ÁNTSZ Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Dr. Ozsváth Mária Országos szakfelügyelő főorvos

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÁNTSZ Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Dr. Ozsváth Mária Országos szakfelügyelő főorvos"

Átírás

1 ÁNTSZ Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Dr. Ozsváth Mária Országos szakfelügyelő főorvos 2750 Nagykőrös,Nyár u 12 Telefon: Ikt.sz.4222/ Tárgy: tájékoztatás egyes természetgyógyászati tevékenységek szakmai minimum feltételeiről Címzett: Területileg Illetékes ÁNTSZ Főorvosa részére Tisztelt Főorvos Asszony/ Úr, Nemrégen olvastam az alábbi cikket, és Dr Csermely Miklós kollegával megbeszéltük, hogy felelevenítjük a nem orvos természetgyógyászok szakmai minimum feltételeit, és tájékoztatjuk az ÁNTSZ szakembereit, a természetgyógyászok által használt masszázságyak, Bémer készülék használatával kapcsolatos engedélyezésről is. Íme a cikk: komplementer medicina A British Medical Journal egy tanulmányában a komplementer orvoslás szakértője, Edzard Ernst kifejti, hogy az örökös viták nagymértékben félrevezetik a betegeket. A szakember szerint a beteg képtelen tájékozódni az egymásnak ellentmondó érvek rengetegében, és nem találja arra az egyszerű kérdésre a választ, hogy az komplementer gyógymódok többet ártanak e, mint használnak. Ernst szerint a szkeptikusok nem veszik figyelembe a bizonyítékokat, és az orvosi folyóiratok nem közlik a pozitív eredményeket.

2 Másfelől viszont a komplementer gyógyászat feltétlen hívei hajlamosak nem tudomásul venni azokat a tényeket, amelyek nem felelnek meg saját hiedelmeiknek, és kijelentik, hogy a komplementer gyógyászatban nincs helye a tudományos bizonyítékoknak. A vesztes ebben az örökös vitában természetesen a beteg írja Ernst. Ha a nincs bizonyíték érvelésre figyelnek, nem részesülnek a gyógymódok előnyeiből. Ha azonban a tudomány erre nem alkalmas nézetet követik, esetleg több kárt okoznak maguknak, mint hasznot. A szakember változásokat sürget, és szerinte a pozitív változást csakis a laikusokat megcélzó megbízható információk hozhatják el. Állásfoglalásunk szerint, a nem orvos természetgyógyász végzettségűek közül, különböző masszázságyakkal, Bémer és egyéb készülékekkel, csak a következő végzettséggel kaphatnak ÁNTSZ működési engedélyt 1 fizoterápiás asszisztens 2 alternativ fizioterápiás végzettséggel rendelkező természetgyógyászok és az orvos természetgyógyászok / orvosi diploma és természetgyógyászat képesítés,szakvizsga szükséges hozzá/ Biorezonanciás és egyéb állapotfelmérő műszeres vizsgálatot, és kezelést csak orvos természetgyógyász végzettséggel rendelkező kollegák végezhetnek Szakvizsga nélkül, az ETI ben szerzett és csak természetgyógyász modul vizsga letétele után, műszeres vizsgálatra orvosok sem kaphatnak ÁNTSZ engedélyt természetgyógyászati tevékenység céljára. A természetgyógyászat modul vizsgát ugyanis követi a szakvizsga. Ezután már kaphatnak az adott szakterületre ÁNTSZ működési engedélyt a kérelmezők.

3 SZAKMAI MINIMUMFELTÉTELEK NEM ORVOS TERMÉSZETGYÓGYÁSZOK RÉSZÉRE listája az ETI-ben szakvizsgázott természetgyógyászok részére az orvosi szakképesítés nélkül végezhető természetgyógyászati tevékenységek meghatározása, a tevékenységek gyakorlásának helye, a kezelés módszerei, a tevékenységek eszközigénye és feltételrendszere 1. AKUPRESSZÚRA Az akupresszőr gyógyító, betegségmegelőző és egészségnevelő tevékenységét a hagyományos kínai orvoslás szabályai szerint végzi, anamnézis, állapotfelmérés és egyénre szabott kezelési terv alapján. Egészségügyi, szociális és oktatási intézmények, orvosi rendelők, otthoni betegellátás, szanatóriumok, szállodák és magánpraxis. Akupresszúra, masszázstechnikák, ingerterápiák (moxa, köpöly, fülgyertya, stb). Kezelőágy (lemosható, tetszőleges magasságú, nem feltétele az állíthatóság) vagy tornaszőnyeg (tisztítható textil vagy műanyag), tornaszivacs. Az akupresszúrás kezelés adalékanyag nélkül történik. 2. ALTERNATÍV MOZGÁS- ÉS MASSZÁZSTERÁPIA Az alternatív mozgás- és masszázsterapeuta gyógyító, betegségmegelőző és egészségnevelő tevékenységét a hagyományos kínai orvoslás szabályai szerint végzi, anamnézis, állapotfelmérés és egyénre szabott kezelési terv alapján. Egészségügyi, szociális, oktatási, gazdasági, kulturális és sportintézmények, fegyveres erők, orvosi rendelők, otthoni betegellátás, szanatóriumok, szállodák és magánpraxis. Masszázsterápia, légzésterápia, mozgá-, mozgatásterápia. Kezelőágy (lemosható, tetszőleges magasságú, nem feltétele az állíthatóság) vagy tornaszőnyeg (tisztítható textil vagy műanyag), tornaszivacs. Az alternatív masszázsterápia kezelés adalékanyag nélkül történik.

4 3. ÉLETMÓD-TANÁCSADÁS ÉS TERÁPIA Az életmód-tanácsadó segít klienseinek életmódjuk átalakításában - a civilizációs betegségek, testi-lelki ártalmak csökkentése vagy kiküszöbölése, egészségük megőrzése vagy helyreállítása érdekében. Munkája során természetgyógyászati, mentálhigiénés, pedagógiai, szociológiai, pszichológiai módszereket alkalmaz. Jártassággal rendelkezik az életmódot átalakítani tudó valamennyi természetgyógyászati ágban (távol-keleti mozgásoktatás, egészséges táplálkozás, természetes masszázsoktatás, gyógynövényismeret, hidroterápia, helyes légzéstechnikák), ismeri a mentálhigiéne alapelveit és mindezeket együttesen alkalmazza a beteg vagy a kliens életmódjának átalakítása érdekében. Az életmód-tanácsadó a szabadidő kulturált, tartalmas eltöltése terén primer prevenciós feladatokat (művelődési központok, magánvállalkozások, utazási irodák) lát el, míg az egészségügyben specializálódik a betegellátás és - gondozás során hiányterületet képező egészségnevelési feladatok hatékony ellátására. A családorvos, kórházi orvos, gondozóintézeti szakorvos betegeket küld az életmód-tanácsadóhoz, hogy annak életmódi nevelésével a szokványos gyógyszeres terápiát kiegészítse. Egészségügyi-, szociális-, kulturális-, oktatási-nevelési intézmények, gyógyidegenforgalom, magánpraxis és csoportpraxis. Tanácsadó jellegű tevékenység. Eszköznélküli tevékenység. 4. REFLEXOLÓGIA A reflexológus gyógyító, betegségmegelőző és egészségnevelő tevékenységét anamnézis, állapotfelmérés és egyénre szabott kezelési terv, a beteg kórtörténete alapján elkészített kezelési térkép, illetve masszázsterv alapján a kéz és a láb reflexzónáit ujjnyomással, vagy más mechanikai eszközzel kezelve végzi. Meghatározza a kezelés menetét, a kezelendő zónák fontossági sorrendjét, az egy-egy kezelés alkalmával masszírozandó zónák számát, a kezelés időtartamát, a masszírozás erősségét, a kezelés ritmusát, valamint a kezelések gyakoriságát. Elkészíti a páciens számára az otthoni kezeléshez szükséges kezelési térképet, s ellátja a megfelelő utasításokkal, illetve tanácsokkal. A pácienst és a családtagokat is megtanítja az otthoni kezelésre.

5 Egészségügyi, szociális, sportintézmény, orvosi rendelő, otthoni betegellátás, szanatórium, szálloda, magánpraxis és egyéb szolgáltatás. A kéz és a láb reflexzónáit ujjnyomással, vagy más mechanikai eszközzel kezelve végzi, krém használatával. Kezelőágy (lemosható, tetszőleges magasságú, nem feltétele az állíthatóság) vagy kartámaszos kezelőszék lábtámasszal vagy különálló lábzsámollyal (lemosható). Rendkívüli feltétel: folyóvizes lábmosási lehetőség a beteg/kliens számára. 5. ALTERNATÍV FIZIOTERÁPIA dr. Csermely Miklós honoris causa alternatív fizioterapeuta szakvéleményének kikérését tanácsolom a kérdésben. 6. BIOENERGIA A bioenergetikus gyógyító, betegségmegelőző és egészségnevelő tevékenységét anamnézis, állapotfelmérés és egyénre szabott kezelési terv, a beteg kórtörténete alapján végzi. Ennek érdekében szükség esetén bioenergetikailag feltérképezi a beteget, annak közvetlen környezetét, lakókörnyezetét, valamint bioenergetikai kezelést és tanácsadást végez. Egészségügyi, szociális, sportintézmény, orvosi rendelő, otthoni betegellátás, szanatórium, szálloda, magánpraxis és egyéb szolgáltatás. Saját energiamezőjének felhasználásával a beteg/kliens energiamezőjének kiegyenlítése. Érintés nélküli. Kezelőágy (lemosható, tetszőleges magasságú, nem feltétele az állíthatóság) - mivel olyan betegek kezelésének szükségessége is felmerülhet, akik számára nehézséget okozna az állás ill. ülés.

6 7. FITOTERÁPIA A fitoterapeuta gyógyító, betegségmegelőző és egészségnevelő tevékenységét anamnézis, állapotfelmérés és egyénre szabott kezelési terv, a beteg kórtörténete alapján végzi, mely tevékenység magában foglalja a betegek gyógynövényekkel vagy gyógynövénykészítményekkel (gyógyhatású anyagok) történő kiegészítő kezelését. Egészségügyi, szociális intézmény, orvosi rendelő, otthoni betegellátás, szanatórium magánpraxis és egyéb szolgáltatás. Beszélgetéses jellegű, tanácsadás. Érintés nélküli. Eszköznélküli. 8. FÜLAKUPUNKTÚRÁS ADDIKTOLÓGIA A fülakupunktúrás addiktológus gyógyító, egészségnevelő tevékenységét anamnézis, állapotfelmérés és egyénre szabott kezelési terv, a beteg kórtörténete alapján végzi a szenvedélybetegek leszoktatása, méregtelenítés (akudetox), feszültségoldás céljából, valamint álmatlanság, gyógyszermérgezés és elvonási tünetek esetén (delírium tremens stb.). : egészségügyi, szociális intézmény, orvosi rendelő, otthoni betegellátás, szanatórium, magánpraxis és egyéb szolgáltatás. Fülakupunktúra. Fülenként csak és szigorúan a NADA 5/öt/ pontot szúrhatják. Újrafelhasználható akupunktúrás tűk esetén hőlégsterilizátor használata kötelező, a tűk üvegfóliában tárolva, névazonosítóval ellátva, papírvatta dugóval lezárva. Egyszerhasználatos tűk esetében a használt tűk tárolására zárt tárolódoboz, és megsemmisítésük biztosítása. Kezelőágy (lemosható, tetszőleges magasságú, nem feltétele az állíthatóság) - mivel olyan betegek kezelésének szükségessége is felmerülhet, akik számára nehézséget okozna az állás ill. ülés, valamint nem kizárható a rosszullét sem.

7 9. KINEZIOLÓGIA A kineziológia alternatív és komplementer jellegű, készség-, képesség-, és személyiségfejlesztő, pedagógiai és pszichológiai elemeket is tartalmazó prevenciós holisztikus módszer. A kineziológiai kezelés az izomtesztelést, mint biofeedback módszert használja. Hatékonyan befolyásolja a test energiaáramlását, az érzelmi stresszek feloldásával energetikai egyensúlyt hoz létre a testben, s aktivizálja öngyógyító mechanizmusát. A kineziológus segíti kliensét az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében, a betegségek gyógyításában, az öngyógyítás folyamatában, a betegség mögött álló problémák feltárásában, a rehabilitációban, személyiségfejlődésében. Kineziológiai módszerei mellett természetgyógyászati, mentálhigiénés, pedagógiai, szociológiai, pszichológiai módszereket alkalmaz. Az egyes kineziológiai rendszereknek önálló oktatói képzési rendjük van. Tevékenységét önállóan végzi az alábbi területeken: Egészségügyi-, szociális-, kulturális-, oktatási-nevelési ellátó rendszer intézményei, gyógy-idegenforgalom, magánpraxis, csoportpraxis. Beszélgetés, tanácsadás jellegű, másrészt izmok teszteléséből és adott korrekciók elvégzéséből áll. Eszköznélküli. 10. SZEMTRÉNING A szemtréner: látást tehermentesítő életmód és életviteli tanácsadó tréner. Szemtorna gyakorlatokkal, táplálkozási tanácsadással/szemfenék meszesedés és egyéb súlyos látáskárosodás esetén/, valamint komplex életviteli tanácsadással segít a látásukban sérült embereknek.a képernyős tornánál különösen odafigyel az óránkénti szünetek betartásában, a látástorna betanításában, valamint az egyénre szabott szemtréningek összeállításában a látásminőség megőrzése érdekében tevékenység gyakorlásának helye Egészségügyi, szociális intézmény, orvosi rendelő, szanatórium, magánpraxis és csoportpraxis. Látásvizsgálat, egyénre szabott szemtréning gyakorlatok betanítása és követése. Súlyos látás sérülteknél életviteli, életmód tanácsadás is Képernyő előtti munkavégzés esetén csoportos tornák betanítása ophtalmoscop szemüvegszekrény optikai lencsék +10 dioptriáig +2 cilinderig visus tábla

8 ORVOS-TERMÉSZETGYÓGYÁSZOK SZAKMAI MINIMUMFELTÉTELEI 1- A TERMÉSZETGYÓGYÁSZATI VÉGZETTSÉG IGAZOLÁSA a- elfogadjuk a Pécsi Orvosi Egyetem Komplementer Medicina tanszékén kiadott végzettségeket, a szakvizsga letétele után kapott szakmai képesítést igazoló okiratot b- vagy/és az ETI-ben vizsgázott orvosok természetgyógyászati végzettségét, szintén a szakvizsga letétele után szakmai képesítést igazoló okiratot 2- A TÁRGYI FELTÉTELEKET az alapszakma orvosi végzettségének megfelelően és az adott természetgyógyászati tevékenységhez tartozó tárgyi eszközök alkotják lll. Emlékeztető a hivatalosan elfogadott természetgyógyászati tevékenységekről: Csak orvos által végezhető tevékenységek Homeopátia 133 Manuálterápia 35 Biológiai fogorvoslás 3 Neurálterápiás módok 14 Hagyományos kínai orvoslás 363 Ajurvédikus gyógyászati eljárások 1 Tibeti gyógyító eljárások 1 Méregtelenítő módszerek 27 Pszichológiai eljárások 4

9 Szakképesítéssel végezhető tevékenységek Akupresszúra 112 Keleti mozgás- és masszázsterápia 154 Életmódoktatás és -tanácsadás: 69 Reflexzóna-terápia 340 Vizsgával záruló, képzésben szerzett képesítéssel végezhető tevékenységek Kiegészítő fizioterápiás módszerek 43 Fitoterápia 104 Fülakupunktúrás addiktológiai eljárások 209 Kineziológiai módszerek 171 Szemtréning-eljárások 25 Valamennyi szakterület vonatkozásában a fentieken kívüli egységes feltételek ( a 11/1997. (V. 28.) NM sz. r. előírásain kívül) : a rendelőhelyiségben asztal, min. 3 szék, iratok tárolására alkalmas szekrény Eszközök tekintetében: - Legyen vérnyomásmérője - Legyen lázmérője - Legyen elsősegélynyújtó láda - Csak ORKI engedéllyel rendelkező eszközöket használjon és legyen róla jogosultsága Információs táblák kihelyezése: - Mentők, tűzoltók, rendőrség, körzeti orvos rendelői és ügyeleti szám - Jogi képviseleti elérhetőségek - Mobiltelefon, dohányzást tiltó információ - Árjegyzék - Szakképesítést tanúsító bizonyítványok

10 A dokumentáció a páciens fontos adatainak, a terápia menetének pontos, rendezett gyűjteménye, melynek az állapotfelméréstől kezdve a terápián keresztül, az utókövetésig mindent tartalmaznia kell. Úgy kell tárolni, hogy illetéktelen személy ne férhessen hozzá. Az orvosi dokumentációnak megfelelően 30 évig szükséges megőrizni. Naprakész tűzvédelmi és munkavédelmi szabályok (azok pontos betartása). Érvényes alkalmassági vizsgálat minden dolgozó részére. Érvényes felelősségbiztosítás. Reklámozásra vonatkozó rendeletek: - A tevékenység korrekt, egyértelmű meghatározása - Legyen rendszeres szakmai felügyeleti szervezet, amely bármilyen hiányosság esetén átmeneti felfüggesztési joggal rendelkezzen Kérem a Tisztelt Főorvos Asszonyt/Urat, hogy állásfoglalásunkat szíveskedjen eljuttatni a területileg illetékes ÁNTSZ összes főorvosához december 08 Őszinte Tisztelettel, Dr. Ozsváth Mária Komplementer medicina ÁNTSZ-OSZMK mb. országos főorvos

11/1997. (V. 28.) NM rendelet. a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről

11/1997. (V. 28.) NM rendelet. a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről 11/1997. (V. 28.) NM rendelet a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről A természetgyógyászati tevékenységről szóló 40/1997. (III. 5.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 4. -ának

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga természetgyógyászati alapmodul 2002. október 22. 2 TÁJÉKOZTATÓ az értékelő tanár részére

Részletesebben

1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet. a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről. I.

1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet. a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről. I. 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III.

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁSI SZABÁLYZAT

SZOLGÁLTATÁSI SZABÁLYZAT Elfogadta a VITAMIN Egészségpénztár Igazgatótanácsa 33/2014. számú határozatával 2014. április 25-én Hatályba lépés napja: 2014. április 25. Az Igazgatótanács nevében IT Elnök Verziószám: v1_20140425 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok. k é z i k ö n y v (MEES) 1.0 változat

Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok. k é z i k ö n y v (MEES) 1.0 változat Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok k é z i k ö n y v (MEES) 1.0 változat EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM 2007. 1 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 3 RÖVIDÍTÉSEK... 4 I. BETEGELLÁTÁSI FOLYAMATOK... 5 I./1. ELLÁTÁSI

Részletesebben

Gyógytornász, gyógytestnevelő Szakmabemutató információs mappa

Gyógytornász, gyógytestnevelő Szakmabemutató információs mappa Szakmabemutató információs mappa FELELŐS KIADÓ: PIRISI KÁROLY KÉSZÍTŐ: KANOA CONSULTING PÁLYAORIENTÁCIÓS LEKTOR: HARKÁNYI ADRIENNE INTERJÚALANY: SARÓDY SZILVIA SZAKMAI LEKTORÁLÁS: DR. HALÁSZ VERONIKA A

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

A Természetgyógyászati alapismeretek modulvizsga kérdéseinek gyűjteménye

A Természetgyógyászati alapismeretek modulvizsga kérdéseinek gyűjteménye Az ETI Természetgyógyászati alapismeretek modulvizsga megoldólapjainak felhasználásával készítette: Fábián Andrea A Természetgyógyászati alapismeretek modulvizsga kérdéseinek gyűjteménye 1. Jellemezze

Részletesebben

VÁROSI EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNY 5500 GYOMAENDRŐD HŐSÖK ÚTJA 57.

VÁROSI EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNY 5500 GYOMAENDRŐD HŐSÖK ÚTJA 57. VÁROSI EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNY 5500 GYOMAENDRŐD HŐSÖK ÚTJA 57. Szervezeti és Működési Szabályzat Készült : 2009.07.01. I. fejezet Általános működési elemek I./1. Az intézet adatai: Megnevezés: Városi Egészségügyi

Részletesebben

Az autizmus spektrum zavarokban érintett személyek életútját kísérő dokumentációs rendszer modellje

Az autizmus spektrum zavarokban érintett személyek életútját kísérő dokumentációs rendszer modellje Az autizmus spektrum zavarokban érintett személyek életútját kísérő dokumentációs rendszer modellje 2010-04-22 Fogyatékos Személyek Esélyegyenlősége Közalapítvány Autizmus Stratégiai Munkacsoport szerzők:

Részletesebben

JÓZSEFVÁROSI GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT GYERMEKEK ÁTMENETI OTTHONA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

JÓZSEFVÁROSI GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT GYERMEKEK ÁTMENETI OTTHONA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 8. számú melléklet JÓZSEFVÁROSI GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT GYERMEKEK ÁTMENETI OTTHONA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2009. december 16. Jogszabályok: - a Gyermekek jogairól szóló, New Yorkban, 1989. november

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁSI SZABÁLYZATA

SZOLGÁLTATÁSI SZABÁLYZATA DIMENZIÓ Önkéntes Kölcsönös Egészségpénztár SZOLGÁLTATÁSI SZABÁLYZATA 1036 Budapest, Lajos u. 78. Telefon: 06-80-201-417 Fax: 472-32-40 Adószám: 18234732-1-41 Pénzforgalmi jelzőszám: Kereskedelmi és Hitelbank

Részletesebben

Szakmai ajánlás A KÖZÖSSÉGI ELLÁTÁS SZENVEDÉLYBETEGEK RÉSZÉRE

Szakmai ajánlás A KÖZÖSSÉGI ELLÁTÁS SZENVEDÉLYBETEGEK RÉSZÉRE Szakmai ajánlás A KÖZÖSSÉGI ELLÁTÁS SZENVEDÉLYBETEGEK RÉSZÉRE FSZH Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Addiktológiai Szakértői Munkacsoport Budapest, 2008. TARTALOM: A közösség fogalma A közösségi ellátás

Részletesebben

Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. január 27-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből BOCSKAIKERTI HUMÁNSZOLGÁLTATÓ

Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. január 27-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből BOCSKAIKERTI HUMÁNSZOLGÁLTATÓ Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. január 27-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2014. (I. 27.) KT. sz.

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI JOG ÉS BIZTOSÍTÁS

EGÉSZSÉGÜGYI JOG ÉS BIZTOSÍTÁS SEMMELWEIS EGYETEM Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) Dr. Nemes András EGÉSZSÉGÜGYI JOG ÉS BIZTOSÍTÁS Egyetemi jegyzet Budapest, 2003. I. Fejezet EGÉSZSÉGÜGYI JOG 1. Alkotmányjogi háttér Az egészséghez

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat, Nevelési Tanácsadó, Logopédiai Intézet Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Záradék: A Szervezeti és Működési Szabályzatot

Részletesebben

96/2003. (VII. 15.) Korm. rendelet. az egészségügyi szolgáltatás gyakorlásának általános feltételeiről, valamint a működési engedélyezési eljárásról

96/2003. (VII. 15.) Korm. rendelet. az egészségügyi szolgáltatás gyakorlásának általános feltételeiről, valamint a működési engedélyezési eljárásról 96/2003. (VII. 15.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás gyakorlásának általános feltételeiről, valamint a működési engedélyezési eljárásról Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

SZOCIÁLIS GONDOZÁSI KÖZPONT MÁGOCS SZABADSÁG UTCA 3-4.

SZOCIÁLIS GONDOZÁSI KÖZPONT MÁGOCS SZABADSÁG UTCA 3-4. SZOCIÁLIS GONDOZÁSI KÖZPONT MÁGOCS SZABADSÁG UTCA 3-4. Szervezeti és Működési Szabályzata Mágocs Város Önkormányzatának Gondozási Központja számára I. Általános bevezető szabályok A Szervezeti és Működési

Részletesebben

2014.ÉV SZERVEZETI ÉS M KÖDÉSI S Z A B Á L Y Z A T. Pszichiátriai Betegek Otthona Szentgotthárd. Címe:

2014.ÉV SZERVEZETI ÉS M KÖDÉSI S Z A B Á L Y Z A T. Pszichiátriai Betegek Otthona Szentgotthárd. Címe: Pszichiátriai Betegek Otthona Szentgotthárd Címe: 9970 Szentgotthárd Hunyadi u.29. Telefon sz: 94/552-560; Fax: 94/380-223 e-mail: gotthszo@t-online.hu honlap: www.gotthardotthon.hu SZERVEZETI ÉS M KÖDÉSI

Részletesebben

A PRIZMA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA, EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY (1134 BUDAPEST, VÁCI ÚT 57.) ETIKAI KÓDEXE

A PRIZMA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA, EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY (1134 BUDAPEST, VÁCI ÚT 57.) ETIKAI KÓDEXE A PRIZMA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA, EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY (1134 BUDAPEST, VÁCI ÚT 57.) ETIKAI KÓDEXE Verzió: 1.0 Hatályba lépés időpontja: 2010. május 1. Jóváhagyta: Locsmándi

Részletesebben

Kerepes Nagyközség Önkormányzat Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat. Szakmai Program. 2012. március 1.

Kerepes Nagyközség Önkormányzat Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat. Szakmai Program. 2012. március 1. Kerepes Nagyközség Önkormányzat Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat Szakmai Program 2012. március 1. I. A Szolgáltatásra vonatkozó alapadatok 1. Vonatkozó jogszabályok A szociális ellátásokról szóló

Részletesebben

Szociális asszisztens / szakgondozó / gerontológiai gondozó / pszichiátriai gondozó / szenvedélybeteg gondozó / szociális gondozó, szervező

Szociális asszisztens / szakgondozó / gerontológiai gondozó / pszichiátriai gondozó / szenvedélybeteg gondozó / szociális gondozó, szervező Szociális asszisztens / szakgondozó / gerontológiai gondozó / pszichiátriai gondozó / szenvedélybeteg gondozó / szociális gondozó, szervező Szakmabemutató információs mappa FELELŐS KIADÓ: PIRISI KÁROLY

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KER. ÖNKORMÁNYZAT ALPOLGÁRMESTERE

BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KER. ÖNKORMÁNYZAT ALPOLGÁRMESTERE BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KER. ÖNKORMÁNYZAT ALPOLGÁRMESTERE 6 1lo IS' Készült a 2015. január 28. napján tartandó képviselő-testületi ülésre. Készítette: Müller Kinga intézményi irodavezető Tárgy: Pszichiátriai

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDŐPONTJA: Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. április 23-i ülésére ELŐTERJESZTÉS TÁRGYA: Javaslat a Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat Szervezeti

Részletesebben

PÉCS-BARANYAI HOSPICE ALAPÍTVÁNY

PÉCS-BARANYAI HOSPICE ALAPÍTVÁNY 7632 Pécs, Akác utca 1. EGYSÉGSZINTŰ Készítette: 2010.07.15. Dr. Csikós Ágnes szakmai vezető/titkár Dátum Jóváhagyta: 2010.07.25. Minőségügyi szempontból ellenőrizte: Dr. Bíró Ferenc elnök Lukács Miklós/

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzata

Szervezeti és Működési Szabályzata A Kovács Pál Gimnázium A Kovács Pál Gimnázium tantestülete 2013.március 25-én megtárgyalta és elfogadta. Megvitatták: A tantestület A tanulók közösségei A Szülői Munkaközösség 1 TARTALOMJEGYZÉK A Kovács

Részletesebben

96/2003. (VII. 15.) Korm. rendelet. az egészségügyi szolgáltatás gyakorlásának általános feltételeiről, valamint a működési engedélyezési eljárásról

96/2003. (VII. 15.) Korm. rendelet. az egészségügyi szolgáltatás gyakorlásának általános feltételeiről, valamint a működési engedélyezési eljárásról A jogszabály mai napon hatályos állapota 96/2003. (VII. 15.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás gyakorlásának általános feltételeiről, valamint a működési engedélyezési eljárásról Az egészségügyről

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLAT JÓZSEFVÁROSI SZ-ADAT ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT 1084 BUDAPEST, AURÓRA U. 22 28.

EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLAT JÓZSEFVÁROSI SZ-ADAT ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT 1084 BUDAPEST, AURÓRA U. 22 28. JÓZSEFVÁROSI EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLAT 1084 BUDAPEST, AURÓRA U. 22 28. SZ-ADAT ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT Készítette: Krix Andrea döntéselőkészítő és informatikai osztályvezető Ellenőrizte: Dr. Bakos Mariann

Részletesebben

A védőnői rendszer működésének bemutatása, a fejlesztésre irányuló javaslatok összefoglalása

A védőnői rendszer működésének bemutatása, a fejlesztésre irányuló javaslatok összefoglalása A védőnői rendszer működésének bemutatása, a fejlesztésre irányuló javaslatok összefoglalása 2007. november A védőnői rendszer működésének bemutatása, fejlesztésre irányuló javaslatok összefoglalása A

Részletesebben

Tartalom. Köszöntő. øtinfo 2011. május 1. Köszöntõ

Tartalom. Köszöntő. øtinfo 2011. május 1. Köszöntõ Köszöntő Köszöntõ Tartalom Kedves Olvasó! Ez a hónap sem volt eseménytelen, 2011. május 1-jén megalakult az Egészségügyi Szakmai Kollégium. Ehhez kapcsolódóan egy interjút olvashatnak az Aktuális hírek

Részletesebben