Vadkereskedelem és vadászati turizmus #03 BÉRVADÁSZAT ÉS VADÁSZATI IRODÁK KÖZÖTT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vadkereskedelem és vadászati turizmus #03 BÉRVADÁSZAT ÉS VADÁSZATI IRODÁK KÖZÖTT"

Átírás

1 Vadkereskedelem és vadászati turizmus #03 BÉRVADÁSZAT ÉS VADÁSZATI IRODÁK KÖZÖTT

2 Bérvadásztatás A politikai helyzet stabilizálódásával a hatvanas évek közepétől dinamikus fejlődésnek indul a külföldiek bérvadásztatása. A német nyelvterületekről elsősorban a nagyvad iránt érdeklődők jöttek. Ebben az időszakban több világrekord agancsot viselő vad kerül terítékre (gím, dám, őz). Apróvadra és vízivadra olaszok érkeznek nagy számban vadászni (közülük sokan haza is viszik a lőttvadat).

3 Bérvadásztatás A magyarországi vadászati lehetőségek jó híre széles körben elterjed Nyugat-Európában. Az 1971-es nagy sikerű Vadászati Világkiállítás jelentős mértékben hozzájárul a Magyarország vadászparadicsom hírnév kialakulásához. Felmerült a politikai biztonság kérdése. A külföldi vadász nem mehet vissza ugyan arra a területre többször, ahol eredményesen vadászott, jól érezte magát, saját nyelvén tudott kommunikálni. A vadásztársasági tagok közül csak kevesen rendelkeztek golyós lőfegyverrel ez lendített a bérvadásztatáson illetve szerepe lehetett a nagyvad állomány növekedésében.

4 Külföldiek bérvadászata között Évek Kiadott vadászati engedélyek száma (db)

5 Bérvadásztatás A vadgazdálkodáshoz szükséges források egyik legfontosabb elemévé kezdett válni a bérvadásztatás. A vadásztársaságok bérvadásztatásból származó árbevétele 10 év alatt ( ) a hétszeresére nőtt! Ilyen dinamikus növekedést a mezőgazdaság kevés területén lehetett elérni. A vadászvendégek száma megduplázódott.

6 Vadásztársaságok bérvadászati bevételei között Év Bérkilövés árbevétele (1000 Ft)

7 Bérvadásztatás jelentősége A vadászati politikában túlsúlyos szerephez jut az export, a dollárbevételek növelése. A gazdaság eladósodása energiaárak begyűrűzése" 1976-tól a MAVAD közreműködésével jönnek létre a vadgazdálkodás területén is a termelési rendszerek, gazdasági társulások (szárnyasvad-tenyésztő telepek, vadaskertek, stb.) Cél volt az is, hogy a MAVAD-nál képződő fejlesztési alapok visszajussanak a termelőkhöz, a vadgazdálkodási szférába (Vadgazdálkodási alap). Növekszenek a felvásárlási árak, a bérvadászati tarifák.

8 Vadásztársaságok vadértékesítésből származó bevételei között (1000 Ft-ban)

9 A vadkereskedelmi monopólium fölszámolása Politikai döntés eredményeként 1983-ban megszüntetik a MAVAD monopol helyzetét. Az erdő-, és vadgazdaságok (a kormány protokoll területei) a Mezőföldi Erdő - és Vadgazdaság keretében létrehozzák a VADEXet. Megtört a jég : több vadászatszervező vállalat alakul (VADCOOP, PEGAZUS, HUNOR, HUNTOURS, CIKLÁMEN stb.) A piac felosztása viszonylag zökkenőmentesen ment. A rendszerváltoztatás évében az összes bevétel: 70,0% - MAVAD, 23,5% - VADEX, 4,5% - HUNOR.

10 A vadkereskedelmi monopólium fölszámolása A bérvadászat árbevételének megoszlása színesebb: MAVAD 65,8% VADEX 14,7% HUNOR 6,6% CIKLÁMEN 3,8% PEGAZUS 3,6% VADCOOP 3,0% HUNTOURS 2,5%

11 A vadkereskedelmi monopólium fölszámolása Lőttvad felvásárlás, feldolgozás a MAVAD és a VADEX javára rendeződött, a meghatározó szerep a MAVAD-é maradt. Ennek meghatározó oka a már kialakított felvásárló-, hűtő- és feldolgozó kapacitás volt. Az élővad piac legfontosabb tárgya az élőnyúl volt. Kemény egyeztetések (harc) eredményeként a MAVAD részesedése 75% maradt, a VADEX megkapta a 25%-át.

12 A vadkereskedelmi monopólium fölszámolása Ebben az időszakban erősen növekszik a vadkereskedelemből származó bevétel, de a párhuzamos exportjog nem vezetett az export tömegének növekedéséhez gyakorlatilag a meglévő árualap felosztása történt meg. Az árbevétel alapvetően a forint leértékelődése következtében növekedett. Az export és a belföldi árak eltérése a versenyhelyzet miatt csak olyan szintű külkereskedelmi nyereség elérésére korlátozódik, amely feltétlenük szükséges az export lebonyolításához és a fejlesztési alap képzéséhez.

13 A vadkereskedelmi monopólium fölszámolása Árak és árrendszer: 1968 után (új gazdasági mechanizmus) lép életbe a kettős árrendszer az export területén. Oka a nyereségelvonás az állami területek nyereségét megadóztatja az állam a vadászterületeket nem, lévén sportszervezetek Módszere: a vadásztársaság az általa exportált termék egy dollárjáért kevesebb forintot kapott, mint az állami vadászterület (erdőgazdaság vagy állami gazdaság). Az 1984-től érvényes jogszabályi háttér alapján a MAVOSZ jogosultságot kap fejlesztési alap átvételére a vadászati export üzletkörében. Ez és hasonló eredmények igazolják, hogy a MAVOSZ vezetése milyen jól kihasználta a politikai kapcsolatait a vadgazdálkodás érdekében!

14 Vadgazdálkodási Alap között mintegy 400 millió Ft áramlott vissza a vadgazdálkodókhoz. a MAVOSZ a vadásztársasági területekről származó export bevétele után 1 Ft-ot kapott vissza dolláronként. Ez szolgált a vadásztársasági területeken a szárnyasvadtenyésztés fejlesztésének forrásává. Ennek segítségével telepítették be több vadászterületre a dámot és a muflont is.

15 Lőttvad felvásárlás és feldolgozás A vadfeldolgozók egyre jelentősebb mennyiségű lőtt vadat vásárolnak fel. ezzel nem csökken a felvásárlási ár, a terjeszkedő vállalkozások a helyük és piacuk biztosítását tartják a legfontosabbnak, így az árverseny nyertesei a vadászterületek voltak. Közben kedvezőtlen események, amelyek visszavetik a felvásárlást, feldolgozást. Csernobil, állat-egészségügyi problémák (pl. tularémia).

16 Lőttvad felvásárlás és feldolgozás Vadfeldolgozó kapacitás növelése: MAVAD Vecsési feldolgozója mellett, VADEX Soponya (erdő- és vadgazdaságok) és Öreglak (erdőgazdaságok). Nyugati állat-egészségügyi követelményeket teljesítő üzemek, nagy kapacitással hamarosan nyersanyag ellátási gondok jelentkeznek. Megjelennek a külföldi érdekeltségű vállalatok a szőrben-bőrben exportra koncentrálva as évektől a hazai piacon is megjelennek a termékek (üzletek, vendéglátó létesítmények) Az 1970-es évek közepétől csökken a lőtt apróvad és nő a nagyvad értékesítése.

17 Bérvadászat árrendszere Nagyvad egyéni vadászat árstruktúrája: A trófea mérete: agancs tömege grammban, kg-ban, a szarvhossz cm-ben (inkább exponenciálisan növekvő árakkal) + érmes felár (bronz: 10%; ezüst 15%; arany 20%) Tarvad egységáron Sebzés: a becsült súly/hossz 50%-a (viták forrása) Hibázás egységáron (ha mégis lőtt vadat a vendég, nem számítják föl) Szolgáltatás (szállás, ellátás, járműhasználat, fegyver, lőszer, stb.)

18 Bérvadászat árrendszere Nagyvad társas vadászata: Napidíj (Standgeld) személyenként (létszámtól függően csökkenő/ degresszív) Elejtett vad ára (disznó, tarvad) alacsonyabb áron, mint az egyéni vadászatban. Napi minimum teríték (3 vad alatt a napidíj minimális része fizetendő, 5 vad esetén már a teljes összeg). Kerti vadászatok ára kb. 20%-kal magasabb. Szolgáltatás hasonlóan, mint az egyéni vadászatnál.

19 Bérvadászat árrendszere Apróvad egyéni és társas vadászata: Vadfajonként változó darabár (legdrágább a mezei nyúl, a fogoly és a liba) Nagyterítékű vadászatok (fácánhajtás) ára progresszíven nő a teríték függvényében. Gyakran elviszik a lőtt apróvadat (magasabb húsáron, mintha külön vette volna meg). Szolgáltatások ára hasonló, mint az előző variációknál.

20 Bérvadászat árrendszere Lőttvad árak alakulása: Fajonként változó ár működött. Legmagasabb volt az őz, azt követte a szarvas (nincs különbség a gím és a dám húsának árai között), a vaddisznó és a muflon volt a legolcsóbb (ez utóbbi nem volt jelentős). Csernobil (1986) katasztrofális hatással volt a lőttvad árakra szarvas 40%-al, az őz 25%-al, lett olcsóbb, a vaddisznó ára harmadára csökkent. A vadhúst importáló országok állat-egészségügyi követelményei igen magasak voltak, folyamatos fejtörést okozva a vadfeldolgozóknak.

21 Bérvadászat árrendszere Élővad árának alakulása: A mezei nyúl piaca/ára kedvező volt. Az élőfogoly is jó áron értékesült (de nem volt mit befogni). A fácán ára akkor esett vissza, amikor a tenyésztés általánossá válásával folyamatos minőségi problémák merültek föl (tollazat, röpkészség). A 80-as években gyakorivá váltak az élővad szállítmányoknál az állategészségügyi problémák és viták (tularémia, baromfipestis, stb.)

22 Vadkereskedelem a rendszerváltoztatás után (1989-től napjainkig) Az apróvad állomány további csökkenése és a nagyvadállomány növekedése jellemző. Két szakaszra tagolható: a 1996-os vadászati törvény megjelenéséig tartó időszak erdészet-vadászat konfliktus kiéleződése - nagyvadirtás törvényre várva állapot - bizonytalanság új szereplők megjelenése - földtulajdonosok, arrogáns természetvédelem az 1997-től a törvény hatályba lépésétől napjainkig terjedő időszak

23 Külföldiek bérvadászata A rendszerváltoztatást követően erőteljes nagyvadállományapasztás következett be az erdész-lobby nyomására. Az állomány csökkenése maga után vonta a külföldi vadászok számának fogyását is (inkább hullámzás). Az apróvad vadásztatása jelentőségében elmaradt a nagyvadtól. A kilencvenes évek elején a vadgazdálkodás árbevételének több, mint fele a külföldiek bérvadásztatásból származott.

24 Bérvadászat árbevételének alakulása (1000 Ft) Év Külföldi Belföldi lelövés szolgáltatás lelövés szolgáltatás

25 A vendégek német nyelvterület Meghatározó a német nyelvterületről érkezők száma, aránya (német, osztrák, svájci). Az ide látogató német vadászok száma a kilencvenes évek közepére csökken, majd ismét emelkedett. Hasonló lefutást mutat az osztrák vadászok számának alakulása is. A növekedést elsősorban a határ menti területek közelsége és a kedvezőbb árak teszik lehetővé. Jórészt csak a Dunántúlon vadásznak. Az utóbbi időben ezek a vendégek bérlőkké váltak (pauschale szerződések)

26 A vendégek német nyelvterület Aggasztó jelek figyelhetők meg ezekben az országokban: növekvő vadászat ellenesség, szigorodó szabályozások kiöregedő vadászok Európa egészében óriásit nőtt a nagyvad létszáma, nem kell külföldre menni! Változó vadászati szokások: régen évente 3-4 alkalommal (őz, gím, vaddisznó, fácán), ma évente egyszer, helyette Afrika, Amerika, orosz utódállamok. ezeken a helyeken kisebb lehet a vadászat biztonsága, de jávor, medve, argali, vastagszarvú kos vadászható.

27 A vendégek mediterrán régió Meghatározó az olasz vadászok száma, aránya, harmadikok a nemzetek rangsorában Meg kell állapítani, hogy 2000-től számuk csökken ( 20%-kal). Ez a kedvezőtlen jelenség minden bizonnyal összefüggésben van a védett madarak elejtésével kapcsolatos eseményekkel, valamint a Romániából hazánkon keresztül szállítani akart madárfajokkal (hazánkban védett énekes madarak, fürj, egyes récefajok). Az olasz vadászok száma mintegy felével csökkent az utóbbi 3 évtizedben. Változóban van az érdeklődési körük.

28 A vendégek mediterrán régió Régen kizárólag apróvadra (+őzsuta és tarvad). Ma egyre jelentősebb a nagyvad vadászata. Ennek oka a madárvédelem erősödése és a zöldek módszeres és hatékony ellen propagandája. Hiába utaznak olyan országokba, ahol jogszerűen lőhetnek sokféle apróvadat, de azokat nem tudják bevinni országukba. A csempészet pedig egyre kockázatosabb. Érzékelhetően növekszik a spanyol (és portugál) vadászok magyarországi érdeklődése től 45%-al nőtt a számuk (a növekedés imponáló, de abszolút számokban mégsem túl sok). Szerepük mégis fontos, mert a tavaszi őzbak és a kerti disznóhajtás iránt érdeklődnek leginkább. Nagy értékű vadászatokat vesznek után a gazdasági válság miatt visszaesett a számuk.

29 A vendégek skandináv régió Emelkedik a svéd, dán vadászok száma is, hasonló arányban, mint a mediterrán régióból érkezőké. Érdeklődésük elsősorban a vaddisznó és a fácán vadászata felé irányul. Nehezen fogadják el a trófea árának nálunk számított módját. Drágának tartják a bikák, bakok vadászatát. Nem értik miért kell többszörös árat fizetni egy g-os bakért, mint egy 300 g-osért. Skandináv vadászok disznóhajtásban nem lövik a nagyobb testű disznót, mert nem lehet tudni, hogy mennyivel kell többet fizetni, ha kan és hosszabb az agyara.

30 A vendégek különbségek A vadászati kultúra meghatározza az érdeklődést Amíg egy német vagy osztrák vadászt lázba hoz egy érdekes torz agancs, addig egy spanyol vadász puskát sem emel rá, vagy nem akarja kifizetni. Szerintük az ilyen bakokat a hivatásos vadásznak kell elejteni. Számukra értéket csak a szabályos agancsú bak/bika trófeája képvisel. A tömeges vadászatot sokkal jobban kedvelik (ld. monteria)

31 A vendégek más nemzetek Ha kisebb arányban is, de növekvő számban érkeznek hazánkba más vadászok ( fő/év): angol, belgák, hollandok, finnek, amerikaiak, oroszok. Mint ahogy a környező, volt szocialista országokból is egyre többen jönnek Magyarországra vadászni: szlovének, horvátok, szlovákok. Az utódállamokból sok újgazdag érkezik, sajátos vadász és más etikai normákkal.

32 Változnak a külföldiek vadászati szokásai A német, osztrák vadászoknak már nem csak Magyarország az úti cél, hanem a volt szocialista országok Lengyelország, Bulgária, Románia, FÁK Államok és Távol-Kelet Afrika, Alaszka, Kanada. Az olaszok érdeklődése nő a nagyvad vadászatok iránt. A mediterrán és a skandináv vadászkultúra nehezen fogadja el a hazai trófeás vad árakat és árrendszert. egyszerű, előre tudható árazást keresnek, zömében fix összeget akarnak vadászatra költeni Lemond a vadászatról, ha a tervezés során nem tudja jó közelítéssel meghatározni a költségeket. Oda utazik, ahol tudja a költségek végét. A csomagprogramok bizonyos feltételekkel megfelelnek ezeknek az igényeknek.

33 A földrajzi hely hatása a bérlelövési bevétel nagyságára Vadászati bevételek Megye Külföldi Belföldi bérlelövés szolgáltatás bérlelövés szolgáltatás Somogy Vas Veszprém Győr-Moson-Sopron Tolna Baranya Zala Pest Hajdú-Bihar Fejér Jász-Nagykun-Szolnok Csongrád Bács-Kiskun Békés Szabolcs-Szatmár-Bereg Komárom-Esztergom Heves Borsod-Abaúj-Zemplén Nógrád Országos összesen

34 A vadászterület földrajzi helyzetének szerepe a bérvadásztatásban A Dunántúl elsősorban a nagyvad otthona, osztrákok, németek jószerint csak itt vadásznak. A Dunát ritkán lépik át. A Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon főként apróvad és őz él. Ide inkább olasz vadászok érkeznek csökkenő számban, illetőleg őzbakra főként spanyol csoportok jönnek. Az Északi Középhegység sincs kedvező helyzetben, mert a szarvas minősége közepes (gyenge), a muflont vissza kellett szorítani, a disznó jó (Zemplén), de a nagy távolság komoly hátrány.

35 A vadászterület földrajzi helyzetének szerepe a bérvadásztatásban A földrajzi és vadállományban lévő különbség azt eredményezte, hogy amíg Somogy és Vas megyékben évente közel 3 ezer, vagy azt meghaladó számú vadászati engedélyt adnak ki, addig Borsodban és Szabolcsban annak tizedét. Néhány dunántúli megyében nőtt (Baranya, Győr, Komárom), a többiben nem, vagy alig csökkent a kiadott engedélyek száma. Az apróvadas megyék szinte mindegyikében, (legerőteljesebben Szolnok és Bács megyékben 30-40%-kal) csökkent a kiadott engedélyek száma.

36 A belföldiek bérvadászata A hazai bérvadászatnak sokáig nem volt igazi létalapja: Kötelező volt a vadásztársasági tagság Nem volt belföldi árjegyzék, majd később olyan alacsonyak voltak az árak, amelyen a vadászatra jogosult nem adta el a vadászatot. A hazai bérvadászat az elmúlt 2 évtizedben óriásit növekedett A változást : a bérkilövő vadásztársaságok létrehozása, majd a kötelező vadásztársasági tagság eltörlése, a fizetőképes kereslet, és a versenyképes árak megjelenése hozta meg. Amíg 1994-ben a belföldi bérvadászoktól származó bevétel 153 millió Ft volt, addig ez 2012-ben meghaladta a 3 milliárd forintot.

37 A belföldiek bérvadászata A belföldi fizető vadászati piac további növekedése prognosztizálható: A közel 56 ezres vadásztársadalom több, mint 10%-a nem társasági tag. A külföldiek érdeklődése nem nő (telítődött a piac). A vadászati lehetőségek nőnek (nagyvad-állomány további növekedése, az apróvad-állomány csökkenése várható). A vadásztársasági tag egyre kevesebb vadászati lehetőséget kap térítésmentesen. A vadászatra jogosultak felismerték a hazai piac növekvő jelentőségét.

38 Belföldi lődíj A lődíj alku tárgya. Működőképesnek a külföldi díj 75%-a látszik. Eleinte túl alacsony árlisták, amelyeken a jogosultak nem voltak hajlandóak eladni a vadat. Általában a maradékelv működik. Amit a külföldiek nem vesznek meg. Vannak kivételek, de azok a vadászok teljes árat fizetnek (magyarországon is van egy gazdag és fizetőképes réteg!)

39 A bérvadászat árbevétele, árak A bérvadászat a legjelentősebb bevételi forrás, az éves vadászati árbevételnek átlagosan fele. Az árbevétel évente dinamikusan nő, de a növekedésnek nem a piac bővülése, hanem az infláció (a forint romlása) az oka. Az árak (lődíjak) magasak, a vadászatok nem adhatók el könnyen. Az elmúlt 10 év alatt a külföldi vendégek esetében bérvadásztatásból származó bevétel több, mint 3x, a szolgáltatásból származó bevétel duplájára nőtt.

40 A bérvadászat árbevétele, árak Az árstruktúránk a német vadászati rendszerhez van igazítva. A nem trófea-centrikus szemléletű vadász nem nagyon tudja elfogadni. Árjegyzéki árak, csomagárak. Engedmények (szarvasnál, őznél főszezon után, a selejtezési időszakban, vaddisznónál nyáron) Kedvezmények (törzsvendégeknek, csoportoknak). Áralkuk (több iroda ajánlatát kéri a vendég)

41 Vadászatszervező irodák

42 Vadkereskedelem a rendszerváltoztatás után (1989-től napjainkig) Bérvadászat - az exportjog liberalizálása Az 1988-ban elfogadott Gazdasági törvény lehetőséget adott gazdasági társaságok alakítására (Bt., Kft., Rt. stb.) ben számos (mintegy 200) vadászatszervező iroda alakult. Káosz és csődök jellemzik ezt az időszakot. Több külföldi (szélhámos is) vegyes vállalatot alapít (ez a vadkapitalizmus időszaka a vadgazdálkodásban). A forint erős inflációja.

43 Vadászatszervező irodák helyzete Hasonló folyamatok zajlottak le a turizmus területén is (a vadászatszervező irodák erre a szakterületre kerültek besorolásra). A szakminisztérium (IKM) rendeletekkel szabályozza az utazási irodák alapításának feltételeit: évi I. törv. a belkereskedelemről 2/1992 (I.13.) IKM rendelet 16/1992 (V.26.) IKM rendelet 7/1994 (III.10) IKM rendelet 213/1996 (XII.23) sz. Kormányrendelet az utazásszervező és közvetítő tevékenységről. 62/2001 sz, Kormányrendelet a 213/1996 sz. rendelet módosításáról. 20/2007 (II. 20.) sz. Kormányrendelet a 213/1996 sz. rendelet módosításáról.

44 Vadászatszervező irodák helyzete Iroda alapításának és működésének feltételei: Az iroda nevének és tevékenységének pontos meghatározása Címe, telefon, telefax számai Társasági szerződés, ill. egyéni vállalkozói igazolvány Statisztikai jelzőszám Adószám Az irodahelység bérleti szerződése, vagy tulajdoni lapja Nyilatkozat az árbevétel nagyságáról Záradékolt igazolás a vagyoni biztosíték elhelyezéséről (az árbevétel min. 12%-a) A tevékenységért felelős személy megnevezése Utazásszervezői minősítő vizsga (vagy ennek megfelelő, jogszabályban előírt végzettség, ill. gyakorlat.) Szakképesítés igazolása Nyelvvizsga igazolása Munkaszerződés

45 Vadászatszervező irodák helyzete Csak a feltételek teljesítő irodákat jegyzik be. Ez a feltétele annak, hogy az iroda vadászati engedélyt válthasson az kormányhivatalnál és azt forgalmazhassa biztosítást köthessen a beutazó vadászvendég számára. Javult a helyzet, de az ellenőrzés hiányzik A vadászati turizmus szélesedik volt szocialista országok konkurenciája erősödik, változnak a vadászok szokásai egzotikus vadfajok vadászata (Afrika, Amerika).

46 Vadászatszervező irodák helyzete Az iroda minősítése lehet: Nemzetközi utazásszervező, közvetítő Belföldi utazásszervező, közvetítő A tevékenységi köre feljogosíthatja: Kiutaztatás: Saját szervezésben Külföldi utazásszervező közvetítőjeként Belföldi utazásszervező közvetítőjeként Külföldről külföldre történő utazásszervezésre Külföldi szálláshely belföldi értékesítésére

47 Vadászatszervező irodák helyzete A tevékenységi köre feljogosíthatja: Beutaztatás: Közvetlenül (saját szervezésben) Külföldi utazásszervező megbízása alapján Közvetítés Belföldi utazásszervezés: Saját szervezésben Belföldi utazásszervező közvetítőjeként 2010 körül mintegy utazásszervező irodából kb. 120 vállalkozás megnevezésében volt utalás a vadászatszervezői tevékenységre. Becslés alapján mondhatni, hogy kb. húsz vadászatszervező iroda produkálja az éves bérvadászati árbevétel mintegy 70-80%-át.

48 Vadászatszervező irodák helyzete A vadászatszervezői tevékenység sokban eltér a klasszikus utazásszervezéstől: Szinte csak beutaztatásról van szó. Kevés iroda szervez magyaroknak külföldre vadászatot, még kevesebb külföldieknek külföldre. A vendégek döntően egyéni programra jönnek, kevés a csoportosnak tekinthető út. Az utak engedélyhez kötöttek (meghívólevél, vadászati engedély + biztosítás, fegyverbehozatali engedély). A külföldi vadászok az európai uniós fegyverútlevéllel hozhatják be vadászfegyverüket, de a fegyver használatához illetve az EU-n kívüli vadászok számára a behozatalhoz is szükséges a meghívó levél, amit rendszerint a vadászatszervező küld ki a vadásznak még indulása előtt.

49 Vadászatszervező irodák helyzete A programok rendszerint nagy értékűek, több naposak. Minden egyes program külön előkészítést, szervezést igényel (az iroda a tour-operator) A vendég szolgáltatást és terméket (trófea) vásárol, ezért exportra is sor kerülhet (EU-n kívüli országok állampolgárai esetében), emiatt fontos dokumentumokkal kell ellátni a vendégeket (számlák, vámokmányok, állat-eü. igazolások, stb.). A vadászat többnyire az iroda árjegyzéke alapján kerül elszámolásra.

50 Az irodák és a vadászterületek kapcsolata A tartós, korrekt kapcsolat kölcsönös előnyökkel jár a terület megbízható vadászatot ad, az iroda hoz vendéget, kifizeti a vadászat árát. Szerződések vendég vadász iroda vadászterület saját számlásak (kockázat az irodánál) - az iroda fizet a területnek akkor is, ha vadász csúszik a fizetéssel vagy nem fizet. jutalékosak (kockázat a területé) csak akkor fizetik ki a területnek a vadászat értékét, ha vadász fizet az irodának.

51 Vadászatszervező irodák helyzete Sok vadászatra jogosultnak van saját árjegyzéke (pl. erdőgazdaságok), akkor többnyire az az elszámolás alapja. Az ár gyakran alku tárgya (eltérés az árjegyzéki ártól). A program ára előre nem szedhető be a vendég(ek)től, mert a vadászat sikerességétől függ a vadászat teljes költsége, amely csak a program végén derül ki (gyakori a szerződéstől eltérő teljesítés). A belföldi bérvadászat szervezéséhez ritkán veszik igénybe az iroda közvetítő tevékenységét.

52 Az irodák és a vadászterületek kapcsolata Jutalék mértéke: Iroda kér? Terület ad? Ki van erősebb pozícióban? Erdőgazdaságoknál alacsonyabb (8-12%), társasági területeken magasabb jutalék (15-20%) Fizetési tételek: vadászat és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások.

53 Az irodák és a vadászterületek kapcsolata Szervezési jutalék: EUR/fő (vendég fizeti az irodának) Vadászati engedély: Ft/30 nap Felelősség biztosítás: Ft/hó Ezeken felül van a jutalék a területtől, ami a vászat értékének (20)%-a.

54 Az irodák és a vadászterületek kapcsolata Szolgáltatások: Szállás (vadászházban, panzióban, szállodában) nációnként változó igény Ellátás, étkezés Jármű használat Trófeabírálat Fegyver, lőszer Kiránduló programok szervezése

55 Iroda és a vendég kapcsolata Bizalmi kapcsolat A vendég igénye a meghatározó Egy vendég gyakran két-három irodával tart kapcsolatot (1.iroda őzbak, 2.iroda fácán, 3. iroda vaddisznó hajtás). Vendégkör megőrzése Kié a vendég? (a területé?, az irodáé?) Fizetési morál (nincs előre fizetés!) Viták rendezése

Vadkereskedelem és vadászati turizmus #02 VADKERESKEDELEM ÉS VADÁSZATI TURIZMUS 1945 ÉS KÖZÖTT

Vadkereskedelem és vadászati turizmus #02 VADKERESKEDELEM ÉS VADÁSZATI TURIZMUS 1945 ÉS KÖZÖTT Vadkereskedelem és vadászati turizmus #02 VADKERESKEDELEM ÉS VADÁSZATI TURIZMUS 1945 ÉS 1989. KÖZÖTT Vadkereskedelem 1945-1989 között Szoros kapcsolat a vadállomány alakulása és a vadértékesítés között.

Részletesebben

Tóth Ákos. Bács-Kiskun megye gazdasági teljesítményének vizsgálata

Tóth Ákos. Bács-Kiskun megye gazdasági teljesítményének vizsgálata Tóth Ákos Bács-Kiskun megye gazdasági teljesítményének vizsgálata Az elemzésben arra vállalkozunk, hogy a rendszerváltás első éveitől kezdődően bemutassuk, hogyan alakult át Bács-Kiskun megye gazdasága.

Részletesebben

2007 DECEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS NŐTT A MUNKANÉLKÜLIEK SZÁMA

2007 DECEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS NŐTT A MUNKANÉLKÜLIEK SZÁMA 2007 DECEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS NŐTT A MUNKANÉLKÜLIEK SZÁMA A foglalkoztatás és a munkanélküliség jellemzően szezonális jelenségek. Az időjárásnak kitett ágazatok miatt és

Részletesebben

2008 DECEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS NÖVEKEDETT A MUNKANÉLKÜLIEK SZÁMA

2008 DECEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS NÖVEKEDETT A MUNKANÉLKÜLIEK SZÁMA 2008 DECEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS NÖVEKEDETT A MUNKANÉLKÜLIEK SZÁMA A foglalkoztatás és a munkanélküliség jellemzően szezonális jelenségek. Az időjárásnak kitett ágazatok miatt

Részletesebben

Vadászati Árjegyzék 2011/2012. Pilisi Parkerdő Zrt. Kedves Vadászok! Üdvözöljük Önöket a Pilisi Parkerdő Zrt-nél!

Vadászati Árjegyzék 2011/2012. Pilisi Parkerdő Zrt. Kedves Vadászok! Üdvözöljük Önöket a Pilisi Parkerdő Zrt-nél! Kedves Vadászok! Üdvözöljük Önöket a Pilisi Parkerdő Zrt-nél! Vadászati Árjegyzék 2011/2012 Pilisi Parkerdő Zrt Mielőtt nekilátnának áraink áttanulmányozásához, kérjük, hogy olvassák el az általános tudnivalókat.

Részletesebben

2011 SZEPTEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS CSÖKKENT A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK SZÁMA

2011 SZEPTEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS CSÖKKENT A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK SZÁMA 2011 SZEPTEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS CSÖKKENT A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK SZÁMA A foglalkoztatás és a munkanélküliség jellemzően szezonális jelenségek. Az időjárásnak kitett

Részletesebben

HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék Érvényes: 2014. március 1-től visszavonásig

HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék Érvényes: 2014. március 1-től visszavonásig HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék Érvényes: 2014. március 1-től visszavonásig 1. oldal 2. oldal Bemutatkozás Tisztelt Vadászvendégünk! S ok szeretettel köszönti Önt a Hunor Vadaskert Zrt.! Engedje

Részletesebben

A legfrissebb foglalkoztatási és aktivitási adatok értékelése május

A legfrissebb foglalkoztatási és aktivitási adatok értékelése május A legfrissebb foglalkoztatási és aktivitási adatok értékelése - 2004. május A regisztrált munkanélküliek főbb adatai - 2004. május Megnevezés 2004 május Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző

Részletesebben

A vadkereskedelem, vadászati turizmus szerepe és jelentősége. A vadkereskedelem, vadászati turizmus szerepe és jelentősége

A vadkereskedelem, vadászati turizmus szerepe és jelentősége. A vadkereskedelem, vadászati turizmus szerepe és jelentősége A vadkereskedelem, vadászati turizmus szerepe és jelentősége VADKERESKEDELEM ÉS VADÁSZATITURIZMUS A vadgazdálkodás kimaradt a területét érintő fejlesztési célokból (pl. Nemzeti Turisztikai Program). Nem

Részletesebben

Foglalkoztatási Hivatal ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZAT 2006 január

Foglalkoztatási Hivatal ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZAT 2006 január Foglalkoztatási Hivatal ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZAT Megnevezés 2006 január Változás az előző Változás az előző évhez hónaphoz képest képest főben %-ban főben %-ban Regisztrált munkanélküli és nyilvántartott

Részletesebben

HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék. Vadászati árjegyzék

HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék. Vadászati árjegyzék HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék 2015/2016 Vadászati árjegyzék 1. oldal 2. oldal Bemutatkozás Tisztelt Vadászvendégünk! S ok szeretettel köszönti Önt a Hunor Vadaskert Zrt.! Engedje meg, hogy néhány

Részletesebben

Császártöltési vadászterület

Császártöltési vadászterület Császártöltési vadászterület Bérvadászati árjegyzék Érvényes: 2019. március 1-től 2020. február végéig Általános tudnivalók A vadászat és szolgáltatás igénybevételének megkezdése előtt szerződést kell

Részletesebben

A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER

A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER Központi Statisztikai Hivatal Szegedi főosztálya Kocsis-Nagy Zsolt főosztályvezető Bruttó hazai termék (GDP) 2012 Dél-Alföld gazdasági

Részletesebben

Kerekegyházi és Nyíri vadászterület

Kerekegyházi és Nyíri vadászterület Kerekegyházi és Nyíri vadászterület Bérvadászati árjegyzék Érvényes: 2019. március 1-től 2020. február végéig Általános tudnivalók A vadászat és szolgáltatás igénybevételének megkezdése előtt szerződést

Részletesebben

A Balatonra utazó magyar háztartások utazási szokásai

A Balatonra utazó magyar háztartások utazási szokásai A ra utazó magyar háztartások utazási szokásai Összeállította a Magyar Turizmus Rt. a A Magyar Turizmus Rt. megbízásából a M.Á.S.T. Piac- és Közvéleménykutató Társaság 2000 októberében vizsgálta a magyar

Részletesebben

Foglalkoztatási Hivatal A regisztrált munkanélküliek főbb adatai

Foglalkoztatási Hivatal A regisztrált munkanélküliek főbb adatai Foglalkoztatási Hivatal A regisztrált munkanélküliek főbb adatai Megnevezés 2004 Változás az előző Változás az előző évhez hónaphoz képest képest főben %-ban főben %-ban Regisztrált munkanélküli 368093

Részletesebben

Foglalkoztatási Hivatal A regisztrált munkanélküliek főbb adatai

Foglalkoztatási Hivatal A regisztrált munkanélküliek főbb adatai Foglalkoztatási Hivatal A regisztrált munkanélküliek főbb adatai Megnevezés 2004 Változás az előző Változás az előző évhez hónaphoz képest képest főben %-ban főben %-ban Regisztrált munkanélküli 378737

Részletesebben

Foglalkoztatási Hivatal A regisztrált munkanélküliek főbb adatai

Foglalkoztatási Hivatal A regisztrált munkanélküliek főbb adatai Foglalkoztatási Hivatal A regisztrált munkanélküliek főbb adatai Megnevezés 2004 Változás az előző Változás az előző évhez hónaphoz képest képest főben %-ban főben %-ban Regisztrált munkanélküli 364858

Részletesebben

Kelebiai vadászterület

Kelebiai vadászterület Kelebiai vadászterület Bérvadászati árjegyzék Érvényes: 2019. március 1-től 2020. február végéig Általános tudnivalók A vadászat és szolgáltatás igénybevételének megkezdése előtt szerződést kell kötni

Részletesebben

Adminisztráció

Adminisztráció Pro Bérjelentés Adminisztratív alkalmazott - Adminisztráció Adminisztráció 2019.08.01. Adminisztratív alkalmazott - Adminisztráció A pozíció a fizetések rangsorában a(z) 414. helyet foglalja el A helyzetben

Részletesebben

ÁRLISTA. Nagyvad Hunting Vadászatszervező Utazási Iroda

ÁRLISTA. Nagyvad Hunting Vadászatszervező Utazási Iroda Nagyvad Hunting Vadászatszervező Utazási Iroda ÁRLISTA Nagyvad Hunting Kft. H-2694, Magyarnándor, Kossuth u. 6/A Mobil: +36/30/370-9476 Fax: +36/35/300-052 E-mail: nagyvad-hunting@freemail.hu nagyvad@t-email.hu

Részletesebben

Előadó: Dégi Zoltán igazgató NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatósága. Veszprém, november 7.

Előadó: Dégi Zoltán igazgató NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatósága. Veszprém, november 7. Előadó: Dégi Zoltán igazgató NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatósága Veszprém, 2017. november 7. VESZPRÉM MEGYE 2016. TOP 100+200 Amiről szó lesz.. 1 TOP 100+200 elemzés 2 Kedvezmények 3 Adóbevételek

Részletesebben

Mélykúti vadaskert. Bérvadászati árjegyzék. Érvényes: március 1-től február végéig

Mélykúti vadaskert. Bérvadászati árjegyzék. Érvényes: március 1-től február végéig Mélykúti vadaskert Bérvadászati árjegyzék Érvényes: 2019. március 1-től 2020. február végéig Általános tudnivalók A vadászat és szolgáltatás igénybevételének megkezdése előtt szerződést kell kötni a KEFAG

Részletesebben

VADÁSZATI ÁRJEGYZÉK. Koronás-szarvas Kft. KAB-HEGY 2004. Nonprofit Kft. Érvényes: 2010. március 1-tıl

VADÁSZATI ÁRJEGYZÉK. Koronás-szarvas Kft. KAB-HEGY 2004. Nonprofit Kft. Érvényes: 2010. március 1-tıl VADÁSZATI ÁRJEGYZÉK Koronás-szarvas Kft. KAB-HEGY 2004. Nonprofit Kft. Érvényes: 2010. március 1-tıl SZARVAS VADÁSZAT Vadászati idény: Bika, tehén: szeptember 1-január 31. Ünı, borjú: szeptember 1-február

Részletesebben

T/236. számú törvényjavaslat. a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló évi LXIV. törvény módosításáról

T/236. számú törvényjavaslat. a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló évi LXIV. törvény módosításáról A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/236. számú törvényjavaslat a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 1990. évi LXIV. törvény módosításáról előadó: dr. Petrétei József igazságügyi

Részletesebben

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A Matematika 4. évfolyam eszközök tanítók részére 1. félév 1. modul 7. melléklet 4. évfolyam tanítói karton 145 307 451 495 505 541 370 450 500 504 550 703 2. modul 2. melléklet

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL MÁJUS

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL MÁJUS TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 213.. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben %-ban

Részletesebben

Fizetési trendek a magyarországi nemzetközi vállalatoknál

Fizetési trendek a magyarországi nemzetközi vállalatoknál Fizetési trendek a magyarországi nemzetközi vállalatoknál Megbízható bérezési adatok a DUIHK 2014 es Bérezési Tanulmányában Jövőre átlagosan négy százalékkal szeretnék a külföldi vállalatok munkavállalóik

Részletesebben

Fellebbezési arányok a év során a helyi bíróságokon befejezett, és a évben a megyei másodfokú bíróságra érkezett perek mennyisége alapján

Fellebbezési arányok a év során a helyi bíróságokon befejezett, és a évben a megyei másodfokú bíróságra érkezett perek mennyisége alapján 1. sz. melléklet Fellebbezési arányok a 2010. év során a helyi bíróságokon befejezett, és a 2011. évben a megyei másodfokú bíróságra érkezett perek mennyisége alapján Büntető peres Gazdasági ebből Szabálysértési

Részletesebben

BARANYA MEGYE MUNKAERŐPIACI HELYZETE NOVEMBER

BARANYA MEGYE MUNKAERŐPIACI HELYZETE NOVEMBER BARANYA MEGYE MUNKAERŐPIACI HELYZETE Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 2016. nov. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben %-ban Főben %-ban Nyilvántartott

Részletesebben

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat munkanélküli nyilvántartásának fontosabb adatai július FOGLALKOZTATÁSI HIVATAL

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat munkanélküli nyilvántartásának fontosabb adatai július FOGLALKOZTATÁSI HIVATAL Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat munkanélküli nyilvántartásának fontosabb adatai FOGLALKOZTATÁSI HIVATAL A munkaerőpiaci helyzet alakulása 2004. júliusában az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai

Részletesebben

1. MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT KAPOTT SZEMÉLYEK ELŐZŐ ÁLLAMPOLGÁRSÁG ORSZÁGA SZERINT

1. MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT KAPOTT SZEMÉLYEK ELŐZŐ ÁLLAMPOLGÁRSÁG ORSZÁGA SZERINT Tartalom 1. MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT KAPOTT SZEMÉLYEK ELŐZŐ ÁLLAMPOLGÁRSÁG ORSZÁGA SZERINT 2. MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT KAPOTT SZEMÉLYEK MEGOSZLÁSA ELŐZŐ ÁLLAMPOLGÁRSÁG ORSZÁGA SZERINT 3. MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT

Részletesebben

VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR / vadászati év

VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR / vadászati év VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR 2014 / 2015. vadászati év Hungarian Game Management Database 2014 / 2015 hunting year Gödöllő 2015 Az ORSZÁGOS VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR kiadványa. A kiadványt szerkesztette: Prof.

Részletesebben

1. óra: Területi statisztikai alapok viszonyszámok, középértékek

1. óra: Területi statisztikai alapok viszonyszámok, középértékek 1. óra: Területi statisztikai alapok viszonyszámok, középértékek Tér és társadalom (TGME0405-GY) gyakorlat 2018-2019. tanév Viszonyszámok Viszonyszá m Viszonyítandó adat (A) Viszonyítási alap (B) 1. Megoszlási

Részletesebben

Trófeabírálat. A vadászat szerepe. A trófeák kultusza. Vadászati rendszerek

Trófeabírálat. A vadászat szerepe. A trófeák kultusza. Vadászati rendszerek A vadászat szerepe Trófeabírálat I. előadás A közösség táplálékkal való ellátása A fiatalok harcra való felkészítése Sport A sportban a mérhetőség fontos Mennyiség Minőség Dopping Vadászati rendszerek

Részletesebben

H 9400 Sopron, Honvéd u. 1. Tel.: +36/ Fax.: +36/

H 9400 Sopron, Honvéd u. 1. Tel.: +36/ Fax.: +36/ H 9400 Sopron, Honvéd u. 1. Tel.: +36/99-506-810 Fax.: +36/99-388-001 E-Mail: jagd@taegrt.hu Érvényes 2018. március 1-től KÖSZÖNTŐ Üdvözöljük Önt a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt-nél! A TAEG Zrt. két

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ÖNTÖZÉSRŐL (2009. OKTÓBER 5-I JELENTÉSEK ALAPJÁN) A K I

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ÖNTÖZÉSRŐL (2009. OKTÓBER 5-I JELENTÉSEK ALAPJÁN) A K I Agrárgazdasági Kutató Intézet TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ ÖNTÖZÉSRŐL (2009. OKTÓBER 5-I JELENTÉSEK ALAPJÁN) A K I BUDAPEST 2009. október Készült: az Agrárgazdasági Kutató Intézet Gazdaságelemzési Igazgatóság

Részletesebben

Ismertesse az egyéni vadászati módokat! 1. A. Információtartalom vázlata:

Ismertesse az egyéni vadászati módokat! 1. A. Információtartalom vázlata: 1. A Ismertesse az egyéni vadászati módokat! Egyéni vadászati módok Egyéni vadászat során ejthető vadfajok Egyéni vadászat biztonsági előírásai Egyéni vadászat etikai előírásai 1. B Ismertesse a vadászaton

Részletesebben

Trendek és helyzetkép gazdaság és munkaerőpiac Magyarországon és Veszprém megyében

Trendek és helyzetkép gazdaság és munkaerőpiac Magyarországon és Veszprém megyében Trendek és helyzetkép gazdaság és munkaerőpiac Magyarországon és Veszprém megyében TOP 1+2 kiadvány bemutatója Veszprém 217. november 7. Freid Mónika elnökhelyettes A bruttó hazai termék (GDP) alakulása

Részletesebben

Összefoglaló a magán-munkaközvetítők évi tevékenységéről

Összefoglaló a magán-munkaközvetítők évi tevékenységéről Foglalkoztatási Hivatal Összefoglaló a magán-munkaközvetítők 2005. évi tevékenységéről Budapest 2 A magán-munkaközvetítők működését a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásról szóló

Részletesebben

TAMP ÉS CO-TAMP KÖZÖS ÉS NEMZETI VONZÓKÉPESSÉGI PLATFORM

TAMP ÉS CO-TAMP KÖZÖS ÉS NEMZETI VONZÓKÉPESSÉGI PLATFORM TAMP ÉS CO-TAMP KÖZÖS ÉS NEMZETI VONZÓKÉPESSÉGI PLATFORM Nagy András PhD Lechner Nonprofit Kft. http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/attractive-danube Project co-founded by European Union funds

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL MÁRCIUS

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL MÁRCIUS TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 213.. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben %-ban

Részletesebben

2012. január augusztus hónap közrendvédelmi helyzete

2012. január augusztus hónap közrendvédelmi helyzete 2012. január augusztus hónap közrendvédelmi helyzete Személyi szabadságot korlátozó intézkedések I./1. Elfogások Az elfogások száma 1,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakában regisztráltakhoz viszonyítva

Részletesebben

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat munkanélküli nyilvántartásának fontosabb adatai december FOGLALKOZTATÁSI HIVATAL

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat munkanélküli nyilvántartásának fontosabb adatai december FOGLALKOZTATÁSI HIVATAL Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat munkanélküli nyilvántartásának fontosabb adatai FOGLALKOZTATÁSI HIVATAL A munkaerőpiaci helyzet alakulása 2004. decemberben az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai

Részletesebben

2013. január május hónapok közrendvédelmi helyzete

2013. január május hónapok közrendvédelmi helyzete 2013. január május hónapok közrendvédelmi helyzete Személyi szabadságot korlátozó intézkedések I./1. Elfogások Az elfogások száma 38,9%-kal emelkedett az előző év azonos időszakában regisztráltakhoz viszonyítva

Részletesebben

STATISZTIKAI JELENTÉSEK

STATISZTIKAI JELENTÉSEK XXI. évfolyam 4. szám 2016 STATISZTIKAI JELENTÉSEK TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2016. augusztus 15-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

Statisztikai Jelentések

Statisztikai Jelentések XX. évfolyam, 4. szám, 2015 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2015. augusztus 17-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

Tájékoztató. A képzés célja:

Tájékoztató. A képzés célja: Tájékoztató A gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagok együttműködésének elősegítése. A kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem okozta ártalmak azonosítása és kezelése c. képzésről A képzést szervezi:, EFOP-1.2.4-VEKOP-16-2016-

Részletesebben

Dunaszentmiklósi Rákóczi Vadásztársaság

Dunaszentmiklósi Rákóczi Vadásztársaság Dunaszentmiklósi Rákóczi Vadásztársaság árjegyzéke a 2012-2013 vadászati évre Elszámolás: - trófeás vadaknál a bírálat napján érvényes OTP Valuta középárfolyam EUR/HUF-ban. - tar vadaknál az elejtés napján

Részletesebben

Tájékoztató. A képzés célja:

Tájékoztató. A képzés célja: Tájékoztató A gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagok együttműködésének elősegítése. A kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem okozta ártalmak azonosítása és kezelése c. képzésről A képzést szervezi:, EFOP-1.2.4-VEKOP-16-2016-

Részletesebben

Vadkereskedelem és vadászati turizmus #04 A VADKERESKEDELEM ÉS A VADÁSZATI TURIZMUS JELENE ÉS JÖVŐJE

Vadkereskedelem és vadászati turizmus #04 A VADKERESKEDELEM ÉS A VADÁSZATI TURIZMUS JELENE ÉS JÖVŐJE Vadkereskedelem és vadászati turizmus #04 A VADKERESKEDELEM ÉS A VADÁSZATI TURIZMUS JELENE ÉS JÖVŐJE Magyar vadászok külföldön A rendszerváltoztatást követően nyílt rá lehetőség (utazási és valuta korlátozások

Részletesebben

Megkezdődött hazánkban az influenzajárvány

Megkezdődött hazánkban az influenzajárvány Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 01. hét Megkezdődött hazánkban az influenzajárvány A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései

Részletesebben

Összesítő táblázat a feladatellátási hely típusa szerint Közoktatási statisztika 2003/2004

Összesítő táblázat a feladatellátási hely típusa szerint Közoktatási statisztika 2003/2004 Feladatellátási hely típusa Gyermekek, tanulók létszáma Összesítő táblázat a feladatellátási hely típusa szerint Közoktatási statisztika 2003/2004 Főmunkaviszony keretében pedagógus-munkakörben alkalmazottak

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL JANUÁR

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL JANUÁR TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 2013. jan. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben

Részletesebben

Vadgazdálkodási adatok Pest megye

Vadgazdálkodási adatok Pest megye Vadgazdálkodási adatok Pest megye 26-29. A megye vadállományának alakulásáról utoljára 26-ban, vagyis a vadászterületek újbóli kijelölése előtt nyújtottunk áttekintést. Forrásként most is a Vadászati Hatóságnál,

Részletesebben

XI./1. Létszámleépítési döntést bejelentett cégek száma és bejelentések létszámtartalma állományf csoportok szerint területenként

XI./1. Létszámleépítési döntést bejelentett cégek száma és bejelentések létszámtartalma állományf csoportok szerint területenként XI./1. Létszámleépítési döntést bejelentett cégek száma és bejelentések létszámtartalma állományf csoportok szerint területenként Létszámleépítési döntést bejelent cégek/telephelyek száma A bejelentések

Részletesebben

STATISZTIKAI JELENTÉSEK

STATISZTIKAI JELENTÉSEK XXII. évfolyam 4. szám 2017 STATISZTIKAI JELENTÉSEK TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2017. augusztus 14-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

BARANYA MEGYE MUNKAERŐPIACI HELYZETE OKTÓBER

BARANYA MEGYE MUNKAERŐPIACI HELYZETE OKTÓBER BARANYA MEGYE MUNKAERŐPIACI HELYZETE Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 2016. aug. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben %-ban Főben %-ban Nyilvántartott

Részletesebben

Magyarország EURÓPA VADÁSZPARADICSOMA

Magyarország EURÓPA VADÁSZPARADICSOMA Magyarország EURÓPA VADÁSZPARADICSOMA Állami vadászterületek Magyarországon KÖZEL 1 MILLIÓ HEKTÁR VADÁSZTERÜLET ÉVENTE MINTEGY 70.000 NAGYVAD KILÖVÉSE ÉVENTE MINTEGY 15.000 APRÓ- ÉS VIZIVAD KILÖVÉSE TÖBB

Részletesebben

Magyar joganyagok - 78/2015. (III. 31.) Korm. rendelet - a környezetvédelmi és termé 2. oldal Környezetvédelmi és természetvédelmi szakkérdés vizsgála

Magyar joganyagok - 78/2015. (III. 31.) Korm. rendelet - a környezetvédelmi és termé 2. oldal Környezetvédelmi és természetvédelmi szakkérdés vizsgála Magyar joganyagok - 78/2015. (III. 31.) Korm. rendelet - a környezetvédelmi és termé 1. oldal 78/2015. (III. 31.) Korm. rendelet a környezetvédelmi és természetvédelmi szakkérdés vizsgálatával kapcsolatos

Részletesebben

Heringes Anita és Gúr Nándor országgyűlési képvisel ő Budapest

Heringes Anita és Gúr Nándor országgyűlési képvisel ő Budapest NEMZETGAZDASÁG I MINISZTEIZfUM CSLRE;SNYf S Pf Cl R Országgy űlés Hivatala Irományszám li So 1 Érkezett Z01 MÁJ o 5e IIUNKA1 ;RC)PL\CÉRT fa KI!PY.ISSI',.R r F1 ;l,f* ;I,ns AL].ANIT1TKr1 R Iktatószám :

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL JÚNIUS

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL JÚNIUS TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 213.. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben %-ban

Részletesebben

A GDP területi különbségei Magyarországon, 2007

A GDP területi különbségei Magyarországon, 2007 2009/99 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu III. évfolyam 99. szám 2009. július 06. A GDP területi különbségei Magyarországon, 2007 A tartalomból 1 Egy főre jutó GDP 2 Bruttó hozzáadott

Részletesebben

A hazai vadgazdálkodás ökonómiai értékelése

A hazai vadgazdálkodás ökonómiai értékelése A hazai vadgazdálkodás ökonómiai értékelése Bleier Norbert Miért szükséges az ökonómiai értékelés? Milyen kérdéseket kell feltennünk? Milyen adataink, információink vannak? Milyen módszerek állnak a rendelkezésünkre

Részletesebben

A foglalkoztatáspolitika időszerű kérdései (TOP projekt Fejér megyében)

A foglalkoztatáspolitika időszerű kérdései (TOP projekt Fejér megyében) A foglalkoztatáspolitika időszerű kérdései (TOP projekt Fejér megyében) Dr. Simon Attila István Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiacért Felelős Helyettes Államtitkár Székesfehérvár, 2017. január 31.

Részletesebben

Statisztikai Jelentések

Statisztikai Jelentések XX. évfolyam, 3. szám, 2015 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2015. július 20-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

GABONAPIACI HELYZETKÉP

GABONAPIACI HELYZETKÉP GABONAPIACI HELYZETKÉP Malom és sütőipari Osztályülés, Budapest 2017. április 10. Mátyus Kornél NAK A világ gabonakészleteinek várható alakulása Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO)

Részletesebben

A szójatermesztés színvonala és jövedelmezősége Magyarországon

A szójatermesztés színvonala és jövedelmezősége Magyarországon A szójatermesztés színvonala és jövedelmezősége Magyarországon Tikász Ildikó Edit 216. december 8. Donau Soja Kongresszus Hüvelyesek Nemzetközi Éve GMO-mentes jelölés Rekord szójatermés Termeléshez kötött

Részletesebben

ARANYKALÁSZ VADÁSZTÁRSASÁG

ARANYKALÁSZ VADÁSZTÁRSASÁG ARANYKALÁSZ VADÁSZTÁRSASÁG 2533 Bajót, Dámvadasi Vadászház, 0121/10 hrsz. Telefon:+36/20/440-9293 BÉRVADÁSZTATÁSI TARIFÁK Érvényes 2018. május 1.-től visszavonásig. Valamennyi vadfajnál felszámított díjak:

Részletesebben

Jelentés a Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer alkalmazásáról a 2018/2019. tanévben

Jelentés a Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer alkalmazásáról a 2018/2019. tanévben Jelentés a Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer alkalmazásáról a 2018/2019. tanévben 2018. december 1. Jogszabályi háttér A 2018/2019. tanév rendjéről szóló 13/2018. (VI. 14.) EMMI rendelet írja elő

Részletesebben

Földmérési munkák gyakorlati árai Felmérés a magyar földmérő vállalkozók által alkalmazott árakról november 14.-ig

Földmérési munkák gyakorlati árai Felmérés a magyar földmérő vállalkozók által alkalmazott árakról november 14.-ig Kedves Kolléga! Földmérési munkák gyakorlati árai Felmérés a magyar földmérő vállalkozók által alkalmazott árakról 2018. november 14.-ig A diplomám megszerzése óta nyomon követem a hazai földmérésben történő

Részletesebben

5. melléklet a 13/2015. (II. 10.) Korm. Rendelethez

5. melléklet a 13/2015. (II. 10.) Korm. Rendelethez 5. melléklet a 13/2015. (II. 10.) Korm. Rendelethez A 2015/2016-os tanévben induló képzésekben Szabóky Adolf tanulmányi ösztöndíjra jogosító hiány-szakképesítések Megye/Főváros Szakképesítés megnevezése

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály Agrárgazdasági Kutató Intézet TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2010. augusztus 16-i operatív jelentések alapján) A K I BUDAPEST 2010. augusztus Készült: az Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részletesebben

Fókuszban a megyék I. negyedév Térségi összehasonlítás

Fókuszban a megyék I. negyedév Térségi összehasonlítás Fókuszban a megyék 2017. I. negyedév Térségi összehasonlítás 2017 I. negyedévében Magyarországon 22 072 gyermek született, és 38 589 személy hunyt el. Az élveszületések száma 1,7%-kal csökkent, a halálozásoké

Részletesebben

Ügyféltájékoztató. befizetés igazolás benyújtásához

Ügyféltájékoztató. befizetés igazolás benyújtásához Ügyféltájékoztató befizetés igazolás benyújtásához Tájékoztatóban szereplő kérelemmel kapcsolatos ÁNYK űrlap Azonosító BNYO-001 Űrlap megnevezése Befizetés igazolás A tájékoztató hatályos 2018.01.01-től.

Részletesebben

MISTRAL-HUNGARIA Vadászatszervező és Külkereskedelmi Kft. Internationales Jagdbüro - International Hunting Agent

MISTRAL-HUNGARIA Vadászatszervező és Külkereskedelmi Kft. Internationales Jagdbüro - International Hunting Agent MISTRAL-HUNGARIA Vadászatszervező és Külkereskedelmi Kft. Internationales Jagdbüro - International Hunting Agent H-2040 Budaörs, Kolozsvári u. 27. Tel./Fax: (00-36-23) 430 557 www.mistral-hungaria.hu Mobil:

Részletesebben

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat munkanélküli nyilvántartásának fontosabb adatai május FOGLALKOZTATÁSI HIVATAL

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat munkanélküli nyilvántartásának fontosabb adatai május FOGLALKOZTATÁSI HIVATAL Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat munkanélküli nyilvántartásának fontosabb adatai FOGLALKOZTATÁSI HIVATAL A munkaerőpiaci helyzet alakulása 2004. májusában az Állami Foglalkoztatás Szolgálat adatai alapján

Részletesebben

- 2 - ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK

- 2 - ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK Belföldi magánszemélyek Magyarországon csak érvényes vadászjegy birtokában vadászhatnak. A megkötött vadászati szerzõdés alapján a Budapesti Erdõgazdaság Zrt. biztosítja a vadászvendég

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XIX. évfolyam, 4. szám, 2014 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2014. augusztus 11-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

Oktatási Hivatal. Jelentés a Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer alkalmazásáról a 2012/2013. tanévben december

Oktatási Hivatal. Jelentés a Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer alkalmazásáról a 2012/2013. tanévben december Oktatási Hivatal Jelentés a Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer alkalmazásáról a 2012/2013. tanévben 2012. december 1. Jogszabályi háttér Jelentés a Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer alkalmazásáról

Részletesebben

A Debreceni Egyetem Intézményfejlesztési Terve

A Debreceni Egyetem Intézményfejlesztési Terve A Debreceni Egyetem Intézményfejlesztési Terve 2016 2020 HELYZETÉRTÉKELÉS HÁTTÉRTÁBLÁK I/2. melléklet 2016. március 1. Háttértábla száma Táblázat címe Forrás TABL_01 Az egy főre jutó GDP, 2008 2013 KSH

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA BARANYA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA

BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA BARANYA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA Cím 1111 Budapest, Prielle Kornélia utca 4/a 896-21-74 237-48-80 E-mail isz.aso@bfkh.hu 13.00 18.00 13.00 16.00 8.30 13.00 8.30 12.30 BARANYA MEGYEI

Részletesebben

Frissítve: szeptember :51 Netjogtár Hatály: 2018.I.1. - Magyar joganyagok - 50/2004. (VIII. 31.) BM rendelet - a fegyverismereti vizsga, a

Frissítve: szeptember :51 Netjogtár Hatály: 2018.I.1. - Magyar joganyagok - 50/2004. (VIII. 31.) BM rendelet - a fegyverismereti vizsga, a Magyar joganyagok - 50/2004. (VIII. 31.) BM rendelet - a fegyverismereti vizsga, a fe 1. oldal 50/2004. (VIII. 31.) BM rendelet a fegyverismereti vizsga, a fegyverforgalmazási vizsga, a lőfegyver, lőszer

Részletesebben

Bugaci, Császártöltési, Kelebiai vadászterület. Bérvadászati árjegyzéke. Érvényes: 2015. március 1-től 2016. február végéig

Bugaci, Császártöltési, Kelebiai vadászterület. Bérvadászati árjegyzéke. Érvényes: 2015. március 1-től 2016. február végéig Bugaci, Császártöltési, Kelebiai vadászterület Bérvadászati árjegyzéke Érvényes: 2015. március 1-től 2016. február végéig GÍMSZARVAS ELEJTÉSE Gímszarvasbika, golyóra érett szeptember 1-től október 31-ig

Részletesebben

KÉSZÍTETTE : GEDE ESZTER FŐIGAZGATÓ GYŐRI MŰSZAKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM

KÉSZÍTETTE : GEDE ESZTER FŐIGAZGATÓ GYŐRI MŰSZAKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM Változások és eredmények a GINOP 5.2.4-16 Gyakornoki program pályakezdők támogatására és a GINOP 5.2.5-16 Gyakornoki program-támogató szolgáltatások című kiemelt projektekben KÉSZÍTETTE : GEDE ESZTER FŐIGAZGATÓ

Részletesebben

1. A vadgazdálkodási egység alapadatai

1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1.1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1.1.1. Név: 1.1.2. Telephely: 1.1.3. Azonosító (kódszám): - - - - 1.1.4. A vadászati jog hasznosítási formája: 1.1.5. A vadgazdálkodási

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS A MATESZ UTÁNPÓTLÁS NEVELÉSI PROGRAM ELŐÍRÁSA ALAPJÁN LEBONYOLÍTÁSRA KERÜLŐ 2018/19. ÉVI TERÜLETI FIÚ-LÁNY UTÁNPÓTLÁS EGYÉNI BAJNOKSÁG

VERSENYKIÍRÁS A MATESZ UTÁNPÓTLÁS NEVELÉSI PROGRAM ELŐÍRÁSA ALAPJÁN LEBONYOLÍTÁSRA KERÜLŐ 2018/19. ÉVI TERÜLETI FIÚ-LÁNY UTÁNPÓTLÁS EGYÉNI BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁS A MATESZ UTÁNPÓTLÁS NEVELÉSI PROGRAM ELŐÍRÁSA ALAPJÁN LEBONYOLÍTÁSRA KERÜLŐ 2018/19. ÉVI TERÜLETI FIÚ-LÁNY UTÁNPÓTLÁS EGYÉNI BAJNOKSÁG U14 ÉS U18 KORCSOPORTBAN 2018-19. U14 ÉS U18 EGYÉNI

Részletesebben

Vadászati idények 2010

Vadászati idények 2010 Vadászati idények 2010 7/2010. (II. 2.) FVM rendelete a vad védelmérıl, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól szóló 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet

Részletesebben

VSZT tagság és adatszolgáltatás statisztikai elemzése szeptember

VSZT tagság és adatszolgáltatás statisztikai elemzése szeptember VSZT tagság és adatszolgáltatás statisztikai elemzése 2007. szeptember Tagság alapadatai A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak jelenleg 811 tagja van. A tagság megyék szerinti megoszlása

Részletesebben

VSZT tagság és adatszolgáltatás statisztikai elemzése szeptember

VSZT tagság és adatszolgáltatás statisztikai elemzése szeptember VSZT tagság és adatszolgáltatás statisztikai elemzése 28. szeptember Tagság alapadatai A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak jelenleg 819 tagja van. A tagság megyék szerinti megoszlása

Részletesebben

bányajáradék bevallásról, befizetésről

bányajáradék bevallásról, befizetésről Magyar Bányászati és Földtani Hivatal T Á J É K O Z T A T Ó bányajáradék bevallásról, befizetésről 2013. év Budapest, 2014. április 1 Tartalomjegyzék Bevezetés 3 I. Bányajáradék fizetési kötelezettség

Részletesebben

Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés GINOP

Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés GINOP Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés GINOP-2.1.7-15 Keretösszeg: 35 milliárd Ft Támogatási kérelmek várható száma: 270 3500 db Támogatás összege: minimum 10 millió maximum 130 millió

Részletesebben

Összefoglaló a magán munka-közvetítők évi tevékenységéről

Összefoglaló a magán munka-közvetítők évi tevékenységéről Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Összefoglaló a magán munka-közvetítők 2006. évi tevékenységéről Budapest 2007. május Bevezetés A magán-munkaközvetítők működését a foglalkoztatás elősegítéséről és

Részletesebben

Vadkereskedelem és vadászati turizmus #01 VADKERESKEDELEM ÉS VADÁSZATI TURIZMUS A II. VILÁGHÁBORÚIG

Vadkereskedelem és vadászati turizmus #01 VADKERESKEDELEM ÉS VADÁSZATI TURIZMUS A II. VILÁGHÁBORÚIG Vadkereskedelem és vadászati turizmus #01 VADKERESKEDELEM ÉS VADÁSZATI TURIZMUS A II. VILÁGHÁBORÚIG A vadkereskedelem, vadászati turizmus szerepe és jelentősége A vadon élő emlős-, és madárfajok hazánk

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó

T Á J É K O Z T A T Ó Magyar Bányászati és Földtani Hivatal T Á J É K O Z T A T Ó bányajáradék önbevallásról, befizetésről 2015. év Budapest, 2016. április Tartalomjegyzék Bevezetés 3 I. Bányajáradék fizetési kötelezettség

Részletesebben

Kedves Vadásztársunk!

Kedves Vadásztársunk! Kedves Vadásztársunk! A HM VERGA Veszprémi Erdõgazdaság Zrt. Veszprémtõl északra, a Bakony keleti vonulatában folytat magas szintû vadgazdálkodási tevékenységet. Üzemi vadászterülete hazánk egyik legjobban

Részletesebben

Kelebiai vadászterület

Kelebiai vadászterület Kelebiai vadászterület Bérvadászati árjegyzék Érvényes: 2017. március 1-től 2018. február végéig GÍMSZARVAS ELEJTÉSE Gímszarvasbika, golyóra érett szeptember 1-től október 31-ig Gímszarvasbika, selejt

Részletesebben

Oktatási Hivatal. Jelentés a Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer alkalmazásáról a 2011/2012. tanévben december

Oktatási Hivatal. Jelentés a Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer alkalmazásáról a 2011/2012. tanévben december Oktatási Hivatal Jelentés a Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer alkalmazásáról a 2011/2012. tanévben 2011. december 1. Jogszabályi háttér Jelentés a Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer alkalmazásáról

Részletesebben

ÁRJEGYZÉK VADÁSZAT. VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Érvényes: 2014. március 1. 2015. február 28.

ÁRJEGYZÉK VADÁSZAT. VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Érvényes: 2014. március 1. 2015. február 28. ÁRJEGYZÉK VADÁSZAT VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Érvényes: 2014. március 1. 2015. február 28. Kedves Vadásztársunk! A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Veszprémtől északra, a Bakony keleti vonulatában

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága. A kalászos gabonák évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon. Veszprém 2005.

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága. A kalászos gabonák évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon. Veszprém 2005. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága A kalászos gabonák 2005. évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon Veszprém 2005. október Készült: a Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi Igazgatóság,

Részletesebben