I. TŰRÉS. A munkadarabok előírt méreteit, szögeit, alakját, és méreteik egymáshoz viszonyított helyzetét a gyakorlatban nem tudjuk kivitelezni.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "I. TŰRÉS. A munkadarabok előírt méreteit, szögeit, alakját, és méreteik egymáshoz viszonyított helyzetét a gyakorlatban nem tudjuk kivitelezni."

Átírás

1 Tűrés és Illesztés

2 I. TŰRÉS A munkadarabok előírt méreteit, szögeit, alakját, és méreteik egymáshoz viszonyított helyzetét a gyakorlatban nem tudjuk kivitelezni. Ha nem tudjuk ezt elérni, akkor nem is érdemes erre törekedni. A gyakorlatban ezek az előírt méretek bizonyos határok közzé szorítható. Nem kell tehát arra törekednünk, hogy költséges műveletekkel az előírt méreteket biztosítani tudjuk: Megelégszünk azzal, hogy meghatározzuk, milyen méretszóródás mellett gazdaságos a gyártás, a válogatás és az utánmunkálás nélküli szerelhetőség és cserélhetőség.

3 A tűrés fogalma: A tűrés mint a tényleges méret szóródásának megengedett terjedelme. (elhelyezkedés) Azonos minőséget biztosító tűrések a névleges méret függvényében sorozatokat képeznek amit tűrés-alapsorozatoknak nevezünk. (IT01-IT17). (tűrésnagyság) A névleges méret és a tűrés minősége határozza meg.

4 valós Furat és tűrésmezője Csap és tűrésmezője Alapfogalmak elméleti

5 Tűrésmező, a tűrésnagyság és a tűrés elhelyezkedése A tűrés magába foglalja a méretszóródás megengedett nagyságát és meghatározza annak helyzetét az alapvonalhoz viszonyítva. A szabványos tűrések ábrázolásakor a névleges méreteknek megfelelő vonal az alapvonal. A tűrésmezőt ehhez viszonyítva erősen nagyított léptékben M 500:1; M1000:1 rajzoljuk. Átmérő és hosszméretek tűrése Tűrésezett méretmegadásnak nevezzük az olyan méretmegadás, amelyben nem egyetlen méretszám, hanem több méretszám együttes előírása szerepel.

6 Feltétlenül tűréssel el kell látni a méreteket: -Ha a munkadarab működése megkívánja, hogy a méreteknek előírt határok között kell lennie. (pl.: dugattyú átmérő csapátmérő) -Ha az egymástól függetlenül elkészített alkatrészeknek összeszerelését utánmunkálás nélkül kell végezni (pl.:csapágyak, kötőelemek) -Ha megkövetelik, hogy a pótalkatrészeket utánmunkálás nélkül lehessen az eredeti alkatrészt pótolni.

7 Szögméretek tűrése: A hosszméretek tűréseihez hasonlóan, a fokokban kifejezett méretszám után írjuk. A szögméretek tűrését fokban, percben és másodpercben kell megadni

8 Lejtés és kúposság tűrése Ha a lejtés és a kúposság mértéke %-ban adott, akkor a tűrést is %-ban kell megadni. Az egyik irányban határolt méretek Csak a felső, vagy csak az alsó határméretét írjuk elő. Ilyenkor max. vagy min. jellel egészítjük ki a méreteket.

9 II. Alak- és helyzettűrés A munkadarabok átmérő- és hosszméreteinek, valamint ezek megengedhető eltéréseinek előírásával az alkatrész elkészítéséhez szükséges adatokat még korántsem határoztuk meg. A szerszámgép munkadarab szerszám rendszer pontossága miatt nemcsak a méret, hanem a felületek alakja és helyzete is változik, ezért: Ahhoz, hogy egy adott alkatrész nagyobb pontossági követelményeknek is megfeleljen, alak-és helyzettűréseit is korlátozni kell.

10 Alak-és helyzettűrések jelei Bázis fogalma

11 Egyenességtűrés: A valós egyenesnek két előre meghatározott Távolságban levő egyenes közzé kell esnie. Síklapúságtűrés: A valós felületnek két egymással párhuzamos, előre meghatározott távolságban levő sík között kell elhelyezkednie. Köralaktűrés: A valóságos profilnak előre meghatározott átmérőkülönbségű két kör közzé kell esnie.

12 Hengerességtűrés: A valós felületnek két - közös tengelyű hengerfelület között kell elhelyezkednie. A hossz-szelvény profiltűrése: A tengelyen átmenő bármely síkban két pár, egymástól T- távolságra lévő közös szimmetriatengelyű párhuzamos egyenes között kell elhelyezkednie. Párhuzamosságtűrés: Két síkpár, két él vagy két közép- Vonal párhuzamosságának meg- Engedhető eltérését kell előírni.

13 Merőlegességtűrés: Sík felületek, élek, középvonalak vagy középvonalak és felületek egymáshoz viszonyított merőlegességének eltérése. Egytengelyűség-tűrés: Elméletileg közös középvonalú felületek tényleges középvonalai milyen távolságra lehetnek egymástól. Szimmetriatűrés: Két vagy több középvonalnak, ill. kö- Zépsíknak amelyek elvileg egybeesnek, Legnagyobb eltéréseit határoljuk be.

14 Pozíciótűrés: Pont vagy tengelyvonal vagy sík felület Helyzete ill. helyzetének megengedett szóródása Tengelymetsződés tűrés: Két párhuzamos, egymástól T tűrésnek megfelelő távolságra lévő síkok között kell lennie.

15 Radiális ütés tűrése: A forgásfelület tűrésezett valóságos profilpontjainak a bázistengelyre merőleges bármely síkban két, egymástól t=0,01mm távolságra lévő a bázistengelyre központos kör között kell elhelyezkednie Homlokütés tűrése: A homlokfelület valóságos profilpontjainak a homlokfelületnek bármilyen átmérőjű és a bázistengellyel egybeeső tengelyű hengerrel való metszetében a henger palástfelületén egymástól T=0,1mm távolságra lévő két kör között kell elhelyezkednie

16 Adott irányú ütés tűrése: Az ütés iránya lehet az adott Kúpfelületre merőleges is. Teljes radiális ütés tűrésezése: A teljes radiális ütést és az alkotók egyenességeltérését egyszerre veszi figyelembe. A valóságos hengerfelületnek két, egymástól T=0,1mm-nek megfelelő távolságra levő és a bázistengellyel (közös tengellyel) egytengelyű hengerfelületek között kell lennie.

17 Illesztések Párban lévő külön-külön legyártott alkatrészek szereléskor valahogyan kapcsolódnak egymáshoz. A kapcsolódás a mérettől függ. Az egyik alkatrész tényleges mérete mindig nagyobb mint a másiké. Ha a furat tényleges mérete nagyobb a csap tényleges méreténél, Akkor JÁTÉK-ról, ha a furat tényleges mérete kisebb a csap tényleges méreténél, akkor FEDÉS-ről beszélünk.

18 A szerelés előtti tényleges méretek különbségéből adódó JÁTÉKOT vagy FEDÉST ILLESZTÉSNEK nevezzük! Az illesztés két, közös alapméretű alkatrész csatlakozásának a jellege. Az illesztés jellege két kapcsolódó, tűréssel egymáshoz rendelt alkatrész közepes mértékének a különbsége. (gyártáskor erre kell törekedni) A játékból és fedésből háromféle illesztés jön létre: - laza - átmeneti - szilárd Tűrésmezők elhelyezkedése átmeneti illesztés esetén

19 Az egységes tűrés- és Illesztésrendszer felépítése Az egységes tűrés- és illesztéseknek előre meghatározott fokozatait táblázatokban nagyságuk és helyzetük szerint foglalják össze. A tűrésmező helyzetének meghatározásához az alapvonalhoz közelebb eső határeltérést használjuk, és ezt alapeltérésnek nevezzük. A furatok alapeltéréseit nagybetűvel, a csapokét kisbetűvel jelöljük.

20 Az: I, L, O, Q, és W, i, 1, o, q, w betűk nem fordulnak elő, mert egyéb jelekkel összetéveszthetők. Egy-egy betűvel jelölt alapeltérés azt határozza meg, hogy milyen távol fekszik az annak megfelelő tűrésmező az alapvonaltól.

21 Tűrés-alapsorozatok -Az alapeltérések meghatározzák a tűrésmező helyzetét az alapvonalhoz viszonyítva. -Meg kell határozni a tűrésmező nagyságát, minél kisebb a tűrésmező szélessége annál pontosabb megmunkálásra van szükség (nő a selejtképződés veszélye). -A kisebb tűrések betartásához finomabb felület szükséges, mely növeli a gyártás költségét, befolyásolja az alkalmazott technológiát, meghatározza a felületi érdességet is. - Különböző minőségi fokozatokhoz más-más tűrésnagyság tartozik. A tűrésnagyság elsősorban függ a minőségtől! Pl.: - 60 / IT6-hoz 19 m, - 60 / IT9-hoz 74 m / IT6-hoz 29 m tűrésnagyság tartozik. IT tűréssorozat területei: mérőeszközök, gépalkatrészek, durván megmunkált munkadarabok tűrésezése.

22 Alaplyukrendszer Alapcsaprendszer

23

24

25

26

27

28

29

30

31 -a munkadarab tűrése: T = FH - AH -a tényleges eltérés: TE = TM - N -a közepes eltérés: ME = M - N -az alapeltérés: E = N - AH -az alsó határeltérés: AE = AH - N -a felső határeltérés: FE = FH - N -a közepes méret: M = (FH + AH) /2

32 Minőség q=n értéke Minőség q=n értéke IT 5 IT 6 IT 7 IT 8 IT 9 IT IT 11 IT 12 IT 13 IT 14 IT 15 IT q=n minőségi tényező A tűrés mint tényleges méret szóródásának megengedett terjedelme. (elhelyezkedés) Azonos minőséget biztosító tűrések a névleges méret függvényében sorozatokat képeznek amit tűrés-alapsorozatoknak nevezünk. (IT01-IT17). (tűrésnagyság) A névleges méret és a tűrés minősége határozza meg.

33 Az alapeltérések nagyságát az azonos betűjelű csap határeltéréseiből számoljuk: A és H közötti lyukakra: AE L = -FE C J és ZC közötti lyukakra: FE L = -AE C vagyis E L = -E C Csapok alapeltérései: független a tűrés finomságától, még akkor is, ha összefüggésben van valamilyen IT tűréssel. AE C =FE C T C = E C - T C FE C = AE C + T C = E C + T C Itt az érték már a tűrés minőségétől is függ. T=i*q 3 T= tűrésnagyság i 0,45* D 0, 001D (D 500mm) i, I=tűrésegység I=0,004D+2,1 (500 < D 10000) q=minőségi tényező

34 Laza és szilárd illesztések laza=játék szilárd=fedés J = L - C (L>C) F = C - L (C>L) -A munkadarab méretei az illesztésnél a határméretek között változnak. -Az illeszkedéskor a lehetséges játékoknak és fedéseknek is van határméretük. A munkadarab tűréseinek ismeretében meghatározhatjuk: -NJ, MJ, KJ, (nagy játék, közepes játék, kis játék) -NF, MF, KF, (nagy fedés, közepes fedés, kis fedés) -Ti=eredő tűrés (számított)

35 -Átmeneti illesztés megadása: NJ = FH L - AH C NF = FH C - AH L Ti = NF + KF vagy Ti = T L +T C Fontos az illesztés jellegének meghatározása a közepes illesztés mérőszámával. MJ, MF ME L =1/2 (FE L +AE L ) ME C = ½ (FE C +AE C ) ha ME L > ME C akkor MJ = ME L - ME C ha ME > ME akkor MF = ME - ME -Laza a tényleges méretek legkedvezőtlenebb szóródása esetén is játék legyen. NJ = FH L - AH C KJ = AH L - FH C MJ = ((FE L +AE L ) (FE C +AE C )) /2 Ti = NJ - KJ vagy Ti = T L +T C -Szilárd illesztés megadása: NF = FH C - AH L KF = AH C - FH L MF = (( FE C + AE C ) - (FE L +AE L )) /2 Ti = NF - KF vagy Ti = T L +T C

36 Tűréstechnikai példa Ø150H7 +0,040 0 Ø150e8-0,085-0,140 Laza illesztés NJ = FH L - AH C = 150,04-149,852 = 0,188mm KJ = AH L - FH C = ,915 = 0,085mm MJ = ((FE L + AE L ) (FE C +AE C )) = ((150,04+150) (149, ,852))/ 2 2 MJ = 0,273 / 2=0,136mm Az illesztés eredő tűrése Ti = NJ KJ = 0,188-0,085 = 0,103mm

37 Ø44H7/s6 +0, ,059 +0,043 Szilárd illesztés. NF = FH C - AH L = 44,059 44= 0,059mm KF = AH C - FH L = 44,043-44,025 = 0,018mm MF = (( FE C +AE C ) - (FE L +AE L )) /2 MF = ((44, ,043) (44,025+44)) /2 = 0,077/2 = 0,0385mm Ti = NF KF = 0,059-0,018 = 0,041mm

38 Ø150 Ø150 +0, ,043 +0,003 Az illesztés átmeneti. FH L T L T C AH FH C C Av NF NJ NJ = FH L - AH C = 150, ,003 = 0,060mm NF = FH C - AH L = 150, = 0,043mm Ti = NJ+ NF = 0, ,043 = 0.103mm A közepes illesztés jellege: ME L =1/2 (FE L + AE L ) =1/2 (0, ) = 0,031mm ME C =1/2 (FE C + AE C ) = 1/2 (0, ,003) =0,023mm Mivel ME L > ME C közepes játék lesz jellemző az illesztésre: MJ = ME L - ME C =0,0315-0,023 = 0,0085mm

39 Ø139 D8/m D 1 = 120mm D 2 =180mm D k = D * D = 146,96mm 1 2 i = 0,45 * 3 +0,001 * D k = 0,45 * 3 Dk 146, 96 +0,001 * 146,96 = 2,52 m C T c = i * n c = 2,52 * 16 = 40 m AE C = a el = 15 m T L NJ FE C = AE C + T C = = 55 m FH L KJ AH L L T C T L = i * n L = 2,52 * 25 = 63 m AE L = a el = 145 m FE L = AE + T L = = 208 m i = 0,45 * +0,001 * D k = 0,45 * +0,001 * 146,96 = 2,52 m FH C Av Ae=AH C Laza illesztés NJ = FH L -AH C = = 193 m KJ = AH L - FH C = = 90 m MJ = (NJ + KJ) /2=( ) /2 = 141,5 m

40 D C L X Hossztűrés 0,4 0,4 0,6 0,1 0 0,3 0,2 0,5 A130 ; B80 ; C15 ; D110 ; Lx=? Lx max =? Lx min =? A B Növelő méretek: B, D Csökkentő méretek: A, C A B + C + Lx - D = 0 Lx = -A+B-C+D = = 45mm Lx max = -A max + B max - C min + D max = -130,4 + 80,6-14, ,8 = 45,3mm Lx min = -A max + B min - C max + D min = - 130,4 + 80, ,5 = 44,2mm

Tűrések. 12. előadás

Tűrések. 12. előadás Tűrések 12. előadás A kész munkadarabok többé-kevésbé eltérnek a rajzon ábrázolt munkadaraboktól Az eltérés háromféle lehet: méreteltérés alakeltérés helyzeteltérés Tűrésmező Széchenyi Tűrésmező A körülmények

Részletesebben

Tűrés és illesztés. Készítette: Szűcs Tamás

Tűrés és illesztés. Készítette: Szűcs Tamás Tűrés és illesztés Készítette: Szűcs Tamás 2016 1. A tűrés fogalma, jelölésrendszere Alapfogalmak Tűrés: egy munkadarab mérete vagy alakja bizonyos határok között eltérhet a pontos mérettől. A rajzon a

Részletesebben

Általános mérnöki ismeretek

Általános mérnöki ismeretek Általános mérnöki ismeretek 2. gyakorlat Mérés- és tűréstechnikai számítások Tűrésrendszerek Alkatrészek eltérései Egy alkatrész soha sem készíthető el tökéletes pontossággal. Az eltérések lehetnek: méreteltérések

Részletesebben

Tűrés. szóródás terjedelme

Tűrés. szóródás terjedelme GE2FB 1 Lektorálás előtti, nem végleges anyag Csatlakozó alkatrészek tűrésezése, tűrésláncok. ISO illesztési rendszer. Felületi érdesség fogalma és megadása. Felületi érdesség és tűrés összefüggése. /

Részletesebben

Műszaki dokumentáció. Szabályok, eljárások II.

Műszaki dokumentáció. Szabályok, eljárások II. Műszaki dokumentáció Szabályok, eljárások II. 1 A rajzi megjelenítés Műszaki gondolatok közlésének és rögzítésének eszköze a rajz Hiba és félreértés nem megengedett Nemzetközileg rögzített, így világnyelv

Részletesebben

GÉPRAJZ TÜRÉSEK, ILLESZTÉSEK

GÉPRAJZ TÜRÉSEK, ILLESZTÉSEK 0 GÉPRAJZ TÜRÉSEK, ILLESZTÉSEK ÖSSZEÁLLÍTOTTA: SZEKERES GYÖRGY 1 Tőrés és illesztési jelek alkalmazása és értelmezése a mőszaki rajzon. Az ábra jelölések értelmezése: Példa: Peremes kettısfém - csapágypersely:

Részletesebben

Legnagyobb anyagterjedelem feltétele

Legnagyobb anyagterjedelem feltétele Legnagyobb anyagterjedelem feltétele 1. Legnagyobb anyagterjedelem feltétele A legnagyobb anyagterjedelem feltétele (szabványban ilyen néven szerepel) vagy más néven a legnagyobb anyagterjedelem elve illesztett

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 4/2015. (II. 19.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 4/2015. (II. 19.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 4/2015. (II. 19.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 521 04 Ipari

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 4/2015. (II. 19.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 4/2015. (II. 19.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 4/2015. (II. 19.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 521 04 Ipari

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 521 04 Ipari gépész Tájékoztató

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK 1. TŰRÉSEZÉSI ALAPFOGALMAK 3 2. ISO-TŰRÉSRENDSZER 4. 2.1. Mérettartományok 5. 2.2. Tűrésfokozatok 6. 2.3. Szabványos tűrésnagyságok 7

TARTALOMJEGYZÉK 1. TŰRÉSEZÉSI ALAPFOGALMAK 3 2. ISO-TŰRÉSRENDSZER 4. 2.1. Mérettartományok 5. 2.2. Tűrésfokozatok 6. 2.3. Szabványos tűrésnagyságok 7 Debreceni Egyetem Műszaki Kar Gépészmérnöki Tanszék Tűrések és illesztések Összeállította: Dr. Juhász György főiskolai docens Tananyag kiegészítő segédlet Debrecen, 2010 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. TŰRÉSEZÉSI

Részletesebben

A felület összes jellemzői együtt határozzák meg a felületminőséget. Jelentősége a kapcsolódó felületeknél játszik nagy szerepet.

A felület összes jellemzői együtt határozzák meg a felületminőséget. Jelentősége a kapcsolódó felületeknél játszik nagy szerepet. FELÜLETMINŐSÉG Alapfogalmak és betűjelölések MSZ 4721/1-74 Érdességi jellemzők és betűjelölések MSZ 4721/2-74 Hullámossági jellemzők betűjelölések és számértékek MSZ 4721/3-75 Vizsgálati módszerek MSZ

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 521 04 Ipari gépész Tájékoztató

Részletesebben

A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján Gépgyártás-technológiai technikus

A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján Gépgyártás-technológiai technikus A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 521 03 Gépgyártás-technológiai technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés

Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés 3. SÍK FELÜLETEK MEGMUNKÁLÁSA Sík felületek (SF) legtöbbször körrel vagy egyenes alakzatokkal határolt felületként fordulnak elő. A SF-ek legáltalánosabb megmunkálási lehetőségeit a 3.. ábra szemlélteti.

Részletesebben

Alak- és helyzettűrések

Alak- és helyzettűrések 1. Rajzi jelek Alak- és helyzettűrések Az alak- és helyzettűrésekkel kapcsolatos előírásokat az MSZ EN ISO 1101:2006 Termékek geometriai követelményei (GPS). Geometriai tűrések. Alak-, irány-, helyzet-

Részletesebben

Műszaki rajz osztályozóvizsga témakörök 09. évfolyam

Műszaki rajz osztályozóvizsga témakörök 09. évfolyam Műszaki rajz osztályozóvizsga témakörök 09. évfolyam 1. Síkmértani szerkesztések és vetületi ábrázolás A műszaki ábrázolás eszközei: rajzlapméretek ismertetése, feliratmezők fajtái és kialakításuk, darabjegyzék,

Részletesebben

Géprajz - gépelemek TŰRÉS - ILLESZTÉS. Előadó: Németh Szabolcs mérnöktanár. Belső használatú jegyzet http://gepesz-learning.shp.

Géprajz - gépelemek TŰRÉS - ILLESZTÉS. Előadó: Németh Szabolcs mérnöktanár. Belső használatú jegyzet http://gepesz-learning.shp. Géprajz - gépelemek TŰRÉS - ILLESZTÉS Előadó: Németh Szabolcs mérnöktanár Belső használatú jegyzet http://gepesz-learning.shp.hu 1 Alapfogalmak, elnevezések Géprajzban használatos fogalom: Névleges méret

Részletesebben

Műszaki ábrázolás IV. Tűrések, illesztések, felületi érdesség

Műszaki ábrázolás IV. Tűrések, illesztések, felületi érdesség Palotainé Békési Katalin Műszaki ábrázolás IV. Tűrések, illesztések, felületi érdesség A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti technológiai feladatok I. (szerelő) A követelménymodul száma:

Részletesebben

A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján Gépgyártástechnológiai technikus

A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján Gépgyártástechnológiai technikus A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 521 03 Gépgyártástechnológiai technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés Összesen: 100 pont

Tájékoztató. Értékelés Összesen: 100 pont A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Géprajz - gépelemek. Előadó: Németh Szabolcs mérnöktanár. Belső használatú jegyzet 2

Géprajz - gépelemek. Előadó: Németh Szabolcs mérnöktanár. Belső használatú jegyzet  2 Géprajz - gépelemek FELÜLETI ÉRDESSÉG Előadó: Németh Szabolcs mérnöktanár Belső használatú jegyzet http://gepesz-learning.shp.hu 1 Felületi érdesség Az alkatrészek elkészítéséhez a rajznak tartalmaznia

Részletesebben

MUNKAANYAG. Vilandné Bertha Mária. Felvételi vázlat készítése. A követelménymodul megnevezése: CAD-ismeretek

MUNKAANYAG. Vilandné Bertha Mária. Felvételi vázlat készítése. A követelménymodul megnevezése: CAD-ismeretek Vilandné Bertha Mária Felvételi vázlat készítése A követelménymodul megnevezése: CAD-ismeretek A követelménymodul száma: 0557-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-007-22 FELVÉTELI VÁZLAT

Részletesebben

MUNKAANYAG. Palotainé Békési Katalin. Műszaki ábrázolás IV. Tűrésekillesztések,

MUNKAANYAG. Palotainé Békési Katalin. Műszaki ábrázolás IV. Tűrésekillesztések, Palotainé Békési Katalin Műszaki ábrázolás IV. Tűrésekillesztések, felületi érdesség A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti technológiai feladatok I. (szerelő) A követelménymodul száma: 0111-06

Részletesebben

54 520 01 0000 00 00 Gépipari minőségellenőr Gépipari minőségellenőr

54 520 01 0000 00 00 Gépipari minőségellenőr Gépipari minőségellenőr A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Felületminőség. 11. előadás

Felületminőség. 11. előadás Felületminőség 11. előadás A felületminőség alapfogalmai Mértani felületnek nevezzük a munkadarab rajzán az ábrával és méretekkel, vagy az elkészítési technológiával meghatározott felületet, ha ez utóbbinál

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Versenyző kódja: 15 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 54 521 03-2017 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 54 521 03 SZVK

Részletesebben

Alkatrészek tőrése. 1. ábra. Névleges méret méretszóródása

Alkatrészek tőrése. 1. ábra. Névleges méret méretszóródása 1. Alapfogalmak Alkatrészek tőrése Névleges méretnek nevezzük a munkadarab nagyságrendjének jellemzésére szolgáló alapméretet, ez a mőszaki rajzon minden esetben feltüntetésre kerül. Tőrés használatának

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek középszint 1621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐORRÁSOK MINISZTÉRIUMA ontos

Részletesebben

06A Furatok megmunkálása

06A Furatok megmunkálása Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 06A Furatok megmunkálása Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

7. Koordináta méréstechnika

7. Koordináta méréstechnika 7. Koordináta méréstechnika Coordinate Measuring Machine: CMM, 3D-s mérőgép Egyiptomi piramis kövek mérése i.e. 1440 Egyiptomi mérővonalzó, Amenphotep fáraó (i.e. 1550) alkarjának hossza: 524mm A koordináta

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek emelt szint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

INFORMATIKA CAD ismeretek (Inventor) A versenyrész időtartama: 120 perc. Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése:

INFORMATIKA CAD ismeretek (Inventor) A versenyrész időtartama: 120 perc. Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: INFORMATIKA 0557-06 CAD ismeretek (Inventor) INTERAKTÍV FELADAT A versenyrész időtartama: 120 perc O S Z T V 2 0 1 3. Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati Jóváhagyta: Vizsgarészhez rendelt követelménymodul

Részletesebben

A termelésinformatika alapjai 10. gyakorlat: Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás, esztergálás, marás. 2012/13 2. félév Dr.

A termelésinformatika alapjai 10. gyakorlat: Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás, esztergálás, marás. 2012/13 2. félév Dr. A termelésinformatika alapjai 10. gyakorlat: Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás, esztergálás, marás 2012/13 2. félév Dr. Kulcsár Gyula Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás Forgácsolás Forgácsoláskor

Részletesebben

Andó Mátyás Felületi érdesség matyi.misi.eu. Felületi érdesség. 1. ábra. Felületi érdességi jelek

Andó Mátyás Felületi érdesség matyi.misi.eu. Felületi érdesség. 1. ábra. Felületi érdességi jelek 1. Felületi érdesség használata Felületi érdesség A műszaki rajzokon a geometria méretek tűrése mellett a felületeket is jellemzik. A felületek jellemzésére leginkább a felületi érdességet használják.

Részletesebben

Méretlánc átrendezés elmélete

Méretlánc átrendezés elmélete 1. Méretlánc átrendezés elmélete Méretlánc átrendezés elmélete Egyes esetekben szükség lehet, hogy arra, hogy a méretláncot átrendezzük. Ezeknek legtöbbször az az oka, hogy a rajzon feltüntetett méretet

Részletesebben

06a Furatok megmunkálása

06a Furatok megmunkálása Y Forgácsolástechnológia alapjai 06a Furatok megmunkálása r. ikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu r. ikó B. 1 épipari alkatrészek geometriája Y r. ikó B. 2 1 Y Belső hengeres felületek Követelmények:

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek középszint 4 ÉRETTSÉGI VIZSG 04. október 3. GÉPÉSZETI LPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSG JVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTTÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Alkatrészrajz készítése (kézzel);

Részletesebben

Szerszámkészítő Szerszámkészítő

Szerszámkészítő Szerszámkészítő É 3-6//B A 1/7 (II. 7.) SzMM renelettel móosított 1/6 (II. 17.) OM renelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási renjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Általános gépészeti technológiai feladatok. Géprajzi alapismeretek Gépészeti szakszámítások

Általános gépészeti technológiai feladatok. Géprajzi alapismeretek Gépészeti szakszámítások Általános gépészeti technológiai feladatok Géprajzi alapismeretek Gépészeti szakszámítások A géprajzi feladata A gépalkatrészek gyártását és szerelését műszaki rajzok alapján végzik. A műszaki rajz valamely

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek középszint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 009. október 19. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

International GTE Conference MANUFACTURING 2012. 14-16 November, 2012 Budapest, Hungary. Ákos György*, Bogár István**, Bánki Zsolt*, Báthor Miklós*,

International GTE Conference MANUFACTURING 2012. 14-16 November, 2012 Budapest, Hungary. Ákos György*, Bogár István**, Bánki Zsolt*, Báthor Miklós*, International GTE Conference MANUFACTURING 2012 14-16 November, 2012 Budapest, Hungary MÉRŐGÉP FEJLESZTÉSE HENGERES MUNKADARABOK MÉRETELLENŐRZÉSÉRE Ákos György*, Bogár István**, Bánki Zsolt*, Báthor Miklós*,

Részletesebben

1. feladat. CAD alapjai c. tárgyból nappali tagozatú ipari formatervező szakos mérnök hallgatóknak

1. feladat. CAD alapjai c. tárgyból nappali tagozatú ipari formatervező szakos mérnök hallgatóknak 1. feladat CAD alapjai c. tárgyból nappali tagozatú ipari formatervező szakos mérnök hallgatóknak Vetületek képzése, alkatrészrajz készítése (formátum: A4) Készítse el a gyakorlatvezető által kiadott,

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 2/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 3 21 01 CNC-gépkezelő

Részletesebben

2018. MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA.

2018. MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA. MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Forgácsolási ismeretek és CNC alapismeretek

Részletesebben

A kivitelezés geodéziai munkái II. Magasépítés

A kivitelezés geodéziai munkái II. Magasépítés A kivitelezés geodéziai munkái II. Magasépítés Építésirányítási feladatok Kitűzési terv: a tervezési térkép másolatán Az elkészítése a tervező felelőssége Nehézségek: Gyakorlatban a geodéta bogarássza

Részletesebben

Méretlánc átrendezés a gyakorlatban

Méretlánc átrendezés a gyakorlatban Méretlánc átrendezés a gyakorlatban 1. Méretlánc átrendezésének okai Méretlánc átrendezésével csak akkor foglalkozunk, ha szükséges, ezek az esetek általában a következők: Koordináta rendszerhez igazodó

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Lemezalkatrész modellezés SZIE-A2 alap közepes - haladó SolidEdge CAD 3D

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek emelt szint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

ábra Vezetőoszlopos blokkszerszám kilökővel

ábra Vezetőoszlopos blokkszerszám kilökővel 21 2.2.3. ábra Vezetőoszlopos blokkszerszám kilökővel Gyűjtse ki a kivágási folyamat hátrányos következményeit! Tanulja meg a pontosabb méretű munkadarab gyártásának megoldásait! 2.2.3. Pontossági vágás,

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek emelt szint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

A műszaki ábrázolás rajzi változásai

A műszaki ábrázolás rajzi változásai A műszaki ábrázolás rajzi változásai SZABVÁNYOK ISO 128-20:1996 A műszaki rajzokon alkalmazott vonalak típusai, a használatukkal kapcsolatos alapvető szabályok. ISO 128-24:1996 A géprajz vonalai -A műszaki

Részletesebben

2018. MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR. Szakképesítés:

2018. MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR. Szakképesítés: MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Géplakatos szakmai ismeretek Elérhető pontszám:

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 521 03 Gépi

Részletesebben

1 A táblázatban megatalálja az átmérőtartományok és furatmélységek adatait fúróinkhoz

1 A táblázatban megatalálja az átmérőtartományok és furatmélységek adatait fúróinkhoz pdrilling Content Szerszámkiválasztás Szerszámkiválasztás Marás Határozza meg a furat átmérojét és mélységet 1 A táblázatban megatalálja az átmérőtartományok és furatmélységek adatait fúróinkhoz 2 Válassza

Részletesebben

Házi feladat. 05 Külső hengeres felületek megmunkálása Dr. Mikó Balázs

Házi feladat. 05 Külső hengeres felületek megmunkálása Dr. Mikó Balázs Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 05 Külső hengeres felületek megmunkálása Dr. Mikó

Részletesebben

11. évfolyam gépészeti alapozó feladatok javítóvizsgára felkészítő kérdések forgácsolás

11. évfolyam gépészeti alapozó feladatok javítóvizsgára felkészítő kérdések forgácsolás 11. évfolyam gépészeti alapozó feladatok javítóvizsgára felkészítő kérdések forgácsolás 2017-2018. 1. Mi a fizikai tulajdonság? Mi a kémiai tulajdonság? 2. Mi a mechanikai tulajdonság? Mi a technológiai

Részletesebben

Használható segédeszköz: Függvénytáblázat, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép

Használható segédeszköz: Függvénytáblázat, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 523 04 Mechatronikai technikus

Részletesebben

DICHTOMATIK. Beépítési tér és konstrukciós javaslatok. Statikus tömítés

DICHTOMATIK. Beépítési tér és konstrukciós javaslatok. Statikus tömítés Beépítési tér és konstrukciós javaslatok Az O-gyűrűk beépítési terét (hornyot) lehetőség szerint merőlegesen beszúrva kell kialakítani. A szükséges horonymélység és horonyszélesség méretei a mindenkori

Részletesebben

Szakmai nap Nagypontosságú megmunkálások Nagypontosságú keményesztergálással előállított alkatrészek felület integritása

Szakmai nap Nagypontosságú megmunkálások Nagypontosságú keményesztergálással előállított alkatrészek felület integritása Szakmai nap Nagypontosságú megmunkálások Nagypontosságú keményesztergálással előállított alkatrészek felület integritása Keszenheimer Attila Direct line Kft vendégkutató BME PhD hallgató Felület integritás

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1. Döntse el, hogy az alábbi gépelemekre vonatkozó állítások igazak vagy hamisak!

Részletesebben

2018. MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR. Szakképesítés:

2018. MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR. Szakképesítés: MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Forgácsolási ismeretek és CNC alapismeretek Elérhető

Részletesebben

Gépi forgácsoló 4 Gépi forgácsoló 4

Gépi forgácsoló 4 Gépi forgácsoló 4 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

-1- TITEK RUGALMAS TENGELYKAPCSOLÓK Miskolc, Kiss Ernő u telefon (46) fax (46)

-1- TITEK RUGALMAS TENGELYKAPCSOLÓK Miskolc, Kiss Ernő u telefon (46) fax (46) -1- TITEK RUGALMAS TENGELYKAPCSOLÓK 3531 Miskolc, Kiss Ernő u. 23. e-mail axicon@axiconkft.hu telefon (46) 533-463 fax (46) 533-464 2 A TITEK tengelykapcsoló hajtómotorok és gépek közötti forgatónyomaték

Részletesebben

A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján Gépgyártástechnológiai technikus

A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján Gépgyártástechnológiai technikus A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 521 03 Gépgyártástechnológiai technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Házi feladat Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II. 5

Házi feladat Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II. 5 Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 01A - Bevezetés, Alapfogalmak Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

Andó Mátyás Illesztés, IT tűrés matyi.misi.eu. Illesztés, IT tűrés. 1. ábra. Laza (bal oldal) és szoros illesztés (jobb oldal)

Andó Mátyás Illesztés, IT tűrés matyi.misi.eu. Illesztés, IT tűrés. 1. ábra. Laza (bal oldal) és szoros illesztés (jobb oldal) 1. Illesztés fogalma Illesztés, IT tűrés Több gépelem megfelelő együttműködése esetén, már a tervezési szakaszban meg kell határozni az egyes elemek tűrését. Különös figyelmet kell fordítani arra, hogy

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. feladat 1 pont (Feleletválasztás) Témakör: Közlekedési ismeretek Húzza alá a helyes választ, vagy karikázza be annak betűjelét!

Részletesebben

Gépgyártástechnológiai technikus Gépgyártástechnológiai technikus

Gépgyártástechnológiai technikus Gépgyártástechnológiai technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Versenyző kódja: 15 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny.

Versenyző kódja: 15 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. 34 521 04-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 34 521 04 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Géplakatos szakmai

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10162-12 Gépészeti alapozó feladatok modul Gépészeti alapozó feladatok elmélete tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038

Részletesebben

Versenyző kódja: 19 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny.

Versenyző kódja: 19 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. 34 521 04-2017 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 34 521 04 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Géplakatos szakmai

Részletesebben

Tárgyak műszaki ábrázolása. Metszeti ábrázolás

Tárgyak műszaki ábrázolása. Metszeti ábrázolás Tárgyak műszaki ábrázolása Metszeti ábrázolás Ábrázolás metszetekkel A belső üregek, furatok, stb. szemléletes bemutatására a metszeti ábrázolás szolgál A metszeti ábrázolás elve Az üreges tárgyat egy

Részletesebben

CAD-CAM-CAE Példatár

CAD-CAM-CAE Példatár CAD-CAM-CAE Példatár A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: CAx rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Tengely jellegű alkatrész CAD modellezése ÓE-A06a alap közepes

Részletesebben

Segédlet a Hengeres nyomó csavarrugó feladat kidolgozásához

Segédlet a Hengeres nyomó csavarrugó feladat kidolgozásához Segédlet a Hengeres nyomó csavarrugó feladat kidolgozásához A rugók olyan gépelemek, amelyek mechanikai energia felvételére, tárolására alkalmasak. A tárolt energiát, erő vagy nyomaték formájában képesek

Részletesebben

Versenyző kódja: 43 15/2008. (VIII. 13.) SZMM rendelet 54 521 01 0000 00 00-2013 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

Versenyző kódja: 43 15/2008. (VIII. 13.) SZMM rendelet 54 521 01 0000 00 00-2013 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 54 521 01 0000 00 00-2013 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 54 521 01 0000 00 00 SZVK rendelet száma: 15/2008. (VIII. 13.) SZMM

Részletesebben

NAGYFESZÜLTSÉGŰ ALÁLLOMÁSI SZERELVÉNYEK. Csősín csatlakozó. (Kivonatos katalógus) A katalógusban nem szereplő termékigény esetén forduljon irodánkhoz.

NAGYFESZÜLTSÉGŰ ALÁLLOMÁSI SZERELVÉNYEK. Csősín csatlakozó. (Kivonatos katalógus) A katalógusban nem szereplő termékigény esetén forduljon irodánkhoz. NAGYFESZÜLTSÉGŰ ALÁLLOMÁSI SZERELVÉNYEK Csősín csatlakozó (Kivonatos katalógus) A katalógusban nem szereplő termékigény esetén forduljon irodánkhoz. 1 A katalógus használata A táblázat tetején szerepel

Részletesebben

Gépipari minőségellenőrzés

Gépipari minőségellenőrzés Gépipari minőségellenőrzés ek Gépészmérnök nappali képzésben részt vevők részére Összeállította: Dr. DrégelyiKiss Ágota Kis Ferenc Lektorálta: Galla Jánosné 0 Tartalomjegyzék. gyakorlat Furatok és menetek

Részletesebben

Gyártósori munkás Gépgyártósori gépkezelő, gépszerelő

Gyártósori munkás Gépgyártósori gépkezelő, gépszerelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Lengyelné Dr. Szilágyi Szilvia április 7.

Lengyelné Dr. Szilágyi Szilvia április 7. ME, Anaĺızis Tanszék 2010. április 7. , alapfogalmak 2.1. Definíció A H 1, H 2,..., H n R (ahol n 2 egész szám) nemüres valós számhalmazok H 1 H 2... H n Descartes-szorzatán a következő halmazt értjük:

Részletesebben

Gépipari minőségellenőr Gépipari minőségellenőr

Gépipari minőségellenőr Gépipari minőségellenőr A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-2-0317/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-2-0317/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-2-0317/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Kalibra Dimension Kft. Kalibráló laboratórium (2151 Fót, Béke utca 72.) akkreditált területe

Részletesebben

2018. MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR. Szakképesítés:

2018. MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR. Szakképesítés: MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Szerszámkészítő feladatok Elérhető pontszám:

Részletesebben

GÉPÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GÉPÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gépészet ismeretek középszint 1721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. GÉPÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

= Y y 0. = Z z 0. u 1. = Z z 1 z 2 z 1. = Y y 1 y 2 y 1

= Y y 0. = Z z 0. u 1. = Z z 1 z 2 z 1. = Y y 1 y 2 y 1 Egyenes és sík a térben Elméleti áttekintés Az egyenes paraméteres egyenlete: X = u 1 λ + x 0 Y = u λ + y 0, Z = u λ + z 0 ahol a λ egy valós paraméter Az u = (u 1, u, u ) az egyenes irányvektora és P

Részletesebben

Versenyző kódja: 32 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny.

Versenyző kódja: 32 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. 34 521 10-2017 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 34 521 10 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : feladatok Elérhető

Részletesebben

Használható segédeszköz: számológép (mobil/okostelefon számológép funkció nem használható a vizsgán!)

Használható segédeszköz: számológép (mobil/okostelefon számológép funkció nem használható a vizsgán!) T 34 521 03/13 A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése

Részletesebben

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS TARTÁLYOK ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS TARTÁLYOK ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS TARTÁLYOK ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK HE 31/1-2000 Az adatbázisban lévő elektronikus változat az érvényes! A nyomtatott forma kizárólag tájékoztató anyag! TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ ELŐÍRÁS HATÁLYA...4

Részletesebben

2018. MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA.

2018. MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA. MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő KOMPLE ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Géplakatos szakmai ismeretek Elérhető

Részletesebben

05 Külső hengeres felületek megmunkálása

05 Külső hengeres felületek megmunkálása Y Forgácsolástechnológia alapjai 05 Külső hengeres felületek megmunkálása r. ikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu r. ikó B. 1 épipari alkatrészek geometriája Y r. ikó B. 2 1 Y Külső hengeres felületek

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Lemezalkatrész modellezés SZIE-A5 alap közepes - haladó SolidEdge CAD 3D

Részletesebben

54 520 01 0000 00 00 Gépipari minőségellenőr Gépipari minőségellenőr

54 520 01 0000 00 00 Gépipari minőségellenőr Gépipari minőségellenőr A 1/7 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/6 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. É 14-6/1/1 Szakképesítés,

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-2-0317/2014 1 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Kalibra Dimension Kft. Kalibráló laboratórium 2151 Fót, Béke utca 72. 2)

Részletesebben

RÖVID ÚTMUTATÓ A FELÜLETI ÉRDESSÉG MÉRÉSÉHEZ

RÖVID ÚTMUTATÓ A FELÜLETI ÉRDESSÉG MÉRÉSÉHEZ RÖVID ÚTMUTATÓ A FELÜLETI ÉRDESSÉG MÉRÉSÉHEZ Referencia útmutató laboratórium és műhely részére Magyar KIADÁS lr i = kiértékelési hossz Profilok és szűrők (EN ISO 4287 és EN ISO 16610-21) 01 A tényleges

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek emelt szint 11 ÉRETTSÉGI VIZSGA 01. május 5. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben