AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK"

Átírás

1 AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK Kereskedelmi szak tavaszi félév

2 Tisztelt Hallgató! A meghirdetett szakdolgozati témák választékának kialakításakor a Kereskedelmi és Marketing Tanszék alapvetően fontosnak tartotta, hogy Ön minél jobban kamatoztathassa a különböző tantárgyak tanulmányozása során elsajátított ismereteket. A különböző témakörök lefedik a legfontosabb ismeretköröket, azokat alaposan áttanulmányozva és értelmezve döntsön adott téma megjelöléséről. Felhívjuk a figyelmét arra, hogy a választott téma szakhoz kapcsolódása nagyon fontos, tehát bármely témát is jelöli meg, annak feldolgozása során Önnek figyelembe kell venni a szakjelleget. Ez a témák megfogalmazásánál általában megjelenik, mivel adott kereskedelmi vállalkozásra, vagy tevékenységre utal. Amely témaköröknél ez nem látható, értelemszerűen ott is így értelmezendő. Témaválasztásához és szakdolgozatának sikeres elkészítéséhez eredményes munkát kívánunk: Dr. Pénzes Ibolya Rózsa PhD tanszékvezető KERESKEDELMI ÉS MARKETING TANSZÉK Dr. Pénzes Ibolya Rózsa PhD 1. Horizontális koordináció a kereskedelemben. 2. Vertikális és horizontális koordináció az FMCG piacon. 3. Marketingkutatás szerepe adott kereskedelmi vállalat marketingdöntéseinek előkészítésében és értékelésében. 4. Szegmentációs technikák alkalmazása a szervezeti piacon. 5. Környezetelemzés szerepe egy kereskedelmi vállalat marketingstratégiájának tervezésében. 6. Egy kereskedelmi vállalat termékpolitikájának értékelő elemzése. 7. Vásárlás ösztönzés a kiskereskedelemben. 8. BTL eszközök alkalmazása az üzletláncok gyakorlatában. 9. A kereskedelmi márka, mint versenyeszköz az FMCG piacon. 10. Egy kereskedelmi vállalat marketingstratégiájának értékelő elemzése. 11. A termelő és kereskedő kapcsolatának és tevékenységének elemzése új termék bevezetésénél. 12. A beszerzésmarketing eszközeinek alkalmazása az üzletláncok gyakorlatában. 13. Egy konkrét kereskedelmi vállalat árpolitikájának értékelő elemzése gazdálkodási szempontból. 14. Egy konkrét kereskedelmi vállalat gazdálkodásának értékelő elemzése.

3 dr. Máté Zoltán 1. Versenystratégia, verseny analízis elmélete és gyakorlata. 2. Marketingstratégia kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások esetében. 3. Marketing szervezet szerepe és működése hazai vállalkozásoknál. 4. A szolgáltatásmarketing szerepe a kereskedelmi vállalkozásoknál. 5. On-line marketing szerepe a hazai piacokon. 6. Bankmarketing. László Éva 1. Valamely cég vagy termék piaci helyzetének vizsgálat önálló piackutatással. 2. Fogyasztói magatartás vizsgálata valamely fogyasztói cikk vagy szolgáltatás vonatkozásában. 3. A magyarországi kereskedelemben a bekövetkezett változások elemzése. 4. A marketingkommunikáció eszközeinek alkalmazása a kereskedelmi vállalkozásoknál. 5. Márkázás kereskedelmi márkák szerepe a kereskedelmi vállalatok kommunikációjában. 6. A kereskedelmi vállalati árképzés és annak marketing vonatkozásai. 7. Marketingkutatás szerepe adott kereskedelmi vállalat marketingdöntésinek előkészítésében és értékelésében. 8. A Kereskedelmi márkák szerepe és jelentősége a versenyben. 9. A márkák szerepe a kereskedelmi vállalatok marketingkommunikációjában. 10. A fogyasztóvédelem érvényesítése, érvényesülése valamely konkrét termelő, értékesítő vagy/és szolgáltató vállalatnál. Szalay András 1. A minőségvédelem megvalósítása konkrét kereskedelmi egységnél. 2. A környezetvédelem, környezetvédelmi törvény hatása konkrét vállalat tevékenységére (termelő, szolgáltató, stb. is lehet). 3. A csomagolás vizsgálata a minőségmegőrzés, környezetvédelem szempontjából. 4. A kozmetikai és háztartás-vegyipari áruk termékmenedzselése. 5. Üveg- és kerámiaáruk értékesítési rendszerének vizsgálata. 6. A minőségbiztosítás minőségirányítás rendszerének bevezetése, illetve működésének. tapasztalatai, hatása a kereskedelmi vállalkozás helyzetének alakulására. 7. A csomagolás szerepének értékelése az áruk forgalomképességének növelésében. 8. Megújuló energiaforrások hasznosítása. Soltész Ernő 1. Logisztikai rendszerek elméletének és gyakorlatának vizsgálata, termelő vagy kereskedelmi cégek munkájában. 2. Logisztikai tevékenység működésének elemző vizsgálata valamely konkrét vállalatnál

4 3. Az információs rendszer fejlesztése és a korszerű adatkezelés tapasztalatai a kereskedelmi vállalkozásoknál. 4. Az integrált vállalatirányítási rendszer bevezetése és hatása a vállalkozásokra. 5. Kereskedelmi vállalkozások informatikai fejlesztése. 6. Logisztikai központok szerveződése, szakmai és regionális hatásuk vizsgálata. Földi Katalin 1. Áruforgalmi folyamat (beszerzés, készletezés, értékesítés) egészének vagy egyes részeinek kereskedelmi menedzsment szempontú elemző, értékelő vizsgálata konkrét vállalatnál 2. Új élelmiszeripari termékek megjelenése a hazai piacokon, élelmiszer gazdasági marketing 3. Termékcsalád termékmenedzselési tevékenységének vizsgálata, gazdaságosságának elemzése 4. A csomagolás vizsgálata a környezetvédelem szempontjából. 5. Piacbefolyásolási aktivitás hatásosságának és eredményességének értelmezése, vásárok, kiállítások hatékonyságának elemzése konkrét vállalat esetében. 6. Fogyasztói magatartás vizsgálat egy konkrét termék vagy szolgáltatás esetében. 7. Egy konkrét kereskedelmi vállalat munkaerő gazdálkodásának elemzése. 8. Egy konkrét kereskedelmi vállalat költséggazdálkodásának értékelő elemzése. Pólya Éva 1. Fogyasztói magatartás vizsgálat egy konkrét termék vagy szolgáltatás esetében. 2. Egy új termék vagy szolgáltatás bevezetése a piacra. 3. Termékjellemzők észlelésének vizsgálata kvalitatív módszerekkel. 4. Agrármarketing. 5. Termékpolitikai döntések egy adott vállalat esetében. Kólyáné Sziráki Ágnes 1. Beszerzési, készletezési, értékesítési logisztika vizsgálata, elemzése konkrét vállalkozásnál. 2. Logisztikai központ működésének átfogó vizsgálata. 3. Nagykereskedelmi elosztó raktár tevékenységének logisztikai szempontú elemzése. 4. Kiskereskedelmi üzlet (áruház, szakáruház, hipermarket, szupermarket) komplex technológiai elemzése. 5. Áruvédelem a kiskereskedelemben, konkrét kiskereskedelmi egységben. Boros Lajos 1. A HACCP és a fogyasztóvédelem elveinek érvényesülése a fogyasztott élelmiszerek piacán.

5 2. A fogyasztóvédelem fejlődéstörténete a kezdetektől napjainkig. 3. A fogyasztóvédelem érvényesülése az élelmiszerkereskedelem területén. 4. A vásárlók tájékoztatására vonatkozó előírások a kereskedelemben. 5. Kereskedelmi egység működése és fogyasztóvédelmi politikája. Dr. P. Kovács István 1. A fogyasztóvédelem elősegítése, biztosítása a bolti értékesítési folyamatokkal. 2. A fogyasztóvédelem érvényesítése, érvényesülése valamely konkrét termelő, értékesítő vagy /és szolgáltató vállalatnál. GAZDASÁGELEMZÉSI ÉS MÓDSZERTANI TANSZÉK Madaras Lászlóné Dr. PhD 1. A matematika gazdasági alkalmazása, piaci döntések előkészítése. Libor Józsefné dr. 1. Operációkutatási módszerek alkalmazása gazdasági problémákban. KOMMUNIKÁCIÓ ÉS MENEDZSMENT TANSZÉK Dr. Koncz István 1. A médiumok szerepe az üzleti világban. 2. Média- és reklámpszichológia. Semeginé dr. Tariszka Éva (Kommunikáció, Üzleti kommunikáció) 1. A konkrét vállalat belső PR tevékenységének vizsgálata. 2. A személyes eladás szerepe a marketingkommunikáció eszközrendszerében. Dr. Borbély Attila (Menedzsment, Kommunikáció, üzleti kommunikáció) 1. Marketing és kommunikáció, mint a vállalkozás alapvető elemei. Horváth János (menedzsment, humánmenedzsment, projektmenedzsment) 1. Egy konkrét szervezet elemzése, vezetési modellje, stb. 2. Emberi erőforrás menedzsment egy konkrét szervezetben.

6 NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁSI TANSZÉK Dr. Rácz Margit Dr. Meisel Sándor Hőrcsik Lajosné 1. Bármelyik közös- és közösségi politika. A magyar érdek megjelenítése, lehetőleg minél konkrétabban (pl. egy régió, egy ágazat, egy cég, stb. szintjén) Dr. Kacsirek László 1. A kereskedelempolitikai eszközrendszer gyakorlati működése. Hekliné Dr. Herbály Katalin 1. A kis-és középvállalkozások fejlesztésének lehetőségei az Európai Unióhoz történő csatlakozás után. Sájer István 1. A magyar élelmiszergazdaság helyzete az EU csatlakozás tükrében. 2. Az EU mezőgazdasági támogatási politikája és hatása a magyar gazdálkodókra. Makács Pál 1. Egy választott cég logisztika/szállítmányozási rendszerének elemzése. 2. Egy választott logisztikai központ folyamatainak elemzése. 3. A magyarországi logisztikai központok rendszerének bemutatása, elemzése. Karmazin György 1. A minőségirányítási rendszer bevezetésének elemzése egy adott logisztikai szolgáltató vállalkozásnál. 2. A logisztikai szolgáltató központok elemzése, aktivitásuk hatása a magyarországi logisztikai szolgáltatások versenyképességére. PÉNZÜGY- SZÁMVITEL TANSZÉK 1. A tőzsdei ügyletek egy kereskedelmi vállalkozás gazdálkodásában. 2. A koncentrált piacok szerepe az áruforgalomban. 3. Tőke és pénzpiacok szerepe a kereskedelmi vállalkozások gazdálkodásában. 4. Vállalkozás pénzügyi szervezetének szerepe egy kereskedelmi vállalkozás életében. 5. Egy induló kereskedelmi vállalkozás tőke szükségletének meghatározása. 6. A kereskedelmi vállalkozások finanszírozása.

7 7. A kereskedelmi vállalkozások áruforgalmának finanszírozása. 8. Az üzleti terv pénzügyi vonatkozásai, áruforgalmi esettanulmányon keresztül bemutatva. 9. Hitelkérelem feldolgozása konkrét áruforgalmi esettanulmányon keresztül. 10. Egy áruforgalmi vállalkozás fejlesztésének finanszírozása. 11. A helyi adók hatása az áruforgalmi vállalkozások gazdálkodására. 12. Biztosítási formák az áruforgalomban. 13. A külföldi adózási gyakorlat és azok összehasonlítása a hazaival, áruforgalmi jellegű vállalkozások vonatkozásában. 14. Az adó hatása az adóalany gazdálkodására, vagyoni, pénzügyi helyzetére (kereskedelmi vállalkozás példáján keresztül bemutatva). 15. A hitelezés elméleti és gyakorlati összefüggései egy kereskedelmi vállalkozás példáján. 16. A fogyasztási hitel szerepe egy kereskedelmi vállalat forgalomnövelésében. 17. Az e-kereskedelem, internetes vásárlás banki háttere. 18. Értékpapír ügyletek egy kereskedelmi vállalkozásnál. 19. Egy konkrét vállalkozás (már működő) controlling rendszerének bemutatása. 20. Controlling a kereskedelmi vállalkozásoknál. 21. Pénzügyi controlling (jellemzői, eszközei, bemutatása egy vállalkozás példáján). 22. Mérleg és eredménykimutatás elemzése egy konkrét vállalkozás esetében. 23. Pénzügyi szolgáltatások, lízing az autópiacon. 24. Beruházások gazdaságossága, döntési változatok. 25. Fizetési módok választásával új szempontjaik. 26. Az elektronikus fizetések lehetőségei és kockázatai. 27. Vállalkozások gazdasági tevékenységének elemzése. 28. Vállalkozások rövid- és hosszú távú finanszírozása. 29. Döntés előkészítés, döntés gazdasági megalapozása (gyakorlati példán keresztül.) 30. Az adó hatása az adóalany gazdálkodására, vagyoni, pénzügyi helyzetére. Detkiné Viola Erzsébet 1. A hazai privatizáció folyamatának elemzése a kereskedelemben. 2. A hazai kereskedelem fejlődésének elemzése 1990-től. 3. A modern gazdaság fejlődéséből adódó ökológiai kihívás elméleti és aktuális kérdései a kereskedelem aspektusából. 4. Infláció és foglalkoztatás aktuális kérdéseinek az elemzése a kereskedelem szempontjából. 5. Piaci szerkezetek elméleti és gyakorlati elemzése egy konkrét kereskedelmi vállalat szemszögéből. 6. Trösztellenes törvények és politikák. Szabályozás és dereguláció elméleti és aktuális kérdései. dr. Bischof Zsolt 1. Munkaerőpiac; a munkanélküliség és a foglalkoztatottság elméleti és aktuális gyakorlati kérdései.

8 TÁRSADALOMTUDOMÁNYI TANSZÉK Dr. Székely Péter 1. A gazdasági életben fellépő deviáns jelenségek és hatásaik a kereskedelemre. 2. A szegénység gazdasági okai, összefüggései a magyar társadalomban. 3. A munkanélküliség és a depriváció társadalmi jelenségei és a kereskedelemben megjelenő formáik. Dr. Pető Ernő 1. Lokális politikai hatások a kereskedelemre. 2. Kereskedelemtörténet és fogyasztástörténet. Dr. Tóth Sándor 1. Politikai hatások a kereskedelemben. Dr. Fülöp Tamás 1. Kereskedelemtörténet, a kereskedelem fejlődése a századi Magyarországon (termékforgalmazás, árupiacok, társadalmi vonatkozások, kis- és nagykereskedelem, tőzsdetörténet). 2. A magyarországi belkereskedelem története a században, egy konkrét vállalkozás példáján keresztül. Dr. Boda Mihály 1. Reklámjog és reklámetika Magyarország és az Európai Unió gyakorlatában. 2. E-business és az elektronikus úton történő kötelezettségvállalás jogi alapjai, gyakorlata. 3. A szövetkezetekre vonatkozó jogi szabályozás változásai, a különböző típusú szövetkezetek működésének jogi környezete. 4. A gazdasági erőfölény jogi korlátozása, az erőfölénnyel való visszaélés, mint piaci magatartás tényállása, a Versenyhivatal döntéseinek feldolgozása. Huff Endre Béla 1. A vállalati, intézményi arculat esztétikuma és szerepe a kereskedelemben és a marketingben. 2. Tendenciák napjaink reklámjaiban, a reklámok kereskedelemre gyakorolt hatásai. 3. Társadalmi célú kommunikáció az üzleti életben.

Kereskedelmi Intézeti Tanszék szakdolgozat témái a BA Kereskedelem és marketing alapszakos közgazdász hallgatók számára TISZTEL HALLGATÓK!

Kereskedelmi Intézeti Tanszék szakdolgozat témái a BA Kereskedelem és marketing alapszakos közgazdász hallgatók számára TISZTEL HALLGATÓK! Kereskedelmi Intézeti Tanszék szakdolgozat témái a BA Kereskedelem és marketing alapszakos közgazdász hallgatók számára TISZTEL HALLGATÓK! Az idei tanévben, a lentebb olvasható témakörökbıl lehet szakdolgozat

Részletesebben

AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK. Pénzügy - Számvitel szak részére (2012/13. Tanévre)

AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK. Pénzügy - Számvitel szak részére (2012/13. Tanévre) AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK Pénzügy - Számvitel szak részére (2012/13. Tanévre) Közgazdasági, Pénzügyi és Menedzsment Tanszék: Detkiné Viola Erzsébet főiskolai docens 1. Digitális pénzügyek. Hagyományos

Részletesebben

Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Mérnök-közgazdász képzés TÉMA 1 Vezetői szerepek egy szervezetben 2 Munkahelyi vezetés egy

Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Mérnök-közgazdász képzés TÉMA 1 Vezetői szerepek egy szervezetben 2 Munkahelyi vezetés egy Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék 1 Vezetői szerepek egy szervezetben 2 Munkahelyi vezetés egy szervezetben 3 Vezetési stílusok egy szervezetben 4 A vezetői döntések megalapozásának korszerű

Részletesebben

KONTROLLING SZAKIRÁNY

KONTROLLING SZAKIRÁNY Gazdaság és Társadalomtudományi Kar KÖZGAZDÁSZ GAZDÁLKODÁSI SZAK KIEGÉSZÍTŐ KÉPZÉS KONTROLLING SZAKIRÁNY Előterjesztés: A Kari Tanács 2004, november 14. Előterjesztő: Szórádiné Szabó Márta, tanszékvezető

Részletesebben

Egyéni kutatási témát minden kutatóműhely tagnak választania kell, amelyet feldolgozás után prezentál a kutatóműhelyi foglakozás keretében.

Egyéni kutatási témát minden kutatóműhely tagnak választania kell, amelyet feldolgozás után prezentál a kutatóműhelyi foglakozás keretében. A kutatóműhely egyik legfontosabb tevékenysége az egyéni kutatások segítése, megfelelő szakmai alap nyújtása egy tudományos igényű dolgozat elkészítéséhez. Egyéni kutatási témát minden kutatóműhely tagnak

Részletesebben

Nemzetközi logisztika szakirány

Nemzetközi logisztika szakirány Nemzetközi logisztika szakirány Nemzetközi gazdálkodás alapképzési szak 2012/2013. tanév A szakirány indításának célja A szakirány indításának célja a speciális szakmai ismeretek bővítése, az általános

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Üzleti kommunikáció, viselkedéskultúra, kommunikáció és gyakorlat Tantárgy kódja

TANTÁRGYLEÍRÁS. Üzleti kommunikáció, viselkedéskultúra, kommunikáció és gyakorlat Tantárgy kódja Üzleti kommunikáció, viselkedéskultúra, kommunikáció és gyakorlat LG1501 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 1+1 gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve, beosztása

Részletesebben

KERESKEDELMI MENEDZSER SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

KERESKEDELMI MENEDZSER SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI KERESKEDELMI MENEDZSER SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 55 345 01 0000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

LOGISZTIKA-KONTROLLING SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK

LOGISZTIKA-KONTROLLING SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK LOGISZTIKA-KONTROLLING SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK TARTALOMJEGYZÉK I. Adatlap 3 II. A szaklétesítési kérelem indoklása 4 Az új szak létrehozásának indoklása 4 1. A szakképzettség várható hasznosítási

Részletesebben

dr. Alt Mónika Anetta, docens dr. Avornicului Mihály, adjunktus

dr. Alt Mónika Anetta, docens dr. Avornicului Mihály, adjunktus BABEŞ BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM KOLOZSVÁR KÖZGAZDASÁG- ÉS GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYI KAR KÖZGAZDASÁG- ÉS GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYI MAGYAR INTÉZET JAVASOLT SZAKDOLGOZAT TÉMÁK dr. Alt Mónika Anetta, docens Marketingkutatás

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Filep Gyula főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja

TANTÁRGYLEÍRÁS. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Filep Gyula főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja Tantárgy neve Közgazdaságtan alapjai PÜ1139 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 1+1 gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Filep Gyula főiskolai tanár

Részletesebben

KERESKEDELMI MENEDZSER

KERESKEDELMI MENEDZSER KERESKEDELMI MENEDZSER I. Általános irányelvek 1. A képzés szabályozásának jogi háttere A központi / ajánlott szakképzési program a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény, a szakképzésről szóló 1993.

Részletesebben

HELYI TANTERV SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS. 9 12. évfolyam

HELYI TANTERV SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS. 9 12. évfolyam HELYI TANTERV SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS 9 12. évfolyam SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS 9. évfolyam Szakmacsoportos alapozó ismeretek Szakmacsoportos alapozó gyakorlatok Elmélet és gyakorlat 72 óra

Részletesebben

Az Alapszintű Közlekedési Gazdasági Mérnöki Szak és a Mesterszintű Közlekedési Gazdasági Szakmérnöki Szak képzési célkitűzése és tanterve

Az Alapszintű Közlekedési Gazdasági Mérnöki Szak és a Mesterszintű Közlekedési Gazdasági Szakmérnöki Szak képzési célkitűzése és tanterve BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék Alapszintű Közlekedési Gazdasági Szakmérnöki Szak Mesterszintű Közlekedési

Részletesebben

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK AZ ÉLELMISZERKERESKEDELEMBEN

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK AZ ÉLELMISZERKERESKEDELEMBEN DEBRECENI EGYETEM AGRÁR- ÉS MŰSZAKI TUDOMÁNYOK CENTRUMA MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ÉLELMISZERTUDOMÁNYI, MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ÉS MIKROBIOLÓGIA INTÉZET HANKÓCZY JENŐ NÖVÉNYTERMESZTÉSI-, KERTÉSZETI ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI

Részletesebben

3. ÉVKÖZI ELLENŐRZÉS MÓDJA: - 2 db zárthelyi dolgozat megírása; - 1 db alkalmazástechnikai feladat elkészítése és megírása.

3. ÉVKÖZI ELLENŐRZÉS MÓDJA: - 2 db zárthelyi dolgozat megírása; - 1 db alkalmazástechnikai feladat elkészítése és megírása. GAZDASÁGI MATEMATIKA ÉS OPERÁCIÓKUTATÁS I. GZ1101 I. 3 ÓRASZÁM (ELM.+GYAK.): 2+2 (30+30) Kollokvium ELŐFELTÉTEL (TANTÁRGYI KÓD): - Dr. Bácsó Sándor főiskolai tanár A matematikai alapok elsajátítása után

Részletesebben

Turizmus menedzsment mesterképzés (MA) JAVASOLT ZÁRÓDOLGOZATI TÉMÁK JEGYZÉKE 2013. október hó

Turizmus menedzsment mesterképzés (MA) JAVASOLT ZÁRÓDOLGOZATI TÉMÁK JEGYZÉKE 2013. október hó BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓIPARI ÉS IDEGENFORGALMI KAR TURIZMUS VENDÉGLÁTÁS INTÉZET Turizmus menedzsment mesterképzés (MA) JAVASOLT ZÁRÓDOLGOZATI TÉMÁK JEGYZÉKE 2013. október

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 0711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA Projekt JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Részletes

Részletesebben

BSc Kereskedelem és Marketing szak záróvizsga témakörök A. tételsor témakörei (minden szakirány számára):

BSc Kereskedelem és Marketing szak záróvizsga témakörök A. tételsor témakörei (minden szakirány számára): BSc Kereskedelem és Marketing szak záróvizsga témakörök A. tételsor témakörei (minden szakirány számára): 1. A vállalatgazdaságtan, a marketing és a logisztika tudományok alapvetı céljai és kapcsolatrendszere

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+2. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős intézet kódja

TANTÁRGYLEÍRÁS. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+2. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős intézet kódja Kommunikációs ismeretek FKF1101 Meghirdetés féléve 1. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+2 Dr. Mohácsi Márta főiskolai adjunktus, Ph.D TKI A tantárgy célja, hogy a hallgatók betekintést nyerjenek a kommunikáció

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A kereskedelmi és marketing alapismeretek szakmai előkészítő érettségi vizsgatárgy részletes vizsgakövetelményeinek kidolgozása

Részletesebben

VÁLLALKOZÁS ÉS EMBERI ERŐFORRÁSOK INTÉZETI TANSZÉK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK. 2015. május

VÁLLALKOZÁS ÉS EMBERI ERŐFORRÁSOK INTÉZETI TANSZÉK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK. 2015. május VÁLLALKOZÁS ÉS EMBERI ERŐFORRÁSOK INTÉZETI TANSZÉK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK Emberi erőforrások: 2015. május 1. Toborzási és kiválasztási stratégiák, eljárások, módszerek elmélete és gyakorlata, a hatékonyság,

Részletesebben

7/1999. (II. 1.) OM rendelet

7/1999. (II. 1.) OM rendelet 7/1999. (II. 1.) OM rendelet a közgazdasági felsőoktatásban folyó szakirányú továbbképzési szakok képesítési követelményeiről A felsőoktatásról szóló - többször módosított - 1993. évi LXXX. törvény (a

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. 2002. december. Budapest, 2010. március 30. Ára: 3970 Ft 3. szám A PÉNZÜGYMINISZTER KÖZLEMÉNYEI

TARTALOMJEGYZÉK. 2002. december. Budapest, 2010. március 30. Ára: 3970 Ft 3. szám A PÉNZÜGYMINISZTER KÖZLEMÉNYEI Budapest, 2010. március 30. Ára: 3970 Ft 3. szám 2002. december TARTALOMJEGYZÉK A PÉNZÜGYMINISZTER KÖZLEMÉNYEI A PÉNZTÁRAK GARANCIA ALAPJÁNAK KÖZLEMÉNYE AZ ÖNKÉNTES KÖLCSÖNÖS EGÉSZSÉG- ÉS AZ ÖNSEGÉLYEZÕ

Részletesebben

Rendészeti-gazdasági SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK TANTERVE

Rendészeti-gazdasági SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK TANTERVE NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar számú példány Ikt. Szám: Rendészeti-gazdasági SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK TANTERVE Érvényes: 2013/2014-es tanévtől felmenő rendszerben A tanterv kidolgozását

Részletesebben

Gazdálkodási és menedzsment alapszak Tantárgyi programok

Gazdálkodási és menedzsment alapszak Tantárgyi programok A tantárgy neve: Gazdaságmatematika I-II-III. Heti óraszám: 2+1, 2+1, 2+1 Félév végi számonkérés típusa: Kollokvium (minden félévben) Kreditszám: 3, 3, 3 A tantárgy felelőse: Dr. habil Kászonyi László,

Részletesebben

1. Az idegenforgalmi szakmenedzser képzés tantárgyleírásai

1. Az idegenforgalmi szakmenedzser képzés tantárgyleírásai 1. Az idegenforgalmi szakmenedzser képzés tantárgyleírásai A TANTÁRGY NEVE Gazdasági ismeretek A MODUL SZÁMA, NEVE: 2655-06 Ügyviteli és munkaerő-piaci ismeretek, álláskeresési technikák TANTÁRGYFELELŐS:

Részletesebben

1. Az idegenforgalmi szakmenedzser képzés tantárgyleírásai

1. Az idegenforgalmi szakmenedzser képzés tantárgyleírásai 1. Az idegenforgalmi szakmenedzser képzés tantárgyleírásai A TANTÁRGY NEVE Gazdasági ismeretek A MODUL SZÁMA, NEVE: 2655-06 Ügyviteli és munkaerő-piaci ismeretek, álláskeresési technikák TANTÁRGYFELELŐS:

Részletesebben

KERESKEDELMI MENEDZSER EURÓPAI UNIÓS ÜZLETI SZAKÜGYINTÉZŐ A szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

KERESKEDELMI MENEDZSER EURÓPAI UNIÓS ÜZLETI SZAKÜGYINTÉZŐ A szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása: KERESKEDELMI MENEDZSER EURÓPAI UNIÓS ÜZLETI SZAKÜGYINTÉZŐ A szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása: Ügyviteli és munkaerőpiaci ismereteket, álláskeresési technikákat alkalmaz Szakmai kommunikációs

Részletesebben