Az Európai és a Komplementer (kiemelten a Kínai) Medicina összehasonlítása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az Európai és a Komplementer (kiemelten a Kínai) Medicina összehasonlítása"

Átírás

1 I. Interdiszciplináris Komplementer Medicina Kongresszus Az Európai és a Komplementer (kiemelten a Kínai) Medicina összehasonlítása Dr. Kalapos István Ph.D tanszékvezető, főiskolai tanár Debreceni Egyetem, Egészségügyi Kar Nyíregyháza Budapest, november 15.

2 A TÉMA FELDOLGOZÁSA A KÍNAI ORVOSLÁS alapvető ismérvei -HOLISZTIKUS, az ember egészét tekintő, mindenre kiterjedő orvoslás. -MEGELŐZÉS a legfontosabb, az igazán jó orvos megelőzi a betegséget. - A világnak 2 pólusa van: Y I N és Y A N G (-) (+) Ezek összhangja az egészség, ilyenkor harmónia van. Ha ezek egyensúlya felborul, az a betegség, ilyenkor diszharmónia van. - Qi (csí)= életenergia ( gőz a rizsfazék fölött ) - Az egészséges csí áramlás /energiaoszlopokban/ meridiánokban - A vér és a testnedvek összetétele fontos.

3 - A KÍNAI ORVOSLÁS 5 alappillére: Akupunktúra, akupresszúra Tuina-masszázs: kínai manuális gyógymód oszteopátia/csontkovácsolás kiropraktika/gerinctorna (csak orvos végezheti) Csi-kung: a tudatos mozgás gyógyító ereje Táplálkozás: Mire van szüksége a testünknek (?) Gyógynövény terápia (Fitoterápia) /Sok gyógyszer alapját is a természet növényei adják

4 A CHI (csí): az éltető energia, életerő, vitalitás Az emberi szervezet mindennapi funkcióinak ellátásához energiát vesz fel, raktároz, felhasznál, gazdálkodik vele. Energia: fény, levegő, víz, táplálék, CHI is. A CHI olyan energia/rezgés, ami pozitív hatással van a hangulatra, mentális, spirituális, lelki és fizikai állapotunkra. Ezt a kisugárzásunk révén mások is tapasztalhatják. Energikusabbak, vidámabbak leszünk, Az immunrendszer erősebb lesz, Jobban kezeljük a stresszes, feszült helyzeteket, Kreativitásunk nő, eszünk gyorsabban működik, Problémamegoldó képességünk is fokozódik.

5 Két alapvető dolgot jól kell ÉRTENI. - Qi (csí) = életerő, életenergia transzformációs közeg, ami összeköti az embert a környezetével. Kapcsolatokat, kölcsönhatásokat teremt a dolgok és az élőlények között. (egyszerre légies életerő és anyagi dolog) Az anyag és az energia nem független egymástól. Természettudományi igazság. Einstein szerint: E = m x c 2 A csí az energia és az anyag fogalma egyben. Ez a kölcsönhatás lényegében rezonancia. Egészség = harmónikus rezgés Betegség = diszharmónia, az összhang megbomlása

6 - YIN és YANG dualitása: Minden létező dolog (élő és élettelen) általánosan kettéosztható, melyek állandó kapcsolatban vannak egymással. Ezek különböznek, de ki is egészítik egymást. Az egyik más, mint a másik, de egyik sincs meg a másik nélkül. A 2-féle dolog közti egyensúly: harmónia egészség Ha felbomlik az egyensúly: diszharmónia betegség YIN és YANG-nak lehet hiányok, melyek különböző tüneteket okoznak. többletek A normális, átlagos érték csökkenhet, vagy növekedhet, de normális, egészséges szervezet mindig egyensúlyra törekszik. Steady state lényege. Ehhez viszont tökéletesen működő szabályozások kellenek.

7 A kínai orvoslás diagnózishoz vezető útja (eltérés és hasonlóság az európaihoz) kikérdezés (panaszok, hiány vagy többlet) / anamnézis szagok és hangok (erős szag, izzadtságszak, bűzös széklet, harsány hang: többlet) pulzus diagnosztika (ennek a nyugati, régi módszerek között is van jelentősége) nyelv diagnosztika (szín, lepedék, bevontság, száraz, mozgás..)

8 Napi diurnális ritmus, SZERV ciklus (SZERVÓRA) (Éjfél Éjfél) 1 3 MÁJ 3 5 TÜDŐ 5 7 Vastagbél 7 9 Gyomor 9 11 Lép; hasnyálmirigy SZÍV Vékonybél Húgyhólyag VESE Szívburok as melegítő 23 1 Epehólyag KRONO biológia fontos. Régen nagyobb összhangban éltek az emberek a természetes ritmusokkal. (Prágai Óra beosztása) Megvan a belső ritmus szerepe.

9 A KÍNAI ORVOSLÁS fő alappillére az AKUPUNKTÚRA (Dr. WANG) A tűszúrás helyén érezhető szubjektív hatások: enyhe fájdalom különleges érzés: CHI Az akupunktúrás orvos, a tű környékén érzi a helyi izmok merevedését (kontrakció) Objektív hatások: -analgézia /fájdalomcsillapító hatás/, mert a fájdalomküszöb emelkedik -nyugtató hatás /még el is alhatnak/ csökken az EEG: delta, théta hullámok ezért jó: álmatlanság, depresszió, epilepszia, mentális zavar - homeosztázis /szabályozó hatás a test belső környezetének a normális egyensúly felé mozdítása - immunitás fokozó hatás, ellenálló képesség nő /fvs, antitestek ezért hatékony a fertőzések elleni küzdelemben -pszichológiai hatás/ higgadttá, békéssé tesz - előmozdítja az izomrendszer regenerálódását (paralízises betegeknél)

10 Hagyományos Kínai Orvoslás Traditional Chinese Medicine (T C M) Mindenre kiterjedő, az ember egészségét (testi/lelki tényezőket) figyelembe vevő orvoslás. HOLISZTIKUS szemlélet. Hagyományos kínai orvoslás INTEGRÁLÁSA az európai, nyugati gyógyítási eljárásokba. Alapvető a TEST és a LÉLEK szoros kapcsolata. A fizikai aktivitás és a szellemi erő, a mentális jólét nagyon fontos. Fogadjuk el magunkat úgy, ahogy vagyunk. Érezzük jól magunkat a bőrünkben. Képesek legyünk kezünkbe venni önmagunk állapotjavulását, gyógyítását. A KÖRNYEZET a viselkedésünk, beállítottságunk tükre. POZITÍV gondolkodás, újszerű életminta jó lehetőség. Legyen előttünk mindig elfogadható CÉL, ami megvalósítható.

11 Akarjunk egészségesek lenni! Az egészség = érték Az egészség = nagy kincs, amire vigyáznunk kell. Kerüljük a káros tényezőket, csökkentsük a rizikófaktorokat, főleg az elkerülhető rizikófaktorokat (dohányzás, alkohol) Tartsuk szem előtt a PREVENTÍV szemlélet. Prevention is better, than cure. Hallgassunk a testünkre, vegyük észre a jelzéseket. Próbáljunk segíteni önmagunkon. Öngyógyítás jelentősége.

12 A NYUGATI, Európai orvoslás megfelelői a Kínai gyógymódoknak, alapelveknek - Az embert, mint egészet kell tekinteni: a TEST és a LÉLEK egységét, a FIZIKAI és a MENTÁLIS tényezők összességét (Holisztika) -Ne a betegséget, hanem a beteget gyógyítsuk! Az OKI terápia jobb, mint a tüneti kezelés (bár akutan ez is fontos). -A PREVENTÍV szemlélet a modern orvoslásnak is az alapja. (Megelőzés) Szűrővizsgálatok rendszeres, hatékony végzése Rizikófaktorok csökkentése Elkerülhető rizikófaktorok (alkohol, dohányzás) megszűntetése

13 Számos PSZICHOSZOMATIKUS betegséget ismerünk. Egyik példája az IBS: irritábilis bél szindróma vagy ICS: irritabilis colon szindróma. Gyakori a gasztrointesztinális probléma és a pszichés gondok együttes előfordulása. Az egyik rontja a másikat, s az egyik meggyógyítása kedvezően hat a másik betegségre, tüneteire. Régóta tudjuk, de kevésbé alkalmazzuk, hogy a ZENE is lehet terápiás hatású, csak ki kell tudni választani a megfelelő stílust. A SZÍNEK is bírnak gyógyító hatással, hangulatjavítással. NEM csak a gyógyszerekkel lehet gyógyítani! Egy kedves szó, egy simogatás, érdeklődés a páciens állapotáról, érzéseiről, a betegágy szélénél elbeszélgetni a beteggel, nagyon sokat jelent. A kedvesség, a türelem, a megértés, a tolerancia is csökkentheti a panaszokat.

14 Disszertáció: A természetgyógyászat integrációja a modern medicinába, Ph.D különös tekintettel az orvosképzésre és a hazai jogi téma szabályozásra. (DE OEC NK) Az orvostanhallgatók és orvosok természetgyógyászati ismeretei ma nem elégségesek, nagyon hiányosak. Fontos lenne a természetgyógyászati ismeretek, alapelvek oktatása graduálisan, az orvosi kurrikulumokba integrálva. Ma már az orvosegyetemek oktatnak természetgyógyászati alapismereteket, graduális és posztgraduális szinteken. Magyarországon NINCS egységes kép a természetgyógyászati szolgáltatások kínálati oldaláról. NINCS országos adatbázis az orvos-természetgyógyászok végzettségéről.

15 W H O Felhívta a tagállamokat a természetgyógyászattal kapcsolatos nemzeti stratégiák kidolgozására. Ismerjék el az alternatív medicinát az egészségügyi ellátás részeként. Cél a természetgyógyászat alkalmazása körüli biztonság növelése, a természet- gyógyászati technikák, módszerek minőségének fejlesztése, a természetgyógyászati termékek hozzáférhetőségének növelése, a racionális használat segítése.

16 O K T A T Á S A természetgyógyászat iránti igény Európa, Ausztrália, Észak-Amerika társadalmaiban növekszik, és ez a trend tartósnak tűnik. De az orvosok tudása, természetgyógyászati ismeretei hiányosak, nem haladják meg a laikus szintet. (SŐT) Az orvosoknak is alkalmazkodni kell a megváltozott társadalmi igényekhez. Nem csak az orvosok, az orvostanhallgatók is realizálták a szükséges ismeretek kurrikulumban szereplő hiányát.

17 J Ö V Ő B E N szükséges! a természetgyógyászat integrációja az orvosképzésbe, a továbbképzésbe, a klinikai gyakorlatba, és a biztosítási rendszerbe. Nagyon fontos alapelv, melyet a MAB is elismert: Ma már elképzelhetetlen, hogy egy diplomás orvos ne legyen felkészítve a komplementer medicina alapvető ismeretének és egyes eljárásainak kritikai megítélése szintjén. Arról nem is szólva, hogy tájékozott legyen az orvostudomány által is elfogadható, kiegészítő lehetőségekről.

18 M T A Orvosi Tudományok Osztálya a komplementer medicináról kialakított Állásfoglalása a természetgyógyászat tudományosságán alapul. 3 csoport a természetgyógyászati ágakon belül: 1., A tudományos megalapozottság megítéléséhez elegendő információ: - hagyományos KÍNAI orvoslás - manuálterápia - neurálterápia 2., Tudományos háttér feltárásához további vizsgálatok: - ayurvédikus gyógyászat - tibeti gyógyászat - homeopátiás gyógyászat biológiai fogorvoslás méregtelenítő módszerek biorezonancián alapuló eljárások 3., Csak diagnosztikus céllal végzett természetgyógyászati módszerek, melyek tudományos alappal nem rendelkeznek, felesleges terhelést róva az egészségügyi ellátásra, a betegekre (Petrányi 2004)

19 Engedjék meg, hogy előadásom vége felé megemlítsem, hogy az Orvosok Lapja szakmai folyóiratban Prof. Dr. Hegyi Gabriella hogyan vélekedik az általam feldolgozott témáról. Tudni kell, hogy Hegyi Gabriella a Szakmai Kollégium Komplementer Medicina tagozatának elnöke, és a Pécsi Tudományegyetemen a Komplementer Medicina Tanszék vezetője. A Magyarországon működő orvosegyetemek közül csak Pécsett működik ilyen tanszék. Európa orvos egyetemeinek többségén oktatják a természetgyógyászathoz tartozó, igazoltan hatékony szelíd módszereket, eljárásokat.

20 Magyarországon a MTA 3 területet ismer el tudományosan megalapozottnak: akupunktúra, manuális medicina, neurálterápia. Ezek engedélyezése orvosi diplomához kötött. Professzor Asszony fontosnak tartja, hogy megfelelő oktatás, tudományosan megalapozott tananyag, szigorú vizsgáztatás, és a tevékenységek, a működések korrekt ellenőrzése biztosított legyen a betegek biztonsága érdekében.

21 Fontos hangsúlyozni, ahhoz, hogy a kompetencia határokat valaki érzékelje, és annak megfelelően válasszon alkalmas módszereket, korrekt és alapos tudásra van szüksége. A cikk legfontosabb mondanivalója, hogy A medicinának nincs alternatívája, az egy és oszthatatlan.!!! Ennélfogva a komplementernek nevezett eljárások, módszerek az esetek zömében, jótékonyan kiegészítik a hagyományos orvosi terápiákat. Ezek a kiegészítő eljárások szelíd módszerek, káros mellékhatások nélkül. Ilyen eljárások pl.: homeopátia, fitoterápia, fülakupunktúra, talpreflexológia, kineziológa, BEMER-terápia, masszázs-különlegességek, Schüssler-arcdiagnosztika. Nagyon jól kell ismerni a kompetencia-határokat, a beavatkozások kockázatát, az eljárást végzők felelősségét. Ki kell tudni szűrni, és a tevékenységektől el kell tiltani a sarlatánokat, a kuruzslókat, a néhány órás képzésben részesülő, hozzá nem értő szélhámosokat.

22 ÖSSZEFOGLALÁS Nagyon FONTOS téma az Európai orvoslás és a hagyományos Kínai orvoslás összehasonlítása. Jobban ismerjük az Európai medicinát, ami állandóan fejlődik, modernizálódik. Meg kell ismernünk a Kínai orvoslás jellemzőit, mivel az internet, a szakirodalmak, szakkönyvek segítségével egyre több információt nyerhetnek erről a betegek, a hozzátartozók, az egészségügyi szakdolgozók. Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet fordítanak az emberek a természetgyógyászat, az alternatív/komplementer medicina felé. Egyre nagyobb az előbb említett orvoslás jellemzőinek megismerése iránti igény, a szakmai érdeklődés.

23 A komplementer módszerek nem helyettesítik, hanem kiegészítik az európai terápiás beavatkozást. Aktivizálják, fokozzák a szervezet immunrendszerének, védekező képességének működését. Általánosan erősítik a szervezetet. Kiegészítik/erősítik egymás hatását, és mindezek a beteg érdekében, a beteg gyógyulását elősegítve hatnak. A beteg üdve, érdeke a fontos!

24 Egyféle medicina, egyféle hatásos orvoslás van, és mindent a beteg gyógyulása, állapotának javítása érdekében kell tenni. Többféle, más és más hatásmechanizmussal működő beavatkozások növelik a gyógyítás hatékonyságát, a gyógyulás eredményességét. Mindehhez nagyon jól kell ismerni a kompetencia határokat, a beavatkozások kockázatát, az eljárást végzők felelősségét. A megközelítés módjában, a beavatkozások módszereiben vannak eltérések, de több hasonlóság, szemléleti megegyezőség is van a különböző orvoslásokban. Ilyen a dinamikus egyensúlyra való törekedés, az ellentétes szabályozások kiegyensúlyozottsága, a YIN és YANG közti egyensúly, amely a harmónia révén az egészséget biztosítja. Ha a normális egyensúly felbomlik, diszharmónia jön létre, ami betegséghez vezet.

25 Másrészt mindkét-féle orvoslásban alapvetően meghatározó az egészséges életmód, azon belül az egészséges táplálkozás és a mozgás szerepe. Fontos a pozitív életszemlélet. A hagyományos kínai orvoslás egyik fontos tényezője, az eddig említetteken kívül, az emberi test és a lélek szoros kapcsolata, a fizikai aktivitás, a szellemi erő, a mentális jólét összhangja. Nagyon fontos alapelv mindannyiunk számára, hogy akarjunk egészségesek lenni, mivel az egészség = érték, az egészség: nagy kincs, amire vigyáznunk kell. Ma már egyre többen vallják, és hangsúlyozzák a szakmabeliek, hogy a természetgyógyászat és a hagyományos kínai orvoslás elfogadott, tudományosan alátámasztott módszereit érdemes, szükséges integrálni a modern, európai medicinába.

26

27 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Wellness és természetgyógyászat

Wellness és természetgyógyászat Wellness és természetgyógyászat Ha hatékonyan szeretnénk óvni saját és családunk egészségét a wellness segítségével, fontos tudnunk, hol kaphat helyet a természetgyógyászat a gyógyításban, kik gyógyíthatnak,

Részletesebben

A HKO magyarázata és helye a komplementer medicina területén, hazai szabályozás, engedélyezés, továbbképzés joggyakorlata.

A HKO magyarázata és helye a komplementer medicina területén, hazai szabályozás, engedélyezés, továbbképzés joggyakorlata. Hagyományos Kínai Orvoslás és Kapcsolt technikái képzés 1.nap Bevezetés, tanfolyami ismertetés, beosztások. Tudományos eredmények a HKO mai állásáról, nemzetközi tanulmányok, értékelése, A HKO története,

Részletesebben

TERÁPIÁBAN: VESZÉLY VAGY LEHETŐSÉG? Csupor Dezső

TERÁPIÁBAN: VESZÉLY VAGY LEHETŐSÉG? Csupor Dezső GYÓGYNÖVÉNYEK A Csupor Dezső TERÁPIÁBAN: VESZÉLY VAGY LEHETŐSÉG? Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, Gyógynövény Szakosztály Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet

Részletesebben

Homeopátia vizsgakérdések-megoldások

Homeopátia vizsgakérdések-megoldások Az ETI Természetgyógyászati alapismeretek modulvizsga megoldólapjainak felhasználásával készítette: Fábián Andrea vizsgakérdések-megoldások 1 1. Válaszoljon röviden az alábbi kérdésekre! 2 pont Mit jelent

Részletesebben

Természetgyógyászati Klinikum

Természetgyógyászati Klinikum Természetgyógyászati Klinikum A Pszichiátria és a természetgyógyászat kapcsolata Fekete Szabolcs - 2016 pszichiátria A gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavaraival foglalkozó szakterület A terápiák

Részletesebben

Út a teljesség felé. avagy a természetgyógyászat helye és szerepe a modern orvoslásban

Út a teljesség felé. avagy a természetgyógyászat helye és szerepe a modern orvoslásban Út a teljesség felé avagy a természetgyógyászat helye és szerepe a modern orvoslásban Bánhegyi Marianna természetgyógyász, okleveles fitoterapeuta, alternatív masszázs és mozgásterapeuta, felnőtt szakápoló

Részletesebben

A biorezonancia új aspektusa. Az energetikai medicina holisztikus lehetőségei Dr. Dusnoki Ágnes

A biorezonancia új aspektusa. Az energetikai medicina holisztikus lehetőségei Dr. Dusnoki Ágnes A biorezonancia új aspektusa Az energetikai medicina holisztikus lehetőségei Dr. Dusnoki Ágnes Sufi sohdar, professzor Angha tanítása Szerencsétlenség, hogy a klasszikus tudomány csak az emberi lét legfelső

Részletesebben

Hagyományos Tibeti Orvoslás vizsgakérdések-megoldások

Hagyományos Tibeti Orvoslás vizsgakérdések-megoldások Az ETI Természetgyógyászati alapismeretek modulvizsga megoldólapjainak felhasználásával készítette: Fábián Andrea vizsgakérdések-megoldások 1 1. Írja le a hagyományos tibeti orvoslás szerint a betegség

Részletesebben

Hippocampus Intezet. ÖT-ELEMTAN képzés Budapesten

Hippocampus Intezet. ÖT-ELEMTAN képzés Budapesten Hippocampus Intezet ÖT-ELEMTAN képzés Budapesten Idõpont: 2008. április 11-12-13. Részvételi díj: 15. 000 Ft/ nap; az elsõ nap ingyenes /konzultáció/ A tanfolyam célja A bioenergetikai folyamatok szisztematikus

Részletesebben

vizsgabizottsági tag GYEMSZI-ETI vizsgázók száma: 15 fő vizsgája Fülakupunktúrás addiktológus szakképesítés szakmai

vizsgabizottsági tag GYEMSZI-ETI vizsgázók száma: 15 fő vizsgája Fülakupunktúrás addiktológus szakképesítés szakmai 2003. óta végzett szakmai, szakértői tevékenység ismertetése: Köpölyözés oktatófilm készítése. 2003 júniusában elkészült az a hiánypótló oktatófilm, amely által az alternatív terápiákban széles körűen

Részletesebben

Reménysugarak vagy zsákutcák? Krónikus betegek viszonya az alternatív terápiákhoz

Reménysugarak vagy zsákutcák? Krónikus betegek viszonya az alternatív terápiákhoz Reménysugarak vagy zsákutcák? Krónikus betegek viszonya az alternatív terápiákhoz Purebl György Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Alternatív és/vagy kiegészítő terápiák? Egészségügyi rendszeren

Részletesebben

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás GNTP Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport Kérdőív Értékelő Összefoglalás Választ adott: 44 fő A válaszok megoszlása a válaszolók munkahelye szerint Személyre szabott orvoslás fogalma Kérdőív meghatározása:

Részletesebben

BIOLÓGIAI FOGÁSZAT FEKETE SZABOLCS

BIOLÓGIAI FOGÁSZAT FEKETE SZABOLCS BIOLÓGIAI FOGÁSZAT FEKETE SZABOLCS - 2016 Biológiai fogászat A komplementer medicina része, Magyarországon 1993 óta oktatják Érinti a homeopátia (tüneti és alkati szerekkel akár lokálisan is), reflexológia,

Részletesebben

MAGYAR AKUPUNKTÚRÁS ORVOSOK TÁRSASÁGA XXIX. KONGRESSZUSA

MAGYAR AKUPUNKTÚRÁS ORVOSOK TÁRSASÁGA XXIX. KONGRESSZUSA MAGYAR AKUPUNKTÚRÁS ORVOSOK TÁRSASÁGA XXIX. KONGRESSZUSA a HAGYOMÁNYOS KÍNAI ORVOSLÁS MAGYARORSZÁGI EGYESÜLETE (HKOME) és a HAGYOMÁNYOS KÍNAI ORVOSLÁS KÖZÉP-EURÓPAI EGYESÜLETE (Central European Traditional

Részletesebben

III. ORVOSI WELLNESS ÚJ LEHETŐSÉGEK. Hotel Benczúr - 1068 Budapest, Benczúr u. 35. É+L Kongresszus- és Kiállításszervező KFT. 2015. április 16 17.

III. ORVOSI WELLNESS ÚJ LEHETŐSÉGEK. Hotel Benczúr - 1068 Budapest, Benczúr u. 35. É+L Kongresszus- és Kiállításszervező KFT. 2015. április 16 17. Hotel Benczúr - 1068 Budapest, Benczúr u. 35. É+L Kongresszus- és Kiállításszervező KFT. III. ORVOSI WELLNESS KONFERENCIA 2015. április 16 17. ÚJ LEHETŐSÉGEK (mind a páciensek, mind pedig az orvosok számára)

Részletesebben

A klasszikus homeopátia gyógyítási rendszere

A klasszikus homeopátia gyógyítási rendszere A klasszikus homeopátia gyógyítási rendszere Szabady Júlia 2008. Felkészítő: Dr. Horváth Katalin Napjaink orvostudománya Vitathatatlan eredmények: - antibiotikumok - transzplantáció - humán genom Terápiás

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Biofizikai és biokémiai elvekre épülı terápiák vizsgakérdések-megoldások

Biofizikai és biokémiai elvekre épülı terápiák vizsgakérdések-megoldások Az ETI Természetgyógyászati alapismeretek modulvizsga megoldólapjainak felhasználásával készítette: Fábián Andrea vizsgakérdések-megoldások 1 1. Határozza meg a "vér oxigenizálásán alapuló terápiák" lényegét

Részletesebben

Komplementer terápia a szülı szemszögébıl

Komplementer terápia a szülı szemszögébıl Komplementer terápia a szülı szemszögébıl SE II.sz. Gyemekgyógyászati Klinika Dr Csóka Monika egyetemi docens Gyermekkori malignitások jellemzıi Jó gyógyulási arány (5 év 65 %, 10 év 62 %) Igen intenzív

Részletesebben

Út a teljességhez: A holisztikus gyógyászat titkai

Út a teljességhez: A holisztikus gyógyászat titkai Út a teljességhez: A holisztikus gyógyászat titkai A gyógyítók körében több ezer éve még természetes volt az, amit ma újra fel kell fedeznünk - ez a holisztikus szemlélet, vagyis a testi, lelki, szellemi

Részletesebben

Természetgyógyászati klinikum vizsgakérdések-megoldások

Természetgyógyászati klinikum vizsgakérdések-megoldások Az ETI Természetgyógyászati alapismeretek modulvizsga megoldólapjainak felhasználásával készítette: Fábián Andrea vizsgakérdések-megoldások 1 1. Nevezzen meg hat /6/ olyan betegséget, amelyeknek rehabilitációs

Részletesebben

Az 5 leghatékonyabb keleti gyógynövény Az 5 leghatékonyabb keleti gyógynövény

Az 5 leghatékonyabb keleti gyógynövény Az 5 leghatékonyabb keleti gyógynövény Az 5 leghatékonyabb keleti gyógynövény Szűztea, ginzeng, alga, galagonya és halolaj: ezek a legnépszerűbb kínai természetgyóg Annak ellenére, hogy a statisztikák szerint Magyarország lakossága élen jár

Részletesebben

Pszichoszomatikus orvoslás. PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinka

Pszichoszomatikus orvoslás. PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinka PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinka Definíció, történet Nem diagnosztikai kategoria, hanem szemléletmód. Az ősi, holisztikus orvoslásban gyökerező alapelvek: India: tudatosság Kína: kiegyenlítés,

Részletesebben

Dr. Molnár Csaba. szakorvos, természetgyógyász szakértő

Dr. Molnár Csaba. szakorvos, természetgyógyász szakértő Dr. Molnár Csaba szakorvos, természetgyógyász szakértő (Tigrisszív Bt, Thai Masszázs Iskola, Debrecen www.thaimasszazsiskola.hu; facebook: Gyógyító Ember Egészség Klub): A,,keleti'' és,,nyugati'' masszázsmódszerek

Részletesebben

10. Természetgyógyászati klinikum

10. Természetgyógyászati klinikum 10. Természetgyógyászati klinikum 1. *Soroljon fel a prémenstruációs szindróma (PMS) terápiás lehetőségei közül hármat /3/! (*Írja le, hogy prémenstruációs szindróma (PMS) esetén milyen természetgyógyászati

Részletesebben

II. ORVOSI WELLNESS KONFERENCIA 2014. április 10 11.

II. ORVOSI WELLNESS KONFERENCIA 2014. április 10 11. II. ORVOSI WELLNESS KONFERENCIA 2014. április 10 11. ÚJ LEHETŐSÉGEK (mind a páciensek, mind pedig az orvosok számára) A wellness felölel minden olyan tevékenységet, szolgáltatást, amelyek az életminőség,

Részletesebben

XVIII. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA

XVIII. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA XVIII. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA 2016. 09.16. EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS INTEGRÁLÁSA SZAKELLÁTÁSBA SZERZŐK: DR RABÓCZKI ANITA FŐIGAZGATÓ DR SUSKÓ MIHÁLY NŐGYÓGYÁSZ FŐORVOS SZAKÁCS IBOLYA EFI

Részletesebben

SEMMELWEIS ORVOSTUDOMÁNYI EGYETEM, ÁOK LABORATÓRIUMI MEDICINA INTÉZET TERVEZET

SEMMELWEIS ORVOSTUDOMÁNYI EGYETEM, ÁOK LABORATÓRIUMI MEDICINA INTÉZET TERVEZET SEMMELWEIS ORVOSTUDOMÁNYI EGYETEM, ÁOK LABORATÓRIUMI MEDICINA INTÉZET TERVEZET Bevezetés A Laboratóriumi Medicina oktatását a hazai négy orvostudományi kar közül Debrecenben, Pécsett és Szegeden több mint

Részletesebben

Dohányzásellenes stratégia alapelveinek oktatása háziorvosok számára a Dél-Alföldön

Dohányzásellenes stratégia alapelveinek oktatása háziorvosok számára a Dél-Alföldön Dohányzásellenes stratégia alapelveinek oktatása háziorvosok számára a Dél-Alföldön Prof. Dr. Hajnal Ferenc, Prof. Dr. Varga Albert Dr. Nagyvári Péter, Dr. Ágoston Gergely SZTE ÁOK Családorvosi Intézet

Részletesebben

Egészség, betegség, természetgyógyászat. Készítette: Varsányi Péter Ulmus Kft

Egészség, betegség, természetgyógyászat. Készítette: Varsányi Péter Ulmus Kft Egészség, betegség, természetgyógyászat Készítette: Varsányi Péter Ulmus Kft. 2006 2012. 5 kulcs 6449 Letöltéshez jelszó: 2012fito Gyógynövényismeret, fitoterápia I. 3. Fitoterápiás Kongresszus (1991):

Részletesebben

Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében

Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében Hirsch Anikó, Galgóczy Katalin MRE Bethesda Gyermekkórház, Pszichoszomatikus Részleg Mert az a legnagyobb hiba a betegségek kezelésénél,

Részletesebben

JOGI ALAPISMERETEK FEKETE SZABOLCS

JOGI ALAPISMERETEK FEKETE SZABOLCS JOGI ALAPISMERETEK FEKETE SZABOLCS - 2016 JOGSZABÁLYI KÖRNYEZET 1997. évi CLIV törvény az Egészségügyről 40/1997 (III.5.) Kormányrendelet a természetgyógyászati tevékenységről 11/1997. (V.28.) NM rendelet

Részletesebben

Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei

Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei Dr. Kollár János egyetemi adjunktus Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Népegészségügyi Kar Magatartástudományi

Részletesebben

{ Budapest, 2015. április 16 16--17. A SZOLGÁLTATÓK (SEGÍTŐK) JÓ KÖZÉRZETE avagy: ki segít a segítőknek? Kineziológiával a jó közérzetért Mindenki azzal foglalkozik, hogy mit tud kínálni a kliensnek/ügyfélnek/vendégnek.

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga természetgyógyászati alapmodul 2002. február 27. 2 TÁJÉKOZTATÓ az értékelő tanár részére

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

Dr. Kollár János Egyetemi adjunktus Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Központ Népegészségügyi Kar Magatartástudományi Intézet

Dr. Kollár János Egyetemi adjunktus Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Központ Népegészségügyi Kar Magatartástudományi Intézet Dr. Kollár János Egyetemi adjunktus Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Központ Népegészségügyi Kar Magatartástudományi Intézet Miközben az orvostudomány rendkívüli eredményeket ért el az élettartam

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Előszó 9

Tartalomjegyzék. Előszó 9 Tartalomjegyzék Előszó 9 1. Fejezet: Mi a depresszió? 17 A depresszióról alkotott kép 21 Fekete kutya 22 Sötét alagút 24 Börtön 25 Sűrű köd 25 Melankólia 26 Freud 27 Az antidepresszívumok felfedezése...

Részletesebben

Cukorbetegek kezelésének alapelvei

Cukorbetegek kezelésének alapelvei Diabétesz 2007. Életmód és kezelés Budapest, 2007. június 2. Mozgásterápia cukorbetegségben Lelovics Zsuzsanna dietetikus, humánkineziológus, szakedző Egészséges Magyarországért Egyesület Cukorbetegek

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar. Ápoló levelező IV ( I. szemeszter)

Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar. Ápoló levelező IV ( I. szemeszter) Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Ápoló levelező IV (2018-2019 I. szemeszter) Hétfő Ápolástan IV. (ik: ápolási folyamat a gyakorlatban) Hetek: 0, 4 Ápolástan IV. (ik: ápolási folyamat a gyakorlatban)

Részletesebben

Bemutatkozik a Rosszcsont Alapítvány

Bemutatkozik a Rosszcsont Alapítvány Bemutatkozik a Rosszcsont Alapítvány Az Alapítvány célja, hogy a gyermekreumatológiai kórképekben szenvedő beteg gyermekek a gyógyításuk során a legmagasabb színvonalú ellátásban részesülhessenek. Mottónk

Részletesebben

Holisztikus ellátás a járóbeteg ellátás? Szánti Istvánné Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Székesfehérvár 2015.

Holisztikus ellátás a járóbeteg ellátás? Szánti Istvánné Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Székesfehérvár 2015. Holisztikus ellátás a járóbeteg ellátás? Szánti Istvánné Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Székesfehérvár 2015. Témaválasztás Gyermekkoromban vagy a szüleim, nagyszüleim korában a doktor

Részletesebben

Dr. Brenner Tiberiu által oktatott tanfolyamok és előadások jegyzéke:

Dr. Brenner Tiberiu által oktatott tanfolyamok és előadások jegyzéke: Dr. Brenner Tiberiu által oktatott tanfolyamok és előadások jegyzéke: 1- Háromévenként megrendezett akupunktúra tanfolyam Szerepe: Fülakupunktúra oktató, Időtartama 3 év, 1978/2001 Hol Új Orvostudományi

Részletesebben

A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010

A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010 A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010 INGER TUDATTALAN KÉSZTETÉS EMÓCIÓ PSZICHOANALITIKUS MODELL Beck, 1974. INGER EMÓCIÓ TANULÁSELMÉLETI

Részletesebben

Testszenzoros mérésekkel a stressz ellen

Testszenzoros mérésekkel a stressz ellen Testszenzoros mérésekkel a stressz ellen Alvásminőség fejlesztés, Hatékonyabb rezíliencia és Objektív, mérőeszközzel támogatott életmód váltás Stressz-/ regeneráció Vitalitás Fenntatható teljesítmény 2018-09-20

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

A párbeszéd szerepe az egészségügyi informatika oktatásában/művelésében

A párbeszéd szerepe az egészségügyi informatika oktatásában/művelésében A párbeszéd szerepe az egészségügyi informatika oktatásában/művelésében Bari Ferenc egyetemi tanár SZTE ÁOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet 2014. február 13. Nem tudunk felülni a biciklire,

Részletesebben

Az egészség fogalma, az egészségi állapotot meghatározó tényezık. A holisztikus egészségszemlélet dimenziói és ezek jellemzıi. /II.

Az egészség fogalma, az egészségi állapotot meghatározó tényezık. A holisztikus egészségszemlélet dimenziói és ezek jellemzıi. /II. Az egészség fogalma, az egészségi állapotot meghatározó tényezık. A holisztikus egészségszemlélet dimenziói és ezek jellemzıi. /II. Tétel/ Ihász Ferenc PhD. Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János

Részletesebben

Csak, mert igazad van, az nem jelenti azt, hogy én tévedek. Csak azt, hogy még nem láttad az életet az én oldalamról. MOTTÓ A MAI NAPRA:

Csak, mert igazad van, az nem jelenti azt, hogy én tévedek. Csak azt, hogy még nem láttad az életet az én oldalamról. MOTTÓ A MAI NAPRA: Gyógyszerészet és ismeretterjesztés Szeged, 2016. 12. 10., szombat MOTTÓ A MAI NAPRA: Csak, mert igazad van, az nem jelenti azt, hogy én tévedek. Csak azt, hogy még nem láttad az életet az én oldalamról.

Részletesebben

EGÉSZSÉG MAGATARTÁSTAN Egészség - alapismeretek

EGÉSZSÉG MAGATARTÁSTAN Egészség - alapismeretek EGÉSZSÉG MAGATARTÁSTAN Egészség - alapismeretek Dr. Gritz Arnoldné egeszseg@t-online.hu Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar 2009/2010 FEJEZETEK Az egészség-magatartástan interdisciplináris

Részletesebben

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi alapellátás Szakmakód: 2501 Tevékenységek progresszivitási szint szerinti besorolása Foglalkozás-egészségügy Progresszivitási szint I. alapellátás

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

FÜLAKUPUNKTÚRÁS ALAPISMERETEK

FÜLAKUPUNKTÚRÁS ALAPISMERETEK FÜLAKUPUNKTÚRÁS ALAPISMERETEK A TESTTÁJAK, SZERVEK KIVETÜLÉSE A FÜLKAGYLÓN Testünk egyik mikroakupunktúrás rendszere a fül, megtalálható rajta valamennyi szervünk kivetülési pontja, melynek ingerlésével

Részletesebben

IRODA MASSZÁZS. VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70.

IRODA MASSZÁZS. VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70. IRODA MASSZÁZS VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70. Irodai masszázs Az irodai masszázs a leghatékonyabb módja annak, hogy munkatársai mindig frissen, kipihenten dolgozzanak. A kezelést az Ön munkahelyén

Részletesebben

Pszichoszomatikus orvoslás. PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinka

Pszichoszomatikus orvoslás. PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinka PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinka Definíció, történet Nem diagnosztikai kategoria, hanem szemléletmód. Az ősi, holisztikus orvoslásban gyökerező alapelvek: India: tudatosság Kína: kiegyenlítés,

Részletesebben

ÉLETMÓD-TANÁCSADÓ ÉS TERAPEUTA Szóbeli tételsor

ÉLETMÓD-TANÁCSADÓ ÉS TERAPEUTA Szóbeli tételsor ÉLETMÓD-TANÁCSADÓ ÉS TERAPEUTA Szóbeli tételsor I. Az életmód-tanácsadás általános kérdésköre 1. Ismertesse az életmód-tanácsadó és terapeuta működési területeit! 2. Ismertesse az életmód-tanácsadó és

Részletesebben

KINEZIOLÓGIA FEKETE SZABOLCS

KINEZIOLÓGIA FEKETE SZABOLCS KINEZIOLÓGIA FEKETE SZABOLCS - 2016 Természetgyógyász - Kineziológia Rendszerspecifikus Saját fogalom-, eljárás- és szabályozási rendszerrel működik Speciális eljárásokat és módszereket alkalmaz Segít

Részletesebben

A rekreációval kapcsolatos fogalomrendszer feltárása. A rekreáció elmélete és módszertana 1. ea.

A rekreációval kapcsolatos fogalomrendszer feltárása. A rekreáció elmélete és módszertana 1. ea. A rekreációval kapcsolatos fogalomrendszer feltárása re- kreáció Szűkebb értelmezésben: feltöltődés kalandsport, unikumsport más sportok rekreáció = sport A rekreáció eszmei és gyakorlati válasz, - tevékenységrendszer

Részletesebben

Mért van szükség integrált orvoslásra

Mért van szükség integrált orvoslásra Mért van szükség integrált orvoslásra Váltás az egészségügyben, rövid kórházi tartózkodás, Otthoni ellátás, háziorvos körüli team, rehabilitáció jelentősége. 7perc A részekre specializálódott nyugati orvoslást

Részletesebben

FÜLAKUPUNKTÚRÁS ADDIKTOLÓGUS Szóbeli tételsor

FÜLAKUPUNKTÚRÁS ADDIKTOLÓGUS Szóbeli tételsor FÜLAKUPUNKTÚRÁS ADDIKTOLÓGUS Szóbeli tételsor 1. A. Az alkoholbetegség fázisai B. Nevezze meg, és a fülmaketten demonstrálja a fülkagyló főbb anatómiai részeit C. Az akudetox kezelés körülményei 2. A.

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az szinte már népbetegség

Részletesebben

Innovatív Gyógyszerek Kutatására Irányuló Nemzeti Technológiai Platform Tudásmenedzsment, oktatás és képzés a gyógyszerinnovációban - Munkaértékezlet - Botz Lajos Budapest, Duna Palota, 2009. január 7.

Részletesebben

hatályos: 2015.10.19-2015.10.19 Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (3) bekezdés i) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

hatályos: 2015.10.19-2015.10.19 Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (3) bekezdés i) pontjában kapott felhatalmazás alapján, 42/2015. (I. 18.) EMMI rendelet a hagyományos kínai gyógyászat területén oklevéllel rendelkező személy által végezhető egészségügyi tevékenység engedélyezésére vonatkozó szabályokról hatályos: 2015.10.19-2015.10.19

Részletesebben

Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei

Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet Neurorehabilitációs Osztály Dr.Hajnalka Imre Sztupa Márta Dr.Mód Gabriella Osztályos

Részletesebben

A rheumatoid arthritises (RA) betegek ellátásának standard követelményei

A rheumatoid arthritises (RA) betegek ellátásának standard követelményei A rheumatoid arthritises (RA) betegek ellátásának standard követelményei Translation into: Completed by: Email: SOC 1 SOC 2 HUNGARIAN Dr. Géza BÁLINT bjd@t-online.hu Az RA tüneteivel jelentkező betegnek

Részletesebben

A diagnosztikus pontosság és a terápiás megfelelőség: az eredményes és biztonságos ellátás alapvető dimenziói

A diagnosztikus pontosság és a terápiás megfelelőség: az eredményes és biztonságos ellátás alapvető dimenziói A diagnosztikus pontosság és a terápiás megfelelőség: az eredményes és biztonságos ellátás alapvető dimenziói Dr. Kulin László, főszerkesztő Betegbiztonsag.hu Debreceni Egészségügyi, Minőségügyi Napok

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Dr. Baráth Lajos mester oktató november 16.

Dr. Baráth Lajos mester oktató november 16. Dr. Baráth Lajos mester oktató 2017. november 16. 1 Nincs egészségfejlesztési terv, szakmai,pénzügyi válság Alacsony GDP ráfordítás Nem terjedt el és nem alkalmazzák az egészségügyi gazdaságtant Jelen

Részletesebben

TIENS EGÉSZSÉG KÖR ELMÉLET

TIENS EGÉSZSÉG KÖR ELMÉLET 1 Tartalom: Az egészségről mi az egészség az egészség alatti állapot veszélyei az egészség faktorai A kínai egészségmegőrző kultúra története módszerei és lényege A egészség kör elmélet tisztítás, pótlás,

Részletesebben

SIMONTON TERÁPIA hitek és tévhitek a gondolat teremtő erejéről

SIMONTON TERÁPIA hitek és tévhitek a gondolat teremtő erejéről SIMONTON TERÁPIA hitek és tévhitek a gondolat teremtő erejéről rák: az új évszázad kihívása 1930 1:14 1990 1:5 2007 1:3 2020 1:2 Évente 33 000 regisztrált új daganatos megbetegedés Második halálok: férfiak

Részletesebben

Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia alapjai

Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia alapjai Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia alapjai ORVOSI PSZICHOLÓGIA II. Tisljár Roland Ph.D. tisljar.roland@sph.unideb.hu Vázlat Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia történeti háttere

Részletesebben

CSABA GYÖRGY BIOLOGIKON

CSABA GYÖRGY BIOLOGIKON CSABA GYÖRGY BIOLOGIKON Csaba György BIOLOGIKON A biológiai és társadalmi lét ütközésének problémái az ezredfordulón Az e-könyv alapja a 2009-ben megjelent kiadás (ISBN 978 963 9879 37 9) Prof. dr. Csaba

Részletesebben

A hagyományos Tibeti Orvoslás. Fekete Szabolcs

A hagyományos Tibeti Orvoslás. Fekete Szabolcs A hagyományos Tibeti Orvoslás Fekete Szabolcs - 2016 A hagyományos tibeti orvoslás Emberképe Minden élő és élettelen dolog azonos összetevőkből áll, az öt őselemből. éter levegő tűz víz föld Ezek különböző

Részletesebben

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Orvosi pszichológia előadás 2. hét Merza Katalin merza.katalin@sph.unideb.hu Egészségmagatartás fogalma Minden olyan

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Alternatív mozgás masszázsterapeuta 2001. október 15. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő

Részletesebben

MEGHÍVÓ. Szeretettel meghívlak Benneteket a Biogenic World Laboratories Europe Kft december 7.-én 10 órai

MEGHÍVÓ. Szeretettel meghívlak Benneteket a Biogenic World Laboratories Europe Kft december 7.-én 10 órai MEGHÍVÓ Kedves Barátaim! Szeretettel meghívlak Benneteket a Biogenic World Laboratories Europe Kft. 2013. december 7.-én 10 órai kezdettel tartandó évzáró rendezvényére! Mivel az év zárásakor az elköszönő

Részletesebben

Alternatív gyógyászat

Alternatív gyógyászat Alternatív gyógyászat BEVEZETÉS 1 Nyugati orvostudomány Keletkezés: 200 éve (Jenner - himlő vakcina: 1798) Jellemzője: tudományos módszer az állítások kísérletes bizonyítása Hiányosságai: nem hatékony,

Részletesebben

GYÓGYULJ KRISTÁLYOKKAL

GYÓGYULJ KRISTÁLYOKKAL www.kristalygyogyitas.hu 2. BÓNUSZ A kéz akupresszúrás pontjai GYÓGYULJ KRISTÁLYOKKAL Vajon hogyan segíthet neked egy kő abban, hogy jobban érezd magad, vagy éppen meg is gyógyulj? Először azt kell megértenünk,

Részletesebben

Tájékoztató a. munkájáról. Református Tananyagfejlesztő Csoport. Pompor Zoltán. szakmai vezető

Tájékoztató a. munkájáról. Református Tananyagfejlesztő Csoport. Pompor Zoltán. szakmai vezető Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról Pompor Zoltán szakmai vezető Megvan az ideje az ültetésnek (Préd 3,2) Pénz Szakember Új tartalmi keretek 21. századi tanulási környezet Létezik

Részletesebben

Egészségturizmus. Gyógyturizmus 2014.01.29. Egészségturizmus orvosi szemmel

Egészségturizmus. Gyógyturizmus 2014.01.29. Egészségturizmus orvosi szemmel Egészségturizmus Egészségturizmus orvosi szemmel Dr.Mándó Zsuzsanna Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Az egészségi állapot fenntartása, illetve annak javítása érdekében történő utazás. Részei:

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. írásbeli vizsga Természetgyógyászati alapmodul. 2003. február 27.

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. írásbeli vizsga Természetgyógyászati alapmodul. 2003. február 27. Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Természetgyógyászati alapmodul 2003. február 27. 2 TÁJÉKOZTATÓ az értékelõ tanár részére A vizsgázók csak a kiosztott

Részletesebben

Ájurvédikus orvoslás vizsgakérdések-megoldások

Ájurvédikus orvoslás vizsgakérdések-megoldások Az ETI Természetgyógyászati alapismeretek modulvizsga megoldólapjainak felhasználásával készítette: Fábián Andrea vizsgakérdések-megoldások 1 1. Sorolja fel a Védák tartalmának három /3/ részét! 3 pont

Részletesebben

63 5 84 36 Elősz ű ű ű ELSŐ FEJEZET ᔗ匷 y má ve á e e g e e ᔗ匷 e e g k e e e g k, A MERIDIÁNOK ű e e g k b 365 ÉRINTÉS ÉS BIZALOM v gyá ű A SIACU SZINTJEI ű gygyí m á, A SIACU HASZNAI MILYEN ÁLLAPOTOKON

Részletesebben

HÁZIORVOSOK PSZICHIÁTRIAI ÉS PSZICHOSZOMATIKUS AKADÉMIÁJA II.

HÁZIORVOSOK PSZICHIÁTRIAI ÉS PSZICHOSZOMATIKUS AKADÉMIÁJA II. HÁZIORVOSOK PSZICHIÁTRIAI ÉS PSZICHOSZOMATIKUS AKADÉMIÁJA II. 2016. április 14-16. Hotel Azúr, Siófok HÍVOGATÓ Kedves Kollégák! A pszichiátriai betegségek és kórállapotok a népegészségügy érdeklődésének

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szénhidrátanyagcsere zavara, amely a vérben, illetve a testnedvekben megemelkedett cukorszinttel és kóros anyagcseretermékekkel

Részletesebben

Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága

Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága Kincses (2003): Az egészség az egyén biológiai működése, valamint a kora és neme szerint elérhető és/vagy

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) az elhelyező központok krízishelyzeteinek megelőzésére

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) az elhelyező központok krízishelyzeteinek megelőzésére Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) az elhelyező központok krízishelyzeteinek megelőzésére Diagnosztikai jelentések értelmezése és elemzése egy 13-18 év közötti fiatal

Részletesebben

Vizsgálataink. EKG (Elektrokardiogramm) A míg az lész, a mi vagy. (Goethe)

Vizsgálataink. EKG (Elektrokardiogramm) A míg az lész, a mi vagy. (Goethe) Kardiológiai Szakrendelés Dr. Füsi Gabriella Kardiológus Főorvos Élni való minden élet, Csak magadhoz hű maradj. Veszteség nem érhet téged, A míg az lész, a mi vagy. (Goethe) Vizsgálataink EKG (Elektrokardiogramm)

Részletesebben

Szorongás és az új szerv mentális reprezentációja vesetranszplantáció után

Szorongás és az új szerv mentális reprezentációja vesetranszplantáció után Szorongás és az új szerv mentális reprezentációja vesetranszplantáció után Látos Melinda pszichológus Szegedi Tudományegyetem ÁOK Sebészeti Klinika, Szeged XVIII. Debreceni Nephrologiai Napok 2013. május

Részletesebben

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. évi Gasztroenterológiai szűrővizsgálatainak eredményei. Dr. Novák János PhD.

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. évi Gasztroenterológiai szűrővizsgálatainak eredményei. Dr. Novák János PhD. III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. évi Gasztroenterológiai szűrővizsgálatainak eredményei Dr. Novák János PhD. Gasztroenterológiai kérdőíves szűrés adatainak feldolgozása Összesen

Részletesebben

Sportorvoslás helye, szerepe, lehetőségei a triatlonban DR. SZABÓ ANITA

Sportorvoslás helye, szerepe, lehetőségei a triatlonban DR. SZABÓ ANITA Sportorvoslás helye, szerepe, lehetőségei a triatlonban DR. SZABÓ ANITA Sportorvoslás A sportorvoslás az egészségügy minden egyéb ágától jól elkülönül, mert egy kicsi mindenből van benne. A jó sportorvos

Részletesebben

A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása

A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása Dr. Gallai Mária gyermekpszichiáter Fejlődési zavar Fejlődési zavar gyanúja: megkésett eltérő disszociált fejlődés Fejlődési részterületek:

Részletesebben

Prevenció: Elsődleges megelőzés: laikusok tájékoztatása a mozgásszervi betegségek megelőzésének

Prevenció: Elsődleges megelőzés: laikusok tájékoztatása a mozgásszervi betegségek megelőzésének egészségügyi intézmények országos gerincgyógyászati ko zpont integrált betegedukációs tevékenység - 16 - Az Országos Gerincgyógyászati Központ támogatja pácienseit az egészségügyi kérdésekben való tájékozódásban

Részletesebben

KÖSZÖNTŐ. Tisztelt Kollégák!

KÖSZÖNTŐ. Tisztelt Kollégák! KÖSZÖNTŐ Tisztelt Kollégák! Szeretettel és tisztelettel hívjuk Önöket a VI. Magyar Homeopátia Kongresszusra. A homeopátia, mint alternatív terápia részben ismert csak az orvosok körében, de aki megismeri

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

17.TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT SZAKMACSOPORT Akupresszőr Alternatív fizioterápia Alternatív mozgás- és masszázsterapeuta 17.4.

17.TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT SZAKMACSOPORT Akupresszőr Alternatív fizioterápia Alternatív mozgás- és masszázsterapeuta 17.4. 17.TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT SZAKMACSOPORT 17.1. Akupresszőr 17.2. Alternatív fizioterápia 17.3. Alternatív mozgás- és masszázsterapeuta 17.4. Bioenergetikus 17.5. Életmód-tanácsadó és terapeuta 17.6. Fitoterápia

Részletesebben

Biológia egészségtan Általános iskola 7. osztály

Biológia egészségtan Általános iskola 7. osztály Általános iskola 7. osztály A tanuló értse az éghajlati övezetek kialakulásának okait és a biomok összetételének összefüggéseit az adott térségre jellemző környezeti tényezőkkel. Ismerje a globális környezetkárosítás

Részletesebben