A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI/5.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI/5."

Átírás

1 A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI/5.

2 Kiadja a Hungarológiai Intézet a Tartományi Tudományügyi Önigazgatási Érdekközösség támogatásával Fő- és felelős szerkesztő: Szeli István Technikai szerkesztő: Cervenjak Jožef Szerkesztőség: Novi Sad Üjvidék, Teslina 4. A VSZAT oktatás-, tudomány- és művelődésügyi titkárságának '1973. sz okt. 2-án véleményezése alapján mentes az általános forgalmi adó alól. Készült az újvidéki Forum Lap- és Könyvkiadó Vállalat nyomdájában, 1975.

3 A Hungarológiai Intézet Bibliográfiai Füzeteinek e száma az év jugoszláviai magyar irodalmáról ad áttekintést. A bibliográfia a jugoszláviai magyar irodalom mellett, az eddigi gyakorlathoz ragaszkodva számba veszi és feldolgozza a magyar irodalomnak minden ágát úgy, ahogyan az jelen van a jugoszláviai magyar szellemi életben. Munkámban változatlanul fellelhetők az adatok a csehszlovákiai vagy romániai magyar irodalom jelenségeiről, problémáiról és szerzőiről. Az évi bibliográfia terjedelmileg növekedett. Tizennyolc lap, folyóirat és évkönyv adatait dolgoztam fel. Ebben, az évben jelent meg a két szabadkai folyóirat, az Üzenet és a Létünk; a Jugoszláviai Magyar Nyelvművelő Egyesület a Magyar Szó társlapjaként a Nyelvművelőt bocsátotta útjára. A bibliográfia formai megoldásai az 5. füzethez viszonyítva változatlanok. * * A bibliográfia szem ^előtt tartva az irodalomtörténészek igényeit, jelen és majdani kutatásait anyagát tematikusán, tárgykörök szerint közli és foglalja fejezetekbe. Így a magyar irodalomtörténeti bibliográfiák kialakult gyakorlatának megfelelően jártam el. A bibliográfiába felvett közlemények jellege, műfaja, terjedelme (könyv, tanulmány, recenzió, cikk, hír) a fentebb említett tárgykörök szempontjához viszonyítva másodlagos jelentőségű volt. Az egyes nagyobb fejezeteket, hogy a munka könnyebben használható legyen, alfejezetekre és kisebb közlési egységekre bontottam. Ily módon próbáltam kiaknázni a feldolgozott anyag tartalmi és néhány esetben formai lehetőségeit. Egyszóval a tematikus szempontot próbáltam lehetőleg következetesen érvényesíteni. A címanyag elrendezése időrendben történt. Amikor az időrend elvének megsértése nélkül lehetséges volt a betűrendbe váló sorolás, éltem a lehetőséggel. Mivel a bibliográfia tárgyévet (1971) dolgoz fel, a címanyagon belül az évszámot és az évfolyamot nem tüntettem fel. Ezeket az adatokat a Lapok és folyóiratok c. fejezetben közlöm.

4 Az Egyes szerzők c. fejezetben a szerzői címszavakon belüli besoroláskor a könyvanyag mindig első helyre került. (A drámák vagy hangjátékok esetében is hasonlóképpen jártam el.) A könyvek leírásakor figyelembe vettem a címet, az esetleges alcímet, a megjelenési helyei, a megjelenés évét, a kiadót, a lapszámot, az esetleges sorozatcímet. Tételszámot csak a Jugoszláviában és az 1971 folyamán megjelent könyvek kaptak. A Magyarországon, Csehszlovákiában, Romániában vagy másutt megjelent könyvekről rövidített leírást adok. A könyvleírást tartalmazó tételek után következő hírlapi és folyóirat-közlemények mindig az előző tételre vonatkoznak, akkor is, ha a címből ez nem tűnik ki világosan. Az elkülönülő tartalmi részeket * jelzéssel tagoltam. A Vö." jelzésű annotált utalószámok az egyes összetett tartalmú tételek témáira utalnak. Ahol szükséges volt, a tételeket annotáltam. Azoknak a közleményeknek, amelyeknek idegen nyelvű' összefoglalója is van, megjegyzésként közlöm a címét. A névmutató magában foglalja a tételek teljes névanyagát; a számok a tételekre utálnak.

5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1. KÖNYV. KÖNYVKIADÁS. KÖNYVTERJESZTÉS. KÖNYVTÁRÜGY. SAJTÓ BIBLIOGRÁFIA Vö. 3. sz. Bibliográfia. I. Jugoszláviai magyar írók. II. Jugoszláv írók 1. Csáky S[örös]. Piroska: Régi magyarországi nyomtatványok Bp. Akadémiai Kiadó HITK. 9. sz p. 2. Pastyik László: A jugoszláviai magyar irodalom évi bibliográfiája. Újvidék Hungarológiai Intézet. 42 p. A Hungarológiai Intézet Bibliográfiai Füzetei 4. KÖNYVKIADÁS A könyvkiadás általános kérdései 3. Csáky S[örös]. Piroska: Könyvkiadásunk történetéből T. 3. füz p. Bibliográfia. I. Jugoszláviai magyar írók. II. Jugoszláv írók p. 4. ( ): Az eredmények jegyében. A zentai kiadói tevékenységről. MSz. okt sz. 10. p. 5. Urban János: A magyar könyvkiadás kezdeti lépései Szabadkán. SzN. szept sz. 2. p. Könyvkiadók Forum Űjvidék 6. Juhász Géza: Könyvkiadónk problémáiról. MSz. jan sz. 8. p. Az évi munkáról. 7. Fehér Ferenc: Írók a kiadó asztalánál. Közös tanácskozás a Forumban. MSz. inárc sz. 9. p. 8. Kolozsi Tibor: A jugoszláviai magyar könyv sorsa. 7N. márc sz. 16. p. A kiadó és az írók tanácskozásáról. 9. Uő.: író és müve. 7N. márc sz. 16. p. A kiadó tervezett évkönyvéről és irodalmi pályázatairól. Tartományi Tankönyvkiadó Intézet Űjvidék 10. Mimics Károly: A tankönyv. A nemzetiségi tankönyvkiadás kérdéseiről. 7N. febr sz p. 11. Vlaowics József: Öszi diákgond: a tankönyv. Beszélgetés Girizd Lászlóval, a Tartományi Tankönyvkiadó Intézet igazgatójával. D. aug sz. 9. p. 12. [Szűcs Imre] (Szi): Tanácskozás a tankönyvekről. MSz. okt sz. 12. p.

6 Osvit Szabadka 13. Nagy Ernő: Hol tart a szabadkai könyvkiadás? Beszélgetés Sava Babictyal az Osvit terveiről. SzN. jan sz. 2. p. Könyvsorozatok 14. [Burány Nándor] (bn): Hagyományaink a kiadói tervben A Forum kiadói tanácsának ülése. MSz. szept sz. 9. p. A Hagyományaink és a Kövek c. sorozatról. Vö. 81. sz. az Életjel Miniatűrök szerkesztőségéről KÖNYVTERJESZTÉS Könyvhónap 15. Vlaovics József: Könyvhónap. D. okt sz. 1. p. Könyvkiállítás 16. : A szlovén magyar kiadó tevékenység jegyében. MSz. febr sz. 9. p. Presern-ünnepség és könyvkiállítás. 17. : Presern-ünnepség Muraszombatban a szlovén magyar kiadói együttműködés jegyében. N. febr sz. 1. p. 18. : A tankönyvek országos szemléje. Kiállítás és tanácskozás Üjvidéken. MSz. okt sz. 14. p. KÖNYVTARÜGY 19. Csáky S[örös]. Piroska: A könyv és könyvtár a magyar társadalom életében 1849-től 1945-ig. összeállította Kovács Máté. Bp. Gondolat Kiadó Nemzeti Könyvtár. Művelődéstörténet. HITK. 9. sz p. 20. [Burány Nándor] (bn): Könyv és egyenjogúság. MSz. márc sz. 8. p. 21. Dési Ábel: Könyvek és könyvtárak. 7N. ápr sz. 21. p. 22. [Bordás Győző] (b-s): Tiltakoznak a könyvtárak. Bírálják a Tartományi Művelődési Központot és a Matica könyvtárát. MSz. nov sz. 14. p. 23. [Vő.] (b-s): Az intézményesített könyvtárszolgálatért. A Tartományi Könyvtárosok Társaságának javaslatai. MSz. dec sz. 10. p. SAJTÓ Dunatáj 24. Herceg János: A századik Dunatáj. Dt. dec sz. 1. p. 7 Nap Vö sz. a 7 Nap jubileumi évkönyvéről 25. [M, Szemerédi Magdolna] M. Sz. M.: Jubilál testvérlapunk. D. jan sz. 6. p. A 7 Nap 25. évfordulója. 26. : Köszöntjük a 7 Napot. MKÜ. 8. sz. 10. p. 27. Petkovics Kálmán: A 7 Nap ünnepén. MSz. márc sz. 11. p. 28. Kolozsi Tibor: A 7 Nap útja. 7N. ápr sz. 1. p. 29. Vő.: 25 év. 7N. ápr sz. 9. p. Részlet egy nagyobb munkából. 30. Brenner János: Ünnepeltünk. 7N. ápr sz. 1. p. Hid 31. Juhász Géza: Híd sz. MSz. febr sz. 10. p.

7 ÁLTALÁNOS R E S Z SAJTÓ Uő.: Ua sz. MSz. ápr sz. 10. p. 33. Uő.: Ua sz. MSz. máj sz. 10. p. 34. Uő.: Ua sz. MSz. jún sz. 10. p. 35. [Uő.] J. G.: Ua sz. MSz. júl sz. 10. p. 36. Uő.: Ua sz. MSz. aug sz. 12. p. 37. Uő.: Ua sz. MSz. szept sz. 10. p. 38. Uő.: Ua sz. MSz. okt sz. 12. p. 39. Uő.: Ua sz. MSz. nov sz. 14. p. 40. Uő.: A Híd októberi száma. MSz. dec sz. 13. p. *»» 41. : A Híd szerkesztő bizottságának közleménye. MSz. dec sz. 4. p. 42. : A Híd egy éve. H. 11. sz p. 43. Juhász Géza: Jugoszláviai magyar szerzők a Híd 34. évfolyamában H. 11. sz p. 44. : Kimutatások [a Híd 34. évfolyamának szerzőiről és a műfajok megoszlásáról]. H. 11. sz p. 45. : Szerkesztőségi közlemény. H. 12. sz p. Jó Pajtás 46. [hadi István] (I): Vuk-díjat kapott a Jó Pajtás. MSz. dec sz. 6. p. 47. Fehér Ferenc: Köszöntjük és bemutatjuk a Vuk-díjas Jó Pajtást. MSz. dec jan. 1., sz. 8. p. Létünk Vö. 78., 80. és 82. sz. a Létünk és az Üzenet alapításáról 48. Urban János: A magyar tudományos folyóirat megjelenéséért. Szabadkán szerkesztik, ott is jelenik meg. Alapítja a Szocialista Szövetség tartományi választmánya. MSz. ápr sz. 8. p. 49. T. L.: Megértek a feltételek egy magyar nyelvű folyóirat kiadására. Szabadkai havi lap vajdasági jelleggel. A DNSZSZ Tartományi Választmánya Végrehajtó bizottságának üléséről. MSz. jún sz. 5. p. 50. Bori Imre: Űj folyóiratunk. MSz. jún sz. 9. p. 51. Gerold László: Az újságíró felelősségéről. ÜS sz p. A Létünk alapításának körülményeiről és ennek magyar és szerbhorvát nyelvű sajtóvisszhangjáról. 52. [Kalapis Zoltán] K. Z.: Indul a Létünk. Rehák László főszerkesztő az új társadalomtudományi folyóiratról. MSz. nov sz. 14. p. 53. : Bevezető sorok, Lé. 1. sz p. A folyóirat céljairól. Magyar Képes Újság 54. [Cvetko Malušev] Kis Flórián: Átszerveződtünk. MKŰ. 9. sz. 5. p. Az új szerkesztőségről. 55. [Polyvás József] P-s: A testvériség-egység jegyében. Díszünnepség a húsz éves Magyar Képes Újság kitüntetése alkalmából. MKÜ. 22. sz. 2. és 5. p. 56. : Húszéves a Magyar Képes Újság. 7N. nov sz. 14. p. Népújság 57. : Terjedelmesebb lesz a Népújság? A Muravidéki községek közötti nemzetiségi bizottság üléséről. N. febr sz. 1. p.

8 Nyelvművelő 58. Szeli István: Közlönyünk olvasóihoz. Nym. okt sz. 1. p. A Közlöny és a nyelvmüvelés feladatairól. Szövetségi Hivatalos Lap 59. Szerda Sándor: A Szövetségi Hivatalos Lap magyarul. MSz újévi szám sz. 15. p. 60. Vlaovics József: Anyanyelven, önérzettel. D. jan sz. 9. p. Űj Symposion 61. :Az Űj Symposion szerkesztősége a Symposion-mozgsilom tizedik évében pályázatot ír ki a mozgalom történetévei kapcsolatos tanulmányok írásira. US. 69. sz. borító lap. 62. : Munkatársi értekezlet december 11-én. Dokumentumok. ÜS. 69. sz. mell p. 63. Végei László: Értelmiség és önigazgatás. ÜS. 69. sz. mell. 3. p. 64. Bosnyák István: Mozgalmunk praxisa. ŰS. 69. sz. mell. 4. p. 65. [N. Boldizsár Katalin] N. B. K.: Ideiglenesen betiltották az Üj Symposiont. MSz. dec sz. 7. p. A folyóirat 76. sz. 66. [UŐJ N. B. K.: Bíróságon az Űj Symposion. MSz. dec sz. 5. p. 67. lüö.j N. B. K.: Végleg betiltották az Üj Symposion 77. számát. MSz. dec sz. 5. p. 68. : A VISZ tartományi titkársága elítéli Rózsa Sándor és Miroslav Mandić írásait. A titkárság közleménye az Üj Symposion 76. és 77. számának betiltásával kapcsolatban. MSz. dec sz. 5. p. 69. IN. Boldizsár Katalin] N. B. K.: Eljárás a főszerkesztő ellen? A Symposion-ügy legújabb fejleményei. MSz. dec sz. 7. p. 70. : Utasi Csaba az Üj Symposion felelős szerkesztője. MSz. dec sz. 4. p. 71. : Az Üjvidéki Ifjúsági Tribün közleménye az Űj Symposion betiltott számaiban megjelent írásokról. MSz. dec sz. 4. p. 72. Podolszki József: Az Üj Symposion és a Student betiltott, illetve visszavont számairól. KI. dec sz. 3. p. 73. :A politikai és a pénzelés kérdései. MSz. dec sz. 4. p. A folyóirat pénzelésének kérdései és a lap arculatáról. 74. : Szerkesztőségi közlemény. (1971. dec. 10.) ŰS. 80. sz p. A 76. és 77. sz. betiltásával kapcsolatban. 75. : Az Üjvidéki Ifjúsági Tribün közleménye az Űj Symposion betiltott számaiban megjelent írásokról. ÜS. 80. sz p. 76. : Az Üj Symposion Munkatársi Értekezletének határozata. ÜS. 80. sz p. A folyóirat 76. és 77. számaival kapcsolatban. Üzenet 77. Kovács Nándor: Szabad-e folyóiratot indítanunk? Jegyzet a szabadkai folyóirat érdekében. 7N. jan sz. 10. p. 78. Vlaovics József: A szabadkai folyóiratokról. D. jan sz. 9. p. Üzenet és Létünk. 79. [Urbán János] «.: A jövő héten újabb megbeszélés a magyar nyelvű folyóirat kiadásáról Szabadkán. MSz. febr sz. 12. p. 80. [Burány Nándor] (bn): Két új magyar folyóirat Szabadkán? Üj szervező bizottságot választottak. MSz. febr sz. 5. p. Létünk és Üzenet. 81. : Két új szerkesztő bizottság. 7N. ápr sz. 10. p.

9 ÁLTALÁNOS RESZ NYELVTUDOMÁNY 9 Az Üzenet folyóirat és az Életjel Miniatűrök szerkesztőségéről. 82. Kolozsi Tibor: Végre: indulás. MSz. máj. 1., sz. 14. p. Üzenet és Létünk. 83. Dési Ábel: Egy folyóirat ürügyén. 7N. máj sz. 17. p. 84. Vlaovics József: Induló folyóirat. D. máj sz. 9. p. 85. Bognár Antal: Szellem vagy kisértet? KI. máj sz p. 86. Dévavári Zoltán: Az Üzenet elé. 7N. aug sz. 16. p. 87. : Üzenet. 7N. aug sz. 10. p. 88. : Üzenet. Ü. 1. sz p. A folyóirat céljairól, feladatairól, programjáról. 89. Tornán László: Az Üzenet indulása. MSz. szept sz. 13. p. 90. Sinkovits Péter: Küzdelmes munka előtt... Megjelent az Üzenet c. irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat első száma. D. szept sz. 9. p. 91. Lévay Endre: Üzenet az olvasónak. MKÜ. 18. sz. 12. p. 92. Sz. Kanyó Leona: Gondolatok az Üzenetről. MSz. szept sz. 10. p. 93. Steinfeld Sándor: Levél a szerkesztőséghez. Ü. 2. sz p. Vö. 88. sz. megjegyzések a folyóirat bevezető írásához 94. Tornán László: Az Üzenet második száma. MSz. okt sz. 12. p. 95. Nagy József: Egy beleérzéses bírálatról. MSz. okt sz. 12. p. Vö. 94. sz, megjegyzések egyes értékelésekkel kapcsolatban 96. : A kihagyottak gyűlhelye és a kilátszó lóláb. Biacsi Antal az Üzenet titkairól. 7N. okt. ;~, sz. 10. p. Interjú. 97. Hajdú István: Az Üzenet novemberi száma. 7N. nov sz. 10. p. 98. Tornán László: Az Üzenet novemberi száma. MSz. nov sz. 12. p. 99. Hajdit István: Az Üzenet decemberi száma. 7N. dec sz. 9. p Barácius Zoltán: Értő, biztató, szavak... 7N. dec sz. 16. p Tornán László: Az Üzenet decemberi száma. MSz. dec sz. 13. p Varga Zoltán: Periszkóp. Portyázó jegyzetek. Üzenet az Üzenetről. H. 10. sz p. Induló pedagógiai folyóirat 103. [Burány Nándor] (bn): Lesz pénz a pedagógiai folyóiratra. A Képviselőház művelődési bizottságának ülése. MSz. márc sz. 5. p [Szűcs Imre] Sz. I.: Még egyszer a pedagógiai folyóiratról. Az illetékes tartományi szervek támogatják a kiadását. Most a megvalósításon a sor. MSz. jún sz. 9. p Tornán László: Gazdát keres egy folyóirat. MSz. jún sz. 5. p Szűcs Imre: Probléma nincs, de folyóirat se! Megbeszélés a magyar nyelvű pedagógiai folyóirat kiadásáról. MSz. jún sz. 8. p [Vlaovics József] v.: A pedagógiai folyóirat ebben a pillanatban. D. jún sz. 9. p. A NYELVTUDOMÁNY ÉLETE ÉS TÖRTÉNETE 108. Penavin Olga: Szabó T. Attila: A szó és az ember. Válogatott 2. NYELVTUDOMÁNY tanulmányok, cikkek. 2. k. Kriterion Könyvkiadó. Bukarest HITK. 8. sz p Uő.: Eötvös Loránd Tudományegyetem: Nyelvtudományi Dolgo-

10 zatok 1 4. k. HITK. 9. sz p Sörös Dávid: Károly Sándor: Altalános és magyar jelentéstan. Akadémiai Kiadó. Bp HITK. 9. sz p [Kovács József] (-csj-): Kontrasztív nyelvészeti konferencia. Pécs, október Nym. nov sz. 2. p. ÁLTALÁNOS NYELVTUDOMÁNY 112. Mikes Melánia: Mondattani univerzálék a gyermeknyelvben. HITK. 8. sz p. Summary: Syntactic universals in child language. A MAGYAR NYELV TÖRTÉNETE 113. Penavin Olga: Lizanec Péter: Magyar ukrán nyelvi kapcsolatok. A Kárpátontúli ukrán nyelvjárások anyaga alapján. HITK. 8. sz p. NYELVJÁRÁSOK 114. Pénovátz Antal: A zárt í-zés esetei a pacséri népnyelvben. HITK. 8. sz p Vajda S[árvári]. Zsuzsanna: Feketicsi szólások. HITK. 8. sz p Penavin Olga: A magyar nyelvjárások atlasza II. Bp HITK. 8. sz p Uő.: Imre Samu: A mai magyar nyelvjárások rendszere. Akadémiai Kiadó. Bp HITK. 9. sz p Matijevics Lajos: Kiss Jenő: A rábaközi Mihályi igeképzöi. Nyelvtudományi Értekezések 69. sz. Bp HITK. 8. sz p. RÉTEGNYELVEK, CSOPORTNYELVEK, SZAKNYELVEK 119. Bálint Sándor Lábadi Károly: A telecskai régi mesterségek szótára. T. 3. füz p. Kosárfonó, söprűkötő, lópatkoló kovács, mézeskalácsos, szíjgyártó, szűcs mesterségek szókincse Csorba Béla Pásztor László: Dohánytermesztés Telecskán. T. 3. füz p. Szótár A MAGYAR NYELV RENDSZERE. NYELVTANOK 121. Penatnn Olga: Balogh Dezső Gálffy Mózes J. Nagy Mária: A mai magyar nyelv kézikönyve. Kriterion Könyvkiadó. Bukarest HITK. 9. sz p. MORFOLÓGIA 122. Ágoston Mihály: Az -n toldalékú melléknevek alaki és szófaji megoszlása. Esetrendszerünk vizsgálatából. T. 3. füz p. Rezime. ONOMASZTIKA 123. Györe Kornél: Palics eredeti nevének keletkezéséről. HITK. 8. sz p Kaszás József: Csentevölgy földrajzi nevei. HITK. 8. sz p Matijevics Lajos: Népi magyarázatok két szabadkai víznév keletkezéséről. HITK. 7. sz p Uő.: A jugoszláviai Baranyára vonatkozó német nyelvű térképek a pécsi Városi Levéltárban. HITK. 8. sz p Uő.: Egy irodalmi mű földrajzi névanyaga. GFf. XIV/2 k p. Rezime: Geografska imena u jednom književnom delu.

11 ÁLTALÁNOS RESZ N Y E L V M Ű V E L É S Mimics Júlia: Törökbecse külterületi névanyaga. T. 3. füz p Penavin Olga: Néhány baranyai, drávaszögi község földrajzinév készlete. GFf. XIV/ Rezime: Toponomastička građa iz nekoliko sela u Baranji Uő.: Tallózások a kalocsai Érseki Levéltárban. HITK. 8. sz p. Mohol és Pacsér községek személynév anyaga; a Bácskába telepített bukovinai székelyek és moldvai csángók egyik kérvénye Virág Gábor: Személynevekből származó csantavéri családnevek. HITK. 8. sz p. SZOTÁRIRODALOM 132. Benfcő László: Kontextus és lexikográfia az írói szótár szemszögéből. HITK. 8. sz p. Zusammenfassung: Kontext und Lexikographie Sárosi Károly: A magyar nyelv minimális szótára. B. 13. sz p. Az előkészületben levő szótárról Szerbhorvát magyar szótár. Második kötet. N R. Készítette a Hungarológiai Intézet szótárszerkesztősége. Főszerkesztő Kovács Kálmán. Űjvidék Tartományi Tankönyvkiadó Intézet p Jung Károly: Befejezés előtt a nagy vállalkozás. - Megjelent a szerbhorvát magyar nagyszótár második kötete. Nym. nov sz. 2. p Szeli István: A szerbhorvát magyar szótár második kötetéről. B. 16. sz p. A Hungarológiai Intézet szótárszerkesztőségének munkájáról Kolozsi Tibor: Nagyszótár születik. Szerbhorvát magyar szótár I II. Főszerkesztő Kovács Kálmán. Tartományi Tankönyvkiadó Intézet. Űjvidék U. 4. sz p Kovács Kálmán: Néhány szótárszerkesztési elvről az észrevételek tükrében. HITK. 8. sz p. Rezime: O nekim principima leksikografije u ogledalu primedaba. NYELVMÜVELÉS Jugoszláviai magyar Nyelvművelő Egyesület 139. Kolozsi Tibor: Nyelvművelés az utcán. 7N. márc sz. 16. p 140. (F. I.): A JMNYE szerepe kulturális politikánk tükrében. D. júl sz. 9. p Korom Tibor: Az új munkaidény kezdetén. Nym. okt sz. 1. p Uő.: Vázlatos helyzetkép. Nym. dec sz. 1. p. Az Egyesület életéről, munkájáról [Urbán János] U.: A rendszeres nyelvművelés érdekében. Kedd esti összejövetelek a Népkörben. SzN. dec sz. 2. p [Sztáncsics András] Sz. A.: Jóindulatú és elvszerű hozzáállással a bonyolult kérdéseik is megoldhatók. Hajnalig tartó vita a szabadkai Népkörben. MSz. dec sz. 12. p : Nyelvmüvelés és politika. MSz. dec sz. 5. p /Szűcs Imre] (Szi): A JMNYE munkájának kritikai vizsgálata. A vezetőség újvidéki bővített ülése. MSz. dec sz. 4. p [Uő.] (szi): A nyelvművelő egyesületnek nem volt konkrét koncepciója mondotta Ágoston Mihály, a vezetőség szerdai ülésén. MSz. dec sz. 20. p. Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok 148. /Urban János] U.: A Magyar Nyelvőr 100. évfordulója jegyében októberében a Nyelvművelő Napok második ülésszaka

12 12 ÁLTALÁNOS RÉSZ N Y E L V M Ű V E L É S Adán. Leleplezik a Szarvas Gábor-emlékművet. MSz. jún sz. 9. p [Uő.] U.: A Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok szervező bizottságának ülése. Meghosszabbították a pályázatot. A Magyar Nyelvőr 100. évfordulója. MSz. szept sz. 9. p. Szarvas Gábor-emlékmű 150. Urbán János: Eszméjében előremutató legyen Szarvas Gábor-emlékmű Adán. MSz. jan sz. 9. p Uő.: Május 31-én zárul a Szarvas Gábor-emlékmű pályázat. Ülést tartott az emlékmű- és az értékelő bizottság. MSz. máj sz. 11. p K-l: Emlékmű Szarvas Gábornak. A beérkezett pályaműveket ma kiállítják. MSz. jún sz. 12. p [Urbán János] U.: Szarvas Gábor és a nyelvművelés emlékmüve Adán. A pályázatra 12 pályamű érkezett. MSz. jún sz. 9. p [Ács József] A. J.: Átadták a Szarvas Gábor-emlékmű pályázat díjait. MSz. jún sz. 12. p [Uő.] A. J.: A Szarvas Gábor-emlékmű pályázat díjazottjai. MSz. jún sz. 8. p. Nyelvművelés általában 156. O. Nagy Gábor: Az ördög a falon. MSz. jan sz. 10. p [Kek Zsigmond] Kossá János: Felemás szavak. MSz. jan sz. 10. p Soltész Katáim: Illetve illetőleg. MSz. jan sz. 10. p [Kek Zsigmond] Kossá János: Árnyalatok. MSz. febr sz. 10. p. A szerbhorvát és magyar szólásokról Lőrincze Lajos: Végett, miatt. MSz. febr sz. 10. p [Kek Zsigmond] Kossá János: Többesszámozás. MSz. febr sz. 10. p [Uő.] Kossá János: Müve vagy műje? MSz. márc sz. 11. p Lőrincze Lajos: Ista Pista. MSz. márc sz. 10. p O. Nagy Gábor: Logikátlan" kifejezések. MSz. márc sz. 5. p [Kek Zsigmond] Kossá János: Szabálytalan kapcsolatok 1 2. ápr sz. 11. p.; ápr sz. 11. p Lőrincze Lajos: Divattudósítás a keresztnevek világából. MSz. ápr sz. 10. p Uő.: Kiválók vagy kiválóak? MSz. máj sz. 10. p [Kek Zsigmond] Kossá János: Stiláris kisiklások 1 2. MSz. jún sz. 10. p. ; jún sz. 10. p Kovalovszky Miklós: Mindent a maga helyén! MSz. júl sz. 11. p [Kek Zsigmond] Kossá János: Eltorzult igenevek. MSz. júl, sz. 10. p Fábián Pál: Magyarul könnyebb' MSz. szept sz. 10. p O. Nagy Gábor: A szavak tengere. MSz. szept sz. 10. p Ferenczy Géza: Időben, idejében és más idő beliségek. Nym. okt sz. 2. p Uő.: Igekötők lázadása. MSz. okt sz. 12. p Uő.: Anyanyelvünk becsülete. Nym. nov sz. 2. p [Kek Zsigmond] Kossá János: Hozton hozunk. MSz. nov sz. 12. p O. Nagy Gábor: Tréfás szólások. MSz. nov sz. 15. p Lőrincze Lajos: Illattalan virágok MSz. nov sz. 15. p Papp Gábor: Aki, amely, ami és társai. Nym. dec sz. 2. p

13 ÁLTALÁNOS RÉSZ N Y E L V M Ű V E L É S Szépe György: Anyanyelvünk egészsége. Nym. dec sz. 1. p Soltész Katalin: Betesz becsuk bezár. MSz. dec sz. 13. p Palkó István: A kétnyelvű területek nyelvmüvelése. Szlovéniai helyzetkép. N. dec sz. 3. p. Egy kis nyelvelés a Képes Ifjúság rovata 183. Grétsy László: Mi is az a népetimológia? KI. jan sz. 11. p Uő.: Veleleresztrecept. KI. jan sz. 12. p Szűts László: Hol beszélnek legszebben magyarul? KI. jan sz. 12. p. Vö sz Ágoston Mihály: Hol gondolkod nak legszebben magyarul? KI. febr sz. 12. p. Vö sz Szűts László: Hány magyar él a világon? KI. febr sz. 12. p Uő.: A hivatali nyelvről. KI. febr sz. 12. p Uő.: Hol is beszélnek legszebben magyarul? KI. márc sz. 12. p. Vö és 186. sz Grétsy László: Néhány szó a szópályázatokról. KI. márc sz. 12. p Ágoston Mihály: Nem tisztáztunk semmit! A nyelvi szépről Szűts László válasza. KI. márc sz p. Vö sz Grétsy László: Március 20-áig" vagyis meddig? KI. márc sz. 12. p Uő.: Nyelvünk fejlődésének újabb irányai. KI. ápr sz. 12. p [Uő.] G. L.: Utazás az utazás körül. KI. ápr sz. 12. p Szűts László: Ifjúsági nyelv és irodalom. KI. ápr sz. 12. p Uő.: Szókincsünk jövevényszavai. KI. ápr sz. 17. p [Grétsy László] G. L.: Bikini és monokini. KI. máj sz. 12. p Szűts László: Nyelvcsaládok és nyelvrokonság. KI. máj sz. 12. p [Grétsy László] G. L.: Behízelgő" idegen szavak. KI. máj sz. 12. p Szűts László: Hány nyelvet beszélnek a világon? KI. jún sz. 12. p [Grétsy László] G. L.: Egy kis nyelvelés. Zárószó helyett. KI. jún sz. 12. p Szűts László: Nyíregyházi vagy nyíregyházai? KI. okt sz. 21. p Eder Zoltán: A te megszólítás a fiatalok nyelvében. KI. nov sz. 21. p. Nyelvi önkritika a Magyar Képes Újság rovata 203. /Rónai Béla] R. B.: Nyelvi önkritrttika. MKÚ. 1. sz. 22. p.; 2. sz. 20. p. ; 4. sz. 20. p. ; 5. sz. 20. p. ; 7. sz. 20. p. ; 8. sz. 20. p. ; 9. sz. 20. p. ; 10. sz. 19. p. ; 11. sz. 19. p. ; 12. sz. 17. p. ; 13. sz. 19. p. ; 14. sz. 19. p. ; 15. sz. 19. p. ; 16. sz. 19. p. ; 17. sz. 19. p. ; 18. sz. 19. p. ; 19. sz. 19. p. ; 21. sz. 20. p. ; 22. sz. 19. p. ; 23. sz. 19. p. A Magyar Képes Újság nyelvéről. A Jó Pajtás nyelvművelő vetélkedője 204. Szűcs Imre: A pedagógusok és a diákok dicsérete. Ma és holnap: a Jó Pajtás nyelvművelő vetélkedőjének döntője Újvidéken. MSz. máj sz. 12. p Ágoston Mihály: A Jó Pajtás versenyzőinek (és nemcsak...) MSz. máj sz. 8. p.

14 206. : A magyar nyelv ünnepe. A Jó Pajtás hagyományos nyelvművelő versenyének döntője Újvidéken. MSz. máj sz. 5. p. Szakmai nyelvművelés 207. Kollin József: Népjóléti vagy szociális. MSz. febr sz. 10. p Kovács József: Magyarul helyesen. A Nyelvművelő terminológiai rovata. Nym. okt sz. 1. p Uő.: Magyarul helyesen. A Nyelvművelő terminológiai rovata. Nym. nov sz. 1. p : Magyarul helyesen. A Nyelvművelő terminológiai rovata. Nym. dec sz. 2. p. Anyanyelvi oktatás 211. Balázs Pál Sárosi Károly: Anyanyelvünk. Magyar nyelvtan az általános iskolák 8. osztálya számára. Teljesen átdolgozott kiadás. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet 100 p Sárosi Károly: Gyakorlónyelvtan. Az általános iskolák 2. osztálya számára. 2. kiadás. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet. 122 p Sejpes Ferenc: Anyanyelvápolás. Anyanyelvápolási tankönyv az általános iskola szerbhorvát tagozataira járó 2. osztályos magyar tanulók számára. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet. 117 p Uő.: Anyanyelvápolás. Tankönyv a szerbhorvát tannyelvű tagozatok magyar ajkú tanulói számára az általános iskolák 4. osztályában. 2. kiadás. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet. 199 p Tőke István: Magyar gyakorlófüzet. Az általános iskolák 7. osztálya számára. Harmadik kiadás. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet. 82 p Vajda József: Magyar gyakorlófüzet. Az általános iskolák 5. osztálya számára. 4. kiadás. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet. 83 p Uő.: Anyanyelvünk. Nyelvápolási kézikönyv a szerbhorvát tannyelvű tagozatok magyar ajkú tanulói számára a középiskolák 3 4. osztályában. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet. 300 p Varga Zoltán: Magyar gyakorlófüzet. Az általános iskolák 6. osztálya számára. 4. kiadás. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet. 95 p. * * 219. Dávid András: Nyelvünk élete. Magyar nyelvtan a gimnáziumok, tanítóképzők és óvónőképző intézetek 1. osztálya számára. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet. 141 p Matijetncs Lajos: Dávid András: Nyelvünk élete. Magyar nyelvtan a gimnáziumok, tanítóképzők és óvónőképző intézetek 1. osztálya számára. Tartományi Tankönyvkiadó Intézet. Novi Sad HITK. 9. sz p Dávid András: Nyelvünk élete. Oj szellemű nyelvtankönyvek a vajdasági magyar tannyelvű középiskolákban. B. 14. sz p Vajda József: Korszerűsítési törekvések a magyartanításban programozott tankönyvekkel. B. 14. sz p Vargha Balázs: Oktatás és anyanyelv. Nym. nov sz. 2. p. Magyartanítás idegen anyanyelvüeknek. Nyelvkönyvek 224. Letsch Erich: Tanuljunk magyarul! Učimo mađarski. A szerbhorvát anyanyelvű 6. osztályos tanulók részére. 2. átdolgozott ki-

15 adás. Újvidék Tartományi Tankönyvkiadó Intézet 123 p mell Sátai Pál: Tanuljunk magyarul! Učimo mađarski. A szerbhorvát anyanyelvű 7. osztályos tanulók részére. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet. 145 p Vajda József: Tanuljunk magyarul! Tankönyv a szerbhorvát anyanyelvű 8. osztályos tanulók számára. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet. 118 p [Sturc] Zubek Jolán Horváth Emília: Tanuljunk magyarul! Magyar nyelvkönyv a szerbhorvát anyanyelvű tanulók számára a középiskolák 1. és 2. osztályában. Második kiadás. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet. 173 p. KÉTNYELVŰSÉG 228. Mikes Melánia Janet Tollman Göncz Lajos: Adalékok a szocializáció fejlődéséhez kétnyelvű óvodás gyermekénél. HITK. 8. sz p. Rezime: Prilog proučavanju socializacije u dvojezičnoj vaspitnoj grupi predškolskog uzrasta. Summary: A contribution to the problem of socialization among bilingual childern in kindergartens Hock Rezső: Joggyakorlat magyarul, egyenjogúan. Aktuális szemlélődés az egyenjogú nyelvhasználat néhány jogi és gyakorlati kérdésről. H. 3. sz p Bodrogvári Ferenc: Értékelés és anyanyelv 1 2. Ü. 1. sz p. ; 2. sz p Matkottics József: Kultúra és jogegyenlőség. Nym. nov sz. 1. p. * * «232. Székely Imre: Tartományi törvényjavaslat a nyelvi egyenjogúságról. MSz. júl p Sztdncsics András: Szocialista érdek a nyelvek egyenjogúsága. A JMNYE jogi terminológiai szakosztálya megvizsgálja a tartományi nyelvhasználati törvénytervezetet. MKŰ. 19. sz. 6. p Kongó Tivadar: A nyelvi egyenjogúság metamorfózisa. Mi maradt ki a vajdasági nyelvi törvénytervezetből MSz. szept sz. 6. p. ; szept sz. 6. p Kolozsi Tibor: Törvénytervezet az egyenrangú nyelvhasználatról. 7N. ökt sz p Sőregi Zoltán: A nevek írása. Egy alkotmányvédő bírósági határozat tükrében. MSz. okt sz. 7. p Kalapis Zoltán: Kisebbségi törvény vagy egyenjogúsági törvény? A JMNYE jogi-terminológiai szakosztálya nincs megelégedve a Tartományi Végrehajtó Tanács által közvitára bocsátott törvényjavaslattal, és újat készített. MSz. nov sz. 7. p Hajós Ferenc: Űj törvény készül Vajdaságban a népek és nemzetiségek nyelvének egyenjogú használatáról. N. nov sz. 3. p. összevető és transzfer nyelvtan 239. Dezső László: Tipológiai vizsgálatok. Újvidék Hungarológiai Intézet. 96 p. A Hungarológiai Intézet nyelvészeti füzetei. Szerbhorvát magyar kontrasztív nyelvtan Vő.: Tipológiai bevezetés a magyar szerbhorvát kontrasztív nyelvtanba. HITK. 8. sz p. Rezime: Kontrastivna grama-

16 tika srpskohrvatskog i mađarskog jezika 1. Tipološka razmatranja Kovács József: Szerbhorvát magyar kontrasztív nyelvtan. MSz. dec sz. 8. p. Helyesírás 242. Sinkovics Ferenc: Hogyan is írjuk az iskolai osztályok nevét? Nym. okt sz. 2. p. BIBLIOGRÁFIA Vö. 1., 2., 3., 715. sz. IRODALOMELMÉLET. ESZTÉTIKA Vö sz. strukturalista irodalomkritika 243. Bori Imre: Esztétikai gondolkodásunk történetéből. H. 1. sz p. A különszám egyes tételeit 1. az alábbiakban Bort Imre: Bevezető. H. 1. sz p Uő.: Loósz István Ady Endréről. H. 1. sz p Loósz István: Ady Endre lírája tükrében (1914). H. 1. sz p.» * * 247. Bori Imre: Láng Árpád dadaista esztétikája. H. 1. sz p [Löbl Árpád] Láng Árpád: Idő és művészet (1921). H. 1. sz p. Szemelvény [Uő.] Láng Árpád: Pszichoszintézis (1921). H. 1. sz p. Szemelvény Bori Imre: Szeteleky Kornél a modern művészetekről. H. 1. sz p Szenteleky Kornél: Törekvések és irányok a modern művészetben (1924). H. 1. sz p. * * «252. Bori Imre: Farkas Geiza tetszésesztétikája. H. 1. sz p Farkas Geiza: Mi tetszik és miért? (1927). H. 1. sz p. Szemelvény. *» * 3. IRODALOMTUDOMÁNY 254. Bori Imre: Csányi Endre Baudlaire-könyve. H. 1. sz p Csányi Endre: Baudlaire élete és költészete. H, 1. sz p. Szemelvény Bori Imre: Sinkó Ervin költészetelmélete. H. 1. sz p Sinkó Ervin: Téma és tartalom a költészetben (1928). H. 1. sz p. * *» 258. Bori Imre: Kázmér Ernő impreszszionista kritikai módszere. H. 1. sz p : Kázmér Ernő breviárium. H. 1. sz p Végei László: Esztétikai gondolkodásunk történetéből. D. ápr sz. 9. p. Vö sz. recenzió MŰFAJELMÉLET Vö sz. egy műfaj metamorfózisa (novella) 261. Baránszky Jób László: Líránk formanyelve. H. 2. sz p. A magyar líráról Dési Ábel: Regény és regényelmélet. 7N. dec sz. 20. p Szombathy Bálint: Konkrét mozgalom. ŰS. 78. sz p. A képzőművészet és a költészet kapcsolatáról. KRITIKA. IRODALOMPOLITIKA 264. Schmidt Júlia: A strukturalista irodalomkritika lényegbeli tévedései. H. 5. sz p.

17 IRODALOMOKTATAS 265. Bori Imre: Irodalmunk és középiskolásaink. MSz. márc sz. 10. p. A jugoszláviai magyar irodalomról Varga Sándor: Nem szabad csökkenteni a magyar órák számát a felsőbb tagozatokban. Vita a kétnyelvű iskolák tantervének módosításáról. N. ápr sz. 3. p. A szlovéniai magyar iskolákról. Gimnáziumi tanterv Vö. Horváth Mátyás: Az új gimnáziumi tanterv elé. MSz dec sz Bori Imre: Még egyszer a gimnáziumi magyar tantervről. Válasz Horváth Mátyásnak. MSz. jan sz. 10. p Horváth Mátyás: Monopólium vagy közügy? MSz. jan sz. 8. p. Vö sz Bori Imre: Egészen másról van szó. MSz. jan sz. 8. p. Vö sz : Nyilatkozat. A gimnáziumi tanterv-vita kapcsán. MSz. jan sz. 8. p. Vö sz Horváth Mátyás: A marxista irodalmi nevelés igenléséről vagy tagadásáról van szó! MSz. jan sz. 8. p. Vö sz Ágoston Mihály: Közoktatás és tudomány. A gimnáziumi tanterv vitájához. MSz. febr sz. 12. p Bányai János: Irodalom és a nevelési érdek kísértete. Hozzászólás a tantervvitához. MSz. febr sz. 8. p Tőke István: Szólnék, ha még lehet. Töprengés a gimnáziumi magyar programról. MSz. febr sz. 9. p Bodrogvári Ferenc: A tantervvita három tervszerűtlen" tanulsága. MSz. márc sz. 6. p Guelmino Sándor: A megkésett fúrás. Avagy mély ütések a tanterv-ringben. ÜS. 73. sz p. Vö sz. IRODALOMTÖRTÉNET 277. Fried István: Üzen a Vajdaság". A vajdasági költészet visszhangjához. HITK. 9. sz p. Zusammenfassung: Zum Widerhall der ungarischen Dichtung Vojvodinas /Tornán László] f-n -6): Jugoszláv irodalmi lexikon. A Matica srpska kiadása. MSz. nov sz. 10. p. A Jugoslovenski književni leksikon. Novi Sad a jugoszláviai magyar írók adatait is feldolgozza. MAI MAGYAR NYELVŰ IRODALOM Általában 289. Varga Lajos: Egység és idegenség. KI. szept sz p. A magyarországi és a nemzetiségi magyar irodalmak viszonyáról. Vö sz Podolszki József: Közép-Európa?! KI. szept sz. 18. p Burányi Nándor: Sem otthon, sem idegenben. KI. szept sz. 18. p Várady Tibor: Több államban élünk... KI. szept sz. 18. p Pintér Lajos: Igen, de... Egy gondolat- és tudatébresztő elgondolás kapcsán. KI. okt sz. 18. p Bogdánji Sándor: Nincs szükség új folyóiratra. KI. okt sz. 18. p.

18 295. Szűcs Imre: Ismerjük-e, becsüljük-e egymást? KI. okt sz. 18. p Garai László: Az idegenség okairól. KI. Okt sz p. Csehszlovákiai 297. Herceg János: Batsányi neve. 7N. márc sz. 16. p. A kassai Batsányi-kör munkájáról Uő.: Kassai üzenet 7N. jún sz. 17. p. Az irodalmi életről. Jugoszláviai 299. Bori Imre: Drámák színpad nélkül. MSz. jún sz. 9. p. Vö. Kopeczky László: Aida 695. sz. Guelmino Sándor: Haláltánc 656. sz. Tolnai Ottó: Nádtető 816. sz. Varga Zoltán: A tanítvány 829. sz. Tóth Ferenc: Jób 819. sz. Végei László: Júdás hetedik pecsétje 835. sz. Németh István: Uborka milliói 751. sz. Bogdánfi Sándor: Bűnösök 562. sz. Gobby Fehér Gyula: A budaiak szabadsága 654. sz Uő.: Drámák színpad nélkül. Következtetések. MSz. okt sz. 12. p Boróciws Zoltán: A vajdasági dráma. 7N. okt sz. 17. p. Benkő Akos Gondolatok a jugoszláviai magyar drámáról c. rádióelőadásáról Bori Imre: Vizualitás a jugoszláviai magyar költészetben. MSz. nov sz. 14. p. Beszámoló a Zagrebački književni razgovori 1971 novemberében tartott előadássorozatán. * * 303. Bori Imre: Húsz év után. MSz. febr sz. 9. p. A Híd 1950 áprilisi számában jeletkező nemzedékről Fehér Ferenc: Jegyzőfüzetemből. MSz. febr sz. 9. p Tornán László: Huszonegy éve. 7N. márc sz. 18. p Herceg János: Két nemzedék. 7N. ápr sz. 16. p Urbán János: Az Életjel 200. száma. MSz. dec jan. 1., sz. 12. p. Magyarországi 308. Garat László: A szociográfiai új hullám problémái. H. 9. sz p. Romániai 309. Kántor Lajos: Egy műfaj metamorfózisa. H. 2. sz p. A romániai magyar novelláról Szakolczay Lajos: Egy magatartás iskolapéldája. George Sbárcea: Befejezetlen emlékirat. Kriterion Könyvkiadó. Bukarest U. 4. sz p. IRODALMI ÉLET Tudomány és tudományos intézmények. Kultúra Tudományos Hungarológiai Általában intézmények Intézet 311. Szeli István: Még egyszer a mi intézetünkről. 7N. jan. 1. l.sz. 34.p Uő.: összehasonlító irodalmi értekezlet. Évi jelentés. HITK sz p. Az évi munkáról Uő.: Pénzügyi és publikációs ter-

19 veinkről. HITK. 7. sz p. Az évi munkálatokról Vő.: Rendezvények, publikációk, szerződések. HITK. 8. sz p. Az évi folyó ügyekről. Magyar délszláv összehasonlító irodalmi értekezlet 315. Szeli István: Megnyitó. HITK sz p Vő.: Zárószó. HITK sz p. Az értekezlet beszámolói a HITK sz.-ban jelentek meg [Burány Nándor] (bn): Részletes művelődéstörténeti program készül. Szeli István a minapi tanácskozás eredményeiről. MSz. dec sz. 9. p Podolszki József: Szerteágazó igények, szerény lehetőségek. A Hungarológiai Intézet művelődéstörténeti ülésszakáról. KI. dec sz. 6. p Szeli István: Művelődéstörténeti kutatásainkról. 7N. dec sz. 23. p Vő.: Művelődéstörténeti ülésszak és tanácskozás. HITK. 9. sz p. Az Intézet folklór-szemináriuma 317. Tóth Ferenc: Üjra együtt. Holnap kezdődik a zentai folklór-szeminárium. MSz. jún sz. 13. p Vlaovics József: A népi szellemi kincsek jegyében. D. júl sz. 9. p Tóth Ferenc: Az ember nemcsak a jelen. Zenta, június MSz. júl sz. 7. p. Az Intézet művelődéstörténeti értekezlete 320. Bori Imre: Művelődéstörténeti kutatásainkról. MSz. dec sz. 11. p [Burány Nándor]: Művelődéstörténetünk tanulmányozásának jelentőségéről. Szeli István igazgató nyilatkozata. MSz. dec sz. 8. p : Pénteken kezdődik a tanácskozás. Művelődéstörténeti kutatásainkról. MSz. dec sz. 8. p [Burány Nándor] (bn): Kulturális örökségünk felmérése. Tanácskozás a Hungarológiai Intézetben. MSz. dec sz. 14. p. Kultúra 328. : A kultúra, a tudomány és az oktatás fejlődésének némely kérdéseiről. Holnap lesz a VKSZ választmányi ülése. MSz. febr sz. 6. p [Burány Nándor Szűcs Imre] (b. n. Sz. i.): A kultúra, a tudomány és az oktatás időszerű eszmei-politikai kérdései. Milan Mali beszámolója. MSz. márc sz. 1. és 5. p Burány Nándor: Kultúránk kérdéseiről. Felszólalás a KSZ IV. 15-én megtartott újvidéki értekezletén. ÜS. 73. sz p Zorica Tucakovič: A közös kincstár gyarapítása. A nemzetiségek kultúrája. K. máj sz Р : Vajdaság kulturális életéről. Előkészületek a művelődési kongresszusra. Megbeszélés a Művelődési Közösségben. MSz. okt sz. 6. p Dragoljub Gavrić: A szerbiai kulturális kongresszus. Milyen könyveket adóztassunk meg? A ponyvaregények példányszáma a Szerbiában megjelenő könyvek felét teszi ki. K. okt sz. 2. p ( ): Ma kezdődik a kongresszus. MSz. okt sz. 10. p.» *

20 335. Szeli István: Szubjektív sorok egy oktatásügyi tervezet margójára. A felsőoktatási intézmények fejlesztési terve 1980-ig. MSz. nov sz. 10. p Tóth Lajos: Pedagógusképzésünk időszerű kérdései. Felsőoktatási intézmények fejlesztési terve ig. MSz. nov sz. 9. p Fehér Kálmán: Hamis dilemmák. Pokrajinska zajednica obrazovanja: Program razvoja visokih i viših škola u SAP Vojvodini u periodu g. i dalje perspektive razvoja. Lé. 1. sz p. Fiatal írók 338. Ágoston Mihály: Létünk perifériáján? Szavakkal nem tagadhatjuk a közönyt. MSz. febr sz. 6. p. A JMKMV szervezési és egyéb kérdéseiről Vlaovics József: A kisebbrendűségi érzés bűn. A JMKMV szép tablójára. D. ápr sz. 8. p Bogi F[erenc].: Dolgozni, tevékenykedni akaró részvevők hasznos tanácskozás. A JMKMV kerekasztal-értekezletéről. MSz. nov sz. 10. p. *»» 341. Bori Imre: A legfiatalabbak. KI. febr sz. 19. p. A jugoszláviai magyar irodalom legújabb generációjáról Kolozsi Tibor: Olvasmány az ifjúságnak. 7N. márc sz. 17. p. A jugoszláviai magyar ifjúsági irodalomról. Irodalmi díjak és pályázatok Irodalmi Általában díjak 343. Fehér Kálmán: A Sinkó Ervin alapítványról. MSz. dec sz. 13. p. Híd-díj 344. : Jegyzőkönyv a Híd Irodalmi Díj bíráló bizottságának március 10-én megtartott üléséről. H. 3. sz p. A díjat Koncz István Átértékelés c. verseskötetéért kapta [Gerold László] G. L.: Üj Híd-díjasunk Koncz István. MSz. márc sz. 16. p [Fehér Ferenc] (f): Irodalmi ünnepség színhelye volt Kanizsa. Átadták a Híd-díj at Koncz István költőnek. MSz. ápr sz. 4. p. Sinkó Ervin-díj Vö sz : Utasi Máriának ítélték oda az idei Sinkó-díjat. A bíráló bizottság közleménye. MSz. márc sz. 5. p : Utasi Máriának ítélték oda az idei Sinkó-díjat. A bíráló bizottság közleménye. KI. márc sz. 20. p : Átadták a Sinkó-díjat. MSz. ápr sz. 5. p. Pályázatok Színmű pályázat 350. [Burány Nándor] (bn): Drámairodalmunk gazdagodása. Mai mondanivaló mitologikus keretben. Szeli István, a bíráló bizottság elnöke a pályázat eredményeiről. MSz. jan sz. 12. p [M. Szemerédi Magdolna Via - ovics József] M. Sz. M. V. J-." Drámairodalmunk ünnepe. D. jan sz. 9. p Bori Imre: Drámairodalmunkról. MSz. jan sz. 9. p Gerold László: Színműpályázat ÜS. 70. sz p.

21 Gyermekhangjáték pályázat 354. : Átadták a gyermekhangjáték pályázat díjait. MSz. febr sz. 6. p. 1. Dévavári Zoltán: Vizek királya ; 2. Németh István: Most más napokat számolunk ; 3. Kopeczky László: Tündöklő káposztalepke Szűcs Imre: Három díjnyertes pályamű. Ü. 1. sz p. A Híd szociográfiai pályázata 356. :A Híd pályázati bizottsága [... ] akciót indít [... ] a vajdasági falu és a falun élő ember problémáinak irodalmi-szociográfiai feltárására. MSz. ápr sz. 9. p :Közlemény a Híd szociográfiai pályázatáról. H. 5. sz p : Tizenöt meghívott a Híd szociográfiai pályázatán. MSz. júl sz. 12. p. A Forum kritika és történelmi regény -pályázata 359. [Ládi István] (1): Hét kritikakötet és hat történelmi regény. A forum könyvkiadó pályázatáról. MSz. jún sz. 9. p. Az Újvidéki Rádió hangjátékpályázata 360. : Jegyzőkönyv az Újvidéki Rádió évi hangjátékpályázatáról. MSz. júl p. Az Üzenet és a 7 Nap novellapályázata 361. : Az Üzenet [... ] a 7 Nappal együtt pályázatot ír ki olyan novellára, amely [... ] mai életünket tükrözve művészi hangvétellel íródott. U. 1. sz. borító lap : A novellapályázat eredménye. Ü. 4. sz. borító lap. 1. Varga Rózsa ; 2. Barácius Zoltán ; 3. Gajdos Tibor : Az Üzenet és a 7 Nap novellapályázatának az eredménye. 7N. nov sz. 10. p. Írószövetség 364. /Fehér Ferenc] (f): Ma: Tartományunk íróinak évi közgyűlése. A vajdasági írók együsületének megalakulásáról dönt. MSz. ápr sz. 9. p [Uő.] (f): írók és paragrafusok. Vita a hovatartozásról a vajdasági írók évi közgyűlésén. MSz. ápr sz. 12. p. Irótáborozás 366. [Fehér Ferenc] (f): Írók a kanizsai írótáborról... MSz. szept sz. 9. p. ; szept sz. 4. p. ; szept sz. 7. p. ; szept sz. 12. p; szept sz. 8. p Uő.: Még egyszer a kanizsai íróborról. MSz. szept sz. 6. p : Október elején táboroznak az írók Kanizsán. MSz. szept sz. 12. p Fehér Ferenc: A kanizsai írótábor pénteki tanácskozása. MSz. okt sz. 6. p Kolozsi Tibor: Író más nyelven. 7N. okt sz p. A fordítási lehetőségekről tárgyalt az írótábor Vlaovics József: Maradjon meg az írótábor. D. okt sz. 9. p. Napjaink irodalmi élete 372. Juhász Géza: A jugoszláviai magyar írók alkotó munkásságának

22 feltételei 1 3. MSz. jan sz. 9. p. ; jan sz. 12. p. ; febr sz. 9. p : Irodalmunk kérdéseiről. Tanácskozás a Közművelődési.Közösségben. MSz. ápr sz. 12. p Bori Imre: Az alkotó munkáról. MSz. ápr sz. 8. p. Az ápr. 9-én tartott tanácskozásról Dési Abel: Írói gondok. 7N. máj sz. 20. p. Az írók egzisztenciális kérdéseiről Bognár Antal: A kultúra bérmunkásai. KI. szept sz. 18. p. A vajdasági írók egzisztenciális lehetőségeiről Fehér Kálmán: A társult munka és a kultúra együttműködése. MSz. dec sz. 13. p Vő.: Mecénások keresése. MSz. dec sz. 15. p. Szenteleky-napok 379. Bori Imre: Szenteleky-esték. MSz. máj sz. 9. p [Szűcs Imre] (Szi): Előkészületek a Szenteleky-estékre. Irodalmunk ünnepe legyen a rendezvény. MSz. jún sz. 13. p t.: A Szenteleky-napok intézményesítése. Megbeszélés Szivácon. MSz. okt sz. 11. p [Dudás Károly] D. K.: Szentelekynapok KI. dec sz. 12. p [Habram Károly] (h-m): Szenteleky-esték Szivácon. Érdektelenek a vajdasági intézmények. MSz. dec sz. 10. p [Szűcs Imre] (Szi): Irodalmunk ünnepe. Képkiállítás, tanácskozás, koszorúzás és színházi vendégszereplés a sziváci Szenteleky-napokon. MSz. dec sz. 6. p Vő.: Sárfényes ünnep. MSz. dec sz. 8. p Fehér Ferenc: Sziváci napló 1 2. MSz. dec sz. 8. p. ; dec. dec sz. 9. p Barácius Zoltán: Szenteleky-napok Szivácon. 7N. dec sz. 18. p. MAGYAR DÉLSZLÁV IRODALMI KAPCSOLATOK Általában Vö sz. magyar költészeti antológia szerbhorvát nyelven Vö és 316. sz. a Hungarológiai Intézetben tartott értekezlet 388. Szúnyog Sándor: Csillagpor. Jugoszláv lírai antológia Csuka Zoltán műfordításaiból Borsos Miklós rajzaival. N. szept sz. 6. p Fehér Ferenc: Csuka Zoltán műfordításai. Csillagpor. Jugoszláv lírai antológiái Magvető. Bp U. 4. sz p Anđeltć Veselinović Magdalena: Csuka Zoltán: Csillagpor. Jugoszláv lirai antológia. Bp HITK. 9. sz p Bori Imre: Magyar Jugoszláv irodalmi kapcsolatok. Komparatisztikai problémák és tanulságok. HITK sz p. Rezime: Mađarsko jugoslovenske književne veze. Komparatistički problemi i pouke Vilko Novak: A Murántúli irodalom magyar kapcsolatai. (Ford. Szeli István) HITK sz p. Rezime: Mađarski elementi u književnosti Prekomurja Szelt István: A magyar délszláv kapcsolatok egy régebbi értelmezéséről. HITK sz p. Rezime: O jednom ranijem tumačenju mađarsko južnoslovenskih veza. Borislav Jankulov munkásságáról. Reneszánsz és barokk 394. Varjas Béla: Társadalom és irodalmi élet viszonya a reneszánsz és barokk idején Keletközép-

23 Európában. HITK sz p. Rezime: Odnos društva i književnosti u doba renesanse i baroka u Istočno-srednjoj Evropi Cvito Fisković: Dalmát művészek Korvin Mátyás budai és visegrádi udvarában. (Ford. Vajda Gábor) HITK sz p. Rezime: Dalmatinski umjetnici na dvoru Matije Korvina Angyal Endre: Magyar és délszláv barokk. HITK sz p. Rezime: Mađarski i južnoslovenski barok Đuro Novalić: Grof Bartol Baboneg, a Povest Segeta grada írója. (Ford. Tóth Ferenc) HITK sz p. Rezime: Grof Bartol Baboneg pisac Povesti Segeta grada". 18. és 19. század 398. Darinka Zličić: 18. századi szerb írók Horányi Elek lexikonában. (Ford. Bosnyák István) HITK sz, p. Rezime: Srpski pisci 18. veka u Horanjijévom leksikonu ugarskih pisaca Ivanka Veselinov: A szerbeknek írt első magyar nyelvtan. (Ford. Sörös Dávid) HITK sz p. Rezime: Najstarije mađarske gramatike za srbe Lazar Čurčić: Jovan Muškatirović magyar nyelvű népművelő könyvecskéje és annak szerb olvasók számára készült fordítása. (Ford. Szeli István) HITK sz p. Rezime: Jedna prosvetiteljska knjižica Jovana Muškatirovića na mađarskom jeziku i njen prevod za srbe. * * 401. Magdalena Andelić Veselinotnć: Vuk Stefanović Karadzic fogadtatása a magyar irodalomban. (Ford. Tóth Ferenc) HITK sz p. Rezime: Kako je mađarska literarna kritika prihvatila Vuka Stefanovića Karadzića i njegovo delo Magdalena Andelić Veselinović: Jankó Safarik, valamint Tomanija és Anka Obrenović Székács Józsefhez írt néhány közvetlen levele. HITK. 9. sz p Fenyő István: A szerb népköltészet hatása a magyar irodalmi gondolkodás fejlődésére a reformkor kezdetén. HITK. 9. sz p. Resume: L' influence de la poésie populaire Serbe sur Г evolution de la pensée littéraire Hongroise au début de Г époque des réformes Fried István: Egy elfelejtett kultúra-közvetítő. Hoblik Márton ( ) arcképéhez. HITK sz p. Rezime: Jedan zaboravljeni posrednik kulture. Uz portre Martona Hoblika, Szalatnai Rezső: Jakov Ignjatović és társai. MSz. márc sz. 10. p. Csuka Zoltán A szentendrei rebellis c. könyvéről Stojanotné-Kóich. Katalin: Az újvidéki Szerb Nemzeti Színház által bemutatott magyar színművek visszhangja a zombori sajtóban ig. HITK sz p. Rezime: Mađarska pozorišna dela Novosadskog Srpskog narodnog pozorišta na reperaru u Somborn od do godine. 20. század 407. Stefan Barbaric: A szlovén irodalom első magyar nyelvű áttekintése. Ivan Prijatelj: Egyetemes irodalomtörténet, Budapest, (Ford. Pastyik László) HITK sz Rezime: Prvi mađarski (Prijateljev) pregled slovenske književnosti. (Egyetemes irodalomtörténet, 1911) 408. Herceg János: Egy megkésett elképzelés. 7N. jún sz. 16. p.

24 409. Kemény G. Gábor: Magyar délszláv vonatkozások Mocsáry Lajos 20. századi pályaképében. HITK sz p. Rezime: Mađarsko junoslovenske komponente u delatnosti Lajoša Močarija u 20. veku [Lőbl Árpád] (Lőrinc Péter: Együtt az irodalomban N. jan sz. 17. p. ; jan sz. 17. p. ; jan sz. 17. p. ; febr sz. 17. p. A jugoszláv magyar irodalmi kapcsolatokról között. Főleg a vajdasági írók kapcsolatairól Lökös István: Miroslav Krleža szépírói élményvilágának magyar rétegeiről. HITK sz p. Rezime: Mađarski slojevi u svetu doživljaja Miroslava Krleže Uő.: Németh László Miroslav Krlezáról. MKÚ. 9. sz. 11. p Póth István: Ivo Andrić műveinek magyarorszájgi fogadtatása. HITK sz p. Rezime: Dela Iva Andrića u Mađarskoj Ivanka Udovički: Veljko Petrović és Croatia. (Ford. Vajda Gábor) HITK sz p. Rezime: Veljko Petrović i Croatia". Népköltészet 415. Dávid András: Az Erlangeni kézirat magyar vonatkozású anyaga. HITK sz p. Rezime: Hungarološka grada Erlandskog rukopisa Uő.: Muslimanske junačke pesme. Odabrao, priredio i predgovor napisao Nasko Frndić. Stvarnost. Zagreb 1969; 625 (különös tekintettel a kötet hungaricáira). HITK. 7. sz p Uő.: Ozorai Pipo, a délszláv vitézi énekhagyomány negatív magyar hőse. HITK. 9. sz p. Rezime: Filip Madžarskin", negativna mađarska ličnost južnoslovenskih junačkih pesama Uő.: Délszláv vitézi énekek I. Jagelló Ulászló királyról. T. 3. füz p. Rezime: Jugoslovenska epska pesnička tradicija o kralju Vladislavu Jagelonskom Olinko Delorko: Székely János alakja két Hvar-szigeti énekben. (Ford. Dávid András) HITK sz p. Rezime: Sekul u nekim narodnim pjesmama s otoka Hvara Kiss Mária: A Buda-környéki szerbek Iván-napi szokásainak ismeretéhez. HITK sz p. Rezime: Prilog poznavanju Ivandanskih običaja srba iz okoline Budima Božidar Kovaček: Népi prózánk első magyar fordításai. (Ford. Bosnyák István) HITK. 5. sz p. Rezime: Počeci prevođenja naše narodne proze na mađarski Vladan Nedić: Szerbhorvát szóbeli hagyományú énekek Szilágyi Mihályról. (Ford. Dávid András) HITK sz p. Rezime: Srpskohrvatske usmene pesme o Mihailu Siladiju Vujicsics D. Sztoján: Egy szerb guszlár a 16. századi Magyarországon. HITK sz p. Rezime: Jedan srpski guslar u Mađarskoj 16. veka. FORDÍTÁSI KÉRDÉSEK Vö sz. fordítási problémákról is szól 424. Gerold László: Ki fordít hangjátékot? ÜS. 73. sz p : Szerény jubileum. N. júl sz. 3. p. Interjú Jože Hradillal, a magyar irodalom szlovén fordítójával [Burány Nándor] (bn): Vajdasági magyar írók szerbül. Varga Jó-

25 zsef vállalkozása. MSz. júl sz. 6. p. Szirmai Károly novelláinak fordításáról Bordás Győző: Fordítják a nemzetiségi irók müveit. A Matica srpska kezdeményezése. Kiadják a magyar irodalomtörténetet szerbhorvát nyelven. MSz. aug sz. 7. p [Uő.] B. Gy.: A Matica srpska könyvkiadó megvásárolja Varga József fordításait. Az újvidéki Művelődési Központ is kiad szerbhorvátra átültetett műveket. MSz. aug sz. 6. p Sava Babić: Egy két szó а fordításról. MSz. dec sz. 13. p. MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET 430. Bori Imre: Hagyományaink. Lé. 1. sz p. Rezime. Naše tradicije. Resume: Nos heritages. A jugoszláviai magyar művelődéstörténet kérdéseiről Uő.: Platón Bácsott. MSz. dec sz. 15. p. Váradi Péterről flőbl Árpád] Lőrinc Péter: A torontáli falu szociográfiai viszonyai egykori íróink megvilágításában a századforduló éveiben ( ). T. 3. füz p Motijevics Lajos: Diákjaink Jénában. HITK. 9. sz p. FOLKLÖR Vö sz. a Hungarológiai Intézet falklór szemináriuma Tájak, népcsoportok 434. Bori Imre: Idő, idő, tavaszidő. A jugoszláviai magyarság népköltészetéből. Válogatta, a bevezetőt és a jegyzeteket írta. Üjvidék Forum Könyvkiadó, 234. p Bányai János: örökségünk, értékeink. Idő, idő, tavaszidő. Újvidék MSz. dec sz. 14. p Longáner Ferenc: Bezdán mezőváros történelmi, népismereti és helyrajzi leírása. Dt. dec sz. 6. p. Bezdán leírása évben. Dokumentum közlés. Hitvilág 437. Penatnn Olga: Látogatás egy javasasszonynál (népi gyógyítások, ráolvasások, babonák, hiedelmek). HITK. 7. sz p. Szokások 438. Bona Júlia: Néphagyományok. HITK. 7. sz p. Népdal 439. Kiss Lajos: A Zombor környéki magyar népzene. Dt. dec sz. 11. p [Burány Béla] B-b: Tiszából a Dunába folyik a víz". Az élő magyar népdal a Tisza-vidéken. MSZ. szept sz. 7. p. Népdal vetélkedő. Ballada 441. Katona Imre Pataky András: Kopácsi népballadák. HITK. 7. sz p Katona Imre Tripolszky Géza: Három magyar népballada vajdasági változata. (Kömíves Kelemen Fia-rabolta anya Farkas Julcsa). HITK. 7. sz p Mati j eines Lajos: Ludasi népballadák. T. 3. füz p. Rezime: Narodne balade iz Ludoša Penavin Olga: Két bánáti székely-

26 telep balladái. T. 3. füz p. Rezime: Balade iz dva banatska sekuljska naselja. Hertelendy (Vojlovica) és Székelykeve (Skorenovac) Burány Béla: Emberek, sorsok, balladák. Két zentai népballada nyomán. HITK. 7. sz p. Piszár Pali és Gömör István c. balladák Tóth Ferenc: Két zentai kiadvány. (Zentavidéki népballadák, Burány Béla gyűjtése, Zenta, 1962., Száraz kútgém, üres, válú gyűjtötték Burány Béla, Fábri Jenő és Tripolszky Géza, Zenta, 1966.) HITK. 7. sz p Penavin Olga: Balladák könyve. Élő hazai magyar népballadák, Kallós Zoltán gyűjtése. Szabó T. Attila gondozásában. Kriterion Könyvkiadó. Bukarest HITK. 7. sz p. Népmese 448. [Penavin Olga]: Szélördög. Bácskai népmesék. Gyűjtéséből. Elmesélte a gyereknek Jékely Zoltán. Budapest Üjvidék Móra Könyvkiadó Forum Könyvkiadó. 151 p Jung Károly: Népköltészeti kutató munkánk ünnepei. Három hazai magyar népköltési gyűjtemény látott napvilágot. MSz. dec sz. 13. p. Penavin Olga: Jugoszláviai magyar népmesék Bp ; Szélördög. Üjvidék ; Bori Imre: Idő, idő, tavaszidő. Üjvidék * * 450. Bányai János: A pingált szobák. Kísérlet egy népmese struktúrájának leírására. HITK. 7. sz p. Borbély Mihály meséje Bori Imre: Borbély Mihály. HITK. 7. sz p Ortutay Gyula: A magyar népmesekutatás módszerei. HITK. 7. sz p. Gyöngyösbokréta 453. Bori Imre: Gyöngyösbokréta. MSZ. máj sz. 9. p [Burány Nándor] (bn): Gombos várja a vendégeket. Holnap lesz a Gyöngyösbokréta találkozója. MSZ. máj sz. 12. p Victories József: Gyöngyösbokrétás Gombos. D. máj sz. 9. p. Néprajzi vetélkedő 456. Kiss Julianna: Még egy izgalmas vetélkedő. Kezdeményezője a Topolyai Gimnázium. KI. szept sz. 7. p. 4. SZÍNMŰVÉSZET, FILM SZÍNHÁZTÖRTÉNET Színészek életrajzai 457. Gerold László: Egy régi keletű mulasztásról. ÜS. 79. sz p. A Színházi Kislexikon Bp nem említi meg a jugoszláviai magyar színjátszást s nem közli a színészek életrajzi adatait. ÉS TELEVÍZIÓ. RADIÖ 458. Garay Béla: Régi színészek Szabadkán. Gellért Lajos ( ). 7N. febr sz. 17. p Uő.: Popovics Mariska ( ). 7N. aug sz. 17. p. * *» 460. Garay Béla: Színészarcképek. Üjvidék Forum Könyvkiadó p t.

27 Színházak, színjátszás, színházi előadások 461. Garay Béla: Eredeti bemutatók Szabadkán száz év alatt. Adalékok a szabadkai színjátszás történetéhez. HITK. 9. sz p Uő: Szerb szó a budapesti Népszínház színpadán. MSZ. jan sz. 10. p Uő.: A színház évtizedei. Jubileumi bemutató akadályokkal 1904 ben. 7N. dec sz. 26. p. ELÖADÖ MŰVÉSZET Pataki László 464. Pósa Rózsa: Jól kell játszani, ez a lényeg. MKŰ. 13. sz. 16. p Garay Béla: A realizmus hirdetője. 7N. ápr sz. 16. p Urban János: Tomori Pál szerepében. Pataki László színművész egy évad sikereiről és a nyári előkészületekről. MSZ. jún sz. 9. p Dudás Károly. Az előadás szerzője mindig a rendező". KI. márc sz. 13. p. Interjú ifj. Szabó István rendezővel Garay Béla: Thalia igaz papnője, őszinte sorok Romhányi Ibiről. 7N. ápr sz. 17. p Uő.: Az egyszerűség művésznője. 7N. jún sz. 18. p. Heck Pauláról Uő.: Gremio és Ligurio, meg a többiek. Godányi Zoltán jubileuma. 7N. júl sz. 16. p Barócius Zoltán: Juhász Anna újra Szabadkán. 7N. szept sz. 10. p Garay Béla: Egy bohém színész. Remete Károly 25 éves jubileuma. 7N. szept. 39. sz. 10. p Uő.: A tündérmosolyú színésznő. Őszinte sorok Süveges Etáról. 7N. okt sz. 17. p Uő.: Egy törekvő fiatal. Pásthy Mátyás a színház rajongója. 7N. okt sz. 18. p Uő,: Szerepek sodrában. Fejes György jubileumára. 7N. nov sz. 16. p. SZÍNHÁZI ÉLET Jugoszláviai Általában 476. Garay Béla: Színházak és a vajdasági színműirodalom. 7N. máj sz. 20. p Gerold László: Egyetlen út a felsőfokú színészképzés. MSZ. jún sz. 9. p Lévay Endre: Színészetünk jövője. 7N. júl sz. 18. p. A színészképzés problémáiról Urbán János: Színházi Közösség Szabadkán. SZN. nov sz. 2. p [Uő.] U.: Színház és közönségérdek. SZN. dec sz. 2. p. A Színházi Közösség jelentőségéről. Szabadkai Népszínház 481. Kolozsi Tibor: Vuk-díjas Színház. 7N. jan sz. 16. p [Vlaovics József] v.: Színházunk Vuk-díja. D. jan sz. 9. p S. N.: A Szabadkai Népszínház magyar együttese ismét az ország legjobbjai között! 7N. ápr sz. 10. p. A Sterija Játékokon Deák Ferenc Légszomj c. drámájával szerepel a színház Nagy Ernő: A Népszínház magyar együttese egyre jobban eredményeket ér el. Villáminterjú Virágh Mihály rendezővel. SZN. máj sz. 2. p.

28 485. Gerold László: Bemutatórekord a jubileumi évben. Beszélgetés Virágh Mihály rendezővel. MSZ. júl sz. 7. p Barácius Zoltán: A íitalok előretörése. MKÜ. 15. sz. 17. p. Az 1970/71. évadról Uő.: Évadnyitás Szabadkán. MKÜ. 20. sz. 19. p. Az 1971/72. évadról Vlaovics József: Igény a közönségért. Beszélgetés Virágh Mihállyal, a Szabadkai Népszínház rendezőjével, a lnagyar együttes ügyvezető igazgatójával. D. aug sz. 9. p Barácius Zoltán: A kísérletezés jegyében. Ü. 3. sz p. A színház munkájának felmérése. Gyermekszínház Szabadka 490. /Barácius Zoltán] B. Z.: A jubiláló Gyermekszínház. SZN. nov sz. 2. p. Bábszínház Űjvidék 491. Tornán László: Magyarul beszélgetnek a bábok. 7N. febr sz. 16. p. Az induló újvidéki magyar színház 492. Dudás Károly: Lesz-e Üj vidéken magyar színház? KI. febr sz p Bordás Győző: Helyeseljük a színházalapítás gondolatát, de..." Beszélgetés Lazar Isakovval, az Ifjúsági Szövetség újvidéki községi választmányának elnökével. MSZ. dec sz. 14. p. Romániai 494. [Burány Nándor] (bn): Az Ünnepek háza. Kányádi Sándor színműve a szatmári színházban. MSZ. ápr sz. 8. p Barácius Zoltán: Egy rendező az élvonalból. 7N. máj sz. 20. p. Harag Györgyről Miíenícouics Szvetiszláv: Mentség. Marosvásárhelyi színházi esték. MSZ. nov sz. 8. p. Szabó Lajos drámájáról Uő.: Fagyöngy. Illyés Kinga, a versek elkötelezettje. KI. nov sz. 28. p. Műsorpolitika 498. Barácius Zoltán: Egy évad tanulságai. Ü. 1. sz p. A Szabadkai Népszínház 1970/71. évi munkájáról Uő.: Üj évad a Szabadkai Népszínházban. 7N. szept sz. 10. p. Az 1971/72. évi tervekről. ÖNTEVÉKENY SZÍNJÁTSZÁS 500. [Urbán János] u.: önállóságot a színjátszói szemlék szervezőinek. MSZ. márc sz. 9. p Vlaovics József: Sorok a demokratizálódó színházról. D. ápr sz. 9. p. A kanizsai Amatőrszínházról Faragó Árpád: A baranyai magyar műkedvelőkhöz. MKÜ. 18. sz. 16. p. ХП. Tartományi Műkedvelő Színjátszó Szemle Kikinda 503. Urbán János: Holnap kezdődik Kikindán az amatőrszínházak tartományi találkozója. MSZ. máj sz. 8. p Aladics János: Műkedvelés hivatásos szinten. Feljegyzések a kikindai találkozóról. MSZ. máj sz. 9. p.

29 505. Uő.: A Népkör Kikindán. Jelentés a vajdasági művekedvelő színjátszók 12. találkozójáról. MSZ. máj sz. 12. p. JMKMV Színjátszók Szemléje Űjvidék 506. Tóth Ferenc Gerold László: Jó választás, színvonalas előadás. A jugoszláviai magyar középiskolások színjátszói szemléjéről. MSZ. ápr sz. 12. p. XIV. Májusi Játékok Becse 507. [Sóti Oszkár] S. O.: Jutalom a legjobbaknak. Befejeződtek a 14. Májusi Játékok. Átadták a díjakat és a díszokleveleket. MSZ. jún sz. 9. p. FILM ÉS TELEVÍZIÓ. RÁDIÓ Film 508. Kovács Lukács: Jancsó Miklós filmjei: Szegénylegények, Csend és kiáltás, Égi bárány. ŰS. 77. sz p Kenedi János: Filmigazság" íümhíradó? ŰS. 77. sz p Fekete Elvira: Kritika a filmkritikáról. ŰS. 77. sz p [Dévavári] Dér Zoltán: Varázslatos utak hajósa. 7N. dec sz. 19. p. Huszárik Zoltán Szindbád c. filmjéről. Filmszinopszis pályázat 512. Bori Imre: Csinálhatunk-e filmet? MSZ. márc sz. 10. p. A jugoszláviai magyar filmezés lehetőségéről : Burány Nándor kapta a filmszinopszis pályázat első díját. A bíráló bizottság jegyzőkönyve. MSZ. máj sz. 12. p Vlaouics József: Nyilatkozat. 7N. jún sz. 12. p. Vö. 513 sz Deák Ferenc Ládi István: Válasz Vlaovics Józsefnek. 7N. jún sz. 17. p. Vö sz Bori Imre: Szinopszisok kisfilmek. MSZ. jún sz. 9. p Fekete Elvira - Nemtudás vagy újabb manipuláció? Kritika a szinopszispályázat díjnyertes munkáiról. 7N. jún sz. 18. p. Televízió 518. Marfcovics-Majtént/i András: Vajdasági televízió 1973-ban. MSZ újévi szám 359. sz. 15. p Betegh Miklós: Televíziónk tegnap, ma és holnap. Ü. 3. sz p Nagy Ernő: öt nyelvű vajdasági televízió. 7N. dec sz p Szűcs Imre: Életünk tükörképe a televízió. A vajdasági stúdió többnyelvűsége, sokrétűsége és színvonala is közérdek. MSZ. dec jan. 1., sz. 8. p. Rádió Újvidéki Rádiószínház 522. Szűcs Imre: A hangjátékfesztivál után. MSZ. máj sz. 10. p. A 15. Ohridi országos szemléről [Faragó Árpád] F. A.: Rádiószínházunk az évad végén. MKÚ. 13. sz. 17. p [Gerold László] G.: Mit ígér a Rádió? Elmondja Deák Ferenc dramaturg. MSz. szept sz. 6. p [Faragó Árpád] F. A.: Csak négy vajdasági szerző. Évadelej i beszélgetés Varga Istvánnal, az Űj-

30 vidéki Rádió főrendezőjével. D. okt sz 9 p Fehér Ferenc: A rádiódráma együttesének és az M-stúdiónak a művészi törekvéseit is igazolja ez a magas kitüntetés mondta Nagy gellert János októberi-díjas színész. MSz. okt sz. 11. p. Rádióiskola 527. Szűcs Imre: Szólni mindenkihez. Tanéveleji beszélgetés a Rádióiskola műsoráról. MSZ. szept sz. 12. p 528. Gerold László: Különös kritérium. ÜS. 74. sz p. A Rádióiskola magyar irodalmi folyóiratokat ismertető műsoráról. Vö sz Szilágyi Károly: Válasz az Új Symposionnak kritérium ügyben. KI. szept sz. 19. p. Vö sz Gerold László: Amit tudni illik. KI. szept sz p. Vö sz Szilágyi Károly: Bojkott vagy (a)mit akartok? KI. szept sz. 18. p. Vö sz. II. ANTOLÓGIÁK, GYŰJTEMÉNYES MUNKÁK Antológiák 532. Térzene. Versek. Zenta A Közművelődési Közösség kiadása. (1. n.) Bálint Béla, Balogh István, Homolya Ernő, Molnár Cs. Attila, Raffai Ferenc, Cs. Simon István, Sinkovits Péter, Soós József, Szinta János, Tari István és Vicei Károly versei Tornán László: Versek, rajzok: Térzene. MSZ. jún sz. 10. p Lévay Endre: Térzene. Jegyzetek olvasás közben. 7N. jún sz. 11. p Dudás Kálmán: Adytól Csoóriig szerbül. Novija mađarska lirika. Nolit. Beograd N. ápr sz. 17. p Bori Imre: Glosszák egy antolóia első szemelvényeihez. H. 12. sz p. Weöres Sándor: Elfelejtett magyar versek c. készülő antológiájához Móra István Novoszel Andor Kristály István Cziráky Imre: Föld és mag. Újvidék Forum Könyvkiadó. 400 p. Hagyományaink 2.» * * Gyűjteményes munkák 538. Színművek. (Majtényi Mihály: A száműzött ; Tóth Ferenc: Jób ; Gobby Fehér Gyula: A budaiak szabadsága ; Varga Zoltán: A tanítvány.) Újvidék Forum Könyvkiadó. 234 p Pénteki találkozások. Szabadka Nap p Lévai; Endre: Pénteki találkozások. A 7 Nap jubileumi könyve. 7N. jan sz. 11. p Herceg János: Pénteki találkozások. 7N. jan sz. 5. p Szakolczay Lajos: Pénteki találkozások. A budapesti Magyar Hírlapból ollóztuk. 7N. okt sz. 4. p. A Magyar Hírlap okt. 16-i számából. * * *» *

31 543. Balázs Anna: Betűország. Az általános iskolák 1. osztálya számára. Ötödik, átdolgozott kiadás. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet 96 p Sárosi Károly: Olvasókönyv. Az általános iskolák 8. osztálya számára. Harmadik, átdolgozott kiadás. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet. 225 p Sátai Pál Vajda József: Magyar nyelv és irodalom. A technikumok 1. osztálya számára. Második kiadás. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet. 196 p Sátai Pál Tőke István Vajda József: Magyar nyelv és irodalom. A technikumok 2. osztálya számára. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet. 200 p Szarvas János: Olvasókönyv. Az általános iskolák 5. osztálya számára. Második kiadás. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet. 262 p Tőke István: Olvasókönyv. Az általános iskolák 7. osztálya számára. Harmadik kiadás. Novi Sad Tartományi Tankönyvkiadó Intézet. 263 p. III. EGYES SZERZŐK ÁCS KAROLY 549. Dési Ábel: Arcképek és modellek. 7N. febr sz. 16. p. ~ ~, Kopeczky László és Sáfrány Imre műveiről. ADY ENDRE 550. Dévavári Zoltán: Meteor állóvízben. Űj pör Ady körül. 7N. jan sz p. AMBRUS BALÁZS 551. [Dévavári] Dér Zoltán: A filológiai fintor. 7N. okt sz. 17. p. Kosztolányi Dezső költészetének hatása ~ költészetére. BABITS MIHÁLY 552. Danyi Magdolna: A párhuzamosságok költészete. ~ ~ A Danaidák" c. versének nyelvi/ritmikai vizsgálata.) T. 3. füz p Dési Ábel: ~ ~ hagyatéka. 7N. aug sz. 6. p. Megemlékezés halálának 40. évfordulóján. BARACIÜS ZOLTÁN Vö sz. novellapályázat 2. díj BARI KAROLY 554. [Dévavári] Dér Zoltán: Költő a cigánysorról. 7N. júl. 12, 28. sz. 18. p. A Holtak arca fölé c. verseskötetről. BENCZ MIHÁLY 555. Fehér Ferenc: Jugoszláviai magyar írók 6. ~ ~ 7N. dec sz. 19. p. BEREMÉNYI GÉZA 556. [Varga Zoltán] V. Z.: Izgalmas nézőpontok ígéretes útkeresés. ~ ~ A svéd király. Magvető Kiadó. Bp H. 5. sz p. BOGDANFI SÁNDOR 557. Óriások. Űjvidék Forum Könyvkiadó. 134 p Hallgatni nem arany. Űjvidék Forum Könyvkiadó. 127 p. Sirodalmunk könyve. Űjvidék [Dévavári] Dér Zoltán: Kritikus csörgősapkában. 7N. febr sz. 18. p Kovács Lukács: Sirodalmunk könyve. KI. márc sz. 18. p.

32 562. Bori Imre: Drámák színpad nélkül 8. Bűnösök. MSZ. szept sz. 10. p Fehér Ferenc: Jugoszláviai magyar írók 8. ~ ~. 7N. dec sz. 17. p. BORI IMRE Vö sz. Idő, idő, tavaszidő. A jugoszláviai magyarság népköltészetéből 449. sz. Idő, idő, tavaszidő. Recenzió 564. Az avantgárdé apostolai. Füst Milán és Kassák Lajos. Üjvidék Forum Könyvkiadó p. A magyar irodalmi avantgárdé 3. Symposion könyvek Irodalmi hagyományaink. Kilenc évszázad írásaiból. Válogatta, bevezette és a jegyzeteke írta ~ ~. Üjvidék Forum Könyvkiadó p Irodalmak kölcsönhatások. (Kapcsolattörténeti tanulmányok). Üjvidék Forum Könyvkiadó. 159 p. * * 567. [Ládi István] (1): ~ ~ és Bosnyák István új könyved. MSz. febr sz. 12. p. Interjúk 568. Szeles Károly: A világnak a másik" fele nem érdekel. Bemutatjuk ~ ~-t. 7N sz. 10. p Végei László: Az írástudók felelőssége. MSz. dec sz. 11. p. BOSNYÁK ISTVÁN Vö sz. új könyv BÖNDÖR PÁL Eső leszj Üjvidék Bányai János: Vers lesz... H. 2. sz p Herceg János: Fiatalok könyvei. 7N. jan sz. 17. p. ~ ~ és Podolszki József Gyanú c. könyvéről Korács Nándor: Egy szűkszavú lírikus. KI. febr sz. 19. p. BÖRCSÖK ERZSÉBET 573. Sári. Újvidék Forum Könyvkiadó. 160 p. *» * Nekrológok 574. Majtényi Mihály: ~ ~ MSZ. máj sz. 6. p [Lévay Endre] L. E.: ~ ~ ( ). 7N. máj sz. 16. p Bori Imre: ~ ~ MSZ. máj sz. 9. p /Gerold László] G. L.: D. máj sz. 8. p Fehér Ferenc: Jugoszláviai magyar írók 7. ~ ~ 7N. dec sz. 17. p. BRASNYÖ ISTVÁN 579. Könnyűatlétika. Versek. Üjvidék Forum Könyvkiadó. 71 p Csapda. Novellák. Üjvidék Forum Könyvkiadó. 97 p, 581. Égi laboda. Üjvidék Forum Könyvkiadó. 37 p. * * «582. Bognár Antal: A megjelenítésről. T. 3. füz p. ~ ~ Vers c. miniatűrjének elemzése. BURÁNY NÁNDOR Csőd. Üjvidék Bori Imre: A tizenkettedik regény. MSZ. jan sz. 9. p [Varga Zoltán] V. Z.: Nagykorú regény. H. 2. sz p Pásztor László: Csőd. Gondolatok ~ ~ új regényről. KI. ápr sz. 19. p.» * Interjú 586. /M. Szemerédi Magdolna] M. Sz. M.; Merre tovább? Beszélgetés a

33 Csőd c. regény szerzőjével. D. máj sz. 8. p. CZIRÁKY IMRE Vö sz. Föld és mag. Hagyományaink sz. Népiességünk változatai 587. Csordás Mihály: Becsén éltem életem fénykorát..." Látogatóban ~ ~ -nél, akinek régi könyveit még mindig sokan olvassák Vajságban. 7N. febr sz. 13. p Herceg János: Egy vajdasági író nosztalgiája. 7N. febr sz. 16. p. Vö sz. CSÄNYI ENDRE Vö sz. ~ ~ Baudlaire könyve CSUKA ZOLTÁN Vö. 388., 389. és 390. sz. műfordításairól Vö sz. A szentendrei rebellis c. könyvről 588/a Mert vén Szabadka, áldalak..." Szabadka Szabadkai Munkásegyetem p. Életjel Miniatűrök 18. *» * 589. : Egy irodalomszervező és műfordító köszöntése. Ü. 1. sz p Bort Imre: ~ ~ ünnepére. MSZ. szept sz. 11. p Czine Mihály: ~ ~ -ról. MKÜ. 18. sz. 13. p. Interjúk 592. Dévavári Zoltán: Az érdligeti fundátor. 7N. ápr sz. 20. p. A jugoszláv népek irodalmának múzeumáról Fehér Ferenc: A jószomszédság írói elkötelezettje. Interjú ~ ~ - -tfial. MSz. máj. 1., sz. 13. p. CSÉPÉ IMRE Vö sz. a Fordul a szél. c. regény földrajzi névanyagáról DEÁK FERENC 594. Honfoglalás. Versek. Újvidék Forum Könyvkiadó. 84 p.» * * Zsivány. Újvidék Vö sz. Vers és mese. Recenzió 595. [Varga Zoltán] V. Z.: Menekülés a városból. H. 2. sz p [Dévavári] Dér Zoltán: Szökni mindhalálig? 7N. máj sz. 18. p. * *» Légszomj c. dráma 597. /Gerold László] G.: Erkölcsi katarzisaink drámája. Beszélgetés ~ ~ -cel. MSZ. jan sz. 8. p Uő.: Sokrétű mai dráma. Beszélgetés Ágoston Mihály tanársegéddel, a darab lektorával. MSZ. febr sz. 9. p /Barácius Zoltán] B. Z.: A színészek ~ új drámájáról. Pénteken ken lesz a Légszomj bemutatója. MSZ. febr sz. 9. p Uő.: Üzenet az élőknek. ~ ~ legújabb drámájáról. 7N. febr sz. 16. p Sinfcowits Péter: Színházi előzetes. ~ ~ Légszomj c. drámájának bemutatójára készül a Szabadkai Népszínház magyar együttese. D. febr sz. 9. p Gerold László: önmagunkról jelképekben és jelképek nélkül. ~ ~ Légszomj c. müvének ősbemutatója Szabadkán. MSZ. febr sz. 9. p Kolozst Tibor: Szavak, helyett akkordok. ~ ~ Légszomj' c. drámájának bemutatója Szabadkán. 7N. febr s2. Д7. p [Sinkovits Péter] S. P.: Tizenegy lírai monológ. ~ ~ Légszomj c. drámájának bemutatójáról. D. febr sz. 9. p Bori Imre:' A Légszomj és jelképei. MSZ, febr sz. 10. p /Gerold László] G.: Rendkívüli előkészületek- A Légszomj szóm-

34 baton Újvidéken. ~ ~ műve másodízben a Sterija Játékokon. Sikert vár a rendező. MSZ. máj sz. 9. p /Gerold László] G.: Megértő fogadtatás. Kritikusok ~ ~ művéről a fesztivál! előadás után. MSZ. máj sz. 5. p. * Teher c. tv-film 608. Vlaowics József: Teher. Kispiacon forgatják ~ ~ színes tv-filmjét. D. nov sz. 9. p ILádi István] (l): Fekete történet színes filmen. ~ ~ készülő művéről. MSz. nov sz. 14. p Podolszki József: A táncot filmezik!" KI. nov sz. 13. p. *» Kanyarban c. hangjáték 611. Barácius Zoltán: ~ -hangjáték a Szabadkai Rádió műsorán. MSZ. máj sz. 13. p. * * Interjúk 612. Szeles Károly: Légszomj. Bemutatjuk ~ ~ -t. 7N. jún sz. 12. p Barácius Zoltán: Találkozás egy drámaíróval. 7N. jan sz. 17. p. DEBRECZENI JÓZSEF 614. Herceg János: A feledés ellen. 7N. aug sz. 16. p. ~ /V publicisztikai munkásságáról. DÉRT TIBOR 615. Bosnyák István: A homokóra madarai". (~ ~ és Sinkó Ervin vitája 1927-ben.) HITK. 9. sz p. Rezime Dési Ábel: ~ ~ új regénye. 7N. febr sz. 18. p. Képzelt riport amerikai pop-fesztiválról. A Kortárs közlése alapján. [DÉVAVARI] DER ZOLTÁN Vö sz. gyermekhang játék pályázat 1. díj *» Fecskelány. Üjvidék Bo07wír Antal: A Dérlepte Kosztolányi. KI. márc sz. 19. p Lévay Endre: Fecskelány. ~ ~ dokumentumregénye. 7N. márc sz. 17. p [Dévavári] Dér Zoltán: Kosztolányi érdekében? KI. márc sz p. Vö sz Bognár Antal: Nemcsak Kosztolányi érdekében. KI. márc sz. 21. p. Vö sz Péter László: Regényes irodalomtörténet. U. 3. sz p. * Az első műhely. Szabadka V6.: A szellemi örökség megmentése. Ü. 1. sz p Herceg János: Két miniatűr. 7N. ápr sz. 17. p. * ~ és Petkovics Kálmán A tizennyolc nyárfa könyveiről. DOMONKOS ISTVÁN 624. Áthúzott versek. Üjvidék Forum Könyvkiadó. 81 p. Symposion könyvek 31.» * * Via Italia. Üjvidék Vö sz. Vajdasági könyvekről 625. [Dévavári] Dér Zoltán: A csavargó megdicsőülése. 7N. márc sz. 17. p Vtasi Csaba: Kormány el törésben. Lucidus könyv égetések után. ÜS. 73. sz p Gerold László: Verseitörésben. A vers totális". (~ ~) ÚS. 73. sz p Danyi Magdolna: Az agrammatikus / nyelvi modell. ŰS. 78. sz p. A Kormány eltörésben c. vers elemzése.

35 DUDÁS KÁLMÁN 629. [Dévavári] Dér Zoltán: A földobott kő példája szerint. 7N. szept sz. 16. p : Dudás Kálmán kapta a Szerb Pen-club fordítói díját. MSz. dec sz. 24. p. FABRY ZOLTÁN 631. Kiss Gy. Csaba: Az őrtálló üzenet. ~ ~: Vigyázó szemmel. Madách Kiadó. Pozsony Ü. 2. sz p. FARKAS GEIZA Vö. 252, sz. ~ ~ tetszésesztétikája 632. S. N.: Farkas Geiza hagyatéka. 7N. ápr sz. 12. p. Az író könyvtáráról. FEHÉR FERENC Hazavezérlő csillagok. Űjvidék Herceg János: ~ ~ hazavezérlő csillagai. MSz. jan sz. 11. P Végei László: Egydimenziós világ. ŰS. 70. sz p [Dévavári] Dér Zoltán: Célhoz ért üzenetek. 7N. ápr sz. 24. p. * Interjú 636. Farapó Árpád: Beszélgetés ~ ~ költővel. MKŰ. 19. sz. 20. p. FEHÉR KÁLMÁN 637. Fürjvadászat. Űjvidék Forum Könyvkiadó. 88 p Sinkovits Péter: Kötéltánc vagy a hitelesség közelsége... Beszélgetés ~ ~ -nal, az összjáték c. regény szerzőjével. D. ápr sz. 8. p. FEKETE LAJOS 638/a. A bujdosó visszanéz. Szabadka Szabadkai Munkásegyetem 34. p. Életjel Miniatűrök 17. FEKETE SÁNDOR 639. [Varga Zoltán] V. Z.: Négyen a folyosón. ~ ~: Folyosói szümposion. Magvető Kiadó. Bp H. 2. sz p. FÜLÖP GÁBOR 640. Sinkovits Péter: Látomás és valóság. ~ ~: A négydimenziós ablak. Symposion könyvek. Űjvidék D. szept sz. 8. p. GAJDOS TIBOR Vö sz. novellapályázat 3. díj GÁL LÁSZLÓ Tenyerünkön a Hold. Űjvidék Bányai János: Nem hinni szörnyű hit". H. 4. sz p Sinkovits Péter: Tételek az életről, évekről... D. okt sz. 9. P Fehér Ferenc: Interjú ~ ~ -val. MSZ, márc sz. 11. p. GARAY BÉLA Vö sz. Színészarcképek GEROLD LÁSZLÓ Rólunk is vallanak. Űjvidék Bálint István: Szociográfia vagy a régi viták felelevenítése? MSZ. júl sz. 10. p [Sinkovits Péter] S. P.: Szellemiségünk feltérképezése. D. szept sz. 8. p Kolozsi Tibor: Diákok, magyartanárok és szociográfia. Ü. 3. sz p Bosnyák István: Kolozsiéknál semmi új a nap alatt. ÜS. 79. sz p. Vö sz.

36 648. Danyi Magdolna: Jegyzet ~ ~ művelődés-szociográfiai tanulmánykötetéről. L«. 1. sz p. GION NÁNDOR 649. Ezen az oldalon. Üjvidék Forum Könyvkiadó. 149 p. Symposion könyvek 30. Engem nem úgy hívnak. Üjvidék Szűcs Imre: Az a hajó, az a kislány. MSZ. jan sz. 9. p [Dévavári Zoltán] D. Z.: Költészet darócban. 7N. febr sz p Varga Zoltán: Periszkóp. Portyázó jegyzetek. Vajdasági könyvekről visszapillantó tükörben. II. 9. sz p. ~ ~; Engem nem úgy hívnak ; Domonkos István: Via Italia ; Kopeczky László: A ház c. könyvéről Uő.: Periszkóp. Portyázó jegyzetek. A Testvérem, Joábról és a butaságról. H. 5. sz p. GOBBY FEHÉR GYULA Vö sz. Statisztikusok c. dráma 654. Bori Imre: Drámák színpad nélkül. 9. A budaiak szabadsága. MSZ. szept sz. 10. pt GÖMÖRI GYÖRGY 655. [Bányai János] (B. J.): Költő külföldön. <v ~: Átváltozások. Szepsi Csombor Kör. London H. 2. sz p. GÖRGEY GABOR Vö sz. költészetéről GUELMINO SÁNDOR 656. Bori Imre: Drámák színpad nélkül. Haláltánc. MSZ. júl sz. 10. p. GULYÁS JÓZSEF Vörös fagyöngy. Újvidék Francz Mihály: Néhány papírra vetett gondolat a könyörület könyvéről. 7N. márc sz. 16. p Bognár Antal: Francz Mihály központi fűtéses, négykerekű gondolatai. KI. márc sz. 25. p. Vö sz Danyi Magdolna: Egy magatartás kritikája. 7N. márc sz. 17. p. Vö sz Kiss Ferenc: Egy verseskötet ügyében. 7N. márc sz. 17. p. Vö sz Kovács Nándor: Vallomásféle egy költőről és újabb verseskötetéről. 7N. márc sz p Bognár Antal: Ij-versek. KI. ápr sz. 25. p Fekete Elvira: Függőleges utazás. KI. ápr sz. 24. p Garai László: Az út hurokba rándul". ~ ~ költészetéről. H sz p Molnár Cs[ikós]. Attila: Apró képek hajnali mestere. U. 1. sz p. Interjú 666. [Bognár Antal]: Egyező különbségek. Interjú ~ ~ költővel. KI. ápr sz p. GYERTYÁN ERVIN 667. Dési Ábel: Kicsúfolt életünk. ~ ~: Isten, óvd az elnököt. Regény. Kozmosz könyvek. Bp N. márc sz. 18. p. HARSANYI ZSOLT 668. Magyar rapszódia. Üjvidék Fórum Könyvkiadó 814. p.

37 HÁY GYULA 669. Kolozsi Tibor: Mohács a képernyőn. 7N. szept sz. 16. p. A Mohács c. drámát a Szabadkai Népszínház előadásában bemutatta a jugoszláv televízió. HERCEG JÁNOS 670. Évek és könyvek. Űjvidék Forum Könyvkiadó p. Kiáltás a ködből. Űjvidék [Dévavári] Dér Zoltán: Októberi virágzás. H. 3. sz p Dudás Kálmán: Ceruzasorok egy jelentős könyvről. Ü. 2. sz p. HOLTI MÁRIA 673. [Varga Zoltán] V. Z.: A kitörés előjelei. ~ ~: Farkasok és galambok. Űjvidék. Forum Könyvkiadó H. 4. sz p. HUSZÁGH MÁRIA 674. Napraforgók. (Versek). Zcnta Kulturno-prosvetna zajednica opštine. (1. n.) ILLYÉS GYULA 675. Pomogáts Béla: Közösség, nemzet, emberiség. ~ ~: Hajszálgyökerek. Szépirodalmi Könyvkiadó. Bp Ü. 1. sz p Sava Babtć: A Dunamenti bárdnál. 7N. jan sz. 12. p Uő.: Gyalázatból bontsuk ki a tisztaságot..." Beszélgetés ~ ~- -val, az interjút Sava Babié műfordító készítette a 7 Nap részére. 7N. jan sz p. JEKELY ZOLTÁN Vö sz. Szélördög. Bácskai népmesék. Átírás gyerekeknek. JÓKAI ANNA 678. Francz Mihály: Kisimulnak a barázdák... (Látogatás ~ ~ budapesti írónőnél.) 7N. jan sz. 13. p. JUHÁSZ FERENC 679. [Dévavári] Dér Zoltán: A személyiség expanziója. ~ ~: Vázlat a mindenségről. Szépirodalmi Könyvkiadó. Bp H. 3. sz p. JUNG KAROLY Leng. Űjvidék Herceg János: Vers és mese. 7N. febr sz. 13. p. ~ ~ és Deák Ferenc: Zsivány c. könyvéről Podolszki József: Leng, leng, lengedez.üs. 73. sz p. KAFFKA MARGIT 682. Podolszki József: Az asszonyiság mint fékezőerő ~ ~ művészetében. ÜS. 80. sz p. KALÁSZ MÁRTON Vö sz. költészetéről. KÁNYÁDISÁNDOR Vö sz. Ünnepek háza c. színmű. KÁRÁSZ JÓZSEF 683. Szeli István: Jegyzet a krétáshátúakról". ~ ~: A krétáshátú. Szépirodalmi Könyvkiadó. Bp H. 2. sz p. KARINTHY FERENC 684. [Varga Zoltán] V. Z.: Több szólamú vízió. ~ ~: Epepe. Magvető Bp H. 3. sz p. KASSÁK LAJOS 685. Fekete Elvira: ~ ~ Máglyák énekelnek. OS. 73. sz p.

38 KÁZMÉR ERNŐ Vö sz. ~ ~ impresszionista kritikai módszere KISS ANNA 686. Pomogáts Béla: ~ ~ Fiatal magyar költők. KI. jan sz 18. p. KIVER IMRE 687. Fülöp Gábor: A könyv mestere. ~ ~ elnevezése. Bp ÜS. 65. sz. 63. p. KOhOZSI TIBOR 688. Vendég Berengóciából. Újvidék Forum Könyvkiadó p. KONCZ ISTVÁN Vö. 344., 345. és 346. sz. Híd-d'j Átértékelés. Újvidék Podolszki József: Hivő hitetlenség a hitetlen hite. KI. márc sz p. *» Interjúk 690. Burányi Nándor: A költő feladata a számot adás. Látogatóban a Híd-díj as ~ ~ -nál. MSz. márc sz. 8. p /Podolszki József]: Csak a szabad ember lehet elkötelezett, de a szabadság sokszor menekülés. Interjú ~ ~ Híd-díjas költővel. KI. márc sz p Molnár Cs[ikós]. Attila: Rákeresni a poézisre. Interjú ~ ~ -nal, a Híd-díjas költővel. 7N. ápr sz. 16. p. KOPECZKY LÁSZLÓ Vö sz. gyermekhangjáték pályázat 3. díj 549. sz. Arcképek és modellek * * könyvek A ház. Újvidék Vö sz. Vajdasági ről 693. Herceg János: Szabadkai szerzők. 7N. jan sz. 17. p. ~ ~ és Lévay Endre: Malomkövek c. könyvéről Sava Babić: A mi házunk. (Ford. k[olozsi]. t[ibor].) U. 2. sz p. Aida nem énekel c. színmű 695. Bori Imre: Drámák színpad nélkül. Aida nem énekel. MSz. júl sz. 9. p Dési Ábel: ~ ~ új színműve. 7N. júl sz. 16. p.» Interjú 697. Szeles Károly: Az alsó fiókból kezdjük... Bemutatjuk ~ ~ -t. 7N. jún sz. 14. p. KOSZTOLÁNYI DEZSŐ Vö sz. Lukács György ós Kosztolányi 698. Bori Imre: Kosztolányi Dezső regényei. T. 3. füz p Kiss Ferenc: A Pacsirta. Ü. 4. sz p. KOVÁCS ISTVÁN 700. Pomogáts Béla: ~ ~ Fiatal magyar költők. KI. ápr sz. 18. p. KRISTÁLY ISTVÁN Vö sz. Föld és mag. Hagyományaink sz. Népiességünk változatai LADIK KATALIN 701. Elindultak a kis piros bulldózerek. Újvidék Forum Könyvkiadó. 89. p. Symposion könyvek 28. LÁNYI SAROLTA 702. [Dévavári] Dér Zoltán: Hűség az emberség eszméjéhez. 7N. jún sz. 18. p. ~ ~ 80 éves.

39 LATAK ISTVÁN 703. Urban János: A tudatosság verseivel másokért. ~ ~ halálának évfordulója alkalmából. MSz. jan sz. 5. p : A sikátorok költője. Megemlékezés ~ ~ -ról halálának egy éves évfordulóján. 7N. jan sz. 9. p. Hír az Életjel emlékműsoráról : Felavatták ~ ~ síremlékét. MSz. szept sz. 4. p Németh K. István: ~ ~ sírjánál. MSz. szept sz. 4. p Fehér Ferenc: Jugoszláviai magyar írók 5. ~ ~ 7N. dec sz. 17. p. LATOR LÁSZLÓ 708. Bányai János: Megegyezés / eltérés. H. 11. sz p. A kert c. vers két változatának elemzése. LÉVAY ENDRE 709. Csillámok remegnek. Üjvidék Forum Könyvkiadó p. *»» Malomkövek. Üjvidék Vö sz. Szabadkai szerzők»» * 710. Kolozsi Tibor: ~ ~ 60 éves. 7N. nov sz. 16. p Herceg János: Egymásra nézve. Ü. 4. sz p. LOÖSZ ISTVÁN Vö sz. ~ ~ Ady Endréről LÖBL ÁRPÁD Vö sz. Láng Árpád dadaista esztétikája LUGOSSY GYULA 712. Bognár Antal: Körforgások. (Lugossy Gyula: Körforgások Szépirodalmi Könyvkiadó. Bp ) KI. márc sz. 18. p. LUKÁCS GYÖRGY 713. [Dévavári] Dér Zoltán: ~ ~ ús Kosztolányi. U. 1. sz p Eörsi István: A valóság fanatikusa. Lé. 1. sz p. Rezime: Fanatik stvarnost. Summary: The fanatic of reality Pastyifc László: In memóriám ~ ~ a jugoszláv lapok és folyóiratok hasábjain. Bibliográfiai jegyzet. Lé. 1. sz p. *»» Nekrológok 716. Bori Imre: ~ ~ MSz. jún sz. 8. p Burányi Nándor: Cselekvő filozófus volt. Eltemették ~ ~ -t. MSz. jún sz. 3. p Dési Abel: ~ ~. 7N. jún sz. 18. p [Vlaovics József] V. J.: ~ ~ D. jún sz. 8. p. MAJOR NÁNDOR 720. Bányai János: ~ Szépirodalmi kalauz. KI. febr sz p. MAJTENYI MIHÁLY 721. Remények batárján. Válogatott elbeszélések. Üjvidék Forum Könyvkiadó p. * * A száműzött c. dráma Vö sz. drámapályázat 722. [Burány Nándor] (bn): Ovidius sorsa. Az első díjas ~ ~ A számüzöttről. MSz. jan sz. 12. p [Gerold László; G. L.: Az örök emberit keresem mondja ~ ~ A száműzött bemutatója előtt. MSz. máj sz. 8. p [Gerold László] G.: Ókori történet, mai problémák mondja Varga István A száműzött rendezője. MSz. máj sz. 7. p [Uö.] G. L.: Mindannyian lelkesen és lelkiismeretesen készülünk a bemutatóra. Beszélgetés Nagygellért Jánossal és Faragó Árpáddal, a két főszereplővel. MSz. máj sz. 12. p.

40 726. Uő.: A császár száműzött poétája. ~ ~ díjnyertes színműve az M- stúdióban. MSz. máj sz. 9. p Fekete Elvira: Az író szava a hatalmi manipulációról. ~ ~ drámájának ünnepi bemutatója. D. máj sz. 9. p Vlaovics József: Száműzött a közönség előtt. 7N. máj sz. 17. p Dudás Károly: örök száműzetés. KI. jún sz. 18. p Barácius Zoltán: Irodalmi est az M-stúdióban. ~ ~: A száműzött. 7N. jún sz. 17. p.» * * 731. Bort Imre: A Mocsár és írója. H. 9. sz p : Gazdag és sokoldalú alkotómunkásság. A hetvenéves ~ ~ köszöntése. Ünnepség a Forumban. MSz. júl sz. 7. p : A hetvenéves ~ ~ köszöntése. D. júl sz. 8. p /Bordás Győző] (b-s): A hetvenéves ~ ~ köszöntése. Október 2-án a Szabadkai Népszínházban. A jubiláló író munkásságát Czine Mihály és Petar Đžadžić méltatja. MSz. szept sz. 12. p Lévay Endre: ötven év az irodalomban. Ü. 2. sz p (E.): ~ ~. MSz. dec sz. 8. p. Vajdaság Felszabadulási Díját kapta.» Interjúk 737. Burány Nándor: Szikra és hamu. Beszélgetés a hetvenéves ~ ~ - -val. H. 9. sz p Uő.: Különös ajándék. ~ ~ új kötete kapcsán. MSz. aug sz. 8. p. MARÁI SÁNDOR 739. Herceg János: Márai naplója. MSz. jan sz. 10. p. MARSALL LASZLÖ 740. Bányai János: A verskeresés"' válságai. ~ ~: A vasárnap útjai és útvesztői. H sz p. + mell. MAURITS FERENC Piros Frankenstein. Üjvidék Szombathy Bálint: A külsőség mint a belső tartalmak szimbóluma. ÜS. 69. sz. 64. p Stnkouits Péter: Rekedt kiáltás. D. márc sz. 8. p. MAYER OTTMAR 743. Cvetko Malušev: Emlékezem ~ ~ -ra. MKÜ. 23. sz p Steinfeld Sándor: Emlékezés a mindvégig derülátó barátra, olvtársra november 18. Lé. 1. sz p. Rezime: Sećanje na večitog optimista, prijatelja i druga 18-og novembra Zusammenfassung: Erinnerung an ewigen Optimisten, Freund and Genossen den 18. November M1RNICS ZSUZSA 745. Égig érő fék. Üjvidék Forum Könyvkiadó p. MOLCER MÁTYÁS Érted szólok. Szabadka Bede Béla: Érted szólok. SZN. dec sz. 2. p. MORA ISTVÁN Vö sz. Föld és mag. Hagyományaink Bori Imre: Népiességünk változatai. H. 7 8, sz p. ~, Novoszel Andor, Kristály István és Cziráky Imre prózájáról. NEMES NAGY ÁGNES 748. Bányai János: Kettősségek között. ~ ~ ~ három verse. H. 10. sz p.

41 749. Uő.: Fölmérő az égen. T. 3. füz p. ~ ~ ~ költészetéről. NÉMETH ISTVÁN Vö sz. gyermekhangjáték pályázat 2. díj 750. Hornyik Miklós: ~ Szépirodalmi kalauz. KI. jan sz p Bort Imre: Drámák színpad nélkül. Uborka milliói. MSz. szept sz. 10. p. NÉMETH LÁSZLÓ 752. Bori Imre: ~ ~ 70 éves. MSz. ápr sz. 9. p Dési Abel: ~ ~ 70 éves. 7N. ápr sz. 16. p Herceg János: Élet és életmű. 7N. ápr sz. 21. p Varga Zoltán: Periszkóp. Portyázó jegyzetek. ~ ~ -t olvasva, H. 5. sz p Bori Imre: ~ ~ és a jugoszláviai magyar irodalom. (A ~ ~ -levelek elé kommentárként.) H. 6. sz p ~ ~ levelei Szirmai Károlyhoz. H. 6. sz p. 34 levél. Fakszimil mell. NOVOSZEL ANDOR Vö sz. Föld és mag. Hagyományaink sz. Népiességünk változatai ÖRKÉNY ISTVÁN 758. D. Juhász Zsuzsa: A Tóték" bemutatója Zágrábban. MKÜ. 2. sz. 4. p. A zágrábi Gavella Színház bemutatójáról. JANUS PANNONIUS 759. Rokay Péter: Egy ismeretlen Janus Pannonius-levél. HITK. 9. sz p. + 3 p. mell. PÁSKÁNDI GÉZA 760. Varga Zoltán: Periszkóp. Portyázó jegyzetek. Szertehulló jegyzetek ~ ~ drámakötetéről. H. 10. sz p. Az eb olykor emeli lábát c. könyvéről. PAVEL ÁGOSTON 761. Palkó István: ~ -emlékünnepség és tudományos-ülésszak Szombathelyen. N. dec sz. 5. p. PETKOVíCS KÁLMÁN A tizennyolc nyárfa. Szabadka Vö sz. Két miniatűr [Burány Nándor] (bn): A tizennyolc nyárfa. Az Életjel Miniatűrjei. MSz. febr sz. 6. p Kolozsi Tibor: A tizennyolc nyárfa története. 7N. febr sz p [Lőbl Árpád] Lőrinc Péter: Tizennyolc nyárfa. MSz. febr sz. 10. p Uő.: A kis Zelié halálugrása. Ü. 1. sz p. Reggel ötkor fütyül a vicinális. Újvidék Kolozsi Tibor: Kérdések szólamok helyett. 7N. aug sz. 16. p Molnár Cs[ikós]. Attila: Életünk hiteles fényképsora. Ü. 3. sz p. PETŐFI SÁNDOR 768. Bán Oszkár: Petőfi szerződése visszakerült Budapestre. MKÜ. 4. sz. 26. p Bori Imre: Petőfi ünnepére. MSz. dec sz. 11. p. PETRI GYÖRGY 770. Fogarassy Miklós: Kelet-Európai költő versei ből. ~ költészete. H. 10. sz p.

42 PINTÉR LAJOS 771. Szeles Károly: Magamat szoktam enni, kicsit besózva... Bemutatjuk ~ ~ humoristát. 7N. okt sz. 13. p. PODOLSZKI JÓZSEF 772. [Sinkovits Péter] S. P.: Megállapodás lehetőségei. ~ ~: Hinta. Symposion könyvek. Újvidék D. szept sz. 8. p. * * «Gyanú. Újvidék Vö sz. Fiatalok könyvei 773. Donyi Magdolna: írás és történet viszonya. (A Készülődés és Az út két oldalán c. novella elemzése alapján.) KI. márc sz p. RÁBA GYÖRGY 774. Bányai János: Szó, kő, kavics. ~ ~ versei. H. 2. sz p. RATKO JÓZSEF 775. Garai László: József Attila védelmében. ~ ~: Egy kenyéren. Magvető ŰS. 73. sz p. RICHTER JÁNOS 776. Lévay Endre: ~ ~ ( ). 7N. okt sz. 8. p. RÓNAY GYÖRGY 777. Bányai János: A tapasztalt kritikus. ~ ~: Olvasás közben. Magvető. Bp MSz. dec sz. 12. p. SÁFRÁNY IMRE 778. Várnak az apostolok. Újvidék Forum Könyvkiadó. 161 p. Symposion könyvek 29. Vö sz. Arcképek és modellek SCHWALB MIKLÖS 778/a. A szén. (A mártír költő versei). Szabadka Szabadkai Munkásegyetem p. Életjel Miniatűrök 16. * 779. (Déuavári) Dér Zoltán: A kilátástalanság regénye. Ü. 3. sz p. A Fiú a konyhából c. regényről. CS. SIMON ISTVÁN 780. Utak keresztje. Versek. Újvidék Forum Könyvkiadó. 64. p Molnár Cs[ikós] Attila: A szülőföld megszállottja. Ü. 4. sz p. *»» Interjú 782. Uő.: Megtartó gyökerek. Interjú ~ ~ ~ költővel. 7N. nov sz. 18. p. SINKÓ ERVIN Vö sz. ~ ~ költészetelmélete 615. sz. Déry Tibor és ~ ~ vitája 1927-ben 783. Bosnyák István: Kisajátítás vagy befogadás? MSz újévi sz sz. 18. p. Ervin Sinko: Pjesme u prozi. Pripovjetke. Zapisi. Ogledi. Zagreb c. könyvről Uő.: Ember a forradalomban 1. A korán meglelt és a korán elveszített haza. ŰS. 69. sz p Uő.: Ua.2. Az élet", mellyel nincs mit kezdeni. ŰS. 70. sz p Uő.: Ua. 3. Olvasmányok, melyek nemcsak olvasmányok". ŰS sz p Uő.: Ua. 4. Individualizmus, esztétika és etika. ÜS. 73. sz p Uő.: Nemzedék, melyet megcsúfolt a történelem. T. 3. füz p Vezér Erzsébet: Beszélgetés ~ ~ -nel 1965-ben. Ü. 1. sz p.

43 790. Fehér Ferenc: Jugoszláviai magyar írók 4. ~ ~. 7N. dec sz. 17. p. SOMOGYI PÁL 791. Máglya. (Egy életrajz vajdasági fejezetei.) Szabadka Szabadkai Munkásegyetem. 96. p. Életjel Miniatűrök Lévay Endre: Vajdasági évek. U. 3. sz p. SULHÖF JÓZSEF 793. Majtényi Mihály: A végtelenen túl... MSz. ápr sz. 10. p. Megemlékezés az író halálának évfordulóján : A végtelenen túl. Megemlékezés ~ ~-ről halálának évfordulóján. 7N. ápr sz. 10. p. Hír az Életjel műsoráról Fehér Ferenc: Jugoszláviai magyar írók 3. ~ ~. 7N. nov sz. 19. p. SÜTŐ ANDRÁS 796. Herceg János: A tündöklő Erdély. MSz. aug sz. 12. p. Az Anyám könnyű álmot ígér c. könyvről. B. SZABÖ GYÖRGY 797. Fehér Ferenc: Jugoszláviai magyar írók 2. ~ ~ ~. 7N. nov sz. 17. p. SZABÖ LAJOS Vö sz. a Mentség c. drámáról CS. SZABÓ LÁSZLÓ 798. Herceg János: Római muzsika. MSz. jan sz. 10. p. Az író azonos c. könyvéről. SZARVAS GÁBOR 799. Szeli István: A drámaíró ~ ~. T. 3. füz p. Rezime: Sarvaš Gabor, dramski pisac. KORNÉL ~ a modem mű SZENTELEKY Vö sz. ~ vészetekről SZIRMAI KÁROLY Vö sz. az író novelláinak szerb fordításáról * * Falak, puszta falak. Újvidék Bányai János: Mű és szerep. H. 5. sz p B. Varga Lajos: Sebzett, didergő lelkű hősök. Ü. 3. sz p. «* 802. Herceg János: Monsieur Sane Géne. MSz. ápr sz. 10. p. Vö sz Utast Csaba: ~ ~ és a népszerűség. ÜS. 73. sz p. Vö sz. TABERY GÉZA 804. Juhász Géza: Ady vonzásában. MSz. jan sz. 10. p. A Két kor küszöbén c. kötetről. TAKATS GYULA 805. Bányai János: A költő prózája. ~ ~: Egy kertre emlékezve. (Művek és mesterek kőzött). Szépirodalmi Könyvkiadó. Bp MSz. dec sz. 12. p. TAMÁSI ÁRON Énekes madár c. színmű Vö sz. a bemutatóról 806. Baráctus Zoltán: Szerelmi eposz. 7N. okt sz. 16. p [Nagy Ernő] N. E.: Énekes madár. ~ ~ színmüvének bemutatója elé. MSz. okt sz.6.p H. Rencsár Mihály: Az Énekes madár bemutatójáról. D. okt sz. 9. p. TANDORI DEZSŐ 809. Bányai János: ~ ~ (zen-es) jelversei. H. 6. sz p. THÜRZÖ LAJOS Vö sz. Mai és régi versek. Recenzió a Lélekkel magasba

44 szállni. Üjvidék verseskötetéről Fehér Ferenc: Jugoszláviai magyar írók 1. ~ ~. 7N. nov sz. 17. p. TÍMÁR GYÖRGY 811. Lengyel Balázs: Három portré. H. 4. sz p. ~ ~. Görgey Gábor és Kalász Márton költészetéről. TOLNAI OTTÖ Rovarház. Újvidék Végei László: Kagylóhéjba zárt történet. D. febr sz. 8. p. ördögfej. Üjvidék Szűcs Imre: Gyermekévek, homokvárak. MSz. szept sz. 9. p Pásztor László: Homokvárak a Tiszaparton. KI. nov sz. 22. p Foky István: ördögfej (gyerekekre csodálkozó, megnyerő vigyorral). Tolnai Ottó ifjúsági regényének margójára. MKÚ. 21. sz. 13. p Bori Imre: Drámák színpad nélkül 3. Nádtető. MSz. aug sz. 12. p Podolszíci József: ~ ~. Szépirodalmi kalauz. KI. febr sz p. TÖTH FERENC Halál a síkban. Újvidék Herceg János: Egy derűs költészetről. MSz. okt sz. 12. p. *» * 819. Bori Imre: Drámák -- színpad nélkül 5. Jób. MSz. aug sz. 12. p. Interjú 820. Fehér Ferenc: Szemtől szemben a világgal. MSz. márc sz. 10. p. UTASI MARIA Vö sz. Sinkó-díj Hajnali ravatal. Újvidék Herceg János: Mai és régi versek. 7N. márc sz. 17. p. ~ ~ és Thurzó Lajos: Lélekkel magasba szállni 822. Gerold László: A felismerés fájdalma. KI. márc sz. 18. p Danyi Magdolna: Ének és vers. ŰS. 73. sz p [Dévavári] Dér Zoltán: Váratlan ünnep. Ü. 2. sz p. Interjú 825. [Gerold László] G. L.: Legújabb könyvem: ~ ~: Hajnali ravatal. MSz. márc sz. 7. p. VARADY TIBOR 826. Vagy nem maga az élet a legjobb időtöltés? Üti esszék. Üjvidék Forum Könyvkiadó. 182 p. Symposion könyvek 34. VARGA ROZSA Vö sz. novellapályázat 1. díj VARGA ZOLTÁN 827. Eláll az eső. Novellák. Üjvidék Forum Könyvkiadó. 206 p. Életveszély. Üjvidék Varga István: Regénymodell valóságmodell. ~ ~ Életveszélye kapcsán. H. sz p. * *

45 829. Bori Imre: Drámák színpad nélkül. 4. A tanítvány. MSz. aug sz. 12. p. *» * 830. [Barácius Zoltán] B. Z.: Az Újvidéki Rádiószínház vendégjátéka. 7N. febr sz. 10. p. ~ ~: Ütitársak és Gobby Fehér Gyula: Statisztikusok c. drámája. Interjú 831. Pertics Péter: Szülőföldem, Kikinda, négy évszázad távlatából. Villáminterjú ~ ~ íróval. MSz. szept sz. 8. p. VÉGEL LASZLÖ A szenvedélyek tanfolyama. Űjvidék Vö. Utasi Csaba: Nyelvészkedő kritikusok. ŰS sz. IS. p Varga Zoltán: A nyelvészkedés kritikája. ÜS. 69. sz p Utasi Csaba: A kinagyító nyelvészkedés csődje. ÜS. 69. sz p Vajda Gábor: Valóság, vagy hivatalnok nyelv? ÜS. 69. sz p. Vö és 833. sz Bori Imre: Drámák színpad nélkül 6. Júdás hetedik pecsétje. MSz. aug sz. 12. p. VEKERDI LÁSZLÓ 836. Dési Abel: Számvetés és vallomás. ~ ~: Németh László alkotásai és vallomásai tükrében. Szépirodalmi Könyvkiadó. Bp N. ápr sz. 16. p. VESZI ENDRE 837. [Varga Zoltán] V. Z.: Ügyes regény. ~ ~: A hosszú előszoba. Magvető Könyvkiadó. Bp H. 12. sz p. VÖRÖSMARTY MIHÁLY 838. Ba ráctus Zoltán: Évadnyitó előadás. 7N. szept sz. 10. p. Csongor és Tünde c. mesedráma Nagy Ernő: A Csongor és Tünde a Szabadkai Népszínházban. Bemutató előtti beszélgetés Lendvay Ferenc rendezővel. MSz. szept sz. 6. p Gerold László: Romantika korszerűség nélkül. A Csongor és Tünde a szabadkai színpadon. MSz. okt sz. 6. p Bognár Antal: Csongor és a hippik. KI. okt sz. 19. p Gönci Sára: Nemes szándék és szép siker. Két bemutató a Szakai Népszínházban. 7N. okt sz. ~ ~ Csongor és Tünde s Tamási Áron: Énekes madár WEÖRES SÁNDOR Vö sz. Elfelejtett magyar versek c. készülő antológia 843. Bori Imre: A varázsló. MSz. okt sz. 13. p. ~ ~ költészetéről Dudás Károly: Ös kezdet óta itt vagyok, de a lepkével meghalok. (~ ~ szerzői estje). KI. okt sz p. Az M-stúdió rendezvénye Aladics János: Szemem csak néha ér ki a világba, de szívem ezer tájban él. Vendégünk volt ~ ~. MKÜ. 21. sz. 27. p. ZILAHY LAJOS 846. jfládi István] (lađi): A Halálos tavasz bonyodalmai. MSz. aug sz. 4. p. Az újvidéki Neoplanta megfilmesítette a regényt.

46

47 LAPOK ÉS FOLYÓIRATOK B. Bilten (...) A Tartományi Tankönyvkiadó Intézet Közlönye (Újvidék) évf. D. Dolgozók (Újvidék) évf. Dt. GFf. Dunatáj (Zombor) évf. Godišnjak Filozofskog fakulteta A Novi Sad-i Bölcsészeti Kar Evkönyve (Üjvidék) évf. 7N. [Hét] 7 Nap (Szabadka) évf. H. Híd (Újvidék) évf. HITK. A Hungarológiai Intézet Tudományos Közleményei (Üjvidék) évf. K. Kommunista (Belgrád Üjvidék) évf. KI. Képes Ifjúság (Üjvidék) évf. Lé. Létünk (Szabadka) évf. MKÜ. Magyar Képes Újság (Zágráb Eszék) évf. MSz. Magyar Szó (Üjvidék) évf. N. Népújság (Muraszombat) évf. Nym. Nyelvművelő (Üjvidék) évf. SzN. Szabadkai Napló (Szabadka) évf. T. Tanulmányok Studije (Üjvidék) füz. ÜS. Üj Symposion (Üjvidék) évf. Ü. Üzenet (Szabadka) évf. A CÍMLEÍRÁSOKBAN HASZNÁLT RÖVIDÍTÉSEK JEGYZÉKE ápr. április jan. január 4Ug. augusztus JMKMV Jugoszláviai Magyar Bp. Budapest Középiskolások c. című Művészeti Vetélkedője dec. december JMNYE Jugoszláviai Magyar DNSzSz Dolgozó Nép Szo Nyelvművelő Egyesület cialista Szövetsége júl. július febr. február jún. június ford. fordította k. kötet füz. füzet 1. lap évf. évfolyam 1. lásd!

48 1. n. lapszámozás nélkül ua. ugyanaz máj. május uő. ugyanő márc. március VISZ Vajdasági Ifjúmell. melléklet sági Szövetség nov. november VKSZ Vajdasági Kommuokt. október nisták Szövetsége P- pagina (lap, vö. vesd össze! oldal) ( ), [ ] kiegészítések sz. szerk. szám szerkesztette kiemelt név helye t. tábla NÉVMUTATÓ Acs József 154, 155 Ács Károly 549 Ady Endre 245, 246, 535, 550, 804 Ágoston Mihály 122, 147, 186, 191, 205, 272, 338, 598 Aladics János 504, 505, 845 Ambrus Balázs 551 Andrić, Ivo 413 Ađelić-Veselinović, Magdalena 390,401, 402 Angyal Endre 396 Babić, Sava 13, 429, 676, 677, 694 Babits Mihály 552, 553 Baboneg, Bartol 397 Bagi Ferenc 340 Balázs Anna 543 Balázs Pál 211 Bálint Béla 532 Bálint István 644 Bálint Sándor 119 Balogh Dezső 121 Balogh István 532 Bán Oszkár 768 Bányai János 273, 435, 450, 570, 641, 655, 708, 720, 740, 748, 749, 774, 777, 800, 805, 809 Barácius Zoltán 100, 301, 362, 387, 471, 486, 487, 489, 490, 495, 498, 499, 599, 600, 611, 613, 730, 806, 830, 838 Baránszky Jób László 261 Barbaric, Stefan 407 Batsányi János 297 Baudlaire, Charles 254, 255 Bede Béla 746 Bencz Mihály 555 Benkő Ákos 301 Benkó László 132 Bereményi Géza 556 Betegh Miklós 519 Biacsi Antal 96 Bodrogvári Ferenc 230, 275 Bogdánfi Sándor 294, 299, 557, 558, 563 Bognár Antal 85, 376, 582, 617, 620, 658, 662, 666, 712, 841 N. Boldizsár Katalin 65, 66, 67, 69 Bóna Júlia 438 Borbély Mihály 450, 451 Bordás Győző 22, 23, 427, 428, 493, 734 Bori Imre 50, 243, 244, 245, 247, 250, 251, 252, 254, 256, 258, 265, 267, 269, 299, 300, 302, 303, 320, 341, 352, 374, 379, 391, 430, 431, 434, 449, 451, 453, 512, 516, 536, 559, 562, 564, 565, 566, 567, 568, 576, 583, 590, 605, 654, 656, 695, 698, 716, 731, 747, 751, 752, 756, 769, 816, 819, 829, 835, 843 Borsos Miklós 388 Bosnyák István 64, 398, 421, 567, 615, 647, 783, 784, 785, 786, 787, 738 Böndör Pál 571 Börcsök Erzsébet 573, 574, 575, 576, 578 Brasnyó István 579, 580, 581, 582 Brenner János 30 Burány Béla 440, 445, 446 Burány Nándor 14, 20, 80, 103, 291, 321, 323, 324, 329, 330, 450, 426, 454, 494, 513, 585, 690, 717, 722, 737, 738, 762

49 Czine Mihály 591, 734 Cziráky Imre 537, 587, 747 Čurčić, Lazar 400 Csáky Sförös]. Piroska 1, 3, 19 Csányi Endre 254, 255 Csoóri Sándor 535 Csorba Béla 120 Csordás Mihály 587 Csuka Zoltán 388, 389, 390, 405, 688/a, 590, 591, 593 Danyi Magdolna 552, 628, 648, 659, 773, 823 Dávid András 219, 220, 221, 415, 416, 417, 418, 419, 422 Deák Ferenc 515, 524, 594, 597, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 606, 607, 608, 609, 611, 612, 680 Debreczeni József 614 Delorko, Olinko 419 Dér Zoltán 1. Dévavári Zoltán Déry Tibor 615, 616 Dési Abel 21, 83, 262, 375, 549, 553, 616, 667, 696, 718, 753, 836 Dévavári Zoltán 86, 354, 511, 550, 551, 554, 560, 592, 596, 618, 619, 623, 625, 629, 635, 651, 671, 'i79, 702, 713, 779, 824 Dezső László 239, 240 Domonkos István 624, 652 Dudás Kálmán 535, 630, 672 Dudás Károly 382, 467, 492, 729, 844 Džadžić, Petar 734 (E.) 736 Eder Zoltán 203 Eörsi István 714 Fábián Pál 171 Fábri Jenő 446 Fábry Zoltán 631 Faragó Árpád 502, 523, 525, 636, 725 Farkas Geiza 252, 253, 632 Fehér Ferenc 7, 47, 304, 346, 364, 365, 366, 367, 369, 386, 389, 526, 555, 563, 578, 593, 633, 636, 643, 707, 790, 795, 797, 810, 820 Fehér Kálmán 337, 343, 377, 378, 637, 638 Fejes György 475 Fekete Elvira 510, 517, 663, 685, 727 Fekete Lajos 638/a Fekete Sándor 639 Fenyő István 403 Ferenczy Géza 173, 174, 175 F. I. 140 Fiskovié, Cvito 395 Fogarassy Miklós 770 Foky István 815 Francz Mihály 657, 658, 678 Fried István 277, 404 Fradié, Nasko 416 Fülöp Gábor 640, 687 Füst Milán 564 Gál László 643 Gálffy Mózes 121 Gajdos Tibor 362 Garai László 296, 308, 664, 775 Garay Béla 458, 459, 460, 461, 462, 463, 465, 468, 469, 470, 472, 473, 474, 475, 476 Gavrić, Dragoljub 333 Gellért Lajos 458 Gerold László 51, 345, 353, 424, 457, 477, 485, 506, 524, 528, 530, 577, 597, 598, 602, 606, 607, 627, 648, 723, 724, 725, 726, 822, 825, 840 Gion Nándor 649, 652 Girizd László 11 Gobby Fehér Gyula 299, 538, 830 Godányi Zoltán 470 Gömöri György 655 Gönci Sára 842 Göncz Lajos 228 Görgey Gábor 811 Grétsy László 183, 184, 190, 192, 193, Guelmino Sándor 276, 299 Gulyás József 664, 666 Gyertyán Ervin 667 Györe Kornél 123 Habram Károly 383 Hajdú István 97, 99 Hajós Ferenc 238 Harag György 495 Harsányi Zsolt 668 Heck Paula 469 Herceg János 24, 297, 298, 306, 408, 541, 571, 588, 614, 623, 633, 670, 680, 693, 711, 739, 754, 796, 798, 802, 818, 821 Hoblik Márton 404 Hock Rezső 229

50 Holti Mária 673 Homolya Ernő 532 Horányi Elek 398 Hornyik Miklós 750 Horváth Emília 227 Horváth Mátyás 267, 268, 271 Hradil, Jože 425 Huszágh Mária 674 Huszárik Zoltán 511 Ignjatović, Jakov 405 Illyés Gyula 675, 677 Illyés Kinga 497 Imre Samu 117 Isakov, Lazar 493 Jancsó Miklós 508 Jankulov, Borislav 393 Jékely Zoltán 448 Jókai Anna 678 József Attila 775 Juhász Anna 471 Juhász Ferenc 679 Juhász Géza 6, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 372, 804 D. Juhász Zsuzsa 758 Jung Károly 135, 449, 680 Kaffka Margit 682 Kalapis Zoltán 52, 237 Kalász Márton 811 Kallós Zoltán 447 Kántor Lajos 309 Kányádi Sándor 494 Sz. Kanyó Leona 92 Karadzic, Vuk Stefanović 401 Kárász József 683 Karinthy Ferenc 684 Károly Sándor 110 Kassák Lajos 564, 685 Kaszás József 124 Katona Imre 441, 442 Kázmér Ernő 258, 259 Kek Zsigmond 157, 159, 161, 162, 165, 168, 170, 176 Kemény G. Gábor 409 Kenedi János 509 Kiss Anna 686 Kiss Ferenc 660, 699 Kiss Flórián 1. Malušev Cvetko Kiss Flónián 1. Malušev Cvetko Kiss Gy. Csaba 631 Kiss Jenő 118 Kiss Julianna 456 Kiss Lajos 439 Kiss Mária 420 K-l 152 Kner Imre 687 Kollin József 207 Kolozsi Tibor, 8, 9, 28, 29, 82, 137, 139, 342, 370, 481, 603, 646, 647, 669, 688, 694, 710, 763, 766 Koncz István 344, 345, 346, 690, 691, 692 Kongó Tivadar 234, 235 Kopeczky László 299, 354, 549, 652, 693, 696, 697 Korom Tibor 141, 142 Korvin Mátyás 395 Kossá János 1. Kek Zsigmond Kosztolányi Dezső 551, 617, 619, 620, 698, 713 Kovaček, Božidar 421 Kovács István 700 Kovács József 111, 208, 209, 241 Kovács Kálmán 134, 137, 138 Kovács Lukács 508, 561 Kovács Máté 19 Kovács Nándor 77, 572, 661 Kovalovszky Miklós 169 Kristály István 537, 747 Krleža, Miroslav 411, 412 Lábadi Károly 119 Ládi István 46, 350, 515, 567, 609, 846 Ladik Katalin 701 Láng Árpád 1. Lőbl Árpád Lányi Sarolta 702 Laták István 703, 704, 705, 706, 707 Lendvay Ferenc 839 Lengyel Balázs 811 Letsch Erich 224 Lévay Endre 91, 478, 534, 540, 575, 618, 693, 709, 710, 735, 776, 792 Lizanec Péter 113 Longáner Ferenc 436 Loósz István 245, 246 Lőbl Árpád 247, 248, 249, 410, 432, 764, 765 Lőkös István 411, 412 Lőrinc Péter 1. Lőbl Árpád Lőrincze Lajos 160, 163, 166, 167, 178 Lugossy Gyula 712 Lukács György 713, 715, 716, 717, 718, 719

51 Madžarin, Filip 417 Major Nándor 720 Majtényi Mihály 538, 574, 721, 722, 723, 726, 727, 730, 732, 733, 734, 736, 737, 738, 793 Mali, Milan 329 Malušev, Cvetko 54, 743 Mandić, Miroslav 68 Márai Sándor 739 Marko vies Majtényi András 518 Marsall László 740 Matijevics Lajos 118, 125, 126, 127, 220, 433, 443 Matkovics József 231 Mayer Ottmar 743 Mikes Melánia 112, 228 Milenkovics Szvetiszláv 496, 497 Mimics Júlia 128 Mimics Károly 10 Mimics Zsuzsa 745 Mocsáry Lajos 409 Molnár Cs[ikós]. Attila 532, 665, 692, 767, 781, 782 Móra István 537, 747 Muškatirović, Jovan 400 Nagy Ernő 13, 484, 520, 807, 839 O. Nagy Gábor 156, 164, 172, 177 Nagy József 95 J. Nagy Mária 121 Nagygellért János 526, 725 Nedić, Vladan 422 Nemes Nagy Ágnes 748, 749 Németh István 299, 354, 706, 750 Németh K. István 1. Németh István Németh László 412, 752, 753, 755, 756, 757, 836 Novak, Vilko 392 Novalić, Đuro 397 Novoszel Andor 537, 747 Obrenović, Anka 402 Obrenovié, Tomanija 402 Ortutay Gyula 452 Ozorai Pipo 417 Palkó István 182, 761 Pannonius, Janus 759 Papp Gábor 179 Páskándi Géza 760 Pásthy Mátyás 474 Pastyik László 2, 407, 715 Pásztor László 120, 585, 814 Pataki László 464, 466 Pataky András 441 Pável Ágoston 761 Penavin Olga 108, 109, 113, 116, 117, 121, 129, 130, 437, 444, 447, 448, 449 Pénovátz Antal 114 Pertics Péter 831 Péter László 621, 622 Petkovics Kálmán 27, 623 Petőfi Sándor 768, 769 Petri György 770 Petrovié, Veljko 414 Pintér Lajos 293, 771 Podolszki József 72, 290, 325, 571, 610, 681, 682, 689, 691, 772, 817 Polyvás József 55 Pomogáts Béla 675, 686, 700 Popovics Mariska 459 Pósa Rózsa 464 Póth István 413 Prijatelj, Ivan 407 Rába György 774 Raffai Ferenc 532 Ratkó József 775 Remete Károly 472 H. Rencsár Mihály 808 Richter János 776 Rokay Péter 759 Romhányi Ibi 468 Rónai Béla 203 Rónay György 777 Rózsa Sándor 68 Sáfrány Imre 549, 778 Sárosi Károly 133, 211, 212, 544 Sátai Pál 225, 545, 546 Sbárcea, George 310 Schmidt Júlia 264 Schwalb Miklós 788/a Sejpes Ferenc 213, 214 Cs. Simon István 532, 780, 782 Sinkó Ervin 256, 257, 343, 347, 348, 349, 615, 789, 790 Sinkovics Ferenc 242 Sinkovits Péter 90, 532, 601, 604, 638, 640, 642, 645, 742, 772 S. N. 483, 632 Soltész Katalin 158, 181

52 Somogyi Pál 791 Soós József 532 Sóti Oszkár 507 Sőregi Zoltán 236 Sörös Dávid 110, 399 Steinfeld Sándor 93, 744 Stojanovié-Káich Katalin 406 S[turc]. Zubek Jolán 1. S. Zubek Jolán Sulhóf József 794, 795 Süveges Eta 473 Safarik, Jankó 402 B. Szabó György 797 Szabó István, ifj. 467 Szabó Lajos 496 Szabó T. Attila 108, 447 Szakolczay Lajos 310, 542 Szalatnai Rezső 405 Szarvas Gábor 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 799 Szarvas János 547 Sztáncsics András 144, 233 Székács József 402 Székely Imre 232 Székely János 419 Szeles Károly 568, 612, 697, 771 Szeli István 58, 136, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 321, 324, 326, 327, 335, 350, 393, 400, 683, 799 M. Szemerédi Magdolna 25, 351, 586 Szenteleky Kornél 250, 251, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 387 Szépe György 180 Szerda Sándor 59 Szilágyi Károly 529, 531 Szilágyi Mihály 422 Szinta János 532 Szirmai Károly 426, 757, 803 Szombathy Bálint 263, 741 Szúnyog Sándor 388 Szűcs Imre 12, 104, 106, 146, 147, 204, 295, 329, 355, 380, 384, 385, 521, 522, 527, 650, 813 Szűts László 185, 187, 188, 189, 191, 195, 196, 198, 200, 202 t. 381 Takács Gyula 805 Tallman, Janet 228 Tamási Aron 807, 842 Tandori Dezső 809 Tari István 532 Thurzó Lajos 810, 821 Timár György 811 T. L. 49 Tornán László 89, 94, 98, 101, 105, 288, 305, 491, 533 Tolnai Ottó 299, 815, 817 Tóth Ferenc 299, 317, 319, 397, 401, 446, 506, 538 Tóth Lajos 336 Tőke István 215, 274, 546, 548 Tripolszky Géza 442, 446 Tucaković, Zorica 331 Udovički, Ivanka 414 Ulászló I. 418 Urbán János 5, 48, 79, 143, 148, 149, 150, 151, 153, 307, 466, 479, 480, 500, 503, 703 Utasi Csaba 70, 626, 803, 833 Utasi Mária 347, 348, 821, 825 Vajda Gábor 395, 414, 834 Vajda József 216, 217, 222, 226, 545, 546 Vajda S[árvári]. Zsuzsanna 115 Várady Tibor 292, 826 Varga István (rendező) 525, 724 Varga István (tanár) 828 Varga József 426, 428 Varga Lajos 289 B. Varga Lajos 801 Varga Rózsa 362 Varga Sándor 266 Varga Zoltán (író) 102, 299, 538, 556, 584, 595, 639, 652, 653, 684, 755, 760, 827, 828, 830, 831, 832, 837 Varga Zoltán (tanár) 218 Vargha Balázs 223 Varjas Béla 394 Végei László 63, 260, 299, 569, 634, 673, 812 Vekerdi László 836 Veselinov, Ivanka 399 Vészi Endre 837 Vezér Erzsébet 789 Vicei Károly 532 Virág Gábor 131 Virág Mihály 484, 485, 488 Vlaovics József 11, 15, 60, 78, 84, 107, 318, 339, 351, 371, 455, 488, 501, 514, 515, 608, 719, 728 Vörösmarty Mihály 842 Vujicsics D. Sztoján 423

TARTALOM. Bevezetés I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7

TARTALOM. Bevezetés I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 TARTALOM Bevezetés I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 1. KÖNYV. KÖNYVKIADÁS. KÖNYVTERJESZTÉS. KÖNYVTÁRÜGY. SAJTÓ 7 Bibliográfia 7 Nyomdászattörténet. Nyomdászat 8 Bibliofilja. Könyvművészet 8 Könyvkiadás 8 A könyvkiadás

Részletesebben

Könyvkiállítás 12 KÖNYVTÁRÜGY 12 A könyvtárügy általános kérdései 12 Könyvtárak 12 Olvasóközönség. Olvasómozgalom 14 SAJTÓ 14 A sajtó általános

Könyvkiállítás 12 KÖNYVTÁRÜGY 12 A könyvtárügy általános kérdései 12 Könyvtárak 12 Olvasóközönség. Olvasómozgalom 14 SAJTÓ 14 A sajtó általános TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 1. KÖNYV. KÖNYVKIADÁS. KÖNYVTERJESZTÉS. KÖNYVTÁRÜGY. SAJTÓ 7 BIBLIOGRÁFIA 7 NYOMDÁSZAT. NYOMDÁSZATTÖRTÉNET 8 BIBLIOFILLÁ KÖNYVMŰVÉSZET. KÖNYVRITKASÁGOK 8

Részletesebben

TARTALOM. Bevezetés 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7

TARTALOM. Bevezetés 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 TARTALOM Bevezetés 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 1. KÖNYV. KÖNYVKIADÁS. KÖNYVTERJESZTÉS. KÖNYVTÁRÜGY. SAJTÓ..7 Bibliográfia 7 Nyomdászat. Nyomdászattörténet 8 Bibliofília. Könyvművészet. Könyvritkaságok 8 KÖNYVKIADÁS

Részletesebben

TARTALOM. Bevezetés 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7

TARTALOM. Bevezetés 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 TARTALOM Bevezetés 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 1. KÖNYV. KÖNYVKIADÁS. KÖNYVTERJESZTÉS. KÖNYVTÁRÜGY. SAJTÓ. 7 Bibliográfia 7 Nyomdászat. Nyomdászattörténet 7 Bibliofillá. Könyvművészet. Könyvritkaságok 7 KÖNYVKIADÁS

Részletesebben

TARTALOM. Bevezetés 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7

TARTALOM. Bevezetés 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 TARTALOM Bevezetés 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 1. KÖNYV. KÖNYVKIADÁS. KÖNYVTERJESZTÉS. KÖNYTÁRÜGY. SAJTÓ. 7 Bibliográfia. Repertórium 7 Nyomdászat. Nyomdászattörténet 8 Bibliofília. Könyvművészet. Könyvritkaságok

Részletesebben

Rövidítésjegyzék. Jegyzetek 179

Rövidítésjegyzék. Jegyzetek 179 JEGYZETEK Rövidítésjegyzék évf. = évfolyam fn = főnév in = -ban, -ben KFL = Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár köt. = kötet mn = melléknév MOL = Magyar Országos Levéltár, Budapest Nr. = néprajz sz. = szám,

Részletesebben

TARTALOM. Bevezetés 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7

TARTALOM. Bevezetés 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 TARTALOM Bevezetés 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 1. KÖNYV. KÖNYVKIADÁS. KÖNYVTERJESZTÉS. KÖNYVTÁRÜGY. SAJTÓ.. 7 Bibliográfia 7 Bibliofilia. Könyvművészet 8 Nyomdászat. Nyomdászattörténet 8 KÖNYVKIADÁS 8 A könyvkiadás

Részletesebben

PÁRTÁLLAM ÉS NEMZETISÉGEK ( )

PÁRTÁLLAM ÉS NEMZETISÉGEK ( ) PÁRTÁLLAM ÉS NEMZETISÉGEK (1950-1973) Összeállította, jegyzetekkel ellátta és a bevezető tanulmányt írta: Tóth Ágnes Kecskemét, 2003 TARTALOM Bevezető. 1. Budapest, 1950. március 21. A Vallás- és Közoktatási

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANSZÉK KATEDRA ZA MAĐARSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST 1959

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANSZÉK KATEDRA ZA MAĐARSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST 1959 MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANSZÉK KATEDRA ZA MAĐARSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST 1959 Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén 1959. október 21-én kezdődött meg az oktatás.

Részletesebben

Tankönyvkiadó Intézet- Újvidék 16 KÖNYVTERJESZTÉS 16 A könyvterjesztés általános kérdései 16 Könyvhónap 16 Ünnepi Könyvhét - Budapest 16

Tankönyvkiadó Intézet- Újvidék 16 KÖNYVTERJESZTÉS 16 A könyvterjesztés általános kérdései 16 Könyvhónap 16 Ünnepi Könyvhét - Budapest 16 TARTALOM Bevezetés 6 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 1. KÖNYV. KÖNYVKIADÁS. KÖNYVTERJESZTÉS. KÖNYVTÁRÜGY. SAJTÓ...7 KÖNYV 7 Bibliográfia 7 Nyomdászat. Nyomdászattörténet 8 Bibliofília. Könyvművészet. Könyvritkaságok

Részletesebben

A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI/4.

A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI/4. A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI/4. Pastyik László A JUGOSZLÁVIAI MAGYAR IRODALOM 1970. ÉVI BIBLIOGRÁFIÁJA A Hungarológiai Intézet Bibliográfiai Füzeteinek e száma az 1970. év jugoszláviai

Részletesebben

[Erdélyi Magyar Adatbank] Bori Imre: A jugoszláviai magyar irodalom története BORI IMRE

[Erdélyi Magyar Adatbank] Bori Imre: A jugoszláviai magyar irodalom története BORI IMRE BORI IMRE BORI Imre (Bácsföldvár, 1929. dec. 28. Újvidék, 2004. ápr. 22.), irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő. Az általános iskolát szülőhelyén, a gimnáziumot Petrovgradban (Zrenjanin), Becsén, Zentán

Részletesebben

A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI / 2.

A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI / 2. A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI / 2. Pastyik László A JUGOSZLÁVIAI MAGYAR FOLYÓIRATOK ÉS LAPOK 1969. ÉVI MAGYAR IRODALOMTÖRTÉNETI REPERTÓRIUMA Az 1969. évi repertórium anyagát a következő

Részletesebben

SZÓTÁRAK ÉS HASZNÁLÓIK

SZÓTÁRAK ÉS HASZNÁLÓIK SZÓTÁRAK ÉS HASZNÁLÓIK LEXIKOGRÁFIAI FÜZETEK 2. Szerkesztőbizottság BÁRDOSI VILMOS, FÁBIÁN ZSUZSANNA, GERSTNER KÁROLY, HESSKY REGINA, MAGAY TAMÁS (a szerkesztőbizottság vezetője), PRÓSZÉKY GÁBOR Tudományos

Részletesebben

AZ INTÉZET ÉLETÉBŐL. Bosnyák István

AZ INTÉZET ÉLETÉBŐL. Bosnyák István HUNG. KÖZL. 13. ÉVF. 4. (49.) SZ. 577 528. L. NOVI SAD ÚJVIDÉK

Részletesebben

Téma: Az írástudók felelőssége

Téma: Az írástudók felelőssége Téma: Az írástudók felelőssége 2002. november 21 Meghívott vendégünk: Fábián Gyula író, a Szabad Föld főszerkesztője Bevezető előadásának címe: A sajtó hatalma 2002. december 20 Meghívott vendégünk: Gyurkovics

Részletesebben

A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI / 6.

A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI / 6. A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI / 6. Kiadja a Hungarológiai Intézet a Tartományi Tudományügyi önigazgatási Érdekközösség támogatásával Fő- és íelelős szerkesztő: Szeli István Technikai szerkesztő:

Részletesebben

A zetna XIV. (Fluid) Irodalmi Fesztiválja

A zetna XIV. (Fluid) Irodalmi Fesztiválja A zetna XIV. (Fluid) Irodalmi Fesztiválja Mély levegő címmel irodalmi találkozót tartottunk iskolánkban A zetna XIV. (Fluid) Irodalmi Fesztiválja november 9. és 11. között került megrendezésre. A rendezvényt,

Részletesebben

Európai utas. Találkozások. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben.

Európai utas. Találkozások. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben. Az Ötágú síp című sorozatban határon túli magyar kulturális műhelyeket mutattunk

Részletesebben

Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2.

Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2. Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2. A konferencia harminchárom előadója a következő intézmények oktatója vagy

Részletesebben

Tanítóképzők, tanítók a 20. századi Magyarországon. A budai képző 100 éve. TBN08M15

Tanítóképzők, tanítók a 20. századi Magyarországon. A budai képző 100 éve. TBN08M15 Tanítóképzők, tanítók a 20. századi Magyarországon. A budai képző 100 éve. TBN08M15 2012. február 22. A félévi munka megbeszélése: tematika, ütemterv, követelmények. 2012. február 29. Tanítóképzők, tanítók

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA IRODALOM TANTÁRGYBÓL 2013-2014 9-12. ÉVFOLYAM

OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA IRODALOM TANTÁRGYBÓL 2013-2014 9-12. ÉVFOLYAM OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA TANTÁRGYBÓL 9-12. ÉVFOLYAM A felsorolásban megjelölt, a tankönyvben elemzett irodalmi művek (versek, novellák és regények ismerete, azok elolvasása) kötelező. A vizsga

Részletesebben

DOKTORI DISSZERTÁCIÓ

DOKTORI DISSZERTÁCIÓ Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar DOKTORI DISSZERTÁCIÓ LINTNER ANITA Fejezetek a kétnyelvűségről a két háború közti Csehszlovákiában (különös tekintettel Somorja nyelvi helyzetére)

Részletesebben

Hely. Cím Csapatnév Össz.

Hely. Cím Csapatnév Össz. Hely. Cím Csapatnév 1 Nagykőrös Toldi Miklós Élelm. Szki. 46,050 2 46,050 2 47,950 1 47,350 1 46,200 1 45,400 2 279,000 2 Nyíregyháza Eötvös József Gyak. Ált. Isk. és Gimn. 46,950 1 47,250 1 47,050 2 47,300

Részletesebben

SZÍNEK, EVEK, ÁLLOMÁSOK

SZÍNEK, EVEK, ÁLLOMÁSOK SZÍNEK, EVEK, ÁLLOMÁSOK In memóriám Kaffka Margit NAP KIADÓ TARTALOM CSAK A SZÓT MEGTALÁLJAM" Kaffka Margit: Önéletrajz (In: Az Érdekes Újság Dekameronja, II. k. Bp., 1912) 7 Karlka Margit levelei Nemestóthy

Részletesebben

Érettségi témakörök és tételek irodalomból 12. A

Érettségi témakörök és tételek irodalomból 12. A Érettségi témakörök és tételek irodalomból 12. A 1. Tétel: Hagyomány és újítás Petőfi Sándor költészetében 2. Tétel: Arany János a tragikus alkatú balladaköltő 3. Tétel: Látomásos szimbolizmus : Ady Endre

Részletesebben

BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEK/9.

BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEK/9. BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEK/9. Kiadja a Magyar Nyelv, Irodalom és Hungarológiai Kutatások Intézete a Tartományi Tudományügyi önigazgatási Érdekközösség támogatásával Fő- és felelős szerkesztő: Szeli István Technikai

Részletesebben

A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI / 8.

A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI / 8. A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI / 8. Kiadja a Hungarológiai Intézet a Tartományi Tudományügyi önigazgatási Érdekközösség támogatásával Fő- és felelős szerkesztő: Szeli István Technikai szerkesztő:

Részletesebben

BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEK / 12.

BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEK / 12. BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEK / 12. Kiadja a Magyar Nyelv, Irodalom és Hungarológiai Kutatások Intézete a Tartományi Tudományügyi önigazgatási Érdekközösség támogatásával Fő- és felelős szerkesztő: Bosnyák István

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Bölcsészettudományi Kar 1.3 Intézet/Tanszék Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék 1.4

Részletesebben

BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEK / 11.

BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEK / 11. BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEK / 11. Kiadja a Мазуаг Nyelv, Irodalom és Hungarológiai Kutatások Intézete a Tartományi Tudományügyi Önigazgatási Érdekközösség támogatásával Fö- és felelős szerkesztő: Szeli István

Részletesebben

Péterfi Gábor. Bölcsészettudományi Kar, Politikaelmélet speciális képzés József Attila Tudományegyetem

Péterfi Gábor. Bölcsészettudományi Kar, Politikaelmélet speciális képzés József Attila Tudományegyetem Péterfi Gábor MUNKAHELYEK 2013 - Evangélikus Pedagógiai Intézet, történelem tantárgygondozó 2000 - Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, középiskolai tanár, tanított szaktárgyak:

Részletesebben

V. 1948 után megjelent Tragédia kiadások. V.1. Helikon díszkiadások és minikönyv kiadások

V. 1948 után megjelent Tragédia kiadások. V.1. Helikon díszkiadások és minikönyv kiadások V. 1948 után megjelent Tragédia kiadások V.1. Helikon díszkiadások és minikönyv kiadások 66.-68. Az ember tragédiája (Budapest, 1958, Magyar Helikon) (2) +188 l + 20 t + 34 l, 28 cm, Révai József tanulmányával.

Részletesebben

s z e p t e m b e r hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap

s z e p t e m b e r hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap s z e p t e m b e r fő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap aug 29 aug 30 aug 31 1 2 3 4 szept. 1-4 alakuló 9.00 pót- és osztályozó vizsgák 10.00 munkaközösségi ek évnyitó osztályfőnöki órák 5

Részletesebben

BA Magyar szak I. évfolyam

BA Magyar szak I. évfolyam BA Magyar szak I. évfolyam 10.00-12.00 Leíró magyar alaktan, szófajtan szem. BTMAN112 M. Kabán Annamária 10.00-12.00 Bevezetés az irodalomtudományba szem. BTMAN108 Tasi Réka 11.00-12.00 Fonetika szem.

Részletesebben

A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI / 1

A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI / 1 A HUNGAROLÓGIAI INTÉZET BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEI / 1 Pastyik László A JUGOSZLÁVIAI MAGYAR FOLYÓIRATOK ÉS LAPOK 1968. ÉVI MAGYAR IRODALOMTÖRTÉNETI REPERTÓRIUMA Ezideig a jugoszláviai magyar folyóiratok és

Részletesebben

BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEK 10.

BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEK 10. BIBLIOGRÁFIAI FÜZETEK 10. Kiadja a Hungarológiai Intézet a Tartományi Tudományügyi Önigazgatási Érdekközösség támogatásával Fő- és felelős szerkesztő: Szeli István Technikei szerkesztő: Cervenja'k Jožef

Részletesebben

FAKLYA VOLT KEZEMBEN. In memóriám Móricz Zsigmond NAP KIADÓ

FAKLYA VOLT KEZEMBEN. In memóriám Móricz Zsigmond NAP KIADÓ FAKLYA VOLT KEZEMBEN In memóriám Móricz Zsigmond NAP KIADÓ TARTALOM I. Móricz Zsigmond: Csecse. Részlet (In: Móricz Zsigmond: Életem regénye. Bp., Athenaeum, 1939) 7 Czine Mihály: Regény és valóság. Részlet

Részletesebben

Adamikné Jászó Anna Hangay Zoltán Nyelvi elemzések kézikönyve. Mozaik Oktatási Stúdió. Szeged.

Adamikné Jászó Anna Hangay Zoltán Nyelvi elemzések kézikönyve. Mozaik Oktatási Stúdió. Szeged. Hivatkozások Adamikné Jászó Anna Hangay Zoltán 1995. Nyelvi elemzések kézikönyve. Mozaik Oktatási Stúdió. Szeged. A. Jászó Anna (szerk.) 2004. A magyar nyelv könyve. Trezor Kiadó. Ágosoton Mihály 1971.

Részletesebben

A kötetben szereplő tanulmányok szerzői

A kötetben szereplő tanulmányok szerzői A kötetben szereplő tanulmányok szerzői Dr. Barzó Tímea, egyetemi docens, Miskolci Egyetem, Államés Jogtudományi Kar, Polgári Jogi Tanszék, Miskolc Dr. Barta Judit, egyetemi docens, Miskolci Egyetem, Állam-

Részletesebben

Szerbia /Srbija, 24000 Subotica / Szabadka, Age Mamužića 11/I,

Szerbia /Srbija, 24000 Subotica / Szabadka, Age Mamužića 11/I, tel/fax: +381 (0) 24 / 553-801 e-mail: office@vmszorgyu, http://wwwvmszorgyu 2007 május 5/5 maj 2007 Iratszám / Ev Broj A Vajdaság Magyar Szövetség XI Közgyűlésén, 2007 május 5-én megválasztott Tanácsának

Részletesebben

2 A MAGYAR STILISZTIKA A KEZDETEKTÕL A XX. SZÁZAD VÉGÉIG

2 A MAGYAR STILISZTIKA A KEZDETEKTÕL A XX. SZÁZAD VÉGÉIG 1 SZATHMÁRI ISTVÁN A MAGYAR STILISZTIKA A KEZDETEKTÕL A XX. SZÁZAD VÉGÉIG 2 A MAGYAR STILISZTIKA A KEZDETEKTÕL A XX. SZÁZAD VÉGÉIG 3 SEGÉDKÖNYVEK A NYELVÉSZET TANULMÁNYOZÁSÁHOZ XXXIX. SZATHMÁRI ISTVÁN

Részletesebben

Név Város Iskola Felkészítő tanár 1. 2. 3. 4. összesen

Név Város Iskola Felkészítő tanár 1. 2. 3. 4. összesen 9. osztályosok 1. Koncz Imre Debrecen Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma Bertalan Mária, Bán István 20 15 20 16 71 2. Csathó Botond Debrecen DRK Dóczy Gimnáziuma Tófalusi Péter 20 12 20 17 69 3.

Részletesebben

2. $ "+) )+! $ A&-)<,

2. $ +) )+! $ A&-)<, 2 o! "#$%&! I, 1., )$!) * &+) ),").,/+00, 05.12.2008. 2. «)"+)&» 16. #9:$ 2008... 3. (, ) # $ 1 "$#!& (&!/ )+"0?

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /I. Tantárgy neve Társadalomtudományi kutatások 2.

KÖVETELMÉNYEK /I. Tantárgy neve Társadalomtudományi kutatások 2. Társadalomtudományi kutatások 2. PDB1702 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy PDB1005 Évközi tanulmányi követelmények: Empirikus vizsgálat adatfelvétele és az adatok statisztikai feldolgozása.

Részletesebben

BALOGH ISTVÁN MŰVEINEK BIBLIOGRÁFIÁJA 1990-1996. 1990.

BALOGH ISTVÁN MŰVEINEK BIBLIOGRÁFIÁJA 1990-1996. 1990. Major Zoltán László BALOGH ISTVÁN MŰVEINEK BIBLIOGRÁFIÁJA 1990-1996. 1990. Balogh István: Pusztai pásztorélet és szállások a XVIII. század végén. (Egy debreceni emlékirat 1794-ből) = Történeti-néprajzi

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárának Szakkönyvtára. A hely, ahol a helytörténet- és a családkutatás kezdődik

A Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárának Szakkönyvtára. A hely, ahol a helytörténet- és a családkutatás kezdődik A Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárának Szakkönyvtára A hely, ahol a helytörténet- és a családkutatás kezdődik A könyvtár rövid története 19. századi források A könyvtár rövid

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Bölcsészettudományi Kar 1.3 Intézet/Tanszék Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék 1.4

Részletesebben

MAGASISKOLA. In memóriám Mészöly Miklós NAP KIADÓ-

MAGASISKOLA. In memóriám Mészöly Miklós NAP KIADÓ- MAGASISKOLA In memóriám Mészöly Miklós NAP KIADÓ- TARTALOM Mészöly Miklós: Elégia. Részlet (In.: Mészöly Miklós: Elégia. Bp., Helikon, 1991.) 5 Mészöly Miklós: Óda az Elégiához (In.: Mészöly Miklós: Elégia.

Részletesebben

Husz János és a huszitizmus hatása a magyarországi művelődésben

Husz János és a huszitizmus hatása a magyarországi művelődésben Husz János és a huszitizmus hatása a magyarországi művelődésben 2015/11/09-2015/11/10 2015/10/30 Több kulturális intézmény közös szervezésében, Husz János halálának 600. évfordulója alkalmából, tudományos

Részletesebben

05. Dél-Tisza Tagszövetség 2011.Standard Hím kategóriában eredményt elért galambok: 1. Molnár Péter Pál U21 Hu H 65,8482 ko m 2.

05. Dél-Tisza Tagszövetség 2011.Standard Hím kategóriában eredményt elért galambok: 1. Molnár Péter Pál U21 Hu H 65,8482 ko m 2. 05. Dél-Tisza Tagszövetség 2011.Standard Hím kategóriában eredményt elért galambok: 1. Molnár Péter Pál U21 Hu 06-05-27262 H 65,8482 ko 2971136 m 2. Varga K.István U05 HU 09-05-82335 H 157,4612 ko 2618843

Részletesebben

visszaemlékezések. Összeállította és közzéteszi: Beke Sándor. Erdélyi Gondolat Könyvkiadó, Erdélyi Toll. Irodalmi és művelődési folyóirat. Kiadja az E

visszaemlékezések. Összeállította és közzéteszi: Beke Sándor. Erdélyi Gondolat Könyvkiadó, Erdélyi Toll. Irodalmi és művelődési folyóirat. Kiadja az E Az Erdélyi Toll sajtóvisszhangja (2009-től 2012 között) 2009 Erdélyi Toll (Recenzió) Gyergyói Kisújság, 2009. október 22-28., 43. szám Új sajtókiadvány (Recenzió. Fotó: a folyóirat 2009. 1. számának a

Részletesebben

SYLLABUS. DF DD DS DC megnevezése X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám) Szemeszter

SYLLABUS. DF DD DS DC megnevezése X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám) Szemeszter SYLLABUS I. Intézmény neve Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Kar Bölcsészettudományi Kar Szak Német nyelv és irodalom Német nyelv és irodalom Magyar nyelv és irodalom Angol nyelv és irodalom Német/román

Részletesebben

MAGYAR MŰVELŐDÉS VAJDASÁGI HELYZETKÉP

MAGYAR MŰVELŐDÉS VAJDASÁGI HELYZETKÉP MAGYAR MŰVELŐDÉS VAJDASÁGI HELYZETKÉP Vajdasági Magyar Művelődési Intézet - Zenta A Magyar Nemzeti Tanács 2005. szeptember 23-án megalapította a zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézetet.

Részletesebben

Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL C

Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL C Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL 2015 13.C Hári Andrea (HA) Vámosné Polyák Krisztina (VPK) 2015 SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELSOR MAGYAR

Részletesebben

AKTUÁLIS INFORMÁCIÓK (Eredmények)

AKTUÁLIS INFORMÁCIÓK (Eredmények) Eredmények [1] Nr. 1. Tagozat Színháztudomány I. II. I Kertész Lilla (SZTE BTK) 2. Régi magyar irodalom Farkas Flóra 3. Populáris irodalom és kultúra Babos Orsolya (ME BTK) 4. Összehasonlító irodalom és

Részletesebben

Arany János Országos Irodalom Verseny: Implom József Országos Helyesírási Verseny: 31. Kárpátmedencei irodalmi. pályázat:

Arany János Országos Irodalom Verseny: Implom József Országos Helyesírási Verseny: 31. Kárpátmedencei irodalmi. pályázat: Implom József Országos Helyesírási Verseny: Arany János Országos Irodalom Verseny: Rab Fanni 9.b 9. helyezett Zay János 7. helyezett Csóka Nikoletta 9.e I Boda Nikolett 11.d IV. helyezett (Antal Andrea)

Részletesebben

A TANÁCS OKTATÁSI BIZOTTSÁGA ELNÖKÉNEK ÉS TAGJAINAK MEGVÁLASZTÁSÁRÓL SZÓLÓ VÉGZÉST. 1. szakasz

A TANÁCS OKTATÁSI BIZOTTSÁGA ELNÖKÉNEK ÉS TAGJAINAK MEGVÁLASZTÁSÁRÓL SZÓLÓ VÉGZÉST. 1. szakasz A Magyar Nemzeti Tanács (továbbiakban: Tanács) a Tanács Alapszabályának 37. és 38. szakasza (elfogadva 2014. december 2-án H/1/2014 iratszám alatt) valamint a Tanács Ügyrendjének 19. szakasza alapján (elfogadva

Részletesebben

Versenyeredmények tanév I. félév

Versenyeredmények tanév I. félév Versenyeredmények 2017-2018. tanév I. félév Tanuló neve Oszt./csop. Verseny megnevezése Iskolai Megyei/ Területi/ Régiós Országos/ Nemzetközi Eredmény Halász Alexa I. kcs. 25. Farsang Kupa Mezőberény x

Részletesebben

A XVI. kerületi Helyi Választási Bizottság közleménye

A XVI. kerületi Helyi Választási Bizottság közleménye A XVI. kerületi Helyi Választási Bizottság közleménye a polgármesterek, és helyi képviselők 2010. október 3-án megtartott választásának Budapest főváros XVI. kerületének végleges eredményeiről A POLGÁRMESTER-VÁLASZTÁS

Részletesebben

MUNKATERV. Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú M vészeti Iskola 8790 Zalaszentgrót, Kossuth Lajos u.11. alsós magyar munkaközösség

MUNKATERV. Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú M vészeti Iskola 8790 Zalaszentgrót, Kossuth Lajos u.11. alsós magyar munkaközösség Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú M vészeti Iskola 8790 Zalaszentgrót, Kossuth Lajos u.11. MUNKATERV alsós magyar munkaközösség 2013/2014 Zalaszentgrót, 2013. augusztus 28. Készítette:

Részletesebben

Piszmán 90. Összesített egyéni eredmények. Megkezdve: Befejezve:

Piszmán 90. Összesített egyéni eredmények. Megkezdve: Befejezve: Piszmán 90. Összesített egyéni eredmények Megkezdve: 2015.05.23. Befejezve: 2015.05.23. Helyezés Versenyző neve F.szam Pont Ft Csapatnév 1 Varga István 1 12 222 2 Duzmath Lajos 1 12 208 3 Bolevácz László

Részletesebben

HAZAI ELŐFIZETŐINK NÉVJEGYZÉKE

HAZAI ELŐFIZETŐINK NÉVJEGYZÉKE HAZAI ELŐFIZETŐINK NÉVJEGYZÉKE 11000 BEOGRAD GERLOVICS SZILVESZTER GYULYÁS EDIT HAJDÚ EDIT KISIMRE ISTVÁN KTJLTURNI CENTAR MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG NAGYKÖVETSÉGE ŐSZI ISTVÁN PLAKI GÁBOR 21000 NOVI SAD Ifj

Részletesebben

DUNAKANYAR TAGSZÖVETSÉG GYŰRŰKIOSZTÁS 2011 TAGSZÖVETSÉGI GYŰRŰK

DUNAKANYAR TAGSZÖVETSÉG GYŰRŰKIOSZTÁS 2011 TAGSZÖVETSÉGI GYŰRŰK DUNAKANYAR TAGSZÖVETSÉG GYŰRŰKIOSZTÁS 2011 TAGSZÖVETSÉGI GYŰRŰK A-03 DUNAKESZI 500 db HU-11-06- 00251 00300 Dudás Ferenc 50 HU-11-06- 00301 00335 F. Tóth Ferenc 35 HU-11-06- 00336 00365 Haraszti Győző

Részletesebben

A 2014-2015-ös tanév iskolai feladatainak ütemezése a Magyar László Gimnázium és Szakiskolában

A 2014-2015-ös tanév iskolai feladatainak ütemezése a Magyar László Gimnázium és Szakiskolában Dunaföldvári-Bölcskei-Madocsai Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Szakiskola Magyar László Gimnáziuma és Szakiskolája 7020 Dunaföldvár, Templom u. 5. Telefon/Fax: 75/541-269 OM 201167

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Cigány gyerekek szocializációja Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Cigány gyerekek szocializációja Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Cigány gyerekek szocializációja Tantárgy kódja CM3005 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy Egy szemináriumi dolgozat írása és bemutatása kiselőadás

Részletesebben

TORNA DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ 2011/2012 tanév Makó, március 31 - április 1. V-VI. korcsoport "B" kategória fiú csapatbajnokság

TORNA DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ 2011/2012 tanév Makó, március 31 - április 1. V-VI. korcsoport B kategória fiú csapatbajnokság Hely. Cím Csapatnév 1 Nagykőrös Toldi M. Élelm. Ip. Középisk. 45,150 2 44,450 2 47,450 1 46,500 1 45,200 3 43,100 4 271,850 2 Nyíregyháza Eötvös J. Gyak. Ált. Isk. és Gimn. 46,000 1 43,850 4 45,200 3 44,400

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott témakörökből,

Részletesebben

2. Két Zsiráf Diákújság Cikksorozat létrehozásának támogatása amely a diplomácia fogalmába vezeti be az olvasóit. A támogatás összege: 1 000 000 Ft.

2. Két Zsiráf Diákújság Cikksorozat létrehozásának támogatása amely a diplomácia fogalmába vezeti be az olvasóit. A támogatás összege: 1 000 000 Ft. KÜM- 2005 SZKF Az EU kül- és biztonságpolitikájának és az atlanti gondolatnak a népszerűsítését segítő kommunikációs tevékenység támogatása című pályázat nyerteseinek névsora Támogatást nyert pályázók

Részletesebben

DIÁKVILÁG. 3. évfolyam 1. Magyar Bianka 2. Gila Viktória 3. Szabó Levente Felkészítő nevelő: Vassné Lucz Klára. 4. évfolyam

DIÁKVILÁG. 3. évfolyam 1. Magyar Bianka 2. Gila Viktória 3. Szabó Levente Felkészítő nevelő: Vassné Lucz Klára. 4. évfolyam DIÁKVILÁG Kedves Olvasók! Az áprilisi iskolai eredményekről szeretnék Önöknek beszámolni. A matematika helyi verseny eredménye a következő: 2. évfolyam 1. Vigh-Molnár Rudolf felk. nev: Laskovicsné Ágoston

Részletesebben

I. számú katonai felmérés térkép http://wiki.utikonyvem.hu/hu/index.php?title=k%c3%a9p:kat1szabadbattyan.jpg letöltés ideje: 2010. február 21.

I. számú katonai felmérés térkép http://wiki.utikonyvem.hu/hu/index.php?title=k%c3%a9p:kat1szabadbattyan.jpg letöltés ideje: 2010. február 21. Felhasznált irodalom: I. számú katonai felmérés térkép http://wiki.utikonyvem.hu/hu/index.php?title=k%c3%a9p:kat1szabadbattyan.jpg letöltés ideje: 2010. február 21. II. számú katonai felmérés térkép http://wiki.utikonyvem.hu/hu/index.php?title=k%c3%a9p:kat2szabadbattyan.jpg

Részletesebben

Otthon Melege Program ZBR-NY/14 "Homlokzati Nyílászárócsere Alprogram" Nyugat-Dunántúli régió pályázatainak miniszteri döntése

Otthon Melege Program ZBR-NY/14 Homlokzati Nyílászárócsere Alprogram Nyugat-Dunántúli régió pályázatainak miniszteri döntése dátuma: 2015.03.31. 1 NYZCS/14/12289497 SIMON GYULA 4 357,00 520 000 520 000 2 NYZCS/14/12290655 CZUBOR SÁNDORNÉ 3 101,00 450 000 450 000 3 NYZCS/14/12289468 KINCSES GÁBOR FERENC 2 520,00 520 000 520 000

Részletesebben

ELTE BTK doktori oktatási programjainak felvételi időpontjai

ELTE BTK doktori oktatási programjainak felvételi időpontjai ELTE BTK doktori oktatási programjainak felvételi időpontjai 2011-2012 Nyelvtudományi Doktori Iskola Dr. Banczerowski Janusz Felvételi időpontja Felvételi helye Angol nyelvészet Dr. Varga László 2011.

Részletesebben

Köő Artúr. Erdélyi adalékok a Lex Apponyihoz

Köő Artúr. Erdélyi adalékok a Lex Apponyihoz Köő Artúr Erdélyi adalékok a Lex Apponyihoz Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 9 2. Magyarország a lex Apponyit megelőző években... 11 3. Az 1907. évi Lex Apponyi... 15 3.1. A kor pedagógusainak véleménye

Részletesebben

OKLEVÉL- ÉS KÖNYVJUTALMAK 2017/2018-AS TANÉV

OKLEVÉL- ÉS KÖNYVJUTALMAK 2017/2018-AS TANÉV OSZT. OKLEVÉL- ÉS KÖNYVJUTALMAK 2017/2018-AS TANÉV NEVELŐTESTÜLETI DICSÉRET (KÖNYV + OKLEVÉL A PROHÁSZKA-TEMPLOMBAN) KÖNYV + OKLEVÉL OKLEVÉL 1.a 1. 1. Benedek Zsuzsanna: kimagasló tanulmányi, és 2. 2.

Részletesebben

Zöld. Narancs - Kék. Kék Vacsora - Karin

Zöld. Narancs - Kék. Kék Vacsora - Karin SZERDA Piros Fehér Fekete Narancs Megjegyzés 8:00 1 2 6 7 11 12 SNACK 8:30 Beep 8:30 Müzli, Banán, Verofit 9:00 Beep 9:00 Piros - Fehér 10:10 Beep 9:30 10:20 Beep 10:00 Fekete - 11:30 Beep 10:30 11:40

Részletesebben

SZENT GYÖRGY LOVAGREND XXI. NYÁRI EGYETEME

SZENT GYÖRGY LOVAGREND XXI. NYÁRI EGYETEME SZENT GYÖRGY LOVAGREND XXI. NYÁRI EGYETEME 2014. július 20. július 26. FŐVÉDNÖK: DR. VERES ANDRÁS szombathelyi megyéspüspök A SZENT GYÖRGY LOVAGREND XXI. NYÁRI EGYETEME 2014. július 20. 2014. július 26.

Részletesebben

DUNAKANYAR TAGSZÖVETSÉG GYŰRŰKIOSZTÁS 2012 TAGSZÖVETSÉGI GYŰRŰK

DUNAKANYAR TAGSZÖVETSÉG GYŰRŰKIOSZTÁS 2012 TAGSZÖVETSÉGI GYŰRŰK DUNAKANYAR TAGSZÖVETSÉG GYŰRŰKIOSZTÁS 2012 TAGSZÖVETSÉGI GYŰRŰK A-03 DUNAKESZI 425 db HU-12-06- 04726 04800 Németh István 75 HU-12-06- 04801 04845 Haraszti Győző 45 HU-12-06- 04846 04895 Tóth Mihály 50

Részletesebben

2007/2008-as tanév Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum

2007/2008-as tanév Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum 2007/2008-as tanév Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum Országos versenyszervező: OFI OPKM 1089 Budapest, Könyves Kálmán körút 40. 06-1-323-55-00 Honlap: www.opkm.hu

Részletesebben

Mekis D. János szakmai önéletrajza

Mekis D. János szakmai önéletrajza Iskolák, végzettség, tudományos fokozat 1988: érettségi vizsga, Teleki Blanka Gimnázium, Székesfehérvár, angol speciális tagozat 1988-1993: egyetemi tanulmányok, Pécsi Tudományegyetem (/J/PTE), magyar

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából 2017-ben választott témánk a Háziipari Szövetkezet nádudvari részlege kiállításon és egy

Részletesebben

A magyarországi közegészségügy története

A magyarországi közegészségügy története A magyarországi közegészségügy története 1770-1944 j Jogalkotás, közegészségügyi intézmények, szakirodalom A kötetet összeállította: KAPRONCZAY KÁROLY Az előszót írta: TOMPA ANNA Sajtó alá rendezte: GAZDA

Részletesebben

Olvasásra ajánljuk a% évi választások alkalmával

Olvasásra ajánljuk a% évi választások alkalmával A Magyar Népköztársaságban minden hatalom a dolgozó népé. A város és a falu dolgozói választott és a népnek felelős küldöttek útján gyakorolják hatalmukat." (Idézet a Magyar Népköztársaság Alkotmányából.)

Részletesebben

Eötvös József Koszorú

Eötvös József Koszorú Eötvös József Koszorú (1993-2011) 2011 Báldi Tamás, a földtudományok doktora, Fésüs László, az állatorvos-tudomány doktora Józan Péter, az orvostudomány doktora Lantos Béla, a műszaki tudományok doktora

Részletesebben

Dr. Vadál Ildikó publikációs jegyzéke

Dr. Vadál Ildikó publikációs jegyzéke Dr. Vadál Ildikó publikációs jegyzéke Könyv, könyvfejezet, országos szaklapban megjelent tanulmány: - A közigazgatási jog kodifikációja. Stabil kormányzás, változó közigazgatás. Dialóg Campus Kiadó, Bp-Pécs,

Részletesebben

Az iskola nem az élet előszobája, hanem a való élet. Stephen Fry. Szász Endre Általános Iskola és Művészeti Iskola ALSÓ TAGOZATÁNAK MUNKATERVE

Az iskola nem az élet előszobája, hanem a való élet. Stephen Fry. Szász Endre Általános Iskola és Művészeti Iskola ALSÓ TAGOZATÁNAK MUNKATERVE Az iskola nem az élet előszobája, hanem a való élet. Stephen Fry. Szász Endre Általános Iskola és Művészeti Iskola ALSÓ TAGOZATÁNAK MUNKATERVE a 2018/2019-es tanévre Odor Zsuzsanna mkv. 1 A munkaközösség

Részletesebben

A pedagógiai szaksajtó, mint közéleti és tudományos fórum ( )

A pedagógiai szaksajtó, mint közéleti és tudományos fórum ( ) A pedagógiai szaksajtó, mint közéleti és tudományos fórum (1900-1945) Változó életformák régi és új tanulási környezetek ONK, 2013. nov. 7-9., Eger Biró Zsuzsanna Hanna, PhD ELTE PPK Előadás menete Kutatási

Részletesebben

Biharkeresztes választási eredményei október 13.

Biharkeresztes választási eredményei október 13. Biharkeresztes választási eredményei DANI BÉLA PÉTER Független jelölt 998 57,22% SEMLYÉNYINÉ MIZÁK ÁGOTA NÉPPÁRT 499 28,61% HARSÁNYI CSABA Független jelölt 223 12,79% MAGYARI CSABA Független jelölt 24

Részletesebben

Versenyeredmények 2013-2014-es tanév

Versenyeredmények 2013-2014-es tanév Versenyeredmények 2013-2014-es tanév Gárdonyi Géza területi matematikaverseny (Ács) A versenyen évfolyamonként egy-egy tanuló vett részt. 4. évfolyam Nagy Adél 6. évfolyam Kocsis Anett 8. évfolyam Kelemen

Részletesebben

KIS ISKOLÁK ATLÉTIKA CSAPATVERSENYE FIÚ ORSZÁGOS DÖNTŐ

KIS ISKOLÁK ATLÉTIKA CSAPATVERSENYE FIÚ ORSZÁGOS DÖNTŐ KIS ISKOLÁK ATLÉTIKA CSAPATVERSENYE FIÚ ORSZÁGOS DÖNTŐ Nyíregyháza Bethlen Gábor Gimnázium, Általános Iskola Óvoda és AMI Bíró Benett 340 34,65 70 p 296 p Gunyecz Péter 9,60 372 39,78 85 p 102 p 322 p

Részletesebben

A magyarságtudományok önértelmezései A doktoriskolák II. nemzetközi konferenciája. Rendező: Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság

A magyarságtudományok önértelmezései A doktoriskolák II. nemzetközi konferenciája. Rendező: Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság A magyarságtudományok önértelmezései A doktoriskolák II. nemzetközi konferenciája Rendező: Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság Szervezőbizottság: Dobos István (elnök) Bene Sándor Tuomo Lahdelma Monok

Részletesebben

II. ANTOLÓGIÁK, GYŰJTEMÉNYES MUNKÁK

II. ANTOLÓGIÁK, GYŰJTEMÉNYES MUNKÁK II. ANTOLÓGIÁK, GYŰJTEMÉNYES MUNKÁK ANTOLÓGIÁK 5373. Első meséim : [válogatás népmesékből és műmesékből: házi olvasmány az általános iskolák 2. osztálya számára] / összeállította [és az utószót írta] Tóth

Részletesebben

német nyelv, zongora matematika, informatika angol nyelv,informatikus könyvtár történelem, informatika könyvtáros matematika-fizika

német nyelv, zongora matematika, informatika angol nyelv,informatikus könyvtár történelem, informatika könyvtáros matematika-fizika Pappné Dr. Forgács Edit PhD. intézményvezető,,, közoktatási vezető nyelvtudományi PhD. Germanisztika Szénási Andrea intézményvezető-helyettes,, Tóth Attiláné Deák Andrea intézményvezető-helyettes, André

Részletesebben

TORNA DIÁKOLIMPIA "B" KATEGÓRIA ORSZÁGOS DÖNTŐ 2015/2016 tanév Budapest V-VI. korcsoport HALADÓ fiú csapatbajnokság

TORNA DIÁKOLIMPIA B KATEGÓRIA ORSZÁGOS DÖNTŐ 2015/2016 tanév Budapest V-VI. korcsoport HALADÓ fiú csapatbajnokság Hely. Cím Csapatnév 1 Veszprém Vetési Albert Gimn. 37,850 36,350 37,400 37,900 37,650 36,950 224,100 2 Nyíregyháza Eötvös József Gimn. 37,450 37,050 36,000 37,750 37,100 36,650 222,000 3 Nagykőrös Arany

Részletesebben

Jegyzőkönyv Diákolimpia

Jegyzőkönyv Diákolimpia Jegyzőkönyv Diákolimpia III. korcsoport - Fiú Egyéni Zala Zalaegerszeg 2009.06.05. 1 Magyar Bence 96 Kossuth Lajos Ált. Isk. Monor 748 8,00-511 - 59,29-01:36,85 2 Kiss Csaba 96 Ált. Isk. AM Tiszaújváros

Részletesebben

Összefoglaló a Nagyjaink: Csukás István Meséi Alkotói Pályázatról

Összefoglaló a Nagyjaink: Csukás István Meséi Alkotói Pályázatról Összefoglaló a Nagyjaink: Csukás István Meséi Alkotói Pályázatról A verseny megrendezésének időpontja: 2019. 03. 05. rendező intézményének neve: szervezőjének neve, beosztása: Kerekes Gábor Imre, Művész

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /I.

KÖVETELMÉNYEK /I. Közösségi szociális munka SPB1209 Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Gyakorlati jegy SPB1121 Követelmény: Két zárthelyi dolgozat. Gyakorlati jegy. Zh: 2016. okt. 19. 8-9., nov. 30. 8-9. Kötelező,

Részletesebben

A TUDOMÁNYOS. ISMERETTERJESZTŐ TÁRSULAT SZOLNOK MEGYEI SZERVEZETÉNEK FOLYÓIRATA. VII. évfolyam Felelős szerkesztőt Szurmay Ernő

A TUDOMÁNYOS. ISMERETTERJESZTŐ TÁRSULAT SZOLNOK MEGYEI SZERVEZETÉNEK FOLYÓIRATA. VII. évfolyam Felelős szerkesztőt Szurmay Ernő JiSZ KUNSÁG A TUDOMÁNYOS. ISMERETTERJESZTŐ TÁRSULAT SZOLNOK MEGYEI SZERVEZETÉNEK FOLYÓIRATA VII. évfolyam 1961. Felelős szerkesztőt Szurmay Ernő Szerkesztő bizottság* Barna Gábor, Kaposvári Gyula, Lévai

Részletesebben

Alapító tagok. Alakuló ülésen ( 1990. október 13.) és azt megelőzően belépők. légvédelmi-repülő-és űrhajózási/ hadművészeti

Alapító tagok. Alakuló ülésen ( 1990. október 13.) és azt megelőzően belépők. légvédelmi-repülő-és űrhajózási/ hadművészeti Ács Tibor dr. Alabér László Amaczi Viktor Bali Zoltán Balogh Béla Balogh István Balogh Vilma dr. Bánki István Barna Géza dr. Bartos Jenő dr. bencsik istván Berka István dr Bihari Gábor dr. Bognár botond

Részletesebben

KUTATÁSI JELENTÉS I.

KUTATÁSI JELENTÉS I. Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Takács Attila dandártábornok parancsnok Honvédség és Társadalom Baráti Kör Egyesület Debrceni szervezete Polyák András elnök KUTATÁSI JELENTÉS I. a Debreceni

Részletesebben