Gála Társastáncklub Egyesület Etikai és Fegyelmi Szabályzata

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gála Társastáncklub Egyesület Etikai és Fegyelmi Szabályzata"

Átírás

1 Gála Társastáncklub Egyesület Etikai és Fegyelmi Szabályzata

2 2 A Szabályzat célja A jelen szabályzat meghatározza azokat a magatartási normákat, amelyek vétkes (szándékos vagy gondatlan) megszegése etikai-fegyelmi eljárást von maga után. Meghatározza továbbá azokat az elvárásokat, amelyek a táncos hivatásba vetett közbizalom ırzése érdekében minden táncostól elvárható. Ezen elvárások megsértése etikai-fegyelmi eljárást vonhat maga után. Etikai-fegyelmi vétség az Egyesület Etikai és Fegyelmi Szabályzatában foglaltaknak szándékos vagy gondatlan megszegése. 1. A szabályzat hatálya Jelen szabályzat személyi hatálya kiterjed azokra, akik a) a Gála Társastáncklub Egyesület (a továbbiakban: Egyesült) tagjai, b) az Egyesülettel érvényes és hatályos sportszerzıdést kötöttek, egyúttal vállalták, hogy a tagsági jogviszonnyal járó, az Egyesület alapszabályában és szabályzataiban meghatározott, illetve a sportszerzıdésben megfogalmazott kötelezettségeiknek eleget tesznek, vagy c) az Egyesület vezetésében, munkájában egyéb módon az alapszabályban meghatározottak szerint részt vesznek. /tisztségviselık, edzık, közremőködık stb./ (a továbbiakban együtt: tag). Jelen szabályzat rendelkezéseit a hatályba lépését követıen elkövetett etikai-fegyelmi vétségek elkövetıivel szemben kell alkalmazni, a szabályzat hatálya a korábban elkövetett etikai-fegyelmi vétségekre nem terjed ki. 2. Fegyelmi felelısség A tag, tisztségviselı, sportszakember etikus magatartást gyakorol, amennyiben a) azonosulni tud, képes az egyesület alapszabályában foglaltakkal, céljaival, konkrét célkitőzéseivel b) tiszteletben tartja és megbecsüli a társastánc és a sportág hagyományait, értékeit, az egyesület érdekében tevékenységet folytatók munkáját, eredményeit, c) ismeri és betartja a rá vonatkozó szabályokat d) legjobb tudása szerint (lelkiismeretesen) ellátja a rá bízott, vagy önként vállalt feladatait, e) körültekintı, sportszerő életmódot folytat f) tartózkodik a drogok, illetıleg a mértéktelen alkoholfogyasztástól, óvja saját és társai testi épségét, egészségét g) az egyesület által biztosított és használatba adott eszközt, ruházatot, egyéb dolgot gondosan használja, és óvja épségét, h) példamutató, etikus magatartást tanúsít a tagok, sporttársai, sportszakemberek és tisztségviselık, illetve az egyesületen kívüli személyekkel szemben (az egészséges életmódra nevelés és példamutatás szellemében), valamint tiszteletben tartja emberi méltóságukat, jogszabályban foglalt jogaikat.

3 3 Egyesület kötelezettségei a vele tagi jogviszonyban állókkal szemben, akik az egyesület alapszolgáltatását /társastánc-oktatást/ igénybe veszik: a) a tag felkészítése, az egyesület által tartott próbák megfelelı szintő szakmai vezetése, b) anyagi erejéhez mérten a tag fellépésekre, nyilvános szereplésekre, versenyekre való utaztatásának, és az ezzel összefüggésben felmerülı (szállás, étkezés stb,) költségekhez hozzájárul, c) a tag egyéni fejlıdésének figyelemmel kísérése, és a késıbbi hosszú távú, eredményes sportolói tevékenységhez szükséges szervezett keretek biztosítása. Egyesület alapszolgáltatását /társastánc-oktatás/ igénybe vevı tagok kötelezettségei: a) a tag az egyesült vezetıjének, elnökének és elnökségének döntéseit, valamint utasításait betartja, b) a tag a Magyarország területén kívülre történı utazások idejére a személyes egészség és balesetbiztosításról maga gondoskodik, c) a tag minden olyan elıre egyeztetett - eseményen, amely az egyesület alapszabályában rögzített céllal egybeesik részt vesz (fellépések, versenyek stb). Etikai-fegyelmi vétség címén eljárás indítható azon tag ellen, akinek cselekménye: a) a Büntetı Törvénykönyv szerint bőncselekménynek minısül; b) az Egyesült alapszabályában és a sportszerzıdésben meghatározott kötelezettségeit szándékosan vagy gondatlanságból megszegi; Etikai és fegyelmi vétséget követ el továbbá az a tag, és fegyelmi eljárás alá vonható, aki többek között a) olyan magatartást tanúsít, mely ellentétes az egyesület céljaival, érdekével b) az edzések, próbák, edzıtáborok alatt megszegi az alapvetı együttélési normákat, ezzel zavarja társai felkészülését, pihenését, megszegi a vezetı edzı által meghirdetett normákat, c) drogot, vagy a 18. életévének betöltése elıtt az egyesület alapszabályában szereplı céllal összefüggésben, az egyesület által szervezett/rendezett edzések, próbák, edzıtáborok, rendezvények, nyilvános fellépések idıtartama alatt alkoholt, dohányterméket fogyaszt, vagy a 18. életévét betöltött tag ezen események idıtartama alatt mértéktelenül alkoholt és dohányterméket fogyaszt, és ezt kiskorú tag jelenlétében teszi d) a közösség bizalmával visszaélve az egyesület hírnevéhez méltatlan magatartást tanúsít e) az egyesület tagjai, tisztségviselıi és egyéb közremőködı személyek munkáját, tevékenységét, elért eredményeit méltánytalanul becsmérli f) az egyesület és testületei által meghatározott, rá vonatkozó szabályokat, elıírásokat szándékosan, vagy gondatlanságból megszegi

4 4 Etikai és fegyelmi vétséget követ el az, a felkészítésben résztvevı sportszakember, edzı, óraadó, és fegyelmi eljárás alá vonható, aki a) olyan cselekményeket és magatartásformákat sért meg, mely esetekben a tag is felelısségre vonható, valamint a tagot ilyen cselekményekre, vagy magatartásformák valamelyikére felbújtja, abban közremőködik b) az egyesületen belül (tagok, tisztségviselık irányába), vagy azon kívül sportszakemberhez méltatlan magatartást tanúsít Etikai és fegyelmi vétséget követ el az a tisztségviselı, és fegyelmi eljárás alá vonható, aki a) olyan cselekményeket és magatartásformákat sért meg, mely esetekben a tag is felelısségre vonható, valamint a tagot ilyen cselekményekre, vagy magatartásformák valamelyikére felbújtja, abban közremőködik b) nyilvános szereplés alkalmával az egyesület nevében nyilatkozik, és az ellentétes a meglévı testületi döntéseknek c) tisztségviselıi feladataiból adódó testületi munkában érdektelen, a testületi ülések több mint 50%-n nem vesz részt (méltánylást érdemlı ok kivételével) d) tisztségébıl adódó, testületben vállalt feladatának nem teljesítésével erkölcsi vagy anyagi kárt okoz Nincs helye az etikai-fegyelmi felelısségre vonásnak, ha a tag azért nem teljesítette, illetve azért szegte meg kötelezettségét, mert az Egyesület szakmai vezetıjének utasítása jogszabályba, az alapszabályba vagy a sportszerzıdés tartalmába ütközött. Nem lehet etikai-fegyelmi eljárást indítani, ha az etikai-fegyelmi eljárás elrendelésére jogosult személynek az etikai-fegyelmi vétségrıl való tudomásszerzése óta egy hónap, illetve a vétség elkövetése óta egy év már eltelt. Ha az etikai-fegyelmi eljárás alá vont személy ellen ugyanabban az ügyben büntetıeljárás folyik, annak jogerıs befejezéséig az etikai-fegyelmi eljárást fel kell függeszteni, kivéve, ha az etikai-fegyelmi eljárás nem csak a bőncselekményre, hanem azzal összefüggésben más szabályszegésre is vonatkozik. 3. Az etikai-fegyelmi büntetések A tag etikai-fegyelmi felelısségének megállapításakor írásbeli, indokolt határozatban a következı etikai-fegyelmi büntetéssel sújtható: a) írásbeli figyelmeztetés b) eltiltás próbák, edzések látogatásától c) javaslat a tagsági jogviszony felfüggesztésére d) kizárás elıtti utolsó írásbeli figyelmeztetés e) javaslat a Közgyőlésnek a tag Egyesületbıl való kizárására f) javaslat vállalt, megválasztott tisztségbıl való visszahívásra.

5 5 A fenti büntetések felsorolása egyúttal fokozást is érzékeltet, viszont ezeket a fokozatokat nem szükségszerően sorrendben, hanem a fegyelmi vétség súlyának megfelelıen szabja ki az Etikai-Fegyelmi Bizottság (a továbbiakban EFB). Az EFB a kiszabott fegyelmi büntetések mellett, indokolt esetben intézkedésként az Egyesület által nyújtott egyes szolgáltatások megvonásával is sújthatja a tagot (pl.: különórák látogathatósága, stb.) 4. Mentesülés a fegyelmi büntetés hatálya alól A tag az etikai-fegyelmi büntetéshez főzıdı hátrányos következmények alól kérelem és erre vonatkozó határozat nélkül mentesül: a) írásbeli figyelmeztetés; és eltiltás próbák, edzések látogatásától etikai-fegyelmi büntetések esetén a határozat jogerıre emelkedésétıl számított 6 hónap elteltével; b) kizárás elıtti utolsó írásbeli figyelmeztetés; és javaslat a tagsági jogviszony felfüggesztésére etikai-fegyelmi büntetések esetén a határozat jogerıre emelkedésétıl számított 12 hónap elteltével; c) javaslat a tag kizárására; és javaslat vállalt, megválasztott tisztségbıl való visszahívásra etikai-fegyelmi büntetés esetén ha az EFB másként nem dönt a határozat jogerıre emelkedésétıl számított 2 év elteltével. 5. Az Egyesületbıl való kizárás Az Egyesületbıl való kizárásra tett javaslat alapján a tag Egyesületbıl történı kizárásáról, valamint vállalt, megválasztott tisztségbıl való visszahívásra tett javaslat alapján a Közgyőlés határoz. A tag Egyesületbıl történı kizárása esetén a kizárt tagnak haladéktalanul, de legkésıbb a kizárásról szóló határozat jogerıre emelkedését követı nyolc napon belül rendeznie kell az Egyesülettel szemben fennálló tartozásait (tagdíj, határozatban megállapított nevelési költségtérítés, egyesületi tulajdonban lévı leltári tárgyak, egyéb tartozások). Azok a tagok, akik az Egyesületbıl való kizárásukat követıen az Egyesülettel szemben fennálló bárminemő tartozásukat a szabályzatban meghatározott határideig nem teljesítik, a kizárásról szóló határozatban meghatározott újrafelvételi lehetıségükkel nem élhetnek, amíg a tartozásukat nem teljesítik. 6. Az etikai-fegyelmi eljárás lefolytatására illetékes testületek Az elsıfokú etikai-fegyelmi eljárásra illetékes testület az öttagú EFB. Az EFB tagjait az Egyesület Közgyőlése 5 év idıtartamra, egyszerő szótöbbséggel választja. Az EFB tagjai: a) egy fı bizottsági elnök, b) négy fı bizottsági tag.

6 6 Az EFB elnöke: az EFB tagjai által maguk közül választott személy. Az EFB döntésének végrehajtója az Egyesület Elnöke. Másodfokon az etikai-fegyelmi ügyben az Egyesület Közgyőlése jár el. Nem vehet részt az etikai-fegyelmi jogkör gyakorlásában, akitıl az ügy elfogulatlan megítélése nem várható. Nem várható az ügy elfogulatlan megítélése különösen: a saját ügyében, közeli hozzátartozója ügyében, stb. Nem lehet az EFB tagja az, akit az adott ügyben tanúként, vagy szakértıként hallgatnak ki. 7. Az etikai-fegyelmi eljárás szabályai Etikai-fegyelmi eljárást írásban kezdeményezhet: a) az Egyesület Vezetısége b) az EFB bármely tagja c) az Egyesület bármely két tagja együttesen. Az etikai-fegyelmi eljárást az Egyesület Elnöke az eljárás alá vont tag egyidejő értesítése mellett rendeli el. Az eljárás lefolytatásának pontos idıpontjáról és helyszínérıl írásban az eljárás megkezdése elıtt legalább 5 munkanappal értesíti az EFB tagjait és az eljárással érintett tagot. Az etikai-fegyelmi eljárást elrendelı intézkedés tartalmazza az etikai-fegyelmi eljárás alá vont tag nevét, az eljárás pontos idıpontját és helyszínét, a tag jogait, valamint az eljárás alapjául szolgáló cselekmény rövid leírását. Az etikai-fegyelmi eljárást a vétség elkövetésének bejelentésétıl számított 15 napon belül meg kell indítani, és az ettıl számított harminc napon belül az elsıfokú eljárásra jogosult EFB érdemi határozatban döntést hoz. Az etikai-fegyelmi eljárás során a tagnak joga van: a) tanúkat hívni az ügy tisztázásának érdekében; b) védıt fogadni, A védı az eljárás során: ba) képviseli a tagot, bb) elızetesen betekinthet az eljárási iratokba, bc) indítványokat terjeszthet elı, bd) a tanúkhoz és a szakértıkhöz kérdéseket intézhet. A védı jogorvoslati indítványt csak a tag hozzájárulásával terjeszthet elı. c) kérni a tárgyalás idıpontjának elhalasztását, ha távolmaradását az értesítés kézhezvételétıl számított három napon belül igazolja.

7 7 8. Az etikai-fegyelmi eljárás menete Az etikai-fegyelmi tárgyalást az EFB elnöke vezeti. Ügyel a szabályzat rendelkezéseinek megtartására, a tárgyalás rendjének megóvására, és gondoskodik arról, hogy az eljárásban résztvevı személyek jogaikat gyakorolhassák. A vizsgálat során az EFB biztosítja a tag védekezésének lehetıségét, és bizonyítási eljárást folytat. Az EFB elnöke a megjelentek számbavétele után ha a tárgyalás megtartásának nincs akadálya ismerteti az etikai-fegyelmi tárgyalás alapjául szolgáló tényállást. Ezután az EFB meghallgatja az eljárás alá vont tagot, majd meghallgatja a tanúkat. Az etikai-fegyelmi tárgyalás nyilvános, de az EFB a hallgatóságot a tárgyalásról, vagy annak egy részérıl kizárhatja (közérdekbıl vagy az eljárás alá vont tag érdekében). A zárt tárgyalást kezdeményezheti az eljárás alá vont tag, valamint a tanú is, ha valószínősíti, hogy a nyilvános tárgyalás jogos érdekét sérti. Ha az eljárás alá vont tag a fegyelmi vétség elkövetését a tárgyaláson beismeri, és a beismeréshez nem fér kétség, a további bizonyítást mellızni lehet. Ha további bizonyítás válik szükségessé, az EFB szükség esetén szakértıt kérhet fel. A tanútól meg kell kérdezni, hogy az ügyben érdekelt vagy elfogult-e, figyelmeztetni kell az igazmondás kötelezettségére, és arra, hogy a hamis tanúzás etikai-fegyelmi vétségnek minısül. Az etikai-fegyelmi tárgyalásról jegyzıkönyvet kell készíteni. A jegyzıkönyvet az EFB tagjai írják alá. A jegyzıkönyvben foglaltakat a meghallgatott személyekkel ismertetni kell és ennek megtörténte után a jegyzıkönyv megfelelı részét velük alá kell íratni. A meghallgatott személy a jegyzıkönyv kiegészítését vagy helyesbítését kérheti. Az aláírás esetleges megtagadását és ennek okát a jegyzıkönyvben rögzíteni kell. A jegyzıkönyvet a fegyelmi iratokhoz csatolni kell. Az EFB a határozatot kizárólag a fegyelmi tárgyaláson közvetlenül megvizsgált bizonyítékokra alapozhatja. Kétséget kizáróan nem bizonyított tényt a fegyelmi eljárás alá vont tag terhére értékelni nem lehet. Az EFB határozatát a bizonyítási eljárás lefolytatása után, zárt ülésen, szavazással hozza meg. A zárt ülésen csak az EFB elnöke és tagjai, valamint a jegyzıkönyvvezetı lehet jelen. Döntésükrıl a tagot a tárgyalás után szóban, az azt követı 3 munkanapon belül írásban, indokolással kiegészítve értesítik. Az eljáró EFB elnöke a zárt ülésen meghozott etikai-fegyelmi határozatot kihirdeti. A kihirdetés során fel kell olvasni a határozat rendelkezı részét, és ismertetni kell a határozat indokolásának lényegét. A határozat kihirdetése után az EFB elnöke felhívja a fellebbezésre jogosultakat jogorvoslati nyilatkozatuk megtételére. A nyilatkozatok jegyzıkönyvbe vétele után az elnök a fegyelmi tárgyalást berekeszti.

8 8 9. A fellebbezés Az elsıfokú etikai-fegyelmi határozat ellen fellebbezés nyújtható be, amennyiben: a) új tények, bizonyítékok merülnek fel; b) az elsıfokú EFB részrehajlását vélelmezik, vagy c) az eljárás alá vont személy vitatja a bizottság döntését A fellebbezésre vonatkozó elıírások: a) Az EFB határozata ellen a határozat kézhezvételétıl számított 15 napon belül, a közgyőléshez címzett, de az EFB-nek 2 példányban benyújtott fellebbezésnek van helye. b) A fellebbezésre rendelkezésre álló határidı elmulasztása méltánylást érdemlı indok kivételével jogvesztı. c) Az EFB a fellebbezést és az eljárásra vonatkozó iratokat a fellebbezés beadását követıen haladéktalanul felterjeszti a másodfokú etikai-fegyelmi jogkör gyakorlójához. d) A másodfokú fegyelmi jogkör gyakorlója az elsıfokú határozatot - helybenhagyja; - megváltoztatja; vagy - megsemmisíti és az elsıfokú fegyelmi jogkör gyakorlóját új eljárásra utasítja. e) A fellebbezési eljárást a másodfokon eljáró etikai-fegyelmi jogkört gyakorlónak a fellebbezés kézhezvételétıl számított 8 munkanapon belül meg kell indítania, és az ettıl számított 2 héten belül végsı határozatot kell hoznia. f) A másodfokon eljáró döntése végleges, az ellen fellebbezési lehetıség nincs. Jelen Etikai és Fegyelmi Szabályzat az egyesület hivatalos honlapján történt közzétételtıl számított 15. napján lép hatályba, és változtatásig érvényes. Zalaegerszeg, szeptember 8. A szabályzat a mai napon elfogadásra került:. Némethné Kele Mariann.. Kovács Antónia Borsos Csaba.. Szabó Sándor Rituper Tamás

Magyar Triatlon Szövetség Etikai Szabályzata

Magyar Triatlon Szövetség Etikai Szabályzata PREAMBULUM Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága által 1992. szeptember 24-én elfogadott és 2001. május 16-án módosított EURÓPAI SPORT CHARTA és SPORT ETIKAI KÓDEX alapelveként jelöli, hogy a FAIR PLAY

Részletesebben

MAGYAR POSTAGALAMB SPORTSZÖVETSÉG FEGYELMI ÉS SPORTETIKAI SZABÁLYZAT

MAGYAR POSTAGALAMB SPORTSZÖVETSÉG FEGYELMI ÉS SPORTETIKAI SZABÁLYZAT MAGYAR POSTAGALAMB SPORTSZÖVETSÉG FEGYELMI ÉS SPORTETIKAI SZABÁLYZAT Tartalomjegyzék: I. fejezet Bevezetı rész 1. A Szabályzat hatálya 2. A Szabályzat és a belsı szabályzatok összefüggése II. fejezet Általános

Részletesebben

MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE

MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE FEGYELMI SZABÁLYZATA Érvényes: 2011. január 2. Készítette: Monoki László FB. elnök Jóváhagyta: Bukta László elnök 1 1. Szabályzat célja és hatálya (1) A szabályzat

Részletesebben

A MAGYAR ATLÉTIKAI SZÖVETSÉG ETIKAI- ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZATA

A MAGYAR ATLÉTIKAI SZÖVETSÉG ETIKAI- ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZATA A MAGYAR ATLÉTIKAI SZÖVETSÉG ETIKAI- ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZATA Jóváhagyta a Magyar Atlétikai Szövetség elnöksége 17/2017. (II.28.) számú határozatával. A szabályzat 2017. március 1-től hatályos. p.h.

Részletesebben

ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZAT

ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZAT ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZAT 2017 2 A SZABÁLYZAT HATÁLYA, ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK 1. (1) Az Etikai és Gyermekvédelmi Szabályzat (a továbbiakban: Szabályzat) hatálya kiterjed a motorsport sportágban

Részletesebben

A hallgatók fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és Működési Szabályzat 7. sz. melléklete

A hallgatók fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és Működési Szabályzat 7. sz. melléklete Ikt. sz.: RH/206-7/2014 A hallgatók fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és Működési Szabályzat 7. sz. melléklete 2014. augusztus 28. Tartalomjegyzék 1. A szabályzat célja...

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzat. V. fejezet

Semmelweis Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzat. V. fejezet V. fejezet A hallgatói fegyelmi és kártérítési ügyek elbírálásának rendje, a fegyelmi bizottság megalakítása, tárgyalás és bizonyítás, védelem, nyilvánosság, a mentesítés szabályai a felsőoktatásról szóló

Részletesebben

A Demokratikus Koalíció Etikai és Fegyelmi szabályzata

A Demokratikus Koalíció Etikai és Fegyelmi szabályzata Etikai és Fegyelmi szabályzata 1. Az Etikai Bizottság: 1. biztosítja, hogy a párt az Alapszabálynak megfelelően tevékenykedjen, elősegíti az Alapszabály egységes értelmezését, ennek érdekében saját döntése

Részletesebben

Az IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA HALLGATÓI FEGYELMI SZABÁLYZATA november 18-i változtatásokkal egységes szerkezetben. Általános rendelkezések

Az IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA HALLGATÓI FEGYELMI SZABÁLYZATA november 18-i változtatásokkal egységes szerkezetben. Általános rendelkezések Az IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA HALLGATÓI FEGYELMI SZABÁLYZATA 2014. november 18-i változtatásokkal egységes szerkezetben Általános rendelkezések 1. A szabályzat hatálya kiterjed a Főiskola valamennyi

Részletesebben

MAGYAR LOVASSPORT SZÖVETSÉG ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZATA. 1. A Szabályzat célja és hatálya

MAGYAR LOVASSPORT SZÖVETSÉG ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZATA. 1. A Szabályzat célja és hatálya MAGYAR LOVASSPORT SZÖVETSÉG ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZATA A sportról szóló 2004. évi I. törvény (a továbbiakban: Stv.) 23. -ának (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a Magyar Lovassport

Részletesebben

ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZAT

ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZAT ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZAT Hatályba lépett: 2018.12.31./03. sz. határozattal. 1 BEVEZETÉS a) A sportról szóló 2004. évi I. törvény a sportági szakszövetségek részére előírja, hogy etikai és gyermekvédelmi

Részletesebben

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola. A főiskola hallgatóinak fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola. A főiskola hallgatóinak fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola A főiskola hallgatóinak fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és működési szabályzat melléklete 2012. szeptember T A R T A L O M J E G

Részletesebben

PANNON EGYETEM Kollégiumi Tanács

PANNON EGYETEM Kollégiumi Tanács Kollégiumi Fegyelmi Szabályzat a Pannon Egyetem kollégiumaiban és kollégiumként üzemelő bérleményeiben történő fegyelmi vétségek kezelésére A Pannon Egyetem a a vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével

Részletesebben

Magyar Precíziós Légfegyveres Országos Sportági Szövetség FEGYELMI SZABÁLYZAT

Magyar Precíziós Légfegyveres Országos Sportági Szövetség FEGYELMI SZABÁLYZAT Magyar Precíziós Légfegyveres Országos Sportági Szövetség FEGYELMI SZABÁLYZAT Fonyód 2014 1 A szabályzat illetékessége és hatásköre Illetékesség: A MAPOSZ illetékes a MAPOSZ tagjai, A MAPOSZ által üzemeltetett

Részletesebben

Intézményi tájékoztató

Intézményi tájékoztató Intézményi tájékoztató 2018-2019 A DRHE EGYETEMI KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1-4. számú módosítással egységes szerkezetbe foglalt szövege A DRHE EGYETEMI KOLLÉGIUM FEGYELMI SZABÁLYZATA

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA NYÍREGYHÁZA. HALLGATÓI FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI SZABÁLYZAT (a Szervezeti és működési szabályzat 4.

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA NYÍREGYHÁZA. HALLGATÓI FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI SZABÁLYZAT (a Szervezeti és működési szabályzat 4. NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA NYÍREGYHÁZA HALLGATÓI FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI SZABÁLYZAT (a Szervezeti és működési szabályzat 4. számú melléklete) Elfogadva: 2009. szeptember 29., hatályba lép: 2009. október 1-jén

Részletesebben

BIHARI LÖVÉSZKLUB BERETTYÓÚJFALU

BIHARI LÖVÉSZKLUB BERETTYÓÚJFALU BIHARI LÖVÉSZKLUB BERETTYÓÚJFALU Fegyelmi Szabályzat 1. kiadás 2010. augusztus 20. Oldal: 1. / 7 Bihari Lövészklub Berettyóújfalu Fegyelmi Szabályzat (1) A szabályzat hatálya kiterjed: a) a versenyzőre;

Részletesebben

FEGYELMI SZABÁLYZAT. A Baráti Kör tagsága tekintetében első fokon a Választmány, másodfokon a Közgyűlés rendelkezik fegyelmi jogkörrel.

FEGYELMI SZABÁLYZAT. A Baráti Kör tagsága tekintetében első fokon a Választmány, másodfokon a Közgyűlés rendelkezik fegyelmi jogkörrel. HONVÉDSÉG ÉS TÁRSADALOM BARÁTI KÖR Székesfehérvári Szervezete -Kiemelkedően közhasznú társadalmi szervezet- 8000. Székesfehérvár, Malom utca 2. Tel./ Fax: 00-36-22 311-255, www.htbkszfvar.hu, email: htbk.szfvar@regiment.hu

Részletesebben

HALLGATÓI FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI ÜGYEK ELBÍRÁLÁSÁNAK RENDJE

HALLGATÓI FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI ÜGYEK ELBÍRÁLÁSÁNAK RENDJE HALLGATÓI FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI ÜGYEK ELBÍRÁLÁSÁNAK RENDJE 1. I. Általános rendelkezések (1) Ezt a szabályzatot kell alkalmazni a Magyar Táncművészeti Főiskolával, mint felsőoktatási intézménnyel hallgatói

Részletesebben

A tanulóval szemben indítható fegyelmi eljárás főbb szabályainak összefoglalása

A tanulóval szemben indítható fegyelmi eljárás főbb szabályainak összefoglalása dr. Jásper András A tanulóval szemben indítható fegyelmi eljárás főbb szabályainak összefoglalása Törvényi háttér A tanulóval szemben indított fegyelmi eljárást szabályozó legfontosabb jogszabályok. A

Részletesebben

A honvédelmi miniszter.../2007. ( ) HM. r e n d e l e t e

A honvédelmi miniszter.../2007. ( ) HM. r e n d e l e t e A honvédelmi miniszter.../2007. ( ) HM r e n d e l e t e a katonai szolgálati viszony méltatlanság címén történő megszüntetésének eljárási szabályairól A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú

Részletesebben

Makó Város Önkormányzati Képviselı-testülete Városfejlesztési, Városüzemelési, Környezetvédelmi és Lakásügyi Bizottságának Ügyrendje

Makó Város Önkormányzati Képviselı-testülete Városfejlesztési, Városüzemelési, Környezetvédelmi és Lakásügyi Bizottságának Ügyrendje Makó Város Önkormányzati Képviselı-testülete Városfejlesztési, Városüzemelési, Környezetvédelmi és Lakásügyi Bizottságának Ügyrendje Makó Város Önkormányzati Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

A VILLÁM POSTAGALAMB SPORTKLUB FEGYELMI ÉS SPORTETIKAI SZABÁLYZATA

A VILLÁM POSTAGALAMB SPORTKLUB FEGYELMI ÉS SPORTETIKAI SZABÁLYZATA A VILLÁM POSTAGALAMB SPORTKLUB FEGYELMI ÉS SPORTETIKAI SZABÁLYZATA Tartalomjegyzék I. fejezet Bevezető rész 1. A Szabályzat hatálya 2. A Szabályzat és a belső szabályzatok összefüggése II. fejezet III.

Részletesebben

ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZAT

ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZAT MAGYAR ASZTALITENISZ SZÖVETSÉG ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZAT Hatályos: 2017. március 1. napjától PREAMBULUM A sportszerűség a becsületes játék, a tiszta eszközöket alkalmazó felkészülés és versenyzés,

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM KOLLÉGIUM

ÓBUDAI EGYETEM KOLLÉGIUM 1. verzió ÓBUDAI EGYETEM KOLLÉGIUM FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI ÜGYEK ELBÍRÁLÁSÁNAK RENDJE Budapest, 2009. december Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzat 1. számú mellékletének, a Szervezeti és

Részletesebben

Etikai és Gyermekvédelmi. Szabályzata

Etikai és Gyermekvédelmi. Szabályzata Magyar Fallabda (Squash) Szövetség Etikai és Gyermekvédelmi Szabályzata Budapest, 2017. február 10. Jóváhagyta: Welesz Balázs elnök A Magyar Fallabda (Squash) Szövetség Elnöksége a hatáskörében eljárva

Részletesebben

A FEKETE ZOLTÁN KOLLÉGIUM ÉS MACHATSEK GYULA DIÁKHOTEL FEGYELMI SZABÁLYZATA

A FEKETE ZOLTÁN KOLLÉGIUM ÉS MACHATSEK GYULA DIÁKHOTEL FEGYELMI SZABÁLYZATA NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A FEKETE ZOLTÁN KOLLÉGIUM ÉS MACHATSEK GYULA DIÁKHOTEL FEGYELMI SZABÁLYZATA SOPRON 2008 A Nyugat-magyarországi Egyetem Szenátusa a Fekete Zoltán Kollégium és Machatsek Gyula

Részletesebben

Polgármesteri Hivatal 9545 Jánosháza Batthyány u. 2. ELİTERJESZTÉS

Polgármesteri Hivatal 9545 Jánosháza Batthyány u. 2. ELİTERJESZTÉS Polgármesteri Hivatal 9545 Jánosháza Batthyány u. 2. Tisztelt Képviselı-testület! ELİTERJESZTÉS Jánosháza Nagyközség Önkormányzatának Képviselı-testülete 2010. augusztus 3-i ülésére 3. számú napirendi

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK Általános rendelkezések A Tagkollégium Fegyelmi Bizottsága A fegyelmi eljárás formai és tartalmi követelményei, az elj

TARTALOMJEGYZÉK Általános rendelkezések A Tagkollégium Fegyelmi Bizottsága A fegyelmi eljárás formai és tartalmi követelményei, az elj 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 10. függelék 5. melléklet Az ÓBUDAI EGYETEM KOLLÉGIUM FEGYELMI és KÁRTÉRÍTÉSI ÜGYEK ELBÍRÁLÁSÁNAK

Részletesebben

Tájékoztatás az ügyfelet megilletı eljárási cselekményekhez kapcsolódó jogokról

Tájékoztatás az ügyfelet megilletı eljárási cselekményekhez kapcsolódó jogokról Tájékoztatás az ügyfelet megilletı eljárási cselekményekhez kapcsolódó jogokról - Az ügyfelet megilleti a tisztességes ügyintézéshez, a jogszabályokban meghatározott határidıben hozott döntéshez való jog,

Részletesebben

A Magyar Rádióamatőr Szövetség Sportfegyelmi, Fegyelmi és Etikai Szabályzata

A Magyar Rádióamatőr Szövetség Sportfegyelmi, Fegyelmi és Etikai Szabályzata A Magyar Rádióamatőr Szövetség Sportfegyelmi, Fegyelmi és Etikai Szabályzata 1.. A szabályzat hatálya (1) A szabályzat rendelkezéseit kell alkalmazni a szövetség azon tagjaival szemben, akik a szövetséggel

Részletesebben

Green Business Szövetség - Tagdíjrendszer

Green Business Szövetség - Tagdíjrendszer Green Business Szövetség - Tagdíjrendszer A Szövetség tagja lehet bárki, aki a Green Business Szövetség filozófiáját elfogadja és e gondolat a tevékenységében tükröződik. Tagjaink között szívesen látjuk

Részletesebben

Alapszabály. I. fejezet. Általános rendelkezések

Alapszabály. I. fejezet. Általános rendelkezések Alapszabály I. fejezet Általános rendelkezések 1. Az Egyesület neve: Íjász Egyesület Tab 2. Az Egyesület székhelye: Mővelıdési Központ 8660 Tab Kossuth Lajos u.86. 3. Az Egyesület tevékenységét a Magyar

Részletesebben

A Magyar Igazságügyi Szakértıi Kamara Etikai Eljárási Szabályzata

A Magyar Igazságügyi Szakértıi Kamara Etikai Eljárási Szabályzata A Magyar Igazságügyi Szakértıi Kamara Etikai Eljárási Szabályzata A Magyar Igazságügyi Szakértıi Kamara (továbbiakban: MISZK) Küldöttgyőlése az igazságügyi szakértıi kamaráról szóló 1995. évi CXIV. törvény

Részletesebben

Az egyesület alapszabályának adattartalma

Az egyesület alapszabályának adattartalma 41. melléklet a 11/2012. (II. 29.) KIM rendelethez Az egyesület alapszabályának adattartalma 1. Kötelezı rendelkezések az általános rendelkezések körében: 1.1. az egyesület neve 1.2. az egyesület székhelye

Részletesebben

A KOLLÉGIUM FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI ÜGYEK ELBÍRÁLÁSÁNAK RENDJE

A KOLLÉGIUM FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI ÜGYEK ELBÍRÁLÁSÁNAK RENDJE 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 9/B. függelék 5. melléklet A KOLLÉGIUM FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI ÜGYEK ELBÍRÁLÁSÁNAK RENDJE BUDAPEST,

Részletesebben

Magyar Sárkányhajó Szövetség. Etikai és Gyermekvédelmi Szabályzata

Magyar Sárkányhajó Szövetség. Etikai és Gyermekvédelmi Szabályzata A Magyar Sárkányhajó Szövetség Etikai és Gyermekvédelmi Szabályzata e-mail: info@sarkanyhajozas.hu www.sarkanyhajozas.hu Elfogadva: 2017.03.09. Magyar Sárkányhajó Szövetség (továbbiakban MSSZ) Elnöksége

Részletesebben

TOMORI PÁL FİISKOLA SZABÁLYZAT A KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJ ODAÍTÉLÉSÉNEK RENDJÉRİL

TOMORI PÁL FİISKOLA SZABÁLYZAT A KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJ ODAÍTÉLÉSÉNEK RENDJÉRİL TOMORI PÁL FİISKOLA SZABÁLYZAT A KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJ ODAÍTÉLÉSÉNEK RENDJÉRİL Változat száma: 1. Elfogadás dátuma: 2008.12.09. Határozat száma: 2008/5/49. Hatályos: 2008.12.09 Készítette: dr. Kohány

Részletesebben

- a versenyeztetéssel kapcsolatos költségek fedezését, - a rendszeres kapcsolattartást a körzet és a megyei diáksport szervezeteivel.

- a versenyeztetéssel kapcsolatos költségek fedezését, - a rendszeres kapcsolattartást a körzet és a megyei diáksport szervezeteivel. A Türr István Gazdasági Szakközépiskola sport életének pezsdítését elısegítı társadalmi szervezetet hozott létre 2007. március 8. napján. Az egyesület célja, hogy az oktató-nevelı munkával összhangban

Részletesebben

A Bükkábrányi Bányász Hagyományokért Egyesület ALAPSZABÁLYA

A Bükkábrányi Bányász Hagyományokért Egyesület ALAPSZABÁLYA A Bükkábrányi Bányász Hagyományokért Egyesület ALAPSZABÁLYA 1. Általános rendelkezések 1. Az egyesület neve: Bükkábrányi Bányász Hagyományokért Egyesület (a továbbiakban: egyesület). 2. Székhelye: 3422

Részletesebben

MAGYAR FLOORBALL SZAKSZÖVETSÉG FEGYELMI SZABÁLYZAT. Hatályos: 2009. január 18.

MAGYAR FLOORBALL SZAKSZÖVETSÉG FEGYELMI SZABÁLYZAT. Hatályos: 2009. január 18. MAGYAR FLOORBALL SZAKSZÖVETSÉG FEGYELMI SZABÁLYZAT Hatályos: 2009. január 18. A Fegyelmi Szabályzat hatálya 1. (1) A Magyar Floorball Szakszövetség (a továbbiakban: Szövetség) Fegyelmi Szabályzatának (a

Részletesebben

A MAGYAR ORSZÁGOS KORCSOLYÁZÓ SZÖVETSÉG IGAZOLÁSI SZABÁLYZATA

A MAGYAR ORSZÁGOS KORCSOLYÁZÓ SZÖVETSÉG IGAZOLÁSI SZABÁLYZATA A MAGYAR ORSZÁGOS KORCSOLYÁZÓ SZÖVETSÉG IGAZOLÁSI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 1997 2 A MAGYAR ORSZÁGOS KORCSOLYÁZÓ SZÖVETSÉG IGAZOLÁSI SZABÁLYZATA A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöksége az

Részletesebben

HUNGÁRIA KOMODOR KLUB

HUNGÁRIA KOMODOR KLUB HUNGÁRIA KOMODOR KLUB Fegyelmi és Etikai Szabályzata TERVEZET Elfogadva: A Hungária Komondor Klub /továbbiakban HKK/ Taggyűlése a HKK Alapszabályában megfogalmazott hatásköre alapján az alábbi Fegyelmi

Részletesebben

IDEIGELENES CSERKÉSZ FEGYELMI SZABÁLYZAT 1994.

IDEIGELENES CSERKÉSZ FEGYELMI SZABÁLYZAT 1994. MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG Budapest IDEIGELENES CSERKÉSZ FEGYELMI SZABÁLYZAT 1994. Budapest, 1996. O-1-3/1996 Ideiglenes Cserkész Fegyelmi Szabályzat I. A cserkész fegyelmi eljárás célja és jogalapja 1)

Részletesebben

Tartalomjegyzék. A Magyar Igazságügyi Szakértıi Kamara Etikai Eljárási Szabályzata...3. Elsı Rész - Általános rendelkezések...3

Tartalomjegyzék. A Magyar Igazságügyi Szakértıi Kamara Etikai Eljárási Szabályzata...3. Elsı Rész - Általános rendelkezések...3 Tartalomjegyzék A Magyar Igazságügyi Szakértıi Kamara Etikai Eljárási Szabályzata...3 Elsı Rész - Általános rendelkezések...3 I. fejezet - Az eljáró szervekre vonatkozó alapvetı rendelkezések...3 1.cím

Részletesebben

KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT

KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT Sátoraljaújhely Város Önkormányzata valamint Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala - mint ajánlatkérı - közbeszerzési eljárásai elıkészítésének, lefolytatásának

Részletesebben

I. Fejezet. Általános rendelkezések

I. Fejezet. Általános rendelkezések Elfogadva: 1998. június 27., 2002. február 25. Kihirdetve: IK 1998. évi 11. szám, egységes szerkezet: IK 2002. évi 4. szám (helyesbítve: IK 2004. évi 4. szám) Hatályba lépés: 1998. november 30. Módosítva:

Részletesebben

ÚTKERESÉS SEGÍTİ SZOLGÁLAT ÉRDEKKÉPVISELETI FÓRUM MŐKÖDÉSÉNEK SZABÁLYZATA

ÚTKERESÉS SEGÍTİ SZOLGÁLAT ÉRDEKKÉPVISELETI FÓRUM MŐKÖDÉSÉNEK SZABÁLYZATA ÚTKERESÉS SEGÍTİ SZOLGÁLAT ÉRDEKKÉPVISELETI FÓRUM MŐKÖDÉSÉNEK SZABÁLYZATA 2 Útkeresés Segítı Szolgálat Székhelye: Dunaújváros Bartók B. út 6/B A szabályzat kiterjed intézmény keretében mőködı ellátásokra

Részletesebben

MAGYAR MUAYTHAI SPORTÁGI ORSZÁGOS SZAKSZÖVETSÉG ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZAT

MAGYAR MUAYTHAI SPORTÁGI ORSZÁGOS SZAKSZÖVETSÉG ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZAT MAGYAR MUAYTHAI SPORTÁGI ORSZÁGOS SZAKSZÖVETSÉG ETIKAI ÉS GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZAT A sportról szóló 2004. évi I. törvény 2017. január 1-étől kezdődően a szakszövetségek részére előírja, hogy etikai és

Részletesebben

A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ

A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ SZMSZ 8. számú melléklet A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szabályzata a szabálytalanságok kezelésének eljárásáról Hatályos: 2007. április 1. Jóváhagyom:

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZAT-OT

SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZAT-OT Szeged Megyei Jogú Város Idısügyi Tanácsa (továbbiakban: IT) figyelemmel a létrehozása óta eltelt idı tapasztalataira, a korábbi és 2003-ban elfogadott Szervezeti és Mőködési Szabályzatát visszavonja és

Részletesebben

Hallgatói Fegyelmi és Kártérítési szabályzat (Az SZMSZ III.5. számú melléklete )

Hallgatói Fegyelmi és Kártérítési szabályzat (Az SZMSZ III.5. számú melléklete ) Hallgatói Fegyelmi és Kártérítési szabályzat (Az SZMSZ III.5. számú melléklete ) A Károli Gáspár Református Egyetem (továbbiakban Egyetem) Szenátusa a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. tv. 70-72.

Részletesebben

Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás HATÁROZAT ... ...

Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás HATÁROZAT ... ... Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás...... HATÁROZAT Szám: 7/2009. (III.16.) BTT határozat Tárgy: A Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás Társulási Tanács Közbeszerzési szabályzatának elfogadása A Bakonyi

Részletesebben

MAGYAR TAEKWONDO SZÖVETSÉG

MAGYAR TAEKWONDO SZÖVETSÉG MAGYAR TAEKWONDO SZÖVETSÉG ETIKAI és GYERMEKVÉDELMI SZABÁLYZAT 2017. Etika és gyermekvédelmi szabályok A Magyar Taekwondo Szövetség Elnöksége a Szövetség Fegyelmi Szabályzatának alapján az Alapszabály

Részletesebben

I. Fejezet. Általános rész. I. Rész. A Szabályzat személyi és tárgyi hatálya

I. Fejezet. Általános rész. I. Rész. A Szabályzat személyi és tárgyi hatálya A sportról szóló 2004. évi I. törvény (a továbbiakban: Stv.) és a végrehajtására kiadott 39/2004 (II.12.) Korm. rendelet alapján a Magyar Szenior Úszók Országos Szövetség (a továbbiakban: MSZÚOSZ) elnöksége

Részletesebben

SPORTFEGYELMI SZABÁLYZATA

SPORTFEGYELMI SZABÁLYZATA SPORTFEGYELMI SZABÁLYZATA Hatályos: 2015. 01. 04. 1. SPORTFEGYELMI SZABÁLYZAT A Sportfegyelmi Szabályzat (továbbiakban: Szabályzat) vonatkozik, illetve alkalmazni kell: a Magyar MMA Prémium Liga (továbbiakban:

Részletesebben

A DEBRECENI EGYETEM HALLGATÓINAK FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI SZABÁLYZATA május

A DEBRECENI EGYETEM HALLGATÓINAK FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI SZABÁLYZATA május A DEBRECENI EGYETEM HALLGATÓINAK FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI SZABÁLYZATA 2006. május 2 A felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény vonatkozó rendelkezései alapján a Debreceni Egyetem (a továbbiakban:

Részletesebben

A NAPSÁRKÁNYOK KAJAK-KENU ÉS SÁRKÁNYHAJÓ KLUB FEGYELMI SZABÁLYZATA. A fegyelmi szabályzat hatálya

A NAPSÁRKÁNYOK KAJAK-KENU ÉS SÁRKÁNYHAJÓ KLUB FEGYELMI SZABÁLYZATA. A fegyelmi szabályzat hatálya A NAPSÁRKÁNYOK KAJAK-KENU ÉS SÁRKÁNYHAJÓ KLUB FEGYELMI SZABÁLYZATA A fegyelmi szabályzat hatálya 1. (1) E szabályzat rendelkezéseit kell alkalmazni a Napsárkányok Kajak-kenu és Sárkányhajó Klub (a továbbiakban:

Részletesebben

A DEBRECENI EGYETEM HALLGATÓINAK FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI SZABÁLYZATA. 2014. május 15.

A DEBRECENI EGYETEM HALLGATÓINAK FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI SZABÁLYZATA. 2014. május 15. A DEBRECENI EGYETEM HALLGATÓINAK FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI SZABÁLYZATA 2014. május 15. A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény vonatkozó rendelkezései alapján a Debreceni Egyetem (a továbbiakban:

Részletesebben

A szabályzat célja. Az ellenırzést ellátó szerv

A szabályzat célja. Az ellenırzést ellátó szerv Elfogadva: 2008. március 31., 2009. április 27. Kihirdetve: Hivatalos Értesítı 2009. évi 29. sz. Hatályba lépés: 2009. július 1. Módosítva: - Alkalmazás: 1/2009. (IV. 27.) MÜK SZABÁLYZAT a pénzmosás és

Részletesebben

Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség Sportfegyelmi Szabályzat

Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség Sportfegyelmi Szabályzat Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség Sportfegyelmi Szabályzat Tervezet 1. Értelmezések (1) A szabályzat személyi hatály kiterjed a Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség (továbbiakban: MDLSz) versenyzőire,

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 8. számú melléklete

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 8. számú melléklete A Pécsi Tudományegyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának 8. számú melléklete A Pécsi Tudományegyetem Hallgatói Fegyelmi és Kártérítési Szabályzata Pécs 2007 A Pécsi Tudományegyetem (a továbbiakban:

Részletesebben

Szent István Egyetem Gödöllő

Szent István Egyetem Gödöllő Szent István Egyetem Gödöllő A SZENT ISTVÁN EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 5/E melléklete FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI ÜGYEK ELBÍRÁLÁSÁNAK RENDJE Gödöllő, 2009. június BEVEZETÉS 1. A Szent István

Részletesebben

HOMOKHÁTI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZATA

HOMOKHÁTI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZATA HOMOKHÁTI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZATA A Társulási Tanácsa a közbeszerzésekrıl szóló 2003. évi CXXIX. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 6. (1) bekezdése alapján közbeszerzési szabályzatát

Részletesebben

A MAGYAR AKTUÁRIUS TÁRSASÁG SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA Érvényes: május 24-tıl

A MAGYAR AKTUÁRIUS TÁRSASÁG SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA Érvényes: május 24-tıl A MAGYAR AKTUÁRIUS TÁRSASÁG SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA Érvényes: 2002. május 24-tıl 1. SZAVAZÁSI KÉRDÉSEK Szavazati joggal a Magyar Aktuárius Társaság (továbbiakban Társaság vagy MAT) tagjai és

Részletesebben

Alapszabály- Rábatamási Sportkör ALAPSZABÁLY

Alapszabály- Rábatamási Sportkör ALAPSZABÁLY ALAPSZABÁLY 1 1. Általános rendelkezések: A sportegyesület neve: Rábatamási Sportkör Székhelye: 9322 Rábatamási, Rákóczi u. 1. Színe: Sárga-fekete Működési területe: Győr-Moson-Sopron megye A sportegyesület

Részletesebben

HONVÉD ZRÍNYI SPORTEGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

HONVÉD ZRÍNYI SPORTEGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 1 HONVÉD ZRÍNYI SPORTEGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2 A HONVÉD ZRÍNYI SPORTEGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A szabályzat célja a Honvéd Zrínyi Sportegyesület (a továbbiakban: Egyesület)

Részletesebben

SÍKVÖLGYI SPORTHORGÁSZ EGYESÜLET FEGYELMI SZABÁLYZATA

SÍKVÖLGYI SPORTHORGÁSZ EGYESÜLET FEGYELMI SZABÁLYZATA SÍKVÖLGYI SPORTHORGÁSZ EGYESÜLET FEGYELMI SZABÁLYZATA amely az Alapszabály 24. 2. pontja alapján annak kötelező melléklete 1. A FEGYELMI ELJÁRÁS CÉLJA A fegyelmi eljárás célja, hogy a horgászegyesületen

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI TANÁCS 2008. MÁJUS 20-I ÜLÉS

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI TANÁCS 2008. MÁJUS 20-I ÜLÉS DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI TANÁCS 2008. MÁJUS 20-I ÜLÉS 7. sz. napirendi pont Tájékoztató a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ feladatkörét érintı jogszabályváltozásokról Elıadó: dr. Brebán

Részletesebben

2012. évi C. törvény. A tevékeny megbánás

2012. évi C. törvény. A tevékeny megbánás A büntetı ügyekben alkalmazható közvetítıi eljárással kapcsolatos jogszabályok Kötelezı tananyag: 2012. évi C. törvény a Büntetı Törvénykönyvrıl A tevékeny megbánás 29. (1) Nem büntethetı, aki az élet,

Részletesebben

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM HALLGATÓI FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI SZABÁLYZATA

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM HALLGATÓI FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI SZABÁLYZATA A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM HALLGATÓI FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI SZABÁLYZATA Szeged, 2006 A Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Fegyelmi és Kártérítési Szabályzata 1 JOGSZABÁLYI EMLÉKEZTETŐ 2005. évi CXXXIX.

Részletesebben

A DIÓSJENİI SPORTHORGÁSZ EGYESÜLET FEGYELMI SZABÁLYZATA (egységes szerkezetbe foglalva)

A DIÓSJENİI SPORTHORGÁSZ EGYESÜLET FEGYELMI SZABÁLYZATA (egységes szerkezetbe foglalva) SPORTHORGÁSZ EGYESÜLET 2643 DIÓSJENİ TÓPART 078/2 Közgy. hat. sz.: 9/2009. (II.15.) A DIÓSJENİI SPORTHORGÁSZ EGYESÜLET FEGYELMI SZABÁLYZATA (egységes szerkezetbe foglalva) A horgászattal kapcsolatos jogszabályok

Részletesebben

A Magyar Búvár Szakszövetség Fegyelmi Szabályzata

A Magyar Búvár Szakszövetség Fegyelmi Szabályzata A Magyar Búvár Szakszövetség Fegyelmi Szabályzata 1.. Ezen szabályzatot kell alapul venni, illetőleg alkalmazni: a) a sportegyesületek tagjaira, továbbá mindazokra, akik tagságtól függetlenül sportszervezet

Részletesebben

ELZETT CERTA HORGÁSZEGYESÜLET FEGYELMI SZABÁLYZATA. 1.. A fegyelmi szabályzat célja

ELZETT CERTA HORGÁSZEGYESÜLET FEGYELMI SZABÁLYZATA. 1.. A fegyelmi szabályzat célja ELZETT CERTA HORGÁSZEGYESÜLET FEGYELMI SZABÁLYZATA 1.. A fegyelmi szabályzat célja A szabályzat szankciórendszerén keresztül biztosítani az egyesület tagsága számára az egyesületi élet zavartalan működését,

Részletesebben

SPORTFEGYELMI SZABÁLYZAT

SPORTFEGYELMI SZABÁLYZAT Magyar Field Target Szövetség Szabálykönyvei SPORTFEGYELMI SZABÁLYZAT Összeállította: Babits László 2006. 1. kiadás, érvényes: 2006. május 13-tól (1) A szabályzat hatálya kiterjed: a) a versenyzőre; b)

Részletesebben

Sárospatak Város Polgármesterétıl

Sárospatak Város Polgármesterétıl Sárospatak Város Polgármesterétıl 3950 Sárospatak, Rákóczi út 32. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu JAVASLAT - a Képviselı-testületnek - Sárospatak Város Rendelıintézete

Részletesebben

1998. évi XIX. törvény. a büntetıeljárásról A SZAKVÉLEMÉNY. A szakértı alkalmazása

1998. évi XIX. törvény. a büntetıeljárásról A SZAKVÉLEMÉNY. A szakértı alkalmazása 1998. évi XIX. törvény a büntetıeljárásról A SZAKVÉLEMÉNY A szakértı alkalmazása 99. (1) Ha a bizonyítandó tény megállapításához vagy megítéléséhez különleges szakértelem szükséges, szakértıt kell alkalmazni.

Részletesebben

az egészségügyi szakmai vizsgaelnöki pályázatok Bíráló Bizottságának ügyrendjérıl

az egészségügyi szakmai vizsgaelnöki pályázatok Bíráló Bizottságának ügyrendjérıl A Nemzeti Erıforrás Minisztérium közleménye az egészségügyi szakmai vizsgaelnöki pályázatok Bíráló Bizottságának ügyrendjérıl hatályos: 2012.04.06 - Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalról

Részletesebben

1996. évi LVIII. törvény. I. Fejezet. Általános rendelkezések

1996. évi LVIII. törvény. I. Fejezet. Általános rendelkezések 1996. évi LVIII. törvény a tervezı- és szakértı mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról Az Országgyőlés - a hazai hagyományokat és a fejlett demokráciák gyakorlatát követve - a környezet alakítása,

Részletesebben

FEGYELMI SZABÁLYZAT I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

FEGYELMI SZABÁLYZAT I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK FEGYELMI SZABÁLYZAT Jóváhagyta a Kıbányai Sport Club elnöksége május 05-i ülésén, 4/2005. számú határozatával. I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. A Fegyelmi Szabályzat célja, feladata (1) A Kıbánya

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI BIZTOSÍTÓ EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA. /A 2008. május 23-án megtartott Küldöttgyőlésen elfogadott módosításokkal egységes szerkezetben/

KÖZLEKEDÉSI BIZTOSÍTÓ EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA. /A 2008. május 23-án megtartott Küldöttgyőlésen elfogadott módosításokkal egységes szerkezetben/ KÖZLEKEDÉSI BIZTOSÍTÓ EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA /A 2008. május 23-án megtartott Küldöttgyőlésen elfogadott módosításokkal egységes szerkezetben/ Jóváhagyta a KÖBE 2008. május 23-i Küldöttgyőlése Tartalomjegyzék

Részletesebben

fegyelmi szabályzata

fegyelmi szabályzata A Nagykırösi Csókáserdei Vadásztársaság Tartalomjegyzék fegyelmi szabályzata FEGYELMI SZABÁLYZAT... 3 PREAMBULUM... 3 I. FEJEZET... 3 A FEGYELMI SZABÁLYZAT HATÁLYA... 3 1.... 3 II. FEJEZET... 3 A FEGYELMI

Részletesebben

Mangalicatenyésztık Országos Egyesülete. alapszabálya

Mangalicatenyésztık Országos Egyesülete. alapszabálya A Mangalicatenyésztık Országos Egyesülete alapszabálya egységes szerkezetben a 2016. február hó 6. napján megtartott közgyőlés által elfogadott módosításokkal 2 A Mangalicatenyésztık Országos Egyesülete

Részletesebben

Magyar Pumi Klub FEGYELMI ÉS ETIKAI SZABÁLYZAT

Magyar Pumi Klub FEGYELMI ÉS ETIKAI SZABÁLYZAT Magyar Pumi Klub FEGYELMI ÉS ETIKAI SZABÁLYZAT 1 A Magyar Pumi Klub (továbbiakban MPK) Elnöksége a MPK Alapszabályában megfogalmazottak alapján az alábbiak szerint létrehozta a Fegyelmi és Etikai Szabályzatot:

Részletesebben

A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara Etikai Eljárási Szabályzata

A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara Etikai Eljárási Szabályzata A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara Etikai Eljárási Szabályzata 1 Tartalomjegyzék A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara Etikai Eljárási Szabályzata...3 Első Rész - Általános rendelkezések...3 I. fejezet

Részletesebben

Átigazolási Szabályzat

Átigazolási Szabályzat Magyar Szenior Úszók Országos Szövetsége Átigazolási Szabályzat 1. A Szabályzat hatálya (1) A Szabályzat hatálya kiterjed a szeniornak tekintendő úszók versenyszerű hazai és nemzetközi versenyeken történő

Részletesebben

SAJTOSKÁL KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETE

SAJTOSKÁL KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETE SAJTOSKÁL KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETE 7 / 2001. / VI.26./ számú RENDELETE a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésrıl A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (továbbiakban:

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 8. számú melléklete

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 8. számú melléklete A Pécsi Tudományegyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának 8. számú melléklete A Pécsi Tudományegyetem Hallgatói Fegyelmi és Kártérítési Szabályzata Pécs 2013. 2015. február 01. napjától hatályos A

Részletesebben

Tárgy: Fegyelmi határozat Dion Mario Williams (Miskolci Amerikai Futball és Szabadidő Sport Egyesület; #8) versenyző ügyében.

Tárgy: Fegyelmi határozat Dion Mario Williams (Miskolci Amerikai Futball és Szabadidő Sport Egyesület; #8) versenyző ügyében. Iktatószám: 004-FEB/2016 Tárgy: Fegyelmi határozat Dion Mario Williams (Miskolci Amerikai Futball és Szabadidő Sport Egyesület; #8) versenyző ügyében. Az eljáró sportfegyelmi bizottság megnevezése: A Magyar

Részletesebben

A fegyelmi eljárás szabályzata

A fegyelmi eljárás szabályzata A fegyelmi eljárás szabályzata 8. számú melléklet Készült a 2011. évi CXC. tv. 58. és a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 53. - 60. alapján. (A szabályzat rendelkezései közt fenti a jogszabályok vonatkozó

Részletesebben

Hajdú-Bihar Megyei Asztalitenisz Szövetség

Hajdú-Bihar Megyei Asztalitenisz Szövetség Hajdú-Bihar Megyei Asztalitenisz Szövetség BELSİ SZABÁLYZATA 2000. szeptember hó 18. A 2008. október 15. - i változásokkal egységes szerkezetbe foglalat szöveg. 1 BELSİ SZABÁLYZAT A HAJDÚ-BIHAR MEGYEI

Részletesebben

TOMORI PÁL FİISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI ÜGYEK ELBÍRÁLÁSÁNAK RENDJÉRİL

TOMORI PÁL FİISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI ÜGYEK ELBÍRÁLÁSÁNAK RENDJÉRİL TOMORI PÁL FİISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI ÜGYEK ELBÍRÁLÁSÁNAK RENDJÉRİL Változat száma: 2. Elfogadás dátuma: 2008.12.09. Határozat száma: 2008/5/48 Hatálybalépés napja: 2008.12.09.

Részletesebben

Fegyelmi eljárás Szabályzata 2015.

Fegyelmi eljárás Szabályzata 2015. Fegyelmi eljárás Szabályzata 2015. Szakmai Program 6.sz. szabályzata Hatályba lépett: 2015. A fegyelmi eljárás rendje, részletes szabályai Vonatkozó jogszabályok: 2013. évi CCXL. törvény 374-376. 1/2015.(

Részletesebben

A RÁCKEVEI HORGÁSZ EGYESÜLET FEGYELMI SZABÁLYZATA 5/2017 Vezetőségi Határozat év április 8.

A RÁCKEVEI HORGÁSZ EGYESÜLET FEGYELMI SZABÁLYZATA 5/2017 Vezetőségi Határozat év április 8. A RÁCKEVEI HORGÁSZ EGYESÜLET FEGYELMI SZABÁLYZATA 5/2017 Vezetőségi Határozat 2017. év április 8. A szabályzat célja a jogszabályok, az Egyesület alapszabálya és az RDHSZ Etikai Kódexe rendelkezései keretén

Részletesebben

A MAGYAR TRIATLON SZÖVETSÉG FEGYELMI SZABÁLYZATA. A fegyelmi szabályzat hatálya, a fegyelmi eljárás alapelvei

A MAGYAR TRIATLON SZÖVETSÉG FEGYELMI SZABÁLYZATA. A fegyelmi szabályzat hatálya, a fegyelmi eljárás alapelvei A MAGYAR TRIATLON SZÖVETSÉG FEGYELMI SZABÁLYZATA A fegyelmi szabályzat hatálya, a fegyelmi eljárás alapelvei (1) E szabályzat rendelkezéseit kell alkalmazni a Magyar Triatlon Szövetség (a továbbiakban:

Részletesebben

AZ ÓBUDAI EGYETEM HALLGATÓI JOGORVOSLATI ELJÁRÁS SZABÁLYZATA

AZ ÓBUDAI EGYETEM HALLGATÓI JOGORVOSLATI ELJÁRÁS SZABÁLYZATA 2. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 3. melléklet Hallgatói Követelményrendszer 9. függelék AZ ÓBUDAI EGYETEM HALLGATÓI JOGORVOSLATI ELJÁRÁS SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2014.október

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Elnökségének 4/E/2013. sz. határozata a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Sportfegyelmi Szabályzatáról

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Elnökségének 4/E/2013. sz. határozata a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Sportfegyelmi Szabályzatáról A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Elnökségének 4/E/2013. sz. határozata a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Sportfegyelmi Szabályzatáról A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Elnöksége a sportról szóló

Részletesebben

A M A G Y A R T O R N A S Z Ö V E T S É G S P O R T F E G Y E L M I S Z A B Á L Y Z A T A

A M A G Y A R T O R N A S Z Ö V E T S É G S P O R T F E G Y E L M I S Z A B Á L Y Z A T A A M A G Y A R T O R N A S Z Ö V E T S É G S P O R T F E G Y E L M I S Z A B Á L Y Z A T A A sportról szóló 2004. évi I. törvény (a továbbiakban: Stv.) és a végrehajtására kiadott 39/2004 (II.12.) Korm.

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA HALLGATÓI FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI SZABÁLYZATA

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA HALLGATÓI FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI SZABÁLYZATA ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA HALLGATÓI FEGYELMI ÉS KÁRTÉRÍTÉSI SZABÁLYZATA 2015 Az Eszterházy Károly Főiskola (továbbiakban: Főiskola) Szenátusa a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény vonatkozó

Részletesebben

A Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság 2011. április 28-i ülésén elfogadva

A Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság 2011. április 28-i ülésén elfogadva Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság ÜGYREND A Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság 2011. április 28-i ülésén elfogadva... Mátrainé Bartus Éva RFKB

Részletesebben