KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK"

Átírás

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Közlekedésgépész ismeretek írásbeli vizsga 1711

2 Fontos tudnivalók A feladatokat figyelmesen olvassa el! A válaszokat a feladatban előírt módon adja meg! A teszt jellegű feladatoknál csak az egyértelmű javítás fogadható el! A számítást igénylő feladatoknál minden esetben először írja fel a megfelelő összefüggést, majd helyettesítse be a számértékeket, végezze el a szükséges számítási műveleteket! A számításokat két tizedes pontossággal kell elvégeznie, a kerekítési szabályok betartásával! A végeredménynél a mérőszám mellett tüntesse fel a mértékegységet is! Ha a feladatrészeknél nincs külön utasítás a mértékegységek vonatkozásában, akkor a végeredményeket N-ban, m- ben, s-ban, illetve ezek származtatott mértékegységeivel kifejezve adja meg! A π-vel való számításoknál a π értékét 3,14-nek vegye. Ceruza csak a rajzolást, szerkesztést igénylő feladatokhoz használható! Szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző, vonalzó, ceruza használható írásbeli vizsga 2 / május 17.

3 1. feladat 2 pont Húzza alá a helyesnek ítélt választ, vagy karikázza be annak betűjelét! Kinek a gőzmozdonya nyerte az 1829-es rainhill-i mozdonyversenyt? a) James Watt. b) Richard Trevithick. c) George Stephenson. 2. feladat 2 pont Húzza alá a helyesnek ítélt választ, vagy karikázza be annak betűjelét! Mikor határozott statikailag egy szerkezet? a) Ha bármely terhelésből a statikai reakciókat az egyensúlyi egyenletek segítségével egyértelműen meg tudjuk határozni. b) Ha a statikai ismeretlenek száma megegyezik a független egyensúlyi egyenletek számával. c) Ha létezik olyan terhelés, amelyből az egyensúlyi egyenletek segítségével legalább 3 statikai reakció meghatározható. 3. feladat 2 pont Húzza alá a helyesnek ítélt választ, vagy karikázza be annak betűjelét! Hogyan jelöljük a metszősík nyomvonalát? a) Végighúzott vastag vonallal. b) A két végén vastag vonalszakasszal. c) Végighúzott pont-vonallal. 4. feladat 2 pont Húzza alá a helyesnek ítélt választ, vagy karikázza be annak betűjelét! Mekkora az optimális relatív túlfedés mértéke a zsugorkötések esetén? a) 0,001 b) 0,01 c) 0,1 5. feladat 2 pont Húzza alá a helyesnek ítélt választ, vagy karikázza be annak betűjelét! Milyen hőkezelést célszerű elsősorban alkalmazni a kopásállóság érdekében? a) Nemesítést. b) Cementálást. c) Kéregedzést. 6. feladat 2 pont Húzza alá a helyesnek ítélt választ, vagy karikázza be annak betűjelét! Milyen típusú multivibrátor alkalmazható memóriaelemként? a) Bistabil. b) Monostabil. c) Astabil 1711 írásbeli vizsga 3 / május 17.

4 7. feladat 8 pont Párosítsa az összetartozó fogalmakat! A. Aktív biztonsági elem a. Légzsák B. Csökkentett károsanyag-kibocsátás b. RO-LA C. Kombinált fuvarozás c. ABS D. Passzív biztonsági elem d. Katalizátor A. B. C. D. 8. feladat 10 pont A pontozott részeket értelemszerűen egészítse ki a megfelelő szóval vagy szókapcsolattal! Két erő akkor van egyensúlyban, ha közös,.. megegyező, ellentétes. Az azonos nagyságú, ellentétes irányú és párhuzamos hatásvonalú két erőből álló erőrendszert.. nevezzük. Rudak összetett igénybevételeinek vizsgálatánál lineárisan rugalmas esetben alkalmazni kell a.elvét. A a szakítódiagram egyenes szakaszának iránytangense. A a lineárisan rugalmas tulajdonságú anyagok anyagtörvénye, mely a feszültségi és az alakváltozási állapot közötti összefüggést mutatja. A a mozgás matematikai leírásával foglalkozik, de a mozgást létrehozó okokat (erőhatásokat) nem vizsgálja. Az anyagi pont. egyenlő az anyagi pont tömegének és sebességének szorzatával. A azoknak a skaláris koordinátoroknak a száma, amelyek egy test helyzetét egyértelműen meghatározzák írásbeli vizsga 4 / május 17.

5 9. feladat 10 pont Ismertesse a kifáradási folyamatot és a kifáradási határt befolyásoló tényezőket! 10. feladat 10 pont Ismertesse a gördülőcsapágyak feladatát és tulajdonságait! 1711 írásbeli vizsga 5 / május 17.

6 11. feladat 10 pont Ismertesse a transzformátor működési elvét, aktív és járulékos szerkezetét! 1711 írásbeli vizsga 6 / május 17.

7 12. feladat 7 pont Számítással határozza meg az alábbi kéttámaszú tartó reakcióerőit és a veszélyes keresztmetszetben fellépő maximális hajlítónyomatékot! F 1 l 1 l 2 l 3 A F1 = 80 N, F2 = 20 N, l1 = 1,5 m, l2 = 4,5 m, l3 = 2 m B F írásbeli vizsga 7 / május 17.

8 13. feladat 7 pont Hány db d = 5 mm átmérőjű szegecset kell beépíteni s = 8 mm vastag lemezek átlapolt kiviteléhez F = 5000 N terhelőerő esetén? A szegecs anyagára megengedett csúsztatófeszültség σmeg= 20 N/mm 2, a megengedhető palástnyomás értéke pmeg= 17 N/mm írásbeli vizsga 8 / május 17.

9 14. feladat 11 pont Egy generátor feszültsége U = 120 V, belső ellenállása R b = 0,1. A fogyasztóval A = 1 mm 2 keresztmetszetű l = 30 m hosszú kéterű rézvezeték köti össze. A fogyasztó ellenállása R = 20. a vezeték fajlagos ellenállása ρ = 1, Ω mm 2 /m. Mekkora a vezeték ellenállása, az áramerősség, a generátor belső feszültségesése, a generátor kapocsfeszültsége, a vezetéken keletkező feszültségesés, a fogyasztó kapocsfeszültsége? 1711 írásbeli vizsga 9 / május 17.

10 15. feladat 15 pont Szerkessze meg a munkadarab alkatrészrajzát természetes nagyságban! - Csak annyi vetületet szerkesszen, ahány meghatározza a munkadarabot! - Az oldalnézetet ábrázolja lépcsős metszettel! - Az átmérő 16-os furatok 7-es tűrésminőségű alaplyukak. - Az alkatrész alapsíkjának síklapúság-tűrése 0,04. - A B jelű síkfelület párhuzamosságtűrése az alkatrész felső síkjával 0,02. - A síkfelületek érdessége 3,2 mikrométer, a furatoké 0,8 mikrométer. Dr. Kósa Csabáné: Műszaki rajz 83, Műszaki könyvkiadó, 148. old ábra 1711 írásbeli vizsga 10 / május 17.

11 Műszaki rajzfeladat megoldása 1711 írásbeli vizsga 11 / május 17.

12 a feladat pontszám sorszáma maximális elért maximális elért Szöveges feladatok Számítási feladatok Rajzkészítés Az írásbeli vizsgarész pontszáma 100 dátum javító tanár Feladatlap pontszáma egész számra kerekítve programba elért beírt dátum dátum javító tanár jegyző 1711 írásbeli vizsga 12 / május 17.