Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk 2009/16 számában! 2009. november. 16.



Hasonló dokumentumok
Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk 2009/16 számában! november. 16.

Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk 2011/1. számában! február 15.

Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk 2010/9. számában! július 25.

Programterv a 2012-es évre


CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban

Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk 2012/1. számában! január 8. Meghívó

Advent első vasárnapjára készültünk







H Í R L E V É L ÓBAROK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA SZEPTEMBER 15.

Készítette: Jankóné Jónás Zsuzsa BEMUTATÓ A BOGÁCSI BÜKKALJA ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÜLŐI MUNKAKÖZÖSSÉGÉNEK MUNKÁJÁRÓL NOVEMBER 2015.







XVIII. évfolyam XII. szám

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Faluújság Bakonypéterd II. évfolyam 1. szám január


BÓBITA ÓVODA Köznevelési intézmények közzétételi listája os nevelési évre. Bóbita Óvoda

2. Balatonrendes Önkormányzat évi költségvetés I. fordulójának tárgyalása.


Karácsonyi köszöntő. Csitári-Hock Tamás. Szalapa Község Képviselő-testülete nevében minden szalapai lakosnak és családjának kívánok:

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Bánréve Község Képviselő-testületének november 03-án órai kezdettel megtartott üléséről.

Nagypalli Hírhozó január. Nagypall Község Önkormányzatának lapja. Mentovocs Éva: Boldog, derűs új évet!

ERASMUS Tanulmányúti Beszámoló Finnország, Kuopio 2007/2008 őszi és tavaszi félév

Színes, kombinált ajánlataink: menettérti utazás vonattal utazás a helyi autóbuszjáratokon belépő az adott helyszínre





A MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK MÉLYKÚTI EGYESÜLETÉNEK ALKALMI KIADVÁNYA * JANUÁR EGYESÜLETÜNK EBBEN AZ ÉVBEN ÜNNEPLI MEGALAKULÁSÁNAK 15.






A fölkelő nap legendája




pasztellben érkezett és a város látványa olyannyira lenyûgözte, hogy elgondolkodott azon, miért is ne bérelhetne itt egy lakást Francia country











Elek VII. évfolyam 29. szám




NYÍLT LEVÉL TESTVÉREIMHEZ


ü ü ü ü ü ü ű ü ü ü ü ü ü ü ü ü ü ű ű Ü ü ü ü ü


Ö É ú ú Ú Ú Ö ú É ű Ó Ú ú ú ú Ó Ú ű Ó ú ú ú ű Ú

ű ű Ú Ú ű Ö Ö Ó ű ű Ú É Ö

TISZTELT MÉLYKÚTIAK. Mindenszentek ünnepén Mindenszentek ünnepén, Ragyogjon a gyertyafény. Fényárban úszik a temető, A szemekből szomorúság tör elő.

Pintér-Schéner, Schéner-Pintér



Dobós bál. Szavalás az iskolában. Weichnachtsparty. Mikulásbuli. Gombavató. Advent az énekkarral




Á Á ü Ö Á Á Á ü ö ü ü ö ö ö ö ü Á ü ü








ö Ö ö ö ö ö Ő ú ö Ö ö ú ő ö ö ö ő ö Ü ö ö ő ö ö ö ő ú Ö ö ö ö ö ö ö ű ö ú ö ö ő ő ö ö ő ö ö ő ö ö Ö ő ű ő ö Ö ö

DOLGOZNI CSAK PONTOSAN SZÉPEN

2015. december. Nagypalli Hírhozó. Nagypall Község Önkormányzatának lapja december. Kedves Nagypalliak!

Szép az ici-pici nõi cipõ, nõi cipõ. Benne óvatosan lépked a nõ, a nõ. EGY CIPÕÁLMODÓ ÉLETMÛVÉSZ PETÕ LAJOS CIPÉSZ




V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés





Szeretetettel ajánlom műveimet mindenkinek olvasásra, szórakozásra, vagy csupán elmélkedésre. Joli néni


Átírás:

Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk 2009/16 számában! 2009. november. 16. - Nos, uram, önt meg kell műteni. - Azt nem. Inkább meghalok! A kettő nem zárja ki egymást. A nyugdíjas klub decemberi programja: Advent Bécsben A karácsony előtti Bécsben maga a Meseország elevenedik meg, hol valódi népmesei, hol műmesei elemekkel. Ha képesek vagyunk eltekinteni néhány földi apróságtól, no meg a megfelelő irányba indulunk el, gyermekkorunk álomkarácsonyában találhatjuk magunkat. Bécs az év 12 hónapjában vonzza a turistákat, de a karácsony előtti hetek rohama talán még a nyári csúcson is túltesz. Kis túlzással egész Európa itt van, a pénzesebb nyugatiak megszállják a trendi belvárosi szállodákat, a keletiek meg egynapos kurtatúrákra jönnek, nézegetni, óvatosan vásárolni.

Az úgynevezett Ringen belül szinte minden utcán karácsonyi fények díszlenek, szerencsére nem egységesek, amihez még hozzájárulnak az üzletek adventi kirakatai, a fiákerek, szűk utcák, a bécsiek visszafogottan elegáns télikabátjai, a karácsonyi illatok. Az egésznek nagyon kedves, baráti és nyugodt a légköre, alig van nyoma a városszéli óriás bevásárlóközpontokban található fogyasztói őrületnek. Meglepetés akkor ér minket, mikor a Museum Quarter (MQ) mellett útlevágási céllal betérünk egy kis utcába, s több száz méter hosszú karácsonyi vásárra bukkanunk, nagyon változatos felhozatallal és nagyon emberi hangulattal. A leghíresebb karácsonyi vásár (Christkindlmarkt) persze az idén is a Városháza előtti téren (Rathausplatz) zajlik. Az eseménynek 700 éves históriája van, így nem csoda, hogy az egészre rányomja bélyegét a letűnt idők lehelete. Mintha visszaforgatnánk az idő kerekét egy pontosan meg nem határozható korba, leöntve gyermekkorunk mesebirodalmának ízeivel. Régimódi csemegék mézes dió, vattacukor, csokimázas gyümölcsök, miegyebek illata árad, a színes lámpák alatt a gyerekek sültgesztenyés vagy sültkrumplis papírzacskóban melegítik a kezüket, a felnőttek forralt bort szopogatnak. Mi is megkóstolunk egy szlovák szilvapálinkát (2 euró), majdnem olyan finom, mint a mienk. A Városházán közben irigylésre méltó dolgok történnek. A szervezők több tucat kézműves műhelyt rendeztek be gyerekeknek, ahol a kicsik szakszerű felügyelet és segítség mellett elkészíthetik a maguk karácsonyi ajándékait, s amelyeknek feltehetően őszintén örülnek a megajándékozottak. A szülők egyébként nem mehetnek be a műhelyekbe, őt vagy egy széken csücsülnek a bejáratnál, vagy marad a puncs a vásárban. A Városháza előtti térhez úgy érdemes jönni, hogy mindenképpen itt érjen minket a sötét. A látvány ekkor az igazi: A díszkivilágításban úszó Városháza, az adventi naptárként szolgáló ablakok, a vásár erős, színes fényei, a park fáin felaggatott sok száz lampion a mese nyelvén a csodáról szólnak. Ajánlok egy kis videót, amely itt érhető el! Ez egy egész napos autóbusz kirándulás rövid városnézéssel és vásárlási lehetőséggel, idegenvezetéssel, amit szabad program követ az adventi vásáron. Indulás 6:30 órakor Szombathelyről. Visszaindulás kb.: 17:00 órakor Részvételi díj: 4.000.- Ft/fő A részvételi díj tartalmazza az autóbuszos utazás, az idegenvezetés költségeit, az alaputasbiztosítást, a vissza nem téríthető regisztrációs díjat, amely 500 Ft/fő, valamint a vissza nem téríthető útlemondási biztosítást, 55,- Ft/fő. A részvételi díj nem tartalmazza: belépőjegyeket kb.: 15 eur/fő ( helyszínen fizetendő!) Az utazási iroda a nyugdíjasoknak a fenti árból 5% kedvezményt biztosít. Jelentkezési határidő: november 22. Jelentkezni lehet e-mailban, a válasz gomb megnyomása után, illetve a Rózsa Robinál a 94/320-227-es telefonon. Itt délután 4 óráig üzenetrögzítő felel, míg 4 óra után a Robi veszi fel a telefont.

Az időpont: 2009. december 8. Lehetőségünk van 2009. december 7-én is elmenni, de ebben az esetben 17 fő a létszámkeret, és a részvételi díj is 5.500,- Ft/fő-re emelkedik. Szeretettel várjuk a jelentkezéseket! Egy férfi felad egy hirdetést: "Feleséget keresek." Másnap kap vagy száz levelet, mindegyikben ez áll: "Mit szólna az enyémhez?" Honnan ered az Adventi koszorú? A koszorú hagyomány az ősi időkbe nyúlik vissza, és kapcsolatban áll a téli napforduló szokásival. Első nyomait északon - a keleti-tenger partvidékén és a szigetvilágban találták meg, ahol a falusiak december elején réges régóta koszorút fontak fűzfavesszőből, és örökzölddel csavarták körül. Ez a szokás azután Európa más vidékein is meghonosodott. A gyűrű, a kör, a karika és a koszorú mágikus jelek, az örökkévalóság, és a tökéletesség kifejezői. Ezért hitték őseink, hogy védekező varázslatra alkalmas tárgyak. A mai ismeretes adventi koszorú ötlete a 19.sz.-ból származik. Egy Hamburgi lelkész, név szerint Johann Heinrich Wichern, 1860-ban otthona halljában a mennyezetre erősitett egy hatalmas csillárkoszorút, melyen 24 gyertya volt. Minden adventi napra egy. Hívei között hamar elterjedt ez a szokás, de az egyszerűség kedvéért már csak négy gyertyát helyeztek el rajta, az első adventi vasárnapon egyet, a másodikon már kettőt, és így tovább. Akkoriban nem voltak színes gyertyák, díszítésnek vörös, arany szallagokat kötöttek a gyertyákra, az élet és a fény jelképeivel. A mai koszorúk igazi ünnepi díszbe öltöztetik otthonainkat, és folytatják az ősi varázslat hagyományait. - Mi az, apró kis fény a falon? -??? Szúnyog hegesztővel. A karácsonyi vásárral először a középkorban találkozunk. Nyugat-Európában, a jelentősebb városokban már ekkor voltak piacok,amelyek az Honnan származik a karácsonyi vásár advent első napján nyíltak, és december 24.ig tartottak. ötlete? Ezen szokás kialakulása bölcsőjének a német városok, Hamburg, Berlin, Regensburg, Essen, München, de legfőképpen Nürnberg tekinthető.

A fenn maradt adatok szerint, Nürnberg főterén már az 1310-es évektől sátrakat, bódékat állítottak fel a környék kézművesei, és a század közepétől már pékek, mézeskalácsosok, kosárkötők, bölcsőfaragók, csipkeverők, aranyművesek, és mindenekelőtt a nürnbergi játékkészítő mesterek rendezték meg az évvégi nagyvásárt. A vásári forgatagban már akkor is gondoskodtak a finomságokról. Egy kis nosztalgia! "MEKK MESTER" A LAKÁSFELÚJÍTÓ AVAGY, EGY PANCSER VISZONTAGSÁGAI II. rész INDULHAT A MELÓ! TAPÉTAVAKARÁS Minden rosszban van valami jó! tartja a mondás. Rossz, hogy még üres a lakás, és leülni sem tudok. (Bár egy idő után nagyon kényelmes volt a parketta is!) A jó, hogy nem kell bútorokat tologatni, hogy a falhoz lehessen férni, takargatni, hogy ne maszatolódjanak össze.

Beálltam a szoba közepére, nagy dilemmával: melyik falat szeressem először, hogy megszabadítsam a ronda tapétától? Ítélet: a legnagyobbat, amelyiken nincs ajtó - ablaknyílás, tehát nem kell szabni varrni a tapétát. (Botor lévén azt terveztem, hogy egy fal levetkőzik, egy fal felöltözik. A terv rövid idő alatt füstbe ment. Mert azért mégsem vagyok teljesen idióta!) A kezdők lelkesedésével nekiláttam a spaknival vakarni a tapétát. A szerszám 3cm-es fejjel rendelkezik, ergo vakarás után 3cm-es csík jön le. Megbeszéltem magammal, hogy így a század végére sikerül talán végeznem a vetkőztetéssel. Help! Ha valaki pancser, legyen ismerőse szakember! Végig futottam gondolatban a lehetséges emberek listáján, és találtam is egyet! Telefon nagy találmány!- kis pletyó a családról, aztán mehet a kérdés. Válasz: ÁZTATÁS! Nem létezik, hogy ennyire egyszerű legyen? Aggodalmaskodtam egy kicsit, hogy szétázhat a fal is, de meg lettem nyugtatva. Úgyhogy, áztatok. A módszer lenyűgöző számomra. Haladok! Áztatás, vakarás, áztatás, vakarás, s a szoba nagy része levetkőzött! És ekkor beütött a mennykő! Lehet, hogy tapétavakarónak kellett volna mennem? Caesar Folytatás: "Mekk mester" dolgozgat vakolás És végül, most is sok szeretettel küldöm ezt a kis videót mindenkinek. Ide kattintva érhető el! Jó szórakozást kívánok hozzá! (A filmre kétszer kattintva az teljes méretben is megnyitható!) Egy ember a bokor tövében guggol, végzi a dolgát. Rátalálnak a rendőrök: - Mit csinál itt? - Nem látja, biztos úr? - Na jó, ha végzett, bevisszük. Kis idő múlva az ember feláll, felhúzza a nadrágját, és azt mondja: Végeztem, vihetik. Ön ezt a levelet azért kapta, mert feliratkozott hírlevelünkre. A leiratkozáshoz kérem küldjön egy lemondó levelet az címre. Ezt honlapunkon a hírlevél, valamint a kapcsolat felvételi modulban, a megadott telefonszámokon, illetve személyesen is megteheti. Kérem azt az e-mail címét használja, amellyel feliratkozott! Telefon: 94/320-227 http://www.nyk-szombathely.fw.hu