Noszlopi Botond: Éjszakai sanzon. A létezés sovány mezsgyéjén ülök s egy etűd panaszosan ringat.



Hasonló dokumentumok
AZ ELVESZETT ÉDEST. Igy szólt, igy esdett hevülettel, S a nő hallgatta szent gyönyörrel. Igy érzett ő is. Kebelét: Titkos érzések fölverek.

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4

Királyerdői Harangszó

Morajló tenger. Bíró Krisztina. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM!

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja

HIMNUSZ Délelőtt Most jöjj, Szentlélek, szállj közénk, Atyát s Fiút ki egybekötsz, szívünket, kérünk, töltse be kegyelmed égi ereje.

A LÉLEK KARDJA. Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde.

Az Isten lélek, ezért akik imádják, azoknak lélekben és igazságban kell imádniuk

Csillag-csoport 10 parancsolata

Szomjúság az élő víz mellett

ÉJSZAKAI ÜZENET. nagy találkozás

Ősi családi kör 2012

Örökség - dalszövegek. Virágom, virágom. Szép szál legény van egy pár, Ha okos az ráadás. Utánam jár mindahány, Jaj, ne legyen csapodár!

A beszélgetésen részt vett Erdélyi Klári és Farkas István

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival

T.Ágoston László A lovak állva álmodnak

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a

[Erdélyi Magyar Adatbank]

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás?

Fordította: Szedő Dénes. Carmina Burana (részletek) Ó, FORTUNA (O Fortuna) A KIS PARASZTLEÁNYKA (Exiit diluculo)

MEDDIG, URAM? Pasarét, december 31. (este) Cseri Kálmán

MAHLER. Lieder aus Des Knaben Wunderhorn. A fiú csodakürtje



KONCZ ISTVÁN VERSEI CIRKUSZ

Wittinger László: Passiójáték

Mit keresitek az élőt a holtak között


ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG


NYILVÁNVALÓ SZERETET

AZ ÚR SZABADÍTÁSA. Alapige: Zsoltár 107,13 De az Úrhoz kiáltottak nyomorúságukban, és megszabadította őket szorult helyzetükből.

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3)

Szép karácsony szép zöld fája

Az ember és a társadalom


Bereményi Géza: Eldorádó Részletek egy készülő film forgatókönyvéből

HÉT ÜZENETED ÉRKEZETT! 7. ÜZENET A HŰSÉGES GYÜLEKEZETNEK

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

E l é g i á k ( )



Kercsmár Bella Noémi. A varázsló lehelete

AZ ÉLET KENYERE. Énekek: 323,6; 326,2.4-5; 328

a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez



Ez 46,1-24 A fejedelem és az áldozatok rendje


Batsányi János: A látó

13 megdönthetetlen tény a magyarokról

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Szeretet volt minden kincsünk

Petőfi Sándor élete és munkássága

Egy pokoli házasság. (Rm 7:1-6) Suhai György. Balatonszárszó,

Hölderlin. Életpályája

KÉSZÜLT: Badacsonytördemic Községi Önkormányzat Képviselő-testületének szeptember 13. napján megtartott nyilvános, rendes üléséről.

Zsolt 1,1-3 A boldogság titka

HIDEGEN FÚJNAK A SZELEK

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével

Claire Kenneth. A rubin kereszt

Pasarét, április 7. Földvári Tibor

Az ÁLMOK és az ÁLOMFEJTÉS

Krúdy Gyula. Magyar tükör (1921)

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Aki elbocsátja feleségét, és mást vesz el, házasságtörő, és aki férjétől elbocsátott asszonyt vesz el, szintén házasságtörő.

Elég volt zene: Fazekas Gergely és Kárpáti László dal és szöveg: Magyar Zsolt


Könnyek útja. Versválogatás

Leonard Ravenhill KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE. Mindannyian odaállunk majd Krisztus ítélőszéke (díjkiosztó emelvénye) elé. (Róma 14,10) III.

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24



A fiú bólintott. Nem is várt mást. Amikor kilépett a szobából, még látta, hogy az újság zavartalan emelkedik eredeti helyére. Ahogy kattant mögötte a


Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter október 18.





örög ondolatok A Nyíregyházi Görög Katolikus Egyházközség lapja 2008/4


Általános iskolás kategória


Fedezd fel Isten tervét: Békesség és élet

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN





Áprily Lajos emléke Nagyenyeden


A kötetet keresse az Alexandra Könyváruházakban!





Átírás:

Noszlopi Botond: Éjszakai sanzon A létezés sovány mezsgyéjén ülök s egy etűd panaszosan ringat. Emléked eleven, érzem parfümöd. Szememmel kikapcsolom a Holdat. A sötétben még tisztábban látom, hogy oly könnyű volt a véred, mint a hab. Nem akartam tőled semmit, s arra eszméltem, hogy elcsábítalak. Két óra volt talán, vagy annyi sem, meztelenül feküdtünk az ágyon. Oly gyorsan múlt el a szerelem, mint az őszi esőben a lábnyom. Most az űr sűrűjébe nézek, mely mint a lelkem: bársonyos és fagyos. Átcsúsznak rajta érzelmek és évek. És meghalsz, és én is meghalok.

A nő a másodikon Mindig éjszaka jár haza, dolgozik valahol. Mindent beleng az illata míg tesz-vesz, zakatol. Sohasem látom az arcát: egy elképzelt ikon, mint járja keresztútját a nő a másodikon. Csak a hangját hallom néha, meglesni nem merem. Bennem kelt talányként él ma úgy, ahogy az Isten.

Nyílik a húspiac... Nyílik a húspiac százötven oldala: csupacomb, csupamell, ideál, lolyta, matúra, tinike, szipegő, nevető, játszótárs, szentike, erényöv viselő. Szememet behunyom, nyelvemet kitolom, ujjaim balzsama csusszan négy idomon. Metszett száj, nyesett orr, tuningolt melltökély, farba szúrt szikétől gyülemlő szenvedély. Ennél már szebb se kell, több se kell, jobb se kell. Az igaz próféta csak te vagy Hugh Hefner. Te, aki villádat nagy kegyen kinyitod, száz árva kéjnyuszi lakhat el nálad ott. Ábránd csak máma még, de egyszer megteszem: betörök villádba egy fényes éjjelen. Engem az álmatlan szemed meg sose lát, megfúrom mind a száz nyuladnak víg farát.

Fémrúd a tükörben Az első jön: aranyhajú, langy kendő bőrén, mint a köd. Híg, zöldes, sistergő epe, amit elém a földre köp. Hozzám tapad: Inni kérek, lázas testem száraz mondja, szememben alvadt vérpatak enged fel s a kéjt kibontja. Elhagy. Hullámozva ér el a kettes, s mint kígyó sziszeg: Ó szép, szabad szív, szomjazom, a szótlan szádból adj vizet. Elintem, s már a harmadik villámot szórva jön, nevet, Te Nímand, jaj te Pénztelen, öljek, hogy megkapjam leved? Hátához, mint egy szűz, szende, kislányos arcú sompolyog, a durva társát ellöki, s vacogva szól, de mosolyog: Násztáncot járok én uram, s a tánc után két combomat, széttárom, csak adj előtte pezsgődből édes kortyokat. Elűzöm. Ötödik karján pólyában sír föl egy gyerek. Beteg szegény, miatta van, hogy pénzért vetkőzöm neked. Egy szavam sincs, úgy sújt le itt, e bíborban a bú, nyomor. És szétszórom pénzemet, mit már száz mohó marok sodor

Csendrappszódia Már buta vagyok, korom meghalad, nem írok, nem olvasok jövőben, könyvet semmi, de semmi szín alatt. Éhes hústömb, kéjlény lett belőlem: felfordulhat mindenki felőlem. A költő vinnyog csupán még bennem, de elhallgat ő is majd egykoron. Elhallgatja, hogy emberke lettem, gondolkodtam és hitetlenkedtem, s aztán egy napon mindent megettem, mi körbe vett, s közben nyugtatgattam magam hogy: jól van, csitt-csitt kicsikém, pusztulj csak szép lassan, csendben, tentetente, minden a legnagyobb rendbe! Elhallgatja, hogyan döglöttem, mint a dög éjszaka, nappal mindenütt, onániákból orgiákba át követvén a disznók fároszát, a diszkót, és húgyszagomat a szélben, ha magam alá vizeltem az éjben hernyótól, gyorstól, felkoholtól, vagy épp hogy megpukkadjon a szolganép a szökőkútba szartam csendesen. Elhallgatja, hogy mit tettek velem: kizsigereltek, kiszipolyoztak, tiszta voltam de beszappanoztak, szép voltam mégis kicicomáztak, okos voltam hát isibe zártak, pénzem volt, rögtön elvették tőlem, és csodálkoztak, ha embert öltem. Mindenki csak a vesztemet várta a dalra, hol majom a ketrecét rázza, szemem kidülledt, a nyelvem kiöltött, segglyukam beforradt, mint a köldök, s csak vigyorogni tudtam. És elhallgatja, hogy megszakadtam, és kínoz a kínoz a kínoz a kínoz. Agyam éterbe masíroz, viszont a testem itt alant maradt, billentyűzetet pötyörész, rohad,

tévére bambul s valóság sója hétköznapjait dúsan felsózza. Füstöt szív ezerrel, nyalja, fújja, rúgkapál gége s tüdő rugója, s rákban enyészik el végül, földet kapva válaszul és istenéül. Elhallgatja, hogy kifulladásig küzdöttem azért, hogy hosszabb legyen életem és ebbe haltam bele. Amíg a másik, a pénz istene, félelmet küldött kerubnak elém, ki ha a paradicsomba visszavágytam lenyeste herémet lágyan. S én, a bússág vén eunuchja így bolyongtam kószán a világban, hol megdögleni sem lehet nyugodtan ékágé-, katéter-, kórházágytól, nagy fehér varázslók varázsszere: gyógyszer és kezelés mágiáktól. Elhallgatja, hogy azt kaptam, ami a jussom, mi elől nincs hogy, és nincs aki fusson. Hiszen mindezt tudja, hogy megérdemelte, kialkudta, és megvehette, eladhatta és visszaválthatta, könyöröghette, hogy megvegyék tőle, reklamálta, és reklámozta, reklámáron a nagy örömet hozta, fogyókúrát, kockás hasat, gyümölcsöket és jó vitaminokat, egészséget mit másnál nem lehet kapni, csak nála, vért, hogy visszatöltsék a halálba, sorsjegyet, amit jobb sorsra válthat, a szerencsés nyertes majd magának. A spermám a bankban leadhattam, hogy énem, e szép fajt fenntarthassam. Megkaptam mindent, mit megrendeltem: boldogságot emitt idegenben, és seggnyalásért van érdemrendem. De most hogy visszatekintek e nem is oly hosszú múltra én sem értem, hogy ki kezdte, én vagy az isten, a

tyúk vagy a tojás a hibás ezért. Odaadom lelkem egy ezresért, és vele a hatalmas szerelmem és hálám, mit hordok, szamaram és málhám, ruháim, kincsem, a földi jókat, emlékeim és sejtésem a jövőről s jelenemet, melyben én már nem vagyok, vagy csupán elvben. És elfogadom, hogy meghalad és hogy buta vagyok és így halok meg, és továbbra sem írok és semmi, de semmi szín alatt nem fogok már könyvet venni. Éhes hústömb, kéjlény lett belőlem, és felfordulhatnak, meg satöbbi, satöbbi, satöbbi. Ezt fogom most szépen elhallgatni. CSEND