SOMOGY MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA MÓDOSÍTOTT ALAPSZABÁLY

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SOMOGY MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA MÓDOSÍTOTT ALAPSZABÁLY"

Átírás

1 SOMOGY MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA MÓDOSÍTOTT ALAPSZABÁLY Az országgyűlés a hazai hagyományokat és a fejlett demokráciák gyakorlatát követve a környezet alakítása, fejlesztése és védelmi szempontjából meghatározó tervező- és szakértő mérnökök tevékenységének jelentőségét elismerve, a szakmai és etikai elvek érvényesítéséhez szükséges szakmai önigazgatást támogatva június 25-én elfogadta a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló évi LVIII. törvényt (a továbbiakban: Kamtv). Magyarázat: Az alapszabály évben elfogadott, jelenleg is hatályos szövege álló, a tervezet módosításai aláhúzással készültek. Megjegyzések és magyarázatok lábjegyzetben találhatók. 1. oldal május 18.

2 TARTALOMJEGYZÉK 1 I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. Név 4 2. Székhely 4 3. Pecsétje 4 4. Meghatározás, rendeltetés 4 5. A működés törvényességi alapja 4 6. Törvényességi felügyelet 5 II. FELADATOK 7. Közfeladatok 5 8. Érdekvédelmi feladatok 6 9. Önigazgatási feladatok Szolgáltatási feladatok 8 III. SZERVEZETI REND 11. A területi kamara szerveinek felsorolása A Taggyűlés Az Elnökség A Választott Bizottságok A döntés-előkészítő testületek A Titkár, a Titkárság 20 IV. A GAZDÁLKODÁS SZABÁLYAI 17. A gazdálkodás jellege, általános szabályai A tagdíj, kedvezmények, méltányosság A költségvetés 23 V. TAGSÁGI VISZONY, A TAG JOGAI ÉS KÖTELESSÉGEI 20. A tagfelvétel általános feltételei Tagsági ügyek A tag jogai A tag kötelességei A tagság átjegyzése A tagsági viszony felfüggesztése, helyreállítása A tagsági jogviszony megszűnése A tagsági viszony nyilvántartása 26 VI. TAGSÁGI VISZONY A MAGYAR ÉPÍTÉSZ KAMARÁBAN 28. A tagsági viszony jellege A területi kamara képviselete A területi kamara jogai A területi kamara kötelességei május 18-tól hatályos, módosított szövegrész 2. oldal május 18.

3 VII. HELYI CSOPORT, EGYESÜLÉS, SZÉTVÁLÁS SZABÁLYAI, A MŰKÖDÉS FELFÜGGESZTÉSE 32. A helyi csoport Az egyesülés szabályai A szétválás szabályai Az egyesülés és szétválás közös szabályai A működés felfüggesztése Záró rendelkezések 30 A Somogy Megyei Építész Kamara, Alapszabályát az évi LVIII. törvény (továbbiakban: Kamtv.) hatályos rendelkezéseinek megfelelő módosításokkal egységes szerkezetben, az alábbiak szerint teszi közzé. 3. oldal május 18.

4 I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. 1./NÉV SOMOGY MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA 2./RÖVIDÍTETT NÉV: SMÉK / SZÉKHELY K A P O S V Á R CÍME: 7400 KAPOSVÁR, Rákóczi tér 12/A. 2./ ILLETÉKESSÉGI TERÜLET SOMOGY MEGYE KÖZIGAZGATÁSI TERÜLETE 3. PECSÉTJE 3,5 cm átmérőjű kör, a kerület mentén köriratban SOMOGY MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA KAPOSVÁR felirat, közepén a Magyarország címere. 4. MEGHATÁROZÁS, RENDELTETÉS 1./ A területi kamara, kamarai tagsági feltételeknek megfelelő természetes személyek által létrehozott, nyilvántartott tagsággal, önkormányzattal, területi feladat- és hatáskörrel rendelkező köztestület amely politikai tevékenységet nem folytat, pártoktól független, azoktól anyagi támogatást nem fogad el és részükre ilyent nem nyújt. 2./ A területi kamara rendeltetése, hogy illetékességi területén tagjainak szakmagyakorlását, azok jog- és szabályszerű működését felügyelje és ellenőrizze, tagjai felett a törvény korlátai között fegyelmi jogkört gyakoroljon, tagjai anyagi, erkölcsi és szakmai érdekeit képviselje, az építészeti hivatás szakmai és erkölcsi tekintélye és ezen keresztül a terület építészeti kultúrája felett őrködjék. 3./ Jogszabály által engedélyhez és névjegyzékbe vételhez kötött önálló építészeti, terület-és településrendezési, táj-és kertépítészeti, belsőépítészeti, műemléki tervezői és szakértői (továbbiakban együtt építészeti) tevékenység csak területi kamara által kiadott engedély alapján folytatható. 4./ A területi kamara tagja építészeti tevékenységet az ország egész területén végezhet. 5./ Gazdálkodó szervezet és más jogi személy, a 3./ pontban meghatározott tevékenységet csak területi kamarai tagsággal rendelkező alkalmazottja vagy tagja ideértve az egyéni vállalkozót is útján végezhet. 5. A MŰKÖDÉS TÖRVÉNYESSÉGI ALAPJA A területi kamara a Tervező és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló című évi LVIII. számú törvény alapján és felhatalmazásából, az november 28-án elfogadott többször módosított - alapszabálya szerint működik május 18-tól hatályos, módosított szövegrész 4. oldal május 18.

5 6. TÖRVÉNYESSÉGI FELÜGYELET 1./ A területi kamara törvényességi felügyeletét a kormányzati szervezetben kijelölt miniszter 3 gyakorolja. 2./ A miniszter ellenőrzi, hogy az alapszabály megfelel-e a jogszabályoknak, továbbá, hogy a területi kamara szerveinek határozatai nem sértik-e a jogszabályokat, az alapszabályt vagy a Magyar Építész Kamara alapszabályát és szabályzatait. 3./ Ha a területi kamara működésének törvényessége másképpen nem állítható helyre, a miniszter bírósághoz fordul. 4./ A törvényességi felügyelet nem terjed ki az olyan ügyekre, amelyekben egyébként bírósági vagy közigazgatási eljárásnak van helye. II. FELADATOK 7. KÖZFELADATOK A területi kamara illetékességi területén az építészeti tevékenység jogszerűségének és szakmai színvonalának javítása érdekében az alábbi közfeladatokat látja el: 1./ Területi összesítésben vezeti a tervezői és szakértői névjegyzéket. Ennek keretében a hatályos jogszabályok alapján első fokon az közigazgatási eljárás általános szabályai szerint, a külön törvény, vagy szakmagyakorlási rendelet és a MÉK szabályzatai alapján és részletezett módon eljárva elbírálja a tervezői, illetve szakértői tevékenység folytatásához előírt feltételek teljesülését és határoz a Tervezői, illetve Szakértői Névjegyzékbe vételről, kizárásról, ill. törlésről. 2./ Figyelemmel kíséri, hogy az építészeti tevékenységet csak az arra jogosultak végezzék, ennek keretében az építési engedélyek nyilvántartásába a tervező jogosultságának megállapítása céljából betekinthet, szükség esetén az intézkedésre jogosult hatóságnál eljárást kezdeményez. 3./ Ellenőrzi, hogy tagjai, valamint építészeti tevékenységgel foglalkozó gazdálkodó szervezetek, vállalkozók tevékenységének minősége megfelel-e a vonatkozó jogszabályoknak, hatósági előírásoknak, szakmai követelményeknek. Szükség esetén saját hatáskörben eljár, vagy intézkedésre jogosult hatóságnál eljárást kezdeményez ben Miniszterelnökséget vezető Miniszter. 5. oldal május 18.

6 E feladat teljesítése érdekében a területi kamara székhelyén, nyilvánosan hozzáférhető módon összegyűjti és tárolja a Magyar Építész Kamarától kapott jegyzék alapján az építészeti tevékenységre vonatkozó kötelező kamarai szabályzatok országosan érvényes előírásait. Vizsgálja és ellenőrzi a jogosult tervezők építészeti tevékenységének jogi- és szakszerűségét, ennek érdekében többek közt az elnökség kamarai biztosokat nevezhet ki a Somogy Megyei Építész Kamara aktív tagjai közül. 5./ Kivizsgálja a tagjait érintő szakmai és etikai panaszokat. E feladat teljesítése érdekében: a./ a területi kamara etikai-fegyelmi bizottságot működtet. b./ az etikai panaszok kivizsgálását, szükség esetén az etikai-fegyelmi eljárás lefolytatását első fokon a területi kamara etikai-fegyelmi bizottsága végzi. Az eljárás szabályait a MÉK Etikai-Fegyelmi Szabályzat tartalmazza. 6./ Együttműködik az építészeti tevékenységet érintő kérdésekben a helyi önkormányzati szervekkel. E feladat teljesítése érdekében: a./ a területi kamara elnöksége az illetékességi területén működő önkormányzatokkal és építésügyi és építésfelügyeleti hatóságokkal és az állami főépítésszel az együttműködés formáját és tartalmát rögzítő megállapodás/okat/t kezdeményez és köt. b./ a fenti szervezetek tevékenységét szakmai információkkal segíti. 8./ A területi kamara közreműködik az országos kamarai biztosi hálózat kiépítésében és működtetésében. A 2-3., pontban meghatározott hatáskörét az elnökség által kinevezett kamarai biztosok útján is gyakorolhatja. 8. ÉRDEKVÉDELMI FELADATOK A területi kamara képviseli tagjainak érdekeit a hatáskörébe tartozó építészeti tevékenységgel összefüggő ügyekben. Ennek érdekében: 1./ elősegíti az építészeti tevékenység és az építészek ismertségét, elismerésének javítását, a kimagasló építészeti eredmények és teljesítmények megismerését, védi tagjai szakmagyakorlási, anyagi és erkölcsi érdekeit, 2./ támogatja a felsőoktatásban tanulók és a pályakezdők szakmai gyakorlaton való részvételét, 6. oldal május 18.

7 3./ együttműködik az építészeti tevékenységet érintő kérdésekben a területi érdekképviseleti, szakmai és egyéb társadalmi szervezetekkel /pl. MÉSZ, ÉTE, MUT, Országos Főépítészi Kollégium/ valamint más köztestületekkel, szakmai és gazdasági kamarákkal, 4./ Igazolja az igazságügyi szakértői tevékenység folytatásához szükséges építésügyi műszaki szakérői jogosultság meglétét, 5./ Értesíti az igazságügyért felelős minisztert az igazságügyi szakértői tevékenység folytatására jogosult tagja kamarai jogviszonyának felfüggesztéséről, megszűnéséről és a megszűnés okáról, továbbá a szakértői jogosultság névjegyzéki bejegyzésének szüneteléséről és megszűnéséről ÖNIGAZGATÁSI FELADATOK A területi kamara önigazgatási feladatkörében: 1./ Módosítja a vonatkozó törvény keretei között alapszabályát, amely kizárólag a taggyűlés hatásköre. a./ Az alapszabályhoz önálló módosítási indítványt: - az elnök, - az elnökség többsége, - a felügyelő bizottság, vagy - a tagok min. 10%-a taggyűlést 8 nappal megelőzően tehet, A szövegjavaslatot a kamara honlapján közzétenni, meghívóhoz mellékelni, illetve a taggyűlésen jelenlévő tagok részére ismertetni kell. b./ ha az a./ pontban előírt feltételek nem teljesülnek, úgy az indítványt ha a taggyűlés napirendre tűzi határozathozatal nélkül tárgyalja. c./ A módosítási indítványokkal kapcsoltban véleményezési joga van: - a SMÉK elnökének, - a SMÉK elnökség tagjainak, - a FEB elnökének, valamint törvényességi szempontból, - a SMÉK titkárának, - a kamarai jogi tanácsadónak. d./ a taggyűlés alapszabályt érintő határozatát a titkár a törvényességi felügyeletet ellátó tárcának 15, és a Somogy Megyei Törvényszéknek 30 napon belül bejelenti. 2./ Tagjaival szemben első fokon etikai-fegyelmi eljárást folytat le. Az etikai-fegyelmi eljárás szabályait a Magyar Építész Kamara Etikai-Fegyelmi Szabályzata tartalmazza. A Somogy Megyei Építész Kamara Etikai-Fegyelmi Bizottsága által hozott és első fokon jogerőre emelkedett, végrehajtható etikai-fegyelmi határozat nyilvánosságra hozza a SMÉK honlapján május 18-tól hatályos, módosított szövegrész május 18-tól hatályos, módosított szövegrész 7. oldal május 18.

8 3./ Nyilvántartást vezet: a./ A területi kamara tagjairól, - valamint az éves nyilvántartási díjat fizető, külön névjegyzéken szereplő, kamarai tagsággal nem rendelkező személyekről b./ A nyilvántartás szabályaira a hatályos jogszabályok és a MÉK országos szabályzata irányadó. c./ A tiszteletbeli tagokról (a tiszteletbeli tagság joggal és kötelességgel nem jár) SZOLGÁLTATÁSI FELADATOK 1./ A területi kamara térítésmentesen, a Magyar Építész Kamarával együttműködve tájékoztatja tagjait: a./ a Magyar Építész Kamara határozatairól, közleményeiről, állásfoglalásairól és közérdekű országos jelentőségű információról, b./ a területi kamara taggyűlésének, elnökségének határozatairól, beszámolóiról és munkájáról, a felügyelő bizottság határozatairól, c./ a területi kamara tagságával kapcsolatos adatokról /taglétszám, szakági összetétel/ az etikai-fegyelmi bizottság döntéseiről, a jogerős fegyelmi határozatokról, a tagok tagdíjfizetési adatairól. 3./ Számon tartja és az érdeklődőknek rendelkezésére bocsátja illetékességi területén az állást kereső építészek, az állást kínáló szervezetek illetve hirdetéseit../ Tevékenységi, ill. illetékességi körén belül jelentkező szakértői feladatok ellátását, szakértő tagjai bevonásával felkérés esetén megszervezi. 5./ Felkérés esetén illetékességi területén a tagsági viszony megszűnéséből, vagy felfüggesztéséből eredő kár elhárításában a tervezési munka szakszerű és jogszerű folytatásának megszervezésében részt vesz. 6./ Közzéteszi a Somogy Megyei Építész Kamara alapszabályát és szabályzatait. 7./ Szolgáltatásaiért a Magyar Építész Kamara mindenkor hatályos Pénzügyi és Gazdálkodási Szabályzatában szereplő, valamint a területi elnökség által meghatározott díjakat számít. III. SZERVEZETI REND 11. A TERÜLETI KAMARA SZERVEINEK FELSOROLÁSA a.) A taggyűlés a területi kamara legfelsőbb szerve május 18-tól hatályos, módosított szövegrész 8. oldal május 18.

9 b.) Az elnökség a területi kamara választott vezető testülete legfőbb ügyintéző szerve. c.) Választott bizottságok: c.a.) A felügyelő bizottság a területi kamara választott ellenőrző testülete. c.b.) Az etikai-fegyelmi bizottság a területi kamara választott ügyintéző szerve. c.c.) A választási jelölőbizottság a területi kamara tisztújításának előkészítő szerve d.) Döntés-előkészítő testületek e.) A titkárság a területi kamara ügyviteli szerve. f.) A küldöttek a területi kamara választott képviselői a küldöttgyűlésen. 12. A TAGGYŰLÉS A területi kamara legfelsőbb szerve, amelyet a kamara szavazati joggal rendelkező tagjai alkotnak jelen alapszabály szerint. 1./ A taggyűlés összehívása a./ A taggyűlést évente legalább egy alkalommal, március 15 május 31. között kell összehívni. b./ Tisztújítást négyévente kell rendezni jelen alapszabályban foglaltak figyelembevételével. c./ Az elnök köteles a taggyűlést az indítványtól számított 30 napon belül összehívni, ha azt: az elnökség többsége, vagy felügyelő bizottság, vagy a tagok több mint 10%-a írásban kéri, illetve, a felügyelő biztos elrendeli, valamint jelen alapszabály f./ pontjában meghatározott esetben. d./ A taggyűlés időpontját- jelen alapszabály keretei között - az elnökség határozza meg, összehívása az elnök, akadályoztatása esetén az alelnök vagy a felügyelő bizottság elnökének feladata. e./ Az időpontot úgy kell megválasztani, hogy az írásos meghívó és mellékletei legalább 15 nappal a taggyűlés előtt postázhatók legyenek, 9. oldal május 18.

10 f./ A taggyűlésre meg kell hívni: szavazati joggal: a területi kamarai tagokat, tanácskozási joggal: a területi kamara titkárát a Magyar Építész Kamara elnökét, valamint adott napirendre az elnök által tanácskozásra hívott vendégeket. g.) A taggyűlési meghívót, a napirendi javaslatot és a határozatok tervezeteit a tagok és a tanácskozási joggal rendelkezők részére meg kell küldeni, ezzel egyidejűleg a meghívóhoz nem csatolt mellékleteket az SMÉK honlapján közzé kell tenni. A taggyűlés meghívóján ezen tájékoztatást fel kell tüntetni. h.) A meghívónak tartalmaznia kell a taggyűlés helyét, időpontját, valamint a ki nem küldött mellékletek felsorolását és elérhetőségének elektronikus címét. i.) Az írásos meghívóhoz mellékelni, illetve a kamara honlapján a taggyűlést megelőző nyolcadik naptól a taggyűlésig közzé kell tenni: a napirendi javaslathoz kapcsolódó írásos előterjesztést, így különösen a költségvetési beszámolót és tervet, az alapszabályt érintő módosító szövegjavaslatot, tisztújítás esetén a választási jelölő bizottság javaslatát. j.) A taggyűlés ülései nyilvánosak. 2./ Lebonyolítása a./ A taggyűlés lebonyolításának megszervezése az elnök feladata. b./ A taggyűlés határozatképes, ha azon a bejegyzett tagok több mint fele jelen van. A határozatképtelenség miatt megismételt, azonos napirenddel összehívott taggyűlés határozatképes, ha a bejegyzett tagok több, mint egytized része jelen van. c./ A megismételt taggyűlést az eredeti taggyűlés időpontját követő 60. napon belüli időpontra azonos napirenddel kell összehívni. d./ A taggyűlést a hivatalban lévő elnök nyitja meg. A határozatképesség megállapítása után javaslatot tesz a jegyzőkönyvvezető és két jegyzőkönyv hitelesítő személyére. Tisztújítás esetén a fenti személyek megválasztását követően tesz javaslatot minimum három fő szavazatszámláló, valamint egy fő szavazatösszesítő személyére. A taggyűlés a fenti személyek megválasztásáról nyílt szavazással, egyszerű szótöbbséggel dönt. e./ A szavazásokat követően az elnök javaslatot tesz a levezető elnök személyére. Ha más személyi javaslat nincs, úgy a levezető elnököt a gyűlés további vezetésére felkéri. Ha más személyi javaslat is felmerül, úgy nyílt szavazás után a legtöbb szavazatot kapott jelölt lesz a levezető elnök. 10. oldal május 18.

11 f./ A levezető elnök a meghívóhoz mellékelt napirendi javaslatot ha észrevétel nincs, egy tömbben, ha van, pontonként szavazásra bocsátja. A napirend kibővítésére a jelenlévő tagok tehetnek javaslatot, amit a levezető elnök ha a javaslat az alapszabály előírásainak megfelel szavazásra bocsát. g./ A levezető elnök az elfogadott napirend szerint vezeti a taggyűlést. A napirenden nem szereplő témát a taggyűlés nem tárgyal. h./ A levezető elnök a hozzászólásokat időben korlátozhatja, a napirendtől való eltérés esetén a szót megvonhatja. i./ A napirendek végén a levezető elnök a taggyűlést bezárja. 3./ A határozathozatal módja a./ A taggyűlés határozatát általában egyszerű szótöbbséggel hozza. Az Alapszabály pontjában való döntéshez a jelenlévők kétharmadának egyetértő szavazata szükséges. b./ Szavazategyenlőség esetén a szavazást meg kell ismételni. c./ A taggyűlés határozatait a választást és visszahívást kivéve nyílt szavazással hozza. A választott tisztségviselőket titkos szavazással kell megválasztani, és a szavazást úgy kell lebonyolítani, hogy eredménye ellenőrizhető legyen. Egyéb kérdésekben akkor kell titkosan szavazni, ha az érintett személyek ezt igénylik, vagy ha a taggyűlés így határoz. d./ Az ülésről jegyzőkönyvet kell készíteni, mely tartalmazza az előterjesztések, és hozzászólások lényegét, a határozatok szövegét a leadott egyetértő- és ellenszavazatok, valamint tartózkodások számának megjelölésével. A jegyzőkönyvet a jegyzőkönyvvezető, a levezető elnök, a kamara elnöke írja alá, és a küldöttgyűlés által kijelölt 2 tag hitelesíti. e./ A taggyűlés határozatait sorszámmal kell ellátni és azokat évente külön-külön, a határozathozatal dátumával törve /pl.1/2003. (III. 01. sz. tgy. határozat/ kell nyilvántartani. A határozatok nyilvántartásba vételéről a titkár gondoskodik. f./ A d./ - e./ pontban meghatározott nyilvántartás a kamara titkárságán az ülést követő 15 napon túl bárki számára megtekinthető. 4./ A választás szabályai: tisztújítás 4.1. A megbízatás keletkezése, meghosszabbítása a./ A Somogy Megyei Építész Kamara taggyűlése által választott tisztségek az alábbiak: - az elnök, 11. oldal május 18.

12 - 1 fő alelnök, - 5 fő elnökségi tag, - 5 fő felügyelő bizottsági tag + 3 fő póttag, - 9 fő etikai bizottsági tag + 3 fő póttag, - 3 fő választási jelölőbizottsági tag + 3 fő póttag valamint - a küldöttek. b./ A területi kamarában az ott nyilvántartott tag választható meg a fenti tisztségekre a c./- f./ valamint a 4.2. a./-h./ pontok figyelembe vételével. c./ A tisztségviselők, bizottsági tagok, küldöttek (jelen alapszabály vonatkozásában a továbbiakban együtt, mint tisztségviselők) megbízatásának időtartama négy év, amely azonos tisztségre történő újraválasztásuk esetén a törvényben meghatározottak szerint meghosszabbítható. d./ Az a./ pontban felsorolt tisztségekre négyéves választási ciklusokban kell választást tartani jelen alapszabályban foglaltak figyelembevételével. e./ A választási ciklus lejárta előtt megüresedett bizottsági tagsági tisztségekre a területi kamara elnöke a kapott szavazatok sorrendjében ennek a tisztségnek a következő megválasztott póttagját hívja be a legközelebbi teljes tisztújításig. Póttag hiányában a megüresedést követő taggyűlésen kell a tisztséget választás útján pótolni. Az így megválasztott személy megbízatása a hivatalban maradókkal együtt a választási ciklus végéig tart. f./ A SMÉK elnöke, alelnöke, az elnökség tagjai, az etikai-fegyelmi bizottság, valamint a felügyelő bizottságban legtöbb szavazatot kapott 2-2 tag a fenti sorrendben küldöttjelöltek, akik megválasztásuk esetén ellátják a SMÉK küldötti teendőit is, amennyiben az a MÉK alapszabálya által előírt számú küldött delegálásához szükséges Összeférhetetlenségi szabályok a./ A kamarai tag egyidejűleg a területi kamara és a Magyar Építész Kamara ügyintéző szerveiben, a küldötti tisztségen kívül, összesen legfeljebb két tisztséget tölthet be. b./ Az elnök, alelnök, az elnökség és a felügyelő bizottság tagjai nem lehetnek egymás közeli hozzátartozói illetve a munkakörükben egymás alá- és fölérendeltjei. c./ A választott tisztségviselő összeférhetetlenségének további szabályait jelen Alapszabály, a Kamtv., valamint a vonatkozó jogszabályok állapítják meg A választás előkészítése a./ A választási jelölőbizottság a választás előtt legalább 40 nappal kezdi meg a tisztségviselők személyére tett javaslatok összeállítását. Bizottság tagjait munkájukért díjazás és költségtérítés illeti meg. 12. oldal május 18.

13 b./. A Választási Jelölőbizottság a tagság és a Kamara tisztségviselőinek megkérdezése után tesz javaslatot a jelöltekre. A jelöltek listáját és a jelöltek szakmai és kamarai tevékenységéről szóló rövid ismertetést a tagság számára nyilvánosságra kell hozni. c./ Csak az a jelölt kerülhet a jelölő listára, aki a jelölést előzetesen elfogadta és nyilatkozott a tisztségek elfogadásának sorrendjéről, továbbá arról, hogy vele szemben kizáró ok nincs, és nem áll büntetőeljárás vagy büntető ügyben hozott ítélet, illetve foglalkozástól eltiltás hatálya alatt. d./ A választási jelölőbizottság ha kizáró ok nem áll fenn köteles felvenni a jelölőlistára azokat a tagokat, akiket a tagok 10%-a írásos javaslatával támogat. A jelölő bizottság elnöke akit a bizottság az első ülésen megválaszt a taggyűlésen a bizottság javaslatát megindokolja. e./ A taggyűlésen jelenlévő tagok a jelölőlistára további, a taggyűlésen jelenlévő tagok felvételét javasolhatják, akik listára kerülését nyílt, többségi szavazással kell eldönteni. Az így jelölt személyekre a c./ pontban írtak szintén irányadók. f./ Egy személy több tisztségre is javasolható, megjelölve a tisztségek elfogadásának sorrendjét, figyelemmel a 4.2. pont rendelkezéseire. g./ A végleges jelölőlistán a az alábbi csoportosításban, a csoportokon belül ABC sorrendben kell a jelölteket feltüntetni. h./ A szavazásra előkészített listát az alábbi csoportokban külön-külön kell megszavaztatni: - elnökjelöltek, - alelnökjelöltek, - elnökségi tagságra, - küldöttjelöltek, valamint - bizottsági tagságra jelöltek. A szavazásra előkészített jelölőlistát a jelölő bizottság és a felügyelő bizottság ellenőrzi. i./ A választás a nem javasolt személyek listáról történő kihúzásával történik. Az a szavazólap érvényes, amely a választható tagok számánál nem tartalmaz több nevet. j./ A szavazólapokat zárt urnában kell gyűjteni. A titkárság a Választási Jelölőbizottság közreműködésével ellenőrzi a szavazólapot leadó tagokat. k./ A szavazatszámlálást a megválasztott szavazatszámlálók végzik, a Választási Jelölőbizottság elnöke ellenőrzi. l./ A választás eredményét a szavazatszámláló bizottság elnöke hirdeti ki. m./ Megválasztottnak kell tekinteni azt az elnökjelöltet, aki a leadott érvényes szavazatok többségét, de legalább 50 %-át illetve azt az egyéb jelöltet, aki a kapott szavazatok sorrendjében a legtöbb szavazatot kapta. Az első forduló eredményét a levezető elnök hirdeti ki a helyszínen. 13. oldal május 18.

14 n./ Az elnöknek meg nem választott elnökjelölt alelnöknek, az alelnöknek meg nem választott jelöltek elnökségi tagnak még jelölhetők. A Választási Jelölőbizottság a meg nem választott jelöltet nyilatkoztatja, hogy vállalja-e más tisztségre a jelöltséget, továbbá a jogszabályban és jelen alapszabályban meghatározott összeférhetetlenségi vagy más kizáró körülményekről. o./ Eredménytelen szavazás esetén haladéktalanul további választási fordulót kell rendezni. A választáshoz az eredeti jelölőlistát kell rendelkezésre bocsátani, kihagyva belőle azokat, akik a jelöltségtől visszalépnek. p./a betöltetlen tisztségekre haladéktalanul további választási fordulót kell rendezni. A választáshoz az eredeti jelölőlistát kell rendelkezésre bocsátani, kihagyva belőle a már megválasztott személyeket és azokat, akik a jelöltségtől visszalépnek. q./szavazategyenlőség esetén elnök, alelnök esetét kivéve a levezető elnök nyilvános sorsolás útján állapítja meg az eredményt. r./ A megválasztott új tisztségviselők alakuló közös ülését az új elnök 15 napon belüli időpontra összehívja. 5./ A megbízatás megszűnése 5.1. A tisztségviselő, bizottsági tag, küldött megbízása megszűnik az adott személy: - halálával, - lemondásával, - visszahívásával, - megbízatása időtartamának leteltével - kamarai tagsága megszűnésével, felfüggesztésével, vagy - másik területi építész kamarába történő átjegyzésével. 5.2./ Tisztségviselő visszahívása a./ A tisztségviselő, bizottsági tag, küldött (a továbbiakban együtt, mint tisztségviselők) visszahívását a területi kamara tagjainak 10%-a, vagy a felügyelő bizottság kezdeményezheti, a területi kamara titkárának címzett indokolt írásbeli javaslattal. Ez esetben a visszahívásról történő szavazást a taggyűlés szavazás nélkül napirendjére tűzi. c./ Egyéb esetben a taggyűlés visszahívási indítványt akkor tárgyal, ha azt a napirendi vita során, napirendjére felveszi. d./ Ha a tisztségviselő visszahívását a taggyűlés a napirendre felvette, úgy az érintett tisztségviselő visszahívásáról titkos szavazást kell rendezni. e./ Visszahívta a tisztségviselőt a taggyűlés, ha a szavazáson a visszahívással a jelenlévők 2/3-a egyetért. 14. oldal május 18.

15 f./ Az elnök, alelnök, az elnökség visszahívása esetén 30 napon belül az alapszabály c./ pontja szerint összehívott megtartott taggyűlésen kell a szükséges számú új tisztségviselőt a tisztújítás szabályai szerint választani. g./ A visszahívott tisztségviselők és szervek az új tisztségviselők hivatalba lépéséig hivatalukat ellátják. h./ Visszahívott tisztségviselő a soron következő választásnál tisztségviselőnek nem jelölhető. E szabály az elnökségi bizottsági tagokra csak akkor vonatkozik, ha visszahívásuk személyre szólóan történik. 6./ Feladata és hatásköre 6.1. A taggyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik: a./ a napirend megállapítása, b./ az alapszabály elfogadása és módosítása, c./ a területi kamara: - elnöke - alelnöke, - elnökségi tagjai - felügyelő bizottsági tagjai, - etikai-fegyelmi bizottsági tagjai, - a választási jelölőbizottság valamint, - a küldöttei megválasztása, d./ a c./ pontban meghatározott személyek visszahívása, e./ az éves tevékenység és elnöki beszámolójának elfogadása, f./ a költségvetési beszámoló elfogadása, g./ a költségvetési terv elfogadása, ennek keretein belül a területi kamara választott tisztségviselői díjazásának meghatározása, h./ az etikai-fegyelmi bizottság jelentésének elfogadása, i./ felügyelő bizottság jelentésének elfogadása, j./ non-profit gazdasági társaság alapítása, k./ a területi kamara által alapított társaság beszámolójának elfogadása, l./ a területi kamara törvény és alapszabály keretei között működési irányelveinek, feladatainak meghatározása, m./ a területi kamarák egyesüléséről, szétválásáról szóló döntés, n./ helyi csoport alakítása, o./ felhatalmazni az elnököt hitel felvételére, ill. a területi kamara vagyontárgyára jelzálog bejegyzésére A taggyűlés a 6.1. e./-h./ pontjában meghatározott kérdésekben kizárólag a felügyelő bizottság jelentésének ismeretében dönthet A jelenlévők 2/3-ának szavazata szükséges a 6.1. a.)-b.), d,), j.) m.), o.) pontjaiban felsorolt döntés érvényességéhez. 15. oldal május 18.

16 13. AZ ELNÖKSÉG Az elnökség a területi kamara választott vezető testülete és legfőbb ügyintéző szerve. 1./ Összetétele: a./ a területi kamara elnöksége az elnökből, az alelnökből, és az elnökségi tagokból áll, akiket a taggyűlés választ meg. b./ az elnököt annak akadályoztatása esetén általános jogkörrel az alelnök helyettesíti. c./ az elnökség az alelnök akadályoztatása, vagy szükség esetén az elnök helyettesítésével elnökségi tagot bíz meg. d./ Az elnökségi tagsági tisztség nem helyettesíthető. Ha az elnökségi tag tisztségéről lemond, vagy megbízatása egyéb okból idő előtt megszűnt, pótlásáról jelen alapszabály rendelkezései szerint gondoskodni kell. 2./ Feladata és hatásköre Az elnökség feladata, hogy a taggyűlések közötti időszakban a taggyűlés határozatainak megfelelően a területi kamara működését irányítsa és feladatait végrehajtsa Az elnökség által kinevezett döntés-előkészítő testület Az elnökség a feladatok ellátására, illetve a működés elősegítésére döntés-előkészítő testületet hozhat létre. A testület létrehozására vonatkozó határozatában az elnökségnek rendelkeznie kell a döntés-előkészítő testület: - feladatköréről, - elnökének és tagjainak kinevezéséről, - működésének rendjéről Az elnökség dönt: a./ tagsági jogviszonnyal kapcsolatos ügyekben, b./ a határidőre meg nem fizetett tagdíjak utáni pótlék alkalmazásáról,és mértékéről, c./ méltányossági jogkörét gyakorolva, kérelemre a tagdíj, valamint éves szolgáltatási díj fizetési kedvezmények engedélyezéséről, d./ a titkár felett a munkaviszony, vagy egyéb jogviszony létesítése és megszüntetése tárgyában, e./ a kamarai biztos kinevezése, visszahívása f./ a kamara jogi tanácsadójával a kötségvetés keretei között szerződés megkötéséről 16. oldal május 18.

17 g./ a taggyűlés elé terjesztendő költségvetési terv, valamint éves költségvetési beszámoló jóváhagyásáról, h./ a területi kamara szervezeti és működési szabályzatának kidolgozásáról, elfogadásáról, és módosításáról, i./ a területi kamara, vagy a titkárság által nyújtott szolgáltatások díjáról, 7 j./ dönt továbbá más szerv, vagy tisztségviselő kizárólagos hatáskörébe nem tartozó kamarai ügyben Az elnök a./ Az elnökség nevében aláírásra az elnök jogosult, továbbá azok, akiket az elnökség aláírási joggal ruházott fel. b./ A területi kamarát a küldöttgyűlés kivételével az elnök képviseli. c./ A területi kamara gazdálkodásáért az elnök felelős. 3./ Az elnökség munkája a./ Az elnökséget szükség szerint, de legalább évente 10 alkalommal az elnök írásos meghívóval hívja össze, a tervezett ülés előtt legalább 8 nappal. b./ Az elnökség határozatképességéhez az elnökségi tagok többségének jelenléte szükséges. c./ Az elnökség a hatáskörébe tartozó ügyben meghozott döntéseit határozatba foglalja, egyéb esetekben az elnök intézkedést ad ki. d./ A határozatokat, illetve az elnöki intézkedéseket nyilván kell tartani, mely a titkárság feladata. e./ Az elnökség ülései nem nyilvánosak. Azon a titkáron, a felügyelő és etikai bizottság képviselőjén, valamint a kamara jogi tanácsadóján kívül akik az ülésen tanácskozási joggal vannak jelen - további személyek az elnök meghívására vehetnek részt. f./ A személyekre vonatkozó határozatokat az elnökség bármelyik tagjának kérésére titkos szavazással kell meghozni. g./ Az elnökség tevékenységének további részleteire Szervezeti és Működési szabályzatot fogadhat el. h./ Az elnökség tagjai tiszteletdíjban vagy egyéb javadalmazásban részesülnek, melynek keretösszegét a költségvetési terv megtárgyalásakor a taggyűlés állapítja meg. 7 Pl. fénymásolási díj, internet használat stb. 17. oldal május 18.

18 i./ Ha az elnökség tanácskozásának, vagy határozathozatalának valamelyik pontja az elnökség tagját érinti, úgy a résztvevők bármelyike kérheti az érintett személy távolmaradását. Az így távolmaradó elnökségi tag a testület hivatalos létszámát az adott ügy határozathozatalánál csökkenti. j./ A 70-ik életévét betöltött tag kérelmére az elnökség tiszteletbeli tagságot adományoz annak a tagnak, aki egyrészt nyilatkozik, hogy kamarai tagsághoz kötött szakmagyakorlási tevékenységet nem kíván folytatni, ezért kéri jogosultságának megszüntetését, másrészt a kérelme benyújtásának napjáig tagdíjtartozása nincs A VÁLASZTOTT BIZOTTSÁGOK A területi kamara választott bizottságai: felügyelő bizottság etikai-fegyelmi bizottság választási jelölőbizottság 1./ Összetétel a./ A taggyűlésen megválasztott mindhárom bizottság első ülésén tagjai közül bizottsági elnököt választ. b./ A bizottsági elnököt akadályoztatása esetén az általa felkért bizottsági tag helyettesíti. c./ Bizottsági tag megbízatásának megszűnésére az alapszabály / pontja irányadó. 2./ A felügyelő bizottság feladata a./ Ellenőrzi a területi kamara működését, gazdálkodását, a pénzügyi, - számviteli rendre vonatkozó jogszabályok, a Területi Alapszabály, a szabályzatok érvényesülését, a Magyar Építész Kamara szakmai állásfoglalásai, valamint a taggyűlési határozatok betartását. b./ Jelentést készít a taggyűlés számára, melyben értékeli a területi kamara, és egyes szerveinek munkáját és tevékenységük szabályszerűségét. A jelentés külön fejezetben kell foglalkozzon az éves költségvetési beszámoló, és a költségvetési terv elemzésével, valamint az elnöki beszámoló elfogadására, elutasítására kell javaslatot tegyen. c./ Írásban felhívja az elnökség figyelmét a folyamatos ellenőrzés során tapasztalt működési hibákra és szabálytalanságokra május 18-tól hatályos, módosított szövegrész 18. oldal május 18.

19 d./ Ha a tapasztalt szabálytalan működés figyelmeztetés ellenére nem változik, a felügyelő bizottság taggyűlés összehívását, illetve egyes tisztségviselők visszahívását kezdeményezheti. e./ A felügyelő bizottságnak az elnökség vagy a taggyűlés összehívását kell kezdeményezni, ha: - jogszabálysértést, - az alapszabály vagy a taggyűlés határozatának vagy - a MÉK Alapszabálya, országos szabályzatainak megsértését állapítja meg, 3./ A Felügyelő bizottság működése a./ A felügyelő bizottság tagjai tevékenységükért kizárólag a taggyűlésnek tartoznak felelősséggel és feladatuk ellátása körében részükre csak a taggyűlés adhat utasítást. b./ A felügyelő bizottság határozatképes, ha tagjai többsége jelen van. Szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt. c./ A felügyelő bizottságot a bizottság elnöke, ill. az elnök által felkért bizottsági tag képviseli. d./ A bizottság elnöke, vagy megbízottja tanácskozási joggal részt vesz az elnökségi üléseken és részt vehet minden, a területi kamara elnöksége vagy szervei bizottságai által szervezett tanácskozáson, rendezvényen. Ezekre a felügyelő bizottságot meg kell hívni. e./ A felügyelő bizottság a területi ügyintéző és ügyviteli szervektől, illetve a területi kamara tisztségviselőitől minden olyan adatot, tájékoztatást megkérhet, továbbá minden olyan iratot megtekinthet, amely feladatainak ellátásához szükséges. f./ A felügyelő bizottság ellenőrzési tevékenységébe külső jogi, gazdasági szakértőket vonhat be, de feladatait és felelősségét ezekre nem ruházhatja át. 4./ Az etikai-fegyelmi bizottság feladata hogy a törvényben, az alapszabályban és a Magyar Építész Kamara Etikai-Fegyelmi Szabályzatában meghatározott módon: a./ közreműködjön a szakmai és etikai normák kialakításában, b./ kivizsgálja a szakmai és etikai panaszokat és szakmai, vagy etikai fegyelmi vétség alapos gyanúja esetén lefolytassa az elsőfokú szakmai és etikai-fegyelmi eljárást. 5./ Az etikai-fegyelmi bizottság működése, az elsőfokú etikai-fegyelmi eljárás során a: a./ A bizottság az MÉK Etikai-Fegyelmi Szabályzat előírásai szerint jár el. b./ A bizottság ha a panasz jogi vagy szakmai elemeket is tartalmaz, ezek vonatkozásában jogi szakértő vagy más szakértő szakvéleményét veszi igénybe. 19. oldal május 18.

20 c./ A bizottság elnöke vagy megbízottja tanácskozási joggal részt vesz az elnökségi üléseken. d./ Az etikai-fegyelmi bizottság a tárgyalt ügyek tapasztalatait összegzi és írásos jelentésében évente a taggyűlés elé terjeszti. 6./ Választási jelölőbizottság (1) A Taggyűlés a tisztújító taggyűlésen 3 tagú Választási Jelölőbizottságot hoz létre, amely első ülésén választja meg elnökét. (2) A Választási Jelölőbizottság megbizatása a tisztújítás során megválasztott tisztségviselők mandátumával együtt jár le. (3) A Választási Jelölőbizottság tagjai nem lehetnek tisztségviselő-jelöltek. Amennyiben a Választási Jelölőbizottság tagja tisztségviselő-jelöltséget elfogad, választási bizottsági tagsága a jelöltség elfogadásával egyidejűleg, választási jelölőbizottsági tisztségéről le kell mondania. (4) A Választási Jelölőbizottság munkáját a tagság, a szakcsoportok és a Kamara tisztségviselőinek javaslatai alapján a jelen alapszabályban meghatározott eljárás szerint végzi. 15. A DÖNTÉS-ELŐKÉSZÍTŐ TESTÜLETEK 9 1./ Diploma-díj pályázat bíráló döntéselőkészítő testület 10 2./ Településképi Arculati kézikönyv véleményező testület A TITKÁR, A TITKÁRSÁG 1./ Titkár a./ A területi kamara ügyviteli szervének vezetője a területi kamara titkára. A titkár a területi kamara alkalmazott vagy megbízott tisztségviselője. b./ A titkárság valamint a területi kamara titkárának jogállását, feladat és hatáskörét a Kamtv. és a vonatkozó jogszabály határozza meg. c./ A titkár feladata a területi kamara ügyviteli és ügykezelési, nyilvántartási feladatainak végzése, illetve e feladatok elvégzésének szervezése, irányítása, ellenőrzése a vonatkozó jogszabályok valamint a SMÉK Szervezeti és Működési Szabályzatában foglaltak szerint. 9 A 2.1. pontban szabályozva május 18-tól hatályos, módosított szövegrész május 18-tól hatályos, módosított szövegrész 20. oldal május 18.

21 d./ A titkár részt vesz tanácskozási joggal az elnökség ülésén, az elnökség által meghatározott feladatok elvégzéséért, valamint a titkárság munkájáért felelős. 2. Titkárság a./ A titkárság a területi kamara ügyviteli szerve. b./ A titkárság a titkár egyszemélyi irányításával és vezetésével működik és a titkár, a SMÉK elnöke és a jogszabályok által meghatározott feladatokat látja el. c./ A titkárság dolgozói a területi kamara alkalmazottai. Fizetésüket és egyéb juttatásukat az elnökség határozza meg, a taggyűlés által jóváhagyott költségvetési keretben. IV. A GAZDÁLKODÁS SZABÁLYAI 17. A GAZDÁLKODÁS JELLEGE, ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI 1./ A területi kamara önállóan gazdálkodó jogi személyiségű szervezet. 2./ Gazdálkodását az alapszabály, a taggyűlés által meghatározott irányelvek, a taggyűlés által egy naptári évre vonatkozóan elfogadott költségvetési terv alapján végzi. 3./ A naptári év leteltével a soron következő taggyűlésig az elnökség az előző évben elfogadott költségvetés keretei között köteles és jogosult tovább gazdálkodni. A költségvetés egyes tételei között az elnökség átcsoportosítást hajthat végre, azonban erről az éves költségvetési beszámolóban indokolást készít. 4./ A 2. pontban felsorolt szabályok betartásával a gazdálkodást az elnök irányítja, és a felügyelő bizottság ellenőrzi. 5./ A területi kamara működésével járó költségeket a következő bevételekből fedezi: a./ tagdíjakból, b./ eljárási díjakból, c./ a kamara szolgáltatásaiért fizetett díjakból, d./ nyilvántartási díjakból, e./ egyéb bevételekből. 6./ Az 5. pontban felsorolt a./-d./ díjak országosan egységesek. a./ Az éves tagdíjak és nyilvántartási díjak - megállapítása és ebből a Magyar Építész Kamara, illetve az egyes területi kamarák részesedési arányának a MÉK Pénzügyi és Gazdálkodási Szabályzat szerinti meghatározása a küldöttgyűlés feladata. b./ A az 5./ b.-d./ pontokban felsorolt díjakat a Magyar Építész Kamara által évenként kiadott Eljárási és Szolgáltatási Díjtáblázat szerint kell felszámítani. 7./ A területi kamara gazdasági tevékenységet / végezhet, azonban gazdálkodása során elért eredményét nem osztja fel, azt a Kamtv-ben meghatározott feladatai ellátására fordítja. 21. oldal május 18.

22 8./ A területi kamarának, működése biztonsága érdekében tartalékalapot kell képeznie. Az alap az éves működési költség legalább 20%-a. Az alapot csökkenteni csak ideiglenesen, kellő indokkal, az elnökség és a felügyelő bizottság együttes egyetértése esetén lehet. 9./ A tartalékalap meghatározásakor az éves működési költség alatt az elfogadott éves költségvetési beszámolóban meghatározott dologi és személyi kiadások összegét kell érteni. 18. A TAGDÍJ, KEDVEMÉNYEK, MÉLTÁNYOSSÁG 1./ A tagdíj megfizetése 1.1./ Az éves tagdíj megállapítása és ebből a Magyar Építész Kamara ill. a területi kamarák részesedési arányának meghatározása, valamint annak megfizetésével kapcsolatos elszámolás rendjének meghatározása a küldöttgyűlés által elfogadott pénzügyi és gazdálkodási szabályzat szerint történik. 1.2 A tagdíjat minden évben március 31. napjáig egy összegben kell megfizetni a területi kamara számlájára. 2./ Tagdíjmentesség, kedvezmények A tagdíj megfizetésével kapcsolatos kedvezményeket a MÉK mindenkor hatályos Pénzügyi és Gazdálkodási Szabályzatában foglaltak alapján lehet kérelmezni. 3. Időarányos tagdíj 3.1./ A kamarai tagok időarányos tagdíj megfizetésére jogosultak az alábbi esetekben: a./ a tagfelvétel, b./ tagsági jogviszony megszűnése, c./ tagsági jogviszony helyreállítása, d./ tagsági jogviszony felfüggesztése, e./ tagsági jogviszony átjegyzése. 3.2./ Tagsági jogviszony átjegyzése esetén a tagnak a tárgyévi tagdíjnak az átjegyzés időpontjáig esedékes megkezdett félév szerint számított összegét az elbocsátó területi kamara, míg a fennmaradó összeget az új lakóhely szerint illetékes területi kamara részére kell megfizetnie. 4./ Méltányosság 4.1./ A területi kamara elnöksége méltányossági jogkörével élve dönthet a kérelmező által fizetendő tagdíj: a./ részletekben történő megfizetéséről, b./ megfizetésének pótlékmentes halasztásáról legfeljebb ½-ed évre, c./ késedelmes megfizetése miatt felszámított pótdíj 5 évente 1 alkalommal történő elengedéséről, valamint d./ a tag halála esetén a már megfizetett tagdíj időarányos visszatérítéséről, 22. oldal május 18.

23 4.2./ A tag a jövedelmi viszonyainak igazolásával együtt benyújtott méltányossági kérelmét az elnökség soron következő ülésén tárgyalja, a döntésről a tagot értesíti. 4.3/ Az elnökség indokolt esetben a tagdíj területi kamarát illető részének megfizetésére, maximum 1 év halasztást adhat Az elnökség méltányossági jogkörének gyakorlásával kapcsolatos részletes szabályokat (a kérelem tartalmát és szükséges mellékleteit, stb.) határozatában állapítja meg. 5./ A késedelmi pótdíj 5.1./ A tagdíjfizetési fegyelem javítása érdekében a határidőre meg nem fizetett tagdíjak után az elnökség pótdíjat állapít meg. 5.2./ A késedelmi pótdíj tárgyévi mértékét a területi elnökség állapítja meg, az éves tagdíj hányadában. A pótdíj mértéke az éves tagdíj legalább 10%-a, de legfeljebb 20%-a lehet. 5.3./ A pótdíj a területi kamara bevételét képezi, amely azt a fizetési késedelemmel kapcsolatos adminisztrációs költségeinek megtérítésére használja fel. 6./ Tagsági jogviszony megszüntetése 6.1./ A tagdíjfizetés, ill. a halasztott tagdíj, ill. a pótdíj megfizetésének elmulasztása esetén, amennyiben a tagnak a tagsági viszonya alatt egy évi tagdíjat meghaladó hátraléka halmozódott fel, a területi kamara elnöksége a tagsági viszonyt határozatával megszünteti. 6.2./ A határozat ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül az érintett tag a Magyar Építész Kamara Elnökségéhez fellebbezhet. 6.3./ Amennyiben a tag a hátralékos tagdíjat a Kamtv-ben meghatározott határidőig maradéktalanul megfizeti, az elsőfokú határozatot hatályon kívül kell helyezni. 19. KÖLTSÉGVETÉS 1./ Az elnök vezetésével minden évben költségvetést kell kidolgozni, amit az elnökség hagy jóvá előterjesztésre és legkésőbb tárgyév május 31. napjáig a taggyűlés fogadja el. 2./ A költségvetés tartalmi részletezettségének meghatározása elnökségi hatáskör, de tartalmaznia kell legalább: Bevételi oldalon: a tagdíj összegéből tervezett bevételt, a kamara vagyonának hasznosításából tervezett bevételt, összes bevételi forrást. Kiadási oldalon: a tartalékalap hiányának pótlását, a tisztségviselők és alkalmazottak bérköltségeit és közterheit, 23. oldal május 18.

24 a székhely fenntartásának költségeit, a közfeladatok ellátásának várható költségeit, a helyi csoport számára elkülönített összeget, egyéb kiadásokat. 3./ A költségvetést úgy kell megállapítani, hogy a bevételek és a kiadások egyensúlyban legyenek. Hitel-felvétel, jelzálog alapítása csak a taggyűlés határozatával történhet. V. TAGSÁGI VISZONY, A TAG JOGAI ÉS KÖTELESSÉGEI 20. A TAGFELVÉTEL ÁLTALÁNOS FELTÉTELEI A kamarai tagfelvétel általános törvényi feltételeit a Kamtv, szakmai feltételeit a Kamtv. valamint a vonatkozó jogszabályok állapítják meg. 21. TAGSÁGI ÜGYEK 1./ Tagsági ügyek 1.1./ Tagsági jogviszonnyal kapcsolatos ügy minden olyan ügy, (továbbiakban: tagsági ügy) melyben a kamara a tagot, illetve a kérelmezőt érintő jogot vagy kötelezettséget állapít meg, adatot igazol, nyilvántartást vezet. 1.2./ Tagsági ügyek különösen a tagfelvételre, a tagsági jogviszony felfüggesztésére, megszüntetésére, helyreállítására, a tag átjegyzésére irányuló eljárás, a tagsági nyilvántartás, a tagsági igazolás. Ezen ügyekben jelen alapszabály rendelkezéseit csak jogszabály, vagy szabályzat eltérő rendelkezése hiányában lehet alkalmazni. 2./ Tagfelvétel 2.1./ A tagfelvételi kérelmet a lakóhely szerint illetékes területi kamarához kell előterjeszteni. 2.2./ A kérelmet az Építész Kamara által kiadott nyomtatvány felhasználásával kell benyújtani, mellékelve a tagfelvétel általános és szakmai követelményeinek teljesülését igazoló okiratok, a regisztrációs illetve az igazgatási szolgáltatási díj befizetését igazoló irat másolatát, valamint egyéb, a jogszabály által előírt mellékletet. 24. oldal május 18.

25 22. A TAG JOGAI A tag joga, hogy: a./ a taggyűlésen tanácskozási a tisztújító taggyűlésen szavazati joggal részt vegyen. b./ tisztséget viseljen a területi kamarában és a Magyar Építész Kamarában, c./ hivatalos irataiban a Somogy Megyei Építész Kamara tagja megnevezést és a tagságát igazoló okiratokat használja. d./ részt vegyen a MÉK szakmai tagozatok tevékenységében, e./ a kamara szerveinek határozatairól és munkájáról tájékoztatást kapjon, f./ igénybe vegye a kamara által nyújtott szolgáltatásokat, g./ a tiszteletbeli tagot a 22. a-d/ pontokban felsorolt jogok nem illetik meg A TAG KÖTELESSÉGEI A tag kötelessége, hogy: a./ a tagdíjfizetés szabályait betartva /18. / a tagdíjat határidőkre megfizesse, b./ betartsa az alapszabályban és a szabályzatokban foglaltakat, c./ szakmai tevékenységét a jogszabályoknak, a hatósági előírásoknak, szakmai követelményeknek és a kamara által megállapított etikai szabályoknak megfelelően végezze, d./ nyilvántartási adatainak változásáról a jogszabályban előírtak szerint a területi kamarát tájékoztassa. 24. A TAGSÁG ÁTJEGYZÉSE a./ A területi kamara tagját lakóhely változása esetén kérésére az illetékes területi kamarához kell átjegyezni. b./ Az átjegyzési kérelmet a lakóhelyváltozástól számított 30 napon belül annál a területi kamaránál kell előterjeszteni, ahol a kérelmezőt a lakóhelyváltozást megelőzően tagként nyilvántartották. Az átjegyzéssel a kérelmező előző területi kamara tagsága megszűnik. c./ Az átjegyzési kérelemmel kapcsolatban az érintett területi kamarák a vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint járnak el május 18-tól hatályos, módosított szövegrész 25. oldal május 18.

26 25. A TAGSÁGI VISZONY FELFÜGGESZTÉSE, HELYREÁLLÍTÁSA 1./ A területi kamara elnöksége felfüggeszti a tagsági viszonyt, ha: a./ a tag ezt kéri, legfeljebb 5 év időtartamra, b./ a tagot a tagsági viszonyának felfüggesztésével járó jogerős etikai-fegyelmi büntetéssel sújtották. 2./ A felfüggesztés ideje alatt a tagsági viszonyból eredő valamennyi jog- és kötelezettség szünetel. 3./ A kérelemre felfüggesztett tagsági viszonyt a tag helyreállítási kérelmére, a fegyelmi büntetéssel felfüggesztett tagsági viszonyt a határozott idő elteltével szintén a tag kérelmére az elnökség állítja helyre. 26. A TAGSÁGI VISZONY MEGSZŰNÉSE A tagsági viszony megszűnik, a./ lemondással, b./tagsági jogviszony 5 éven túli szünetelésével vagy felfüggesztésével c./ jogerős fegyelmi határozattal történő kizárással, d./ a tagsági viszony valamely általános feltételének /20. a./-c./ megszűntével, e./ foglalkozástól történt eltiltás jogerős bírósági határozata esetén, f./ a tag halálával, g./ ha a tagot cselekvőképességének korlátozottsága, vagy hiánya miatt gondnokság alá helyezték, h./ az alapszabályban meghatározott tagdíjfizetési szabályok megszegése miatt hozott jogerős megszüntető határozattal. 27. A TAGSÁGI VISZONY NYILVÁNTARTÁSA A tagsági viszony létesítésével, felfüggesztésével és megszűnésével kapcsolatos nyilvántartás a titkár vezetésével működő titkárság feladata. VI. TAGSÁGI VISZONY A MAGYAR ÉPÍTÉSZ KAMARÁBAN 28. A TAGSÁGI VISZONY JELLEGE 1./ A területi kamarák a vonatkozó törvényben szabályozott módon hozták létre a Magyar Építész Kamarát és annak létrejöttével válnak tagjává. 2./ A területi kamara a bírósági nyilvántartásba vétellel alapszabálya elfogadása napjára visszaható hatállyal vált a Magyar Építész Kamara tagjává. 3./ A területi kamara tagsági viszonya, az ezzel járó jogok és kötelességek szétválás, ill. egyesülés esetén a jogutódokra szállhat át. A működés felfüggesztése esetén a 37. szerint kell eljárni. 26. oldal május 18.

27 29. A TERÜLETI KAMARA KÉPVISELETE 1./ A Magyar Építész Kamara küldöttgyűlésében a területi kamarát tanácskozási és szavazati joggal küldöttei képviselik. 2./ A választható küldöttek létszámát a Kamtv. keretei között a MÉK Alapszabálya határozza meg. 3./ A küldöttek a területi kamara tisztségviselői, a küldöttgyűlésben a területi kamara érdekeit képviselik, a taggyűlés számukra irányelveket adhat a képviselet tekintetében. 4./ A küldött a jelölés elvállalásával kötelezettséget vállal arra, hogy az őt megválasztott kamarai tagok érdekeit a küldöttgyűlésen képviselje. Amennyiben a küldött két küldöttgyűlésen történő távolmaradását előzetesen nem jelezte és ezzel pótküldött behívását nem tette lehetővé önként vállalt kötelezettségét szegi meg, melynek kivizsgálására a SMÉK Elnöke etikai-fegyelmi eljárást kezdeményez. 5./ A küldött visszahívható, ha kellő indok és az elnök előzetes értesítése nélkül a küldöttgyűlésről távol marad. Visszahívására a következő taggyűlésen az elnök is terjeszthet elő indítványt. A küldött visszahívására, annak jogkövetkezményeire egyebekben jelen alapszabály tisztségviselők visszahívására vonatkozó rendelkezései az irányadók. 6./ A küldött megbízatásának megszűnésére az alapszabály /-6./ pontja irányadó.. 7./ Pótküldött behívására kerül sor: a.) a küldött megbízatásának idő előtti megszűnésekor, b.) a SMÉK taglétszámának megnövekedése esetén, valamint c.) a küldött akadályoztatása esetén, helyettesítési joggal. 8./ A pótküldöttet a SMÉK Elnöke írásban, megbízólevéllel hívja be a küldöttek közé a választáson kapott szavazatok sorrendjében. 9./ A behívott pótküldött a küldött jogállásával rendelkezik. 10./ A küldötteket az elnök a Magyar Építész Kamarával tartott kapcsolattartás egyes a küldöttgyűlésen kívüli feladataira felkérheti. 30. A TERÜLETI KAMARA JOGAI A TERÜLETI KAMARA KÖTELESSÉGEI Kamtv, MÉK Alapszabály szabályozása alapján 14 Kamtv., MÉK Alapszabály szabályozása alapján 27. oldal május 18.

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA ALAPSZABÁLYA 2014. 1 I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.. A KÖZTESTÜLET NEVE Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara 2.. 1./ SZÉKHELYE 9023 Győr, Corvin u. 22. 2./ ILLETÉKESSÉGI

Részletesebben

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2009. 1 1. Általános rendelkezések: A Szervezeti és Működési Szabályzat (továbbiakban: Szabályzat) rendelkezéseit a tervező-és

Részletesebben

CSONGRÁD MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA ALAPSZABÁLY 2014. 05. 19. CSONGRÁD MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA ALAPSZABÁLY

CSONGRÁD MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA ALAPSZABÁLY 2014. 05. 19. CSONGRÁD MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA ALAPSZABÁLY CSONGRÁD MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA ALAPSZABÁLY Elfogadva a Taggyűlés 6/ 2014 (V.19.) Tgy. sz. határozatával. A lábjegyzetben kurzív betűkkel a kamarai törvény kivonata olvasható. 1. oldal TARTALOMJEGYZÉK I.

Részletesebben

Fejér Megyei Építészek Kamarája. Alapszabálya

Fejér Megyei Építészek Kamarája. Alapszabálya Fejér Megyei Építészek Kamarája módosított, egységes szerkezetbe foglalt Alapszabálya S z é k e s f e h é r v á r, 2015. április 14. 1. oldal I. fejezet: ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK NÉV, SZÉKHELY 1. Fejér

Részletesebben

a Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozatának Informatikai Szakosztálya Ü G Y R E N D

a Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozatának Informatikai Szakosztálya Ü G Y R E N D a Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozatának Informatikai Szakosztálya Ü G Y R E N D 2018.09.01. 1/8 Ezen szakosztályi ügyrend az alábbi jogszabályok és szabályzatok alapján és figyelembevételével

Részletesebben

FEJÉR MEGYEI ÉPÍTÉSZEK KAMARÁJA évi ALAPSZABÁLY MÓDOSÍTÁS. I. fejezet: ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

FEJÉR MEGYEI ÉPÍTÉSZEK KAMARÁJA évi ALAPSZABÁLY MÓDOSÍTÁS. I. fejezet: ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I. fejezet: ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. A KÖZTESTÜLET a.) NEVE: Fejér Megyei Építészek Kamarája b.) SZÉKHELYE 8000 Székesfehérvár, Várkörút 23. fsz. 3. Levélcím: 8000 Székesfehérvár, Várkörút 23. fsz. 3.

Részletesebben

d) az elnök által esetenként tanácskozási joggal meghívott személyek, e) meghívóval rendelkező további személyek. 05. Az országos küldöttgyűlés

d) az elnök által esetenként tanácskozási joggal meghívott személyek, e) meghívóval rendelkező további személyek. 05. Az országos küldöttgyűlés KÜLDÖTTGYŰLÉS A NAK küldöttgyűlés döntései előkészítésének rendje, a közreműködés (véleményezés) módja, eljárási szabályai, a testületi szerv üléseinek helye, ideje, továbbá nyilvánossága, döntései, ülésének

Részletesebben

J Á S Z - N A G Y K U N - S Z O L N O K M E G Y E I É P Í T É S Z E K K A M A R Á J A A L A P S Z A B Á L Y. Hatályos 2015.

J Á S Z - N A G Y K U N - S Z O L N O K M E G Y E I É P Í T É S Z E K K A M A R Á J A A L A P S Z A B Á L Y. Hatályos 2015. J Á S Z - N A G Y K U N - S Z O L N O K M E G Y E I É P Í T É S Z E K K A M A R Á J A E G Y S É G E S S Z E R K E Z E T B E F O G L A L T A L A P S Z A B Á L Y Hatályos 2015. május 22-től T A R T A L O

Részletesebben

Az IPA Magyar Szekció Számvizsgáló Bizottságának Ügyrendje

Az IPA Magyar Szekció Számvizsgáló Bizottságának Ügyrendje Az IPA Magyar Szekció Számvizsgáló Bizottságának Ügyrendje I. A Számvizsgáló Bizottság és tagjai 1. Az IPA Magyar Szekció (a továbbiakban: Magyar Szekció) Számvizsgáló Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság)

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI ÜGYRENDJE

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI ÜGYRENDJE MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA ÉPÍTÉSI TAGOZAT TERÜLET-ÉS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI SZAKOSZTÁLY SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI ÜGYRENDJE 2011. 2 TARTALOMJEGYZÉK MAGYARÁZAT 1. A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI SZAKOSZTÁLY 2. A

Részletesebben

A L A P S Z A B Á L Y

A L A P S Z A B Á L Y B U D A P E S T I É P Í T É S Z K A M A R A E G Y S É G E S S Z E R K E Z E T B E F O G L A L T A L A P S Z A B Á L Y Hatályos: 1997. január 1. Utolsó módosítással egységes szerkezetbe foglalva: 2017.

Részletesebben

Hatályos szeptember 20. napjától

Hatályos szeptember 20. napjától B É K É S M E G Y E I É P Í T É S Z K A M A R A E G Y S É G E S S Z E R K E Z E T B E F O G L A L T A L A P S Z A B Á L Y Hatályos 2013. szeptember 20. napjától T A R T A L O M J E G Y Z É K I. ÁLTALÁNOS

Részletesebben

BÁCS-KISKUN MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA ALAPSZABÁLYA

BÁCS-KISKUN MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA ALAPSZABÁLYA BÁCS-KISKUN MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA ALAPSZABÁLYA Az Alapszabály csak a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló többször módosított 1996. évi LVIII. törvény 2015. december

Részletesebben

Fejér Megyei Építészek Kamarája. Alapszabálya

Fejér Megyei Építészek Kamarája. Alapszabálya Fejér Megyei Építészek Kamarája módosított, egységes szerkezetbe foglalt Alapszabálya (TERVEZET) S z é k e s f e h é r v á r, 2012... 1. oldal I. fejezet: ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK NÉV, SZÉKHELY 1. Fejér

Részletesebben

Közgyűlés lebonyolításának rendje és választási szabályzata

Közgyűlés lebonyolításának rendje és választási szabályzata SzMSz 3. sz. melléklete Közgyűlés lebonyolításának rendje és választási szabályzata Érvényes: 2012. május 24-től visszavonásig 1 Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége tisztújító/választó közgyűlés

Részletesebben

A KYOKUSHIN SHINJU-KAI KARATE EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA

A KYOKUSHIN SHINJU-KAI KARATE EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA A KYOKUSHIN SHINJU-KAI KARATE EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA Az alapítók ezen okirattal kinyilvánítják, hogy az 1989. évi II. törvény és a 2000. évi CXLV. törvény alapján, határozatlan időre jogi személynek minősülő

Részletesebben

A szakcsoport működését meghatározó szabályozások

A szakcsoport működését meghatározó szabályozások A szakcsoport működését meghatározó szabályozások MMK Alapszabály 5.3.1. A szakmai tagozatok közreműködése a Kamara közfeladataink ellátásában A Kamara szakmai tagozatai a mérnöki tevékenység jogszerűségének

Részletesebben

BÁCS-KISKUN MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA ALAPSZABÁLYA

BÁCS-KISKUN MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA ALAPSZABÁLYA BÁCS-KISKUN MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA ALAPSZABÁLYA Az Alapszabály csak a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló többször módosított 1996. évi LVIII. törvény, valamint az

Részletesebben

MAGYAR HIDROLÓGIAI TÁRSASÁG A MŰKÖDÉSI EGYSÉGEK VEZETŐSÉGVÁLASZTÁSÁNAK SZABÁLYZATA

MAGYAR HIDROLÓGIAI TÁRSASÁG A MŰKÖDÉSI EGYSÉGEK VEZETŐSÉGVÁLASZTÁSÁNAK SZABÁLYZATA MAGYAR HIDROLÓGIAI TÁRSASÁG A MŰKÖDÉSI EGYSÉGEK VEZETŐSÉGVÁLASZTÁSÁNAK SZABÁLYZATA (Az Ügyrend 2. melléklete) 2016. A MŰKÖDÉSI EGYSÉGEK VEZETŐSÉGVÁLASZTÁSA Az alapszabály és az ügyrend rendelkezései:

Részletesebben

Preambulum. 1.. Általános rendelkezések

Preambulum. 1.. Általános rendelkezések Preambulum A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola Hallgatói Önkormányzata a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény, valamint a Főiskola Szervezeti és Működési Szabályzatának figyelembevételével

Részletesebben

VÁLASZTÁSI SZABÁLYZAT

VÁLASZTÁSI SZABÁLYZAT 1. számú melléklet az SZMSZ-hez NYUGÁLLOMÁNYÚ LÉGVÉDELMI TÜZÉREK BAJTÁRSI EGYESÜLETE VÁLASZTÁSI SZABÁLYZAT NAGYOROSZI 2012. 1. BEVEZETŐ (1) Az Egyesületi választásokat a Választási Szabályzata mellett

Részletesebben

A Somogy Megyei Mérnöki Kamara ALAPSZABÁLYA

A Somogy Megyei Mérnöki Kamara ALAPSZABÁLYA A Somogy Megyei Mérnöki Kamara ALAPSZABÁLYA 1 ELŐSZÓ A Somogy Megyei Mérnöki Kamara taggyűlése abból a felismerésből kiindulva, hogy - biztosítsa a természetes, az épített és a művi környezet összhangját

Részletesebben

A Vas Megyei Építész Kamara ALAPSZABÁLYA /2018.(10.17.) sz. taggyűlési határozattal elfogadott módosítással egységes szerkezetben

A Vas Megyei Építész Kamara ALAPSZABÁLYA /2018.(10.17.) sz. taggyűlési határozattal elfogadott módosítással egységes szerkezetben A Vas Megyei Építész Kamara ALAPSZABÁLYA 2018. 12/2018.(10.17.) sz. taggyűlési határozattal elfogadott módosítással egységes szerkezetben I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A Vas Megyei Építész Kamara ALAPSZABÁLYA

Részletesebben

GYÖNGYHÁZ Önkéntes Nyugdíjpénztár KÜLDÖTTKÖZGYŰLÉSÉNEK ÜGYRENDJE. Dunaújváros, 2014.

GYÖNGYHÁZ Önkéntes Nyugdíjpénztár KÜLDÖTTKÖZGYŰLÉSÉNEK ÜGYRENDJE. Dunaújváros, 2014. GYÖNGYHÁZ Önkéntes Nyugdíjpénztár KÜLDÖTTKÖZGYŰLÉSÉNEK ÜGYRENDJE Dunaújváros, 2014. 2 A Gyöngyház Önkéntes Nyugdíjpénztár Küldöttgyűlésének ügyrendje I. Általános rendelkezések 1. A Gyöngyház Önkéntes

Részletesebben

Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány. Kuratórium Ügyrendje

Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány. Kuratórium Ügyrendje Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány Kuratórium Ügyrendje TARTALOMJEGYZÉK 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 2. A KURATÓRIUM ÖSSZETÉTELE... 3 3. A KURATÓRIUM TAGJAINAK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI... 3 4.

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (továbbiakban BTK) Doktori és Habilitációs Tanácsa

Részletesebben

A Vas Megyei Építész Kamara ALAPSZABÁLYA 2017.

A Vas Megyei Építész Kamara ALAPSZABÁLYA 2017. A Vas Megyei Építész Kamara ALAPSZABÁLYA 2017. 7/2017.(V.23.) sz. taggyűlési határozattal elfogadott módosítással egységes szerkezetben A Vas Megyei Építész Kamara ALAPSZABÁLYA 2017. május I. ÁLTALÁNOS

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI ÉPÍTÉSZ KAMARA 7625 PÉCS, BOSZORKÁNY U. 2. C023 TEL/FAX: ALAPSZABÁLYA

DÉL-DUNÁNTÚLI ÉPÍTÉSZ KAMARA 7625 PÉCS, BOSZORKÁNY U. 2. C023 TEL/FAX: ALAPSZABÁLYA DÉL-DUNÁNTÚLI ÉPÍTÉSZ KAMARA 7625 PÉCS, BOSZORKÁNY U. 2. C023 TEL/FAX: 06 72 520-505 E-MAIL: DDEK.PECS@T-ONLINE.HU A DÉL-DUNÁNTÚLI ÉPÍTÉSZ KAMARA ALAPSZABÁLYA A 2016. április 8-án elfogadott módosításokkal

Részletesebben

Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának

Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának A Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozat Felelős Műszaki Vezetői és Építési Műszaki Ellenőri Szakosztályának SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI ÜGYRENDJE 2011. TARTALOMJEGYZÉK 1. Felelős műszaki vezetői és építési

Részletesebben

TISZTA LAP. Hódmezővásárhelyért Polgári Egyesület ALAPSZABÁLY. ( a módosítással egységes szerkezetben ) Általános rendelkezések.

TISZTA LAP. Hódmezővásárhelyért Polgári Egyesület ALAPSZABÁLY. ( a módosítással egységes szerkezetben ) Általános rendelkezések. TISZTA LAP Hódmezővásárhelyért Polgári Egyesület ALAPSZABÁLY ( a módosítással egységes szerkezetben ) I. Általános rendelkezések. 1. (1) Az Egyesület neve: Tiszta lap Hódmezővásárhelyért Polgári Egyesület

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (továbbiakban BTK) Doktori és Habilitációs Tanácsa

Részletesebben

Egyesületi alapszabály

Egyesületi alapszabály EASZ-01 - Egyesület adatai 1. Kötelező rendelkezések az általános rendelkezések körében 1.1. az egyesület neve Nemzeti Ifjúsági Tanács Egyesület 1.2. az egyesület székhelye Irányítószám Község, város Közterület

Részletesebben

A Szent Gellért Diákszövetség. - módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt ALAPSZABÁLYA december 19.

A Szent Gellért Diákszövetség. - módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt ALAPSZABÁLYA december 19. A Szent Gellért Diákszövetség - módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt ALAPSZABÁLYA 1 2015. december 19. 1. Általános rendelkezések: 1.1. Az egyesület neve: Szent Gellért Diákszövetség 1.2. Az egyesület

Részletesebben

6. számú melléklet. A juttatási ügyekben eljáró bizottságok ügyrendje. A kari Diákjuttatási és Kollégiumi Bizottság feladata és hatásköre

6. számú melléklet. A juttatási ügyekben eljáró bizottságok ügyrendje. A kari Diákjuttatási és Kollégiumi Bizottság feladata és hatásköre 6. számú melléklet A juttatási ügyekben eljáró bizottságok ügyrendje 1. A melléklet hatálya kiterjed a kari Diákjuttatási és Kollégiumi Bizottság, valamint a kari Pályá-zati és Ösztöndíj Bizottság (továbbiakban

Részletesebben

CSONGRÁD MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA ALAPSZABÁLY

CSONGRÁD MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA ALAPSZABÁLY CSONGRÁD MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA ALAPSZABÁLY MÓDOSÍTÁS t e r v e z e t az eredeti szöveggel egybeszerkesztett, végjegyzetben a módosító javaslatok tételes indoklását tartalmazó változat Az Elnökség által

Részletesebben

A szakcsoport működését meghatározó szabályozások

A szakcsoport működését meghatározó szabályozások A szakcsoport működését meghatározó szabályozások MMK Alapszabály 5.3.1. A szakmai tagozatok közreműködése a Kamara közfeladataink ellátásában A Kamara szakmai tagozatai a mérnöki tevékenység jogszerűségének

Részletesebben

A 101. TÜZÉREZRED ÉS DANDÁR BARÁTI KÖR ALAPSZABÁLYA

A 101. TÜZÉREZRED ÉS DANDÁR BARÁTI KÖR ALAPSZABÁLYA A 101. TÜZÉREZRED ÉS DANDÁR BARÁTI KÖR ALAPSZABÁLYA I. A társadalmi szervezet neve: 101. TÜZÉREZRED ÉS DANDÁR BARÁTI KÖRE A társadalmi szervezet székhelye: Magyar Honvédség Baranya Megyei Hadkiegészítő

Részletesebben

BARANYA MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA ÉS A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA ELEKTROTECHNIKAI ÉS ÉPÜLETVILLAMOSSÁGI SZAKCSOPORTJA Ü G Y R E N D verzió: V1.

BARANYA MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA ÉS A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA ELEKTROTECHNIKAI ÉS ÉPÜLETVILLAMOSSÁGI SZAKCSOPORTJA Ü G Y R E N D verzió: V1. BARANYA MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA ÉS A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA ELEKTROTECHNIKAI ÉS ÉPÜLETVILLAMOSSÁGI SZAKCSOPORTJA Ü G Y R E N D 2014 verzió: V1.1 Ezen szakcsoporti ügyrend az alábbi jogszabályok és szabályzatok

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Külügyi Bizottságának Ügyrendje 1

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Külügyi Bizottságának Ügyrendje 1 A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Külügyi Bizottságának Ügyrendje 1 A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Külügyi Bizottsága a jogszabályokkal és a vonatkozó egyetemi szabályzatokkal

Részletesebben

AZ ALTEO ENERGIASZOLGÁLTATÓ NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG AUDIT BIZOTTSÁGÁNAK Ü G Y R E N D J E

AZ ALTEO ENERGIASZOLGÁLTATÓ NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG AUDIT BIZOTTSÁGÁNAK Ü G Y R E N D J E AZ ALTEO ENERGIASZOLGÁLTATÓ NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG AUDIT BIZOTTSÁGÁNAK Ü G Y R E N D J E HATÁLYOS 2010. SZEPTEMBER 14. NAPJÁTÓL AZ ALTEO ENERGIASZOLGÁLTATÓ NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

Részletesebben

MAGYAR ERGONÓMIAI TÁRSASÁG ALAPSZAB ÁLYA (Módosította a 2007. október 26-i közgyűlés) (Módosította a 2010. november 19-i közgyűlés)

MAGYAR ERGONÓMIAI TÁRSASÁG ALAPSZAB ÁLYA (Módosította a 2007. október 26-i közgyűlés) (Módosította a 2010. november 19-i közgyűlés) MAGYAR ERGONÓMIAI TÁRSASÁG ALAPSZAB ÁLYA (Módosította a 2007. október 26-i közgyűlés) (Módosította a 2010. november 19-i közgyűlés) I. fejezet Általános rendelkezések 1.) A társadalmi szervezet neve: MAGYAR

Részletesebben

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara küldöttgyűlésének ügyrendi szabályzata

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara küldöttgyűlésének ügyrendi szabályzata A Magyar Könyvvizsgálói Kamara küldöttgyűlésének ügyrendi szabályzata A kamara küldöttgyűlése elfogadta 2000. december 16-án. Hatályba lépett 2001. február 1-jén. Módosítva 2001. május 19-én és 2004. december

Részletesebben

HAJDÚ-BIHAR MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA

HAJDÚ-BIHAR MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA HAJDÚ-BIHAR MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA 2015. évi 1. számú módosítással egybeszerkesztett ALAPSZABÁLYA A 2014. november 03-án elfogadott új Alapszabályt a HBM ÉK 2015. május 04-i Küldöttgyűlése a 2/2015. (V.04.)

Részletesebben

ELLENŐRZŐ BIZOTTSÁG ÜGYRENDJE

ELLENŐRZŐ BIZOTTSÁG ÜGYRENDJE Nyt. szám: /2012 1. számú példány NYUGÁLLOMÁNYÚ LÉGVÉDELMI TÜZÉREK BAJTÁRSI EGYESÜLETE ELLENŐRZŐ BIZOTTSÁG ÜGYRENDJE NAGYOROSZI 2012. 1. BEVEZETŐ (1) A Nyugállományú Légvédelmi Tüzérek Bajtársi Egyesülete

Részletesebben

A POLGÁRI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A POLGÁRI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A POLGÁRI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Egységes szerkezetben az 53/2016. (IV.28.), 91/2016.(VI.16.)sz. KT. határozattal 1 Polgár Város Képviselő-testülete a magyar nemzeti értékek

Részletesebben

Szakcsoport Ü G Y R E N D

Szakcsoport Ü G Y R E N D Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozata és Baranya Megyei Mérnöki Kamara Somogy Megyei Mérnöki Kamara Tolna Megyei Mérnöki Kamara Szakcsoport Ü G Y R E N D 2015. 1/10 Ezen szakcsoporti

Részletesebben

A HAJDÚ-BIHAR MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA ALAPSZABÁLYA. 2014. május 8.

A HAJDÚ-BIHAR MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA ALAPSZABÁLYA. 2014. május 8. A HAJDÚ-BIHAR MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA ALAPSZABÁLYA 2014. május 8. (a mindenkor hatályos kamarai törvény jelen alapszabály mellékletét képezi) T E R VE Z E T 2 Bevezetés A Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara

Részletesebben

A KŐSZEGI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR TESTÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A KŐSZEGI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR TESTÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A KŐSZEGI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR TESTÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról szóló 2012. évi XXX. törvény

Részletesebben

SZENTGÁLI ERDŐBIRTOKOSSÁGI TÁRSULAT ALAPSZABÁLY MÓDOSÍTÁS TERVEZETÉT TERJESZTI ELŐ MÁJUS 12-RE ÖSSZEHÍVOTT KÖZGYŰLÉSÉSÉRE

SZENTGÁLI ERDŐBIRTOKOSSÁGI TÁRSULAT ALAPSZABÁLY MÓDOSÍTÁS TERVEZETÉT TERJESZTI ELŐ MÁJUS 12-RE ÖSSZEHÍVOTT KÖZGYŰLÉSÉSÉRE SZENTGÁLI ERDŐBIRTOKOSSÁGI TÁRSULAT ALAPSZABÁLY MÓDOSÍTÁS TERVEZETÉT TERJESZTI ELŐ A 2018. MÁJUS 12-RE ÖSSZEHÍVOTT KÖZGYŰLÉSÉSÉRE EBT. VEZETŐSÉGE 2018. ÁPRILIS 24. 1 1/1 A közgyűlés hatáskörébe tartozik:

Részletesebben

A Magyar Kereskedelemi és Iparkamara által állandó választottbíróságként. működtetett Kereskedelmi Választottbíróság ügyrendje

A Magyar Kereskedelemi és Iparkamara által állandó választottbíróságként. működtetett Kereskedelmi Választottbíróság ügyrendje A Magyar Kereskedelemi és Iparkamara által állandó választottbíróságként működtetett Kereskedelmi Választottbíróság ügyrendje A Kereskedelmi Választottbíróság elnöksége a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Részletesebben

Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Építészek Kamarája ALAPSZABÁLYA (módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveggel) Hatályos: 2010.

Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Építészek Kamarája ALAPSZABÁLYA (módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveggel) Hatályos: 2010. 1 Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Építészek Kamarája ALAPSZABÁLYA (módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveggel) Hatályos: 2010.december 17- től I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. NÉV* Jász- Nagykun-

Részletesebben

VAGYONÉPITŐ KLUB ALAPSZABÁLYA

VAGYONÉPITŐ KLUB ALAPSZABÁLYA VAGYONÉPITŐ KLUB ALAPSZABÁLYA Alulírott Alapítók létrehozták a Vagyonépítő Klubot. A Vagyonépítő Klub 2008. március 29 -i Klubgyűlése az alábbi alapszabályt fogadta el. I. A Klub adatai 1 A Klub neve:

Részletesebben

AZ ALTEO ENERGIASZOLGÁLTATÓ NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG Ü G Y R E N D J E. módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

AZ ALTEO ENERGIASZOLGÁLTATÓ NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG Ü G Y R E N D J E. módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva AZ ALTEO ENERGIASZOLGÁLTATÓ NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG FELÜGYELŐ BIZOTTSÁGÁNAK Ü G Y R E N D J E módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Hatályos: 2010. október 26. napjától AZ ALTEO ENERGIASZOLGÁLTATÓ

Részletesebben

MAGYAR HIDROLÓGIAI TÁRSASÁG A MŰKÖDÉSI EGYSÉGEK VEZETŐSÉGVÁLASZTÁSÁNAK SZABÁLYZATA

MAGYAR HIDROLÓGIAI TÁRSASÁG A MŰKÖDÉSI EGYSÉGEK VEZETŐSÉGVÁLASZTÁSÁNAK SZABÁLYZATA MAGYAR HIDROLÓGIAI TÁRSASÁG A MŰKÖDÉSI EGYSÉGEK VEZETŐSÉGVÁLASZTÁSÁNAK SZABÁLYZATA (Az Ügyrend 2. melléklete) 2012. A MŰKÖDÉSI EGYSÉGEK VEZETŐSÉGVÁLASZTÁSA Az alapszabály és az ügyrend rendelkezései:

Részletesebben

A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA ALAPSZABÁLYA

A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA ALAPSZABÁLYA A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA ALAPSZABÁLYA Ezt az Alapszabályt a 2013. április 11-i Taggyűlés elfogadta. Az Alapszabály egybeszerkesztett szövege függelékként tartalmazza a: - tervező- és

Részletesebben

A NÓGRÁD MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA ALAPSZABÁLYA. Jóváhagyta a NMÉK április 23-i taggyűlése 1/2013.(IV. 23.) Taggyűlési határozatával

A NÓGRÁD MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA ALAPSZABÁLYA. Jóváhagyta a NMÉK április 23-i taggyűlése 1/2013.(IV. 23.) Taggyűlési határozatával A NÓGRÁD MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA ALAPSZABÁLYA Jóváhagyta a NMÉK 2013. április 23-i taggyűlése 1/2013.(IV. 23.) Taggyűlési határozatával 1. fejezet: Általános rendelkezések 1.1 Név A köztestület neve: Nógrád

Részletesebben

TAGOZATI ALAPSZABÁLY. ÉVOSZ Mérnöki Vállalkozások Tagozata

TAGOZATI ALAPSZABÁLY. ÉVOSZ Mérnöki Vállalkozások Tagozata TAGOZATI ALAPSZABÁLY A Mérnöki Vállalkozások Tagozata, mint az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) társadalmi szervezet keretében megalakuló Tagozatot, az Alapítók az Alkotmány, a Polgári

Részletesebben

TAGOZATI ALAPSZABÁLY

TAGOZATI ALAPSZABÁLY TAGOZATI ALAPSZABÁLY A Magasépítési Tagozat, mint az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) egyesületi formában működő civil szervezet keretében megalakuló Tagozatot, az Alapítók az Alkotmány,

Részletesebben

Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége VÁLASZTÁSI SZABÁLYZATA. Budapest

Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége VÁLASZTÁSI SZABÁLYZATA. Budapest Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége VÁLASZTÁSI SZABÁLYZATA Budapest A tisztségviselők megválasztásának rendje 1. A választás általános szabályai (1.) A Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének

Részletesebben

Kari Tanács Választásának Szabályzata

Kari Tanács Választásának Szabályzata SZTE FOK kari ügyrend 1. számú melléklet Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar Kari Tanács Választásának Szabályzata Szeged, 2019. február 7. Tartalom: I. A Kari Tanács választásának általános

Részletesebben

Magyar Elektrotechnikai Egyesület szervezete

Magyar Elektrotechnikai Egyesület szervezete MAGYAR ELEKTROTECHNIKAI EGYESÜLET 1075 Budapest, Madách Imre út 5. III. emelet Magyar Elektrotechnikai Egyesület szervezete SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Verzió: 1 Készítette: Készítette: Sebestény

Részletesebben

A választási bizottságra vonatkozó általános szabályok a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény alapján

A választási bizottságra vonatkozó általános szabályok a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény alapján A választási bizottságra vonatkozó általános szabályok a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény alapján II. FEJEZET A VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁGOK 10. A választási bizottság 14. (1) A választási

Részletesebben

BÁCS-KISKUN MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA

BÁCS-KISKUN MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA BÁCS-KISKUN MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA A L A P S Z A B Á L Y ( E g y s é g e s s z e r k e z e t b e f o g l a l v a ) K E C S K E M É T 1996 Az Országgyűlés a hazai hagyományokat és a fejlett demokráciák gyakorlatát

Részletesebben

AZ ILLYÉS GYULA SZAKKOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. 1. Általános rendelkezések

AZ ILLYÉS GYULA SZAKKOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. 1. Általános rendelkezések AZ ILLYÉS GYULA SZAKKOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar (továbbiakban: PTE IGYK) hatályos szabályzatai alapján az Illyés Gyula Szakkollégium (továbbiakban:

Részletesebben

Az ELTE Informatikai Kar Hallgatói Önkormányzat Külügyi Bizottságának Ügyrendje

Az ELTE Informatikai Kar Hallgatói Önkormányzat Külügyi Bizottságának Ügyrendje Az ELTE Informatikai Kar Hallgatói Önkormányzat Külügyi Bizottságának Ügyrendje 1. A Külügyi Bizottság résztvevői (1) A Külügyi Bizottság (továbbiakban: Bizottság) teljes jogú tagjai az Informatikai Kar

Részletesebben

A Somogy Megyei Mérnöki Kamara ALAPSZABÁLYA évi módosítással egységes szerkezetben. (A módosítások félkövér dölt betükkel találhatók)

A Somogy Megyei Mérnöki Kamara ALAPSZABÁLYA évi módosítással egységes szerkezetben. (A módosítások félkövér dölt betükkel találhatók) A Somogy Megyei Mérnöki Kamara ALAPSZABÁLYA 2016. évi módosítással egységes szerkezetben (A módosítások félkövér dölt betükkel találhatók) 1 ELŐSZÓ A Somogy Megyei Mérnöki Kamara taggyűlése abból a felismerésből

Részletesebben

ALAPSZABÁLY. I. A KAMARA NEVE Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területi Építész Kamara. II. A KAMARA SZÉKHELYE 4400 Nyíregyháza, Dózsa György út 29.

ALAPSZABÁLY. I. A KAMARA NEVE Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területi Építész Kamara. II. A KAMARA SZÉKHELYE 4400 Nyíregyháza, Dózsa György út 29. ALAPSZABÁLY A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területi Építész Kamara az 1996. november 26-án megtartott alakuló Taggyűlésén elhatározta a tervező-és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról

Részletesebben

Az ajánlás hatálya az ítélőtáblákra, a törvényszékekre valamint a járásbíróságokra terjed ki.

Az ajánlás hatálya az ítélőtáblákra, a törvényszékekre valamint a járásbíróságokra terjed ki. ELNÖKE 1055 Budapest, Szalay utca 16. t. 06 1 354 4108 f. 06 1 332 6312 e. obh@obh.birosag.hu www.birosag.hu 4/2013. (X. 10.) OBH Elnöki ajánlás az ítélőtáblák és a törvényszékek kollégiumaiba választható

Részletesebben

HONVÉD ZRÍNYI SPORTEGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

HONVÉD ZRÍNYI SPORTEGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 1 HONVÉD ZRÍNYI SPORTEGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2 A HONVÉD ZRÍNYI SPORTEGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A szabályzat célja a Honvéd Zrínyi Sportegyesület (a továbbiakban: Egyesület)

Részletesebben

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA Építési Tagozat. Fiatal Mérnökök Csoportja. SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI ÜGYREND

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA Építési Tagozat. Fiatal Mérnökök Csoportja. SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI ÜGYREND MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA Építési Tagozat Fiatal Mérnökök Csoportja SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI ÜGYREND 2016. március 21. 1. Általános rendelkezések Az MMK Építési Tagozat Fiatal Mérnökök Csoportja (továbbiakban:

Részletesebben

Café Momus Egyesület A kultúra internetes terjesztéséért ALAPSZABÁLY

Café Momus Egyesület A kultúra internetes terjesztéséért ALAPSZABÁLY Café Momus Egyesület A kultúra internetes terjesztéséért ALAPSZABÁLY A 2000. január 29.-án megtartott alapító taggyűlésen és 2000. június 21-én tartott taggyűlésen elfogadott, egységes szerkezetbe foglalt

Részletesebben

A Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete Választási Szabályzata

A Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete Választási Szabályzata A Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete Választási Szabályzata A szabályozási dokumentum alkalmazási területe: kiterjed a TUDOSZ minden szervezeti egységére, tisztségviselőjére, tagjára és munkatársára.

Részletesebben

2.2. sz. Egyetemi Szabályzat

2.2. sz. Egyetemi Szabályzat 2.2. sz. Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM DOKTORANDUSZ ÖNKORMÁNYZAT ALAPSZABÁLYA A Miskolci Egyetem Szenátusának 379/2012. sz. határozata. - 1 - A Miskolci Egyetem Doktorandusz Önkormányzat Alapszabálya

Részletesebben

A Lövő Ifjúsági Klub. Szervezeti és Működési Szabályzata. 2014. November 01-től érvényes

A Lövő Ifjúsági Klub. Szervezeti és Működési Szabályzata. 2014. November 01-től érvényes A Lövő Ifjúsági Klub Szervezeti és Működési Szabályzata 2014. November 01-től érvényes 1 A Lövő Ifjúsági Klub Szervezeti és Működési Szabályzata 1. I. Általános rész a.) Az Ifjúsági Klub, az Alapszabály

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 Vasi Rendőr Sportsegély- és Sportegyesület Elnöksége Szám:.../ 2007 VASI RENDŐR SPORTSEGÉLY ÉS SPORTEGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Szombathely 2007. május 30. 2 A Vasi Rendőr Sportsegély-

Részletesebben

GYÖMRŐ 2000 KÖR KULTURÁLIS EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA

GYÖMRŐ 2000 KÖR KULTURÁLIS EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA GYÖMRŐ 2000 KÖR KULTURÁLIS EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA melyet a Gyömrő 2000 Kör tagjai a 2010. május 14. napján megtartott közgyűlésen az alábbiak szerint fogadtak el. 1. AZ EGYESÜLET ELNEVEZÉSE: Gyömrő 2000

Részletesebben

III. Az Egyesület Szervei

III. Az Egyesület Szervei III. Az Egyesület Szervei Az Egyesület szervei: 1. Közgyűlés 2. Választmány 3. Elnökség 4. Regionális szervezetek, Régiók 5. Felügyelő Bizottság 6. Etikai Bizottság 7.Munkabizottságok 1. KÖZGYŰLÉS 1.1.

Részletesebben

ORSZÁGOS ETIKAI BIZOTTSÁG UGYRENDJE

ORSZÁGOS ETIKAI BIZOTTSÁG UGYRENDJE MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓI KAMARA 1450 Budapest, Pf.:214. Telefon: 1-323-2070 Fax: 1-323-2079 e-mail: meszk@meszk.hu ORSZÁGOS ETIKAI BIZOTTSÁG UGYRENDJE Az Országos Elnökség 3/2015. (01.22.) sz.

Részletesebben

Az OTP Bank Nyrt. Javadalmazási Bizottságának ügyrendje

Az OTP Bank Nyrt. Javadalmazási Bizottságának ügyrendje Az OTP Bank Nyrt. Javadalmazási Bizottságának ügyrendje I. A Javadalmazási Bizottság jogállása A Javadalmazási Bizottság az Igazgatóság által létrehozott, folyamatos működésű bizottság, mely segíti a vezérigazgató

Részletesebben

A BARTÓK BÉLA KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A BARTÓK BÉLA KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A BARTÓK BÉLA KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA TARTALOMJEGYZÉK I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 1.... 3 II. A KOLLÉGIUM VEZETÉSE ÉS IRÁNYÍTÁSA... 3 2.... 3 A Kollégiumi Közgyűlés... 3 3....

Részletesebben

A DEBRECENI EGYETEM KONZISZTÓRIUMÁNAK MŰKÖDÉSI RENDJE

A DEBRECENI EGYETEM KONZISZTÓRIUMÁNAK MŰKÖDÉSI RENDJE A DEBRECENI EGYETEM KONZISZTÓRIUMÁNAK MŰKÖDÉSI RENDJE Debrecen 2016. február 9. Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK... 2 2. A KONZISZTÓRIUM MŰKÖDÉSÉRE VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK... 2 3. A KONZISZTÓRIUM

Részletesebben

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TŰZVÉDELMI TAGOZATA. Oltóberendezés Szakosztály ÜGYRENDJE (TERVEZET)

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TŰZVÉDELMI TAGOZATA. Oltóberendezés Szakosztály ÜGYRENDJE (TERVEZET) MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA TŰZVÉDELMI TAGOZATA Oltóberendezés Szakosztály ÜGYRENDJE (TERVEZET) 2014. A Szakosztály szervezetét és működését elsősorban a Magyar Mérnöki Kamara Alapszabálya (továbbiakban: Alapszabály),

Részletesebben

Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Információbiztonsági Szakosztály EIVOK Szervezeti és Működési Szabályzat

Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Információbiztonsági Szakosztály EIVOK Szervezeti és Működési Szabályzat Szervezeti és Működési Szabályzat 1. Általános rendelkezések 1.1. Az : 1.1.1. a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (a továbbiakban HTE) szakosztályként működő szervezeti egysége; 1.1.2. a

Részletesebben

Alapszabály. I. fejezet. Általános rendelkezések. 3./ Az Egyesület tevékenységét a Magyar Köztársaság területén végzi, az Alkotmány keretei között.

Alapszabály. I. fejezet. Általános rendelkezések. 3./ Az Egyesület tevékenységét a Magyar Köztársaság területén végzi, az Alkotmány keretei között. 1. oldal, összesen: 11 Alapszabály I. fejezet Általános rendelkezések 1./ Az Egyesület neve: 2./ Az Egyesület székhelye: 3./ Az Egyesület tevékenységét a Magyar Köztársaság területén végzi, az Alkotmány

Részletesebben

VILLAMOSENERGIA-IPARI MUNKAVÁLLALÓK ÉRDEKVÉDELMI SZAKSZERVEZETE

VILLAMOSENERGIA-IPARI MUNKAVÁLLALÓK ÉRDEKVÉDELMI SZAKSZERVEZETE VILLAMOSENERGIA-IPARI MUNKAVÁLLALÓK ÉRDEKVÉDELMI SZAKSZERVEZETE (VIMÉSZ) SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Tatabánya, 2012. október 29. VILLAMOSENERGIA-IPARI MUNKAVÁLLALÓK ÉRDEKVÉDELMI SZAKSZERVEZETE (VIMÉSZ)

Részletesebben

BARANYAI CAMPING CLUB ALAPSZABÁLYA

BARANYAI CAMPING CLUB ALAPSZABÁLYA A BARANYAI CAMPING CLUB ALAPSZABÁLYA 1 BARANYAI CAMPING CLUB ALAPSZABÁLYA I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.) A Club neve:.. Baranyai Camping Club ( a továbbiakban :.-Club ) 2.) A Club székhelye : Pécs,- 7621.Pécs,-Búza

Részletesebben

BIZOTTSÁGI ÜGYREND Dátum Módosított oldalszám

BIZOTTSÁGI ÜGYREND Dátum Módosított oldalszám SEMMELWEIS EGYETEM Fogorvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Bizottság BIZOTTSÁGI ÜGYREND Iktatószám: Készítette*: Gecse Veronika 2018. 02. 21. Bizottság titkára, vagy a Dátum bizottság elnöke által

Részletesebben

MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság

MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság AUDIT BIZOTTSÁGÁNAK ÜGYRENDJE 2015. március 24. A MOL Magyar Olaj- és

Részletesebben

SZEKSZÁRDI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG A SZEKSZÁRDI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZEKSZÁRDI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG A SZEKSZÁRDI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA SZEKSZÁRDI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG Iktatószám: VI/B. 186/2017. Iktatószám: VI/B. /2018. A SZEKSZÁRDI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA SZEKSZÁRDI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR

Részletesebben

1996. évi LVIII. törvény. a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról. I. Fejezet. Általános rendelkezések

1996. évi LVIII. törvény. a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról. I. Fejezet. Általános rendelkezések 1996. évi LVIII. törvény a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról Az Országgyűlés - a hazai hagyományokat és a fejlett demokráciák gyakorlatát követve - a környezet alakítása,

Részletesebben

Magyar Jogász Egylet Egyesületek

Magyar Jogász Egylet Egyesületek Magyar Jogász Egylet 2016.02.25. Egyesületek Alapszabály kötelező tartalmi elemei: Ptk. 3:5. A jogi személy létesítő okiratában a jogi személy létesítésére irányuló akarat kifejezésén túl meg kell határozni

Részletesebben

ALAPSZABÁLY ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

ALAPSZABÁLY ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK ALAPSZABÁLY ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. Az Egyesület neve: Háros Rádióklub Egyesület Székhelye: 1222 Budapest, Háros u. 70 sz. Működése kiterjed az ország egész területére. Kiadásait tagdíjakból, valamint

Részletesebben

1997. évi CLVI. törvény. a közhasznú szervezetekről1

1997. évi CLVI. törvény. a közhasznú szervezetekről1 1997. évi CLVI. törvény a közhasznú szervezetekről1 Az Országgyűlés a nem kormányzati és nem haszonelvű szervezetek hazai hagyományainak megőrzése, társadalmi szerepük növelése, közhasznú működésük és

Részletesebben

MAGYAR KÖZTISZTVISELŐK, KÖZALKALMAZOTTAK és KÖZSZOLGÁLATI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE

MAGYAR KÖZTISZTVISELŐK, KÖZALKALMAZOTTAK és KÖZSZOLGÁLATI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE MAGYAR KÖZTISZTVISELŐK, KÖZALKALMAZOTTAK és KÖZSZOLGÁLATI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE MUNKAÜGYI SZAKIGAZGATÁSBAN DOLGOZÓK ORSZÁGOS SZAKMAI TANÁCSA (MKKSZ MUNKAÜGYI OSZT) SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT A

Részletesebben

A SZAKMAI TAGOZATOK MŰKÖDÉSE évtől

A SZAKMAI TAGOZATOK MŰKÖDÉSE évtől A SZAKMAI TAGOZATOK MŰKÖDÉSE 2012. évtől Készítette: Tóth Andrea MESZK Felnőtt Ápolás Tagozat, Országos Tagozatvezető MESZK Országos Szervezet 1082 Budapest, Üllői út 82. Szakmai Tagozatok Alapszabály

Részletesebben

HAJÓIPARI VÁLLALKOZÓK EGYLETE

HAJÓIPARI VÁLLALKOZÓK EGYLETE HAJÓIPARI VÁLLALKOZÓK EGYLETE A L A P S Z A B Á L Y 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1 Az egyesület neve, székhelye, működése 1.1.1 Az egyesület neve: Hajóipari Vállalkozók Egylete 1.1.2 Az egyesület székhelye:

Részletesebben

A Magyar Építész Kamara Pénzügyi és gazdálkodási szabályzata

A Magyar Építész Kamara Pénzügyi és gazdálkodási szabályzata A Magyar Építész Kamara Pénzügyi és gazdálkodási szabályzata A 2012. december 20 i, a 2014. március 28-i, a 2015. január 30-i és a 2015. április 9-i MÉK Küldöttgyűlésen elfogadott módosításokkal egységes

Részletesebben

2016. évi elnökségi határozatok

2016. évi elnökségi határozatok 2016. évi elnökségi határozatok 1/2016. (I. 15.) eln. hat. A Pest Megyei Építész Kamara Elnöksége tudomásul veszi, hogy a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló 1996.

Részletesebben

ALAPSZABÁLY BOLGÁR KULTURÁLIS FÓRUM

ALAPSZABÁLY BOLGÁR KULTURÁLIS FÓRUM 1 ALAPSZABÁLY BOLGÁR KULTURÁLIS FÓRUM 1. Általános rendelkezések 1.1 1 Az egyesület neve: Bolgár Kulturális Fórum. 1.2 Az egyesület székhelye: 1112 Budapest, Cirmos u. 1-3., B lépcsőház, VIII. em. 47.

Részletesebben