A Hagyományok Háza és a design

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Hagyományok Háza és a design"

Átírás

1 A Hagyományok Háza és a design R.E.D. PROJECT AZ EURÓPAI DESIGN GYÖKEREI ELŐADÓ: 2015.OKTÓBER 2. ILLÉS VANDA A HAGYOMÁNYOK HÁZA, NÉPI IPARMŰVÉSZETI OSZTÁLYÁNAK VEZETŐJE

2 A Ház tevékenységének bemutatása A Nyitott Műhely programjai zsűritevékenység megújításának eredményeiről; A R.E.D. kiállítás magyar pályázói Vázlat

3 Az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye Hagyományok Háza (2001-től) állami szervezet Főigazgató: Kelemen László 1. Magyar Állami Népi Együttes 2. Folklórdokumentációs Könyvtár 3. Népművészeti Módszertani Műhely Tárvezető: Beszprémy Katalin

4 Népművészeti Módszertani Műhely - tár Tárvezető: Beszprémy Katalin 3 osztály tartozik ide: 1. Oktatási és Közművelődési Osztály Osztályvezető: Sándor Ildikó 2. Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Osztályvezető: Szabó Zoltán 3. Népi Iparművészeti Osztály Osztályvezető: Illés Vanda

5 1. Oktatási és Közművelődési Osztály Folklór szakterület Népzenével, néptánccal és népmesével foglalkoznak Tanfolyamokat szerveznek pedagógusoknak, Kiadványokat készítenek Gyermekprogramokat szerveznek Kézművesség szakterület Oktatás: Kézműves szakmák, Oktatóképzés, Mesterkurzusok, Tanfolyamok, Szakkörök. Kiadványokat készítenek, Mesterségbemutatók, Játszóházak szervezése.

6 2. Magyar Népi Iparművészeti Múzeum A gyűjtemény: Közel 9000 műtárgy, Az elmúlt 50 év népi kézműves termékei, Nem eredeti tárgyak a paraszti kultúrából, hanem feldolgozások. Egyedülálló az országban! Nagy részét: szőttesek, hímzések, csipke, fa- és csontfaragások, fazekas termékek, stb. alkotják. Kiállítóterek: A Múzeum épületében: Fő u. 6. Időszaki kiállítótér: Szilágyi Dezső tér 6.

7 Kiállítások Kézműveseknek, népművészeti egyesületeknek, Fontos évfordulókra, emlékkiállítások Országos pályázatok díjnyerteseinek.

8 Speciális foglalkozások szervezett csoportoknak 1. iskolai csoportoknak mesterségbemutatók, kézművesfoglalkozások 1. (ajánlott csoportlétszám: fő, egyszerre két csoportot tudunk fogadni) 2. tematikus foglalkozások, mesterségbemutatók a hónap múzeumi tárgyához vagy az egyes kiállításokhoz kapcsolódóan 3. bemutató foglalkozások és műhelymunka a művészeti oktatási intézmények hallgatói számára

9 Nyitott Műhely (2015 tavaszától) Folyamatos mesterségbemutató: szalma-, csuhé- és gyékényfonók, gyöngyfűzők, hímzők, kosárfonók, nemezkészítők, szűrrátétkészítők és szövők dolgoznak. Work-shopok: kézművesmesterek, iparművészek, építészek és más szakmák közötti párbeszéd és tapasztalatcsere céljából.

10 Pl.: Nemezhímzős képzés Beszprémy Katalin vezetésével Kézműves szakmák közti párbeszédre példa: Nemezkészítők hímzők Előzmény: Honfoglalás-korában a nemezkészítés elterjedt volt, de tárgyi emlékeink nem maradtak: csak következtetünk a használt motívumvilágra. Napjainkban elindult a kísérletezés a jól ismert hímzésminták nemezre való átültetésére. à Ezt segítette a képzés.

11 Bőrhímzős képzés (NTP) Szervezte: Illés Vanda A program célja: új felhasználási lehetőségek keresése a hagyományos technikáknak, tervezői gondolkodásmód fejlesztése, a ma kapható alapanyagok megmunkálási lehetőségeivel való kísérletezés.

12 Résztvevők A program a kézművesek és iparművészek közi párbeszédet segítette. Résztvevők három területről: bőrművesek, hímzők + iparművészek, Meglévő tudásra alapoztunk à egymást tanították. Mentorok segítették őket: Hagyományos területen jártasak És iparművészek.

13 Anyaggyűjtés

14 Kísérletezés az anyagokkal

15 Az anyagmintákból is készültek hagyományos tárolók

16 Somos Veronika Hagyományos ködmön (kabát) mintázatának felhasználásával kesztyű készült

17 Egyetemesen használt hagyományos táskaforma Magyar (tardi) főkötő mintázatra utal Somos Veronika

18 Somos Veronika Ékszer tardi főkötőmintával

19 Farkas Réka és Misik Mónika

20 Színvariáció

21 3. Népi Iparművészeti Osztály Feladatai (2004 óta): A népi iparművészeti alkotások minősítése (zsűrizése); A Népi Iparművész minősítő cím adományozása; (igazolvány) Az országos népi iparművészeti pályázatok kiírása, a pályamunkák minősítése, és az azokból készült kiállítás rendezése; A magyar népi iparművészet értékeinek megőrzése és népszerűsítése itthon és külföldön.

22 Személyes feladatomnak tekintem: hogy a fiatalok körében is népszerűsítsem a népművészetet, Illetve a kézműveseket és iparművészeket közelebb hozzam egymáshoz.

23 A minősítés (zsűrizés) 1953 óta vannak hivatalos zsűrizések 2004 júliusától a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya látja el ezt a feladatot egy Tanácsadó Testület segítségével. (NITT) Össz.: kb. évente 40 alkalom A zsűrizésre beérkezett tárgyak alapján kérünk fel a mesterségeknek megfelelő szakembereket.

24 A zsűrizés menete A összehívott Bíráló Bizottság értékel minden egyes tárgyat a következők szerint: Alapanyag, Funkció, Kivitelezés minősége, Hiteles forrás alkalmazása, A tervezés igényessége, Esztétika. àelfogadja vagy elutasítja a tárgyat.

25 A minősítéssel járó előnyök Hivatalos jegyzőkönyv készül minden munkáról Ez tartalmazza a készítés idejét, a tervező személyét. Konzultáció lehetősége Áfamentesség: (2007. évi CXXVII törvény Adó alóli mentesség című VI. fejezetének (85. ) n. pontja értelmében) Megfelelő zsűriszámmal rendelkező személy kérelmet adhat be a népi iparművész cím megszerzéséhez, Tanúsító védjegy vásárolható a zsűrizett termékekre.

26

27 A megújult védjegy Magyar kézműves termék, Hivatalosan minősített népi iparművészeti termék. A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályán megvásárolható.

28 Visszaellenőrizhető, Alkotókról és termékekről lehet olvasni. A NESZ üzemelteti a honlapot.

29 AZ ÚJ MINŐSÍTÉSI SZEMPONTRENDSZER

30 Az új szempontrendszer 2011 végén indult el a HH-ban a változási folyamat: konferenciák, próbazsűrizések: Szakmai fórumok és a kézművesek javaslatait is figyelembe vettük március 19-én lépett érvénybe a következő EMMI rendelet: 21/2013. (III.19.): érvénybe léptek az új kategóriák: MA, MB

31 Modern kategória MA kategóriába sorolt népi iparművészeti alkotásnak minősül az olyan egyedi jellegű, kiemelkedő művészi értékű népi iparművészeti alkotás, amely magasabb esztétikai színvonalon fejleszti tovább a magyar népművészet hagyományait, technikai megvalósítása kifogástalan, és megfogalmazásában hangsúlyosak az újítások, a modern törekvések, ugyanakkor az iparművészeti jelleg ellenére a gyökerei egyértelműen a népművészet hagyományaihoz köthetők.

32 A TERVEZÉS FOLYAMATA

33 A forrásanyag mélyebb megismerése

34 Forrás Jól kell ismerni a forrásanyagként kiválasztott tárgy jellegzetességeit: A színvilágot, Az alapanyagot A minta megkomponálását.

35 Az eredeti és újrahímezve

36 Modern tárgyak a zsűrizésen

37 Csapó Angéla tervei A színek variációja Kendők és tarisznyák

38 Új funkció keresése Klenczner Erzsébet (Ajándék)

39 A múlt és a jelen. Alexa László

40 Román Andrásné (MB) Berzsán Pálné (MA)

41 Gubás Társulat A múlt.. A guba átértelmezése..és a jelen.

42 Letűnt idők.. A kézműveseknek el kell szakadniuk a megszokott formáktól

43 Nem ilyen lakásbelsőkbe kell terveznünk!!!

44 Modern lakásbelsők

45 Vágási Lili tászlija

46 Bogdán Klára (MA)

47 Gombold újra pályázat Magyarország egyik legnagyobb divateseménye ben külön kategória indult: Design és hagyomány címmel kifejezetten kézműveseknek. Katalin Beszprémy az előzsűri tagja volt. Fiatal divattervezők rajzai közül lehetett választani. A kézműves: Az anyagot választotta meg, és díszítenie kellett.

48 1. Alett Somogyi 2. Vanda Illés 3. Beáta Somody

49 Hegedűs Anna - Piroshka 2012-ben indult először a Gombold újra! pályázaton divattervezőként egy minikollekcióval Kékfestő alapanyagot választott, Hagyományos kékfestő műhellyel (Tiszakécske) dolgozott együtt.

50 A ruhák formái is a népviseletet idézik

51

52

53

54 2013-ban újra részt vett a pályázaton A kékfestő hatású alapanyag mintáját is ő tervezte. A népi tárgykultúrából választott állatmotívumokat

55 Képek a ruhákról

56 2014-es kollekciója A Hevesi Háziipari Szövetkezettől vásárolt alapanyagot: palóc asszonyok szövik, A ruhák csíkozása és mintázata népi eredetű. A Hagyományok Háza által meghirdetett Országos Szőttespályázaton díjazásban részesült.

57

58

59 R.E.D. project = Az európai design gyökerei program Mo. a főszervező (Laterna Magica) Országok részfeladatokat vállaltak: szemináriumok, work shopok, utazókiállítás (Ma kor nyílik - Szilágyi Dezső tér 6.) Pályázat: 30 alatti alkotóknak Bármilyen iparművészeti vagy képzőművészeti alkotás, amelynek forrása népi előzményekből választott. Magyarok: inkább kézművesek, külföld: inkább iparművészek pályáztak.

60 Margit Móré - tászli

61 Bőrműves Népi Iparművész, Hagyományos technika, Természetes alapanyag, A méretekkel játszik. Pásztorkészségen, ostoron található díszítéseket használja (pillangók) Diána Dancsecs

62 Általános iskolásoknak 3D Interaktív Lázár Zsófia Pop-up könyv

63 Adrienn Nagy - Zavora=kavics

64 A pályázati anyagában a kevésbé ismert színes kékfestő anyagot használta fel, És az erdélyi viselet: a muszuly érdekes formáját.

65 A szoknyarész pedig pliszírozva van. à ez a redős felület az anyag vizes állapotban történő hajtogatásával majd megszárításával érhető el. à nagyon sok tájegységben előfordul.

66 Boglárka Bőczy nemez lábbelik

67 Saját maga nemezelte az alapot, A 3D-s rajzos felület ősi motívumokat tartalmaz, Ezeket belevágta az anyagba. Simon Ditta

68 Söptei Eszter Szövött alapanyag, Geometrikus mintákkal, amelyet minden hagyományos kultúrában alkalmaztak. (pl.: háromszög) Funkciója: hangszigetelő dekorációs felület.

69

70 Csonka Richárd

71 A hagyományos parasztingek letűzései

72 Mán Renáta divattervező és Földesiné Gáspár Éva kézműves alkotása A csuhéfonás technikáját alkalmazzák, A kollekció egyik darabjánál meghagyta az eredeti alapanyagot is.

73 Azt mondja a divattervező: A pályázat által megszerettem a népi kézműves hagyományokat, és rájöttem arra, hogy mennyi lehetőséget rejtenek magukban.

74 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

ZSIGMOND ZSUZSA. Szövő Népi Iparművész A Népművészet Ifjú Mestere

ZSIGMOND ZSUZSA. Szövő Népi Iparművész A Népművészet Ifjú Mestere ZSIGMOND ZSUZSA Szövő Népi Iparművész A Népművészet Ifjú Mestere 1971. augusztus 22-én születtem Budapesten. Édesanyám pesti polgári, Édesapám bácskai bunyevác családból származik. 1989-ben tettem érettségi

Részletesebben

Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele megjelenítéssel, kattintson ide.

Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele megjelenítéssel, kattintson ide. Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Elnökségi értekezlet A márciusi értekezlet témái: Kitüntetési javaslatok (Király Zsiga, Aranykoszorú,

Részletesebben

Hagyományok. Háza MÓDSZERTANI NAPOK. Jó gyakorlatok és módszerek az élhető hagyományért ( október Fülek

Hagyományok. Háza MÓDSZERTANI NAPOK. Jó gyakorlatok és módszerek az élhető hagyományért ( október Fülek Hagyományok Háza MÓDSZERTANI NAPOK Jó gyakorlatok és módszerek az élhető hagyományért 2017. október 12-13. Fülek dr. Sándor Ildikó Berta Alexandra dr. Agócs Gergely Babinecz Sándor Érdemes úgy tekinteni

Részletesebben

Program: 1. nap 9.00 9.45 Regisztráció

Program: 1. nap 9.00 9.45 Regisztráció Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Novemberi küldöttgyűlés A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21-22-én tartja a Hotel

Részletesebben

A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21 22 én tartja a Hotel Venturában (1119 Budapest, Fehérvári út 179.)

A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21 22 én tartja a Hotel Venturában (1119 Budapest, Fehérvári út 179.) Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Novemberi küldöttgyűlés A NESZ soron következő küldöttgyűlését 2014. november 21 22 én tartja a Hotel Venturában (1119 Budapest, Fehérvári út 179.) Program:

Részletesebben

kattintson ide. Hírek

kattintson ide. Hírek Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Hírek A NESZ közreműködésével s tagjai által felajánlott alkotásokból nyílt kiállítás a New Yorki Magyar

Részletesebben

Március 2-ig látogatható az Élő Népművészet XVI. Országos Népművészeti Kiállítás a Néprajzi Múzeumban. Részletek itt

Március 2-ig látogatható az Élő Népművészet XVI. Országos Népművészeti Kiállítás a Néprajzi Múzeumban. Részletek itt Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Hírek A februári elnökségi értekezlet témái: Együttműködés lehetőségei a Nemzeti Parkokkal; A NESZ

Részletesebben

A TARTALOMBÓL: AZ ALKOTÓ NÉPMŰVÉSZET JEGYÉBEN. Hungarikumszeminárium. (1. oldal) Tolna megye a Mesterségek Ünnepén a Budai Várban (2-3.

A TARTALOMBÓL: AZ ALKOTÓ NÉPMŰVÉSZET JEGYÉBEN. Hungarikumszeminárium. (1. oldal) Tolna megye a Mesterségek Ünnepén a Budai Várban (2-3. 2011 ((V.. ÉVFOLLYAM)) 8.. SZÁM www..ttmamk..hu A TARTALOMBÓL: AZ ALKOTÓ NÉPMŰVÉSZET JEGYÉBEN Hungarikumszeminárium (1. oldal) Tolna megye a Mesterségek Ünnepén a Budai Várban (2-3. oldal) Berekai Éva

Részletesebben

Elnökségi értekezlet. Hírek

Elnökségi értekezlet. Hírek Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Elnökségi értekezlet A májusi értekezlet témái: A NESZ és Tagszervezetek belföldi- és külföldi kapcsolatrendszerének

Részletesebben

Népi Kézművesség Stratégia: szerveződések helyzete, problémák, megoldási lehetőségek. Mezőtúr. 2013. november 6.

Népi Kézművesség Stratégia: szerveződések helyzete, problémák, megoldási lehetőségek. Mezőtúr. 2013. november 6. Népi Kézművesség Stratégia: alkotók, intézményi, civil szerveződések helyzete, problémák, megoldási lehetőségek Mezőtúr. 2013. november 6. Népi kézműves alkotók Adatbank 4122 alkotóra terjed ki akik az

Részletesebben

A Magyar Kézműves Remek cím szerepe a helyi termékek piacra juttatásában

A Magyar Kézműves Remek cím szerepe a helyi termékek piacra juttatásában A Magyar Kézműves Remek cím szerepe a helyi termékek piacra juttatásában Magyar Vidékakadémia második sorozata Konferencia a helyi termékekről Mórahalom, 2011. február 24. A Magyar Kézműves Remek cím szerepe

Részletesebben

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja 1. Ön a szakterületén belül felkérést kap egy mű elkészítésére az ókori egyiptomi művészet Mutassa be az egyiptomi művészet korszakait, az építészet, szobrászat és festészet stílusjegyeit, jellegzetességeit!

Részletesebben

A 35/2011. (VI.27.) NEFMI

A 35/2011. (VI.27.) NEFMI A nemzeti erőforrás miniszter 35/2011. (VI.27.) NEFMI rendelete a népi iparművészettel kapcsolatos állami feladatok végrehajtásáról szóló 12/2004. (V.21.) NKÖM rendelet módosításáról A muzeális intézményekről,

Részletesebben

NÉPI IPARMŰVÉSZETI TANÁCSADÓ TESTÜLETÉNEK ÜGYRENDJE

NÉPI IPARMŰVÉSZETI TANÁCSADÓ TESTÜLETÉNEK ÜGYRENDJE HAGYOMÁNYOK HÁZA NÉPI IPARMŰVÉSZETI TANÁCSADÓ TESTÜLETÉNEK ÜGYRENDJE 2005. 2 A népi iparművészettel kapcsolatos állami feladatokat a 114/2004. (IV. 28.) Korm. rendelet értelmében 2004. május 1-jétől a

Részletesebben

Kulturális intézmények tanulást segítő infrastrukturális fejlesztése az EFOP projektben Elolvasom

Kulturális intézmények tanulást segítő infrastrukturális fejlesztése az EFOP projektben Elolvasom Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Hírek A szeptemberi értekezlet témái voltak: 1. XXX. Mesterségek Ünnepe tartalmi és pénzügyi beszámolója;

Részletesebben

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L Kedves Látogatónk! Hírlevelünkben legújabb kiállításainkat és májusi programjainkat ajánljuk figyelmébe! Programok: Népi Kalendárium 2011. május 14. A Népi Kalendárium májusi témája a gyapjú. Ez alkalommal

Részletesebben

XI. ORSZÁGOS TEXTILES KONFERENCIA BÉKÉSCSABA 2008. MÁRCIUS 7-9.

XI. ORSZÁGOS TEXTILES KONFERENCIA BÉKÉSCSABA 2008. MÁRCIUS 7-9. XI. ORSZÁGOS TEXTILES KONFERENCIA BÉKÉSCSABA 2008. MÁRCIUS 7-9. A KONFERENCIA ÉS A PÁLYÁZATOK MEGHIRDETÔI: Békés Megyei Népmûvészeti Egyesület Hagyományok Háza Népmûvészeti Egyesületek Szövetsége A konferencia

Részletesebben

TEHETSÉGPROGRAM Hímzés Faművesség

TEHETSÉGPROGRAM Hímzés Faművesség TEHETSÉGPROGRAM A Békés Megyei Népművészeti Egyesület megalakulásától fontos feladatának tartja a gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozást. Arra törekszünk, hogy a felnövekvő nemzedék megismerje a népi

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. 2011. május 1-én, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület irodájában

JEGYZŐKÖNYV. 2011. május 1-én, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület irodájában JEGYZŐKÖNYV Készült: 2011. május 1-én, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület irodájában Tárgy: IX. Dél-alföldi Regionális Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat, IX. Országos Ifjúsági Népi Kézműves

Részletesebben

Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ )

Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ ) Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ ) - Magyarország legnagyobb népi kézműves szervezete - 32 éves múltra tekint vissza - 56 tagszervezete van hazánkban illetve a határainkon túl - Közel 5000 fős

Részletesebben

Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele megjelenítéssel, kattintson ide.

Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele megjelenítéssel, kattintson ide. Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Elnökségi értekezlet A februári értekezlet témái: A NESZ stratégiájának módosítása, munkamódszer megvitatása;

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából Visszapillantó 2015. november 14 Visszapillantó 2015. november 14 A Debreceni Főnix

Részletesebben

Pályázati beszámoló Jövő építőmesterei NTP-MKÖ-M

Pályázati beszámoló Jövő építőmesterei NTP-MKÖ-M Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Pályázati beszámoló Jövő építőmesterei NTP-MKÖ-M-15-0003 Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szentendre 2016. július 30. A programban építészeti szakiskolába járó kiemelkedő tehetségű

Részletesebben

kattintson ide. Hírek

kattintson ide. Hírek Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Hírek Idén 31. alkalommal, augusztus 17-20 között került megrendezésre a Mesterségek Ünnepe a Budai

Részletesebben

KINCSES TOLNA MEGYE ÉRTÉKVETÉLKEDŐ FELADATSOR

KINCSES TOLNA MEGYE ÉRTÉKVETÉLKEDŐ FELADATSOR A diákcsapat választott fantázianeve:. KINCSES TOLNA MEGYE ÉRTÉKVETÉLKEDŐ 2018-2019. TOLNA MEGYE NÉPMŰVÉSZETI ÉRTÉKEI FELADATSOR ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPISKOLÁS DIÁKOK RÉSZÉRE A helyi identitás és kohézió erősítése

Részletesebben

Áldott karácsonyi ünnepeket és boldog új évet!

Áldott karácsonyi ünnepeket és boldog új évet! Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Áldott karácsonyi ünnepeket és boldog új évet! Elnökségi értekezlet A decemberi elnökségi értekezlet

Részletesebben

kattintson ide. Hírek

kattintson ide. Hírek Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Hírek A márciusi elnökségi értekezlet témái: Közös megbeszélés a Népi Kézműves Alkotóház Országos Egyesületével

Részletesebben

kattintson ide. Hírek

kattintson ide. Hírek Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Hírek Idén is sikeresen lezajlott a Mesterségek Ünnepe, melyen 54 tagszervezetünk, több mint 800 kézműves

Részletesebben

KREATÍV TERÜLETEK FOGLALKOZÁSOK

KREATÍV TERÜLETEK FOGLALKOZÁSOK KREATÍV TERÜLETEK FOGLALKOZÁSOK KÉZMŰVESSÉG FAZEKASSÁG - Honti Rita, - Szarka Szilvia A foglalkozás indításának tervezett időpontja: 2013. február A foglalkozásokon a tanulók megismerkednek: - a fazekasság

Részletesebben

Továbbra is látogatható az Élő Népművészet XVI. Országos Népművészeti Kiállítás a Néprajzi Múzeumban. Részletek itt

Továbbra is látogatható az Élő Népművészet XVI. Országos Népművészeti Kiállítás a Néprajzi Múzeumban. Részletek itt Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Hírek Továbbra is látogatható az Élő Népművészet XVI. Országos Népművészeti Kiállítás a Néprajzi Múzeumban.

Részletesebben

A tételsor a 25/2010. (V. 14.) OKM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/5

A tételsor a 25/2010. (V. 14.) OKM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/5 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L Kedves Látogatónk! S O M O G Y M E G Y E I Hírlevelünkben legújabb kiállításainkat és aktuális programjainkat ajánljuk figyelmébe! Programok: Népi kalendárium 2011.április 16. Februárban útjára indítottunk

Részletesebben

Az emberi erőforrások miniszterének /2013. ( ) EMMI rendelete. egyes kulturális tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

Az emberi erőforrások miniszterének /2013. ( ) EMMI rendelete. egyes kulturális tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Az emberi erőforrások miniszterének /2013. ( ) EMMI rendelete egyes kulturális tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről

Részletesebben

Tájékoztató az "Egész életen át tartó tanulás program" - Leonardo partnerségek projektről, melyben a NESZ is részt vesz Elolvasom

Tájékoztató az Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo partnerségek projektről, melyben a NESZ is részt vesz Elolvasom Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Leonardo partnerségi program Tájékoztató az "Egész életen át tartó tanulás program" - Leonardo partnerségek projektről, melyben a NESZ is részt vesz Vásárok,

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 16. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 16. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 16. évfordulója alkalmából Visszapillantó 2014. november 14. Születésnapi rendezvény Fazekas Lajos fazekas népi iparművész,

Részletesebben

A JAVASLATTEVŐ ADATAI:

A JAVASLATTEVŐ ADATAI: I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI: 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény /szervezet/vállalkozás) neve: Alsóörs Helyi Értéktár Bizottság 2. A javaslatot benyújtó személy vagy kapcsolattartó személy adatai:

Részletesebben

PEDAGÓDUSNAPI BULIVAL

PEDAGÓDUSNAPI BULIVAL a KÖLYÖKPARK Játszóház és Fejlesztőközpont, a Szolnok Város Önkormányzata, Szolnoki Tankerületi Központ, Pelikán Bevásárlóközpont, Szolnok TV támogatásával meghirdeti az I. Szolnoki Tojásfestő Pályázatot

Részletesebben

Családi Nap 3. tematikája

Családi Nap 3. tematikája Családi Nap 3. tematikája A Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei Múzeuma nyertes TÁMOP 3.2.8. B.-12/1. es pályázatának megismerése után Pocsainé Dr. Eperjesi Eszter múzeumigazgató asszony

Részletesebben

Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület

Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület a 10 évig sikeresen működő Mesterségek Bölcsője Alkotó napok elnevezésű rendezvény kapcsán jött létre 2008-ban, azokkal a segítőkkel, akik az évente egyszer megrendezésre

Részletesebben

A kézművesség ágazatai, a népi iparművészet kategóriái

A kézművesség ágazatai, a népi iparművészet kategóriái A kézművesség ágazatai, a népi iparművészet kategóriái Zsűriztetés Előadó: Bangó Aliz Kézművesség Összefoglaló fogalom Háziiparosok specialisták kézműves iparosok kisiparosok 1993 Az IPOSZ létrehozza A

Részletesebben

Kedves Hímző Alkotó! A találkozó célja:

Kedves Hímző Alkotó! A találkozó célja: Kedves Hímző Alkotó! A Hagyományok Háza támogatásával 2017. május 12-13-án szervezzük meg az Országos Hímző Találkozót és Továbbképzést. Ennek keretében nyílik meg Dr. Illés Károlyné, Népi Iparművész,

Részletesebben

kattintson ide. Hírek

kattintson ide. Hírek Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevel e Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Hírek A NESZ november 19-én tartotta soron következő tisztújító küldöttgyűlését a Benczúr Hotelben.

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Debreceni Művelődési Központ, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza - együttműködve a Kézműves Alapítvánnyal - a népművészeti hagyományok továbbéltetése, a fiatalok

Részletesebben

ADATLAP MINTA. AZ AJÁNLÓ MEGNEVEZÉSE Előadó_egyéni_művészeti ág megnevezése_település.pdf Kézműves_egyéni_termék megnevezés_település.

ADATLAP MINTA. AZ AJÁNLÓ MEGNEVEZÉSE Előadó_egyéni_művészeti ág megnevezése_település.pdf Kézműves_egyéni_termék megnevezés_település. ADATLAP MINTA Az alábbi adatok feltöltése szükséges, értelemszerűen a relevánsak. - Név (csoport/egyéni alkotó) - Elérhetőségek (cím, e-mail, telefonszám, honlap) - Képviselő neve, elérhetőségei - Művészeti

Részletesebben

Vizuális alapismeretek (pl: festõ, szobrász, képgrafikus, restaurátor )

Vizuális alapismeretek (pl: festõ, szobrász, képgrafikus, restaurátor ) Képzõ- és iparmûvészet Tantárgy Végzettség, szakképzettség Vizuális alapismeretek (pl: festõ, szobrász, képgrafikus, restaurátor ) (pl: építész, formatervezõ, textiltervezõ, szilikátipari tervezõ, vizuális

Részletesebben

Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevel e Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide.

Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevel e Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevel e Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Hírek A december 14-én megtartott elnökségi értekezlet napirendi pontjai: A küldöttgyűlés elemzése,

Részletesebben

Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása. Gyaraky Zoltán titkár Hungarikum Bizottság

Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása. Gyaraky Zoltán titkár Hungarikum Bizottság Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása Gyaraky Zoltán titkár Hungarikum Bizottság Közvetlen előzmények 77/2008. (VI. 13.) OGY határozat a hungarikumok védelméről Magyar Országgyűlés: 1.

Részletesebben

Október 7. 14.00 óra: Idősek Világnapja - megyei rendezvény az életet az éveknek" Zm. Szövetség klubjai részére

Október 7. 14.00 óra: Idősek Világnapja - megyei rendezvény az életet az éveknek Zm. Szövetség klubjai részére PROGRAMJAINK: Keresztury Dezső Általános Művelődési Központ 8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21. Tel: 92/314-120, Fax: 92/815-522 E-mail: info@kereszturyamk.hu Október 7. 14.00 óra: Idősek Világnapja

Részletesebben

Új utak a kézműiparban és a turizmusban 2016

Új utak a kézműiparban és a turizmusban 2016 Új utak a kézműiparban és a turizmusban 2016 nemzetközi konferencia 2016. szeptember 22-23. Debrecen A rendezvény fő támogatói: További partnerek: A XXI. SZÁZAD KIHÍVÁSAI A KÉZMŰIPARBAN ÉS A TURIZMUSBAN

Részletesebben

5600 Békéscsaba, Orosházi út 32. Békéscsaba, Bajza u. 33.

5600 Békéscsaba, Orosházi út 32. Békéscsaba, Bajza u. 33. Mmeghívó A KONFERENCIA ÉS A PÁLYÁZATOK MEGHIRDETÕI: Békés Megyei Népmûvészeti Egyesület, Békéscsaba Hagyományok Háza, Budapest Népmûvészeti Egyesületek Szövetsége, Budapest Fõvédnök: Schmittné Makray Katalin,

Részletesebben

kattintson ide. Elnökségi értekezlet

kattintson ide. Elnökségi értekezlet Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Elnökségi értekezlet A júliusi értekezlet témái voltak: 1. Közös megbeszélés a NESZ Szakmai - és Szakmaközi

Részletesebben

Magyar Tolkien Társaság Alapítva 2002-ben

Magyar Tolkien Társaság Alapítva 2002-ben Tündék Törpök Emberek A Magyar Tolkien Társaság 2014. január 4-én J. R. R. Tolkien, a XX. század egyik legnagyobb írója, az utolérhetetlen mítoszteremtő és nyelvész életműve előtt tisztelegve, 122. születésnapja

Részletesebben

A PÁLYÁZAT RÖVID BEMUTATÁSA

A PÁLYÁZAT RÖVID BEMUTATÁSA SZAKKÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ TEHETSÉGES FIATALOK TEHETSÉGGONDOZÁSÁT ÉS AZ EZT SEGÍTŐ ALKOTÓPEDAGÓGIAI MŰHELYEK MŰKÖDÉSÉNEK TÁMOGATÁSA Kategória kódja: Pályázó neve: NTP-SZTG-15 Miskolci Szakképzési Centrum

Részletesebben

Megvalósítók létszáma, képesítésük. A magyar-, és ezen belül Somogy megye népművészetének megismerése 2.A.1. Elméleti szakasz

Megvalósítók létszáma, képesítésük. A magyar-, és ezen belül Somogy megye népművészetének megismerése 2.A.1. Elméleti szakasz 1 célja, Elméleti Szeptember Magyar népművészet, Somogy megye népművészetének jellemzése (népi tárgykultúra és hagyományok megismerése) Előadó muzeológus Oktatói előadás 1-2. alom Magyarország és Somogy

Részletesebben

A NEMZETI SZALON KIÁLLÍTÁSAI,

A NEMZETI SZALON KIÁLLÍTÁSAI, A NEMZETI SZALON KIÁLLÍTÁSAI, 1951 1960 Helye: Budapest, V., Erzsébet tér (1946 1952: Sztálin tér, 1953 1989: Engels tér) 1951-től: a Kiállítási Intézmények - Műcsarnok intézménye 1960: az épületet lebontják

Részletesebben

Alapítványunkat több mint két évtizede azzal a céllal hoztuk létre, hogy (elsősorban értelmi)

Alapítványunkat több mint két évtizede azzal a céllal hoztuk létre, hogy (elsősorban értelmi) TERMÉKISMERTETŐ Alapítványunkat több mint két évtizede azzal a céllal hoztuk létre, hogy (elsősorban értelmi) fogyatékos fiatal felnőttek számára személyre szabott, egyedi lakhatási és foglalkoztatási

Részletesebben

2001. évi Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíjpályázat

2001. évi Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíjpályázat 1999. évi Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíjpályázat I.évfolyam Haba Erika üveg Sipavicius Tamás kerámia Szikszai László bútor Varga Judit bőr Borkovics Péter üveg Szabó Tímea textil Kertész

Részletesebben

tut Beszprémy Katalin

tut Beszprémy Katalin A népi hagyományok oktatásának fontossága az iskolarendszerben tut Beszprémy Katalin A népi kézművesség megmaradásának záloga a mesterségbeli tudás hiteles átadása a felnövekvő nemzedékek számára, ami

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti vendégeit alapításának 19. évfordulója alkalmából 2017-ben választott témánk a Háziipari Szövetkezet nádudvari részlege kiállításon és egy

Részletesebben

Szolnok Közkincs Kerekasztal 2008-2009. A D A T L A P

Szolnok Közkincs Kerekasztal 2008-2009. A D A T L A P Szolnok Közkincs Kerekasztal 2008-2009. A D A T L A P A SZOLNOK KISTÉRSÉG TERÜLETÉN MŰKÖDŐ MŰVÉSZETI ÉS EGYÉB FELLÉPÉSEKET VÁLLALÓ CSOPORTOKRÓL Az előadó neve: Almási Klára Tevékenységi kör, az előadó

Részletesebben

Kérdőív. a határon túli magyar képző-, ipar-, fotó-, népművészeti alkotóműhelyekről. Intézettípus kódja: 35

Kérdőív. a határon túli magyar képző-, ipar-, fotó-, népművészeti alkotóműhelyekről. Intézettípus kódja: 35 A felmérésben részt vevő intézetek: Fórum Intézet - Somorja, Regionális és Antropológiai Kutatások Központja - Csíkszereda, Max Weber Kollégium Kolozsvár, Erdélyi Magyar Civil Szervezetekért Alapítvány

Részletesebben

Amennyiben a hírlevél szövege ebben az e-mailben nem olvasható, kérjük, kattintson ide a HTMLváltozat

Amennyiben a hírlevél szövege ebben az e-mailben nem olvasható, kérjük, kattintson ide a HTMLváltozat ************************************************************************** 428. szám KULTÚRPONT HÍRLEVÉL 2012-03-01 ************************************************************************** Nemzetközi

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából Tájékoztató az Alapítvány elmúlt éves munkájáról 2012. novemberében a 13. születésnap alkalmából

Részletesebben

Már PRIMA-díjas a Jászság Népi Együttes! De lehet még PRIMA PRIMISSIMA-díjas is!

Már PRIMA-díjas a Jászság Népi Együttes! De lehet még PRIMA PRIMISSIMA-díjas is! Már PRIMA-díjas a Jászság Népi Együttes! De lehet még PRIMA PRIMISSIMA-díjas is! A Prima Primissima díj történetének eddigi 11 éve alatt megbecsült helyet vívott ki magának a társadalmi-kulturális életben,

Részletesebben

A BERECZKI IMRE HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE

A BERECZKI IMRE HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE Szakmai feladatok: A BERECZKI IMRE HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY 2010. ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE Az intézmény elsődleges, a 2010. évre szóló feladata az alábbi gyűjteményegységek leltározásának folytatása, állagmegóvása,

Részletesebben

1. óra : Az európai népviseletek bemutatása

1. óra : Az európai népviseletek bemutatása RAJZ TANTÁRGY 1. óra : Az európai népviseletek bemutatása A MODUL CÉLJA Az óra célja : Az egyes népviseletek jellegzetességeinek kiemelése, vizsgálatuk különböző szempontokból. Ruhadarabok funkciója az

Részletesebben

Pályázati felhívás Digitális Kárpát-medence című rajzpályázatra

Pályázati felhívás Digitális Kárpát-medence című rajzpályázatra Pályázati felhívás Digitális Kárpát-medence című rajzpályázatra 2015 Tartalom Előzmények... 3 1. A pályázat célja... 3 2. Pályázók köre... 4 3. Pályázati részvétel feltételei... 4 4. Pályázat beadásának

Részletesebben

Előterjesztés. Arany János emléknap megszervezéséről

Előterjesztés. Arany János emléknap megszervezéséről Előterjesztés Arany János emléknap megszervezéséről 1. előterjesztés száma: 301/2017 2. Előterjesztést készítő személy neve: Ádámné Bacsó Erika 3. előterjesztést készítésében közreműködő személy neve:

Részletesebben

A 84. sorszámú Népi játék és kismesterségek oktatója megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye

A 84. sorszámú Népi játék és kismesterségek oktatója megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye A 84. sorszámú Népi játék és kismesterségek oktatója megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés-ráépülés azonosító

Részletesebben

Győri Kovács Margit. Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Iparművészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola

Győri Kovács Margit. Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Iparművészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola Győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Iparművészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola 9024 Győr, Répce u. 2. Telefon: 96/428-033, Fax: 411-056 E-mail:

Részletesebben

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete Törvényszék: Tárgyév: Balassagyarmati Törvényszék 2 0 1 5 Beküldő adatai (akinek az ügyfélkapuján keresztül a kérelem beküldésre kerül) Előtag Családi név Első utónév További utónevek Viselt név: Születési

Részletesebben

https://suliszerviz.com/kiemelt-rendezvenyek/259-xi-diaktarlat-2016-dijazott-alkotasok

https://suliszerviz.com/kiemelt-rendezvenyek/259-xi-diaktarlat-2016-dijazott-alkotasok Szép eredményeket értek el rajzosaink októberben. Három rajzpályázat eredményeinek összefoglalása képekkel: 1. XI. Országos Középiskolás Képzőművészeti Diáktárlat (Hajdúszoboszló) 2. Rajzpályázat az 1956-os

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI MELLÉKLET 2012. ÉV

KÖZHASZNÚSÁGI MELLÉKLET 2012. ÉV KÖZHASZNÚSÁGI MELLÉKLET PEST-BUDAI KÉZMŰVES ÉS NÉPMŰVÉSZETI KÖZHASZNÚ EGYESÜLET 18105492-1-41 2012. ÉV 1. A szervezet azonosító adatai név: Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesület székhely:

Részletesebben

Iskolai közösségi szolgálat - Műhelykonferencia Eger, 2014. május 13..

Iskolai közösségi szolgálat - Műhelykonferencia Eger, 2014. május 13.. Iskolai közösségi szolgálat - Műhelykonferencia Eger, 2014. május 13.. A Nemzeti Művelődési Intézet Az Emberi Erőforrások Minisztere alapította A 2012-13-ban zajlott átszervezési folyamat következtében

Részletesebben

23. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2015. Analitikus program

23. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2015. Analitikus program 23. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2015 "A nyelv írja a szöveget, a beszéd szövi a szellemet" Kántor Zoltán A kommunikációs kompetenciák fejlesztése tanórán A. Curriculáris szempontok Analitikus program 1. Tanfolyam

Részletesebben

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a Kulturális

Részletesebben

Győri Kovács Margit. Népi kézműves (Faműves, 3 + 2 év 021 fajátékkészítő) KÉZMŰVES SZAKKÖZÉPISKOLA

Győri Kovács Margit. Népi kézműves (Faműves, 3 + 2 év 021 fajátékkészítő) KÉZMŰVES SZAKKÖZÉPISKOLA Győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Iparművészeti Szakközépiskola és Szakiskola 9024 Győr, Répce u. 2. Telefon: 96/428-033, Fax: 411-056 E-mail:

Részletesebben

A KÖZÉPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁS JÖVŐJE

A KÖZÉPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁS JÖVŐJE A KÖZÉPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁS JÖVŐJE Innováció a művészetoktatásban Szakmai konferencia, Budapest 2016. November 17. A Kormány 2015. februári döntése alapján a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvénynek

Részletesebben

Bemutatkozik a Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium

Bemutatkozik a Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium Bemutatkozik a Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium Iskolánkat 1873-ban alapították. KÉPZÉSEINK Divat- és stílustervező képzés (öltözéktervező) kód: 01, képzési idő 4+1 év Textilműves képzés (lakástextil,

Részletesebben

FELNŐTT ÉS IFJÚSÁGI NÉPMŰVÉSZETI TÁBOROK

FELNŐTT ÉS IFJÚSÁGI NÉPMŰVÉSZETI TÁBOROK FELNŐTT ÉS IFJÚSÁGI NÉPMŰVÉSZETI TÁBOROK Békéscsaba 2014. július 13-20. 2013. évi tábor Vésztő-Mágor, Történelmi Emlékhely bejárati kapuja A Békés Megyei Népművészeti Egyesület a Békés Megye Népművészetéért

Részletesebben

Beszámoló a Télen fűt, nyáron hűt - a nemezelés művészete (NTP- MKÖ ) foglalkozásairól

Beszámoló a Télen fűt, nyáron hűt - a nemezelés művészete (NTP- MKÖ ) foglalkozásairól Beszámoló a Télen fűt, nyáron hűt - a nemezelés művészete (NTP- MKÖ-15-0204) foglalkozásairól Konecsni György Kulturális Központ, Tájház és Városi Könyvtár Darányi Éva foglalkozásvezető 2015 decemberében

Részletesebben

Tájékoztató az iskola képzési profiljáról. Összeállította: Dr. Takácsné Baranyai Etelka intézményvezető

Tájékoztató az iskola képzési profiljáról. Összeállította: Dr. Takácsné Baranyai Etelka intézményvezető Tájékoztató az iskola képzési profiljáról Összeállította: Dr. Takácsné Baranyai Etelka intézményvezető Kézműves arculat A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásában lévő Nádudvari Népi Kézműves

Részletesebben

X V I. O R S Z Á G O S T E X T I L E S K O N F E R E N C I A B É K É S C S A B A, M Á R C I U S

X V I. O R S Z Á G O S T E X T I L E S K O N F E R E N C I A B É K É S C S A B A, M Á R C I U S X V I. O R S Z Á G O S T E X T I L E S K O N F E R E N C I A B É K É S C S A B A, 2 0 1 8. M Á R C I U S 9-1 1. A konferencia és a pályázat meghirdetõi: Békés Megyei Népmûvészeti Egyesület, Békéscsaba

Részletesebben

Új utak a kézműiparban és a turizmusban 2016

Új utak a kézműiparban és a turizmusban 2016 Új utak a kézműiparban és a turizmusban 2016 nemzetközi konferencia 2016. szeptember 22-23. Debrecen A XXI. SZÁZAD KIHÍVÁSAI A KÉZMŰIPARBAN ÉS A TURIZMUSBAN 2016. SZEPTEMBER 22. (csütörtök) PLENÁRIS ÜLÉS

Részletesebben

A NESZ elnökségének 2014. évi munkaprogramja Tervezet

A NESZ elnökségének 2014. évi munkaprogramja Tervezet A NESZ elnökségének 2014. évi munkaprogramja Tervezet 1. Január 22. - A NESZ anyagi helyzetének elemzése - Előterjesztő: Herendi Anikó - Döntés a tagszervezeti pályázatokról - A 2014. évi bérek, juttatások

Részletesebben

A NEMZETI KULTURÁLIS ALAP TÁMOGATÁSÁVAL. közgyűjtemények pályázati lehetőségei a Közgyűjtemények Kollégiumánál

A NEMZETI KULTURÁLIS ALAP TÁMOGATÁSÁVAL. közgyűjtemények pályázati lehetőségei a Közgyűjtemények Kollégiumánál A NEMZETI KULTURÁLIS ALAP TÁMOGATÁSÁVAL közgyűjtemények pályázati lehetőségei a Közgyűjtemények Kollégiumánál Nemzeti Kulturális Alap célja A nemzeti és az egyetemes értékek létrehozásának, megőrzésének,

Részletesebben

Elnökségi értekezlet. Leonardo partnerség

Elnökségi értekezlet. Leonardo partnerség Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Elnökségi értekezlet Az októberi 14 i értekezlet témái voltak: 1. Mesterségek Ünnepe értékelése; 2. NESZ anyagi helyzetének megvitatása; 3. Határon túli

Részletesebben

Győri Kovács Margit. Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Iparművészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola

Győri Kovács Margit. Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Iparművészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola Győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Iparművészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola 9024 Győr, Répce u. 2. Telefon: 96/428-033, Fax: 411-056 E-mail:

Részletesebben

1. A Pályázó neve: A termék készítőjének neve (ha nem azonos a pályázó nevével): 2. A Pályázó címe: 3. Telefonszám: Fax: cím: Honlap cím:

1. A Pályázó neve: A termék készítőjének neve (ha nem azonos a pályázó nevével): 2. A Pályázó címe: 3. Telefonszám: Fax:  cím: Honlap cím: Sikeres pályázat menete: 1.) ezen kitöltött pályázati adatlapot (Word formátumban) 2018. augusztus 15-ig elektronikusan megküldeni a kovacs.judit@mkik.hu e-mail címre (Kovács Judit, Magyar Kereskedelmi

Részletesebben

EGYEDI BURKOLÁSI MEGOLDÁSOK:

EGYEDI BURKOLÁSI MEGOLDÁSOK: EGYEDI BURKOLÁSI MEGOLDÁSOK: Kőintarzia, természetes kövek, vagy extra méretű greslapok, illesztési hézag (fuga) nélküli szabásával. AZ ELKÉPZELÉSTŐL - A MEGVALÓSÍTÁSIG: 1. A megrendelő által kiválasztott

Részletesebben

A GÖRÖG KULTÚRÁÉRT ALAPÍTVÁNY 1142 Budapest, Dorozsmai u. 45. Adószám: 18172564 KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2008. ÉV. Tartalma:

A GÖRÖG KULTÚRÁÉRT ALAPÍTVÁNY 1142 Budapest, Dorozsmai u. 45. Adószám: 18172564 KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2008. ÉV. Tartalma: KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2008. ÉV Tartalma: Számviteli beszámoló (mérleg, eredmény kimutatás) A vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatás Célszerinti kifizetések kimutatása Támogatások kimutatása A közhasznúsági

Részletesebben

22. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2014. Analitikus program

22. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2014. Analitikus program A nevelés egyet jelent azzal, hogy segítünk a gyermeknek valóra váltani lehetőségeit Kosztolányi Dezső 22. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2014 Differenciált oktatás, felzárkóztatás és tehetségápolás a A. Curriculáris

Részletesebben

Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele

Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Kedves Olvasó! Új internetes hírlevelünkkel az a célunk, hogy még szélesebb és naprakészebb tájékoztatást nyújtsunk, szövetségünk, tagszervezeteink és tagjaink

Részletesebben

ÖNÉLETRAJZ. Páger Bernadett művésztanár e-mail cím: bpager@bkf.hu

ÖNÉLETRAJZ. Páger Bernadett művésztanár e-mail cím: bpager@bkf.hu ÖNÉLETRAJZ Páger Bernadett művésztanár e-mail cím: bpager@bkf.hu Felsőfokú tanulmányok és végzettség: 1998-1999 University of Art and Design, Vantaa-Finnország 1994-1999 Magyar Iparművészeti Egyetem, Szőnyeg

Részletesebben

Múzeumok - ma Tudományos munka (szakma) Minerva project. Nemzeti Képviselők Csoportja (NRG) keretein belül. Közművelődés (közönség)

Múzeumok - ma Tudományos munka (szakma) Minerva project. Nemzeti Képviselők Csoportja (NRG) keretein belül. Közművelődés (közönség) A múzeumok internetes megjelenési lehetőségei Múzeumok - tegnap Műgyűjtés, műélvezet Tudományos kutatás, gyűjtés Tudományos feldolgozás Raktározás Bemutatás Múzeumok - ma Tudományos munka (szakma) Gyűjtés

Részletesebben

2017/2018 tanév. Beszámoló

2017/2018 tanév. Beszámoló 2017/2018 tanév Beszámoló A művészeti oktatásra az általános iskolai kötelező órákon kívül lehetett jelentkezni, ugyanúgy, mint az eddigi évekhez hasonlóan. Általában délutáni órakeretben történt a képzés.

Részletesebben

A Kézműves munkaközösség. 2014/2015 nevelési évre szóló munkaterve. Mottónk: Összejönni - jó kezdés. Együtt maradni - haladás.

A Kézműves munkaközösség. 2014/2015 nevelési évre szóló munkaterve. Mottónk: Összejönni - jó kezdés. Együtt maradni - haladás. A Kézműves munkaközösség 2014/2015 nevelési évre szóló munkaterve Mottónk: Összejönni - jó kezdés Együtt maradni - haladás. Együtt is dolgozni - siker. - Henry Ford - 2014 08 29.-én az érdeklődő kolleganők

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY Azonnali közlésre és korlátlan felhasználásra

SAJTÓKÖZLEMÉNY Azonnali közlésre és korlátlan felhasználásra SAJTÓKÖZLEMÉNY Azonnali közlésre és korlátlan felhasználásra További információ a média számára: Magyar Nemzeti Múzeum, Orzságos Múzeológia Módszertani és Információs Központ Sz. Fejes Ildikó, főosztályvezető,

Részletesebben

Kazettás mennyezetek Ismeretterjesztő kifestő gyermekeknek és szüleiknek Bérczi Szaniszló, Bérczi Zsófia, Bérczi Katalin

Kazettás mennyezetek Ismeretterjesztő kifestő gyermekeknek és szüleiknek Bérczi Szaniszló, Bérczi Zsófia, Bérczi Katalin Kazettás mennyezetek Ismeretterjesztő kifestő gyermekeknek és szüleiknek Bérczi Szaniszló, Bérczi Zsófia, Bérczi Katalin A reformáció sok mindenben az ősi egyszerűséget hozta vissza a kereszténységbe.

Részletesebben

Javaslat. a Beregi keresztszemes hímzés Felső-Tiszavidéki keresztszemes hímzés. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárba történő felvételéhez

Javaslat. a Beregi keresztszemes hímzés Felső-Tiszavidéki keresztszemes hímzés. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárba történő felvételéhez Javaslat a Beregi keresztszemes hímzés Felső-Tiszavidéki keresztszemes hímzés I. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárba történő felvételéhez A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás)

Részletesebben