Amitől a pumpa lemegy A magas vérnyomás megelőzése és kezelése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Amitől a pumpa lemegy A magas vérnyomás megelőzése és kezelése"

Átírás

1 Amitől a pumpa lemegy A magas vérnyomás megelőzése és kezelése Mivel a magas vérnyomás az esetek túlnyomó részében magától nem szokott normalizálódni, és évek múltán sok-sok szövődménnyel jár, érdemes kialakulását megelőzni, illetve a kezelést időben megkezdeni. A következőkben olyan hasznos ötleteket olvashatunk, melyekkel a gyógyszerek mellett csökkenthetjük a szervi elváltozások kialakulásának esélyét, esetleg orvosi felügyelettel a vérnyomáscsökkentő tabletták számát és mennyiségét is. Mikor beszélünk magas vérnyomásról? Ha valakinek a vérnyomása nyugalmi állapotban legalább három különböző időpontban tartósan 165/95 Hgmm felett van, biztosan magas vérnyomásról beszélünk. Határérték magas vérnyomásról as szisztolés (az első érték, amikor a szív összehúzódik, és a vért kilöki a nagy vérkörbe) és ös diasztolés (a második érték, amikor a szív elernyed, és a vér a szív irányába áramlik) nyomás mellett beszélhetünk. Normális körülmények között a vérnyomás a nap folyamán folyamatosan változik természetesen a normális tartományon belül. A testhelyzet, a fizikai aktivitás, a napszakok, a szellemi és lelki megterhelés, az étkezés és még számtalan tényező képes befolyásolni az erekben uralkodó aktuális nyomást. Ha az ingadozás tartósan a normálértékek feletti tartományban történik, és kezeletlen marad, jelentősen károsítja az egészséget.

2 Eleinte a megemelkedett vérnyomás semmi tünetet nem okoz, a később jelentkezők sem jellegzetes: fejfájás, szédülés, fülzúgás, fáradékonyság, légszomj, stb. Amennyiben a vérnyomást nem rendezzük, idővel egyre több tünet, szövődmény és szervi károsodás alakulhat ki, ráadásul az élettartam is jelentősen lerövidül. A 65 évnél idősebb korban elhunytak 40%-ánál a magas vérnyomás és annak szövődményei (szívelégtelenség, szívroham, agyvérzés) vezetnek a halálhoz. Mi okoz magas vérnyomást? A magas vérnyomás (hipertónia) két fajtáját különítjük el: 1. Az esszenciális hipertónia oka eredetileg ismeretlen, kialakulásában a következő tényezők szerepelhetnek: Örökletes hajlam Stressz (vizsgadrukk, tartós intenzív zaj, lelki megrázkódtatás) Környezeti hatások: beilleszkedési zavarok, a családban és munkahelyen tapasztalt el nem fogadottság, állandó kritika, elfojtott agressziók) Táplálkozás: az elhízás megháromszorozza a magas vérnyomás kialakulási esélyét (minden leadott felesleges kg 2 Hgmm-rel csökkenti a szisztolés és 1 Hgmm-rel a diasztolés értéket) Élvezeti cikkek: kávé, alkohol, cigaretta Mozgáshiány 2. A szekunder (szövődményként kialakult) magas vérnyomás oka tisztázott: Vesebetegség: idült vesegyulladás, cisztás vese, veseartéria szűkület Szív-és érrendszeri betegség: aortaszűkület, szívbillentyű betegségek Hormonális betegségek: pajzsmirigy túlműködés, mellékvese daganat, - túlműködés Idegrendszeri betegségek: agydaganat, agyi érbetegségek Gyógyszermellékhatás: egyes fogyasztószerek, pajzsmirigy-és mellékvese hormonok, fogamzásgátlók, pszichofarmakonok (nyugtatók, altatók, stb.), reumaellenes szerek, hashajtók

3 A cukorbetegség és a magas vérnyomás Minden második cukorbetegnél alakul ki magas vérnyomás is. Ennek oka az anyagcsere zavara, vagyis a két betegség azonos tőről fakad, hiszen többségben mindkettőhöz társulnak magas vérzsír-értékek is. A cukorbetegség szövődményeként kialakuló érelmeszesedés fokozza a hipertónia kialakulási esélyét, ráadásul az előre haladottabb esetekben kifejlődő vesebetegség tovább fokozza a vérnyomást. Ilyenkor az erek fala áteresztőbbé válik, a szövetekben könnyebben alakul ki ödéma, ami még tovább rontja a sejtek anyagcseréjét. A cukorbetegséget, a magas vérnyomást és az elhízást együtt anyagcserezavar tünet-együttesnek is szokás ezért nevezni. Tehát annak, akinek magas a vércukra, nemcsak arra kell figyelnie, hogy a vércukra rendben legyen, hanem a testsúlyára, a vérzsír-értékeire és a vérnyomására is. Tünetei A magas vérnyomás azért is olyan alattomos, mert ahogy azt már fent is említettük eleinte semmilyen panaszt nem okoz, később is csak jellegtelen, nem túl komoly elváltozásokra jellemző tüneteket idéz elő. Legtöbbször teljesen véletlenül fedezik fel, ráadásul olyankor, amikor már szervekben szövődményeket is okozott. A panaszmentesség gyakran megnehezíti az érintettek együttműködését, hiszen sokan hibásan abban a hamis reményben ringatják magukat, hogy ha nem éreznek semmit, akkor nem is betegek, és a későbbiekben sem lehet semmi komolyabb bajuk. A fejfájás, szemkáprázás, heves és rendetlen szívdobogás, szédülés, fokozott verítékezés, légszomj, mellkasi szorító fájdalom, fülzúgás, stb. gyakran csak extrém magas vérnyomás értékeknél jelentkeznek persze egyéni érzékenységtől függően változik ez is. Figyelem! A magas vérnyomás kezelésének még a tünetek megjelenése előtt meg kell kezdődnie. A késői szövődmények kialakulásának megelőzése és a betegség lefolyásának lelassítása csak időben elkezdett, tartós és valóban hatásos kezeléssel lehetséges. Ehhez pedig okvetlen szükséges a beteg folytonos aktív együttműködése is.

4 Mit tehetünk? Az esszenciális magas vérnyomás enyhébb és középsúlyos esetekben természetes módon azaz gyógyszer nélkül is normalizálható. Amennyiben ez még sem sikerül, a gyógyszerek mellet is hatékony kiegészítő lehet minden alább felsorolt módszer. A másodlagosan kialakult magas vérnyomásnál első mindig az alapbetegség kezelése, emellett kiegészítőként a gyógyszerek adagjának csökkentésére - javasolt a következő módszerek alkalmazása. Feltétlen javasolt mindenkinek A magas vérnyomást kiváltó, előidéző faktorok kiküszöbölése, elkerülése: stressz, zsíros ételek, élvezeti szerek, sószegény étrend A táplálkozás átállítása teljes értékű reform étrendre: bő rostbevitel, kevés szénhidrát, állati zsiradék és fehérje fogyasztás, az étel legalább 60-70%-a természetes legyen ne konzerv, főzött, sütött, stb., rendszeres és bőséges folyadékfogyasztás (nátriumszegény és káliumdús ásványvizek, gyógyteák, higított frissen préselt vagy tartósítószert nem tartalmazó biolevek). A rendszeres mozgás is elengedhetetlen része a magas vérnyomás kezelésének: elsősorban a nem megterhelő, kitartást igénylő sportokat javasoljuk (kocogás, úszás, biciklizés ). A Kneipp-kúra módszerei közül legkönnyebb és minden nap alkalmazható kiváló értréningező a hideg-meleg váltott zuhany. Ha nincs egyéb ellenjavallata, és orvosa is jóváhagyta, hetente egy léböjt napot célszerű rendszeresen beiktatni. Fő a rendszeres életmód! A magas vérnyomásos beteg házi patikájához éppúgy hozzátartozik egy megbízható vérnyomásmérő, mint egy átlag háztartáshoz a lázmérő. A rendszeresen nagyjából azonos időben- mért vérnyomás segít felismerni azokat a helyzeteket, amelyek emelik vagy csökkentik az értékeket. Az orvosi rendelőben vagy kórházban mért vérnyomás (a fehérköpeny-effektus, azaz az orvosi körülmények okozta izgalom miatt) valamennyire eltér mindig a szokványos, otthoni életkörülmények közt találtnál. Ezért az otthon regisztrált adatok sokkal korrektebb beállítást tesznek lehetővé. Nagyon fontos a rendszeres táplálkozás, az elegendő pihenés és az időben történő lefekvés. Elengedhetetlen a helyes konfliktus megoldás elsajátítása is: a problémákat, konfliktusokat nem célszerű minden áron kikerülni, megoldásukat hosszasan halogatni. Természetesen az sem kedvező, ha a felhalmozott feszültségnek teljesen parttalanul engedünk utat, a dühkitörések legalább annyira felviszik a vérnyomást, mint az elfojtás. A magas vérnyomásos betegek többsége önértékelési zavarokkal is küzd. Kompenzálásként gyakran túlzottan magas követelményeket támasztanak önmagukkal szemben, rendkívül szorgalmasak és teljesítmény-orientáltak. Ezért érdemes átgondolni és átértékelni a saját magukról alkotott képet.

5 Táplálkozzunk egészségesebben! Amennyiben valaki súlyfelesleggel rendelkezik, első feladata a testsúly rendezése kell legyen. Ehhez célszerű csökkent kalóriatartalmú (szénhidrát-és állati fehérje és zsírszegény) táplálkozást kialakítani. Kitűnő súlycsökkentő módszer, ráadásul az elhízás okozta szövődmények kiküszöbölésében is sokat segít egy léböjtkúra. Ennek időtartamát és formáját okvetlen egy böjtterapeutának kell megállapítania. Egyedül 1-2 napnál tovább ugyanis beteg ember nem tarthat léböjtöt! Hosszabb kúrák esetén az orvos utasításának megfelelően csökkenteni kell a vérnyomásra ható tabletták és a vízhajtók adagját. Ha nincs a közelében tapasztalt szakember, tartson inkább 5-7 napos zöldség-gyümölcsdiétát ez is segíthet a feleslegesen felhalmozott ödémák és só kiürítésében. Sószegény étrend: mivel minden harmadik ember vérnyomás emelkedéssel reagál a feleslegben bevitt (3 g-nál több) sóra, és ez az arány az elhízottaknál még magasabb, célszerű minden felesleges sózást kerülni, illetve természetes fűszerek használatával pótolni. A kálium és a magnézium szintén csökkentik a vérnyomást és annak szövődményeit. Különösen kedvező a magnézium és az orotsav (B13 vitamin) kombinációja (pl. a Magnerotban), hiszen az orotsav nemcsak a magnézium felszívódását és sejtekbe történő bevitelét segíti, hanem a vérzsírok összetételét is kedvezően befolyásolja, és fokozza az erek rugalmasságát. A Q10 vitamin és az L-carnitin: nemcsak a szívizom teljesítményét javítják, hanem az érfalat is védik, és a vérnyomást is csökkentik. A rostok bevitele nemcsak az emésztést javítja és a testsúly rendezésében segít, hiszen előbb vált ki jóllakottságot, hanem a feleslegesen bekerülő vérzsírok felszívódását is csökkenti, mert megköti, és magával viszi őket. A halolajban található omega-3-zsírsav és a ligetszépében előforduló gammalinolén- vajsav is védik az ereket a meszesedéstől, segítenek azok rugalmasságát megőrizni.

6 A magas vérnyomás késői szövődményei Az érelmeszesedés legfőbb rizikófaktora a magas vérnyomás, különösen gyors és súlyos az elváltozás, ha ehhez még emelkedett vérzsír értékek, dohányzás, cukorbetegség, köszvény és elhízás is társul. Szívkárosodás: koszorúér elmeszesedés, szívinfarktus, szívmegnagyobbodás-és elégtelenség Agyi károsodás: agyi érelmeszesedés, agyvérzés, időskori elbutulás Vesekárosodás: a vese kis ereinek előrehaladott elmeszesedése súlyos vesefunkciós károsodást idéz elő. Szemkárosodás: a retina ereinek elmeszesedése komoly látászavarhoz, vaksághoz vezethet. Mozogjunk rendszeresen! A rendszeres mozgás elengedhetetlen a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez és a már kialakult bajok szövődményeinek mérsékléséhez. Aki heti 3x30 percet rendszeresen mozog, annál az infarktus, sztrók és más keringési betegségek kialakulási kockázat 40%-ot képes csökkenni. Dr. Balaicza Erika Belgyógyász főorvos Biológiai daganatkezelés, Homeopátia, neurálterápia, böjtkúra Életmód-tanácsadás, fitoterápia Tel: 06/ balaicza@balaicza.hu Kövesse írásaimat a Facebookon is!

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI Az erekben keringő vér nyomást fejt ki az erek falára: ez a vérnyomás. Szabályozásában részt vesz a szív, az erek, az agy, a vesék és

Részletesebben

Vezető betegségek Magyarországon. Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak?

Vezető betegségek Magyarországon. Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak? Vezető betegségek Magyarországon Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak? Megválaszolandó Kérdések Melyek azok a betegségek amelyek a ranglistát vezetik? Mennyire vagyunk felelősek

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

Gyakran ismételt kérdések a magas vérnyomásról

Gyakran ismételt kérdések a magas vérnyomásról Gyakran ismételt kérdések a magas vérnyomásról Írta: Dr. Tislér András Hypertonia Magazin 2013/3 kategória: Az érrendszer, a vérnyomás fogalma Mi a vérnyomás? Az oxigénben és tápanyagokban gazdag vért

Részletesebben

Gyôzzük le a magas vérnyomást!

Gyôzzük le a magas vérnyomást! Gyôzzük le a magas vérnyomást! Szûrôprogramok Országos Kommunikációja TÁMOP-6.1.3-08/1-2008-0002 azonosító jelû kiemelt projekt Projektgazda: Országos Tisztifôorvosi Hivatal (1097 Budapest, Gyáli út 2-6.)

Részletesebben

A szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri betegségek mind a megbetegedések számát, mind a halálozást tekintve vezető helyet foglalnak el a fejlett ipari országokbanköztük hazánkban is.

Részletesebben

KARDIOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Gyõzzük le a magas vérnyomást!

KARDIOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Gyõzzük le a magas vérnyomást! KARDIOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ Gyõzzük le a magas vérnyomást! 1. nap Teher a családnak Minden harmadik, negyedik embernek magas a vérnyomása, de csak minden tizedik tud róla. Tízbôl hatan szív- és érrendszeri

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben

Tények a magas vérnyomásról

Tények a magas vérnyomásról 4 Magas vérnyomás Dr. Rath Cellular Health TM sejtegészségi ajánlásai a megelőzéshez és a kiegészítő terápiához Tények a magas vérnyomásról: Dr. Rath sejtegészségi ajánlásai - Egészségi előnyök a betegek

Részletesebben

Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus

Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus A szénhidrát-, a zsír-, a fehérje és a nukleinsav-anyagcsere komplex zavara Oka: a hasnyálmirigyben termelődő - inzulin hiánya - a szervezet inzulinnal szembeni

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szénhidrátanyagcsere zavara, amely a vérben, illetve a testnedvekben megemelkedett cukorszinttel és kóros anyagcseretermékekkel

Részletesebben

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos A -tól Z -ig Koleszterin Kisokos A SZÍV EGÉSZSÉGÉÉRT Szívügyek Magyarországon Hazánkban minden második ember szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegség következtében veszíti életét*, ez Magyarországon

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek élvezete. Valószínűleg először Kolumbusz és társai találkoztak

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

Nagyító alatt a szélütés - a stroke

Nagyító alatt a szélütés - a stroke Nagyító alatt a szélütés - a stroke A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint 2020-ra a szívbetegségek és a stroke lesznek világszerte a vezetõ okok úgy a halálozás, mint a rokkantság területén. Az elõrejelzések

Részletesebben

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008 Mikor beszélünk magasvérnyomásbetegségről? A vérnyomás akkor tekinthető optimálisnak, ha értéke 120/80 alatti. A vérnyomás első értéke az úgynevezett szisztolés érték, ez a szív összehúzódása alatt, míg

Részletesebben

Amit a magas vérnyomásról még tudni kell

Amit a magas vérnyomásról még tudni kell Amit a magas vérnyomásról még tudni kell Amit a magas vérnyomásról még tudni kell: tudnivalók és tippek Napjainkban a magas vérnyomás sajnos egyre több és több embert érint. Mára már úgy nevezett népbetegséggé

Részletesebben

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás Az elhízás, a bulimia, az anorexia Az elhízás Elhízás vagy túlsúlyosság elhízás a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb túlsúlyosság a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege

Részletesebben

vérnyomásmérés Premium-minőség az Ön egészségéért. www.boso.co.hu

vérnyomásmérés Premium-minőség az Ön egészségéért. www.boso.co.hu vérnyomásmérés Premium-minőség az Ön egészségéért. www.boso.co.hu Erre kell figyelni vérnyomásmérésnél. Vérnyomásméréshez üljön kényelmesen. Támassza meg a hátát és a karját. Lábait ne keresztezze. Tegye

Részletesebben

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van:

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van: Szívvel a stroke ellen! - Háttéranyag Az agyi érkatasztrófa (szélütés) okai Tünetei bár hasonlóak, mégis két jól elkülöníthető oka van: az agyi infarktus, melynek hátterében az agyat ellátó ér elzáródása

Részletesebben

Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak

Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak Kíváncsi, mit takar az "artériás stiffness" kifejezés? Tudni szeretné, miért érdemes mérni az artériáinak életkorát? Foglalkoztatja az egészsége, és többet

Részletesebben

Iratjel: OrvosiKamara

Iratjel: OrvosiKamara 39./1 39./2 39./3 39./4 39./5 39./6 39./7 39./8 39./9 39./10 39./11 39./12 Na K 39./13 Na K 39./14 Na K 39./15 39./16 39./17 39./18 * A vérbe került mérgező többletkálium káros hatását ezekkel lehet csökkenteni!

Részletesebben

Farkas-Transz Szállítási Kft.

Farkas-Transz Szállítási Kft. Farkas-Transz Szállítási Kft. CSOPORTFOGLALKOZÁS DIETETIKUS BEVONÁSÁVAL A SZÍV- ÉS ÉRREND- SZERI BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSÉRE Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése Csoportfoglalkozás dietetikus bevonásával

Részletesebben

A magas vérnyomás természetes gyógymódjai

A magas vérnyomás természetes gyógymódjai A magas vérnyomás természetes gyógymódjai Minden harmadik ember érintett! Nõk Lapja Oravecz Éva Csilla 2010. 01. 14. Felmérések szerint a magyar lakosság több mint harminc százaléka magas vérnyomástól

Részletesebben

Rendben van a vérnyomása?

Rendben van a vérnyomása? Rendben van a vérnyomása? A magas vérnyomás jelei lehetnek a szédülés, a fejfájás, a fáradtságérzet, nehézlégzés, orrvérzés, látászavarok, mellkasi fájdalom és idegesség is. De előfordul az is, hogy semmilyen

Részletesebben

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú meghatározása. (Megj.: a felsorolt esetekben meghatározó

Részletesebben

Lehet, hogy szívelégtelenségem van?

Lehet, hogy szívelégtelenségem van? Lehet, hogy szívelégtelenségem van? Ez a kiadvány azért jött létre, hogy segítse önt a szívelégtelenség korai tüneteinek felismerésében. Mi a szívelégtelenség? A szívelégtelenség meghatározás nagyon ijesztőnek

Részletesebben

KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 1. Előadás

KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 1. Előadás KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 1. Előadás Víztisztítási technológiák Bodáné Kendrovics Rita Óbudai Egyetem. RKK. 2010. Vízfelhasználások Közműolló VÍZFORRÁSOK Felszíni és felszín alatti vizek

Részletesebben

FIGYELMEZTETŐ JELEK ÉS TÜNETEK

FIGYELMEZTETŐ JELEK ÉS TÜNETEK FIGYELMEZTETŐ JELEK ÉS TÜNETEK Szívpanaszok gyakori okai Szívizom vérellátás zavara Szív pumpafunkciójának zavara Szívritmus zavar MELLKASI FÁJDALOM ANGINA PECTORIS Váratlan, erős fájdalom. Inkább infarktus

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1.

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 1. feladat: Felnőtt beteg C-vitamin tartalmú készítményt szeretne kérni Öntől. Tájékoztassa a beteget a vízben oldódó vitaminkészítményekről és a rendelkezésre álló C- vitamin tartalmú termékekről! A tájékoztatás

Részletesebben

Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS

Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS Az antioxidánsok olyan molekulák, melyek képesek eltávolítani a szabadgyököket a szervezetünkből. Ilyen az Astaxanthin is, reakcióba lép a szabadgyökökkel

Részletesebben

Szívstresszmérés (VIPORT - EKG-bázisú szívstresszmérő készülék)

Szívstresszmérés (VIPORT - EKG-bázisú szívstresszmérő készülék) Szívstresszmérés (VIPORT - EKG-bázisú szívstresszmérő készülék) A stressz hatása a szívre A túlzott mértékű stressz a szívbetegségek egyik rizikófaktora. Nyugalmi állapotban, átlagosan a felnőtt szív percenként

Részletesebben

E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v -

E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v - Az egészség nem minden, de az egészség nélkül a minden is semmi. E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v - (Arthur Schopenhauer) Életkora Neme (kérem, húzza alá) nő férfi Legmagasabb iskolai végzettsége

Részletesebben

Stroke napja sajtófigyelés

Stroke napja sajtófigyelés Stroke napja sajtófigyelés STROKE napja 2009 Rajzpályázat 2009. április 20. sulinet.hu A tavalyi évhez hasonlóan a Magyar Stroke Társaság égisze alatt a Városligetben megrendezésre kerül a Stroke napja.

Részletesebben

ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV

ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV Kedves páciensem, kérem, válaszoljon részletesen minden kérdésre, mielőtt a tanácsadást elkezdenénk. Eljövetelének motivációja: barátok, ismerősök ajánlása önálló kezdeményezés

Részletesebben

2730-06 Gyógyszertári asszisztens gyógyszerellátással kapcsolatos feladatai követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2730-06 Gyógyszertári asszisztens gyógyszerellátással kapcsolatos feladatai követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 2730-06 Gyógyszertári asszisztens gyógyszerellátással kapcsolatos feladatai követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat: Felnıtt beteg C-vitamin tartalmú készítményt szeretne kérni Öntıl. Tájékoztassa

Részletesebben

Hazánkban a kardiovaszkuláris betegségek okozta halálozásban az első helyen vagyunk. Az öröklött genetikai tulajdonságainkat nem változtathatjuk meg,

Hazánkban a kardiovaszkuláris betegségek okozta halálozásban az első helyen vagyunk. Az öröklött genetikai tulajdonságainkat nem változtathatjuk meg, Infarktus Hazánkban a kardiovaszkuláris betegségek okozta halálozásban az első helyen vagyunk. Az öröklött genetikai tulajdonságainkat nem változtathatjuk meg, ennek ellenére mégis sokat tehetünk szívünk

Részletesebben

A 0 64 éves férfiak és nők cerebrovascularis betegségek okozta halálozásának relatív kockázata Magyarországon az EU 15

A 0 64 éves férfiak és nők cerebrovascularis betegségek okozta halálozásának relatív kockázata Magyarországon az EU 15 A hipertónia, mint kiemelt kardiovaszkuláris rizikófaktor befolyásoló tényezőinek és ellátásának vizsgálata az alapellátásban Dr. Sándor János, Szabó Edit, Vincze Ferenc Debreceni Egyetem OEC Megelőző

Részletesebben

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 A bizonyítottan javítja az idősödő kutyák életminőségét: élénkebbé teszi az állatokat és ezáltal aktívabb életmódot tesz lehetővé számukra. Az oxigenizáció mellett a szív-

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Tabletta Magnesii Citrici 500 mg Fono VII. Parma Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

A kiválasztó szervrendszer és betegségei

A kiválasztó szervrendszer és betegségei A kiválasztó szervrendszer és betegségei A szervezetben az anyagcsere során számtalan káros és felesleges anyag képződik. A sejtek bomlástermékei, a bekerült mérgezőanyagok, mind-mind eltávolításra várnak.

Részletesebben

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA www.evp.hu A víz az élet forrása: víz nélkül nincs, és nem is lehetséges egészséges élet. A víz lehetővé teszi a vérkeringést, segíti a sejtek működését és a test méregtelenítését,

Részletesebben

Dr. Szamosi Tamás egyetemi magántanár 2015/16 tanév

Dr. Szamosi Tamás egyetemi magántanár 2015/16 tanév Dr. Szamosi Tamás egyetemi magántanár 2015/16 tanév A FERTŐZŐ BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSE A KÜLÖNBÖZŐ SZERVRENDSZEREK BETEGSÉGEINEK MEGELŐZÉSE BALESET MEGELŐZÉS, MÉRGEZÉSEK MEGELŐZÉSE A GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORBAN

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

DIÉTÁS TANÁCSADÁS Tablettával és inzulinnal kezelt cukorbetegek, hozzátartozóik részére, szakképzett dietetikusok segítségével.

DIÉTÁS TANÁCSADÁS Tablettával és inzulinnal kezelt cukorbetegek, hozzátartozóik részére, szakképzett dietetikusok segítségével. 2 INGYENES SZOLGÁLTATÁSAINK, SZERVIZ & ÜGYFÉLSZOLGÁLAT Dcont SZAKÜZLET és SZERVIZ 77 Elektronika Kft. 1116 Budapest, Fehérvári út 98. Nyitva tartás: Hétfő - csütörtök: 7.30-16.30 Péntek: 7.30-14.00 Nyitvatartási

Részletesebben

DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL

DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL 1 DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL FELMÉRÉS 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGEK KÖRÉBEN Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége (MACOSZ), a NOVARTIS támogatásával KINCSES JÁNOS a MACOSZ elnöke 2010. januárjában

Részletesebben

Az elhízást a WHO gyógyíthatatlan betegségnek nyilvánította. A magyar lakosság közel kétharmada túlsúlyos vagy elhízott.

Az elhízást a WHO gyógyíthatatlan betegségnek nyilvánította. A magyar lakosság közel kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Az elhízást a WHO gyógyíthatatlan betegségnek nyilvánította. A magyar lakosság közel kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. MIN ALAPSZIK A PREMIUM DIET? A Premium Diet 4 elemen alapszik, melyek hozzájárulnak

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé.

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé. Test-elemzés Bioelektromos impedancia mérés 5 különböző pályán kerül mérésre (lábtól-lábig, kéztől-kézig, bal kéztől a jobb lábig, jobb kéztől a bal lábig, bal kéztől a bal lábig). Ezzel 100%-os lefedettséget

Részletesebben

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Erre majd együtt mászunk fel! Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. www.szeretemazeletem.hu Az érelmeszesedéstől az infarktusig

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

Veszprémben is megszólalt a Szívhang

Veszprémben is megszólalt a Szívhang Betegszoba 2011.04.28. http://www.betegszoba.hu/cikkek/sziv_es_errendszer/veszpremben_is_megszolalt_a_szivhang/ A Szívhang program a következő állomásán is elérte célját, hiszen a Petőfi Színház színészeinek

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A cukorbetegség A cukorbetegség - diabetes mellitus A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szõlõcukrot

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Magnesium 250 mg Pharmavit pezsgőtabletta Magnesium Pharmavit 250 mg pezsgőtabletta

Részletesebben

Tegyél többet az egészségedért!

Tegyél többet az egészségedért! Tegyél többet az egészségedért! Az emelkedett testsúly-és testzsír arány veszélyei, a magas vérnyomás, emelkedett VC és koleszterin szint következményei A magas vérnyomás Epidemiológiai adatok A hypertonia:

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az szinte már népbetegség

Részletesebben

Szemmelweis Egyetem. Gőgös s Katalin

Szemmelweis Egyetem. Gőgös s Katalin Szemmelweis Egyetem Egészs szségtudományi Kar ápoló Előad adás, mint módszerm Gőgös s Katalin Az acut miocardiális infarktuson átesett beteg oktatása Hazánkban a kardiovaszkuláris betegségek okozta halálozásban

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban A kiadvány az elnyert TÁMOP-6.1.2/A-09/1-2009-0047 Egészségmegőrzés a Dunanett Kft-nél pályázat részeként készült 2 A Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

Étrendi terápia a betegek kezelésében/étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben

Étrendi terápia a betegek kezelésében/étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben Étrendi terápia a betegek kezelésében/étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben PTE-ETK Fizioterápiás és Táplálkozástudományi Intézet Készítette: Szekeresné Szabó Szilvia Dietetika II. 2012 Vizsgálati

Részletesebben

Fusion Vital. tevékenységi napló. Életmódfelmérés. név / azonosító szám. Firstbeat Bodyguard gyári szám. program kezdő dátuma: / /

Fusion Vital. tevékenységi napló. Életmódfelmérés. név / azonosító szám. Firstbeat Bodyguard gyári szám. program kezdő dátuma: / / Fusion Vital tevékenységi napló Életmódfelmérés név / azonosító szám Firstbeat Bodyguard gyári szám program kezdő dátuma: / / tevékenységi napló - HÁttéR információk Az Ön telefonszáma: Az Ön email címe:

Részletesebben

Magyarországon több mint 2 millió hypertoniás él. 2025-re az előrejelzések szerint további 60 százalékkal megnő az érintettek száma.

Magyarországon több mint 2 millió hypertoniás él. 2025-re az előrejelzések szerint további 60 százalékkal megnő az érintettek száma. Magyarországon több mint 2 millió hypertoniás él. 2025-re az előrejelzések szerint további 60 százalékkal megnő az érintettek száma. A magasvérnyomásos populációban emelkedett vércukor értéket (5,6 mmol/l

Részletesebben

Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő

Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő Miért fontos a szervezetnek a vas? A vas számos enzim összetevője, így fontos kémiai reakciókban vesz részt. A hemoglobin és a

Részletesebben

Mik az egészséges táplálkozás alap pillérei, melyre mindenkinek érdemes oda figyelni?

Mik az egészséges táplálkozás alap pillérei, melyre mindenkinek érdemes oda figyelni? Kedves Olvasó! Vaskút Község Önkormányzata által elnyert Egészségre nevelő életmódprogramok Vaskút községben elnevezésű pályázat keretein belül lehetőség nyílt ismeret átadó cikkek elkészítésére. A cél,

Részletesebben

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Halat? Amit tartalmaz a halhús 1. Vitaminok:a halhús A, D, B 12, B 1, B 2 vitaminokat

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a szívinfarktusról

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a szívinfarktusról 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Röviden a szívinfarktusról Szívinfarktus kockázati tényezői Kiadó: Gönc Város Önkormányzata

Részletesebben

A praxisközösségi működés eredményei Romák körében

A praxisközösségi működés eredményei Romák körében A praxisközösségi működés eredményei Romák körében Bárdos-Csenteri Orsolya, Földvári Anett, Kovács Nóra, oráczkiné álinkás Anita, Szabó Edit, Szőllősi Gergő József, Vinczéné Sipos Valéria, Vincze Ferenc

Részletesebben

Háttéranyag. Az agyi érkatasztrófa okai

Háttéranyag. Az agyi érkatasztrófa okai Háttéranyag Az agyi érkatasztrófa okai Tünetei bár hasonlóak, mégis két jól elkülöníthető oka van: az agyinfarktus, melynek hátterében az agyat ellátó ér elzáródása áll (80%-a az agyi érkatasztrófáknak)

Részletesebben

Hepashake májdiéta Speciálisan a nem alkohos zsírmáj kezelésére. Szeretne egészségesebben élni? Szívesen segítünk benne.

Hepashake májdiéta Speciálisan a nem alkohos zsírmáj kezelésére. Szeretne egészségesebben élni? Szívesen segítünk benne. Hepashake májdiéta Speciálisan a nem alkohos zsírmáj kezelésére Szeretne egészségesebben élni? Szívesen segítünk benne. Minden 3. személy érintett Mit csinálnak ezek az emberek? K. Ferenc Nyugdíjas

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

Az egészséges életmód fontossága.

Az egészséges életmód fontossága. Az egészséges életmód fontossága. Itt a heti foglalkozások keretében a tanulók korosztályának megfelelő formában a hallottak feldolgozásra történik. A hetedik osztályosok által készített prezentáció (kis

Részletesebben

Megszívlelendô tanácsok

Megszívlelendô tanácsok ÉTRENDI TANÁCSOK hipertóniásoknak Megszívlelendô tanácsok hipertóniásoknak Lektorálta: Cseri-Holzmann Brigitta dietetikus ReceptDoki Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered Hippokratész

Részletesebben

LEGYEN KEDVENCE JÓ FORMÁBAN! NAPLÓ A TULAJDONOSOKNAK

LEGYEN KEDVENCE JÓ FORMÁBAN! NAPLÓ A TULAJDONOSOKNAK LEGYEN KEDVENCE JÓ FORMÁBAN! NAPLÓ A TULAJDONOSOKNAK Kedvence egészsége érdekében úgy döntött, hogy segít neki elérni az ideális testsúlyát. Minden segítséget megkap ehhez állatorvosától és a rendelő munkatársaitól,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2425-06 Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat. 2012. április 18.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2425-06 Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat. 2012. április 18. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

LEGGYAKORIBB BETEGSÉGEK LAIKUSOK SZÁMÁRA

LEGGYAKORIBB BETEGSÉGEK LAIKUSOK SZÁMÁRA TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 LEGGYAKORIBB BETEGSÉGEK LAIKUSOK SZÁMÁRA Valamennyi betegségre igaz az, hogy a korai felismerés jelentősen növeli a gyógyulási esélyeinket és csökkenti a kezelések súlyosságát.

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a cukorbetegségről

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a cukorbetegségről 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. 1 Hírlevél Röviden a cukorbetegségről 2-es típusú cukorbetegség szövődményei Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr.

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. Varga Csaba ESET 46 ÉVES FÉRFI Kórelőzmény kezelt hypertonia kivizsgálás

Részletesebben

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 www.egeszsegprogram.eu EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A Programban résztvevők egészségi állapotára irányuló statisztikai jelentés Projekt:

Részletesebben

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtás Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtó Tanfolyam Mentőápoló Tanfolyam 3. előadás 2011. október 19. Elsősegélynyújtás Betegek / sérültek számára nyújtott azonnali ellátás, amíg

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA Az oktatóanyag A MAgyAr DiAbetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr DiAbetes

Részletesebben

Zaj a munkahelyen. a jó munkahely. mindnyájunknak fontos TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001. www.tamop248.hu

Zaj a munkahelyen. a jó munkahely. mindnyájunknak fontos TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001. www.tamop248.hu Zaj a munkahelyen a jó munkahely mindnyájunknak fontos a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu a jó munkahely mindnyájunknak

Részletesebben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Melyik okozhat stresszt? Bevezető A stressz olyan mint a borivás: kis mennyiségben jótékony hatása van, motivál és élénkebbé tesz. A túlzott és folyamatos

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta

Részletesebben

Fizikai aktivitás hatása a koronária betegségben kezelt és egészséges férfiak és nők körében

Fizikai aktivitás hatása a koronária betegségben kezelt és egészséges férfiak és nők körében KÓSA LILI 1 Fizikai aktivitás hatása a koronária betegségben kezelt és egészséges férfiak és nők körében 1. BEVEZETÉS Számos ember végez rendszeres fizikai aktivitást annak érdekében, hogy megőrizze a

Részletesebben

PCOS mellett az élet

PCOS mellett az élet PCOS mellett az élet Dr. Semjéni Mariann PCOS Amazonok alapítója Budapest 2018. 07. 14. Naja Forest Szakmai Nap A bajok okai Életmód GnRH- LH/FSH- androgén hormonok tengely Genetika Magzati korban az anya

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002. Az elhízás és a betegségek kapcsolata

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002. Az elhízás és a betegségek kapcsolata TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 Az elhízás és a betegségek kapcsolata Az elhízás olyan kórállapot, amelynek során a túlzott zsírraktározás oly mértékű, hogy az káros lehet az egészségre, és a várható élettartam

Részletesebben

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/7 Cardiovascularis kockázatbecslő tábla Fatális szív- és érrendszeri események előfordulásának kockázata 10 éven belül Nő

Részletesebben

INFORMÁCIÓS FÜZET. Az emelkedett koleszterinszint és a szív-érrendszeri betegségek közötti összefüggések

INFORMÁCIÓS FÜZET. Az emelkedett koleszterinszint és a szív-érrendszeri betegségek közötti összefüggések INFORMÁCIÓS FÜZET Az emelkedett koleszterinszint és a szív-érrendszeri betegségek közötti összefüggések Az orvos figyelmébe: Ez a kiadvány azon betegeknek adható, akiknek (kezelő)orvosa koleszterinfelszívódás

Részletesebben

Úszó sportolók táplálkozása

Úszó sportolók táplálkozása Úszó sportolók táplálkozása 11-16 éves úszók részére Győr, 2017. október 30. Börzsei Cecília / Dietetikus A sporttáplálkozás célja A terhelhetőség optimalizálása Gyors kifáradás elkerülése Gyors regeneráció

Részletesebben

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse Ezért érdemes gránátalmát fogyasztani! 1. Tele van fontos tápanyagokkal A kemény héj alatt több száz mag rejlik a gránátalmában. Ezek tele vannak hasznos tápanyagokkal. Sok benne a C- és K-vitamin, valamint

Részletesebben

A KIÉGÉSBEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK

A KIÉGÉSBEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK A KIÉGÉSBEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK Dr. Kocsis István Tamás Szegedi Úti Akadémia 2016 A KIÉGÉS Az érzések és a viselkedés, a test szintjén zajló folyamat, amely észrevétlenül jelentkezik és válik kollektívvé.

Részletesebben

VASÚTI MUNKAKÖRÖKET BETÖLTİK KIZÁRÓ-KORLÁTOZÓ BETEGSÉGEI (DIABETES MELLITUS - CUKORBETEGSÉG) dr. Kopjár Gábor Foglalkozás-egészségügyi igazgató

VASÚTI MUNKAKÖRÖKET BETÖLTİK KIZÁRÓ-KORLÁTOZÓ BETEGSÉGEI (DIABETES MELLITUS - CUKORBETEGSÉG) dr. Kopjár Gábor Foglalkozás-egészségügyi igazgató VASÚTI MUNKAKÖRÖKET BETÖLTİK KIZÁRÓ-KORLÁTOZÓ BETEGSÉGEI (DIABETES MELLITUS - CUKORBETEGSÉG) 1 dr. Kopjár Gábor Foglalkozás-egészségügyi igazgató 2007/59/EK IRÁNYELV Az alkalmazást megelızı vizsgálat minimális

Részletesebben

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/ Miért e korosztály szerepel kiadványunkban? Az egészséges fejlődés alapfeltétele a mennyiségben elegendő és minőségben helyes táplálkozás! Az életkor szerinti hossz-és súlyfejlődés biztosítása mellett

Részletesebben

Hogyan mentsd meg a szíved?

Hogyan mentsd meg a szíved? Hogyan mentsd meg a szíved? Mivel minden második haláleset oka szív- és érrendszeri betegségbõl adódik, a statisztikán sokat javíthatunk, ha tudjuk, hogyan is küzdjünk e probléma ellen. Pl. már minimális

Részletesebben

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus Hogyan táplt plálkozzunk lkozzunk egészs szségesen? Parnicsán Kinga dietetikus A táplálkozás jelentősége Táplálkozás: Az anyagcseréhez szükséges anyagok bevitele a szervezetbe. A táplálkozás célja: - energia

Részletesebben

Eredmények. Név: Test(férfi) Születésnap: Dátum: Szív és érrendszer Vér sűrűség

Eredmények. Név: Test(férfi) Születésnap: Dátum: Szív és érrendszer Vér sűrűség Név: Test(férfi) Születésnap: 1980-01-01 Dátum: 2016-10-27 Eredmények Szív és érrendszer Vér sűrűség 48.264-65.371 68.268 + Szív és érrendszer Koleszterin 56.749-67.522 65.679 - Szív és érrendszer Vérzsír

Részletesebben