TÁMOP / Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben

Hasonló dokumentumok
ESZTÉTIKAI-MŰVÉSZETI TUDATOSSÁG ÉS KIFEJEZŐKÉSZSÉG KOMPTETENCIA. Projekt az Alapfokú Művészeti Iskolák számára Klasszikus zene műfaj (8-16.

MŰVÉSZETI ÉS ESZTÉTIKAI TUDATOSSÁG KOMPETENCIA. Projekt az Alapfokú Művészetoktatási Intézmények számára Képző-, iparművészet tanszak (8-13.

A mi vadasparkunk KÉZMŰVES

Az esztétikus koncertezés komponensei

ESZTÉTIKAI-MŰVÉSZETI TUDATOSSÁG ÉS KIFEJEZŐKÉSZSÉG KOMPETENCIA. Projekt az Alapfokú Művészeti Iskolák számára Klasszikus zene műfaj (12-14.

Modern hangzatok SZOCIÁLIS ÉS ÉLETVITELI KOMPETENCIA. Projekt az Alapfokú Művészeti Iskolák számára Fuvola tanszak (9-15. életév)

Társasjáték KÉZMŰVESSÉG

Fejezetek a barokk életmódból és művészetekből

Húsvéti tojásfa készítés

Alapvető játékformák

Húsvéti tojásfa készítés

ESZTÉTIKAI-MŰVÉSZETI TUDATOSSÁG ÉS KIFEJEZŐKÉSZSÉG KOMPTETENCIA

ESZTÉTIKAI-MŰVÉSZETI TUDATOSSÁG ÉS KIFEJEZŐKÉSZSÉG KOMPTETENCIA

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben. HAMMIDO Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 23.

SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIA. Modul az Alapfokú Művészetoktatási Intézmények számára Zeneművészet tanszak (8-14.

Állatszobor készítés

Bevezetés a táncfilm készítésbe kritikai érzék fejlesztése Klasszikus balett

Könyvborító tervezés

ESZTÉTIKAI-MŰVÉSZETI TUDATOSSÁG ÉS KIFEJEZŐKÉSZSÉG KOMPTETENCIA

Alkossunk, játsszunk együtt!

Zenei építkezés alapkövei

É N É S A V I L Á G. Készítette: ádám Ferencné Szabó Anna Kornélia Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5.

Állathangok a zenében

Állathangok a zenében

Bartók Béla életrajz zongora

Alapvető játékformák és skálázás

A fuvolán innen és túl

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2.

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN

Szeged gyerekszemmel

SZKA_101_29 Barátaink az állatok. A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1.

Az én helyem, az én kuckóm III.

Bál XIV. Lajos udvarában (Táncok, menüett) ZONGORA

Osztály: Tanév: 2017/2018. ÓRAVÁZLAT Óraszám:

Fenntarthatósági Témahét 2018 óravázlat. 1. változat

Környezetünk védelmében: A környezetbarát energiaforrások

Modul címe: Szent Iván éj

TÁRSADALMI RÉSZVÉTEL, KÖZÖSSÉGI PROJEKTEK III. MODUL A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATI/ÖNKÉNTES PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSA TÁMOP IV. RÉSZ BUDAPEST, 2010

Kritikai érzék fejlesztése GORDONKA

Osztály: 4. Tanév: 2017/2018. ÓRAVÁZLAT Óraszám:

szka102_33 É N É S A V I L Á G Készítette: Ádám Ferencné (Szabó Anna Kornélia) SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2.

szka102_27 É N É S A V I L Á G Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM

Feladatkörök a kooperatív munkában

Tanítási tervezet. 1. Tantervi követelmények

PROJEKTTERV FORRÁS ÁLTALÁNOS ISKOLA, ÓVODA ÉS KÖNYVTÁR DÁVOD

szka102_21 É N É S A V I L Á G Készítette: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM

ÖSSZETARTOZÁS, KIREKESZTETTSÉG

Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI Madárvárta. Tematika. Időszak: február június 30.

Az első három perctől

Készítette: Montag Csilla Vokány, FARSANGI TÉMAHÉT. Általános Iskola Vokány 1. osztály

Az osztályban kialakított tó (kuckó) benépesítése élőlényekkel

HÚSVÉT TÉMAHÉT Beethoven Általános Iskola 1. a osztály Osztályfőnökök: Bosnyákné Gergely Zsuzsanna Nagyné Varga Andrea

TISZA TÉMAHÉT TERVEZÉSI DOKUMENTUM

KONFLIKTUSOK MEGJELENÉSE SZÓLÁSOKBAN, KÖZ - MONDÁSOKBAN

4. modul EGYENES ÉS FORDÍTOTT ARÁNYOSSÁG, SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS

1. óra : Az európai népviseletek bemutatása

HOGYAN TÖLTSÜK AKÍTVAN A SZABADIDŐNKET?

MIT CSINÁL EGY SZOCIÁLIS MUNKÁS?

A karácsonyfadísz KÉZMŰVESSÉG

ORSZÁGOK, NEMZETEK, NYELVEK AZ EURÓPAI UNIÓBAN

REND ÉS RENDETLENSÉG III. Rend és rendetlenség az időben

9. ÉVFOLYAM. Ki vagyok? Honnan jövök? Casládkutatás: SZKB209_06. A modul szerzôi: Marsi Mónika és Págyor Henriette

ORSZÁGOK, NEMZETEK, NYELVEK AZ EURÓPAI UNIÓBAN

HOGYAN LEGYÜNK FIZIKAILAG AKTÍVAK?

1. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõje: Nahalka István. SZKA_101_06_B Mikor tanulsz hogyan tanulsz?

szka102_10 É N É S A V I L Á G Készítette: Kovácsné Vojnovics Éva Solymos Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2.

SZKB101_06 SZKB_101_06. Kippkopp és Tipptopp. Egyedül nem jó. A modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

SZKA_103_16. A modul szerzôje: Szebeni Lászlóné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYAM

TÁRSADALMI RÉSZVÉTEL, KÖZÖSSÉGI PROJEKTEK II. MODUL FELKÉSZÜLÉS A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATI/ÖNKÉNTES PROJEKTRE TÁMOP IV. RÉSZ BUDAPEST, 2010

Konfliktus I. Kimondott és ki nem mondott gondolatok konfliktushelyzetben

Viták a népgyűlésen. A közvetlen demokrácia működése az ókori görög világban 9. ÉVFOLYAM SZKA_209_08. Készítette: Baracs Nóra és Magasi András

SZKA_106_14. A modul szerzője: Iván Zsuzsanna. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM

Az őszi témahét programja:

AZ EURÓPAI UNIÓ TAGÁLLAMAINAK FÖLDRAJZI ADOTTSÁGAI, FEGYVERNEK AZ UNIÓBAN

Állatok, ahogy én látom II. csoport (kontroll csoport)

SZKC_105_05. A modul szerzõi: Kardos Ágnes, Korbai Katalin. a z é n d i m e n z i ó i SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5.

Etikus internet és szoftverhasználat Óravázlat Készült: Tusorné Fekete Éva óravázlatának alapján

Liszt Ferenc nyomában

ÖLTÖZKÖDÉS, ÉVSZAKOK. Német nyelvi projekt 9.g osztály 1. nyelvi csoport. Készítette: Létainé Sigulinszky Zsuzsanna

HEFOP 4/A MODUL A MŰVELTSÉG- TERÜLET

Fejlesztı neve: Tavi Orsolya. Tanóra / modul címe: DINAMIKAI ISMERETEK RENDSZEREZÉSE, ÖSSZEFOGLALÁSA KOOPERATÍV TECHNIKÁVAL

SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIA. Modul az Alapfokú Művészeti Iskolák számára Zeneművészet tanszak (7-11. életév) A fúvós légzés

1.számú melléklet. Projektleírás

Lélekhangok műhely MODERNTÁNC

Beszámoló IKT fejlesztésről

Empátia mások. mondanivalójának megértése 5. ÉVFOLYAM. A modul szerzõi: Andóczi Balogh Éva Palánkainé Sebők Zsuzsanna SZKB_105_03

Kis herceg és a rózsája.

szka102_02 É N É S A V I L Á G erősítése Készítette: Ballai Oszkárné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2.

Karácsonyi készülődés

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN

SZOCIÁLIS ÉS ÉLETVITELI KOMPETENCIA ROMANTIKA ÉS AZ ÉN HAZÁM

Joseph Haydn nyomában

A kompetencia terület neve

GENERÁCIÓK PÁRBESZÉDE

Állati Móka Egyhetes projekt

AZ ISTENEK A FEJÜKRE ESTEK

1. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõi: Ádám Ferencné szabó Anna Kornélia. SZKA_101_30 Természetes és mesterséges anyagok

Óravázlat. Az óra menete. 1. Együttműködés az állatvilágban című szöveg egyéni elolvasása, majd közös megbeszélése. Képek megtekintése. (Melléklet 2.

MŰVÉSZETI, ESZTÉTIKAI KIFEJEZŐKÉSZSÉG KOMPETENCIA. Modul az Alapfokú Művészetoktatási Intézmények számára Képző-, iparművészet tanszak (8-13.

SZKA_101_22 Tudod-e, hol van? A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1.

Átírás:

TÁMOP 3.1.4-08/2 2008-0085 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben ESZTÉTIKAI-MŰVÉSZETI TUDATOSSÁG ÉS KIFEJEZŐKÉSZSÉG KOMPTETENCIA Projekt az Alapfokú Művészeti Iskolák számára Képző és iparművészeti ág szobrászat és kerámia tanszak (8-10. életév) A mi állatkertünk Kerámia Szerző: Somogyiné Andrikó Krisztina 2014.

A mi állatkertünk Állatfigurák készítése agyagból, kiegészítése állatkerti elemekkel Szobrászat és kerámia tanszak Szociális kompetenciát fejlesztő projekt Ajánlott korosztály Ajánlott időkeret A projekt közvetlen célja 1.-2. évfolyamos kerámiás tanulók csoportja 18 fő Életkor: 7-10 év közötti gyermekek. A tanulók különböző iskolából érkeznek, de zömében a Rókusi Általános Iskolából. Itt oldott hangulatban alakult ki belük egy vegyes életkorú és nemű közösség. 2014. november közepétől-december közepéig, 4 héten át tart a projekt. (kb. 12 kerámia, 4 vizuális alapozó órát ölel fel) Minden héten, kedden 14.30-17.30 között vannak az órák Helye: Székhely, kerámia terem Esztétikai nevelés szempontjából: Természetesen fokozott esztétikai kompetenciafejlesztés. Így kreativitás, esztétikai érzék fejlesztése. A feladat sokrétűsége miatt, szépérzék, térlátás, arányérzék fejlesztése. A valóság visszaadásával a gyermeki látásmód komplexitásának fejlesztése. Formaérzék, kompozícióalkotás fejlesztése. Szociális, életviteli kompetenciák szempontjából: Ez a csoport zömében 2. éve jár kerámiára, így igen összeszokott csapat. Viszont a kerámia elég magányos tevékenység, amelyben általában egyénileg készülnek a tárgyak. Egymástól maximum dicséretet, elismerő szavakat kapnak. Ezeknek az óráknak a különlegessége az, hogy csoportban készülnek a tárgyak, melynek szerves része lesz az összedolgozás, együttműködés. A társas kapcsolatok mélyítése a csoportjátékokon, feladatvégzésen keresztül. A közös munkával toleranciára, udvariasságra, türelemre nevelés valósul meg. Együttdolgozás, kommunikációs képességek fejlesztése a társasakkal. Kognitív kompetencia: Az egész projektet átszövi a kognitív kompetenciák szükségessége és fejlesztése. Így emlékezet, figyelem, gondolkodási műveletek, koncentráció. E mellett a kommunikatív képességek is fejlődnek, az állandó csoportmunkával. Erőforrási feltételek: Humán: Kézműves és rajtanítási ismeretek, kreativitás, jó szervezőkészség mivel egy kirándulás is meg kell szervezni az elején, illetve a végén egy nyílt csoportkiállítást. Szervezeti keret: Rendelkezésre álló tanórán, ill. esetleg azon kívül eső szabadidőben végzett munka lehetőségének megteremtése Tárgyi feltételek: kézműves eszközök, felkészülve a gyermekek különböző választási lehetőségeire.

A projekt tartalma Megelőző tapasztalat Ajánlott továbbhaladási irány A kompetenciafejlesztés fókuszai Kapcsolódási pontok Támogató rendszer A projekt rövid lépésenkénti összefoglalása: A 4 hétig tartó projektben: 1. Vegyes életkorú csoportok alakítása, munkafolyamat tervezése. (1. hét) 2. Plakátok befejezése, agyagfigurák, kiegészítő elemek (odúk, fák, kifutók) elkészítése (2. hét) 3. Megszáradt agyagfigurák kifestése, előkészítése égetésre (3. hét) 4. Utolsó alkalommal a szülőknek kialakítják a csoportok a saját bemutatójukat, melyen az előző hetek összes alkotását ízlésesen kiteszik (plakát, puzzle kép, állatfigurák stb.) A projekt alatt felhasznált eszközök: IKT-és és műszaki eszközök, melyek segítik a tanári munkát: laptop, projektor (hozzá tartozó kivetítő vászon), digitális fényképezőgép, magnó Rajz- és kézműves eszközök: ceruza, filctoll, színes ceruza, nagyméretű rajzlap (dipa), ragasztó, festék, ecset Agyag, vizes tálka, mintázó lap, mintázó eszközök, természetes anyagok (gyapjú, hurkapálca, faháncs, levelek, termények, termések stb.) Újdonság ebben a csoportban a kooperatív csapatmunka. Az 1.-2.-3. osztályos tanulók még az iskolában is ritkán dolgoznak ilyen módon. Rendkívüliek ezek az órák, mivel nem tudhatom, hogy a gyerekek miképp fogják fogadni az elvárt együttműködést. Későbbiekben is hasonló szerkezetű órák megtartása. Szociális kompetencia együttműködési képesség, hazaszeretet Személyes kompetencia kreativitás, önkifejezési készség Kognitív kompetenciák nyelvi és nem nyelvi kommunikációs képesség, gondolkodási és tudásszerző kompetencia Esztétikai kompetenciák- kézműves technikák elmélyítése, kompozíciós látásmód (térrendezés) fejlesztése, A NAT-hoz Magyar nyelv és irodalom, környezetismeret Művészetek Fotók, képanyagok az interneten

Tevékenységek Időmegjelöléssel A tevékenység célja/ fejlesztendő készségek Munkaformák és módszerek Diák Eszközök/mellékletek Pedagógus 1.hét 4x 45 perc A., Kooperatív játékok 1. Alliteráló név játék- Indiánnév Körben ülnek a résztvevők. A vezetőtől jobbra ülő csoporttag bemutatkozik, utóneve elé önmagárajellemző kifejezést tesz, ügyelve arra, hogy a kifejezés és a nevének kezdőbetűje egyezzen meg. A szomszédja megismétli az előző nevet, majd a sajátját is mondja. A mellette ülő is, ugyanígy amíg a kör végig nem ér. Ez memória fejlesztésére, és ismerkedésre is alkalmas. a kooperatív játékokra kb. 25-30 percet tervezek Cél: A csoport ráhangolás a következő órákra. Jó hangulat kialakítása. Fontos, hogy gördülékenyen, jó hangulatban teljen ez a ráhangolódás. Frontális Módszer: beszélgetés, bemutatás, magyarázat A játékok átgondolása. Fontos, hogy ezek a játékok teljesen újdonságként hatnak ebben a csoportban.

2. 1 2 3 4 Bumm A játékosok körben ülnek, és a játékvezető közli velük, melyik szám lesz az, amelyik helyett, illetve annak többszöröse helyett, Bumm!-ot kell mondaniuk. Pl: a 4-es a bumm. Ezután rámutat az egyik játékosra, aki elkezdi a számolást: egy, a soron következő játékos folytatja: kettő, három, és Bumm!, majd öt és így tovább! Amikor a számolás egy néggyel osztható számhoz ér, szintén, Bumm!-ot kell bemondani, pl.: 8-nál, 12-nél, 16-nál, 20-nál stb. A játékot gyorsan kell játszani, így nagyobb szórakozást nyújt. Ha egy játékos eltéveszti a számolást vagy elfelejt, Bumm!-ot mondani, zálogot ad vagy kiesik a játékból. A játékos győztese az a játékos, aki utoljára marad játékban. a kooperatív játékokra kb. 25-30 percet tervezek Cél: A csoport ráhangolás a következő órákra. Jó hangulat kialakítása. Fontos, hogy gördülékenyen, jó hangulatban teljen ez a ráhangolódás. Frontális Módszer: beszélgetés, bemutatás, magyarázat A játékok átgondolása. Fontos, hogy ezek a játékok teljesen újdonságként hatnak ebben a csoportban.

3. Titkos karmester Kiküldünk valakit, a többiekkel megbeszéljük, hogy ki a titkos karmester, akinek a mozdulatait mindenki utánozza. Behívjuk a kint lévőt, és elmondjuk, hogy meg kell keresnie az irányító személyt. a kooperatív játékokra kb. 25-30 percet tervezek Cél: A csoport ráhangolás a következő órákra. Jó hangulat kialakítása. Fontos, hogy gördülékenyen, jó hangulatban teljen ez a ráhangolódás. Frontális Módszer: beszélgetés, bemutatás, magyarázat A játékok átgondolása. Fontos, hogy ezek a játékok teljesen újdonságként hatnak ebben a csoportban. B., Csoportalakítás Életkor szerint állítom fel őket. Mindegyikük kap egy számot 1-től 3-ig. Az azonos számúak alkotnak egy csapatot. A tanterem 3 asztalához ülnek. C., PPT előadás megtekintése Vadasparkok -A gyerekekkel megnézzük a Földet egy egységként, majd földrészekre bontva. Beszélgetésen keresztül felelevenítjük az ismereteket, és a számukra még érdekes és megfelelő ismeretekkel gazdagítom tudásukat. - Mi melyik bolygón élünk? - Mik azok a földrészek? Mondjatok példákat - Szerintetek mi a jellegzetessége a különböző földrészeknek? - Mi hol, melyiken élünk? 10 perc Ebben az esetben életkor szerint állnak fel a gyerekek és így próbálok meg vegyes heterogén csoportokat kialakítani. 3 csoportot alakítok, 5-6 fővel 20-25 perc Megjegyzés: A gyerekek zöme 2.-3 osztályos, így még ők nem tanultak földrajzot. Játékosan próbálom a meglévő ismereteiket feleleveníteni. Fontos, hogy a gyerekek zöme nagyon sokszor volt már a Vadasparkban. Így ismerik az itt tartott állatokat, jellegzetességeit Frontális Munkaforma frontális és egyéni módszer: bemutatás, magyarázat, beszélgetés Eszköz: laptop, projektor

- Miért fontosak a Vadasparkok? - Szegedi sajátosság a Vadaspark. Mit tudtok róla? Beszélgetünk az egyes földrészek jellegzetes állatairól. Híres állatvédőkről. D., Csoporton belül egymás megismerése, ráhangoló csoportmunka 10 perc 1.Feladat ismertetése: A csoportok játékos megalakítása után ismertetem a feladatot és a projektünk tartalmát. Földrészeket kapnak a csapatok, ezek élővilágáról kell bemutatót készíteniük a többieknek. Az állatokat agyagból készítik. A kifutóikat, vadasparki helyüket makettezéssel kell elkészíteniük. E mellet agitáló, népszerűsítő plakátot kell készíteniük az érdeklődőknek. A látogatóknak kevés az ideje, csak egy részét tudja megnézni a parknak, készítsetek olyan plakátot, amivel a ti földrészetek állatait akarja megnézni Fejlesztendő kompetenciák: közösségépítés, toleranciára nevelés, együttműködési képesség, Kreativitás, fantázia, esztétikai érzék fejlesztése. Végrehajtás módja: csoportmunka+ egyéni Módszer: tanári magyarázat IKT-és eszközök előkészítése (laptop, projektor, fényképezőgép)

2. Állatos puzzle kirakása 5 perc A Földrészválasztás sorrendjét egy zsiráf fotó kirakásával döntjük el. A kirakás sorrendjében választhatnak a csapatok. A puzzle kb. 20 elemre vágott A/4-es méretű fotó, amelyet fel kell ragasztaniuk egy előre elkészített lapra. Miután kész vannak a csapatok, választanak a nekik tetsző földrészt. A zsiráf puzzle kirakásával megkezdődik az igazi kooperatív csapatmunka. Csapatonként a gyerekek kiválasztanak 1-1 földrészt, amely az övék lesz, melynek állatait kell megmintázniuk agyagból és a megfelelő vadasparki részt kell elkészíteniük. 3.Csapatnév kiválasztása A megkapott fotók közül kiválasztanak egy állatot és a csapatuknak az állatnévből kiindulva alliteráló nevet adnak. (Pl. Pirinyó Párducok, Szelíd Szurikáták, Morcos Mackók stb.) Majd e neveket és a csapattagok neveit is felírják a zsiráfos lapjuk hátuljára. Miután egy csapat kiválasztotta a saját földrészét, legalább 30 állat képét megkapja. A mintázáskor, ill. a plakát megrajzolásakor ezek fogják segíteni a munkájukat. Cél: szerves és szoros együttműködés kialakítása Borítékban előkészítem a szétvágott képeket. Ragasztót, ill. lapot, amelyre felragasztják. 4.Kártyák kiosztása Projektoron megnéztünk sok- 10 perc cél: ismeretbővítés, rendszerezés munkaforma: frontális állatos kártyák előkészítése

sok állatképet a gyerekek kiválasztják a saját csapatukhoz tartozó állatokat és megkapják a róla készült fotót is. Ezeket a fotókat a plakátokra is felragaszthatják. E., Plakát elkészítése A plakáton a következőknek mindenféleképp szerepelnie kell: - csapatnév - a földrész rajza vagy egy általuk kiválasztott állatfigura rajza - csapattagok nevei - pár jellegzetes állat az adott földrészről (lehet felragasztott fotó is) megjegyzés: életkoruk miatt fontos a sok segítség nyújtása. 100 perc Sokat rajzolunk a gyerekekkel. Zömében jó kompozíciós készséggel és megfelelő eszközhasználati alappal rendelkeznek. Cél: Színes figyelemfelkeltő, de a csapatuk egyéniségét tükröző plakát készüljön. A méret nagy (A/2), így elég sokáig készülnek a munkák. Szempontok a plakát készítésénél: - amennyire lehet, használják ki a megfelelő területet a lapon (nagyra rajzolják a földrészt) - szép színes legyen, bármilyen színes eszközt használhatnak, de azt következetesen! - szerepeljen a plakáton a csapat és a földrész neve - miután elkészült a plakát, az állatképek kerüljenek kb. az élőhelyükre (pl. tevesivatagba, majmok esőerdőbe stb.) Munkaforma: kooperatív csoportmunka FONTOS! A csapatoknak a munka alatt szervesen együttműködve kell együtt dolgozniuk. Egymást kiegészítve. A pedagógus, mint segítő van jelen a munka alatt tanári módszerek: beszélgetés, magyarázat, bemutatás Szervezési feladatok: rajzeszközök előkészítése a tervezéshez papír A munka alatt folyamatosan fotózok.

2. hét 4x 45 perc A., Plakátok befejezése B., Kerámiafigurák és dekorelemek elkészítése Szempontok a tárgykészítésnél: - Figyeljetek az agyagozás szabályaira!(összedolgozás, formaalakítás szabályai) - Az állatokat párban készítsétek. - legalább csapatonként 8-10 féle állatot készítsetek el. - Látszódjanak az állatokon a méretkülönbségek (pl. zsiráf, szurikáta) - Emeljétek ki az állatok jellegzetességeit. Fejlesztendő kompetenciák: közösségépítés, toleranciára nevelés, 45 perc együttműködési képesség, Kreativitás, fantázia, esztétikai érzék fejlesztése. 120 perc 2. alkalommal a csapatalakítás után. Igazodva az agyagozás lépéseihez, mivel a tárgyak 1 hét alatt száradnak meg és ekkor festhetőek, majd égetési szakasz. Fejlesztendő kompetenciák: közösségépítés, toleranciára nevelés, együttműködési képesség, Kreativitás, fantázia, esztétikai érzék fejlesztése. Munkaforma: kooperatív csoportmunka tanári módszerek: beszélgetés, magyarázat, bemutatás Módszer: kooperatív csoportmunka tanári módszerek: beszélgetés, magyarázat, bemutatás Eszközök: agyag, tálkák, mintázólap, mintázófák, kések, szivacsok IKT-és eszközök előkészítése (laptop, projektor, fényképezőgép)

3.hét 4x 45 perc A., Kerámiafigurák kifestése 1. Engóbozás A kiszáradt agyagtárgyakat a gyerekek csiszolják, szivacsolják, engóbozzák (az agyag saját festéke). Mivel, már többször agyagoztunk, így a gyermekek megfelelően ismerik és használják ezen anyagokat, eszközöket. Szempontok a festésnél: - Figyeljétek meg a kártyákról az állatok színét, törekedjetek a részletek kiemelésére. - Az engóbfesték használatára figyeljetek. Ecseteket váltogassátok a különböző vastagságú vonalaknál. 180 perc Fejlesztendő kompetenciák: formaérzék, térlátás, kreativitás fejlesztése. Kommunikációs készségek fejlődnek a csoportmunka által. Így tolerancia, türelem, együttműködési képesség. Fejlesztendő kompetenciák: formaérzék, térlátás, kreativitás fejlesztése. Kommunikációs készségek fejlődnek a csoportmunka által. Így tolerancia, türelem, együttműködési képesség. Módszer: csoportmunka, önálló munkamegosztás Eszközök: engóbok, vizes tálka, ecsetek, táblák, újságpapírok 4. hét 45 perc Prezentáció -kiállítás Mielőtt a szülők megérkeznének a gyerekekért, a csapatok berendezik a bemutatójukat, majd a szülők megtekintik Szempontok a beállítás elkészítésénél: - megfelelő kompozíció, elrendezés - ne legyen zsúfolt A szülök érkezése előtt az óra végét megelőző 45 percben Fejlesztendő kompetenciák: formaérzék, térlátás, kreativitás fejlesztése, együttműködési képesség, időbeosztás Cél: A kiállításon a csoportmunkával létrehozott komplex munkájukat büszkén megmutassák az Módszer: csoportmunka, önálló munkamegosztás Tanári módszer, beszélgetés, bemutatás, magyarázat Felkészülés: A kiállítás megnyitója előtt 40-60 perccel, elkészítik, elrendezik a saját bemutatójukat. A makettel, állatokkal, plakáttal. A kiállítás alatt folyamatosan fotózok. Előkészítem az összes eszközt ami a prezentáció kivitelezéséhez kell.

A gyerekeket megkérem, hogy a kiállítás alatt figyeljék, hogy a látogatók, milyen véleménnyel vannak az elkészült munkákról. (természetesen csöndesen, nem tolakodóan) Lezárás, utómunka Oldott hangulatban a következő találkozáskor Tartalma: Visszanézzük a kiállításon készült fotókat, mely alatt beszélgetünk a projekt élményeiről. Közösen értékelünk, Gyermekek tapasztalatai: - Hogyan sikerült a kiállítás? - Esetleg, mit kellett volna másképp csinálni. - A többi csapat közül kié tetszett nagyon. - A következőkben, ha csapatban dolgozunk, mire kell nagyon figyelni. - Milyen érzés volt sok ember előtt megmutatni a munkájukat. - Legközelebb, ha választana egyénileg vagy csapatban dolgozna? érdeklődőknek! Törekedjenek a harmonikus, ízléses látványra. Melyet kompozícióban tudnak berendezni. Fejlesztendő kompetencia: Szövegértés, kreatív csoportmunka, stressz helyzet kezelése. A kiállítás alatt beszélgetek az érdeklődőkkel a munkákról. Figyelem a gyermekek reakcióit. 10-15 perc Fejlesztendő kompetenciák: kritikai érzék, összegző képesség Csoportmunka Módszer: beszélgetés, magyarázat

Tanári összegzés: Nagyon élveztem ezt a munkát. Ebben a projektben elsősorban a szociális kompetenciafejlesztés volt a cél, mivel a csoportmunka újdonság. Úgy érzem a gyermekekhez közel álló témát választottam az állatvilágot, ez ebben a korosztályban nagyon kedvelt. A gyermekek szeretnek csapatban dolgozni, de lássuk be, hogy mivel ez egy teljesen új munkaforma számukra még döcögősen megy egy kicsit. Sok tanári segítséget kíván az, hogy ne csak magára, hanem a másikra is figyeljen a gyermek. A nagyobbaknak sokszor nehéz volt elfogadni, hogy ne magukra összpontosítsanak, hanem társuknak segítsenek. Sokszor lepődtek meg azon, hogy nem én osztottam ki a csapaton belüli munkákat, hanem ezt nekik kellett egymás között megbeszélni. Szerencsére, mivel kerámia csoport vagyunk, mindenki megtalált a neki megfelelő munkát. Talán, ha többet dolgozunk csoportban, ez megoldódik. Mind e mellett, szerintem sok új ismerettel is gazdagodtak, mivel olyan anyagról beszélgettünk (földrészek élővilága), amely ebben az életkorban még nem iskolai anyag. Érdekes az is, hogy a munka, amit csinálnak hetekig alakul, tehát nem hazavihető egy hét után, hanem hétről-hétre bővül és egy idő után a tárgyak nem magukban léteznek, hanem komplex egészet hoznak létre. Az órákon egyre lelkesebben vettek részt, izgalmas volt, hogy az utolsó alkalommal micsoda lelkesedéssel fogtak össze a csapattagok és mennyire fontos volt az, hogy amit létrehoznak, az jó legyen. A szülők is pozitívan reagáltak. Tetszett nekik a feladatok komplexitása és a kiállításon is nagy- nagy örömmel beszéltek nemcsak gyermekük, hanem a többiek munkájáról is. Úgy gondolom, hogy a jövőben is alkalmazni fogom a kooperatív technikákat és a csoportos munkaformákat, mivel nagyon eredményesen segítik a pedagógusi munkát.