Néhány óra a csillagok között

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Néhány óra a csillagok között"

Átírás

1 Néhány óra a csillagok között A magyarok csillagai 4.rész

2 Felhasznált irodalom Toroczkai-Wigand Ede: Öreg csillagok Szécsényi-Nagy Gábor: M45, azaz a Fiastyúk Ponori Thewrewk Aurél: Hajnali szép csillag Joachim Herrmann: SH atlasz, Csillagászat Antonín Rükl: A Világűr képes atlasza Vivian Robson: Állócsillagok Dubravszky László Dr.-Eörssy János Dr.: A tradicionális asztrológia tankönyve Baktay Ervin: A csillagfejtés könyve Csaba György: Hazánk csillagos égboltja Pap Gábor: Jött éve csodáknak Jankovics Marcell: Csillagok közt fényességes csillag J.I.Perelman: A végtelen csillagvilág Csillagászati kislexikon Szabó Mária: A magyarok csillagai Várhegyi Péter internetes cikkei

3 Csillagok útja az égbolton A felvételt a Kilimandzsárónál (Egyenlítő mentén, attól kb. 3 fokkal Délre). 3,5 órás expozició során a látható pályát írták le a csillagok. A Déli sarok jól kirajzolódik a láthatár mentén.

4 Magyarok csillagai A magyarok csillagképe már az Ókortól kezdve - a Nyilas. A magyar népet csakúgy mint a többi szkíta, lovas kultúrájú, szabad életformájú népet - az asztrológiai hagyomány is a Nyilashoz sorolja. A csillagunk pedig a Jupiter. (A székelyeké a Szaturnusz). A Jupiter és a Nyilas égisze alá sorolták a szkítákon kívül az összes szkíta utódnépet, tehát a hunt, az avart, a bolgárt, a besenyőt, a kunt és a magyart is. A magyar csillag- és csillagképelnevezések történelem- és személyiség-központúak (szemben az arab és görög-római elnevezésekkel) A csillagképek közül a Sas, az állócsillagok közül pedig az Altair volt a magyarság egyik szerencsecsillaga. Egyébként az Altairt a Jupiter madarának is nevezték egyes csillagászati feljegyzések.

5 A Tejútrendszer önarcképe A Tejútrendszert soha nem láthatjuk teljes egészében. Amikor felpillantunk az égboltra, Galaxisunk korongalakú fősíkjának a metszetét a Tejút sávjaként látjuk átívelni az égen. Számos mérésből összeállított modell számítógépes képe.

6 A Galaktika középpont és környezete A Galaktika középpont Nyilas csillagkép Nyári égbolt térképe

7 Nyári csillagképek, Nyilas A kékesfehér Vega a Lantban (Lyra) egyike az égbolt legfényesebb csillagainak. A Deneb a kiterjesztett szárnnyal a Tejút felé repülő Hattyú (Cygnus) farktolla végét jelöli ki az égen. A Sas (Aquila) csillagképben található az Altair. A Vegától nyugatra fekszik a Herkules. A Herkules mellett helyezkedik el a szépséges kis Északi Korona (Corona Borealis), melynek legfényesebb csillaga a Gemma. Ez alatt található a Kigyó feje (Serpens Caput). A Kigyó csillagképet a Kigyótartó (Ophiuchus) két részre osztja, a csillagkép másik része, a Kigyó farka (Serpens Cauda). Az Ekliptika mentén fekvő, úgynevezett állatövi csillagképek közül az Antares a legfényesebb, a Skorpici (Scorpius) vörös színű csillaga. Nyugatra helyezkedik el a Mérleg (Libra), mig a Skorpió keleti oldalán, a Tejút sávjának legfényesebb és legzsúfoltabb szakaszát a Nyilas (Sagittarius) foglalja el. Ez alatt a Déli Korona (Corona Australis) csillagkép látható.

8 A Nyilas csillagkép A csillagok nevei: Rukbat (Alpha Sgr) Arkab Prior (Beta 1 Sgr) Arkab Posterior (Beta 2 Sgr) Nash (Gamma 2 Sgr) Kaus Meridionalis (Delta Sgr) KAUS AUSTRALIS (Epsilon Sgr) Ascella (Zeta Sgr) Galaktika középpont

9 A Galaktika középpont környezete Rukbat (Alpha Sgr) A Tejút középpontja az egyik legérdekesebb területe Galaxisunknak. Nemrégen fedeztek fel a Chandra röntgen obszervatórium segítségével egy fekete lyukat a Nyilas Alpha csillagánál.

10 A Galaktika közepe: Nyilas csillagkép A Spitzer űrteleszkóp infrakamerájával készített felvételek

11 Sagittarius-Nyilas A bölcs és igazságos kentaurt Cheriont (Chiron) ábrázolja, akit Herkules egyik lezuhanó mérges nyila megsebzett a lábán és megölte. (Mások szerint a nyíl és az íj feltalálóját örökíti meg.) A Nyilas csillagkép pontosan a Tejútrendszer középpontja felé esik.

12 A Nyilas csillagkép csillagai az asztrológiában Alrami, Rukbat: a nyilas térde Sgr a m 4.0 Arkab Prior Sgr b 1, Arkab Posterior Sgr b 2 Nash (Alnashi): a nyíl hegye Sgr g Kaus Australis:íj Sgr e m 1.8 Kaus Medius:íj Sgr d Kaus Borealis:íj Sgr l Polis Sgr m 3 o 13 j(2000) m, b=+2 o 21, d=-21 o 5 Típ.: FE Hatás: sikert, nagy ambíciókat, harci kedvet hoz, éles felfogás, szívélyesség. Hatás: vakságot, rossz látást, betegséget, erőszakos halált okoz. Pelagus Sgr s 12 o 23 j(2000) m, b=-3 o 26, d=-26 o 4 Típ.: FC Hatás: igazságszeretet, optimizmus, vallásosság. Ascella Sgr h 13 o 38 j(2000) m, b=- 7 o 10, d=-30 o 0 Típ.: FC Hatás: szerencsét, elégedettséget hoz. Manubrium Sgr o 14 o 59 j(2000) m, b=-0 o 52, d=-21 o 52 Típ.: AE Hatás: vakság, robbanás, tűz, bátorság. Terebellum Sgr 25 o 50 j(2000) m, b=-5 o 25, d=-26 o 31 Típ.: DG Hatás: Vagyont, de vele gondot hoz, szégyent.

13 A magyarság szerencsecsillaga A csillagképek közül a Sas, az állócsillagok közül pedig az Altair volt a magyarság egyik szerencsecsillaga. Egyébként az Altairt a Jupiter madarának is nevezték egyes csillagászati feljegyzések. Az Altair a Sas csillagkép nyakában található, és csillagképével azonosan Sasnak, másutt Sebesült -nek nevezték. Az asztrológiai hagyományok szerint aki az Altair hatása alatt áll, az bátor, érvényesülni vágyó, hajlíthatatlan, nyitott és magabiztos személyiség, aki vezetésre termett.

14 Aquila-Sas A görög mitológia szerint: Aquila azt a sast testesíti meg, aki Ganymédeszt az égbe felvitte, és akiről azt hitték, hogy ő maga Jupiter személyesen. ltair a Nagy Nyári áromszög déli csúcsa 0.8 NGC6709 nyílt halmaz NGC6814 galaxis NGC6781 planetáris köd

15 A Sas csillagkép csillagai az asztrológiában Altair: repülő sas Aql a 1 o 45 m 0.8, b=+29 o 18, d=+8 o 39 Típ.:EF (H Baktay) k(2000) Hatás: nyugodt, önbizalommal teli, derék, független, nagyravágyó, felszabadult lény. Vezetői beosztás. Vérontás miatt bűnössé válhat. Kígyöveszély. H Fokozott tevékenységre ösztönöz, sikert, eredményt biztosít, de egyébként kétséges vagy ártó hatású. Alschain: mérlegkar Aql b m 3.7 Tarazuet: mérleg Aql g m 2.7 Hatás: vezetői kvalitások, szabad, siker háborúban és jötékonykodásban.

16 Csillagneveink eredete, jellege Csillag szavunk a régen használt húgy szavunkat váltotta fel és a csillog igéből származik. Egyre kevesebb népi csillagnév él már a köztudatban, pedig valamikor a magyarság csillagismerete igen fejlett lehetett. Csillagneveink emberközeliek és személyiségközpontúak. Néhány csillagnév példa előzetesen: A tatárdúlás, A bujdosók lámpása, A sánta Kata, A nyáját vesztő juhász, Nagy és Kis táltos, A tündérek tánca, A szépasszony kútja

17 A Naprendszer bolygói Vénusz: mivel belső bolygó, így hajnalban vagy alkonyatkor lehet jól megfigyelni, ezért mondják népiesen Esthajnalcsillagnak. Ha hajnalkor látható, akkor Hajnalcsillagnak, ha este, akkor Alkonycsillagnak, Vacsoracsillagnak hívják. Szép, erős fénye miatt Szerelemcsillagnak is nevezik. Mars: vörös fénye miatt vészhozó, harcias égitestnek vélték. Népünk Hadakozó, Vérszemű csillag néven ismeri. Jupiter: nálunk Magyarok csillagának nevezik. Szaturnusz: nálunk Székelyek csillagának nevezik. Hold: helyenként Istenkalácsának nevezik. A Hold foltjaiban leggyakrabban Dávid királyt látják, amint Szent Annának vagy Cecíliának (ahogy népünk nevezi: Cicellének) hegedül. Máskor a foltokat botjára támaszkodó juhásznak nézik. Meteorok: hullócsillagoknak hívjuk ezeket. Üstökösök: népünk ezeket Futosóknak, Hajas csillagnak, Lüdércnek nevezi, s háború, dögvész, elemi csapások és egyéb baj előjelének tartja.

18 Az egyes évszakok jellemző csillagképei Ősz Tél Tavasz Nyár

19 Őszi csillagképek Az őszi égbolton az északi látóhatár felett van a Göncöl, majd innen a Sarkcsillag felé haladva egy W betű alakú csillagképet (Cassiopeia) találunk, melyet népünk Korcsma néven ismer. Mellette a Részegember (Cefeusz), aki a Korcsmában rúgott be. A Korcsma alatt a Halászcsillag látható (Androméda és a Pegasus két csillaga). Ezek mellett található a Pálinkásasszony(Algenib), aki a halászokat tartja jól pálinkával. A Pegazus Négyszögének délkeleti sarka a Halak (Pisces) széles V betűjének szárai között fekszik. A Halak V betűjének csúcsa ezzel szemben a Nagy kiterjedésű Cet (Cetus) csillagképre mutat. A Cettől nyugatra egy nehezen észrevehető csillagkép helyezkedik el, a Vízöntő (Aquarius), amely legkönnyebben egy az égi egyenlítőn fekvő, háromszög alakú csillagcsoportról ismerhető fel. Ez felel meg a korsó csőrének, amelyből a Vízöntő a vizet önti. A deli félgömbön először a fényes csillagokat próbáljuk meg azonosítani, a Fomalhautot a Déli Halban (Piscis Austrinus) és az Achernart az Eridánuszban (Eridanus). Ez a két csillag a Hajógerinchez (Carina) tartozó Canopusszal (téli csillagképek között)együtt látványos triót alkot. A Fomalhauttól délre találjuk a kedves kis Daru (Grus) csillagképet. Az őszi déli égbolt két további, felettébb halvány csillagképet, a Kemencét (Fornax) és a Szobrászt (Sculptor) csak nagyon kitűnő látási viszonyok esetén pillanthatjuk meg.

20 Téli csillagképek A téli égbolt csillagképei közül a Szekeres (Auriga) jár a legmagasabban. Legfényesebb csillaga a Capella, amely egyébként az egész égbolt egyik legfényesebb csillaga. Az Orion (Kaszás) két fényes csillagát, a Rigelt és a Betelgeuzet (Betelgause) összekötö egyenes észak felé az Ikrekre (Gemini) mutat, amelyet legkönnyebben két fényes csillagáról, a Castorról és a Polluxról (Két Árva csillag) ismerhetünk fel. Mellette a Praesepe (Jászol) A Kaszás egy téglalap alakú Kaszálóból és a közepén dolgozó három Kaszásból áll. Balra, lejjebb áll a Sánta Kata (Sirius), aki az ebédet vitte a kaszásoknak. Az Oriontól délkeletre elérjük a Nagy Kutyát (Canis Maior). Itt találjuk a Szíriuszt (Sánta Kata), az egész égbolt legfényesebb csillagát. A Szíriusz és az Ikrek között helyezkedik el a Kis Kutya (Canis Minor), fényes csillagával, a Procyonnal. Az Oriontól délnyugatra van az égbolton kanyargó Eridánusz (Eridanus) folyót, egészen a fényes Achernarig. Az égbolt második legfényesebb csillaga,

21 Tavaszi csillagképek Az Oroszlán könnyen felismerhető arról a forditott kérdőjelet formázó csillagcsoportról, amely a művészi ábrázolásokon az oroszlán fejet jelöli. Az Oroszlan legfényesebb csillaga, a Regulus, az Ekliptikán fekszik. Az Arcturust (Ökörpásztor, vagy Ökörhajcsár) az Ökörhajcsárban (Bootes) láthatjuk. Továbbhaladva a következő fényes csillag a Spica (Leányszemű csillag), a Szűzben. A három fényes csillag, a Regulus, az Arcturus és a Spica alkotja az úgynevezett Tavaszi Háromszöget", amely az égbolton való tá jékozódásunk hasznos segédeszköze lehet. Eme nagy háromszög alatt nyúlik el az Északi Vízikigyó (Hydra), amelynek a fejét" a Rák (CNC) alatt találjuk. Az Északi Vízikígyótól délre a Tejút szép szakasza húzódik, benne a déli égbolt két jól ismert csillagképével, a Dél Keresztjével (Crux) és a Kentaurral (Centaurus). Ha meg akarjuk pillantani ezeket a csillagképeket, nem kell feltétlenül a déli felgömbre utaznunk. A Dél Keresztje ugyanis a Ráktérítőről (vagyis az északi földrajzi szélesség 23,5 -áról) már éppen a látóhatár fölött figyelhető meg.

22 A kékesfehér Vega(Csősz) a Lantban (Lyra) egyike az égbolt legfényesebb csillagainak. A Deneb (Fölnagycsillag) a kiterjesztett szárnnyal a Tejút felé repülő Hattyú (Cygnus) farktolla végét jelöli ki az égen. A Sas (Aquila) csillagképben található az Altair (Cigány). A Vegatol nyugatra fekszik a Herkules. A Herkules mellett helyezkedik el a szépséges kis Északi Korona (Corona Borealis)(Urunk asztala), melynek legfényesebb csillaga a Gemma. Ez alatt található a Kigyó feje (Serpens Caput). A Kigyó csillagképet a Kigyótartó (Ophiuchus) két részre osztja, a csillagkép másik része, a Kigyó farka (Serpens Cauda). Az Ekliptika mentén fekvő, úgynevezett állatövi csillagképek közül az Antares (Szépasszony) a legfényesebb, a Skorpici (Scorpius) vörös színű csillaga. Nyugatra helyezkedik el a Mérleg (Libra), mig a Skorpió keleti oldalán, a Tejút sávjának legfényesebb és legzsúfoltabb szakaszát a Nyilas (Sánta Koldus) (Sagittarius) foglalja el. Ez alatt a Déli Korona Nyári csillagképek

23 Égabroszunk csillagai 1. KANTA HALÁSZOK HÁLÓ CSILLAG SELLŐ TÜNDÉRÖK FORDULÓJA TÉVEJGŐ JUHÁSZ SZÉRŰ SÁNTA KÚDÚS KÖRÖSZT RÉSZÖGEMBÖR TÜNDÉREK TÁNCA SÁRKÁNY KORONÁJA RÚZSÁSKERT SZÉPASSZONY ÖKÖRHAJTÓ KILENCCSILLAG TATÁRDÚLÁS LEÁNYSZEMŰ ÁRVADORKA SZERENCSÉJE DARVAK HÚGYA RÉSZÖGÖS ASSZONY KORCSMA SZÖGELET CSILLAG FIASTYÚK BUJDOSÓK LÁMPÁJA KASZÁS VONTATÓK MAROKVERŐK FÉNYES CSILLAG SZARVASNYOM SÁNTA KATA HATÁRJÁRÓ JÁSZOLY BOJTÁR KETTŐSE KISGÖNCÖL GÖNCÖL OSTOROS

24 Égabroszunk csillagai 2. KANTA HALÁSZOK SELLŐ HÁLÓ CSILLAG TÉVEJGŐ JUHÁSZ TÜNDÉRÖK FORDULÓJA KORCSMA SÁNTA KÚDÚS SZÉRŰ KÖRÖSZT RÉSZÖGEMBÖR TÜNDÉREK TÁNCA SÁRKÁNY KORONÁJA RÚZSÁSKERT SZÉPASSZONY KILENCCSILLAG ÖKÖRHAJTÓ TATÁRDÚLÁS LEÁNYSZEMŰ ÁRVADORKA SZERENCSÉJE DARVAK HÚGYA RÉSZÖGÖS ASSZONY SZÖGELET CSILLAG FIASTYÚK BUJDOSÓK LÁMPÁJA KASZÁS VONTATÓK FÉNYES CSILLAG SZARVASNYOM MAROKVERŐK KISGÖNCÖL BOJTÁR KETTŐSE SÁNTA KATA HATÁRJÁRÓ JÁSZOLY OSTOROS GÖNCÖL

25 Magyarok csillagai 1. DARVAK HÚGYA= DARU DARVAK VEZÉRE=DARUg KANTA=VÍZÖNTŐ TÜNDÉRÖK FORDULÓJA= TEJÚTON a HATTYÚ ax elágazásnál=cygnus KISTÁTOS=KISLÓ=CSIKÓ HALÁSZCSILLAG= ANDROMÉDA bd ÉS PEGAZUS az HÁLÓCSILLAG=DELFIN

26 HALÁSZCSILLAG Az Androméda és a Pegazus 4 fényes, egy ívet alkotó csillaga együtt a Halászcsillag. Ha a kecés (a fenékhálóval dolgozó halász) addig nem fogja a halat, amíg a Halász fönn van az égen, azután halászhat. (Pegazus b=scheat) Részegasszony, vagy Pálinkás asszony a Pegazus g csillaga, az Algenib. Ő tartja jól pálinkával a halászokat. Figyelem! Algenib nevű csillag található a Perseus csillagképben is.

27 TEJÚT 1. A GALAXIS - ismertebb nevén a TEJÚTRENDSZER - olyan csillagrendszer, amelynek Napunk csupán egyetlen szerény tagja. Hatalmas csillagszigetként próbáljuk meg elképzelni. Gömbszerű térrészt foglal el, ám csillagainak többsége egy lapos, a közepénél kissé kiszélesedő korong mentén koncentrálódik. A Tejútrendszerhez nemcsak csillagok tartoznak, hanem csillagközi gáz és por is. Ez fénylő vagy sötét fényelnyelő felhőket alkot. Egyes irányokban e por- és gázfelhők eltakarják előlünk a távolabbi csillagokat; ezért a Tejút sávjában vannak olyan helyek, ahol alig látunk csillagot. A Tejúthoz sok szép monda kapcsolódik. Az egyik szerint Jézus egyszer az országúton egy részeggel találkozott és kitért előle. Azóta azon a helyen az Országút a Tejút is kettéválik, majd ágai újra összeérnek. Más mese szerint a lelkek útja. Megint másik Tündérek járásának nevezi; ahol sávja kettéválik, ott van a Tündérek fordulója. A Tejutat szalmásútnak is nevezik. A székelyek Hadak útjának nevezik, s a Tejút a Csaba királyfi vezetésével az égi úton érkező segítő sereg lovainak patanyoma. (Csaba Gy.19.o.) A Tejút egyéb magyar nevei: - Éjjelikegyelet - Csörszárka - Szómásút - CigányokútjaŰ - Égútja - Tündérút - Fejérárok - Fejérköz - Lelkekútja - Hadakúta - Hajnalszakadék - Országút - Istenbarázdája - Istenútja - Jézusútja - Szent Mihály útja - Kerekudvar - Mönynyég - Részögemberútja Nyílas iránya Ikrek iránya

28 TEJÚT 2. A Tejút egyéb magyar nevei: - Éjjelikegyelet - Csörszárka - Cigányokútja - Égútja - Fejérárok - Fejérköz - Hadakúta - Hajnalszakadék - Istenbarázdája - Istenútja - Jézusútja - Kerekudvar - Lalkekútja - Mönynyég - Országút - Részögemberútja - Szent Mihály útja - Szómásút - Tündérút - Öttevén Toroczkai 9.o.. Szarvasnyom Fiastyúk. Hónapok neve 10.o. Húgybanézők 13.o. Csillaghullás 14.o. Tejkör 15.o. Fiastyúk=hetevén 15.o. Nyílas iránya Ikrek iránya

29 Magyarok csillagai 2. RÉSZÖGÖS ASSZONY= ALGENIB=PERSEUSa FIASTYÚK= PLEIADOK HALÁSZOK KORCSMA= KASSZIOPEIA BÚJDOSÓK LÁMPÁSA= ALDEBARAN=TAURIa SZÖGLETES CSILLAG= HÁROMSZÖG= TRIANGULUM

30 FIASTYÚK 1. The Seven Sisters Indeed, the Pleiades must have had considerable charms, for several of the most prominent male Olympian gods (including Zeus, Poseidon, and Ares) engaged in affairs with the seven heavenly sisters - and inevitably, these relationships resulted in the birth of children: Celaeno was mother of Lycus by Poseidon. Alcyone was mother of Hyrieus by Lycus. Electra was mother of Dardanus and Iasion by Zeus. Maia eldest of the seven Pleiades, was mother of Hermes by Zeus. Sterope (also Asterope) was mother of Oenomaus by Ares. Taygete was mother of Lacedaemon, also by Zeus. Merope was mother of Glaucus by Sisyphus. All of the Pleiades, except Merope had affairs with gods.

31 FIASTYÚK 2. A Pleiádok a Bika csillagkép része. Késő ősszel és télen lehet könnyen megtalálni azt a tűhegynyi csillagok alkotta fészket, amit mi Fiastyúk néven ismerünk. A monda szerint egy tündér a szélanyótól ajándékba kapott egy arany tyúkot hat csibével, s mivel ezek segítségére voltak abban, hogy megtalálja kedvesét, hálából elhelyezte őket az égbolton. Saját népies hagyományunk szerint: a Fiastyúkot Szent Péter vitte fel az égre, hol csirkéket költött. A Fiastyúkot másképpen fagyhozó csillagnak is mondják, mert amikor már kora este látható az égen, akkor közel a tél. Tehát évszak csillag is volt. A Hetevén név (amely Hetemén, Hetevény, Hetevin alakban is előfordul) magyarázata: A névváltozat a csillagcsoportot kitevő csillagok számára vonatkozik. A név nagyon régi, a hét számnév alakjából következik. A hete- tőből képzett név. Régiségére utal az is, hogy csak nyelvjárási peremvidékeken Baranyában, Bukovinában, Moldvában, Csíkban, Háromszéken stb. fordul elő. Egyéb nevei: Csirkéstyúk, Csürkecsillag, Fiascsillag, Fiastik, Kaptár, Kaptárhódja, Kaptárhugya, Kottafias, Tyúk a Csürkékkel, Vadgalambfót. Hetevény egyébként a német Siebengestirne (=Hétcsillag) emlékeztető neve, illetve az angolszász Seven Sisters (Hét nővér) neve. A Fiastyúk a Vénusz mellett A Fiastyúk a Hold mellett

32 FIASTYÚK 3. Nagyenyed környékén csillagos ének jelzi a bál végét: Magasan van a Fiastyúk Haza kéne menni. Bánság: A Kotlóscsillag hét csillag. Lehet tudni róla mennyi óra lehet. Keleten kél fel. Ahogy a Nap nappal, valahogy úgy mutatja a Fiastyúk, hogy hány óra éjjel. A Fiastyúk a Szaturnusz mellett

33 Magyarok csillagai 3. KORCSMA= KASSZIOPEIA RÉSZÖGEMBÖR= CEFEUSZ RÁKZSOMBÉK= RÁKe TÜNDÉRASSZONY PALOTÁJA= KISGÖNCÖL SZARVASNYOM= ZSIRÁF KECSKÉS ÉS GÖDÖLYÉK= CAPELLA ÉS AZ ALATTA LÉVŐ KÉT CSILLAG KASZÁSCSILLAG= ORIONdez BOJTÁR KETTŐSE= CASTOR ÉS POLLUX SÁNTA KATA= SIRIUS HATÁRJÁRÓ= PROCYON

34 Közkedveltsége és kivételes tisztelete alapján úgy tünik, hogy az egyetlen magyar félisten, talán éppen a sokat emlegetett Magyarok Istene, a magyarok csillagistene, aki villámhordó szekerével a Hadak Útján, a Tejúton dübörög végig. A Göncöl és környékének csillagképei A honfoglaló nomád magyarság csillaghite szerint Göncöl egy híres csodatevő táltos, félisten volt, aki az emberek közt járva mindenkit meggyógyított a szekerén található gyógyírokkal. Titkos és rejtett dolgokat ismert, beszélni tudott a fákkal és a madarakkal. Egyszer eltört a szekere rúdja. Kérlelte az embereket, hogy segítsenek, de azok rútul cserbenhagyták, senki sem segített neki. Ezért a Göncöl haragosan a lovak közé csapott, és a szekéren felrepült az égbe. Azóta jár körbe a Sarkcsillag körül görbe rúdú szekerén. A Göncölt a magyarok Öregistenével is azonosítják. Más mese szerint ő a Szent Péter, és ő őrzi az egek kapuját, és a válla fölött lehetett az Öregisten színe elé kerülni.

35 Canis Major, Nagy Kutya, Sirius Named Stars SIRIUS (Alpha CMa) Murzim (Beta CMa) Muliphen (Gamma CMa) Wezen (Delta CMa) ADARA (Epsilon CMa) Furud (Zeta CMa) Aludra (Eta CMa) A Sirius magyar nevei: Árvaleány Pillantása, Árvaleány Szeme, Ebédhordó csillag, Étekfogó csillag, Étekhordó csillag, Sánta Kata, Sántalány, Szilkehordó, Tündérfő, Zúzmaracsillag.

36 Orion 1. Orion, az égi vadász a Plejádokra vadászott. Oriont a lányukkal szembeni rossz magatartása miatt Oinopion és Bacchus megvakította, de visszanyerte látását, amikor szemeit kitette a felkelő Napnak. Dicsekvése miatt, miszerint a föld minden állatát képes agyoncsapni, előhívták a Skorpiót és ennek csípésébe belehalt. Büntetésül úgy került az égre, hogy pontosan egymással szemben helyezkednek el, tehát egyszerre sohasem láthatók. Betelgeuse szabálytalanul pulzáló vörös szuperóriás m Közép-Európából látható egyik leglátványosabb csillagkép. Orion-öv Rigel, fehér szuperóriás. m0.14 Lófejköd

37 Orion 2. Named Stars BETELGEUSE (Alpha Ori) RIGEL (Beta Ori) BELLATRIX (Gamma Ori) MINTAKA (Delta Ori) ALNILAM (Epsilon Ori) ALNITAK (Zeta Ori) Nair al Saif (Iota Ori) SAIPH (Kappa Ori) Meissa (Lambda Ori) Tabit (Pi 3 Ori) Tabit (Pi 2 Ori) Tabit (Pi 4 Ori) Tabit (Pi 1 Ori) Thabit (Upsilon Ori) Magyar nevek: Orion: Kaszás, Kaszáscsillag, Nimród Orion c,d,e vagy l: Marokszedők, Marokverők Orion d,v,c: Rudasok Orion deltája vagy alfája: Rónakirály Orion epszilonja vagy gammája: Rónaőrző Orion és környéke: Három Kaszás, Kaszás Emelője, Kaszás Farka, Kaszás Gázlója, Kaszás Gyöngye, Kaszás Telke, Kaszás Zsombékja, Kaszáspallér, Óriás Gázlója, Óriás Kútja, Óriás Szemöldöke, Óriás Táskája, Óriás Tenyere Orion öve: Háromkirály csillagai, Inzsellélpózna, Jakab Botja, Jákob Pálcája, Juhászbot, Kampófa, Kaszahódja, Kaszahugya, Kaszáscsillag, Koldusbot, Pásztorbot, Péterpálca, Püspökpálca, Rendcsillag, Szent Péter Pálcája, Úr Pálcája

38 Magyarok csillagai 4. JÁSZOL= PRAESEPE SZAMÁRKÁK= RÁKgd

39 Magyarok csillagai 5. TÜNDÉRÖK TÁNCA= PAJZS SZÉPASSZON= ANTARES SÁRKÁNY KORONÁJA= SÁRKÁNYb CSŐSZ=VEGA TATÁRDÚLÁS= BERENICE ÁRVADORKA SZERENCSÉJE= HOLLÓ MÉRLEG SPICA

Néhány óra a csillagok között

Néhány óra a csillagok között Néhány óra a csillagok között A magyarok csillagai 2.rész Az égbolt csillagképei Kis Medve Zsiráf Kassziopeia Hattyú Sas Lant Herkules Sárkány Északi Korona Kígyó Kígyótartó Nagy Medve Ökörhajcsár Oroszlán

Részletesebben

Csillagok a Pegasus körzetében (IX-3. ábra). Ősszel az esti égbolton kevés első nagyságrendű csillag látható. Ezek legtöbbje a déli horizont

Csillagok a Pegasus körzetében (IX-3. ábra). Ősszel az esti égbolton kevés első nagyságrendű csillag látható. Ezek legtöbbje a déli horizont Csillagok a Pegasus körzetében (IX-3. ábra). Ősszel az esti égbolton kevés első nagyságrendű csillag látható. Ezek legtöbbje a déli horizont közelében van az ésxaki félgömb közepes szélességein levő észlelő

Részletesebben

Tavaszi és nyári csillagképek, gyakorlás

Tavaszi és nyári csillagképek, gyakorlás Csillagászati észlelési gyakorlatok I. 5. óra Hajdu Tamás & Skobrák Tibor & Perger Krisztina & B gner Rebeka 2017. október 26. Tavaszi és nyári csillagképek, gyakorlás 1. Tavaszi égbolt A cirkumpoláris

Részletesebben

SZKA208_16. És mégis

SZKA208_16. És mégis SZKA208_16 És mégis mozog tanulói ÉS MÉGIS MOZOG 8. évfolyam 177 Tavaszi csillagképek 16/1CSILLAGKÉPEK Ha a Göncöl rúdjának ívét meghosszabbítjuk, akkor egy fényes vörös csillaghoz (Arcturus) jutunk.

Részletesebben

A csillagképek kialakulásának és ábrázolásának. A csillagképek története és látnivalói február 21.

A csillagképek kialakulásának és ábrázolásának. A csillagképek története és látnivalói február 21. A csillagképek kialakulásának és ábrázolásának t ö r t é n e t e 1. A csillagképek története és látnivalói 2018. február 21. Mik a csillagképek? Olyan, hogy csillagkép, fizikai objektumként nem létezik

Részletesebben

Néhány óra a csillagok között

Néhány óra a csillagok között Néhány óra a csillagok között A magyarok csillagai 1.rész Tartalom 1.rész: 2.rész: 3.rész: 4.rész: - Csillagokról - Helyünk a kozmoszban - Csillagképek - Északi égbolt - Őszi csillagképek - Állatövi jegyek-csillagképek

Részletesebben

CSILLAGÁSZATI TESZT. 1. Csillagászati totó

CSILLAGÁSZATI TESZT. 1. Csillagászati totó CSILLAGÁSZATI TESZT Név: Iskola: Osztály: 1. Csillagászati totó 1. Melyik bolygót nevezzük a vörös bolygónak? 1 Jupiter 2 Mars x Merkúr 2. Melyik bolygónak nincs holdja? 1 Vénusz 2 Merkúr x Szaturnusz

Részletesebben

A csillagképek. Kos március-április. Vízöntő januárfebruár Bak decemberjanuár. Bika áprilismájus. Halak február-március.

A csillagképek. Kos március-április. Vízöntő januárfebruár Bak decemberjanuár. Bika áprilismájus. Halak február-március. A csillagképek Már említe ük, hogy az éggömbön szabad szemmel látható több ezernyi csillagot különböző alakzatokba csillagképekbe rendezte az ókor embere. A Nemzetközi Csillagásza Unio (IAU) döntése alapján

Részletesebben

Amit megnéztünk a nyári égbolton

Amit megnéztünk a nyári égbolton Amit megnéztünk a nyári égbolton Szabadszemes észlelés Tejút Csillagszőnyeg és az abban látható porfelhők Küllős spirálgalaxis. Mai becslések alapján 100-400 milliárd csillag található benne, átmérője

Részletesebben

Észlelési ajánlat 2009 december havára

Észlelési ajánlat 2009 december havára Észlelési ajánlat 2009 december havára Bolygók Merkúr: A hónap első felében helyzetének köszönhetően észlelésre nem alkalmas. Dec. 18- án kerül legnagyobb keleti elongációjába azaz 20 fokra a Naptól. Ekkor

Részletesebben

MAGYAR ÉS NÉMET NÉPI CSILLAGNEVEK ÉS CSILLAGKÉPNEVEK JELENTÉSEI

MAGYAR ÉS NÉMET NÉPI CSILLAGNEVEK ÉS CSILLAGKÉPNEVEK JELENTÉSEI MAGYAR ÉS NÉMET NÉPI CSILLAGNEVEK ÉS CSILLAGKÉPNEVEK JELENTÉSEI 1. Bevezetés. Csillagképneveink a régi ember gondolkodásáról, hiedelmeirıl, világhoz való viszonyáról sokat elárulhatnak számunkra, hiszen

Részletesebben

Csillagászati Észlelési Gyakorlat 1. Császár Anna február. 22.

Csillagászati Észlelési Gyakorlat 1. Császár Anna február. 22. Csillagászati Észlelési Gyakorlat 1. Császár Anna 2018. február. 22. Csillagképek születése Évszakok periodikus ismétlődése adott csillagképek az égen Szíriusz (Egyiptom): heliákus kelése a Nílus áradását

Részletesebben

Budapest planetárium sorvezető szövegkönyv

Budapest planetárium sorvezető szövegkönyv Tisztelt Pályázó! A Harmatlegelővel így nevezték a Csallóközben a Tejútat és a csillagképekkel kapcsolatos mesék és mondák gyűjtését etnográfusok, csillagászok és több lelkes magyar ember már több mint

Részletesebben

Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok, A szegény legénynek utat mutassatok... (Népdal) FOLYOSÓ Tejút Részegember Útja, Rabok Útja, Tündérfátyol, Harmatos Út, Angyal Útja, Barát Útja, Cigányok Útja, Csillagösvény,

Részletesebben

Földünk a világegyetemben

Földünk a világegyetemben Földünk a világegyetemben A Tejútrendszer a Lokális Galaxiscsoport egyik küllős spirálgalaxisa, melyben a Naprendszer és ezen belül Földünk található. 200-400 milliárd csillag található benne, átmérője

Részletesebben

1700-as évekbeli Valk-éggömb a Virtuális Glóbuszok Múzeumában. Szabó Renáta MFTTT Kartográfiai Szakosztály Budapest 2014. 12. 11.

1700-as évekbeli Valk-éggömb a Virtuális Glóbuszok Múzeumában. Szabó Renáta MFTTT Kartográfiai Szakosztály Budapest 2014. 12. 11. 1700-as évekbeli Valk-éggömb a Virtuális Glóbuszok Múzeumában Szabó Renáta MFTTT Kartográfiai Szakosztály Budapest 2014. 12. 11. Az éggömb fotózása Debrecenben Glóbuszok története Mercator éggömbje Farnese

Részletesebben

Csillagászati Észlelési Gyakorlat 1. Császár Anna szeptember. 11.

Csillagászati Észlelési Gyakorlat 1. Császár Anna szeptember. 11. Csillagászati Észlelési Gyakorlat 1. Császár Anna 2018. szeptember. 11. Csillagképek születése Évszakok periodikus ismétlődése adott csillagképek az égen Szíriusz (Egyiptom): heliákus kelése a Nílus áradását

Részletesebben

Összeállította: Juhász Tibor 1

Összeállította: Juhász Tibor 1 Jupiter Fiastyúk BIKA Betelgeuse ORION Téli csillagképek Szíriusz NAGY KUTYA Téli csillagképek Poszeidón fia ha a tengerben lépkedett, feje kimagaslott a hullámokból méretein kívül testi szépség és vadászszenvedély

Részletesebben

Szakmai beszámoló. NEMZETI KULTURÁLIS ALAP IGAZGATÓSÁGA KÖZGYŰJTEMÉNYEK KOLLÉGIUMA Pályázati azonosító: 3506/2055

Szakmai beszámoló. NEMZETI KULTURÁLIS ALAP IGAZGATÓSÁGA KÖZGYŰJTEMÉNYEK KOLLÉGIUMA Pályázati azonosító: 3506/2055 Szakmai beszámoló NEMZETI KULTURÁLIS ALAP IGAZGATÓSÁGA KÖZGYŰJTEMÉNYEK KOLLÉGIUMA Pályázati azonosító: 3506/2055 Pályázatunkban két kiállítás megvalósítását vállaltuk a teljesítési idő alatt. I. Az első

Részletesebben

Hozzad be a csillagokat a szobádba

Hozzad be a csillagokat a szobádba Hozzad be a csillagokat a szobádba P >>> BIZTONSÁGI INFORMÁCIÓK VIGYÁZAT! VIGYÁZAT! Kizárólag 8 éves kortól! A felnőttek és felelős személyek számára szolgáló utasítások mellékelve vannak, amelyeket be

Részletesebben

Az Univerzum szerkezete

Az Univerzum szerkezete Az Univerzum szerkezete Készítette: Szalai Tamás (csillagász, PhD-hallgató, SZTE) Lektorálta: Dr. Szatmáry Károly (egy. docens, SZTE Kísérleti Fizikai Tsz.) 2011. március Kifelé a Naprendszerből: A Kuiper(-Edgeworth)-öv

Részletesebben

1. Néhány híres magyar tudós nevének betűit összekevertük;

1. Néhány híres magyar tudós nevének betűit összekevertük; 1. Néhány híres magyar tudós nevének betűit összekevertük; Tudod-e, kik ők, es melyik találmány fűződik a nevükhöz az alább felsoroltak közül? MÁJUS NE ONNAN... találmánya:... SOK DELI NYÁJ... találmánya:...

Részletesebben

A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer

A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer A Föld helye a Világegyetemben A Naprendszer Mértékegységek: Fényév: az a távolság, amelyet a fény egy év alatt tesz meg. (A fény terjedési sebessége: 300.000 km.s -1.) Egy év alatt: 60.60.24.365.300 000

Részletesebben

M57 - Gyűrűs köd - planetary nebula

M57 - Gyűrűs köd - planetary nebula Planetary nebula: A planetáris ködök viszonylag rövid életűek, nagyjából 10 ezer évig marad fent, míg a többi égi objektum álltalában évmilliókig. Az 1.43 naptömegnél könnyebb csillagok evlóciójának utolsó

Részletesebben

FOGALOMTÁR 9. évfolyam I. témakör A Föld és kozmikus környezete

FOGALOMTÁR 9. évfolyam I. témakör A Föld és kozmikus környezete FOGALOMTÁR 9. évfolyam I. témakör A Föld és kozmikus környezete csillag: csillagrendszer: Nap: Naprendszer: a Naprendszer égitestei: plazmaállapot: forgás: keringés: ellipszis alakú pálya: termonukleáris

Részletesebben

Csillagászati észlelési gyakorlatok I. 4. óra Az éggömb látszólagos mozgása, csillagászati koordináta-rendszerek, a téli égbolt csillagképei

Csillagászati észlelési gyakorlatok I. 4. óra Az éggömb látszólagos mozgása, csillagászati koordináta-rendszerek, a téli égbolt csillagképei Csillagászati észlelési gyakorlatok I. 4. óra Az éggömb látszólagos mozgása, csillagászati koordináta-rendszerek, a téli égbolt csillagképei Hajdu Tamás & Perger Krisztina & B gner Rebeka & Skobrák Tibor

Részletesebben

2019. május 15. A csillagképek története és látnivalói. Téli csillagképek 2

2019. május 15. A csillagképek története és látnivalói. Téli csillagképek 2 2019. május 15. A csillagképek története és látnivalói Téli csillagképek 2 (04h 10h RA, cirkumpoláris körök között) Téli csillagképek Bika Ikrek Rák Szekeres Orion Egyszarvú Kis Kutya Nagy Kutya Nyúl Eridanus

Részletesebben

Milyen messzire lehet látni szabad szemmel?

Milyen messzire lehet látni szabad szemmel? Milyen messzire lehet látni szabad szemmel? Amikor valaki megtudja, hogy van távcsövem, szinte mindig megkérdezi: milyen messzire lehet vele látni? Az attól függ felelem tréfásan. Ha például egy fal elé

Részletesebben

A galaxisok csoportjai.

A galaxisok csoportjai. A galaxisok csoportjai. Hubble ismerte fel és bizonyította, hogy a megfigyelhető ködök jelentős része a Tejútrendszeren kívül található. Mivel több galaxis távolságát határozta meg, ezért úgy gondolta,

Részletesebben

A csillagképek története és látnivalói február 14. Bevezetés: Az alapvető égi mozgások

A csillagképek története és látnivalói február 14. Bevezetés: Az alapvető égi mozgások A csillagképek története és látnivalói 2018. február 14. Bevezetés: Az alapvető égi mozgások A csillagok látszólagos mozgása A Föld kb. 24 óra alatt megfordul a tengelye körül a földi megfigyelő számára

Részletesebben

A déli pólus környéke május 16 A csillagképek története és látnivalói

A déli pólus környéke május 16 A csillagképek története és látnivalói A déli pólus környéke 2018 május 16 A csillagképek története és látnivalói Déli cirkumpoláris* csillagképek Teljesen cirkumpolárisak Oktáns Indián Tukán D. Vízikígyó Háló Táblahegy Aranyhal Festő D. Háromszög

Részletesebben

Az alább felsorolt állócsillagok közül a dőlt betűvel íródottak kevésbé fontosak. A pozíciók 2000. évre vonatkoznak.

Az alább felsorolt állócsillagok közül a dőlt betűvel íródottak kevésbé fontosak. A pozíciók 2000. évre vonatkoznak. AZ ÁLLÓCSILLAGOK HATÁSAI. Tisztában vagyok azzal, hogy az állócsillagok vizsgálata nem a mai asztrológia sarkalatos témája. Ennek ellenére csokorba gyűjtöttem néhány jelentős és kevésbé jelentős állócsillagot

Részletesebben

Kálmán Eszter SZINASZTRIA. Kapcsolatok az asztrológia tükrében

Kálmán Eszter SZINASZTRIA. Kapcsolatok az asztrológia tükrében Kálmán Eszter SZINASZTRIA Kapcsolatok az asztrológia tükrében Előszó Önmagunkra a kapcsolataink tükrében látunk rá a legjobban: kik vagyunk valójában, mi a Sorsunk, mikor, kivel mi a feladatunk. Mind olyan

Részletesebben

Az északi pólus környéke 2. A csillagképek története és látnivalói, március 14.

Az északi pólus környéke 2. A csillagképek története és látnivalói, március 14. Az északi pólus környéke 2. A csillagképek története és látnivalói, 2018. március 14. Sárkány 2 m 3 m 4 m 5 m 6 m 1 5 10 57 144 Latin: Draco, birtokos: Draconis, rövidítés: Dra Méretbeli rangsor: 8. (1083

Részletesebben

UTAZÁS A NAPRENDSZERBEN

UTAZÁS A NAPRENDSZERBEN UTAZÁS A NAPRENDSZERBEN KUPOLA (1) A csillagos ég Magyarországról Planetárium É-i félgömb. Horizont a Meridián északi 47. fokán Egyenlítő, Meridián látszik (halvány!) Hazánk egén a csillagok egy része

Részletesebben

4. osztályos feladatsor II. forduló 2016/2017. tanév

4. osztályos feladatsor II. forduló 2016/2017. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 4. osztályos feladatsor II.

Részletesebben

A csillag- és bolygórendszerek.

A csillag- és bolygórendszerek. A csillag- és bolygórendszerek. A csillagok tömegének meghatározásánál már szó esett a kettőscsillagoknál. Most részletesebben foglalkozunk velük. Régóta tudjuk, hogy a csillagok jelentős részének van

Részletesebben

SZKC 103_03 MOTÍVUMOK KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁKBAN III.

SZKC 103_03 MOTÍVUMOK KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁKBAN III. SZKC 103_03 MOTÍVUMOK KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁKBAN III. Madarak voltunk 103_D.indb 21 2007.08.30. 11:39:18 103_D.indb 22 2007.08.30. 11:39:21 MOTÍVUMOK KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁKBAN II. 3. ÉVFOLYAM 23 D1 TALÁLÓS KÉRDÉSEK,

Részletesebben

LASSÚ BOLYGÓK, ÁLLÓCSILLAGOK és TERMÉSZETI KATASZTRÓFÁK KAPCSOLATA a KÖZELMÚLTBÓL

LASSÚ BOLYGÓK, ÁLLÓCSILLAGOK és TERMÉSZETI KATASZTRÓFÁK KAPCSOLATA a KÖZELMÚLTBÓL LASSÚ BOLYGÓK, ÁLLÓCSILLAGOK és TERMÉSZETI KATASZTRÓFÁK KAPCSOLATA a KÖZELMÚLTBÓL A lassú bolygók jegybéli tartózkodása és az egymáshoz viszonyított helyzete jelentős eseményeket válthat ki a világban.

Részletesebben

AZ ÁLLÓCSILLAGOK HATÁSAI

AZ ÁLLÓCSILLAGOK HATÁSAI AZ ÁLLÓCSILLAGOK HATÁSAI A közelmúltban részletesen foglalkoztam az állócsillagok helyzetével és tulajdonságaival, nevezetesen, hogy honnan származnak azok és úgy gondoltam, hogy e régi írásom felújításra

Részletesebben

Az érzékek birodalma

Az érzékek birodalma Lenyűgöző látvány Az érzékek birodalma Egyedi gondolkodás Kifinomult részletek Minőség, egyediség Tartalomjegyzék Tökéletes formák Kollekciók 14 Szófák 52 Puffok 60 Tükrök 64 Vázák 68 Szekrények 70 Kandallófal

Részletesebben

Horizontok az égen. óra*: feb. 3 már. 20 máj. 5 jún. 20 aug. 5 szep. 20 nov. 5 dec. 20. A tavaszi éjjelek horizontjai

Horizontok az égen. óra*: feb. 3 már. 20 máj. 5 jún. 20 aug. 5 szep. 20 nov. 5 dec. 20. A tavaszi éjjelek horizontjai Horizontok az égen óra*: 12 15 18 21 00 03 06 09 feb. 3 már. 20 máj. 5 jún. 20 aug. 5 szep. 20 nov. 5 dec. 20 A tavaszi éjjelek horizontjai * Óraátállítás nélkül téli időszámítás szerint Lásd egy planiszférán:

Részletesebben

Meteor csillagászati évkönyv 2007

Meteor csillagászati évkönyv 2007 Meteor csillagászati évkönyv 2007 csillagászati évkönyv 2007 szerkesztette: Mizser Attila Taracsák Gábor Magyar Csillagászati Egyesület Budapest, 2006 Az évkönyv összeállításában közrem ködött: Jean Meeus

Részletesebben

Számítások egy lehetséges betlehemi csillagra

Számítások egy lehetséges betlehemi csillagra Haladvány Kiadvány 2019-01-06 Számítások egy lehetséges betlehemi csillagra Hujter M. hujter.misi@gmail.com Összefoglaló Sok elmélet készült már arra, mi volt a híres betlehemi csillag. Itt most olyan

Részletesebben

2018. május 2 A csillagképek története és látnivalói. A téli égbolt csillagképei

2018. május 2 A csillagképek története és látnivalói. A téli égbolt csillagképei 2018. május 2 A csillagképek története és látnivalói A téli égbolt csillagképei Horizontok az égen A téli éjjelek horizontjai Lásd egy planiszférán: http://drifted.in/planisphere-app/app/index.xhtml Heliké

Részletesebben

Földön kívüli területek térképezése. Burián Gábor

Földön kívüli területek térképezése. Burián Gábor Földön kívüli területek térképezése Burián Gábor 1 2 Földön kívüli területek térképezése Diplomamunka Burián Gábor Belső konzulens: Dr. Márton Mátyás Külső konzulens: Hargitai Henrik ELTE Térképtudományi

Részletesebben

Az éggömb. Csillagászat

Az éggömb. Csillagászat Az éggömb A csillagászati koordináta-rendszerek típusai topocentrikus geocentrikus heliocentrikus baricentrikus galaktocentrikus alapsík, kiindulási pont, körüljárási irány (ábra forrása: Marik Miklós:

Részletesebben

BevCsil1 (Petrovay) A Föld alakja. Égbolt elfordul világtengely.

BevCsil1 (Petrovay) A Föld alakja. Égbolt elfordul világtengely. A FÖLD GÖMB ALAKJA, MÉRETE, FORGÁSA A Föld alakja Égbolt elfordul világtengely. Vízszintessel bezárt szöge helyfüggő földfelszín görbült. Dupla távolság - dupla szögváltozás A Föld gömb alakú További bizonyítékok:

Részletesebben

2018. május 9 A csillagképek története és látnivalói. Téli csillagképek 2 + dél

2018. május 9 A csillagképek története és látnivalói. Téli csillagképek 2 + dél 2018. május 9 A csillagképek története és látnivalói Téli csillagképek 2 + dél (04h 10h RA, cirkumpoláris körök között) Téli csillagképek Bika Ikrek Rák Szekeres Orion Egyszarvú Kis Kutya Nagy Kutya Nyúl

Részletesebben

Walter Scott Houston: MÉLY-ÉG CSODÁK. 1960-1964 Sky and Telescope Fordította: Szentmártoni Béla

Walter Scott Houston: MÉLY-ÉG CSODÁK. 1960-1964 Sky and Telescope Fordította: Szentmártoni Béla Walter Scott Houston: MÉLY-ÉG CSODÁK 1960-1964 Sky and Telescope Fordította: Szentmártoni Béla 1960. január Sok amatır irányítja távcsövét a ragyogó Siriusra kristálytiszta hideg téli estén, s figyeli

Részletesebben

A FÖLD KÖRNYEZETE ÉS A NAPRENDSZER

A FÖLD KÖRNYEZETE ÉS A NAPRENDSZER A FÖLD KÖRNYEZETE ÉS A NAPRENDSZER 1. Mértékegységek: Fényév: az a távolság, amelyet a fény egy év alatt tesz meg. A fény terjedési sebessége: 300.000 km/s, így egy év alatt 60*60*24*365*300 000 km-t,

Részletesebben

Rudolf Steiner. Szellemi hierarchiák és tükröződésük a fizikai világban

Rudolf Steiner. Szellemi hierarchiák és tükröződésük a fizikai világban Rudolf Steiner Szellemi hierarchiák és tükröződésük a fizikai világban Rudolf Steiner Szellemi hierarchiák és tükröződésük a fizikai világban Állatöv, planéták és kozmosz 10 előadás Düsseldorf, 1909.

Részletesebben

JÖVŐKÉP az ELKÖVETKEZENDŐ SZÁZADOKRA

JÖVŐKÉP az ELKÖVETKEZENDŐ SZÁZADOKRA JÖVŐKÉP az ELKÖVETKEZENDŐ SZÁZADOKRA A XXI. században a világbéke megvalósul, 300 évig fog tartani. A Földön hatalmas földrajzi változások mennek végbe, a tudományos fejlődés lesz a legszembetűnőbb. Majdnem

Részletesebben

A nyári égbolt csillagképei április A csillagképek története és látnivalói

A nyári égbolt csillagképei április A csillagképek története és látnivalói A nyári égbolt csillagképei 2018. április A csillagképek története és látnivalói Horizontok az égen óra: 12 15 18 21 00 03 06 09 feb. 3 már. 20 máj. 5 jún. 20 aug. 5 szep. 20 nov. 5 dec. 20 A nyári éjjelek

Részletesebben

Földünk a világegyetemben

Földünk a világegyetemben Földünk a világegyetemben A Tejútrendszer a Lokális Galaxiscsoport egyik küllős spirálgalaxisa, melyben a Naprendszer és ezen belül Földünk található. 200-400 milliárd csillag található benne, átmérője

Részletesebben

Hogyan lehet meghatározni az égitestek távolságát?

Hogyan lehet meghatározni az égitestek távolságát? Hogyan lehet meghatározni az égitestek távolságát? Először egy régóta használt, praktikus módszerről lesz szó, amelyet a térképészetben is alkalmaznak. Ez a geometriai háromszögelésen alapul, trigonometriai

Részletesebben

A változócsillagok. A pulzáló változók.

A változócsillagok. A pulzáló változók. A változócsillagok. Tulajdonképpen minden csillag változik az élete során. Például a kémiai összetétele, a luminozitása, a sugara, az átlagsűrűsége, stb. Ezek a változások a mi emberi élethosszunkhoz képest

Részletesebben

DECEMBER KARÁCSONY HAVA TÉLELŐ ÁLOM HAVA - ADVENT december 23. csütörtök, 08:18 - Módosítás: december 23.

DECEMBER KARÁCSONY HAVA TÉLELŐ ÁLOM HAVA - ADVENT december 23. csütörtök, 08:18 - Módosítás: december 23. DECEMBERI JELES NAPOK http://jelesnapok.oszk.hu/prod/honap/12 DECEMBER 22/23. BAK HAVA Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium A Bak jegyet uraló hónap december 22/23-án kezdődik, és a Bak csillag-képről

Részletesebben

Csillagászati földrajz I-II.

Csillagászati földrajz I-II. Tantárgy neve Csillagászati földrajz I-II. Tantárgy kódja FDB1305; FDB1306 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 2+1 Összóraszám (elm.+gyak.) 1+0, 0+1 Számonkérés módja kollokvium + gyakorlati jegy Előfeltétel

Részletesebben

Az Univerzum kezdeti állapotáról biztosat nem tudunk, elméletekben azonban nincs hiány. A ma leginkább elfogadott modell, amelyet G.

Az Univerzum kezdeti állapotáról biztosat nem tudunk, elméletekben azonban nincs hiány. A ma leginkább elfogadott modell, amelyet G. A világ keletkezése Az Univerzum kezdeti állapotáról biztosat nem tudunk, elméletekben azonban nincs hiány. A ma leginkább elfogadott modell, amelyet G.Gamov elméleti fizikus dolgozott ki az, ún. "Big-bang",

Részletesebben

Csillagászati földrajz december 13. Kitekintés a Naprendszerből

Csillagászati földrajz december 13. Kitekintés a Naprendszerből Csillagászati földrajz 2018. december 13. Kitekintés a Naprendszerből Csillag: saját fénnyel világító égitest A csillagok tehát nem más fényét veri vissza (mint a bolygók, holdak, stb.) a gravitációs összehúzó

Részletesebben

2019. május 8 A csillagképek története és látnivalói. A téli égbolt csillagképei

2019. május 8 A csillagképek története és látnivalói. A téli égbolt csillagképei 2019. május 8 A csillagképek története és látnivalói A téli égbolt csillagképei Horizontok az égen A téli éjjelek horizontjai Lásd egy planiszférán: http://drifted.in/planisphere-app/app/index.xhtml Heliké

Részletesebben

Melyik földrészen található hazánk?

Melyik földrészen található hazánk? Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola: Csapatnév: 1. Nevezzétek

Részletesebben

ÁRLISTA. Termékcsalád. Univerzum. Univerzum 42,1 x 171 x Univerzum. Univerzum. Univerzum. Univerzum. Univerzum. Univerzum.

ÁRLISTA. Termékcsalád. Univerzum. Univerzum 42,1 x 171 x Univerzum. Univerzum. Univerzum. Univerzum. Univerzum. Univerzum. PARK- ÉS KÖZTÉRI ESZKÖZÖK: padok, asztalok, kerékpártárolók, hulladékgyűjtők, faverem- és favédő rácsok, kutyatoalettek, gyermek utcabútorok ÁRLISTA Száma: 2018.2 Rendelési UNIVERZUM LP002 "AQUARIUS" -

Részletesebben

Vučedoli leletek szláv forrásokban

Vučedoli leletek szláv forrásokban Vučedoli leletek szláv forrásokban Tóth Imre Vučedol,vagy Zók? című írása adta az ötletet,hogy utána keressek a vučedoli leleteknek szláv forrásokban. Először Gustav Weiß: Keramik - die Kunst der Erde:

Részletesebben

A zavaró fényeket azok létrejötte szerint egy kicsit másként is megmagyarázhatjuk: zavaró fénynek

A zavaró fényeket azok létrejötte szerint egy kicsit másként is megmagyarázhatjuk: zavaró fénynek Látnak-e még csillagot utódaink? Kolláth Zoltán Száz évvel ezelőtt a címben feltett kérdés értelmét nem igazán értették volna eleink. Pedig akkor már elindult az a folyamat, amely az éjszakai égbolt folytonos

Részletesebben

Amit a kínai sárkányokról feltétlenül tudni kell

Amit a kínai sárkányokról feltétlenül tudni kell Amit a kínai sárkányokról feltétlenül tudni kell Játékos sárkánybarátkoztató ovisok és kisiskolások részére Kedves Barátom! Láttál már kínai sárkányt? Mit jelképez? Hogyan néz ki? Vízben lakik vagy föld

Részletesebben

2007. április (JD )

2007. április (JD ) A bolygók láthatósága 2007. április (JD 2 454192-221) Merkúr. Helyzete megfigyelésre nem kedvező. A hónap elején fél órával, a közepén már csak negyed órával kel a Nap előtt. Vénusz. Az esti égbolt feltűnő

Részletesebben

A Tejútrendszer, a Galaxis.

A Tejútrendszer, a Galaxis. A Tejútrendszer, a Galaxis. A galaxis szó görög eredetű, a tejútra utal. Sokszor gondolkodtam már azon, hogy milyen lehetett az égbolt látványa akkor, amikor még nem voltak mesterséges fényforrások. A

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Versenyző

Részletesebben

A Földtől a Világegyetemig From Earth to the Universe

A Földtől a Világegyetemig From Earth to the Universe A Földtől a Világegyetemig From Earth to the Universe Hungarian narration: Hungarian translation: Consultant: Recording: Editing and post production: Klári Varga András Szepesi, Borbála Kulin György Zajácz,

Részletesebben

Csillagászati megfigyelések

Csillagászati megfigyelések Csillagászati megfigyelések Napszűrő Föld Alkalmas szűrő nélkül szigorúan tilos a Napba nézni (még távcső nélkül sem szabad)!!! Solar Screen (műanyag fólia + alumínium) Olcsó, szürkés színezet. Óvatosan

Részletesebben

UTAZÁS A NAPRENDSZERBEN VETÉLKEDŐ (Forgatókönyv élőszavas előadáshoz)

UTAZÁS A NAPRENDSZERBEN VETÉLKEDŐ (Forgatókönyv élőszavas előadáshoz) UTAZÁS A NAPRENDSZERBEN VETÉLKEDŐ 2015-16 (Forgatókönyv élőszavas előadáshoz) KUPOLA A csillagos ég Magyarországról Planetárium É-i félgömb. Horizont a Meridián északi 47. fokán Egyenlítő, Meridián látszik

Részletesebben

2009. évi SDG Bibliaismereti verseny: Jelenések könyve

2009. évi SDG Bibliaismereti verseny: Jelenések könyve Csapat/iskola: 2009. évi SDG Bibliaismereti verseny: Jelenések könyve Tudnivalók A teszt 130 kérdésből áll. Minden kérdésnél felsoroltunk 3 lehetséges választ, amelyek közül mindig egy és csak egy helyes

Részletesebben

Az Érmellék tulajdonképpen még a Biharisíkság része, és műveltsége is alföldi jellegű, de ettől megkülönbözteti jeles szőlőművelése.

Az Érmellék tulajdonképpen még a Biharisíkság része, és műveltsége is alföldi jellegű, de ettől megkülönbözteti jeles szőlőművelése. Erdély Erdély neve erdőn túli területre utal, a XII. századtól így emlegetik ezt a vidéket, mert hatalmas erdők választották el az Alföldtől. Területe már csak ezért is elkülönült, de meg a XVI. századtól

Részletesebben

A világegyetem szerkezete és fejlődése. Összeállította: Kiss László

A világegyetem szerkezete és fejlődése. Összeállította: Kiss László A világegyetem szerkezete és fejlődése Összeállította: Kiss László Szerkezeti felépítés A világegyetem galaxisokból és galaxis halmazokból áll. A galaxis halmaz, gravitációsan kötött objektumok halmaza.

Részletesebben

Kedves Látogató! Reméljük, jól érezted magad a Zselici Csillagparkban, és amellett, hogy

Kedves Látogató! Reméljük, jól érezted magad a Zselici Csillagparkban, és amellett, hogy Kedves Látogató! Reméljük, jól érezted magad a Zselici Csillagparkban, és amellett, hogy kellemes kikapcsolódásban volt részed, bizonyára sok számodra új, érdekes információval, látvánnyal, élménnyel gazdagodva

Részletesebben

Az asztrolábium és használata

Az asztrolábium és használata Az asztrolábium és használata Szerkesztette: Matisz Attila (2010) (Kiegészítve, átdolgozva 2017-ben.) Az asztrolábium Asztrolábiumot (görögül: ἁστρολάβον aztrolabosz) már az ókori görögök is használtak,

Részletesebben

GÖNCÖL SZELLEMTUDOMÁNYI SZABADEGYETEM 2014/ ŐSZ - ÓRAREND

GÖNCÖL SZELLEMTUDOMÁNYI SZABADEGYETEM 2014/ ŐSZ - ÓRAREND 09.20. 09.22. 09.23. 09.24. 09.27. 14.00 TANÉVNYITÓ A hermetikus asztrológia -II.-III.. Az asztrológia elvi alapjai Elemek, energiák - bemelegítő testhelyzetek BEIRATKOZÁS A zodiákus által jelzett betegségek

Részletesebben

XY_TANULÓ FELADATSOR 6. ÉVFOLYAM MATEMATIKA

XY_TANULÓ FELADATSOR 6. ÉVFOLYAM MATEMATIKA XY_TANULÓ FELADATSOR 6. ÉVFOLYAM MATEMATIKA 1. 2. feladat: havi benzinköltség mc01901 Gábor szeretné megbecsülni, hogy autójának mennyi a havi benzinköltsége. Gábor autóval jár dolgozni, és így átlagosan

Részletesebben

Vajon azonos lehet-e a magyar mesevilág Tündér Ilonája a Nagy Babiloni Szajhával? december 29. csütörtök, 16:35

Vajon azonos lehet-e a magyar mesevilág Tündér Ilonája a Nagy Babiloni Szajhával? december 29. csütörtök, 16:35 Mit gondol a Tisztelt Olvasó: én ittam most szilveszter közeledtével túl sok jégbort avagy az Ön tisztelt arcára fog ráfagyni a mosoly mire ennek a végére ér? Orgiákat szervezö kurtizán robbantotta ki

Részletesebben

Egyiptom és Mezopotámia. A csillagászat története 1., 2015. szeptember 17.

Egyiptom és Mezopotámia. A csillagászat története 1., 2015. szeptember 17. Egyiptom és Mezopotámia A csillagászat története 1., 2015. szeptember 17. Egyiptom és fővárosai Egy kis kronológia Égi objektumok és istenek Nut: Az égbolt egésze Su: a lég istene Geb: a Föld istene (Nut

Részletesebben

A Naprendszeri Változások Kivonat Richard Hoagland & David Wilcock irásából Sári Izabella fordításába

A Naprendszeri Változások Kivonat Richard Hoagland & David Wilcock irásából Sári Izabella fordításába A Naprendszeri Változások Kivonat Richard Hoagland & David Wilcock irásából Sári Izabella fordításába A Naprendszeri Változások Kivonat Richard Hoagland & David Wilcock irásából Sári Izabella fordításában

Részletesebben

A Vízöntő kora Egy ajtó kinyílik

A Vízöntő kora Egy ajtó kinyílik 30 március 2018 A Vízöntő kora Egy ajtó kinyílik.media Egy lépés a fejlődésünkben Text: Michel Cohen Image: Pixabay CC0 Egyre több és több újságcikk jelenik meg a tudományról és a spiritualitásról. Olyan

Részletesebben

GÖNCÖL SZELLEMTUDOMÁNYI SZABADEGYETEM 2013/ ŐSZ - ÓRAREND TANÉVNYITÓ SZOMBAT SZERDA CSÜTÖRTÖK KEDD SZOMBAT 09.26. 09.21. 09.25. 09.28. 09.24.

GÖNCÖL SZELLEMTUDOMÁNYI SZABADEGYETEM 2013/ ŐSZ - ÓRAREND TANÉVNYITÓ SZOMBAT SZERDA CSÜTÖRTÖK KEDD SZOMBAT 09.26. 09.21. 09.25. 09.28. 09.24. 09.21. 09.24. 09.25. 09.26. 09.28. 13.00 14.00-15.30 TANÉVNYITÓ A hermetikus asztrológia -II.-III.. Az asztrológia elvi alapjai Megnyitó JÓGA -HALADÓ Megnyitó GYÓGYÁSZAT - ÉLETTAN Az ősi világkép élettana

Részletesebben

PLANETÁRIUM (7. szint, 703-as terem) A vetélkedő II. fordulójára az alábbi ismeretanyagot tanulmányozzátok át: UTAZÁS A NAPRENDSZERBEN

PLANETÁRIUM (7. szint, 703-as terem) A vetélkedő II. fordulójára az alábbi ismeretanyagot tanulmányozzátok át: UTAZÁS A NAPRENDSZERBEN PLANETÁRIUM (7. szint, 703-as terem) A vetélkedő II. fordulójára az alábbi ismeretanyagot tanulmányozzátok át: UTAZÁS A NAPRENDSZERBEN Bevezető: A planetárium működése: A planetárium név a planéta = bolygó

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Újgörög nyelv emelt szint 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. november 3. ÚJGÖRÖG NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. Olvasott szöveg

Részletesebben

Az ÁLMOK és az ÁLOMFEJTÉS

Az ÁLMOK és az ÁLOMFEJTÉS Az ÁLMOK és az ÁLOMFEJTÉS Naprendszerünk középpontja a Nap, mely fényével egyszer nyitott, másszor csukott szeművé teszi a kihűlt testű Holdat, mely képtelen rá, hogy Földünktől elszakadjon. Járkál körbe-körbe

Részletesebben

GÖNCÖL SZELLEMTUDOMÁNYI SZABADEGYETEM 2012/ TAVASZ - ÓRAREND

GÖNCÖL SZELLEMTUDOMÁNYI SZABADEGYETEM 2012/ TAVASZ - ÓRAREND 02.06. 02.07. 02.08. 02.09. 02.11. -II.-III. A hermetikus asztrológia 2. Az energiák funkciójuk szerinti elhelyezkedése - légzőgyakorlatok A test csatornái - légzőgyakorlatok - a 7 világhoz tartozó 02.13.

Részletesebben

ŰRCSILLAGÁSZAT VÁLTOZÓCSILLAGOK A HST SZEMÉVEL. MSc kurzus Szegedi Tudományegyetem

ŰRCSILLAGÁSZAT VÁLTOZÓCSILLAGOK A HST SZEMÉVEL. MSc kurzus Szegedi Tudományegyetem ŰRCSILLAGÁSZAT VÁLTOZÓCSILLAGOK A HST SZEMÉVEL MSc kurzus Szegedi Tudományegyetem Miért éppen a változócsillagok? Hogyan alkalmazható erre a HST? GSC: Guide Star Catalogue 1989 ben 15m ig, 2001: GSC II

Részletesebben

VÍZ-KVÍZ Mire figyelmeztetnek a környezetvédők a víz világnapján?

VÍZ-KVÍZ Mire figyelmeztetnek a környezetvédők a víz világnapján? VÍZ-KVÍZ 1. 1. Mikor van a víz világnapja? 1. március 23. 2. április 22. x. március 22. 2. Mire figyelmeztetnek a környezetvédők a víz világnapján? 1. a folyók és tavak szennyezettségére 2. a Föld vizeinek

Részletesebben

A Magyar Csillagászati Egyesület lapja Journal of the Hungarian Astronomical Association H 1461 Budapest, Pf. 219., Hungary

A Magyar Csillagászati Egyesület lapja Journal of the Hungarian Astronomical Association H 1461 Budapest, Pf. 219., Hungary tartalom A Magyar Csillagászati Egyesület lapja Journal of the Hungarian Astronomical Association H 1461 Budapest, Pf. 219., Hungary telefon: (1) 240-7708, (70) 548-9124 e-mail: meteor@mcse.hu honlap:

Részletesebben

Feladatok a meséhez. 1. Miért mondja a szerző, hogy igaz mese volt? Írj véleményt! Élete során milyen állatokkal került kapcsolatba Hóka?

Feladatok a meséhez. 1. Miért mondja a szerző, hogy igaz mese volt? Írj véleményt! Élete során milyen állatokkal került kapcsolatba Hóka? Feladatok a meséhez 1. Miért mondja a szerző, hogy igaz mese volt? Írj véleményt! 2. Válaszolj! Élete során milyen állatokkal került kapcsolatba Hóka? Milyen munkaeszközökkel találkozott? Milyen munkahelyekre

Részletesebben

Milyen színűek a csillagok?

Milyen színűek a csillagok? Milyen színűek a csillagok? A fényesebb csillagok színét szabad szemmel is jól láthatjuk. Az egyik vörös, a másik kék, de vannak fehéren villódzók, sárga, narancssárga színűek is. Vajon mi lehet az eltérő

Részletesebben

A Tápiószecsői Levente Egyesület zászlójának leírása 2.

A Tápiószecsői Levente Egyesület zászlójának leírása 2. Tápiószecső Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2012. (I.29.) önkormányzati rendelete Tápiószecső Nagyközség Önkormányzatának történelmi zászlóiról Tápiószecső Nagyközség Önkormányzatának

Részletesebben

AZ ELMÉLET ÉS A GYAKORLAT TALÁLKOZÁSA A TÉRINFORMATIKÁBAN VI. THEORY MEETS PRACTICE IN GIS

AZ ELMÉLET ÉS A GYAKORLAT TALÁLKOZÁSA A TÉRINFORMATIKÁBAN VI. THEORY MEETS PRACTICE IN GIS AZ ELMÉLET ÉS A GYAKORLAT TALÁLKOZÁSA A TÉRINFORMATIKÁBAN VI. THEORY MEETS PRACTICE IN GIS Szerkesztette: Boda Judit ISBN 978-963-318-488-2 Lektorálták: Dr. Szabó Szilárd, Pajna Sándor, Kákonyi Gábor,

Részletesebben

Feladatlap. lókedvelő könyvbarátoknak

Feladatlap. lókedvelő könyvbarátoknak Feladatlap lókedvelő könyvbarátoknak Összegyűjthető 56 / Név: Iskola, osztály:. Lakcím:. Elérhetőség: mail, telefon Beküldés határideje: 2012. április 13. Cím: Békés Megyei Tudásház és Könyvtár, Gyermekkönyvtár

Részletesebben

Az őszi égbolt csillagképei. A csillagképek története és látnivalói, április 21.

Az őszi égbolt csillagképei. A csillagképek története és látnivalói, április 21. Az őszi égbolt csillagképei A csillagképek története és látnivalói, 2017. április 21. Horizontok az égen óra: 12 15 18 21 00 03 06 09 feb. 3 már. 20 máj. 5 jún. 20 aug. 5 szep. 20 nov. 5 dec. 20 Az őszi

Részletesebben

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ 2017 Feladatlap Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei - már 14. - Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő

Részletesebben

Bali Mária Ildefonsa Kákonyi Mária Constantina: Kis Boldogasszony képeskönyve

Bali Mária Ildefonsa Kákonyi Mária Constantina: Kis Boldogasszony képeskönyve PPEK 904 Bali Mária Ildefonsa Kákonyi Mária Constantina: Kis Boldogasszony képeskönyve Bali Mária Ildefonsa Kákonyi Mária Constantina Kis Boldogasszony képeskönyve mű a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár

Részletesebben