Mérnöki létesítmények geodéziája

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mérnöki létesítmények geodéziája"

Átírás

1 Mérnöki létesítmények geodéziája Mérnöki létesítményekhez kapcsolódó geodéziai, térinformatikai tevékenységek összefoglalása Tervezés, kivitelezés és üzemeltetés A geodézia a mérnöki létesítmények tervezése, kivitelezése és üzemeltetése során is megjelenik. Ezen területeket a teljesség igénye nélkül az alábbiakban foglaljuk össze, egy kicsit az informatikához kapcsolódó részekre jobban koncentrálva: Tervezés Digitális térképi alap tanulmánytervhez Telepítés tervezés, létesítménynek megfelelő terület megkeresése, több kritériumos térinformatikai elemzési feladat Hatástanulmány készítése, választás a tervvariánsok között (modellezés) Földhivatali adatgyűjtés, kisajátítás, művelés alól kivonás, stb. Digitális tervezési térkép készítése, felmérési alapponthálózat meghatározása,digitális domborzatmodell előállítása Látványtervek készítése a tervezett objektumról Kivitelezés Kitűzési alapponthálózat készítése, kitűzés, építésirányítás, építés közbeni ellenőrzés Megvalósulási térkép készítés Térrajz, épületfeltüntetési vázrajz készítés (ingatlan-nyilvántartás) Üzemeltetés Mozgásvizsgálat, deformációvizsgálat Üzemeltetés térinformatikai támogatással, szakértői rendszer, felügyeleti rendszer A felsorolt területek közül többel önálló tantárgy foglalkozik, ezeket ebben a tárgyban részletesen nem tárgyaljuk. Építésügyi eljárások Építésirányítás, mozgásvizsgálatok Földalatti mérések Közművek és nyilvántartásuk Mérnökgeodézia Nagyméretarányú digitális térképezés Szerkezetek geodéziája mérőgyakorlat A mérnöki gyakorlatban használt térkép típusok és tartalmuk Magyarországon számos olyan térkép létezik, melyek előállítását, karbantartását törvények, utasítások szabályozzák. Ezek általában nem elégítik ki közvetlenül a mérnöki tervezési igényeket, de mindegyik tartalma hasznos lehet a mérnöki munka során.

2 Topográfiai térkép Az egész ország területére rendelkezésre áll, 1:10 000, 1:25 000, 1: és 1: méretarányokban, Tartalmazza a közutakat, vasutakat, vízrajzot, művelési ágakat, építményeket, domborzatot, névrajzot, alappontokat, stb. Az 1:10 000, az 1: és 1: térképszelvények georeferált, szkennelt változatai megvásárolhatók a FÖMI-ben. Az 1: topográfiai térképek digitális vektoros változat (DTA- 50) is rendelkezésre áll és megvásárolható. Az 1: méretarányú szelvények szintvonalainak digitális vektoros változata is elérhető. Vezetésért az állami földmérés felelős. Földmérési alaptérkép Szintén az ország teljes területére rendelkezésre álló térképmű, mely 1:1000, 1:2000 illetve 1:4000 méretarányokban ábrázolják jogi birtokhatárokat, fekvéshatárokat, település határokat, megyehatárokat és az országhatárt, az állandó építményeket, a geodéziai alappontokat és névrajzot végéig a teljes országra elkészül a szelvények digitalizált vektoros változata illetve részleges vagy teljes újfelmérés alapján szerkesztett digitális térképe. Vezetéséért a földhivatalok felelősek.

3 Közmű alaptérkép A földmérési alaptérképek nagyításával (1:500, 1:1000) készül és a közterületeken bővíti annak tartalmát. Ez a térkép az alapja a szakági és az egyesített közmű nyilván tartásnak. Ez a térképtípus a települések belterületére készül, a területileg illetékes önkormányzatok illetve építési hatóságok felelősek a vezetéséért. A közterületen tartalmazza az ideiglenes építményeket, kiemelt szegélyeket, szilárd burkolat határokat, fákat és a felszínből kiemelkedő közmű objektumokat (pl. oszlopok).

4 Egyesített közműtérkép Az egyesített közműtérkép a a közmű alaptérkép tartalmát a közmű szakági vezetékek nyomvonalával és főbb szerelvényeivel bővíti. Ez a térképtípus a települések belterületére készül, a területileg illetékes önkormányzatok illetve építési hatóságok felelősek a vezetéséért.

5 Szabályozási tervek A szabályozási tervek a települések épített környezetére írnak elő szabályokat. A településeket övezetekre bontják és az egyes övezetekre vonatkozóan határozzák meg az övezet jellegét (lakó, intézményi), beépítési százalékot, minimális és maximális építmény magasságot, stb. A földmérési alaptérképpel egyező méretarányban készül, annak tartalmát bővíti.

6 Korszerű geodéziai mérőrendszerek és mérésfeldolgozás A nagyméretarányú digitális térképek előállításánál és az építésgeodéziában egyre korszerűbb automatizált mérőrendszereket használnak. A mérőállomások tekintetében több új fejlesztés jelent meg az elmúlt néhány évben. Elektronikus libella, kéttengelyű kompenzátor Reflektor nélküli távmérő Lézer vetítő, kitűző Szervomotoros műszer Automatikus irányzás (ATR) Távoli vezérlés (RCS) ppm, 1 Fedélzeti szoftver A GPS rendszerek elsősorban az RTK technológia illetve az on-line elérhető korrekciók (hálózati RTK) segítségével a munkagépek irányításában egyre nagyobb szerepet kap. Emellett mérőállomásokra alapozott irányító és monitoring rendszereket is kifejlesztettek. A gréder, szképer, dózer, finisher és markoló rendszerekben forgó lézereket is alkalmaznak. Emellett a különböző mérőeszközök integrálása egy új irányzat a műszergyártásban. GPS és mérőállomás integrálása

7 Mérőállomás és digitális fényképezőgép integrálása Mérőállomás és lézerszkenner integrálása CAD és GIS adatformátumok összehasonlítása A mérnöki tevékenységek során gyakran van arra szükség, hogy az adott feladathoz legmegfelelőbb adatformátumot használjuk. A tervezés során zömében használt CAD formátumok mellett a digitális feldolgozás során egyre gyakrabban használnak GIS adatformátumokat is. A formátumok közötti áttérés nem mindig triviális. CAD formátumok (dxf, dwg, dgn, stb.) GIS formátumok (Shape, TAB, GeoBase, stb.) Rajzolás, tervezés támogatás Sokféle elemtípus Egy fájl sok réteg (egy felhasználós) Spagetti adatmodell Elemek megjelenítési tulajdonságait a geometriával együtt tárolja Az attribútumok nem képezik szerves részét 3D-s 2.5D Lekérdezés, elemzés Néhány elem típus (pont, törtvonal, felület) Egy réteg több fájl Topológikus adatmodell Csak a geometriai adatokat tárolja Az attribútumok szerves része az állománynak Vetületek kezelése Digitális térképek Vektoros és raszteres ábrázolás összehasonlítása A mérnöki munkában elsődlegességet élveznek a vektoros adatok a raszteresekkel szemben, de sok esetben az ortofotók, a műholdfelvételek és a szkennelt térképek is segítséget nyújtanak a munkánk során. Vektoros és raszteres ábrázolás Vektoros Kisebb méretű állományok Tetszőleges felbontás Összetett adatszerkezet Raszteres Nagyobb méretű állományok Rögzített felbontás Egyszerű adatszerkezet A legtöbb CAD és GIS rendszer mindkét adatformátumot, a vektorost és a raszterest is képes kezelni. Az ilyeneket hibrid modellnek hívjuk. A hibrid modellek esetén is az egyik típusú formátum nagyobb hangsúlyt kap. Például a CAD rendszerek esetén a vektoros adatok az elsődlegesek, míg a térinformatikai rendszerek esetén léteznek olyanok is melyekben a raszteres adatok az elsődlegesek (pl. ERDAS, GRASS).

8 Grafikus és adatbázis adatok összekapcsolása A térinformatika alfanumerikus adatokat kapcsol a térképi objektumokhoz. Ezt a hagyományos rendszerek kétféle adatbázis használnak. A grafikus (térképi) elemek tárolásához egy egyedi a adott szoftverre jellemző speciális adatbázist, míg az attribútumok tárolásához relációs adatbázist használnak. A kettősséget az adatok hatékony megjelenítése érdekében használják. A kétféle adatbázis között azonosítók segítségével teremtik meg a kapcsolatot. Adatformátumok A különböző, a szoftver fejlesztők által kialakított grafikus adatformátumok közötti áttérésre a szoftverekhez kapcsolódó adatcsere formátumokat is kialakítottak, melyek általában szövegesen tartalmazzák a grafikus objektumok leírását. A CAD rendszerek közötti legelterjedtebb adatcsere formátum az Autodesk cég DXF (Drawing exchange Format) formátuma. Ezt a formátumot a legtöbb GIS szoftver is képes fogadni. GIS szoftverek között egyik formátum sem ért el akkora sikert mint a DXF. A legelterjedtebb adatcserére is használt GIS formátum az ESRI Shape. A hagyományosan használt, egyes szoftverekhez kötődő formátumok mellett, újabb és újabb nemzeti és nemzetközi szabványok, ajánlások készülnek. Például ilyen az ingatlan-nyilvántartási térképekhez kialakított magyar DAT adatcsere formátum. Az internet elterjedésével újabb formátumokat jönnek létre, melyek legtöbbször XML alapúak (SVG, GML, KML). Digitális térképek létrehozása A digitális térképek létrehozására többféle technológiát használunk. Ezeket alapvetően az adatnyerés típusa szerint különböztetjük meg. Az elsődleges adatnyerés során a térképen ábrázolandó objektumok méretét és helyzetét valamilyen geodéziai módszerrel határozzuk meg. A másodlagos adatnyerés esetén egy már elkészített analóg térképről mérik le az adatokat. A másodlagos adatnyerés esetén a kiinduló térkép méretaránya alapvetően meghatározza a digitális térkép pontosságát. A geodéziai igényességgel készült analóg térképek esetén kb mm-re tehető a helyzeti pontosság. A kisebb pontosság ellenére gyakran használjuk a másodlagos adatnyerési eljárásokat, mert gyorsabbak és olcsóbbak. A digitális átalakítás során vagy az eredeti alapanyagról mérjük le a koordinátákat (digitalizáló tábla) vagy a térképszelvények szkennelése után a számítógép képernyőjén tesszük ezt meg. A többféle (esetleg vegyes) technológia miatt, a digitális térkép létrehozási technológiáját ismernünk kell.

9 Raszter-vektor átalakítás A digitális térképek másodlagos adatforrásokból történő előállítására automatizált technológiák is kidolgozásra kerültek. Az automatikus raszter-vektor átalakítás a szkennelt térkép pixeleiből állítja vissza a vonalak, esetleg a jelkulcsi jeleket, feliratokat és vonaltípusokat. A raszter-vektor átalakítás általában három lépésre bontható 1. pixelek átalakítása vonalakká 2. utófeldolgozás 3. ellenőrzés, manuális javítások A szkennel térképen az egyes vonalaknak általában egy több pixel széles terület felel meg. Az átalakítás első lépésében vonalak egy pixel szélességűre vékonyítása és az így kapott pixelek középpontjának összekötő egyeneseinek létrehozása történik. Ez már egy vektoros állomány, mely rengeteg apró vonalszakaszból áll. A második lépés (utófeldolgozás) során,paraméterezés függvényében, hosszabb egyenes szakaszok kialakítása, szövegfelismerés, vonaltípus felismerés, jelkulcs felismerés illetve az elemek rétegekre bontása történik. Az utófeldolgozás sikeressége nagymértékben függ a szkennelt alapanyag minőségétől és a beállított paraméterektől. Sajnos az automatikus módszerek nem tudnak minden problémát megoldani ezért az ellenőrzés és manuális javítások költsége és végrehajtási ideje nagyon magas lehet. Az automatikus átalakítás néhány neuralgikus pontja: a rétegekre bontás csak vonalvastagság, vagy szín alapján történhet kézírásos szövegek felismerése sok hibával történik Topológia A digitális vektor térképek esetén megkívánjuk, hogy az eges rajzi elemek pontosan csatlakozzanak. A topológia a térképi elemek közötti folytonossági és szomszédossági viszonyok leírására szolgál. Ezeket az adatokat a rajzi elemekhez kapcsolt adatbázis táblában tárolják. Ezek az adatok

10 függetlenek a koordinátarendszer választásától és elsősorban a térinformatikai elemzések végrehajtását gyorsítják. A topológia szempontjából csomópontokat, éleket és centrálisokat különböztetünk meg. A digitális térképekkel szemben megköveteljük, hogy topológiailag helyes legyen a tartalmuk. Rajztisztítás Bármelyik technológiával történik a digitális térkép létrehozása az emberi és egyéb hibákat tökéletesen nem tudjuk kizárni. A rajtisztítás célja, hogy a vektoros térképi állomány topológiai hibáit automatikusan kimutassuk illetve javítsuk. A hibák kimutatás és automatikus javítása egy megadott tolerancia értéktől függ. Rajzi hiba 1. Duplikált rajzelem ek (duplicate objects) 2. Túl rövid rajzelemek (short objects) Magyarázat Részben vagy teljesen átfedő rajzelemek. Például két azonos végpontokkal bíró vonalelem. A rajzban előforduló, a m egadott toleranciánál rövidebb rajzelem ek. 3. Alul lógás (undershoots) Egy vonal nem éri el a m egadott tolerancián belül eső cél rajzelem et. 4. Túl lógás (overshoots) Egy vonal, mely a toleranciát nem m eghaladó mértékben nyúlik túl egy cél rajzelemmel alkotott metszésen. 5. Metsződő ra jzelemek (crossing objects) 6. Pontatlan csatlakozások (clustered nodes) 7. Álcsom ópontok (pseudo nodes) 8. Lógó vonalak (dangling objects) Két egym ást m etsző rajzelem. A megadott toleranciánál közelebb eső kettő vagy több elem végpont. Egy olyan pont, melyben csak két rajzelem végpontjai csatlakoznak. Olyan rajzelem ek, m elyek egyik végéhez nem csatlakozik másik rajzelem (pl. zsákutca) Digitális domborzatmodellek (DTM) A mérnöki tervezési feladatok többségében a terep topográfiáját figyelembe kell venni. A földfelszín digitális kezelésére domborzatmodelleket használunk. A digitális domborzatmodellek célja, hogy ismert magasságú pontok (támpontok) alapján tetszőleges, a DTM területére eső pontban a magasság előállítása interpolációval. A támpontokkal kapcsolatban általában megköveteljük, hogy a terep domborzatilag jellemző pontjai legyenek. Az interpolációs eljárással kapcsolatos követelmény, hogy folytonos legyen és hogy a terepet jól közelítse. A támpontok elrendezése szerint megkülönböztetünk szabályos és szabálytalan elrendezésű DTM-eket. A szabályos elrendezésű domborzatmodellek esetén általában egy a koordinátatengelyekkel párhuzamos négyzetrács sarokpontjaiban adottak a magasság értékek. Ilyen modelleket sokszor szabálytalan elrendezésű támpontokból vezetlek le IDW, krigelés, stb. módszerekkel. Előnye az egyszerű adatszerkezet, előszeretettel alkalmazzák hidrológiai modellezésekben. A szabálytalan elrendezésű domborzatmodellek az eredeti (pl. geodéziailag bemért) pontokra támaszkodnak. A legtöbbször egy háromszög hálózattal közelítik a terepfelszínt úgy, hogy a támpontok a háromszögek csúcsai és a háromszögek kerület összege minimális legyen. Az ilyen modellek kialakítása során egyéb feltételeket is figyelembe vesznek DTM létrehozása Szabályos elrendezésű DTM létrehozása (GRID) A szabályos elrendezésű DTM-ek zömében egy négyzetrács sarokpontjaiban adják meg a terep magasságát. Vannak olyan geodéziai illetve fotogrammetriai módszerek, melyek közvetlenül a rácspontokban adják meg a magasságot (pl. területszintezés vagy automatizált térfotogrammetriai

11 kiértékelés). Sok esetben viszont szórt (szabálytalan elrendezésű) pontok alapján hozzuk létre a GRID-t. Ezt általában az indokolja, hogy a rácsban elrendezett adatok kezelése egyszerűbb és hatékonyabb, másrészt a térinformatikai szoftverek bizonyos műveleteket csak rácsban elrendezett pontok esetén tudnak végrehajtani. Számos módszert dolgoztak ki a magasság levezetésére a rácspontokban: IDW (Inverse Distance Weight) távolsággal fordított arányba súlyozás Krigelés (támpontok súlyozott átlaga, a súlyok meghatározása legkisebb négyzetek módszerével) Felületekkel interpolálás (támpontokra illesztett felületekből) Szabálytalan DTM létrehozása (TIN) A szabálytalan elrendezésű támpontokra általában olyan háromszögrácsot illesztenek, mely hézagok és átfedések nélkül fedik le a vizsgált területet. Ez még nem egyértelmű definíció, mivel számtalan ilyen felosztás létezhet. Ezek közül azt választják, ahol a létrejövő háromszög rácsban a háromszögek kerület összege minimális lesz. Ez a feltétel egyenértékű azzal, hogy a háromszögek alakja közelítsen a szabályos háromszög alakjához. Ezt néha egyéb feltételekkel is kiegészítik, melyek azt teszik lehetővé, hogy az idomvonalakat (hátvonal, völgyvonal), törésvonalakat (pl. rézsű talp) nem metszhessenek háromszög élek. A szabálytalan háromszögrács levezetésére Delaunay készített hatékony algoritmust. DTM-ek alkalmazása Az építőmérnöki tervezések során számos esetben szükség van a terepfelszín magassági viszonyainak ismeretére. A tervezés során nem csak a domborzat modellre, hanem azt a tervezés eredményével módosító eljárásokra is szükség van. Néhány terület a domborzatmodell alkalmazására: szintvonalak generálása metszet készítés esésvonal keresés összelátás vizsgálat lejtőkategória térkép kitettség térkép térfogatszámítás vízgyűjtő terület lehatárolás lefolyási irányok erózió modellezés vonalas létesítmények tervezése látványtervek készítése Virtuális valóság Egy mérnöki létesítmény digitális valósághű modelljének elkészítésére alapvetően két esetben lehet szükség: egy tervezett objektum látványos bemutatása meglévő objektum felmérése 3D-s tervezés vagy bemutatás céljára

12 Test modellezési módszerek A tömör testek modellezésére több módszert dolgoztak ki, melyek különböző alkalmazások igényeinek felelnek meg. Ezek közül a legelterjedtebbek a határleírás (Boundary Representation, BR), Konstruktív Szolid Geometria (CSG) voxelek A határleírás esetén a testeket az őket határoló (általában sík) lapokkal definiáljuk. Egy test több lapból áll, az egyes lapok több élt tartalmaznak, az élek két pont közötti szakaszok. Ez egy hierarchikus (fa) leírását adja a testnek. Ebből a leírásból hatékonyan lehet előállítani a test vagy testek láthatóság szerinti megjelenítését. A konstruktív szolid geometria a halmaz műveletek és alap testek segítségével állítja elő a testeket. A halmaz műveleteket térbeli pontok halmazán értelmezi és a metszet, unió és különbség műveleteket használja. Az alapelemek közül a legegyszerűbb az úgynevezett féltér, ezt úgy kapjuk meg, ha egy sík egyenletében az egyenlőség jelet nagyobb egyenlőre cseréljük. A * x + B * y + C * z + D 0 Ez a feltétel valamennyi a sík normálisa felé eső oldalon és a síkon lévő pontra igaz. Egy kockát hat megfelelően választott féltér metszeteként kaphatunk meg. De ugyanígy egy gömb segítségével is kialakíthatunk félteret r 2 - (x x 0 ) 2 - (y y 0 ) 2 0 A konstruktív szolid geometria esetén a testeket az alaptestekből halmazműveletekkel származtatjuk. Mivel a felhasznált halmaz műveletek két operandussal rendelkeznek, a testek leírását egy bináris fával állíthatjuk elő, ahol a fa levelei az alaptestek, a csomópontok egy-egy halmaz műveletet jelentenek. A módszer előnye, hogy két test közötti halmaz művelet egyszerűen elvégezhető, csak a két test fáját kell összekapcsolni a megfelelő művelettel. Ez a módszer elsősorban a tervező rendszerekben használatos (pl. gépészet). További előnye még, hogy az egyes alaptestekhez csak egy olyan függvény megadására van szükség mely egy pontra (x, y, z) meg tudja állapítani, hogy kívül vagy belül van-e. Ezt egyszerűen az alaptestet definiáló egyenlőtlenségbe helyettesítéssel kaphatjuk meg. Ez görbe felületek esetén sem komplikált. A módszer hátránya, hogy ugyanazt a testet többféleképpen is leírhatjuk illetve az, hogy ebből a leírásból a megjelenítés komplikáltabb algoritmust igényel. A voxelek a teret azonos méretű kis kockákra bontják. Ez a raszteres 2D-s képek térbeli általánosítása. A testet egy három dimenziós mátrix-szal írhatjuk le, ahol a nem nulla értékű elem jelenti az anyaggal ki töltöttséget. Ezt a módszert olyan területeken alkalmazzák, ahol nagyon szabálytalan alakzat modellezéséről van szó. A mátrix helyett általában egy tömörített formátumot,

13 nyolcas fát használnak. A megoldás előnye, hogy a testek közötti halmaz műveletek egyszerűen elvégezhetők és a láthatóság szerinti megjelenítés sem bonyolult. Hátránya, hogy a megjelenítés eredménye nem túl esztétikus, de ezt különböző interpolációs eljárásokkal finomítani lehet. 3D-s világ kialakítása A 3D-s testek kialakítása során azzal a nehézséggel kell szembenéznünk, hogy zömében 2D-s eszközökkel dolgozunk (képernyő, egér, stb.). A legtöbb CAD szoftver lehetővé teszi a 3D-s testek kialakítását, de ennek sokszor gátat szab a felhasználó térlátásának a hiánya. Általában több nézet egyidejű szemlélésével tudunk a leghatékonyabban dolgozni. A valósághű ábrázoláshoz az egyes lapokhoz vagy testekhez anyagmintákat kapcsolhatunk, az egyes szoftverek anyagminta könyvtárakat biztosítanak a felhasználók számára (pl. téglafal, vakolt fal, stb.). A testek különböző irányú megvilágításával, a vetett árnyékokkal tovább növelhető a modellünk valósághűsége. A modellek megjelenítésére legelterjedtebben a z-buffer algoritmust alkalmazzák. Ez raszteres megjelenítő eszközök esetén alkalmazható. Az alapgondolata az, hogy minden egyes képponthoz (pixelhez) hozzárendel egy mélységi értéket, mely azt a pixelt letakaró legközelebbi lap mélységét tartalmazza abban a pontban. A mélység alatt a nézőpontból a pont képsíkra merőleges távolságát értjük. Az algoritmus kezdetén valamennyi mélység értéket végtelenre állítunk és a képernyő valamennyi pixelét háttér színűre állítjuk. Ezután minden képpont esetén megvizsgáljuk, a megjelenítendő összes testet. Ha valamelyik letakarja a pontunkat és az eddigi mélység értéknél közelebb van, akkor a pont színét átállítjuk a testnek megfelelő értékre és az új minimális mélységet is tároljuk. VRML nyelv A 3D-s modellezéshez önálló lap leíró nyelvet (Markup Language) alakítottak ki. Az első változat 1995-ben jelent meg. Viszonylag széles körben elterjedt annak köszönhetően, hogy ingyenes megjelenítő programok állnak rendelkezésre óta ISO szabvány írja le a nyelvet. Ez nem egy hagyományos értelemben vett programnyelv, jobban hasonlít a HTML-re. Egy egyszerű szöveges fájlban írhatjuk be a világunkat, néhány alaptest felhasználásával. Ez azonban csak egyszerűbb modellek esetén járható út. Több 3D-s modellező szoftver biztosít VRML formátumú mentést. A VRML megjelenítők segítségével a felhasználó körbejárhatja a modellünket, tetszőleges pozícióból megnézheti, előre definiált nézőpontok között végig repülhet. A megjelenítők általában a böngésző program beépülő moduljai, így az interneten keresztül is megtekinthetők a modellek. Lehetőség van animációra, hang és videó beépítésére, java vagy javascript programok beépítésére. Az alap testek a téglatest, a gömb, a henger és a kúp.

14 Térinformatikai elemzések Számítási feladatok Regresszió számítás Koordinátatranszformáció Interpoláció Többfelhasználós és internetes térkép kezelés, megjelenítés Téradat szerver Térbeli indexelés Internetes megoldások További segédletek a oldalon találhatók

2. előadás: A mérnöki gyakorlatban használt térkép típusok és tartalmuk

2. előadás: A mérnöki gyakorlatban használt térkép típusok és tartalmuk 2. előadás: A mérnöki gyakorlatban használt térkép típusok és tartalmuk Magyarországon számos olyan térkép létezik, melyek előállítását, karbantartását törvények, utasítások szabályozzák. Ezek tartalma

Részletesebben

1. előadás: Mérnöki létesítményekhez kapcsolódó geodéziai, térinformatikai tevékenységek összefoglalása

1. előadás: Mérnöki létesítményekhez kapcsolódó geodéziai, térinformatikai tevékenységek összefoglalása 1. előadás: Mérnöki létesítményekhez kapcsolódó geodéziai, térinformatikai tevékenységek összefoglalása 1. előadás: Mérnöki létesítményekhez kapcsolódó geodéziai, térinformatikai tevékenységek összefoglalása

Részletesebben

Digitális Domborzat Modellek (DTM)

Digitális Domborzat Modellek (DTM) Digitális Domborzat Modellek (DTM) Digitális Domborzat Modellek (DTM) Digitális Domborzat Modellek (DTM) DTM fogalma A földfelszín számítógéppel kezelhető topográfiai modellje Cél: tetszőleges pontban

Részletesebben

A térinformatika alapjai dr Siki Zoltán

A térinformatika alapjai dr Siki Zoltán BME Általános és Felsőgeodézia tanszék A térinformatika alapjai dr Siki Zoltán siki@agt agt.bme.hu A térinformatika fogalma Adatnyerési eljárások Digitális térképek Relációs adatbázisok Térinformatikai

Részletesebben

Mérnökgeodézia. A mérnöki létesítmények áttekintése, csoportosítása. A mérnöki létesítményekkel kapcsolatos alapfeladatok

Mérnökgeodézia. A mérnöki létesítmények áttekintése, csoportosítása. A mérnöki létesítményekkel kapcsolatos alapfeladatok Mérnökgeodézia A mérnöki létesítmények áttekintése, csoportosítása. A mérnöki létesítményekkel kapcsolatos alapfeladatok Kapcsolódó jogszabályok Főbb jogszabályok Építési törvény (Étv) Földmérési törvény

Részletesebben

Feladatok. Tervek alapján látvány terv készítése. Irodai munka Test modellezés. Létező objektum számítógépes modelljének elkészítése

Feladatok. Tervek alapján látvány terv készítése. Irodai munka Test modellezés. Létező objektum számítógépes modelljének elkészítése Virtuális valóság Feladatok Tervek alapján látvány terv készítése Irodai munka Test modellezés Létező objektum számítógépes modelljének elkészítése Geodéziai mérések Fotogrammetriai feldolgozás Egyszerű

Részletesebben

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY FVM VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI INTÉZET NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY 2009/2010. TANÉV Az I. FORDULÓ FELADATAI 1. feladat:

Részletesebben

Környezeti informatika

Környezeti informatika Környezeti informatika Alkalmazható természettudományok oktatása a tudásalapú társadalomban TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0038 Eger, 2012. november 22. Utasi Zoltán Eszterházy Károly Főiskola, Földrajz Tanszék

Részletesebben

Mérnöki létesítmények geodéziája Mérnöki létesítmények valósághű modellezése, modellezési technikák, leíró nyelvek

Mérnöki létesítmények geodéziája Mérnöki létesítmények valósághű modellezése, modellezési technikák, leíró nyelvek Mérnöki létesítmények geodéziája Mérnöki létesítmények valósághű modellezése, modellezési technikák, leíró nyelvek Siki Zoltán siki.zoltan@epito.bme.hu Virtuális valóság Feladat típusok Tervek alapján

Részletesebben

Digitális Domborzat Modellek (DTM)

Digitális Domborzat Modellek (DTM) Dgtáls Domborzat Modellek (DTM) DTM fogalma A földfelszín számítógéppel kezelhető topográfa modellje Cél: tetszőleges pontban magasság érték nterpolálása a rendelkezésre álló támpontok alapján Interpolácós

Részletesebben

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 7. Digitális térképezés, georeferálás, vektorizálás Digitális térkép Fogalma Jellemzői Georeferálás

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs Ph.D. adjunktus. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs Ph.D. adjunktus. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs Ph.D. adjunktus Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék MÁSODLAGOS ADATNYERÉSI ELJÁRÁSOK Meglévő (analóg) térképek manuális digitalizálása 1 A meglévő

Részletesebben

(Solid modeling, Geometric modeling) Testmodell: egy létező vagy elképzelt objektum digitális reprezentációja.

(Solid modeling, Geometric modeling) Testmodell: egy létező vagy elképzelt objektum digitális reprezentációja. Testmodellezés Testmodellezés (Solid modeling, Geometric modeling) Testmodell: egy létező vagy elképzelt objektum digitális reprezentációja. A tervezés (modellezés) során megadjuk a objektum geometria

Részletesebben

Kulcsár Attila. A második szint GeoCalc GIS 2. GISopen 2012 konfrencia. www.geocalc.hu

Kulcsár Attila. A második szint GeoCalc GIS 2. GISopen 2012 konfrencia. www.geocalc.hu Kulcsár Attila A második szint GISopen 2012 konfrencia 1 GeoCalc GIS története 2006 Alapverzió (csak adatbázisokkal együtt Temető nyilvántartás) 2008 GeoCalc GIS 1.0 2011 GeoCalc GIS 1.5 (hierarchia, földtömegszámítás,

Részletesebben

Geoshop fejlesztése a FÖMI-nél

Geoshop fejlesztése a FÖMI-nél Geoshop fejlesztése a FÖMI-nél Szolgáltató Igazgatóság Földmérési és Távérzékelési Intézet www.fomi.hu www.geoshop.hu takacs.krisztian@fomi.hu Budapest, 2014. június 12. Mi az a Geoshop? INSPIRE = térinformatikai

Részletesebben

A DIGITÁLIS TÉRKÉP ADATAINAK ELŐÁLLÍTÁSA, ADATNYERÉSI ELJÁRÁSOK

A DIGITÁLIS TÉRKÉP ADATAINAK ELŐÁLLÍTÁSA, ADATNYERÉSI ELJÁRÁSOK A DIGITÁLIS TÉRKÉP ADATAINAK ELŐÁLLÍTÁSA, ADATNYERÉSI ELJÁRÁSOK - két féle adatra van szükségünk: térbeli és leíró adatra - a térbeli adat előállítása a bonyolultabb. - a költségek nagyjából 80%-a - munkaigényes,

Részletesebben

PTE PMMF Közmű- Geodéziai Tanszék

PTE PMMF Közmű- Geodéziai Tanszék digitális állományok átvétele, meglévő térképek digitalizálása, meglévő térképek, légifelvételek, illetve speciális műszaki rajzi dokumentációk szkennelése és transzformálása. A leggyorsabb, legolcsóbb

Részletesebben

Ingatlan felmérési technológiák

Ingatlan felmérési technológiák Ingatlan felmérési technológiák Fekete Attila okl. földmérő és térinformatikai mérnök Photo.metric Kft. www.photometric.hu geodézia. épületfelmérés. térinformatika Áttekintés Mérési módszerek, technológiák

Részletesebben

DIGITÁLIS KÖZTERÜLETI M SZAKI TÉRKÉP

DIGITÁLIS KÖZTERÜLETI M SZAKI TÉRKÉP DIGITÁLIS KÖZTERÜLETI M SZAKI TÉRKÉP Az önkormányzatok a közterületek dönt részének gazdái. A közterületekkel kapcsolatos, nyilvántartási és üzemeltetési feladatokhoz a földhivatalokban beszerezhet földmérési

Részletesebben

Modellek dokumentálása

Modellek dokumentálása előadás CAD Rendszerek II AGC2 Piros Attila Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék 1 / 18 DOKUMENTÁCIÓK FELOSZTÁSA I. Felosztás felhasználás szerint: gyártási dokumentáció

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010.

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. május 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos Területrendezési

Részletesebben

A FÖLDMINŐSÍTÉS GEOMETRIAI ALAPJAI

A FÖLDMINŐSÍTÉS GEOMETRIAI ALAPJAI A FÖLDMINŐSÍTÉS GEOMETRIAI ALAPJAI Detrekői Ákos Keszthely, 2003. 12. 11. TARTALOM 1 Bevezetés 2 Milyen geometriai adatok szükségesek? 3 Néhány szó a referencia rendszerekről 4 Geometriai adatok forrásai

Részletesebben

Digitális topográfiai adatok többcélú felhasználása

Digitális topográfiai adatok többcélú felhasználása Digitális topográfiai adatok többcélú felhasználása Iván Gyula Földmérési és Távérzékelési Intézet GIS OPEN 2003. Székesfehérvár, 2003. március 10-12. Tartalom A FÖMI digitális topográfiai adatai Minőségbiztosítás

Részletesebben

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Két évtized tapasztalatát sűrítettük ErdaGIS térinformatikai keretrendszerünkbe, mely moduláris felépítésével széleskörű felhasználói réteget céloz, és felépítését

Részletesebben

Termék modell. Definíció:

Termék modell. Definíció: Definíció: Termék modell Összetett, többfunkciós, integrált modell (számítógépes reprezentáció) amely leír egy műszaki objektumot annak különböző életfázis szakaszaiban: tervezés, gyártás, szerelés, szervízelés,

Részletesebben

Kulcsár Attila. GisOpen Térbeli adatbázisok gyakorlati szemmel GeoCalc GIS. GisOpen 2009 Konferencia

Kulcsár Attila. GisOpen Térbeli adatbázisok gyakorlati szemmel GeoCalc GIS.   GisOpen 2009 Konferencia Kulcsár Attila Térbeli adatbázisok gyakorlati szemmel GeoCalc GIS GisOpen 2009 1 Cél A GeoCalc GIS egy olyan Desktop GIS alkalmazás, amely a hazánkban, különböző térbeli helyekhez köthető, eltérő típusú,

Részletesebben

Mezők/oszlopok: Az egyes leíró adat kategóriákat mutatják.

Mezők/oszlopok: Az egyes leíró adat kategóriákat mutatják. 54 581 01 0010 54 01 FÖLDMÉRŐ ÉS TÉRINFORMATIKAI TECHNIKUS 54 581 01 0010 54 02 TÉRKÉPÉSZ TECHNIKUS szakképesítések 2244-06 A térinformatika feladatai A térinformatika területei, eszközrendszere vizsgafeladat

Részletesebben

Autodesk Topobase gyakorlati alkalmazások Magyarországon

Autodesk Topobase gyakorlati alkalmazások Magyarországon Autodesk Topobase gyakorlati alkalmazások Magyarországon Állami Autópálya kezelő Zrt - Digitális Törzskönyv Előadó: Cservenák Róbert HungaroCAD Kft. Térinformatikai csoportvezető Marjai György - ÁAK Zrt.

Részletesebben

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY FVM VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI INTÉZET NYUGAT MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY 2008/2009. TANÉV Az I. FORDULÓ FELADATAI NÉV:... Tudnivalók

Részletesebben

Intelligens közlekedési rendszerek (ITS)

Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) Térinformatika (GIS) közlekedési alkalmazásai Közlekedési adatbázisok

Részletesebben

Láthatósági kérdések

Láthatósági kérdések Láthatósági kérdések Láthatósági algoritmusok Adott térbeli objektum és adott nézőpont esetén el kell döntenünk, hogy mi látható az adott alakzatból a nézőpontból, vagy irányából nézve. Az algoritmusok

Részletesebben

Többfelhasználós és internetes térkép kezelés, megjelenítés

Többfelhasználós és internetes térkép kezelés, megjelenítés Többfelhasználós és internetes térkép kezelés, megjelenítés Többfelhasználós környezetek Egyszerű fájlszerveres megoldás, LAN (Novel, Windows hálózat) Egy fájl egyidejű módosítása több helyről nem lehetséges

Részletesebben

KÉP VAGY TÉRKÉP DR. PLIHÁL KATALIN ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR

KÉP VAGY TÉRKÉP DR. PLIHÁL KATALIN ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR KÉP VAGY TÉRKÉP DR. PLIHÁL KATALIN ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR A TÉRKÉP A HAGYOMÁNYOS VILÁG FELFOGÁSA SZERINT A TÉRKÉP ÉS EGYÉB TÉRKÉPÉSZETI ÁBRÁZOLÁSI FORMÁK (FÖLDGÖMB, DOMBORZATI MODELL, PERSPEKTIVIKUS

Részletesebben

Tervezési célú geodéziai feladatok és az állami térképi adatbázisok kapcsolata, azok felhasználhatósága III. rész

Tervezési célú geodéziai feladatok és az állami térképi adatbázisok kapcsolata, azok felhasználhatósága III. rész Tervezési célú geodéziai feladatok és az állami térképi adatbázisok kapcsolata, azok felhasználhatósága III. rész Herczeg Ferenc Székesfehérvár, 2016. szeptember 16. HATÁLYON KÍVÜLI UTASÍTÁSOK száma típusa

Részletesebben

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY 2012/2013. TANÉV Az I. FORDULÓ FELADATAI NÉV:... Tudnivalók A feladatlap 4 feladatból áll, melyeket tetszőleges

Részletesebben

A FIR-ek alkotóelemei: < hardver (bemeneti, kimeneti eszközök és a számítógép), < szoftver (ARC/INFO, ArcView, MapInfo), < adatok, < felhasználók.

A FIR-ek alkotóelemei: < hardver (bemeneti, kimeneti eszközök és a számítógép), < szoftver (ARC/INFO, ArcView, MapInfo), < adatok, < felhasználók. Leíró adatok vagy attribútumok: az egyes objektumok sajátságait, tulajdonságait írják le számítógépek számára feldolgozható módon. A FIR- ek által megválaszolható kérdések: < 1. Mi van egy adott helyen?

Részletesebben

KATONAI TÉRKÉPÉSZETI ADATBÁZISOK MAGYARORSZÁGON. Dr. Mihalik József (PhD)

KATONAI TÉRKÉPÉSZETI ADATBÁZISOK MAGYARORSZÁGON. Dr. Mihalik József (PhD) KATONAI TÉRKÉPÉSZETI ADATBÁZISOK MAGYARORSZÁGON MILITARY MAPPING DATA BASES IN HUNGARY Dr. Mihalik József (PhD) HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.; mihalik.jozsef@topomap.hu

Részletesebben

Digitális terepmodell modul

Digitális terepmodell modul Digitális terepmodell modul GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program DigiKom Kft. 2006-2010 Tartalomjegyzék Bevezetés DTM létrehozása DTM módosítása DTM betöltése, lezárása Intepoláció Szintvonalkészítés

Részletesebben

Térkép típusok. Topográfiai térkép (1:10 000, 1: ) Földmérési alaptérkép (1: ) Közmű alaptérkép (1:500) 2008-ig

Térkép típusok. Topográfiai térkép (1:10 000, 1: ) Földmérési alaptérkép (1: ) Közmű alaptérkép (1:500) 2008-ig Térkép típusok Topográfiai térkép (1:10 000, 1:200 000) Földmérési alaptérkép (1:1000-1-4000) Közmű alaptérkép (1:500) Egyesített közműtérkép (1:500) 2008-ig Szakági helyszínrajz Szabályozási tervek (1:1000-1:10000)

Részletesebben

A GVOP keretében készült EOTR szelvényezésű, 1: méretarányú topográfiai térkép továbbfejlesztésének irányai

A GVOP keretében készült EOTR szelvényezésű, 1: méretarányú topográfiai térkép továbbfejlesztésének irányai A GVOP keretében készült EOTR szelvényezésű, 1:10 000 méretarányú topográfiai térkép továbbfejlesztésének irányai Iván Gyula Földmérési és Távérzékelési Intézet GIS OPEN 2007 konferencia A földméréstől

Részletesebben

Nyílt forráskódú tapasztalatok a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán

Nyílt forráskódú tapasztalatok a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán Nyílt forráskódú tapasztalatok a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán Dr. Kristóf Dániel osztályvezető Oláh Róbert igazgató Olasz Angéla térinformatikus Nyílt forráskódú GIS munkaértekezlet, BME, 2013.02.06.

Részletesebben

Magyarország nagyfelbontású digitális domborzatmodellje

Magyarország nagyfelbontású digitális domborzatmodellje Magyarország nagyfelbontású digitális domborzatmodellje Iván Gyula Földmérési és Távérzékelési Intézet Földminősítés, földértékelés és földhasználati információ A környezetbarát gazdálkodás versenyképességének

Részletesebben

Téradatokkal kapcsolatos elemzések és fejlesztések a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán

Téradatokkal kapcsolatos elemzések és fejlesztések a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán Téradatokkal kapcsolatos elemzések és fejlesztések a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán Dr. Kristóf Dániel Képes Attila GISOpen 2013 NyME GEO, Székesfehérvár, 2013.03.12-14. Földmérési és Távérzékelési

Részletesebben

GIS adatgyűjtés zseb PC-vel

GIS adatgyűjtés zseb PC-vel GIS adatgyűjtés zseb PC-vel Mit jelent a midas GIS kifejezés? Mapping Information Data Acquisition System Térképi Információ- és Adat Gyűjtő Rendszer Terepi adatgyűjtés a felhasználó által definiált adatbázisban.

Részletesebben

TÉRINFORMATIKAI MODELLEZÉS TÉRINFORMATIKAI MODELLEZÉS ALAPFOGALMAI A VALÓSÁG MODELLEZÉSE

TÉRINFORMATIKAI MODELLEZÉS TÉRINFORMATIKAI MODELLEZÉS ALAPFOGALMAI A VALÓSÁG MODELLEZÉSE TÉRINFORMATIKAI MODELLEZÉS ALAPFOGALMAI TÉRINFORMATIKAI MODELLEZÉS A VALÓSÁG MODELLEZÉSE a valóság elemei entitásosztályok: települések utak, folyók domborzat, növényzet az entitás digitális megjelenítése

Részletesebben

Bányatérkép rétegkiosztás

Bányatérkép rétegkiosztás Oldal 1 / 6 Bányatérkép rétegkiosztás 01 Földmérési alaptérkép átvett rétegei A Földhivatal adatszolgáltatásból származó rétegek és objektumok. Az állami ingatlannyilvántartási adatbázisból származó rétegek

Részletesebben

Kerti's Kft. Nagy Bence Vezető termékmenedzser.

Kerti's Kft. Nagy Bence Vezető termékmenedzser. Kerti's Kft. Nagy Bence Vezető termékmenedzser bence.nagy@gps.hu www.kertis.hu Program A közelmúlt és a jelen Új üzletág, a GPS bolt Hogyan válasszunk térinformatikai adatgyűjtőt? A közelmúlt és a jelen:

Részletesebben

Mobil térképészeti eszközök és a térinformatika

Mobil térképészeti eszközök és a térinformatika Mobil térképészeti eszközök és a térinformatika GIS OPEN Székesfehérvár 2013.03.12 14. Amiről szó lesz Mi is az az MTR (MMS) Hogyan működik? Mire képes? Melyek az előnyei? Milyen geodéziai, térinformatikai

Részletesebben

Földmérési és Távérzékelési Intézet

Földmérési és Távérzékelési Intézet Ta p a s z ta l a to k é s g ya ko r l a t i m e g o l d á s o k a W M S s zo l gá l tatá s b a n Földmérési és Távérzékelési Intézet 2011.03.13. WMS Szolgáltatások célja A technikai fejlődéshez igazodva

Részletesebben

A földmérés szerepe a mérnöki létesítmények teljes életciklusában

A földmérés szerepe a mérnöki létesítmények teljes életciklusában A földmérés szerepe a mérnöki létesítmények teljes életciklusában Németh András geodéziai csoportvezető szakosztály elnök szakcsoport elnök PA Zrt. MIG RTFO Építészeti Osztály MFTTT Mérnökgeodéziai Szakosztály

Részletesebben

Az e-közmű és a BIM üzleti előnyei az infrastruktúra tervezéstől az üzemeltetésig. Baranyi Péter, GIS üzletág igazgató

Az e-közmű és a BIM üzleti előnyei az infrastruktúra tervezéstől az üzemeltetésig. Baranyi Péter, GIS üzletág igazgató Az e-közmű és a BIM üzleti előnyei az infrastruktúra tervezéstől az üzemeltetésig Baranyi Péter, GIS üzletág igazgató Több mint 25 éve közös nevezőnk a TÉR(KÉP) Műszaki Térinformatika Téradatbázis építés,

Részletesebben

Csoportosítás. Térinformatikai műveletek, elemzések. Csoportosítás. Csoportosítás

Csoportosítás. Térinformatikai műveletek, elemzések. Csoportosítás. Csoportosítás Csoportosítás Térinformatikai műveletek, elemzések Leíró (attribútum) adatokra vonatkozó kérdések, műveletek, elemzések, csoportosítások,... Térbeli (geometriai) adatokra vonatkozó kérdések, műveletek

Részletesebben

B-A-Z MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDHIVATALA

B-A-Z MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDHIVATALA A DATR adatbázis kezelés és alaptérképi tartalom tapasztalatai Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében Sopron, 2013. július 11. Peremiczki Péter B-A-Z Megyei Kormányhivatal Földhivatala Az előadás tartalma Az adatok

Részletesebben

Hálózatok dokumentálása, törvények, szabályzatok, az egységes közműnyilvántartás utasítás-rendszerének megújítása

Hálózatok dokumentálása, törvények, szabályzatok, az egységes közműnyilvántartás utasítás-rendszerének megújítása Hálózatok dokumentálása, törvények, szabályzatok, az egységes közműnyilvántartás utasítás-rendszerének megújítása Dr. Csemniczky László Műszaki Térinformatika Egyesület Bakonyi Péter ELMŰ-ÉMÁSZ Hálózati

Részletesebben

PTE PMMIK Infrastruktúra és Mérnöki Geoinformatika Tanszék

PTE PMMIK Infrastruktúra és Mérnöki Geoinformatika Tanszék Kétféle modellezési eljárás van: Analóg modellezés melynek eredménye a térkép Digitális modellezés térinformációs rendszer amely az objektumok geometriai ábrázolása alapján: Raszteres vagy tesszelációs

Részletesebben

Kérdés Lista. A Magyarországon alkalmazott rajzlapoknál mekkora az oldalak aránya?

Kérdés Lista. A Magyarországon alkalmazott rajzlapoknál mekkora az oldalak aránya? Kérdés Lista információ megjelenítés :: műszaki rajz T A darabjegyzék előállítása során milyen sorrendben számozzuk a tételeket? Adjon meg legalább két módszert! T A Magyarországon alkalmazott rajzlapoknál

Részletesebben

MINERVA TÉRINFORMATIKAI RENDSZER. CompArt Stúdió Kft.

MINERVA TÉRINFORMATIKAI RENDSZER. CompArt Stúdió Kft. MINERVA TÉRINFORMATIKAI RENDSZER B u d a p e s t X I I. k e r ü l e t, H e g y v i d é k B u d a p e s t X V I I. k e r ü l e t, R á k o s m e n t e B u d a p e s t I I I. k e r ü l e t, Ó b u d a - B

Részletesebben

Lézerszkenner alkalmazása a tervezési térkép készítésénél

Lézerszkenner alkalmazása a tervezési térkép készítésénél Lézerszkenner alkalmazása a tervezési térkép készítésénél Geodézia az ingatlan-nyilvántartáson túl tapasztalatok és gondolatok 2012. November 30. Geodézia Földmérőmérnöki Szolgáltató Kft. Szekszárd Kunfalvi

Részletesebben

A térinformatika lehetőségei a földrajzórán

A térinformatika lehetőségei a földrajzórán A térinformatika lehetőségei a földrajzórán Geolokáció az oktatásban konferencia AKG, Budapest, 2013. november 30. Dr. Sik András adjunktus, ELTE Természetföldrajzi Tanszék sikandras@gmail.com Mit jelent?

Részletesebben

A tételsor a 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33

A tételsor a 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33 A vizsgafeladat ismertetése: A vizsgázó a térinformatika és a geodézia tudásterületei alapján összeállított komplex központi tételekből felel, folytat szakmai beszélgetést. Amennyiben a tétel kidolgozásához

Részletesebben

Rostás Sándor szds. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h.)

Rostás Sándor szds. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h.) DITAB-50 az új topográfiai adatbázis Rostás Sándor szds. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h.) Az előadás tartalma 1. Bevezetés 2. Célja 3. Kialakítása 4. Jelenlegi állapot

Részletesebben

Takács Bence: Geodéziai Műszaki Ellenőrzés. Fővárosi és Pest Megyei Földmérő Nap és Továbbképzés március 22.

Takács Bence: Geodéziai Műszaki Ellenőrzés. Fővárosi és Pest Megyei Földmérő Nap és Továbbképzés március 22. Takács Bence: Geodéziai Műszaki Ellenőrzés Fővárosi és Pest Megyei Földmérő Nap és Továbbképzés 2018. március 22. VÁZLAT Mit jelent a geodéziai műszaki ellenőrzés? Példák: Ki? Mit? Miért ellenőriz? résfal

Részletesebben

Mobil térképezés új trendek a digitális téradatgyűjtésben

Mobil térképezés új trendek a digitális téradatgyűjtésben Mobil térképezés új trendek a digitális téradatgyűjtésben Építési geodézia a gyakorlatban fórum Mérnökgeodézia a tervezés és létesítményüzemeltetés támogatásában 2011. október 13-14 Geodézia Földmérőmérnöki

Részletesebben

Térképismeret ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007

Térképismeret ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007 Térképismeret ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007 Török Zsolt, Draskovits Zsuzsa ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék http://lazarus.elte.hu 2.Előadás Generalizálás Hagyományos és

Részletesebben

A MePAR-hoz kapcsolódó DigiTerra térinformatikai szoftver fejlesztések

A MePAR-hoz kapcsolódó DigiTerra térinformatikai szoftver fejlesztések A MePAR-hoz kapcsolódó DigiTerra térinformatikai szoftver fejlesztések GIS OPEN 2004 Konferencia Székesfehérvár Előadó: Czimber Kornél DigiTerra Kft. DigiTerra - MePAR térinformatikai fejlesztések MePAR

Részletesebben

Nagytömegű adatok (gyors) kartografálása. Rostás Sándor százados. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h.

Nagytömegű adatok (gyors) kartografálása. Rostás Sándor százados. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h. Nagytömegű adatok (gyors) kartografálása Rostás Sándor százados. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h.) Kialakításának feltételei - Szoftver lincence (ESRI) - Megfelelő mxd

Részletesebben

Számítógéppel kezelhetı térképek. 7. gyakorlat

Számítógéppel kezelhetı térképek. 7. gyakorlat Számítógéppel kezelhetı térképek 7. gyakorlat Mi a térképi adat? Adat = adott feladat során értelmezett objektumra vonatkozó információ. Példa: villamosenergia-hálózat térképe Objektum: pl. vezetéktartó

Részletesebben

Számítógépes grafika

Számítógépes grafika Számítógépes grafika HEFOP 3.5.1 Korszerű felnőttképzési módszerek kifejlesztése és alkalmazása EMIR azonosító: HEFOP-3.5.1-K-2004-10-0001/2.0 Tananyagfejlesztő: Máté István Lektorálta: Brückler Tamás

Részletesebben

Mozgásvizsgálati mérések internetes megjelenítése. Zemkó Szonja - Dr. Siki Zoltán

Mozgásvizsgálati mérések internetes megjelenítése. Zemkó Szonja - Dr. Siki Zoltán Mozgásvizsgálati mérések internetes megjelenítése Zemkó Szonja - Dr. Siki Zoltán Áttekintés Az ötlet megszületése Nyílt szabványok és nyílforrású szoftverek A rendszer komponensei Bemutató Az ötlet megszületése

Részletesebben

Az önkormányzati térinformatikai technológia fejlődési irányai

Az önkormányzati térinformatikai technológia fejlődési irányai Az önkormányzati térinformatikai technológia fejlődési irányai Nemzeti Közszolgálati Egyetem Budapest, 2012. április 10-11. Kocsis Miklós vezető főtanácsos 1 Térinformatika Vagyoni érték Közmű Műszaki

Részletesebben

A DTA-50 felújítása. Dr. Mihalik József (PhD.)

A DTA-50 felújítása. Dr. Mihalik József (PhD.) Dr. Mihalik József (PhD.) HM Zrínyi Közhasznú NKft. Térképész Ágazat szolgáltató osztályvezető (ágazati igazgató-helyettes) mihalik.jozsef@topomap.hu www.topomap.hu A DTA-50 felújítása A HM Zrínyi Nonprofit

Részletesebben

DXF állományok megnyitása QGIS programmal (1.7 verzió) Összeállította: Ács Eszter, dr. Siki Zoltán

DXF állományok megnyitása QGIS programmal (1.7 verzió) Összeállította: Ács Eszter, dr. Siki Zoltán DXF állományok megnyitása QGIS programmal (1.7 verzió) Összeállította: Ács Eszter, dr. Siki Zoltán A QGIS programmal többféle vektoros térinformatikai formátumot közvetlenül meg lehet nyitni (pl. ESRI

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK 2015. Földmérő és földrendező mérnök alapszak (BSc) Nappali és Levelező tagozat

ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK 2015. Földmérő és földrendező mérnök alapszak (BSc) Nappali és Levelező tagozat Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar GEOINFORMATIKAI INTÉZET SZÉKESFEHÉRVÁR ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK 2015. Földmérő és földrendező mérnök alapszak (BSc) Nappali és Levelező tagozat Jelölések: G geoinformatikai

Részletesebben

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 14. Digitális Alakzatrekonstrukció - Bevezetés http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiima01 Dr. Várady Tamás, Dr.

Részletesebben

MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR

MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR KÖZÚTI ADATBÁZISOK ÉS ADAT-NYILVÁNTARTÓ RENDSZEREK Lakatos András Tartalom Bevezetés Közútra vonatkozó adatgyűjtési rendszerek története Adatbázisok, adatgyűjtési rendszerek napjainkban Adatok hasznosítása

Részletesebben

DigiTerra fejlesztési eredmények

DigiTerra fejlesztési eredmények DigiTerra fejlesztési eredmények Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Főiskolai Kar 2004. március 18. Előadó: Nyull Balázs DigiTerra Kft. DigiTerra Informatikai Szolgáltató Kft. Tevékenységek Erdészeti

Részletesebben

UAV felmérés tapasztalatai

UAV felmérés tapasztalatai Mérnökgeodézia Konferencia 2018. UAV felmérés tapasztalatai Multikopteres térképezés kis méretű munkaterületeken Felmérések pontossága, megbízhatósága Budapest, 2018. 10. 27. Lennert József - Lehoczky

Részletesebben

Holéczy Ernő-Dr. Siki Zoltán Hogy állunk az e-közművel?

Holéczy Ernő-Dr. Siki Zoltán Hogy állunk az e-közművel? Holéczy Ernő-Dr. Siki Zoltán Hogy állunk az e-közművel? Magyar Mérnöki Kamara Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat Székesfehérvár 2011. november 25. Történelmi visszatekintés 3/1979. ÉVM utasítás a közműnyilvántartásról

Részletesebben

Számítógépes Grafika SZIE YMÉK

Számítógépes Grafika SZIE YMÉK Számítógépes Grafika SZIE YMÉK Analóg - digitális Analóg: a jel értelmezési tartománya (idő), és az értékkészletes is folytonos (pl. hang, fény) Diszkrét idejű: az értelmezési tartomány diszkrét (pl. a

Részletesebben

Térinformatikai adatszerkezetek

Térinformatikai adatszerkezetek Térinformatikai adatszerkezetek Bevezetés A térinformatika célja, hogy grafikus, térképi formához kötve mutasson be gazdasági, társadalmi, politikai és egyéb adatokat, elősegítve ezzel az adott terület

Részletesebben

MOBIL TÉRKÉPEZŐ RENDSZER PROJEKT TAPASZTALATOK

MOBIL TÉRKÉPEZŐ RENDSZER PROJEKT TAPASZTALATOK MOBIL TÉRKÉPEZŐ RENDSZER PROJEKT TAPASZTALATOK GISopen 2011 2011. március 16-18. Konasoft Project Tanácsadó Kft. Maros Olivér - projektvezető MIÉRT MOBIL TÉRKÉPEZÉS? A mobil térképezés egyetlen rendszerben

Részletesebben

A számítógépi grafika elemei. 2012/2013, I. félév

A számítógépi grafika elemei. 2012/2013, I. félév A számítógépi grafika elemei 2012/2013, I. félév Bevezető Grafika görög eredetű, a vésni szóból származik. Manapság a rajzművészet összefoglaló elnevezéseként ismert. Számítógépi grafika Két- és háromdimenziós

Részletesebben

Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban

Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban Készítette: Pázmányi Sándor Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Informatikai Központ 1 A stratégiai területi döntéstámogatási rendszerek

Részletesebben

CAD Rendszerek I. Sajátosság alapú tervezés - Szinkron modellezés

CAD Rendszerek I. Sajátosság alapú tervezés - Szinkron modellezés CAD Rendszerek I. Sajátosság alapú tervezés - Szinkron modellezés Farkas Zsolt Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék 1/ 14 Tartalom -Sajátosság alapú tervezés:

Részletesebben

Földfelszín modellezés

Földfelszín modellezés Földfelszín modellezés A topográfia és kartográfia a digitális világban Dr. Juhász Attila 2011. Tartalom Előszó... 4 1. A digitális topográfia és kartográfia alapfogalmai... 5 1.1. A topográfiai modellezés...

Részletesebben

Pontfelhő létrehozás és használat Regard3D és CloudCompare nyílt forráskódú szoftverekkel. dr. Siki Zoltán

Pontfelhő létrehozás és használat Regard3D és CloudCompare nyílt forráskódú szoftverekkel. dr. Siki Zoltán Pontfelhő létrehozás és használat Regard3D és CloudCompare nyílt forráskódú szoftverekkel dr. Siki Zoltán siki.zoltan@epito.bme.hu Regard3D Nyílt forráskódú SfM (Structure from Motion) Fényképekből 3D

Részletesebben

Nyílt forrású, webes WGS84-EOV transzformáció

Nyílt forrású, webes WGS84-EOV transzformáció Nyílt forrású, webes WGS84-EOV transzformáció Faludi Zoltán UniGIS 2007 Faludi Zoltán UniGIS 2007 http://wgseov.sf.net 1/17 Nyílt forrású rendszerek a térinformatikában Szerver oldali szoftverek Kliens

Részletesebben

Intelligens közlekedési rendszerek (ITS)

Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) Térinformatika (GIS) alkalmazása a közlekedésben Bevezetés A térinformációs

Részletesebben

Dr. Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár

Dr. Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár GISopen Konferencia Dr. Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár Székesfehérvár, 2011. március 16. OTrT BATrT A területrendezési tervek jellemzői a térinformatikai alkalmazások

Részletesebben

Térinformatika a hidrológia és a földhasználat területén

Térinformatika a hidrológia és a földhasználat területén Térinformatika a hidrológia és a földhasználat területén Horoszné Gulyás Margit Katona János NYME-GEO 1 Tartalom Alapok Alkalmazások, adatbázisok Térinformatika-tájhasználat Térinformatika-vízgazdálkodás

Részletesebben

QGIS domborzat modellezés

QGIS domborzat modellezés QGIS domborzat modellezés (verzió: QGIS 2.18.xx) 1 TEREPFELMÉRÉSBŐL SZÁRMAZÓ PONTOK ALAPJÁN DOMBORZATMODELL KÉSZÍTÉS, SZINTVONALAK ELŐÁLLÍTÁSA. 1.1 SZÖVEGES ÁLLOMÁNYBAN LÉVŐ PONTOK BEOLVASÁSA, MAGASSÁGOK,

Részletesebben

A fotogrammetria ismeretek és a szakmai tudás fontossága

A fotogrammetria ismeretek és a szakmai tudás fontossága Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet A fotogrammetria ismeretek és a szakmai tudás fontossága 3. Légifotó Nap, Székesfehérvár, 2018. február 7. A fotogrammetria fogalma A fotogrammetria

Részletesebben

Geodéziai tervezői szakmai minősítő vizsga tematikája

Geodéziai tervezői szakmai minősítő vizsga tematikája Geodéziai tervezői szakmai minősítő vizsga tematikája A szakmai minősítő vizsga célja, hogy geodéziai tervezői jogosultságot szakmailag felkészült, a geodézia területén széles körű tapasztalatokkal rendelkező

Részletesebben

Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán

Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán A QGIS program GPS eszközök modulja segítségével kétirányú kommunikációt folytathatunk a navigációs GPS vevőnkkel.

Részletesebben

3D - geometriai modellezés, alakzatrekonstrukció, nyomtatás

3D - geometriai modellezés, alakzatrekonstrukció, nyomtatás 3D - geometriai modellezés, alakzatrekonstrukció, nyomtatás 15. Digitális Alakzatrekonstrukció Méréstechnológia, Ponthalmazok regisztrációja http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiiav54

Részletesebben

GeoCalc 3 Bemutatása

GeoCalc 3 Bemutatása 3 Bemutatása Gyenes Róbert & Kulcsár Attila 1 A 3 egy geodéziai programcsomag, ami a terepen felmért, manuálisan és/vagy adatrögzítővel tárolt adatok feldolgozására szolgál. Adatrögzítő A modul a felmérési

Részletesebben

Térképismeret 1 ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007

Térképismeret 1 ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007 Térképismeret 1 ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007 Török Zsolt, Draskovits Zsuzsa ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék http://lazarus.elte.hu Ismerkedés a térképekkel 1. Miért van

Részletesebben

Hálózat hidraulikai modell integrálása a Soproni Vízmű Zrt. térinformatikai rendszerébe

Hálózat hidraulikai modell integrálása a Soproni Vízmű Zrt. térinformatikai rendszerébe Hálózat hidraulikai modell integrálása a térinformatikai rendszerébe Hálózathidraulikai modellezés - Szakmai nap MHT Vízellátási Szakosztály 2015. április 9. Térinformatikai rendszer bemutatása Működési

Részletesebben

Zalakerámia Zrt. Romhányi gyáregységének felmérési munkái

Zalakerámia Zrt. Romhányi gyáregységének felmérési munkái Zalakerámia Zrt. Romhányi gyáregységének felmérési munkái Gaál Szabolcs Földügyi informatikus szak Építési geodézia szakirány 2010.november 26. Feladat ismertetése Mérnökgeodéziai részletes felmérések

Részletesebben

Megjelenítési funkciók

Megjelenítési funkciók Pap Lőrinc 2010. április 19. Megjelenítési funkciók A ma használatos Földrajzi Információs Rendszerek (geographic information system, GIS) egyik funkciója még mindig a hardcopy térképek előállítása. Ezzel

Részletesebben