Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont"

Átírás

1 Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont Országos pályahálózaton tolatási tevékenységet végző járművezetők részére Infrastruktúra (MÁV Zrt. F.2. számú Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások)alapképzés E.101. sz. Utasítás Általános utasítás a normál nyomtávú villamosított vasútvonalak üzemére Eltérések KÉPZÉSI PROGRAM VVK-2017/651

2 1.1. Modul megnevezése: Országos jelentőségű vasútvonalakon tolatás (Infrastruktúra megjelöléssel) modul A modulon való részvétel feltétele Iskolai végzettség - Egészségügyi alkalmasság Előzetesen elvárt ismeretek További feltételek Országos jelentőségű vasútvonalakon tolatás (Infrastruktúra megjelöléssel) modul vizsga A modul oktatásának célja A vasúti társaságok munkavállalói részére olyan képzés biztosítása, amely a 19/2011. (V. 10.) NFM rendelet szerinti országos pályahálózaton (MÁV Zrt. F.2. számú Forgalmi Utasítás hatálya alá tartozó pályahálózat) Országos jelentőségű vasútvonalakon tolatás (Infrastruktúra megjelöléssel) modul vizsga vizsgával rendelkezők képesek legyenek a tevékenységi körükhöz tartozó megváltozott E.101. sz. Utasításból adódó feladatokat ellátni A modul során elsajátított ismeret, kialakított készség, képesség, kompetencia A modul befejeztével a résztvevő: ismeri az új, megváltozott E.101. utasításban meghatározott előírásokat. a megváltozott szabályokat alkalmazni tudja A modul oktatásának személyi és tárgyi feltételei A modul oktatásának személyi feltételei A témakör elméleti oktatói képesítéssel rendelkezzenek a 19/2011. (V.10.) NFM rendelet szerinti vasútszakmai oktatói végzettséggel, továbbá sikeres E.101. és E.102. vizsgájuk alapján az üzemeltető központi illetve területi erősáramú szervezet által írásbeli feljogosítással.

3 A modul oktatásának tárgyi feltételei Az elméleti órák megtartásához, a képzés csoportlétszámának megfelelő oktató termet kell biztosítani. A teremben a létszámnak megfelelő számú, jegyzetelésre alkalmas asztalra és székre (valamint, ha a képzés módszertana megkívánja), számítógépre, projektorra van szükség A modul témakörei /tananyag egységei Óraszám Elméleti képzés Témakörök Vezetési Tanterm Gyakorlat gyakorlat i i 1. E.101.sz Utasítás ismeretek Sorszám Összese n Összes óraszám: Az új és a régi E.101. sz. Utasítások közötti eltérések Az Utasítás teljes szövegében az üzemben tartója kifejezés az üzemeltetés kifejezésre cserélődött. 1. Bevezető rész RÉSZLETES TANANYAG 1. Az E.102. utasításra történő hivatkozás pontosításra került, az csak felsővezetékes villamos üzemi munkára vonatkozik. 2. Hatály és felelősség meghatározása 1. Az Utasítás személyi hatályánál az átmenetileg szó helyett az ideiglenesen szó szerepel. 2. Az Utasítás tárgyi és területi hatályánál új elemként bekerült a Hegyeshalom országhatáron belül levő 15 kv 16 2/3 Hz váltakozó feszültséggel üzemszerűen táplált, helyhez kötött felsővezetéki berendezésekre, melyek fölött az üzemeltetője üzemi szempontból rendelkezik. 3. Az időbeli hatály törlésre került. 4. A technikai hatály technikai határra módosult, és kisebb pontosítások kerültek be.

4 5. Az Utasítás előírásainak értelmezésénél új bekezdés került be: Az Utasítás előírásainak értelmezése során felmerülő véleménykülönbség vagy kétely esetén, a szolgálati út betartása mellett írásban az üzemeltető központi erősáramú szervezetéhez kell fordulni. 3. Fogalmak 1. A fogalmak csoportosítása megszűnt, abc sorrendbe kerültek. 2. Törlésre került a Feljogosított szervezet, a Felsővezetékes szakszemélyzet, a Járműtelep, a Karbantartó, a Szolgálati hely, a Szolgáltató vasúti szervezet, az Üzemen kívüli állapot, az Üzemben tartó, a Villamos vasútüzem fogalmak törlésre kerültek. 3. Módosult az Érintésvédelmi földelés, a Feljogosító szervezet, a Feljogosított személy, a Felsővezeték biztonsági övezete, a Felsővezetékes szakközeg, a Felsővezetékes szakszolgálat, a Felsővezetékes személyzet, a Felsővezetékes villamos üzemi munka, a feszültség alatt álló berendezés, a Feszültségmentesítés, a Feszültségmentes állapot, a Megközelítési távolság, a Munkahelyi földelés, a Pályalétesítményi szervezet, a Szakképzett személy, az Üzembe helyezés, az Üzemen kívül helyezés, az Üzemi földelés, az Üzemi munka, az Üzemi személyzet, a Vasúti magas rakomány (az elnevezés is változik), a Villamos vontatójármű (az elnevezés is változik), a Villamos üzemirányítás fogalom módosult. 4. Új fogalomként bekerül a Felsővezetékes villamos üzemi munka, a Fix munkahelyi földelés, a Gépi földelés, az ideiglenes munkahelyi földelés, a Leválasztás, az Oktató személy, a Reteszelés, a Sínáthidaló kötés, a Villamos szolgálati hely, a Visszakapcsolás meggátolása, a Vontatási telep Általános előírások 1. A munkavégzés feltételéhez bekerült az F.2. sz. Forgalmi Utasításra történő hivatkozás. 2. A munkavégzési szabályoknál pontosításra került a védőeszközök használata. 3. A felsővezetéki berendezések veszélyességénél feltüntetésre került a hegyeshalmi 15 kv-ra kapcsolható hálózat is, valamint kiegészítésre került a sínhálózat megbontására vonatkozó veszéllyel. Bekerült a nagyfeszültségre figyelmeztető tábla szükségességére vonatkozó kitétel. 4. A sínhálózat és földelések megbontásáról szóló pontba a sínáthidaló felhelyezésére vonatkozó rész került be, valamint a földelések helyreállítására vonatkozó kötelezettség is bekerült. 5. A felsővezetéki tartóoszlopok és berendezések védelménél pontosították jelzők és jelzőeszközök elhelyezését, valamint a földmunkákra vonatkozóan került be egy követelmény.

5 6. A megközelítés távolság fogalmánál a felengedett áramszedő félszélességének figyelembe vétele megjelent. 7. A nem felsővezetékes személyzet munkavégzési szabályai új, külön pontban jelennek meg. Ebben a pontban konkrétan szerepel: A munkaterület bármely pontjáról 1 db felhelyezett ideiglenes munkahelyi földelésnek (földelőrúd) látszania kell! Részletesen ismertetésre kerül a munkavezető és szakközeg feladata, valamint a munkaengedély kiállítására és kezelésére vonatkozó szabályok. 8. Pontosításra került Tevékenység a felsővezetéki berendezés közelében -t. 9. Új pont a Villamos üzemirányító tevékenysége. 10. A Járművek tetején végzett munkák pont megfogalmazását tekintve pontosítva lett. 11. A Locsolás pont törlésre került. 12. A Figyelési kötelezettséghez az állomásra érkező vonat is bekerült. 13. A Gallyazás, fakivágás pontnál a berendezések közelében a megtisztítandó terület, nyiladék meghatározásra került. A munka elvégzésének felelőse és feltételei pontosításra kerültek. 14. A rakodás szabályozásánál rögzítésre került a vállalkozó vasúti társaság felelőssége, a rakodási engedély kiállításának és kezelésének szabályrendszere, a tájékoztató és figyelmeztető táblák kihelyezése. 15. A rakományok földelésénél egyszerűsítésre került a fémes összekötés maghatározása. 16. Új pontként került be A rakományok vizsgálata. 17. Megváltoztak a közúti magas rakományok közlekedtetésénél előírt távolsági határok. 18. A vasúti rakszelvényen túlérő rakományoknál kisebb technikai jellegű módosítások történtek. 19. A felsővezetéki berendezés üzembe helyezésének és üzembe tartásának feltételei pontban az értekezési lehetősége felsorolása módosult. 20. Teljesen új pontban részletesen ismertetésre kerül A villamos szolgálati helyekre kihelyezendő, csak a villamos mozdonyokra vonatkozó jelzők, figyelmeztető jelek és a földelőrudak mennyisége 21. A rendkívüli időjárás esetén követendő eljárásoknál új elemként jelenik meg a zivataros, villámlásos időben alkalmazandó szabályok. 22. A Tűzoltás felsővezetéki berendezés közelében pontnál a szövegben technikai jellegű pontosítások kerültek átvezetésre. 23. A villamos berendezések megrongálása esetén követendő eljárásnál az értesítést részletessége pontosításra került. 24. A veszélyt jelentő rendellenségek esetén követendő eljárásnál az értesítendők kerültek pontosításra.

6 25. A Műszaki mentési segélynyújtás villamosított vonalon pontban szintén az értesítés útját pontosították. 26. Az Utasvédelemnél bekerült a távműködtetésű ajtók kezelési kötelezettsége. 27. Az Elsősegélynyújtás villamos baleseteknél pontban törlésre került az útmutató kifüggesztési kötelezettsége és az elsősegélynyújtás E.101. oktatáson belüli oktatása. 28. A Kapcsolattartásnál a távközlési lehetőségek felsorolása törlésre került. 29. Az Oktatás, vizsgáztatás pontban táblázatban szerepel az alap- és időszakos oktatások jogosultságai, időtartama, ciklusideje. Részletesen ismerteti az idegen személyzet oktatási előírásait. 5. Hivatkozások 1. Valamennyi kapcsolódó illetve hivatkozott utasítás szerepel az új felsorolásban. I. Melléklet Az I. melléklet bemutatja a tájékoztató táblák és hirdetmények kijelölésének, karbantartásának, rögzítésének szabályait. II. Melléklet 1. A II. melléklet a mozdonyszemélyzet számára ír elő általános előírásokat, valamint együttműködési kötelezettséget. Továbbá előírja a villamos mozdony tetőberendezésén való munkavégzés feltételeit. Ellenőrző kérdések: 1. Mi az E101. sz. Utasítás célja? A felsővezetéki berendezések biztonságos üzemvitelére vonatkozó követelmények meghatározása. 2. Mely utasítás tartalmazza az E101. sz. Utasítás által nem érintett, kapcsolódó területekre vonatkozó szakmai szabályozást? E102 sz. Utasítás 3. Melyik meghatározás való az utasítás céljai között felsorolt meghatározások közül? A felsővezetéki berendezések biztonságos üzemvitelére vonatkozó követelmények. 4. Kiterjed-e az utasítás hatálya az osztrák állampolgárokra? Igen, ha a felsővezeték biztonsági övezetén belül munkát végeznek 5. Kiterjed-e az utasítás hatálya a személyszállítást igénybevevő utasokra? Nem. 6. Kiterjed-e az utasítás hatálya a MÁV Zrt. alkalmazásában álló munkavállalókra?

7 Igen, ha villamosított vasútvonalon a biztonsági övezeten belül rendszeresen vagy ideiglenesen munkát végeznek. 7. Alkalmazni kell-e az utasítás rendelkezéseit a térvilágítási berendezések karbantartásakor? Igen, ha a felsővezeték biztonsági övezetén belül van 8. Alkalmazni kell-e az utasítás rendelkezéseit az iparvágányokon? Igen, ha a felsővezeték biztonsági övezetén belül van 9. Vonatkozik-e az utasítás az üzemen kívül helyezett felsővezetéki berendezésekre? Nem. 10. Melyik meghatározás való az utasítás tárgyi és területi hatálya között felsorolt meghatározások közül? Mindazokra a rendszerében 25 kv-os vagy 2x25 kv-os, 50 Hz váltakozó feszültséggel üzemszerűen táplált, helyhez kötött felsővezetéki berendezésekre, melyek felett az üzemeltetője üzemi szempontból rendelkezik. 11. Melyik meghatározás való az utasítás tárgyi és területi hatálya között felsorolt meghatározások közül? Hegyeshalom országhatáron belül levő 15 kv 16 2/3 Hz váltakozó feszültséggel üzemszerűen táplált, helyhez kötött felsővezetéki berendezésekre, melyek fölött az üzemeltetője üzemi szempontból rendelkezik. 12. Érvényes-e az E101-es utasítás a Magyarország területén található, 15 kv, 50 Hz feszültséggel táplált felsővezeték hálózatra? Igen, a Hegyeshalom országhatáron belül levő 15 kv 16 2/3 Hz váltakozó feszültséggel üzemszerűen táplált, helyhez kötött felsővezetéki berendezésekre, melyek fölött az üzemeltetője üzemi szempontból rendelkezik. 13. "Igaz, vagy hamis a következő állítás? Az utasítás technikai hatálya a táplálási irányból az alállomás kitápláló szakaszolóiról elmenő tápvezetékekre terjed ki." Igaz. 14. Mire terjed ki az utasítás technikai hatálya? Táplálási irányból az alállomás kitápláló szakaszolóiról elmenő tápvezetékekre; a 25 kv -ról táplált kisfeszültségű fogyasztók esetében a 25 kv -os segédüzemi transzformátorokkal bezárólag; az előfűtő telepeknél a 25 kv -os leválasztó szakaszolóval bezárólag. 15. "Döntsd el, melyik állítás a hamis! Az E101 sz. Utasítás kidolgozásáért és karbantartásáért a MÁV Zrt. központi erősáramú szervezetének vezetője felelős. 16. Válaszd ki a feljogosító szervezet fogalmát!

8 Az üzemeltető azon erősáramú szervezete, amely személyeket felsővezetékes villamos üzemi munka végzésére feljogosíthat. 17. Mi az érintésvédelmi földelés fogalma? Az üzemszerűen feszültség alatt nem álló, de bármilyen okból esetleg feszültség alá kerülő vezető anyagú szerkezetek és a sínhálózat közötti kapcsolat, mely lehet közvetlen fémes, vagy közvetve szikraköz (túlfeszültség levezető) közbeiktatásával kialakított földelés. 18. Az érintésvédelmi földelés: Az üzemszerűen feszültség alatt nem álló, de bármilyen okból esetleg feszültség alá kerülő vezető anyagú szerkezetek és a sínhálózat közötti kapcsolat, mely lehet közvetlen fémes, vagy közvetve szikraköz (túlfeszültség levezető) közbeiktatásával kialakított földelés. 19. A feljogosított személy, az a személy.. Aki a felsővezetékes villamos üzemi munka végzésére helyhez, időhöz és feladatkörhöz kötött írásos feljogosítással, ezáltal hatáskörrel és felelősséggel rendelkezik. Feljogosítást csak az E.101. és az E.102. számú Utasításokból eredményesen és kimutathatóan vizsgázott személyek kaphatnak. 20. Mi a feljogosított személy fogalma? Olyan személy, aki a felsővezetékes villamos üzemi munka végzésére helyhez, időhöz és feladatkörhöz kötött írásos feljogosítással, ezáltal hatáskörrel és felelősséggel rendelkezik. Feljogosítást csak az E.101. és az E.102. számú Utasításokból eredményesen és kimutathatóan vizsgázott személyek kaphatnak. 21. Mi a Felsővezeték biztonsági övezetének helyes definíciója? A felsővezetéki berendezések üzemszerűen feszültség alatt álló részeinek a talajra eső vetületétől mért távolság, amely az állomás területén kívül 5 méteren belül, állomáson 10 méteren belül eső terület. 22. Mi a Felsővezetékes szakszolgálat fogalma? A feljogosító szervezet által megbízott szervezet, amely a felsővezetéki berendezések körülhatárolt részén felsővezetékes villamos üzemi munkát végez. 23. Feljogosított személy: Az a személy, aki a felsővezetékes villamos üzemi munka végzésére helyhez, időhöz és feladatkörhöz kötött írásos feljogosítással, ezáltal hatáskörrel és felelősséggel rendelkezik. Feljogosítást csak az E.101. és az E.102. számú Utasításokból eredményesen és kimutathatóan vizsgázott személyek kaphatnak. 24. A felsővezeték biztonsági övezetét milyen távolságban határozzuk meg? Párosítsd az összetartozókat! 5 méter/10 méter; állomás területén kívül/állomáson 25. Mi a felsővezeték biztonsági övezetének fogalma?

9 A felsővezetéki berendezések üzemszerűen feszültség alatt álló részeinek a talajra eső vetületétől mért állomás területén kívül 5 méteren belül, állomáson 10 méteren belül eső terület. 26. "Mi jellemzi a felsővezetékes szakközeg személyét? Jelöld meg az összes helyes választ!" Feljogosítás alapján, a munkát végzők villamos szempontú biztonságos munkakörülményeinek kialakításával foglalkozik. Szakfelügyeleti tevékenységet lát el a felsővezetéki berendezések állapotának megóvásával kapcsolatban. Az üzemeltető területi erősáramú szervezetének létszámába tartozó személy. 27. Mi a felsővezetékes szakközeg fogalma? Feljogosítás alapján, a munkát végzők villamos szempontú biztonságos munkakörülményeinek kialakításával és a munka során a felsővezetéki berendezések állapotának megóvásával kapcsolatos szakfelügyeleti tevékenységet ellátó, az üzemeltető területi erősáramú szervezetének létszámába tartozó személy. 28. Mi a felsővezetékes szakszolgálat fogalma? A feljogosító szervezet által megbízott szervezet, amely a felsővezetéki berendezések körülhatárolt részén felsővezetékes villamos üzemi munkát végez. 29. Mi a Felsővezetékes személyzet fogalma? Az üzemeltető erősáramú központi/területi szervezetének azon munkavállalói, akik feljogosítás alapján felsővezetékes villamos üzemi munkát végeznek. 30. Mi a Felsővezetékes villamos üzemi munka fogalma? A felsővezetéki berendezések üzemeltetési tevékenység keretében végzett felügyelete, ellenőrzése, vizsgálata, kezelése, bővítése, átalakítása, bontása, karbantartása, üzemzavar-elhárítása, illetve az ezekkel összefüggésben álló teendők. 31. Mi a felsővezetékes villamos üzemi munka fogalma? A felsővezetéki berendezések üzemeltetési tevékenység keretében végzett felügyelete, ellenőrzése, vizsgálata, kezelése, bővítése, átalakítása, bontása, karbantartása, üzemzavar-elhárítása, illetve az ezekkel összefüggésben álló teendők. 32. Mi a feszültség alá helyezés fogalma? Az a folyamat, melynek eredményeképpen a villamos berendezés feszültségmentes állapota megszűnik és üzemszerűen feszültség alatt lévő állapotba kerül. 33. Mi a feszültség alatt álló berendezés fogalma? Feszültség alatt állónak kell tekinteni a villamos felsővezetéki berendezések üzemszerűen feszültség alatt álló részeit, ha a feszültségmentes állapot összes feltétele egyidejűleg nincs teljesítve.

10 34. Mi a feszültségmentesítés fogalma? Az a meghatározott sorrendben végrehajtott, több műveletből álló munkafolyamat, amelynek során a feszültségmentesítendő villamos berendezés vagy berendezésrész feszültség alatti állapotból feszültségmentes állapotba kerül. 35. Minek a leírása a következő rész? A berendezést kikapcsolták, és minden lehetséges tápláló forrásról leválasztották. A visszakapcsolás ellen biztosították (letiltották és meggátolták). Az üzemszerűen feszültség alatt álló részeket kikapcsolás és leválasztás után földelték. Ez egyúttal a rendszer rövidre zárását is jelenti. A feszültségmentes rész határait az érdekeltek tudomására hozták. Ez a feszültségmentesítés folyamata. 36. Mikor van a felsővezetéki berendezés feszültségmentes állapotban? A berendezést kikapcsolták, és minden lehetséges tápláló forrásról leválasztották. A visszakapcsolás ellen biztosították (letiltották és meggátolták). Az üzemszerűen feszültség alatt álló részeket kikapcsolás és leválasztás után földelték. Ez egyúttal a rendszer rövidre zárását is jelenti. A feszültségmentes rész határait az érdekeltek tudomására hozták. 37. "Mikor beszélünk feszültségmentes állapotról? Jelöld a helyes választ!" Csak akkor beszélünk feszültségmentes állapotról, ha a feszültségmentesítés mind a négy lépését a meghatározott sorrendben elvégeztük. 38. Mikor tekintjük feszültségmentesnek a felsővezetéki berendezés? A berendezést kikapcsolták, és minden lehetséges tápláló forrásról leválasztották. A visszakapcsolás ellen biztosították (letiltották és meggátolták). Az üzemszerűen feszültség alatt álló részeket kikapcsolás és leválasztás után földelték. Ez egyúttal a rendszer rövidre zárását is jelenti. A feszültségmentes rész határait az érdekeltek tudomására hozták. 39. Mit nevezünk fix munkahelyi földelésnek? A rögzített fémes kapcsolat beépítésével létrehozott munkahelyi földelés. 40. Mit nevezünk gépi földelésnek? Gépi földelő berendezéssel, illetve az erre a célra kialakított, telepített berendezéssel létrehozott munkahelyi földelés. 41. Mi az ideiglenes munkahelyi földelés fogalma? A földelőrúddal (földelőrudakkal) végrehajtott munkahelyi földelés. 42. Mit nevezünk leválasztásnak? Valamely villamos eszköz vagy áramkör teljes körű lekapcsolása más villamos eszközökről vagy áramkörökről, ezzel létrehozva egy olyan fizikai elkülönülést, amely ellenáll az eszköz vagy áramkör és más áramkörök közötti várható feszültségkülönbségeknek. 43. Hány méter a megközelítési távolság általános mértéke? 2 méter

11 44. A szomszédos vágányon közlekedő villamos mozdonyok áramszedőinek félszélességét hogyan kell figyelembe venni? A megközelítési távolságot a szomszédos vágánytengelytől mért 3,2 méterrel kell számolni. 45. A fizikai védelemmel ellátott berendezés estén mekkora megközelítési távolságot kell tartani? A berendezés a megközelítést megakadályozó védelemig megközelíthető. 46. Mi a megközelítési távolság fogalma? Az a távolság, melynél kisebb távolságra a villamos felsővezeték üzemszerűen feszültség alatt lévő részeinek megközelítése személyek által bármilyen célból, illetve az általuk használt eszközökkel életveszélyes, megközelíteni nem szabad. 47. Mennyi a megközelítési távolság általános mértéke? 2 méter 48. Mennyi a villamos felsővezeték, üzemszerűen feszültség alatt álló szerkezeti részeinek általános megközelítési távolsága? 2 méter 49. Mennyi földelőrudat kell látni az ideiglenes munkahelyi földelésnél, állomási vágányoknál? 1 db 50. Mi a munkahelyi földelés fogalma? Olyan földelés, melyet az Utasítás hatálya alá tartozó berendezéseken végzett munkák idejére élet-, és testi épség védelme céljából létesítenek. 51. "Igaz vagy hamis a következő állítás? Az oktató személyt oktatásra az üzemeltető központi szervezete és nem a területi erősáramú szervezete jogosítja fel." Hamis 52. Melyik állítás a kakukktojás? A reteszelés engedélyezi a helytelen kapcsolási sorrendet. 53. Mi a reteszelés fogalma? Olyan fizikai vagy szoftveres műszaki megoldás, mely megakadályozza a helytelen kapcsolási sorrendet, vagy tiltás alatt lévő berendezések működtetését. 54. Mi a sínáthidaló kötés fogalma? Olyan eszköz, melyet a sínhálózat megbontása esetén az üzemi földelés folytonosságának biztosítására a sínhálózat folytonosságának helyreállításáig ideiglenesen alkalmaznak. 55. Mi a szakképzett személy fogalma? Az a személy, akinek az Utasítás hatálya alá eső villamos berendezéseken végzendő munka, illetve munkák elvégzésére képesítése van. 56. Mit nevezünk üzembe helyezésnek?

12 Azt a munkafolyamatot, amelynek során az új, vagy ideiglenesen üzemen kívül helyezett berendezés(rész) rendeltetés szerinti használatba kerül. 57. Válaszd ki az Üzemeltető fogalmát! Az üzemben tartó által megbízott üzemeltetői szervezeti egység, vagy gazdasági társaság, amely az üzemi berendezéseket annak tulajdonjogától függetlenül üzemelteti. 58. Ki az üzemeltető? A felsővezetéki berendezések tulajdonosa által megbízott szervezet, amely a felsővezetéki berendezéseket annak tulajdonjogától függetlenül üzemelteti. 59. "Igaz vagy hamis a következő állítás? Az üzemen kívül helyezés azt jelenti, hogy a felsővezetéki berendezés véglegesen kikerül a rendeltetésszerű használatból." Hamis 60. Mi az üzemi földelés fogalma? A villamos mozdonyok (vontatójárművek), továbbá a felsővezetékről táplált egyéb fogyasztók (pl. segédüzemi transzformátor, szerelvény előfűtő-hűtő berendezés) visszatérő üzemi és zárlati áramát továbbító vezetők 61. Mit nevezünk üzemi munkának? A villamosított vasútvonalakon a vasútüzem működtetése érdekében végzett tevékenység. 62. Mi az Üzemi személyzet fogalma? Azon személyek, akik villamosított vasútvonalakon rendszeresen vagy ideiglenesen üzemi munkát végeznek. 63. Kik tartoznak az üzemi személyzet közé? Akik villamosított vasútvonalakon rendszeresen vagy ideiglenesen üzemi munkát végeznek. 64. "Hogyan kell értelmezni a """"Vasúti rakszelvényen túlérő rakomány"""" (villamos üzemi szempontból) fogalmát? Jelöld a helyes válasz! "Minden esetben a feszültség alatt álló felsővezetéki berendezés irányába kell értelmezni a rakszelvényen túlérő rakományt. 65. Mi a vasúti rakszelvényen túlérő rakomány fogalma villamos üzemi szempontból? A feszültség alatt álló felsővezetéki berendezés irányában rakszelvényen túlérő rakomány. 66. Mire alkalmas a villamos berendezés? Jelöld az összes helyes választ! Villamos energia fejlesztésére/ villamos energia átalakítására/villamos energia szállítására 67. Mi a villamos berendezés fogalma? A villamos energia fejlesztésére, átalakítására, szállítására és felhasználására alkalmas készülékekből, gépekből, szerelési anyagokból összeépített eszköz, vagy létesítmény.

13 68. Mi a villamos mozdony (vontatójármű) fogalma? Önjáró, villamos energiával meghajtott vasúti jármű, amely a működéséhez szükséges villamos energiát áramszedőjén keresztül vételezi. 69. Mi a villamos szolgálati hely fogalma az E sz. utasítás szempontjából? Ahol villamos üzemi rendelkezések adása, vagy vétele történik, illetve ezzel kapcsolatos tevékenységeket végeznek, vagy végezhetnek. 70. Mi a villamos üzemirányítás fogalma? Az üzemeltető azon tevékenysége, melynek során a hatáskörébe utalt villamos üzemirányítási szakasz felett villamos üzemi szempontból rendelkezik, és kapcsolatot tart a tevékenységéhez kapcsolódó szakterületekkel. 71. Mi a villamos üzemirányító fogalma? A villamos üzemirányítás feladatát ellátó, szakképzett és feljogosított személy. 72. A villamos üzemirányító... A villamos üzemirányítás feladatát ellátó, szakképzett és feljogosított személy. 73. Milyen eljárásokkal valósítható meg a visszakapcsolás meggátlása? "bénítással, a motoros működtető berendezés leválasztásával a villamos hálózatról, reteszeléssel, az üzemmódválasztó kapcsoló megfelelő pozícióba állításával, lakatolással, őrzéssel" 74. Mi a visszakapcsolás meggátolása kifejezés fogalma? Azon intézkedések, melynek következtében egy kikapcsolt berendezés szándékos, vagy véletlen visszakapcsolása lehetetlenné válik. 75. A visszakapcsolás meggátlása hogyan nem valósítható meg: speciális áramköri kialakítással 76. Mi a vontatási telep? Olyan szolgálati helyek gyűjtő elnevezése, ahol mozdonyok fenntartását, üzemeltetését valamint a mozdonyszemélyzet le- és feljelentkezését végzik. 77. Kik végezhetnek önállóan munkát villamosított vasútvonalon? Akik az E 101 sz. Utasításból eredményesen és kimutathatóan vizsgát tettek. 78. Hogyan lehet villamosított vasútvonalon munkát végezni az Utasítás szerint? Villamosított vasútvonalon munkát végezni, csak az F.2. sz. Forgalmi Utasításban szabályozott módon lehet. 79. Melyik meghatározás nem tartozik a magatartási szabályok közé? Feljogosított személyzet felsővezetékes villamos üzemi munkát minden esetben csak szakfelügyelet mellet végezhet. 80. Jelöld azt a hibás állítást, amely a helyes magatartási szabályokra nem vontakozik! A villamos felsővezetéki berendezésen, illetve annak üzemvitelével kapcsolatban mindenki csak azt a tevékenységet végezheti, amire állami szakképzettséggel rendelkezik. 81. Milyen veszélyei vannak a felsővezetéki berendezésnek?

14 25 kv -ból adódó áramütés veszélye. 82. A felsővezetéki berendezés veszélyessége témakörben melyik a hamis állítás? A sínhálózat, valamint az üzemi és érintésvédelmi földelések folyamatosan 25 kv-os feszültség alatt állnak, ezért veszélyt hordoznak magukban. 83. Milyen veszélyeket rejt a felsővezeték? Jelöld az összes helyes megoldást! Áramütés veszélye / A felsővezetékben tárolt mechanikai energia veszélye. / Fémből készült tárgyak feszültsége környezetükhöz képest a villamos távhatás következtében megemelkedhet. 84. Mikor szabad az üzemi földeléseket megbontani? Jelöld az összes helyes megoldást! Ha a megszakítás helyét előzetesen megfelelően áthidalták. / Az érintett és a mögöttes felsővezetéki tápszakasz feszültségmentesítésével a sínhálózaton keresztül folyó áram kialakulásának lehetőségét kizárták. 85. Sínszálak, illetve a csatlakozó vezetékek folytonosságát mikor szabad megszakítani? Jelöld az összes helyes megoldást! Ha a megszakítás helyét előzetesen megfelelően áthidalták. / Az érintett és a mögöttes felsővezetéki tápszakasz feszültségmentesítésével a sínhálózaton keresztül folyó áram kialakulásának lehetőségét kizárták. 86. Síntörés esetén a hevederezési munkát mikor lehet megkezdeni? Jelöld az összes helyes megoldást! Ha a megszakítás helyét előzetesen megfelelően áthidalták. / Az érintett és a mögöttes felsővezetéki tápszakasz feszültségmentesítésével a sínhálózaton keresztül folyó áram kialakulásának lehetőségét kizárták. 87. Hogyan hívják a felsővezetéki oszlopokat a vágányhálózattal összekötő földelést? Érintésvédelmi földelés 88. Mit szabad az alábbiak közül a felsővezetéki oszlopon, illetve annak közvetlen közelében elhelyezni? Jelöld az összes helyes megoldást! Jelzőtáblát 89. A felsővezetéki oszlopok mekkora körzetét kell szabadon hagyni? 1 méter 90. Hány méter a megközelítési távolság általános mértéke? 2 méter 91. Mekkora a megközelítési távolság a felsővezetékes személyzet részére? 1,5 méter 92. Milyen feltételeknek kell teljesülni, hogy megközelítési távolságon belül munkavégzés történhessen? Jelöld az összes helyes megoldást! Az érintett felsővezetéki berendezés feszültségmentesítése. / Szakközeg jelenlétében. / Munkaengedély birtokában. 93. Ki adhat ki munkaengedélyt? Felsővezetékes szakközeg

15 94. Mennyire közelítheti meg a munkagép a feszültségmentesített felsővezetéki berendezést? 1 méter 95. "Feszültségmentesítéssel járó munkák esetén szabad-e az írásbeli munkaengedély átvétele előtt megkezdeni a munkát? Jelöld a helyes választ!" A szakközeg megérkezése és az írásbeli munkaengedély átvétele előtt a munkát megkezdeni tilos! 96. Mit kell tenni a munka befejezése után a felsővezetékes szakközegnek? Tedd a megfelelő sorrendbe a lépéseket! A kiadott munkaengedélyt visszavonja, és azon írásbeli nyilatkozatot kér a megbízott munkavezetőtől, hogy a munkát végzők a munkát befejezték. / Ellenőrzi, hogy a feszültség alá helyezésnek a munkaterületen nincs-e élet- és vagyonbiztonságot, vagy a villamos üzem zavartalanságát veszélyeztető akadálya. / Kezdeményezi a villamos üzemirányítónál a feszültség alá helyezést és végrehajtja a rendelkezéseit. 97. "Fejezd be a mondatot, jelöld a helyes választ! Feszültségmentesített felsővezetéki berendezés közelében munkagéppel csak úgy szabad munkát végezni, hogy a munkagép részei a feszültségmentesített felsővezetéki berendezéseket... " 1 méternél jobban ne közelítsék meg. 98. A megközelítési távolság szempontjából valamennyi üzemszerűen feszültség alatt álló pontot vizsgálni kell. Melyik távolság az irányadó? Legkisebb 99. Mi az a tárgy az alábbi felsorolásból, amivel 2 méternél közelebbi távolságra is megközelíthető a villamos berendezés üzemszerűen feszültség alatt álló része, előzetes feszültségmentesítés nélkül? Földelőrúd 100. A munkaterület bármely pontjáról 1 db felhelyezett ideiglenes munkahelyi földelésnek (földelőrúd) látszania kell! Válassza ki a helyes terület meghatározást! Áramkörönként 101. Ki látja el a felsővezetéki hálózat felett a villamos üzemirányítást? A felsővezetéki hálózat feletti villamos üzemirányítás feladatát a villamos üzemirányító látja el Kit utasíthat a villamos üzemirányító a kapcsolási művelet végrehajtására? A villamos üzemirányító utasítja a jogosult személyzetet a kapcsolási műveletek végrehajtására Lehet-e a felsővezeték alatt álló járművek tetején munkát végezni? Igen, ha a felsővezetéki berendezést 2 méternél jobban nem közelítik meg.

16 104. A rakodógép mennyire közelítheti meg a raktári vágány szabályosan feszültségmentesített felsővezetékét? 1 méterre 105. Mit kell megfigyelnie az üzemi személyzetnek? Az állomásra érkező, induló és áthaladó vonatokat 106. Melyik megoldás a helyes a gallyazás, fakivágás esetében? A vasúti felsővezetéki berendezés közelében a gallyazás, fakivágás során a nyiladék szélességének a vezeték nyomvonalától mindkét irányban felsővezeték esetén legalább... méternek kell lennie." 7,5-7, Kinek a feladata a vasúti felsővezetéki berendezés megközelítési távolságán belül lévő, vagy oda benyúló fák és bokrok gallyazása felsővezetékes üzemzavar esetén? A felsővezeték üzemeltetőjének feladata 108. Ki határozza meg a fémes összeköttetést biztosító földeléseknek a rakományra eső csatlakozási helyét? A feladó 109. Ki jogosult a Rakodási engedély kiadására? Rakodási engedély kiadására az Állomási Végrehajtási Utasítás"- ban erre kijelölt, felhatalmazott munkavállaló jogosult Hány példányban kell a Rakodási engedélyt kiállítani? 2, mert az eredetit a rakodó félnek kell átadni Kinek a kötelezettsége a rakomány vizsgálatra vonatkozó szabályok betartása? A vonatot közlekedtető vállalkozó vasúti társaságé 112. Mikor szabad felmenni a villamosított vonalon és azok villamos szolgálati helyein a vasúti járművek vagy rakományaik tetejére? Minden helyes megoldást jelölj meg! Csak a felsővezetéki berendezés feszültségmentesítése után, amennyiben az a megközelítési távolságnál kisebb távolságra megközelíti a felsővezetéket./ Rakodási engedély, vagy szakfelügyelet jelenlétében és munkaengedély birtokában. / Határállomásokon kiadott 2 nyelvű engedély birtokában Miért fontos a nyitott kocsikban szállított rakomány ellenőrzése? Jelöld az összes helyes választ! Azért, hogy a feladó által végzett helytelen rakodás következtében a rakodási szelvény túllépése, vagy rakománycsuszamlás miatt a szállítmányt, igazítás, vagy átrakás végett útközben ne kelljen feltartóztatni. / Azért, mert ezáltal biztosítható a villamos berendezések épsége, üzembiztonságának védelme és a rakományok kigyulladásának megelőzése Van-e különbség az új "Rakódási engedély" nyomtatvány és a régi között?

17 Az új "Rakódási engedély" nyomtatvány tartalmazza a régi "Nyilatkozat"-ot is Igaz vagy hamis a következő állítás? A Rakodási engedély számát a kiadás helyszínén lévő villamos üzemi naplóba csak annak kiadása esetében kell bejegyezni. Hamis 116. Igaz vagy hamis a következő állítás? A közúti magas rakományok villamosított vasútvonalon való áthaladásának feltételeit a pályavasút területileg illetékes szervezete határozza meg. Igaz 117. Kit kell az áthaladási engedélyben foglaltakról a tervezett áthaladás előtt tájékoztatni? Jelöld a helyes válaszokat! A villamos üzemirányítót 24 órával korábban. / A felsővezetékes szakszolgálatot 8 munkanappal korábban A vasúti rakszelvényen túlérő küldemények biztonságos szállítása érdekében, milyen adatot kell nyilvántartani a központi erősáramú szervezet által meghatározott formában? Az 5500 mm alatti munkavezeték magasságokat szelvény- és vágányszám szerint, mérés alapján Igaz, vagy hamis a következő állítás? A felsővezetéki berendezés üzemben tartásához biztosítani kell az üzemeltetési (üzemirányítási, felügyeleti, karbantartási- és üzemzavar elhárítási) tevékenység feltételeit. Igaz 120. Mely értekezési lehetőségeket kell biztosítani villamos szolgálati helyeken az üzemeltetésben elfoglalt szerepétől függően? Jelöld a hibás megoldást! Pályatelefon 121. Üzembe helyezés előtt a villamos szolgálati helyre a feszültségmentesítés végrehajtásához minimum hány földelőrudat kell kihelyezni? Jelöld a helyes választ! Áramkörönként 2 db + raktári áramkörönként 1 db Folytasd a megkezdett állítást! Jelöld a helyes befejezést! A földelőrudak számát befolyásolja az adott villamos szolgálati hely felsővezetéki hálózatának nagysága, áramköreinek száma, " ezért minden egyes esetben a szükséges földelőrudak számát az illetékes üzemeltető területi erősáramú szervezettel egyeztetve kell meghatározni Hogyan és hol kell tárolni a jelzőket és a földelőrudakat? Jelöld az összes helyes választ! A kapcsolókertnél elhelyezett tároló állványon kell tárolni / a villamos szolgálati helyen hozzáférhető módon kell tárolni Hogyan közlekedhetnek a villamos vontató járművek a feszültségmentesített felsővezeték alatt?

18 Leeresztett áramszedővel 125. Hogyan közlekedhet villamos mozdony (vontatójármű) feszültségmentes szakaszon? Csak leeresztett áramszedővel közlekedhet és ott csak leeresztett áramszedővel tartózkodhat Kit kell értesíteni a villamos felsővezetéken és/vagy a mozdony (vontatójármű) tetőberendezésein sérülés, vagy rendellenesség észlelésekor? Az illetékes vonalirányítót és a villamos üzemirányítót 127. Igaz vagy hamis az alábbi állítás? Zivataros, villámlásos időben a szükséges korlátozások (sebességcsökkentés, leeresztett áramszedővel történő közlekedtetés, villamos vontatás ideiglenes felfüggesztése) bevezetéséről és annak mértékéről az illetékes üzemeltető területi erősáramú szervezet rendelkezik. A villamos üzemirányító az illetékes forgalmi üzemirányítón keresztül köteles a szükséges intézkedéseket megtenni. Igaz 128. Melyek a szükséges korlátozások, melyek bevezetéséről az illetékes üzemeltető területi erősáramú szervezet rendelkezik? Jelöld az összes helyes megoldást" villamosvontatás ideiglenes felfüggesztése /sebességcsökkentés 129. Zivataros, villámlásos időben a villamos felsővezeték milyen távolságán belül kell felfüggeszteni a végzett tevékenységeket vagy elhalasztani a munkák megkezdését? Megközelítési 130. Zivataros, villámlásos időben a villamos felsővezeték megközelítési távolságán belül végzett tevékenységeket mikor kell felfüggeszteni vagy a munkák megkezdését elhalasztani? Ha a villámok keletkezése, illetve az azokat kísérő dörgések kezdete között 20 másodpercnél rövidebb idő telik el, azaz a vihar frontja 7 kilométernél közelebb van Fel kell-e függeszteni a zivataros, villámlásos időben a villamos felsővezeték megközelítési távolságán belül végzett tevékenységeket? Igen, a légköri túlfeszültségek okozta veszély miatt fel kell függeszteni Tűz esetén mekkora körzetben kell feszültségmentesíteni a felsővezetéket a tűzoltáshoz? 20 méter 133. Hogyan kell a tűzoltóknak a tűzoltást engedélyezni? Rakodási engedély vagy munkaengedély kiadásával 134. Mit kell tenni felsővezetéki berendezés közelében keletkezett tűz esetében? Felsővezetéket feszültségmentesíteni 135. Kit nem köteles értesíteni az üzemi személyzet a keletkezett tűzről?

19 Üzemi személyzet munkavezetőjét 136. Melyek a legfontosabb feladatok tűz észlelésekor? Valamennyi helyes választ jelöld meg! Élet- és balesetveszély elhárítása / feszültségmentesítés 137. Nyílt vonalon, amennyiben a tűzeset felfedezője nem jogosult a feszültségmentesítés elvégzésére, kit köteles értesíteni? Legközelebbi állomás forgalmi szolgálattevőjét 138. Nyílt vonalon, amennyiben a tűzeset felfedezője jogosult a feszültségmentesítés elvégzésére, de az ehhez a szükséges eszközök nem állnak a rendelkezésére, kit nem köteles értesíteni? Pályavasúti diszpécsert 139. Az égő járműtől, illetve a tűztől hány méteres körzeten belül kell feszültségmentesíteni minden üzemszerűen feszültség alatt álló felsővezetéki berendezést? 20 m 140. Igaz-e a következő állítás? Bármilyen szándékos rongálás, baleset, vagy a villamos üzemet csak közvetve érintő rendkívüli esemény esetén, azt a villamos üzemirányítóval haladéktalanul közölni kell. Igaz 141. Kivel kell közölni, ha a villamos berendezéseket rongáló, azok műszaki állapotát veszélyeztető rendkívüli esemény történt? Villamos üzemirányítóval 142. Melyek az értesítés legfontosabb elemei? Valamennyi helyes választ jelöld meg! Rongálás pontos helye / az okozott kár vasútüzemre gyakorolt mértéke 143. Ki kell értesíteni az érintésvédelmi és üzemi földelések bármilyen hibája, sérülése esetén? Jelöld a helyes választ! Villamos üzemirányító 144. Melyik meghatározás nem tartozik a villamos berendezések megrongálása esetén követendő eljárás közé? Az villamos felsővezetéken észlelt rendellenességet a felfedező kötelesek haladéktalanul jelenteni, majd a helyreállítást végzettségétől függően megkezdeni Igaz-e a következő állítás? A vontatójárművek vezetőinek az egyéb figyelési kötelezettségük teljesítése mellett, a felsővezetéket is meg kell figyelniük. Igen 146. Igaz-e a következő állítás? A felsővezetékes szakközegnek nem kell minden olyan balesethez kivonulni, ahol járműsiklás történt, függetlenül attól, hogy a járművet milyen eszközzel emelik be. Ki kell vonulni, ha a baleseti helyreállító egység vezetője kéri

20 147. Mely rendellenességek esetén kell értesíteni az illetékes vonalirányítót és a villamos üzemirányítót? Jelöld a helyes választ! Ha a villamos felsővezetéken és/vagy a mozdony (vontatójármű) tetőberendezésein sérülés vagy rendellenesség mutatkozik Döntsd el, igaz vagy hamis a következő állítás! Ha a belógó vezeték, vagy alkatrész a vonathoz ér, a vonat elhagyását - feszültségmentesítés előtt - csak közvetlen életveszély esetén szabad megengedni. Igaz 149. Találd meg a helyes állítást! Mit kell tenni az állomás területén az állomási- és vonatszemélyzet, nyílt pályán a vonat személyzetének, amennyiben a megsérült felsővezetéki berendezés a személyszállító vonat járműveinek tetősíkjánál alacsonyabbra kerül: Köteles tájékoztatni az utasokat az áramütés veszélyéről Melyik oldalon kell elhagyniuk az utasoknak a vonatot belógó vezeték esetén? Válaszd ki a helyes választ! A belógó vezetékkel, vagy alkatrésszel ellentétes pályaoldalon 151. Melyik meghatározás hamis az utasvédelem témában? 152. Fel kell hívni az utasok figyelmét, hogy a lépésfeszültség kialakulásának veszélyére 153. Mikor kell az utasvédelmi tevékenységet megkezdeni? Amennyiben a megsérült felsővezetéki berendezés a személyszállító vonat járműveinek tetősíkjánál alacsonyabbra kerül Melyek az elsősegély nyújtási teendők, villamos baleseteknél? A felsővezetéki berendezés feszültségmentesítése és a sérült eltávolítása a megközelítési távolságon kívülre Mikor kezdhető meg a megközelítési távolságon belül levő sérült részére az elsősegélynyújtás? A felsővezetéki berendezés feszültségmentesítése és a sérült a megközelítési távolságon kívülre történő eltávolítása után 156. Az E sz. Utasítás szerint mit kell tenni a villamos beleseteknél a sérülttel? Legrövidebb időn belül ki kell szabadítani veszélyes helyzetéből 157. Igaz-e a következő állítás? Ha a balesetet szenvedett az üzemszerűen feszültség alatt álló berendezéstől megközelítési távolságon belül tartózkodik, az elsősegélynyújtást azonnal meg lehet kezdeni. Hamis 158. Válassza ki a mondat helyes befejezését! Ha a balesetet szenvedett az üzemszerűen feszültség alatt álló berendezéssel még érintkezik akkor az első teendő a felsővezetéki berendezés feszültségmentesítése és a sérült eltávolítása a megközelítési távolságon kívülre.

21 159. Kinek kell a villamosított vasútvonalakon alapvizsgával rendelkeznie? Válaszd ki a helyes megoldást! Üzemi és a feljogosított személyzet minden tagjának 160. Helyes-e a következő megállapítás? Villamosított vasútvonalakon munkát végző idegen személyzet valamennyi tagjának a munka megkezdése előtt az E 101 sz. Utasítás tartalmából kimutatható oktatással kell rendelkeznie. Igaz 161. Válassza ki az alábbi állítások közül az E sz. Utasítás szerinti igaz meghatározást! Villamosított vasútvonalakon az üzemi és a feljogosított személyzet minden tagjának jelen utasításból tett alapvizsgával kell rendelkeznie. Részükre évente időszakos oktatást kell tartani Válassza ki az alábbi állítások közül az E sz. Utasítás szerinti igaz meghatározást! Villamosított vasútvonalakon munkát végző idegen személyzet munkavezetőjének a munka megkezdése előtt jelen Utasítás tartalmából kimutatható oktatással kell rendelkeznie. I. Melléklet 163. Jelöld a helyes választ! Kinek kell gondoskodni a tájékozató táblák kijelöléséről, karbantartásáról? Üzemeltető 164. Döntsd el, igaz-e következő állítás? Azokon a rakodóhelyeken, ahol felsővezeték, megkerülő, vagy tápvezeték húzódik, minden irányból jól olvasható, figyelmeztető feliratot kell tartós rögzítéssel elhelyezni! Igaz 165. Hol kell minden irányból jól olvasható, figyelmeztető feliratot tartós rögzítéssel elhelyezni? Azokon a rakodóhelyeken, ahol felsővezeték, megkerülő, vagy tápvezeték húzódik. II. Melléklet 166. Melyik meghatározás nem tartozik a mozdonyszemélyzet együttműködési kötelezettség rendelkezései közé? A forgalmi üzemirányító köteles a villamos mozdony személyzetének rendelkezéseit végrehajtani, és képessége szerint közreműködni a villamos üzemet veszélyeztető körülmények megszüntetésében.

22 167. Melyik meghatározás nem tartozik az együttműködési kötelezettség rendelkezései közé? A mozdonyszemélyzet köteles a sérült áramszedők lekötéséről gondoskodni Mit köteles a mozdonyszemélyzet a forgalmi vonalirányítón keresztül a villamos üzemirányító tudomására hozni? A villamos üzem veszélyeztetésével összefüggő információt Válaszd ki a helyes megoldásokat! Melyek azok a járművek, melyekre, ha villamosított vonalon közlekednek, el kell helyezni a Nagyfeszültségre figyelmeztető jelet? Mozdonyok / munkagépek 170. Mi a mozdonyszemélyzet teendője, ha űrszelvénybe lógó felsővezetéki berendezést észlel? Az áramszedő(ke)t le kell engedni, és azonnal meg kell állni 171. Mi a mozdonyszemélyzet teendője menet közben bekövetkezett áramszedő sérülés esetén? Meg kell állni és az illetékes forgalmi vonalirányítónak jelenteni kell A mozdonyszemélyzet áramszedő sérülés vagy hiba esetén, az eseményről köteles jelentést tenni a villamos üzemirányítónak. Válaszd ki, mit kell tartalmaznia a jelentésnek a felsorolt lehetőségek közül! Az esemény helyét 173. Igaz-e a következő állítás? Felsővezeték veszélyeztetés esetén továbbhaladni TILOS! Igaz 174. Válaszd ki a helyes választ! Milyen esetben lehet haladás közben egy villamos mozdonyon (vontatójárművön) egy időben csak több áramszedő felengedve? Jeges 175. Válaszd ki a helyes választ! Meg kell-e állni, ha rendellenes vezetékmozgás észlelése esetén további vezetékrongálást lehet megelőzni? Igen 176. Válaszd ki a helyes választ! Összekapcsolt villamos mozdonyok esetén mely áramszedők nem lehetnek felengedve, haladás közben? Egymáshoz közelebbi 177. Kinek a feladata a villamos mozdony tetőberendezésének földelése? Válaszd ki a helyes választ! Mozdonyvezető III. Melléklet 178. Melyik meghatározás hamis a villamos mozdonyok közlekedése vontatási telep vágányain témában?

23 Vontatási telep villamosított vágányaira felengedett áramszedővel be- vagy onnan kijárni csak akkor szabad, ha az adott vágány felsővezetéke feszültségmentes Döntsd el, mikor szabad a Vontatási telep villamosított vágányaira felengedett áramszedővel be-, vagy onnan kijárni? Ha az adott vágány felsővezetéke feszültség alatt áll 180. Igaz-e a következő állítás? Villamos mozdonnyal csak úgy szabad a javító vágányon megállni, hogy az áramszedők a semleges, ill. védett szakasz szakaszszigetelőit ne hidalják át. Igaz 181. Mit kell kihelyezni vontatási telepen a feljogosított személyek számára a kijelölt helyen? Válaszd ki a helyes megoldást! Felsővezetéki kapcsolási rajz 182. Vontatási telep vágányainak feszültségmentesítését és a munkaengedély kiadását ki végezheti el? Szakközeg, vagy feljogosított személy végezheti el Válaszd ki a helyes választ! Mikor szabad megközelíteni a vontatási telep vágányainak felsővezetékét, illetve a mozdony ezzel összeköttetésben álló részeit? Ha a feszültségmentesítés megtörtént, és a munkaengedély átadásra került 184. Kit kell tájékoztatni a vontatási telep vágányai villamos üzemének rendellenességeiről? Jelöld a helyes választ! Villamos üzemirányítót Függelékek 185. Mit szimbolizál az alábbi meghatározású tábla: "álló téglalap alakú, fekete szegélyű sárga táblán villámot ábrázoló fekete nyíl""?" Nagyfeszültségre figyelmeztető jel 186. Hol kell elhelyezni azokat a figyelmeztető jelzőket, melyek csak a villamos mozdonyokra vonatkoznak a fázishatároknál? Általában a felsővezetéki oszlopokra, hosszláncokra, tartószerkezetekre, iránysodronyokra Melyik jelző jelzése az "Áramszedőt le!" jelzés? Leeresztett áramszedővel bejárandó pályaszakasz eleje jelző 188. Melyik leírás igaz a Leeresztett áramszedővel bejárandó pályaszakasz vége jelzőre? Csúcsára állított, fehér szegélyű, négyszögletes, kék színű tárcsán függőleges fehér sáv. A jelző 30 m-re van attól a helytől, ahonnan felengedett áramszedővel lehet közlekedni.

24 189. Melyik leírás igaz a kikapcsolt főmegszakítóval bejárandó pályaszakasz eleje jelzőre? Csúcsára állított, fehér szegélyű, négyszögletes, kék színű tárcsán fehér U betű, amelynek szárai az alaptól elválnak Melyik jelző jelzése a " Főmegszakítót be!" jelzés? Kikapcsolt főmegszakítóval bejárandó pályaszakasz vége jelző 191. Melyik leírás igaz a Fázishatár jelzőre? Jelzése: Főmegszakítót ki! 192. Melyik jelző jelzése a " Villamos mozdony állj!" jelzés? Üzemben lévő villamos mozdonyokkal nem járható pályaszakasz eleje jelző 193. Melyik leírás igaz a Figyelmeztető jelzőre? Jelzése: Figyelem! 194. Melyik állítás igaz a nagyfeszültségre figyelmeztető tábla jelzőre vonatkozóan? Téglalap alakú, fekete szegélyű, sárga tábla. Fekete villámjel és "Nagyfeszültség! A jelzőn munkát végezni csak feszültségmentesítés után szabad!" felírat.

Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont

Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont Térségi pályahálózat Általános forgalmi Infrastruktúra (Jelzési, Forgalmi és Gépészeti Utasítás a Balatonfenyves Gazdasági Vasút és kapcsolódó

Részletesebben

Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont

Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont Országos közforgalmú, térségi és saját célú pályahálózat Egyszerűsített forgalmi (távközlő erősáramú-, biztosítóberendezés és pálya szakszolgálat)

Részletesebben

E.101. sz. ÁLTALÁNOS UTASÍTÁS A NORMÁL NYOMTÁVÚ VILLAMOSÍTOTT VASÚTVONALAK ÜZEMÉRE

E.101. sz. ÁLTALÁNOS UTASÍTÁS A NORMÁL NYOMTÁVÚ VILLAMOSÍTOTT VASÚTVONALAK ÜZEMÉRE MÁV Magyar Államvasutak Zártkörűen Működő Részvénytársaság E.101. sz. ÁLTALÁNOS UTASÍTÁS A NORMÁL NYOMTÁVÚ VILLAMOSÍTOTT VASÚTVONALAK ÜZEMÉRE Hatálybalépés időpontja: év hó..nap JÓVÁHAGYTA A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI

Részletesebben

Eltérések a hatályos és a év január hó 1. napján tervezett hatályba lépő E. 101 Általános Utasítás a normál nyomtávú villamosított vasútvonalak

Eltérések a hatályos és a év január hó 1. napján tervezett hatályba lépő E. 101 Általános Utasítás a normál nyomtávú villamosított vasútvonalak Eltérések a hatályos és a 2018. év január hó 1. napján tervezett hatályba lépő E. 101 Általános Utasítás a normál nyomtávú villamosított vasútvonalak üzemére között, továbbá az eltérések kérdései illetve

Részletesebben

MÁV Magyar Államvasutak Zártkörűen Működő Részvénytársaság. E.101. sz. ÁLTALÁNOS UTASÍTÁS A NORMÁL NYOMTÁVÚ VILLAMOSÍTOTT VASÚTVONALAK ÜZEMÉRE

MÁV Magyar Államvasutak Zártkörűen Működő Részvénytársaság. E.101. sz. ÁLTALÁNOS UTASÍTÁS A NORMÁL NYOMTÁVÚ VILLAMOSÍTOTT VASÚTVONALAK ÜZEMÉRE MÁV Magyar Államvasutak Zártkörűen Működő Részvénytársaság E.101. sz. ÁLTALÁNOS UTASÍTÁS A NORMÁL NYOMTÁVÚ VILLAMOSÍTOTT VASÚTVONALAK ÜZEMÉRE Hatálybalépés időpontja: 200 év.. hó nap JÓVÁHAGYTA A NEMZETI

Részletesebben

29. szám 124. évfolyam 2009. október 2. TARTALOM

29. szám 124. évfolyam 2009. október 2. TARTALOM 29. szám 124. évfolyam 2009. október 2. ÉRTESÍTÕ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÕ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG TARTALOM Utasítások 66/2009. (X. 2 MÁV Ért. 29.) VIG számú vezérigazgatói utasítás az E.101.sz. általános

Részletesebben

Villanyszerelő Villamos hálózat és alállomás üzemeltető

Villanyszerelő Villamos hálózat és alállomás üzemeltető A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MÁV Magyar Államvasutak Zártkörűen Működő Részvénytársaság. E.101 sz. ÁLTALÁNOS UTASÍTÁS A NORMÁL NYOMTÁVÚ VILLAMOSÍTOTT VASÚTVONALAK ÜZEMÉRE

MÁV Magyar Államvasutak Zártkörűen Működő Részvénytársaság. E.101 sz. ÁLTALÁNOS UTASÍTÁS A NORMÁL NYOMTÁVÚ VILLAMOSÍTOTT VASÚTVONALAK ÜZEMÉRE MÁV Magyar Államvasutak Zártkörűen Működő Részvénytársaság E.101 sz. ÁLTALÁNOS UTASÍTÁS A NORMÁL NYOMTÁVÚ VILLAMOSÍTOTT VASÚTVONALAK ÜZEMÉRE Hatálybalépés időpontja: 2009 év július hó 1 nap JÓVÁHAGYTA

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra Elővárosi vasúti pályahálózaton VASÚTI MUNKAVEZETŐ, VONALGONDOZÓ Infrastruktúra (BKV Zrt. HÉV F.2. sz.forgalmi és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont által készített

Részletesebben

E.102.sz. UTASÍTÁS A FELSŐVEZETÉKES VILLAMOS ÜZEMI MUNKA VÉGZÉSÉRE

E.102.sz. UTASÍTÁS A FELSŐVEZETÉKES VILLAMOS ÜZEMI MUNKA VÉGZÉSÉRE MÁV Magyar Államvasutak Zártkörűen Működő Részvénytársaság E.102.sz. UTASÍTÁS A FELSŐVEZETÉKES VILLAMOS ÜZEMI MUNKA VÉGZÉSÉRE Hatálybalépés időpontja: 201. év hó..nap. JÓVÁHAGYTA A MÁV ZRT VEZÉRIGAZGATÓJA

Részletesebben

MÁV Magyar Államvasutak Zártkörűen Működő Részvénytársaság. E.102 sz. UTASÍTÁS A FELSŐVEZETÉKES VILLAMOS ÜZEMI MUNKA VÉGZÉSÉRE

MÁV Magyar Államvasutak Zártkörűen Működő Részvénytársaság. E.102 sz. UTASÍTÁS A FELSŐVEZETÉKES VILLAMOS ÜZEMI MUNKA VÉGZÉSÉRE MÁV Magyar Államvasutak Zártkörűen Működő Részvénytársaság E.102 sz. UTASÍTÁS A FELSŐVEZETÉKES VILLAMOS ÜZEMI MUNKA VÉGZÉSÉRE Hatálybalépés időpontja: 200. év hó..nap. JÓVÁHAGYTA A MÁV ZRT VEZÉRIGAZGATÓJA

Részletesebben

Próbavonatokhoz kapcsolódó eljárásrend.

Próbavonatokhoz kapcsolódó eljárásrend. Próbavonatokhoz kapcsolódó eljárásrend. Vajda Zsolt Nemzetközi rendkívüli küldemények és katonai szakértő MÁV Magyar Államvasutak Zrt Forgalmi Üzemviteli Igazgatóság Üzemirányítási Központ H-1087 Budapest

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 522 12 Villamoselosztóhálózat-szerelő,

Részletesebben

Forgalom, avagy a Forgalmi üzemirányítás

Forgalom, avagy a Forgalmi üzemirányítás Forgalom, avagy a Forgalmi üzemirányítás Vasúti Erősáramú konferencia (Siófok, 2015. 11.17.) Béres Barna osztályvezető Pályavasúti Üzemeltetési Főigazgatóság Forgalmi Üzemirányítási Osztály 1 1. sok könyv

Részletesebben

Elektromos alállomás üzemeltető Villanyszerelő

Elektromos alállomás üzemeltető Villanyszerelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A MÁV Zrt. a szolgáltató pályavasút - Hogyan jobban?

A MÁV Zrt. a szolgáltató pályavasút - Hogyan jobban? XVII. Pályafenntartási Konferencia A MÁV Zrt. a szolgáltató pályavasút - Hogyan jobban? 2017. szeptember 20-22. Veszprémi László Üzemeltetési vezérigazgatóhelyettes MÁV Zrt. PIAC JOGSZABÁLY Pályavasút

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra Elővárosi vasúti pályahálózaton EGYSZERŰSÍTETT FORGALMI (távközlő-, villamos felsővezetéki-, biztosítóberendezési-, pálya szakszolgálat) Infrastruktúra (BKV Zrt. HÉV F.2. sz.forgalmi és kapcsolódó szabályozások)

Részletesebben

Vonalgondozó Budapest KTI 2013. április 10.

Vonalgondozó Budapest KTI 2013. április 10. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Vonalgondozó Budapest KTI 2013. április 10. A dolgozat beadásának ideje:... Helyes válaszok száma:... Eredmény:...

Részletesebben

Az Észak-balatoni vasútvonal korszerűsítése projekt bemutatása

Az Észak-balatoni vasútvonal korszerűsítése projekt bemutatása Megrendelő: Mérnök: Vállalkozó: ÉB 2018 KONZORCIUM NIF Nemzeti FŐBER Nemzetközi Vasútvillamosító Infrastruktúra Ingatlanfejlesztő és R-KORD Kft. Kft. Fejlesztő Zrt. Mérnöki Zrt. 8086 Felcsút, Fő utca 1106

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

A vasúti pálya felújítása, karbantartása a forgalmi szakszolgálat szemszögéből

A vasúti pálya felújítása, karbantartása a forgalmi szakszolgálat szemszögéből Üzemeltetési vezérigazgató-helyettesi szervezet Forgalmi főosztály Kiss Gábor főosztályvezető 2017. Szeptember 20. A vasúti pálya felújítása, karbantartása a forgalmi szakszolgálat szemszögéből 1 1. Menetrendszerűség

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2017. (VIII. 31.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelményei alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2017. (VIII. 31.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelményei alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2017. (VIII. 31.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelményei alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 522 05 Kisfeszültségű FAM

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra Elővárosi vasúti pályahálózaton ÁLTALÁNOS FORGALMI Infrastruktúra (BKV Zrt. HÉV F.2. sz.forgalmi és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont által készített kérdések

Részletesebben

Vontatójárművek TEB összeférhetőségi vizsgálatának tapasztalatai

Vontatójárművek TEB összeférhetőségi vizsgálatának tapasztalatai Vontatójárművek TEB összeférhetőségi vizsgálatának tapasztalatai Villamos mozdonyok vizsgálata erősáramú szempontok alapján Tóth Mihály erősáramú villamosmérnök 1 Bevezetés A vizsgálatok célja: Az energiaellátás

Részletesebben

Villamos elosztóhálózat szerelő, üzemeltető Villamos távvezeték építő, üzemeltető.

Villamos elosztóhálózat szerelő, üzemeltető Villamos távvezeték építő, üzemeltető. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A ŽSR és MÁV forgalmi szolgálattevők egymás közötti kommunikációjának típusüzenetei

A ŽSR és MÁV forgalmi szolgálattevők egymás közötti kommunikációjának típusüzenetei MZ Slovenské Nové Mesto - Sátoraljaújhely Príloha 5 A ŽSR és MÁV forgalmi szolgálattevők egymás közötti kommunikációjának típusüzenetei 880 Sátoraljaújhely SLOVENSKÉ NOVÉ MESTO 0 881 HIDASNÉMETI Čaňa 1

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 522 14 Villamos hálózatkezelő

Részletesebben

MENETLEVÉL KITÖLTÉSI ÉS KEZELÉSI UTASÍTÁS

MENETLEVÉL KITÖLTÉSI ÉS KEZELÉSI UTASÍTÁS 9. sz. melléklet PÁLYAVASÚTI ÜZEMELTETÉSI IGAZGATÓSÁG MENETLEVÉL KITÖLTÉSI ÉS KEZELÉSI UTASÍTÁS 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ UTASÍTÁS CÉLJA... 3 2. HATÁLY- ÉS FELELŐSSÉG MEGHATÁROZÁSA... 3 2.1. Az utasítás

Részletesebben

Diagnosztikai alapú pályaműködtetés a MÁV hálózatán. Varsó, szeptember 9-11.

Diagnosztikai alapú pályaműködtetés a MÁV hálózatán. Varsó, szeptember 9-11. Diagnosztikai alapú pályaműködtetés a MÁV hálózatán Varsó, 2015. szeptember 9-11. Vólentné Sárvári Piroska MÁV Zrt. Pályavasúti Üzemeltetési főigazgató MÁV által működtetett vasúti hálózat jellemzői építési

Részletesebben

EGYSZERŰSÍTETT FORGALMI INFRASTRUKTÚRA (távközlő-, erősáramú-, biz-ber. és pálya szolgálatok) FOGASKEREKŰ VASÚT

EGYSZERŰSÍTETT FORGALMI INFRASTRUKTÚRA (távközlő-, erősáramú-, biz-ber. és pálya szolgálatok) FOGASKEREKŰ VASÚT EGYSZERŰSÍTETT FORGALMI INFRASTRUKTÚRA (távközlő-, erősáramú-, biz-ber. és pálya szolgálatok) FOGASKEREKŰ VASÚT (BKV ZRT. Fogaskerekű Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Villanyszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

Szállítmánykísérő Budapest KTI 2013. április 10.

Szállítmánykísérő Budapest KTI 2013. április 10. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Szállítmánykísérő Budapest KTI 2013. április 10. A dolgozat beadásának ideje:... Helyes válaszok száma:...

Részletesebben

MELLÉKLET. Magyar Vasúti Áruszállító Kft. Debrecen DÍJSZABÁSOK. Árufuvarozási üzletszabályzat melléklete

MELLÉKLET. Magyar Vasúti Áruszállító Kft. Debrecen DÍJSZABÁSOK. Árufuvarozási üzletszabályzat melléklete Magyar Vasúti Áruszállító Kft. Debrecen DÍJSZABÁSOK Árufuvarozási üzletszabályzat melléklete Bevezetés A Magyar Vasúti Áruszállító Kft. díjszabása az Árufuvarozási Üzletszabályzat feltételei szerint kötött

Részletesebben

Az átjárhatóság műszaki specifikációi. Az Energia alrendszer

Az átjárhatóság műszaki specifikációi. Az Energia alrendszer Az átjárhatóság műszaki specifikációi Az Energia alrendszer A nagysebességű és a hagyományos vasúti rendszer átjárhatóságának műszaki specifikációi TSI HS ENE 2008/284/EU TSI CR ENE 2011/274/EU A hagyományos

Részletesebben

Országos közforgalmú vasúti pályahálózaton vonatokat közlekedtető villamos-, dízel-, és gőzmozdony-vezetői alapképzési program

Országos közforgalmú vasúti pályahálózaton vonatokat közlekedtető villamos-, dízel-, és gőzmozdony-vezetői alapképzési program Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont Országos közforgalmú vasúti pályahálózaton vonatokat közlekedtető villamos-, dízel-, és gőzmozdony-vezetői alapképzési program Vezetési gyakorlat

Részletesebben

VASÚTI ERŐSÁRAMÚ KONFERENCIA Nyitás, átjárhatóság, megújulás

VASÚTI ERŐSÁRAMÚ KONFERENCIA Nyitás, átjárhatóság, megújulás VASÚTI ERŐSÁRAMÚ KONFERENCIA Nyitás, átjárhatóság, megújulás A MÁV Zrt. Pályavasúti Üzemeltetési Főigazgatóság szervezeti és működési jellemzői a változások tükrében Vólentné Sárvári Piroska pályavasúti

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 522 12 Villamos elosztóhálózat

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI III.

AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI III. AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI III. követelmények I. A munkafolyamatot, a technológiát, a munkaeszközt, az anyagot úgy kell megválasztani, hogy az sem a munkavállalók,

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés száma, megnevezése: 32 582 02 Építő- és anyagmozgató gép kezelője (Targoncavezető szakmairány)

Részletesebben

Jelzőőri tevékenység oktatása

Jelzőőri tevékenység oktatása Jelzőőri tevékenység oktatása Szilágyi Omer r.ftzls. Pécs RK Központi Szolgálatirányító parancsnok Nagykozári Polgárőr Egyesület omer.seriff@gmail.com 2017 Jogalap 2011.évi CLXV. törvény a polgárőrségről

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat

Tűzvédelmi Szabályzat Tűzvédelmi Szabályzat Kunmadarai Repülőtér területére Mentők 104 Tűzoltóság 105 Rendőrség 107 Értesítési telefonszám 06 30 7037616 2013 Kunmadarasi Repülőtér 042 hrsz. Tűzvédelmi Szabályzata Rendkívüli

Részletesebben

Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont

Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont Országos pályahálózaton személy- és áruszállítás és tolatás (MÁV F.2. sz. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások), dízelmozdony kategória

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás (É-D)

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás (É-D) TOLATÁSVEZETŐ földalatti (Metró) pályahálózaton É-D (M3) (BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont által készített kérdések

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN Készítette: Szabó László Global Safety Kft. A MUNKAVÉDELEM ALAPJAI A MUNKAVÉDELEM JOGI SZABÁLYOZÁSA 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet

Részletesebben

HATÁLYOS VASÚTI TÖRVÉNNYEL KAPCSOLATOS

HATÁLYOS VASÚTI TÖRVÉNNYEL KAPCSOLATOS Észrevételeket megfogalmazó szervezet neve: SafeTrain Tanácsadó és Szolgáltató Kft. A vasúti közlekedési tevékenység definíciója nem fedi le teljes körűen a vasúti pályán közlekedés céljait. A vasúti társaság

Részletesebben

3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. A LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI, KEZELÉSE ÉS ALKALMAZÁSTECHNIKÁJA

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Villamos fűtési lakatos forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú, térségi és saját

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás (É-D)

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás (É-D) EGYSZERŰSÍTETT FORGALMI INFRASTRUKTÚRA (távközlő-, erősáramú-, bizt.ber és pálya szolgálatok) földalatti (Metró) pályahálózaton É-D (M3) (BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások)

Részletesebben

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. Tv. Szabályozza az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

2008. évi LXXVI. Törvény a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény módosításáról1

2008. évi LXXVI. Törvény a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény módosításáról1 1 2008. évi LXXVI. Törvény a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény módosításáról1 1. (1) A vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény (a továbbiakban: Vtv.) 2. -ának (3) bekezdése

Részletesebben

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok Nesztinger Péter munkavédelmi főreferens Munkavédelmi

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

MUNKATERÜLET MUNKAVÉDELMI ÉS TŰZVÉDELMI ÁTADÁS - ÁTVÉTELE ALVÁLLALKOZÓNAK. A, mint Megrendelő a mai napon Vállalkozónak

MUNKATERÜLET MUNKAVÉDELMI ÉS TŰZVÉDELMI ÁTADÁS - ÁTVÉTELE ALVÁLLALKOZÓNAK. A, mint Megrendelő a mai napon Vállalkozónak MUNKATERÜLET MUNKAVÉDELMI ÉS TŰZVÉDELMI ÁTADÁS - ÁTVÉTELE ALVÁLLALKOZÓNAK A, mint Megrendelő a mai napon Vállalkozónak átadja az alábbi projekt/projektrész munkaterületét, az alábbiak szerint: 1.) Megrendelő:

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Villanyszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat 3.3. Melléklet. Tűzriadó Terv. Budapest, VIII. Népszínház u. 8.

Tűzvédelmi Szabályzat 3.3. Melléklet. Tűzriadó Terv. Budapest, VIII. Népszínház u. 8. Tűzvédelmi Szabályzat 3.3. Melléklet Tűzriadó Terv Budapest, VIII. A Tűzriadó Terv a Tűzvédelmi Szabályzat melléklete, egy példányát - a létesítmény alaprajzával kiegészítve - a tűzvédelmi anyagok gyűjtőjében

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye HÍRLEVÉL I. A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága által előírt tájékoztató a társasházi tulajdonosok részére A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 25/2014 (VIII. 26) NGM rendelet által módosított), a 27/2012 (VIII.27.) NGM rendelet a 25/2017. (VIII. 31.) által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

Részletesebben

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY MUNKA-, TŰZ- ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI ALAPISMERETEK 2015 TÁMOP-2.2.7-B-2-13/1-2014 0004 Békés Megyei Képzési Klaszter, avagy gyakorlatorientált ágazati szak- és felnőttképzési együttműködések

Részletesebben

18. Útburkolati jelek

18. Útburkolati jelek 18. Útburkolati jelek (1) Az útburkolati jelek: a) úttest szélét jelző vonal: hosszirányú folytonos az útkereszteződésnél szaggatott vonal; b) 146 terelővonal: hosszirányú egy vagy [olyan útszakaszon,

Részletesebben

Egyszerűsített forgalmi alapképzés (gépészeti szolgáltatás) KTI-VVK február 20.

Egyszerűsített forgalmi alapképzés (gépészeti szolgáltatás) KTI-VVK február 20. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Egyszerűsített forgalmi alapképzés (gépészeti szolgáltatás) KTI-VVK 2013. február 20. A dolgozat beadásának

Részletesebben

2. EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

2. EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 2. EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. AZ EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI, KEZELÉSE ÉS ALKALMAZÁSTECHNIKÁJA

Részletesebben

AZ ÓBUDAI EGYETEM HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERÉNEK 9. számú melléklete

AZ ÓBUDAI EGYETEM HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERÉNEK 9. számú melléklete AZ ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA III. KÖTET AZ ÓBUDAI EGYETEM HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERÉNEK 9. számú melléklete A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAPCSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT

Részletesebben

Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola Informatikai Védelmi Szabályzata

Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola Informatikai Védelmi Szabályzata Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola Informatikai Védelmi Szabályzata Pécs 2005 1. Tartalomjegyzék 1. TARTALOMJEGYZÉK... 2 2. BEVEZETÉS... 3 2.1. AZ Informatikai Védelmi Szabályzat célja... 3 2.2.

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat 3.1. Melléklet. Tűzriadó Terv. Budapest, VIII. Tavaszmező u. 17.

Tűzvédelmi Szabályzat 3.1. Melléklet. Tűzriadó Terv. Budapest, VIII. Tavaszmező u. 17. Tűzvédelmi Szabályzat 3.1. Melléklet Tűzriadó Terv Budapest, VIII. A Tűzriadó Terv a Tűzvédelmi Szabályzat melléklete, egy példányát - a létesítmény alaprajzával kiegészítve - a tűzvédelmi anyagok gyűjtőjében

Részletesebben

II. VASÚTI FORGALMI KONFERENCIA

II. VASÚTI FORGALMI KONFERENCIA II. VASÚTI FORGALMI KONFERENCIA II. Blokk: Aktuális műszaki fejlesztési kérdések Pályamenti járműellenőrző berendezések a MÁV Zrt. hálózatán, valamint az ETCS rendszer kiépítésének állása Kirilly Kálmán

Részletesebben

Műszaki dokumentáció. Mechanikus növényzet eltávolítás és szabadon tartandó tér biztosítás:

Műszaki dokumentáció. Mechanikus növényzet eltávolítás és szabadon tartandó tér biztosítás: Műszaki dokumentáció Fa kivágás, gallyazás: A Vállalkozó a BKV Zrt. vonalai mentén, illetve az állomásokon, a Megrendelő által megjelölt területen köteles munkát végezni, a szerződésben rögzített mennyiség

Részletesebben

BDI-A Használati útmutató, személyvédő köztes dugalj

BDI-A Használati útmutató, személyvédő köztes dugalj BDI-A 2 30 Használati útmutató, személyvédő köztes dugalj *) Szükséges szakismeret a telepítéshez A telepítéshez többek között a következő szakismeretekre van szükség: az alkalmazandó 5 biztonsági szabály

Részletesebben

TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDŐ ELŐÍRÁSOKRÓL

TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDŐ ELŐÍRÁSOKRÓL TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDŐ ELŐÍRÁSOKRÓL Változat száma: 3. Elfogadás dátuma: 2018. 05.29. Határozat

Részletesebben

Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központtal képzési szerződésben álló vasútvállalatok munkavállalói részére

Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központtal képzési szerződésben álló vasútvállalatok munkavállalói részére Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. OKTATÁSI SEGÉDLET A Magyar Államvasutak Zrt. F. 1. sz. JELZÉSI UTASÍTÁS 3. számú módosításának F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS 4. számú módosításának F.2. sz. FORGALMI

Részletesebben

TU 8 GÁZELOSZTÓ VEZETÉKHEZ TARTOZÓ VILLAMOS BERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE AZ MSZ EN 60079-14, ÉS MSZ EN 60079-17 SZABVÁNY SZERINT

TU 8 GÁZELOSZTÓ VEZETÉKHEZ TARTOZÓ VILLAMOS BERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE AZ MSZ EN 60079-14, ÉS MSZ EN 60079-17 SZABVÁNY SZERINT TU 8 GÁZELOSZTÓ VEZETÉKHEZ TARTOZÓ VILLAMOS BERENDEZÉSEK ÜZEMELTETÉSE AZ MSZ EN 60079-14, ÉS MSZ EN 60079-17 SZABVÁNY SZERINT : Előterjesztette Jóváhagyta: Doma Géza koordinációs főmérnök Posztós Endre

Részletesebben

Bevezetés. A Díjszabás az MMV Zrt. székhelyén (1035 Budapest, Kerék u. 80.), illetve a honlapján hozzáférhető. I. Fejezet. Díjszámítási feltételek

Bevezetés. A Díjszabás az MMV Zrt. székhelyén (1035 Budapest, Kerék u. 80.), illetve a honlapján hozzáférhető. I. Fejezet. Díjszámítási feltételek Bevezetés Az Árudíjszabás (továbbiakban: Díjszabás) az MMV Zrt Árufuvarozási Üzletszabályzata feltételei szerint kötött fuvarozási szerződések alapján a Magyar Köztársaság országos vasúti pályahálózatán

Részletesebben

Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók!

Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Az Óbudai Egyetem tűzvédelmi szabályzatának megalkotásakor az egyik alapvető szándék az volt, hogy az egyetemet hozzásegítse a hatékony

Részletesebben

I. Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya

I. Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2017.(VIII. 25.) önkormányzati rendelete Kadarkút Város Önkormányzata tulajdonát képező, illetve üzemeltetésében lévő egyes közutak használatának

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Kelet-nyugati metróvonal F.2. Forgalmi Utasítása

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Kelet-nyugati metróvonal F.2. Forgalmi Utasítása TOLATÁSVEZETŐ földalatti (Metró) pályahálózaton K-NY (M2) (BKV Rt. Kelet-nyugati metróvonal F.2. Forgalmi Utasítása és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK A Vizsgaközpont által

Részletesebben

Áramszedők, villamos vontatási alállomások, felsővezetékek. Vill.vont

Áramszedők, villamos vontatási alállomások, felsővezetékek. Vill.vont Áramszedők, villamos vontatási alállomások, felsővezetékek Vill.vont. 2. 5. Az áramszedőkről Az áramszedők áttekintése A V43 mozdony áramszedője Az áramszedő saru geometriája A DB korszerűbb ollós áramszedője

Részletesebben

Szolárrendszerek tűzvédelmi szempontból. Tűzvédelem műszaki irányelvei.

Szolárrendszerek tűzvédelmi szempontból. Tűzvédelem műszaki irányelvei. Szolárrendszerek tűzvédelmi szempontból. Tűzvédelem műszaki irányelvei. Miről szeretnék beszélni! Rendszer Rendszerösszetevők Az egyenáram élettani hatásai Tűzvédelem megvalósítási lehetőségei A rendszer?

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 862 01 Munkavédelmi technikus

Részletesebben

Tárgy: a 2006-069-5 számú vasúti esemény vizsgálatának lezárása

Tárgy: a 2006-069-5 számú vasúti esemény vizsgálatának lezárása Ügyintéző: Iktatószám: Lócsi Iván VFO/151/1/2008 Tárgy: a 2006-069-5 számú vasúti esemény vizsgálatának lezárása Eset kategóriája: vasúti baleset, ütközés közúti járművel Ideje: 2006. augusztus 30. 10

Részletesebben

Munkabiztonság üzemzavarok esetén. Gráfel Sándor

Munkabiztonság üzemzavarok esetén. Gráfel Sándor Munkabiztonság üzemzavarok esetén Gráfel Sándor Témák Legfőbb munkabiztonsági kockázatok az üzemzavar elhárítás során Legfontosabb szabályok Rendkívüli helyzetek Lehetőségek eszközök Lehetőségek munkaszervezés

Részletesebben

VILLAMOSENERGIA-RENDSZER

VILLAMOSENERGIA-RENDSZER SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM HTTP://UNI.SZE.HU VILLAMOSENERGIA-RENDSZER 2014/2015 - tavaszi szemeszter További energiatermelési lehetőségek GEOTERMIKUS ENERGIA BIOMASSZA ERŐMŰ További energiatermelési lehetőségek

Részletesebben

A vasúti er sáramú szimuláció és szerepe a vasúti fejlesztések m szaki tartalmának meghatározásában

A vasúti er sáramú szimuláció és szerepe a vasúti fejlesztések m szaki tartalmának meghatározásában A vasúti er sáramú szimuláció és szerepe a vasúti fejlesztések m szaki tartalmának meghatározásában Rónai András Fejlesztési és Beruházási F igazgatóság, M szaki El készítés 2015.11.18. Rónai András (FBF)

Részletesebben

6. ÁRAMFEJLESZTŐ KEZELŐI TANFOLYAM (10 kva feletti teljesítmény esetén)

6. ÁRAMFEJLESZTŐ KEZELŐI TANFOLYAM (10 kva feletti teljesítmény esetén) BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 6. ÁRAMFEJLESZTŐ KEZELŐI TANFOLYAM (10 kva feletti teljesítmény esetén) 2004. AZ ÁRAMFEJLESZTŐ MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI,

Részletesebben

Rendkívüli küldemények különleges teljesítési díjának elszámolása, Rk engedélyek nemzetközi összehangolása, nemzetközi futási bizonylat

Rendkívüli küldemények különleges teljesítési díjának elszámolása, Rk engedélyek nemzetközi összehangolása, nemzetközi futási bizonylat Rendkívüli küldemények különleges teljesítési díjának elszámolása, Rk engedélyek nemzetközi összehangolása, nemzetközi futási bizonylat Budapest 2016.09.26. 1 Veszélyes áru (RID) F.10. sz. Utasítás Gyomirtó

Részletesebben

Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat

Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat Használati szabályok Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat Nézzük meg az előzményeket! 2/2002 (I.23.) BM rendelet Ellenőrzés, javítás: Olyan műszaki és adminisztratív tevékenységek összessége, amelynek

Részletesebben

Gyermekvasúti vonatkísérő forgalmi vizsga KTI-VVK február 20.

Gyermekvasúti vonatkísérő forgalmi vizsga KTI-VVK február 20. Név: Gyakorló teszt Születési hely: Gyakorló teszt Születési idő: 1900. január 1. Aláírás:... Gyermekvasúti vonatkísérő forgalmi vizsga KTI-VVK 2013. február 20. A dolgozat beadásának ideje:... Helyes

Részletesebben

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás (É-D

A Vizsgaközpont által készített kérdések egy pontszámmal kerülnek értékbesorolásra. BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás (É-D VASÚTI JÁRMŰVEZETŐ földalatti (Metró) pályahálózaton NEM személyszállítás Infrastruktúra É-D (M3) (BKV Rt. Metró F.2. Forgalmi Utasítás és kapcsolódó szabályozások) IDŐSZAKOS VIZSGA 2014 TESZTKÉRDÉSEK

Részletesebben

A 35. sorszámú Vasútforgalmi szolgálattevő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 35. sorszámú Vasútforgalmi szolgálattevő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 35. sorszámú Vasútforgalmi szolgálattevő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 841 05 1.2.

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép T 5 5 0/ A 9/06. (VIII. 6.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 5 5 0 Automatikai berendezés karbantartó Tájékoztató A vizsgázó az első lapra

Részletesebben

Vevő MINTA. Forrás bizonylat(ok): GARANCIA JEGY PEGO

Vevő MINTA. Forrás bizonylat(ok): GARANCIA JEGY PEGO Forrás bizonylat(ok): GARANCIA JEGY PEGO Amennyiben a garanciajegyben Önnek nem egyértelmű információkat talál, úgy kérjen felvilágosítást az eladó szervtől! HIBABEJELENTÉS, KAPCSOLAT: munkanapokon 06

Részletesebben

SZÍVMŰTÉT, AVAGY ALÁLLOMÁS ÁTÉPÍTÉS AZ ALÁLLOMÁS MINIMÁLIS ZAVARTATÁSA MELLETT

SZÍVMŰTÉT, AVAGY ALÁLLOMÁS ÁTÉPÍTÉS AZ ALÁLLOMÁS MINIMÁLIS ZAVARTATÁSA MELLETT MEE 59. Vándorgyűlés, Budapest, 2012. szeptember 6. SZÍVMŰTÉT, AVAGY ALÁLLOMÁS ÁTÉPÍTÉS AZ ALÁLLOMÁS MINIMÁLIS ZAVARTATÁSA MELLETT NYÍREGYHÁZA SIMAI ÚT 132/22 kv-os ALÁLLOMÁS ÁTÉPÍTÉSE 132 kv-on KÉTGYŰJTŐSÍNESRE

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 582 01 Emelőgép-ügyintéző Tájékoztató

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 31 341 01 0010 31 03-2012 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 31 341 01 0010 31 03 Modulok: 0005-06 A kereskedelmi egység szabályszerű

Részletesebben

Tengelyátszerelt küldemények, szabályozások változása. Budapest A MAGYAR VASÚT LENDÜLETBEN

Tengelyátszerelt küldemények, szabályozások változása. Budapest A MAGYAR VASÚT LENDÜLETBEN Tengelyátszerelt küldemények, szabályozások változása Budapest 2016.09.26. 1 FÁK üzleti potenciál 2 2 TENGELYÁTSZERELT KÜLDEMÉNYEK Моskva Dourges Duisburg Brest San Stino di Livenza 3 3 Kilépő határpontok

Részletesebben

Épületvillamos műszaki leírás

Épületvillamos műszaki leírás SZEGED, KÖZÉP FASOR 52. SZ.SZTE KIS BIOLÓGIA ÉPÜLETIV. EMELET T402 SZÁMÚ LABORHELYISÉG MEGOSZTÁSAKÖZPONTI FŰTÉS-HŰTÉS ÉS MESTERSÉGES SZELLŐZÉS KIVITELEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ Épületvillamos műszaki leírás

Részletesebben

Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai

Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai Országos Tűzvédelmi Konferencia Visegrád, 2011. szeptember 16. 2011. szeptember 16. Borsos Tibor tűzvédelmi szakértő 1 Tűzveszélyességi osztályba sorolás:

Részletesebben

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása Munkavédelem jogi és eljárási ismeretei II. Ellenőrző kérdések 2012 1., A munkavédelem általános követelményei. - a munkavédelmi szabályok betarthatósága - a követelmények megválthatóságának elve - a megfelelőség

Részletesebben

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból A vizsga formája: Írásbeli vizsga. A vizsga időtartama: 60 perc A vizsga leírása: A vizsgázó feladatlapot

Részletesebben

Érintésvédelem alapfogalmak

Érintésvédelem alapfogalmak Érintésvédelem alapfogalmak Horváth Zoltán Villamos üzemmérnök T: 06 20 9 284 299, E mail: horvath.z@clh.hu Miért fontos az ÉV ellenőrzése? Munkánk során felelősek vagyunk azért, amit teszünk DE: felelősek

Részletesebben

I. csoportú munkakörök

I. csoportú munkakörök 2. számú melléklet Munkaköri csoportok I. csoportú munkakörök Előzetes alkalmassági vizsgálat szakértői díjai 1 Felsővezeték szerelő különleges körülmények között (nagy magasságban, 25 KV-os feszültség

Részletesebben

Vasúti jelző és biztosító berendezések. Készítette: Szűcs Tamás

Vasúti jelző és biztosító berendezések. Készítette: Szűcs Tamás Vasúti jelző és biztosító berendezések 2016 Készítette: Szűcs Tamás A MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletág Forgalmi Főosztálya által kibocsátott és a Nemzetközi Közlekedési Hatóság által jóváhagyott: - F. 1. sz.

Részletesebben