HALŐRZÉS - HALVÉDELEM HALMENTÉS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HALŐRZÉS - HALVÉDELEM HALMENTÉS"

Átírás

1 HALŐRZÉS - HALVÉDELEM HALMENTÉS Makarovné Demeter Edit halászati felügyelő Békés megye

2 Miért kell védeni, őrizni a halakat? Hol kell védenünk a halakat? A halak élőhelyének védelme = a víz minőségének védelme és a természetvédelem-környezetvédelem.

3 Ki védi a természetes vizeinkben a halakat? A Magyar Állam az évi XLI. törvényben előírtakkal A halászati jogosultak a helyi horgászrenddel Halászok, horgászok, halőrök, természetőrök, mezőőrök Hatósági személyek Az állampolgárok akik nem horgásznak, nem halásznak csak élvezik a vízi sportokat, a víz közelségét, azzal, hogy nem szemetelnek és vigyáznak a természetes környezetre.

4 A HAL ÉS ÉLŐHELYÉNEK VÉDELME érdekében a Magyar Állam a Halászatról és a horgászatról szóló évi XLI. törvényben határozza meg azt a naptári időszakot és azt az egyes halfajt, amelynek egyedét tilos kifogni (halászati tilalmi idő), - halfajonként a legkisebb fogási méretet (halászati méretkorlátozás), a naponta kifogható mennyiséget (mennyiségi korlátozás) a horgászkészségek számát

5 TILALMAK ÉS KORLÁTOZÁSOK A természetvédelmi oltalom alatt álló halfajok fogása (gyűjtése) egész évben tilos

6 Állas küsz, Botos kölönte, Cifra kölönte, Dunai galóca, Dunai nagyhering, Felpillantó küllő, Fenékjáró küllő, Folyami rák, Fürge cselle, Gyöngyös koncér, Halványfoltú küllő, Homoki küllő, Kecskerák, Kövicsík, Kurta baing, Lápi póc, Leánykoncér, Magyar bucó, Német bucó, Nyúldomolykó, Petényi-márna, Pénzes pér, Réti csík, Selymes durbincs, Sima tok, Sőregtok, Sujtásos küsz, Széles durbincs, Szivárványos ökle, Tarka géb, Törpecsík, Vágócsík, Vágótok, Vaskos csabak, Viza, Dunai ingola, Tiszai (erdélyi) ingola, Kövi rák, összes békafaj.

7 1. Sebes pisztráng október 1.- december cm 2. Csuka február 15.- március cm 3. Balin március 1.- április cm 4. Fogassüllő március 1.- április cm 5. Kecsege március 1.- május cm 6. Kősüllő március 1.- május cm 7. Ponty május 2.-június cm 8. Márna május 2.-június cm 9. Harcsa 80 cm alatti május 2.-június cm 10. Jászkeszeg május 2.-június Paduc május 2.-június Szilvaorrú keszeg május 2.-június Menyhal 20 cm, Amúr 40 cm, Szivárványos pisztráng 22 cm, Pisztrángsügér 30 cm

8 Horgászatra jogosító területi engedéllyel rendelkező személy legfeljebb kettő egyenként legfeljebb három horoggal felszerelt horgászkészséget, valamint egy darab, egy négyzetméternél nem nagyobb csalihalfogó hálót használhat. A gyermek horgászjegy birtokában egy darab, egy horoggal szerelt horgászkészség használható.

9 A felnőtt horgász a menyhal kivételével a méretkorlátozás alá tartozó halfajokból naponta legfeljebb összesen öt darabot, de fajonként legfeljebb három darabot, kősüllőből naponta három kilogrammot foghat ki. A gyermekhorgász méretkorlátozás alá tartozó halfajokból a menyhal kivételével naponta összesen egy darabot, méretkorlátozás alá nem eső fajokból és menyhalból pedig naponta összesen öt kilogrammot foghat ki.

10 A jogosult köteles a halászati vízterületén élő hal állományát, életközösségét, valamint élőhelyét védeni, a hal természetes táplálékszerzését és szaporodását ideértve áradás esetén a halivadék mentését is elősegíteni. A vízparti ingatlanra is kiterjedő áradás esetén annak tulajdonosa köteles tűrni, illetőleg lehetővé tenni a halivadéknak a halászati vízterületre történő visszajuttatását.

11

12 A halászati vízterületen bekövetkezett halpusztulás észlelése esetén a jogosult, a halászati őrzéssel megbízott vagy a jogszerűen halászó, horgászó személy köteles haladéktalanul a halászati hatósághoz bejelentést tenni!

13 A vízilétesítmény üzemeltetője köteles a jogosultat a víz leeresztésével, feltöltésével járó, vagy más, a halászati jog gyakorlását akadályozó tevékenységének megkezdéséről és annak várható időtartamáról a szükséghelyzetet kivéve legalább nyolc nappal megelőzően értesíteni.

14 A nagy értékű természetes vízi halállományok ívási vándorlásának biztosítása érdekében a halászati hatóság a folyókon épülő duzzasztóművek beruházóját (üzemeltetőjét) hallépcső létesítésére és működtetésére kötelezi.

15 A halak ívási időszakában a vízilétesítmény üzemeltetője a vízszintszabályozás során a környezettani (ökológiai) szempontokat is köteles figyelembe venni!

16 Tilos a hal fogásához minden olyan fogási eszköz, illetve mód alkalmazása, amely a halállományt és élőhelyét károsíthatja.

17 Tiltott eszközök és módok váltóáramú elektromos eszköz alkalmazása, mérgező vagy kábító hatású anyag, robbanóanyag, szúrószerszám, illetve búvárszigony vagy más, halfogásra alkalmas búváreszköz használata, valamint gereblyéző horgászati, illetőleg hurokvető halászati módszer alkalmazása. tilos folyóvízen olyan halfogó eszköz vagy -készülék, továbbá olyan fogási mód alkalmazása, amely átlagos vízállás esetén a folyó, illetve a holtág, mellékág medrének felénél többet keresztirányban folyamatosan elzár.

18 Tilos egyenáramú eszközzel a hal fogása, kivéve a jogosult kérelmére, illetőleg hozzájárulásával -keltetőházi szaporításhoz szükséges anyahalak begyűjtéséhez, - ártéren végzett ivadékmentéshez, - rendkívüli kár elhárítása miatt szükséges lehalászáshoz, - tudományos célt szolgáló vizsgálati anyag begyűjtéséhez -a halászati hatóság indokolt esetben felmentést adhat, eseti engedéllyel

19

20 Védett természeti területen a rendkívüli kár megelőzéséhez szükséges állománymentés, továbbá tudományos kutatási célt szolgáló vizsgálati anyag begyűjtése kivételével tilos az elektromos halászat. Az állománymentést, továbbá a tudományos célú gyűjtést a természetvédelmi hatóság engedélyezi!

21 A halászatra jogosult a halállomány és élőhelyének megújulása érdekében köteles a halászati vízterületen az élőhelyre jellemző fajú évenkénti állománypótlás mellett oly módon gazdálkodni, hogy az élőhelynek megfelelő korú és sűrűségű halállomány tartósan fennmaradjon.

22 A Btk. 266/b (2) bekezdése szerint aki a halászati törvény által tiltott halfogási eszközzel vagy tiltott módon halászik (horgászik) az állatkínzás vétségét követi el. A büntetés már akkor is kiszabható ha a cselekmény erre alkalmas.

23 Az állatok védelméről és kíméletéről szóló évi XXVIII. törvény tiltja a gerinces állat, így többek között a hal kínzását. Továbbá az állatnak tilos indokolatlan vagy elkerülhető fájdalmat, szenvedést vagy sérülést okozni, így különösen az állatot nem szabad a kíméletét nem biztosító módon mozgatni és szállítani, elhelyezni. A halak tárolásánál alap követelmény, hogy azokat vizes közegben kell tartani (haltartó, szák). A zsákban való elhelyezés előtt, minden egyes egyed életét szakszerűen és gyorsan, azaz megengedett módon kell kioltani.

24

25 A HALGAZDÁLKODÁSI ÉS HALVÉDELMI BÍRSÁG A halgazdálkodási bírság -A halászati hatóság halgazdálkodási bírságot szab ki, ha a) a halgazdálkodási terv szerinti kötelezettségének a halászati hatóság figyelmeztetése ellenére nem tesz eleget; b) a halászati hatóság hozzájárulása nélkül olyan fajú vagy korosztályú halat telepít, amelyet jogszabály tilt, vagy a halgazdálkodási terv nem tartalmaz; c) megsérti a hal és élőhelyének védelmére vonatkozó, e törvényben foglalt előírásokat; d) nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségének nem tesz eleget; e) állami halászjeggyel vagy horgászjeggyel nem rendelkező személy számára területi engedélyt ad. A halgazdálkodási bírság mértéke hektáronként 100 forinttól forintig terjedhet.

26 A halvédelmi bírság -A halászati hatóság halvédelmi bírságot szab ki a) a jogosulatlanul halászó vagy horgászó, b) az e törvény által nem megengedett módon vagy tilalmi időben halászó vagy horgászó, c) a fogási napló vezetésének elmulasztása, a hal élőhelyén kialakult természeti egyensúly megbontására alkalmas szervezet, táplálékanyag vízbe helyezése, illetőleg abból történő kiemelése ha nem a jogosult által vagy annak hozzájárulásával történik, a természetvédelmi oltalom alatt álló hal fogása (gyűjtése), halászati tilalmi idő és a halászati méretkorlátozás megszegése, kíméleti területen meghatározott rendelkezést megsértő, d) állami halászjegy, illetve horgászjegy igénylése során kitöltött nyilatkozatot valótlan tartalommal megtevő személlyel szemben. -Halvédelmi bírságot kell kiszabni azzal szemben is, aki halfogásra jogosító okmányok nélkül vagy a törvényben foglalt tilalmakat és korlátozásokat megszegve halfogásra alkalmas állapotban lévő eszközzel tartózkodik halászati vízterületen vagy annak partján A halvédelmi bírság mértéke forintig terjedhet.

27 HALÁSZATI ŐRZÉS A halászatra jogosult köteles a halgazdálkodási terv alapján hasznosított halászati vízterület halállományát és élőhelyét őrizni, vagy őrzéséről halászati őr útján gondoskodni. Halászati őr egyéb vízterületen, illetőleg halastavon is igénybe vehető. Halászati őrt több jogosult közösen is foglalkoztathat.

28 Ki lehet halászati őr (hivatásos halőr)? Halászati őr az a nagykorú büntetlen előéletű személy lehet, aki hatósági orvosi igazolvánnyal igazolja, hogy nem szenved olyan testi és szellemi fogyatékosságban, amely gátolná feladata ellátásában, a működési helye szerinti halászati hatóságnál vizsgát és esküt tett; a halászati hatóság által kiadott szolgálati igazolvánnyal és az igazolvánnyal azonos sorszámú szolgálati naplóval rendelkezik.

29 A halászati őr jogosult - azt a személyt, aki a halászati vízterületen halászik, horgászik, a halászatra jogosító okmányok bemutatására felszólítani; - jogosultság hiányában járművét átvizsgálni, a kifogott halat a vízbe kíméletesen visszahelyeztetni, az élettelen halat elismervény ellenében visszatartani; - a személytől a területi engedélyt elvenni és azt a kibocsátónak haladéktalanul megküldeni, - a személytől az állami halász- és horgászjegyet visszatartani és azt a halászatra jogosulton keresztül a kezdeményezett hatósági eljáráshoz mellékelve köteles a halászati hatóságnak megküldeni.

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

314/2014. (XII. 12.) Korm. rendelet. a halgazdálkodási és a halvédelmi bírságról

314/2014. (XII. 12.) Korm. rendelet. a halgazdálkodási és a halvédelmi bírságról 314/2014. (XII. 12.) Korm. rendelet a halgazdálkodási és a halvédelmi bírságról A Kormány a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény 71. 2. pontjában, a 15. tekintetében a közigazgatási

Részletesebben

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) Halőri vizsga felkészítő

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) Halőri vizsga felkészítő Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) Halőri vizsga felkészítő NÉBIH - Halászati őri ismeretek Felkészülést elősegítő tananyag a halászati őri vizsgára (105 oldal). Alapvető tudás (halfajfelismerés)

Részletesebben

Magyar joganyagok - 314/2014. (XII. 12.) Korm. rendelet - a halgazdálkodási és a hal 2. oldal a) elektromos eszköz engedély hiányában történő vagy att

Magyar joganyagok - 314/2014. (XII. 12.) Korm. rendelet - a halgazdálkodási és a hal 2. oldal a) elektromos eszköz engedély hiányában történő vagy att Magyar joganyagok - 314/2014. (XII. 12.) Korm. rendelet - a halgazdálkodási és a hal 1. oldal 314/2014. (XII. 12.) Korm. rendelet a halgazdálkodási és a halvédelmi bírságról A Kormány a halgazdálkodásról

Részletesebben

A halászati őr az ellenőrzés közben jogosult-e elkérni a személyi igazolványt? apple igen, minden esetben

A halászati őr az ellenőrzés közben jogosult-e elkérni a személyi igazolványt? apple igen, minden esetben A halgazdálkodási törvény alapján hány darab és milyen eszközöket használhat díj ellenében váltott állami horgászjeggyel és területi jeggyel rendelkező felnőtt horgász? apple kettő darab fenekező és egy

Részletesebben

(3) A halászati engedély, az állami halászjegy, az állami horgászjegy, valamint a turista állami horgászjegy nem ruházható át.

(3) A halászati engedély, az állami halászjegy, az állami horgászjegy, valamint a turista állami horgászjegy nem ruházható át. (3) A halászati engedély, az állami halászjegy, az állami horgászjegy, valamint a turista állami horgászjegy nem ruházható át. Egy személynek az adott típusból egy naptári évben csak egy adható, kivéve

Részletesebben

Új horgászati és halászati szabályozás Magyarországon. Bardócz Tamás főosztályvezető

Új horgászati és halászati szabályozás Magyarországon. Bardócz Tamás főosztályvezető Új horgászati és halászati szabályozás Magyarországon Bardócz Tamás főosztályvezető Változó szabályozási környezet Új Btk. Új rendészeti tv. EU Közös Halászati Politika Változó társadalmi, gazdasági elvárások

Részletesebben

Állami fogási napló kitöltési segédlet

Állami fogási napló kitöltési segédlet Állami fogási napló kitöltési segédlet Segédlet az állami fogási napló használatához A MOHOSZ és Tagszervezetei által a 2013-ban és az elmúlt években használt horgász fogási naplót - a halgazdálkodásról

Részletesebben

17. A halászati őrzés

17. A halászati őrzés amelyet az állami horgászjegy kiváltásának helyén kell leadni. (3) A halászati engedéllyel rendelkező személy a fogási tanúsítványait, és a fogási naplóját félévente köteles bemutatni a halgazdálkodási

Részletesebben

ORSZÁGOS HATÁLYÚ TILALMI IDŐSZAKOK, MÉRET- ÉS MENNYISÉGI KORLÁTOZÁSOK, NEM FOGHATÓ HALFAJOK

ORSZÁGOS HATÁLYÚ TILALMI IDŐSZAKOK, MÉRET- ÉS MENNYISÉGI KORLÁTOZÁSOK, NEM FOGHATÓ HALFAJOK ORSZÁGOS HATÁLYÚ TILALMI IDŐSZAKOK, MÉRET- ÉS MENNYISÉGI KORLÁTOZÁSOK, NEM FOGHATÓ HALFAJOK Állami halászjeggyel vagy állami horgászjeggyel rendelkező személy nyilvántartott hal gazdálko dá si vízterületen

Részletesebben

Horgászatra jogosító okmányok

Horgászatra jogosító okmányok Horgászatra vonatkozó legfontosabb új jogszabályi előírások kivonata amely a 2013. évi CII. sz. halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényből és a 133/2013. (XII. 29.) VM rendeletből készült Magyarország

Részletesebben

1997. évi XLI. törvény a halászatról és a horgászatról, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 78/1997. (XI. 4.

1997. évi XLI. törvény a halászatról és a horgászatról, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 78/1997. (XI. 4. 1997. évi XLI. törvény a halászatról és a horgászatról, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 78/1997. (XI. 4.) FM rendelettel [Vastag betűvel az 1997. évi XLI. törvény (a továbbiakban: Hhtv.),

Részletesebben

1997. évi XLI. törvény. a halászatról és a horgászatról. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A törvény tárgya és hatálya. Értelmező rendelkezések

1997. évi XLI. törvény. a halászatról és a horgászatról. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A törvény tárgya és hatálya. Értelmező rendelkezések 1997. évi XLI. törvény a halászatról és a horgászatról Az Országgyűlés az állat- és növényvilág természetes sokféleségének fenntartása, folyamatos megújulása, a halászati jognak a piacgazdaság követelményeivel,

Részletesebben

1997. évi XLI. törvény a halászatról és a horgászatról 1. I. Fejezet. A törvény tárgya és hatálya

1997. évi XLI. törvény a halászatról és a horgászatról 1. I. Fejezet. A törvény tárgya és hatálya 1997. évi XLI. törvény a halászatról és a horgászatról 1 Hatályát vesztette: 2013.VIII.31. Elérhetőség e formában: www.maconka.hu / Szabályok / Régi törvény 2013.VI.28-VIII.31. Az Országgyűlés az állat-

Részletesebben

Ágazatfejlesztés az új halgazdálkodási törvény tükrében. Bardócz Tamás főosztályvezető

Ágazatfejlesztés az új halgazdálkodási törvény tükrében. Bardócz Tamás főosztályvezető Ágazatfejlesztés az új halgazdálkodási törvény tükrében Bardócz Tamás főosztályvezető Változó szabályozási környezet Új Btk. Új rendészeti tv. EU Közös Halászati Politika Változó társadalmi, gazdasági

Részletesebben

A horgászat, a horgászturimus jövője és kapcsolata az akvakultúrával. Fürész György és Zellei Ágnes Magyar Országos Horgász Szövetség

A horgászat, a horgászturimus jövője és kapcsolata az akvakultúrával. Fürész György és Zellei Ágnes Magyar Országos Horgász Szövetség A horgászat, a horgászturimus jövője és kapcsolata az akvakultúrával Fürész György és Zellei Ágnes Magyar Országos Horgász Szövetség 5 000 17 000 35 000 52 000 58 000 93 000 133 000 240 000 298 000 320

Részletesebben

A MOHOSZ álláspontjának kialakítása a törvényi szabályozás legfontosabb irányairól

A MOHOSZ álláspontjának kialakítása a törvényi szabályozás legfontosabb irányairól MOHOSZ ELNÖKSÉGE Melléklet: a MOHOSZ Elnökség 2012. június 29-i ülésének 1.sz. napirendjéhez E-20120629-1-2 A MOHOSZ álláspontjának kialakítása a törvényi szabályozás legfontosabb irányairól A Vidékfejlesztési

Részletesebben

A MOHOSZ ORSZÁGOS HORGÁSZRENDJE

A MOHOSZ ORSZÁGOS HORGÁSZRENDJE Magyar Országos Horgász Szövetség 1124 Budapest, XII., Korompai u. 17. A MOHOSZ ORSZÁGOS HORGÁSZRENDJE A MOHOSZ Országos Horgászrendjének célja: elősegíteni a horgászat céljának érvényesülését, sportszerű

Részletesebben

2015. évi XLVIII. törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény módosításáról

2015. évi XLVIII. törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény módosításáról M A G YA R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 58. szám 2015. évi XLVIII. törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény módosításáról / A törvényt az Országgyűlés a 2015. április 14-i

Részletesebben

III. FEJEZET HALGAZDÁLKODÁS

III. FEJEZET HALGAZDÁLKODÁS d) országos jelentőségű turisztikai érdekek érvényesítése miatt különleges rendeltetésűvé nyilvánítható. 17. Általános vagy fajlagos fogási tilalom alá tartozó vagy jogszabályban, illetve hatósági határozatban

Részletesebben

Iromány száma: T/3630/7. Benyújtás dátuma: :50. Parlex azonosító: 1AH8Y1B20001

Iromány száma: T/3630/7. Benyújtás dátuma: :50. Parlex azonosító: 1AH8Y1B20001 Iromány száma: T/3630/7. Benyújtás dátuma: 2018-12-04 12:50 Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága Parlex azonosító: 1AH8Y1B20001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Font Sándor,

Részletesebben

Az őshonos halaink védelmében

Az őshonos halaink védelmében Az őshonos halaink védelmében Sallai Zoltán Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság NIMFEA Természetvédelmi Egyesület Magyar Haltani Társaság Szarvas, 2008. május 14-15. A hazai gerincesek védettsége 100%

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 2015.évi 137.szám 19831

MAGYAR KÖZLÖNY 2015.évi 137.szám 19831 MAGYAR KÖZLÖNY 2015.évi 137.szám 19831 b) a megszemélyesítéshez szükséges, digitális aláírás létrehozására alkalmas, valamint a biztonságos kulcstárolást és kulcshasználatot biztosító informatikai eszközökkel;

Részletesebben

XII. VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ

XII. VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ XII. VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ Beadási határidő: 2017. március 29. CSAPAT NÉV: CSAPATKAPITÁNY NEVE: CSAPATKAPITÁNY ELÉRHETŐSÉGE: VASKERESZTES, 2017-03-09. FELADATOK I. Feladat:

Részletesebben

Horgászatra vonatkozó legfontosabb jogszabályi előírások a halgazdálkodási törvény és végrehajtási rendeletéből

Horgászatra vonatkozó legfontosabb jogszabályi előírások a halgazdálkodási törvény és végrehajtási rendeletéből Horgászatra vonatkozó legfontosabb jogszabályi előírások a halgazdálkodási törvény és végrehajtási rendeletéből Magyar Országos Horgász Szövetség közleménye alapján: A horgászatra vonatkozó következő kivonat,

Részletesebben

TERVEZET A TERMÉSZETES VÍZI HALGAZDÁLKODÁS ÚJ SZABÁLYOZÁSI KONCEPCIÓJÁRA. Bardócz Tamás Halgazdálkodási és HOP IH osztály

TERVEZET A TERMÉSZETES VÍZI HALGAZDÁLKODÁS ÚJ SZABÁLYOZÁSI KONCEPCIÓJÁRA. Bardócz Tamás Halgazdálkodási és HOP IH osztály TERVEZET A TERMÉSZETES VÍZI HALGAZDÁLKODÁS ÚJ SZABÁLYOZÁSI KONCEPCIÓJÁRA Bardócz Tamás Halgazdálkodási és HOP IH osztály Miért? Érdekeltek nem elégedettek a jelenlegi szabályozással Változó társadalmi

Részletesebben

T/11113. számú. törvényjavaslat. a halgazdálkodásról és a hal védelméről

T/11113. számú. törvényjavaslat. a halgazdálkodásról és a hal védelméről MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/11113. számú törvényjavaslat a halgazdálkodásról és a hal védelméről Előadó: Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Budapest, 2013. május 2013. évi. törvény a halgazdálkodásról

Részletesebben

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 2. óra Vízi élettájak, a halak élőhelye szerinti felosztás (szinttájak)

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 2. óra Vízi élettájak, a halak élőhelye szerinti felosztás (szinttájak) Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 2. óra Vízi élettájak, a halak élőhelye szerinti felosztás (szinttájak) Vízi élettájak Faciál (vízfelszíni élettáj) Fitál (makrovegetáció borítású vízi

Részletesebben

Az egyesület kezelésében levő bányató vízterületén az Országos Horgászrendben foglaltak, valamint az alábbi kiegészítések betartása kötelező:

Az egyesület kezelésében levő bányató vízterületén az Országos Horgászrendben foglaltak, valamint az alábbi kiegészítések betartása kötelező: HOMOKBÁNYA-TÓ HORGÁSZRENDJE Érvényes: 2017.03. 01-től Az egyesület kezelésében levő bányató vízterületén az Országos Horgászrendben foglaltak, valamint az alábbi kiegészítések betartása kötelező: A bányatavon

Részletesebben

Natura 2000 fenntartási terv készítés tapasztalatai.

Natura 2000 fenntartási terv készítés tapasztalatai. Natura 2000 fenntartási tervek készítése Honlap: www.bfnp.hu zalanatura2000@gmail.com Natura 2000 fenntartási terv készítés tapasztalatai. Megyer Csaba osztályvezető Natura 2000 kijelölés, felmérések A

Részletesebben

Adatok a Cserhát kisvízfolyásainak halfaunájához

Adatok a Cserhát kisvízfolyásainak halfaunájához Adatok a Cserhát kisvízfolyásainak halfaunájához Bevezető Egyesületünk a rendkívül száraz 00-ik év után 00-ben tovább folytatta a cserháti patakok halfaunisztikai felmérését. A két év leforgása alatt a

Részletesebben

Palotavárosi Alsó-tó horgászrendje 2015. évre

Palotavárosi Alsó-tó horgászrendje 2015. évre Palotavárosi Alsó-tó horgászrendje 2015. évre A tavon oda érvényes Teljes árú / állami jeggyel rendelkező/ és Kedvezményes /HOFESZ tagsággal rendelkező/ felnőtt éves, napi, ifi éves, ifi napi, megyei összevont

Részletesebben

2013. évi CII. törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről 1 Hatályos: 2014.01.01-2014.04.30

2013. évi CII. törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről 1 Hatályos: 2014.01.01-2014.04.30 2013. évi CII. törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről 1 Hatályos: 2014.01.01-2014.04.30 Az Országgyűlés az állat- és növényvilág természetes sokféleségének fenntartása, folyamatos megújulása,

Részletesebben

A halgazdálkodást érintő aktuális jogszabály-változások

A halgazdálkodást érintő aktuális jogszabály-változások A halgazdálkodást érintő aktuális jogszabály-változások Csörgits Gábor Horgászati és Halgazdálkodási Főosztály VI. Gödöllői Halászati- Horgászati Szakember találkozó Szent István Egyetem, Gödöllő 2016.

Részletesebben

ŐLBŐ-TAVI ARANYHAL HORGÁSZEGYESÜLET. Sporthorgász szabályzat I. Általános magatartási rendszabályok

ŐLBŐ-TAVI ARANYHAL HORGÁSZEGYESÜLET. Sporthorgász szabályzat I. Általános magatartási rendszabályok ŐLBŐ-TAVI ARANYHAL HORGÁSZEGYESÜLET Sporthorgász szabályzat I. Általános magatartási rendszabályok 1. Az Ölbői tóparton a horgászat elől elzárt területjelző táblák közötti szakaszokon és a Csülök Csárda

Részletesebben

2017. évi XLII. törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló évi CII. törvény módosításáról 1

2017. évi XLII. törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló évi CII. törvény módosításáról 1 2017. évi XLII. törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény módosításáról 1 1. (1) A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

Jásztelek HORGÁSZREND

Jásztelek HORGÁSZREND HORGÁSZREND a jászteleki kezelésében levő Zagyva-holtágakra Kedves Horgásztárs! Önnel együtt azt szeretnénk, hogy a holtág halállománya gyarapodjon, védelme erősödjön, a környezete tisztább és vonzóbb

Részletesebben

A balatoni horgászturizmus fejlődése a közelmúltban és jövőbeni lehetőségei

A balatoni horgászturizmus fejlődése a közelmúltban és jövőbeni lehetőségei A balatoni horgászturizmus fejlődése a közelmúltban és jövőbeni lehetőségei Nagy Gábor horgászati ágazatvezető 2017.04.07. Siófok Kit tekintünk horgászturistának a Balatonnál? Mi a horgászturizmus? Aki

Részletesebben

78/1997. (XI. 4.) FM rendelet a halászatról és a horgászatról szóló évi XLI. törvény végrehajtásának egyes szabályairól

78/1997. (XI. 4.) FM rendelet a halászatról és a horgászatról szóló évi XLI. törvény végrehajtásának egyes szabályairól 78/1997. (XI. 4.) FM rendelet a halászatról és a horgászatról szóló 1997. évi XLI. törvény végrehajtásának egyes szabályairól Hatályát vesztette: 2013.XII.31. Elérhetőség e formában: www.maconka.hu / Szabályok

Részletesebben

(1) A [halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló évi CII. törvény (a továbbiakban:

(1) A [halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló évi CII. törvény (a továbbiakban: Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/14681) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

2013. évi CII. törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről*

2013. évi CII. törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről* 55444 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 102. szám 4 N 10 500 1 000 2 000 5 10 < N 10 2 855 1 710 3 420 6 10 2 < N 10 3 1 460 2 925 5 850 7 10 3 < N 10 4 2 500 5 000 10 000 8 10 4 < N 10 5 4 275 8 550

Részletesebben

A Balatoni horgászfogások elemzése a fogási naplók adatai alapján

A Balatoni horgászfogások elemzése a fogási naplók adatai alapján A Balatoni horgászfogások elemzése a fogási naplók adatai alapján Jogszabályi háttér 78/1997. (XI.4.) FM rendelet 13. (1) A jogosult vagy több jogosult együttesen a területi engedély adásával egyidejűleg

Részletesebben

HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ TANKÖNYV

HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ TANKÖNYV HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ TANKÖNYV 0 TARTALOMJEGYZÉK 1. HALGAZDÁLKODÁSI ÉS HALVÉDELMI JOGSZABÁLYOK ISMERETE... 4 1.1. A horgászok számra fontos alapfogalmak... 4 1.2. Alapvető rendelkezések...

Részletesebben

A MOHOSZ ORSZÁGOS HORGÁSZRENDJE

A MOHOSZ ORSZÁGOS HORGÁSZRENDJE A MOHOSZ ORSZÁGOS HORGÁSZRENDJE A Magyar Országos Horgász Szövetség, a Megyei és Területi Horgász Szövetségek és Egyesületeik vízterületein és mindazon más vizeken, ahol ennek betartását előírják a következők

Részletesebben

A BESENYSZÖGI MILLÉRI SPORTHORGÁSZ EGYESÜLET HORGÁSZRENDJE

A BESENYSZÖGI MILLÉRI SPORTHORGÁSZ EGYESÜLET HORGÁSZRENDJE A BESENYSZÖGI MILLÉRI SPORTHORGÁSZ EGYESÜLET HORGÁSZRENDJE A Besenyszögi Milléri Sporthorgász Egyesület horgászrendjében meghatározott szabályok rendeltetése, hogy elősegítsék az Egyesület céljainak érvényesülését;

Részletesebben

Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2017-ben. Pálinkás Imre Pál Udvari Zsolt Agrárminisztérium Halgazdálkodási Főosztály

Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2017-ben. Pálinkás Imre Pál Udvari Zsolt Agrárminisztérium Halgazdálkodási Főosztály Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2017-ben Pálinkás Imre Pál Udvari Zsolt Agrárminisztérium Halgazdálkodási Főosztály Hazánk természetes vizein, vagyis a halgazdálkodási vízterületeken kifogott

Részletesebben

Barbacsi Környezetvédő és Sporthorgász Közhasznú Egyesület

Barbacsi Környezetvédő és Sporthorgász Közhasznú Egyesület Barbacsi Környezetvédő és Sporthorgász Közhasznú Egyesület 2015. év HORGÁSZRENDJE A BKH Egyesület horgászrendjében meghatározott szabályok rendeltetése, hogy elősegítsék az Egyesület céljainak érvényesülését;

Részletesebben

(1) A [halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló évi CII. törvény (a továbbiakban:

(1) A [halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló évi CII. törvény (a továbbiakban: Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 2. (T/14681) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ TANKÖNYV

HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ TANKÖNYV HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ TANKÖNYV 0 TARTALOMJEGYZÉK 1. HALGAZDÁLKODÁSI ÉS HALVÉDELMI JOGSZABÁLYOK ISMERETE... 4 1.1. A horgászok számra fontos alapfogalmak... 4 1.2. Alapvető rendelkezések...

Részletesebben

78/1997. (XI. 4.) FM rendelet a halászatról és a horgászatról szóló 1997. évi XLI. törvény végrehajtásának egyes szabályairól

78/1997. (XI. 4.) FM rendelet a halászatról és a horgászatról szóló 1997. évi XLI. törvény végrehajtásának egyes szabályairól Opten Törvénytár Opten Kft. I. 78/1997. (XI. 4.) FM rendelet 78/1997. (XI. 4.) FM rendelet a halászatról és a horgászatról szóló 1997. évi XLI. törvény végrehajtásának egyes szabályairól A 2010.01.01.

Részletesebben

VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ

VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ CSAPAT NÉV: CSAPATKAPITÁNY NEVE: CSAPATKAPITÁNY ELÉRHETŐSÉGE: VASKERESZTES, 2013 02 25 FELADATOK I. Feladat: Iskolátok, vagy lakóhelyetek környékén biztosan

Részletesebben

Szakértői vélemény A Duna folyam fkm, illetve Rókás vízállás Makád mentetlen holtág folyamszakasz kíméleti területeinek kijelöléséről

Szakértői vélemény A Duna folyam fkm, illetve Rókás vízállás Makád mentetlen holtág folyamszakasz kíméleti területeinek kijelöléséről Dr. Bokor Zoltán tudományos főmunkatárs, halászati szakértő szakértői névjegyzék száma: SZIF/16-3/2011. Szakértői vélemény A Duna folyam 1630-1564 fkm, illetve Rókás vízállás Makád mentetlen holtág folyamszakasz

Részletesebben

HORGÁSZREND. Hatályos: 2015. február 14-től 2016. február 14-ig.

HORGÁSZREND. Hatályos: 2015. február 14-től 2016. február 14-ig. DIÓSJENŐI SORTHORGÁSZ EGYESÜLET 2643 Diósjenő, Tópart 078/2 Hrsz. HORGÁSZREND Hatályos: 2015. február 14-től 2016. február 14-ig. A Diósjenői Sporthorgász Egyesület Taggyűlése 1 /2015. (II. 14.) számú

Részletesebben

TISZA-TAVI HORGÁSZREND 2015

TISZA-TAVI HORGÁSZREND 2015 TISZA-TAVI HORGÁSZREND 2015 Általános horgászati előírások 1.A) A felnőttek részére kiadott horgászjegy birtokosa egyszerre maximum 2 bottal és botonként legfeljebb 3 db egyenként maximum 3 ágú horoggal

Részletesebben

A dunai litorális és mélyvízi bentikus élőhelyek halállományainak összehasonlítása

A dunai litorális és mélyvízi bentikus élőhelyek halállományainak összehasonlítása A dunai litorális és mélyvízi bentikus élőhelyek halállományainak összehasonlítása Comparision of fish stocks in littoral and deep benthic habitats in the Danube elektromos kece Szalóky Zoltán MTA Ökológiai

Részletesebben

Besenyszögi Milléri Sporthorgász Egyesület 5071 Besenyszög, Dózsa György út 4

Besenyszögi Milléri Sporthorgász Egyesület 5071 Besenyszög, Dózsa György út 4 Besenyszögi Milléri Sporthorgász Egyesület 5071 Besenyszög, Dózsa György út 4 E-mail: millerihorgasz@upcmail.hu Facebook: http://facebook.com/millerihorgasz Web: http://millerihorgasz.lapunk.hu A BESENYSZÖGI

Részletesebben

Budapest, 2015. március

Budapest, 2015. március MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/3785. számú törvényjavaslat a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény módosításáról Előadó: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Budapest, 2015.

Részletesebben

HORGÁSZREND. Hatályos: február 24-től február 25-ig.

HORGÁSZREND. Hatályos: február 24-től február 25-ig. DIÓSJENŐI SPORTHORGÁSZ EGYESÜLET 2643 Diósjenő, Tópart 078/2 Hrsz. HORGÁSZREND Hatályos: 2019. február 24-től 2020. február 25-ig. A Diósjenői Sporthorgász Egyesület Közgyűlése 1/2018. (II. 24.) sz. határozata

Részletesebben

FEGYELMI SZABÁLYZAT 2012. 11.10.

FEGYELMI SZABÁLYZAT 2012. 11.10. HATVANI HORGÁSZ EGYESÜLET Hatvan, Pázsit út 17. Pf. :45. FEGYELMI SZABÁLYZAT Érvényes : 2012. 11.10. Horgászegyesületünk tagjaira, a napijeggyel rendelkező vendéghorgászokra, a halászati törvényben meghatározott

Részletesebben

Síkvölgyi Sporthorgász Egyesület HORGÁSZREND

Síkvölgyi Sporthorgász Egyesület HORGÁSZREND Síkvölgyi Sporthorgász Egyesület HORGÁSZREND Amely, az alapszabály 24. 1. bekezdése alapján annak kötelező melléklete, készült az 1997 évi XLI törvény (továbbiakban Hhtv.), a 73/1997. (X.28.) FM-KTM. együttes

Részletesebben

VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ I. FORDULÓ

VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ I. FORDULÓ VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ I. FORDULÓ CSAPAT NÉV: CSAPATKAPITÁNY NEVE: CSAPATKAPITÁNY ELÉRHETŐSÉGE: VASKERESZTES, 2013-02-05 FELADATOK I. Feladat: Találjatok ki egy ötletes csapat logót (szimbólumot),

Részletesebben

b) akivel szemben halvédelmi bírságot szabtak ki,

b) akivel szemben halvédelmi bírságot szabtak ki, TISZABÁBOLNAI SPORTHORGÁSZ EGYESÜLET 2015. évi HORGÁSZ RENDJE Hhvtv. 5. (1) A halgazdálkodási vízterületek halgazdálkodási hasznosítása során a horgászat és a horgászturizmus fejlesztése elsőbbséget élvez

Részletesebben

Az MTA Duna-kutató Intézet évi zárójelentése az Ipolyon a Dunán és a Sződrákosi-patakon végzett halbiológiai felmérésekről

Az MTA Duna-kutató Intézet évi zárójelentése az Ipolyon a Dunán és a Sződrákosi-patakon végzett halbiológiai felmérésekről Az MTA Duna-kutató Intézet 2012. évi zárójelentése az Ipolyon a Dunán és a Sződrákosi-patakon végzett halbiológiai felmérésekről Kutatási témák 1. A halfajegyüttesek tér-időbeli dinamikája és a folyóvízi

Részletesebben

BALATONI HORGÁSZREND

BALATONI HORGÁSZREND BALATONI HORGÁSZREND Érvényes a területi jegy hatálya alá eső összes vízterületen A Balatonon és vízrendszerén a halgazdálkodásra jogosult a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit ZRt. (8600 Siófok, Horgony

Részletesebben

Viscosa Horgász és Környezetvédő Egyesület. Általános előírásai

Viscosa Horgász és Környezetvédő Egyesület. Általános előírásai Viscosa Horgász és Környezetvédő Egyesület Általános előírásai 1) Az tavaink területén halászati tevékenység nem folytatható. /kivétel az elnökség által tartott és irányított 2-es nevelő tó szelektálása/

Részletesebben

Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2014-ben

Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2014-ben Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2014-ben Udvari Zsolt, Csörgits Gábor Földművelésügyi Minisztérium Horgászati és Halgazdálkodási Főosztály Magyarországon a tógazdaságok és az intenzív üzemek

Részletesebben

MUNKÁCSY HORGÁSZ EGYESÜLET

MUNKÁCSY HORGÁSZ EGYESÜLET MUNKÁCSY HORGÁSZ EGYESÜLET 5700 Gyula, Vajda János u. 19. Telefon: +36 20/569-9227 TERÜLETI ÉVES HORGÁSZENGEDÉLY Ára:..Ft, sorszám:.. Érvényes: 2012 év 12. hó 31. 25 db békés hal (ponty, amur) maximum

Részletesebben

Országos Horgászrend!

Országos Horgászrend! Országos Horgászrend! A halászatról, horgászatról szóló törvény és végrehajtási rendeletének néhány fontosabb tudnivalója a következő: - Horgászni csak az jogosult, akinek érvényes állami horgászjegye

Részletesebben

HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST

HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ TANKÖNYV TARTALOMJEGYZÉK 1. HALGAZDÁLKODÁSI ÉS HALVÉDELMI JOGSZABÁLYOK ISMERETE... 3 1.1. Alapfogalmak... 4 1.2. Alapvető rendelkezések... 5 1.3. A hal élőhelyének

Részletesebben

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 3. óra Törvényi szabályozások, jogi ismeretek

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 3. óra Törvényi szabályozások, jogi ismeretek Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 3. óra Törvényi szabályozások, jogi ismeretek Erősségek - Viszonylagos halbőség - Horgászat népszerűsége - Halászati hagyományok - Erős szakmai háttér

Részletesebben

Hhvtv.) 40. (3) bekezdésében meghatározott, horgászegyesületi tagsággal nem rendelkező személy;

Hhvtv.) 40. (3) bekezdésében meghatározott, horgászegyesületi tagsággal nem rendelkező személy; 45/2018. (XII. 28.) AM rendelet A halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet módosításáról 37308 Az agrárminiszter 45/2018. (XII. 28.) AM

Részletesebben

A halgazdálkodást érintő aktuális jogszabályi változások

A halgazdálkodást érintő aktuális jogszabályi változások A halgazdálkodást érintő aktuális jogszabályi változások Csörgits Gábor Földművelésügyi Minisztérium Horgászati és Halgazdálkodási Főosztály 2016. 11. 25. Budapest A halgazdálkodás szakigazgatási szintjei

Részletesebben

Nagyközségi Horgász Egyesület Kevermes

Nagyközségi Horgász Egyesület Kevermes Nagyközségi Horgász Egyesület Kevermes HORGÁSZREND Jelen Horgászrend a Nagyközségi Horgászegyesület kezelésében lévő halgazdálkodási vízterületeken vagy a halgazdálkodási vízterület partjának minősülő

Részletesebben

2013. évi CII. törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről

2013. évi CII. törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről 2013. évi CII. törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről Az Országgyűlés az állat- és növényvilág természetes sokféleségének fenntartása, folyamatos megújulása, a halgazdálkodási jognak és a haltermelésnek

Részletesebben

1. A minőségi pontytenyésztési programban való részvétel csekély összegű támogatásáról szóló 64/2008. (V. 14.) FVM rendelet módosítása

1. A minőségi pontytenyésztési programban való részvétel csekély összegű támogatásáról szóló 64/2008. (V. 14.) FVM rendelet módosítása M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 54. szám 5431 A vidékfejlesztési miniszter 43/2014. (IV. 14.) VM rendelete a kölcsönös megfeleltetés körébe tartozó ellenőrzések lefolytatásával, valamint a jogkövetkezmények

Részletesebben

Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége

Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége A Mura folyó és Principális-csatorna HORGÁSZREND 2018. Elektronikus tájékoztató hivatkozása: http://zalaihorgasz.hu/horgaszrend/mura-2019.pdf Érvényes: 2019.02.01.

Részletesebben

HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ TANKÖNYV

HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ TANKÖNYV HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ TANKÖNYV TARTALOMJEGYZÉK 1. HALGAZDÁLKODÁSI ÉS HALVÉDELMI JOGSZABÁLYOK ISMERETE... 3 1.1. Alapfogalmak... 4 1.2. Alapvető rendelkezések... 5 1.3. A hal élőhelyének

Részletesebben

Zala folyó HORGÁSZREND Elektronikus tájékoztató hivatkozása: Érvényes:

Zala folyó HORGÁSZREND Elektronikus tájékoztató hivatkozása:   Érvényes: Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége Zala folyó HORGÁSZREND 2019. Elektronikus tájékoztató hivatkozása: http://zalaihorgasz.hu/horgaszrend/zala-2019.pdf Érvényes: 2019.02.01. 2020.01.31. A Zala folyó

Részletesebben

Főbb jellemzőik. Főbb csoportok

Főbb jellemzőik. Főbb csoportok Újszájú állatok Szerk.: Vizkievicz András A földtörténeti óidő kezdetén a kambrium időszakban több mint 500 millió évvel ezelőtt éltek azok az ősi férgek, melyeknél szétvált az ősszájú és az újszájú állatok

Részletesebben

HORGÁSZREND. 18. életévüket betöltött az adott évre érvényes állami horgászjeggyel rendelkező

HORGÁSZREND. 18. életévüket betöltött az adott évre érvényes állami horgászjeggyel rendelkező Síkvölgyi Sporthorgász Egyesület HORGÁSZREND Amely, alapszabály 24. 1. bekezdése alapján annak kötelező melléklete, készült a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény (továbbiakban

Részletesebben

FEGYVERNEK ALSÓRÉTI HOLT-TISZA HALGAZDÁLKODÁSI TERVE HALÁSZATI JOG JOGOSULTJA: ALSÓRÉTI HOLT-TISZA HALÁSZATI KÖZÖSSÉGE NEVÉBEN:

FEGYVERNEK ALSÓRÉTI HOLT-TISZA HALGAZDÁLKODÁSI TERVE HALÁSZATI JOG JOGOSULTJA: ALSÓRÉTI HOLT-TISZA HALÁSZATI KÖZÖSSÉGE NEVÉBEN: FEGYVERNEK ALSÓRÉTI HOLT-TISZA HALGAZDÁLKODÁSI TERVE HALÁSZATI JOG JOGOSULTJA: ALSÓRÉTI HOLT-TISZA HALÁSZATI KÖZÖSSÉGE NEVÉBEN: FEGYVERNEK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2017. február 23. Jász-Nagykun-Szolnok megye

Részletesebben

A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló évi CII. törvény

A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló évi CII. törvény A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény Zölddel jelölve a 2018. évi CXI. törvénnyel módosított szövegrészek Szürkével jelölve a 2018. évi CXI. törvénnyel hatályon kívül helyezett

Részletesebben

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek horgászrendje

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek horgászrendje A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek horgászrendje I. A Horgászrend hatálya, alapvető rendelkezések 1. Jelen Horgászrend a KTVHESZ kezelésében lévő halgazdálkodási vízterületen vagy a halgazdálkodási

Részletesebben

Jásztelek HORGÁSZREND

Jásztelek HORGÁSZREND HORGÁSZREND a jászteleki kezelésében levő Zagyva-holtágakra Kedves Horgásztárs! Önnel együtt azt szeretnénk, hogy a holtág halállománya gyarapodjon, védelme erősödjön, a környezete tisztább és vonzóbb

Részletesebben

Kivonat Fegyvernek Város Önkormányzat Képviselőtestülete 2015. január 29-ei ülésének jegyzőkönyvéből:

Kivonat Fegyvernek Város Önkormányzat Képviselőtestülete 2015. január 29-ei ülésének jegyzőkönyvéből: Kivonat Fegyvernek Város Önkormányzat Képviselőtestülete 2015. január 29-ei ülésének jegyzőkönyvéből: 10/2015.(I.29.) sz. önkormányzati határozat: Az Alsóréti Holt-Tisza Halgazdálkodási Tervéről és Horgászrendjéről

Részletesebben

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) Törvényi szabályozások, jogi ismeretek

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) Törvényi szabályozások, jogi ismeretek Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) Törvényi szabályozások, jogi ismeretek Erősségek - Viszonylagos halbőség - Horgászat népszerűsége - Halászati hagyományok - Erős szakmai háttér - Változatos

Részletesebben

Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége

Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége Mura Plusz HORGÁSZREND 2019. Elektronikus tájékoztató hivatkozása: http://zalaihorgasz.hu/horgaszrend/muraplusz-2019.pdf Érvényes: 2019.02.01. 2020.01.31. A Mura

Részletesebben

ELZETT CERTA HORGÁSZEGYESÜLET FEGYELMI SZABÁLYZATA. 1.. A fegyelmi szabályzat célja

ELZETT CERTA HORGÁSZEGYESÜLET FEGYELMI SZABÁLYZATA. 1.. A fegyelmi szabályzat célja ELZETT CERTA HORGÁSZEGYESÜLET FEGYELMI SZABÁLYZATA 1.. A fegyelmi szabályzat célja A szabályzat szankciórendszerén keresztül biztosítani az egyesület tagsága számára az egyesületi élet zavartalan működését,

Részletesebben

2013. évi CII. törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről 1

2013. évi CII. törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről 1 2013. évi CII. törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről 1 Az Országgyűlés az állat- és növényvilág természetes sokféleségének fenntartása, folyamatos megújulása, a halgazdálkodási jognak és a haltermelésnek

Részletesebben

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :30. Parlex azonosító: 9ONZDWWY0001

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :30. Parlex azonosító: 9ONZDWWY0001 Iromány száma: T/14681. Benyújtás dátuma: 2017-03-28 15:30 Miniszterelnökség Parlex azonosító: 9ONZDWWY0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr.

Részletesebben

a halgazdálkodásról és a hal védelméről

a halgazdálkodásról és a hal védelméről 2013. évi CII. törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről 2016.01.01 9 2013. évi CII. törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről Az Országgyűlés az állat és növényvilág természetes sokféleségének

Részletesebben

Magyar joganyagok évi CII. törvény - a halgazdálkodásról és a hal védelméről 2. oldal 2. csatorna: egy vagy egyidejűleg több vízgazdálkodási f

Magyar joganyagok évi CII. törvény - a halgazdálkodásról és a hal védelméről 2. oldal 2. csatorna: egy vagy egyidejűleg több vízgazdálkodási f Magyar joganyagok - 2013. évi CII. törvény - a halgazdálkodásról és a hal védelméről 1. oldal 2013. évi CII. törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről 1 Az Országgyűlés az állat- és növényvilág természetes

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Halgazdálkodási jog ingyenes haszonbérbe adásáról

ELŐTERJESZTÉS. Halgazdálkodási jog ingyenes haszonbérbe adásáról Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. Készítette: Gorzsás Anita ELŐTERJESZTÉS Halgazdálkodási jog ingyenes haszonbérbe adásáról Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2015-ben

Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2015-ben Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2015-ben Csörgits Gábor, Gábor János, Udvari Zsolt Földművelésügyi Minisztérium Horgászati és Halgazdálkodási Főosztály A természetes vizekből származó halzsákmány

Részletesebben

HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ TANKÖNYV

HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ TANKÖNYV HORGÁSZVIZSGÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ TANKÖNYV 0 TARTALOMJEGYZÉK 1. HALGAZDÁLKODÁSI ÉS HALVÉDELMI JOGSZABÁLYOK ISMERETE... 4 1.1. A horgászok számra fontos alapfogalmak... 4 1.2. Alapvető rendelkezések...

Részletesebben

1997. évi XLI. törvény a halászatról és a horgászatról 1

1997. évi XLI. törvény a halászatról és a horgászatról 1 Opten Törvénytár Opten Kft. I. 1997. évi XLI. törvény 1997. évi XLI. törvény a halászatról és a horgászatról 1 A 2009.10. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK 1 A törvény

Részletesebben

Nagy érték rejlik a vizeink felszíne alatt

Nagy érték rejlik a vizeink felszíne alatt Négy esztendővel ezelőtt, a Magyar Haltani Társaság egyik ülésén felvetődött egy gondolat: legyen egy olyan nap az évben, amikor minden a halak körül forog. Az elnökség közös egyetértésben adott zöld utat

Részletesebben

Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2011-ben

Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2011-ben Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2011-ben Jámborné Dankó Kata és Bardócz Tamás Vidékfejlesztési Minisztérium, Halgazdálkodási és Halászati Operatív Program Irányító Hatósági Osztály Magyarországon

Részletesebben

A RÁCKEVEI (SOROKSÁRI) DUNA-ÁG (RSD) ÉS MELLÉKVIZEINEK ÉVI HORGÁSZRENDJE

A RÁCKEVEI (SOROKSÁRI) DUNA-ÁG (RSD) ÉS MELLÉKVIZEINEK ÉVI HORGÁSZRENDJE A RÁCKEVEI (SOROKSÁRI) DUNA-ÁG (RSD) ÉS MELLÉKVIZEINEK (Duna- Tisza csatorna, Dunavölgyi főcsatorna, Északi övcsatorna, Dömsödi Holt Duna-ág, Somlyó csatorna) 2019. ÉVI HORGÁSZRENDJE A horgászati tevékenység

Részletesebben

Magyar joganyagok - 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet - a halgazdálkodás és a halvéd 2. oldal a) az adott vízterület vízjogi üzemeltetési engedélye sze

Magyar joganyagok - 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet - a halgazdálkodás és a halvéd 2. oldal a) az adott vízterület vízjogi üzemeltetési engedélye sze Magyar joganyagok - 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet - a halgazdálkodás és a halvéd 1. oldal 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról A halgazdálkodásról

Részletesebben

Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2013-ban

Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2013-ban Magyarország természetes vizeinek hasznosítása 2013-ban Udvari Zsolt, Csörgits Gábor Földművelésügyi Minisztérium Horgászati és Halgazdálkodási Főosztály Magyarországon a tógazdaságokban és az intenzív

Részletesebben