AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK"

Átírás

1 AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK Kereskedelmi szak tavaszi félév

2 Tisztelt Hallgató! A meghirdetett szakdolgozati témák választékának kialakításakor a Kereskedelmi és Marketing Tanszék alapvetően fontosnak tartotta, hogy Ön minél jobban kamatoztathassa a különböző tantárgyak tanulmányozása során elsajátított ismereteket. A különböző témakörök lefedik a legfontosabb ismeretköröket, azokat alaposan áttanulmányozva és értelmezve döntsön adott téma megjelöléséről. Felhívjuk a figyelmét arra, hogy a választott téma szakhoz kapcsolódása nagyon fontos, tehát bármely témát is jelöli meg, annak feldolgozása során Önnek figyelembe kell venni a szakjelleget. Ez a témák megfogalmazásánál általában megjelenik, mivel adott kereskedelmi vállalkozásra, vagy tevékenységre utal. Amely témaköröknél ez nem látható, értelemszerűen ott is így értelmezendő. Témaválasztásához és szakdolgozatának sikeres elkészítéséhez eredményes munkát kívánunk: Dr. Pénzes Ibolya Rózsa PhD tanszékvezető KERESKEDELMI ÉS MARKETING TANSZÉK Dr. Pénzes Ibolya Rózsa PhD 1. Horizontális koordináció a kereskedelemben. 2. Vertikális és horizontális koordináció az FMCG piacon. 3. Marketingkutatás szerepe adott kereskedelmi vállalat marketingdöntéseinek előkészítésében és értékelésében. 4. Szegmentációs technikák alkalmazása a szervezeti piacon. 5. Környezetelemzés szerepe egy kereskedelmi vállalat marketingstratégiájának tervezésében. 6. Egy kereskedelmi vállalat termékpolitikájának értékelő elemzése. 7. Vásárlás ösztönzés a kiskereskedelemben. 8. BTL eszközök alkalmazása az üzletláncok gyakorlatában. 9. A kereskedelmi márka, mint versenyeszköz az FMCG piacon. 10. Egy kereskedelmi vállalat marketingstratégiájának értékelő elemzése. 11. A termelő és kereskedő kapcsolatának és tevékenységének elemzése új termék bevezetésénél. 12. A beszerzésmarketing eszközeinek alkalmazása az üzletláncok gyakorlatában. 13. Egy konkrét kereskedelmi vállalat árpolitikájának értékelő elemzése gazdálkodási szempontból. 14. Egy konkrét kereskedelmi vállalat gazdálkodásának értékelő elemzése.

3 dr. Máté Zoltán 1. Versenystratégia, verseny analízis elmélete és gyakorlata. 2. Marketingstratégia kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások esetében. 3. Marketing szervezet szerepe és működése hazai vállalkozásoknál. 4. A szolgáltatásmarketing szerepe a kereskedelmi vállalkozásoknál. 5. On-line marketing szerepe a hazai piacokon. 6. Bankmarketing. László Éva 1. Valamely cég vagy termék piaci helyzetének vizsgálat önálló piackutatással. 2. Fogyasztói magatartás vizsgálata valamely fogyasztói cikk vagy szolgáltatás vonatkozásában. 3. A magyarországi kereskedelemben a bekövetkezett változások elemzése. 4. A marketingkommunikáció eszközeinek alkalmazása a kereskedelmi vállalkozásoknál. 5. Márkázás kereskedelmi márkák szerepe a kereskedelmi vállalatok kommunikációjában. 6. A kereskedelmi vállalati árképzés és annak marketing vonatkozásai. 7. Marketingkutatás szerepe adott kereskedelmi vállalat marketingdöntésinek előkészítésében és értékelésében. 8. A Kereskedelmi márkák szerepe és jelentősége a versenyben. 9. A márkák szerepe a kereskedelmi vállalatok marketingkommunikációjában. 10. A fogyasztóvédelem érvényesítése, érvényesülése valamely konkrét termelő, értékesítő vagy/és szolgáltató vállalatnál. Szalay András 1. A minőségvédelem megvalósítása konkrét kereskedelmi egységnél. 2. A környezetvédelem, környezetvédelmi törvény hatása konkrét vállalat tevékenységére (termelő, szolgáltató, stb. is lehet). 3. A csomagolás vizsgálata a minőségmegőrzés, környezetvédelem szempontjából. 4. A kozmetikai és háztartás-vegyipari áruk termékmenedzselése. 5. Üveg- és kerámiaáruk értékesítési rendszerének vizsgálata. 6. A minőségbiztosítás minőségirányítás rendszerének bevezetése, illetve működésének. tapasztalatai, hatása a kereskedelmi vállalkozás helyzetének alakulására. 7. A csomagolás szerepének értékelése az áruk forgalomképességének növelésében. 8. Megújuló energiaforrások hasznosítása. Soltész Ernő 1. Logisztikai rendszerek elméletének és gyakorlatának vizsgálata, termelő vagy kereskedelmi cégek munkájában. 2. Logisztikai tevékenység működésének elemző vizsgálata valamely konkrét vállalatnál

4 3. Az információs rendszer fejlesztése és a korszerű adatkezelés tapasztalatai a kereskedelmi vállalkozásoknál. 4. Az integrált vállalatirányítási rendszer bevezetése és hatása a vállalkozásokra. 5. Kereskedelmi vállalkozások informatikai fejlesztése. 6. Logisztikai központok szerveződése, szakmai és regionális hatásuk vizsgálata. Földi Katalin 1. Áruforgalmi folyamat (beszerzés, készletezés, értékesítés) egészének vagy egyes részeinek kereskedelmi menedzsment szempontú elemző, értékelő vizsgálata konkrét vállalatnál 2. Új élelmiszeripari termékek megjelenése a hazai piacokon, élelmiszer gazdasági marketing 3. Termékcsalád termékmenedzselési tevékenységének vizsgálata, gazdaságosságának elemzése 4. A csomagolás vizsgálata a környezetvédelem szempontjából. 5. Piacbefolyásolási aktivitás hatásosságának és eredményességének értelmezése, vásárok, kiállítások hatékonyságának elemzése konkrét vállalat esetében. 6. Fogyasztói magatartás vizsgálat egy konkrét termék vagy szolgáltatás esetében. 7. Egy konkrét kereskedelmi vállalat munkaerő gazdálkodásának elemzése. 8. Egy konkrét kereskedelmi vállalat költséggazdálkodásának értékelő elemzése. Pólya Éva 1. Fogyasztói magatartás vizsgálat egy konkrét termék vagy szolgáltatás esetében. 2. Egy új termék vagy szolgáltatás bevezetése a piacra. 3. Termékjellemzők észlelésének vizsgálata kvalitatív módszerekkel. 4. Agrármarketing. 5. Termékpolitikai döntések egy adott vállalat esetében. Kólyáné Sziráki Ágnes 1. Beszerzési, készletezési, értékesítési logisztika vizsgálata, elemzése konkrét vállalkozásnál. 2. Logisztikai központ működésének átfogó vizsgálata. 3. Nagykereskedelmi elosztó raktár tevékenységének logisztikai szempontú elemzése. 4. Kiskereskedelmi üzlet (áruház, szakáruház, hipermarket, szupermarket) komplex technológiai elemzése. 5. Áruvédelem a kiskereskedelemben, konkrét kiskereskedelmi egységben. Boros Lajos 1. A HACCP és a fogyasztóvédelem elveinek érvényesülése a fogyasztott élelmiszerek piacán.

5 2. A fogyasztóvédelem fejlődéstörténete a kezdetektől napjainkig. 3. A fogyasztóvédelem érvényesülése az élelmiszerkereskedelem területén. 4. A vásárlók tájékoztatására vonatkozó előírások a kereskedelemben. 5. Kereskedelmi egység működése és fogyasztóvédelmi politikája. Dr. P. Kovács István 1. A fogyasztóvédelem elősegítése, biztosítása a bolti értékesítési folyamatokkal. 2. A fogyasztóvédelem érvényesítése, érvényesülése valamely konkrét termelő, értékesítő vagy /és szolgáltató vállalatnál. GAZDASÁGELEMZÉSI ÉS MÓDSZERTANI TANSZÉK Madaras Lászlóné Dr. PhD 1. A matematika gazdasági alkalmazása, piaci döntések előkészítése. Libor Józsefné dr. 1. Operációkutatási módszerek alkalmazása gazdasági problémákban. KOMMUNIKÁCIÓ ÉS MENEDZSMENT TANSZÉK Dr. Koncz István 1. A médiumok szerepe az üzleti világban. 2. Média- és reklámpszichológia. Semeginé dr. Tariszka Éva (Kommunikáció, Üzleti kommunikáció) 1. A konkrét vállalat belső PR tevékenységének vizsgálata. 2. A személyes eladás szerepe a marketingkommunikáció eszközrendszerében. Dr. Borbély Attila (Menedzsment, Kommunikáció, üzleti kommunikáció) 1. Marketing és kommunikáció, mint a vállalkozás alapvető elemei. Horváth János (menedzsment, humánmenedzsment, projektmenedzsment) 1. Egy konkrét szervezet elemzése, vezetési modellje, stb. 2. Emberi erőforrás menedzsment egy konkrét szervezetben.

6 NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁSI TANSZÉK Dr. Rácz Margit Dr. Meisel Sándor Hőrcsik Lajosné 1. Bármelyik közös- és közösségi politika. A magyar érdek megjelenítése, lehetőleg minél konkrétabban (pl. egy régió, egy ágazat, egy cég, stb. szintjén) Dr. Kacsirek László 1. A kereskedelempolitikai eszközrendszer gyakorlati működése. Hekliné Dr. Herbály Katalin 1. A kis-és középvállalkozások fejlesztésének lehetőségei az Európai Unióhoz történő csatlakozás után. Sájer István 1. A magyar élelmiszergazdaság helyzete az EU csatlakozás tükrében. 2. Az EU mezőgazdasági támogatási politikája és hatása a magyar gazdálkodókra. Makács Pál 1. Egy választott cég logisztika/szállítmányozási rendszerének elemzése. 2. Egy választott logisztikai központ folyamatainak elemzése. 3. A magyarországi logisztikai központok rendszerének bemutatása, elemzése. Karmazin György 1. A minőségirányítási rendszer bevezetésének elemzése egy adott logisztikai szolgáltató vállalkozásnál. 2. A logisztikai szolgáltató központok elemzése, aktivitásuk hatása a magyarországi logisztikai szolgáltatások versenyképességére. PÉNZÜGY- SZÁMVITEL TANSZÉK 1. A tőzsdei ügyletek egy kereskedelmi vállalkozás gazdálkodásában. 2. A koncentrált piacok szerepe az áruforgalomban. 3. Tőke és pénzpiacok szerepe a kereskedelmi vállalkozások gazdálkodásában. 4. Vállalkozás pénzügyi szervezetének szerepe egy kereskedelmi vállalkozás életében. 5. Egy induló kereskedelmi vállalkozás tőke szükségletének meghatározása. 6. A kereskedelmi vállalkozások finanszírozása.

7 7. A kereskedelmi vállalkozások áruforgalmának finanszírozása. 8. Az üzleti terv pénzügyi vonatkozásai, áruforgalmi esettanulmányon keresztül bemutatva. 9. Hitelkérelem feldolgozása konkrét áruforgalmi esettanulmányon keresztül. 10. Egy áruforgalmi vállalkozás fejlesztésének finanszírozása. 11. A helyi adók hatása az áruforgalmi vállalkozások gazdálkodására. 12. Biztosítási formák az áruforgalomban. 13. A külföldi adózási gyakorlat és azok összehasonlítása a hazaival, áruforgalmi jellegű vállalkozások vonatkozásában. 14. Az adó hatása az adóalany gazdálkodására, vagyoni, pénzügyi helyzetére (kereskedelmi vállalkozás példáján keresztül bemutatva). 15. A hitelezés elméleti és gyakorlati összefüggései egy kereskedelmi vállalkozás példáján. 16. A fogyasztási hitel szerepe egy kereskedelmi vállalat forgalomnövelésében. 17. Az e-kereskedelem, internetes vásárlás banki háttere. 18. Értékpapír ügyletek egy kereskedelmi vállalkozásnál. 19. Egy konkrét vállalkozás (már működő) controlling rendszerének bemutatása. 20. Controlling a kereskedelmi vállalkozásoknál. 21. Pénzügyi controlling (jellemzői, eszközei, bemutatása egy vállalkozás példáján). 22. Mérleg és eredménykimutatás elemzése egy konkrét vállalkozás esetében. 23. Pénzügyi szolgáltatások, lízing az autópiacon. 24. Beruházások gazdaságossága, döntési változatok. 25. Fizetési módok választásával új szempontjaik. 26. Az elektronikus fizetések lehetőségei és kockázatai. 27. Vállalkozások gazdasági tevékenységének elemzése. 28. Vállalkozások rövid- és hosszú távú finanszírozása. 29. Döntés előkészítés, döntés gazdasági megalapozása (gyakorlati példán keresztül.) 30. Az adó hatása az adóalany gazdálkodására, vagyoni, pénzügyi helyzetére. Detkiné Viola Erzsébet 1. A hazai privatizáció folyamatának elemzése a kereskedelemben. 2. A hazai kereskedelem fejlődésének elemzése 1990-től. 3. A modern gazdaság fejlődéséből adódó ökológiai kihívás elméleti és aktuális kérdései a kereskedelem aspektusából. 4. Infláció és foglalkoztatás aktuális kérdéseinek az elemzése a kereskedelem szempontjából. 5. Piaci szerkezetek elméleti és gyakorlati elemzése egy konkrét kereskedelmi vállalat szemszögéből. 6. Trösztellenes törvények és politikák. Szabályozás és dereguláció elméleti és aktuális kérdései. dr. Bischof Zsolt 1. Munkaerőpiac; a munkanélküliség és a foglalkoztatottság elméleti és aktuális gyakorlati kérdései.

8 TÁRSADALOMTUDOMÁNYI TANSZÉK Dr. Székely Péter 1. A gazdasági életben fellépő deviáns jelenségek és hatásaik a kereskedelemre. 2. A szegénység gazdasági okai, összefüggései a magyar társadalomban. 3. A munkanélküliség és a depriváció társadalmi jelenségei és a kereskedelemben megjelenő formáik. Dr. Pető Ernő 1. Lokális politikai hatások a kereskedelemre. 2. Kereskedelemtörténet és fogyasztástörténet. Dr. Tóth Sándor 1. Politikai hatások a kereskedelemben. Dr. Fülöp Tamás 1. Kereskedelemtörténet, a kereskedelem fejlődése a századi Magyarországon (termékforgalmazás, árupiacok, társadalmi vonatkozások, kis- és nagykereskedelem, tőzsdetörténet). 2. A magyarországi belkereskedelem története a században, egy konkrét vállalkozás példáján keresztül. Dr. Boda Mihály 1. Reklámjog és reklámetika Magyarország és az Európai Unió gyakorlatában. 2. E-business és az elektronikus úton történő kötelezettségvállalás jogi alapjai, gyakorlata. 3. A szövetkezetekre vonatkozó jogi szabályozás változásai, a különböző típusú szövetkezetek működésének jogi környezete. 4. A gazdasági erőfölény jogi korlátozása, az erőfölénnyel való visszaélés, mint piaci magatartás tényállása, a Versenyhivatal döntéseinek feldolgozása. Huff Endre Béla 1. A vállalati, intézményi arculat esztétikuma és szerepe a kereskedelemben és a marketingben. 2. Tendenciák napjaink reklámjaiban, a reklámok kereskedelemre gyakorolt hatásai. 3. Társadalmi célú kommunikáció az üzleti életben.

KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK

KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Kedves Hallgató! Ön tanulmányainak fontos állomásához érkezett, szakdolgozati téma választása előtt áll. A helyes döntés befolyásolhatja

Részletesebben

KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK 2015-

KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK 2015- AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK 2015- H-5000 Szolnok, Tiszaligeti sétány 14. Tel.: (56)511-758 Fax: +36 (56) 512-496 www.szolf.hu romanek@szolf.hu Kedves Hallgató! Ön tanulmányainak

Részletesebben

AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK Kereskedelem és marketing szak Felsőoktatási szakképzés részére (2018-tól visszavonásig)

AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK Kereskedelem és marketing szak Felsőoktatási szakképzés részére (2018-tól visszavonásig) NEUMANN JÁNOS EGYETEM GAZDÁLKODÁSI KAR Kereskedelem, Marketing és Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK Kereskedelem és marketing szak Felsőoktatási szakképzés részére (2018-tól

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR SAVARIA GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYI TANSZÉK DIPLOMADOLGOZATOK TÉMAKÖREI Dr. Hollósy Zsolt 1. Érdekeltségi, ösztönzési rendszer kialakítása

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR SAVARIA GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYI TANSZÉK DIPLOMADOLGOZATOK TÉMAKÖREI Dr. Juhász Lajos 1. Beruházás-gazdaságossági vizsgálatok

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK SZOLNOKI FŐISKOLA Kereskedelem, Marketing és Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK A Felsőfokú Szakképzés Nemzetközi szállítmányozási és logisztikai szakügyintéző szak hallgatói részére

Részletesebben

NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS

NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS szakos hallgatók részére Kedves Hallgató! Ön tanulmányainak fontos állomásához érkezett, szakdolgozati téma választása előtt áll. A helyes döntés

Részletesebben

AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK. Pénzügy - Számvitel szak részére (2012/13. Tanévre)

AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK. Pénzügy - Számvitel szak részére (2012/13. Tanévre) AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK Pénzügy - Számvitel szak részére (2012/13. Tanévre) Közgazdasági, Pénzügyi és Menedzsment Tanszék: Detkiné Viola Erzsébet főiskolai docens 1. Digitális pénzügyek. Hagyományos

Részletesebben

Marketing Intézeti Tanszék

Marketing Intézeti Tanszék A hallgatók a Külkereskedelmi Kar tanszékei által kiírásra került bármely téma közül választhatnak. Ez az összeállítás hallgatói kérésre készült, de természetesen az önálló témaválasztás is megengedett

Részletesebben

AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK. Pénzügy - Számvitel szak részére (2012/13. Tanévre)

AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK. Pénzügy - Számvitel szak részére (2012/13. Tanévre) AJÁNLOTT SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK Pénzügy - Számvitel szak részére (2012/13. Tanévre) Közgazdasági, Pénzügyi és Menedzsment Tanszék: Detkiné Viola Erzsébet főiskolai docens 1. Digitális pénzügyek. Hagyományos

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA 2013 Figyelem!!! A szakdolgozat készítésére vonatkozó szabályokat a hallgatónak a témát kijelölő kari sajátosságok figyelembe

Részletesebben

Akkreditált Iskolarendszerű Felsőfokú Szakügyintéző Képzés. Tematika. Gazdálkodás modul. Marketing alapjai

Akkreditált Iskolarendszerű Felsőfokú Szakügyintéző Képzés. Tematika. Gazdálkodás modul. Marketing alapjai BGF PSZK Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Akkreditált Iskolarendszerű Felsőfokú Szakügyintéző Képzés Tematika Gazdálkodás modul Marketing alapjai Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK SZOLNOKI FŐISKOLA Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK A Felsőfokú Szakképzés Nemzetközi szállítmányozási és logisztikai szakügyintéző szak hallgatói részére 2013. OM azonosító: FI47616

Részletesebben

FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZATOS II. évfolyamos hallgatók (Szolnok) ÓRARENDJE a 2012/2013. tanév 1. félévére

FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZATOS II. évfolyamos hallgatók (Szolnok) ÓRARENDJE a 2012/2013. tanév 1. félévére SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK AZ ÓRAREND-VÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJUK! (A változásról a NEPTUNON üzenünk.) FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZATOS II. évfolyamos hallgatók (Szolnok) ÓRARENDJE a 22/23. tanév

Részletesebben

FOSZK Kereskedelem és marketing alapszak projektmunka témakörök

FOSZK Kereskedelem és marketing alapszak projektmunka témakörök FOSZK Kereskedelem és marketing alapszak projektmunka témakörök Az alábbi projektmunka témakörök orientációul szolgálnak, ettől eltérő témákat is lehet választani. A konkrét téma kialakítása a belső konzulenssel

Részletesebben

1.a A piacgazdaság lényege, működésének feltételei. A magyar gazdaság átalakulása az átalakulást segítő tényezők.

1.a A piacgazdaság lényege, működésének feltételei. A magyar gazdaság átalakulása az átalakulást segítő tényezők. 1.a A piacgazdaság lényege, működésének feltételei. A magyar gazdaság átalakulása az átalakulást segítő tényezők. b. A döntés fogalma és folyamata, az optimális döntést befolyásoló tényezők A döntések

Részletesebben

KERESKEDELEM ÉS MARKETING FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Kereskedelem és Marketing Tanszék

KERESKEDELEM ÉS MARKETING FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Kereskedelem és Marketing Tanszék KERESKEDELEM ÉS MARKETING FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Kereskedelem és Marketing Tanszék KERESKEDELEM ÉS MARKETING FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS Képzési és kimeneti

Részletesebben

Szakdolgozati témakörök az Idegenforgalmi és Szálloda szakos nappali, levelező, távoktatásos hallgatók számára 2008.

Szakdolgozati témakörök az Idegenforgalmi és Szálloda szakos nappali, levelező, távoktatásos hallgatók számára 2008. Szakdolgozati témakörök az Idegenforgalmi és Szálloda szakos nappali, levelező, távoktatásos hallgatók számára 2008. A témakör választásánál vegyék figyelembe, hogy az illeszkedjen a szakjukhoz, szakirányukhoz,

Részletesebben

KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSI MENEDZSER FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS

KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSI MENEDZSER FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSI MENEDZSER FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Közgazdasági, Pénzügyi és Menedzsment Tanszék Kódszám Össz. érték Követelmény-modul Előkövetelmények

Részletesebben

Tantárgyi program. 1. A tantárgy neve, kódja: AV_KMLA216-K5 Marketing alapjai. 2. A tantárgyfelelős neve, beosztása: Dr. Szakály Zoltán egyetemi tanár

Tantárgyi program. 1. A tantárgy neve, kódja: AV_KMLA216-K5 Marketing alapjai. 2. A tantárgyfelelős neve, beosztása: Dr. Szakály Zoltán egyetemi tanár Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AV_KMLA216-K5 Marketing alapjai 2. A neve, beosztása: egyetemi tanár 3. Szak megnevezése: Kereskedelem és Marketing BA szak, levelező tagozat 4. A tantárgy

Részletesebben

Záróvizsga témakörök a kereskedelem szakirányos üzleti szakoktatók záróvizsgájára

Záróvizsga témakörök a kereskedelem szakirányos üzleti szakoktatók záróvizsgájára Záróvizsga témakörök a kereskedelem szakirányos üzleti szakoktatók záróvizsgájára 1./ A kereskedelmi vállalkozások sajátosságai, a kereskedelem szerepe helye, jelentősége a gazdaságban. Vállalkozások csoportosítása

Részletesebben

Az áruforgalom lebonyolítása modul A vizsga szerkezete: A vizsga írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll.

Az áruforgalom lebonyolítása modul A vizsga szerkezete: A vizsga írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll. Az áruforgalom lebonyolítása modul A kereskedelmi egység szabályszerű működése modul Élelmiszerek és vegyiáruk forgalmazása modul Kereskedelmi ismeret 4. Az írásbeli és a szóbeli vizsga témakörei 9. évfolyam

Részletesebben

Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Mérnök-közgazdász képzés TÉMA 1 Vezetői szerepek egy szervezetben 2 Munkahelyi vezetés egy

Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Mérnök-közgazdász képzés TÉMA 1 Vezetői szerepek egy szervezetben 2 Munkahelyi vezetés egy Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék 1 Vezetői szerepek egy szervezetben 2 Munkahelyi vezetés egy szervezetben 3 Vezetési stílusok egy szervezetben 4 A vezetői döntések megalapozásának korszerű

Részletesebben

Az értékesítési rendszer szereplői, a közvetítők. Az értékesítési rendszer szereplői

Az értékesítési rendszer szereplői, a közvetítők. Az értékesítési rendszer szereplői Az értékesítési rendszer szereplői, a közvetítők Az értékesítési rendszer szereplői Készítette: Tóth Éva Tanársegéd Pannon Egyetem, Georgikon Kar Tóth É. - Kereskedelmi ismeretek 2 Az értékesítési rendszer

Részletesebben

Heti kontakt Tantárgyfelelős. kódja. Gazdasági matematika I. GZB K 5 MII Dr. Blahota István X

Heti kontakt Tantárgyfelelős. kódja. Gazdasági matematika I. GZB K 5 MII Dr. Blahota István X Gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak Specializációk: Vállalkozásszervezési, Logisztikai, Piactervezési, Pénzintézeti, Közigazgatási 2014. szeptemberétől Tantágy neve "A" típusú tárgyak Gazdasági

Részletesebben

Marketing Tanszék. Szakdolgozati témakörök BA és mesterképzés, nappali és levelező tagozat

Marketing Tanszék. Szakdolgozati témakörök BA és mesterképzés, nappali és levelező tagozat Marketing Tanszék Szakdolgozati témakörök BA és mesterképzés, nappali és levelező tagozat A hallgatók a Külkereskedelmi Kar szaktanszékei által kiírásra került bármely téma közül választhatnak. Az alábbi

Részletesebben

KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Kereskedelem és Marketing Tanszék

KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Kereskedelem és Marketing Tanszék KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Kereskedelem és Marketing Tanszék KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK 1.

Részletesebben

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK 2013.

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK 2013. SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK 2013. Sorsz. Témakör megnevezése Tanszéki konzulens neve 1. Egy új vállalkozás számviteli információs rendszerének kialakítása., 2. Egy vállalkozás átalakulásának

Részletesebben

A Kompetencia Tanács Működési Szabályzata

A Kompetencia Tanács Működési Szabályzata A Kompetencia Tanács Működési Szabályzata mely elfogadásra került 2011. január 26-án a Kompetencia Tanács alakuló ülésén, az alapító tagok egyhangú szavazata által, azzal a feltétellel, hogy az érvényes

Részletesebben

a) Ismertesse a marketing szerepét a társadalomban, a marketingkoncepciót, valamint a vevőorientáció és a termelésorientáció közötti különbséget!

a) Ismertesse a marketing szerepét a társadalomban, a marketingkoncepciót, valamint a vevőorientáció és a termelésorientáció közötti különbséget! 1. a) Ismertesse a marketing szerepét a társadalomban, a marketingkoncepciót, valamint a vevőorientáció és a termelésorientáció közötti különbséget! b) Hasonlítsa össze a kvalitatív és a kvantitatív kutatást,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a Vendéglátó és szálloda szakirány hallgatói részére a záróvizsga szakmai tárgyait átfogó komplex szóbeli témakörökről

TÁJÉKOZTATÓ a Vendéglátó és szálloda szakirány hallgatói részére a záróvizsga szakmai tárgyait átfogó komplex szóbeli témakörökről TÁJÉKOZTATÓ a Vendéglátó és szálloda szakirány hallgatói részére a záróvizsga szakmai tárgyait átfogó komplex szóbeli témakörökről A komplex szóbeli témakörökben az alábbi tantárgyak illetve ismeretkörök

Részletesebben

Gazdálkodási és menedzsment alapszak Szakirányok: Vállalkozásszervezési, Logisztikai, Piactervezési, Pénzintézeti, Közigazgatási 2010.

Gazdálkodási és menedzsment alapszak Szakirányok: Vállalkozásszervezési, Logisztikai, Piactervezési, Pénzintézeti, Közigazgatási 2010. Gazdálkodási és menedzsment alapszak Szakirányok: Vállalkozásszervezési, Logisztikai, Piactervezési, Pénzi, Közigazgatási 2010. szeptemberétől Tantágy neve "A" típusú tárgyak Gazdasági matematika I. GZB1101

Részletesebben

KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAK NAPPALI TAGOZAT I. évfolyam 2015/2016. tanév I. félév (2015.09.15.)

KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAK NAPPALI TAGOZAT I. évfolyam 2015/2016. tanév I. félév (2015.09.15.) Tantárgy kód Ker. = Kereskedelem és marketing (Kereskedelmi logisztika, kereskedelmi, marketing kommunikáció ) Nsz. = Nemzetközi gazdálkodási (Nemzetközi szállítmányozási és logisztikai ) Psz. = Pénzügyi

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK A középszintű érettségi vizsgán a számon kérhető témakörök megegyeznek a kerettantervek témaköreire és fogalmaira vonatkozó

Részletesebben

Neptun kurzus. Féléves óraszám. K3 10 Kollokvium 3 - C tantárgyak: Szabadon választható tantárgyak 10 Kollokvium 2 * Szaktanszék beosztása szerint

Neptun kurzus. Féléves óraszám. K3 10 Kollokvium 3 - C tantárgyak: Szabadon választható tantárgyak 10 Kollokvium 2 * Szaktanszék beosztása szerint SZOLNOKI FŐISKOLA Tantárgy kód Tantárgy/Oktató A tantárgyak: Kötelező tantárgyak kommunikáció 1. LSKR022A Dr. Pólya Éva Termékhasznosság és LSKR021A Dr. Szakács Attila LSNG016A LSKR008GY LSKR009GY Külkereskedelmi

Részletesebben

SZOLNOKI FŐISKOLA ZÁRÓVIZSGA. érvényes a. 2014/2015. tanévtől felmenő rendszerben KERESKEDELEM ÉS MARKETING FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAK

SZOLNOKI FŐISKOLA ZÁRÓVIZSGA. érvényes a. 2014/2015. tanévtől felmenő rendszerben KERESKEDELEM ÉS MARKETING FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAK SZOLNOKI FŐISKOLA ZÁRÓVIZSGA érvényes a 2014/2015. tanévtől felmenő rendszerben KERESKEDELEM ÉS MARKETING FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAK Marketingkommunikáció szakirány Szolnok Záróvizsga A Kereskedelem

Részletesebben

MSC szakdolgozati témák 2018/2019. tanév

MSC szakdolgozati témák 2018/2019. tanév MSC szakdolgozati témák 2018/2019. tanév Dr. Bozsik Sándor Megyei jogú város gazdálkodásának bemutatása és komplex pénzügyi elemzése Adóellenőrzés egy gazdálkodási szerv esetében Nemzetközi adózási kérdések,

Részletesebben

Szakdolgozat témakörök a BA Kereskedelem és marketing alapszakos közgazdász hallgatók számára nappali képzés

Szakdolgozat témakörök a BA Kereskedelem és marketing alapszakos közgazdász hallgatók számára nappali képzés Szakdolgozat témakörök a BA Kereskedelem és marketing alapszakos közgazdász hallgatók számára nappali képzés A hallgatók választhatnak más, egyedi témát is, de azt el kell fogadtatni a Kereskedelmi Intézeti

Részletesebben

GAZDÁLKODÁSI ÁS MENEDZSMENT ALAPKÉPZÉSI SZAK SZAKISMERTETŐJE 2014.

GAZDÁLKODÁSI ÁS MENEDZSMENT ALAPKÉPZÉSI SZAK SZAKISMERTETŐJE 2014. GAZDÁLKODÁSI ÁS MENEDZSMENT ALAPKÉPZÉSI SZAK SZAKISMERTETŐJE 2014. 1. AZ ALAPSZAK MEGNEVEZÉSE: Gazdálkodási és menedzsment szak (Gazdaságtudományi képzési terület, üzleti képzési ág) 2. AZ OKLEVÉLBEN SZEREPLŐ

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. E-business alapjai. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. E-business alapjai. tanulmányokhoz IV. évfolyam Gazdálkodási és Menedzsment Szak, Vállalkozásszervező Szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ E-business alapjai tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2015/2016 Tanév I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése:

Részletesebben

MARKETING MESTERKÉPZÉSI SZAK

MARKETING MESTERKÉPZÉSI SZAK MARKETING MESTERKÉPZÉSI SZAK Az SZTE Gazdaságtudományi Kara által 2008 szeptemberében levelező tagozaton, 2009 szeptemberétől nappali tagozaton is indítandó Marketing mesterképzési szakra felvételt nyerhetnek:

Részletesebben

Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Vállalkozásgazdálkodási menedzser TÉMA 1 Munkahelyi vezetés egy szervezetben 2 Vezetési stílusok

Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Vállalkozásgazdálkodási menedzser TÉMA 1 Munkahelyi vezetés egy szervezetben 2 Vezetési stílusok Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Vállalkozásgazdálkodási menedzser TÉMA 1 Munkahelyi vezetés egy szervezetben 2 Vezetési stílusok egy szervezetben 3 Korszerű gyakorlati vezetési rendszer

Részletesebben

Kereskedelem és Marketing Felsőoktatási Szakképzés

Kereskedelem és Marketing Felsőoktatási Szakképzés Kereskedelem és Marketing Felsőoktatási Szakképzés záróvizsga tételsor (2017-es mintatanterv) 1) A fogyasztói és vásárlási magatartás bemutatása. Milyen egyéni tényezők befolyásolják a folyamatot? Milyen

Részletesebben

Pénzügyi és Számviteli Intézet intézetvezető: Prof. Dr. Vigvári András CSc. Számvitel Intézeti Tanszék

Pénzügyi és Számviteli Intézet intézetvezető: Prof. Dr. Vigvári András CSc. Számvitel Intézeti Tanszék TANTÁRGYAK INTÉZETI TANSZÉKI BONTÁSBAN A Budapesti Gazdasági Főiskolán és a karokon szakmai intézetek működnek. Az intézetekhez intézeti tanszékek illetve intézeti tanszéki osztályok kapcsolódnak. A Pénzügyi

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Nemzetközi marketing. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Nemzetközi marketing. tanulmányokhoz Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kar Menedzsment Tanszék III. évfolyam BA- GM/VSZ TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Nemzetközi marketing tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2018/2019 tanév I. félév A KURZUS ALAPADATAI

Részletesebben

MSC szakdolgozati témák 2015/2016. tanév I. félév

MSC szakdolgozati témák 2015/2016. tanév I. félév MSC szakdolgozati témák 2015/2016. tanév I. félév Dr. Bozsik Sándor Megyei jogú város gazdálkodásának bemutatása és komplex pénzügyi elemzése Adóellenőrzés egy gazdálkodási szerv esetében Nemzetközi adózási

Részletesebben

Tantárgyi program. 1. A tantárgy neve, kódja: AVM_GLB008-K3 Élelmiszergazdasági marketing

Tantárgyi program. 1. A tantárgy neve, kódja: AVM_GLB008-K3 Élelmiszergazdasági marketing Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AVM_GLB008-K3 Élelmiszergazdasági marketing 2. A neve, beosztása: egyetemi tanár 3. Szak megnevezése: Gazdasági agrármérnök MSc szak, levelező tagozat 4. A

Részletesebben

SZOLNOKI FŐISKOLA TANTERV. érvényes a. 2015/2016. tanévtől felmenő rendszerben KERESKEDELEM ÉS MARKETING FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAK

SZOLNOKI FŐISKOLA TANTERV. érvényes a. 2015/2016. tanévtől felmenő rendszerben KERESKEDELEM ÉS MARKETING FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAK SZOLNOKI FŐISKOLA TANTERV érvényes a 2015/2016. tanévtől felmenő rendszerben KERESKEDELEM ÉS MARKETING FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAK NAPPALI TAGOZAT Szakirányok Kereskedelmi szakirány Marketingkommunikáció

Részletesebben

Szakdolgozati témakörök a Vendéglátó és Szálloda szakos nappali, levelező, távoktatásos hallgatók számára 2008.

Szakdolgozati témakörök a Vendéglátó és Szálloda szakos nappali, levelező, távoktatásos hallgatók számára 2008. Szakdolgozati témakörök a Vendéglátó és Szálloda szakos nappali, levelező, távoktatásos hallgatók számára 2008. A témakör választásánál vegyék figyelembe, hogy az illeszkedjen a szakjukhoz, szakirányukhoz,

Részletesebben

Verzió: 3.0 SZTE GTK Általános és oktatási Dékánhelyettes SZTE GTK Virtuális Tanácsadó Utolsó módosítás:

Verzió: 3.0 SZTE GTK Általános és oktatási Dékánhelyettes SZTE GTK Virtuális Tanácsadó Utolsó módosítás: A dokumentum jellemzői: A dokumentum címe: SZTE-GTK-kereskedelem és marketing alapszak-nappalikurzuslista.pdf A dokumentum tartalma: SZTE GTK kereskedelem és marketing képzés nappali tagozat kurzuslistája

Részletesebben

Tantárgyi program. 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Gazdasági és Vidékfejlesztési Agrármérnök (BSc) szak, levelező tagozat

Tantárgyi program. 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Gazdasági és Vidékfejlesztési Agrármérnök (BSc) szak, levelező tagozat Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AV_GLD110-K3 Marketing 2. A neve, beosztása:, egyetemi tanár 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Gazdasági és Vidékfejlesztési Agrármérnök (BSc) szak, levelező

Részletesebben

Műszaki menedzser mesterszak javasolt előtanulmányi rend

Műszaki menedzser mesterszak javasolt előtanulmányi rend Műszaki menedzser mesterszak javasolt előtanulmányi rend Műszaki menedzser (őszi kezdés) Operációkutatás 3 Fizika 3 Műszaki, technológiai ismeretek 1. 5 Emberi erőforrás menedzsment 5 Vállalati pénzügyek

Részletesebben

PSZK Mester és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca / 1426 Budapest Pf.:35 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ.

PSZK Mester és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca / 1426 Budapest Pf.:35 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. PSZK Mester és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 II. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Marketing alapjai 2011/2012. II. félév Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése

Részletesebben

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Beruházási pályázati lehetőségek 2014-2020 Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály TÁMOGATÓ VÁLLALKOZÁSI KÖRNYEZET Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája A STRATÉGIA

Részletesebben

SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV. érvényes a. 2010/2011. tanévtől. felmenő rendszerben PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK (BA.

SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV. érvényes a. 2010/2011. tanévtől. felmenő rendszerben PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK (BA. SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV érvényes a 2010/2011. tanévtől felmenő rendszerben PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK (BA.) LEVELEZŐ ÉS TÁVOKTATÁS TAGOZAT Szakirányok BANKI SZAKIRÁNY CONTROLLING SZAKIRÁNY

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. E-business. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. E-business. tanulmányokhoz II. évfolyam Gazdaságinformatikus Szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ E-business tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2015/2016 Tanév I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: E-business Tanszék: Vállalkozás és Emberi

Részletesebben

Informatikai statisztikus és gazdasági tervező. Informatikai statisztikus és gazdasági tervező

Informatikai statisztikus és gazdasági tervező. Informatikai statisztikus és gazdasági tervező 1183-06 és jogi ismeretek A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről

Részletesebben

Kereskedelem és Marketing Felsőoktatási Szakképzés

Kereskedelem és Marketing Felsőoktatási Szakképzés Kereskedelem és Marketing Felsőoktatási Szakképzés záróvizsga tételsor 1) A fogyasztói és vásárlási magatartás bemutatása. Milyen egyéni tényezők befolyásolják a folyamatot? Milyen társadalmi, környezeti

Részletesebben

ÓRARENDJE a 2015/2016. tanév 1. félévére

ÓRARENDJE a 2015/2016. tanév 1. félévére SZOLNOKI FŐISKOLA KERESKEDELEM ÉS MARKETING, NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁSI, PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ÉS TURIZMUS- VENDÉGLÁTÁS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZATOS I. évfolyamos hallgatók ÓRARENDJE a 2015/2016.

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája (ÉFS)

Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája (ÉFS) Előzmények 2010: Az élelmiszeripar fejlesztésére vonatkozó Tézisek kidolgozása 2011: Nemzeti Vidékstratégia Élelmiszer-feldolgozási részstratégia 2011: Kormányzati kezdeményezésre Élelmiszeripar-fejlesztési

Részletesebben

A Gazdaság- és Vezetéstudományi Intézet Szak- és Záródolgozat témajegyzéke

A Gazdaság- és Vezetéstudományi Intézet Szak- és Záródolgozat témajegyzéke A Gazdaság- és Vezetéstudományi Intézet Szak- és Záródolgozat témajegyzéke Csillik Péter 1. A GDP arányos államadósság, állami költségvetési kiadás és deficit, valamint a gazdasági növekedés kapcsolata

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSI SZAKIRÁNY

VÁLLALKOZÁSI SZAKIRÁNY VÁLLALKOZÁSI SZAKIRÁNY 1. Vállalkozások a nemzetgazdaságban 2. A vállalkozói döntések, a vállalkozóvá válás folyamata 3. A vállalkozás fıbb jellemzıi, elemei 4. A vállalkozás szervezetének strukturális

Részletesebben

MSC szakdolgozati témák 2016/2017. tanév

MSC szakdolgozati témák 2016/2017. tanév MSC szakdolgozati témák 2016/2017. tanév Dr. Bozsik Sándor Megyei jogú város gazdálkodásának bemutatása és komplex pénzügyi elemzése Adóellenőrzés egy gazdálkodási szerv esetében Nemzetközi adózási kérdések,

Részletesebben

Kereskedelmi Szakmenedzser

Kereskedelmi Szakmenedzser Kereskedelmi Szakmenedzser Képzés célja Olyan legalább egy idegen nyelven beszélő, felsőfokú szakképesítéssel rendelkező szakemberek képzése, akik: kis- és közepes méretű, kereskedelmi tevékenységet folytató

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalati gazdaságtan. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalati gazdaságtan. tanulmányokhoz I. évfolyam Pénzügy-számvitel szak, Gazdálkodási és menedzsment szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Vállalati gazdaságtan tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2018/2019 Tanév I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése:

Részletesebben

- Milyen információk szükségesek a marketing döntések megalapozásához?

- Milyen információk szükségesek a marketing döntések megalapozásához? 1. - A kereskedelem helye, szerepe a nemzetgazdaságban, kapcsolata a többi nemzetgazdasági ággal. A privatizáció lényege, célja, folyamata. A kereskedelmi privatizáció jellegzetességei, problémái. - A

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek

VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK Ezek a témakörök a Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek szakmai előkészítő tantárgy érettségivizsgakövetelményeinek

Részletesebben

Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Kereskedelem és marketing felsőoktatási szakképzés ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR

Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Kereskedelem és marketing felsőoktatási szakképzés ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Kereskedelem és marketing felsőoktatási szakképzés ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR 1) A fogyasztói és vásárlási magatartás bemutatása. Milyen egyéni tényezők

Részletesebben

Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály A hazai élelmiszer-feldolgozás jelentősége Miért stratégiai ágazat a magyar élelmiszer-feldolgozás? A lakosság

Részletesebben

Külgazdasági üzletkötő Kereskedelmi menedzser Nemzetközi szállítmányozási és Kereskedelmi menedzser

Külgazdasági üzletkötő Kereskedelmi menedzser Nemzetközi szállítmányozási és Kereskedelmi menedzser A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MARKETING- ÉS REKLÁMÜGYINTÉZŐ (középfokú szakképesítés) TANTÁRGYI FELÉPÍTÉS ÉS ÓRATERV

MARKETING- ÉS REKLÁMÜGYINTÉZŐ (középfokú szakképesítés) TANTÁRGYI FELÉPÍTÉS ÉS ÓRATERV () TANTÁRGYI FELÉPÍTÉS ÉS ÓRATERV - Basic marketing 16 (12 + 4) - Marketing-mix döntések 15 (6 + 9) - Marketingkommunikáció 14 (8 + 6) A reklám elmélete és gyakorlata - A gazdasági jog alapjai 6 (6 + 0)

Részletesebben

LEADER vállalkozási alapú

LEADER vállalkozási alapú HPME-hez rendelt forrás HPME HVS célkitűzéshez Helyi termékre épülő bemutató helyek, látványműhelyek kialakítása Versenyképesség (411) LEDER vállalkozási alapú 55 000 000 Ft Míves Térség térség gazdasági

Részletesebben

INFORMÁCIÓS NAPOK PROGRAMJA

INFORMÁCIÓS NAPOK PROGRAMJA Szolnoki Főiskola Szolnok Ikt.szám: SZF/4840/2012. Üi.: Takács Katalin NAPPALI TAGOZAT I. ÉVFOLYAM (minden alapképzés és minden FSZ képzés) INFORMÁCIÓS NAPOK PROGRAMJA 2012. szeptember 10. és 11. Az Információs

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÁS-IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK Ezek a témakörök a Vendéglátás-idegenforgalom

Részletesebben

A vásárlás katedrálisai - Értékesítési csatornák és döntések a kereskedelem. Dr. Piskóti István Marketing Intézet

A vásárlás katedrálisai - Értékesítési csatornák és döntések a kereskedelem. Dr. Piskóti István Marketing Intézet A vásárlás katedrálisai - Értékesítési csatornák és döntések a kereskedelem Dr. Piskóti István Marketing Intézet Disztribúciós mix A marketing (értékesítési, disztribúciós) csatorna kialakítására, működtetésére

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020.

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020. Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020. Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Hatásvizsgálatok és stratégiák kidolgozása a Vidékfejlesztési Minisztériumban

Részletesebben

IFRS Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok

IFRS Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok PSZK Mesterképzési és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 Nappali tagozat SZÁMVITEL MESTERSZAK IFRS Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok Tantárgyi útmutató

Részletesebben

Osztályozó és javítóvizsga rendje: Megnevezés: szakmacsoportos alapozó oktatás. Osztály: szakiskola, 9-10 évfolyam

Osztályozó és javítóvizsga rendje: Megnevezés: szakmacsoportos alapozó oktatás. Osztály: szakiskola, 9-10 évfolyam 1 Osztályozó és javítóvizsga rendje: Megnevezés: szakmacsoportos alapozó oktatás Osztály: szakiskola, 9-10 évfolyam Tantárgyak: Kereskedelem általános ismeretei Kereskedelmi alapgyakorlat A vizsga szerkezete:

Részletesebben

Pénzügyi instrumentumok számvitele

Pénzügyi instrumentumok számvitele Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Budapest Nappali tagozat MESTERSZAK Pénzügyi instrumentumok számvitele Tantárgyi útmutató 2014/2015 tanév tavaszi félév 1 Tantárgy megnevezése:

Részletesebben

A kereskedelem helye, szerepe

A kereskedelem helye, szerepe A kereskedelem helye, szerepe Kereskedelem: Egyrészt tevékenység, melynek során a termékek előállítójuktól eljutnak a felhasználóhoz. Másrészt szervezet, amelyhez azok a vállalatok tartoznak, amelyek fő

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a vendéglátás-szálloda szakirány hallgatói részére a záróvizsga szakmai tárgyait átfogó komplex szóbeli témakörökről

TÁJÉKOZTATÓ a vendéglátás-szálloda szakirány hallgatói részére a záróvizsga szakmai tárgyait átfogó komplex szóbeli témakörökről TÁJÉKOZTATÓ a vendéglátás-szálloda szakirány hallgatói részére a záróvizsga szakmai tárgyait átfogó komplex szóbeli témakörökről A komplex szóbeli témakörökben az alábbi tantárgyak, illetve ismeretkörök

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Marketing. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Marketing. tanulmányokhoz II. évfolyam szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Marketing tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Marketing Tanszék: Vállalkozás és Emberi Erőforrások

Részletesebben

Tantárgyi program 2014/2015. I. félév

Tantárgyi program 2014/2015. I. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi program 2014/2015. I. félév Tantárgy megnevezése Marketingstratégia Tantárgy kódja:

Részletesebben

Tantárgyi program 2013/2014. tanév, 2. félév

Tantárgyi program 2013/2014. tanév, 2. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrás Intézeti Tanszék Tantárgyi program 2013/2014. tanév, 2. félév Gazdaságinformatikus alapszak Nappali tagozat hallgatói

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 ÉLELMISZER-FELDOLGOZÁS NÉLKÜL NINCS ÉLETKÉPES MEZŐGAZDASÁG; MEZŐGAZDASÁG NÉLKÜL NINCS ÉLHETŐ VIDÉK Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 Dr. Bognár Lajos helyettes

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalati gazdaságtan. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalati gazdaságtan. tanulmányokhoz I. évfolyam Pénzügy-számvitel szak Gazdálkodási és menedzsment szak Emberi erőforrások szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Vállalati gazdaságtan tanulmányokhoz LEVELEZŐ OKTATÁS 2018/2019 Tanév I. félév A KURZUS

Részletesebben

Foglalkozási napló. Kereskedő

Foglalkozási napló. Kereskedő Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Kereskedő (OKJ száma: 5 31 01) szakma gyakorlati oktatásához 13. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának dátuma: Tanuló Gondviselő

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok KÉPZÉSI PROGRAM LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01 Szolnok 2014 Megnevezése A képzési program Logisztikai ügyintéző OKJ azonosító 54 345 01 A képzés során megszerezhető kompetenciák rendelések,

Részletesebben

ÉRTÉKESÍTÉS SZERVEZÉS SZAKIRÁNY

ÉRTÉKESÍTÉS SZERVEZÉS SZAKIRÁNY ÉRTÉKESÍTÉS SZERVEZÉS SZAKIRÁNY 1. A szakirány előzményei a Szolnoki Főiskolán A magyar gazdaság állandóan változó és egyben fejlődő ágazata a kereskedelem. A piac bővülésével, az Európai Unióhoz csatlakozással,

Részletesebben

A GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT alapszak tanterve (az óra és vizsgaterv táblázatos összegzése)

A GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT alapszak tanterve (az óra és vizsgaterv táblázatos összegzése) A GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT alapszak tanterve (az óra és vizsgaterv táblázatos összegzése) ismeretkörök a *KKK. 8.1. alapján és tantárgyaik félévek 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. tantárgy féléves tanóraszáma,

Részletesebben

Szak megnevezése: A tanegység Köv. Heti tanóra előfeltétel Kredit. Ajánlott félév. Típus

Szak megnevezése: A tanegység Köv. Heti tanóra előfeltétel Kredit. Ajánlott félév. Típus Szak megzése: GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT BA Az oklevélben szereplő szakképzettség megzése: Közgazdász gazdálkodási és menedzsment Tagozat: Nappali 2015 NBG_GI804G0 Elemi gazdasági számítások Gy 2 0 1

Részletesebben

SZOLNOKI FŐISKOLA TANTERV. érvényes a. 2015/2016. tanévtől felmenő rendszerben NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁSI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAK.

SZOLNOKI FŐISKOLA TANTERV. érvényes a. 2015/2016. tanévtől felmenő rendszerben NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁSI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAK. SZOLNOKI FŐISKOLA TANTERV érvényes a 2015/2016. tanévtől felmenő rendszerben NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁSI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAK Szakirányok Nemzetközi szállítmányozás és logisztika szakirány Szolnok

Részletesebben

55 345 01 0010 55 01 Európai Uniós üzleti

55 345 01 0010 55 01 Európai Uniós üzleti A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

2. tétel: 3. tétel: 4. tétel:

2. tétel: 3. tétel: 4. tétel: 1. tétel: Ismertesse az egyéni és a társas vállalkozások tevékenységének megkezdéséhez szükséges dokumentumokat és azok főbb tartalmi elemeit! Cége versenytárgyalást kíván kiírni. Sorolja fel az előkészítés

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. E-business alapjai. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. E-business alapjai. tanulmányokhoz IV. évfolyam Gazdálkodási és Menedzsment Szak, Vállalkozásszervező Szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ E-business alapjai tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2014/2015 Tanév I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése:

Részletesebben

Ajánlott Köv. Féléves. Típus KÖZGAZDASÁGTANI, MÓDSZERTANI ÉS ÜZLETI ALAPOZÓ ISMERETEK. óraszám

Ajánlott Köv. Féléves. Típus KÖZGAZDASÁGTANI, MÓDSZERTANI ÉS ÜZLETI ALAPOZÓ ISMERETEK. óraszám Szak megnevezése: EMBERI ERŐFORRÁSOK BA Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: Közgazdász emberi erőforrások Tagozat: Levelező 2015 A tanegység Féléves Ajánlott Köv. előfeltétel Kredit Kódja

Részletesebben

IPARI PARK MENEDZSER szakirányú továbbképzés

IPARI PARK MENEDZSER szakirányú továbbképzés IPARI PARK MENEDZSER szakirányú továbbképzés 1 Képzés célja: A résztvevők számára olyan átfogó és naprakész tudásanyag átadása, amely a mai magyar és európai gazdasági környezetben egy ipari park hatékony

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁSOK BA Közgazdász emberi erőforrások alapképzési szakon Levelező

EMBERI ERŐFORRÁSOK BA Közgazdász emberi erőforrások alapképzési szakon Levelező Szak megnevezése: Az oklevélben szereplő szakképzettség Tagozat: EMBERI ERŐFORRÁSOK BA Közgazdász emberi erőforrások alapképzési szakon Levelező A tanegység Féléves Ajánlott Köv. előfeltétel Kredit Kódja

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalkozástan. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalkozástan. tanulmányokhoz II. évfolyam GM szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Vállalkozástan tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Vállalkozástan Tanszék: Vállalkozás és Emberi Erőforrások

Részletesebben

Magyar Tudomány Ünnepe 2009

Magyar Tudomány Ünnepe 2009 Magyar Tudomány Ünnepe 2009 E-VILÁGI TRENDEK Az internet hatása a társadalomra, a gazdaságra és a politikára tudományos konferencia az Általános Vállalkozási Főiskolán A konferencia védnöke: Prof. Dr.

Részletesebben