Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra"

Átírás

1 Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra

2 Tartalom Az attitűdök Aspektusok Funkciók Attitűdváltoztatás Heurisztikus, szisztematikus út Keretezés Retorika

3 Az attitűd A világban lévő tárgyakról, eseményekről, ötletekről, emberekről stb. információkkal, értékítéletekkel rendelkezünk. Ezeknek az értékítéleteknek az összessége egy kognitív reprezentációban összegződik: attitűd. Azt a valamit/valakit, amiről attitűddel rendelkezünk, attitűdtárgynak nevezzük. Ez lehet egy tárgy, esemény, ötlet, személy (akár mi magunk is). Egy attitűd értékelési dimenziói: pozitív/semleges/negatív intenzitással bír Tehát: az attitűd kognitív reprezentáció, amely összegzi egy attitűdtárggyal kapcsolatos értékeléseinket, értékítéleteinket, viszonyainkat.

4 Az attitűd három aspektusa Háromemeletes attitűdmodell: kognitív (megismerésbeli): a tárgyra vonatkozó ismeretek, hiedelmek, vélekedések, elképzelések affektív (érzelmi): a kedvelés és nem kedvelés értékelő viszonyulásai konatív (cselekvéses): viselkedési szándékok és cselekvési tendenciák

5 Milyen attitűdjeink vannak róluk?

6 Az attitűd aspektusai Attitűdtárgy: UFO Érzelmi (affektív) aspektus: Nem szeretem az ufókat, szorongok már attól is, ha rájuk gondolok, megijedek, ha meglátok egyet. Megismerésbeli (kognitív) aspektus: Az ufók fején antennák vannak, amik segítségével a gondolataimban olvasnak. Cselekvéses (konatív) aspektus: Ha meglátok egy ufót, elszaladok.

7 Példák a három aspektusra Előítélet/diszkrimináció affektív: előítélet kognitív: sztereotípia konatív: diszkrimináció Politikai pártérzelmi affektív: viszonyulás a párthoz kognitív: választási program konatív: szavazás, demonstráció Reklám affektív: termékhez rendelt érzelmek kognitív: termék leírása, márka leírása konatív: megveszem, támogatom?

8 Attitűdváltozás Mi lehet a meggyőzés célja? egy attitűd irányának megváltoztatása (pozitív vagy negatív irányba) egy attitűd intenzitásának változtatása (pl.: megerősítése) egy új attitűd kialakítása a célszemélyben Egy attitűd megváltoztatására irányuló törekvés indulhat mind az affektív, mind a kognitív, mind a konatív összetevő irányából, de ezek mindig hatással vannak egymásra.

9 Lehetséges válaszok sikeres meggyőzés esetén Megismerésbeli válasz: a kampány eredményeképpen a választók fel tudják idézni a költségvetés sarokszámait és a kocsmai, valamint családi vitákban érvként tudják használni. Érzelmi válasz: a kampány eredményeként a választók bizonyos csoportokkal és attitűdtárgyakkal kapcsolatban érzelmeket fejlesztenek ki. Egyes politikusokat, intézményeket megutálnak, másokat esetleg megkedvelnek. Cselekvéses válasz: a kampány eredményeként a választók a megfelelő helyre teszik az ikszet.

10 Attitűdváltozás A hatékony befolyásolás alapvető szükséges feltétele, hogy a célszemély, a célközönségünk rendelkezzen a megkívánt reakcióhoz szükséges választendenciákkal. Azaz: ha rosszul ítéljük meg a célközönségünk attitűdjeit, és a lehetőségekhez képest túlzott attitűdváltozást akarunk elérni, akkor a siker kétséges (vö. hatásosság hallgatósághoz illesztés)

11 Az attitűd négy funkciója 1. Ismereti funkció (knowledge) 2. Társadalmi alkalmazkodás (adaptive) 3. Értékkifejező funkció (value-expressive) 4. Énvédő funkció (ego-defensive)

12 1. Ismereti funkció (knowledge) Az attitűd szervezi, strukturálja tapasztalatainkat: az attitűdtárgyakat jelentéssel látja el konzisztens, relatív stabil, kiszámítható, várakozásoknak megfelelő világot biztosít Lehetséges, hogy ugyanazt a dolgot/eseményt két eltérő hallgatóság alapvetően különbözőnek láthatja: meglévő attitűdjeink kihatnak arra, hogy mit és hogyan látunk a világból.

13 1. Ismereti funkció (knowledge) Az attitűdök befolyásolják, hogy: a kommunikációs relációrendszerben az üzenetek mely részeire fogunk odafigyelni, melyiket fogjuk megérteni, feldolgozni és elfogadni. a tapasztalatainkat hogyan értelmezzük.

14 1. Ismereti funkció (knowledge) A legtöbb tárggyal kapcsolatban több oldalról kapunk információkat. Elképzelhető, hogy az attitűdök aspektusai ellentmondanak egymásnak. Pl. a véradást fontosnak tartjuk, de nem bírjuk a vér látványát. Mindamellett általában konzisztenciára törekszünk és jobbára világos iránnyal rendelkező, egyértelmű attitűdjeink vannak.

15 1. Ismereti funkció (knowledge) Fontos, hogy az egyes attitűdtárgyakhoz kapcsolódó tartalmak részben függetlenek egymástól. Rendszerint előfordul, hogy a különböző tárgyakkal kapcsolatos attitűdjeink egymásnak tartalmilag ellentmondanak. Ha ezzel szembesülünk, igyekszünk feloldani a feszültséget Az attitűdök konzisztenciája annak köszönhető, hogy információbázisunk általában egyoldalú kísérlet: tájékozódj egy héten át csak kormánypárti vagy ellenzéki sajtóból a különböző információkhoz eltérő súlyokat rendelünk (befogadhatóság, kiugróság)

16 2. Társadalmi alkalmazkodás (adaptive) Minden társadalmi csoport rendelkezik attitűdökkel és ennek függvényében értékeli az embereket, más attitűdtárgyakat. Ezek átvétele a beilleszkedést, bekerülést, bennmaradást segíti. Az ember eleve hajlamos csoportokhoz tartozni. Pl.: Szabadság, szerelem c. film

17 3. Értékkifejező funkció (value-expressive) önkifejező eszköz jó érzés megmutatni magunk gyakran identitásunk része az attitűd önmegerősítő szerepe is lehet nem feltétlen verbális reklámnál: adott értékhez rendeljük hozzá az adott terméket

18 4. Énvédő funkció (ego-defensive) önbecsülés megvédése, önigazolás pl. ha nem vagyok jó tornában, akkor nem szeretem a sportot pl. a savanyú a szőlő története pl. fenyegetésre apellálás a racionalizálás is erre épül reklámnál: régi technológiát használni ciki: megváltoztatom az attitűdöm a régi és új technológiákkal szemben

19 TÉMAKÖRÖK Attitűdváltoztatás Kognitív út Felületes feldolgozás Szisztematikus feldolgozás Affektív út Pozitív érzelmek Negatív érzelmek

20 Az attitűdváltoztatás módjai Attitűdváltozást az attitűd mindhárom aspektusán keresztül el lehet érni: Megismeréses (kognitív) út felületes feldolgozás szisztematikus feldolgozás Érzelmi (affektív) út pozitív érzelmek negatív érzelmek Viselkedéses (konatív) út kognitív disszonancia

21 Döntési helyzet A döntés a racionális döntéselmélet szerint valamilyen cél elérése érdekében kidolgozott, a helyzet által meghatározott cselekvési vagy belső feldolgozási alternatívák közötti választás. A kérdés megfogalmazható így: Milyen attitűdöt alakítsak ki X tárggyal kapcsolatban? Ez a döntés gyakran nem tudatos folyamat!

22 Döntési helyzet Az attitűdváltozás két kognitív módon történhet: 1. Felületes/heurisztikus feldolgozáson keresztül heurisztikákon (korábban megszerzett tapasztalatok felhasználásán) alapul irracionális döntéseknek szokták nevezni mégis a legtöbb döntésünk ezen alapul 2. Alapos/ szisztematikus feldolgozáson keresztül racionális döntés kalkuláció és mérlegelés előzi meg felülbecsüljük, hogy hányszor döntünk így

23 Döntési helyzet 1. Felületes (heurisztikus) feldolgozás A heurisztikák ökölszabályok, amelyek a döntések meghozatalában segítenek Gyors, kevés feldolgozási kapacitást igényel Csekély következtetési mélység Az ezen az úton elérhető attitűdváltozás is sekély és múlandó A döntéshozatalnak ez a formája az, amit irracionális -nak szoktunk nevezni 2. Alapos (szisztematikus) feldolgozás Lassú és sok feldolgozási kapacitást, koncentrációt igényel (pl.: sakk) Következtetések mélyebb kibontása Az ezen az úton elérhető attitűdváltozás erős és tartós A döntéshozatalnak ez a formája az, amit racionális - nak szoktunk nevezni

24 Erősség, hatásosság Többféle értelemben beszélhetünk arról, hogy egy érv jó. 1. Hatásos: Vagyis akkor jó egy érv, ha meggyőz bennünket az adott álláspont igazságáról, ha sikerül rávennie minket arra, hogy elfogadjuk az adott állítást. 2. Erős: Ha további állítások megalapozzák, megfelelően megindokolják a védeni kívánt álláspontot. Vagyis ha ezekből a további állításokból tényleg jogosan lehet a védeni kívánt álláspontra következtetni.

25 Vegyük észre a párhuzamot! Hatásosság, erősség 1. Hatásos: Vagyis akkor jó egy érv, ha meggyőz bennünket az adott álláspont igazságáról, ha sikerül rávennie minket arra, hogy elfogadjuk az adott állítást. 2. Erős: Ha további állítások megalapozzák, megfelelően megindokolják a védeni kívánt álláspontot. Vagyis ha ezekből a további állításokból tényleg jogosan lehet a védeni kívánt álláspontra következtetni. Szisztematikus, heurisztikus 1. Heurisztikus: Gyors, kevés feldolgozási kapacitást igényel Csekély következtetési mélység 2. Szisztematikus: Lassú és sok feldolgozási kapacitást, koncentrációt igényel (pl. sakk) Következtetések mélyebb kibontása

26 A felületes feldolgozás eszközei Szakértői heurisztika A kommunikátorral, ill. a témával kapcsolatos attitűdök kiépítése során arra támaszkodunk, hogy a kommunikátor a szakértőség bevett jegyeivel rendelkezik: szakszavak használata, szakirodalomra hivatkozás, tudományra hivatkozás, idézetek használata stb. de gyakran elég egy névtábla vagy egy nyakkendő is... Pl.: az orvosnak öltözött színész győzköd minket arról, hogy melyik a legjobb fogkrém. Pl.: a független politikai elemző megmagyarázza, hogy ki nyert a vitában.

27 Dr. Csont példa Nem hiszem, hogy a vádlottakat csupán azért kellene elmarasztalni, mert Dr. Brennan okos szöveget mondott.

28

29

30

31 Szakértői heurisztika szakszavak használata, szakirodalomra hivatkozás, tudományra hivatkozás, idézetek használata stb.

32

33 Szakértői heurisztika szakszavak használata, szakirodalomra hivatkozás, tudományra hivatkozás, idézetek használata stb.

34 Szakértői heurisztika Ha állításaink adatokat tartalmaznak, akkor azok igazságában és megbízhatóságában ritkán kételkedünk. Lásd később: adatok mint a meggyőzés eszközei

35

36

37 A felületes feldolgozás eszközei Üzenethosszúság-heurisztika A gyorsan és hosszan beszélő embereket megbízhatóbbnak tartjuk elriaszt a szisztematikus feldolgozástól, nehézzé teszi azt aktivizálja a szakértői heurisztikát Objektivitás látszatának a heurisztikája Tény, bizonyíték, logika szavak gyakori használata -> megbízhatóbbnak ítéljük.

38 Ez tény, logikus, bizonyított

39 Ez tény, logikus, bizonyított

40 A felületes feldolgozás eszközei Konformitás Amit sokan szeretnek, az jó heurisztika (csoportnyomás) Ezeken kívül minden szakmának megvannak a maga szakmaspecifikus heurisztikái! Példák: Solomon Asch kísérlete, Apropó kandi kamera

41 A felületes feldolgozás eszközei Lehorgonyzási, elérhetőségi heurisztika: ha kapunk valamiféle támpontot a döntéshez, akkor az akkor is meghatározó, ha tudatosan nem szándékozzuk figyelembe venni Az először kapott információ a meghatározó. Ez okozza a lehorgonyzást. A lehorgonyzáshoz képest igazítjuk gondolatainkat. (Általában nem lesznek nagyon eltérőek a kapott első adathoz képest.) Problémás: amikor az első adat, ami lehorgonyoz bennünket, irreleváns, hamis érték, és az ehhez történő igazításunk nem elég jó.

42 A heurisztikák együtt is megjelenhetnek

43

44 Miért racionális mégis a heurisztikák használata? Nap mint nap rengeteg döntési helyzettel szembesülünk Nem érdemes a szisztematikus feldolgozást választani, ha a döntésre szánt idő és energia költsége meghaladja a rossz döntés veszteségének várható értékét. Pl.: melyik kocsmába üljünk be? hogyan döntsünk? helyismeret, anyagiak fognak dönteni

45 Az alapos feldolgozás lépései 1. Odafigyelés 2. Megértés Befogadás 3. Reagálás, kidolgozás: a saját viszonyulás kialakítása összhangban a korábbi ismeretekkel, attitűdökkel. 4. Az üzenet elfogadása/ el nem fogadása

46 Példák szisztematikus feldolgozásra Lakásvásárlás Autóvásárlás Pályaválasztás Esküvőszervezés Műtét vállalása Háziállatunk beteg, mit tegyünk?

47 Szisztematikus út - Motivációs tényezők A hatékony befolyásolás alapvető szükséges feltétele, hogy a célszemély rendelkezzen a megkívánt reakcióhoz szükséges választendenciákkal. Mikor szoktunk szisztematikus feldolgozást választani? Ha fontos a pontosság: Pl.: műszaki döntés Ha szerepe van a személyes érintettségnek: következmények, felelősség kihangsúlyozása Pl.: üzleti döntés Vagyis: Ha azt akarod, hogy a célszemély szisztematikus feldolgozást válasszon, mutasd fel az érintettségét vagy a pontossággal szemben támasztott követelményeket!

48 Heurisztikus út - Kapacitásbeli tényezők A körülmények sokszor megnehezítik a szisztematikus feldolgozás választásának valószínűségét. 1. A feldolgozásra való képesség szerepe Memóriakorlát, sok új információt nehezen tudunk befogadni, csak felületesen dolgozzuk fel. Az attitűdtárgyak több értékelő dimenzió mentén való összehasonlítása meghaladhatja a célszemély kognitív kapacitását (rövid távú emlékezet), ez pedig akadályozhatja a szisztematikus meggyőzést. Pl. reklámok

49 Heurisztikus út - Kapacitásbeli tényezők 2. Az értékeléshez szükséges előzetes tudás szerepe Ha a célszemély nem rendelkezik az értékeléshez szükséges előzetes tudással, nincs háttérismerete, vagy ha az adott helyzetben a tudás nem elérhető Pl. egy boltban nem érhetőek el más boltok árai akkor a felületes módszerhez fog folyamodni.

50 Heurisztikus út - Kapacitásbeli tényezők 3. Lehetőség a koncentrálásra Ha a célszemély nem kap elég időt a gondolkodásra, vagy ügyesen elterelik a figyelmét, lekötik a kognitív feldolgozóképességét (pl.: hangos zene szól a boltban, monitorok, fények villódznak stb.), akkor a heurisztikus módszert fogja választani.

51 Csak MOST!!

52 Heurisztikus út - Kapacitásbeli tényezők 4. Személyes különbségek Egyes embereknek kisebb megismerési szükséglete van, és eszükbe sem jut, hogy olykor érdemesebb lenne az alapos módszert választani.

53 Legyen a heurisztikus út A hatékony befolyásolás alapvető szükséges feltétele, hogy a célszemély rendelkezzen a megkívánt reakcióhoz szükséges választendenciákkal. Elő lehet segíteni, hogy heurisztikusan döntsön az ember: Ha valaki olyan ajánlatot ad, ami csak itt, csak most, csak neked érvényes, azt feltehetőleg azért teszi, hogy csak a felszínes feldolgozást alkalmazhassuk ne álljon módunkban a szisztematikus feldolgozáshoz szükséges kiegészítő ismeretek (alternatív termékek, alternatív árajánlatok) beszerzése

54 Legyen a szisztematikus út Elő lehet segíteni, hogy szisztematikusan döntsön az ember: Ha figyelembe vesszük a másik fél előzetes tudását, lehetőséget biztosítunk a koncentrálásra. Ha rámutatunk a másik fél érintettségére vagy a kérdés számára is fontos tétjére. Pl.: szavazás

55 Heurisztikus szisztematikus út Hogyan érdemes figyelembe venni, hogy az emberek szisztematikusan és felületesen egyaránt feldolgozhatják az információkat? Ha valaki érdekelt egy kérdésben, válaszd a főutat! Hiába fárasztó a szisztematikus feldolgozás, szinte biztos, hogy veszi a fáradtságot a befogadó és átgondolja az érveid. De ha valaki nem érdekelt egy kérdésben, válaszd a heurisztikus utat! Szinte biztos, hogy nem dolgozza fel szisztematikusan az információt, ezt vedd figyelembe!

56 Heurisztikus szisztematikus út Bonyolult és erős vagy primitív és gyenge érvek hatékonyabbak a meggyőzésben? Ha a célszemély a felületes feldolgozást választja (pl. motiváltság vagy kapacitás hiánya miatt), akkor az erős érvek nem kerülnek megértésre. Bumeránghatás veszélye: Ha viszont mégis a szisztematikus feldolgozást választja, és nem adunk erős érveket, akkor a gyenge érvek a várttal ellentétes hatáshoz is vezethetnek! A manipuláció vagy a gyenge érvek visszaütnek, ha a befogadó a szisztematikus feldolgozást választja!

57 Attitűdváltozás elérése affektív úton A kommunikátor a célszemélyt meglévő attitűdjeire támaszkodva új attitűdök kifejlesztésére veszi rá. klasszikus kondicionálás érzelmek és a feldolgozás összefüggése kognitív disszonancia-elmélet

58 Klasszikus kondicionálás Pozitív/negatív kontextusba helyezzük az attitűdtárgyat, hátha átragad rá valami. zene gesztusok, mosoly szép nők/férfiak híres emberek, sportolók

59 Attitűdváltozás: affektív út A pozitív érzelmek jelenléte megnehezíti a szisztematikus feldolgozást: ilyenkor a bonyolult, logikus érvek kis hatásúak, mert egyszerű heurisztikák működnek pl. focimeccs félidejében a reklámspot A negatív érzelmek jelenlétének a hatása viszont összetettebb: az enyhe félelem nem kelti fel eléggé a befogadók figyelmét a túl intenzív félelem védekező elkerülést eredményez

60 Attitűdváltozás: affektív út Védekező elkerülés: válasz a negatív érzelmekre ha a negatív érzelmek által küldött üzenetre nincs javasolt megoldás vagy az nehezen kivitelezhető pl. a dohányzás lassú és fájdalmas halálhoz vezet kevés ember képes leszokni, inkább válaszokat dolgoznak ki: egyszer élünk A negatív érzelmek jelenléte a pozitívekhez hasonlóan megnehezíti a szisztematikus feldolgozást.

61 Negatív érzelmek jelenléte

62 Kognitív disszonancia Az emberek törekszenek arra, hogy attitűdjeik, gondolataik, tudattartalmaik, cselekedeteik összhangban legyenek. Festinger (1957) azt jósolta, hogy az emberek arra motiváltak, hogy az attitűdjükkel egybehangzó információkkal találkozzanak, és elkerüljék az azokkal disszonáns információkat, azért, hogy egy döntést, lépést stabilizáljanak. Ha az emberek észreveszik, hogy attitűdjeik, gondolataik és cselekedeteik egymással nem férnek össze, ez a felismerés kognitív disszonanciát eredményez, ha az összhang hiányának erkölcsi, vagy az önbecsülést, önmagunkról kialakított képet érintő relevanciája van. Arra vagyunk motiváltak, hogy attitűdjeik megváltoztatásával csökkentsük a disszonanciát.

63 Fontos elemzési kérdések Mi az attitűdtárgy? Milyen attitűdváltozás elérése a cél? Melyik feldolgozási út? Milyen heurisztikákra épít? Milyen meglévő attitűdökre épít? Mekkora az esélye, hogy megváltoznak a célszemélyek attitűdjei?

64 Keretezés

65 Keretezés

66 Keretezés

67 Keretezés Kijelöli, mire vár reakciót, mire nem, irányítja a reakció tartalmát, jellegét. Alternatív értelmezést kínál. Irányítja, befolyásolja a döntést.

68 Keretezés

69 Keretezés/framing

70 Keretezés, framing A framing-nél olyan szavakat és képeket választanak ki a befogadók számára, amelyek azokat a megvilágításokat hozzák előtérbe, melyekre a kommunikátor szándékozik irányítani a figyelmet.

71 Keretezés A keretezés megváltoztatja, hogy mit észlelünk, és mit nem: észlelésünk nem független, nem elfogulatlan, nem objektív, hanem megfigyelési-várakozási elméletek vezetik ezek erősen tudják irányítani, hogy mit észlelünk, és mit nem: Test Your Awareness: Do The Test : Test Your Awareness : Whodunnit? e=related

72 Keretezés A keretezés el is tudja torzítani, amit észlelünk (Elisabeth Loftus vizsgálatai): A kísérleti személyek két autó ütközését látják egy videofelvételen. Az egyik esetben azt kérdezik tőlük: Milyen sebességgel haladtak a kocsik mikor egymásba csapódtak? Máskor azt: Milyen sebességgel haladtak a kocsik mikor egymásnak ütköztek? Mind a számokat, mind az eseményre való emlékezést jelentősen befolyásolja a keretezés! Az első esetben 30 km/h-val nagyobb értéket becsülnek átlagosan. Az első példa esetben az 1 héttel később felvett kérdőíven a kérdezettek már arra is emlékeztek, hogy a felvételen üvegszilánkok repkedtek, ami valójában nem történt meg.

73 Győztes-vesztes népszavazás Ez ám a népszavazás! Nincs vesztese, csak győztese van. De aztán tényleg mindenki, s így egyben mindenki vesztese is. Zárug Péter Farkas, Mandiner _zarug_peter_farkas_gyoz tesvesztes_nepszavazas

74 Vizuális keretezés

75

76

77

78

79

80 Kognitív és emotív jelentés Állítás: Egy értelmes kijelentő mondat, amely információt közöl a világról. Az állítás vagy igaz, vagy hamis, és nem lehet egyszerre igaz és hamis. De a kijelentő mondatokkal nemcsak egyszerűen információt közlünk: Tárggyal kapcsolatos érzéseink, viszonyulásunk Érzéseket váltunk ki a hallgatóból is: befolyásoljuk az értékítéletüket

81 Kognitív és emotív jelentés Menekült Migráns Bevándorló Illegális bevándorló Gazdasági bevándorló Menedékkérő Stb. Menekült: Az ENSZ szerint menekült az, aki fegyveres konfliktus vagy üldöztetés miatt menekül el a hazájából. Migráns: A migránsok nem közvetlen fenyegetés vagy üldöztetés elől hagyják el országukat,hanem egy jobb élet reményében érkeztek egy új országba, ahol munkát találhatnak, vagy tanulhatnak, esetleg újraegyesíthetik családjukat. A menekültekkel ellentétben nekik nem feltétlenül okoz problémát a hazatérés.

82 Kognitív és emotív jelentés Minden kifejezés kétféle jelentéssel rendelkezik: Kognitív: Információtartalom, maga az állítás. Emotív: Viszonyulásbeli tartalom, amely a beszélőnek az általa mondottakkal kapcsolatos érzéseit, indulatait és értékelését fejezi ki.

83 Kognitív és emotív jelentés Negatív Terrorista Nacionalista Baloldali Felforgató Mellébeszél Ronda Pozitív Felszabadító harcos Nemzeti érzelmű Szociálisan érzékeny Másképp gondolkodó Kiegészítő információt ad Érdekes megjelenésű

84 További példák keretezésre a terror mint bűncselekmény vagy a terror mint háború? Globális felmelegedés vagy globális klímaváltozás? Adóteher vagy társadalmi hozzájárulás? Adófizetők pénze vagy közösségi fogyasztás? Egy rossz alma megfertőzi a többit vagy rohad a rendszer? Ajkai vörösiszap-katasztrófa vagy baleset?

85 Kognitív és emotív jelentés Nincs rá pénz - finanszírozása nem megoldott Hasonló kognitív, eltérő emotív tartalom Semlegesség? Semleges kifejezések emotív jelentés: objektív vagyok Racionális vita Vélemény- és viszonyulásbeli különbség: Miben nem értünk egyet?

86 Racionális vitában Az álláspont megnevezése Az álláspont elfogadásának jelzése Az álláspont elutasításának jelzése SEMLEGES (oldja a személyek közti konfliktust) Az az álláspont, mely szerint Megalapozottnak tűnik az, hogy Alaposan megvizsgálva vitatható, hogy. ÉRZELMI TÖLTET, HATÁROZOTT ÉRTÉKELÉS (fokozza a személyek közti konfliktust) A te álláspontod. Az én álláspontom. Az az igazság, hogy Szerintem Igazam van abban, hogy. Az én álláspontom helyes Tévedés az, hogy Elfogadhatatlan az, hogy Az a képtelenség, hogy

87 Átminősítés, beállítás megváltoztatása Átminősítés: Egy dolog alapvető, meghatározó jellemzésére egy adott kifejezés helyett másikat vezetünk be úgy, hogy az új kifejezés kognitív jelentése a saját álláspont számára kedvezőbb, az ellenfél számára pedig kedvezőtlenebb pozíciót biztosít a vitában. Beállítás megváltoztatása: egy dolog minősítésére, leírására egy kifejezés helyett azzal ellentétes emotív tartalmú kifejezést választunk. Válság rendszerváltoztató folyamat

88 Retorika Eredetileg díszes külsőségek között előadott beszédeket, ékes stílusú, nyilvános megszólalásokat jelentett. Ma a rendszeres gondolkodás és önkifejezés, a kulturált érvelés, vitatkozás eszköze. Tárgya minden nyilvános, közéleti megszólalás, minden közéleti kommunikációs helyzet, és szereplője minden nyilvánosan megszólaló ember. Beszédeket elemez: adott (gyakran heterogén) közönség és téma esetén milyen meggyőző érveket lehet találni.

89 Retorika Nemcsak az üzenet számít, hanem az is, hogy ki mondja és kinek (vö. hatásosság) Magát az üzenetet is befolyásolja az, hogy ki mondja és kinek Sokféle közönség lehet, a jó rétor az eszközöket a közönséghez igazítja: rekonstruáljuk a hiteiket, vágyaikat, elvárásaikat stb., és ebből dolgozunk Nincs tökéletesen univerzális közönség: nem lehet az egész emberiség számára egyszerre meggyőzőnek lenni

90 Retorika Három fő elemzési szempontot ajánl: 1. Logosz: maga az üzenet, a mondanivaló 2. Éthosz: a személyiség lenyomata a beszédben A beszélő hitelessége, karizmája 3. Pátosz: a beszéd lenyomata a hallgatóságban Érzelmek keltése, személyes viszony a témához

91 Retorika Három fő elemzési szempontot ajánl: 1. Logosz: a logikai, jól felépített és bizonyított állítások retorikailag is értelmezhetők, hiszen képesek hatni a közönségre. 2. Éthosz: a vitában részt vevő fél a saját magáról alkotott képet építi fel, a személyiségével hat a hallgatóságra. 3. Pátosz: a vitában részt vevő fél a hallgatóság érzelmeit kelti fel (szavakkal, szimbólumokkal stb.) és ezeket az érzelmeket rendeli magához vagy ellenfeléhez.

92 Retorika A klasszikus retorika tárgya: a meggyőzést célzó beszédek vizsgálata Beszélő + beszéd + közönség Rengeteg tényező szerepet játszik: Ki mondja Mit mond Hol mondja Mikor mondja Milyen eszközöket használ Miért mondja Hogyan mondja

93 A retorikai helyzet jellemzői I. szempontok Hol mondja? Mikor mondja? Milyen körülmények között/ előzmények után hangzik el a beszéd/szöveg? Ki mondja? Hogyan alapozza meg az éthoszát (hitelességét)? Milyen alapállásból indul? Tájékozottnak/ kompetensnek/ igazságosnak/ objektívnek tűnike? Mi a beszélő célja? Támad vagy véd? Rábeszél valamilyen cselekedetre vagy lebeszél róla? Dicsér vagy bírál? Tanít, szórakoztat, vagy...?

94 Retorikai helyzet jellemzői II. Milyen a hallgatóság? A hallgatóság mely értékeire, milyen meggyőződéseire hivatkozik a beszélő? Mit mond? Melyek a fő érvek? [elemzésük és értékelésük az érveléstechnikára, logikára tartozik] Milyen toposzokra támaszkodik a beszélő? A hallgatóság eszére vagy érzelmeire apellál? Milyen formai jellegzetességei vannak a beszédnek/ szövegnek?

95 Retorikai helyzet jellemzői III. Milyen eszközöket használ? Milyen formai jellegzetességei vannak a beszédnek/ szövegnek? Milyen a felépítése? Milyen műfajba/ típusba tartozik? Milyen alakzatokat és szóképeket tartalmaz? Hogyan mondja? Milyen a szöveg hangvétele/ stílusa? Milyen az eredménye? Sikerül-e a szerzőnek beszéddel/szöveggel megvalósítani a célját? Sikerül-e üzenetét megfelelő módon igazítani a körülményekhez és a hallgatósághoz? Milyen értékek, meggyőződések, szokások jellemzik a beszélőt és a hallgatóságot?

96 Milyen módon győzi meg társait William Wallace?

97 Logosz, éthosz, pátosz Vesztett helyzet nem akarnak harcolni LOGOSZ Én hős vagyok, egy vagyok közületek ti is lehettek hősök ÉTHOSZ Hős képe, erős legendás lebontja, de a tekintély megmarad Eszköze az önirónia PÁTOSZ A szabadság fontosabb az életnél! Heurisztikus meggyőzés.

98 Memória Amire tekintettel kell lenni: a befogadó memóriaterjedelmének korlátai vannak Az információk először a rövid távú vagy másként munkamemóriába kerülnek be (RTM), és csak a memória trenírozása (tanulás, bevésés), valamint további, elsőre fölöslegesnek tűnő tevékenységek (pl. alvás) segítségével kerülnek át a hosszú távú memóriába. Ezekre (pl. ráalvás ez előadás egy-egy szakaszára vagy annak memorizálása) azonban a szokásos előadási körülmények között nem számíthatunk.

99 Memória Amíg a hosszú távú memóriában meglehetősen különbözőek vagyunk, addig a rövid távú memóriánk kapacitása meglepően egységes. Szokatlanul egységesek vagyunk abban, hogy: rövidtávon 7 2 független információegység megjegyzésére vagyunk képesek. Ehhez képest a befogadót, tévesen, végtelen memóriaterjedelműnek feltételezzük.

100 Figyelmi görbe Vajon melyik görbével írható le a figyelmünk intenzitása, amikor egy előadást hallgatunk? L, azaz lineáris? Figyelmünk azonos körülmények között végig egységes? U görbe H (harang) görbe L görbe: H (harang) alakú? Figyelmünk intenzitása azonos körülmények között növekszik, ahogy bevonódunk, majd ahogy fáradunk, folyamatosan csökken? U alakú? Esetleg az előadó egyenletesen jó teljesítménye ellenére is az előadás eleje és a vége a leghatékonyabb? 15 t1 t2 t3 t4 t5

101 A befogadó teendői A befogadónak az előadás követéséhez az alábbi dolgokat kell megtennie: 1. Meg kell értenie azt a mondatot (feldolgozva az információtartalmát), amit éppen hall. 2. Meg kell értenie az adott mondatnak az előző mondathoz, a korábbi információkhoz való viszonyát. 3. Meg kell értenie, hogy az előadás ívében mindez hogyan helyezkedik el: mi a viszonya az éppen elhangzó információnak a témához, a bizonyítandó állításhoz stb.

102 A befogadó teendői Az előbbi három intellektuális tevékenység önmagában is komoly terhet ró a befogadóra, a befogadót ezen túl további intellektuális munkával terhelni nem lehet, sőt az előadásnak az iménti három tevékenység közül egyeseket tartalmilag is át kell vállalni a befogadó tehermentesítése érdekében. Összegezve: 1. A befogadóra keveset kell bízni: nem azért, mert a befogadó buta, hanem mert több komoly befogadási korlát együttesen jelentkezik számára a szokásos egyéb befogadási esetekhez képest! 2. Az előadónak, szónoknak át kell vállalnia és el kell elvégeznie olyan intellektuális munkákat, amelyeket a szokásos egyéb befogadási esetekben nyugodtan ruházhat a befogadóra.

103 A befogadó teendői Alapelv: amit a befogadó nem fogad be, dolgoz fel és ért meg azonnal, azt az előadási szituáció előrehaladásával már nem is fogja! Hogyan segíthetjük a megértést? Milyen eszközeink vannak?

104 Verbális és nem verbális kommunikáció A verbálishoz képest a nem verbális kommunikáció: sokkal régebbi kommunikációs forma egyből reagálunk rá (tudatosan és nem tudatosan egyaránt) gyorsabb kódolás és dekódolás kevesebb tudatos kontroll és figyelem hatásosabban kommunikál attitűdöt és érzelmet, BME Érvelés, Filozófia tárgyalás, és Tudománytörténet meggyőzés, 2015/16. Tanszék ősz

105 Funkciói társas helyzet kezelése én bemutatása érzelmi állapotok kommunikációja attitűdök kommunikációja csatornavezérlés, BME Érvelés, Filozófia tárgyalás, és Tudománytörténet meggyőzés, 2015/16. Tanszék ősz

106 Nonverbális kommunikáció Vokalitás (hangminőség) Csend Szemkontaktus Mimika Testbeszéd Gesztusok Mozgás (kinezika) Érintés Szaglás Proxemika Megjelenés: öltözködés, ékszerek, hajviselet

107 Játék a hangokkal: vokális elemek Artikuláció Hangerő Dinamika Hangsúly Hanglejtés Gyorsaság Tempó Szünet Hangszín

108 Figyeljük meg a vokális kommunikáció jegyeit!

109 Nem verbális kommunikáció Univerzális arckifejezések: Paul Ekman A világon minden ember számára ugyanazt az érzelmi állapotot tükrözik. Az emberi arckifejezések veleszületett, nem tanult válaszmintázatok, ezáltal nem kulturálisan meghatározottak. Kísérletei bebizonyították, hogy hét alapvető érzelem a világ minden táján egyetemleges: öröm, harag, meglepetés, undor, szomorúság, félelem, megvetés. Video: Lie to Me (részlet)

110 Hazudj, ha tudsz

111

112 MDF-kampányfilmek (2010)

113 Az ötlet 2010 februárja, országgyűlési választási kampány Az eredeti felvételek a múlt héten jelentek meg az MDF honlapján. Ezekben egyenháttér előtt mintegy nyolcvan jelölt és a munkatárs vall nézeteiről és önmagáról. A kampányvideók külföldről vett recept szerint rendezetlenségükkel a spontaneitást hangsúlyozták, érzékelhető, hogy a megszólalók nem kaptak instrukciókat mondandójuk tálalásához. A koncepció része volt az is, hogy az anyagokat nem kozmetikázták, a bakik, hibák is a közzétett felvételekben maradtak. (index)

114 Brit minta A brit Konzervatív Párt hasonló videofala is pontosan attól hiteles, pontosan attól emberi és valóságos, hogy nem színészek, nem profi szereplők, hanem valódi jelöltek, valódi támogatók osztják meg nézeteiket, véleményüket a nagy nyilvánossággal. Somogyi Zoltán, az MDF kampányfőnökének nyílt levele

115 Közröhej vs. emberi tökéletlenség Hétfő óta röhög az ország az MDF-es jelöltek bemutatkozó kisfilmjeikből összerakott 10 perces videón. 2 nap alatt 100 ezren nézték meg idáig a Youtubeon... Somogyi Zoltán, a párt kampányfőnöke érezhetően nem örült a kisfilmnek:»nem számítottam ilyenre, nem örülök neki, de úgy gondolom, hogy ha valakik a jelöltek emberi hibáiból gúnyt űznek, az visszaüt. Nem baj, hogy nem tökéletesek a jelöltek nyilatkozatai, a brit konzervatív párt is hasonló, emberi megnyilatkozásokat tesz fel jelöltjeitől honlapjára.«(vastagbőr)

116 Forrásanyag A videókat az MDF maga pakolta ki a honlapjára, de a szerkesztő nem jól vágta meg a videókat, így benne maradtak a kínos körmondatok, sületlenségek (máris kult:»egy gyönyörű gyermek kisfia«, egyenesen Takács Gábor józsefvárosi alpolgármestertől) ööö-zések, nagy nyelések, szünetek. Ezekből a videókból állította össze (a Civilkontroll.net) a nagy sikerű 10 perces filmet. Vagyis nem loptak ki semmilyen anyagot, nem hamisítottak, hanem az MDF honlapjára kitett kisfilmekből vettek ki részeket. (vastagbőr)

117 Szereplők Civilkontroll.net: A videóban szereplők nagy része képviselőjelölt. Kivételt képeznek az indexes interjú retardáltjai, meg akiknél zöld csíkban a» Konzervatív vagyok!«felirat látható. (vastagbőr)

118 A kulisszák mögött: az Origo cikke

119 A kulisszák mögött: az Origo cikke Nem volt idejük felkészülni, többen érzik, hogy suták a felvételek, de próbálják a dolog jó oldalát nézni. Az MDF megújult honlapján videókat közölt jelöltjeiről, ahol akadozva, lámpalázasan mesélnek arról, miért tartják fontosnak, hogy az emberek az MDF-re szavazzanak. (origo)

120 Nem volt idő felkészülni»odaküldtek bennünket, hogy beszéljünk, körülbelül fél perc gondolkodási időnk volt. A felvételeket párszor megismételhettük, de az idő szűkös volt. Én a harmadik próbálkozás után mondtam, hogy ez jó, legalább vicces lesz«- mesélte az [origo]-nak Bari Zsolt, az MDF kecskeméti jelöltje, hogyan készült az MDF honlapjára hétvégén felkerült bemutatkozó videója.

121 Kötelező volt? Bari Zsolt még a saját videóját sem nézte vissza, izgulni nem izgult, de a gondolatai egész máshol jártak.»akkor halt meg az édesapám, folyton ez járt a fejemben, semmi kedvem nem volt a kampányhoz«. A videó nem szabadon választható feladat volt - mondta Bari -, mindenkinek el kellett mennie a forgatásra, ezért szerepel ő is. (origo)

122 Sikerülhetett volna jobban is A dabasi választókerületben jelölt, a videóban szereplő Rakitovszki Tamás Lajos azt mondta,»nem nagy örömmel«nézte vissza magát, mert szerinte is sikerülhetett volna jobban a beszéde, de az ismerősei, miután a videókat a HírTV is bemutatta, azt mondták neki, hogy elég jó volt.

123 Az ismertség fontos Rakitovszki úgy emlékezik, a budapesti központban tartott fotózáson csak a lehetőséget ajánlották fel mindenkinek. Ő is hirtelen, felkészülés nélkül mondta el szövegét, és azt sem tudta, hogy a videó fel fog kerülni az internetre, mégis örül, hogy vállalta a szereplést, mert»az ismertség fontos«. (origo)

124 Minta és magolás A kampánystáb nem készítette fel ugyan a jelölteket a beszédre, de mielőtt kamera elé álltak, kaptak egy mintát arról, mikről beszéljenek. Bari szerint ezt ugyan segítségnek szánták, de mindenkit csak összezavart, a felvétel előtti pár percben mindenki próbálta bemagolni, ahelyett, hogy szabadon, saját elképzelései szerint beszélt volna. Bemutatkozásuk végén minden jelölt Bokros Lajosnak, programjának és saját maguknak kér támogatást. (origo)

125 Utólagos korrekció Az MDF szerzői jogokra hivatkozva töröltette a videót a YouTube-ról, de számos más helyen megmaradt. (vastagbőr, index) Visszavontak néhány saját videót: Somogyi bátorító szavai ellenére a stáb számára is nyilvánvalóvá vált, hogy több videót mégiscsak módosítani kell az MDF-es honlapon is. (index)

Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra

Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék http://www.filozofia.bme.hu/ Tartalom Keretezés Kognitív és emotív jelentés Átminősítés Keretezés 3 Keretezés 4 Keretezés

Részletesebben

Érveléstechnika-logika

Érveléstechnika-logika Érveléstechnika-logika 3. óra Elek Nikolett nikolett.elek@filozofia.bme.hu Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu Az attitűdváltoztatás módjai Attitűdváltozást az attitűd mindhárom aspektusán

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 3. óra

Érveléstechnika-logika 3. óra Érveléstechnika-logika 3. óra Az előző rész tartalmából Attitűdtárgy Attitűdtárgy Az attitűdváltoztatás módjai Attitűdváltozást az attitűd mindhárom aspektusán keresztül el lehet érni: Érzelmi (affektív)

Részletesebben

Érvelési és meggyőzési készségek 6. óra

Érvelési és meggyőzési készségek 6. óra Érvelési és meggyőzési készségek 6. óra BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék http://www.filozofia.bme.hu/ Meggyőzéstechnikai alapvetések Az attitűdök Az attitűdök megváltoztatása Feldolgozási módok

Részletesebben

ÉRVELÉS, TÁRGYALÁS, MEGGYŐZÉS - SZEMINÁRIUM

ÉRVELÉS, TÁRGYALÁS, MEGGYŐZÉS - SZEMINÁRIUM ÉRVELÉS, TÁRGYALÁS, MEGGYŐZÉS - SZEMINÁRIUM 1-2. óra Bevezetés. Retorika. Keretezés Szabó Krisztina kriszti.szabo@filozofia.bme.hu 2015. ősz BME GTK Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 2 MIÉRT LESZ HASZNOS?

Részletesebben

Érvelési és meggyőzési készségek 4-5. óra

Érvelési és meggyőzési készségek 4-5. óra Érvelési és meggyőzési készségek 4-5. óra http://www.filozofia.bme.hu/ Tartalom Az attitűdök Aspektusok Funkciók Attitűdváltoztatás Heurisztikus, szisztematikus út Keretezés Az attitűd A világban lévő

Részletesebben

ÉRVELÉS, TÁRGYALÁS, MEGGYŐZÉS - SZEMINÁRIUM

ÉRVELÉS, TÁRGYALÁS, MEGGYŐZÉS - SZEMINÁRIUM ÉRVELÉS, TÁRGYALÁS, MEGGYŐZÉS - SZEMINÁRIUM 1-2. óra Bevezetés. Retorika. Keretezés Verbális és nem verbális kommunikáció Szabó Krisztina kriszti.szabo@filozofia.bme.hu BME GTK Filozófia és Tudománytörténet

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 2. óra

Érveléstechnika-logika 2. óra Érveléstechnika-logika 2. óra Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu Egres Dorottya egres.dorottya@filozofia.bme.hu Elek Nikolett nikolett.elek@filozofia.bme.hu Témakörök Az attitűd: 3 aspektusa

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 5. óra

Érveléstechnika-logika 5. óra Érveléstechnika-logika 5. óra Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu Egres Dorottya egres.dorottya@filozofia.bme.hu Elek Nikolett nikolett.elek@filozofia.bme.hu Keretezés, framing 2 Keretezés,

Részletesebben

Érveléstechnika-logika. 6. óra

Érveléstechnika-logika. 6. óra Érveléstechnika-logika 6. óra Keretezés/framing 2 Keretezés A framingnél olyan szavakat és képeket választanak ki a befogadók számára, amelyek azokat a megvilágításokat hozzák előtérbe, melyekre a kommunikátor

Részletesebben

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés Érvelés, tárgyalás, meggyőzés 5. óra Elek Nikolett nikolett.elek@filozofia.bme.hu Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu Keretezés/framing 2 Keretezés, framing A framing-nél olyan szavakat és

Részletesebben

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés Érvelés, tárgyalás, meggyőzés 5. óra Keretezés. Retorika. Gyakorlat Csordás Geng Szabó TÉMAKÖRÖK Keretezés Retorika Gyakorlat Keretezés/framing Keretezés/framing Az országot titokzatos járvány fenyegeti,

Részletesebben

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés Érvelés, tárgyalás, meggyőzés 5. óra Keretezés. Retorika. Gyakorlat Csordás Geng Pinkasz Szabó - Tanács TÉMAKÖRÖK Keretezés Retorika Gyakorlat 2 BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék, Érvelés, tárgyalás,

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 2. óra

Érveléstechnika-logika 2. óra Érveléstechnika-logika 2. óra Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu Egres Dorottya egres.dorottya@filozofia.bme.hu Elek Nikolett nikolett.elek@filozofia.bme.hu Az előző rész tartalmából Az attitűd:

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 6. óra

Érveléstechnika-logika 6. óra Érveléstechnika-logika 6. óra Keretezés/framing Keretezés, framing A framing-nél olyan szavakat és képeket választanak ki a befogadók számára, amelyek azokat a megvilágításokat hozzák előtérbe, melyekre

Részletesebben

Érveléstechnika-logika

Érveléstechnika-logika Érveléstechnika-logika 3. óra Elek Nikolett nikolett.elek@filozofia.bme.hu Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu Egres Dorottya egres.dorottya@filozofia.bme.hu Az attitűd értékelő magatartás

Részletesebben

Érveléstechnika-logika. 3. óra

Érveléstechnika-logika. 3. óra Érveléstechnika-logika 3. óra Az attitűd: TÉMAKÖRÖK 3 aspektusa (affektív, kognitív, konatív) változása (célja és iránya) mérése 4 funkciója (ismereti, adaptív, értékkifejező és énvédő) attitűd változtatása

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 2. óra

Érveléstechnika-logika 2. óra Érveléstechnika-logika 2. óra Az előző rész tartalmából Játék: kevert, többszereplős vita Péter, János szomszédja azt állítja, hogy János kutyája ellopott egy tyúkot az udvarából. Mivel kifejezetten érzékenyen

Részletesebben

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés Érvelés, tárgyalás, meggyőzés 2. óra Az attitűd Csordás Geng Szabó Az attitűd: TÉMAKÖRÖK 3 aspektusa (affektív, kognitív, konatív) változása (célja és iránya) mérése 4 funkciója (ismereti, adaptív, értékkifejező

Részletesebben

ÉRVELÉS, TÁRGYALÁS, MEGGYŐZÉS - SZEMINÁRIUM

ÉRVELÉS, TÁRGYALÁS, MEGGYŐZÉS - SZEMINÁRIUM ÉRVELÉS, TÁRGYALÁS, MEGGYŐZÉS - SZEMINÁRIUM 5-6. óra Az attitűd megváltoztatása. Szerepgyakorlat. Alapvető attribúciós hiba. Videóelemzés Szabó Krisztina kriszti.szabo@filozofia.bme.hu 2015. ősz BME GTK

Részletesebben

Érveléstechnika-logika

Érveléstechnika-logika Érveléstechnika-logika 2. óra Elek Nikolett nikolett.elek@filozofia.bme.hu Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu Az előző rész tartalmából Az attitűd: TÉMAKÖRÖK 3 aspektusa (affektív, kognitív,

Részletesebben

Az egyén és a csoport A szociálpszichológia alapfogalmai. Osváth Viola szeptember. 18

Az egyén és a csoport A szociálpszichológia alapfogalmai. Osváth Viola szeptember. 18 Az egyén és a csoport A szociálpszichológia alapfogalmai Osváth Viola 2012. szeptember. 18 Szociálpszichológia Az egyén és a társadalom kapcsolatát ragadja meg Társas lény Fontos szerepe a társaknak Festinger:

Részletesebben

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI. - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek. Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI. - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek. Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet A kommunikáció Osgood-Schramm körkörös kommunikációs modell Gondolatot megfogalmaz

Részletesebben

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés Érvelés, tárgyalás, meggyőzés 3. óra Kognitív disszonancia Csordás Pinkasz Szabó - Tanács TÉMAKÖRÖK Kognitív disszonancia 2 BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék, Érvelés, tárgyalás, meggyőzés, 2015/16.

Részletesebben

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés Érvelés, tárgyalás, meggyőzés 3. óra Az attitűdváltozás módjai Kognitív disszonancia Csordás Geng Pinkasz Szabó - Tanács TÉMAKÖRÖK Az attitűdváltozás módjai Jövőbeli befolyásolásra való felkészítés Kognitív

Részletesebben

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés Érvelés, tárgyalás, meggyőzés 3. óra Az attitűdváltozás módjai Kognitív disszonancia Csordás Geng Szabó TÉMAKÖRÖK Az attitűdváltozás módjai Jövőbeli befolyásolásra való felkészítés Kognitív disszonancia

Részletesebben

K É R D Ő Í V személyes kommunikációs stílus

K É R D Ő Í V személyes kommunikációs stílus K É R D Ő Í V személyes kommunikációs stílus Önnek bizonyára van elképzelése önmagáról mint személyes kommunikátorról, ezen belül arról, hogyan érzékeli önmaga kommunikációs módját, más szavakkal: kommunikációs

Részletesebben

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus Kommunikáció elmélete és gyakorlata Zombori Judit, pszichológus 1 Asszertivitás (Sam R. Lloyd alapján) Jelentése: Pozitívan gondolkodunk Önérvényesítő módon viselkedünk Önbizalmat érzünk 2 Önmagunk és

Részletesebben

SZERVEZETI VISELKEDÉS

SZERVEZETI VISELKEDÉS SZERVEZETI VISELKEDÉS DR. FINNA HENRIETTA EGYETEMI ADJUNKTUS MENEDZSMENT ÉS VÁLLALATGAZDASÁGTAN TANSZÉK FINNA@MVT.BME.HU Q.A.317. +36-1-463-4010 Meggyőzés és társai 1 http://tinyurl.com/kutatok2016 2 További

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. Fogalmazza meg, mi a helyi tanterv lényege! 5 pont 2. Mutassa be az óvodáskorú gyermek testi fejlődésének jellemzőit! Írjon 5 jellemzőt!

Részletesebben

Tárgyalás- és előadástechnika

Tárgyalás- és előadástechnika Tárgyalás- és előadástechnika 12. óra Érvelés, meggyőzés és tárgyalás viszonya Csordás Geng - Neuman - Szabó Tanács BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 2017/18. tavasz Tárgyalás- és meggyőzéstechnika

Részletesebben

A TOP EDZŐ PROFILJA /THE PROFILE OF THE TOP COACH/

A TOP EDZŐ PROFILJA /THE PROFILE OF THE TOP COACH/ A TOP EDZŐ PROFILJA /THE PROFILE OF THE TOP COACH/ Készült: Jacques Crevoisier előadása alapján (UEFA, Nyon, 2013) A labdarúgás környezete megváltozott Európában Új befektetők Új tulajdonosok A költségvetés

Részletesebben

VEZETŐI HATÁS CSIRMAZ NÁNDOR SENIOR TRÉNER

VEZETŐI HATÁS CSIRMAZ NÁNDOR SENIOR TRÉNER VEZETŐI HATÁS CSIRMAZ NÁNDOR SENIOR TRÉNER A fontos dolgok hosszú távú következményekkel járnak. Értéket képviselnek, közvetlen a hatásuk célokra A sürgető határidők a fontosság érzetét keltik. Sikerességünk

Részletesebben

Bevezetés a meggyőzés pszichológiájába. Érveléselmélet, 2011. szeptember 26.

Bevezetés a meggyőzés pszichológiájába. Érveléselmélet, 2011. szeptember 26. Bevezetés a meggyőzés pszichológiájába Érveléselmélet, 2011. szeptember 26. Mi a meggyőzés célja? Míg az érvelések célja sokféle lehet saját álláspont elfogadtatása, győzelem a vitában egy harmadik félnek

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS SZEMINÁRIUM

KOMMUNIKÁCIÓS SZEMINÁRIUM KOMMUNIKÁCIÓS SZEMINÁRIUM OFTEX által akkreditált: A kommunikáció szerepe a szív- és érrendszeri, illetve onkológiai szűréseken való lakossági részvétel befolyásolásában és az egészséges életmódszemlélet

Részletesebben

Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv

Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója Olasz nyelv FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés 1. Társalgási feladat/interjú: három témakör interakció kezdeményezés

Részletesebben

Tárgyalás-technikai alapok

Tárgyalás-technikai alapok BME GTK Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1 Tárgyalás-technikai alapok Bevezetés: vitatípusok, tárgyalási dimenziók, tartalom-folyamat-kapcsolat, belépési pont és sikerkritérium Szabó Krisztina kriszti.szabo@filozofia.bme.hu

Részletesebben

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához Angol nyelv Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés Nincs értékelés 1. Társalgási feladat: - három témakör

Részletesebben

Érveléstechnika 6. A Racionális vita eszközei

Érveléstechnika 6. A Racionális vita eszközei Érveléstechnika 6. A Racionális vita eszközei A racionális vita célja és eszközei A racionális vita célja: a helyes álláspont kialakítása (a véleménykülönbség feloldása). A racionális vita eszköze: bizonyítás

Részletesebben

Társalgási (magánéleti) stílus

Társalgási (magánéleti) stílus Társalgási (magánéleti) stílus Meghatározás kötetlen társas érintkezésben használt nyelvi formák Általános jellemzők, elvárások közvetlen, Könnyen érthető, Személyiség kifejezése Kommunikációs funkciók

Részletesebben

Értékelési szempont. A kommunikációs cél elérése és az interakció megvalósítása 3 Szókincs, kifejezésmód 2 Nyelvtan 1 Összesen 6

Értékelési szempont. A kommunikációs cél elérése és az interakció megvalósítása 3 Szókincs, kifejezésmód 2 Nyelvtan 1 Összesen 6 Összefoglaló táblázatok az emelt szintű vizsga értékeléséhez A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési

Részletesebben

Játék hanggal és testtel

Játék hanggal és testtel Játék hanggal és testtel BALESET-SZIMULÁCIÓS KÉPZÉS Az érzelem Az érzelem olyan szubjektív állapot, amely a környezetünk fontos változására adott reakcióként fogható fel, ami a további viselkedést meghatározza.

Részletesebben

LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA

LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Logika és érveléstechnika A RACIONÁLIS VITA Készítette: Szakmai felel s: 2011. február Készült a következ m felhasználásával: Forrai Gábor

Részletesebben

Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához

Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához Az emelt szintű szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott

Részletesebben

KÖZÉPSZINT BESZÉDKÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KÖZÉPSZINT BESZÉDKÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Általános jellemzok FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegíto beszélgetés 1. Társalgási feladat: három témakör interakció kezdeményezés nélkül 2. Szituációs feladat: interakció a vizsgázó

Részletesebben

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv. Általános jellemzők. Nincs értékelés

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv. Általános jellemzők. Nincs értékelés Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához Angol nyelv Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés Nincs értékelés 1. Társalgás - interakció kezdeményezés

Részletesebben

Néhány gondolat a projekt menedzsment kommunikációjához

Néhány gondolat a projekt menedzsment kommunikációjához Néhány gondolat a projekt menedzsment kommunikációjához avagy amiről a módszertanok nem írnak dr. Prónay Gábor 6. Távközlési és Informatikai Projekt Menedzsment Fórum 2003. április 10. AZ ELŐADÁS CÉLJA

Részletesebben

VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Döntési Alapfogalmak

VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Döntési Alapfogalmak Vállalkozási VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Illés B. Csaba Előadó: Dr. Gyenge Balázs Az ökonómiai döntés fogalma Vállalat Környezet Döntések sorozata Jövő jövőre vonatkozik törekszik

Részletesebben

EMELT SZINT BESZÉDKÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Minta. Feladatonként értékeljük Jártasság a témakörökben Szókincs, kifejezésmód Nyelvtan

EMELT SZINT BESZÉDKÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Minta. Feladatonként értékeljük Jártasság a témakörökben Szókincs, kifejezésmód Nyelvtan Általános jellemzok EMELT SZINT FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁMOK Bemelegíto beszélgetés Nincs értékelés 1. Társalgási feladat egy témakör részletes megbeszélése interakció kezdeményezés nélkül

Részletesebben

Érzelmeink fogságában Dr. József István okl. szakpszichológus egyetemi docens Érzelmi intelligencia Emotional Intelligence Az érzelmi intelligencia az érzelmekkel való bánás képessége, az a képesség, amivel

Részletesebben

Tárgyalás-technikai alapok

Tárgyalás-technikai alapok BME GTK Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1 Tárgyalás-technikai alapok A pozícióvédő tárgyalási modell, ellenségeskedés, rivalizálás Szabó Krisztina kriszti.szabo@filozofia.bme.hu Órai példafeladat

Részletesebben

REKLÁM PSZICHO- LÓGIA

REKLÁM PSZICHO- LÓGIA REKLÁM PSZICHO- LÓGIA Ű Reklámpszichológia Módszertan, Történet, Feladatkörök A befogadás kapui Érzékelés, észlelés, figyelem A feldolgozás lélektana (kognitív szakasz) A hatás lélektana Emlékezés, bevésés,

Részletesebben

Emelt szintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv. Általános jellemzők

Emelt szintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv. Általános jellemzők Emelt szintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója Olasz nyelv Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés Nincs értékelés. 1. Vita: adott témakörhöz

Részletesebben

Minta. Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója

Minta. Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon,

Részletesebben

TARTALOM Előszó 1. FEJEZET / A MEGISMERŐ FOLYAMATOK Juhász Márta Laufer László 1.1 Bevezetés 13 1.2 Az érzékelés (szenzáció) 14 1.2.1 Abszolút küszöb 15 1.2.2 Különbségi küszöb 16 1.3 Az észlelés (percepció)

Részletesebben

ÜZLETI RETORIKA. Dr. Lózsi Tamás egyetemi adjunktus Eötvös Loránd Tudományegyetem

ÜZLETI RETORIKA. Dr. Lózsi Tamás egyetemi adjunktus Eötvös Loránd Tudományegyetem ÜZLETI RETORIKA Dr. Lózsi Tamás egyetemi adjunktus Eötvös Loránd Tudományegyetem Vázlat 1. Az üzleti retorika fogalma a) A retorika b) Az üzleti kommunikáció c) Az üzleti retorika 2. Az üzleti retorika

Részletesebben

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés Érvelés, tárgyalás, meggyőzés 10. óra Retorika és logika Csordás Geng Pinkasz Szabó - Tanács TÉMAKÖRÖK A vita elemzése: retorika és logika 2 BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék, Érvelés, tárgyalás,

Részletesebben

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ AZ EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ. Általános útmutató

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ AZ EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ. Általános útmutató ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ AZ EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ Általános útmutató 1. A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az eljárás meghatározott értékelési

Részletesebben

Képzési ajánlat a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Helyi Szervezetei és Tagozatai részére

Képzési ajánlat a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Helyi Szervezetei és Tagozatai részére Képzési ajánlat a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Helyi Szervezetei és Tagozatai részére KÉSZSÉGFEJLESZTŐ TRÉNINGEK Budapest, 2015. január A MEGGYŐZÉS ESZKÖZEI Hogyan kezeljük különböző típusú ügyfeleinket?

Részletesebben

IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI Az idegen nyelv érettségi vizsga célja Az idegen nyelvi érettségi vizsga célja a kommunikatív nyelvtudás mérése, azaz annak megállapítása, hogy a vizsgázó

Részletesebben

EMELT SZINT BESZÉDKÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

EMELT SZINT BESZÉDKÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon, valamint az egyes szempontokhoz tartozó szintleírásokon alapul. Minden feleletet ezen

Részletesebben

Az orvosi pszichológia alapjai III. Tanulás és emlékezés

Az orvosi pszichológia alapjai III. Tanulás és emlékezés Az orvosi pszichológia alapjai III. Tanulás és emlékezés A MAGATARTÁSTUDOMÁNYOK ALAPJAI Tisljár Roland, Ph.D. tisljar.roland@sph.unideb.hu Tanulás Viszonylag állandó, a tapasztalatok következtében kialakuló

Részletesebben

Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához

Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához Angol nyelv Feladattípus Értékelés szempontjai Pontszámok Bemelegítő beszélgetés 1. Társalgási feladat: - egy témakör részletes megbeszélése - interakció

Részletesebben

Diszpozícionális perspektíva 2.: Szükséglet-, és motívum elméletek. Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése

Diszpozícionális perspektíva 2.: Szükséglet-, és motívum elméletek. Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése Diszpozícionális perspektíva 2.: Szükséglet-, és motívum elméletek Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése A diszpozíciókat úgy is elképzelhetjük,

Részletesebben

Személyes és szakmai hatékonyság tantárgy bemutatása

Személyes és szakmai hatékonyság tantárgy bemutatása Személyes és szakmai hatékonyság tantárgy bemutatása TÁMOP-2.2.4-08/1.-2009-0008 A foglalkozási rehabilitációs koordinátor képzés adaptációja Szlovéniába A projekt az EU társfinanszírozásával az Új Magyarország

Részletesebben

Minta. Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója

Minta. Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon,

Részletesebben

SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE 44 válasz alapján. 1. Hányadik évfolyamra jár legidősebb iskolánkba járó gyermeke?

SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE 44 válasz alapján. 1. Hányadik évfolyamra jár legidősebb iskolánkba járó gyermeke? SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE válasz alapján Az iskola vezetősége novemberében arra kérte a szülőket, hogy e kérdőív kitöltésével segítsék az iskola fejlődését és adjanak visszajelzést arra, hogy látják az

Részletesebben

TÁMOP 3.4.3 08/2 Iskolai tehetséggondozás MŰVÉSZETI TEHETSÉGKÖR

TÁMOP 3.4.3 08/2 Iskolai tehetséggondozás MŰVÉSZETI TEHETSÉGKÖR TÁMOP 3.4.3 08/2 MŰVÉSZETI TEHETSÉGKÖR TÁMOP 3.4.3 08/2 TÁMOP 3.4.3 08/2 Elsődleges cél volt a gyermek személyiségét több irányból fejleszteni a kiemelkedő képességeit tovább csiszolni, a testilelki komfortérzetét

Részletesebben

Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához

Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ezek a skálák tartalmazzák az értékelés szempontjait,

Részletesebben

1. KOMMUNIKÁCIÓS ALAPFOGALMAK

1. KOMMUNIKÁCIÓS ALAPFOGALMAK 1. KOMMUNIKÁCIÓS ALAPFOGALMAK 1 1.1. A kommunikációs folyamat 2 A kommunikáció a legáltalánosabb megfogalmazás szerint az információk áramlását jelenti. Elsődleges célja, hogy a kommunikációs folyamat

Részletesebben

A GYERMEK TÁRSAS KÉSZSÉGEINEK FEJLESZTÉSE

A GYERMEK TÁRSAS KÉSZSÉGEINEK FEJLESZTÉSE Tartalom A KÖNYVRÔL 11 BEVEZETÉS 13 Kommunikációs készségek 14 Társas készségek 14 Fejleszthetôk-e tanítással a kommunikációs és a társas készségek? 15 Miért kell a gyermeknek elsajátítania a kommunikációs

Részletesebben

Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója. Általános útmutató

Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója. Általános útmutató Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Általános útmutató A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Az első, a második és a harmadik

Részletesebben

Vélemény kifejtése, érvelés és az interakció megvalósítása 3 Szókincs, kifejezésmód 3 Nyelvtan 3 Összesen 9 Harmadik feladat (Önálló témakifejtés)

Vélemény kifejtése, érvelés és az interakció megvalósítása 3 Szókincs, kifejezésmód 3 Nyelvtan 3 Összesen 9 Harmadik feladat (Önálló témakifejtés) Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon,

Részletesebben

A munka világával kapcsolatos tulajdonságok, a kulcskompetenciák

A munka világával kapcsolatos tulajdonságok, a kulcskompetenciák Zachár László A munka világával kapcsolatos tulajdonságok, a kulcskompetenciák HEFOP 3.5.1. Korszerű felnőttképzési módszerek kidolgozása és alkalmazása Tanár-továbbképzési alprogram Szemináriumok Budapest

Részletesebben

Olyan tehetséges ez a gyerek mi legyen vele?

Olyan tehetséges ez a gyerek mi legyen vele? Olyan tehetséges ez a gyerek mi legyen vele? Kérdések elitista megközelítés egyenlőség elv? ritka, mint a fehér holló nekem minden tanítványom tehetséges valamiben mi legyen a fejlesztés iránya? vertikális

Részletesebben

Vezetői teljesítményértékelés értékelő és önértékelő kérdőív Készítették: a KISOSZ munkatársai

Vezetői teljesítményértékelés értékelő és önértékelő kérdőív Készítették: a KISOSZ munkatársai Vezetői teljesítményértékelés értékelő és önértékelő kérdőív Készítették: a KISOSZ munkatársai Veszprém, 6. szeptember Vezetői értékelő lap Kérjük, a megfelelő oszlopban lévő szám aláhúzásával vagy bekarikázásával

Részletesebben

HELYES módosítható, olvashatóság. Válasz Felhasználói élmény, stílusos, egyéni megjelenés HIBAS

HELYES módosítható, olvashatóság. Válasz Felhasználói élmény, stílusos, egyéni megjelenés HIBAS Jelölje be azt a sort, amelyben kizárólag a weboldalakkal szemben támasztott alapkövetelmények szerepelnek. Értékes információtartalom, olvashatóság, vonzó és igényes megjelenés. Olvashatóság, felhasználói

Részletesebben

Döntéselmélet KOCKÁZAT ÉS BIZONYTALANSÁG

Döntéselmélet KOCKÁZAT ÉS BIZONYTALANSÁG Döntéselmélet KOCKÁZAT ÉS BIZONYTALANSÁG Bizonytalanság A bizonytalanság egy olyan állapot, amely a döntéshozó és annak környezete között alakul ki és nem szüntethető meg, csupán csökkenthető különböző

Részletesebben

ESCO és EQF: online európai rendszerek a foglalkozások, készségek és képesítések átláthatóságáért

ESCO és EQF: online európai rendszerek a foglalkozások, készségek és képesítések átláthatóságáért ESCO és EQF: online európai rendszerek a foglalkozások, készségek és képesítések átláthatóságáért Szebeni Kinga, Emberi Erőforrások Minisztériuma Kovács Tibor, Nemzetgazdasági Minisztérium NAVIGÁTOR 2017

Részletesebben

A fejezet tartalma. Marketing - 3. fejezet: Fogyasztói magatartás meghatározása. Fogyasztói magatartás elmélet és gyakorlat. Fogyasztói magatartás

A fejezet tartalma. Marketing - 3. fejezet: Fogyasztói magatartás meghatározása. Fogyasztói magatartás elmélet és gyakorlat. Fogyasztói magatartás A fejezet tartalma Marketing - 3. fejezet: Fogyasztói magatartás Bauer András Berács József Fogyasztói magatartás Vásárlási folyamat Fogyasztói információ-feldolgozás A fogyasztói magatartást befolyásoló

Részletesebben

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ. Általános útmutató

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ. Általános útmutató ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ Általános útmutató 1. A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az eljárás meghatározott értékelési

Részletesebben

Agresszió. olyan viselkedés, amelynek célja kár, vagy szenvedés előidézése

Agresszió. olyan viselkedés, amelynek célja kár, vagy szenvedés előidézése Agresszió olyan viselkedés, amelynek célja kár, vagy szenvedés előidézése Ösztöntan Mc Dougall (1908) 18 különböző ösztön Freud (1920) Örömelv, libidó Frusztráció Erosz (életösztön) Thanatosz (halálösztön)

Részletesebben

RÉV Alapítvány. Interjú, mint a munkaerő-kiválasztás Legfontosabb eleme

RÉV Alapítvány. Interjú, mint a munkaerő-kiválasztás Legfontosabb eleme RÉV Alapítvány Interjú, mint a munkaerő-kiválasztás Legfontosabb eleme Készítette: Kabainé Ujj Gyöngyi andragógus Interjú típusai Strukturált interjú az előre megfogalmazott, célzott kérdések minimális

Részletesebben

Lakatosné Pripkó Judit Albert Schweitzer Kórház Hatvan. Magyar Ápolási Egyesület I. Kongresszusa, Siófok- 2011.okt.14-15.

Lakatosné Pripkó Judit Albert Schweitzer Kórház Hatvan. Magyar Ápolási Egyesület I. Kongresszusa, Siófok- 2011.okt.14-15. Lakatosné Pripkó Judit Albert Schweitzer Kórház Hatvan Magyar Ápolási Egyesület I. Kongresszusa, Siófok- 2011.okt.14-15. 1 Kommunikáció a társas kapcsolat alapja - információátadás - üzenet/közlő/befogadó

Részletesebben

A pedagógus önértékelő kérdőíve

A pedagógus önértékelő kérdőíve A pedagógus önértékelő kérdőíve Kérjük, gondolja végig és értékelje, hogy a felsorolt állítások közül melyik milyen mértékben igaz. A legördülő menü segítségével válassza a véleményét tükröző értéket 0

Részletesebben

SZEMÉLYÉSZLELÉS. 1. Fizikai észlelés. 2. Szociális észlelés (rejtett minőségekre irányul)

SZEMÉLYÉSZLELÉS. 1. Fizikai észlelés. 2. Szociális észlelés (rejtett minőségekre irányul) SZEMÉLYÉSZLELÉS 1. Fizikai észlelés 2. Szociális észlelés (rejtett minőségekre irányul) A személyészlelés pontossága - 1 Arckifejezés értékelése érzelemkeltő helyzetekben exponált fényképek alapján: alapérzelmeket

Részletesebben

Kulcskompetenciák kereszttüzében Az idegennyelv-tanulás és az ICT kapcsolata egy olasz multimédiás tananyagon keresztül

Kulcskompetenciák kereszttüzében Az idegennyelv-tanulás és az ICT kapcsolata egy olasz multimédiás tananyagon keresztül Kulcskompetenciák kereszttüzében Az idegennyelv-tanulás és az ICT kapcsolata egy olasz multimédiás tananyagon keresztül Istókovics Nóra KE-CSPFK Művelődésszervező szak Az előadás célja: Az ICT fontosságának

Részletesebben

Hazai fogyasztók, hazai élelmiszerek - a bizalom építésének lehetőségei

Hazai fogyasztók, hazai élelmiszerek - a bizalom építésének lehetőségei Hazai fogyasztók, hazai élelmiszerek - a bizalom építésének lehetőségei Dr. Polereczki Zsolt Dr. Szakály Zoltán Egyetemi adjunktus Egyetemi docens, Tanszékvezető KE-GTK, Marketing és Kereskedelem Tanszék

Részletesebben

REKLÁM PSZICHOLÓGIA 2. MÓDSZERTAN

REKLÁM PSZICHOLÓGIA 2. MÓDSZERTAN REKLÁM PSZICHOLÓGIA 2. MÓDSZERTAN Reklámpszichológia Módszertan, Történet, Feladatkörök A befogadás kapui Érzékelés, észlelés, figyelem A feldolgozás lélektana (kognitív szakasz) A hatás lélektana Emlékezés,

Részletesebben

Összehasonlítások hibái

Összehasonlítások hibái Összehasonlítások hibái Kiegészítő anyag BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék http://www.filozofia.bme.hu/ Összehasonlítások Az összehasonlítás alapkérdése: a lehetőségek közül melyik a legjobb egy

Részletesebben

A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk

A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk Összeállította: dr. Pék Győző Forrás: Csabai-Molnár: Egészség, betegség, gyógyítás Medicina Laikus teóriák az egészségről és annak elvesztéséről A stressz,

Részletesebben

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ Általános útmutató 1. A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az eljárás meghatározott értékelési

Részletesebben

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ AZ EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ AZ EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ AZ EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ Általános útmutató 1. A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az eljárás meghatározott értékelési

Részletesebben

VIII. Szervezeti kommunikáció

VIII. Szervezeti kommunikáció BBTE, Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi kar, Szatmárnémeti egyetemi kirendeltség VIII. Szervezeti kommunikáció Szervezési- és vezetési elméletek 2013 Május 27 Gál Márk doktorandusz Közigazgatási

Részletesebben

TÁNC ÉS DRÁMA 612 TÁNC ÉS DRÁMA 5. ÉVFOLYAM

TÁNC ÉS DRÁMA 612 TÁNC ÉS DRÁMA 5. ÉVFOLYAM TÁNC ÉS DRÁMA 612 TÁNC ÉS DRÁMA 5. ÉVFOLYAM TÁNC ÉS DRÁMA 613 CÉLOK ÉS FELADATOK A Tánc és dráma tantárgy tanterve nem elméleti ismeretek tanítását helyezi a középpontba, hanem a drámajáték eszköztárának

Részletesebben

V. Tanuláselméleti perspektíva. Behaviorizmus

V. Tanuláselméleti perspektíva. Behaviorizmus V. Tanuláselméleti perspektíva Behaviorizmus Tanuláselméleti perspektíva Kiindulópont: az élettapasztalat nyomán változunk, törvényszerű, és előre jelezhető módon Személyiség: korábbi tapasztalatok nyomán

Részletesebben

Tárgyalás-technika 18. Erdélyi KÖDAK, 4. hétvége

Tárgyalás-technika 18. Erdélyi KÖDAK, 4. hétvége Tárgyalás-technika 18. Erdélyi KÖDAK, 4. hétvége Déva, 2010. november 19-21. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány Mottó: Az életben nem azt kapjuk, amit megérdemlünk, hanem amit tárgyalással

Részletesebben

Az óra célja. Az érv fogalmának több értelmezése is elképzelhető. A mai órán éppen ezt, az érv fogalmát igyekszünk körülhatárolni!

Az óra célja. Az érv fogalmának több értelmezése is elképzelhető. A mai órán éppen ezt, az érv fogalmát igyekszünk körülhatárolni! Érveléstechnika Bevezetés: Az érv Az óra célja 1. Megismertetni a hallgatókat az érvelés mesterségének néhány alapvető fogásával. 2. Eszközöket adni érvek minősítésére, szerkezetük feltárására. 3. Nézőpontokat

Részletesebben

Profin vagy sehogy. Könyvelők Országos Találkozója. Budapest szeptember 25.

Profin vagy sehogy. Könyvelők Országos Találkozója. Budapest szeptember 25. Profin vagy sehogy Könyvelők Országos Találkozója Budapest 2013. szeptember 25. Mottó A profi akkor is megcsinál dolgokat, amikor nincs kedve hozzá, az amatőr akkor sem, ha kedve van hozzá. Okos ember

Részletesebben

A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre. Magyari Judit

A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre. Magyari Judit A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre Magyari Judit A betegek és családtagjaik lelki alkalmazkodásában nagy szerepe van: a rákkal kapcsolatos mai társadalmi

Részletesebben