MUSEI NATIONALIS HUNGARICI. 95. ADATOK ROZSNYÓ ÁSVÁNYAINAK ISMERETÉHEZ. Z l M Á N Y I K Á R O L Y - t Ó l. ( X I X I I I. tábla és 6 szövegrajz.) BEITRÄGE ZUR KENNTISS DER MINERALE VON ROZSNYÓ.

Részletesebben

Die ungarische Sonntagszeitung Vasárnapi Ujság, Budapest

Die ungarische Sonntagszeitung Vasárnapi Ujság, Budapest Abb. 2012-1/51-01 Vasárnapi Ujság, um 1854?, Titelvignette SG Februar 2012 Die ungarische Sonntagszeitung Vasárnapi Ujság, Budapest 1854-1922 Die Anzeigen von Elsö magyar üveggyár wurden gefunden von Dejan

Részletesebben

CSECSEM Ő- ÉS GYERMEKHALANDÓSÁG KÉT PEST KÖRNYÉKI KÖZSÉGBEN A MÚLT SZÁZAD 7 0 8 0 -AS ÉVEIBEN

CSECSEM Ő- ÉS GYERMEKHALANDÓSÁG KÉT PEST KÖRNYÉKI KÖZSÉGBEN A MÚLT SZÁZAD 7 0 8 0 -AS ÉVEIBEN CSECSEM Ő- ÉS GYERMEKHALANDÓSÁG KÉT PEST KÖRNYÉKI KÖZSÉGBEN A MÚLT SZÁZAD 7 0 8 0 -AS ÉVEIBEN írta: KÁRPÁTI ENDRE (Budapest) 1876 őszén a Rókus-kórház szülészeti osztályának fiatal segédorvosa megrázó

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV 3. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc

Részletesebben

VIZSGALEÍRÁS NÉMET NYELV. 8. évfolyamos vizsga

VIZSGALEÍRÁS NÉMET NYELV. 8. évfolyamos vizsga VIZSGALEÍRÁS NÉMET NYELV 8. évfolyamos vizsga A vizsga lebonyolítása: írásbeli április 15-30 között előzetes egyeztetés szerint szóbeli május elején, az írásbeli érettségi vizsga napjaiban A vizsga részei:

Részletesebben

FÖLDRAJZ NÉMET NYELVEN

FÖLDRAJZ NÉMET NYELVEN Földrajz német nyelven középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 12. FÖLDRAJZ NÉMET NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM 1. Teil

Részletesebben

Adalékok Erdély kaszáspókfaunájához.

Adalékok Erdély kaszáspókfaunájához. 9 Adalékok Erdély kaszáspókfaunájához. Irta: Kolosváry Gábor. (Egy térképvázlattal és három képpel). A magyar Tudományos Akadémia anyagi támogatásával dr. Éhi k Gyula és Dr. Kolosváry Gábor 1942 év nyarán

Részletesebben

WiR gratulieren GRATULÁLUNK!

WiR gratulieren GRATULÁLUNK! Reflexmat Seit der Gründung im Jahre 2000 steht der Name CaSaDa für hochwertige Produkte im Bereich Wellness und fitness. WiR gratulieren GRATULÁLUNK! Mit dem Kauf dieser Fußreflexzonen-Matte haben sie

Részletesebben

109 - ÁSVÁNY-FÖLDTANI KIRÁNDULÁS ERDÉLY ESZAKNYüGOTI SZEGLETÉBE. Dr. Mártonfy Lajos gymn. tanártól.

109 - ÁSVÁNY-FÖLDTANI KIRÁNDULÁS ERDÉLY ESZAKNYüGOTI SZEGLETÉBE. Dr. Mártonfy Lajos gymn. tanártól. 109 - ÁSVÁNY-FÖLDTANI KIRÁNDULÁS ERDÉLY ESZAKNYüGOTI SZEGLETÉBE. Dr. Mártonfy Lajos gymn. tanártól. Az erdélyi muzeum-egyl. megbízásából végzett földtani kirándulásaim egy részéről volt szerencsém jelentést

Részletesebben

VERTEBRATA HUNGARICA M USE I HlSTORICO - NATURALIS HUNGARICI Tom. VII. 1965. Fosc. 1-2.

VERTEBRATA HUNGARICA M USE I HlSTORICO - NATURALIS HUNGARICI Tom. VII. 1965. Fosc. 1-2. VERTEBRATA HUNGARICA M USE I HlSTORICO - NATURALIS HUNGARICI Tom. VII. 1965. Fosc. 1-2. Ritka nagyemlősök a régi Állatkertben 1 Irta: Anghi Csaba Budapest Főváros Állat- és Növénykertje, Budapest 1966-ban

Részletesebben

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. január 30-i rendes ülésére

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. január 30-i rendes ülésére 9. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. január 30-i rendes ülésére Tárgy: Önrész biztosítása a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat

Részletesebben

Hévforrás-nyomok a Pilis-Budai-hegység triász időszaki dolomitjaiban

Hévforrás-nyomok a Pilis-Budai-hegység triász időszaki dolomitjaiban K ö z l e m é n y e k Hévforrás-nyomok a Pilis-Budai-hegység triász időszaki dolomitjaiban DR. VITÁLIS GYÖRGY A miocén-kori vulkánosság utóhatásait követően, de főleg a negyedidőszakban a Kápát-medence

Részletesebben

mm nagy, idiomorf kristályai abban igen srn jelennek meg. Találhatók azonban a bazaltban nagyobb, 1 2 cm átmérj olivin kristályok ÉRTEKEZÉSEK.

mm nagy, idiomorf kristályai abban igen srn jelennek meg. Találhatók azonban a bazaltban nagyobb, 1 2 cm átmérj olivin kristályok ÉRTEKEZÉSEK. 3 23 II. ÉRTEKEZÉSEK. A BÉNAHEGYI ARAGONIT NÓGRÁD MEGYÉBEN. Irta: Dr. Jugovics Lajos. Az északmagyarországi, Nógrád és Gömör vármegyékben elterül bazalthegyek között a Monossa egyike a nagyobb kiterjedés

Részletesebben

_ 53. ERDÉLY KRISTÁLYODOTT CALCITJAI. Benhő Gábortól.

_ 53. ERDÉLY KRISTÁLYODOTT CALCITJAI. Benhő Gábortól. _ 53 ERDÉLY KRISTÁLYODOTT CALCITJAI. Benhő Gábortól. Az idetartozó irodalmi adatok a következők: I. Bielz M. Grundlage zu einer topographischen Mineralogie von Siebenbürgen, naeh Dr. Gustav Suckow's Ubersicht

Részletesebben

KÖZMEGHALLGATÁS BESZÁMOLÓ. KÉSZÜLT KOMLÓ VÁROS NÉMET NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATA 2015. DECEMBER 09-i K Ö Z M E G H A L L G A T Á S Á N

KÖZMEGHALLGATÁS BESZÁMOLÓ. KÉSZÜLT KOMLÓ VÁROS NÉMET NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATA 2015. DECEMBER 09-i K Ö Z M E G H A L L G A T Á S Á N KÖZMEGHALLGATÁS BESZÁMOLÓ KÉSZÜLT KOMLÓ VÁROS NÉMET NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATA 2015. DECEMBER 09-i K Ö Z M E G H A L L G A T Á S Á N Tisztelettel köszöntöm meghívott vendégeinket, klubtagokat, oktatási

Részletesebben

Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam A változat

Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam A változat Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam A változat 1 Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam A változat 1. rész Hallott szöveg értése 1. feladat Melyik képről van szó? Fiatalok

Részletesebben

2. elıadás A KRISTÁLYTAN ALAPJAI

2. elıadás A KRISTÁLYTAN ALAPJAI 2. elıadás A KRISTÁLYTAN ALAPJAI TÉRRÁCS ÉS ELEMI CELLA Az elemi cella a térrács azon legkisebb része, amely még rendelkezik a teljes rácsszerkezet tulajdonságaival. Az elemi cellát a rácsállandó jellemzi:

Részletesebben

Eintritt mit der Familie familiäre Sportbewegung im Zeichen der gesunden Lebensweise

Eintritt mit der Familie familiäre Sportbewegung im Zeichen der gesunden Lebensweise Eintritt mit der Familie familiäre Sportbewegung im Zeichen der gesunden Lebensweise Auf Grund meiner jahrzehntelangen Erfahrungen kann die Schule die Einbeziehung der Schüler und durch sie auch der Eltern

Részletesebben

dr. Somló Katalin: Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam A változat

dr. Somló Katalin: Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam A változat Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez A1 szint, 6. évfolyam A változat 1 dr. Somló Katalin: Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam A változat 1. rész Olvasott szöveg értése 1. feladat

Részletesebben

Adott esetben születési név és korábbi házassági név Keresztnév Vorname ggf. Geburtsname und Name aus früherer Ehe

Adott esetben születési név és korábbi házassági név Keresztnév Vorname ggf. Geburtsname und Name aus früherer Ehe Családi pótlék sz. Kindergeld-Nr. Familienkasse Az igénylést benyújtó személy adóazonosító száma Németországban (feltétlenül kitöltendő) Steuer-ID der antragstellenden Person in Deutschland (zwingend ausfüllen)

Részletesebben

Kombi-V15. pellet / hasábfa kombikazán. Teljesítmény. 4-14,9 kw. Verzió: 1 / 2009

Kombi-V15. pellet / hasábfa kombikazán. Teljesítmény. 4-14,9 kw. Verzió: 1 / 2009 Kombi-V15 pellet / hasábfa kombikazán Teljesítmény 4-14,9 kw Termékismertető Verzió: 1 / 2009 Szerző: W.Pöllabauer Perhofer GmbH (Magyar képviselet: Szalontai RGB Bt.) Kombi-V20 adatlap Oldal 1 Változtatás

Részletesebben

EK-TípusVizsgálati Tanúsítvány EG-Baumusterprüfbescheinigung

EK-TípusVizsgálati Tanúsítvány EG-Baumusterprüfbescheinigung ROBBANÁSBIZTOS BERENDEZÉSEK VIZSGÁLÓ ÁLLOMÁSA Prüfstelle für Explosionsgeschützte Betriebsmittel 1/5 Ungarn, 1037 Budapest, Mikoviny S. u. 2-4. tel/fax: 36 1 250 1720 E-mail: bkiex@elender.hu (1) EK-TípusVizsgálati

Részletesebben

Német nyelv 5-6.évfolyam. 4.forduló

Német nyelv 5-6.évfolyam. 4.forduló Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ Vasi Géniusz- Tehetségsegítı hálózat a Nyugat-Dunántúlon TÁMOP-3.4.4/B-08/1-2009-0014 Német nyelv 5-6.évfolyam 4.forduló

Részletesebben

NÉMET CSOPORTOS TANFOLYAMOK TEMATIKA

NÉMET CSOPORTOS TANFOLYAMOK TEMATIKA INVEST ENGLISH NYELVISKOLA 1147 BUDAPEST, Lovász utca 7. [XIV. kerület] +36 20 583 2208 info@investenglish.hu www.investenglish.hu NÉMET CSOPORTOS TANFOLYAMOK TEMATIKA TARTALOM I. ELSŐ SZINT... 2 II. MÁSODIK

Részletesebben

ÜZEMELTETÉS : 18 l /100 km. 2.2-3.9 l /100 km. Skoda / Toyota Prius. Magyar Építőkémia és Vakolatszövetség

ÜZEMELTETÉS : 18 l /100 km. 2.2-3.9 l /100 km. Skoda / Toyota Prius. Magyar Építőkémia és Vakolatszövetség ÜZEMELTETÉS : 18 l /100 km 2.2-3.9 l /100 km Skoda / Toyota Prius Magyar Építőkémia és Vakolatszövetség ÉPÜLETKATEGÓRIÁK : Magyar Építőkémia és Vakolatszövetség HŐSZIGETELETLEN ÉP. : 1995-ÖS RENDELET

Részletesebben

2016. március Suli-Harsona REJT VICCEK VÉNY BŐRÁPOLÁS

2016. március Suli-Harsona REJT VICCEK VÉNY BŐRÁPOLÁS 2 0 1 6. m á r c i us S ul i - H a r s o n a V IC C E K S Á L O P Á R Ő B REJ TV É NY A k t uá l i t á s o k N a g y L a j o s ki r á l y Nagy Lajos királyunk 1326. márc. 5-én született Visegrádon. 1382.

Részletesebben

DÉD ÉS KÖRNYÉKE Vadásztársaság NEMESDÉD Fő utca 1.

DÉD ÉS KÖRNYÉKE Vadásztársaság NEMESDÉD Fő utca 1. DÉD ÉS KÖRNYÉKE Vadásztársaság 8722 NEMESDÉD Fő utca 1. Á R J E G Y Z É K / PREISLISTE Érvényes: 2017. március 01-től visszavonásig Gültig: ab 01.03.2017 bis auf Wiederruf Az árak az általános forgalmi

Részletesebben

A CSONGRÁD-BOKROSI VASESZKÖZLELET* SIMON KATALIN

A CSONGRÁD-BOKROSI VASESZKÖZLELET* SIMON KATALIN A Móra Ferenc Múzeum Évkönyve 1980 81 jl A CSONGRÁD-BOKROSI VASESZKÖZLELET* SIMON KATALIN (Szeged, Móra Ferenc Múzeum) 1979-ben, a hódoltság kori Gyója falu ásatásának befejezése után, a Tisza III. Vízlépcső

Részletesebben

FÖLDRAJZ NÉMET NYELVEN

FÖLDRAJZ NÉMET NYELVEN Földrajz német nyelven középszint 1112 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 15. FÖLDRAJZ NÉMET NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA 1. AUFGABE

Részletesebben

Bretzfeld-Budaörs testvérvárosi kapcsolat. 25 éves évfordulója 2014. május 8-11.

Bretzfeld-Budaörs testvérvárosi kapcsolat. 25 éves évfordulója 2014. május 8-11. Bretzfeld-Budaörs testvérvárosi kapcsolat 25 éves évfordulója 2014. május 8-11. Bretzfeld Budaörs: 25 Jahre Partnerscha 8 11. Mai 2014 Kevés olyan testvérvárosi kapcsolat létezik, amelynek enynyire mélyek

Részletesebben

*) Előterjesztette az orvostermészettud. szakoszt dec. 11-én tartott természettud. szakülésén.

*) Előterjesztette az orvostermészettud. szakoszt dec. 11-én tartott természettud. szakülésén. JELENTÉS A MÚLT NYÍBON HUNYADMEGYEBEN TETT ÁS- VÁNYGYÜJTŐ KIEÁNDULÁSAINAK EREDMÉNYEIBŐL. *) Dr. Benkő Gábor tanársegédtől. Az elmúlt nyáron az.erdélyi Múzeum-Egylet Igazgató Választmányának megbízása és

Részletesebben

Grenzerfahrungen. Eötvös Schüler zum Abschluss eines etwinning Projekts zu Gast in der Slowakei / eötvösös diákok projektzáró utazása Szlovákiába

Grenzerfahrungen. Eötvös Schüler zum Abschluss eines etwinning Projekts zu Gast in der Slowakei / eötvösös diákok projektzáró utazása Szlovákiába Grenzerfahrungen Eötvös Schüler zum Abschluss eines etwinning Projekts zu Gast in der Slowakei / eötvösös diákok projektzáró utazása Szlovákiába Von Studienrat Richard Guth / Guth Richard német nyelvi

Részletesebben

WEIDINGKR GYÖRGY HURLER FERENC

WEIDINGKR GYÖRGY HURLER FERENC WEIDINGKR GYÖRGY HURLER FERENC A budai vár 1687. és 1696. évi helyszínrajzai Tanulmányunkban három vártérképet ismertetünk. Haüy 1687- ben készített térképét, amelyen a házak egy a térképhez tartozó francia

Részletesebben

BINDER ANDRÁS. német. kompetenciamérési feladatok. 6. és 8. évfolyamosok számára

BINDER ANDRÁS. német. kompetenciamérési feladatok. 6. és 8. évfolyamosok számára BINDER ANDRÁS német kompetenciamérési feladatok 6. és 8. évfolyamosok számára BINDER ANDRÁS német kompetenciamérési feladatok 6. és 8. évfolyamosok számára Szakmai lektor Angeli Éva, Szűcs Melinda Szerkesztő

Részletesebben

Hasznos kifejezések nem csak kezdőknek Meinungsäußerung ( véleménynyilvánítás ):

Hasznos kifejezések nem csak kezdőknek Meinungsäußerung ( véleménynyilvánítás ): Hasznos kifejezések nem csak kezdőknek 1.0 1. Meinungsäußerung ( véleménynyilvánítás ): Ich meine/finde/glaube/denke, dass... Úgy vélem/találom/gondolom, hogy... Ich bin der Meinung, dass... Az a véleményem,

Részletesebben

Irrtümer. 1620_25 Blaue Blume, Max Hueber Verlag 2002. Der Ötzi

Irrtümer. 1620_25 Blaue Blume, Max Hueber Verlag 2002. Der Ötzi Irrtümer 6 A szövegek Egy érdekes könyv komoly vitát váltott ki. A vita arról folyt, hogy valóban emelik-e a dohányzás és a dohányosok az egészségügyi költségeket, mint ahogy sokan gondolják. Két professzor

Részletesebben

ÓRATERV. Nevelési-oktatási stratégia Módszerek Tanulói munkaformák Eszközök

ÓRATERV. Nevelési-oktatási stratégia Módszerek Tanulói munkaformák Eszközök ÓRATERV A pedagógus neve: dr. Horváth Beáta Éva Műveltségi terület: Idegen nyelvek (Élő idegen nyelvek) Tantárgy: Német nyelv Osztály: 12/C Nyelvi előkészítő osztály Az óra témája: Zukunftspläne, Interview

Részletesebben

Osztályozóvizsga évfolyam SCHRITTE INTERNATIONAL 1. TANKÖNYV

Osztályozóvizsga évfolyam SCHRITTE INTERNATIONAL 1. TANKÖNYV Osztályozóvizsga 9.-10. évfolyam SCHRITTE INTERNATIONAL 1. TANKÖNYV 9. évfolyam írásbeli: 1. könyv - W-Frage - Aussage : Ich heiße/ich bin - Personalpronomen: ich, du, er.. - Verbkonjugation (ich. du.

Részletesebben

ANNALES MUSEI N A T I O N A LIS H Ü N G A R I C I

ANNALES MUSEI N A T I O N A LIS H Ü N G A R I C I ANNALES I l I S T O l U C O - N A T U R A L ES MUSEI N A T I O N A LIS H Ü N G A R I C I VOL. X X X I I I. 1940. PARS Z O O L O G I C A. AZ ORSZÁGOS M A G Y A R TERMÉSZETTUDOMÁNYI MÚZEUM FOLYÓIRATA. X

Részletesebben

mi és más népek - összehasonlításuk, karaktereik személyleírás: főként külső tulajdonságok alapján

mi és más népek - összehasonlításuk, karaktereik személyleírás: főként külső tulajdonságok alapján 8. évfolyam A 8. évfolyamon idegen nyelvet tanuló diákok A1 szintű, a Közös európai referenciakeret alapján alapszintű és ezen belül minimumszintű nyelvi ismeretekkel rendelkeznek. A 8. évfolyamon folytatódó

Részletesebben

Menschen um uns wie sind sie?

Menschen um uns wie sind sie? Menschen um uns wie sind sie? Charaktereigenschaften Modultyp Kreative Kommunikation Zielgruppe Schüler von 12 bis 15 Jahren Niveaustufe A1 Autorinnen Dömők Szilvia, Somló Katalin A kiadvány az Educatio

Részletesebben

Látogatás a Heti Válasznál

Látogatás a Heti Válasznál Látogatás a Heti Válasznál Ulicsák Eszter (7.a) Mindenki belegondolhatott már, hogy ki is a mi szeretett újságunk és kedvenc cikkünk szülőanyja, de még inkább, hogy hogyan alkotnak egy hét alatt egy izgalmas,

Részletesebben

ID. SZINNYEI JÓZSEF ( ): TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS MATEMATIKAI ÍRÁSOK

ID. SZINNYEI JÓZSEF ( ): TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS MATEMATIKAI ÍRÁSOK ID. SZINNYEI JÓZSEF (1830 1913): TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS MATEMATIKAI ÍRÁSOK A HAZAI FOLYÓIRATOKBAN (1778 1873) A szöveget sajtó alá rendezték a Magyar Tudománytörténeti Intézet munkatársai, Gazda István

Részletesebben

Public-Key Kryptography mit Diskreten Logarithmen

Public-Key Kryptography mit Diskreten Logarithmen Public-Key Kryptography mit Diskreten Logarithmen Jan Schwarz Kristine Jetzke 11.01.2005 Gliederung Das ElGamal Kryptosystem Algorithmen zum Lösen von Diskreten Logarithmen Untere Komplexitätsgrenze Das

Részletesebben

Öt évfolyamos képzés nyelvi előkészítő angol német - reál Kód: 04

Öt évfolyamos képzés nyelvi előkészítő angol német - reál Kód: 04 Öt évfolyamos képzés nyelvi előkészítő angol német - reál Kód: 04 A XXI. században senkinek sem kell magyarázni az idegen nyelvek és az informatika fontosságát. Ebben a nyelvi előkészítő osztályban elsőbbséget

Részletesebben

Lead Partner Seminar. Berichte auf Projektebene / Projektszintű jelentések

Lead Partner Seminar. Berichte auf Projektebene / Projektszintű jelentések Lead Partner Seminar Berichte auf Projektebene / Projektszintű jelentések Sopron, 02.02.2011 1 Projektabschluss / Projektzárás Horváth Csaba / Yvonne Brodda Joint Technical Secretariat 2 Projektabschluss

Részletesebben

Műanyagalakító szerszámok tervezése

Műanyagalakító szerszámok tervezése MŰEGYETEM 1782 Polimertechnika Tanszék Műanyagalakító szerszámok tervezése Ábrafüzet Fröccsidők Irányértékek Műanyagalakító szerszámok tervezése Fröccstérfogat Fröccsidő [s] [cm 3 ] alacsony közepes nagy

Részletesebben

Almandin. Pirit Magnetit. Hexakiszoktaéder

Almandin. Pirit Magnetit. Hexakiszoktaéder Ásványtani alapismeretek 2. előadás Jellemző kristályformák a monoklin és rombos kristályosztályokban A monoklin rendszer szimmetria ele- mei a maximális szimmetria esetén 1 digír 1 tükörsík 1 inverzíós

Részletesebben

Pusztainé Tötök Éva tantárgyprogramjai

Pusztainé Tötök Éva tantárgyprogramjai Pusztainé Tötök Éva tantárgyprogramjai NÉMET KÖZÉPFOKÚ NYELVVIZSGÁRA FELKÉSZÍTŐ I. KURZUS Tantárgyód: Óraszám : N_ITH4, B_it001_1 heti 2x2 Számonkérési típus: folyamatos Értékelés módja: Tanszék neve:

Részletesebben

III. ANNALES MUSEI NATIONALIS HUNGARICI

III. ANNALES MUSEI NATIONALIS HUNGARICI III. ANNALES MUSEI NATIONALIS HUNGARICI. 1905. B O U R N ONIT A BOLÍVIAI PULACAYO-BÁNYÁBÓL. Dr. MAURITZ BÉLA-tól. (XI. tábla.) B O U R N O N I T YON D E R MINE PULACAYO IN BOLIVIEN. Yon Dr. B. MAURITZ.

Részletesebben

1002. Lot 8 db/st./pcs 2007 BU 1, 2, 5, 10, 20, 50, 50, 100 forint 5000 db/st./pcs Adamo: FO40, 10.-

1002. Lot 8 db/st./pcs 2007 BU 1, 2, 5, 10, 20, 50, 50, 100 forint 5000 db/st./pcs Adamo: FO40, 10.- 1002 1003 1002. Lot 8 db/st./pcs 2007 BU 1, 2, 5, 10, 20, 50, 50, 100 forint 5000 db/st./pcs Adamo: FO40, 10.- 1003. Lot 8 db/st./pcs 2007 PP 1, 2, 5, 10, 20, 50, 50, 100 forint 5000 db/st./pcs Adamo:

Részletesebben

Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam B változat

Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam B változat Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam B változat 1 Gyakorló feladatsor a német nyelvi méréshez 6. évfolyam B változat 1. rész Hallott szöveg értése 1. feladat Melyik képről van szó? Fiatalok

Részletesebben

6. évfolyam Német nyelv

6. évfolyam Német nyelv IDEGEN NYELVI MÉRÉS 2018. május 16. 6. évfolyam Német nyelv Általános tudnivalók a feladatokhoz Ez a füzet nyelvi feladatokat tartalmaz. feladatsor két részből áll. z I. részben csak a füzetben kell dolgoznod.

Részletesebben

ÁSVÁNY vagy KŐZET? 1. Honnan származnak ásványaink, kőzeteink? Írd a kép mellé!

ÁSVÁNY vagy KŐZET? 1. Honnan származnak ásványaink, kőzeteink? Írd a kép mellé! ÁSVÁNY vagy KŐZET? 1. Honnan származnak ásványaink, kőzeteink? Írd a kép mellé! 2. Magmás kőzetek a hevesek A legjobb építőtársak a vulkáni kiömlési kőzetek. Hogy hívják ezt a térkövet?.. A Föld kincseskamrája

Részletesebben

ELFORDULÁSAI. A tanulmányozott anglezitkristályok színtelenek illetve fehéres színek, átlátszók illetve áttetszk; üvegfények.

ELFORDULÁSAI. A tanulmányozott anglezitkristályok színtelenek illetve fehéres színek, átlátszók illetve áttetszk; üvegfények. . A magyarországi kalkopiritek 341 2 6 mm. Dió herrschende Fönn ist das Bisfenoid, un welchem das -(- und Sfenoid im Gleichgewicht entwickelt ist. An den Kombinationen konnte ieh auf Grund von Winkelmessungen

Részletesebben

11. Kormányzói levél, 2014. május

11. Kormányzói levél, 2014. május Sólyom Bódog Kormányzó 2013 / 2014 Éld meg a Rotaryt, változtass meg életeket RC Szekszárd /Ron D. Burton/ 11. Kormányzói levél, 2014. május Kedves Barátaim! Minden Rotary év legnagyobb központi, és egyúttal

Részletesebben

A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek

A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek A Föld kéreg: elemek, ásványok és kőzetek A Föld szerkezete: réteges felépítés... Litoszféra: kéreg + felső köpeny legfelső része Kéreg: elemi, ásványos és kőzettani összetétel A Föld különböző elemekből

Részletesebben

F O L I A E N T O M O L O G I C A H U N G A R I C A. Két új Carabus scheidleri Panz. - forma a Dunántúlról (Coleoptera: Carabidae)

F O L I A E N T O M O L O G I C A H U N G A R I C A. Két új Carabus scheidleri Panz. - forma a Dunántúlról (Coleoptera: Carabidae) F O L I A E N T O M O L O G I C A H U N G A R I C A R O V A R T A N I K Ö Z L E M É N Y E K (SERIES NOVA) XXVII. 1. 1974. p. 187-191 Dr. Szelényi Gusztáv 70. születésnapjára Két új Carabus scheidleri Panz.

Részletesebben

2. elıadás A KRISTÁLYTAN ALAPJAI. 1. A kristályok belsı rendezettsége (kristályszerkezet) 2. A kristályok külsı alakja (kristálymorfológia)

2. elıadás A KRISTÁLYTAN ALAPJAI. 1. A kristályok belsı rendezettsége (kristályszerkezet) 2. A kristályok külsı alakja (kristálymorfológia) 2. elıadás A KRISTÁLYTAN ALAPJAI 1. A kristályok belsı rendezettsége (kristályszerkezet) 2. A kristályok külsı alakja (kristálymorfológia) RENDEZETTSÉG A KRISTÁLYOKBAN (ÉS A MŐVÉSZETEKBEN) Egydimenziós

Részletesebben

Üzleti élet Nyitás. Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell

Üzleti élet Nyitás. Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell - Nyitás német magyar Sehr geehrter Herr Präsident, Tisztelt Elnök Úr! Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell Sehr geehrter Herr, Hivatalos, férfi címzett, ismeretlen

Részletesebben

Ma egy 100% életszerű német élethelyzetbe viszlek el! Gyere velem!

Ma egy 100% életszerű német élethelyzetbe viszlek el! Gyere velem! Ma egy 100% életszerű német élethelyzetbe viszlek el! Gyere velem! Ha úgy hozza az élet, hogy irány Németország, Ausztria vagy Svájc, mert ott könnyebbnek látod az életet, akkor állásinterjúra akkor is

Részletesebben