ÁNTSZ Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Dr. Ozsváth Mária Országos szakfelügyelő főorvos

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÁNTSZ Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Dr. Ozsváth Mária Országos szakfelügyelő főorvos"

Átírás

1 ÁNTSZ Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Dr. Ozsváth Mária Országos szakfelügyelő főorvos 2750 Nagykőrös,Nyár u 12 Telefon: drozsvathmariatgy@gmail.com Ikt.sz.4222/ Tárgy: tájékoztatás egyes természetgyógyászati tevékenységek szakmai minimum feltételeiről Címzett: Területileg Illetékes ÁNTSZ Főorvosa részére Tisztelt Főorvos Asszony/ Úr, Nemrégen olvastam az alábbi cikket, és Dr Csermely Miklós kollegával megbeszéltük, hogy felelevenítjük a nem orvos természetgyógyászok szakmai minimum feltételeit, és tájékoztatjuk az ÁNTSZ szakembereit, a természetgyógyászok által használt masszázságyak, Bémer készülék használatával kapcsolatos engedélyezésről is. Íme a cikk: komplementer medicina A British Medical Journal egy tanulmányában a komplementer orvoslás szakértője, Edzard Ernst kifejti, hogy az örökös viták nagymértékben félrevezetik a betegeket. A szakember szerint a beteg képtelen tájékozódni az egymásnak ellentmondó érvek rengetegében, és nem találja arra az egyszerű kérdésre a választ, hogy az komplementer gyógymódok többet ártanak e, mint használnak. Ernst szerint a szkeptikusok nem veszik figyelembe a bizonyítékokat, és az orvosi folyóiratok nem közlik a pozitív eredményeket.

2 Másfelől viszont a komplementer gyógyászat feltétlen hívei hajlamosak nem tudomásul venni azokat a tényeket, amelyek nem felelnek meg saját hiedelmeiknek, és kijelentik, hogy a komplementer gyógyászatban nincs helye a tudományos bizonyítékoknak. A vesztes ebben az örökös vitában természetesen a beteg írja Ernst. Ha a nincs bizonyíték érvelésre figyelnek, nem részesülnek a gyógymódok előnyeiből. Ha azonban a tudomány erre nem alkalmas nézetet követik, esetleg több kárt okoznak maguknak, mint hasznot. A szakember változásokat sürget, és szerinte a pozitív változást csakis a laikusokat megcélzó megbízható információk hozhatják el. Állásfoglalásunk szerint, a nem orvos természetgyógyász végzettségűek közül, különböző masszázságyakkal, Bémer és egyéb készülékekkel, csak a következő végzettséggel kaphatnak ÁNTSZ működési engedélyt 1 fizoterápiás asszisztens 2 alternativ fizioterápiás végzettséggel rendelkező természetgyógyászok és az orvos természetgyógyászok / orvosi diploma és természetgyógyászat képesítés,szakvizsga szükséges hozzá/ Biorezonanciás és egyéb állapotfelmérő műszeres vizsgálatot, és kezelést csak orvos természetgyógyász végzettséggel rendelkező kollegák végezhetnek Szakvizsga nélkül, az ETI ben szerzett és csak természetgyógyász modul vizsga letétele után, műszeres vizsgálatra orvosok sem kaphatnak ÁNTSZ engedélyt természetgyógyászati tevékenység céljára. A természetgyógyászat modul vizsgát ugyanis követi a szakvizsga. Ezután már kaphatnak az adott szakterületre ÁNTSZ működési engedélyt a kérelmezők.

3 SZAKMAI MINIMUMFELTÉTELEK NEM ORVOS TERMÉSZETGYÓGYÁSZOK RÉSZÉRE listája az ETI-ben szakvizsgázott természetgyógyászok részére az orvosi szakképesítés nélkül végezhető természetgyógyászati tevékenységek meghatározása, a tevékenységek gyakorlásának helye, a kezelés módszerei, a tevékenységek eszközigénye és feltételrendszere 1. AKUPRESSZÚRA Az akupresszőr gyógyító, betegségmegelőző és egészségnevelő tevékenységét a hagyományos kínai orvoslás szabályai szerint végzi, anamnézis, állapotfelmérés és egyénre szabott kezelési terv alapján. Egészségügyi, szociális és oktatási intézmények, orvosi rendelők, otthoni betegellátás, szanatóriumok, szállodák és magánpraxis. Akupresszúra, masszázstechnikák, ingerterápiák (moxa, köpöly, fülgyertya, stb). Kezelőágy (lemosható, tetszőleges magasságú, nem feltétele az állíthatóság) vagy tornaszőnyeg (tisztítható textil vagy műanyag), tornaszivacs. Az akupresszúrás kezelés adalékanyag nélkül történik. 2. ALTERNATÍV MOZGÁS- ÉS MASSZÁZSTERÁPIA Az alternatív mozgás- és masszázsterapeuta gyógyító, betegségmegelőző és egészségnevelő tevékenységét a hagyományos kínai orvoslás szabályai szerint végzi, anamnézis, állapotfelmérés és egyénre szabott kezelési terv alapján. Egészségügyi, szociális, oktatási, gazdasági, kulturális és sportintézmények, fegyveres erők, orvosi rendelők, otthoni betegellátás, szanatóriumok, szállodák és magánpraxis. Masszázsterápia, légzésterápia, mozgá-, mozgatásterápia. Kezelőágy (lemosható, tetszőleges magasságú, nem feltétele az állíthatóság) vagy tornaszőnyeg (tisztítható textil vagy műanyag), tornaszivacs. Az alternatív masszázsterápia kezelés adalékanyag nélkül történik.

4 3. ÉLETMÓD-TANÁCSADÁS ÉS TERÁPIA Az életmód-tanácsadó segít klienseinek életmódjuk átalakításában - a civilizációs betegségek, testi-lelki ártalmak csökkentése vagy kiküszöbölése, egészségük megőrzése vagy helyreállítása érdekében. Munkája során természetgyógyászati, mentálhigiénés, pedagógiai, szociológiai, pszichológiai módszereket alkalmaz. Jártassággal rendelkezik az életmódot átalakítani tudó valamennyi természetgyógyászati ágban (távol-keleti mozgásoktatás, egészséges táplálkozás, természetes masszázsoktatás, gyógynövényismeret, hidroterápia, helyes légzéstechnikák), ismeri a mentálhigiéne alapelveit és mindezeket együttesen alkalmazza a beteg vagy a kliens életmódjának átalakítása érdekében. Az életmód-tanácsadó a szabadidő kulturált, tartalmas eltöltése terén primer prevenciós feladatokat (művelődési központok, magánvállalkozások, utazási irodák) lát el, míg az egészségügyben specializálódik a betegellátás és - gondozás során hiányterületet képező egészségnevelési feladatok hatékony ellátására. A családorvos, kórházi orvos, gondozóintézeti szakorvos betegeket küld az életmód-tanácsadóhoz, hogy annak életmódi nevelésével a szokványos gyógyszeres terápiát kiegészítse. Egészségügyi-, szociális-, kulturális-, oktatási-nevelési intézmények, gyógyidegenforgalom, magánpraxis és csoportpraxis. Tanácsadó jellegű tevékenység. Eszköznélküli tevékenység. 4. REFLEXOLÓGIA A reflexológus gyógyító, betegségmegelőző és egészségnevelő tevékenységét anamnézis, állapotfelmérés és egyénre szabott kezelési terv, a beteg kórtörténete alapján elkészített kezelési térkép, illetve masszázsterv alapján a kéz és a láb reflexzónáit ujjnyomással, vagy más mechanikai eszközzel kezelve végzi. Meghatározza a kezelés menetét, a kezelendő zónák fontossági sorrendjét, az egy-egy kezelés alkalmával masszírozandó zónák számát, a kezelés időtartamát, a masszírozás erősségét, a kezelés ritmusát, valamint a kezelések gyakoriságát. Elkészíti a páciens számára az otthoni kezeléshez szükséges kezelési térképet, s ellátja a megfelelő utasításokkal, illetve tanácsokkal. A pácienst és a családtagokat is megtanítja az otthoni kezelésre.

5 Egészségügyi, szociális, sportintézmény, orvosi rendelő, otthoni betegellátás, szanatórium, szálloda, magánpraxis és egyéb szolgáltatás. A kéz és a láb reflexzónáit ujjnyomással, vagy más mechanikai eszközzel kezelve végzi, krém használatával. Kezelőágy (lemosható, tetszőleges magasságú, nem feltétele az állíthatóság) vagy kartámaszos kezelőszék lábtámasszal vagy különálló lábzsámollyal (lemosható). Rendkívüli feltétel: folyóvizes lábmosási lehetőség a beteg/kliens számára. 5. ALTERNATÍV FIZIOTERÁPIA dr. Csermely Miklós honoris causa alternatív fizioterapeuta szakvéleményének kikérését tanácsolom a kérdésben. 6. BIOENERGIA A bioenergetikus gyógyító, betegségmegelőző és egészségnevelő tevékenységét anamnézis, állapotfelmérés és egyénre szabott kezelési terv, a beteg kórtörténete alapján végzi. Ennek érdekében szükség esetén bioenergetikailag feltérképezi a beteget, annak közvetlen környezetét, lakókörnyezetét, valamint bioenergetikai kezelést és tanácsadást végez. Egészségügyi, szociális, sportintézmény, orvosi rendelő, otthoni betegellátás, szanatórium, szálloda, magánpraxis és egyéb szolgáltatás. Saját energiamezőjének felhasználásával a beteg/kliens energiamezőjének kiegyenlítése. Érintés nélküli. Kezelőágy (lemosható, tetszőleges magasságú, nem feltétele az állíthatóság) - mivel olyan betegek kezelésének szükségessége is felmerülhet, akik számára nehézséget okozna az állás ill. ülés.

6 7. FITOTERÁPIA A fitoterapeuta gyógyító, betegségmegelőző és egészségnevelő tevékenységét anamnézis, állapotfelmérés és egyénre szabott kezelési terv, a beteg kórtörténete alapján végzi, mely tevékenység magában foglalja a betegek gyógynövényekkel vagy gyógynövénykészítményekkel (gyógyhatású anyagok) történő kiegészítő kezelését. Egészségügyi, szociális intézmény, orvosi rendelő, otthoni betegellátás, szanatórium magánpraxis és egyéb szolgáltatás. Beszélgetéses jellegű, tanácsadás. Érintés nélküli. Eszköznélküli. 8. FÜLAKUPUNKTÚRÁS ADDIKTOLÓGIA A fülakupunktúrás addiktológus gyógyító, egészségnevelő tevékenységét anamnézis, állapotfelmérés és egyénre szabott kezelési terv, a beteg kórtörténete alapján végzi a szenvedélybetegek leszoktatása, méregtelenítés (akudetox), feszültségoldás céljából, valamint álmatlanság, gyógyszermérgezés és elvonási tünetek esetén (delírium tremens stb.). : egészségügyi, szociális intézmény, orvosi rendelő, otthoni betegellátás, szanatórium, magánpraxis és egyéb szolgáltatás. Fülakupunktúra. Fülenként csak és szigorúan a NADA 5/öt/ pontot szúrhatják. Újrafelhasználható akupunktúrás tűk esetén hőlégsterilizátor használata kötelező, a tűk üvegfóliában tárolva, névazonosítóval ellátva, papírvatta dugóval lezárva. Egyszerhasználatos tűk esetében a használt tűk tárolására zárt tárolódoboz, és megsemmisítésük biztosítása. Kezelőágy (lemosható, tetszőleges magasságú, nem feltétele az állíthatóság) - mivel olyan betegek kezelésének szükségessége is felmerülhet, akik számára nehézséget okozna az állás ill. ülés, valamint nem kizárható a rosszullét sem.

7 9. KINEZIOLÓGIA A kineziológia alternatív és komplementer jellegű, készség-, képesség-, és személyiségfejlesztő, pedagógiai és pszichológiai elemeket is tartalmazó prevenciós holisztikus módszer. A kineziológiai kezelés az izomtesztelést, mint biofeedback módszert használja. Hatékonyan befolyásolja a test energiaáramlását, az érzelmi stresszek feloldásával energetikai egyensúlyt hoz létre a testben, s aktivizálja öngyógyító mechanizmusát. A kineziológus segíti kliensét az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében, a betegségek gyógyításában, az öngyógyítás folyamatában, a betegség mögött álló problémák feltárásában, a rehabilitációban, személyiségfejlődésében. Kineziológiai módszerei mellett természetgyógyászati, mentálhigiénés, pedagógiai, szociológiai, pszichológiai módszereket alkalmaz. Az egyes kineziológiai rendszereknek önálló oktatói képzési rendjük van. Tevékenységét önállóan végzi az alábbi területeken: Egészségügyi-, szociális-, kulturális-, oktatási-nevelési ellátó rendszer intézményei, gyógy-idegenforgalom, magánpraxis, csoportpraxis. Beszélgetés, tanácsadás jellegű, másrészt izmok teszteléséből és adott korrekciók elvégzéséből áll. Eszköznélküli. 10. SZEMTRÉNING A szemtréner: látást tehermentesítő életmód és életviteli tanácsadó tréner. Szemtorna gyakorlatokkal, táplálkozási tanácsadással/szemfenék meszesedés és egyéb súlyos látáskárosodás esetén/, valamint komplex életviteli tanácsadással segít a látásukban sérült embereknek.a képernyős tornánál különösen odafigyel az óránkénti szünetek betartásában, a látástorna betanításában, valamint az egyénre szabott szemtréningek összeállításában a látásminőség megőrzése érdekében tevékenység gyakorlásának helye Egészségügyi, szociális intézmény, orvosi rendelő, szanatórium, magánpraxis és csoportpraxis. Látásvizsgálat, egyénre szabott szemtréning gyakorlatok betanítása és követése. Súlyos látás sérülteknél életviteli, életmód tanácsadás is Képernyő előtti munkavégzés esetén csoportos tornák betanítása ophtalmoscop szemüvegszekrény optikai lencsék +10 dioptriáig +2 cilinderig visus tábla

8 ORVOS-TERMÉSZETGYÓGYÁSZOK SZAKMAI MINIMUMFELTÉTELEI 1- A TERMÉSZETGYÓGYÁSZATI VÉGZETTSÉG IGAZOLÁSA a- elfogadjuk a Pécsi Orvosi Egyetem Komplementer Medicina tanszékén kiadott végzettségeket, a szakvizsga letétele után kapott szakmai képesítést igazoló okiratot b- vagy/és az ETI-ben vizsgázott orvosok természetgyógyászati végzettségét, szintén a szakvizsga letétele után szakmai képesítést igazoló okiratot 2- A TÁRGYI FELTÉTELEKET az alapszakma orvosi végzettségének megfelelően és az adott természetgyógyászati tevékenységhez tartozó tárgyi eszközök alkotják lll. Emlékeztető a hivatalosan elfogadott természetgyógyászati tevékenységekről: Csak orvos által végezhető tevékenységek Homeopátia 133 Manuálterápia 35 Biológiai fogorvoslás 3 Neurálterápiás módok 14 Hagyományos kínai orvoslás 363 Ajurvédikus gyógyászati eljárások 1 Tibeti gyógyító eljárások 1 Méregtelenítő módszerek 27 Pszichológiai eljárások 4

9 Szakképesítéssel végezhető tevékenységek Akupresszúra 112 Keleti mozgás- és masszázsterápia 154 Életmódoktatás és -tanácsadás: 69 Reflexzóna-terápia 340 Vizsgával záruló, képzésben szerzett képesítéssel végezhető tevékenységek Kiegészítő fizioterápiás módszerek 43 Fitoterápia 104 Fülakupunktúrás addiktológiai eljárások 209 Kineziológiai módszerek 171 Szemtréning-eljárások 25 Valamennyi szakterület vonatkozásában a fentieken kívüli egységes feltételek ( a 11/1997. (V. 28.) NM sz. r. előírásain kívül) : a rendelőhelyiségben asztal, min. 3 szék, iratok tárolására alkalmas szekrény Eszközök tekintetében: - Legyen vérnyomásmérője - Legyen lázmérője - Legyen elsősegélynyújtó láda - Csak ORKI engedéllyel rendelkező eszközöket használjon és legyen róla jogosultsága Információs táblák kihelyezése: - Mentők, tűzoltók, rendőrség, körzeti orvos rendelői és ügyeleti szám - Jogi képviseleti elérhetőségek - Mobiltelefon, dohányzást tiltó információ - Árjegyzék - Szakképesítést tanúsító bizonyítványok

10 A dokumentáció a páciens fontos adatainak, a terápia menetének pontos, rendezett gyűjteménye, melynek az állapotfelméréstől kezdve a terápián keresztül, az utókövetésig mindent tartalmaznia kell. Úgy kell tárolni, hogy illetéktelen személy ne férhessen hozzá. Az orvosi dokumentációnak megfelelően 30 évig szükséges megőrizni. Naprakész tűzvédelmi és munkavédelmi szabályok (azok pontos betartása). Érvényes alkalmassági vizsgálat minden dolgozó részére. Érvényes felelősségbiztosítás. Reklámozásra vonatkozó rendeletek: - A tevékenység korrekt, egyértelmű meghatározása - Legyen rendszeres szakmai felügyeleti szervezet, amely bármilyen hiányosság esetén átmeneti felfüggesztési joggal rendelkezzen Kérem a Tisztelt Főorvos Asszonyt/Urat, hogy állásfoglalásunkat szíveskedjen eljuttatni a területileg illetékes ÁNTSZ összes főorvosához december 08 Őszinte Tisztelettel, Dr. Ozsváth Mária Komplementer medicina ÁNTSZ-OSZMK mb. országos főorvos

Wellness és természetgyógyászat

Wellness és természetgyógyászat Wellness és természetgyógyászat Ha hatékonyan szeretnénk óvni saját és családunk egészségét a wellness segítségével, fontos tudnunk, hol kaphat helyet a természetgyógyászat a gyógyításban, kik gyógyíthatnak,

Részletesebben

17.TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT SZAKMACSOPORT Akupresszőr Alternatív fizioterápia Alternatív mozgás- és masszázsterapeuta 17.4.

17.TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT SZAKMACSOPORT Akupresszőr Alternatív fizioterápia Alternatív mozgás- és masszázsterapeuta 17.4. 17.TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT SZAKMACSOPORT 17.1. Akupresszőr 17.2. Alternatív fizioterápia 17.3. Alternatív mozgás- és masszázsterapeuta 17.4. Bioenergetikus 17.5. Életmód-tanácsadó és terapeuta 17.6. Fitoterápia

Részletesebben

GYAKORLATI IGAZOLÁS. az akupresszőr szakmai vizsgára jelentkezéshez

GYAKORLATI IGAZOLÁS. az akupresszőr szakmai vizsgára jelentkezéshez GYAKORLATI IGAZOLÁS az akupresszőr szakmai vizsgára jelentkezéshez A vizsgázó neve: Lakcíme: _ A gyakorlat típusa (fajták) Intézmény A gyakorlat időtartama Igazoló a és bélyegző I. 2 hét Orvos-természetgyógyászati

Részletesebben

JOGI ALAPISMERETEK FEKETE SZABOLCS

JOGI ALAPISMERETEK FEKETE SZABOLCS JOGI ALAPISMERETEK FEKETE SZABOLCS - 2016 JOGSZABÁLYI KÖRNYEZET 1997. évi CLIV törvény az Egészségügyről 40/1997 (III.5.) Kormányrendelet a természetgyógyászati tevékenységről 11/1997. (V.28.) NM rendelet

Részletesebben

Tájékoztató a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről szóló 11/1997. (V. 28.) NM rendelet szerinti

Tájékoztató a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről szóló 11/1997. (V. 28.) NM rendelet szerinti Tájékoztató a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről szóló 11/1997. (V. 28.) NM rendelet szerinti természetgyógyászati vizsgákra történő jelentkezésről 1. MODULVIZSGÁK 1.1. Egészségügyi

Részletesebben

hatályos: 2015.10.19-2015.10.19 Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (3) bekezdés i) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

hatályos: 2015.10.19-2015.10.19 Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (3) bekezdés i) pontjában kapott felhatalmazás alapján, 42/2015. (I. 18.) EMMI rendelet a hagyományos kínai gyógyászat területén oklevéllel rendelkező személy által végezhető egészségügyi tevékenység engedélyezésére vonatkozó szabályokról hatályos: 2015.10.19-2015.10.19

Részletesebben

Alternatív gyógymódot (pl. homeopátiát) alkalmazó segítője Szakmabemutató információs mappa

Alternatív gyógymódot (pl. homeopátiát) alkalmazó segítője Szakmabemutató információs mappa Alternatív gyógymódot (pl. homeopátiát) alkalmazó segítője Szakmabemutató információs mappa FELELŐS KIADÓ: PIRISI KÁROLY KÉSZÍTŐ: KANOA CONSULTING PÁLYAORIENTÁCIÓS LEKTOR: HARKÁNYI ADRIENNE SZAKMAI LEKTORÁLÁS:

Részletesebben

1. MODULVIZSGÁK 1.1. Egészségügyi modul. Jelentkezés

1. MODULVIZSGÁK 1.1. Egészségügyi modul. Jelentkezés Tájékoztató a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről szóló 11/1997. (V. 28.) NM rendelet szerinti természetgyógyászati vizsgákra történő jelentkezésről 1. MODULVIZSGÁK 1.1. Egészségügyi

Részletesebben

1. MODULVIZSGÁK 1.1. Egészségügyi modul. Jelentkezés

1. MODULVIZSGÁK 1.1. Egészségügyi modul. Jelentkezés Tájékoztató a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről szóló 11/1997. (V. 28.) NM rendelet szerinti természetgyógyászati vizsgákra történő jelentkezésről 1. MODULVIZSGÁK 1.1. Egészségügyi

Részletesebben

ÉLETMÓD-TANÁCSADÓ ÉS TERAPEUTA Szóbeli tételsor

ÉLETMÓD-TANÁCSADÓ ÉS TERAPEUTA Szóbeli tételsor ÉLETMÓD-TANÁCSADÓ ÉS TERAPEUTA Szóbeli tételsor I. Az életmód-tanácsadás általános kérdésköre 1. Ismertesse az életmód-tanácsadó és terapeuta működési területeit! 2. Ismertesse az életmód-tanácsadó és

Részletesebben

Egészség, betegség, természetgyógyászat. Készítette: Varsányi Péter Ulmus Kft

Egészség, betegség, természetgyógyászat. Készítette: Varsányi Péter Ulmus Kft Egészség, betegség, természetgyógyászat Készítette: Varsányi Péter Ulmus Kft. 2006 2012. 5 kulcs 6449 Letöltéshez jelszó: 2012fito Gyógynövényismeret, fitoterápia I. 3. Fitoterápiás Kongresszus (1991):

Részletesebben

KINEZIOLÓGIA FEKETE SZABOLCS

KINEZIOLÓGIA FEKETE SZABOLCS KINEZIOLÓGIA FEKETE SZABOLCS - 2016 Természetgyógyász - Kineziológia Rendszerspecifikus Saját fogalom-, eljárás- és szabályozási rendszerrel működik Speciális eljárásokat és módszereket alkalmaz Segít

Részletesebben

1. MODULVIZSGÁK 1.1. Egészségügyi modul. Jelentkezés

1. MODULVIZSGÁK 1.1. Egészségügyi modul. Jelentkezés Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság 1085 Budapest, Horánszky utca 15., 1444 Budapest, Pf. 270. Tel.: + 36 1 919 0343, Fax: + 36 1 338 3944 1051 Budapest, Zrínyi u. 3., 1380 Budapest, Pf. 1188. Tel.:

Részletesebben

Alternatív diagnosztika és terápia Időtartam

Alternatív diagnosztika és terápia Időtartam Időtartam Aromaterápiás karcsúsító és testkozmetikai kezelés 60 perc 1 alkalom 4.500 Ft 8 alkalmas bérlet 31.500 Ft 10 alkalmas bérlet 37.500 Ft 12 alkalmas bérlet 45.000 Ft BioTorus LT-100 (Pulzáló mágneses

Részletesebben

Természetgyógyász Szakértői Szaknévsor

Természetgyógyász Szakértői Szaknévsor Nyilvántartási szám Név/szak Érvényesség neve Akupresszőr Lejár TGY.SZ.H.AKU. 1/2012. TGY.SZ. 8/2011 Bánszky Judit 2016. Magyar Természetgyógyászok és Életreformerek Egyesülete 1023 Budapest TGY.SZ.H.AKU.

Részletesebben

Természetgyógyászati klinikum vizsgakérdések-megoldások

Természetgyógyászati klinikum vizsgakérdések-megoldások Az ETI Természetgyógyászati alapismeretek modulvizsga megoldólapjainak felhasználásával készítette: Fábián Andrea vizsgakérdések-megoldások 1 1. Nevezzen meg hat /6/ olyan betegséget, amelyeknek rehabilitációs

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Körzeti közösségi szakápoló OKJ 54 723 010001 54 07 klinikai gyakorlat követelményei

Körzeti közösségi szakápoló OKJ 54 723 010001 54 07 klinikai gyakorlat követelményei Név : Születési név: Születési hely: Születési dátum Anyja neve: Lakcím: Körzeti közösségi szakápoló OKJ 54 723 010001 54 07 klinikai gyakorlat követelményei Teljesítendő gyakorlatok: Óraszám: Szociális

Részletesebben

KARSAI MÓNIKA. Alternatív és keleti gyógyászatok mestere Tradicionális thai masszázs tanár. karsaimonika@gmail.com mobil: +36 20 4865757

KARSAI MÓNIKA. Alternatív és keleti gyógyászatok mestere Tradicionális thai masszázs tanár. karsaimonika@gmail.com mobil: +36 20 4865757 KARSAI MÓNIKA Alternatív és keleti gyógyászatok mestere Tradicionális thai masszázs tanár S Z A K M A I Ö N É L E T R A J Z karsaimonika@gmail.com mobil: +36 20 4865757 THAIFÖLD (1995-) Dél Thaiföldi mesterek:

Részletesebben

ROMA STRESSZKEZELŐ TRÉNINGEK ÖRKÉNYBEN

ROMA STRESSZKEZELŐ TRÉNINGEK ÖRKÉNYBEN Az ÖRKÉNYI CIGÁNY KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZAT meghívja Önt és ismerőseit a ROMA STRESSZKEZELŐ TRÉNINGEK ÖRKÉNYBEN című előadássorozatra Európai Mezôgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó

Részletesebben

vizsgabizottsági tag GYEMSZI-ETI vizsgázók száma: 15 fő vizsgája Fülakupunktúrás addiktológus szakképesítés szakmai

vizsgabizottsági tag GYEMSZI-ETI vizsgázók száma: 15 fő vizsgája Fülakupunktúrás addiktológus szakképesítés szakmai 2003. óta végzett szakmai, szakértői tevékenység ismertetése: Köpölyözés oktatófilm készítése. 2003 júniusában elkészült az a hiánypótló oktatófilm, amely által az alternatív terápiákban széles körűen

Részletesebben

2009. június. www.kristalytanc.hu. Angyali Kristály Terápia és Képzés

2009. június. www.kristalytanc.hu. Angyali Kristály Terápia és Képzés www.kristalytanc.hu 2009. június Angyali Kristály Terápia és Képzés HÁROM KRISTÁLY MÓDSZER Finomenergiák alkalmazása Kristályeszenciák Angyal aura permetek Nelson SCIO Biorezonancia Kék Kristálysziget

Részletesebben

TERÁPIÁBAN: VESZÉLY VAGY LEHETŐSÉG? Csupor Dezső

TERÁPIÁBAN: VESZÉLY VAGY LEHETŐSÉG? Csupor Dezső GYÓGYNÖVÉNYEK A Csupor Dezső TERÁPIÁBAN: VESZÉLY VAGY LEHETŐSÉG? Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, Gyógynövény Szakosztály Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet

Részletesebben

III. ORVOSI WELLNESS ÚJ LEHETŐSÉGEK. Hotel Benczúr - 1068 Budapest, Benczúr u. 35. É+L Kongresszus- és Kiállításszervező KFT. 2015. április 16 17.

III. ORVOSI WELLNESS ÚJ LEHETŐSÉGEK. Hotel Benczúr - 1068 Budapest, Benczúr u. 35. É+L Kongresszus- és Kiállításszervező KFT. 2015. április 16 17. Hotel Benczúr - 1068 Budapest, Benczúr u. 35. É+L Kongresszus- és Kiállításszervező KFT. III. ORVOSI WELLNESS KONFERENCIA 2015. április 16 17. ÚJ LEHETŐSÉGEK (mind a páciensek, mind pedig az orvosok számára)

Részletesebben

10. Természetgyógyászati klinikum

10. Természetgyógyászati klinikum 10. Természetgyógyászati klinikum 1. *Soroljon fel a prémenstruációs szindróma (PMS) terápiás lehetőségei közül hármat /3/! (*Írja le, hogy prémenstruációs szindróma (PMS) esetén milyen természetgyógyászati

Részletesebben

A foglalkozás-egészségügyi és a háziorvos együttműködése a foglalkozási eredetű daganatos megbetegedések felderítése és gondozása területén

A foglalkozás-egészségügyi és a háziorvos együttműködése a foglalkozási eredetű daganatos megbetegedések felderítése és gondozása területén A foglalkozás-egészségügyi és a háziorvos együttműködése a foglalkozási eredetű daganatos megbetegedések felderítése és gondozása területén Dr. Sárkány Csaba háziorvos, üzemorvos MIÉRT? TÉNYEK, SZÁMOK,

Részletesebben

Egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosítása

Egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosítása www.allianz.hu Szakmai felelősségbiztosítás Egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosítása Kiegészítő biztosítási feltételek Fogalmak Egészségügyi dolgozó: minden egészségügyi tevékenységet végző természetes

Részletesebben

Orvosi szakmai felelősségbiztosítás www.felelossegbiztosito.hu/orvosi.html

Orvosi szakmai felelősségbiztosítás www.felelossegbiztosito.hu/orvosi.html Orvosi szakmai felelősségbiztosítás és egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosítása feltételek 1.1. Biztosítási esemény és a biztosított egészségügyi tevékenység 1.1.1. Az orvosi szakmai felelősségbiztosítás

Részletesebben

II. ORVOSI WELLNESS KONFERENCIA 2014. április 10 11.

II. ORVOSI WELLNESS KONFERENCIA 2014. április 10 11. II. ORVOSI WELLNESS KONFERENCIA 2014. április 10 11. ÚJ LEHETŐSÉGEK (mind a páciensek, mind pedig az orvosok számára) A wellness felölel minden olyan tevékenységet, szolgáltatást, amelyek az életminőség,

Részletesebben

Természetgyógyászati Szakértői Szaknévsor

Természetgyógyászati Szakértői Szaknévsor Természetgyógyászati Szakértői Szaknévsor Nyilvántartáis szám Dr. Név neve TGY.SZ.3/2007/H. Akupresszőr TGY.SZ.10/2007/H. Dr. Csermely Miklós - 1029 Budapest Sólyomvölgy u. 1 1029 Budapest Sólyomvölgy

Részletesebben

11/1997. (V. 28.) NM rendelet. a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről

11/1997. (V. 28.) NM rendelet. a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről 11/1997. (V. 28.) NM rendelet a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről A természetgyógyászati tevékenységről szóló 40/1997. (III. 5.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 4. -ának

Részletesebben

CASTANEA Egyesület. Középkorúak egészségéért

CASTANEA Egyesület. Középkorúak egészségéért CASTANEA Egyesület Középkorúak egészségéért CASTANEA 2007-ben alapított civil szervezet, melyet Vas megyei értelmiségiek alapítottak - felismerve azt a társadalmi kihívást, mely a lakónépesség egészségi

Részletesebben

BUDAPEST 1 (County: PEST MEGYE)

BUDAPEST 1 (County: PEST MEGYE) BUDAPEST 1 (County: PEST MEGYE) Klubvezető: Marosi László Nyitva tartás: H-K: 9:00-17:00 Tevékenységi kör: ENERGY termékek értékesítése, szaktanácsadás. Cím: 1146 Budapest, Hermina út 55. Telefon: +36

Részletesebben

MHK adatbázis Jogszabály szöveg. 11/1997. (V. 28.) NM rendelet 2005. május 17. - Lekérdezés ideje: 2005. szeptember 26.

MHK adatbázis Jogszabály szöveg. 11/1997. (V. 28.) NM rendelet 2005. május 17. - Lekérdezés ideje: 2005. szeptember 26. MHK adatbázis Jogszabály szöveg 11/1997. (V. 28.) NM rendelet 2005. május 17. - Lekérdezés ideje: 2005. szeptember 26. (C)1992-2001. Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. 11/1997. (V. 28.) NM rendelet a természetgyógyászati

Részletesebben

CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály-szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától

CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály-szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály-szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától A jogszabály mai napon (2012.XII.7.) hatályos állapota

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Természetgyógyász Vizsgaelnöki Szaknévsor Nyilvántartási szám Név/Szak Érvényesség Munkahely neve Munkahely címe

Természetgyógyász Vizsgaelnöki Szaknévsor Nyilvántartási szám Név/Szak Érvényesség Munkahely neve Munkahely címe Nyilvántartási szám Név/Szak Érvényesség Munkahely neve Munkahely címe Akupresszőr Lejár TGY.V. 17/2011 Bánszky Judit 2016. Magyar Természetgyógyászok és Életreformerek Egyesülete 1023 Budapest Árpád fejedelem

Részletesebben

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakmakód megnevezése: 5711 Gyógytorna 1. Szakfeladat, szaktevékenység definíciója, szakmai leírás: Olyan egészségügyi ellátási forma,

Részletesebben

Természetgyógyász Szakértői Szaknévsor Nyilvántartási szám Név/szak Érvényesség Munkahely neve Munkahely címe

Természetgyógyász Szakértői Szaknévsor Nyilvántartási szám Név/szak Érvényesség Munkahely neve Munkahely címe Természetgyógyász Szakértői Szaknévsor Nyilvántartási szám Név/szak Érvényesség Munkahely neve Munkahely címe Akupresszőr Lejár TGY.SZ.H. AKU 4/2016 Bánszky Judit 2021.09.01 TGY.SZ. H.AKU 1/2014 Daróczi

Részletesebben

Védőnői szolgálat. Buj Buj, Rákóczi u Védőnő: Kiss Józsefné. Tel.: +36 (20)

Védőnői szolgálat. Buj Buj, Rákóczi u Védőnő: Kiss Józsefné. Tel.: +36 (20) Buj 4483 Buj, Rákóczi u. 13-15. Védőnő: Kiss Józsefné Tel.: +36 (20) 429-7859 Email: kissjozsefne63@freemail.hu Védőnői fogadóóra: minden nap 8:00-9:00 Az első esztendő meghatározza a jövőt! 1 / 5 Területi

Részletesebben

Budapest Budapest (Főváros) Ápolási asszisztens iskolarendszeren kívüli 2010. január 13 33 723 01 1000 00 00

Budapest Budapest (Főváros) Ápolási asszisztens iskolarendszeren kívüli 2010. január 13 33 723 01 1000 00 00 Egészségügyi szakképzés keretében kiadott bizonyítványok száma 2010-ben - teljes lista - 2011. február 28-ai állapot szerint ÉRKEZETT 2010.01.29 INTÉZMÉNY Egészségtudományi Kar INTÉZMÉNY TELEPÜLÉSE INTÉZMÉN

Részletesebben

Természetgyógyász Szakértői Szaknévsor Munkahely címe

Természetgyógyász Szakértői Szaknévsor Munkahely címe Nyilvántartási szám Név/szak Érvényesség Munkahely neve Akupresszőr Lejár TGY.SZ.H.AKU. 1/2012. Béky László 2017.03.05 Aura Természetgyógyászati Gyógyító és Oktató Központ EC. 1143 Budapest Stefánia u.

Részletesebben

9. MOZGÁSTERÁPIA ÉS FIZIOTERÁPIA SZAKMACSOPORT

9. MOZGÁSTERÁPIA ÉS FIZIOTERÁPIA SZAKMACSOPORT 9. MOZGÁSTERÁPIA ÉS FIZIOTERÁPIA SZAKMACSOPORT 9.A. Fizioterápia 9.. Fizikoterápiás asszisztens 9.3. Fizioterápiás asszisztens 9.4. Fizioterápiás asszisztens () 9.. Fizioterápiás szakasszisztens (4) 9.1.

Részletesebben

Megbízási szerződés minta (gazdasági társaság, önkormányzati tulajdonú rendelő) Megbízási szerződés önálló orvosi tevékenység végzéséről

Megbízási szerződés minta (gazdasági társaság, önkormányzati tulajdonú rendelő) Megbízási szerződés önálló orvosi tevékenység végzéséről Szám: 07-7/ /200_.. Megbízási szerződés minta (gazdasági társaság, önkormányzati tulajdonú rendelő) Megbízási szerződés önálló orvosi tevékenység végzéséről 1. számú melléklet amely létrejött egyrészről

Részletesebben

Egészségmegőrzés. Kuratóriumi ülés május 23. egészségügyi auditor

Egészségmegőrzés. Kuratóriumi ülés május 23. egészségügyi auditor Egészségmegőrzés Egészségfejlesztés Kuratóriumi ülés 2017. május 23. Vámos Magdolna egészségügyi auditor Egészségvédelem a Down Alapítványnál Akut és krónikus betegségek megelőzése Kialakult betegségek

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Az intézett hatósági ügy megnevezése: Hatósági közvetítők nyilvántartásba vételével kapcsolatos eljárások

TÁJÉKOZTATÓ. Az intézett hatósági ügy megnevezése: Hatósági közvetítők nyilvántartásba vételével kapcsolatos eljárások TÁJÉKOZTATÓ A Fejér Megyei Kormányhivatal (a továbbiakban: hivatal) joghatóságába, hatáskörébe és illetékességébe tartozó közigazgatási ügyek intézéséről A hivatal illetékességi területe: Fejér megye Az

Részletesebben

Ifjúsági védőnő szakirányú továbbképzési szak

Ifjúsági védőnő szakirányú továbbképzési szak Ifjúsági védőnő szakirányú továbbképzési szak Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar 2007. Szakirányú továbbképzés I. Képzési és kimeneti követelmények 1. A kérelmező felsőoktatási intézmény neve, címe: Debreceni

Részletesebben

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Természetgyógyászati alapmodul. 2004. június 17.

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Természetgyógyászati alapmodul. 2004. június 17. Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli vizsga Természetgyógyászati alapmodul 2004. június 17. 2 TÁJÉKOZTATÓ az értékelõ tanár részére A vizsgázók csak a

Részletesebben

A HÁZIORVOSI KOMPETENCIA LISTA

A HÁZIORVOSI KOMPETENCIA LISTA A HÁZIORVOSI KOMPETENCIA LISTA DEBRECEN 2015.05.28. Dr. Füredi Gyula háziorvos A RENDSZER ALAPJA A RENDSZERSZERŰ MŰKÖDÉS Az egészségügyi ellátórendszer hatékony működésének a sine qua non-ja, hogy az egyes

Részletesebben

FÜLAKUPUNKTÚRÁS ALAPISMERETEK

FÜLAKUPUNKTÚRÁS ALAPISMERETEK FÜLAKUPUNKTÚRÁS ALAPISMERETEK A TESTTÁJAK, SZERVEK KIVETÜLÉSE A FÜLKAGYLÓN Testünk egyik mikroakupunktúrás rendszere a fül, megtalálható rajta valamennyi szervünk kivetülési pontja, melynek ingerlésével

Részletesebben

ELTE-TOK 2014.02.25. Készítette: Bábiné Szottfried Gabriella

ELTE-TOK 2014.02.25. Készítette: Bábiné Szottfried Gabriella ELTE-TOK 2014.02.25. Készítette: Bábiné Szottfried Gabriella Hazánkban a gyermek- és családvédelem egyedülálló módon, a közel 100 éve fennálló védőnői szolgálaton keresztül valósul meg. Fő hangsúly a prevención

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

2007 DECEMBER 1- TŐL ÚJRA DOLGOZNI TOLNÁBAN EGYESÜLET 7100 SZEKSZÁRD, SZENT ISTVÁN TÉR 10. Alternatív munkaerő-piaci szolgáltatás

2007 DECEMBER 1- TŐL ÚJRA DOLGOZNI TOLNÁBAN EGYESÜLET 7100 SZEKSZÁRD, SZENT ISTVÁN TÉR 10. Alternatív munkaerő-piaci szolgáltatás Ö N É L E T R A J Z SZEMÉLYES ADATOK Név Állampolgárság Dr. Hangayné Paksi Éva Cím 7100 Szekszárd Pollack Mihály u. 67. Telefon (74) 510-864, (30) 522-55- 52 Fax (74) 510-865 E-mail egved@axelero.hu MAGYAR

Részletesebben

MIT JELENT A MODELL ALKALMAZÁSA A SZERVEZET, A MENEDZSMENT, A VEZETŐ SZAKEMBEREK, A TEAM, A SEGÍTŐK ÉS A TÁMOGATÁST IGÉNYBE VEVŐK SZINTJÉN

MIT JELENT A MODELL ALKALMAZÁSA A SZERVEZET, A MENEDZSMENT, A VEZETŐ SZAKEMBEREK, A TEAM, A SEGÍTŐK ÉS A TÁMOGATÁST IGÉNYBE VEVŐK SZINTJÉN MIT JELENT A MODELL ALKALMAZÁSA A SZERVEZET, A MENEDZSMENT, A VEZETŐ SZAKEMBEREK, A TEAM, A SEGÍTŐK ÉS A TÁMOGATÁST IGÉNYBE VEVŐK SZINTJÉN MIT JELENT A PROGRAM A SZERVEZET OLDALÁRÓL? SZASZÁK TIBOR Mit

Részletesebben

Az Európai és a Komplementer (kiemelten a Kínai) Medicina összehasonlítása

Az Európai és a Komplementer (kiemelten a Kínai) Medicina összehasonlítása I. Interdiszciplináris Komplementer Medicina Kongresszus Az Európai és a Komplementer (kiemelten a Kínai) Medicina összehasonlítása Dr. Kalapos István Ph.D tanszékvezető, főiskolai tanár Debreceni Egyetem,

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS KLINIKAI IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET KERETÉBEN TEVÉKENYSÉGET ELLÁTÓ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK SZAKMAI FELÜGYELETÉNEK RENDJE

AZ ORSZÁGOS KLINIKAI IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET KERETÉBEN TEVÉKENYSÉGET ELLÁTÓ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK SZAKMAI FELÜGYELETÉNEK RENDJE AZ ORSZÁGOS KLINIKAI IDEGTUDOMÁNYI INTÉZET KERETÉBEN TEVÉKENYSÉGET ELLÁTÓ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK SZAKMAI FELÜGYELETÉNEK RENDJE Jóváhagyta: A dokumentum kódja: SZ-17/M01 Változat száma: 01 Prof. Dr. Nagy

Részletesebben

BIOLÓGIAI FOGÁSZAT FEKETE SZABOLCS

BIOLÓGIAI FOGÁSZAT FEKETE SZABOLCS BIOLÓGIAI FOGÁSZAT FEKETE SZABOLCS - 2016 Biológiai fogászat A komplementer medicina része, Magyarországon 1993 óta oktatják Érinti a homeopátia (tüneti és alkati szerekkel akár lokálisan is), reflexológia,

Részletesebben

A Népegészségügyi Programok és a háziorvoslás negyed százada. Prof. Dr. Balogh Sándor egyetemi tanár PTE ÁOK Alapellátási Intézet

A Népegészségügyi Programok és a háziorvoslás negyed százada. Prof. Dr. Balogh Sándor egyetemi tanár PTE ÁOK Alapellátási Intézet A Népegészségügyi Programok és a háziorvoslás negyed százada Prof. Dr. Balogh Sándor egyetemi tanár PTE ÁOK Alapellátási Intézet 6/1992. (III. 31.) NM rendelet A háziorvosi szolgálat elsődleges, személyes

Részletesebben

Az iskolai felvilágosítás, egészségvédelem, emlőönvizsgálat

Az iskolai felvilágosítás, egészségvédelem, emlőönvizsgálat Az iskolai felvilágosítás, egészségvédelem, emlőönvizsgálat Odor Andrea országos vezető védőnő osztályvezető Védőnői Szakfelügyeleti Osztály Országos Tisztifőorvosi Hivatal 1097 Budapest, Gyáli út 2-6.

Részletesebben

PEDAGÓGIAI- ÉS CSALÁDSEGÍTŐ MUNKATÁRS OKJ

PEDAGÓGIAI- ÉS CSALÁDSEGÍTŐ MUNKATÁRS OKJ PEDAGÓGIAI- ÉS CSALÁDSEGÍTŐ MUNKATÁRS OKJ 54-140-02 1. A szakképesítés munkaterületének rövid leírása: A pedagógiai és családsegítő munkatárs köznevelési intézményekben foglalkoztatott szakember, aki felsőfokú

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Tanárképzés főiskolai és egyetemi szinten. Egészségtan tanár (1995-2005) kb. 1000-1200 fő Egészségfejlesztés-tanár MA ( 2005-) képzés kb 150 fő

Tanárképzés főiskolai és egyetemi szinten. Egészségtan tanár (1995-2005) kb. 1000-1200 fő Egészségfejlesztés-tanár MA ( 2005-) képzés kb 150 fő Tanárképzés főiskolai és egyetemi szinten. Egészségtan tanár (1995-2005) kb. 1000-1200 fő Egészségfejlesztés-tanár MA ( 2005-) képzés kb 150 fő Szakterületi ismeretek Az egészségfejlesztés célja, fogalma,

Részletesebben

A rehabilitációs szakorvosképzés hazai története avagy kalandtúra a Fizikális Medicina és Rehabilitációs Orvoslás szakképesítés bevezetéséig

A rehabilitációs szakorvosképzés hazai története avagy kalandtúra a Fizikális Medicina és Rehabilitációs Orvoslás szakképesítés bevezetéséig A rehabilitációs szakorvosképzés hazai története avagy kalandtúra a Fizikális Medicina és Rehabilitációs Orvoslás szakképesítés bevezetéséig Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakmakód megnevezése: 5704 Elektroterápia 1. Szakfeladat, szaktevékenység definíciója, szakmai leírás: Olyan egészségügyi ellátási

Részletesebben

KUTATÁS CÉLCSOPORTJA: 18-59 ÉV KÖZÖTTI NETEZŐ LAKOSSÁG 800 FŐS ORSZÁGOS REPREZENTATÍV MINTA ONLINE KÉRDEZÉS: 20 PERCES KÉRDŐÍV SEGÍTSÉGÉVEL

KUTATÁS CÉLCSOPORTJA: 18-59 ÉV KÖZÖTTI NETEZŐ LAKOSSÁG 800 FŐS ORSZÁGOS REPREZENTATÍV MINTA ONLINE KÉRDEZÉS: 20 PERCES KÉRDŐÍV SEGÍTSÉGÉVEL 11 12 1 2 10 3 9 4 8 5 7 6 KUTATÁS CÉLCSOPORTJA: 18-59 ÉV KÖZÖTTI NETEZŐ LAKOSSÁG 800 FŐS ORSZÁGOS REPREZENTATÍV MINTA ONLINE KÉRDEZÉS: 20 PERCES KÉRDŐÍV SEGÍTSÉGÉVEL LAKOSSÁGI SZEGMENTÁCIÓ EÜ. ATTITŰDÖK

Részletesebben

Foglalkoztatás és önálló közlekedés. Kaucsicsné Zsóri Katalin Down Alapítvány II. sz. Gondozóháza 06-20-260-2287

Foglalkoztatás és önálló közlekedés. Kaucsicsné Zsóri Katalin Down Alapítvány II. sz. Gondozóháza 06-20-260-2287 Foglalkoztatás és önálló közlekedés Kaucsicsné Zsóri Katalin Down Alapítvány II. sz. Gondozóháza 06-20-260-2287 Szociális foglalkoztatás 112/2006 (V.12.) Kormányrendelet alapján A szociális foglalkoztatás

Részletesebben

113/1996. (VII. 23.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélyekről

113/1996. (VII. 23.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélyekről 113/1996. (VII. 23.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélyekről Az egészségügyi ellátási kötelezettségről és a területi finanszírozási normatívákról szóló 1996.

Részletesebben

Működés optimalizálás, Merre, hogyan tovább alapellátás? Törvény- alaphelyzet. PTE ÁOK Alapellátási Intézet

Működés optimalizálás, Merre, hogyan tovább alapellátás? Törvény- alaphelyzet. PTE ÁOK Alapellátási Intézet Működés optimalizálás, Merre, hogyan tovább alapellátás? Törvény- alaphelyzet PTE ÁOK Alapellátási Intézet ALAPELVEK Az egészségügyi alapellátás az egészségügyi ellátás alapvető fontosságú része, az egészségfejlesztés,

Részletesebben

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak.

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak. A vizsgafeladat ismertetése: A szenvedélybetegek, vagy pszichiátriai betegek bentlakásos szociális intézményében ellátott napi ápolási-gondozási feladatok értelmezése, indoklása központi tételsor alapján

Részletesebben

Mentálhigiénés asszisztens / PEFŐ

Mentálhigiénés asszisztens / PEFŐ 1. a) Fogalmazza meg a szociális munka főbb dilemmáit, és saját munkaköréből támassza alá egy-egy példával! b) Határozza meg a neurózis és a pszichózis fogalmát! Soroljon fel jellemző tüneteket, tünetegyüteseket!

Részletesebben

Egészségügyi rehabilitációs menedzser szakirányú továbbképzési szak

Egészségügyi rehabilitációs menedzser szakirányú továbbképzési szak Egészségügyi rehabilitációs menedzser szakirányú továbbképzési szak Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar 2007. 1. KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK A kérelmező felsőoktatási intézmény neve, címe: Debreceni

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Homeopátia vizsgakérdések-megoldások

Homeopátia vizsgakérdések-megoldások Az ETI Természetgyógyászati alapismeretek modulvizsga megoldólapjainak felhasználásával készítette: Fábián Andrea vizsgakérdések-megoldások 1 1. Válaszoljon röviden az alábbi kérdésekre! 2 pont Mit jelent

Részletesebben

Természetgyógyászati Klinikum

Természetgyógyászati Klinikum Természetgyógyászati Klinikum A Pszichiátria és a természetgyógyászat kapcsolata Fekete Szabolcs - 2016 pszichiátria A gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavaraival foglalkozó szakterület A terápiák

Részletesebben

Szelényi Viktor háziorvos. Bánhorváti Nagybarca Borsod Abaúj Zemplén megyéből:

Szelényi Viktor háziorvos. Bánhorváti Nagybarca Borsod Abaúj Zemplén megyéből: Szelényi Viktor háziorvos Bánhorváti Nagybarca Borsod Abaúj Zemplén megyéből: Húsz éves az otthonápolás. Alcím: Azaz a korházi terhek és a betegek terhének csökkentése. A mi otthoni szakápolásunk létrehozás:

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA 55 762 03 Mentálhigiénés asszisztens Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat megnevezése: A mentálhigiéné, az egészségmegőrzés és a rehabilitáció módszerei A vizsgafeladat

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Szociális Klaszter Budapest Kárándi Erzsébet

Szociális Klaszter Budapest Kárándi Erzsébet Szociális Klaszter Budapest 2017.06.16. Kárándi Erzsébet INDA produktumok I. Akkreditált képzés szociális szakemberek számára: Interprofesszionális szemléletű demens ellátás T-08-019/2015 40 kredit Konferenciák

Részletesebben

Képzéseink. Nappali tagozatos Képzések: Felnőttoktatás (Esti tagozatos Képzések): -8 osztályt végzetteknek: -Érettségizetteknek:

Képzéseink. Nappali tagozatos Képzések: Felnőttoktatás (Esti tagozatos Képzések): -8 osztályt végzetteknek: -Érettségizetteknek: Képzéseink (Az aktuális évben induló képzések elérhetőek a honlapunkon: ide kattintva ) Nappali tagozatos Képzések: -8 osztályt végzetteknek: Általános ápolási és egészségügyi asszisztens (52 720 01) -

Részletesebben

PTE ETK Kaposvári Képzési Központ Könyvtárának. folyóirat-állománya

PTE ETK Kaposvári Képzési Központ Könyvtárának. folyóirat-állománya PTE ETK Kaposvári Képzési Központ Könyvtárának folyóirat-állománya Folyóirat neve Elérhetősége Acta chimica Academiae Scientiarum Hungaricae 1957-1962, 1973-1982 folytatása Acta chimica Hungarica Tart.j.:

Részletesebben

KÉRELEM a gyermekek otthongondozási díjának megállapítására

KÉRELEM a gyermekek otthongondozási díjának megállapítására KÉRELEM a gyermekek otthongondozási díjának megállapítására 1. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1.1. Személyes adatok 1.1.1. Neve:. 1.1.2. Születési neve:.. 1.1.3. Anyja neve:... 1.1.4. Születési

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A TŰZVÉDELMI TERVEZŐI JOGOSULTSÁGOKRÓL ÉS A JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK ELJÁRÁSÁRÓL. összeállította: Lengyelfi László

TÁJÉKOZTATÓ A TŰZVÉDELMI TERVEZŐI JOGOSULTSÁGOKRÓL ÉS A JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK ELJÁRÁSÁRÓL. összeállította: Lengyelfi László TÁJÉKOZTATÓ A TŰZVÉDELMI TERVEZŐI JOGOSULTSÁGOKRÓL ÉS A JOGOSULTSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK ELJÁRÁSÁRÓL összeállította: Lengyelfi László Az elmúlt időszakban a tervezői jogosultságok megszerzésével kapcsolatos

Részletesebben

Szakápolók szerepe a gyógyászati segédeszközök használatának betanításában

Szakápolók szerepe a gyógyászati segédeszközök használatának betanításában Szakápolók szerepe a gyógyászati segédeszközök használatának betanításában Dr. Balogh Zoltán FESZ XVII. Kongresszus - Cserkeszőlő, 2017. szeptember 15. Ápolók és orvosok száma 1000 lakosra vetítve Ápoló

Részletesebben

Hippocampus Intezet. ÖT-ELEMTAN képzés Budapesten

Hippocampus Intezet. ÖT-ELEMTAN képzés Budapesten Hippocampus Intezet ÖT-ELEMTAN képzés Budapesten Idõpont: 2008. április 11-12-13. Részvételi díj: 15. 000 Ft/ nap; az elsõ nap ingyenes /konzultáció/ A tanfolyam célja A bioenergetikai folyamatok szisztematikus

Részletesebben

Gyógypedagógiai alapismeretek témakörei

Gyógypedagógiai alapismeretek témakörei Gyógypedagógiai alapismeretek témakörei 1. A gyógypedagógia fogalma, értelmezése (tárgya, célja, feladatai, integráció, szegregáció) 2. A fogyatékosság fogalma, kritériumai és területei (normalitás, okok,

Részletesebben

Generációk Központ és a Chili Jóga Római

Generációk Központ és a Chili Jóga Római szombat vasárnap Generációk Központ és a Chili Jóga Római közösségi megnyitója 2013. február 2-3. NEXT 2. oldal szombat Részletes Programterv SZOMBAT Kapunyitás» Ünnepélyes megnyitó» Elôadások» Tanácsadás»

Részletesebben

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakmakód megnevezése: 5708 Magneto-, fototerápia 1. Szakfeladat, szaktevékenység definíciója, szakmai leírás: Olyan egészségügyi

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás

A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység és a nevelési tanácsadás Kiemelt figyelmet igénylő gyermek, tanuló: - különleges bánásmódot igénylő gyermek, tanuló, - a gyermekek védelméről és a gyámügyi

Részletesebben

GYÓGYPEDAGÓGIAI SEGÍTŐ MUNKATÁRS OKJ

GYÓGYPEDAGÓGIAI SEGÍTŐ MUNKATÁRS OKJ GYÓGYPEDAGÓGIAI SEGÍTŐ MUNKATÁRS OKJ 54-140-01 1. A szakképesítés munkaterületének rövid leírása: A Gyógypedagógiai segítő munkatárs részt vesz a közvetlen gyógypedagógiai munka előkészítésében. Közreműködik

Részletesebben

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. írásbeli vizsga Természetgyógyászati alapmodul. 2003. február 27.

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. írásbeli vizsga Természetgyógyászati alapmodul. 2003. február 27. Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Természetgyógyászati alapmodul 2003. február 27. 2 TÁJÉKOZTATÓ az értékelõ tanár részére A vizsgázók csak a kiosztott

Részletesebben

Egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosítása Kiegészítő biztosítási feltételek

Egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosítása Kiegészítő biztosítási feltételek Egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosítása Kiegészítő biztosítási feltételek A jelen kiegészítő biztosítási feltételek azokat a rendelkezéseket tartalmazzák, amelyeket az Allianz Hungária Zrt. Cg.

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben