Egészség, betegség, természetgyógyászat. Készítette: Varsányi Péter Ulmus Kft

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Egészség, betegség, természetgyógyászat. Készítette: Varsányi Péter Ulmus Kft"

Átírás

1 Egészség, betegség, természetgyógyászat Készítette: Varsányi Péter Ulmus Kft

2 5 kulcs 6449 Letöltéshez jelszó: 2012fito

3 Gyógynövényismeret, fitoterápia I. 3. Fitoterápiás Kongresszus (1991): "A fitoterápia a betegségek, ill. közérzeti panaszok növényekkel, növényi részekkel és ezek készítményeivel való kezelése, illetve megelőzése. A fitoterápiában használatos gyógyszert fitofarmakonnak (helyes többes száma: fitofarmaka) illetve fitoterapeutikumnak (t.sz.: fitoterapeutika) nevezzük..."

4 Gyógynövényismeret, fitoterápia II. "A fitoterápia nem alternatíva, hanem a mai természettudományos orvoslás része. Bizonyos terápiás hiányosságokat képes lefedni, s akut és krónikus betegségek megelőzésében, illetve kezelésében kiegészítő (adjuváns) lehetőségeket kínál."

5 Gyógynövény Azok a növények, amelyek olyan koncentrációban tartalmaznak bizonyos anyagokat (hatóanyagokat), hogy azokat gyógyászati célra tudjuk felhasználni

6 Gyógynövény Miért használunk gyógynövényeket? természetes eredet; kevesebb mellékhatás; nagy terápiás spektrum; gazdasági haszon;

7 Gyógynövény A gyógynövények használatának hátrányai: lassabban létrejövő terápiás hatás; nagy terápiás spektrum; pontatlan adagolás; felderítetlen kölcsönhatások;

8 Természetgyógyászat?

9 A természetgyógyászat definíciói I. (Tamasi, 1997) A természetgyógyászat hagyományokra alapozott ősi gondolat eljárási rendszer, mely az élettani folyamatokban a szervezet ellenálló, öngyógyító erejének fokozásával avatkozik be. Ennek érdekében főként természetes anyagokat és módszereket alkalmaz, a makro és mikro környezetet, valamint a test lélek szellem egységének átfogó figyelembevételével holisztikus elvű. A beteget aktív közreműködésre bírhatja, a megelőzés, a gyógyítás és a rehabilitáció során.

10 tradicionális; A természetgyógyászat jellemzői (Tamasi, 1997) természetes módszereket, anyagokat, eszközöket használ; holisztikus szemléletű; szelíd természetű; preventív; individuális; az öngyógyító mechanizmusokat aktiválja; mikrorendszereket alkalmaz; partneri gyógyító beteg viszony;

11 Holisztika (Buda, 1996) A holisztikus emberkép tömör megfogalmazása: az embernek mint testi, lelki és szellemi (illetve szociális és spirituális) értelemben vett egységes egésznek az értelmezése.... A holisztikus egészségmozgalom főbb jellemzői közé tartozik emellett a természetes módszerekkel való törekvés az általános jóllét elérésére (táplálkozás, mozgás, személyiségfejlesztés), a prevenció fontosságának és a páciens jólinformáltságának, autonómiájának hangsúlyozása, valamint a tartózkodás a potenciálisan káros gyógykezelésektől és eljárásoktól (gyógyszerek, invazív diagnosztikus és terápiás beavatkozások).

12 A természetgyógyászat definíciói II. (Német Természetgyógyász Orvosok Központi Szövetsége) "A természetes gyógymódok az egységes orvostudomány szerves részét képezik. Az orvostudomány keretei között a természetgyógyászati módszerek azok, amelyek a test saját gyógyító és helyreállító erői felé fordulnak, hogy azokat aktiválják. Elsősorban a természetben előforduló eszközök és jelenségek alkalmazásával hozza létre az embert a maga teljességében szemlélő diagnosztikai és terápiás eljárásait."

13 A természetgyógyászat definíciói III. (Buda, me) 'Alternatív' lehet az a diagnosztikus ill. gyógyító megelőző eljárás, amelyre egy vagy több jellemző az alábbiakból: nem hozható közös teoretikus alapra a nyugatitudományos medicinával (Greaves & Upton, 1996); eredményessége a mindenkori tudományos tesztekkel nem igazolható (Pietroni, 1992); nem (vagy csak ismeretterjesztő jelleggel) szerepel az orvosképzésben (Eisenberg et al., 1993); általában nem elérhető a kórházi ellátásban (Eisenberg et al., 1993);...

14 A természetgyógyászat definíciói III. (Buda, me folytatás) orvosi kvalifikáció nélkül is gyakorolható (Berman & Larson, 1994); az egészségbiztosítók nem finanszírozzák az igénybevételét (Sharma, 1992); nem része az adott társadalom domináns egészségügyi rendszerének (Berman & Larson, 1994).

15 A természetgyógyászat definíciói IV. (NIH, 1997) A komplementer és alternatív medicina (CAM) a gyógyító tevékenységek olyan széles körét jelenti, amelyek egy meghatározott társadalom vagy kultúra adott történelmi periódusban politikai szempontból domináns egészségügyi rendszerétől eltérő minőségekkel és gyakorlati eljárásokkal, valamint az azokat kísérő elméletekkel és hittel szövik át a gyógyítás rendszerét...

16 A természetgyógyászat definíciói IV. (NIH, 1997 folytatás) A CAM magába foglal minden olyan gyakorlatot vagy elméletet, amelyet használói prevenció, gyógyítás vagy egészségfejlesztés céljára alkalmasnak tartanak. A határok a CAM án belül, illetve a CAM és a meghatározó rendszer között nem mindig élesek vagy meghatározottak.

17 A természetgyógyászat definíciói V. Természetgyógyászat az, amit a törvény annak tekint...

18 A természetgyógyászat gyakorlásának jogi kerete 40/1997. (III. 5.) Kormányrendelet és 11/1997. (V. 28.) NM rendelet a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről

19 A természetgyógyászat gyakorlásának előfeltételei érettségi; egészségügyi modulvizsga; természetgyógyászati modulvizsga.

20 Csak orvos által végezhető tevékenységek Manuálterápiás eljárások.* Hagyományos kínai orvoslás. Neurálterápiás módszerek. Minden egyéb olyan nem konvencionális eljárás vagy módszer a 3. pontban felsoroltak kivételével, amelyek képzésére orvostudományi egyetem tanfolyamot és vizsgát szervez vagy, ilyen tanfolyamot és vizsgát akkreditál. Gyógytornász felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy az 1. pont szerinti tevékenységek közül a * gal jelöltet végezheti a gerincmanipulációs műfogások kivételével.

21 Szakképesítéshez kötött tevékenységek akupresszúra; alternatív mozgás és masszázsterápiák; reflexzóna terápia; életmód tanácsadás és terápia (előfeltétel: egészségügyi / pedagógiai / pszichológiai / szociális / népművelői / teológiai felsőfokú végzettség; esettanulmány készítése megélt életmódváltozásról; betöltött 28. életév).

22 (Vizsgával záruló) továbbképzéssel végezhető tevékenységek: alternatív fizioterápiás módszerek; bioenergiát alkalmazó módszerek; fitoterápia; fülakupunktúrás addiktológiai eljárások; kineziológiai módszerek; szemtréning eljárások.

23 Nyilvántartási kötelezettség A kezelt személy személyi adatai (név, leánykori név, születési hely és idő, anyja neve, lakcím). A természetgyógyászati tevékenység indokának rövid leírása, beleértve a kórelőzményeket, az orvos által megállapított diagnózist és javasolt terápiát. Az elvégzett természetgyógyászati kezelés ismertetése, a természetgyógyász által javasolt terápia. A természetgyógyászati kezelés időpontja(i) és a kezelt személy állapotában bekövetkezett változás leírása.

24 A természetgyógyász rendelő műszaki előírások figyelembevételével legalább 12 m2 alapterületű a négyszemközti természetgyógyász beteg találkozásra lehetőség szerint alkalmat adó rendelőhelyiséggel, b) várószobával, c) WC vel és a beteg számára kézmosási lehetőséggel kell rendelkeznie. A várószobának közforgalmú helyről megközelíthetőnek kell lennie.

25 A természetgyógyász rendelő A rendelőhelyiségben biztosítani kell a megfelelő fűtést, világítást, valamint a hideg meleg folyóvizes kézmosási lehetőséget. A rendelő felszereltségéről egyedileg, a konkrét tevékenység ismeretében az ÁNTSZ területileg illetékes megyei (fővárosi) intézete dönt.

26 Paracelsus a gyógyítás oszlopai...helyezem pedig ezen alapzatomat, melyen állok s ahonnan írok, négy oszlopra, úgy mint: a filozófiára, az asztronómiára, az alkímiára és az erényre (Paragranum)

27 = Természet; Paracelsus Filozófia az ég (asztronómus) és a föld (filozófus) ismerete az orvosnak mindkettőre szüksége van: a filozófus sem találhat mást égben földben, mint amit az emberben is talál, s az orvos sem lel semmit az emberben, ami ne volna meg az égben és a földben is...

28 az erő mindenben egészen egy szerű, nem pedig ketté, hárommá, néggyé vagy ötté osztott. Hanem egy egész; s ennek az egyrétűségnek nincs szüksége semmire csak az alkímiára... Paracelsus Filozófia

29 Paracelsus Filozófia A receptek összeállításának tudománya a természetben van, s ő maga állítja össze őket. Ha a z aranyba beletette, ami az aranyba való, akkor beletette a violába is. Ami benne van, ahhoz te nem tehetsz hozzá semmit, se cukrot, se mézet, ahogy az aranyat sem kell kiegészítened semmivel.

30 Paracelsus Asztronómia betegségek megkülönböztetése: testi, szervi: föld és víz jellegű betegségek; lelki, szellemi: tűz és lég jellegű betegségek; a betegségek megítéléséhez szükséges a beteg horoszkópjának ismerete; a betegségek oka: Azért, hogy megismerje, ki is ő és miből is van; ha erre az ismeretre nem volna szükség, az ember nem volna beteg. De hogy az ember lássa, ki és mi ő, azért az Atya kénytelen ellátni őt betegséggel egészséggel.

31 Paracelsus Asztronómia égi és földi dolgok kölcsönhatása: Ekként érthető, és innen ered forrása a jövőbeli betegségek megjóslásának; hogy a nagy ember, azaz, az emberek Atyja, szintén betegségbe esik s kerül, s az Atya ilyen betegségeiből a fiúnak is megjelenítődnek betegségei.

32 Paracelsus Alkímia Ha ebben nem igyekvő és nem járatos az orvos a legteljesebb és legnagyobb mértékben, akkor hiábavaló minden tudománya. a természetben nyers formában fellelhető anyagokból és lehetőségekből az ember számára közvetlenül felhasználható dolgokat hozni létre = az orvosságok elkészítésének helyes módja; a megfelelő alapanyag és elkészítési módszer kiválasztása (asztrológia);

33 Paracelsus Jellem három alapvonás: tiszteség, hit, mívesség; tisztesség = lelkiismeretesség; hit: az orvos szerepe Isten akaratának megvalósítása; mívesség = tudás, hozzáértés, az orvosnak arra kell törekednie, hogy mívessége mapról napra gyarapodjon, így válhassék egyre tökéletesebb instrumentummá Isten kezében;

34 Paracelsus Jellem Így tudjátok, minek kell meglennie egy betegben: természetes betegségnek, természetes akaratnak, természetes erőnek; ezen háromban kell az orvosnak bevégeznie művét. Ha pedig más is volna benne, mint a mondottak, akkor ne is várjon gyógyulást az orvostól. Mert akiket Krisztus meggyógyított, azoknak is alkalmasnak kellett lenniük a befogadásra; az alkalmatlanok közül soha egy sem lett egészséges. Még sokkal inkább fel kell ismernie az orvosnak, hogy betegei alkalmasak e; mert kevesebb az orvos ereje, mint magáé Istené.

35 Köszönöm a figyelmet Ulmus Kft,

Wellness és természetgyógyászat

Wellness és természetgyógyászat Wellness és természetgyógyászat Ha hatékonyan szeretnénk óvni saját és családunk egészségét a wellness segítségével, fontos tudnunk, hol kaphat helyet a természetgyógyászat a gyógyításban, kik gyógyíthatnak,

Részletesebben

JOGI ALAPISMERETEK FEKETE SZABOLCS

JOGI ALAPISMERETEK FEKETE SZABOLCS JOGI ALAPISMERETEK FEKETE SZABOLCS - 2016 JOGSZABÁLYI KÖRNYEZET 1997. évi CLIV törvény az Egészségügyről 40/1997 (III.5.) Kormányrendelet a természetgyógyászati tevékenységről 11/1997. (V.28.) NM rendelet

Részletesebben

Orvosi szakmai felelősségbiztosítás www.felelossegbiztosito.hu/orvosi.html

Orvosi szakmai felelősségbiztosítás www.felelossegbiztosito.hu/orvosi.html Orvosi szakmai felelősségbiztosítás és egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosítása feltételek 1.1. Biztosítási esemény és a biztosított egészségügyi tevékenység 1.1.1. Az orvosi szakmai felelősségbiztosítás

Részletesebben

Egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosítása

Egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosítása www.allianz.hu Szakmai felelősségbiztosítás Egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosítása Kiegészítő biztosítási feltételek Fogalmak Egészségügyi dolgozó: minden egészségügyi tevékenységet végző természetes

Részletesebben

ÉLETMÓD-TANÁCSADÓ ÉS TERAPEUTA Szóbeli tételsor

ÉLETMÓD-TANÁCSADÓ ÉS TERAPEUTA Szóbeli tételsor ÉLETMÓD-TANÁCSADÓ ÉS TERAPEUTA Szóbeli tételsor I. Az életmód-tanácsadás általános kérdésköre 1. Ismertesse az életmód-tanácsadó és terapeuta működési területeit! 2. Ismertesse az életmód-tanácsadó és

Részletesebben

Homeopátia vizsgakérdések-megoldások

Homeopátia vizsgakérdések-megoldások Az ETI Természetgyógyászati alapismeretek modulvizsga megoldólapjainak felhasználásával készítette: Fábián Andrea vizsgakérdések-megoldások 1 1. Válaszoljon röviden az alábbi kérdésekre! 2 pont Mit jelent

Részletesebben

17.TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT SZAKMACSOPORT Akupresszőr Alternatív fizioterápia Alternatív mozgás- és masszázsterapeuta 17.4.

17.TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT SZAKMACSOPORT Akupresszőr Alternatív fizioterápia Alternatív mozgás- és masszázsterapeuta 17.4. 17.TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT SZAKMACSOPORT 17.1. Akupresszőr 17.2. Alternatív fizioterápia 17.3. Alternatív mozgás- és masszázsterapeuta 17.4. Bioenergetikus 17.5. Életmód-tanácsadó és terapeuta 17.6. Fitoterápia

Részletesebben

Út a teljesség felé. avagy a természetgyógyászat helye és szerepe a modern orvoslásban

Út a teljesség felé. avagy a természetgyógyászat helye és szerepe a modern orvoslásban Út a teljesség felé avagy a természetgyógyászat helye és szerepe a modern orvoslásban Bánhegyi Marianna természetgyógyász, okleveles fitoterapeuta, alternatív masszázs és mozgásterapeuta, felnőtt szakápoló

Részletesebben

Reménysugarak vagy zsákutcák? Krónikus betegek viszonya az alternatív terápiákhoz

Reménysugarak vagy zsákutcák? Krónikus betegek viszonya az alternatív terápiákhoz Reménysugarak vagy zsákutcák? Krónikus betegek viszonya az alternatív terápiákhoz Purebl György Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Alternatív és/vagy kiegészítő terápiák? Egészségügyi rendszeren

Részletesebben

Egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosítása Kiegészítő biztosítási feltételek

Egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosítása Kiegészítő biztosítási feltételek Egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosítása Kiegészítő biztosítási feltételek A jelen kiegészítő biztosítási feltételek azokat a rendelkezéseket tartalmazzák, amelyeket az Allianz Hungária Zrt. Cg.

Részletesebben

1. MODULVIZSGÁK 1.1. Egészségügyi modul. Jelentkezés

1. MODULVIZSGÁK 1.1. Egészségügyi modul. Jelentkezés Tájékoztató a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről szóló 11/1997. (V. 28.) NM rendelet szerinti természetgyógyászati vizsgákra történő jelentkezésről 1. MODULVIZSGÁK 1.1. Egészségügyi

Részletesebben

hatályos: 2015.10.19-2015.10.19 Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (3) bekezdés i) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

hatályos: 2015.10.19-2015.10.19 Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (3) bekezdés i) pontjában kapott felhatalmazás alapján, 42/2015. (I. 18.) EMMI rendelet a hagyományos kínai gyógyászat területén oklevéllel rendelkező személy által végezhető egészségügyi tevékenység engedélyezésére vonatkozó szabályokról hatályos: 2015.10.19-2015.10.19

Részletesebben

Út a teljességhez: A holisztikus gyógyászat titkai

Út a teljességhez: A holisztikus gyógyászat titkai Út a teljességhez: A holisztikus gyógyászat titkai A gyógyítók körében több ezer éve még természetes volt az, amit ma újra fel kell fedeznünk - ez a holisztikus szemlélet, vagyis a testi, lelki, szellemi

Részletesebben

ÁNTSZ Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Dr. Ozsváth Mária Országos szakfelügyelő főorvos

ÁNTSZ Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Dr. Ozsváth Mária Országos szakfelügyelő főorvos ÁNTSZ Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Dr. Ozsváth Mária Országos szakfelügyelő főorvos 2750 Nagykőrös,Nyár u 12 Telefon: +36209805472 E-mail: drozsvathmariatgy@gmail.com Ikt.sz.4222/2010.1208

Részletesebben

1. MODULVIZSGÁK 1.1. Egészségügyi modul. Jelentkezés

1. MODULVIZSGÁK 1.1. Egészségügyi modul. Jelentkezés Tájékoztató a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről szóló 11/1997. (V. 28.) NM rendelet szerinti természetgyógyászati vizsgákra történő jelentkezésről 1. MODULVIZSGÁK 1.1. Egészségügyi

Részletesebben

Tájékoztató a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről szóló 11/1997. (V. 28.) NM rendelet szerinti

Tájékoztató a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről szóló 11/1997. (V. 28.) NM rendelet szerinti Tájékoztató a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről szóló 11/1997. (V. 28.) NM rendelet szerinti természetgyógyászati vizsgákra történő jelentkezésről 1. MODULVIZSGÁK 1.1. Egészségügyi

Részletesebben

A HKO magyarázata és helye a komplementer medicina területén, hazai szabályozás, engedélyezés, továbbképzés joggyakorlata.

A HKO magyarázata és helye a komplementer medicina területén, hazai szabályozás, engedélyezés, továbbképzés joggyakorlata. Hagyományos Kínai Orvoslás és Kapcsolt technikái képzés 1.nap Bevezetés, tanfolyami ismertetés, beosztások. Tudományos eredmények a HKO mai állásáról, nemzetközi tanulmányok, értékelése, A HKO története,

Részletesebben

1. MODULVIZSGÁK 1.1. Egészségügyi modul. Jelentkezés

1. MODULVIZSGÁK 1.1. Egészségügyi modul. Jelentkezés Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság 1085 Budapest, Horánszky utca 15., 1444 Budapest, Pf. 270. Tel.: + 36 1 919 0343, Fax: + 36 1 338 3944 1051 Budapest, Zrínyi u. 3., 1380 Budapest, Pf. 1188. Tel.:

Részletesebben

vizsgabizottsági tag GYEMSZI-ETI vizsgázók száma: 15 fő vizsgája Fülakupunktúrás addiktológus szakképesítés szakmai

vizsgabizottsági tag GYEMSZI-ETI vizsgázók száma: 15 fő vizsgája Fülakupunktúrás addiktológus szakképesítés szakmai 2003. óta végzett szakmai, szakértői tevékenység ismertetése: Köpölyözés oktatófilm készítése. 2003 júniusában elkészült az a hiánypótló oktatófilm, amely által az alternatív terápiákban széles körűen

Részletesebben

10. Természetgyógyászati klinikum

10. Természetgyógyászati klinikum 10. Természetgyógyászati klinikum 1. *Soroljon fel a prémenstruációs szindróma (PMS) terápiás lehetőségei közül hármat /3/! (*Írja le, hogy prémenstruációs szindróma (PMS) esetén milyen természetgyógyászati

Részletesebben

Egészségmegőrzés. Kuratóriumi ülés május 23. egészségügyi auditor

Egészségmegőrzés. Kuratóriumi ülés május 23. egészségügyi auditor Egészségmegőrzés Egészségfejlesztés Kuratóriumi ülés 2017. május 23. Vámos Magdolna egészségügyi auditor Egészségvédelem a Down Alapítványnál Akut és krónikus betegségek megelőzése Kialakult betegségek

Részletesebben

TERÁPIÁBAN: VESZÉLY VAGY LEHETŐSÉG? Csupor Dezső

TERÁPIÁBAN: VESZÉLY VAGY LEHETŐSÉG? Csupor Dezső GYÓGYNÖVÉNYEK A Csupor Dezső TERÁPIÁBAN: VESZÉLY VAGY LEHETŐSÉG? Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, Gyógynövény Szakosztály Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet

Részletesebben

A klasszikus homeopátia gyógyítási rendszere

A klasszikus homeopátia gyógyítási rendszere A klasszikus homeopátia gyógyítási rendszere Szabady Júlia 2008. Felkészítő: Dr. Horváth Katalin Napjaink orvostudománya Vitathatatlan eredmények: - antibiotikumok - transzplantáció - humán genom Terápiás

Részletesebben

GYAKORLATI IGAZOLÁS. az akupresszőr szakmai vizsgára jelentkezéshez

GYAKORLATI IGAZOLÁS. az akupresszőr szakmai vizsgára jelentkezéshez GYAKORLATI IGAZOLÁS az akupresszőr szakmai vizsgára jelentkezéshez A vizsgázó neve: Lakcíme: _ A gyakorlat típusa (fajták) Intézmény A gyakorlat időtartama Igazoló a és bélyegző I. 2 hét Orvos-természetgyógyászati

Részletesebben

III. ORVOSI WELLNESS ÚJ LEHETŐSÉGEK. Hotel Benczúr - 1068 Budapest, Benczúr u. 35. É+L Kongresszus- és Kiállításszervező KFT. 2015. április 16 17.

III. ORVOSI WELLNESS ÚJ LEHETŐSÉGEK. Hotel Benczúr - 1068 Budapest, Benczúr u. 35. É+L Kongresszus- és Kiállításszervező KFT. 2015. április 16 17. Hotel Benczúr - 1068 Budapest, Benczúr u. 35. É+L Kongresszus- és Kiállításszervező KFT. III. ORVOSI WELLNESS KONFERENCIA 2015. április 16 17. ÚJ LEHETŐSÉGEK (mind a páciensek, mind pedig az orvosok számára)

Részletesebben

Körzeti közösségi szakápoló OKJ 54 723 010001 54 07 klinikai gyakorlat követelményei

Körzeti közösségi szakápoló OKJ 54 723 010001 54 07 klinikai gyakorlat követelményei Név : Születési név: Születési hely: Születési dátum Anyja neve: Lakcím: Körzeti közösségi szakápoló OKJ 54 723 010001 54 07 klinikai gyakorlat követelményei Teljesítendő gyakorlatok: Óraszám: Szociális

Részletesebben

A SÜRGŐSSÉGI OSZTÁLYOK TEHERMENTESÍTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI

A SÜRGŐSSÉGI OSZTÁLYOK TEHERMENTESÍTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A SÜRGŐSSÉGI OSZTÁLYOK TEHERMENTESÍTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI BERÉNYI TAMÁS MEDICINA 2000 Balatonfüred, 2017. szeptember 20-22. NOFINANCIALCONFLICT OFINTEREST DISCLOSURE: I AM AN EMERGENCY PHYSICIAN BERÉNYI TAMÁS

Részletesebben

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás GNTP Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport Kérdőív Értékelő Összefoglalás Választ adott: 44 fő A válaszok megoszlása a válaszolók munkahelye szerint Személyre szabott orvoslás fogalma Kérdőív meghatározása:

Részletesebben

KARSAI MÓNIKA. Alternatív és keleti gyógyászatok mestere Tradicionális thai masszázs tanár. karsaimonika@gmail.com mobil: +36 20 4865757

KARSAI MÓNIKA. Alternatív és keleti gyógyászatok mestere Tradicionális thai masszázs tanár. karsaimonika@gmail.com mobil: +36 20 4865757 KARSAI MÓNIKA Alternatív és keleti gyógyászatok mestere Tradicionális thai masszázs tanár S Z A K M A I Ö N É L E T R A J Z karsaimonika@gmail.com mobil: +36 20 4865757 THAIFÖLD (1995-) Dél Thaiföldi mesterek:

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

A HÁZIORVOSI KOMPETENCIA LISTA

A HÁZIORVOSI KOMPETENCIA LISTA A HÁZIORVOSI KOMPETENCIA LISTA DEBRECEN 2015.05.28. Dr. Füredi Gyula háziorvos A RENDSZER ALAPJA A RENDSZERSZERŰ MŰKÖDÉS Az egészségügyi ellátórendszer hatékony működésének a sine qua non-ja, hogy az egyes

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁS SZTENDERD. Közgyógyellátási igazolvány kiállítása. Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzata

SZOLGÁLTATÁS SZTENDERD. Közgyógyellátási igazolvány kiállítása. Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzata SZOLGÁLTATÁS SZTENDERD Közgyógyellátási igazolvány kiállítása Nagyközség Önkormányzata DFT-Hungária Szolgáltatás Közgyógyellátási igazolvány kiállítása Szolgáltató Igazgatási és Jogi Osztály Igazgatási

Részletesebben

A párbeszéd szerepe az egészségügyi informatika oktatásában/művelésében

A párbeszéd szerepe az egészségügyi informatika oktatásában/művelésében A párbeszéd szerepe az egészségügyi informatika oktatásában/művelésében Bari Ferenc egyetemi tanár SZTE ÁOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet 2014. február 13. Nem tudunk felülni a biciklire,

Részletesebben

II. ORVOSI WELLNESS KONFERENCIA 2014. április 10 11.

II. ORVOSI WELLNESS KONFERENCIA 2014. április 10 11. II. ORVOSI WELLNESS KONFERENCIA 2014. április 10 11. ÚJ LEHETŐSÉGEK (mind a páciensek, mind pedig az orvosok számára) A wellness felölel minden olyan tevékenységet, szolgáltatást, amelyek az életminőség,

Részletesebben

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők körében az élelmiszer-biztonság szempontjából Németh Nikolett Szent István Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola Bükfürdő, 2016. április 7-8.

Részletesebben

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak.

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak. A vizsgafeladat ismertetése: A szenvedélybetegek, vagy pszichiátriai betegek bentlakásos szociális intézményében ellátott napi ápolási-gondozási feladatok értelmezése, indoklása központi tételsor alapján

Részletesebben

Természetgyógyászati klinikum vizsgakérdések-megoldások

Természetgyógyászati klinikum vizsgakérdések-megoldások Az ETI Természetgyógyászati alapismeretek modulvizsga megoldólapjainak felhasználásával készítette: Fábián Andrea vizsgakérdések-megoldások 1 1. Nevezzen meg hat /6/ olyan betegséget, amelyeknek rehabilitációs

Részletesebben

Komplementer terápia a szülı szemszögébıl

Komplementer terápia a szülı szemszögébıl Komplementer terápia a szülı szemszögébıl SE II.sz. Gyemekgyógyászati Klinika Dr Csóka Monika egyetemi docens Gyermekkori malignitások jellemzıi Jó gyógyulási arány (5 év 65 %, 10 év 62 %) Igen intenzív

Részletesebben

HETI RENDSZERESSÉGŰ FOGLALKOZÁSOK SZAKMAI TALÁLKOZÓK

HETI RENDSZERESSÉGŰ FOGLALKOZÁSOK SZAKMAI TALÁLKOZÓK HETI RENDSZERESSÉGŰ FOGLALKOZÁSOK SZAKMAI TALÁLKOZÓK Károlyi Bernát Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Rákóczitelepi Tagintézménye Almáskamarási

Részletesebben

A bizonyítékokon alapuló orvoslás elvei és a komplementer eljárások

A bizonyítékokon alapuló orvoslás elvei és a komplementer eljárások A bizonyítékokon alapuló orvoslás elvei és a komplementer eljárások (Az anyag az MTA Orvosi Tudományok Osztályának 2011. évben közzétett állásfoglalása alapján készült) (Az anyagot a 2018. június 20-i

Részletesebben

KINEZIOLÓGIA FEKETE SZABOLCS

KINEZIOLÓGIA FEKETE SZABOLCS KINEZIOLÓGIA FEKETE SZABOLCS - 2016 Természetgyógyász - Kineziológia Rendszerspecifikus Saját fogalom-, eljárás- és szabályozási rendszerrel működik Speciális eljárásokat és módszereket alkalmaz Segít

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógyszertári asszisztens, Gyógymasszőr, Ortopédiai műszerész szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógyszertári asszisztens, Gyógymasszőr, Ortopédiai műszerész szakképesítés Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK Gyógynövény: - Gyógyszerkönyvben szereplő drogok nyersanyaga, - gyógyításra, ill. egészségvédelemre felhasznált növény, - gyógyításra, gyógyszeripari alapanyagok előállítására,

Részletesebben

SZTE ÁOK V É L E M É N Y. [Ide írhatja a dokumentum alcímét] Neurológiai Klinika [Válasszon dátumot]

SZTE ÁOK V É L E M É N Y. [Ide írhatja a dokumentum alcímét] Neurológiai Klinika [Válasszon dátumot] SZTE ÁOK V É L E M É N Y [Ide írhatja a dokumentum alcímét] Neurológiai Klinika [Válasszon dátumot] 1. RÖVID ÖSSZEFOGLALÓ: AZ EVIDENCIÁK ALAPJÁN ELFOGADHATÓ KOMPLEMENTER ELJÁRÁSOK MEGHATÁROZÁSÁNAK ELVEI

Részletesebben

A FOGORVOSTUDOMÁNY HELYE AZ ÉLETTUDOMÁNYOK VILÁGÁBAN. A FOGORVOSI TUDOMÁNYÁGAK SZEREPE A GYÓGYÍTÁSBA, A FOGORVOSI TEAM

A FOGORVOSTUDOMÁNY HELYE AZ ÉLETTUDOMÁNYOK VILÁGÁBAN. A FOGORVOSI TUDOMÁNYÁGAK SZEREPE A GYÓGYÍTÁSBA, A FOGORVOSI TEAM A FOGORVOSTUDOMÁNY HELYE AZ ÉLETTUDOMÁNYOK VILÁGÁBAN. A FOGORVOSI TUDOMÁNYÁGAK SZEREPE A GYÓGYÍTÁSBA, A FOGORVOSI TEAM Készítette: Dr. Dézsi Anna Júlia ÉLETTUDOMÁNY Alkalmazott tudományok gyakorlati tevékenység

Részletesebben

Vandart (Rex Clinic Hotel)

Vandart (Rex Clinic Hotel) Vandart (Rex Clinic Hotel) Masszázsok és Wellness Testkezelések (Uraknak) Kurland Bali Paradise Wellness Rituálé mályva virágokkal: Ez a wellness kezelés bámulatosan varázsolja át a petyhüdt, fakó bőrt,

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Pszichoszomatikus orvoslás. PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinka

Pszichoszomatikus orvoslás. PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinka PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinka Definíció, történet Nem diagnosztikai kategoria, hanem szemléletmód. Az ősi, holisztikus orvoslásban gyökerező alapelvek: India: tudatosság Kína: kiegyenlítés,

Részletesebben

Hagyományos Tibeti Orvoslás vizsgakérdések-megoldások

Hagyományos Tibeti Orvoslás vizsgakérdések-megoldások Az ETI Természetgyógyászati alapismeretek modulvizsga megoldólapjainak felhasználásával készítette: Fábián Andrea vizsgakérdések-megoldások 1 1. Írja le a hagyományos tibeti orvoslás szerint a betegség

Részletesebben

A mentálhigiéné fogalma (vázlat) Dr. Grezsa Ferenc KRE BTK Pszichológiai Intézet

A mentálhigiéné fogalma (vázlat) Dr. Grezsa Ferenc KRE BTK Pszichológiai Intézet A mentálhigiéné fogalma (vázlat) Dr. Grezsa Ferenc KRE BTK Pszichológiai Intézet A mentálhigiéné főbb felfogásai (Buda, 2001) Klinikai pszichológiai nézőpont Segítő-pasztorális nézőpont (Bagdy) (Tomcsányi)

Részletesebben

Működés optimalizálás, Merre, hogyan tovább alapellátás? Törvény- alaphelyzet. PTE ÁOK Alapellátási Intézet

Működés optimalizálás, Merre, hogyan tovább alapellátás? Törvény- alaphelyzet. PTE ÁOK Alapellátási Intézet Működés optimalizálás, Merre, hogyan tovább alapellátás? Törvény- alaphelyzet PTE ÁOK Alapellátási Intézet ALAPELVEK Az egészségügyi alapellátás az egészségügyi ellátás alapvető fontosságú része, az egészségfejlesztés,

Részletesebben

BEKÖSZÖNTŐ ÉS FELHÍVÁS TANFOLYAMRA

BEKÖSZÖNTŐ ÉS FELHÍVÁS TANFOLYAMRA BEKÖSZÖNTŐ ÉS FELHÍVÁS TANFOLYAMRA SEMMELWEIS NYOMDOKAIN: HÚGYÚTI FERTŐZÉSEK KLINIKUMA, MIKROBIOLÓGIAI GYORSDIAGNOSZTIKÁJA, CÉLZOTT ANTIMIKRÓBÁS KEZELÉSE ÉS MEGELŐZÉSE-2 MIKROBIOLOGIAI GYORSDIAGNOSZTIKA

Részletesebben

Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei

Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei Dr. Kollár János egyetemi adjunktus Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Népegészségügyi Kar Magatartástudományi

Részletesebben

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Természetgyógyászati alapmodul. 2004. március 24.

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Természetgyógyászati alapmodul. 2004. március 24. Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli vizsga Természetgyógyászati alapmodul 2004. március 24. 2 TÁJÉKOZTATÓ az értékelõ tanár részére A vizsgázók csak

Részletesebben

Sonaris Kft. Várfalvi Balázs

Sonaris Kft. Várfalvi Balázs Várfalvi Balázs Sonaris Kft. 1156 Budapest, Páskomliget u. 47. Tel.: +36-1-305-0056, 305-0057 Fax: +36-1-305-0058 Email: vb@sonaris.com Web: www.sonaris.com A Tameside vizsgálat Anglia, 2002 32 idős, beteg

Részletesebben

AZ ÚN. NEM-KONVENCIONÁLIS GYÓGYMÓDOKRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYI RENDELKEZÉSEK TÖRTÉNETI ÉS ÖSSZEHASONLÍTÓ JOGI VIZSGÁLATA

AZ ÚN. NEM-KONVENCIONÁLIS GYÓGYMÓDOKRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYI RENDELKEZÉSEK TÖRTÉNETI ÉS ÖSSZEHASONLÍTÓ JOGI VIZSGÁLATA Iustum Aequum Salutare IV. 2008/2. 155 169. AZ ÚN. NEM-KONVENCIONÁLIS GYÓGYMÓDOKRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYI RENDELKEZÉSEK TÖRTÉNETI ÉS ÖSSZEHASONLÍTÓ JOGI VIZSGÁLATA IFJ. LOMNICI ZOLTÁN egyetemi tanársegéd

Részletesebben

A mentálhigiéné fogalma (vázlat) Dr. Grezsa Ferenc KRE BTK Pszichológiai Intézet

A mentálhigiéné fogalma (vázlat) Dr. Grezsa Ferenc KRE BTK Pszichológiai Intézet A mentálhigiéné fogalma (vázlat) Dr. Grezsa Ferenc KRE BTK Pszichológiai Intézet A mentálhigiéné főbb felfogásai (Buda, 2001) Klinikai pszichológiai nézőpont Segítő-pasztorális nézőpont (Bagdy) (Tomcsányi)

Részletesebben

Dr. Pikó Károly vezérigazgató-helyettes Minőségügy van-e szerepe a sürgősségi ellátásban 2010. november 5. - Debrecen

Dr. Pikó Károly vezérigazgató-helyettes Minőségügy van-e szerepe a sürgősségi ellátásban 2010. november 5. - Debrecen Dr. Pikó Károly vezérigazgató-helyettes Minőségügy van-e szerepe a sürgősségi ellátásban 2010. november 5. - Debrecen MOTTÓ Kevesebb időbe telik valamit jól csinálni, mint megmagyarázni, hogy miért nem

Részletesebben

A komplementer gyógyászat helye a mindennapokban

A komplementer gyógyászat helye a mindennapokban A komplementer gyógyászat helye a mindennapokban Szakdolgozat Csonka Mónika 2009 ISBN : 978-1-4478-9101-7 Nyugat Magyarorszàgi Egyetem Savaria Egyetemi központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Prevenció: Elsődleges megelőzés: laikusok tájékoztatása a mozgásszervi betegségek megelőzésének

Prevenció: Elsődleges megelőzés: laikusok tájékoztatása a mozgásszervi betegségek megelőzésének egészségügyi intézmények országos gerincgyógyászati ko zpont integrált betegedukációs tevékenység - 16 - Az Országos Gerincgyógyászati Központ támogatja pácienseit az egészségügyi kérdésekben való tájékozódásban

Részletesebben

A 32. sorszámú Gyógy- és sportmasszőr megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 32. sorszámú Gyógy- és sportmasszőr megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 32. sorszámú Gyógy- és sportmasszőr megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 726 01 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

Az iskolai felvilágosítás, egészségvédelem, emlőönvizsgálat

Az iskolai felvilágosítás, egészségvédelem, emlőönvizsgálat Az iskolai felvilágosítás, egészségvédelem, emlőönvizsgálat Odor Andrea országos vezető védőnő osztályvezető Védőnői Szakfelügyeleti Osztály Országos Tisztifőorvosi Hivatal 1097 Budapest, Gyáli út 2-6.

Részletesebben

Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága

Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága Kincses (2003): Az egészség az egyén biológiai működése, valamint a kora és neme szerint elérhető és/vagy

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET Osztályközösség-építő Program tantárgy 9. évfolyam Tanítási hetek száma: 36 Heti óraszám: 1 Éves óraszám: 36 Jóváhagyta: Boros

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr szakképesítés Egészségmegőrzés egészségfejlesztés - egészségnevelés modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr szakképesítés Egészségmegőrzés egészségfejlesztés - egészségnevelés modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Étrend-kiegészítők reklámozása - különösen szakemberek számára

Étrend-kiegészítők reklámozása - különösen szakemberek számára Étrend-kiegészítők reklámozása - különösen szakemberek számára 206. november 6. Ifj. Faludi Gábor www.szecskay.com Szecskay Ügyvédi Iroda Attorneys at Law Étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos kereskedelmi

Részletesebben

Gyógyszerészi gondozás

Gyógyszerészi gondozás Gyógyszerészi gondozás A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ) a Gyógyszertár-tulajdonosok Egyesülete (GYTE)

Részletesebben

Egészségügyi dolgozók munkaköri alkalmassági véleményezésének jogszabályi háttere

Egészségügyi dolgozók munkaköri alkalmassági véleményezésének jogszabályi háttere Egészségügyi dolgozók munkaköri alkalmassági véleményezésének jogszabályi háttere dr. Nagy Károly főosztályvezető Munkahigiénés Főosztály OMFI 2003. évi LXXXIV. törvény az egészségügyi tevékenység végzésének

Részletesebben

A növényi eredetű hatóanyagok kivonásának és forgalomba hozatalának hazai és európai uniós szabályozása

A növényi eredetű hatóanyagok kivonásának és forgalomba hozatalának hazai és európai uniós szabályozása A növényi eredetű hatóanyagok kivonásának és forgalomba hozatalának hazai és európai uniós szabályozása Dr. Keve Tibor Gradiens Kft. 2074 Perbál, Levendula u. 1. Postacím: 2074 Perbál, Pf.: 15. Tel: 1-460-0804

Részletesebben

ELTE-TOK 2014.02.25. Készítette: Bábiné Szottfried Gabriella

ELTE-TOK 2014.02.25. Készítette: Bábiné Szottfried Gabriella ELTE-TOK 2014.02.25. Készítette: Bábiné Szottfried Gabriella Hazánkban a gyermek- és családvédelem egyedülálló módon, a közel 100 éve fennálló védőnői szolgálaton keresztül valósul meg. Fő hangsúly a prevención

Részletesebben

1. FELNŐTT ÁPOLÁS ÉS GONDOZÁS SZAKMACSOPORT

1. FELNŐTT ÁPOLÁS ÉS GONDOZÁS SZAKMACSOPORT 1. FELNŐTT ÁPOLÁS ÉS GONDOZÁS SZAKMACSOPORT...2 2. GYERMEK ÁPOLÁS ÉS GONDOZÁS SZAKMACSOPORT...3 3. SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT...3 4. LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKA SZAKMACSOPORT...4 5. KÉPI DIAGNOSZTIKA

Részletesebben

TÁMOP 1.4.2.-007/2008-0001 projekt a fogyatékos emberek munkaerőpiaci helyzetének javítására. MISKOLC 2010. november 16.

TÁMOP 1.4.2.-007/2008-0001 projekt a fogyatékos emberek munkaerőpiaci helyzetének javítására. MISKOLC 2010. november 16. TÁMOP 1.4.2.-007/2008-0001 projekt a fogyatékos emberek munkaerőpiaci helyzetének javítására MISKOLC 2010. november 16. V Á Z L A T Alapelvek A projekt célja A fogyatékosság értelmezése Projekt szolgáltatásai

Részletesebben

Az egészség fogalma, az egészségi állapotot meghatározó tényezık. A holisztikus egészségszemlélet dimenziói és ezek jellemzıi. /II.

Az egészség fogalma, az egészségi állapotot meghatározó tényezık. A holisztikus egészségszemlélet dimenziói és ezek jellemzıi. /II. Az egészség fogalma, az egészségi állapotot meghatározó tényezık. A holisztikus egészségszemlélet dimenziói és ezek jellemzıi. /II. Tétel/ Ihász Ferenc PhD. Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János

Részletesebben

Felvételi eljárási rend

Felvételi eljárási rend Felvételi eljárási rend 2017/2018-as tanév Pécsi Tudományegyetem OM: 027437 ÉRETTSÉGIRE ÉPÜLŐ SZAKKÉPZÉSEK PTE 7632 Pécs, Berek u. 15. Tel: 72/550-130 Telefax: 72/550-135 A Pécsi Tudományegyetem (PTE SZESZI)

Részletesebben

Fogyatékos emberek az egészségügyi ellátásban

Fogyatékos emberek az egészségügyi ellátásban TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Fogyatékos emberek az egészségügyi ellátásban Tarjányiné Dr. Molnár Zsuzsanna 2013.12.06.. Kik a mozgássérültek?

Részletesebben

Megehetők-e az orvostechnikai eszközök?

Megehetők-e az orvostechnikai eszközök? Megehetők-e az orvostechnikai eszközök? Az orvostechnikai eszközök fogalmi és besorolási szabályai 2014. március 28., Budapest Balázs György Ferenc, GYEMSZI- EMKI Főosztályvezető Az egészségügyről szóló

Részletesebben

Biofizikai és biokémiai elvekre épülı terápiák vizsgakérdések-megoldások

Biofizikai és biokémiai elvekre épülı terápiák vizsgakérdések-megoldások Az ETI Természetgyógyászati alapismeretek modulvizsga megoldólapjainak felhasználásával készítette: Fábián Andrea vizsgakérdések-megoldások 1 1. Határozza meg a "vér oxigenizálásán alapuló terápiák" lényegét

Részletesebben

Egészség Tudásközpont EGÉSZSÉG INFORMÁCIÓ RENDSZER. Vitrai József TÁRKI Egészség Tudásközpont

Egészség Tudásközpont EGÉSZSÉG INFORMÁCIÓ RENDSZER. Vitrai József TÁRKI Egészség Tudásközpont EGÉSZSÉG INFORMÁCIÓ RENDSZER Vitrai József TÁRKI MIÉRT KELL TÖBB/JOBB EGÉSZSÉGSTATISZTIKA? A köz igénye kormányok és nemzetközi szervezetek elszámoltathatóságának javítására, tevékenységük monitorozására

Részletesebben

Dr. Szebelédi Ferenc Pénztári konzultáció 2012. március 12.

Dr. Szebelédi Ferenc Pénztári konzultáció 2012. március 12. Aktuális jogi ügyek az egészség- és önsegélyező pénztári szektorban Dr. Szebelédi Ferenc Pénztári konzultáció 2012. március 12. Témák 1. Új Ptk. 2. Egészségpénztári szolgáltatások 3. Önsegélyező pénztárak

Részletesebben

A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat kompetenciái az atipikus fejlődésű gyermekek diagnosztikájában, ellátásában

A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat kompetenciái az atipikus fejlődésű gyermekek diagnosztikájában, ellátásában A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat kompetenciái az atipikus fejlődésű gyermekek diagnosztikájában, ellátásában Mile Anikó Székesfehérvár, 2016. október 27. 2 A SZAKSZOLGÁLAT HELYE, SZEREPE A KÖZNEVELÉS

Részletesebben

A természetgyógyászat alapfogalmai, definíciói. Fekete Szabolcs

A természetgyógyászat alapfogalmai, definíciói. Fekete Szabolcs A természetgyógyászat alapfogalmai, definíciói Fekete Szabolcs - 2016 A Természetgyógyászat Mi a természetgyógyászat és mi nem az? Komplementer, alternatív, tradicionális, nem konvencionális, nem hivatalos,

Részletesebben

Egészségturizmus. Gyógyturizmus 2014.01.29. Egészségturizmus orvosi szemmel

Egészségturizmus. Gyógyturizmus 2014.01.29. Egészségturizmus orvosi szemmel Egészségturizmus Egészségturizmus orvosi szemmel Dr.Mándó Zsuzsanna Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Az egészségi állapot fenntartása, illetve annak javítása érdekében történő utazás. Részei:

Részletesebben

Kozármisleny Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2002.(X.31.)Ök.sz. rendelete a háziorvosi körzet megállapításáról

Kozármisleny Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2002.(X.31.)Ök.sz. rendelete a háziorvosi körzet megállapításáról Kozármisleny Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2002.(X.31.)Ök.sz. rendelete a háziorvosi körzet megállapításáról (egységes szerkezetben a 23/2004.(IX.15.), a 8/2006. (IV.06.), a 8/2008.(IV.21.),

Részletesebben

Kód Név Krd. Jelleg Félév Elm. Gy. Lab. Köv. Modul

Kód Név Krd. Jelleg Félév Elm. Gy. Lab. Köv. Modul Nem tanári mesterképzésre épülő 30 kredites Egészségfejlesztés tanár MA modul 3 félévben Nappali tagozat (Levelező tagozaton az óraszám 1/3-a az itt megadottaknak, a kód pedig MDLET) Kód Név Krd. Jelleg

Részletesebben

Prof. Dr. Kiss István. Dankovics Gergely MAGYARORSZÁG ÁTFOGÓ EGÉSZSÉGVÉDELMI SZŰRŐPROGRAMJA NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON

Prof. Dr. Kiss István. Dankovics Gergely MAGYARORSZÁG ÁTFOGÓ EGÉSZSÉGVÉDELMI SZŰRŐPROGRAMJA NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Prof. Dr. Kiss István Szakmai Bizottság elnöke Dankovics Gergely Programigazgató Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 European National

Részletesebben

Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann

Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann e.boros@rehabint.hu FESZ kongresszus 2012. szept. 28-30. Velence Téma fontossága Rehabilitáció folyamat Ellátás minősége folyamatosság, egyenletes színvonal Gazdaságosság

Részletesebben

MHK adatbázis Jogszabály szöveg. 11/1997. (V. 28.) NM rendelet 2005. május 17. - Lekérdezés ideje: 2005. szeptember 26.

MHK adatbázis Jogszabály szöveg. 11/1997. (V. 28.) NM rendelet 2005. május 17. - Lekérdezés ideje: 2005. szeptember 26. MHK adatbázis Jogszabály szöveg 11/1997. (V. 28.) NM rendelet 2005. május 17. - Lekérdezés ideje: 2005. szeptember 26. (C)1992-2001. Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. 11/1997. (V. 28.) NM rendelet a természetgyógyászati

Részletesebben

Gyógyszerész helye az egészségügyi ellátásban

Gyógyszerész helye az egészségügyi ellátásban Gyógyszerész helye az egészségügyi ellátásban gyógyszerészi végzettséggel betölthető feladatok, életpálya lehetőségek Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézet Eü-i ellátás Gyógyszerész Elvárások,

Részletesebben

Holisztikus ellátás a járóbeteg ellátás? Szánti Istvánné Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Székesfehérvár 2015.

Holisztikus ellátás a járóbeteg ellátás? Szánti Istvánné Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Székesfehérvár 2015. Holisztikus ellátás a járóbeteg ellátás? Szánti Istvánné Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Székesfehérvár 2015. Témaválasztás Gyermekkoromban vagy a szüleim, nagyszüleim korában a doktor

Részletesebben

Köszöntő. A szervezők. A műsorváltozás jogát fenntartjuk. A Minálunk.hu/Budaörs támogatásával.

Köszöntő. A szervezők. A műsorváltozás jogát fenntartjuk. A Minálunk.hu/Budaörs támogatásával. Köszöntő Idei Egészség napunk megszervezésekor abból indultunk ki, hogy testi és lelki egészségünk szoros összefüggésben állnak egymással. Alapvető emberi állapotunk szempontjából ( hogyan érzem magam

Részletesebben

CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály-szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától

CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály-szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály-szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától A jogszabály mai napon (2012.XII.7.) hatályos állapota

Részletesebben

Alternatív gyógymódot (pl. homeopátiát) alkalmazó segítője Szakmabemutató információs mappa

Alternatív gyógymódot (pl. homeopátiát) alkalmazó segítője Szakmabemutató információs mappa Alternatív gyógymódot (pl. homeopátiát) alkalmazó segítője Szakmabemutató információs mappa FELELŐS KIADÓ: PIRISI KÁROLY KÉSZÍTŐ: KANOA CONSULTING PÁLYAORIENTÁCIÓS LEKTOR: HARKÁNYI ADRIENNE SZAKMAI LEKTORÁLÁS:

Részletesebben

A biorezonancia új aspektusa. Az energetikai medicina holisztikus lehetőségei Dr. Dusnoki Ágnes

A biorezonancia új aspektusa. Az energetikai medicina holisztikus lehetőségei Dr. Dusnoki Ágnes A biorezonancia új aspektusa Az energetikai medicina holisztikus lehetőségei Dr. Dusnoki Ágnes Sufi sohdar, professzor Angha tanítása Szerencsétlenség, hogy a klasszikus tudomány csak az emberi lét legfelső

Részletesebben

KOLORAKADÉMIA. Elégedettség-mérés 2017/ I. félév. Kiértékelés

KOLORAKADÉMIA. Elégedettség-mérés 2017/ I. félév. Kiértékelés KOLORAKADÉMIA ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI SZENIOR SZABADEGYETEM Elégedettség-mérés 2017/ 2018. I. félév Kiértékelés Az mérésre 2018. január 11-én került sor, az Észak-Magyarországi Szenior Szabadegyetem 2017/18

Részletesebben

Mit várunk el az alkalmazottainktól? Készítette: dr. Paál Csaba

Mit várunk el az alkalmazottainktól? Készítette: dr. Paál Csaba Mit várunk el az alkalmazottainktól? Készítette: dr. Paál Csaba I. Felhasználóbarát szoftver használata a személyzet támasza, a praxis lelke A program adta lehetőségek 100%-os kihasználása, ezáltal plusz

Részletesebben

Érettségi utáni képzések nappali képzés. Gyakorló ápoló (52 723 01)

Érettségi utáni képzések nappali képzés. Gyakorló ápoló (52 723 01) Érettségi utáni képzések nappali képzés 1. Gyakorló ápoló 2. Egészségügyi asszisztens A szakképesítés alapadatai Gyakorló ápoló (52 723 01) A szakképesítés azonosító száma: 52 723 01 A szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

Anamnézis - Kórelőzmény

Anamnézis - Kórelőzmény Anamnézis - Kórelőzmény 2016 Ifél év Prof. Dr. Szabó András egyetemi tanár Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika A beteg kikérdezése a betegség előzményinek,okainak feltárása céljából A jó anamnézis

Részletesebben

AKIK EGY CIPŐBEN JÁRNAK: SZÜLŐCSOPORT AUTISTA GYERMEKET NEVELŐ SZÜLŐK RÉSZÉRE

AKIK EGY CIPŐBEN JÁRNAK: SZÜLŐCSOPORT AUTISTA GYERMEKET NEVELŐ SZÜLŐK RÉSZÉRE AKIK EGY CIPŐBEN JÁRNAK: SZÜLŐCSOPORT AUTISTA GYERMEKET NEVELŐ SZÜLŐK RÉSZÉRE Varga Nóra, Ráczné Kárpáti Márta Jósa András Oktatókórház Nyíregyháza, Gyermek Rehabilitációs Osztály BEVEZETÉS Szülőcsoportunkat

Részletesebben

XVIII. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA

XVIII. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA XVIII. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA 2016. 09.16. EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS INTEGRÁLÁSA SZAKELLÁTÁSBA SZERZŐK: DR RABÓCZKI ANITA FŐIGAZGATÓ DR SUSKÓ MIHÁLY NŐGYÓGYÁSZ FŐORVOS SZAKÁCS IBOLYA EFI

Részletesebben