Kultúrtörténeti kalandozások. Ókori költészet



Hasonló dokumentumok
KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

AZ ANTIKVITÁS IRODALMA 3 A GÖRÖG LÍRA

KIFOGÁSKEZELÉS. Ellenvetések, kifogások kezelése

Tanmenetjavaslat a 9. osztályos irodalom kísérleti tankönyvhöz

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

Magyar irodalom 5-8. évfolyam

Feladatlap magyar nyelvből és irodalomból Test z maďarského jazyka a literatúry T9-2016

Radnóti Miklós kéziratos hagyatéka a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Kézirattárában. Babus Antal

VII. FEJEZET. Erdőhátság.

Magyar nyelv és irodalom


14_Judit_Niran.qxp:Layout 1 2/22/10 7:24 AM Page 68

1. Az alábbi mondatok közül válogassa ki azokat, amelyek nem helyesek Az előttük álló körbe írjon X-et! 1,5

2014. március TÉMA HÉT

Népdaltanítás szerepe a tanítóképzésben


KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ

Javítókulcs Szövegértés A gyűrűk ura



A MODUL CÍME TESTI - LELKI HIGIÉNIA


Jerome Murphy O Connor PÁL TÖRTÉNETE. A jó harcot. megharcoltam, a pályát. végigfutottam, hitemet. megtartottam.

Magyar irodalom 5-8. évfolyam. 5. évfolyam

szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem? (Mk.12;14,) A Hang tanítványi közössége munkája.



Tájékoztatás a szolgáltatott ivóvíz minőségéről

SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola. Beiskolázási tájékoztató. 2016/2017-es tanév

Erkölcstan. 3. évfolyam. - Testi, lelki egészségre nevelés. Hazafias nevelés. Családi életre nevelés.


KAZINCZY, AZ ALKALMI KÖLTÕ


SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ INTÉZET ÓVÓKÉPZŐ SZAKCSOPORT PEDAGÓGIAI NAPLÓ. I. évfolyam 2.

Akad vélemény, szabad a párbeszéd! Balatonakarattya önállósodásának reprezentációja a helyi sajtóban


A dolgok arca részletek

EMLÉKFAL - PINGPONGÜTŐKBŐL

ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM!

Műveltségi vetélkedő február 15. Halhatatlan idézetek FELADATLAP

ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

I. Az értekezés célkitűzése, a téma körülhatárolása

Az antik világ nemi erkölcse

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

DIGITÁLIS TANANYAG Erkölcstan 5. osztály, 2. fejezet, 8. óra

13. ÉRZÉSEINK A CSALÁDON BELÜL Gyülekezeti óraszám: 1 Iskolai óraszám: 3

ANGOL C C2-ES SZINT (36 órás) KÉPZÉSI PROGRAM KIVONATA

Klasszicizmus, szentimentalizmus és rokokó


ÓKOR Rómaiak az Augustus-korban



9. tétel. A/ Beszédgyakorlat: Vásárlási szokásaink Mire érdemes figyelnünk a vásárlás során? Te hol szeretsz vásárolni?








Üzenet. Kedves Testvérek!

Badacsonytomaj, február Csizmarik Béláné igazgató

TUDOMÁNYTÖRTÉNET. A 80 éve született Bodrogi Tibor önéletrajza

A Képviselő-testület 7 egyhangú szavazattal a kiegészítéssel együtt egyetértett a napirendekre tett javaslatokkal az alábbiak szerint:




Ne hagyjuk, hogy ellopják tőlünk az iskola iránti szeretetet!


Szemle. Kimondható és elbeszélhető tartományok. Z. Varga Zoltán, Önéletrajzi töredék, talált szöveg, Balassi Kiadó, Budapest 2014, 201 p.


Óraszám: heti 3 óra A kerettanterv által biztosított óraszám szabadon felhasználható 10%-át a tananyag elmélyítésére fordítjuk




Szerelmi varázslás Theokritosnál és Vergiliusnál



ARANY JÁNOS ( )







EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA


A német felvilágosodás irodalma





Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Á Á ü Ö Á Á Á ü ö ü ü ö ö ö ö ü Á ü ü


APÁK, FIÚK. Vajdovics Zsuzsanna


"Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval

Államfői látogatás Bogyiszlón

Átírás:

Kultúrtörténeti kalandozások Ókori költészet

Mit tudsz az ókori Görögországról és Rómáról? Mivel foglalkoztak, miből éltek? Hogyan, milyen értékrend szerint éltek? Miben hittek?

Keress az interneten görög festészetről képeket! Miket láttok a képeken? Milyen életmód, értékrend olvasható ki belőlük?

Heléna Aphrodité Artemis Erós Kik voltak ők:

Heléné A görög mitológia egyik nőalakja. Menelaosz, spártai király felesége, Aphrodité a világ legszebb nőjévé változtatta élete folyamán. Parisz pásztorfiú, trójai királyfi, megszöktette Helenét és Trójába vitte, ebből bontakozott ki a trójai háború.

Aphrodité A szerelem és a szépség istennője a görög mitológiában. A római mitológiában Venusszal azonosították.

Artemisz A Hold és a vadászat szűz istennője a görög mitológiában, ő segít a szülésnél és védelmezi a nőket és a gyermekeket. A vadállatok úrnője is. Melléknevei: Nyilakatontó, Nyílszerető, Zajongó, Vadűző. A rómaiaknál Dianának feleltették meg

Erosz A szerelem és a szexuális vágy istene a görög mitológiában. Rómában ugyanezt az istent Amor vagy Cupido.

Theokritosz ie. III. században élt görög költő.

Theokritosz: Szerelmes párbeszéd A vers elemzése Fogalmazd meg röviden, mi a vers témája! Mi a vershelyzet? Kik a szereplők? Mit tudunk meg róluk? koruk: társadalmi, vagyoni helyzetük: Mi a céljuk? a pásztoré: honnan tudjuk? a lányé: honnan tudjuk? Hogy viszonyulnak egymáshoz? Változik ez? Hol van a változás? Milyen kommunikációt folytatnak (verbális és nonverbális szinten)? Mi a történés a szövegben? Honnan, hogyan ismerjük meg ezt? Hogyan zárul a vers? Milyen a vers hangulata? Hogyan alakul ez a szöveg folyamatában? Mi a végkicsengése?

Az ókori görög líra egyik ága a bukolika. A műfaj megteremtője a görög Theokritosz, az idillnek nevezett költeményeiben ő szerepeltetett először pásztorokat. Hexameterekben írt és párbeszédes formájú verseiben a pásztorok a természetben élnek, a nyájukat őrzik és dalolnak, szerelmeskednek. Eszményesített világ ez: a korabeli társadalmi-politikai valóságból elvágyódó, s egy új aranykor után áhítozó emberi közérzet jelenik meg.

Publius Vergilius Maro Odivius és Horatius mellett az augustusi aranykor költőtriászának legnagyobb epikus költője. Andesben született (Kr.e.: 70-19), egyszerű paraszti családban. Édesapja tanítatta és közéleti pályára szánta, de Vergiliust nem vonzotta a politika. Életútját a költészet és a filozófia határozta meg. Kr.e. 41-ben a polgárháborúk ideén édesapja kisbirtokait kisajátították Octavianus veteránjai számára. Tekintélyes barátai később kieszközölték, hogy az egyre ismertebbé váló költő visszakapja családi birtokát. Ettől kezdve Augustus személye és politikai programja a költő szemében eggyé vált a társadalmi igazság, a jólét és a béke eszményével. Maecenas vette pártfogásába, s bejáratos lett a császári udvarba is.

Kr.e 37-ben adta ki válogatott bukolikáit, pásztori költeményeit Ecloage címmel. (eklogé szemelvények, válogatott versek ). Ez a költemény tíz, gondosan elrendezett hexameteres költeményből áll. A sorszámok nem a megírás dátumát fejezik ki. A görög bukolosz, vagyis marhapásztor szó alapján nevezzük bukolikus költészetnek, bukolikának. Később a ezt a műfajt ekloga névvel illeték a vergiliusi cím miatt.

Vergilius nem ragaszkodott a hagyományhoz, az ő szereplői inkább földművesek. Eklogáiban fontos szerepet játszik a politika. Hőseinek, pásztorainak idillikus életét a polgárháború dúlja fel. Nem menekülhetnek a durva valóság elől valamiféle idealizált világba, hiszen földjeikről a veteránok, a kiszolgált katonák bármikor elűzhetik őket és földönfutóvá válhatnak. A száműzött földműves mellett megjelenik a másik, aki már visszakapta otthonát, s a kialakult új rendben, az augustusi békében élvezheti a biztonságot, a nyugalmat.

Mit jelent az ecloga?

antik, pásztori költészet ; párbeszédes hexameterben íródik; bukolikus ---bukolosz = marhapásztor ; idilli pásztori élet kellékei: nyáj, tavasz, nyugodtan legelő állatok, pásztorlányka, patak, hullámzó dombok, szerelem

Hexameter A hexameter a klasszikus eposzi költészet versmértéke, amely hat verslábból áll. A hat versláb általában daktilus ( υ υ ), az utolsó versláb spondeus ( )

Mit tudsz az eclogák eredetéről?

görög szó válogatás, szemelvény görög költő : Theokritosz latin költő : Vergilius

Vergilius eclogáiról röviden: 10 ecloga, harmónia és béke iránti vágy, itáliai pásztorok beszélgetnek, dialógus vagy csak monológ Miről beszélnek? Valóság és az eszményeik ellentéte; a politikai válság és a természet harmóniája,

Mi a vershelyzet? Mi a vers témája? Kik a szereplők? Vergilius: IX. ecloga Verselemzés Ki lehet a versben emlegetett és idézett Menalcas? Mi az alapkonfliktus? Miért, hogyan jelenik meg a versben a költészet? A szereplők szerint mi lehet a jelentősége ebben a helyzetben a költészetnek?

Vergilius IX. ecloga Mikor írta? Antikvitás idején, ókor, polgárháború eseményei, költői válság Mitől pásztori költészet? Pásztorok beszélgetnek egymással: Lycidas és Moeris Miről? A polgárháború kegyetlenségeiről, a béke iránti vágyról, Menalcos=költő sorsáról ( Vergilius= Menalcos)- Veszélyben a költő, de a költészet is.

Ki volt ő? Mit tudsz róla? Radnóti Miklós

Radnóti Miklós 1909 Budapest -1944 Abda - asszimilált zsidó családból származott - születésekor édesanyja és ikertestvére meghalt, 12 éves korában édesapja is - gyámja kereskedőnek taníttatta; később a szegedi egyetemen magyar-francia szakon tanult (summa cum laude) - 1935. feleségül veszi Gyarmati Fannit, diákkori szerelmét - Nyugat folyóirat munkatársa - 1938-ban felkérték Vergilius eclogáinak fordítására - 10 kötete jelent meg életében, 1 posztumusz - 1940-44 között többször behívták munkaszolgálatra - 1944. november 4. vagy 9. Abda határában magyar katonák lelőtték, mert nem bírta az erőltetett menetben gyaloglást Németország felé - Holttestét 1946-ban exhumálták, kabátjában megtalálták noteszét tele verssel

Radnóti Miklós: ELSŐ ECLOGA Kérdések verselemzéshez: Mikor született a vers? Milyen történelmi eseményre utal? Mit tudsz arról a korról? A vers egy Vergilius-idézettel indul: Mihelyt a jog és a jogtalanság összekeveredik, háborúk lepik el a földet és a bűnök sokasága. Mit gondolsz, miért? Mi a vershelyzet? Mennyiben felel meg az ecloga műfajának? Mi a vers témája? Hogyan, milyen formákban jelenik meg a háború és a költészet viszonya? - - - Hogyan jelenik meg a lírai én a versben? Milyen az ő helyzete? Hogyan látja saját magát? Mi vár rá? Milyen költői képpel ábrázolja ezt? Mi a jelentése? Milyen élethelyzettel analóg? Milyen magatartást választ? Mit mond a vers a költő és a költészet szerepéről?

Nézd meg Pablo Picasso Guernica című festményét! Mi a kép helyszíne? Milyen alakokat, tárgyakat találsz a képen? Milyenek ezek az alakok, hogyan ábrázolja a festő? Milyen érzéseket kelt Benned a kép egésze, és a részletek szemlélése? Mit gondolsz mit szimbolizálhatnak, illetve mit szimbolizál, jelent a kép?

A spanyol polgárháborúban 1937. április 26-án, a német és olasz harci repülőgépek által bombázott, Spanyolországban, Baszkföldön található Guernica település elleni támadásra válaszul készítette a művész. A Guernica szürke, fekete és fehér színeket tartalmazó freskószerű olajfestmény. Magassága 3,5 méter, míg szélessége 7,8 méter. Madridban van kiállítva. A Guernica szenvedő embereket és állatokat, valamint az erőszak és a káosz által lerombolódó épületeket mutatja be. A Guernica bemutatja a háború borzalmait, valamint azt, hogy az áldozatok többnyire részben, vagy egészben ártatlan civilek. E mű általánosságban véve a háborúellenesség szimbólumává vált, mivel örökérvényűen örökíti meg a háború borzalmait, valamint a béke iránti vágy egyfajta megtestesülése.

Radnóti Miklós: NEGYEDIK ECLOGA Kérdések verselemzéshez: Mikor született a vers? Milyen történelmi esemény zajlott ekkor? Mit tudsz arról a korról? Mit tudsz Radnóti életéről, mi történt vele ekkoriban? Mi a vershelyzet? Mennyiben felel meg az ecloga műfajának? Mi a vers témája? Kik a szereplők? Ki lehet a Költő? Milyennek láttatja az életet és a saját életét? Hogyan, milyen eszközökkel fejezi ki: képekkel, alakzatokkal? Milyen magatartást képvisel? Ki lehet a Hang? Mit képvisel? Mi a vers végkicsengése, üzenete?

Erdős Virág: van egy ország kérdések a verselemzéshez Milyen szövegszerű folytatás és milyen tartalom várható a cím alapján? Milyen hagyományt idéz meg a cím? Mire lehet következtetni az alcímből? Milyen képekkel mutatja be az országot? Sorold fel, és elemezd azokat! Milyen utalások, illetve megidézések vannak a szövegben? Milyennek mutatja be a költő az ország lakosait? Milyen képekkel, hangnemmel teszi ezt? Mit jelent ez a kép: borzalom és béke van? Mit jelent a vers zárlata? Milyen a vers hangulata, a lírai én viszonya a tartalomhoz? Neked milyen érzéseid, gondolataid támadtak a vers olvastán? http://jozsefvaros.hu/hir/599/nepszavazas_2011_szeptember_25/ Hogyan kapcsolódik a vers az eddig tanultakhoz? Hol, miben találsz kapcsolódási pontot?

A versben szereplő utalások, illetve megidézések - ahány test épp annyi lélek ép testben ép lélek Iuvenalis római költő i.sz. I. sz. - semmi ágán lógó flakon A semmi ágán ül szivem, kis teste hangtalan vacog, köréje gyűlnek szeliden s nézik, nézik a csillagok. József Attila: Reménytelenül - itt egy szép könyv ott egy labda Ismeretlen szerző, népdal: Kiskarácsony, nagykarácsony abda Abda: település, ahol Radnóti Miklóst agyonlőtték és holttestét megtalálták - a múlt elkezdődött A jövő elkezdődött politikai szlogen a 2002-es parlamenti választásokból - ma még bölcső ma már vagon Bölcsőd az s majdan sírod is, mely ápol s eltakar. Vörösmarty Mihály: Szózat

Kemény István: Búcsúlevél Kérdések a verselemzéshez Mit várunk a cím után, jósold meg, miről fog szólni a vers! Hogyan teljesíti be a várakozást a szöveg? Mi a témája és miről szól? Mi a vers felütése, hogyan kapcsolódik a címhez, és hogyan készíti elő a tartalmat? Milyen hagyományra játszik rá? Milyennek mutatja be a költő az édes haza és a saját viszonyát? Hogyan, miért változott ez a viszony? Szedd össze a változás stációit! Milyennek láttatja önmagát, és milyennek az édes hazát? Milyen metaforákkal él? Elemezd ezeket a metaforákat! Milyen hangulatot teremtenek? Mi a valós oka a búcsúnak? Mit jelent itt a búcsú? Elmegy? Honnan? Mit gondolsz, mit jelent, hogy szerettelek, azt hogy már nem szereti? A zárlatban szerepel a szív és a fej. Milyen értelemben? Hogyan lehet értelmezni a zárlatot? Milyen hatással volt Rád a vers? Te hogy vagy a hazáddal? Érzésed szerint hogyan kapcsolódott ez a szöveg a kurzuson eddig tanultakhoz?