A gyermekkel való pozitív kapcsolat építése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A gyermekkel való pozitív kapcsolat építése"

Átírás

1 A gyermekkel való pozitív kapcsolat építése Írta Maricela Escamilla University of Houston Clear Lake Fordította Julianna Fisher University of Houston Clear Lake

2 Mi a pozitív kommunikáció? A pozitív kommunikáció eszköze a helyes viselkedés megerősítése és a rossz viselkedés felszámolása. A pozitívan való kommunikáció segiti a gyermekek önbizalom érzését, az önértékelést, és a másokkal való jó kapcsolatok teremtését. Pozitív kommunikációval a gyermekeket tiszteletben tartjuk. A pozitiv kommunikációban beletartozik nemcsak a beszélgetés hanem a gyerek meghallgatása is. A gyermek, aki úgy nő fel hogy állandóan bíráljak és megítélik, negatív önképet fejleszt ki magáról. Miután megszokottan gyakorlod a pozitív megerősítést otthon, látni fogod, hogy a kommunikáció könnyebb lesz. Ezen kívül segíti a fiának vagy lányának megtanulni a külvilággal való kommunikálást. "Ha a gyermek együtt él a jóváhagyással, megtanul önmagával is élni." Dorothy Law Nolte

3 A jó szülő-gyermek kommunikáció alapelvei Hagyd hogy a gyermek tudja, hogy érdekled, és hogy részt akarsz venni az életében, hogy segíteni tudsz ha szükséges. Vigyázz, mit mondasz. Kutatások kimutatták, hogy a kommunikáció akár 90 százaléka nonverbális. Hallgass aktívan. Szembe kell nézni a gyermekkel, és teljes figyelemmel kell hallgatni arra amit mond. Beszélj magabiztosan, nem haraggal vagy nyafogva. Használj Én" nyilatkozatok. Enyhíti a feszültséget és a konfliktust, csökkenti a védekezést, meghatározza és elősegíti a kommunikációs problémákat, míg befolyásolja gyermekek viselkedés változását. Például: Aggódok ha nem hívsz amikor a barátaiddal vagy, mert azt képzelem, hogy valami rossz történt veled."

4 A jó szülő-gyermek kommunikáció alapelvei A gyermeket kínos helyzetbe hozni mások előtt csak ellenségeskedéshez vezet, és nem jó a kommunikációhoz. Fizikailag a gyerek szintjén kell kommunikálni vele. Figyelj oda és légy udvarias. Ne szakítsd félbe a gyermeket, amikor próbál mondani valamit. Légy udvarias, mintha a a legjobb barátoddal beszélnél. Ne kérdezd, hogy miért, de kérdezd, hogy mi történt. Használj pozitiv kifelyezéseket, inkább mint hogy "ne tegye." Más szóval, mondd a gyermeknek, hogy mit tegyen, nem, hogy mit ne tegyen. Tartsd az erkölcsi prédikációt minimumra, mert nem segít abban, hogy a kommunikáció nyitott legyen. Ne használj letevő szavakat vagy nyilatkozatokat: pl. buta, ostoba, lusta: Te hülye, semmi értelme nincs annak amit mondasz" vagy "Mit tudsz te, te csak egy gyerek vagy."

5 A jó szülő-gyermek kommunikáció alapelvei Soha ne ígérj a gyermeknek olyant amit nem tudsz teljesíteni. Meg kell probálni minden igéretet betartani. Segíts a gyermeknek a bizonyos problémák megoldásán. Mutasd meg, hogy elfogadod a gyermeket maga miatt, függetlenül attól, hogy milyen tettet követett el. Fogadd el a gyermeket és dicsérd meg a kommunikálásra irányuló erőfeszítéseit. Ne feledd, hogy a szeretet is része a hatékony kommunikációnak és megnyugtató a gyermek számára ha megosztunk vele egy-egy mosolyt és ölelést (ami szintén erős kommunikációs eszköz).

6 Dicséret szavak Ey igen! Csak igy továvbb! Helyes! Csodálatos! Tetszik ahogy csinálod! Meg vagyok elégedve veled! Büszke vagyok rád! Jól van! Wow! Nagyon jó! Jó neked! Igy kell! Sokkal jobb! Jobban viselkedsz! Ez tökéletes! Milyen jó ötlet! Ezt igy kell! Milyen jól tudod ellenőriyni magad! Tetszik, ahogy Vettem észre, hogy Csak így tovább! Csak vicceltem! Egyre jobban vielkedsz! Nagy felelősséget mutattál amikor Nagyra értékelem, azt amikor Jól csinálod. Jól emlékszel mindenre! Ez mar szép! Szeretem amikor Tetszik ahogy kérés nelkül Nagyon örvendek hogy te vagy a fiam/lányom. Jól csináltad.

7 Jutalmazás vagy lefizetés? Jutalmazd meg a gyereket, ha a gyermek befejezte a dolgát, jó jegyet kapott az iskolában, egy nehéz vizsgán átment, vagy nem vitatkozott bátyjával két hétig. Ne tévesszük össze a megjutalamázást a lefizetéssel. Ne ajánlj plusz pénzt vagy ajándékot olyan feladatokér ami a gyermek rendszeres dolgaihoz tartozik. Ehelyett használj pozitív kommunikációt. (Gargus, 2010)

8 A szülők gyakori hibái Szeretjük gyermekeinket, és a legjobbat kivánjuk nekik, de a mindennapi stressz rosszabitani tud bármilyen helyzeten. Eredménytelen kommunikációs szokásokat kezdünk el. Ez nehezíti a gyermekek fegyelmezését vagy a kényes dolgok megbeszélését. Lehet, hogy kérdezed magadtól: Vajon mit csinálok rosszul?"

9 Az első hiba: rossz környezet Olyan környezetet teremts, amiben a gyerek biztonságban beszélni tud. Tarts távol olyan zavaró dolgokat mint a TV, az emberek, háziállatok, és a saját mentális fókusza. Válasszon egy csendes helyet ami mindekettőtöknek kényelmes. Ne koncentrálj a mentális zavarókra. (Downing & Downing, 2010)

10 Második hiba: Túl sokat beszélünk és nem figyelünk oda Amit neked mondanod kell az nem olyan fontos mint amit a gyereknek kell mondanija. Az emberek megnyilnak, amikor úgy érzik, hogy meghallgassák őket, de leállnak, amikor úgy érzik, hogy előadást tartanak nekik. Kérdezd meghívó kérdések: "Mondd el, mi történt." "Hogyan, ment az ön számára?" "Hogy érzi magát?" Legyél tisztában a gyermek érzelmeivel és próbáld megérteni, hogy ő mit érez. Ha beszélsz akkor mindig ugy kezd, hogy erősítsd meg azt amit a gyermek mond. Hagyd, hogy a gyermek tudja, hogy szereted őt feltételek nélkül. (Downing & Downing, 2010)

11 Második hiba: Túl sokat beszélünk és nem figyelünk oda, folyt. Ha kell javítanod amit a gyermek mond, akkor támogatva és tanítva csináld. Billy, az felelőtlen, hogy a játékaidat mindenütt hagyod. Ilyen kérdéseket kérdezhet: Hogy, volt ez neked?" Szerinted mások mit éreznek amikor ilyet csinálsz?" Mit tehetsz a következő alkalommal, hogy jobb legyen mindenki számára?" Hagyd hogy a gyermek hozzájáruljon a megoldáshoz. (Downing & Downing, 2010)

12 Harmadik hiba: Bírálás, hibáztatás, elnevezés Az ismételt kritika mély érzelmi és lelki sebeket okozhat. A legtöbb ember leáll, amikor úgy érzi, hogy támadják, és így a valódi kommunikáció nem lehetséges. A gyermekek akiket gyakran bírálnak negatív öntudatot fejlesztenek ki. A gyermekek gyakran azok lesznek akiknek nevezzük őket. "Billy, te olyan lusta vagy!" Fordíts figyelmet arra amikor a te szavat használod. Kövesd olyan szavakkal amik felépítik az öntudatát és emlékezteti őket azokról a pozitív dologról amit amit te látsz bennük. (Downing & Downing, 2010)

13 Negyedik hiba: A gyerek ötletének a figyelmen kívül hagyása A gyerekeknek szükségük van arra hogy némi beleszólásuk legyen abba ami történik velük. Megértve kell érezzék magukat. Amikor meg van nekik engedve nehány döntés, és hozzájáruljhatnak olyan családi beszélgetésekhez amelyek érintik őket, megtanulják, hogy hogyan lehet jó döntéseket hozni, pozitív önképet kifejleszteni, és felelősnek lenni. (Downing & Downing, 2010)

14 Az ötödik hiba: A dühösen vagy csalódottan való kommunikálás Az érzésed és a hozzáállásod döntik el a hangulatot. A gyerekek észreveszik a negatív hangulatot mielőtt a szavakat kimondod. Ha mérges, akkor a gyermek haraggal válaszol, védekezően tagad, vagy pedig teljesen leáll. Mielőtt beszélsz, ne összpontosíts olyan dolgokra amelyek miatt jött létre a harag. Azokra a dolgokra kell figyelni amelyeket a gyerek igazán értékel. Létesíts meghívó és barátságos hangulatot minden beszélgetésnél. (Downing & Downing, 2010)

15 Ilyen szavakat kell használni a gyerekekkel minden nap Köszönöm! Meg tudod csinálni! Beszélj róla! Hogyan segíthetek? Mind belesegítünk. Gyere öleljelek meg. Kérlek... Jó munka! Ideje... Szeretlek.

16 Próbáld ki otthon: Válassz egy napot és írd le hogy hányszor mondod: Nem", Állj meg", Ne", Hagyd abba", vagy Te ennél tudnál jobbat csinálni." Ezek a szavak helyett pozitív nyilatkozatokat kell használni.

17 Meggondolni való Ha egy gyermek kritikával él, megtanulj ítélkedni. Ha egy gyermek ellenségeskedésben él, megtanul harcolni. Ha egy gyermeket nevetségessé teszik, megtanul félénknek lenni. Ha a gyermek félelemben él, megtanul nyugtalannak lenni. Ha egy gyermek szégyennel él, megtanulja a bűnben élést. Ha a gyermek együtt toleranciával el, megtanulja a türelmet. Ha a gyermek bátorítással él, megtanulja a magabiztosságot. Ha egy gyermek elfogadásban él, megtanul szeretni. Ha egy gyermek elismeréssel él, megtanulja hogy jó ha van célja. Ha egy gyermek őszinteségben él, megtanulja hogy mi az igazság. Ha a gyermek méltányossággal él, igazságosságot tanul. Ha a gyermek biztonságban él, megtanul hinni magában és másban. Ha egy gyermek barátságban él, megtanulja hogy a világ egy szép hely, ahol élni, szeretni és szeretve lenni kell. (Névtelen)

18 Ne feledd... A gyerekkel való pozitív kommunikáció azt jelenti hogy odafigyelünk, tiszteljük a gyerek érzéseit, és odafigyelünk a hangulatra. Ha nagyon elfoglalt vagy, akkor is fordíts egy kis időt minden nap arra hogy leülj és meghallgasd amit a gyermeknek mondanija kell. Gyermekek erősödnek a buzdító és dicséret szavaktól.

19 Bibliográfia Better Health Channel. (2010). Parenting- communicating with children. Retrieved from communicating_with_children?opendocument Child Development Institute. (2010). Guidelines for parent/child communication. Retrieved from Child Welfare League of America: Child, Youth, and Family Development. (2000). Communicating with young children. Retrieved from Gargus, B. (2010). Why positive reinforcement works: Using posititive communication. Family Education. Retrieved from Harrelson, P. (2010). Communicating with young children. National Ag Safety Database. Retrieved from

HOGYAN FIGYELJÜNK GYERMEKÜNKRE?

HOGYAN FIGYELJÜNK GYERMEKÜNKRE? HOGYAN FIGYELJÜNK GYERMEKÜNKRE? Útmutató szülők és gyermekgondozók számára www.ogyei.hu www.gyermekbantalmazas.hu Miért állítottuk össze ezt az útmutatót? Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI)

Részletesebben

KURT TEPPERWEIN: HA NEM BOLDOGÍT, ENGEDD EL! - ÚT A BELSŐ SZABADSÁGHOZ Néha a kevesebb több lehet! Elengedni - ez az, amit nem teszünk meg mindig

KURT TEPPERWEIN: HA NEM BOLDOGÍT, ENGEDD EL! - ÚT A BELSŐ SZABADSÁGHOZ Néha a kevesebb több lehet! Elengedni - ez az, amit nem teszünk meg mindig KURT TEPPERWEIN: HA NEM BOLDOGÍT, ENGEDD EL! - ÚT A BELSŐ SZABADSÁGHOZ Néha a kevesebb több lehet! Elengedni - ez az, amit nem teszünk meg mindig könnyedén. Pedig nagyon vágyunk rá, hogy megszabaduljunk

Részletesebben

EZ AZ ÉN ÉLETEM! Életvezetési elıadás Egészségfejlesztési programhoz középiskolások számára Szerk.: Kotogán Róbert

EZ AZ ÉN ÉLETEM! Életvezetési elıadás Egészségfejlesztési programhoz középiskolások számára Szerk.: Kotogán Róbert EZ AZ ÉN ÉLETEM! Életvezetési elıadás Egészségfejlesztési programhoz középiskolások számára Szerk.: Kotogán Róbert Felhasznált irodalom: Sokszor felmerül bennünk a kérdés, mi is az értelme az egésznek?

Részletesebben

Hol van a boldogság? Képzelt beszélgetés fiatalokkal

Hol van a boldogság? Képzelt beszélgetés fiatalokkal Rémiásné Horváth Ildikó Rémiásné Horváth Ildikó Képzelt beszélgetés fiatalokkal Érdekes lenne ezt a kérdést feltenni iskolánk tanulóinak és tanárainak. Sokan hasonló válaszokat adnának. Boldogság? Mi az?

Részletesebben

IRÁNYELVEK AZ ELŐREHALADOTT DAGANATOS BETEGEK SZÁMÁRA HOGYAN LEHET AZ ONKOLÓGUSUKTÓL A LEGTÖBBET MEGTUDNI

IRÁNYELVEK AZ ELŐREHALADOTT DAGANATOS BETEGEK SZÁMÁRA HOGYAN LEHET AZ ONKOLÓGUSUKTÓL A LEGTÖBBET MEGTUDNI IRÁNYELVEK AZ ELŐREHALADOTT DAGANATOS BETEGEK SZÁMÁRA HOGYAN LEHET AZ ONKOLÓGUSUKTÓL A LEGTÖBBET MEGTUDNI www.esmo.org/patients/ A következő szervezetek segítségével készült: IRÁNYELVEK AZ ELŐREHALADOTT

Részletesebben

HOGYAN ÉRD EL ÉS TARTSD MEG PÁROD SZERELMÉT?

HOGYAN ÉRD EL ÉS TARTSD MEG PÁROD SZERELMÉT? Ez a 3 tanulmány Neked szól, ha arra vágysz, hogy: - Párod végre szerelmes legyen beléd, vagy akkor, ha - Párod már szerelmes beléd, és Te azt szeretnéd, hogy ez minél tovább így is maradjon! HOGYAN ÉRD

Részletesebben

AUTÓVAL A CSÚCSRA. Az értékesítés mesterei

AUTÓVAL A CSÚCSRA. Az értékesítés mesterei AUTÓVAL A CSÚCSRA Névjegy Név: K. Botond Életkor: 45 év Üzletág: személygépkocsi-kereskedelem Munkakör: értékesítő Eredményei: cégénél kiérdemelte az Év értékesítője címet a legtöbb új autó eladásával

Részletesebben

Hogyan csábítsuk el a nőket?

Hogyan csábítsuk el a nőket? 1. oldal, összesen: 96 Hogyan csábítsuk el a nőket? 2002 - Szugyiczki Roland 2. oldal, összesen: 96 1. Jelmagyarázat a rövidítésekhez: 2. Bevezető 2.1. Hogyan tegyünk szert a kellő magabiztosságra és bátorságra?

Részletesebben

Ez a 2015. 02. 27-dikén elhangzott előadás gépelt változata.

Ez a 2015. 02. 27-dikén elhangzott előadás gépelt változata. 1 Bill W. Ministries (Misszió és Kereskedelem Konferencia) Caroline Leaf: Királysági sáfárság Ez a 2015. 02. 27-dikén elhangzott előadás gépelt változata. Elsőként Caroline férje elmesél egy viccet, amin

Részletesebben

Kovács Eszter Réka: Még ép a roncs ág Bevezetés

Kovács Eszter Réka: Még ép a roncs ág Bevezetés Kovács Eszter Réka: Még ép a roncs ág (In: Grezsa Ferenc Takács Péter (szerk.): Még ép a roncs ág Válogatás erdélyi mentálhigiénés szakemberek dolgozataiból. Országos Addiktológiai Intézet. Budapest, 2005.

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

A szeretet türelmes. Első nap

A szeretet türelmes. Első nap Első nap A szeretet türelmes Szeretetünket sokféle módon közölhetjük, de szavaink gyakran szívünk állapotát tükrözik. A következő napra határozd el, hogy türelmes leszel és semmi negatívat nem mondasz

Részletesebben

A szolgáltatási folyamat speciális elemei 1. EQUAL FÓKUSZ

A szolgáltatási folyamat speciális elemei 1. EQUAL FÓKUSZ Forrás: eq_focus_1_20080306.mp3 A szolgáltatási folyamat speciális elemei 1. EQUAL FÓKUSZ Jó. Tehát szolgáltatási folyamaton haladunk keresztül, néhány területet mi meghatároztunk, amiről majd szó lesz,

Részletesebben

Miért várjunk a házasságig?

Miért várjunk a házasságig? Miért várjunk a házasságig? Írta: Tim Staffort A kiadványban szereplő adatok az Amerikai Egyesült Államok statisztikáiból származnak. A neveket néhány esetben megváltoztattuk. A kiadvány eredeti címe:

Részletesebben

Egy tiszta evangéliumi üzenet

Egy tiszta evangéliumi üzenet Egy tiszta evangéliumi üzenet - Zac Poonen Ebben a cikkben el szeretném magyarázni, mit jelent újjászületettnek vagy megmentettnek lenni. Az első lépés ebben a folyamatban a megtérés. Ahhoz, hogy megtérj

Részletesebben

Teremtsd meg az első milliódat!

Teremtsd meg az első milliódat! Korosztály: 6-18 év Teremtsd meg az első milliódat! M u n k a f ü z e t g y e r e k p é n z ü g y e k I I. Pénzügyi sikeralapozó útmutató és munkafüzet 6-18 éves gyerekeknek. www.elsomillio.hu Tel: + 36

Részletesebben

Xavier amador. Nem vagyok beteg, nincs szükségem segítségre! Hogyan segítsünk a mentális betegségben szenvedőknek a kezelés elfogadásában?

Xavier amador. Nem vagyok beteg, nincs szükségem segítségre! Hogyan segítsünk a mentális betegségben szenvedőknek a kezelés elfogadásában? Xavier amador Nem vagyok beteg, nincs szükségem segítségre! Hogyan segítsünk a mentális betegségben szenvedőknek a kezelés elfogadásában? Lélekben Otthon Kiadó Budapest, 2008 Tartalomjegyzék Előszó....................................................9

Részletesebben

Dolores Ready: Imádság. (munkafüzet és tanári kézikönyv)

Dolores Ready: Imádság. (munkafüzet és tanári kézikönyv) Dolores Ready: Imádság (munkafüzet és tanári kézikönyv) Ezt a füzet Fogassy Judit nővértől kaptuk meg angolul. Unokatestvéremnek, Csobai Ildikónak hála van magyar fordítása. Ezt most itt lényegében változatlanul

Részletesebben

HOGYAN TOVÁBB? Útmutató szeretteink elvesztésének átéléséhez

HOGYAN TOVÁBB? Útmutató szeretteink elvesztésének átéléséhez HOGYAN TOVÁBB? Útmutató szeretteink elvesztésének átéléséhez 1 HOGYAN TOVÁBB? Útmutató szeretteink elvesztésének átéléséhez Tartalom Bevezető Gyakorlatias teendők 5 Mi a gyász? 9 Meddig tart a gyász? 9

Részletesebben

AZ ERŐ BENNED VAN FELTÁRUL ELŐTTÜNK A BENNÜNK REJLŐ SZÉPSÉG, SZERETET ÉS ERŐ LOUISE L. HAY

AZ ERŐ BENNED VAN FELTÁRUL ELŐTTÜNK A BENNÜNK REJLŐ SZÉPSÉG, SZERETET ÉS ERŐ LOUISE L. HAY AZ ERŐ BENNED VAN FELTÁRUL ELŐTTÜNK A BENNÜNK REJLŐ SZÉPSÉG, SZERETET ÉS ERŐ LOUISE L. HAY ÉDESVÍZ KIADÓ BUDAPEST, 2006 A fordítás az alábbi kiadás alapján készült: Louise L. Hay / The Power Is Within

Részletesebben

A lelki növekedés első lépései

A lelki növekedés első lépései Rick Warren A lelki növekedés első lépései Hogyan töltsünk tartalmas időt Istennel? This article was adapted from Dynamic Bible Study Methods (Chariot Victor Books, 1989) by Rick Warren. Copyright 2004.

Részletesebben

Fenyődi Andrea Pénzesné Börzsei Anita. Kézikönyv. Az én világom 1. tanításához

Fenyődi Andrea Pénzesné Börzsei Anita. Kézikönyv. Az én világom 1. tanításához Fenyődi Andrea Pénzesné Börzsei Anita Kézikönyv Az én világom 1. tanításához A kiadványt az Oktatási Hivatal TKV/4084-15/2013 határozati számon 2013. 04. 05-tól 2018. 08. 31-ig tankönyvvé nyilvánította.

Részletesebben

A családok örökkévalóak

A családok örökkévalóak A közös foglalkozás 2014-es vázlata A családok örökkévalóak És az atyák szívét a fiakhoz fordítja, a fiak szívét pedig az atyákhoz (Malakiás 4:6). Irányelvek a közös foglalkozáshoz és a gyermekek úrvacsorai

Részletesebben

Hogyan tanulhatsz nyelveket

Hogyan tanulhatsz nyelveket Hogyan tanulhatsz nyelveket Ezt az útmutatót az Európa Tanács és az Európai Unió közösen készítette 2001-ben a Nyelvek Európai Éve alkalmából. Az Év sikere nyomán az Európa Tanács szeptember 26-át a Nyelvek

Részletesebben

Kulcsár Tibor A világon élni csak hősként érdemes!

Kulcsár Tibor A világon élni csak hősként érdemes! 1 Kulcsár Tibor A világon élni csak hősként érdemes! 2014 Borítóterv: Pawlik Tamás 2 Tartalom Bevezető... 6 A siker titka... 7 Álom... 7 Vágy... 10 Hit... 12 Célok... 14 A küldetésről... 16 Gyorsítók...

Részletesebben

Kutatási kérdőív. GLOBE Projekt. A vezetés és a szervezeti magatartás hatékonyságának nemzetközi vizsgálata

Kutatási kérdőív. GLOBE Projekt. A vezetés és a szervezeti magatartás hatékonyságának nemzetközi vizsgálata Kutatási kérdőív GLOBE Projekt A vezetés és a szervezeti magatartás hatékonyságának nemzetközi vizsgálata (Global Leadership and Organizational Behavior Effectiveness Project) ALFA KÉRDŐÍV 1997 2 Általános

Részletesebben

BESZÉLJ, URAM, SZOLGÁD FIGYEL! (1Sám 3,9)

BESZÉLJ, URAM, SZOLGÁD FIGYEL! (1Sám 3,9) BESZÉLJ, URAM, SZOLGÁD FIGYEL! (1Sám 3,9) Egyházmegyei Vezetőképző Lelkigyakorlat Kővágószőlős 2010. március 12-13-14 VALAKI HÍVOTT ENGEM? Sámuel története hivatás Érdeklődése felkeltése Játsszunk egyet!

Részletesebben

Welcome to. ice hockey A concise guide to junior ice hockey

Welcome to. ice hockey A concise guide to junior ice hockey Welcome to ice hockey A concise guide to junior ice hockey Nemzetközi Jégkorong Szövetség Brandschenkestrasse 50 Postfach CH-8027 Zurich office@iihf.com www.iihf.com Welcome to ice hockey A concise guide

Részletesebben