A m. kir. kincstári erdőségek halasvizei.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A m. kir. kincstári erdőségek halasvizei."

Átírás

1 Ennekutána kötelességünknek tartjuk őszinte köszönetet mondani mindazoknak, kik a tanulmányút sikeréhez áldozatkészségükkel, vendégszeretetükkel és a kalauzolásban kifejtett, valóban önfeláldozó fáradozásukkal hozzájárulni szívesek voltak. Fogadja különös köszönetünket Nagyszeben városa és erdőmestere, a szászhétbirák testülete, a Magyar-Olasz Erdőipar Részvénytársaság s mindazon községek és ipartelepek tisztikarukkal együtt, amelyeknek szívességét a gyakorlat folyamán igénybevettük. Kiváló köszönet illeti meg Bogdán Géza kir. erdőfelügyelő urat, ki a tanulmányút tervezetét oly nagy körültekintéssel állította össze s ki a kiránduláson, mint fővezetőnk, elejétől végig résztvett, továbbá Pfalz Károly ny. m. kir. erdőtanácsos urat, ki mint a szász-hétbirák erdőhivatalának főnöke, a havasi kiránduláson volt állandó vezérünk és elszállásolunk; köszönetet mondunk Sümegit Ignácz m. kir. főerdőtanácsos urnák, a nagyszebeni állami erdőhivatal főnökének s végül a járási erdőgondnokságok vezetőinek, kiknek a kalauzolás és rendezés nehéz feladatából szintén jelentékeny rész jutott. A látottak folytán bebizonyult, hogy Nagyszeben környéke tanulságos látnivalóinál fogva erdészeti tanulmányutak megtartására igen alkalmas, miért is valószínű, hogy a jövőben hazánknak ezt a részét is rendszeresen fel fogjuk keresni. t>? j c>* A m. kir. kincstári erdőségek halasvizei. (1910. évi állapot.) Irta : Simonffy Gyula. (Folytatás.) B) Különleges rész. Miután az eddigiekben a kincstári erdészet kezelésében levő halasvizeket s ezek állapotát nagy általánosságban és körvonalakban ismertettük, áttértünk azoknak az egyes erdőhivatali központok szerint való részletezésére. I. A zsarnóczai m. kir. erdó'htvatal vizei Bars, Hont, Zólyom és Turócz vármegyék határaiban m tengerszinfeletti magasságok között terülnek el.

2 Nevezetesebb folyók és patakok e kerületben a következők: a Garam folyó, a Fehérviz, a Vapena, a Feketeviz, a Dallosi, a Brezniczki, a Szkelno, a Kelő, a Madarasaljai, a Megova, a Prohoczka, a Dóczy-fürészi, az Erdősurány-bellusdolinai, Viczianka, a Madlovamaczkovai, a Bohács-dolinai, Reichau patak. Az összes 541 kat. hold ölet kitevő vízterület az. egyes erdőgondnokságok között a következőleg oszlik meg: kat. hold D-öl 1. a körmöczbányai erdőgondnokság a jalnai a geletneki a bródi a garamrévi a szélaknai» A selmeczbányai erdőgondnokság kezelése alatt halasviz nincs. Az erdőhivatal kerületébe eső Garam folyamszakasz (mellékpatakok nélkül) két halászati társulat kötelékébe tartozik és pedig a felsőbesnyő-saskőváraljai szakasz a felsőbesnyő-garamrudnói,*) a Garamberzencze határába eső szakasz a szomszédos beszterczebányai erdőigazgatóság által kezelt Garam-szakaszokkal együtt a Zólyomvármegyei Halászati Társulat kötelékébe.**) Az erdőhivatal vizei, bár a lakottabb városi központoktól való távolabbi fekvés, a sporthalászok csekélyebb száma, az ellenőrzés nehézségei aránylag kedvezőtlen körülmények, halászati szempontból értékeseknek mondhatók. Az erdőhivatal vizei, a körmöczbányai erdőgondnokság Lauterseifen" nevü patakjától eltekintve, amely a Turócz patak egyik mellékága, mind a Garam folyó vizkörnyékéhez tartoznak. A vizek a pisztráng és a márna szintájába sorozhatok s mint fő halfajok a márna, a csuka, a pénzes pér, a sebes és szivárványos pisztráng említendők. A hajdani szép rákállományt évek között az európaszerte fellépett rákpestis itt sem kímélte meg, ugy hogy manapság rák csak a jalnai, geletneki, bródi és a szélaknai erdőgondnokság egyes vizeiben található elvétve. *) Alapszabályait jóváhagyta az évi sz. F. M. r. *') Alapszabályait jóváhagyta az évi sz. F. M. r.

3 A halnépesség általában véve közepes sűrűségű s az előző időkhöz képest apadást mutat. Az erdőgondnokságok közül halászatilag a legértékesebbek a jalnai, a bródi és a garamrévi erdőgondnokságok vizei, mig a körmöczbányai és szélaknai vizei alárendelt jelentőségűek. A halászatra nézve kártékony befolyást gyakorló körülmények közül emlitendő a dinamittal s maszlaggal nagy, sőt az itteni bányásznép által igen nagy mértékben űzött orvhalászat, főkép a Garamon. Ezenkívül a geletneki erdőgondnokságban néhány vizifürész, a bródiban kenderáztatók, a garamréviben a hodrusbányai zuzómüvek szennyezik a vizet. Itt-ott vízimalmok is akadályozzák a halak vándorlását. Tutajozás folyik az egész Garamon. Mesterséges haltenyésztés czéljaira szolgálnak a jalnai és a bródi erdőgondnokságban épült halköltőházak, összesen 16 darab kaliforniai rendszerű költőedénynyel felszerelve. A költőházak az utolsó időben évenként darab szivárványos és darab sebes pisztráng-ikrát költettek, melyből darab zsenge ivadék származott, tehát a költési eredmény 73%. A zsenge ivadék továbbnevelésére szolgál a jalnai erdőgondnokságban az év folyamán létesített 2 és a bródi erdőgondnokságban létesített 1 ivadéknevelő tó. A tavakat az orsz. halászati felügyelőség tervezte; összes kiterjedéseik 670 D-öl. A költőházból kikerülő zsenge ivadéknak egynyaras koráig, tehát őszig való nevelésére szolgálnak. E tekintetben az okszerű üzem mintáiul szolgálhatnak. Az itt emiitett költőházakból, illetőleg ivadéknevelő tavakból nyert halanyagon kivül amelylyel a mellékpatakokat népesitik be a zsarnóczai erdőhivatal darab süllőikrát is helyezett a Garam vizébe; továbbá a geletneki erdőgondnokság saját patakjaiban tenyészrákkal már négy év óta végez telepítési kísérleteket. A kísérletnek eddig talán az idő rövidsége miatt csekély eredménye mutatkozik. Az erdőhivatal kerületében a patakok halászata éríékesitetlen ; a Garam folyó halászati jogát pedig az emiitett két halászati társulat adja bérbe s a befolyó jövedelmet területarány szerint osztja szét a tagok közt. Összesen 457 kat. hold 1234 D-öl vízterület évi 120 K bérösszegért van bérbe adva, a bérbeadott terület 1 kat. holdjára tehát 26, az összes vízterület 1 holdjára pedig 22 fillér esik.

4 II. A beszterczebányai m. kir. erdőigazgatóság vizei Zólyom vármegye határában m tengerszinfeletti magasságban terülnek el nevezetesebb folyók és patakok: a Garam folyó, a Vaczoki, illetve a Hutna, a Lenyuszka, a Zubra, a Sebesér, a Cselnó, a Vieszkova, a Jeczenye vagy Proszredna, a Sucha vagy Bikkal, a Lomnista, a Borosznó, a Bukócz, a Szobotnyicza, a Mezőköz, a Vászna, a Uhljarszka, a Svarczova, a Lipcse, a Nyemcze és Szelese, az Ohegy, a Badini, a Bien, a Brezniczki, a Szalatna, a Ponyászló, a Szekér, a Rohozna, a Brotovo, a Salling, a Fekete,, a Napvölgy, a Vidrás, a Kőviz, a Cserpatak. Az összesen 560 kat. hold 613 -ölet kitevő vízterület az: egyes erdőgondnokságok szerint a következőleg oszlik meg: kat. hold D-öl 1. vaczoki erdőgondnokság benesházai rezsőparti garampéteri jeczenyei garamszentandrási luezatői zólyomlipcsei óhegyi» beszterczebányai erdőbádonyi zólyomi * mihálytelki» dobrocsi karámi kisgarami cserpataki sziklai 7 Az erdőigazgatóság egész vízhálózata, a Garam folyó s mellékvizei, a Zólyomvármegyei Halászati Társulat kötelékébe tartozik s igy ezekben a vizekben a halászati jog csupán az évi sz. földm. miniszteri rendelettel jóváhagyott társulati üzemterv korlátai között gyakorolható. Az üzemterv értelmében a Garam folyón a halászati jog

5 tulajdonosa jogát a társulati kereten belől önállóan csak az esetben értékesítheti, ha vizterülete legalább 50 kat. hold s a vízfolyás egész szélességére kiterjed; az ennél kisebb vizterülettel biró jogtulajdonosok halászati jogaikat csak egymással egyesülve hasznosíthatják és pedig akár házi kezelésben, akár bérbeadás utján. A üzemtervnek eme rendelkezése folytán a jogtulajdonosok specziális érdekeinek lehető figyelembevételével a Garam folyó s a vele üzemtervileg egyesitett kisebb patakokból hasznosítási területek (11) alakíttattak oly módon, hogy egy-egy hasznosítási terület kiterjedése kat. hold között változik és határai a községek határaival esnek össze. Hasonló elvek alapján alakíttattak külön hasznosítási területekké a társulat kötelékébe vont nagyobb patakok, azzal a különbséggel, hogy a vizek különválasztása nem bizonyos kat. hold számától tétetett függővé, hanem csupán attól, hogy a társulati czél és érdek sérelme nélkül külön hasznosításra alkalmasak-e? Halrajzi szempontból a vizek a márna és pisztráng régiójához tartoznak. Főhalfajok: a harcsa, a márna, a pénzes pér, a szivárványos és sebes pisztráng, továbbá a galócza. Ez utóbbira vonatkozólag feljegyezni érdemes, hogy mint betelepített halfaj fordul a Garamban elő. A földmivelésügyi minisztérium az orsz. halászati felügyelőség utján 1902., 1903., évben a közalapítványi uradalom birtokán lévő Köttl-féle znióváraljai tógazdaságból vásárolt összesen 2510 drb egynyaras galóczaivadékot bocsáttatott ott szabadon; az eredmény kielégítő, mert a jelentések szerint máris több szépen fejlődött galóczát fogtak a Garamban. A halnépesség általában véve közepes sűrűségű, különösen a főfolyóban, a Garamban. Az átlagnál ritkább a népesség a zólyomi, a dobrocsi, a kisgarami és a sziklai erdőgondnokságok kerületeiben, de mindamellett az egész erdőigazgatóság kerületében határozottan gyarapodóban van. A rákot az erdőigazgatóság egyes vizeiben az évben észlelt rákvész erősen megtizedelte, úgyhogy jelenleg már csak a rezsőparti, garampéteri, a jeczenyei, a garamszentandrási, a luczatői, a zólyomlipcsei, a beszterczebányai, az erdőbádonyi, a mihálytelki, a dobrocsi, a karámi erdőgondnokságok egyes vizeiben, főleg a Garamban található gyér számban.

6 Az erdőigazgatóság által kezelt vizek s általában a halászat a többi erdőhivatali központok által kezelt halászatok között kiváló helyet foglal el. Ezen kivételes helyzet a vizek természetes alkalmasságán kivül egyrészt annak köszönhető, hogy az erdőigazgatóság volt és jelenlegi tisztviselő személyzete mindig nagy érdeklődéssel és szeretettel karolta fel a halászat ügyeit s ilyeténképen a halászat művelése régibb múltra tekinthet vissza, másrészt a Zólyomvármegyei Halászati Társulat is érezteti jótékony befolyását, a haltenyésztés és halvédelem s általában a közérdeknek a magánérdekkel helyesen alkalmazott összeegyeztetése körül. A Zólyomvármegyei Halászati Társulat működése példaszerű s egyúttal bizonyítéka annak is, hogy amennyiben a társulatba tömörült halászati jogtulajdonosok helyes érzékkel birnak saját érdekeiken kivül a közérdek iránt is, számottevő eredményeket tudnak elérni, mint ezt alább az értékesítés kérdésénél látni fogjuk. Miután Beszterczebányán és vidékén a mező- és erdőgazdasági, valamint az ipari kultúra magasabb fokon áll, könnyen belátható, hogy ott a természetes vizek halászatának számos nehézséggel kell megküzdeni. Beszterczebánya fejlett erdőgazdasága mellett számos völgyzárógát, duzzasztó mű, úsztató csatorna van a vizeken, úgyhogy ezek miatt egyik-másik helyen a halállomány teljesen hiányzik. A haltenyésztést akadályozó, illetve gátló építmények és üzemek az egyes erdőgondnokságok kerületében a következők: a vaczoki erdőgondnokságban úsztató csatornák, az usztatás és tutajozás, vizfogógát; a benesházai erdőgondnokságban úsztató csatornák, vizfogógát; a rezsőparti erdőgondnokságban úsztató csatornák, czementből épült gátak,*) tutajozás, usztatás, a zólyombrezói vasgyár szennyvizei; a garampéteri erdőgondnokságban a zólyombrezói vasgyár szennyvizei ; a feczenyei erdőgondnokságban úsztató csatorna, malomgátak ; *) Ilyenfajta gátak építése óta, megfelelő tartózkodási hely hiányában, a rákállomány eltűnt.

7 a garamszentandrási erdőgondnokságban a tutajozás, a zólyombrezói vasgyár szennyvizei; a luczatői erdőgondnokságban a tutajozás és a malomgátak ; a zólyomlipcsei erdőgondnokságban ugyanazok, továbbá kékfestőipari és papírgyári szennyvizek; a beszterczebányai erdőgazdaságban tutajozás, papír-, puskapor- és papírgyári szennyvizek; az erdőbádonyi erdőgondnokságban az Unió vasgyár szennyvizei és gátjai; a zólyomi erdőgondnokságban fürészüzem; a dobrocsi erdőgondnokságban usztatás; gereb; művek; a kisgarami erdőgondnokságban usztatás, völgyzárógát és a cserpataki erdőgondnokságban völgyzárógát és duzzasztó a sziklai erdőgondnokságban völgyzárógát. Az orvhalászat, egyes erdőgondnokság kedvezőtlenebb viszonyaitól eltekintve, nem nagymérvű, bár annak minden módja, különösen a dinamitozás szokásos. A fejlett gazdaság és iparral, valamint a kártételekkel járó nehézségekkel szemben az erdőigazgatóság, illetőleg a társulat tevékenysége főkép a vizek okszerű és rendszeres népesitése és az orvhalászat megakadályozásában áll. Népesitési czélra szolgálnak a rezsőparti, a jeczenyei, a luczatői, az óhegyi és a cserpataki erdőgondnokságok kerületében épült halköltőházak, amelyek összesen 46 darab kaliforniai rendszerű költőedénynyel vannak felszerelve és darab sebes, darab szivárványos, darab skót és darab boszniai pisztrángikrát költetnek. A költés eredménye zsenge ivadék, vagyis az összes ikramennyiségnek 81%-a. Ezen 219 ezer zsenge ivadékon kivül a bérlők még darab ivadékot helyeztek a bérelt vizekbe; ezek közül 2000 darab skót pisztrángivadékot a garamszentandrási erdőgondnokság kerületében. Ivadéknevelő tó van a jeczenyei erdőgondnokság kerületében 40 D-öl, ivadékkibocsátó medencze pedig a cserpatakiban három, egyenként 18 D-öl kiterjedéssel. Pisztrángon kivül népesítettek még a zólyomi erdőgondnokság

8 kerületében darab süllőikrával az ottani bérlő költségére, továbbá az év' folyamán 4300 darab rákkal a luczatői és beszterczebányai erdőgondnokság kerületében csekély, illetőleg még nem éppen észlelhető eredménynyel. A halászati jogot részint bérlet, részint házi kezelés utján értékesitik; kis részben pedig értékesitetlen. A 18 erdőgondnokság közül tisztán bérletileg értékesiti halasvizeit 5, tisztán házi kezelés utján 7, vegyesen 3, nem értékesiti 3. Egészben véve bérletileg értékesül 359 kat. hold 120 -öl évenként 1180 K 85 fillérrel, házi kezelés utján 177 kat. hold 465 -öl 329 K 27 fillérrel, tehát előbbi holdanként 3 K 28 fillér, utóbbi 1 K 85 fillér évi átlagos bruttó jövedelemmel. Ha az értékesitetlen területet is számításba veszszük, ez esetben 1 kat. hold vízterület 2 K 69 fillér évi jövedelmet eredményez. Ezen jövedelmezőségi adatok helyes összehasonlítása végett meg kell jegyeznem, hogy a bérleti értékesítéssel elért magasabb jövedelem a bérletileg értékesített vizek kiváló halászati viszonyainak, a sportkedvelő intelligens közönség nagy számának és sportszeretetének, továbbá a halászati társulat buzgó és eredményes működésének tudható be. Említésre méltó, hogy a társulattá alakulás, tehát év óta a társulati vízterület (nemcsak kincstári) évi jövedelme 362%-al emelkedett.*) A házi kezelés mellett elért kevesebb átlagos jövedelem itt onnan származik, hogy egyik-másik erdőgondnokságban a házilag kezelt halasvizek kisebb értékűek és a forgalomtól távol esnek, halállományuk lehalászása s üzleti értékesítése pedig többrendbeli nehézségekbe ütközik s még szervezetlen. III. A liptóujvári m. kir. erdőhivatal vizei Liptó és Szepes vármegyék határában m tengerszinfeletti magasságban feküsznek és kivéve a tátrai erdőgondnokság kerületében lévő Poprád és Dunajecz folyókat, valamint ezek mellékvizeit, amelyek az Északi-tenger vizvidékéhez tartoznak, az összes vizek a Vág folyó vizkörnyékébe esnek. Nevezetesebb folyó- és patakvizek a következők: a Fehér-, Fekete- és Egyesiilt-Vág, az Árva, a Poprád és & Dunajecz folyók, *) L. Halászat XI. évfolyam, 12. sz.

9 a Lubochna, a Szalatni, a Csermán, a Blatna, a Revucsánka és Luzsna, a Likava, a Lucsanka, a Ztáíű, a Maluzsinka, a Bocza, az Ipolicza, a Plevó, a Hoskova, a Drjeczna dolina, a Siroka, a Rosztoka, a Medvedze, a Dikula, az Andrasovó, a Zodjár, a Benkovó, a Bielauszkó, a 7j/zo, a Roprova, a Dovalovecz, a Nagytarpatak és a Kőpatak patakok. Az összesen 568 kat. hold 1533 D-ölet kitevő vízterület erdőgondnokságok szerint a következőkép oszlik meg: kat. hold -öl 1. fenyőházai erdőgondnokság osszadai» likavai» liptóujvári faraktárgondnokság maluzsinai erdőgondnokság szvarini» feketevági» teplicskai» vichodnai tátrai» A tátrai erdőgondnokságra vonatkozólag megjegyzendő, hogy a földmivelésügyi miniszter által évi sz. a. kiadott szervezeti szabályzat értelmében az ezen szabályzatban felsorolt birtoktárgyak az erdők kivételével a liptóujvári főerdőhivatal ügyköréből kivétettek s azok központi kezelésével a tátrai felügyelő bízatott meg. A fenyőházi és likavai erdőgondnokságok kerületébe eső vizek közül az Árva és Vág folyók mellékpatakjaik nélkül a Liptómegyei Vágvizi,*) a tátrai erdőgondnokság kerületébe eső vizek egyrésze pedig a Poprádvölgyi Halászati Társulat**) kötelékébe tartozik. A Liptómegyei Vágvizi Halászati Társulatra vonatkozólag megjegyzendő, hogy miután a megalakult társulat alapszabályszerü kötelességét nem teljesítette, illetőleg tevékenységének semmi jelét sem adta, a kötelékéhez tartozó vizek halászati jogának *) Alapszabályai jóváhagyva évi F. M. r. **) Alapszabályait jóváhagyta az évi sz. F. M. r.

10 hatósági (kényszer) bérbeadása a törvény 47. -a alapján elrendeltetett.*) Halrajzi szempontból a vizek a márna és a pisztráng szintájához tartoznak s mint főhalfajajok a márnán kivül a pénzes pér, a sebes és szivárványos pisztráng, a sport szempontjából annyira becses galócza, végül a Poprád és Dunajecz folyókban az Északitenger nemes halai, a lazacz és az angolna emlitendő. A feketevági erdőgondnokságban ezenkívül telepítés folytán előfordul a skót pisztráng is. Rák található még a likavai erdőgondnokság Lucsanka nevü patakjában bőven, a liptóujvári faraktár, a szvarini és a vichodnai erdőgondnokságok egyes vizeiben gyér számmal. A halnépesség általában véve gyenge, közepes és a múlthoz képest apadóban van, kivéve az osszadai erdőgondnokság kerületét, ahol gyarapodás észlelhető. Az átlagnál kedvezőtlenebbek a viszonyok a fenyőházai, likavai, liptóujvári, maluzsinai, vichodnai és tátrai erdőgondnokságok kerületében. A halállomány apadását, amely különösen a Vágban észlelhető, az ezen vidéken erősen fejlődő ipari élet, illetőleg az ennek nyomán keletkező gyári vállalatok szennyvizei okozzák. A Vág folyó hajdan hires galóczaállományának is ez okozta pusztulását, mert bár az ipari vállalatok csupán a Liptóujvár alatti folyószakasz mentén keletkeztek, de amig az ivás végett alulról a forrásvidék felé törekvő anyahalak a szennyezett vizben akadályra, sőt vesztükre találnak, viszont ugyanez a veszedelem fenyegeti a forrásvidéken életet nyert zsenge és ennél idősebb ivadékot fejlődése arányában ösztönszerűleg lefelé törekvő vándorlása, illetőleg a mélyebb telelő helyekre való igyekvés közben. A gyári szennyvizek pusztító hatásának tulajdonitható a Vág rákállományának csökkenése is. Mindezekhez járul még az ezen kerületben meglehetős nagymértékben elterjedt orvhalászat, amelynek főkép éjjel űzött módja és a dinamitozás szokásos. A haléletre káros befolyást gyakorló körülmények erdőgondnokságonként a következők: a fenyőházai erdőgondnokságban a Rózsahegyen alapított négy gyári vállalat, ezek közül mint leg- *) L évi F. M. r.

11 veszedelmesebbek az ottani czellulóze- és papírgyárak szennyvizei, továbbá a Lubochna patakban egy nagyobb vízesés és a tutajozás; a likavai erdőgondnokságban az említett gyári szennyvizek, több vízimalom és egy természetes vízesés, továbbá a tutajozás; a liptóujvári faraktárgondnokságban a tutajozás; a maluzsinai erdőgondnokságban hasonlókép a tutajozás, az usztatás és a duzzasztó művek; a szvarini erdőgondnokságban tutajozás és usztatás; a feketevági erdőgondnokságban ugyanazok és a völgyzárok; a teplicskai erdőgondnokságban usztatás, tutajozás és malomgátak; és általában véve mindenütt, ahol a halászati jog a mederben megoszlik, a társtulajdonosoknak mértéktelenül űzött halászása. A haltenyésztés előmozdítására szolgálnak a fenyőházai, osszadai, feketevági, teplicskai és a tátrai erdőgondnokságok kerületében épült költőházak, összesen 44 drb., kaliforniai költőedénynyel felszerelve. A költőházak az utóbbi évek alatt évenként drb. sebes és drb. szivárványos pisztrángikrát költöttek, melyből drb. zsenge ivadék származott, tehát a költési eredmény 85%. Terv szerint létesült mesterséges ivadéknevelő tó van a tátrai erdőgondnokság kerületében 6 drb., egyenként 30 D-öl, továbbá Osszadán 4 drb., egyenként D-öl terjedelemben. Ez utóbbiak állapota jelenleg elhanyagolt s ezért nincsenek üzemben. A főerdőhivatal kerületében a halászati jog értékesítése tulnyomólag házi kezelés, bárczázás utján történik. A kerületbeli erdőgondnokságok közül 3 bérletileg, 5 házilag, 1 vegyesen értékesiti halasvizeit; 1-nél a halászat értékesitetlen. Bérletileg értékesíttetik 407 kat. hold, 954 D-öl, 600 K évi bér, tehát holdanként 1 K 47 f, házilag 153 kat. hold, 495 D-öl, 829 K 80 f, tehát holdanként 5 K 42 f bruttó jövedelemmel. Az összes, állandóan vizzel borított terület 568 kat. hold, öl egy kat. holdjára tehát 2 K 51 f évi bérjövedelem esik. Ha az itt közölt adatokat a beszterczebányai erdőigazgatóság adataival összehasonlítjuk, akkor itt éppen ellenkezőleg: a házilag kezelt halasvizek jövedelme a nagyobb, világos jeléül annak, hogy

12 ezen főerdőhivatal kerületében igen értékes halászterületekkel rendelkezünk. A természeti viszonyok jóságán kivül értékessé teszi e vizeket kedvező fekvésük, ut- és vasúthálózatuk, a tátrai fürdők és felvidéki művelt városi központokhoz való közelségük. Ezek a vizek vannak elsősorban hivatva arra, hogy belterjes művelés által aránylag nagyobb jövedelmet hajtókká váljanak s hogy a tátrai fürdőkbe sereglő vendégek utján a sporthalászat iránti előszeretet hazánkban általánosabbá tegyék. A liptóujvári főerdőhivatal kerületében Vichodnán rendszeres üzemű pisztrángos tógazdaság és ikratermelő központ létesítése is tervbe vétetett s miután ehhez elvileg a földmivelésügyi minisztérium évi sz. rendeletével hozzájárult remélhető, hogy a vonatkozó műszaki tervek és költségvetés alapján a tervezetet rövidebb időn belül a végrehajtás fogja követni. IV. A tótsóvári m. kir. erdőhivatal vizei Sáros, Abauj-Torna, Szepes és Borsod vármegyék határában m tengerszinfeletti magasságban terülnek el és azokhoz, a jelentéktelenebb erektől eltekintve, a következő nagyobb patakok tartoznak: a Kamenecz, a Rosuczka voda, a Delna, az Ida (Réka), az Óvizi, a Sebesvölgyi a Szomolnoki, a Nagymedenczevölgyi, a Landstrasse s a Oaradna patakok. A vizek medre összesen 46 kat. hold 515 D-öl területű. Ez a terület az egyes erdőgondnokságok között a következőleg oszlik meg: kat. hold -öl 1. zborói erdőgondnokság delnakakasfalvi erdőgondnokság aranyidai» óvizi» szomolnoki» szentléleki « A diósgyőri, ujhutai, mocsolyási, parasznyai és a keczerpekléni erdőgondnokságok kezelése alatt ezidószerint halasviz nincs. Az erdőhivatal vizei a Tisza vízrendszeréhez és a pisztráng szintájához tartoznak. Mint főhalfajok a sebes és szivárványos pisztráng említendők. Rák gyér számban található a zborói, delnakakasfalvi és szentléleki erdőgondnokság kerületében. A rák ezelőtt itt is bővebben volt, de az 1903., években fellépett rákvész

13 az állományt erősen megtizedelte. A halnépesség általában véve ritka. Az átlagnál sürübb a népesség az óvizi, ritkább a zborói erdőgondnokság kerületében. A haléletre befolyást gyakorló, illetve a gátló körülmények az egyes erdőgondnokságokban a következők: a zborói erdőgondnokságban szeszgyári szennyvíz; a delnakakasfalvi erdőgondnokságban duzzasztó mű; az aranyidai erdőgondnokságban aranyérczzuzóművek és bányák szennyvizei; a szentléleki erdőgondnokságban a kincstári munkástelepről kikerülő szennyvizek. Az orvhalászat mérsékelt és annak kézieszközökkel, helyenként vizeitereléssel folytatott módja (dugázás) szokásos. Az erdőhivatal kerületében külön a költés czéljaira épült költőház nincs. E helyett a felsőmagyarországi bánya- és kohómű részvénytársaság tárnáit használják fel erre a czélra, nagyobb ezer darab ikrát befogadó, fából készült rácsos ládákat helyezvén el azokban. Ikraköltetéssel foglalkozik az óvizi erdőgondnokság az u. n. Teréz-táróban 5 drb., a szomolnoki erdőgondnokság a sebesvölgyi táróban 2 drb. rácsos ládával. Nevezett erdőgondnokságok legutóbbi idényben drb. sebes és drb. szivárványos pisztrángikrát költettek, melyből drb. zsenge hali vadék származott, tehát a költési eredmény 60%. Az igy nyert ivadékon kivül népesitést végzett a bérlő kassai halásztársaság*) darab zsenge pisztrángivadékkal. Külön ivadéknevelés czéljaira szolgáló tó szintén nincs az erdőhivatal kerületében, e helyett az óvizi erdőgondnokságban a Sebesvölgy 1 1 holtágában nevelik egynyaras koráig az ivadékot. Az erdőhivatal kerületéhez tartozó erdőgondnokságok közül 5-nek halasvize nincs, 3-ban a halászat értékesitetlen, 3-ban pedig bérletileg értékesitik. Bérbe van adva összesen 12 kat. hold 1040 D-öl terület évi 120 K haszonbérért; egy kat. hold bérbeadott területre tehát 9 K 37 f, az összes vízterület egy kat. holdjára pedig 2 K 59 f esik. A szentléleki erdőgondnokságban Lillafüreden tervbe van véve *) Sportegyesület.

14 pisztrángos tógazdaság és egy nagyobb üzemű halköltőház építése, úgyhogy az itt lévő Hámori tó" rendszeres népesítessél szintén a haltermelés körébe vonatnék. A tó jelenleg bányászati üzemi czélokra szolgál ugyan, de az üzem a tónak évenként egyszeri teljes lecsapolását megengedi s igy misem áll útjában a tó intenzív halászati művelésének. A vonatkozó műszaki tervek s a költségvetés készen vannak s miután az építkezéshez a földmivelésügyi minisztérium elvben már hozzájárult, a kivitelnek lényeges akadályai nincsenek. V. Az ungvári m. kir. erdőhivatal vizei Ung, Bereg, Szabolcs vármegyék határában m tengerszinfeletti magasságok között terülnek el és a Tisza vízrendszeréhez tartoznak. Fekvés szerint a kerületbeli vizek két főcsoportra oszlanak; egyik rész a Szabolcs vármegyébe eső Tisza folyó, amely a vizek zömétől félreesik és közvetlen a főerdőhivatal adminisztrácziója alatt áll, másik rész az Ung folyó és mellékvizei. Névszerint a következő nevezetesebb folyó- és patakvizek tartoznak ide: a Tisza és Ung folyók, a Czigányos, a Visnyi, a Szirova, a Vulsava, a Szvinyisza, a Hluboki, a Lyutanka, a Mali, a Veliki, az Urlya, a Termaczu, a Kamenicza, a Mocsárki, az Ulicsi, a Viharosi, a Rosztoki, a Stuzsicza, az Eszterág, a Ternovszki, a Szokoló, a Huszáré, a Csórni, a Tichá, a Paraszinszki, a Zsornova, az Iváncsuszki, a Kurniroszi, az Ormafalvi, a Huszna, a Liszkovecz, a Bisztra, a Lubnya, a Klokotiva, a Rúzsa, a Turicza, a Zvur, a Mosin, a Túrja, a Sípot, a Bisztricza, a Szoloni, a Bacsava, a Bukovi, a Falubjánka, a Lyutka patakok. Az összesen 1633 kat. hold 517 -ölet. kitevő, állandóan vizzel borított terület, erdőgondnokságonként a következőleg oszlik meg: kat. hold D-öl 1 központi kezelésben radvánczi erdőgondnokságban ókemenczei bercsényifalvai csontosi fenyvesvölgyi turjaremetei» 1 0 á 8. poroskői sóháti» havasközi

15 A hátmegi erdőgondnokság kezelésében ezidőszerint halasviz nincs. A főerdőhivatal vizei a dévér, márna és pisztráng regiójához tartoznak, halfaunája tehát meglehetős változatos. A tiszai rész főhalfajai a dévér, ponty, kecsege, harcsa, süllő, általában a Tisza középső szakaszának halai; az ungi résznek a kecsegén kivül az előbbiek, továbbá a márna, csuka, pénzes pér, sebes és szivárványos pisztráng a lakói. A rák előfordul még az ókemenczei erdőgondnokságban kevés, a bercsényi falvai, csontosi, boroskői és a sóháti erdőgondnokságok egyes vizeiben gyér számmal, a többi helyeken kipusztult. A halnépesség különböző; általában véve ritka. Az átlagnál kedvezőbb az arány a radvánczi és bercsényifalvai erdőgondnokságok. Ung folyó szakaszaiban, a csontosi erdőgondnokság egész kerületében, a poroskői erdőgondnokság Sípos" nevü patakában, kedvezőtlenebb a sóháti és havasközi erdőgondnokságok kerületében. A haltenyésztésre többé-kevésbbé kártékony befolyást gyakorolnak a havasközi erdőgondnokság kerületében a régi idő óta folyó fausztatás, az ókemenczei, turjaremetei és havasköri erdőgondnokságok kerületében az ott épített duzzasztóművek, az ókemenczei erdőgondnokságban, a Perecsenyben létesített vegyi gyár és a magyar államvasutak talpfatelitő telepe; a turjaremetei erdőgondnokság kerületében Rónafüreden, a talpkéreg-gyár, több vizifürész és malmok, a poroskői erdőgondnokság kerületében Turjasebesen a Bantlin-féle vegyi gyár szennyvizei. Egyes erdőgondnoksági kerületektől eltekintve az orvhalászat kisebb mérvű és azt különböző kézi eszközökkel, továbbá masz- ' gg l< de leginkább dinamitozással űzik. a a A halállomány emelését vannak hivatva előmozdítani az ókemenczei, csontosi, fegyvesvölgyi és a turjaremetei erdőgondnokságok kerületeiben épített halköltőházak, összesen 36 kaliforniai költőedénynyel felszerelve. A költőházak darab sebes és darab szivárványos pisztrángikrát költettek egy idényben, melyből darab zsenge ivadék származott, a költési eredmény tehát 34%. Ivadéknevelő tó van a fenyvesvölgyi erdőgondnokság kerületében 97 d-öl kiterjedésben.

16 A főerdőhivatal kerületéhez tartozó halasvizek legnagyobb része a kizsarolt halállomány emelése érdekében tilalom alatt áll, egy tekintélyes része évig a vadászattal együtt van bérbeadva kis részben bérletileg értékesitik. Az erdőgondnokságok közül egynek halasvize nincs, nyolcznak a halászati jogát a vadászattal együtt értékesitik, illetőleg az részben, vagy egészben tilalom alatt áll, egyben pedig önállóan van bérbeadva. Bérbe van adva összesen 497 kat. hold 1561 D-öl 390 K 50 f évi bérért, tehát holdanként 78 f-rel. A vízterület többi, vagyis 1135 kat. hold 556 D-öl része az, amely részben tilalom alatt áll (körülbelül 65%), részben a vadászati joggal együtt adják bérbe (35%), ez az utóbbi rész a halászatilag értékesebb, miután a vadászterületek közé ékelt patakok nagyobb része pisztrángos viz. VI. A bustyaházai m. kir. erdőhivatal vizei Máramaros vármegyében m tengerszinfeletfi magasságok közt terülnek el és egészben a Tisza folyó vízrendszeréhez tartoznak. A nevezetesebb folyó- és patakvizek névszerint a következők: a Tisza, Talabor, Taracz és Nagyág folyók, a Horodilovo, a Kvaszovecz, a Bradulova, a Strimba, a Suchár, a Hersovecz és Nyegrovecz, a Jaszenovecz, a Rosztoka, az Ozeránka, a Csornarika, a Peszarika, a Javorovecz, a Kraszna, a Mokránka, a Janovecz, a Bertyánka, a Plaiszka, a Padcsurni, a Turbát és Turbaczil, a Hladin, az Okulszki, a Qropjanecz, a Bertyanek, a Nagyberty, a Suchi, a Teresulka, a Procska, a Jablonicza, a Bisztrik, a Teresei és a Lonka patakok. Az összesen 848 kat. hold 849 D-ölet kitevő vízterület erdőgondnokság szerint a következőkben oszlik meg: kat. hold D-öl 1. huszti erdőgondnokság bustyaházai alsókalocsai felsőszinevéri németmokrai» bruszturai királymezői felső erdőgondnokság alsó dombói «

17 A técsői erdőgondnokság kerületében ezidőszerint halászatilag hasznosítható vízterület nincs. A vizek a márna és pisztráng régiójába esnek s mint ilyeneknek főhalfajai a márna, a galócza, a pénzes pér, a sebes és szivárványos pisztráng. A márna elterjedési határára vonatkozólag mint halrajzi szempontból érdekes jelenség megemlítendő, hogy e halfaj az alsókalocsai erdőgondnokság Suchár nevü patakjában 552 m tengerszinfeletti magasságon felül is előfordul. Rák található az alsókalocsai erdőgondnokság Bradulova és Suchár nevü patakjaiban elég szép számmal, továbbá a dombói erdőgondnokság kerületében a Taracz folyóban. A halnépesség különböző; egyes helyeken ritka, máshol közepes sűrűségű és a mult időhöz képest, 1 2 pataktól eltekintve, inkább apadóban van. A halnépesség közepes sűrűségű a Nagyág folyóban (huszti erdőgondnokság), a Talabor fekvő részében, a suchári és kalnoveczi régi vizfogókban (alsókalocsai erdőgondnokság), az Ozirnya tóban (felsőszinevéri erdőgondnokság), a Mokranka és Janovecz patakok és mellékágaiban (németmokrai erdőgondnokság), a Turbát patak és mellékágaiban (bruszturai erdőgondnokság), a Teresulka és a Taracz folyó felső szakaszában (királymezői felső és alsó erdőgondnokság). A haléletre kedvezőtlen befolyást gyakorló körülmények az erdőhivatalnak úgyszólván egész erdőterületére kiterjedő tutajozás, a bustyaházai, alsókalocsai, felsőszinevéri, németmokrai, bruszturai s a királymezői felső és alsó erdőgondnokságok kerületében épült völgyzárak és duzzasztó művek, amelyek a halak vándorlását akadályozzák. Az orvhalászat elég gyakori s annak minden módja, de leginkább a legveszedelmesebb fajtája, maszlaggal és dinamittal űzött halászás szokásos. Vizet szennyező ipari vállalatok nincsenek, legfeljebb az alsókalocsai erdőgondnokság Hersovecz patakjának torkolatánál űzött timáripart lehetne ilyennek nevezni. Halköltőház van a felsőszinvéri, németmokrai és bruszturai erdőgondnokságok kerületében, összesen 18 kaliforniai költőedénynyel fölszerelve. Ezek közül gyakorlati kivitel és külső csíny tekintetében a németmokrai érdemli meg különösen a figyelmet. A költőházak drb. sebes és drb. szivárványos

18 pisztrángikrát költettek, melyből legutóbb drb. zsenge ivadék kelt ki; a költés eredménye tehát 72%. Ezen zsenge ivadék vizbe való bocsátásán kivül a hajdan szép rákállománynyal biró patakok ismételt benépesítése végett a dombói és a técsői erdőgondnokságok kerületében történtek kísérletek. Ezen kísérletek közül a dombói amely a és években 279 drb. tenyészrák kihelyezéséből állott bevált; a técsői 500 darabbal az év folyamán végzett kísérlet ellenben eredménytelen maradt. A bustyaházai erdőhivatal kerületében a halászati jog értékesitetlen 8, bérletileg értékesített 1 erdőgondnokságban. Bérbe van adva 192 kat. hold 611 D-öl vízterület 48 K 70 f évi bérért, amelyből tehát 1 kat. holdjára 25 f esik, az összes vízterület 1 kat. holdjára pedig csupán 5 fillér. A különben halászati szempontból igen becses vizek értékesítésének legnagyobb akadálya a forgalomtól, a vasutaktól és a nagyobb városi központoktól való távoli sok esetben km-nyire eső fekvés. Remélhető azonban, hogy az itteni vizeknek intenzivebb művelése és ápolása, valamint ma már a lehetetlenségek közé nem tartozó nagy távolságra való halszállitás kérdésének helyes megoldásával a halászatból tekintélyes jövedelem lesz elérhető, különösen azokban az erdőgondnokságokban, ahol a közel jövőben a erdőüzemet beszüntetik, ami által a folyó- és patakszakaszok, valamint a vízszállítás czéljaira szolgáló vízgyűjtők s egyéb berendezések felszabadulnak, illetőleg mint pl. a felsőszinevéri gondnokságnál, a berendezések okszerű és jövedelmező halászati üzem czéljaira felhasználhatókká válnak. VII. A máramarosszigeti m. kir. erdőigazgatóság vizei Máramaros vármegye határában m tengerszinfeletti magasságban terülnek el és három nagy csoportba tagozódva, kivétel nélkül a Tisza vízrendszeréhez tartoznak. A nevezetesebb folyó- és patakvizek névszerint felsorolva a következők: a Fehér-, Fekete-, Egyesült-Tisza, a Vissó, az Iza folyók; a Lazescsina, a Studena, a Lopuszanka, a Kozmiszczek, a a Forenok, a Szeredni, a Pletyki, a Hosszupatak, a Markovecz, a Bahenszki, a László, a Kevele, a Szvidovecz, a Frostinecz, a Kis- és Nagyberlebás, a Borvizvölgyi, a Radomir, a Farkasvölgyi, a Vidrás, a Pálvölgyi, a Bogdán, a Sesul, a Rohnyeszka, a Soskás,

19 a Balczatul, a Stohovecz, az Uhorszki, a Haverla, a Brebenpeszka, a Turkulecz, a Fejér, a Javornik. a Nagy-Roszis, a Lihi, a Kaszó, a Szopurka, a Szeredna és a Krajna Rika, a Mara, a Ruszkova, Rika, a Párgyi, a Borsotin, a Kirva, a Szokoló, a Vasér, a Fájna a Losztun, a Stebiora patakok. Az összesen 1212 kat. hold 445 -ölet kitevő vízterület erdőgondnokságok szerint a következőleg oszlik meg: kat. hold -öl 1. mezőháti erdőgondnokság feketetiszai kevelei rahói tiszaközi bogdáni fehértiszai fejérpataki nagybocskói nagybocskói faraktárgondnokság gyertyán ligeti erdőgondnokság máramarosszigeti» havasközi vaséri A rónaszéki és visói erdőgondnokság kezelése alatt ezidőszerint halasviz nincs. Halrajzi szempontból a vizek a márna és a pisztráng régiójába esnek; főhalfajaik: a sebes pisztráng, a pénzes pér, a menyhal, a márna és a Tisza folyó felső szakaszán a galócza. Rák található a rahói, fejérpataki, nagybocskói és a máramarosszigeti erdőgondnokság kerületében. A halnépesség általában véve ritka, sőt helyenként igen ritka, ami az erdőigazgatóság véleménye szerint a tutajozási és usztatási üzem, az e vidéken nagyon gyakori nyári zivatarok és záporesők, továbbá az orvhalászat káros hatásának tudható be. Tutajozás, illetőleg usztatás folyik a mezőháti, feketetiszai, kevelei, tiszaközi, bogdáni, fehértiszai, fejérpataki, nagybocskói, gyertyánligeti, havasmezői és a vaséri erdőgondnokságok kerületei-

20 ben. A tutajozás és usztatás lehetővé tétele czéljából a kerületben 1 faragott kőből, 13 fából, 2 fából és földből épült vízgyűjtő, 2 gereb és 5 bukógát van használatban, tehát olyan művek, amelyek a halak szabad vándorlását akadályozzák. Az orvhalászat általában véve mérsékelt, bár vannak környékek, igy különösen a Tisza folyónak alsóbb, az ellenőrzéstől távolabb eső szakaszai, ahol az gyakori és annak minden módja, de leginkább a dinamitozás szokásos. Vizet szennyező ipari vállalatok, a nagybocskói erdőgondnokság kerületébe eső Klotild-féle vegyi gyáron kivül nincsenek, de viszont helyenként a sóbányákból kiszivárgó és kifolyó vizek veszélyeztetik a halállományt. A halállomány emelése végett az erdőigazgatóság már 1898-ban létesített a vaséri erdőgondnokság kerületében, 1906-ban a rahói, bogdáni, fehértiszai, mezőháti és feketetiszai kerületében 1 1 halköltőházat, erdőgondnokságok amelyek összesen 45 költőedénynyel vannak felszerelve. Ezek közül 6 Coste-, 39 pedig kaliforniai rendszerű. A költőházak év folyamán darab sebes, darab szivárványos pisztrángot és 5000 darab pataki saiblingot költettek, melyből darab zsenge ivadék származott, tehát a költési eredmény 61 /o. Ivadéknevelő tavak nincsenek. A máramarosszigeti erdőigazgatóság kerületéhez tartozó vizek halászati joga legnagyobb részében értékesitetlen. 14 erdőgondnokság közül 12-ben értékesitetlen, l-ben a vadászati joggal együtt van bérbeadva s csupán 1 értékesiti halastavait. Bérbe van adva összesen 46 kat. hold 1300 D-öl évi 10 K 20 fillér mellett, tehát holdanként 22 fillérrel, igy tehát az összes vízterület 1 kat. holdjára 1 fillér sem esik. Az értékesítésnek ezen erdőigazgatóság kerületében ugyanazok az akadályai, mint a bustyaházaiban. Mint ott, ugy itt is remélhető, hogy a vizek intenzivebb halászati művelése, a házilagos kezelés behozatala utján jelentékeny jövedelem lesz elérhető. (Folyt. köv.> ó ú% ó

A m. kir. kincstári erdőségek halasvizei.

A m. kir. kincstári erdőségek halasvizei. fürészpor szállítására szolgáló fedett teherkocsi. A mellékvonalon a czég tulajdonát képező 40 trükk közlekedik; ezek kéttengelyüek, 225 kg önsulyuak és páronként 7 8 / raksulylyal birnak. Mindkét vonalon

Részletesebben

A m. kir. kincstári erdőségek halasvizei.

A m. kir. kincstári erdőségek halasvizei. A m. kir. kincstári erdőségek halasvizei. (1910. évi állapot.) Irta: Simonffy Gyula. A) Általános rész. magyarországi kincstári erdők zöme Magyarország erdőterületének északi, keleti s alföldi főcsoportjaiban

Részletesebben

500 év óta gyógyítanak csuzt, köszwényt, ischiast stb. T rencsé nteplicz

500 év óta gyógyítanak csuzt, köszwényt, ischiast stb. T rencsé nteplicz KÜLÖNFÉLÉK. Hősi halál. Wunder Jenő oki. erdőmérnök, uradalmi erdőgondnok, az Országos Erdészeti Egyesület rendes tagja mint vadászhadapród a Zlota-Lipa mellett vivott ütközetek egyikében, amidőn szakaszát

Részletesebben

ú ú% ó FAKERESKEDELEM.

ú ú% ó FAKERESKEDELEM. trágyafoltok, azokat széjjel gereblyéli. A többi munkát elvégzi az eső. Műtrágyázással is megkezdődtek már a kísérletek; egyelőre csak az irtott területeken, kapcsolatosan a fűmagvetéssel az első gyepesítésnél

Részletesebben

A törvény az 1913-ik évi január hó 1-vel lépett életbe. c>s FAKERESKEDELEM.

A törvény az 1913-ik évi január hó 1-vel lépett életbe. c>s FAKERESKEDELEM. A második részben a tisztviselők szolgálali viszonyai és fizetései vannak szabályozva. A tisztviselő nem lehet az országgyűlés tagja, sem magánalkalmazásba nem léphet. Más állást vagy hivatalt csak az

Részletesebben

FAKERESKEDELEM. Faárverések eredményei.

FAKERESKEDELEM. Faárverések eredményei. FAKERESKEDELEM. Faárverések eredményei. Alábbiakban az eladás tárgyának (választék, fanem, méretegység) meg jelölésén kivül az elfogadott, rendszerint legmagasabb árajánlatot közöljük, amely után zárjelben

Részletesebben

XIV. évfolyam június szám

XIV. évfolyam június szám XIV. évfolyam 1913. június 15. 12. szám Kiadja: A FÖLDMIVELÉSÜGYI M. KIR. MINISZTÉRIUM AZ ORSZÁGOS HALÁSZATI EGYESÜLET" HIVATALOS KÖZLÖNYE MEGJELENIK minden hó 1-én és 15-én. Az Országos Halászati Egyesület

Részletesebben

FAKERESKEDELEM. (Fr. L.)

FAKERESKEDELEM. (Fr. L.) FAKERESKEDELEM. Rövid hirek a fakereskedelem köréből. A tüzifaárak szabályozása. A székesfőváros tanácsa tárgyalásokat folytat a nagyobb tüzifatermelővállalatokkal a főváros tüzifaszükségletének biztosítása

Részletesebben

XII. VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ

XII. VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ XII. VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ Beadási határidő: 2017. március 29. CSAPAT NÉV: CSAPATKAPITÁNY NEVE: CSAPATKAPITÁNY ELÉRHETŐSÉGE: VASKERESZTES, 2017-03-09. FELADATOK I. Feladat:

Részletesebben

A horgászcélú halgazdálkodás prioritása a Balatonon. Szári Zsolt vezérigazgató Siófok

A horgászcélú halgazdálkodás prioritása a Balatonon. Szári Zsolt vezérigazgató Siófok A horgászcélú halgazdálkodás prioritása a Balatonon Szári Zsolt vezérigazgató 2017.04.07. Siófok A Balaton kialakulása A tómeder süllyedése mintegy 20.000 évvel ezelőtt kezdődött meg, a végleges medence

Részletesebben

Szakértői vélemény A Duna folyam fkm, illetve Rókás vízállás Makád mentetlen holtág folyamszakasz kíméleti területeinek kijelöléséről

Szakértői vélemény A Duna folyam fkm, illetve Rókás vízállás Makád mentetlen holtág folyamszakasz kíméleti területeinek kijelöléséről Dr. Bokor Zoltán tudományos főmunkatárs, halászati szakértő szakértői névjegyzék száma: SZIF/16-3/2011. Szakértői vélemény A Duna folyam 1630-1564 fkm, illetve Rókás vízállás Makád mentetlen holtág folyamszakasz

Részletesebben

Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2011-ben

Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2011-ben Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2011-ben Jámborné Dankó Kata és Bardócz Tamás Vidékfejlesztési Minisztérium, Halgazdálkodási és Halászati Operatív Program Irányító Hatósági Osztály Magyarországon

Részletesebben

A horgászat, a horgászturimus jövője és kapcsolata az akvakultúrával. Fürész György és Zellei Ágnes Magyar Országos Horgász Szövetség

A horgászat, a horgászturimus jövője és kapcsolata az akvakultúrával. Fürész György és Zellei Ágnes Magyar Országos Horgász Szövetség A horgászat, a horgászturimus jövője és kapcsolata az akvakultúrával Fürész György és Zellei Ágnes Magyar Országos Horgász Szövetség 5 000 17 000 35 000 52 000 58 000 93 000 133 000 240 000 298 000 320

Részletesebben

A hatalomváltások hatása Kárpátalja népességszámának alakulására 1869-től napjainkig

A hatalomváltások hatása Kárpátalja népességszámának alakulására 1869-től napjainkig A hatalomváltások hatása Kárpátalja népességszámának alakulására 1869-től napjainkig MELLÉKLETEK Egyetemi doktori (PhD) értekezés Szerző: Molnár D. István Témavezető: Prof. Dr. Süli-Zakar István DEBRECENI

Részletesebben

2013. évi balatoni halfogások bemutatása és kiértékelése

2013. évi balatoni halfogások bemutatása és kiértékelése 2013. évi balatoni halfogások bemutatása és kiértékelése Szarvas, 2014.05.29 Turcsányi Béla, Nagy Gábor Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Szakmai koncepció A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Részletesebben

VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ

VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ CSAPAT NÉV: CSAPATKAPITÁNY NEVE: CSAPATKAPITÁNY ELÉRHETŐSÉGE: VASKERESZTES, 2013 02 25 FELADATOK I. Feladat: Iskolátok, vagy lakóhelyetek környékén biztosan

Részletesebben

Új horgászati és halászati szabályozás Magyarországon. Bardócz Tamás főosztályvezető

Új horgászati és halászati szabályozás Magyarországon. Bardócz Tamás főosztályvezető Új horgászati és halászati szabályozás Magyarországon Bardócz Tamás főosztályvezető Változó szabályozási környezet Új Btk. Új rendészeti tv. EU Közös Halászati Politika Változó társadalmi, gazdasági elvárások

Részletesebben

Duna és egyéb folyók szabályozásáról

Duna és egyéb folyók szabályozásáról 8. évfolyam 5. szám 2001.október VÍZMINŐSÉGI TÁJÉKOZTATÓ A Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség belső információs kiadványa AZ ALCSI HOLT-TISZA Az Alcsi Holt-Tisza mint tartalék ivóvízbázis

Részletesebben

HALÁLLOMÁNY FELMÉRÉS EREDMÉNYE A VÉSZTŐI MÁGORI HE. KECSKÉSZUGI ÉS TEMETŐSZÉLI HORGÁSZVIZÉN

HALÁLLOMÁNY FELMÉRÉS EREDMÉNYE A VÉSZTŐI MÁGORI HE. KECSKÉSZUGI ÉS TEMETŐSZÉLI HORGÁSZVIZÉN HALÁLLOMÁNY FELMÉRÉS EREDMÉNYE A VÉSZTŐI MÁGORI HE. KECSKÉSZUGI ÉS TEMETŐSZÉLI HORGÁSZVIZÉN A Mágori Horgászegyesület felkérésére 2011. április 9.-én állományfelmérő halászatot végeztünk a Kecskészugi

Részletesebben

Vajai László, Bardócz Tamás

Vajai László, Bardócz Tamás A halászat helye a magyar agrárágazatban A Közös Halászati Politika reformja és az EU halászati és akvakultúra ágazatának fejlesztési irányai Vajai László, Bardócz Tamás Az előadás tartalma: Magyarország

Részletesebben

XIII. évfolyam július szám

XIII. évfolyam július szám XIII. évfolyam 1912. július 15. 22. szám Kiadja: A FŐLDMIVELÉSÜGYI M. KIR. MINISZTÉRIUM AZ ORSZÁGOS HALÁSZATI EG YESÜ LET HIVATALOS KÖZLÖNYE M EGJELENIK minden hó 1-én és 15-én. Az Országos Halászati Egyesület

Részletesebben

FAKERESKEDELEM. került eladásra.

FAKERESKEDELEM. került eladásra. FAKERESKEDELEM. A máramarosi és liptói tavaszi fenyőfaápverések. A kincstári erdészet tavaszi fenyőfaárverései a folyton emelkedő kereslet jegyében játszódtak le. Azok a nehézségek, amelyek a faanyagok

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Halgazdálkodási jog ingyenes haszonbérbe adásáról

ELŐTERJESZTÉS. Halgazdálkodási jog ingyenes haszonbérbe adásáról Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. Készítette: Gorzsás Anita ELŐTERJESZTÉS Halgazdálkodási jog ingyenes haszonbérbe adásáról Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

A magyar akvakultúra-innováció eredményei napjainkban és a jövőbeli lehetőségek

A magyar akvakultúra-innováció eredményei napjainkban és a jövőbeli lehetőségek A magyar akvakultúra-innováció eredményei napjainkban és a jövőbeli lehetőségek Urbányi Béla, Bercsényi Miklós*, Stündl László**, Kucska Balázs***, Gál Dénes****, Kovács Örs*****, Horváth Ákos, Müller

Részletesebben

HIVATALOS KÖZLEMÉNYEK

HIVATALOS KÖZLEMÉNYEK HIVATALOS KÖZLEMÉNYEK Az Állam erdészeti Tisztviselők Gyermekeinek Nevelését Segélyező Alap zárószámadása az 1936/1937. évről. I. Zárókimutatás. A számla megnevezése Forgalom Egyenleg M é r 1 e g Eredmény

Részletesebben

II.3.4. KÖZMŰVESÍTÉS

II.3.4. KÖZMŰVESÍTÉS II.3.4. KÖZMŰESÍTÉS ÍZGAZDÁLKODÁS, KÖZMŰELLÁTÁS, MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK, ELEKTRONIKUS HÍRKÖZLÉS Jelen dokumentáció (alátámasztó javaslat) a véleményezésben résztvevő hatóságok előzetes szakmai véleményeinek

Részletesebben

A BALATONI VÍZGYV NAK ÉS S A BEFOLYÓKON TAPASZTALT. cskozás 2012. 05 23 24., 24., Szarvas. http://pj.piotr.pagesperso orange.fr/pix/balaton.

A BALATONI VÍZGYV NAK ÉS S A BEFOLYÓKON TAPASZTALT. cskozás 2012. 05 23 24., 24., Szarvas. http://pj.piotr.pagesperso orange.fr/pix/balaton. A BALATONI VÍZGYV ZGYŰJTŐ HALFAUNÁJÁNAK NAK ÉRTÉKELÉSE ÉS S A BEFOLYÓKON TAPASZTALT HIDROBIOLÓGIAI PROBLÉMÁK K BEMUTATÁSA XXXVI. Halászati Tudományos Tanácskoz cskozás 2012. 05 23 24., 24., Szarvas http://pj.piotr.pagesperso

Részletesebben

Tógazdasági és természetesvízi károk mérséklésének lehetőségei Halasi-Kovács Béla Magyar Akvakultúra Szövetség

Tógazdasági és természetesvízi károk mérséklésének lehetőségei Halasi-Kovács Béla Magyar Akvakultúra Szövetség Tógazdasági és természetesvízi károk mérséklésének lehetőségei Halasi-Kovács Béla Magyar Akvakultúra Szövetség Kárókatona probléma kezelését megalapozó szakértői munkacsoport létrehozása Vidékfejlesztési

Részletesebben

2-1-4. Bodrogköz vízgyűjtő alegység

2-1-4. Bodrogköz vízgyűjtő alegység 2-1-4 Bodrogköz vízgyűjtő alegység 1 Területe, domborzati jellege, kistájak A vízgyűjtő alegység területe gyakorlatilag megegyezik a Bodrogköz kistáj területével. A területet a Tisza Zsurk-Tokaj közötti

Részletesebben

KONZULTÁCIÓS ANYAG 1-11 SIÓ

KONZULTÁCIÓS ANYAG 1-11 SIÓ A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása KONZULTÁCIÓS ANYAG 1-11 SIÓ alegység vízgyűjtő-gazdálkodási tervhez közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, Közép-dunántúli Környezetvédelmi

Részletesebben

KÖZÉPKORI CSATORNARENDSZEREK KUTATÁSA. Takács Károly 1 Füleky György 2

KÖZÉPKORI CSATORNARENDSZEREK KUTATÁSA. Takács Károly 1 Füleky György 2 Földrajzi Konferencia, Szeged 2001. KÖZÉPKORI CSATORNARENDSZEREK KUTATÁSA Takács Károly 1 Füleky György 2 A Rábaközben 1991 és 1996 között végzett régészeti terepbejárások során sajátos szerkezetű, pusztulófélben

Részletesebben

A balatoni horgászturizmus fejlődése a közelmúltban és jövőbeni lehetőségei

A balatoni horgászturizmus fejlődése a közelmúltban és jövőbeni lehetőségei A balatoni horgászturizmus fejlődése a közelmúltban és jövőbeni lehetőségei Nagy Gábor horgászati ágazatvezető 2017.04.07. Siófok Kit tekintünk horgászturistának a Balatonnál? Mi a horgászturizmus? Aki

Részletesebben

Az egyes piaczokról különben a következő ártételeket közöljük : Budapest. Egy m 3

Az egyes piaczokról különben a következő ártételeket közöljük : Budapest. Egy m 3 Áthasonitás : assimilatio. Beszivárkodás : endesmose. Beszivárkodásmérő : endosmometre. Felemás (t. i. növény) : polygam. Gomboly (glomerulus) : a bükk vagy gesztenyefa ismert tüskés tokszerü gyümölcs-csészéje.

Részletesebben

Az öntözés helyzete a Vajdaságban

Az öntözés helyzete a Vajdaságban Vízhiány és adaptív vízgazdálkodási stratégiák a magyar-szerb határmenti régióban Az öntözés helyzete a Vajdaságban Mészáros Minucsér Újvidéki Egyetem, Természettudományi Kar Workshop 2014. Április 7.

Részletesebben

HALASZAT KIADJA A FÖLDMÍVELÉSÜGYI MAGYAR KIRÁLYI MINISZTÉRIUM AZ ORSZÁGOS HALÁSZATI EGYESÜLET HIVATALOS KÖZLÖNYE ÉV XIV. ÉVFOLYAM SZ.

HALASZAT KIADJA A FÖLDMÍVELÉSÜGYI MAGYAR KIRÁLYI MINISZTÉRIUM AZ ORSZÁGOS HALÁSZATI EGYESÜLET HIVATALOS KÖZLÖNYE ÉV XIV. ÉVFOLYAM SZ. HALASZAT KIADJA A FÖLDMÍVELÉSÜGYI MAGYAR KIRÁLYI MINISZTÉRIUM AZ ORSZÁGOS HALÁSZATI EGYESÜLET HIVATALOS KÖZLÖNYE 1913. ÉV XIV. ÉVFOLYAM 1 24. SZ. SZERKESZTI R É P Á SSY M IK LÓ S 41 KÉPPEL BUDAPEST PÁTRIA"

Részletesebben

A halastavak környezeti hatása a befogadó víztestekre

A halastavak környezeti hatása a befogadó víztestekre A halastavak környezeti hatása a befogadó víztestekre Gál Dénes és Kerepeczki Éva NAIK Halászati Kutatóintézet Szarvas XXXIII. Országos Vándorgyűlés, Szombathely 2015. július 1-3. Tartalom Halastavi termelés

Részletesebben

Természetes vízi halgazdálkodás tógazdasági háttérrel, avagy a keltető háztó a horgászokig

Természetes vízi halgazdálkodás tógazdasági háttérrel, avagy a keltető háztó a horgászokig Természetes vízi halgazdálkodás tógazdasági háttérrel, avagy a keltető háztó a horgászokig Fodor Ferenc tógazdasági ágazatvezető 2017.04.08. Siófok Feladataink: az állami tulajdonban lévő balatoni halállomány

Részletesebben

Magyarország tógazdasági és intenzív üzemi haltermelése ben

Magyarország tógazdasági és intenzív üzemi haltermelése ben Magyarország tógazdasági és intenzív üzemi haltermelése 2012- ben Jámborné Dankó Kata, Mihálffy Szilvia, Bardócz Tamás Vidékfejlesztési Minisztérium, Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztály, Halgazdálkodási

Részletesebben

1. kép. Felmérés a Marcal megyeri, szennyezés által nem érintett szakaszán.

1. kép. Felmérés a Marcal megyeri, szennyezés által nem érintett szakaszán. A Marcal halfaunájának károsodása és regenerálódása A Torna-patakot közvetlenül érő vörösiszap szennyezés, súlyos természeti károkat okozott a Marcal folyó és a Rába alsó (torkolati) szakaszának élővilágában

Részletesebben

HALŐRZÉS - HALVÉDELEM HALMENTÉS

HALŐRZÉS - HALVÉDELEM HALMENTÉS HALŐRZÉS - HALVÉDELEM HALMENTÉS Makarovné Demeter Edit halászati felügyelő Békés megye Miért kell védeni, őrizni a halakat? Hol kell védenünk a halakat? A halak élőhelyének védelme = a víz minőségének

Részletesebben

ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG

ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG ÉMVIZIG 3530 Miskolc, Vörösmarty utca 77. 3501 Miskolc, Pf.: 3. (46) 516-610 (46) 516-611 emvizig@emvizig.hu www.emvizig.hu Válaszukban szíveskedjenek iktatószámunkra

Részletesebben

Halgazdálkodás és természetvédelem az erdélyi halastavakon

Halgazdálkodás és természetvédelem az erdélyi halastavakon Halgazdálkodás és természetvédelem az erdélyi halastavakon Természetbarát halgazdálkodás homoródszentpálon (Románia) AGROPISC HAKI együttműködés 2008 július 12., Sáregres - Rétimajor Halgazdálkodás természetvédelmi

Részletesebben

HIVATALOS KÖZLEMÉNYEK

HIVATALOS KÖZLEMÉNYEK írói tiszteletdíjak! Az Országos Erdészeti Egyesület 1930. évi május hó 30-án tartott igazgatóválasztmányi ülésében elhatározta, hogy az egyesület 1930. évi július 1-től kezdődően az Erdészeti Lapokiban)

Részletesebben

védősáv (töltés menti sáv): az árvízvédelmi töltés mindkét oldalán, annak lábvonalától számított, méter szélességű területsáv;

védősáv (töltés menti sáv): az árvízvédelmi töltés mindkét oldalán, annak lábvonalától számított, méter szélességű területsáv; 21/2006. (I. 31.) Korm. rendelet a nagyvízi medrek, a parti sávok, a vízjárta, valamint a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról és hasznosításáról, valamint a nyári gátak által védett

Részletesebben

Nemesgörzsöny Község Településrendezési Tervének kivonata

Nemesgörzsöny Község Településrendezési Tervének kivonata A TERÜLETRENDEZÉSI TERVEK ÉS A TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÖSSZHANGJÁT IGAZOLÓ MUNKARÉSZ A településrendezési tervek készítése során figyelembe kell venni a magasabb szintű területrendezési tervek szabályozásait.

Részletesebben

A Tócó, egy tipikus alföldi ér vízminőségi jellemzése

A Tócó, egy tipikus alföldi ér vízminőségi jellemzése A Tócó, egy tipikus alföldi ér vízminőségi jellemzése Magyar Hidrológiai Társaság XXXIV. Országos Vándorgyűlés Somlyai Imre, Dr. Grigorszky István Debreceni Egyetem, Hidrobiológiai Tanszék Témafelvetés

Részletesebben

A tógazdasági haltermelés jövőbeni lehetőségei és korlátai

A tógazdasági haltermelés jövőbeni lehetőségei és korlátai A tógazdasági haltermelés jövőbeni lehetőségei és korlátai Dr. Németh István Elnök-vezérigazgató Tógazda Zrt. Millió tonna Tények a világból Hal Hús A hústermékek és az akvakultúra/tengeri haltermékek

Részletesebben

A máramarosszigeti fenyötutaj faárverés eredménye.

A máramarosszigeti fenyötutaj faárverés eredménye. A karteltörekvése k a fakereskedele m minde n ágába n észlel - hetők, nemcsa k a z erdély i puhafatermelők, a bükkhaszonf a é s tüzifatermelők, hane m a felsőmagyarország i fatermelő k körébe n is, eredményr

Részletesebben

A süllő tavi intenzív nevelésének lehetőségei

A süllő tavi intenzív nevelésének lehetőségei A süllő tavi intenzív nevelésének lehetőségei VI. Gödöllői Halászati, Horgászati Szakember Találkozó 2016. Február 4-5. Gödöllő Horváth Zoltán ifj., Horváth Zoltán H & H Carpio Halászati Kft. Bemutatkozás

Részletesebben

ERDEI, FEKETE-, LÚC-, JEGENYEFENYŐT,

ERDEI, FEKETE-, LÚC-, JEGENYEFENYŐT, Az Erdészeti Lapok" 1936. évi IX X. füzetének HIRDETÉSEI. Az ERDÉSZETI LAPOK mellett mérsékelt közlési díjért a lap irányával nem ellenkező hirdetések kiadatnak Díjszabás. Kéthasábos szélességben (107

Részletesebben

SZEMÉLYI HÍREK. Gróf Teleki Pál s. k.

SZEMÉLYI HÍREK. Gróf Teleki Pál s. k. KÜLÖNFÉLÉK KISS FERENC DOKTORRA AVATÁSÁNAK SZEGEDI EGYETEMEN. ÜNNEPÉLYE A November 25-én avatta ünnepélyes keretek között tiszteletbeli doktorává a.szegedi M. Kir. Ferenc József Tudományegyetem Kiss Ferenc

Részletesebben

A halak váltv állatok.

A halak váltv állatok. Halak más m s váltv ltózó testhőmérs rsékletű állatok A halak váltv ltózó testhőmérs rsékletű állatok. Váltózó testhőmérs rsékletű még: Rákok Békák Kagylók Polipok Tintahal Csigák Halak húsa A halhús kedvező

Részletesebben

KONZULTÁCIÓS ANYAG A BALATON KÖZVETLEN TERVEZÉSI ALEGYSÉG

KONZULTÁCIÓS ANYAG A BALATON KÖZVETLEN TERVEZÉSI ALEGYSÉG A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása KONZULTÁCIÓS ANYAG A BALATON KÖZVETLEN TERVEZÉSI ALEGYSÉG vízgyűjtő-gazdálkodási terv tervezete alapján közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság,

Részletesebben

BUDAPEST HELYE EURÓPÁBAN

BUDAPEST HELYE EURÓPÁBAN BUDAPEST HELYE EURÓPÁBAN Közép- és Kelet-Európa az egyik leggyorsabban fejlődő régió, ahol számos ország éves GDP-növekedése meghaladja az EU átlagát. Magyarország a Kárpát-medence közepén, a Közép-európai

Részletesebben

Magyarország tógazdasági és intenzív üzemi haltermelése ben

Magyarország tógazdasági és intenzív üzemi haltermelése ben Magyarország tógazdasági és intenzív üzemi haltermelése 2011- ben Jámborné Dankó Kata és Bardócz Tamás Vidékfejlesztési Minisztérium, Halgazdálkodási és HOP Irányító Hatósági Osztály Magyarországon a tógazdaságokból

Részletesebben

Innovatív technológiák és technológiai megoldások a tógazdasági haltermelésben

Innovatív technológiák és technológiai megoldások a tógazdasági haltermelésben Innovatív technológiák és technológiai megoldások a tógazdasági haltermelésben Egyed Imre Czikkhalas Kft. Debrecen 2011. Innováció Innováció: az a társadalmi jelenség, amely a technikai eszközök, technológiák

Részletesebben

ÁLLAMI TERÜLETI LEVÉLTÁR BESZTERCEBÁNYA ŠTÁTNY OBLASTNÝ ARCHÍV V BANSKEJ BYSTRICI. Cím: Komenského Banská Bystrica

ÁLLAMI TERÜLETI LEVÉLTÁR BESZTERCEBÁNYA ŠTÁTNY OBLASTNÝ ARCHÍV V BANSKEJ BYSTRICI. Cím: Komenského Banská Bystrica ÁLLAMI TERÜLETI LEVÉLTÁR BESZTERCEBÁNYA ŠTÁTNY OBLASTNÝ ARCHÍV V BANSKEJ BYSTRICI Cím: Komenského 26 974 01 Banská Bystrica Tel.: + 421 48 415 29 36, + 421 48 415 48 77 Fax.: +421 48 415 29 36 Kutatóterem

Részletesebben

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása KONZULTÁCIÓS ANYAG 2-2 SZAMOS-KRASZNA. alegység vízgyűjtő-gazdálkodási tervhez

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása KONZULTÁCIÓS ANYAG 2-2 SZAMOS-KRASZNA. alegység vízgyűjtő-gazdálkodási tervhez A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása KONZULTÁCIÓS ANYAG 2-2 SZAMOS-KRASZNA alegység vízgyűjtő-gazdálkodási tervhez közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi

Részletesebben

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása DRÁVA RÉSZVÍZGYŰJTŐ KIVONAT ÉS ÚTMUTATÓ A VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERV KÉZIRATHOZ

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása DRÁVA RÉSZVÍZGYŰJTŐ KIVONAT ÉS ÚTMUTATÓ A VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERV KÉZIRATHOZ A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása DRÁVA RÉSZVÍZGYŰJTŐ KIVONAT ÉS ÚTMUTATÓ A VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERV KÉZIRATHOZ közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, DDKÖVIZIG 2009. augusztus

Részletesebben

Intenzív rendszerek elfolyó vizének kezelése létesített vizes élőhelyen: Gyakorlati javaslatok, lehetőségek és korlátok

Intenzív rendszerek elfolyó vizének kezelése létesített vizes élőhelyen: Gyakorlati javaslatok, lehetőségek és korlátok Integrált szemléletű program a fenntartható és egészséges édesvízi akvakultúráért Intenzív rendszerek elfolyó vizének kezelése létesített vizes élőhelyen: Gyakorlati javaslatok, lehetőségek és korlátok

Részletesebben

Természetvédelem. 7. gyakorlat: Természetvédelmi értékcsoportok

Természetvédelem. 7. gyakorlat: Természetvédelmi értékcsoportok Természetvédelem 7. gyakorlat: Természetvédelmi értékcsoportok Amiről a mai gyakorlaton szó lesz: Természetvédelmi értékcsoportok 1. Természetvédelmi értékcsoportok 1. Földtani értékek 2. Víztani értékek

Részletesebben

ő ó ó ó ő ó ő ó ő ő ő ó ö ó ó ö ő ő ö ő ö ű ó ő ő ű ő ő ö ő ó ó ő ö ó ö ő ő ű ó ö ő ő ű ő ő ő ö ó ü ó ő ő ő ő ű ő ö ő ü ő ő ó ő ö ö ö ő ó ő ő ő ó ü ö

ő ó ó ó ő ó ő ó ő ő ő ó ö ó ó ö ő ő ö ő ö ű ó ő ő ű ő ő ö ő ó ó ő ö ó ö ő ő ű ó ö ő ő ű ő ő ő ö ó ü ó ő ő ő ő ű ő ö ő ü ő ő ó ő ö ö ö ő ó ő ő ő ó ü ö Á ó ö ő ó ó ő ő ő ő ő ó ó Á ö ö ő ő ö ő ő ő ó ö ó ó ó ó ó ő ú ő ö ő ő ó ó ó ö ő ó ó ő ö ű ö ő ő ő ö ö ő ő ó ő ó ó ó ő ó ő ó ő ő ő ó ö ó ó ö ő ő ö ő ö ű ó ő ő ű ő ő ö ő ó ó ő ö ó ö ő ő ű ó ö ő ő ű ő ő ő

Részletesebben

Ö Ö Ö Ö Á ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű

Ö Ö Ö Ö Á ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű Ö Á ű Á Ú Ö Ö Ö Ö Á ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű Ú ű ű ű Ö ű Ö ű ű ű ű Ö Ú Á Á ű ű ű ű ű Á Ó Ó Á Á Ó Ú Ó Ó Ó Á Ó Ö Á Ú Ú Ö Ú ű Ú Ú Ú Ú Ó ű ű Ó ű Á Ó ű ű ű ű ű ű ű Ö ű ű Ú ű Ú ű ű Á ű Ó ű ű Ö ű Ú Ó Á Ú Á ű Á

Részletesebben

Ö ü ú ü ű ü ű ü Á ü ű ű ú ű Á Ű ú ü ü ú ű Á ü Ú ü ű ü ü ű ü ú ú ü ú ü ü ü ü ü ü Ü Ü Ü ü Ö Ü ü ü ü ű ü ü ű ú ü ú

Ö ü ú ü ű ü ű ü Á ü ű ű ú ű Á Ű ú ü ü ú ű Á ü Ú ü ű ü ü ű ü ú ú ü ú ü ü ü ü ü ü Ü Ü Ü ü Ö Ü ü ü ü ű ü ü ű ú ü ú ü Ú ú ü ú ű ű ű ü ü ü ü ü Ó Á Ö ü ú ü ű ü ű ü Á ü ű ű ú ű Á Ű ú ü ü ú ű Á ü Ú ü ű ü ü ű ü ú ú ü ú ü ü ü ü ü ü Ü Ü Ü ü Ö Ü ü ü ü ű ü ü ű ú ü ú ú Ü ü ü ü ü Ü ü ü ü Á ü ü Ü ú ü ü ü Ö ú ü ű ü ü ü ü ü ú ü ú

Részletesebben

Új halfajok és technológiák a magyar akvakultúrában. Balázs Kucska

Új halfajok és technológiák a magyar akvakultúrában. Balázs Kucska Új halfajok és technológiák a magyar akvakultúrában Balázs Kucska Az intenzív és s tavi haltermelés s megoszlása sa 25000 intensive systems ponds ponds and intensive systems 20000 15000 mt 10000 5000 0

Részletesebben

Magyar Hidrológiai Társaság Soproni és Győri Területi Szervezet XVI. FERTŐ ANKÉT

Magyar Hidrológiai Társaság Soproni és Győri Területi Szervezet XVI. FERTŐ ANKÉT Magyar Hidrológiai Társaság Soproni és Győri Területi Szervezet XVI. FERTŐ ANKÉT Partvonal értelmezései: Hazai értelmezés: - Vízgazdálkodási lexikon (1970): A folyó v. tó középvízi medrének és a környező

Részletesebben

TILLER MÓ R ÉS TÁRS A

TILLER MÓ R ÉS TÁRS A Hirdető-melléklet az Erdészeti Lapok" 1891 évi VIII. füzetéhez. Az Erdészet i Lapok " mellet t mérsékel t közlés i díjér t a la p irányáva l ne m ellenkező hirdetése k kiadatnak. Díjszabályzat. Az első

Részletesebben

JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK

JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK 2-5-1 TERVEZÉSI ALEGYSÉG 2-12 Nagykőrösi-homokhát TERVEZÉSI ALEGYSÉG Közép-Tisza-vidéki 2007. Vízügyi Igazgatóság Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási

Részletesebben

314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 43. (2) bekezdés szerinti példány az egyeztetés résztvevőinek.

314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 43. (2) bekezdés szerinti példány az egyeztetés résztvevőinek. É P Í T É S Z M Ű H E L Y K F T 6000. Kecskemét, Wesselényi u. 1. Felelős tervező: Szilberhorn Erzsébet TT 1/É-03-0105 Telefon, fax: 76/ 482 916 E-mail: szil@epiteszmuhely.hu Levélcím: 6001 Kecskemét Pf

Részletesebben

EGRI ERDO ÉS FAIPAR R. T.

EGRI ERDO ÉS FAIPAR R. T. Az Erdészeti Lapok" 1942. évi II. füzetének a HIRDETÉSEI. A petit betűs vagy táblázatos hirdetések díja millimótereiakint 60 fillér. A legkisebb hirdetés ára 5 ~P. A támpéldány ára drbonként 2 P. EGRI

Részletesebben

II.3.3. KÖZMŰVESÍTÉS

II.3.3. KÖZMŰVESÍTÉS II.3.3. KÖZMŰVESÍTÉS VÍZGAZDÁLKODÁS, KÖZMŰELLÁTÁS, MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK, ELEKTRONIKUS HÍRKÖZLÉS Jelen dokumentáció (alátámasztó javaslat) a véleményezésben résztvevő hatóságok előzetes szakmai véleményeinek

Részletesebben

Berentei Település Gondnokság 3704 Berente Bem József út 2 Telefon: 48/ ; Honlap:

Berentei Település Gondnokság 3704 Berente Bem József út 2 Telefon: 48/ ;   Honlap: Ügyiratszám: 288-3/2013 Kazánház építéséhez előirányzat átcsoportosítás Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, hogy a Település Gondnokság 2013. évi költségvetésének készletbeszerzés számlacsoporton belül

Részletesebben

SOLTVADKERT 1. SZÁMÚ MELLÉKLET 1. A strand mederfenék jellemzése: Homokos, iszapos. 2. A strandhoz tartozó partszakasz talajának jellemzése: Homokos, és gyepszőnyeggel borított. 3. A víz elérhetősége:

Részletesebben

VÁZLATOK. XV. Vizek a mélyben és a felszínen. Állóvizek folyóvizek

VÁZLATOK. XV. Vizek a mélyben és a felszínen. Állóvizek folyóvizek VÁZLATOK XV. Vizek a mélyben és a felszínen Állóvizek folyóvizek Az állóvizek medencében helyezkednek el, ezért csak helyzetváltoztató mozgást képesek végezni. medence: olyan felszíni bemélyedés, melyet

Részletesebben

= 2 szem. A fapiaczról. Márcz. 7-én, tehát 7 nap múlva = 50 szem semmi semmi. 8-án, 8 n 71 = án, én. r> n 71 = 13.

= 2 szem. A fapiaczról. Márcz. 7-én, tehát 7 nap múlva = 50 szem semmi semmi. 8-án, 8 n 71 = án, én. r> n 71 = 13. 8-án 8 n 71 = 18 Jí 10-én. * 10 71 7) 71 13-án 13 ti 7) Ti = 2 szem 14-én. r> 14 7) 71 = 3 szem 10. n 16-án n 16 7> r> = 5 31 n 17-én Ti 17 71 7! = 6 22 Ti 19-én 19 11 n 71 = 13 7! 6 23-án. 23 7) 7) 7}

Részletesebben

Az 1888-iki vadászati idény a gödöllői udvar-vadászati területen.

Az 1888-iki vadászati idény a gödöllői udvar-vadászati területen. A bükknek vörösbe játszó szine, az utólagos fényezés által előnyösen módosulva, oly tetszetőssé teszi ezt a parquettet, hogy az a tölgygyei a versenyt sok tekintetben kiállja, olcsósága pedig annak a legszélesebb

Részletesebben

Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2017-ben. Pálinkás Imre Pál Udvari Zsolt Agrárminisztérium Halgazdálkodási Főosztály

Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2017-ben. Pálinkás Imre Pál Udvari Zsolt Agrárminisztérium Halgazdálkodási Főosztály Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2017-ben Pálinkás Imre Pál Udvari Zsolt Agrárminisztérium Halgazdálkodási Főosztály Hazánk természetes vizein, vagyis a halgazdálkodási vízterületeken kifogott

Részletesebben

A DEMOGRÁFIAI MUTATÓK ALAKULÁSA A SZLOVÁK-MAGYAR HATÁRMENTI RÉGIÓBAN

A DEMOGRÁFIAI MUTATÓK ALAKULÁSA A SZLOVÁK-MAGYAR HATÁRMENTI RÉGIÓBAN A DEMOGRÁFIAI MUTATÓK ALAKULÁSA A SZLOVÁK-MAGYAR HATÁRMENTI RÉGIÓBAN A VIZSGÁLT TERÜLET ÉS DEMOGRÁFIAI MUTATÓK A vizsgált terület lehatárolása Az állandó népesség számának alakulása A határ menti régió

Részletesebben

Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2012-ben

Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2012-ben Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2012-ben Letyan-Goda Anita (1975-2013), az Országos Halászati Adattár munkatársa emlékének ajánljuk Okuljatok mindannyian e példán. Ilyen az ember. Egyedüli

Részletesebben

1995. évi LVII. törvény a vízgazdálkodásról 1

1995. évi LVII. törvény a vízgazdálkodásról 1 1995. évi LVII. törvény a vízgazdálkodásról 1 Az Országgyűlés a vizek hasznosításával, hasznosítási lehetőségeinek megőrzésével és kártételeinek elhárításával összefüggő alapvető jogok és kötelezettségek

Részletesebben

4. Az erdészeti igazgatás szervezete és kialakulása a visszacsatolt országrészeken

4. Az erdészeti igazgatás szervezete és kialakulása a visszacsatolt országrészeken 4. Az erdészeti igazgatás szervezete és kialakulása a visszacsatolt országrészeken Az előző fejezetben az ország területgyarapodásának erdészeti vonatkozásban jelentkező materiális, anyagi hatásait vizsgáltuk

Részletesebben

Területrendezési ajánlások Békés megye területrendezési tervéhez. I. fejezet A MEGYE TÉRSZERKEZETÉRE VONATKOZÓ AJÁNLÁSOK

Területrendezési ajánlások Békés megye területrendezési tervéhez. I. fejezet A MEGYE TÉRSZERKEZETÉRE VONATKOZÓ AJÁNLÁSOK Területrendezési ajánlások Békés megye területrendezési tervéhez A megyei területrendezési terv érvényesítését és alkalmazását, valamint a településrendezési tervek készítését és használatát elősegítő

Részletesebben

Töredékek egy 19. századi beregi ügyvéd életéből

Töredékek egy 19. századi beregi ügyvéd életéből Töredékek egy 19. századi beregi ügyvéd életéből A Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára rendkívül kevés Bereg megyére vonatkozó dokumentumot őriz. Ezért is érdemel ki emelt figyelmet

Részletesebben

AZ ÁLLAMI FÖLDVAGYON- GAZDÁLKODÁS (Mátraháza) május 10.

AZ ÁLLAMI FÖLDVAGYON- GAZDÁLKODÁS (Mátraháza) május 10. AZ ÁLLAMI FÖLDVAGYON- GAZDÁLKODÁS (Mátraháza) 2017. május 10. Nemzeti Földalapkezelő Szervezet A Nemzeti Földalapról szóló 2010. évi LXXXVII. törvény hozta létre és ez a törvény adja meg az NFA működésének

Részletesebben

I. FEJEZET Vagyoni típusú adók. 1. Építményadó. Az adókötelezettség

I. FEJEZET Vagyoni típusú adók. 1. Építményadó. Az adókötelezettség Abaliget Község Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2006. (XII.15.) rendelete a helyi adók megállapításáról a 8/2007.(III.08.), a 16/2008.(XI.20.), 11/2009.(XI.17.), és a 13/2010.(XI.23.) rendelettel

Részletesebben

Fizetési trendek a magyarországi nemzetközi vállalatoknál

Fizetési trendek a magyarországi nemzetközi vállalatoknál Fizetési trendek a magyarországi nemzetközi vállalatoknál Megbízható bérezési adatok a DUIHK 2014 es Bérezési Tanulmányában Jövőre átlagosan négy százalékkal szeretnék a külföldi vállalatok munkavállalóik

Részletesebben

KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK KISMÉRTÉKŰ MÓDOSÍTÁSA HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT

KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK KISMÉRTÉKŰ MÓDOSÍTÁSA HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT PROVINCIA TERÜLETFEJLESZTÉSI ÉS ÉPÍTÉSZETI TERVEZŐ KFT Levélcím: 3529 Miskolc, Derkovits u. 52. Telephely: 3527 Miskolc, Bajcsy-Zsilinszky út 9. I/2 Tel/Fax: /46/ 356-345, /46/ 313-476 E-mail: provinciaterv@gmail.com

Részletesebben

147/2010. (IV. 29.) Korm. rendelet a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó

147/2010. (IV. 29.) Korm. rendelet a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó 147/2010. (IV. 29.) Korm. rendelet a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról 1. E rendelet hatálya kiterjed

Részletesebben

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása KONZULTÁCIÓS ANYAG 2-1 FELSŐ-TISZA. alegység vízgyűjtő-gazdálkodási tervhez

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása KONZULTÁCIÓS ANYAG 2-1 FELSŐ-TISZA. alegység vízgyűjtő-gazdálkodási tervhez A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása KONZULTÁCIÓS ANYAG 2-1 FELSŐ-TISZA alegység vízgyűjtő-gazdálkodási tervhez közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi

Részletesebben

HALÁSZAT KIADJA A FÖLDMÍVELÉSÜGYI MAGYAR KIRÁLYI MINISZTÉRIUM AZ ORSZÁGOS HALÁSZATI EGYESÜLET HIVATALOS KÖZLÖNYE ÉV XVIII. ÉVFOLYAM,T ^ 4. SZ.

HALÁSZAT KIADJA A FÖLDMÍVELÉSÜGYI MAGYAR KIRÁLYI MINISZTÉRIUM AZ ORSZÁGOS HALÁSZATI EGYESÜLET HIVATALOS KÖZLÖNYE ÉV XVIII. ÉVFOLYAM,T ^ 4. SZ. ú HALÁSZAT KIADJA A FÖLDMÍVELÉSÜGYI MAGYAR KIRÁLYI MINISZTÉRIUM AZ ORSZÁGOS HALÁSZATI EGYESÜLET HIVATALOS KÖZLÖNYE 1917. ÉV XVIII. ÉVFOLYAM,T ^ 4. SZ. SZERKESZTI R É P Á SSY M IK 17 KÉPPEL f? sr BUDAPEST

Részletesebben

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása KONZULTÁCIÓS ANYAG 2-5 TOKAJ-HEGYALJA. alegység vízgyűjtő-gazdálkodási terv tervezetéhez

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása KONZULTÁCIÓS ANYAG 2-5 TOKAJ-HEGYALJA. alegység vízgyűjtő-gazdálkodási terv tervezetéhez A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása KONZULTÁCIÓS ANYAG 2-5 alegység vízgyűjtő-gazdálkodási terv tervezetéhez közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, Észak-Magyarországi Környezetvédelmi

Részletesebben

A december 31- i állapot szerinti az önkormányzat tulajdonában álló 1324 db-os

A december 31- i állapot szerinti az önkormányzat tulajdonában álló 1324 db-os Tisztelt Képviselő-testület! A 2016. december 31- i állapot szerinti az önkormányzat tulajdonában álló 1324 db-os bérlakás állományból, 315 db lakás költségelven van bérbe adva, a teljes lakásállomány

Részletesebben

Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2014-ben

Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2014-ben Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2014-ben Udvari Zsolt, Csörgits Gábor Földművelésügyi Minisztérium Horgászati és Halgazdálkodási Főosztály Magyarországon a tógazdaságok és az intenzív üzemek

Részletesebben

Állami fogási napló kitöltési segédlet

Állami fogási napló kitöltési segédlet Állami fogási napló kitöltési segédlet Segédlet az állami fogási napló használatához A MOHOSZ és Tagszervezetei által a 2013-ban és az elmúlt években használt horgász fogási naplót - a halgazdálkodásról

Részletesebben